zaterdag, mei 02, 2009

Er zijn nu zes meerkoetmini's, en de nestzitter wisselt het af: voeren, alle mini's onder de vleugels duwen en neerploffen, of ze domweg van het nest duwen: zwemmen jij!
Drie kuikens hebben nog een eitandje op hun snavel, zo vers zijn ze.

vrijdag, mei 01, 2009

Brandnetels, distels, kleefkruid en wat guldenroede uitgerukt; een reuzenberenklauw omgehakt; een Japanse wijnbes in een pot gezet voor een collega; gezien dat de pioenrozen het erg goed doen; dat die blauwe smeerwortel het bijzonder naar zijn zin heeft want ik heb er ineens flink wat meer (prima, dat blauw is zo verpletterend mooi) en dat de kamperfoelie stampvol knoppen zit.
Het koninginnekruid is ineens ehm... iets gróter geworden, het is een flinke pol nu.
Met alle 'onkruid' dat ik in een hoekje laat staan en wat er volgens wens bloeit, krijgt de tuin weer veel vlinderbezoek (alles dat van ruigtes en kruiden houdt).
Hoewel ik de lijster nog niet vaak gezien heb, vond ik al wel weer nieuwe resten van slakkenhuizen op de vaste slakkensloopplek (de lijstersmidse, zie hier een mooie foto).
Het is alleen wel erg warm om in de zon te werken (tis ook nooit goed).

donderdag, april 30, 2009

Over natuur gesproken: de meerkoet zit nog angstvallig op het nest, terwijl er drie minikuikens zijn. Waarschijnlijk zijn er dus nog (minstens) twee eieren.
Natuur in de war door koude winter en warme lente

WAGENINGEN - De natuur is helemaal in de war geraakt door de zeer lange, koude winter en de daaropvolgende extreem warme aprilmaand.
Bomen en struiken bloeien uitbundiger maar korter, vlinders die al jarenlang niet meer zijn gezien, duiken ineens op en in de Zeeuwse delta is sprake van een explosie van roze sterslakken.
Dat melden natuurwaarnemers en wetenschappers op natuurbericht.nl. Die internetpagina is een platform dat Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit heeft opgericht en waarop elf organisaties dagelijks publiceren.
Deze dagen is het topdrukte op natuurbericht.nl, doordat de wetenschappers over elkaar heen buitelen om bijzondere waarnemingen te melden.
April 2009 is met gemiddeld 12 graden ongeveer vier graden warmer dan gewoonlijk. De maand was ook zeer droog. De natuur had een winterachterstand opgelopen, maar heeft ondertussen een voorsprong op gewone jaren opgebouwd van ongeveer twee weken.
Door de snelle temperatuurswisseling zijn veel meer planten dan normaal tegelijkertijd tot bloei gekomen. Waarnemers hebben al brede orchis, daslook en scherpe boterbloem gezien, die meestal pas in mei gaan bloeien.
Ook het oranjetipje is al weken gezien. Deze vlinder verschijnt gewoonlijk rond Koninginnedag. Dit jaar zijn er niet alleen opvallend veel, ze zijn ook gezien op plekken waar de soort al tien jaar niet meer voorkwam.
Ook in de Zeeuwse wateren is dergelijke natuurwinst geboekt: uit het buitenland afkomstige exoten hebben de koude winter niet overleefd. Daarom is het nu toptijd voor autochtone schelpdieren als zeepokken en sterslakken. Ook hebben waarnemers het zeldzame klepelklokje volop in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde aangetroffen.
Het verwarrende voorjaar is slecht voor onder meer padden en vogels, stellen deskundigen. Er zijn in de trekmaand april maar weinig padden veilig over de weg gezet. Op enkele plekken zouden er wel 35 procent minder padden zijn. Dat zou te maken hebben met de vrieskou, gevolgd door droogte.
Ook hebben vogels die in Nederland overwinteren, een slechte conditie door de kou. Doordat het ineens warm werd, hebben de vogels weinig kans gehad even op krachten te komen voordat ze nu gaan nestelen.
(Bron)
Condoomdiefje op heterdaad betrapt

DEN HAAG - De politie heeft zaterdag in Den Haag een 11-jarig jongetje in de kraag gevat dat er een sport van maakte om gestolen condooms voor één euro per stuk door te verkopen op het schoolplein. Dat liet de politie zondag weten.
Medewerkers van een supermarkt hadden de jonge condoomdief op heterdaad betrapt en schakelden de politie in.
De moeder van het Hagenaartje betaalt alsnog de condooms die haar zoon uit de supermarkt stal. De jongen is doorverwezen naar bureau Halt.
(Bron)
Gros fietsdiefstal niet aangegeven

AMSTERDAM - Twee op de drie slachtoffers van fietsdiefstal vorig jaar deden daarvan geen aangifte.
Bij een op de twintig Nederlanders werd vorig jaar een fiets gestolen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Op ruim een kwart van de fietsdiefstallen in de zeer sterk stedelijke gebieden volgde aangifte. In de overige gebieden is dat gemiddeld 37 procent.
Stedelingen hebben vaker te maken met fietsdiefstal dan dorpelingen, licht het CBS toe. In zeer sterk stedelijke gebieden werd van acht procent van de mensen een fiets gestolen.
Voor 45 procent van de aangevers geldt volgens het CBS dat zij aangifte doen in de hoop hun fiets terug te krijgen. De helft van de aangiftes gebeurt via internet. Dat geldt voor zowel de stedelijke als niet-stedelijke gebieden.
Het CBS hanteert het begrip 'zeer sterk stedelijk gebied' voor de concentratie van menselijke activiteiten op een gemiddelde omgevingsadressendichtheid van 2500 of meer per vierkante kilometer.
(Bron)

