zaterdag, juli 02, 2005

Zo'n regentje dat net geen nevel meer is - nevel die last heeft van de zwaartekracht.
Het maakt de tuin net nat genoeg voor een groot feest. Ik heb nog nooit zoveel slakken gezien, allemaal op zoek naar andere plekjes, lekker eten, en elkaar. De tuin is één grote orgie ;-)
Ahmadinejad beschuldigd van moord in Wenen

WENEN - Oostenrijk beschikt over documenten waarin de onlangs tot president van Iran gekozen Mahmoud Ahmadinejad wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een Koerdische leider in 1989 in Wenen. Dit heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.
De Oostenrijkse dienst voor bestrijding van terrorisme kreeg onlangs van de politieke partij De Groenen een dossier over Ahmadinejad. Die heeft het ter hand gesteld van de openbare aanklager.
De Groenen-woordvoerder voor veiligheidszaken, Peter Pilz, zei dat er 'sterke verdenkingen zijn dat Ahmadinejad in 1989 in Wenen betrokken was bij de moord op de Koerdische oppositieleider Abdul Rahman Ghassemlou'. Ghassemlou was de leider van de Democratische Partij van Koerdistan, een Iraanse oppositiepartij die door de autoriteiten in Teheran was verboden. Hij werd op 13 juli 1989 samen met twee van zijn medewerkers vermoord en tot dusver zijn de daders nooit gevonden.
Pilz zei dat hij zich onder meer baseert op verklaringen van een Iraanse journalist die hij in mei in het Franse Versailles heeft ontmoet. De journalist vertelde dat hij gedetailleerde verklaringen heeft gekregen van een voormalig lid van het moordcommando, generaal Nasser Taghipoor van de paramilitaire organisatie Pasdaran, die na de islamitische revolutie van 1979 was opgericht.
De opdracht tot de moord zou zijn gegeven door de voormalige president Rafsanjani. Taghipoor overleed drie jaar geleden. De journalist gelooft zijn verklaring omdat hij details wist te vertellen die alleen maar bekend waren bij degenen die op de plaats van de moord waren. [En hoe weet die journalist dat? Als die er achter kan komen kunnen anderen dat ook.]
De beschuldiging van De Groenen volgt op aantijgingen van Amerikanen die in 1979 werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Drie gijzelaars stellen dat Ahmadinejad betrokken was bij de gijzeling en dat hij gijzelaars had ondervraagd. Woordvoerders van Ahmadinejad ontkennen dat de nieuwe president iets met de actie in de ambassade te maken heeft gehad.
(Bron)
Dikke taartendief vreet zich vast

FAGARAS - Nadat een dief zich kogelrond had volgegeten in een taartenwinkel probeerde hij te ontsnappen via het raam. De 140 kilo zware man verkeek zich na de copieuze maaltijd echter op zijn eigen omvang. Hij kwam vast te zitten in het vluchtraam.
De man had eerst zo'n 375 euro uit de kassa van de winkel nabij Fagaras in Roemenië gegrepen, maar kon de aanblik van de zoete lekkernijen niet weerstaan.
Winkelier Vasile Mandache kon de humor van de actie wel inzien. 'Ik vond een hoop lege taartverpakkingen op de vloer, en toen zag ik een paar opgezwollen dikke benen uit het raam bengelen.' Vervolgens ging hij naar buiten en zag de andere helft van de dief. 'Ik kreeg de slappe lach en belde al mijn vrienden op om te komen kijken voordat we de politie belden. Het was hilarisch.'
(Bron)
TT 108 Betaling jonge asielzoekers stopt

DEN HAAG Het ministerie van Justitie stopt met de betaling van leefgeld aan jonge uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gaat om zo'n 4.000 mensen. Sommigen wonen al jaren in Nederland. Justitie wil ze vanaf volgende week uitzetten.
Het Centraal Orgaan Asielzoekers werkt mee aan de uitzetting. Het zet speciaal opgeleide medewerkers in om de jonge asielzoekers bij hun vertrek te helpen.
De Utrechtse wethouder Spekman heeft een boze brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat een grote groep asielzoekers de illegaliteit wordt ingejaagd. Hij is bang voor meer overlast in de grote steden.
Man zeker drie keer aangereden

DEN HELDER - Een 32-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden nadat hij op de N9 bij Den Helder zeker drie keer was aangereden. De politie heeft twee automobilisten verhoord, die beiden zeiden wel iets gemerkt te hebben, maar niet in de gaten hadden dat ze over een lichaam waren gereden. Naar de automobilist die het slachtoffer als eerste aanreed, is de politie nog op zoek.
Een woordvoerder van het politiekorps sluit niet uit de man meer dan drie keer is aangereden. Het slachtoffer was eerder met een vriend een taxi uitgezet omdat ze problemen veroorzaakten. Ze kwamen terug van een nachtje stappen. De vriend van de man verkeerde onder de invloed van alcohol en had niet meteen door wat er aan de hand was, aldus de politie.
(Bron)
Mokkamel. Tis verslavend...

Image hosted by Photobucket.com
'Geluidsnormen Schiphol bedreigen economie'

Het kabinet moet de geluidsnormen rond Schiphol oprekken, anders gaat de nationale luchthaven in het ergste geval binnen drie jaar dicht en in het gunstigste geval verliest Schiphol de status van 'mainport' wat Nederland significant minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor bedrijven - met alle negatieve gevolgen van dien voor de economie. Volgens de Raad voor Verkeer en Waterstaat, die gisteren het rapport 'Vluchten kan niet meer' presenteerde, zijn de geluids- en milieunormen een dwangbuis waardoor Schiphol in 2010 bijna 30% minder vluchten mag uitvoeren dan de capaciteit van de luchthaven toelaat. Volgens de raad maakt dat Schiphol de komende jaren in het licht van de sterk groeiende luchtvaart uiterst kwetsbaar.
De Raad adviseert de gemiddelde toename in geluidshinder te beperken door het vliegverkeer te concentreren; dit moet bereikt worden door woonbuurten te slopen en bepaalde gebieden verboden gebied te verklaren voor nieuwbouw. Over die gebieden moet het vliegverkeer zoveel mogelijk in een rechte lijn af- en aanvliegen, in plaats van de uitwaaierende trajecten die vliegtuigen nu afleggen. Mensen die in zulke gebieden wonen kunnen worden uitgekocht en nieuwe bewoners moeten een verklaring tekenen de geluidshinder te accepteren. Andere adviezen behelzen rigoreuze maatregelen voor de toekomst, zoals het aanleggen van een luchthaven in zee en een compleet nieuw stelsel van start- en landingsbanen. Ook moet vliegveld Lelystad een deel van de groei opvangen, daar moet 10-15% van de vluchten heen kunnen.
PvdA-Kamerlid Duivesteijn, die er gisteren niet in slaagde de Kamer privatisering van Schiphol tegen te laten houden, spreekt van een "eenzijdig en politiek rapport" en een "keiharde aanval op bestaande regelgeving". Volgens hem is het helemaal niet vanzelfsprekend om een grotere luchthaven te hebben aangezien Nederland geen groot land is. GroenLinks-Kamerlid Duyvendak vindt het "onthutsend" dat de raad "onomwonden voor meer geluidsoverlast, gevaar, vuile lucht en CO2-uitstoot" pleit en deze effecten aanvaardbaar acht. Staatssecretaris Schultz van Verkeer houdt haar mond over het rapport totdat de evaluatie van het Schipholbeleid is afgerond.
(Bron)
Miljoenenschade door regenval

De regen van de afgelopen dagen heeft volgens verzekeraar Interpolis voor circa vijftien miljoen euro schade veroorzaakt. Bij Interpolis zelf kwamen tweeduizend meldingen binnen, goed voor een schadebedrag van ongeveer vier miljoen euro. De volle omvang van de schade wordt pas na het opruimen van de schade bekend.
Ongeveer zeventienhonderd van de meldingen zijn afkomstig van particulieren, de overige van ondernemers. Het gaat vooral om waterschade aan woningen en schade aan elektronische apparatuur na blikseminslag. Agrarische bedrijven leden daarnaast schade aan gewassen door hagelbuien.
De meeste schade werd gemeld in Noord-Brabant en Limburg. In het grensgebeid van Noord-Brabant en Gelderland viel in twee uur tijd 113 millimeter regen. Ook in Friesland moest de brandweer donderdagavond herhaaldelijk uitrukken om kelders leeg te pompen.
(Bron)

113 millimeter in 2 uur. Normaal valt er gemiddeld 70 millimeter per maand...
'Nederlandse moslims op terreurtraining'

De Telegraaf zal morgen uitgebreid berichten over vier Nederlandse moslimjongeren die de afgelopen weken in Syrië een intensieve training hebben ondergaan in het plegen van zelfmoordaanslagen. Het viertal zou nu klaarstaan om zichzelf met fragmentatiebommen op te blazen.
Er zijn dvd's waarop te zien is hoe de vier Nederlanders explosieven laten ontploffen in nagebouwde supermarkten en busstations. Drie van de vier hebben een Marokkaanse achtergrond, één een Surinaamse.
Ze zijn gerekruteerd door de Parijse jihad-ronselaar imam Raouf Ben Halima, kopstuk van de beruchte Tabligh-beweging, die er volgens de ochtendkrant een waar 'jihad-pendelnetwerk' op na houdt.
(Bron)
Schrijver Karel Glastra van Loon (42) overleden

AMSTERDAM - Auteur Karel Glastra van Loon is vrijdag op 42-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij LJ Veen bekendgemaakt. De schrijver leed al enige tijd aan kanker.
Glastra van Loon schreef onder andere de Passievrucht. Het boek won de AKO-literatuurprijs, de Generale Bank Literatuurprijs 1999 en is het meest vertaalde Nederlandse boek. De schrijver stond ook bekend als linkse opiniemaker.
De eerste non-fictieboeken die hij schreef hadden een grote maatschappelijke lading. Glastra van Loon zette zich in voor de SP en schreef een boek samen met SP-leider Jan Marijnissen.
Bij zijn uitgeverij wordt Glastra van Loon omschreven als een "leuke jongen" en een "gemakkelijke auteur". Toen bij hem kanker werd geconstateerd, kwam zijn vechtlust naar boven, herinnert een redacteur zich.
Glastra van Loon begon zijn journalistieke carrière bij diverse tijdschriften als Libelle en Nieuwe Revu. Mark Koster, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, noemt hem een gewaardeerde collega.
"Politiek waren we het oneens, maar het was een van de betere schrijvers en ook een vriendelijke man." Hij omschrijft Glastra van Loon als van de 'seks, sensatie en socialisme-stempel' en een romanticus. Eind 2003 schreef hij het laatste verhaal voor Nieuwe Revu.
Glastra van Loon werd op 24 december 1962 geboren in een groot gezin in Amsterdam. Hij wilde aanvankelijk bioloog worden maar op het gymnasium groeide, geïnspireerd door een communistische leraar geschiedenis, de interesse voor het vak van journalist. Na een baantje bij de Sociale Dienst in Amsterdam, kwam hij als beginnend journalist bij Libelle en later als reporter bij Nieuwe Revu.
Vanaf 1991 ging Glastra van Loon voor zichzelf werken als freelancer voor diverse media zoals de tv-programma's Karel, Hagens en Haenen voor de Nacht. Verder regisseerde hij de zendtijd voor politieke partijen voor de SP.
Zijn debuut als schrijver was non-fictie: De Poppe Methode in 1994 was geheel gewijd aan de Vlaardingse milieu-activist en SP'er Remi Poppe. Het werd gevolgd door Herman, een biografie van de eerste genetisch gemanipuleerde stier in ons land.
Na het boek met Marijnissen, volgde in 1997 Glastra van Loons literaire debuut, de verhalenbundel Vannacht is de wereld gek geworden. Hij verdiende er een nominatie mee voor de ECI-prijs Schrijvers van Nu.
Het hoogtepunt in zijn oeuvre is De Passievrucht. Deze roman gaat over een vader die er achter komt dat zijn zoon geen kind van hem kan zijn. Glastra van Loon kreeg er de Generale Bank Literatuurpijs voor. De roman, waarvan 200.000 exemplaren werden verkocht, is vorig jaar verfilmd.
Glastra van Loon maakte naadloos de overstap van (onderzoeks)journalist naar literair auteur. Hij schreef over Het Plein van de Hemelse Vrede in China, waar hij als journalist aanwezig was toen daar in 1989 de studentenopstand uitbrak; "Ik hoef mijn engagement niet te wantrouwen: als het er op aankomt, handel ik ernaar".
Na de Passievrucht volgden Lisa's adem en De Onzichtbaren, die minder succes hadden. Ondanks het succes van bestseller De Passievrucht, bleef Karel Glastra van Loon zijn principes trouw. Over de bestemming van het prijzengeld (twee ton in guldens) zei hij tegen Vrij Nederland: "Met dat geld doe ik tot nu toe niks. Ik rijd gewoon in een oude Opel Kadett."
(Bron)
Bos- en heidebranden in Zuid-Frankrijk

