zaterdag, oktober 08, 2005

Zware aardbeving in noorden Pakistan

ISLAMABAD/NEW DELHI - Zeker duizend mensen zijn zaterdag in Pakistan, India en Afghanistan om het leven gekomen door een krachtige aardbeving. Dat hebben regeringsfunctionarissen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad gezegd.
In Pakistan vielen in de districten Mansehra en Malakand, in de provincie North West Frontier Province, zeker vijfhonderd doden. In het Pakistaanse deel van Kashmir vielen meer dan 250 doden, terwijl in het Indiase deel van Kashmir zeker 213 mensen werden gedood. Honderden mensen raakten gewond, aldus de Indiase politie.
De woordvoerder van president Musharraf van Pakistan, generaal Shaukat Sultan sprak van kolossale verwoestingen. Ook de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is getroffen. Hier vielen zeker vijf doden doordat een flatgebouw instortte. Zeker honderd mensen zitten nog vast in het puin, aldus de politie. Ook in het aangrenzende India en Afghanistan vielen slachtoffers.
De zware aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter en schokte de regio. De beving was tot 1500 kilometer ver voelbaar. Tot dusverre zijn ruim 350 doden officieel geregistreerd in Pakistan, India en Afghanistan. Het epicentrum van de aardbeving was circa 80 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en nauwelijks veertig kilometer van de grens met de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. Daar vielen volgens de autoriteiten zeker 157 doden.
Volgens de Pakistaanse Meteorologische Dienst ging het feitelijk om vier zware aardbevingen met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter achter elkaar. De eerste duurde zes minuten en de volgende drie met telkens tussenpozen van ruim tien minuten, duurden respectievelijk 2,5, één en anderhalve minuut.
Het hoofd van de Pakistaanse rampenbestrijding, Javed Cheema, sprak zaterdag van mogelijk honderden doden. Hij zei dat de meeste slachtoffers in onder meer plaatsen als Mansehra in de provincie Northwest Frontier en in Muzaffarabad in Pakistaans Kashmir vielen. Zeker drie plaatsen in deze streek vlak bij de grens met Indiaas Kashmir zijn volledig verwoest.
"Dit is de zwaarste aardbeving die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt", vertelde een 84-jarige inwoner van de stad Srinagar het persbureau AFP. De hoofdstad van het Indiase deel van Kashmir ligt 125 kilometer ten zuidoosten van het epicentrum. In Islamabad sprak een functionaris van de meteorologische dienst van mogelijk de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van de stad.
In de zusterstad van Islamabad, Rawalpindi, werd zaterdag een kind gedood toen het dak van een school naar beneden stortte. In de hoofdstad zelf werd een flat verwoest.
In het Indiase deel van Kashmir stierf in de stad Srinagar een zuigeling toen een muur van een huis instortte. De plaatselijke autoriteiten berichtten over zeker vijftig gewonden. In het noordoosten van Afghanistan verloren twee kinderen het leven toen de lemen woning waar ze verbleven, instortte.
De aardbeving deed zich op een diepte van tien kilometer onder het aardoppervlak voor. De schokken moeten daardoor "zeer intens" zijn geweest. Dat heeft een geoloog van het Amerikaanse Nationale Aardbevings Informatie Centrum tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.
Volgens David Applegate zijn bovendien veel naschokken te verwachten. Enkele daarvan kunnen zwaarder zijn dan 6,0 op de schaal van Richter. Dat is vooral gevaarlijk voor gebouwen die door de eerste schok al schade hebben opgelopen.
In Afghanistan ontvluchtten duizenden mensen in het noorden en oosten van het land zaterdag in paniek hun woningen. Twee kinderen werden gedood toen een serie lemen woningen instortte in de streek rond Jalalabad, circa 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul. Ook daar brak paniek uit. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei echter dat de autoriteiten vooralsnog geen grote schade verwachten. "De berichten uit de provincies duiden niet op grote problemen."
Een woordvoerster van het ministerie van Defensie meldde zaterdag dat Nederlandse militairen in Afghanistan 's ochtends lichte trillingen hebben gevoeld. Deze bleven echter zonder verdere gevolgen. De Nederlandse strijdkrachten bij het in het zuiden gelegen Kandahar hebben volgens de zegsvrouw van de aardbeving niets gemerkt. Op de bases in Kabul, Pol-e-Khomri en Mazar-e-Sharif was de beving wel merkbaar.
Omdat de beving zich ver in het binnenland voordeed, is er geen kans op een tsunami. Dat gebeurde wel op op 26 december toen een zeer zware aardbeving voor de kust van Atjeh (Indonesië) golven veroorzaakte die kusten langs de hele Indische Oceaan overspoelden. Daardoor kwamen naar schatting meer dan 210.000 mensen om het leven.
India en Pakistan worden vaker getroffen door zware aardbevingen. In januari 2001 kostte een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in West-India aan 20.000 mensen het leven.
Minister Van Ardenne, Ontwikkelingssamenwerking, stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de zaterdag door een aardbeving getroffen gebieden in Zuid-Azië. Dat maakte een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.
Het geld komt via het Rode Kruis beschikbaar, zodra de getroffen gebieden een internationaal hulpverzoek doen.
Naast financiële hulp houdt Nederland het Urban Search and Rescue-team beschikbaar. Dit team bestaat uit reddingswerkers, speurhonden en verpleegkundigen en is gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van bedolven slachtoffers in rampgebieden.
De Europese Commissie heeft zaterdag 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp voor Pakistan. Europees Commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) zei zaterdag dat dit bedrag binnen een dag kan worden goedgekeurd als hulporganisaties bij Brussel aankloppen voor noodhulp. Zijn departement is inmiddels in overleg met Artsen zonder Grenzen Nederland en het Internationale Rode Kruis.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zei dat zijn land bereid is om alle hulp te leveren waaraan behoefte is. In Groot-Brittannië wonen veel Pakistani die familie hebben in het getroffen gebied. In Londen staan reddingsteams klaar die onmiddellijk kunnen vertrekken als daarom wordt gevraagd.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zei dat zijn land onmiddellijk 50.000 euro heeft vrijgemaakt om de eerste nood te lenigen. Ook Turkije, dat zelf geregeld door aardbevingen wordt getroffen, heeft hulp aangeboden. Hulpteams staan klaar om te vertrekken naar het rampgebied. Ook Griekenland is bereid een reddingsteam te sturen naar het gebied.
(Bron)
Europese satelliet voor poolonderzoek begint missie

RIJSWIJK - Een Europese satelliet die onderzoek gaat doen naar klimaatverandering aan de polen moet zaterdag aan zijn missie beginnen. Een Russische raket lanceert de ruimtesonde om 17.00 uur.
De satelliet zal drie jaar lang met een radar de veranderingen aan de ijskappen in kaart brengen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA hoopt dat het 136 miljoen kostende apparaat laat zien of en zo ja in welke mate de klimaatveranderingen leiden tot smeltende ijskappen.
(Bron)
Fatwa: Voetbal is voor ongelovigen

Islamitische extremisten in Saudi-Arabië hebben een fatwa uitgevaardigd voor voetballers, waarin ze de spelers oproepen het harde gras in te ruilen voor de jihad in Irak.
De Saudische krant Al-Watan berichtte onlangs dat volgens de fatwa alleen gevoetbald mag worden onder strenge voorwaarden en dat het spel gebruikt moeten worden als fysieke training voor de heilige oorlog. Coach Jafar Attas van Al-Rashid zegt dat drie spelers uit zijn team zijn gestapt. Een paar dagen later waren ze vroom geworden en geloofden dat voetbal door de islamitische wet verboden werd. Een van hen, Majid Al-Sawat, zou zijn gearresteerd omdat hij een zelfmoordaanslag in Irak voorbereidde.
Het voetbalfatwa zou zijn uitgevaardigd door ene Sjeik Abdallah Al-Najdi. De mufti van Saudi-Arabië, Sjeik Abd Al-Aziz Ibn Abdallah Aal-Sjeik, heeft de autoriteiten opgeroepen de personen achter het fatwa te vervolgen. Hij maant moslims het fatwa niet serieus te nemen tot zeker is dat het dictaat echt is en door de bevoegde personen is uitgevaardigd. De mufti interpreteert de islamitische wetgeving (sharia) en kan fatwa?s uitvaardigen. De Saudische ulam, een raad van wijze mannen die de ware islam bewaken, stelt dat voetbal niet in strijd is met de islamitische wet. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een fatwa niet bindend voor moslims.
Het voetbalfatwa bestaat uit de volgende 15 regels:
1. Speel geen voetbal als vier lijnen om het veld getrokken zijn. Dit is de manier van de ongelovigen; internationale voetbalreglementen schrijven voor deze lijnen te trekken alvorens te spelen.
2. Men zal niet de terminologie van ongelovigen en polytheïsten gebruiken, zoals: hands, penalty, corner, goal en buitenspel. Degene die deze termen bezigt moet gestraft en gediskwalificeerd worden, en publiekelijk te verstaan worden gegeven: U lijkt op de ongelovigen en polytheïsten en dit is verboden.
3. Als een van u ten val komt tijdens het spel en zijn hand of voet breekt, of als de bal zijn hand raakt, zal hij geen ?hands? zeggen en stoppen vanwege zijn blessure. Degene die de verwonding heeft veroorzaakt zal geen gele of rode kaart krijgen. De zaak zal beoordeeld worden volgens de islamitische wet.
4. Gebruik niet het aantal spelers dat is vastgesteld door ongelovigen, joden of christenen, vooral in het duivelse Amerika. Met andere woorden, er zullen geen 11 spelers samen spelen. Maak er een groter of kleiner aantal van.
5. Speel in uw normale kleding, of in uw pyjama, maar niet in kleurige korte broeken en genummerde shirts. Korte broeken en shirts zijn geen geschikte kleding voor moslims. Het is de kleding van de ongelovigen en van het Westen, en daarom moet u erop letten dat u ze niet draagt.
6. Als u aan bovenstaande regels heeft voldaan, moet u het gehele spel spelen met de intentie uw fysieke fitheid te verbeteren om de Jihad voor Allah te vechten en voorbereid te zijn als u nodig bent voor de heilige oorlog. Men mag geen tijd verspillen aan een valse overwinning.
7. Speel niet 45 minuten, zoals gebruikelijk is bij joden, christenen en in alle ongelovige en atheïstische landen. Dit is ook de tijdsduur die aanvaard is door de voetbalclubs van degene die zijn afgeweken van het rechte pad. U moet anders zijn dan de ongelovigen, afwijken van hun weg en hen niet imiteren.
8. Speel niet in 2 helften, maar in 1 of in 3 delen, om anders te zijn dan de zondaars en rebellen, de ongelovigen en de polytheïsten.
9. Als er geen winnaar is of geen doelpunt gescoord is, verspil dan geen tijd aan verlenging of penalty?s, maar verlaat het veld onmiddellijk. Een dergelijk overwinning is een imitatie van de ongelovigen en internationale voetbalregels.
10. Benoem niet iemand die de spelers in de gaten houdt en ?scheidsrechter? genoemd wordt, omdat na afschaffing van de internationale regels,?hands?, ?penalty?, ?corner? enz., er geen noodzaak voor zijn aanwezigheid meer is. Bovendien is zijn aanwezigheid een imitatie van de ongelovigen, joden en christenen, en neerkomt op overname van de internationale voetbalregels.
11. Tijdens het spel is het verboden voor groepen jongeren om zich te verzamelen en de wedstrijd te bekijken, omdat u speelt voor de sport en fysieke fitheid. Waarom zouden zij dan naar u moeten kijken? U moet hen laten meedoen om hun fysieke fitheid te verbeteren en hen voor te bereiden voor de jihad. Anders moet u tegen hen zeggen: Ga en propageer de islam en bestrijdt morele corruptie op de markten en in de pers, en laat ons met rust zodat wij onze fysieke fitheid kunnen verbeteren.
12. Als u klaar bent met spelen, let erop dat u niet praat over het spel, en dat u niet zegt: ?wij spelen beter dan de tegenstander? of ?die en die zijn goede spelers? etc. U dient te spreken over hun lichaam, kracht en spieren, en over het feit dat u speelt als training om te vluchten, aan te vallen en terug te trekken in de jihad voor Allah.
13. Als u scoort en wegrent zodat uw makkers achter u aan rennen om u te omhelzen, zoals spelers in Amerika en Frankrijk doen, dient u hen in hun gezicht te spugen en te straffen, want wat hebben plezier, omhelzingen en kussen te maken met sport?
14. U dient doelen die opgebouwd zijn uit 3 balken te vervangen door 2 balken. De horizontale balk is van ongelovigen. Hiermee schendt u de despotische internationale voetbalreglementen.
15. Zet geen reservespelers in. Dit is een gebruik van de ongelovigen in Amerika en elders.
(Bron)

