zaterdag, juni 09, 2007

Ze is twee. Wakker worden is niet echt haar favoriete bezigheid. Dus als ze al een tijd in bed ligt ga ik naar boven, deur open, hm...
Hummel ligt nog in dromenland, diep in slaap.
Later weer eens gaan kijken: naar boven, beetje geluid maken. Hummel ligt op haar zij. Knijpt de oogjes nog eens extra dicht, draait op de buik. Ik pulk een beetje aan de favoriete knuffel, en ze graait 'm weg en stopt de knuffel onder zich.
Beetje rondrommelen, tegen haar praten, en na een tijdje zet ik haar rechtop in haar bedje.
Ze blijft zo zitten, in een uitdrukkelijk semi-verlepte houding met het koppie naar beneden: 'Ik slááp nog hoor! Ik slááp!!'
Ik rommel nog wat verder, kleertjes pakken, en af en toe draai ik me om. Dan zie ik dat koppie heel snel wegkijken. Ze twijfelt een beetje tussen het koppie laten hangen ('Ik slaap!') of koppie wegdraaien ('Ik zie jou niet dus jij ziet mij niet').
Ze kijkt wel steeds langer, en als ik haar uit bed til geeft ze het op. Ze is dan wel wakker, en ze weet dat ik het weet, maar dat houdt nog niet in dat ze het leuk moet vinden.
Even later breekt de lach door en is het weer helemaal goed.
Hm...

Waarnemingen 9 juni 2007 18:30 ; Station Weer Temp(°C) : Eelde wolkbreuk 20.4
(Bron)
Milieudefensie wil klimaatvriendelijk bankieren

AMSTERDAM - Milieudefensie start een campagne die mensen ertoe moet bewegen over te stappen naar een klimaatvriendelijke bank. Volgens de organisatie investeren Nederlandse banken twintig keer meer in projecten die schadelijk zijn voor het klimaat dan in milieuvriendelijke projecten.
"Tegenover de 118 miljard die banken investeren in de productie van fossiele brandstoffen, staat een schamele 6,9 miljard euro aan investeringen in duurzame energie", aldus de milieuorganisatie.
Milieudefensie noemt ABN Amro de minst klimaatvriendelijke bank. "Als een klant van ABN Amro 2000 euro spaargeld overhevelt naar de Rabobank, bespaart hij al net zoveel CO2-uitstoot als wanneer hij alle gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen", stelt de organisatie.
Het liefst ziet Milieudefensie dat mensen bankieren bij Triodos bank of ASN Bank.
(Bron)

Dat zijn al járen de meest groene banken. Veelzeggend dat dat rijtje van 2 al zo lang hetzelfde is en niet groeit.
Te weinig bluswater bij grote branden

HENGELO - De brandweer beschikt in veel gevallen niet over voldoende water om grote branden te kunnen blussen. Daarom worden branden in grote loodsen en vrijstaande gebouwen geregeld niet bestreden, maar slechts 'gecontroleerd'.
Om het tekort aan bluswater op te lossen moet worden gekeken naar meer mogelijkheden om water uit nabijgelegen sloten en vijvers te halen. Dat stelt brandexpert Ynso Suurenbroek, oud-brandweerman en docent aan de Universiteit Twente, in een onlangs verschenen rapport.
Een groot probleem is volgens Suurenbroek dat de drinkwaterleidingen, waar de brandweer via brandkranen water aan onttrekt, op steeds meer plaatsen minder water geven.
"In de strijd tegen legionella en andere besmettingen worden de waterleidingen steeds smaller, want dan spoelen ze beter door. Het drinkwaternet levert daardoor op steeds meer plaatsen te weinig water om te blussen."
De meeste kleine branden kunnen afdoende worden bestreden met water dat de brandweer zelf meeneemt in een tankauto. Maar bij grotere branden moet een beroep worden gedaan op het kraanwaternet, dat in de toekomst op steeds meer plaatsen onvoldoende water geeft.
Suurenbroek stelt in zijn onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de brandweerregio's Twente, IJssel-Vecht en Friesland, dat de brandkranen moeten verdwijnen en de korpsen daarvoor in de plaats meer tankauto's moeten aanschaffen. Daarnaast moet meer aandacht komen voor de 'waterplaatsen' als sloten en rivieren.
"Het is belangrijk dat korpsen weten waar de waterplaatsen in hun regio's zijn, dat de walkanten geschikt worden gemaakt voor brandweerauto's die daar water uit kunnen oppompen en dat bij de bouw van nieuwe wijken rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van water."
(Bron)
Dronken man springt per ongeluk van viaduct

AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden nadat agenten waren gaan kijken bij een bestelbusje dat tegen de plantenbakken op de rotonde van het Buikslotermeerplein in Amsterdam was gereden. Dat heeft de politie gemeld.
Naast het busje zaten twee jonge mannen. Toen de agenten ze aanspraken liep een van de twee weg. Toen bleek dat de ander had gedronken, ging de politie achter de wegloper aan.
Die dacht te ontkomen door over een hekje bij het busplatform te springen. Het hekje was de afscheiding van een vier meter hoog viaduct. De man viel naar beneden en raakte daarbij gewond.
In het busje trof de politie nog een hoeveelheid drank aan.
(Bron)
Vliegtuigen moeten meedoen met strijd tegen CO2

LUXEMBURG - Luchtvaartmaatschappijen gaan meedoen met de strijd tegen broeikasgassen. De bedrijven moeten vanaf 2011 emissierechten kopen als ze meer willen vliegen, zo hebben de ministers van Verkeer van de 27 EU-landen vrijdag besloten.
De maatregel moet de sector prikkelen om zuinigere toestellen te bestellen. Vliegtuigen waren tot dusver uitgezonderd van maatregelen voor CO2-emissierechten.
Veel andere sectoren moeten al verplicht uitstootrechten kopen als ze meer willen produceren.
De luchtvaartbedrijven klaagden deze week nog over torenhoge kosten. Ze kondigden aan vluchten te schrappen of te verplaatsen naar net buiten de Europese Unie.
(Bron)
Topinkomens met twaalf procent gestegen

AMSTERDAM - De topinkomens in het Nederlandse bedrijfsleven zijn vorig jaar met twaalf procent gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de ontwikkelingen van topinkomens.
De salarissen zijn vooral gestegen dankzij de hogere bonussen die de bestuurders ontvingen. Over 2005 bedroeg de stijging van de topinkomens tien procent.
De grootste verdiener onder de grootverdieners was topman van verzekeraar Aegon Don Shepard. Hij streek vorig jaar een salaris van 6,35 miljoen euro op. Op een tweede plaats komt de Fransman Michel Tilmant van ING met 4,3 miljoen euro.
Sinds 2000 hebben aandeelhouders het recht om tegen het betalingsbeleid van bedrijven te stemmen. Zo'n tegenstem van de aandeelhouders is nog niet gehoord.
(Bron)
Meer dan 1 miljoen dode vissen aangespoeld

WESTERLAND - Op het westerstrand van het Duitse eiland Sylt zijn vrijdag meer dan 1 miljoen dode vissen aangespoeld. Volgens biologen zijn het zomerweer en de daarmee gepaard gaande algenvorming verantwoordelijk voor de massale vissterfte.
Dit heeft de politie te water in de deelstaat Sleeswijk-Holstein laten weten. De vissen - voornamelijk 7 à 8 centimeter lange haringen - liggen in een 4 kilometer lange en circa een meter brede strook tussen Westerland en Wenningstedt.
De politie heeft watermonsters genomen voor nader onderzoek.
(Bron)
Twee doden en veel schade door zware onweersbuien

RIJSWIJK - Het onweer dat vrijdagavond over Nederland trok heeft in Brabant aan een vrouw en een 42-jarige man het leven gekost. Meerdere mensen raakten gewond door verkeersongevallen die werden veroorzaakt door het slechte zicht.
De Brabantse werd in Goirle getroffen door de bliksem. De man is in het noodweer in zijn woonplaats Uitgeest om het leven gekomen. Hij was op het dak van zijn schuur geklommen omdat het water daar niet goed wegliep. Kort daarna werd hij, volgens de politie Kennemerland, achter de schuur gevonden.
De onweersbuien, die rond half negen grotendeels waren afgezwakt, trokken via Limburg rond 17.00 uur het land binnen en zorgden vooral ten zuidwesten van de lijn Texel-Arnhem voor veel schade.
Met name het midden en westen van Brabant werden getroffen. In dit gebied werd de politie overspoeld door meldingen uit de regio van Breda, Tilburg en Roosendaal. "De meldkamer is overbelast", meldde een woordvoerster.
In Zundert vloog een schuur met daarin veel dieren in brand door blikseminslag. Kaatsheuvel stond grotendeels blank en in Oosterhout bezweken diverse daken van gebouwen door blikseminslagen en wateroverlast door hevige regenbuien.
In de omgeving van Tilburg is een zogenoemde bolbliksem in verschillende woningen ingeslagen.
Ook in andere delen van het land hadden mensen last van het weer. In Maastricht, Den Haag en in de regio Gouda-Leiden liepen veel kelders onder en stonden straten blank. In Dordrecht werd de avondvierdaagse afgelast.
Het treinverkeer had eveneens te lijden van het weer. Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss ondervond hinder door een kapotte goederentrein, waar de bliksem was ingeslagen.
Tussen Breda en Gilze en Rijen waren overwegen gestoord. In Limburg en Noord-Brabant waren er meer blikseminslagen in bovenleidingen.
(Bron)

vrijdag, juni 08, 2007

Het heeft geregend! Zelfs even flink!
Nu hoor je het nog wel druppelen, maar dat zijn de uitdruipende bomen en struiken ;-)
TT 114 Steunverzoek aan VS tegen Bouterse