MARSEILLE - Vijf grote bos- en heidebranden hebben vrijdag in het zuiden van Frankrijk en op Corsica totaal ruim 2500 hectare in de as gelegd. Bij Lançon-de-Provence, even ten noorden van Marseille, was de situatie aan het begin van de avond onder controle, maar zeker 650 hectare is daar afgebrand.
Voor de zekerheid blijven 500 brandweerlieden er in de nacht van vrijdag op zaterdag paraat, omdat de harde wind nasmeulend vuur gemakkelijk kan aanwakkeren. Uit 120 bedreigde huizen zijn de mensen geëvacueerd.
De autosnelwegen A7 en A8 zijn wegens de branden enige uren afgesloten geweest. Dat leidde op de eerste Franse vakantiedag tot enorme files. Iets oostelijker, bij Draguignan, ging 150 hectare in vlammen op bij een andere brand. Bij Beziers, westelijk van Marseille, verdween 70 hectare in het vuur. Alle branden zijn waarschijnlijk het werk van pyromanen.
De ergste branden woeden nog voort op Noord-Corsica bij Calenzana, waar enkele dorpen worden bedreigd. Acht brandweerlieden raakten daar vrijdag gewond. Vijftig mensen zijn uit een kerk gehaald. Zij hadden daar bescherming gezocht tegen het vuur en de rook.
Op Corsica is zeker 1500 hectare in vlammen opgegaan. De brandweer was het vuur vrijdagavond nog niet meester, ondanks de inzet van blusvliegtuigen en helikopters. Ook de Corsicaanse branden zijn waarschijnlijk aangestoken.
(Bron)
Truckchauffeurs rijden bijna 28 uur onafgebroken

DUIVEN - Twee Sloveense vrachtwagenchauffeurs zijn donderdagavond door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bekeurd omdat ze te lang achtereen achter het stuur hadden gezeten. De twee hadden nagenoeg onafgebroken bijna 28 uur gereden, meldde het KLPD vrijdag.
De truckchauffeurs, 27 en 52 jaar oud, werden bekeurd tijdens een routinecontrole. Ze rekenden de boetes, in totaal ruim 2500 euro, direct af. De politie legde hun een rijverbod van acht uur op.
(Bron)
Woningen ontruimd wegens ontploffingsgevaar

LEIDEN - De politie heeft vrijdagmiddag twintig woningen in het centrum van Leiden ontruimd wegens ontploffingsgevaar. Daarbij is een 37-jarige bewoner van een van de huizen aangehouden op verdenking van het bezit van explosief materiaal.
Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) doet al een aantal uren onderzoek in de woning.
Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een uit de hand gelopen hobby van de man, maar een woordvoerder kon aan het eind van de middag nog geen uitsluitsel geven over de aard van het explosieve materiaal. De bewoners van de woningen in de Loridanshof in Leiden worden tijdelijk opgevangen in het stadhuis.
(Bron)
Seksueel misbruik onder minderjarigen in Leeuwarden

LEEUWARDEN - De politie van Leeuwarden heeft een onderzoek ingesteld naar seksueel misbruik van minderjarigen door leeftijdgenootjes. In de wijk Cammingaburen moest een aantal jonge kinderen tijdens het spelen seksuele handelingen uitvoeren of ondergaan. Het seksueel misbruik zou al geruime tijd aan de gang zijn, liet de politie vrijdag weten.
Deskundigen horen de jonge slachtoffers in een speciale verhoorstudio waar kinderen op hun gemak kunnen worden gesteld. In Leeuwarden is net als in het Friese dorpje Ee, waar in juni bekend werd dat twee jonge jongens drie meisjes van 4 tot en met 9 jaar seksueel misbruikt zouden hebben, een scenarioteam ingesteld. Zo'n team gaat aan de slag bij zedenzaken van grote omvang die maatschappelijke onrust veroorzaken. De politie bepaalt of het er komt.
Verscheidene instanties als de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD, maatschappelijk werk en de gemeente, kunnen erin vertegenwoordigd zijn.
De politie wilde vrijdag nog niets zeggen over de leeftijd van de slachtoffers en mogelijke daders. Ook is nog niet duidelijk om hoeveel slachtoffers of aangiftes het gaat.
(Bron)
Dode bij schietpartij Rotterdam-Zuid

ROTTERDAM - Bij een schietpartij aan het Schuilenburg in Rotterdam-Zuid is vrijdagavond een man om het leven gekomen. Een andere man raakte gewond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het Erasmus Ziekenhuis. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
De schietpartij vond rond 22.45 uur plaats in een Rotterdamse woonwijk. De politie denkt daarom veel getuigen te kunnen horen. Over de toedracht is nog niets bekend. Wel staat vast dat de twee mannen niet op elkaar hebben geschoten.
(Bron)
Mars-repen van Australische markt na dreigement

SYDNEY - Wegens mogelijke vergiftiging van repen Mars en Snickers, heeft de fabrikant in Australië tienduizenden exemplaren van de markt laten halen. De producent ontving drie dreigbrieven waarin stond dat in Sydney zeven repen waren "besmet".
Fabrikant Masterfoods riep klanten op de reeds gekochte exemplaren te vernietigen. Vorige maand ontving het Australische hoofdkantoor een Snickers met een nog niet geïdentificeerde substantie.
De terugroepactie betreft 5500 verkooppunten in de deelstaat New South Wales, meldden Australische media vrijdag.
(Bron)
Gevangenissen in Californie rookvrij

LOS ANGELES - Een laatste sigaret voor de executie is er niet meer bij voor een ter dood veroordeelde in de Amerikaanse staat Californië. Alle 33 gevangenissen in Californië zijn sinds vrijdag rookvrij.
Nergens mag nog een sigaret worden opgestoken. Als gevangenen toch rokend worden betrapt moeten ze extra taken verrichten, verliezen ze privileges of wordt, als ze herhaaldelijk in de fout zijn gegaan, hun straftijd verlengd.
De Californische autoriteiten hopen dat het rookverbod uiteindelijk een besparing van tientallen miljoenen dollars oplevert, doordat de medische kosten voor gedetineerden dalen. Critici vrezen een grote zwarte markt en rellen. In verscheidene Amerikaanse staten, onder meer in Maine en Oregon, geldt al een totaal rookverbod in gevangenissen.
(Bron)
Zuid-Afrikanen leveren vuurwapens in

JOHANNESBURG - Een amnestieregeling die begin dit jaar werd afgekondigd in Zuid-Afrika, heeft ervoor gezorgd dat in een half jaar tijd bijna 95.000 vuurwapens en ruim 1,7 miljoen stuks munitie zijn ingeleverd. Dat maakte een woordvoerder van de politie vrijdag bekend.
Zuid-Afrika behoort tot de landen met de hoogste misdaadcijfers ter wereld. Minister van Veiligheid Charles Nqkula zei eerder deze week dat in de periode 2003-2004 ruim 18.000 mensen zijn vermoord, van wie 10.000 met een vuurwapen. De inleveractie heeft volgens de bewindsman vele mensenlevens gered.
Sinds het einde van het apartheidsregime en de opening van de grenzen van Zuid-Afrika, in 1994, is het land overspoeld met illegale wapens. De meeste daarvan zijn afkomstig uit buurland Mozambique. Daar kwam in 1992 een einde aan een bloedige burgeroorlog. Hongerige soldaten en burgers ruilden hun wapens voor voedsel.
(Bron)
Thuiszorg controleert gezinnen Coevorden

ASSEN - Thuiszorg Icare gaat in opdracht van de gemeente Coevorden alle gezinnen in de gemeente met een kind van 1,5 jaar bezoeken. Daar waar behoefte of noodzaak is, krijgen ouders vervolgens extra begeleiding bij de opvoeding. Dit met als doel het aantal ontspoorde kinderen terug te brengen. Dat maakte een woordvoerder van Icare vrijdag bekend.
Uit een recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat kinderen van zes en zeven jaar in Coevorden gemiddeld meer problemen hebben dan in de rest van Nederland. Hiermee werd het vermoeden bevestigd, dat de problemen bij pubers al op vroegere leeftijd ontstaan.
Zo constateerde de Geneeskundige Dienst destijds dat relatief veel jongeren in Coevorden van 15 en 16 jaar oud hun school niet afmaken, met de politie in aanraking komen en alcohol en drugs gebruiken.
De intensieve monitoring en begeleiding van kinderen vanaf de wieg is in navolging van Zeeland, waar eerder een experiment op dit gebied liep.
(Bron)
Hoge dieselprijs bedreigt vissers in bestaan

URK - Als binnen een maand de prijs van diesel niet daalt, gaan verscheidene Noordzeevissers failliet. Met die waarschuwing komt de Federatie van Visserijverenigingen.
Zaterdag komen ongeveer 150 vissers in Urk bijeen om directeur-generaal A. Oostra van het ministerie van Landbouw tekst en uitleg te laten geven over de rol die de overheid kan spelen om de vissers te helpen. "Want in België en Spanje zitten de vissers en overheid ook om tafel om te voorkomen dat er vissers omvallen", zei voorzitter B. Daalder van de federatie vrijdag.
Nederlandse vissers betalen 38 à 39 eurocent per liter diesel. In Frankrijk is dat 27 eurocent. "Wij willen van het ministerie weten hoe dat prijsverschil kan", aldus Daalder. Vorige week maakte minister Veerman (Landbouw) duidelijk dat hij geen staatssteun aan de vissers zal geven. Wel vindt hij dat een soort privaat verzekeringsfonds, zoals in Frankrijk bestaat, een mogelijkheid is. Juist om die reden is de dieselprijs in Frankrijk lager.
De vissers op de Noordzee verstoken per week met gemak 15.000 liter diesel. Volgens Daalder loopt de schade door de hoge prijs op tot 10.000 euro per week. "Het is niet voor niets dat er zaterdag veel mensen komen, want de adrenaline giert door de lichamen. Maar we willen voorlopig geen acties."
(Bron)
Italië maakt einde aan illegale jacht op militanten

GENUA - De Italiaanse autoriteiten hebben een bende opgerold die illegaal jacht maakte op vermeende moslimmilitanten. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de noordelijke havenstad Genua vrijdag bekendgemaakt.
De ultrarechtse groepering, grotendeels gefinancierd door donaties van rijke leden, werd opgericht kort na de bomaanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid, die aan 191 mensen het leven kostten. Tegen 25 verdachten loopt een onderzoek. De helft van hen zit bij de staatspolitie of andere veiligheidsdiensten.
De verdachten zouden politiepenningen hebben vervalst en hebben geprobeerd toegang te krijgen tot geheime documenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In een verklaring noemde het OM in Genua de betrokkenheid van de veiligheidsagenten "zeer zorgwekkend".
(Bron)

vrijdag, juli 01, 2005

Eigen bedrijf beginnen wordt makkelijker voor WW'ers

DEN HAAG - Werklozen krijgen meer mogelijkheden om met behoud van hun uitkering een eigen bedrijf te beginnen. Zo heeft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven dat WW'ers in de opstartfase van hun bedrijf ook hun eerste orders in de wacht moeten kunnen slepen.
De "ondernemers in de dop" krijgen daarbij een ruimere vrijstelling van de sollicitatieplicht. Volgens de huidige regels mogen mensen met een WW-uitkering niet aan acquisitie doen, omdat dit gelijk gesteld wordt aan productieve werkzaamheden.
Volgens Van Hoof blijkt dit in de praktijk een belangrijke belemmering voor werklozen om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten. Zonder duidelijkheid over het krijgen van orders, is het moeilijk een inschatting te maken van de levensvatbaarheid van een bedrijf.
(Bron)
Private scholen krijgen subsidie