Ik mis wel wat dingen. Ik stel voor: een wedstrijd van drie keer een uur, op steenslag, met een betonblok als bal - want spelen op gras met een bal kan uiteraard ook niet.
Burgemeester wil New Orleans met casino's herbouwen

NEW ORLEANS - De burgemeester van het deels verwoeste New Orleans wil zijn stad met casino's weer tot leven brengen. Om de lege schatkist van de stad te vullen zou volgens Ray Nagin een casinowijk moeten ontstaan.
Ongewone tijden vragen om ongewone ideeën, zei de burgervader volgens de nieuwszender CNN. "Ik zou de burgers ook graag een andere oplossing bieden, maar ik zou niet weten wat ik op dit punt anders zou moeten doen."
Als het aan Nagin ligt, krijgt straks elk hotel met meer dan vijfhonderd bedden een speellicentie voor een gokpaleis à la Las Vegas. Dat komt neer op zeven casino's.
New Orleans telt nu een casino. Het was de afgelopen jaren noodlijdend en bovendien zorgde het voor veel politiek geharrewar. Het stadsbestuur van New Orleans moet de plannen nog goedkeuren, evenals de regering van de staat Louisiana.
De stad raakte eind augustus door de orkaan Katrina grotendeels overstroomd. Het overgrote deel van de 500.000 inwoners moest de stad ontvluchten.
(Bron)
Pechtold teruggefloten over aftrek hypotheekrente

DEN HAAG - Een pleidooi van D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) om een discussie te voeren over de aftrek van de hypotheekrente, is slecht gevallen bij zijn coalitiepartners. Premier Balkenende (CDA) liet weten dat er over het handhaven van de renteaftrek afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord en dat die ook gelden voor Pechtold. Hij zal dat de bewindsman in een onderhoud nog eens duidelijk maken.
Ook vice-premier Zalm (VVD) was niet blij met de uitspraken van Pechtold. Volgens hem ontstaat er verwarring bij de burgers als ministers voortdurend van de kabinetslijn afwijken. VVD-aanvoerder Van Aartsen riep de D66-bewindsman op zich op zijn eigen portefeuille te concentreren. Dan heeft hij nog "bergen werk".
Volgens Pechtold is het juist goed als bewindslieden laten zien dat ze van verschillende politieke kleur zijn. "Dat is toch heel gezond?" zei hij zaterdag in een interview met De Telegraaf. In datzelfde interview stelde hij dat dat hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm niet meer te handhaven is. "Waarom zou je de discussie daarover niet eens beginnen? Je hoeft het niet vandaag op morgen om te gooien, maar maak het bespreekbaar."
(Bron en meer)

Zijn er nog ministers zonder deuk?
Onbekenden maken bankschroef vast aan spoorrails

UTRECHT - De sneltrein Arnhem-Den Haag is vrijdagavond beschadigd geraakt toen het voertuig tegen een aan de rails vastgemaakte bankschroef reed. De aanrijding had plaats tussen Driebergen Zeist en Ede-Wageningen. De trein raakte slechts licht beschadigd en is op Utrecht Centraal stilgezet voor nader onderzoek. Dit deelde ProRail vrijdagavond mee.
Aanvankelijk dacht de machinist van de sneltrein dat hij een persoon had aangereden. Onderzoek van de politie wees uit dat het om een ijzeren voorwerp ging dat door de aanrijding met de trein in stukken is gebroken.
Omdat de politie sporenonderzoek moest doen, werd het treinverkeer enige tijd stilgelegd. Intussen rijden de treinen weer.
Uit een in mei verschenen rapport bleek dat het vandalisme op het spoor in 2004 met driehonderd gevallen was afgenomen ten opzichte van 2003. Toch liepen circa 2700 treinen schade op door vandalisme of botsten (bijna) op voorwerpen die opzettelijk op het spoor waren gelegd.
Vorig jaar raakten twaalf machinisten gewond als gevolg van aanrijdingen met voorwerpen op het spoor. Cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend.
(Bron)

TT 108 Jongeren laten locomotief ontsporen

ROTTERDAM De spoorwegpolitie heeft vier jongeren gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze een locomotief uit de rails hebben laten lopen, gisteren in de Rotterdamse Waalhaven. De jongens (14 tot 17 jaar) legden stenen tussen een wissel en gooiden stenen naar de trein.
Twee jongens werden meteen opgepakt, de derde werd vandaag aangehouden en de vierde meldde zichzelf bij de politie. Ze worden maandag voorgeleid.
De laatste dagen waren er meer gevallen van spoorvandalisme. Bij Vorden raakte een trein defect door een paal op de rails en gisteren reed een trein tussen Driebergen en Zeist op een bankschroef.

Nieuwe tak van sport: zware dingen op spoorrails leggen, stenen op auto's laten vallen, stenen naar trams gooien.
Als je dom bent, moet je toch iets doen om dat te bewijzen.
Jongens gooien ei richting Beatrix tijdens bezoek Drenthe

ASSEN - Koningin Beatrix is zaterdag in Assen aangekomen voor een bezoek aan de provincie Drenthe. Ze maakt de trip in het kader van haar zilveren jubileum. De koningin kwam dit keer door de dichte mist niet met de helikopter, maar met de auto.
Kort na aanvang is er een ei gegooid in de richting van het gezelschap. Daarvoor zijn twee jongens van 17 en 18 jaar oud uit Assen aangehouden. Over hun motieven is nog niets bekend, zij worden verhoord. Het ei heeft overigens niemand getroffen, maar een van de mensen in de omgeving van de vorstin kreeg enige spatjes op de kleding.
De koningin liet desgevraagd weten niets van het incident gemerkt te hebben. Ze maakte een grapje door te zeggen dat de dader beter had moeten oefenen. De koningin heeft ook Veenhuizen bezocht.
Het programma staat vooral in het teken van kinderen en jongeren en hun betrokkenheid bij cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen. De koningin heeft kennisgemaakt met Assen als Culturele Hoofdstad 2005 van Drenthe en met de organisatoren van het jongerenfestival Jonkgood. Verder sprak zij met de Jongerenraad Drenthe, die haar de resultaten presenteert van de Future Games.
In Veenhuizen bezoekt de koningin Klein Soestdijk, de statige voormalige directeurswoning van de Strafinrichting Veenhuizen, nu in privé-eigendom. Na een rondrit door het dorp zal de koningin op het binnenplein van het Landelijk Gevangenismuseum kinderen ontmoeten die deelnemen aan activiteiten in het teken van Oktobermaand Kindermaand.
(Bron)

vrijdag, oktober 07, 2005

Nobelprijs?

Naast alle 'echte' Nobel-prijzen, organiseert de Harvard Universiteit in Boston haar eigen Nobelfeestje. De zogeheten Ig Nobelprijzen worden elk jaar toegekend voor de lachwekkendste wetenschappelijke onderzoeken. Tot winnaar in de categorie geneeskunde werd de Amerikaan Gregg Miller uitgeroepen, die siliconenballen voor gecastreerde honden bedacht om hun 'natuurlijke look en zelfbeeld' in stand te houden.
(Bron)
Sterke achteruitgang productie Duitsland

BERLIJN - De industriële productie in Duitsland is van juli op augustus 1,6 procent kleiner geworden, zo heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. De vermindering is een stuk groter dan de afname van 0,3 procent waarop deskundigen hadden gerekend.
In de energiesector zakte de productie met 2,3 procent. In de bouwnijverheid was er sprake van een groei van 1,1 procent. In juli was de totale industrieproductie van Duitsland nog toegenomen met 1,2 procent.
(Bron)
'Vaccin tegen baarmoederhalskanker binnen een jaar'

LONDEN - Waarschijnlijk al binnen een jaar komt er een vaccin beschikbaar tegen baarmoederhalskanker. Dat berichtten Britse media vrijdag. Het gaat om het middel Gardasil van de ondernemingen Sanofi Pasteur en Merck & Co. Uit proeven is gebleken dat het vaccin "100 procent effectief" is.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Wetenschappers hebben voorgesteld het vaccin standaard te geven aan kinderen tussen negen en dertien jaar voordat zij seksueel actief worden. Het middel is getest op 12.176 vrouwen tussen de zestien en 23 jaar uit dertien landen. Het vaccin is gericht tegen twee types HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De twee types spelen in 70 procent van de gevallen een rol bij het ontstaan van de tumoren.
De twee betrokken farmaceutische bedrijven willen eerst in de Verenigde Staten en dan in Europese de vaccins laten registreren. Ze hebben concurrentie van GlaxoSmithKline, die een eigen vaccin onder de merknaam Cervarix aan het ontwikkelen is. De resultaten van testen met dat laatste middel zijn volgens The Daily Telegraph nog niet bekendgemaakt.
(Bron)
Wasmiddel moet schoner

BRUSSEL - Wasmiddel moet schoner. Het mag het milieu minder aantasten en moet ook minder allergieën veroorzaken, zo is de bedoeling van Europese regels die zaterdag ingaan.
Waspoeder, wasverzachters, afwasmiddelen en dergelijke moeten daarom uitgebreider worden getest, zo heeft Brussel besloten. De Europese Commissie schrapte de bepaling die ongeveer 10 procent van de actieve stoffen uitzonderde van testen.
Consumenten zien vanaf zaterdag ook duidelijker etiketten op de wasmiddelen. De verpakking moet duidelijk de stoffen vermelden die allergische reacties kunnen veroorzaken, zo meldde de Europese Commissie vrijdag.
(Bron)
Speelveld ontruimd wegens magnetisch veld

AMSTERDAM - Een speelveldje aan de Nieuwe Looiersstraat in Amsterdam, naast basisschool De Kleine Reus, wordt op last van het stadsdeel Centrum ontruimd omdat het in een sterk magnetisch veld ligt. De waarden van het veld zijn hoger dan toegestaan, zo bleek uit onderzoek door TNO. De twee wipkippen op het terrein worden verwijderd. Ook wordt er een hek geplaatst, zo maakte het stadsdeel vrijdag bekend.
Naast de school en het speelveldje staat een onderstation van Continuon, beheerder van het elektriciteits- en gasnet, waar transformatoren elektriciteit naar lagere spanningen omzetten. Dit station veroorzaakt het magnetische veld. Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uit 2001 wijst op een mogelijk verhoogde kans op leukemie bij kinderen door magnetisch velden.
Continuon Netbeheer vindt het "onnodige commotie en ongerustheid". Een woordvoerster: "We begrijpen de ophef niet. Wij vermoeden dat er met andere normen is gewerkt, die hier niet op van toepassing zijn." Volgens Continuon is er bij het speelveldje een waarde gemeten van 17,2 microtesla. "Dat is ruim onder de toegestande 100 microtesla."
Het stadsdeel en de basisschool werden gealarmeerd door een verontruste ouder die eigen onderzoek had gedaan. De resultaten van dat onderzoek waren aanleiding tot een onafhankelijk onderzoek van TNO. De GG en GD adviseerde om de speelruimte en de aangrenzende ruimtes in de school niet meer te gebruiken.
Of de hal, het trappenhuis, de personeelsruimte, een fietsenstalling en een achter de school gelegen plein van de basisschool dichtgaan, is nog niet duidelijk. De school heeft hierover nog niets besloten, aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Begin volgende week overleggen het stadsdeel, de basisschool en Continuon over de te nemen stappen.
(Bron)
'Behandeling depressie moet op de helling'