Nederland heeft in 1986 onderzocht of het mogelijk was militair in te grijpen in Suriname. Den Haag wilde zo een einde maken aan het bewind van legerleider Desi Bouterse.
Den Haag vroeg steun aan de Verenigde Staten. Die moesten helpen bij het transport van 700 Nederlandse mariniers naar Suriname. Dat is te lezen in de pas verschenen dagboeken van oud-president Ronald Reagan. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek heeft het verzoek bevestigd.
De VS namen het verzoek in overweging, maar voor ze een besluit moesten nemen, trok Den Haag het steunverzoek weer in.
NAVO ontkent betrokkenheid bij CIA-kampen

BRUSSEL - Het NAVO-bondgenootschap heeft niets te maken met de beweerde geheime vluchten en gevangenissen in Europa van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Er zijn nooit geheime afspraken gemaakt of geheime regelingen getroffen tussen de NAVO en de CIA. NAVO-woordvoerster Carmen Romero heeft dit vrijdag in Brussel beklemtoond.
De zaken waar de onderzoeker van de Raad van Europa Dick Marty vrijdag opzien mee baarde, hebben uitsluitend betrekking op onderlinge relaties tussen een lidstaat en de VS. De NAVO als bondgenootschap staat daar helemaal buiten, aldus de woordvoerster.
Ze wees erop dat de luchtverkeersleiding in Europa nationaal wordt geregeld. De NAVO is geen organisatie die over het vliegverkeer beslist. Daar gaan de leden uitsluitend zelf over.
Alle afspraken die op 4 oktober 2001 zijn gemaakt over het bestrijden van het terrorisme zijn openbaar. Het gaat daarbij vooral om de formulering van punten die aandacht verdienen ten behoeve van een nauwere samenwerking bij de bestrijding van het terrorisme.
Ze belichten de voorname rol daarbij van de Verenigde Staten, die in de voorafgaande maand door terroristische aanslagen werden opgeschrikt.
(Bron)

Túúúúúúúrlijk.
Belastingdienst verbetert dienstverlening

DEN HAAG - De Belastingdienst neemt maatregelen om zijn dienstverlening te verbeteren. Zo komt er een vooringevulde belastingaangifte voor burgers en wordt de Belastingtelefoon beter bereikbaar.
Het kabinet is het vrijdag over dit plan eens geworden. De afzonderlijke maatregelen waren voor een belangrijk deel al eerder aangekondigd.
Daarnaast gaat de Belastingdienst werken met een nieuw automatiseringssysteem. Dat sluit beter aan op de belevingswereld van burgers en bedrijven.
(Bron)
TT 130 Bij een verffabriek in België is vlak over de grens met Limburg een gaswolk ontsnapt. Het is een wolk van chloorgas met zwavelzuur. Achttien werknemers zijn gewond geraakt, van wie zes ernstig.
Het dreunt en knettert, maar de wind is gaan liggen en er is nog geen druppel gevallen.
Het is donker, het weinige licht dat er nog is heeft een onheilspellende groene kleur, en het gerommel in de verte zwelt aan.
'Werk-top gaat niet door'

AMSTERDAM - Het plan van het kabinet om met werkgevers en vakbonden een top te gaan houden over werk, lijkt niet door te gaan. Dat meldt de NOS vrijdag.
De initiatiefnemer wil meer mensen aan het werk krijgen, en dacht daar met een overleg een goede aanzet toe te geven.
Onder de drie partijen heerst verdeeldheid over de vraag of het ontslagrecht versoepeld moet worden. Het CDA is voor dat plan, de PvdA en de ChristenUnie zijn er op tegen. Dat weerhoudt het kabinet om met de andere partijen om tafel te gaan.
(Bron)
Zakkenrollers beroven agent