AMSTERDAM - Private onderwijsinstellingen kunnen vanaf het studiejaar 2007-2008 in aanmerking komen voor overheidssubsidie. Het kabinet wil met 'beperkte experimenten' bezien of dit tot een kwaliteitsimpuls kan leiden. Om ondernemerschap te bevorderen, worden vijf extra hbo-opleidingen 'Small Business en retailmanagement' bekostigd.
Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte (VVD). Private instellingen kunnen ook zelf met voorstellen voor experimenten komen. De komst van private aanbieders zou behalve tot een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs tot een verruiming van de keuzemogelijkheden voor studenten moeten leiden.
De deelnemende private aanbieders van opleidingen krijgen dezelfde bekostiging per student als regulier bekostigde hogescholen en universiteiten. Voor de studenten geldt hetzelfde collegegeld en gelijke regels voor studiefinanciering. De eerste evaluatie van de experimenten is gepland in 2010.
(Bron)

En daarna privatiseren we alle scholen.
'Crazy Frog troggelt kinderen geld af'

LONDEN - De Britse telecomwaakhond ICSTIS is een onderzoek begonnen naar mBlox, de verspreider van de populaire Crazy Frog ringtone. Mogelijk wordt de ringtone gebruikt om nietsvermoedende kinderen geld af te troggelen. Kinderen die de 'gekke kikker' op hun mobiele telefoon downloaden nemen automatisch een abonnement op andere ringtones, meldden Britse media vrijdag.
ICSTIS stelde een onderzoek in nadat het overladen werd met klachten van bezorgde ouders, die schrokken van de hoge telefoonrekening van hun kinderen. De ringtones kosten namelijk drie pond per stuk. Als ICSTIS constateert dat mBlox telecomregels overschreden heeft, dan kan mBlox een boete van maximaal 100.000 pond tegemoet zien of zelfs buiten bedrijf worden gesteld.
In Groot-Brittannië was de Crazy Frog ringtone zo populair, dat het Coldplay van de eerste plaats in de hitlijsten stootte. Ook in Nederland doet de kikker goede zaken.
(Bron)
Lawaaiprotest tegen Verdonkeremanen bij slavernijherdenking

AMSTERDAM - Ruim duizend mensen hebben vrijdag met gejoel, geschreeuw en gefluit geprotesteerd tegen de aanwezigheid van minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Het lawaaiprotest bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark brak los op het moment dat Verdonkeremanen arriveerde.
De aanwezigen, velen gehuld in traditionele Surinaamse kledij, maakten het Verdonkeremanen vrijwel onmogelijk te spreken. Toen de bewindsvrouw achter het spreekgestoelte stond, geflankeerd door twee lijfwachten, ontstond er een oorverdovend kakofonie van boegeroep, geschreeuw en tromgeroffel. De minister hield desondanks haar toespraak, maar door het lawaai waren haar woorden vrijwel niet hoorbaar.
De mensen protesteerden tegen "het rechtse beleid van deportatie en discriminatie". Sommigen droegen borden met zich mee met teksten als 'Verdonkeremanen bloed aan je handen'. Ook toen de minister begeleid door minstens vijf lijfwachten een krans wilde leggen bij het monument, klonk geschreeuw en boegeroep. De aanwezigen weigerden genoeg ruimte te maken voor Verdonkeremanen, waarop ze nog voor de één minuut stilte vertrok. Daarbij werd ze uitgejouwd en riepen mensen 'oprotten' en 'wegwezen'.
De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam had opgeroepen tot het protest. Ze vinden het totaal niet gepast dat zij met haar huidige beleid een praatje komt houden over het gevoelige slavernijverleden. Ook stadsdeel Amsterdam-Oost had zich uitgesproken tegen de komst van Verdonkeremanen. Burgemeester Cohen deed eerder deze week een oproep de bijeenkomst waardig en goed te laten verlopen.
Verdonkeremanen liet afgelopen week weten, ondanks de aangekondigde protesten, gewoon naar de herdenking te zullen gaan. Na afloop van een debat in de Tweede Kamer zei ze te willen proberen het gesprek aan te gaan met de mensen die tegen haar komst zijn. Dat gesprek bleek vrijwel onmogelijk. "Vrijheid betekent dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn, dat je het niet met Verdonkeremanen eens hoeft te zijn", zei burgemeester Cohen in zijn toespraak.
In het Amsterdamse Oosterpark werd herdacht dat Nederland 142 jaar geleden de slavernij afschafte. Muziek en toespraken wisselden elkaar af en er werden kransen gelegd ter nagedachtenis aan de honderdduizenden slaven die in drie eeuwen tijd het leven lieten. Koningin Beatrix onthulde het slavernijmonument op 1 juli 2002. Ook toen was er sprake van een roerige herdenking omdat de nazaten van slaven achter grote hekken werden buitengesloten.
(Bron)
Als ingeburgerde allochtoon overweeg ik uitburgeringscursussen te gaan ontwikkelen voor mensen die het zat zijn.
Belg te groot voor ambulance en ziekenhuis

Belgische hulpdiensten hebben deze week de grootste moeite gehad om de grootste Belg te redden. De 2.29 meter lange Alain Delaunois kreeg dinsdag een hartaanval in zijn woonplaats Stavelot. Een medische helikopter kwam ter plaatse, maar de reus was te groot en paste er dus niet in.
Toen werd een gewone ambulance de volgende oplossing. Ook de ziekenwagen bleek te klein. De medewerkers vouwden de pijnlijdende man uiteindelijk toch in de ambulance. Maar in het ziekenhuis dook vervolgens het probleem op dat de hartscanner slechts personen tot 140 kilo aan kan, terwijl Alain 200 kilo weegt. Het alternatief was onderzoek per katheter, maar er was geen exemplaar lang genoeg. Ook een röntgenfoto lukte niet.
Het hartinfarct bleek uiteindelijk mee te vallen, maar de reus is flink geschrokken. "Het personeel deed zijn uiterste best, maar het is een schande dat het materiaal niet is aangepast aan mijn formaat", zegt de bewaker van het racecircuit Francorchamps donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Om de oorzaak van zijn hartinfarct te ontdekken, is later een operatie nodig. Maar helaas. De operatietafels kunnen 'slechts' 160 kilo dragen.
(Bron)
78-jarige valt van 4-hoog op 85-jarige

Een 78-jarige vrouw uit Shanghai in China overleefde een val van vier verdiepingen doordat ze bovenop een 85-jarige vrouw viel. De jongste van de twee bejaarden, oma Zheng, tuimelde uit het raam van haar flat. Dankzij een zonnescherm werd haar val enigzins gebroken, waarna ze bovenop oma Sun belandde.
Ook oma Sun, die bezig was een ommetje te maken, overleefde het ongeval. Beide bejaarde dames raakten slechts lichtgewond, zo meldt The China Daily.
(Bron)
Goed voorbereid op vakantie

AMSTERDAM - Ouders doen er goed aan met hun kinderen die voor het eerst zelfstandig op vakantie gaan, te praten over grote verleidingen als alcohol, seks en drugs. Op vakantie drinken jongeren vaak veel alcohol en hebben ze meer (onveilige) seks dan normaal.
Dat stellen het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en Soa Aids Nederland. Zij hebben vrijdag de internetsite www.goedvoorbereid.nl gelanceerd om de ouders te helpen bij het voorlichten van hun kinderen. Volgens NIGZ maakt meer de helft van de ouders zich wel eens zorgen over het drankgebruik van hun kinderen.
Jongens die zonder ouders in Nederland op vakantie gaan, drinken gemiddeld zeventien glazen alcohol per dag en meisjes zeven. In tien vakantiedagen komt dat voor jongens neer op zes kratten bier en voor meisjes op vijftig flesjes mixdrank. Daarbij wijzen de twee organisaties erop dat de drempel om aan seks te doen onder invloed van alcohol lager wordt. [Als je maar flink doorzuipt bak je er niks meer van lijkt me...]
Volgens Soa Aids Nederland blijkt de afgelopen drie jaar bovendien uit onderzoek dat aanzienlijk meer onveilig wordt gevreeën tijdens de vakantie. Vorig jaar heeft bijna de helft van de jongeren geen condoom gebruikt bij seks tijdens de vakantie. Dat is eenvijfde meer ten opzichte van 2002.
Het aantal jongeren dat een condoom meeneemt op reis, is al jaren laag volgens de organisatie die strijdt tegen HIV, aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Vorig jaar nam een op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar het rubbertje mee op vakantie en ruim eenderde van 18- tot 21 jarigen.
(Bron)
Politie houdt verdachte brandstichting moskee aan

ROTTERDAM - De politie heeft een 31-jarige Rotterdammer aangehouden die zij verdenkt van brandstichting in een moskee aan de Rotterdamse Aleidisstraat. In de vroege ochtend van 15 juni ging onder andere de gebedsruimte in vlammen op.
De brand zorgde voor veel ophef, mede, omdat op de buitenmuren teksten waren gespoten zoals 'Theo R.I.P.' en 'Geen moskee op Zuid', met onder elke leus het zogenoemde Keltische kruis, een teken dat rechts heeft geconfisqueerd na het verbod op het hakenkruis.
De politie zegt dat de verdachte is opgepakt na tips en uitgebreid rechercheonderzoek. De Surinaamse Shaan-E-Islammoskee was al sinds 1982 in het pand gevestigd.
Het weekeinde voor de brandstichting hadden veertig aanhangers van de extreemrechtse Nationale Alliantie gedemonstreerd tegen het plan voor de bouw van een nieuwe moskee op de zuidelijke Maasoever, waar ook de Shaan-E-Islam naar toe zou verhuizen. De recherche gaat nog door met onderzoek.
(Bron)

donderdag, juni 30, 2005

Geen uitstel besluit privatisering Schiphol

DEN HAAG - De fracties van PvdA, GroenLinks en SP hebben donderdag vergeefs aangedrongen op uitstel van een besluit tot privatisering van Schiphol. De regeringsfracties CDA, VVD en D66 willen echter doorgaan op het ingeslagen pad en de aandelenverkoop doorzetten.
De Tweede Kamer, die donderdag voor het laatst vergaderde voor de zomervakantie, zou in de nacht stemmen. Het ordevoorstel van PvdA-Kamerlid Duivesteijn wordt niet besproken, constateerde Kamervoorzitter Weisglas droogjes.
Duivesteijn was initiatiefnemer van een extra debat vanwege twee rapporten over de toekomst van Schiphol. Die langetermijnvisies horen volgens hem gekoppeld te worden aan het privatiseringsbesluit.
Ook staatssecretaris Schultz van Haegen van Haegen van Verkeer zag dat anders. Zij bezwoer echter dat zij de Kamer de bewuste wet "niet door de strot probeert te drukken" en een discussie over een nieuw Schipholbeleid niet uit de weg zal gaan.
Het mainportdebat wordt volgens haar niet in de kiem gesmoord. Zekerheden voor de beleggers zijn van belang, zei minister Zalm van Financiën, maar in deze sector zijn tal van onzekerheden. Daar komen politieke onzekerheden bij.
"Ik kan niet beloven dat er nooit een regering van PvdA, SP en GroenLinks komt. Die heeft van alle kanten invloed op de beurskoers en zal de waarde drukken", merkte Zalm fijntjes op.
(Bron)
Huisdieren tussen de speklappen in de vrieskist

De chauffeurs van de Enschedese dierenambulance hebben al heel wat meegemaakt, maar wat de 32-jarige Enschedese vrijwilliger Alex Scholten en zijn 44-jarige collega Betsie Tieman onlangs meemaakten, is hun nog nooit gebeurd. In een vrieskist in de keuken van een aanleunwoning in de Stroinkslanden in Enschede lagen een kat, een volwassen konijn met een pasgeboren jong, kittens, puppies, hamsters, cavia's en zelfs een foetus. De bevroren dieren lagen gewoon tussen de speklappen.
De macabere ontdekking werd gedaan tijdens de ontruiming van de woning op last van de deurwaarder. Nadat de bewoner was vertrokken haalde de deurwaarder samen met mensen van de gemeentelijke mileudienst de woning leeg. Die vonden in de keuken de vriezer met de huiverinwekkende inhoud. In een wat kleinere vriezer lagen nog twee dieren.
"Zou de bewoner zoveel moeite hebben met het afscheid nemen van zijn huisdieren? Maar wie stopt nu een embryo in zijn vrieskist? En pasgeboren poesjes en hondjes? De volwassen kat lag in een ineengedoken houding", aldus Scholten. "Gewoonlijk ligt een dode kat plat op de rug of op de zij."
Wat zich in de woning af heeft gespeeld blijft nog onduidelijk. Zowel het asiel, waar de dieren nu liggen opgeslagen, als de afdelingsinspecteur van de dierenbescherming hebben geen bevoegdheid actie te ondernemen. "Je kunt niet aantonen dat de dieren er levend in zijn gestopt. Misschien waren ze al dood. Hoe het ook is, het blijft macaber."
(Bron)
Bejaarde duikt weg voor aanstormende trein