AMSTERDAM - Depressies kosten de samenleving onnodig miljarden per jaar. De overheid moet de aanpak van depressies moderniseren zodat veel geld en ellende kan worden bespaard. Hoogleraar psychiatrie A. Beekman van het VU Medisch Centrum in Amsterdam gaat daarvoor pleiten tijdens de Nationale Dag van de Geestelijke Volksgezondheid die maandag 10 oktober wordt gehouden.
Onderzoeken geven aan dat ongeveer 800.000 Nederlanders lijden aan depressies. Het gaat dan niet om mensen die zich af en toe somber voelen, maar om Nederlanders die wekenlang een groot deel van de dag niet kunnen functioneren.
Volgens Beekman moet de patiënt leren sneller naar de dokter te gaan. Maar vooral moet de overheid huisartsen de mogelijkheden geven om de depressies van patiënten goed en afdoende te behandelen. "Zo voorkom je dat mensen naar het Riagg gaan dat veel duurder is. Bovendien kan de patiënt weer gewoon verder gaan met zijn of haar leven", aldus de hoogleraar.
Depressies zijn van alle culturen en alle tijden. Al in de Griekse oudheid beschreef Hypocrates verschijnselen van depressies die volgens Beekman vandaag de dag nog precies hetzelfde zijn. Alhoewel het taboe op de ziekte de laatste decennia voor een groot deel is verdwenen, aarzelen nog steeds veel mensen om met hun klachten bij de dokter aan te kloppen. Artsen op hun beurt herkennen de verschijnselen vaak niet. Daarbij blijkt uit onderzoek dat veel huisartsen, psychologen en psychiaters de richtlijnen voor behandeling niet goed toepassen.
Volgens Beekman is het van het grootste belang dat mensen zich over hun schaamte heenzetten en snel actie ondernemen tegen hun problemen. "De ziekte is namelijk goed te behandelen met bijvoorbeeld een pil, psychotherapie, ontspanningsoefeningen en/of een regelmatig leefritme."
Beekman wil dat huisartsen goed de tijd nemen om in gesprekken met de patiënt te achterhalen welke aanpak bij hem of haar het beste werkt. "De meeste huisartsen besteden gemiddeld acht minuten aan een patiënt en hebben daar geen tijd voor. Dat moet veranderen."
De daadwerkelijke behandeling zou vervolgens kunnen worden overgelaten aan gespecialiseerde verplegers die de huisarts in hun werk ondersteunen. Beekman:"Het is belangrijk dat de overheid de huisartsen de mogelijkheid geeft hun werk te reorganiseren. Ze kunnen hun taken dan beter verdelen. Daar schort het nu echt aan."
(Bron)
In zes uur meer dan duizend snelheidsovertredingen

TILBURG - De politie heeft op de provinciale weg N269 in ruim zes uur tijd 1173 snelheidsovertreders beboet. Veel bestuurders negeren op deze weg tussen Tilburg en Hilvarenbeek de borden van 100 kilometer per uur en rijden veel harder.
De politie zei vrijdag dat zij met camera's in beide richtingen heeft gecontroleerd. De snelste rijder had 160 kilometer per uur op de teller. In totaal zijn 6699 voertuigen gecontroleerd.
(Bron)
Donner: Nooit straffen op etnische afkomst

DEN HAAG - De etnische afkomst van criminele jongeren mag nooit een reden zijn om een andere straf op te leggen. De rechter moet echter bij het bepalen van de strafmaat wel rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de omgeving waarin hij verkeert.
Dat betoogde minister Donner van Justitie vrijdag in Den Haag aan het einde van een congres over jeugdcriminaliteit. Een gerichte aanpak van risicojongeren is volgens hem geboden als bij een groot deel van de allochtone jongeren het strafbare gedrag mede wordt gestuurd door cultuurgebonden opvattingen.
Langer of harder straffen werkt alleen op korte termijn, maar op de lange termijn leidt dat er niet toe dat jongeren minder terugvallen in hun criminele gedrag, aldus Donner. Het is discriminerend om op basis van etnische afkomst verschillend te straffen. Het is evenwel ook niet goed om uit verlegenheid iedereen gelijk te behandelen. "Discriminatie is gelijk behandelen wat verschillend is", zei de bewindsman.
Uit een eerder op de dag gepresenteerd onderzoek blijkt dat allochtone jongeren gemiddeld 53 dagen langer vastzitten dan autochtone jongeren na hetzelfde ernstige delict. Donner kon daar niet op reageren, omdat hij de inhoud van het rapport nog niet kent.
Hij wees er wel op dat het belangrijk is te kijken naar de verschillen in de jeugdcriminaliteit. Zo zijn allochtone jongeren en dan met name Marokkanen en Antillianen oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Zo'n 76 procent van alle jeugdige criminelen gaat binnen zeven jaar opnieuw de fout in.
Straffen is volgens Donner maar de helft van het verhaal. Jongeren moeten ook mogelijkheden hebben om hun ongewenste gedrag te veranderen. De kans op succes neemt toe als de straf consequent wordt gekoppeld aan begeleiding naar scholing of werk, zei Donner.
Het kabinet wil de risicojongeren gericht aanpakken in nauw overleg met de betrokken organisaties en de jongeren zelf. Ook ouders moeten daarbij een rol spelen. Voor Antilliaanse en Marokkaanse jongeren zijn al diverse maatregelen genomen of in voorbereiding om de criminaliteit onder hen tegen te gaan.
(Bron)
Bom bij Vijfhuizen onschadelijk gemaakt

HAARLEMMERMEER - Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft vrijdagmiddag een 500 pond zware vliegtuigbom met succes onschadelijk gemaakt. Het gevaarlijke projectiel lag langs de N205 bij Vijfhuizen. Het was wereldwijd de eerst keer dat een bom van dit type is veiliggesteld.
De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd woensdag bij graafwerkzaamheden op een akker naast de provinciale weg N205 gevonden. Experts van het EOC begonnen vrijdagochtend om 09.30 uur met het onklaar maken van de bom. Ze hadden bijna zeven uur nodig om de ontsteking uit het projectiel te halen.
De leider van het opruimingscommando zei dat de ontmanteling van de bom zo lang heeft geduurd "omdat het een moeilijke bom is". Het ontstekingsmechanisme wordt geactiveerd door een zuur dat zich er doorheen boort. Ook de nieuwe apparatuur die het EOC gebruikte, bleek nog kinderziekten te hebben, waardoor de ontmanteling langer duurde. Bovendien werden de werkzaamheden bemoeilijkt, omdat de bom acht meter van een elektriciteitsleiding lag. De leiding voorziet vliegveld Schiphol van stroom.
Na de vondst van het explosief werden woensdag de bewoners van vijf woningen in de directe omgeving van de vindplaats in een hotel ondergebracht. Een wand van 180 containers moest in het geval van een explosie een drukgolf richting Zwanenburg verminderen. Het vliegverkeer op Schiphol was vanaf woensdagavond ernstig ontregeld door de vondst van de bom, doordat de Polderbaan in verband hiermee dicht moest. In combinatie met dichte mist van donderdag en vrijdag veroorzaakte dit grote vertragingen. De Polderbaan werd vrijdagmiddag vanaf 16.45 uur weer in gebruik genomen.
De bom is om 19.45 uur bij de Toolenburgplas tot ontploffing gebracht. Twee uur had de EOC nodig om het explosief in te graven in zand. Honderden mensen waren er getuige van. Het enige wat ze hoorden, was een doffe klap. De explosie was op een zandwolkje na, nauwelijks te zien. De weg bij de plas werd kort daarna weer vrijgegeven.
(Bron)
Waarschuwingssticker op 'asobak'

LONDEN - De omstreden luxe terreinwagens (SUV's) zouden in de showroom waarschuwingsstickers moeten krijgen wegens het gevaar dat deze 'asobakken' vormen voor voetgangers. Dat stellen Ierse onderzoekers vrijdag.
Ze berekenden dat bestuurders van dit soort personenwagens een twee- tot viermaal zo grote kans hebben om voetgangers te doden of ernstig te verwonden als bestuurders van 'gewone' auto's.
Het gevaar van de wagens zit overigens niet zozeer in de grootte en massa. Doorslaggevend is vooral de hoogte en platte vorm van de voorzijde. Als iemand wordt aangereden door een reguliere personenwagen, raakt de bumper veelal benen of heupen, waarop het slachtoffer op de motorkap of voorruit terechtkomt.
Hoe erg dat ook is, een klap met een Sports Utility Vehicle is nog erger. Die ramt direct vitale organen en bovendien is er door de vorm van de voorzijde weinig kans dat de ongelukkige een deel van de energie van de botsing kan afleiden door dubbel te klappen op de motorkap.
Door de 'hoge zit' is de kans ook groter dat de bestuurders kinderen over het hoofd zien die rond de wagen staan of lopen.
(Bron)
Trio verdacht van grootschalige computerinbraak

ROTTERDAM/BREDA - De Nationale Recherche heeft dinsdag drie professionele computerkrakers (19, 22 en 27 jaar) aangehouden. Justitie verdenkt het drietal van inbraak in meer dan 100.000 thuiscomputers. De systemen vormden samen een netwerk dat vermoedelijk is misbruikt voor computeraanvallen, installatie van spionagesoftware en diefstal van internetbankgegevens.
Met 100.000 computers vormt het zogenoemde zombienetwerk een van de grootste dat ooit in beeld is gebracht, meldde een woordvoerder van het landelijk parket vrijdag. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Justitie verwacht nog meer aanhoudingen in de zaak.
De hackers voerden een geautomatiseerde aanval uit met een zogenoemd Trojaans paard, een computervirus dat zich vermomt als onschuldig programmaatje. De kwaadaardige software nestelde zich in de computers van nietsvermoedende gebruikers en de verdachten kregen de controle over de systemen.
Het gebruikte computervirus (Toxbot) legt toetsaanslagen vast en stelt deze gegevens beschikbaar. Het virus werd continue aangepast om antivirusprogramma's te omzeilen. In Nederland raakten naar schatting enkele duizenden, slechtbeveiligde computers geïnfecteerd.
Het onderzoek van de recherche richt zich op het binnendringen van computers, vernieling van geautomatiseerde netwerken, het installeren van reclame- en spionagesoftware. Vermoedelijk lieten de verdachten zich betalen om virussen te programmeren.
Een bedrijf in de Verenigde Staten is vermoedelijk afgeperst met de dreiging van een aanval op haar computernetwerk. Bovendien hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan plundering van rekeningen bij Paypal, de betaalmethode voor kopers en verkopers op veilingsite eBay. [Er stond 'veiligsite';-)]
De hoofdverdachte is een 19-jarige man uit Loon op Zand. De andere verdachten zijn 22 en 27 jaar en komen uit Tilburg en Rijswijk. Bij huiszoekingen is beslag gelegd op computers, administratie, een bankrekening, contant geld en een sportauto.
Het ministerie van Economische Zaken omschreef zombienetwerken recent nog als de grootste bedreiging van de veiligheid op internet.
(Bron)
Mysterieuze ziekte Toronto blijkt legionella

TORONTO - Een mysterieuze ziekte die in een bejaardenhuis in het Canadese Toronto zestien personen het leven heeft geëist en in de stad voor veel onrust heeft gezorgd, is waarschijnlijk legionella. Dat hebben medici donderdag bekendgemaakt, aldus Canadese media.
De bacterie is bij ten minste drie personen de waarschijnlijke doodsoorzaak, blijkt uit autopsie. Sinds vorige week vrijdag hadden zeventig bewoners, twaalf werknemers en twee bezoekers de infectie opgelopen.
(Bron)
Treinstation New York ontruimd wegens frisdrankblikje

NEW YORK - De politie van New York heeft vrijdagochtend voor korte tijd een deel van Pennsylvania Station ontruimd en afgezet. Reden voor de afzetting was de vondst van een frisdrankblikje waaruit een verdachte groene vloeistof sijpelde.
Binnen twee uur stelden de autoriteiten vast dat het niet om een gevaarlijke substantie ging en was het hele station weer opengesteld voor reizigers. De ontruiming kwam een dag nadat het New Yorkse stadsbestuur had verklaard te beschikken over informatie dat de ondergrondse van de stad mogelijk doelwit zou zijn van terroristen.
(Bron)
Havik valt hondje aan

ABERDEEN - Een havik heeft in Aberdeen zijn agressie op een hondje gericht. De roofvogel was door de gemeente ingehuurd om meeuwen te verjagen die overlast bezorgden bij een verpleeghuis. Dat meldde de Britse krant The Herald vrijdag.
De driejarige Yorkshire terrier Brambles had samen met haar baasje iemand in het verpleeghuis bezocht. Ineens steeg de havik op uit een boom en stortte zich boven op Brambles. De havik, Aurora, sleurde Brambles enkele meters mee, maar moest uiteindelijk loslaten.
Brambles was gewond aan haar ogen, schouder en bek, maar zal volgens de dierenarts volledig herstellen. De gemeente heeft Aurora ontslagen. Ze wordt vervangen door een andere havik.
(Bron)