AMSTERDAM - Twee Roemeense zakkenrollers stonden donderdag raar te kijken toen ze in Amsterdam een agent in burger beroofden. Een van de vrouwelijke verdachten viste een etui met daarin het politielegitimatiebewijs van de man uit zijn broekzak.
De dievegges werden daarop meteen aangehouden, liet de politie vrijdag weten.
De vrouwen probeerden rond 17.30 uur in diverse winkels op de Nieuwendijk tevergeefs uit de schoudertassen van twee vrouwen en een man spullen te ontvreemden. Politieagenten in burger hadden hen in de smiezen en volgden de zakkenrollers op de voet. Plotseling sloeg een van de verdachten daarop bij een van de dienders toe. De politie wist de 20- en 30-jarige verdachte buiten de winkel te arresteren.
(Bron)
Man bewaart bruinvis in diepvries

HELMOND - De politie heeft donderdag in de diepvries van een 32-jarige Helmonder een complete, gave, bruinvis gevonden. Het zoogdier, ongeveer 120 cm lang, is in beslag genomen, meldde een woordvoerder vrijdag.
De Helmonder verklaarde dat hij de walvis bewaarde voor een 62-jarig familielid die het dier op het strand zou hebben gevonden. De politie kwam de bruinvis op het spoor in verband met illegale vogelvangsten van de 62-jarige man.
De bruinvis gaat voor onderzoek naar Onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden. Tegen de vinder is proces-verbaal opgemaakt omdat het gaat om een beschermde diersoort.
(Bron)
Kamer wil soepelheid voor wanbetaler met hoge schulden

DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt minister Ab Klink (Volksgezondheid) in zijn aanpak van mensen die geen zorgverzekering hebben of hun premie niet betalen, maar vraagt wel om clementie voor mensen met grote schulden.
Ook wil de Tweede Kamer de rechten van de wanbetaler tegenover de zorgverzekeraar beter waarborgen.
Dat bleek donderdag in overleg tussen de Kamer en minister Klink. Hij wil dat wanbetalers hun zorgverzekering niet kunnen opzeggen om te voorkomen dat ze naar een andere verzekeraar overstappen.
Ook stelt hij voor de zorgtoeslag van wanbetalers in te houden om de schuld te vereffenen en zelfs om hen te korten op hun inkomen.
(Bron)

Je zou natuurlijk die premie kunnen inhouden op het inkomen, zoals vroeger - maar dan voor iedereen.
Katcamera volgt avonturen van de kat

AMSTERDAM - Voor degene die benieuwd is naar de avonturen van zijn kat is een nieuwe uitvinding gelanceerd: De katcamera. Het apparaatje wordt bevestigd op het huisdier en volgt de kat op zijn tripjes buiten het huis. Dat bericht de Daily Mail donderdag.
De camera maakt iedere minuut een foto. Het baasje kan zo alles vastleggen wat de kat beleeft.
De camera weegt slechts 70 gram. De kat hoeft dus bijna niet te merken dat het apparaat om zijn nek hangt. Het ding is te koop in Amerikaanse winkels voor dertig dollar (22 euro).
De uitvinder van de katcamera is de Duitse Jürgen Perthold. Hij was aanvankelijk zo nieuwsgierig naar wat zijn kat de hele dag uitspookt. "Soms vond ik sporen van een gevecht, of hij bleef de hele nacht weg. Ik wilde wel eens zien wat er gebeurd was".
(Bron)
Teerzanden in Canada uitdaging voor Nederlandse bedrijven

DEN HAAG - De uitgestrekte teerzanden in Canada vormen een uitdaging voor het Nederlandse bedrijfsleven. Een delegatie van 22 ondernemingen vertrekt zaterdag naar Alberta, waar volgende week contacten worden aangeknoopt met Canadese bedrijven.
Het belang van de missie wordt onderstreept door de aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende, die zich dinsdag bij de delegatie voegt.
Balkenende is maandag en dinsdag in Canada en spreekt daar onder anderen met premier Stephen Harper over de troepen in Afghanistan. Daarnaast heeft het bezoek tot doel de wederzijdse contacten te verstevigen.
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft grote belangstelling voor het winnen van olie uit de teerzanden. Shell en Mammoet zijn er al actief, maar ook andere bedrijven die zich bezig houden met olie- en gaswinning, watermanagement en bodemsanering pikken graag een deel mee van de miljarden dollars die de Canadezen de komende tientallen jaren investeren in de oliewinning.
(Bron)

Teerzanden, het klinkt vies. Hopelijk ontdekken we niet achteraf dat het eigenlijk natuurgebieden hadden moeten zijn...
Rotterdam betaalt burger bij trage dienstverlening