Een hoogbejaarde vrouw die met haar scootmobiel vast kwam te zitten op een spoorwegovergang wist met een snoekduik aan een aanstormende trein te ontkomen. De 88-jarige inwoonster van het Brabantse dorp Hulten liep bij de actie wel een gebroken arm en wat kneuzingen en schaafwonden op.
Toen de vrouw rond 13.00 uur vanmiddag de overgang overstak viel haar scootmobiel plotseling stil. Vervolgens gingen ook nog eens de spoorbomen naar beneden. De vrouw probeerde de machinist van de naderende trein te waarschuwen, maar voor remmen was het te laat. De Hultense bedacht zich daarop geen moment en kon net op tijd van haar vervoermiddel duiken. De scootmobiel overleefde de aanrijding met de trein niet.
(Bron)
Narcistische tiener doodt beide ouders

Een 19-jarige jongen is in Groot-Brittannië tot levenslang veroordeeld voor het doden van zijn beide ouders. De tiener ging na de misdaad op vakantie en gaf 30.000 pond (45.000 euro) uit met op valse voorwendselen verkregen creditcards. Het gaat om een uitstekende leerling die op het punt stond geneeskunde te gaan studeren.
De jongen sloeg en stak zijn ouders in juli vorig jaar dood en gaf zich vervolgens uit voor proftennisser om op zijn vaders naam creditcards te verkrijgen. Vervolgens vertrok hij met zijn vriendin naar de VS waar hij onder andere ruim tweeduizend pond uitgaf aan een driedaags verblijf in de presidentiële suite van het Plaza Hotel in New York. Toen hij de volgende maand terugkeerde verbleef hij in het huis van de ouders van zijn vriendin door te beweren dat hij buitengesloten was omdat zijn ouders op vakantie waren. In die periode hoorde hij dat hij met uitstekende cijfers voor zijn eindexamen was geslaagd en tot de studie geneeskunde was toegelaten.
Nadat een buurman echter een vreemde stank had gemeld trof de politie de lichamen van de ouders aan. Door de ernst van de verwondingen dacht de politie aanvankelijk dat ze neergeschoten waren. De jongen werd vervolgens in het huis van zijn vriendin aangehouden, en bekende zijn ouders te hebben gedood.
De dader lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, wat wil zeggen dat hij overmatig fantaseert over ongelimiteerd succes, macht en aanzien. Volgens de aanklager kan de stoornis tot hevige woedeaanvallen leiden als de fantasieën worden verstoord. Hij vermoedt dat de ouders een stokje wilden steken voor de vakantieplannen van de tiener.
(Bron)
Vissers vangen meerval van 293 kilo

Vissers in de Mekong-rivier op de grens van Laos en Thailand hebben vermoedelijk de grootste meerval gevangen die ooit is aangetroffen; een kolos van maar liefst 293 kilogram. De vis had de grootte van een grizzlybeer. Het Wereldnatuurfonds en de National Geographic Society bevestigden woensdag dat voor zover bekend niet eerder een dergelijke zoetwatervis gevangen is.


In de Mekong-rivier bij het Thaise dorpje Hat Krai leven meer grote vissen dan in enige andere rivier in de wereld. Zo werd eerder dit jaar al een exemplaar van 280 kilo gevangen. Lokale natuurbeschermers probeerden nog de vissers te bewegen het dier te laten gaan. De meerval overleed echter en werd vervolgens opgegeten. Volgens lokale tradities brengt het eten van de reuzenvissen geluk.
(Bron)
Weigeren vuurtje wordt Engelsman fataal

Een 43-jarige Engelsman uit Manchester is aan zijn verwondingen overleden nadat hij een groepje jongeren een vuurtje zou hebben geweigerd. De man werd uit het restaurant waar hij werkzaam was gesleept, en buiten op straat in elkaar geschopt en geslagen. Mugilan Sutherman overleed een paar uur later in het ziekenhuis.
De politie, die binnen een paar minuten ter plaatse was, arresteerde vier tieners; twee meisjes van veertien en vijftien en twee jongens van vijftien en achttien jaar oud. Volgens politiechef Keith Bentley houden zich inmiddels 25 rechercheurs bezig met de zaak. Hij hoopt dat getuigen van de vechtpartij zich melden.
(Bron)
Cel- en werkstraf voor scholiere (14) na haarbrand

DORDRECHT - De 14-jarige Dordtse scholiere J.H. is donderdag door de kinderstrafkamer van de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 200 uur werkstraf, zes weken jeugddetentie en zes maanden voorwaardelijke celstraf omdat ze op 21 maart het kapsel van haar lerares in brand stak.
De opgelegde celstraf heeft de scholiere al in voorarrest uitgezeten. De rechtbank achtte haar schuldig aan poging tot zware mishandeling.
Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden was een jaar jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de jonge Dordtse geëist.
(Bron)
Chirurg nam weefsel van patiënten mee naar huis

AMERSFOORT - Een chirurg van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft van drie patiënten die hij opereerde weefsel mee naar huis genomen. Hij had geen toestemming van de mensen, bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag. De vrouw van de arts gebruikte het weefsel, van enkele centimeters groot, voor het trainen van reddingshonden.
Volgens de woordvoerder heeft de chirurg een officiële waarschuwing gekregen. "Het is onprofessioneel, onacceptabel en in strijd met de beroepsethiek." Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld en doet onderzoek naar de zaak.
De trainingshonden worden ingezet na bijvoorbeeld een aardbeving of tsunami om slachtoffers op te sporen. Tijdens de training moeten de honden leren hoe mensenvlees ruikt.
(Bron)
Drinkwaterprobleem voor half miljard Chinezen

PEKING - Zeker 300 miljoen Chinezen op het platteland hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Nog eens 190 miljoen anderen hebben drinkwater dat eigenlijk te besmet is voor consumptie. Dat berichtte de krant China Daily donderdag. Het dagblad baseert zich op een officieel overheidsrapport.
Uit de documenten blijkt ook dat de vervuiling van de grootste Chinese rivieren alleen maar toeneemt. De waterkwaliteit van de helft van zeven onderzochte grote waterstromen is zo slecht dat het niet langer geschikt is voor de productie van drinkwater. Bovendien wordt op veel plaatsen met chemicaliën besmet rivierwater gebruikt voor irrigatie van landbouwgronden, waar groenten worden gekweekt.
Behalve met vervuiling van rivieren kampt China (1,3 miljard inwoners) momenteel ook met overstromingen en met regelrechte watertekorten. Machtige waterstromen zoals de Gele Rivier halen veelal de monding niet eens meer. Vooral industrie, landbouw en mijnbouw slurpen zo veel water uit de rivieren dat deze droogvallen.
(Bron)
Vakbond wil CAO-conflict ProRail oplossen

UTRECHT - FNV Bondgenoten wil een einde maken aan het CAO-conflict met spoorbeheerder ProRail. De vakbond is onder voorwaarden bereid water bij de wijn te doen en te onderhandelen over de nieuwe CAO.
Het conflict leidde onlangs nog tot een staking bij ProRail waardoor een dag lang geen treinverkeer mogelijk was.
Inmiddels heeft FNV-bestuurder T. Nijenhuis telefonisch contact gezocht met ProRail. Hij is bereid zijn harde eisen af te zwakken, maar dan moet de spoorbeheerder dat ook doen. Op die manier kan er een compromis uit de bus rollen, waar alle partijen mee akkoord kunnen gaan, zei Nijenhuis donderdag.
(Bron)
Visser vindt mammoetschedel in netten

STELLENDAM - Visser Pieter Oost (20) vangt in de Noordzee elke week wel een stukje van een prehistorische mammoet. Denk dan een een stuk kies of een botje. Maar wat hij dinsdag tussen de tong en andere vis in zijn netten vond, sloeg alles: een bijna complete mammoetschedel inclusief bovenkaak en (puntloze) slagtanden.
De vondst, die werd gedaan 15 kilometer uit de kust bij Hoek van Holland, werd woensdagochtend in Stellendam aan wal gebracht. "Dit is natuurlijk wel een heel bijzondere vangst. Dit gebeurt niet elke dag," aldus Oost. "Ik herkende het meteen want we hebben in Stellendam wel eens een markt waar dit soort dingen wordt verkocht."
De mammoetschedel legt de vissers Pieter en vader Bertus Oost van de kotter GO 18 Zeearend ook geen windeieren. Een "handelaar" kocht de opvallende vangst voor 1900 euro.
(Bron)
Brandbom onschadelijk gemaakt in Alkmaar

ALKMAAR - Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) van de Koninklijke Landmacht heeft donderdag in Alkmaar een brandbom onschadelijk gemaakt. Dat heeft de politie laten weten. Het projectiel lag onder een caravan in de Lekstraat in de wijk Oudorp.
De eigenaar van de caravan ontdekte de brandbom rond drie uur donderdagmiddag en alarmeerde de politie. Het projectiel bestond uit een blik gevuld met een brandbare vloeistof met daarop een ontstekingsmechanisme.
De politie zette de omgeving af. De EOC had het projectiel rond zeven uur donderdagavond onschadelijk gemaakt. Rond acht uur werd de straat vrijgegeven. De politie weet niet waarom de bom onder de caravan is gelegd.
In dezelfde straat woont de moeder van RTL-journalist Frits Wester. Bij haar woning ontplofte in februari een projectiel, vermoedelijk een vuurwerkbom.
(Bron)
Politie pakt 26 jongeren op voor reeks misdrijven

CULEMBORG - De politie in Culemborg heeft 26 jongeren opgepakt, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor zestig misdrijven in de Gelderse plaats. De politie verdenkt de jongeren volgens een woordvoerster ook van het veroorzaken van intimidatie, overlast en onrust in de Culemborgse wijk Terweijde.
De politie begon in januari met een onderzoek naar een serie inbraken in scholen en bedrijven. Half mei deden in totaal honderd agenten invallen in dertien woningen en vier schuurtjes. Toen zijn meteen al vijf mannen aangehouden. In de weken daarna heeft de politie telkens groepjes medeverdachten opgepakt.
De groep wordt verdacht van diefstal, inbraak, bedreiging en geweldpleging. Zeven van de 26 opgepakte jongeren zitten nog vast; de rest is in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten.
De politie is samen met de gemeente en het jongerenwerk in Culemborg speciaal aandacht gaan besteden aan de wijk Terweijde, nadat jongeren in de zomer van 2004 kermisexploitanten uit Culemborg hadden weggepest.
Al snel bleek dat een wisselende, maar grote groep jongeren buurtbewoners intimideerde, vernielingen aanrichtte en geweld gebruikte. De groepsleden kwamen niet alleen uit Culemborg, maar ook plaatsen als Zaltbommel en Nieuwegein.
Opvallend was ook het grote aantal inbraken in scholen en bedrijven, waarbij vooral computerapparatuur verdween. Volgens de politie is het aantal bedrijfsinbraken duidelijk gedaald, sinds de eerste groepsleden zijn aangehouden.
De politie blijft de wijk scherp in de gaten houden, zegt de woordvoerster. Sinds kort is het onder meer mogelijk mensen de toegang tot de wijk tijdelijk te ontzeggen. Met justitie in Arnhem zijn afspraken gemaakt over de aanpak van aangehouden verdachten.
(Bron)
Jongeren sluiten massaal vriendschappen via internet

AMSTERDAM - Zeker 85 procent van de Nederlandse jongeren tussen 13 en 24 jaar sluit vriendschappen via internet. De helft hiervan heeft een of meerdere vrienden waar ze alleen contact mee hebben via het wereldwijde web. Dit zijn enkele conclusies van het eerste Youth Report, een enquête die door Sugababes.nl onder 8000 jongeren is gehouden. Donderdag presenteerde Sugababes de uitkomsten op het symposium Mijn Kind Online.
Er zit volgens de jongeren wel een verschil tussen een 'online' en een gewone vriendschap. 80 Procent noemt het missen van fysiek contact een nadeel van de online vriendschap, maar vindt wel dat dit niets afdoet aan de intensiteit van het contact.
De schrijvers van het boek 'Mijn Kind Online', dat tijdens het symposium wordt gepresenteerd, onderstrepen de conclusies van Sugababes.nl. Zij stellen dat kinderen geen verschil zien tussen 'echte' (offline) en 'onechte' (online) vriendschappen.
(Bron)
Hevig noodweer treft Gorinchem