Aurora dacht waarschijnlijk: ha lekker, een knijn!

donderdag, oktober 06, 2005

Support bacteria - they're the only culture some people have.
Klacht tegen homofobe Belgische rechter

In België gaat een 44-jarige homoseksueel een officiële klacht indienen tegen rechter Rudi Robeyns die hij onlangs trof in een rechtszaak om een deel van een door hem betaalde hypothecaire lening terug te eisen. Het betreft hier een lening die de Belgische homo aanging met zijn inmiddels overleden vaste partner.
Tijdens de rechtszaak liet rechter Robeyns zich ontvallen of het wel wettelijk toegestaan is dat twee levenspartners van hetzelfde geslacht een lening afsluiten bij een bank. "En of dat niet in strijd is met de openbare orde en goede zeden." In een reactie zegt de rechter: "Wie bijeen wil kruipen, moet achteraf niet komen janken als de boel niet verdeeld geraakt. Ik heb niets tegen homo's, maar ze mogen het abnormale wel niet tot norm verheffen. Want die norm is nog steeds het gezin, met een man, een vrouw en kinderen."
Volgens de Belgische wet kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht samen een lening aangaan. Wanneer de ene na een overlijden het volledige bedrag terugbetaalt aan de bank, kan hij dat via een gerechtelijke procedure terugeisen. De Belgische Holebifederatie is dan ook verbolgen over de homofobe uitspraken van de rechter. Ze steunt de beledigde homo die een klacht zal indienen tegen de rechter bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.
(Bron)
Heeft u dat nou tegenwoordig ook, dat u ineens heel nodig moet plassen als u Back home hoort?
Aantal doven op werkplek neemt fors toe

Het aantal doven en slechthorenden neemt fors toe. Nu hebben rond de 1,5 miljoen Nederlanders een ernstig gehoorprobleem. Over enkele jaren wordt er een stijging van twintig procent verwacht.
De stijging is het gevolg van lawaaioverlast op de werkvloer, zo blijkt uit cijfers van de Hearing Academy die gisteren tijdens het congres 'Lawaai op het werk' in Amsterdam zijn gepresenteerd. Professor Vinch van de Universiteit van Gent: "Lawaaidoofheid is inmiddels uitgegroeid tot de meest voorkomende beroepsziekte." Meer dan 1,8 miljoen Nederlanders werken in gebieden waar de lawaaigrens wordt overschreden.
(Bron)
Franse automobilist geflitst op 270 km/u

In de buurt van de Franse stad Bordeaux is door de politie een automobilist van de weg gehaald, die kort daarvoor was geflitst terwijl hij 270 kilometer per uur reed. De man, een 27-jarige Parijzenaar, reed daarbij niet in zijn eigen auto.
De snelheidsduivel zal vrijdag al voor een rechter moeten verschijnen. Op de Franse snelwegen geldt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
(Bron)

Misschien probeerde ie uit met welke snelheid flitsen onmogelijk wordt?
Python eet alligator, beide overlijden

Een bijna vier meter lange python in de Everglades, een natuurgebied in Florida, heeft een smakelijk maaltje met de dood moeten bekopen. De slang had net met veel moeite een 1,8 meter lange alligator naar binnen gewerkt, toen bleek dat die nog niet dood was. Door het gespartel van de alligator barstte de python vervolgens open, wat beide dieren niet overleefden.
Pythons komen niet van nature voor in het natuurgebied, maar zijn daar vermoedelijk terechtgekomen als gedumpte huisdieren. De parkopzichters hadden van tevoren verwacht dat de alligators de slangen zonder moeite de baas zouden zijn, maar door de vorige week gevonden kadavers lijkt een gelijkspel net zo goed tot de mogelijkheden te behoren.


Links het achtereinde van de python, en rechtsachter de voorkant.
Uit het midden van de python steekt de achterkant van de alligator.
(Bron)
Minder zwartrijders door boetebeleid

UTRECHT - Dagelijks zitten er "beduidend minder" reizigers zonder kaartje in de trein dankzij het nieuwe boetebeleid. Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen donderdag. Hij kon geen precieze aantallen noemen.
Sinds 1 oktober kunnen reizigers in de trein geen kaartje meer kopen. Als iemand zonder vervoerbewijs betrapt wordt, moet hij nu een boete van 35 euro plus de ritprijs betalen. Heeft iemand een geldige reden om geen kaartje te hebben, dan scheldt de NS achteraf de boete kwijt.
De NS sprak eerder de verwachting uit dat het boetebeleid dagelijks voor 4000 tot 6000 minder zwartrijders moet zorgen. Dat zou een afname van 20 procent betekenen. De invoering van het nieuwe regime heeft vooralsnog niet tot problemen geleid, aldus de NS. Er is geen sprake van een opvallende stijging van incidenten. Daar waren de conducteurs wel bang voor.
(Bron)

Hoe weet je zonder cijfers dat het er minder zijn? En: wordt er net zoveel gecontroleerd als vóór 1 oktober? Want misschien blijven de huiverige conducteurs wel gewoon in de eerste klas of op de bok bij de machinist zitten.
Woningen mariniers voorzien van alarmsysteem

WILLEMSTAD - De Nederlandse marine op Curaçao gaat ruim 300 van haar woningen beter beveiligen. De huizen worden momenteel voorzien van een alarmsysteem met onder meer bewegingssensoren en een alarmknop.
Een marinewoordvoerster zei woensdag dat de beveiligingsmaatregelen al eerder waren gepland, maar door een groot aantal inbraken en overvallen op marinemensen begin dit jaar nu versneld woden ingevoerd. Zo werd in maart een groep tieners het slachtoffer van een gewapende overval in de tuin van een marineman. Ze vierden daar de verjaardag van een van hen. Enkele dagen later werd een ander personeelslid in de stad overvallen.
Totdat alle huizen over een alarmsysteem beschikken, is een speciaal telefoonnummer ingesteld voor noodgevallen. Als medewerkers dat nummer bellen, komt een particulier beveiligingsbedrijf kijken wat er aan de hand is. Het ministerie van Defensie betaalt de extra maatregelen.
(Bron)
Beleggers schip in met piramidespel

AMSTERDAM - Het beleggingsproject Pips lijkt voor zeker honderden Nederlanders uit te draaien op een fiasco. De deelnemers aan Pips werden vorig jaar gouden bergen beloofd, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn ze hun inleggeld kwijt.
De deelnemers aan Pips konden 450 tot 1000 euro inleggen. Het geld zou een verantwoorde bestemming krijgen, vooral in ontwikkelingslanden. Pips (People in Profit Systems) opereerde wereldwijd en hield vorig jaar juli in Amsterdam een bijeenkomst waar bijzonderheden werden gegeven over de belegging.
Pips beloofde de inleggers een rendement van 2 procent per dag. Volgens een woordvoerster van AFM is een rendement van meer dan 8 procent per jaar al verdacht. De AFM en De Nederlandsche Bank hielden Pips al enige tijd in de gaten. DNB deed in april al een waarschuwing uitgaan.
Of de AFM nog actie gaat ondernemen tegen Pips, kan de woordvoerster donderdag niet zeggen. Pips had niet de vereiste vergunning. De autoriteit kan onder meer boetes uitdelen of aangifte doen. "Waar mogelijk treden we op." Wat de zaak wellicht ingewikkeld maakt is dat Pips internationaal opereerde en vooral via internet. De sites die Pips gebruikte, zijn inmiddels uit de lucht gehaald.
Pips hield vorig jaar juli in een hotel in Amsterdam een wervingsbijeenkomst. Achter de organisatie gaat de Brit Bryan Marsden schuil. De politie in Maleisië deed onlangs een inval in het hoofdkwartier van Pips.
(Bron)
Canadese bejaarden bezwijken onder mysterieus virus

MONTREAL - Een onbekende longziekte heeft in een Canadees bejaardenhuis sinds vrijdag ten minste zestien levens geëist. Dinsdag kwamen zes personen om het leven, maakten de gezondheidsautoriteiten woensdag (lokale tijd) bekend. Woensdag werden geen nieuwe zieken gemeld, aldus David McKeown tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Artsen weten dat het niet om infectieziektes als SARS en de vogelgriep gaat, maar hebben nog geen idee wat voor virus zich wel in het bejaardenhuis Seven Oaks (Zeven Eiken) heeft verspreid. Sinds vrijdag hebben zeventig bewoners, twaalf werknemers en twee bezoekers de mysterieuze infectie opgelopen.
(Bron)
Amsterdam stopt tijdelijk met preventief fouilleren

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie maakt een pas op de plaats met preventief fouilleren. Daartoe hebben ze besloten na een uitspraak van het gerechtshof in de hoofdstad vorige week, waaruit bleek dat het huidige beleid van de gemeente strijdig is met de wet.
De politie stopt tijdelijk met het preventief fouilleren, totdat de gemeente het aanwijzingsbesluit van risicogebieden heeft aangepast.
Naar verwachting zal dat binnen enkele dagen geregeld zijn, zei een woordvoerster van burgemeester Cohen donderdag. Ook wordt dan duidelijk of de gemeente tegen de uitspraak van het hof in cassatie gaat.
De aanpassing in het aanwijzingsbesluit houdt niet in dat het preventief fouilleren volledig van de baan is, aldus de zegsvrouw. Het hof oordeelde dat Cohen te weinig argumenten had om het centrum aan te wijzen als risicogebied.
Daardoor sprak het een 56-jarige Amsterdammer vrij die zich 1,5 jaar geleden weigerde te laten fouilleren op het Waterlooplein.
De burgemeester oordeelt ieder jaar opnieuw of twee plekken waar preventief gefouilleerd mag worden (stadsdeel Centrum en Zuidoost) nog steeds risicogebied zijn. In de periode waarin de 56-jarige Amsterdammer met de actie te maken kreeg, had Cohen de binnenstad als veiligheidsrisicogebied bestempeld omdat het aantal vuurwapenincidenten niet afnam.
Het gerechtshof vond deze motivering niet voldoende en acht het gevoerde beleid in strijd met de gemeentewet. Daarin staat dat preventief fouilleren niet ten koste mag gaan van de privacy en alleen binnen strikte grenzen op grond van deugdelijke motivering kan worden uitgevoerd.
(Bron)
Stroomgebruikers betalen voor gratis CO2-rechten

PETTEN - Energiebedrijven berekenen de CO2-rechten die zij gratis hebben ontvangen grotendeels door in de stroomprijs. Voor grootverbruikers steeg de gemiddelde elektriciteitsprijs in het eerste halfjaar hierdoor met 5 à 23 procent. Volgend jaar zullen ook huishoudens de rekening van de CO2-rechten gepresenteerd krijgen.
Dat bleek woensdag uit een rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In de eerste zes maanden werd 39 tot 55 procent van de uitstootrechten doorberekend in de groothandelsprijs, berekende ECN.
De energiebedrijven en grote industrieën ontvingen begin dit jaar gratis emissie-rechten voor CO2. Stoten de bedrijven meer koolstofdioxide uit dan hun quotum, dan moeten zij rechten bijkopen. Zo willen regeringen, conform de afspraken van Kyoto, de uitstoot terugdringen.
(Bron)
Man aangehouden na ontruiming school

HILVERSUM - Agenten hebben donderdag een 22-jarige man aangehouden nadat eerder die dag een verdacht koffertje was achtergelaten bij scholengemeenschap ROC van Amsterdam Gooi en Vechtstreek in Hilversum.
De aangehouden man komt uit het Duitse Kunzelsau en wordt vrijdag voorgeleid bij de officier van justitie in Amsterdam, aldus de politie.
De school werd donderdag kort na 11.00 uur ontruimd nadat de politie had gehoord dat een man een koffer had achtergelaten. Volgens de politie liep een man aan het eind van de ochtend met het koffertje de school binnen. Hij verliet het gebouw weer en zette het koffertje achter de school neer onder een container.
Het treinverkeer rond Hilversum werd stilgelegd, aangezien de school dicht bij station Hilversum Sportpark staat. Na onderzoek van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) bleek dat het loos alarm was. Het treinverkeer werd iets voor 15.00 uur weer hervat, het schoolgebouw kon wat later weer in gebruik worden genomen.
(Bron)
Albert Heijn doet proef met stilte