AMSTERDAM - Rotterdammers die een aanvraag of bezwaarschrift indienen bij de gemeente en niet tijdig antwoord krijgen ontvangen een financiële compensatie. De regeling gaat per 1 juli in voor aanvragen en geldt per volgend jaar voor het indienen van bezwaarschriften. Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag laten weten.
Bij het niet op tijd afwikkelen van bijvoorbeeld een kapvergunning legt de gemeente zichzelf een dwangsom op. Wordt de aanvraag twee weken te laat beantwoord, kost dat de gemeente twintig euro per dag.
De daaropvolgende veertien dagen betaalt Rotterdam dertig euro per dag en de overige dagen veertig euro. De dwangsom heeft een maximum van 1260 euro.
De gedachte achter de regeling is volgens wethouder Jeanette Baljeu dat niet alleen burgers maar ook de gemeente zich aan wettelijke regelingen moet houden. "Dit college wil de gemeentelijke dienstverlening verder verbeteren en daar past dit initiatief bij."
De burger krijgt het geld overigens niet zomaar. Hij moet daarvoor wel schriftelijk aangeven dat de gemeente in gebreke is gebleven.
(Bron)
Jongeren in schulden door pokeren

EINDHOVEN - Steeds meer scholieren raken in geldproblemen door pokeren. Het regionale netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron in Noord-Brabant schrijft dat in zijn jaarbericht over de rage.
Alleen al in Eindhoven meldden zich in het afgelopen half jaar ongeveer twintig vooral jonge pokeraars met schulden, vertelde teamleider preventie Sylvester Aboikoni vrijdag.
Andere signalen duiden op honderden probleemgevallen, legde Aboikoni verder uit. De regionale verslavingszorg begon twee maanden een specifiek onderzoek onder middelbare scholieren in de regio. Vijfhonderd leerlingen tussen 15 en 19 jaar werden ondervraagd.
De resultaten worden eind deze maand verwacht maar Aboikoni denkt al dat meer onderzoek nodig is in heel Nederland en ook onder oudere spelers."Poker is een rage in heel Nederland."
Vooral het geld is onder de jonge doelgroep het probleem. "We moeten niet onderschatten hoeveel geld er in het pokeren omgaat", aldus Aboikoni. Hij heeft het over inzetten tot 200 euro per 'hand'. Echte verslavingsproblemen waarbij pokeren het hele leven gaan overheersen doen zich minder voor.
De jeugd speelt op scholen, in studentenhuizen en op speciale pokerfeesten. Pokeren voor geld is officieel alleen toegestaan in het Holland Casino.
(Bron)
Inbreker wil zoekgeraakte drugs terug

AMSTERDAM - Een inbreker uit het Belgische Anderlecht is donderdagnacht gearresteerd nadat hij bij zijn slachtoffer aanbelde. De man belde na de daad aan om de drugs terug te vragen die hij bij zijn nachtelijke bezoekje had verloren.
Dat meldt Het Belang van Limburg vrijdag.
Het slachtoffer belde direct de politie toen hij de inbreker zag staan. Agenten vonden 18 zakjes marihuana, 11 zakjes crack en 88 hormoonpillen in de kelder.
De inbreker is een bekende van de politie. Hij is al vaker aangehouden voor inbraken en drugszaken.
(Bron)
Reljeugd sloopt schip tijdens 'disciplinetochtje'

AMSTERDAM - Een groep allochtone probleemjongeren uit Rotterdam heeft een door de sociale dienst betaald zeiltochtje aangegrepen voor grootscheepse vernielingen, vechtpartijen en een gewelddadige beroving aan boord van het schip.
De tocht naar Engeland was juist bedoeld om de jongeren discipline, doorzettingsvermogen en teambuilding bij te brengen. Daarover schrijft De Telegraaf vrijdag.
De reis met de klassieke driemaster de Eendracht was georganiseerd en betaald door de Rotterdamse sociale dienst, die de deelnemers selecteerde op basis van resocialisatieprojecten voor 'risicojeugd'. In Engeland zou de kapitein zich zo bedreigd hebben gevoeld, dat hij de reis afbrak en terugkeerde naar Rotterdam. Daar rekende de politie vijf opvarenden in, schrijft de krant.
De jongeren, in leeftijd variërend van 15 tot 19 jaar, vernielden al tijdens de reis naar Great Yarmouth de inventaris van diverse hutten, meldt het dagblad. Op volle zee zou een jonge medereiziger door vijf reljongeren zijn ingesloten en met geweld beroofd.
Bovendien zouden de kapitein en de bemanning van het schip zijn bedreigd en geïntimideerd. Daarnaast vonden diverse vechtpartijen plaats.
De jongeren waren in Engeland van boord toen de vernielingen werden ontdekt, zegt een woordvoerder van de Eendracht in de krant. Toen ze 's nachts opnieuw huishielden, besloot de kapitein omwille van de veiligheid aan boord terug te keren naar Rotterdam. "De Eendracht is natuurlijk geen hufterproofkazerne", verklaart de zegsvrouw.
De beslissing om de reis af te breken, zou er alleen maar toe hebben geleid dat het geweld aan boord erger werd. De bemanning hield de jongeren met hulp van vier begeleiders onder controle. De vijf opgepakte jongeren moeten zich voor de kinderrechter verantwoorden.
(Bron)