TILBURG - De hevige regenval van woensdagavond heeft voor ernstige overlast gezorgd in de Zuid-Hollandse gemeente Gorinchem. In sommige huizen stond dertig tot veertig centimeter water, kelders liepen onder en straten stonden blank. De hele nacht is de brandweer bezig geweest het water weg te pompen, aldus een politiewoordvoerder.
Omstreeks half vier had de brandweer de wateroverlast in doorgaande straten onder controle. Wel staan volgens de woordvoerder nog enkele kelders onder water, maar dat leveren geen direct gevaar op. Uit de meeste getroffen huizen is het water inmiddels weg.
Alle hulpdiensten uit de omgeving werkten samen om de overlast in kaart te brengen. Volgens de politiewoordvoerder zijn ruim honderd meldingen van wateroverlast binnengekomen. Zeven brandweerauto's en ruim honderd brandweermensen werkten mee om het water weg te pompen.
De gemeente heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld waar mensen met vragen terecht kunnen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade precies is.
Eerder woensdagavond was er veel wateroverlast in delen van Noord-Brabant enLimburg. In het Noord-Brabantse Woudrichem, dat vlak onder Gorinchem ligt, kwamen verschillende meldingen van wateroverlast binnen. Zo moest een aantal bewoners van een verzorgingstehuis tijdelijk worden geëvacueerd door het vele water.
(Bron)

100 millimeter water - dan krijg je wel overlast ja :/
CWI voorspelt krapte op de arbeidsmarkt

AMSTERDAM - De komende jaren krijgt Nederland opnieuw te maken met een tekort aan vakbekwaam personeel. Tegelijkertijd telt ons land dan een half miljoen werkzoekenden die niet aan een baan kan komen. Dat schrijft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in zijn jaarlijkse prognose van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Vier tot vijf jaar geleden kende Nederland ook al de merkwaardige situatie dat bedrijven geen geschikt personeel konden vinden, terwijl een half miljoen mensen toen werkloos was.
Het CWI verwacht dat deze situatie zich gaat herhalen, wanneer de arbeidsmarkt verder aantrekt. Het aantal banen zal de komende jaren toenemen, volgens schatting een groei die oploopt tot circa 150.000 per jaar. De beroepsbevolking neemt weliswaar ook toe, maar niet genoeg om de banengroei bij te houden. Het CWI voorspelt dat vanaf 2006 zich jaarlijks 112.000 personen melden op de arbeidsmarkt.
Met name het aantal werkende vrouwen neemt toe. Volgens de cijfers maken vrouwen in 2010 voor 45 procent deel uit van de beroepsbevolking. In 1995 was dat nog 38 procent. Ook het aantal werkende mannen van 55 jaar en ouder stijgt.
Het CWI waarschuwt voor de zwakke positie van mensen die weinig opleiding hebben genoten of al langdurig werkloos zijn. Waar jonge werklozen of mensen met een opleiding weer snel een baan kunnen vinden, blijft juist deze categorie achter. Eind volgend jaar is naar verwachting vier van de tien werkzoekenden ouder dan 45 jaar. Dat betreft circa 270.000 mensen. Zonder extra maatregelen komen deze mensen niet aan een baan, aldus het CWI.
(Bron)
1300 Dieren in beslag genomen op Schiphol

SCHIPHOL - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft woensdagavond op Schiphol 1300 dieren in beslaggenomen. De dieren werden vervoerd in twee vrachtwagens zonder water en voldoende verse lucht, meldde de AID donderdag. Verder zaten ze in kratten en veel te dicht op elkaar. Sommige dieren waren al bezweken.
Het ging om diverse soorten vogels, schapen, damherten en kangoeroes. De levende have was afkomstig uit België en was bestemd voor de Verenigde Arabische Emiraten.
Volgens de AID was een van de vrachtwagens niet ingericht voor vervoer van dieren en slechts geschikt voor goederenvervoer. De andere was wel bedoeld voor vervoer van dieren.
Tegen de transporteurs is proces-verbaal opgemaakt. De dieren zijn naar opvangadressen gebracht.
(Bron)
Pffffffffffffffffff.
Dagje Rotterdam, was heel leuk, behalve de heenreis en de terugreis. Wat een ellende.

woensdag, juni 29, 2005

Tis weer zo ver. Tegen de tijd dat ik er aan gewend ben hoeft het niet meer.
Elke keer als ik iets verderop langs een enorme krentenboom fiets, schrik ik me wild. De merels die eruit komen stuiven zijn geen probleem, maar de houtduiven die ook opvliegen hebben de gewoonte dwaars door alles heen te raggen en zo een enorme herrie te maken - tenminste, veel meer herrie dan er doorgaans uit zo'n struikachtig geheel komt.
Elk jaar denk ik weer: nu al? Zijn die bessen nu al rijp? En tegen de tijd dat ik aan kom fietsen en denk: zometeen vliegen de duiven me om de oren, dan is de struik leeggevreten en is het weer gewoon rustig als ik langsfiets.
Spoeddebat over heroïneproject

DEN HAAG - Op verzoek van Tweede-Kamerlid Van der Laan (D66) houdt de Tweede Kamer donderdag een spoeddebat over de uitbreiding van de medische verstrekking van heroïne aan langdurig verslaafden. Volgens Van der Laan hebben minister Donner (Justitie) en Laagst (Volksgezondheid) daar te weinig geld voor uitgetrokken.
Zij is boos: "Een minister die weigert geld in heroïneverstrekking te steken houdt bewust de criminaliteit in de grote steden in stand."
De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met haar amendement op de begroting van Justitie over 2005 om daar 6 miljoen euro voor vrij te maken. Volgens Van der Laan ging het om structureel 6 miljoen euro per jaar. Laagst en Donner hebben dit echter opgevat als een eenmalige investering in het heroïneproject en 6 miljoen verspreid over drie jaar. Hierdoor moeten gemeenten die mee willen doen aan het project zelf flink bij betalen. De verwachting is dat een aantal gemeenten hierdoor zal afhaken.
Het geld is bedoeld om het aantal verslaafden dat heroïne krijgt te verhogen tot duizend. Op dit moment krijgen driehonderd langdurig druggebruikers het middel voorgeschreven.
Van der Laan: "Een verslaafde die niet wordt behandeld zal elke dag wéér 100 euro bij elkaar roven met overvallen, winkeldiefstal en inbraken. Dat zijn elke dag weer vele slachtoffers die voorkomen kunnen worden, omdat verslaafden die wél worden behandeld nauwelijks nog criminaliteit plegen." Ze vindt het "ongelooflijk" dat de ministers zes maanden tijd hebben verspild. Het CDA, dat het amendement vorig jaar ook ondertekende, wil eerst horen van minister Laagst waarom het geld over drie jaar is verspreid. "Het kan zijn dat niet alle gemeenten er dit jaar nog in slagen om te beginnen", zegt CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma. Bovendien wil ze weten of het niet goedkoper kan door grotere klinieken in de regio te openen, in plaats van een kleine kliniek voor 25 verslaafden in allerlei kleine plaatsen.
(Bron)
NS komt met verzekering voor vertragingen

UTRECHT - Treinreizigers kunnen zich bij de Nederlandse Spoorwegen verzekeren tegen extra kosten die ze moeten maken als de trein het op belangrijke momenten laat afweten.
Als een reiziger bijvoorbeeld te laat op een bruiloft of begrafenis dreigt te komen door een langdurige vertraging, kan hij een taxirit vergoed krijgen. Ook betaalt de NS het omboeken van een vliegticket als een verzekerde zijn vliegtuig heeft gemist door een vertraagde trein.
De verzekering geldt alleen bij vertragingen van meer dan een halfuur. Bovendien krijgt iemand uitsluitend de kosten vergoed als hij op een "cruciaal" moment te laat dreigt te komen. De NS ziet de verzekering als een extra "zekerheid" voor zijn klanten. "We verwachten er geen winst mee te maken", verklaarde een woordvoerder. De premie bedraagt normaal gesproken 9,50 euro voor een jaar.
(Bron)
Geluidsniveau Schiphol online bekijken

AMSTERDAM - De geluidsniveaus rond Schiphol bekijken. Het kan sinds woensdag via schiphol.nl/nomosonline. Omwonenden van Schiphol kunnen voortaan precies zien hoe hoog het geluidsniveau is van vliegverkeer in hun omgeving. Actuele informatie over start- en landingsbanen zijn ook via de site terug te vinden, evenals de vliegroutes. De meetgegevens worden bewaard door Schiphol Group, zodat ook metingen uit het verleden zijn op te roepen.
De meetgegevens komen van het geluidsmeetsysteem NOMOS (Noise Monitoring System). De applicatie is ontwikkeld door MediaCatalyst. Op de site zijn 22 NOMOS-meetposten te vinden die geplaatst zijn in woongebieden rondom de luchthaven. Bezoekers kunnen met hun postcode de dichtstbijzijnde meetpost vinden en per meetpost recente en historische overzichten oproepen.
(Bron)
Laagst blijft bij huidige IVF-vergoeding

DEN HAAG - Minister Laagst (Volksgezondheid) is niet van plan om de eerste poging van reageerbuisbevruchting (IVF) weer terug te doen in het ziekenfonds. De bezuinigingen tot 22 miljoen euro die onderzoeksbureau ZonMw had berekend zijn niet zeker genoeg, stelt hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens het onderzoek kan het vaker terugplaatsen van één embryo in plaats van twee en het gebruik van ingevroren embryo's flinke besparingen opleveren. Om de kans op een zwangerschap gelijk te houden zijn dan wel meer behandelingen nodig. Het onderzoek stelt daarom voor om de eerste reageerbuisbehandeling te vergoeden onder de voorwaarde dat er maar één embryo wordt teruggeplaatst.
Laagst vindt dit geen goed plan. Niet alleen zegt hij er geen geld voor te hebben, hij noemt het ook niet zinvol. Uit het ZonMw-onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf ouderparen baat heeft bij deze aanpak. Door dit op te leggen aan alle ouders, zou de kans op een zwangerschap bij de overige 80 procent juist kleiner worden. Een regeling die rekening houdt met beide groepen is volgens hem te ingewikkeld.
De minister is wel bereid om het terugplaatsen van een ingevroren embryo voortaan bij de daaraan voorafgaande behandeling te trekken. De kosten van het terugplaatsen van deze zogenoemde cryo-embryo's zijn relatief laat. Nu geldt dat als een volledig nieuwe IVF-behandeling, waarvan er maar drie zijn toegestaan. Hierdoor verliezen patiënten het recht op vergoeding van een behandeling met 'verse embryo's', terwijl de kansen op zwangerschap met de cryo-embryo's veel lager zijn.
De minister benadrukt verder dat besparingen op medicatie de financiële lasten van patiënten aanzienlijk kunnen verminderen. Het is volgens de minister niet mogelijk om tegen te gaan dat paren voor een IVF-behandeling naar het buitenland gaan, zoals ZonMw voorstelt.
IVF-behandelingen gebeuren poliklinisch en volgens uitspraken van het Europese Hof van Justitie hebben alle Europese verzekerden recht op poliklinische zorg zonder toestemming van de zorgverzekeraar. De nieuwe Zorgverzekeringswet die Hoogervorst volgend jaar wil invoeren verandert daar niets aan.
(Bron)
Zwervers Leeuwarden krijgen huis en dagbesteding

LEEUWARDEN - Acht zwervers uit Leeuwarden krijgen vanaf 1 januari 2006 een huis en een dagbesteding. De zwervers die aan de een jaar durende proef meedoen hoeven maar aan één eis te voldoen, tijdens de dagbesteding mag er geen drugs worden gebruikt of gedronken worden.
"We hopen op deze manier in één klap alle problemen aan te pakken. We denken dat ze zich niet meer druk hoeven maken en vastigheid krijgen en er daardoor rust in hun leven komt dat tot een structurele oplossing leidt", aldus coördinator Fred Voet van Skrep, een samenwerking van daklozenorganisaties in Leeuwarden.
(Bron)
Ahmadinejad predikt islamitische wereldrevolutie