Misschien is een deel van die gestolen fietsen ook niet geheel legaal verkregen - doe je aangifte van de diefstal van die fiets die je voor 10 euro achter Hoog Catharijne kocht?
Nederlander met sinaasappels vol coke gepakt

ROME - Een 76-jarige Nederlander is donderdag op de luchthaven Fiumicino bij Rome gearresteerd met zes kilo pure cocaïne in zijn koffer. De man kwam uit Buenos Aires en had de drugs verstopt in uitgeholde sinaasappels.
De drugs hebben een straatwaarde van vijf miljoen euro, maakte de douane bekend.
De zware zak met sinaasappels riep wantrouwen op bij de controle. Elke vrucht woog ongeveer een halve kilo.
De man zei dat hij de sinaasappels gebruikte om aan zijn dagelijkse behoefte vitamine te komen, maar de douane ontdekte al snel dat de citrusvruchten een wel heel bijzondere inhoud hadden.
De Nederlander is overgebracht naar de gevangenis van Civitavecchia.
(Bron)

Sukkel.
De Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt is woensdag opgenomen in het ziekenhuis. De drievoudig olympisch kampioen was met zijn BMW over de kop geslagen op een snelweg in Jamaica. (...)
In het ziekenhuis werd duidelijk dat Bolt inderdaad niets mankeerde. De 22-jarige atleet had slechts last van zijn linkervoet, maar daarmee was hij bij het uitstappen van de gecrashte auto in een doornstruik gestapt.
(Bron)
Nederland heeft bij de farmaceutische industrie een optie genomen op 34 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep.
Vaccineren is volgens minister Klink nog niet nodig, maar volgens hem moeten ''tijdig stappen'' gezet worden voor het geval dat.
Die 34 miljoen vaccins moeten voldoende zijn om zonodig de hele bevoking twee keer te behandelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het vaccin moet nog ontwikkeld worden.
(Bron)

Een optie op iets dat nog ontwikkeld moet worden. Gaan we nou overal de JSF-constructie op loslaten?
Je ziet ook dat de tekstschrijvers een beetje in de war raken van al dat nieuws.
"Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn heeft alle activiteiten in zijn stad direct afgelast. Daarbij is ook een hond ingezet."
En onder de eerste berichten op Nu.nl over het ongeluk in Apeldoorn, staat dit: "'Gezelschap Oranjes te groot'".
Kweenie, dat komt een beetje lullig over.

woensdag, april 29, 2009

Het zat om zes uur al zo dicht in het centrum van Utrecht dat ik twee uur deed over een reisje van een half uur. Vanochtend was ik al iets essentieels vergeten waardoor ik eenmaal op m'n werk linea recta terug naar huis kon.
Gek genoeg heb ik nu geen behoefte aan even in de stad kijken of het gezellig is (vast wel). Ik wil slapen.
En ik prijs me weer gelukkig met die lieve buuf, die toen ik m'n jas uittrok en moed probeerde te verzamelen om te gaan koken, aanbelde met een bak nasi met kip en ei en salade. Buuf is goud waard.

dinsdag, april 28, 2009

Soms krijg je zoveel veren in je reet dat je je een struisvogel gaat voelen. Goed voor je ego, maar je hebt er helaas niet zoveel aan.
En geef toe, een hippo met veren in de kont, dat staat toch een beetje vreemd ;-)

maandag, april 27, 2009

Henk Jan Ormel is gek. Zie hier.
"Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA) heeft vanochtend tijdens het EO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ in een debat met Marianne Thieme verklaard dat hij de uitgave van een vegetarisch voorlichtingsboek van het Voedingscentrum en de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) wil verbieden."
"“Het is ongelofelijk triest dat Tweede Kamerlid Ormel een voorlichtingsboek over een dagje geen vlees gelijkstelt aan extremisme”, aldus Vibeke Helder, directeur NVB. Ormel stelt tevens dat met de uitgave van het boek de export van vlees ernstig risico loopt."

Het boek bestaat al tien jaar. En stel dat nu een aantal mensen meer eens een keer geen vlees eten. Wat is dan het risico voor de export van vlees? Hooguit heb je een beetje méér vlees te exporteren.
Ormel is een mormel.
Het blééf maar hozen vannacht, en ik had de tuindeur openstaan omdat het niet koud was. Dat was een vergissing: Tom, die al een tijdje eigenlijk niet meer via de kamerdeur durft binnen te komen omdat Tijger dan direct op de rand van het bed vuil naar 'm gaat zitten kijken, zoefde midden in de nacht naar binnen en sprong op bed. Druipend, werkelijk. Je zou zweren dat ie net gezwommen had. Gelukkig had ik wel zoiets voorzien en een handdoek voor de graai naast m'n bed gelegd. Hij laat dan ook lijdzaam toe dat ie afgedroogd wordt - je moet er wat voor over hebben om lekker op bed te slapen, tenslotte.