Grootscheeps is dan wel een passende term :-(
Blijkbaar zijn die gasten niet goed geselecteerd, en hoeveel waren het er in totaal? Want als er 5 van de 10 zijn opgepakt is het toch anders dan wanneer het er 5 van de 50 zijn (ook nog 5 teveel, maar toch).
Wetenschappers verlichten lamp met draadloze energie

AMSTERDAM - Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology zijn erin geslaagd een lamp te laten branden via draadloze energie. Dat meldt AP.
De draadloze energie werkt tot op twee meter afstand en heeft een efficiëntie van ongeveer veertig procent.
De hoge efficiëntie is opmerkelijk omdat veel energie normaliter verloren gaat aan electromagnetische storing. De al langer bekende term draadloze energie werd daardoor lange tijd bestempeld als hoogst inefficiënt.
De nieuwe vorm van energieoverdracht heeft de naam WiTricity meegekregen.
(Bron)
Schuldsaneerder licht 900 mensen op

AMSTERDAM - De Fiod-ECD heeft een man aangehouden die als directeur van twee schuldbemiddelingsbedrijven wordt verdacht van het oplichten van zeker 900 mensen.
De slachtoffers zouden in de periode van augustus 2005 tot begin deze maand hun inkomen op een rekening van een van de bedrijven hebben gestort. De klant kreeg dan 'leefgeld' en de rest van het geld zou worden gebruikt om schulden af te lossen.
Dat zou echter niet of nauwelijks zijn gebeurd. De man werd maandag aangehouden.
(Bron)
Hond 'weigert' sollicitant om huidskleur

AMSTERDAM - Een Nigeriaanse man die solliciteerde bij een smeedijzerbedrijf in het Belgische Huizingen is om een wel heel vreemde reden afgewezen. "Mijn waakhond verdraagt geen mensen met een zwarte huidskleur", liet de werkgever de man in een brief weten.
Volgens verschillende Belgische media kreeg de man niet eens de kans om zijn schriftelijke sollicitatie in een gesprek toe te lichten. Hoewel de man voor een gesprek was uitgenodigd, werd hij al bij de toegangspoort geweigerd.
De directeur van de smederij bevestigt deze feiten. "Toen de man hier aankwam, sprong mijn hond tegen het hek op. Dat doet hij bij alle zwarte mensen die hier voorbijkomen."
De directeur ontkent racistische motieven voor de afwijzing. Daarnaast weigert hij zijn hond weg te doen. "Ik heb die hond al vijf jaar. Ik ga hem niet wegdoen voor een sollicitant waarvan ik niet zeker ben dat hij een kans maakt om te blijven."
De Belgische vakbond ABVV noemt de zaak een "sterk staaltje van racisme". De vakbond heeft laten weten dat ze stappen gaat ondernemen.
(Bron)
Waterverbruik verraadt bijstandsfraudeurs

GRONINGEN - In de drie noordelijke provincies zijn enkele honderden bijstandsfraudeurs door de mand gevallen nadat hun waterverbruik onder de loep is genomen. Dat maakte de gemeente Groningen vrijdag bekend. Wanneer het waterverbruik op een adres bijzonder laag of juist te hoog was, stelden de gemeenten een nader onderzoek in.
Voor het project, dat de naam Waterproof draagt, zijn in 65 gemeenten adressen bekeken waarvan de bewoners een uitkering of toeslag ontvingen. Om erachter te komen of er sprake was van een niet-bewoond adres of juist een verzwegen samenwoning werd het waterverbruik onderzocht.
In totaal zijn 101 uitkeringen definitief beëindigd en twintig uitkeringen gewijzigd of gedeeltelijk teruggevorderd. In 36 gevallen is proces-verbaal opgemaakt. De Belastingdienst, die ook bij het project betrokken was, heeft van 303 personen ten onrechte verleende toeslagen, zoals huurtoeslag, teruggevorderd.
Alleen al in Groningen zijn twintig huizen, die niet bewoond werden, weer beschikbaar gekomen voor de huurmarkt. In totaal is er voor ruim 7 miljoen euro teruggevorderd.
Het project is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) die hierop oordeelde dat de bestandskoppeling op een aantal punten onrechtmatig was. Een woordvoerder van de gemeente Groningen laat weten dat dit hoogstwaarschijnlijk geen gevolgen heeft voor de beëindiging en terugvordering van de bijstandsuitkeringen. Het regionaal fraudeopsporingsteam, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, gaat binnenkort met het CBP om tafel om de discussie voort te zetten.
(Bron)
Extra water bij Stonesconcert wegens warmte