TEHERAN - De nieuw gekozen Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ziet zijn verkiezingsoverwinning als het begin van een nieuwe islamitische revolutie. De revolutie moet zich volgens Ahmadinejad over de hele wereld verspreiden. Dat heeft hij woensdag gezegd in een herdenkingstoespraak, meldde het Iraanse persbureau IRNA.
"Dankzij het bloed van de martelaren is een nieuwe islamitische revolutie geboren. De golf van de revolutie zal spoedig de hele wereld bereiken. Het tijdperk van onderdrukking, hegemoniale regimes en tirannie is aan zijn einde gekomen", zei Ahmadinejad in een verwijzing naar aartsvijand de Verenigde Staten.
Zijn woorden staan in schril contrast met de gematigde woorden die hij direct na zijn overwinning sprak. Hij zei toen tegen de internationale media dat er geen plaats is voor extremisme en vermeed religieuze retoriek.
Ahmadinejad, die bekendstaat als een zogeheten hardliner, sprak woensdag op een herdenking van oude kameraden van de Islamitische Revolutionaire Partij die in 1981 omkwamen bij een bomaanslag.
Ahmadinejad speelde zelf een actieve rol in de islamitische revolutie van 1979 die ayatollah Khomeini aan de macht bracht in Iran. Tijdens het bewind van Khomeini predikten de ayatollah en andere Iraanse leiders regelmatig de wereldrevolutie, maar na de dood van Khomeini in 1989 is die retoriek geleidelijk verdwenen.
(Bron)
Hongersnood Niger dreigt ramp te worden

NIAMEY - Bijna een miljoen mensen in Niger heeft door uitzonderlijke droogte dringend voedselhulp nodig. Hulpverleningsorganisaties vrezen het ergste. De Verenigde Naties voorzien een massale sterfte als er niet snel hulp komt.
Zelfs indien er voldoende hulp komt dan is het gevaar nog niet afgewend. Het vervoer naar en de distributie in de volledig door land omsloten West-Afrikaanse republiek is een kolossale opgave.
De vertegenwoordiger van het Wereldvoedselprogramma in Niger, Gian Carlo Cirri, zei woensdag dat "het een race tegen de klok is". Cirri zei in onderhandeling te zijn met een land aan de West-Afrikaanse kust over levering van rijst. Dat is geen traditioneel voedsel in Niger, maar de traditionele gewassen zijn vrijwel uitgeput.
De hulp is in eerste instantie van nu tot in september het hardst nodig voor naar schatting 800.000 van de zeker 3,6 miljoen inwoners die dit jaar het meest lijden onder het tekort aan voedsel.
Het land in de Sahel telt twaalf miljoen inwoners. Bij normale neerslag lijden jaarlijks 1,2 miljoen mensen aan een tekort aan voedsel. Dit jaar is de situatie rampzalig als gevolg van extreme droogte en sprinkhanen. De zaai- en oogstperiode die nu begint, wordt reeds bedreigd door dezelfde plagen.
De speciale coördinator voor noodhulp van de VN, Jan Egeland, zei afgelopen maand al dat er buiten de steden vrijwel niets meer te eten is. Hij sprak van "de prominentste vergeten en veronachtzaamde noodsituatie in de wereld". Volgens hulpverleners sterven er zelfs in opvangcentra waar enige hulp beschikbaar is, al zeker vijf tot tien kinderen per week aan honger of aan kleine infecties waar ze geen weerstand meer tegen hebben.
(Bron)
Bonden kondigen hardere acties aan

DEN HAAG - De bonden gaan "harde, intensieve en langdurige" vervolgacties organiseren onder gemeenteambtenaren voor een betere CAO. Zo kondigden de Abvakabo FNV en CNV-bond Publieke Zaak woensdag tijdens een protestmanifestatie in Den Haag bij het kantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) acties aan tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam en Sail Amsterdam in september.
Volgens de ambtenarenbonden zullen de evenementen zeker hinder ondervinden. De acties zijn nog niet uitgekristaliseerd, maar er staan in ieder geval stakingen van 24 en 48 uur op de rol bij diverse gemeentediensten als de VNG niet over de brug komt in het CAO-conflict.
Zo willen de bonden na de zomervakantie de druk opvoeren door bijvoorbeeld de reinigingsdiensten langdurig het werk te laten neerleggen. "Zeker tijdens grote evenementen zou het toch heel vervelend zijn als dan niet het vuil wordt opgehaald", aldus CNV-onderhandelaar W. Berg.
Woensdag ligt het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de hele dag stil. Ook draaien brandweerlieden en ambulancepersoneel zondagsdiensten om werkgevers onder druk te zetten. Verder hebben volgens de bonden tussen de 2000 en 2500 actievoerders meegedaan aan de manifestatie bij het werkgeverskantoor. Een woordvoerder van de VNG telde echter niet meer dan duizend demonstranten.
Volgens een Abvakabo-zegsman is de weigering van de VNG om de acties serieus te nemen tekenend voor "het gebrek aan respect". Ook CNV-onderhandelaar Berg zei zich te irriteren aan "de badinerende toon" van de werkgevers. Daarmee vergroten ze volgens hem alleen maar de onvrede en actiebereidheid onder de gemeenteambtenaren.
(Bron)
Hoogbejaarde ontsnapt aan dood door snoekduik

HULTEN - Een 88-jarige inwoonster van het Brabantse dorp Hulten heeft zich woensdagmiddag door middel van een snoekduik kunnen redden voor een aanstormende trein. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De hoogbejaarde vrouw stak tegen 13.00 uur de spoorwegovergang aan de Broekdijk in haar woonplaats over. Terwijl ze op de overgang reed, viel haar scootmobiel stil. Toen de spoorbomen dichtgingen, probeerde de vrouw de machinist van de naderende trein te waarschuwen, maar die kon zo snel niet meer stoppen.
De Hultense bedacht zich daarop geen moment en kon net op tijd van haar vervoermiddel duiken. Daarbij liep ze een gebroken arm en wat kneuzingen en schaafwonden op. De trein vermorzelde de scootmobiel.
(Bron)
Vierdaagseloper verdwaald

GROESBEEK - De politie in Groesbeek is dinsdagmiddag druk geweest met een echtpaar uit Borculo, waarvan de man in de buurt van Nijmegen wilde trainen voor de Vierdaagse.
De vrouw zette haar man af bij een restaurant en sprak af dat zij hem enkele uren later op een andere plek weer zou oppikken. De man verscheen daar echter niet. Na uren belde de vrouw de politie, die met haar allerlei routes afzocht die de man kon hebben gelopen. Dat had geen resultaat, maar later belde de vermiste man zelf. Hij was na een dwaaltocht weer aangeland bij het restaurant waar hij eerder met zijn wandeling was begonnen.
Toen bleek echter dat de vrouw niet meer wist waar dat restaurant was. Haar man had geen mobiele telefoon bij zich, zodat zij hem niet terug kon bellen. De politie heeft vervolgens met de vrouw een aantal dorpen in de omgeving afgezocht. In het Noord-Limburgse Milsbeek vond het paar elkaar uiteindelijk terug, aldus een woordvoerder van de politie.
(Bron)
De Kneus: Minima niet achteruit
Minister stoïcijns onder armoederapport van kerken

Minister De Kneus vindt dat de overheid en de kerk elkaar ?goed? aanvullen bij het bieden van hulp aan kwetsbaren in de samenleving.
Dat schrijft de minister van sociale zaken in een reactie op het rapport van de Protestantse Kerk in Nederland ?Armoede in Nederland?.
PKN constateerde begin deze maand dat de armoede toeneemt onder ouderen, eenoudergezinnen, chronisch zieken en uitkeringsgerechtigden. Driekwart van de diaconieën verleent inmiddels financiële hulp.
GroenLinks vroeg de minister om een reactie. Volgens de bewindsman heeft de kerk "ruimte om persoonlijke aandacht te geven aan individuele mensen in nood". De overheid daarentegen "waarborgt een sluitend systeem van sociale zekerheid, waarin uiteindelijk een beroep op bijstand gedaan kan worden".
Op de vraag of de minister zich herkent in het beeld dat de armoede toeneemt, schrijft hij: "De recessie heeft voor bijna iedereen geresulteerd in een vermindering van de koopkracht. Minima met kinderen en ouderen zijn er minder op achteruitgegaan dan andere inkomensgroepen."
De Kneus herkent zich niet in het beeld dat de overheid ?faalt? in de verplichting iedereen een fatsoenlijk bestaansminimum te garanderen. "De inkomenswaarborg is in de Wet werk en bijstand juist in stand gehouden. Door prestaties van gemeenten is het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering nauwelijks gestegen."
De gebruikers van de voedselbanken vormen volgens de bewindsman ?een heterogene? groep en "het kan voorkomen dat huishoudens door leningen of een plotselinge inkomensterugval in acute geldnood komen. Lokale overheden helpen burgers dan".
(Bron)
Niet zo warm en flinke buien.
Dus ik heb druipend van het zweet door een enorm klamme lucht gefietst, en ja, vanochtend regende het, maar daarna alleen zon gezien. Opvallend ook dat mensen dan ineens collectief aan de schaduwkant van de straat gaan fietsen ;-)
Inmiddels is het dichtgetrokken, hoewel het minder groengrijs is dan net, en de ozongeur ook weer weg is. Ik ben benieuwd, de tuin kan nog wel wat regen gebruiken.

dinsdag, juni 28, 2005

Hersendode honden weer tot leven gewekt

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd honden die al enkele uren hersendood waren weer tot leven te wekken. De aders van de honden werden eerst ontdaan van al hun bloed en vervolgens gevuld met een ijskoude zoutoplossing. De honden stopten daarop met ademen, hun hartslag verdween en alle hersenactiviteit stopte. Na drie uur werd het bloed weer teruggeplaatst en werd het lichaam geactiveerd met een elektrische schok.
Scans wezen uit dat de honden geen enkele schade hebben opgelopen. Alhoewel ze klinisch dood zijn geweest, werken hun hersenen nog precies hetzelfde en zijn alle organen nog intact. Volgens de onderzoekers kan deze methode waarschijnlijk binnen een jaar op mensen uitgetest worden. Mensen die veel bloed hebben verloren zouden op deze manier veel langer in leven kunnen worden gehouden, door ze te vullen met de koude zoutoplossing en ze later te reanimeren. Vooral op het slagveld zou dit veel levens kunnen gaan redden in de toekomst.
Een Amerikaanse legerarts noemde de resultaten verbazingwekkend. "Ik denk dat we over 10 jaar in staat zijn om een aantal doodsoorzaken uit te sluiten met deze nieuwe techniek."
(Bron)
Mogelijk zeer zwaar onweer vanavond

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut(KNMI) had voor meteorologen vanmiddag al een voorwaarschuwing uitgegeven en de Franse meteo heeft om 16:00 een weeralarm uitgevaardigd voor zeer zwaar onweer boven het noorden van Frankrijk. Het gebied trekt in de komende avond over België naar Nederland waar ook rekening gehouden moet worden met noodweer omdat momenteel niet duidelijk is of de activiteit sterk genoeg zal afnemen.
Ten zuiden van Parijs is in de middag een buienlijn ontstaan die steeds actiever aan het worden is. Ten westen van dat gebied zijn twee andere onweersclusters ontstaan. In het noorden van Frankrijk is het met plaatselijk 33 graden zeer warm geworden wat de clusters 'voedt'. Er is daar kans op tornado-vorming. Net over de grens is het eerste onweer al waargenomen.
(Bron)
'Vogels poepen vooral op witte auto's'

Heb je wel eens last van flink veel vogelpoep op je auto? Dan is de kans groot dat je in een witte kar rijdt. Veertig Britse studenten hebben namelijk ontdekt dat vogels vooral hun behoefte doen boven een witte auto.
Het onderzoek werd uitgevoerd omdat de studenten wilden nagaan of vogels vooral op blauwe auto's poepen. Eén van hen had dit verhaal gehoord met de verklaring dat de dieren dit doen omdat blauwe auto's op de zee lijken. Uiteindelijk bleek dat vooral witte auto's onder de vogelpoep zaten, terwijl zwarte auto's minder bevuild waren dan gemiddeld.
Overigens was de studie niet serieus bedoeld, aldus de studenten.
(Bron)
Politie schiet op 12-jarige automobiliste

Een politieagent in Lakeland, Florida, zag zich genoodzaakt enkele schoten af te vuren op een auto met getinte ramen, omdat deze slingerend op hem afreed. Pas nadat de auto tot stilstand was gekomen, ontdekte de agent dat de bestuurder een 12-jarig meisje was, vergezeld van haar 6-jarige broertje. Beiden bleken niet door de schoten te zijn geraakt.
De politieagent had met een collega de auto al klemgereden, toen deze er alsnog in slaagde om weer te ontkomen, waarna deze op de agent af reed. Nadat de agent vervolgens enkele schoten loste op de auto, botste deze tegen een geparkeerd voertuig. Daar ontdekten de agenten pas dat de auto door het meisje werd bestuurd.
Het meisje verklaarde later de autosleuteltjes van een vriend van de familie te hebben gekregen. Ondanks haar leeftijd is het meisje voorlopig aangeklaagd voor onder meer autodiefstal en poging tot moord.
(Bron)
Hersen-pacemaker tegen depressie