ZAANDAM - Winkelen met muziek is bij Albert Heijn geen vanzelfsprekende combinatie meer. De supermarktketen heeft besloten om in 67 van zijn winkels geen muziek meer af te spelen. Als klanten en werknemers daar positief op reageren, overweegt het Ahold-bedrijf te stoppen met het draaien van de populaire liedjes in al zijn zevenhonderd winkels.
Het gaat om een proef in het noorden van het land, zei een woordvoerster van Albert Heijn donderdag. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn of de stilte een succes is. Uit de luidsprekers in de 67 winkels blijven overigens wel reclameboodschappen komen.
Uit eerdere onderzoeken van Albert Heijn is gebleken dat winkelbezoekers de muziek, die maandelijks wordt 'ververst', nauwelijks waarderen als zij boodschappen doen. Slechts 25 procent van de ondervraagden gaf aan muziek wel prettig te vinden, 25 procent vond het irritant en de helft maakte het niet zoveel uit.
Als Albert Heijn de muziek in zijn filialen uitbant, kan dat ook een kostenbesparing opleveren. De supermarktketen moet jaarlijks veel geld overmaken naar Sena, de organisatie die vergoedingen voor zogenoemde naburige rechten van platenproducenten en artiesten incasseert. Albert Heijn wil niet zeggen hoeveel geld daarmee is gemoeid.
(Bron)

Als het erg rustig is in de winkel, heb ik geen bezwaar tegen die muziek. Maar als het druk is, vind ik het niks. Vooral die sfeermuziek in december, extra hard om over de drukte heen te komen, bah.
Werk.
Elke dag ruim 15 kilometer fietsen: uitstekend voor mijn gezondheid.
Elke dag 4 uur op een slechte stoel in een warme stofzooi zitten waar mijn huis een steriele boel bij lijkt: zeer slecht voor mijn gezondheid. (Ter illustratie: in de pauze in het rookhok waar veel te veel mensen staan, krijg ik weer lucht, hou ik op met hoesten en drupt mijn neus niet meer. Terug op de werkvloer ben ik binnen 2 minuten weer benauwd. En ja, uitgeprobeerd, zo gaat het ook als ik niet naar dat rookhok ga.)
Weer aan het werk zijn: hopelijk een gunstig effect, ook al is het 'simpel' werk.
Collega's: deels heel leuk, deels heel erg niet leuk (zoals op elke werkplek).
Effect op mijn financiële situatie: meer inkomen, wegvallen van subsidie: + 20 euro per maand (kosten van heen en weer reizen niet meegenomen in deze berekening).
Verwacht: problemen met UWV in verband met verrekening inkomsten; strijd met het uitzendbureau omdat mijn Nederlandse paspoort binnenkort verloopt (Ministerie van SZW heeft bevestigd dat ik een geldig NL paspoort moest hebben bij indiensttreding, en daarna een geldig legitimatiebewijs dat niet per se NL hoeft te zijn; Randstad meent dat ze mij niet kunnen betalen vanaf het moment dat mijn NL paspoort verloopt.); aanvaringen met de chef die het woord arbo niet kent en meent dat ze kan voorschrijven dat we in een absurde houding moeten werken.
Ook verwacht: dat ik op termijn wèl die bruggen over kan fietsen, zonder halverwege de helling een stukje te moeten lopen. Eigenlijk stiekem ook verwacht: gewichtsverlies, wat alleen maar gunstig is voor m'n gezondheid, èn voor mijn fiets ;-)
Morgen ben ik een week bezig.
Laptop AIVD verdwenen in trein

AMSTERDAM - Een laptop van de AIVD met gevoelige gegevens is in 2004 verdwenen. Een medewerker van de inlichtingendienst is in 2004 een notebook in de trein kwijt geraakt. Dat is donderdag tijdens de voorberspreking van de rechtszaak tegen voormalige AIVD-tolk Outman Ben A. gebleken.
De rechtbank in Rotterdam hield donderdagochtend een voorbespreking over de zaak tegen Outman Ben A. Het OM beticht de voormalige tolk van het lekken van staatsgeheimen naar radicale moslims, waaronder leden van de Hofstadgroep. Justitie denkt dat A. vanaf zijn aanstelling bij de AVID in oktober 2003 actief was als spion.
Ben A. heeft de aantijgingen altijd ontkend en vermoedt dat anderen verantwoordelijk zijn voor het lek. Advocate Britta Böhler kaartte tijdens de voorbespreking aan dat het OM steken heeft laten vallen. Als voorbeeld haalde ze onder meer de verloren laptop aan.
(Bron)

En zo'n trein staat dan weer stil wegens een verdacht pakje, en zo kan de AIVD zeggen dat ze uitbreiding en meer centen willen want 'meer incidenten'.
Zo zal het wel niet bedoeld zijn, maar zo paranoïde als de AIVD doet, kan ik soms ook zijn.
Lang leve internet, en lang leve makelaars die hun bestanden lang laten staan.
Een paar jaar terug stond het huis naast dat waar ik de eerste 3,5 jaar van mijn leven doorbracht, te koop. Met foto's. Zoals die van het uitzicht - en ik herinner me soortgelijke foto's van ons huis, met ook een telescoop, dat hoort gewoon bij zo'n plek ;-)

Image hosted by Photobucket.com

woensdag, oktober 05, 2005

'Verdonkeremanen leider VVD'

Minister Dekker (VVD, Volkshuisvesting) vindt dat haar collega-minister en partijgenoot, Rita Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) de nieuwe lijsttrekker van de VVD moet worden. Minister Dekker noemt Verdonkeremanen in weekblad HP/De Tijd een 'uitstekende kandidaat'. Dekker wordt hierin gesteund door de lezers van de website van weekblad Elsevier.
Op de site van Elsevier kiest 50% van de stemmers voor Verdonkeremanen als nieuwe lijsttrekker, gevolgd door Hans Wiegel (29%) en Henk Kamp (18%). Van Aartsen is met 4% van de stemmen het minst favoriet, al denkt hij daar zelf anders over: hij heeft al openlijk gesolliciteerd naar de post van lijsttrekker. In zijn kritiek op Balkenende, die hij 'inspiratieloos' vindt, liet Van Aartsen al weten hem graag als premier op te volgen.
Tot dusver is hij de enige die heeft gesolliciteerd. Minister Gerrit Zalm zei onlangs geen lijsttrekker voor de volgende verkiezingen te willen zijn. Ook staatssecretaris Rutte gaf al aan deze ambitie niet te hebben. Hans Wiegel heeft van zijn ambitie om premier te worden nooit een geheim gemaakt maar heeft nog niet gesolliciteerd.
(Bron)
Turkse organisaties: 'I love'-campagne is taalcatastrofe

Twee Turks-culturele organisaties uit Den Haag en Leidschendam zijn bezig met een protestactie tegen de I love-verkeerscampagne van Verkeersminister Karla Peijs (CDA). Echter niet vanwege het doel, het verkeersveiliger maken van de weg. Het is de verenigingen een doorn in het oog dat de campagne in het Engels wordt gevoerd.
"De overheid moet informatiespotjes in het Nederlands uitzenden. Zij moet borg staan voor onze taal. Die borden moeten dus onmiddellijk worden aangepast", stelt Hasan Sahin, de initiatiefnemer van de protestactie. Hij zegt zich al weken aan de campagne-uitingen te storen. Omdat niemand anders aan de bel trekt is hij begonnen met een mailactie. Sahin roept iedereen op protestmailtjes te sturen naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat en alle politieke partijen.
Sahin zou inmiddels al veel steunbetuigingen hebben ontvangen. "Niet alleen van Nederlanders, maar ook van allochtonen. Iedereen vindt het belachelijk. Er moet een einde komen aan deze taalcatastrofe", stelt hij. Hij zegt zich te realiseren dat het aanpassen van een miljoenencampagne veel geld kost. "Uiteraard. Maar ze hadden het ook in één keer goed kunnen doen. De Nederlandse overheid mag geen belastinggeld gebruiken om Engelstalige campagnes te voeren. Op deze manier wordt het Nederlands verkracht."
(Bron)
Steen door tramruit gegooid: vrouw gewond

Gisteravond is een 19-jarige vrouw gewond geraakt nadat er een steen door een ruit was gegooid van de tram waarin zij zat. De dader is vooralsnog niet gepakt.
Het incident vond rond 23.45 uur plaats in tram 5 ter hoogte van de Van Boshuizenstraat in Amsterdam-Buitenveldert. Door al het rondvliegend glas raakte de vrouw gewond. Ze moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden vervoerd.
(Bron)

Wat een leipo's zijn er toch.
Vrouw deelt geld uit aan voorbijgangers

Een bejaarde dame in het Engelse Liverpool heeft de afgelopen dagen voor consternatie gezorgd door geld uit te delen op straat. De 79-jarige Ruby Dickens vertelde in een reactie dat ze het nu eenmaal leuk vindt om mensen blij te maken. Ze zou het geld onverwacht hebben gekregen, maar het zelf niet nodig te hebben.
Hoe ze precies aan het geld gekomen is wil Dickens niet zeggen. Overigens neemt niet iedereen een biljet van vijf pond aan van de vrouw. "Misschien denken ze dat het een truc is of dat ik ze wil ontvoeren", denkt Dickens, die nog een paar dagen zal doorgaan met haar actie.
(Bron)
Bespuwer Verdonkeremanen gezochte activist

De 18-jarige jongeman die vorige week werd opgepakt omdat hij probeerde minister Rita Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken & Integratie in het gezicht te spugen, is een dierenactivist die gezocht werd voor openlijke geweldpleging. Volgens Het Parool maakt de spuwer deel uit van actiegroep 'Respect voor Dieren'. Een aantal van die dierenactivisten, waaronder de Verdonkeremanen-bespuwer, protesteerde twee weken geleden bij een vestiging van reisbureau Thomas Cook in Uithoorn. Ze ageerde tegen het gebruik van proefapen. De spuwer zou in Uithoorn een plantenbak hebben vernield en stampei hebben gemaakt.
De 18-jarige spuwer wordt volgende week dinsdag met een andere activist voorgeleid, waarna de raadkamer beslist of hij nog langer moet blijven vastzitten. Zijn advocaat wil weinig kwijt over de zaak en laat weten dat zijn cliënt zich beroept op zijn zwijgrecht.
Respect voor Dieren is op 1 november 2004 opgericht. Op hun website staat te lezen: "Respect voor Dieren is een no-nonsense dierenrechten groep. Dieren hebben gevoelens en kunnen pijn lijden, net zoals wij. We streven naar de volledige afschaffing van diergebruik. Geen vleesbedrijven, fokkerijen, laboratoria, en bontwinkels. Maar natuur, vrije dieren en respect voor mensen. We zetten ons af tegen speciecisme (superioriteit van soorten), racisme, discriminatie en alle vormen van uitbuiting."
De reden voor het protest bij Thomas Cook is dat het bedrijf reizen verkoopt naar Mauritius. Daar worden op grote schaal Makaak-apen gefokt die worden gebruikt voor dierproeven. Volgens de activisten worden de apen op de terugreis als extra vracht meegenomen naar Europa. Ongewild betalen vakantiegangers zo mee aan het enkeltje Europees-laboratorium van de Makaken, zo meent Respect voor Dieren.
(Bron)
Man maait boodschap in gazon

Een verwaarloosde voortuin was in de Amerikaanse stad Omaha aanleiding voor een burenruzie. De eigenaar had zijn voortuin al maanden niet gemaaid. Een buurtbewoner ergerde zich daar zo aan dat hij zich had beklaagd bij de gemeente.
Volgens de lokale wet mogen grassprieten niet langer zijn dan 45 centimeter. Omdat dat het geval was, verplichtte de gemeente de eigenaar zijn gazon te maaien.
De man ging daar gedeeltelijk op in. In plaats van het gazon helemaal te maaien, knipte hij zorgvuldig enkele grassprieten zodat er een boodschap van 9 meter lang in het gras te lezen was: 'Fuck you!'
De geschrokken buren kunnen daar bitter weinig aan doen. "Het is allerminst vriendelijk naar de buren en hun kinderen toe, het getuigt van slechte smaak, maar het is geen misdaad", aldus de plaatselijke procureur Marty Conboy. Hij adviseert de buren de boodschap te negeren. "Sommige buren willen zelf het gazon gaan maaien, maar dan riskeren ze een arrestatie voor huisvredebreuk."
(Bron)
Weinig rokers stoppen na hartaanval