NIJMEGEN - Bezoekers van het concert van de Rolling Stones vrijdag in Nijmegen kunnen op het concertterrein gratis water krijgen. De organisatie zal de concertgangers regelmatig waarschuwen dat zij in verband met de benauwde warmte regelmatig moeten drinken bij de extra watertappunten die vrijdagmorgen zijn aangelegd.
Dat heeft Wibo Wijnhoven, officier van dienst van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), vrijdag gezegd. De medische posten op en rond het terrein zijn geïnstrueerd dat zij goed moeten letten op verschijnselen die te maken zouden kunnen hebben met een vochttekort of warmtestuwing.
Weerkundigen verwachten vrijdagmiddag temperaturen van boven de 30 graden; bij aanvang van het concert vrijdagavond zal het nog ongeveer 28 graden zijn.
De eerste liefhebbers van de wereldberoemde rockband kampeerden in de nacht van donderdag op vrijdag al in het Goffertpark. Sinds vrijdagmorgen zijn de rijen voor de geblindeerde toegangshekken gegroeid.
Ook in de wachtrijen zijn water en waarschuwingen uitgedeeld. EHBO'ers moesten al regelmatig in actie komen om flauwvallers te helpen.
Op de Goffertweide staan hier en daar groepjes bomen. Bezoekers worden geadviseerd regelmatig de schaduw op te zoeken.
Het terrein kan 60.000 mensen herbergen, maar het concert is niet uitverkocht. In het voorprogramma staan Daniel Lohues en Van Morrison.
(Bron)
Rotterdam in actie tegen leegstand

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat strenger controleren of bewoners zich wel hebben ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie. Bij overtreding volgt een boete.
Hiermee wil wethouder Hamit Karakus de onnodige leegstand in de stad in kaart brengen en aanpakken.
Volgens de gemeentelijke administratie staan er bijna 18.000 woningen in Rotterdam leeg. Uit een steekproef blijkt dat het in iets minder dan de helft van de gevallen gaat om administratieve leegstand: de woningen zijn wel bewoond, maar de bewoners staan niet geregistreerd bij de gemeente.
Deze bewoners krijgen in het vervolg een oproep om zich alsnog in te schrijven. Doen zij dit niet, dan volgt een boete van 2250 euro.
Inschrijving bij de gemeentelijke basisadministratie is al wettelijk verplicht. Tot op heden legde de gemeente echter nog geen boetes op. Volgens een woordvoerder van de gemeente is Rotterdam de eerste stad die deze wet actief gaat uitvoeren.
(Bron)

Doen ze dat ook met kantoren? (En dan ook graag de regeling dat er niks bijgebouwd wordt zolang er nog kantoorpanden leegstaan.)
Van Kooten en De Bie voor het laatst samen op tv

HILVERSUM - Het legendarische duo Kees van Kooten en Wim de Bie verschijnt zaterdagavond voor het laatst samen op de televisie en wel in het programma De Zomer Draait Door, zo zegt de VARA vrijdag.
Aanleiding voor het optreden is de tentoonstelling Van Kooten en De Bie: En Wel Hierom, die donderdag 14 juni wordt geopend in het instituut Beeld en Geluid in Hilversum.
(Bron)
Veel problemen op het spoor