Onderzoekers hebben een pacemaker-achtig apparaat ontwikkeld voor moeilijk behandelbare depressieve patiënten. Het apparaat gebruikt draden en een batterij om diepgelegen hersendelen met electrische stroompjes te stimuleren. Behalve depressies lijken ook patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) baat te hebben bij de behandeling.
Het apparaat is ongeveer zo groot als een luciferdoosje en wordt in de borst ingebracht, zoals een pacemaker voor het hart. Electrische signalen worden via piepkleine draadjes aan beide zijden van de hals met de hersenen verbonden. Stimulering van specifieke gebieden aan de buitenkant van de hersenen volstaat om de diepgelegen doelgebieden te bereiken.
Aanleiding voor de behandeling was observatie door middel van hersen-scans van mensen met depressies die niet goed met bestaande methoden konden worden behandeld, waarbij werd ontdekt dat een deel van het limbische systeem, gerelateerd aan emoties, verhoogde activiteit vertoonde. Tegelijkertijd bleken de frontaalkwabben minder actief te zijn. De activiteitsverschillen leken samen te hangen en de onderzoekers stelden dat het een goed idee zou kunnen zijn om het deel van het limbische systeem 'voor de gek te houden' door het electrisch te stimuleren. Vervolgens bleek dat de activiteit in het limbische systeem inderdaad was gedaald en de frontaalkwabben actiever waren geworden.
Patiënten meldden forse verbeteringen in hun stemmingen zonder bijwerkingen. Het effect van stimulatie trad onmiddelijk op: een patiënte zei dat ze zich plotseling opgelucht voelde. Volgens de onderzoekers biedt de methode een nieuwe kijk op de aard van depressies. "We stimuleren de hersenen niet alleen, we gebruiken electriciteit om de hersenen te stemmen en in evenwicht te brengen. We kunnen een abnormaal functionerend circuit onderbreken of uitschakelen", aldus één van de onderzoekers, die benadrukt dat het hier om de ernstigste gevallen gaat, niet om mensen die wel eens een slechte dag hebben. [Dat laatste is ook geen depressie.]
(Bron)
'TBS'er moordde niet uit wraak'

Tbs'er Wilhelm Schippers ontkent de 73-jarige Appie Luchies uit wraak vermoord te hebben. Dat heeft Schippers' advocaat Job Knoester laten weten. Wat wél de reden geweest kan zijn voor de slachtpartij wilde Knoester niet vertellen. Ook de nabestaanden van Luchies achten het "onwaarschijnlijk" dat de bejaarde is vermoord uit wraak voor eerder misbruik.
Medegedetineerden uit de tbs-kliniek Veldzicht lieten dit weekend weten dat Schippers gemoord zou hebben uit wraak voor seksueel misbruik in het verleden. Knoester: "Mijn cliënt spreekt de beschuldiging tegen. Ik zie geen aanleiding om het verhaal van tbs'ers in Veldzicht te geloven. Het regime is er momenteel erg streng en er is veel boosheid."
Knoester denkt dat de tbs'ers die met het wraakverhaal op de proppen kwamen mogelijk denken daarmee zijn cliënt 'een dienst te bewijzen'. Ook voor hen zelf kan dat voordelig zijn, omdat dan door deze 'verzachtende omstandigheid' het regime weer wat leefbaarder wordt.
(Bron)
Noodweer in Zuidwest-Frankrijk

BORDEAUX - Zwaar onweer boven het zuidwesten van Frankrijk heeft maandagavond voor grootschalige stroomuitval gezorgd. Duizenden huishoudens in de omgeving van de havenstad Bordeaux waren urenlang van het stroom- en telefoonnet afgesneden, aldus de autoriteiten in het departement Gironde.
Bij Arcachon viel een circa 60-jarige man tijdens het onweer uit een boot. Hij overleed later in het ziekenhuis. Na blikseminslagen moest de brandweer acht bosbranden blussen.
(Bron)
Percentage rokers gedaald

DEN HAAG - Het percentage rokende Nederlanders is vorig jaar voor het eerst weer gedaald: tot 27,9 procent. In 2003 was dat 2 procent meer. Voorgaande jaren lag het aantal rokers rond de 30 procent, vertelt directeur ad-interim G. Zeeman van Stivoro dinsdag.
Uit het jaarverslag over 2004 blijkt dat het percentage niet-rokers onder jongeren van 10 tot 19 jaar vorig jaar steeg van 76 naar 77 procent. Deze dalende trend zit zich volgens Zeeman al een tijdje voort.
Vrouwen en meisjes roken nog steeds minder dan mannen en jongens. In 2004 rookte 25 procent van de vrouwen, 21 procent van de meisjes, 31 procent van de mannen en 25 procent van de jongens.
(Bron)

De prijs van tabak zal binnenkort wel weer stijgen dan.
Strippende vrouwen terroriseren boswachters

NEW DELHI - Indiase boswachters worden in de oostelijke staat Jharkhand afgeschrikt door vrouwen die zich beginnen te ontkleden als hun mannen wegens illegale houtkap worden aangehouden. Dat meldden Indiase media dinsdag.
Het is "moeilijk" om met deze vrouwen om te gaan, aldus een functionaris. "Het voor hen al bijna een gewoonte geworden om zich te ontkleden en om problemen te voorkomen eindigt het vaak in de vrijlating van de daders."
Toen boswachters onlangs drie mannen met illegaal gekapt hout arresteerden, doemden plotseling vijftig vrouwen op die zich begonnen te ontkleden. De wachters namen de benen uit angst voor de politie. Om de problemen het hoofd te bieden willen de autoriteiten nu vrouwelijke boswachters opleiden.
(Bron)
'Spaarloon nu vrij opnemen'

DEN HAAG - Coalitiepartij VVD wil dat werknemers dit jaar een beroep kunnen doen op hun spaarloon. Door het vrijgeven van het belastingvrij gespaarde geld hopen de liberalen burgers te bewegen meer te consumeren zodat de economie kan aantrekken.
VVD-Tweede-Kamerlid Blok komt dinsdag met zijn voorstel tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de Kamer. De coalitiegenoten CDA en D66 kunnen er wel mee leven, aldus Blok dinsdag. Per werknemer kan het gaan om een bedrag van ongeveer 1200 euro. Jaarlijks mag er 613 euro belastingvrij opzij worden gezet, waarna het bedrag vier jaar vaststaat. In 2003 kwam het spaarloon voor de laatste keer vrij.
Vakcentrale MHP pleitte eerder dit jaar al voor het vrijgeven van het spaarloon. Uit berekeningen van MHP kwam toen naar voren dat de koopkracht van minimuminkomens zo verbeterd kan worden met 1,8 procent. Voor modale en hoge inkomens varieert dat van 1,2 tot 0,9 procent.
Ook andere politieke partijen zochten de laatste tijd naar mogelijkheden om de kwakkelende Nederlandse economie aan te jagen en de lasten voor burgers iets te verlichten. Binnen de coalitie van CDA, VVD en D66 is daarom eerder afgesproken het lesgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen en ouders tegemoet te komen in de hoge kosten voor kinderopvang.
Dinsdag komt het CDA verder met het voorstel de pensioenpremies te verlagen. Dat is volgens de christen-democraten haalbaar wanneer pensioenfondsen meer tijd krijgen hun reserves aan te vullen.
De grootste oppositiepartij PvdA presenteerde maandag al plannen voor versterking van de economie. Zo wil de partij een 'werkbonus' invoeren die kan oplopen tot 500 euro per jaar voor mensen met een modaal inkomen. Verder wil de PvdA onder meer de koppeling tussen lonen en uitkeringen per 1 juli van dit jaar herstellen en moeten meer ouderen de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van een speciale belastingkorting. In plaats van het plan van de coalitie om het schoolgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen, willen de sociaal-democraten een boekenbonus van 330 euro voor deze groep.
De kleinste coalitiepartij D66 stelde onlangs ook voor extra lastenverlichting te geven aan de burger. De gekozen financiële dekking, verhoging van het financieringstekort, stuitte echter meteen op verzet van de VVD.
(Bron)

Spaart u? Geef dat geld dan es uit, anders is het uw schuld dat de economie zo kwakkelt. (Als u niet weet wat met uw geld te doen, dan verstrek ik u graag mijn gironummer.)
Vaker overstappen door nieuwe NS-dienstregeling

UTRECHT - Treinreizigers moeten vanaf 2007 waarschijnlijk vaker overstappen. Op langere trajecten neemt bovendien, zoals het er nu naar uitziet, de reistijd toe, omdat intercity's vaker gaan stoppen. Dat blijkt uit voorlopige plannen waarover de NS met consumentenorganisaties, zoals Rover en de Consumentenbond, en regionale overheden in gesprek is.
De NS werkt aan een compleet nieuwe dienstregeling voor 2007. De vervoerder wil de komst van de hogesnelheidslijn en de ingebruikname van de Betuweroute dat jaar aangrijpen om de treinenloop om te gooien.
De NS stelt dat er nog geen definitieve besluiten zijn gevallen. Volgens een woordvoerder gebeurt dat pas dit najaar. Het spoorbedrijf verwacht dat het aantal reizigers met 5 procent zal stijgen, zo blijkt uit een verslag van een overleg tussen de NS en de consumentenclubs.
Op diverse routes gaan meer treinen rijden en veel reizigers zullen sneller op hun bestemming zijn, zo redeneert het bedrijf.
Een belangrijk uitgangspunt is om de dienstregeling zo aan te passen dat de treinen vaker op tijd gaan rijden. Daarom wil de NS meer treinen op vaste trajecten laten rijden. Een vertraging op één route heeft zo geen gevolgen voor treinen op een ander traject.
Daarnaast wil de NS het splitsen en combineren van treinen zoveel mogelijk beperken. De trein uit Den Haag richting Groningen wordt bijvoorbeeld nu in Utrecht gekoppeld aan de trein uit Rotterdam naar Leeuwarden. Dit soort verbindingen moet vanaf 2007 minder vaak voorkomen.
Door deze maatregelen moeten meer mensen overstappen. Zo'n 27 procent van de dagelijks één miljoen reizigers is nu gedwongen over te stappen. Dat wordt volgens de huidige plannen van de NS vanaf 2007 29 procent. Het gaat om 20.000 mensen extra. Tegenover dit ongemak staat wel dat de vertragingen moeten afnemen.
Rover maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, hoewel beleidsmedewerker T. Boric benadrukt dat nog niets definitief is besloten. "Het is de vraag of de overstap altijd wordt gehaald. Vooral voor ouderen is het lastig om over te stappen", zei hij dinsdag.
Een ander punt van zorg is het voornemen van de NS om de huidige sneltreinen af te schaffen en intercity's vaker te laten stoppen. Op langere trajecten kan de reis tot tien minuten langer duren. Bovendien zullen sommige stations de sneltrein verliezen en alleen een stoptrein overhouden.
Sommige reizigers gaan er echter op vooruit, omdat op bepaalde stations vanaf 2007 een intercity stopt. Dat is bijvoorbeeld het geval in Hilversum, aldus de voorlopige plannen van de NS.
(Bron)

Doe het dan helemaal simpel en ga van station naar station pendelen. Ook heel fijn voor mensen met een handicap :/
Een op de zes leerlingen gepest

DELFT - Ruim een op de zes scholieren tussen de 9 en 11 jaar is regelmatig het slachtoffer van pesterijen op school. Een op de twintig kinderen zegt zelf een pestkop te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO-medewerker M. Fekkes.
Hij vond ook uit dat scholen die hun best doen om pesten de kop in te drukken, daar ook in kunnen slagen. Op die scholen wordt met vragenlijsten pestgedrag gemeten, maken onderwijzers met leerlingen afspraken over omgangsregels en houden ze een oogje in het zeil op het schoolplein.
Op scholen die pesten aanpakken, neemt dit verschijnsel af, constateerde Fekkes. Leerlingen van scholen die niet in actie komen, kregen in de onderzoeksperiode juist meer met pesten te maken. Scholen die hun strenge aanpak van pesten laten varen, krijgen weer meer met het fenomeen te maken.
Kinderen die geplaagd worden op school, hebben vaker hoofdpijn, slapen slechter, plassen meer in bed en zijn vaker depressief. Fekkes promoveert dinsdag op zijn onderzoek aan de Universiteit Leiden.
(Bron)
Staking stadsvervoer breidt zich uit