GENT/BRUSSEL - Slechts een klein deel van de rokers stopt na ernstige hartproblemen. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder hartpatiënten, dat woensdag bekend is gemaakt door de Universiteit Gent.
Van de hartpatiënten rookt 20 procent, bij anderen is dat 30 procent. Jongeren blijken minder geneigd om te stoppen dan ouderen, aldus arts Guy de Backer op VRT radio.
Hij vermoedt dat artsen hun patiënten onvoldoende waarschuwen. Ze denken te snel dat de patiënt toch wel dood gaat. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Patiënten met een aandoening aan de kransslagader die stoppen met roken, hebben na twee à drie jaar evenveel kans op een aanval als niet-rokers.
(Bron)
Kabinet wil kinderopvang op scholen

DEN HAAG - Scholen moeten opvang voor kinderen gaan bieden als ouders dat willen. Dat staat volgens bronnen in politiek Den Haag in een voorstel waarover het kabinet vrijdag praat. Daarmee bevestigen ze berichtgeving van RTL Nieuws.
Ouders krijgen het recht om opvang te eisen tussen half acht 's morgens en half zeven 's avonds. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Scholen kunnen zelf bepalen hoe ze de opvang gaan regelen.
Het was VVD-fractievoorzitter Van Aartsen die bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer het idee voor kinderopvang opperde. Een motie van zijn partij en de PvdA kreeg een meerderheid in de Kamer. Premier Balkenende en minister Van der Hoeven (Onderwijs) zeiden de bedoeling achter het plan sympathiek te vinden, maar wezen op de praktische bezwaren. Er zou geen geld voor zijn. Van der Hoeven noemde het voorstel ook ondoordacht. In haar ogen mogen leraren geen kinderoppas worden.
Van Aartsen noemde kritiek vanuit het CDA op zijn voorstel kwaadaardig. Deze zou zijn ingegeven door de gezinspolitiek van de christen-democraten. Het is niet zijn bedoeling leraren extra te belasten. Het was hem er vooral om te doen om een einde te maken aan het gesleep met kinderen.
Vanuit het onderwijs klonk al hevige kritiek op de verplichting tot kinderopvang. De school is er in de eerste plaats om onderwijs te geven en niet om op kinderen te passen, zo klonk het. Ook is kinderopvang een zaak van professionals die niet zomaar aan iedereen kan worden overgelaten.
(Bron)
Burgemeester New Orleans ontslaat ambtenaren

NEW ORLEANS - New Orleans moet 3000 werknemers ontslaan, omdat de stad door de orkanen Katrina en Rita in geldnood is geraakt. Dat heeft burgemeester Ray Nagin dinsdag op een persconferentie laten weten.
Nagin zei dat het stadsbestuur overal naar geld heeft gezocht om de werknemers te kunnen betalen, maar dat dit niets heeft opgeleverd.
Bestuurders in de staat Louisiana, waarvan New Orleans deel uitmaakt, lieten onlangs weten dat ze veel minder belasting ontvangen, doordat door de orkanen de economische bedrijvigheid fors is afgenomen. Ook klaagden de functionarissen dat het federale agentschap voor rampenbestrijding (FEMA) te traag over de brug komt met hulpgelden.
Oud-president Bill Clinton riep dinsdag de regering-Bush op om deskundigen op het gebied van de hulpverlening snel van Washington over te brengen naar de staten die door de orkanen zijn getroffen. Clinton zei dat de FEMA wordt overstelpt met hulpvragen van de honderdduizenden gedupeerden.
Clinton staat samen met George Bush senior aan het hoofd van het Bush-Clinton Katrina Fund dat zich richt op hulpverlening voor de lange termijn aan de mensen die door Katrina zijn getroffen.
(Bron)
Vleermuizen vormden haard SARS-epidemie

PEKING - Vleermuizen stonden in 2003 aan de basis van de SARS-epidemie in 2003 in Azië. Dat heeft de belangrijkste Chinese onderzoeker van deze potentieel dodelijke longaandoening dinsdag gezegd, zo berichtten verscheidene Chinese media.
De ziekte verspreidde zich destijds vanuit de Chinese provincie Guangdong en dook uiteindelijk op in verschillende Aziatische landen. Circa 8000 mensen raakten besmet en meer dan achthonderd stierven.
Onderzoekers stelden eerder dat de besmettingen in eerste instantie plaatshadden op dierenmarkten in Guangdong. Gebleken was dat de civetkat de boosdoener was van besmettingen bij mensen.
Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat die dieren vrijwel zeker zijn besmet door vleermuizen, die vaak ook op die markten worden verkocht. De dieren gelden als een delicatesse in die regio en de uitwerpselen worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen. Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat vleermuizen mensen direct met SARS hebben besmet.
(Bron)
Snelweg dicht na vondst vliegtuigbom

HOOFDDORP - Bij graafwerkzaamheden op een akker naast de provinciale weg N205 bij Vijfhuizen is woensdag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De weg is in beide richtingen helemaal afgesloten, meldde een woordvoerder van de politie Kennemerland woensdagavond.
Uit eerste onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando blijkt dat het gaat om een 500-ponder van Engelse makelij. Het projectiel is gevoelig voor trillingen, ligt instabiel en staat mogelijk op scherp. Een crisisteam van de gemeente Haarlemmermeer spreekt woensdagavond over te nemen maatregelen.
Uit voorzorg is de N205 tussen het Rottepolderplein en de N201 afgesloten. Dat blijft zo tot in de loop van vrijdag, is de verwachting. De vondst en ruiming hebben mogelijk gevolgen voor het vliegverkeer dat gebruik wil maken van de Polderbaan op Schiphol.
De Verkeers Informatie Dienst verwacht extra verkeershinder door de wegafsluiting, vooral in de ochtendspits, ter hoogte van het Rottepolderplein en in Hoofddorp.
(Bron)
Bot: invasie Irak achteraf misschien niet verstandig

DEN HAAG - De Amerikaans/Britse invasie in Irak was, achteraf oordelend "misschien niet verstandig". Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer. Volgens Bot was het langer doorzetten van diplomatie en verder onderzoek naar massavernietigingswapens "verstandiger geweest".
Achteraf en terugkijkend moet je eerlijk zijn en je de vraag stellen of het verstandig was, zei Bot. Die evaluatie is belangrijk voor de toekomst. In het dossier Iran is het bijvoorbeeld heel goed om je af te vragen of "de informatie die je voorgeschoteld krijgt deugdelijk is".
Bot zei wel dat hij er "op zich" in de bestaande VN-resoluties "een billijking" was voor de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003. "Maar er was misschien een betere oplossing."
VVD en CDA zijn niet blij met de uitspraken van minister Bot. VVD-woordvoerder Van Baalen noemde de opmerkingen woensdag "onverstandig en speculatief. Het lijkt op een veroordeling van de politieke steun die destijds door het kabinet is uitgesproken. Dat is vele bruggen te ver."
Ook CDA-fractievoorzitter Verhagen is ongelukkig met de uitlatingen "Bot had dat beter niet kunnen zeggen", zei Verhagen woensdag in TweeVandaag. "Achteraf bezien was het misschien niet verstandig dat hij dit gezegd heeft. Het heeft me ook verbaasd, want ik had niet begrepen dat het kabinet hierover een ander standpunt heeft", aldus Verhagen. "Ik denk dat het een slip of tongue was."
GroenLinks wil premier Balkenende naar de Kamer roepen over de uitlatingen van Bot. Die kan nog niet reageren op de uitlatingen. Balkenende zit namelijk nog in het vliegtuig terug naar Nederland, na een bezoek aan Nigeria en Mali. De premier landt in de nacht van woensdag op donderdag op Schiphol.
(Bron)
Staking bij Avebe voorbij

VEENDAM - De staking bij het aardappelzetmeelconcern Avebe is na tweeënhalve week voorbij. De leden van FNV Bondgenoten hebben woensdag ingestemd met het afgelopen nacht bereikte akkoord van hun bond met de directie van het bedrijf.
Met de staking die op 19 september begon, keerden de werknemers zich tegen het dreigende ontslag van 148 werknemers. Zij wilden een beter sociaal plan voor die groep.
Na de stakingsperiode is het plan iets royaler geworden. De 148 blijven langer op de loonlijst, niet zes maar vijftien maanden. Ook wordt voor hen naar werk gezocht, intern en mogelijk buiten het bedrijf. Uiteindelijk bleek de stemming over het vernieuwde plan in een hotel in Veendam slechts een formaliteit. De in grote getale opgekomen leden keurden het massaal goed. Bij de Nederlandse vestigingen van het bedrijf werken 1300 mensen.
Volgens Avebe zal het nog enige dagen duren, voordat alle productielijnen weer volledig in gebruik zijn. De locatie in het Drentse Gasselternijveen zal echter naar verwachting woensdagavond al weer kunnen draaien. De aanvoer van aardappelen is daar opnieuw op gang gekomen.
Avebe schat de schade door de staking tussen de 10 en 15 miljoen euro. Het bedrijf is bovendien een aantal klanten kwijtgeraakt. Hoeveel dat er zijn kon een woordvoerder van Avebe woensdag niet zeggen. "Er hebben zeker klanten afgehaakt, maar zoals het er nu naar uitziet, hebben we onze grote afnemers kunnen behouden.", aldus de zegsman.
CNV Bedrijvenbond is blij dat de staking tot het verleden behoort. Deze bond verzette zich de voorbije dagen tegen de FNV-actie. "Wij zijn voortdurend met Avebe in overleg geweest om te bekijken hoe we het FNV konden meekrijgen", laat bestuurder H. Roeten weten. "Wij dienden het nu goedgekeurde voorstel afgelopen vrijdag al in bij de directie van Avebe. Kennelijk heeft het nog vijf dagen moeten duren, voordat het kwartje viel bij de FNV."
De boeren zien de toekomst van Avebe somber in. Volgens voorzitter J. Bartelds van de werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO Nederland is de financiële positie van het bedrijf door de staking verder verslechterd. Hij schat de kosten van het overeengekomen sociaal plan en de staking samen op ongeveer 40 miljoen euro.
"Natuurlijk zijn we blij dat we weer aardappelen kunnen gaan leveren, maar als je weet dat Avebe vorig jaar 450.000 euro winst heeft geboekt, dan kun je snel berekenen dat de winsten alleen door de nu oplopende rentekosten al onder druk komen te staan."
De boeren die bij de coöperatie zijn aangesloten, krijgen geen winstuitkering en hoeven er niet op te rekenen dat zij op korte termijn bij het geld kunnen dat ze in de vorm van een lening bij Avebe hebben uitstaan. "En dat terwijl we het geld hard nodig hebben in onze eigen bedrijven", aldus Bartelds.
(Bron)
Man verpletterd onder betonplaat

BERKEL EN RODENRIJS - Een 36-jarige man uit Groesbeek is dinsdagavond overleden aan de verwondingen die hij 's middags door een bedrijfsongeval had opgelopen. De man was werkzaam op een bouwplaats aan de Oostmeerlaan in Berkel en Rodenrijs toen hij werd verpletterd onder een omvallende betonplaat. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De bouwvakker liep ernstig been- en hoofdletsel op en werd overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Daar is hij 's avonds overleden. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval. De betonplaat woog enkele tonnen.
(Bron)
Beste wijn van Nederland blijkt bedorven