DEN HAAG - De vakbonden breiden de staking in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voor woensdag uit. Vooral ambtenaren op gemeentekantoren in Amsterdam en brandweerlieden en ambulancediensten in andere steden zullen het werk neerleggen. Dat blijkt uit de actiekalender van vakbond CNV Publieke Zaak.
Naast het openbaar vervoer zullen in Amsterdam de stadsdeelkantoren, de brandweer en verschillende gemeentelijke diensten zoals de GG & GD, de sociale dienst en het waterleidingbedrijf staken, aldus CNV Publieke Zaak.
In de regio Gelderland Midden (onder andere Arnhem en Wageningen) houden woensdag de brandweer, gemeentelijke ambulances en de gemeentelijke gezondheidsdienst wachtdiensten. Eerder werd bekend dat ook de gemeentelijke ambulancediensten in de regio's Amsterdam, Utrecht en Hollands Midden (onder meer Leiden en Gouda) zondagsdiensten draaien.
De ongeveer 190.000 gemeenteambtenaren zijn boos over de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe CAO. De bonden wezen in mei het eindbod van de werkgevers als onvoldoende van de hand.
(Bron)
Verdacht pakketje

Een verdacht pakketje heeft een postkantoor in Zuid-Californië geheel op zijn kop gezet. De postmedewerkers zagen opeens een pakketje op de grond liggen en belden snel het explosieventeam om het pakketje te onderzoeken. Ambulance, politie en ook de brandweer stonden stand-by toen de bomspecialisten voorzichtig het pakket openden. Toen de specialisten het pakket openden vonden ze slechts twee trillende vibrators.
(Bron)
FNV en Rover stellen NS een ultimatum om boetebeleid

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben van vakbond FNV Bondgenoten en reizigersvereniging Rover een ultimatum gekregen vanwege het voorgenomen boetebeleid. Als het aan de NS ligt, krijgt iedereen zonder kaartje vanaf 1 oktober een boete van 35 euro bovenop de prijs van het kaartje. Rover en de FNV willen die regeling echter binnen twee weken aangepast zien, anders kunnen er 'publieksvriendelijke acties' volgen.
Over de aard van de acties willen de FNV en Rover nog niets kwijt. Volgens de organisaties worden normale reizigers onnodig gedupeerd door de strenge aanpak van zwartrijders. Mensen die zich meteen bij de conducteur melden zonder kaartje, bijvoorbeeld omdat het loket dicht was of omdat de automaten stuk waren, krijgen de boete namelijk ook.
NS-woordvoerder Michiel Jonker ziet de regeling echter heel anders. Als iemand zich met een goede reden zonder kaartje bij de conducteur meldt, kan de boete gewoon teruggevraagd worden bij een centrale afdeling van de klantenservice van de NS.
Rover vindt die centrale afdeling omslachtig en kinderachtig, want het zou veel extra rompslomp veroorzaken voor 'gedupeerden'. Als het aan de reizigersorganisatie ligt, moet de conducteur blijven beslissen of iemand wel of geen boete krijgt. De NS heeft de centrale afhandeling echter juist ingevoerd om de discussie over een boete uit de trein weg te halen, zodat er minder sprake is van overlast.
(Bron)
Ministers Donner en Remkes extra beveiligd

De beveiliging van de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken is sinds een week verscherpt. De extra beveiliging zou een gevolg zijn van de arrestatie van twee leden van het terroristische netwerk de Hofstadgroep in de afgelopen week. Volgens de AIVD zouden kringen rond de groep ongewoon actief zijn. [En dat zou weer komen omdat het proces tegen Mohammed B. over twee weken begint.]
De woensdag opgepakte Nourredine El F., een goede bekende van Theo van Goghs moordenaar Mohammed B., was bij zijn aanhouding in het bezit van een doorgeladen machinepistool. Dezelfde dag werd in Londen de 32-jarige Marokkaanse Nederlander Rachid B. aangehouden, die eveneens tot de inner circle van de Syriër Abu K., die wordt beschouwd als geestelijk leider van de Hofstadgroep, zou behoren. De AIVD denkt dat de Hofstadgroep niet is uitgeschakeld en op wraak uit is, zo meldt althans het NOS Journaal vanavond.
Remkes en Donner krijgen momenteel permanente beveiliging zodra ze in het openbaar optreden. Ook andere vooraanstaande politici worden beveiligd.
(Bron)
'Vlaams Belang verdraait nieuwsfeiten'

'Wat u niet mocht weten', zo kopt het Vlaams Belang boven een artikel in een eigen publicatie. De Belgische politieke partij beweert in het bericht dat de politie van Sint-Niklaas bewust de informatie achterhield dat grafschendingen in die plaats door allochtone jongeren werden gepleegd. 'Leugens', zo stelt burgemeester Willockx van Sint-Niklaas.
Volgens Freddy Willockx (SP.a) waren autochtone minderjarige jongeren verantwoordelijk voor de vernielingen. "Het Vlaams Belang heeft deze zeer ernstige feiten aangegrepen om foutieve informatie te verstrekken door deze wandaden toe te schrijven aan allochtone jongeren. Bovendien laat het Vlaams Belang niet na de politie op een lasterlijke wijze te verwijten in deze zaak een doofpotoperatie te hebben gevoerd", meent de burgemeester. De partij schrijft in het artikel verder dat een cultuur die geen respect meer heeft voor de doden en voor symbolen van een ander geloof een ontspoorde cultuur is. Aanzetten tot discriminatie, haat en geweld, zo bestempelt Willockx de publicatie.
In een reactie stelt partijvoorzitter Frank Vanhecke van het Vlaams Belang dat Willockx de zaak tot ongekende proporties wil opblazen. De plaatselijke afdeling van het Vlaams Belang zou volgens Vanhecke 'te goeder trouw' hebben gehandeld, en al hebben aangekondigd dat het bereid is verkeerde informatie recht te zetten. De partij vindt het onbegrijpelijk dat Willockx een klacht wil neerleggen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR).
Overigens dreigt inmiddels een tweede confrontatie tussen het gemeentebestuur van Sint-Niklaas en het Vlaams Belang. VB-senator Rob Verreycken beweerde dit weekend dat burgemeester Willockx en SP.a-leider Steve Stevaert met succes druk zouden hebben uitgeoefend op de krant Gazet van Antwerpen om een journalist te ontslaan die een artikel had geschreven over allochtone rellen in een plaatselijk recreatiepark. Ook gelogen, zo stelt Willockx. Bovendien zou de desbetreffende journalist inmiddels hebben toegegeven dat hij de situatie overdreven had.
(Bron)
Grizzlybeer doodt twee mensen

ANCHORAGE - Een grizzlybeer heeft in Alaska twee mensen aangevallen en gedood. Politieagenten en jachtopzieners konden het dier later omsingelen en schoten het dood.
De twee ongeveer 60-jarige kampeerders waren blijkbaar volledig verrast. Naast de doden trof de politie een geladen, maar ongebruikt geweer aan. Het paar uit Anchorage maakte een trektocht door een natuurgebied. Volgens deskundigen is de beer aangelokt door de geur van het voedsel in de tent.
Onlangs was in Canada een vrouw doodgebeten door een grizzlybeer toen zij samen met twee vriendinnen aan het hardlopen was aan de rand van de stad Canmore in de provincie Alberta. Het was het eerste dodelijke incident met een grizzlybeer in Canada in zeven jaar.
(Bron)
Gevolgen droogte worden merkbaar

LELYSTAD - De gevolgen van het aanhoudende zomerweer en de relatieve droogte in grote delen van Nederland worden zichtbaar. Zo stijgt het waterverbruik tot grote hoogte en ondervindt de scheepvaart hinder.
In het zuiden van Nederland hebben binnenvaartschippers last van een beperkte toegang tot sluizen, vooral in en rond de Maas. Dat zei een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Zoetwaterbeheer en Afvalwaterverwerking (RIZA) maandag.
Om te zorgen dat de waterstand van de rivier niet te laag wordt, mogen sluizen zo min mogelijk water loslaten. Daarom laten sluiswachters de sluizen pas leeglopen als er voldoende schepen in liggen. Dat leidt tot lange wachttijden. In België, Frankrijk en Duitsland zijn eveneens lage waterstanden en lange wachttijden bij sluizen gemeld.
Ook in andere delen van Zuid-Nederland is er sprake van watergebrek. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zegt dat er mogelijk op de Zeeuwse eilanden een beregeningsverbod komt. Eerder kondigde waterschap Brabantse Delta al een beregeningsverbod in West-Brabant af. Dit verbod is verder uitgebreid.
Waar nog geen gevaar voor bestaat, is het instorten van uit veen bestaande dijken. Dat gebeurde in de droge zomer van 2003 in Rotterdam en het Utrechtse Wilnis. "Maar dit soort problemen kunnen pas ontstaan na veel langere periodes van droogte", aldus de zegsman van de unie. "Zwakke punten zijn al hersteld. We zijn sinds 2003 een stuk wijzer geworden. We houden bij droog weer dijken goed in de gaten."
Klanten van drinkwaterbedrijf Hydron Zuid-Holland hebben vorige week een recordhoeveelheid water verbruikt, meldde het bedrijf maandag. Van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 juni stroomde ruim een miljard liter water uit de kranen in oostelijk Zuid-Holland.
Normaal schommelt het watergebruik in die regio tussen 830 en 880 miljoen liter water. Hydron verwacht geen watertekort. Ook andere waterleidingbedrijven melden een flink hogere afzet dan normaal. Brabant Water liet eerder al weten een recordhoeveelheid water te hebben geleverd.
(Bron)
Asieldossiers sneller afgehandeld

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) gaat sneller dan gepland de resterende dossiers afhandelen van de groep van 26.000 asielzoekers die voor april 2001 in Nederland aankwamen. Ze wil dat alle betrokkenen, in totaal nog 16.700 mensen, binnen een jaar of anderhalf jaar duidelijkheid krijgen over hun toekomst.
Dat heeft Verdonkeremanen maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zegt daarmee tegemoet te komen aan de wens van met name de D66-fractie in de Tweede Kamer om de zaken versneld af te handelen. Verdonkeremanen had altijd gezegd dat alle zaken nog deze kabinetsperiode afgerond moesten zijn.
De dossiers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) momenteel behandelt, moeten nu voor 1 juli 2006 afgesloten zijn. De zaken die bij de rechtbanken spelen, moeten eind 2006 afgehandeld zijn. Een en ander betekent volgens Verdonkeremanen wel dat de uitvoerende organisaties zoals de IND, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de vreemdelingenpolitie zich extra moeten inspannen om de nieuwe doelen te halen.
Het is niet de bedoeling dat dat extra geld gaat kosten of dat er extra personeel bij komt, zei een woordvoerder. De organisaties zullen intern andere prioriteiten moeten stellen en procedures waar nodig en mogelijk veranderen om sneller te kunnen werken.
Tot de '26.000' behoren asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) ons land binnenkwamen en soms al vele jaren hier zijn. Wie binnen drie jaar uitgeprocedeerd is, moet vertrekken, bepaalde Verdonkeremanen vorig jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde haar terugkeerproject, dat juli vorig jaar begon.
Sindsdien zijn de dossiers van ongeveer 12.000 asielzoekers beoordeeld. Ruim 5000 van hen hebben alsnog een verblijfsvergunning gekregen. Ruim 4200 zijn met onbekende bestemming vertrokken. Het is niet bekend of ze Nederland hebben verlaten. Ruim 2600 asielzoekers zijn gedwongen of vrijwillig vertrokken.
Van de oorspronkelijke groep moeten nog 14.000 zaken worden behandeld. Intussen zijn er 2700 asielzoekers aan die groep toegevoegd. Het gaat dan vaak om nieuwe kinderen en kinderen en andere gezinsleden die nagereisd zijn. Verdonkeremanen wil de resterende asielzoekers ook extra stimuleren om zelfstandig terug te keren naar het land van herkomst.
De bewindsvrouw benadrukt overigens dat ze geen garanties kan geven dat alle zaken binnen de nieuwe termijn zijn afgehandeld, omdat de asielzoekers ook in de komende periode kunnen besluiten alsnog herhaalde of nieuwe reguliere aanvragen in te dienen.
(Bron)