DEN HAAG - De beste wijn van Nederland, de Pampas del Sur 2004, heeft woensdag een flinke imagodeuk opgelopen. Flessen met de code L-5135 blijken te zijn bedorven, meldde de Consumentenbond woensdagavond. Supermarktketen Dirk van den Broek heeft inmiddels een terughaalactie opgezet.
Met het rapportcijfer 9,9 staat de zeer goedkope (1,99 euro) rode Argentijnse wijn bovenaan de ranglijst in de Wijngids 2005 van de Consumentenbond. Voor het onderzoek proefde een panel van consumenten ruim vijfhonderd wijnen. Het ging om flessen met een maximale prijs van 8 euro die te koop zijn in supermarkten en slijterijen.
"De wijn is slechts een jaar oud, maar nu al op dronk. Uit de analyse blijkt dat de wijn chemisch 'correct' is en het smaakpanel is lovend", aldus de Consumentenbond bij de presentatie van de Wijngids in april. Nu blijkt de wijn toch niet helemaal perfect.
Na diverse klachten over schuimende flessen Pampas del Sur 2004 heeft de belangenorganisatie van consumenten de wijn opnieuw getest. De verdachte drank bleek te zijn bedorven. "Volgens Dirk van den Broek is de wijn te vroeg en te snel afgevuld (in flessen gestopt)", verklaart de Consumentenbond.
"Dit afvullen gebeurde eind maart van dit jaar, dus nádat de Consumentenbond de wijnen voor de Wijngids had inkocht en getest tussen november 2004 en januari 2005".
(Bron)
Robbie-fans boos wegens 'misleidende' internetactie

AMSTERDAM - Tientallen Robbie Williams-fans zijn hevig teleurgesteld in de internetactie van T-Mobile. Op een forum is te lezen dat zij zich 'misleid' en 'bedrogen' voelen. Via de actie waren er kaarten te winnen voor het concert van Robbie Williams.
Via een online game moesten de deelnemers drie verschillende foto's scherp krijgen. Als dit gelukt was, kreeg de gelukkige winnaar meteen een tekst in beeld waarop stond dat hij of zij twee kaarten gewonnen had: "Gefeliciteerd! U heeft twee kaartjes gewonnen, u wordt woensdag 5 oktober gebeld." Van welk concert stond er niet bij. En daar zijn de fans nu erg boos over.
De fans beweren dat er op de T-Mobile-site werd gesuggereerd dat het om kaarten ging van het exclusieve concert van woensdagavond in Paradiso. De winnaars krijgen nu toegangskaarten voor de Heineken Music Hall, waarop de fans op een groot scherm live het concert kunnen zien die de Britse popster aanstaande zondag in Berlijn geeft.
"Oh nou jottem, zit me al sinds vrijdagavond hierop te verheugen. Ik heb ook niet meegedaan aan andere prijsvragen, ik was allang blij dat het me een hoge telefoonrekening scheelde, en ik ben zondagochtend ook niet naar Amsterdam gegaan om alsnog kaartjes te kopen. Wat een enorme ballenzooi. Ik kan wel gillen," aldus een boze fan.
De volgende tekst stond op de T-Mobile-site:
"Voordat hij op 9 oktober een concert in Berlijn geeft ter ere van zijn nieuwe album, verrast Robbie Williams Nederland met een zeer exclusief optreden. Slechts 1.000 fans kunnen Robbie Williams van wel heel dichtbij meemaken en als eerste genieten van zijn nieuwe album 'Intensive care'. En jij kunt erbij zijn! T-Mobile beschikt over kaarten voor dit exclusieve concert en jij kunt die winnen!"
T-Mobile betreurt dat zij een aantal deelnemers niet heeft kunnen blijmaken met kaarten voor het exclusieve concert woensdagavond: "Wij vinden het uiteraard heel spijtig dat een aantal deelnemers aan de internetactie niet hebben kunnen blijmaken met kaarten voor het concert van Robbie Williams vanavond in Paradiso en kunnen ons hun teleurstelling voorstellen."
"Er waren slechts 4 x 2 Paradiso kaarten te winnen, maar vanwege de grote belangstelling hebben we besloten toch meer mensen blij te maken en extra prijzen als alternatief weg te geven. Deze mensen hebben we als troostprijs kaarten voor het live streaming concert in de Heineken Music Hall op 9 oktober aangeboden."
(Bron)
Wetenschappers wekken virus Spaanse griep tot leven

ATLANTA - Amerikaanse wetenschappers hebben in een zwaar beveiligd laboratorium het griepvirus dat in de periode 1918-1919 tientallen miljoenen mensen doodde weer tot leven gewekt. Zij deden dat voor onderzoek naar de mogelijkheid dat het huidige vogelgriepvirus een wereldwijde epidemie kan veroorzaken die vele doden zou kunnen eisen.
Het virus dat de dodelijke pandemie kort na de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte was volgens de onderzoekers van het Amerikaanse instituut CDC een virus dat bij vogels voorkwam en dat op de mens is overgegaan. Het onderzoek wordt door CDC-onderzoeker Terence Tumpey beschreven in een artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Science.
Voor het onderzoek gingen de wetenschappers naar Alaska, waar zij bevroren longweefsel wegnamen bij een vrouw die aan griep was overleden en die in de bevroren grond was begraven. In hun laboratorium reconstrueerden zij aan de hand van weefseldeeltjes de code voor de acht genen van het virus. Daarna besmetten zij muizen, kippenembryo's en menselijke longcellen met het virus, waarin zij enkele genen hadden vervangen door die van andere griepvirussen.
Zij denken er nu achter te zijn waarom het virus zo'n snelle dood door longbloedingen veroorzaakte. Deze ontdekking draagt bij aan de zoektocht naar een gemeenschappelijke eigenschap van griepvirussen die dan door medicijnen en vaccins kan worden aangepakt.
(Bron)
Gestolen mortiergranaat gevonden

VELSEN-NOORD/HILLEGEOM - De politie Hollands-Midden heeft dinsdagavond in Hillegom het explosief gevonden dat maandag of dinsdag was verdwenen van een bouwplaats in Velsen-Noord. Een 25-jarige man had de mortiergranaat verborgen in de berging van zijn flatwoning in Hillegom, meldde de politie Kennemerland woensdag.
De mortiergranaat, 20 centimeter lang en 10 centimeter dik, werd maandag opgegraven. Op advies van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) werd het projectiel begraven en omheind. Dinsdagochtend bleek het explosief verdwenen.
De 25-jarige man uit Hillegom was vermoedelijk betrokken bij het plaatsen van de hekken om de granaat, aldus een politiewoordvoerder. Tegenover de politie verklaarde de verdachte dat hij het gevaarlijk vond dat het explosief daar op het terrein bleef liggen. Ook wilde hij het graag aan bekenden laten zien.
De man is met een proces-verbaal wegens diefstal en bezit van een granaat naar huis gestuurd. Het EOC heeft het explosief woensdagmiddag op het strand van Noordwijk alsnog tot ontploffing gebracht.
(Bron)

Tis gevaarlijk, dus neem je het mee naar huis. Logisch.
Gewonde vrouw vier dagen met twee doden in wrak

WELLINGTON - Een 46-jarige Nieuw-Zeelandse vrouw heeft na een auto-ongeluk vier dagen in het wrak van een auto klemgezeten, vlakbij de stoffelijke overschotten van de twee mede-inzittenden. Zij werd gevonden door een vrachtwagenchauffeur die woensdag zijn voertuig vlakbij de plaats van het ongeluk had geparkeerd en die iemand hoorde schreeuwen.
De chauffeur vond de uitgebrande en ondersteboven liggende auto onder aan het talud van de weg tussen Napier en Taupo, meldde Radio New Zealand. De onderkoelde vrouw is met botbreuken en brandwonden opgenomen in een ziekenhuis. Het ongeluk is vermoedelijk zondagochtend gebeurd.
(Bron)
Cijfer 7 blokkeert Belgische geldautomaten

BRUSSEL - De geldautomaten van de Dexia Bank in België kampen met een curieus probleem. De automaten doen het niet meer zodra iemand het cijfer 7 intoetst. Lastig voor mensen met een 7 in hun pincode.
Het probleem doet zich sinds een maand voor. Om te voorkomen dat mensen zonder geld komen te zitten, kunnen de klanten aan het loket terecht. "We hebben een probleem met de software", erkent een Dexia-woordvoerster woensdag in krant Het Laatste Nieuws. "Binnen drie weken moet het opgelost zijn."
(Bron)

dinsdag, oktober 04, 2005

Minima Nijmegen krijgen gratis koelkast

Huishoudens in Nijmegen die al langer dan drie jaar moeten leven van een sociaal minimuminkomen, krijgen een gratis koelkast of wasmachine. Deze gift is een onderdeel van de bijzondere bijstand.
De gemeente heeft liever niet dat minima een lening afsluiten om duurzame goederen aan te kunnen schaffen. De ervaring leert, dat veel mensen de lening niet kunnen afbetalen. Ook blijft de koopkracht van de minima de laatste jaren dalen.
De aanvragen voor de gift zullen zorgvuldig bekeken worden. Iemand die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan fraude, financieel onverantwoord heeft gehandeld of vermogen achter de hand heeft, heeft geen recht op de gift of kan deze alsnog in de vorm van een lening ontvangen. De gemeente heeft 400.000 euro uitgetrokken voor de actie.
(Bron)
Raadslid maakt collega anoniem zwart

Het Groningse gemeenteraadslid Fleur Woudstra wordt ervan verdacht dat zij via internet een voormalige fractiegenoot zwart maakt. Woudstra zou dit onder pseudoniem op verschillende sites doen, waaronder een lokale Groningse website.
Sinds enkele weken zijn op het internet diverse reacties te vinden waarin burgers opvallend positief zijn over Fleur Woudstra. Daarnaast zijn de reacties erg negatief over Geert Spieker, raadslid voor de Groningse Stadspartij.
Uit onderzoek van een aantal internetspecialisten is gebleken dat de reacties afkomstig zijn van de gemeentelijke computer die bij Woudstra thuis staat. Het gemeenteraadslid ontkent echter dat zij zelf de berichten heeft geplaatst. Volgens haar wil iemand haar een loer draaien.
(Bron)
Koffietest ambtenaren kost 12.000 euro

Op de ministeries van VROM en Financiën wordt gekeken naar nieuwe koffiemachines. Om het juiste apparaat te kiezen, zijn honderd ambtenaren gevraagd een halve dag lang koffie te proeven. Volgens de Volkskrant kost deze test ongeveer 12.000 euro, uitgaand van een gemiddeld jaarsalaris van 48.000 euro.
Als verdediging voert een woordvoerder van VROM aan dat het natuurlijk niet de bedoeling is, dat er automaten gekocht worden die vieze koffie zetten. "We hebben gekozen voor een groep van honderd medewerkers, omdat de smaak van koffie heel persoonlijk is. Als je het met tien mensen doet, krijg je wellicht geen goed afgewogen beeld." De testers moeten ook op het bedieningsgemak van de koffieapparaten letten.
(Bron)
'Asielcommissie' stopt vanwege Verdonkeremanen

Het onderzoek dat een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van oud-burgemeester Patijn van Amsterdam instelde naar problemen bij het terugkeerbeleid van asielzoekers, is gestopt. De commissie heeft de opdracht teruggeven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die opdracht gaf voor het onderzoek.
Volgens de commissie ligt minister Rita Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken & Integratie dwars en frustreert ze het onderzoek. Verdonk zou de commissie niet de mogelijkheid geven met ambtenaren en betrokken diensten te spreken. Ook mochten geen werkbezoeken worden afgelegd bij justitiële diensten die bij de terugkeer van asielzoekers zijn betrokken.
VNG betreurt de gang van zaken en zal eind oktober de kwestie intern bespreken. Het betreft vooral de groep van 26.000 'oude' asielzoekers voor wie een 'sluitende aanpak' zou zijn geregeld om hen te laten terugkeren naar hun herkomstland. Volgens de gemeenten worden er echter toch mensen uit hun huis gezet en belanden ze zo op straat.
Verdonkeremanen liet eerder al weten de commissie overbodig te vinden en geen medewerking te willen verlenen. Zij vindt dat gemeenten hun klachten al kunnen deponeren bij een meldpunt op haar eigen departement. De VNG vindt dat ambtelijk meldpunt echter niet objectief genoeg.
(Bron)

Hoe durft het *&^%*^*#@%&!!
Valt mee dus.
Hm:
Please republish your blog in 10 minutes.
This post has been saved and your blog is still publicly viewable while we perform system enhancements.

Ze blijven wel bezig. Als ze nu net zo goed klokkijken als de vorige keer, dan duurt het weer een dag :/
Man verdacht van ontucht met minderjarige jongens

STEENBERGEN - De politie heeft dinsdag een 45-jarige man uit Steenbergen aangehouden op verdenking van het plegen van ontucht met minderjarige jongens. Tot nu toe hebben vier jongens aangifte gedaan. Zo deelde de politie in Bergen op Zoom mee.
De zaak kwam een week geleden aan het rollen toen zich bij de politie een 13-jarige jongen, meldde. Hij vertelde door de man te zijn benaderd en noemde ook de namen van mogelijke andere slachtoffers. De jongens kwamen regelmatig bij de verdachte over de vloer voor het verrichten van klusjes.
De politie neemt de zaak hoog op en verwacht de komende tijd nog meer aangiftes. Volgens een politiewoordvoerster zijn gesprekken met andere mogelijke slachtoffers nog volop gaande. De ontucht had gedurende enkele jaren plaats. Of de jongens, allen jonger dan 16 jaar, buurtkinderen van de man waren, wil de politie niet zeggen. "Ze komen allemaal uit Steenbergen", aldus de woordvoerster.
(Bron)
Agent steekt geld bekeuringen in eigen zak

ROTTERDAM - Interne Zaken van de Rotterdamse politie heeft maandag een 54-jarige politieman van het eigen korps aangehouden. De man uit Capelle aan den IJssel wordt verdacht van verduistering van geld afkomstig van bekeuringen, zo maakte de politie dinsdag bekend.
Het geld dat de politieman in eigen zak stak, was afkomstig van bekeuringen die hij uitdeelde aan buitenlandse verkeersovertreders. Hoeveel de man heeft verduisterd en hoe lang hij deze praktijk heeft volgehouden, wil de politie niet zeggen. "We zijn druk bezig met het onderzoek. Dit is alles wat we naar buiten willen brengen", aldus een woordvoerster.
(Bron)
ProRail zet slijptollen in tegen gladde rails

UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail gaat speciale slijptollen inzetten tegen gladde rails. Ze ruwen het spoor op, waardoor de treinen er meer grip op hebben. Dat heeft een woordvoerder van ProRail dinsdag gezegd. De slijptollen zijn het zoveelste wapen van de spoorsector tegen gladde sporen, die vooral in de herfst kunnen ontstaan.
In de herfst van 2002 werden door bladval en roestvorming de rails spekglad. Daardoor blokkeerden en slipten de treinwielen met als gevolg vlakke plekken die zorgden voor onaangenaam hobbelende treinen. De schade was zo groot dat de Nederlandse Spoorwegen moesten overgaan op de uitgedunde zomerdienstregeling.
Na dat rampjaar heeft de sector een aantal maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo wordt er speciale gel gebruikt om de rails stroef te houden en krijgen machinisten sms'jes om ze te waarschuwen voor gladde trajecten. De maatregelen sorteren effect. De overlast door gladde sporen viel de afgelopen twee jaar mee.
(Bron)

Nou slijten die rails natuurlijk ook minder hard als er minder vaak treinen rijden.
Wederom verdubbeling van gedwongen huizenverkoop

ZOETERMEER - Het aantal gedwongen huizenverkopen zal dit jaar wederom bijna verdubbelen. Dit blijkt uit verwachtingen die de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dinsdag heeft uitgesproken.
Het waarborgfonds verwacht dat in geheel 2005 ongeveer zeshonderd huishoudens hun woning gedwongen met verlies moeten verkopen. Vorig jaar ging het om 331 huishoudens. Toen was er ook al sprake van een bijna-verdubbeling. Bij de gedwongen verkopen bedraagt het verlies gemiddeld 35.000 euro. Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds vorig jaar bij verliezen moest uitkeren, lag op 27.000 euro per woning.
Het aantal gedwongen verkopen kan de komende jaren stijgen naar ongeveer 1500 per jaar, aldus het waarborgfonds. Dit komt vooral door de geringe prijsstijgingen van de woningen de afgelopen jaren. Huishoudens die binnen enkele jaren na aankoop hun huis weer moeten verkopen, kunnen dan de zogenoemde kosten koper van zo'n 12 procent van de koopsom niet terugverdienen.
Echtscheidingen en werkloosheid zijn de belangrijkste oorzaken waardoor huiseigenaren gedwongen zijn hun woning in de verkoop te doen. Daarnaast springen, net als vorig jaar, Den Haag en Rotterdam er uit als steden waar zich de meeste gedwongen verkopen voordoen. Beide steden zijn goed voor 35 procent van het totale aantal schades.
Het waarborgfonds begon vorig jaar een onderzoek naar de sitiuatie in Den Haag en Rotterdam. "Wat je ziet is dat veel schadegevallen voortkomen uit specifiek grootstedelijke problematiek", zegt directeur K. Schiffer uit. Veel gedwongen verkopen doen zich voor in oude appartementen in oude wijken. "Die woningen zijn een aantal jaren geleden gekocht door mensen die zwakker op de arbeidsmarkt staan."
Op het moment dat die huiseigenaren hun baan verliezen worden ze extra getroffen. De huizen in hun wijk blijken de afgelopen jaren vaak minder in waarde gestegen dan soortgelijke woningen elders in de stad. Het verlies dat ze lijden valt daardoor relatief groter uit.
(Bron)
Ongeval met grondboor kost man het leven

ZEVENAAR - Een 39-jarige man uit Gouda is dinsdag overleden aan de gevolgen van een ongeval tijdens werkzaamheden nabij de A12 in Zevenaar. Het slachtoffer raakte op nog onverklaarbare wijze verstrikt in de grondboor waarmee hij aan het werk was en raakte ernstig gewond. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldde de politie.
Tussen 10.00 en 12.30 uur was de A12 in de richting van Arnhem afgesloten om de hulpverleners alle ruimte te geven. Ter plaatse worden leidingen onder de snelweg doorgetrokken.
(Bron)
Cohen introduceert nieuwe aanpak hangjongeren

AMSTERDAM - Jongeren die voor veel overlast zorgen in Amsterdam kunnen rekenen op nieuwe maatregelen. Burgemeester Cohen kondigde dinsdag aan dat als iemand uit een groep rotzooi schopt, de hele groep wordt aangepakt. Deze nieuwe maatregel gaat per direct in.
Cohen komt hiermee nu hangjongeren opnieuw overlast veroorzaken in een Amsterdamse wijk. In en rond de Egidiusstraat in stadsdeel Bos en Lommer klagen buurtbewoners over onder meer intimiderend gedrag en geluidsoverlast. Vorige week trok een echtpaar aan de bel, omdat de problemen voor hen uit de hand liepen. Ze kregen bijvoorbeeld op een nacht rotte eieren tegen hun raam gegooid.
Het is bekend om welke jongeren het gaat, aldus een woordvoerster van Cohen. Leden van deze harde kern, die volgens haar niet in de buurt wonen, krijgen binnenkort een brief thuis waarin de nieuwe aanpak staat aangekondigd. Als dit niet helpt, overweegt de burgemeester een straatverbod of alcoholverbod.
Ook Tweede-Kamerlid Wilders heeft zich het lot van de buurtbewoners aangetrokken. Hij had dinsdag een gesprek met het getroffen echtpaar en heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Hij had bovendien forse kritiek op het volgens hem nalatige optreden van Cohen.
(Bron)
Mortiergranaat gestolen van bouwplaats

VELSEN-NOORD - Van een bouwterrein in Velsen-Noord is maandag of dinsdag vermoedelijk een explosief gestolen. Het projectiel werd maandag bij werkzaamheden gevonden en op advies van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) weer begraven en omheind. Dinsdagochtend bleek het explosief verdwenen, meldde de politie.
Op basis van de omschrijving gaat het EOC ervan uit dat het gaat om een mortiergranaat. "Het is niet per ongeluk meegenomen", verklaarde een politiewoordvoerder. Het projectiel kan door onvoorzichtig handelen een levensgevaarlijke ontploffing veroorzaken. De politie roept degene die de granaat heeft meegenomen op zich te melden.
(Bron)
TT 115 Werkwilligen breken staking Avébé

VEENDAM Bij twee vestigingen van Avébé wordt weer gewerkt. Werkwilligen werden met gejuich onthaald door boeren, die door de staking bij Avébé al 2 weken hun aardappels niet kwijt kunnen. Stakers joelden de werkwilligen in Gasselternijveen en Terapelkanaal uit.
Het overleg tussen FNV Bondgenoten en het aardappelmeelconcern kwam vandaag weer op gang. De vakbond verliet het overleg vanavond geërgerd na het nieuws dat de staking werd gebroken. Later was er toch weer telefonisch contact.
Het conflict gaat om het gedwongen ontslag van 148 werknemers en om het sociaal plan.
Eerste Kamer akkoord met nieuwe zorgverzekeringswet

DEN HAAG - De Eerste Kamer is dinsdag definitief akkoord gegaan met de nieuwe zorgverzekeringswet, die volgend jaar wordt ingevoerd. Het aanvankelijk zeer kritische CDA heeft minister Laagst (Volksgezondheid) aan een meerderheid geholpen. Van de Kamerleden stemden er 42 voor, 23 tegen.
Laagst heeft voor de goedkeuring van het CDA vorige week nog een aantal toezeggingen gedaan. Hij wilde geen stroppenpot oprichten, zoals de christendemocraten vroegen. Maar hij beloofde wel dat het kabinet zal bijspringen als blijkt dat groepen mensen onverwacht toch nog met onaanvaardbare inkomensachteruitgang te maken krijgen door de nieuwe verzekering.
Ook besloot de minister op aandringen van de senaat de AWBZ-premie voor mensen die in het buitenland wonen omlaag te halen. In plaats van 12,55 procent, hoeven zij maar 8,8 procent over hun bruto inkomen te betalen. De senaat drong hierop aan, omdat de in het buitenland wonende Nederlanders lang niet alle zorg kunnen krijgen die uit de volksverzekering AWBZ wordt vergoed. Het zou niet eerlijk zijn om ze daar dan wel voor te laten betalen.
Vanaf volgend jaar valt het verschil tussen particulier en ziekenfonds weg en moet elke Nederlander verplicht een basisverzekering nemen. Voor mensen met een kleine beurs is het mogelijk om een zorgtoeslag aan te vragen. Deze tegemoetkoming in de kosten is een inkomensafhankelijk maandelijks bedrag dat door de belastingdienst wordt uitgekeerd.
De eerste aanvraagformulieren voor de zorgtoeslag zijn inmiddels al verzonden. Die kunnen ook zonder offerte voor de nieuwe zorgverzekering worden ingestuurd. Die offerte kunnen mensen nog niet binnen hebben. De zorgverzekeraars moeten deze nog versturen. Uiterlijk 16 december moet deze bij de verzekerden op de mat liggen. Zij krijgen vervolgens nog een paar maanden de tijd om te bepalen of ze met een ander in zee willen gaan.
Wie voor 1 maart niet reageert op het aanbod van zijn huidige verzekeraar, wordt geacht akkoord te zijn gegaan met dat aanbod en blijft vooralsnog verzekerd. Wie op 1 mei 2006 niet verzekerd is, riskeert een boete.
(Bron)
Werknemers onbekend met secundaire arbeidsvoorwaarden

ROTTERDAM - Zes op de tien Nederlandse werknemers hebben geen goed beeld van de secundaire arbeidsvoorwaarden waarover ze beschikken. Eenderde van de werknemers hoort nooit iets van zijn of haar werkgever over zaken als het pensioen en de ziektekostenverzekering.
Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het bedrijf Aon Consulting. De resultaten werden dinsdag gepresenteerd tijdens een congres in Wassenaar. Voor het onderzoek werden in augustus 872 werknemers ondervraagd.
(Bron)

maandag, oktober 03, 2005

Beoogde premier Polen vindt homo's onnatuurlijk

Volgende de beoogde nieuwe premier van Polen, Kazimierz Marcinkiewicz is homoseksualiteit 'onnatuurlijk'. "Als homo's proberen anderen te 'infecteren' met hun levenswijze dan moet de staat ingrijpen", zei hij in een interview met de Poolse editie van Newsweek, dat vandaag verscheen.
Marcinkiewicz, die genomineerd is door de conservatieve Wet- en Gerechtigheidpartij (PiS), vindt dat het verkondigen van homoseksualiteit, door middel van parades of acties die georganiseerd zijn door homorechtengroeperingen, onaanvaardbaar. "Het gezin is natuurlijk en de staat moet het gezin beschermen".
(Bron)

Bepaalde beoogde Poolse premiers zijn gestoord en zouden voor de veiligheid opgesloten moeten worden.