AMSTERDAM - Door het hele land hebben treinreizigers vrijdag te maken met vertragingen en uitval van treinen. Tussen Amsterdam en Utrecht moeten reizigers rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten, meldt ProRail. Door een defect aan het spoor rijden daar minder treinen.
Vanwege een defecte bovenleiding waarschuwt ProRail reizigers op het traject Leiden-Hoofddorp voor een vertraging van 30 tot 45 minuten.
Tot 17.00 uur rijden tussen Amsterdam en Leiden minder treinen en tussen Hoofddorp en Leiden rijden geen stoptreinen. Reizigers tussen Hoofddorp en Leiden kunnen omreizen via Schiphol.
Ook op het spoor tussen Roermond en Nijmegen zijn er problemen. Op dit traject kampt het vervoersbedrijf Veolia met technische problemen, onder meer door diesel die te warm is geworden.
Treinen rijden in kleinere samenstellingen waardoor veel reizigers samengepakt in te kleine treinen worden vervoerd. Ook zijn er vijf treinen uitgevallen. Vanaf 16.00 uur zijn er volgens een woordvoerder van Veolia meer treinen beschikbaar en worden er minder problemen verwacht.
Van Duivendrecht naar Amsterdam Bijlmer ArenA en van Amsterdam Bijlmer ArenA naar Abcoude moeten reizigers rekening houden met een vertraging die kan oplopen tot een half uur. De oorzaak is een wisselstoring.
Vanwege materieeltekort waarschuwt ProRail reizigers tussen Nijmegen en Boxmeer verder in de middag- en avondspits voor een vertraging van vijftien tot dertig minuten.
Vrijdagochtend heeft het treinverkeer rond Groningen platgelegen door een storing in het bedieningssysteem voor seinen en wissels. Blikseminslag leidde een groot deel van de ochtend tot vertraging op het spoor tussen Breda en Dordrecht. Die problemen zijn inmiddels verholpen, zegt ProRail.
(Bron)
Ah ja. CIA-kampen? CIA-gevangenissen? Die zijn er niet. Herhaal: NIET!
Guantanamo Bay zei u? Da's wat anders.
Maar kampen in Europa? Nee joh. Echt niet. Heus niet. Nou ja, een klein beetje maar. In Polen en Roemenië, da's niet echt Europa toch?

TT 121 Geheim akkoord over CIA-kampen

De CIA-gevangenissen in Oost-Europa waren het gevolg van geheime afspraken tussen de VS en de NAVO. Dat staat in een rapport van de Raad van Europa.
Een commissie heeft onderzoek gedaan naar de CIA-gevangenissen waar de Amerikanen terreurverdachten opsloten. Wereldwijd zijn mensen gekidnapt en in centra in Polen en Roemenië gefolterd, staat in het rapport. Die landen blijven het bestaan ervan overigens ontkennen.
De Europese Commissie heeft bezorgd gereageerd op de uitkomst van het onderzoek. Volgens de Commissie moet er altijd worden gehandeld met respect voor de basisrechten van de verdachten.

Dus met medeweten van de NAVO wordt er gefolterd, en dan reageert de EC met bezorgdheid?? En begint over respect voor de basisrechten van verdachten??
Dertig graden in de schaduw, het mág wel iets minder wat mij betreft...

donderdag, juni 07, 2007

Man amputeert eigen been met zakmes

IOWA HILL - Een 66-jarige man in Californië heeft zijn linker onderbeen met een zakmes geamputeerd, nadat in een afgelegen gebied een boom op hem was gevallen en hulp uitbleef. Dat heeft de krant Auburn Journal woensdag bericht.
Al Hill was in een afgelegen gebied in Placer County in het bos hout aan het hakken toen een boom op hem viel en hij klem kwam te zitten. Zijn hulpgeroep werd niet gehoord en zijn mobieltje had in het afgelegen gebied geen bereik.
Nadat Hill, een suikerpatient, tien uur in deze benarde positie had gezeten en hij voor zijn leven vreesde, besloot hij zijn been onder de linkerknie te amputeren. Hij werd uiteindelijk gevonden door een buurman en per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht.
(Bron)

Raar verhaal...
Steeds minder vrouwen slikken de pil

AMSTERDAM - Steeds minder vrouwen gebruiken de anticonceptiepil. Slikte in 2000 nog 43 procent de pil, vorig jaar deed 37 procent van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar dat. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar nam het pilgebruik af. Nam in 2000 nog 42 procent dit voorbehoedsmiddel, vorig jaar was dat 32 procent. Ook vrouwen tussen de 20 en 29 jaar slikken de pil volgens het CBS minder vaak dan voorheen.
Toch blijft de pil in deze groep een populair anticonceptiemiddel: bijna zestig procent van de vrouwelijke twintigers kiest hiervoor.
Vorige week is besloten dat de pil per januari weer in het basispakket van de zorgverzekering komt.
(Bron)
Vakbonden stellen KPN ultimatum

AMSTERDAM - Bij de callcenters van KPN dreigen acties. Het telecombedrijf kan die alleen voorkomen als het alsnog ingaat op cao-eisen van de vakbonden.
Het ultimatum verstrijkt op 13 juni. Dat hebben Abvakabo FNV, Bond van Telecompersoneel en CNV donderdag bekendgemaakt.
KPN deed eerder deze week een eindbod, dat de vakbonden als te mager hebben afgeschoten. Het conflict spitst zich vooral toe op de salarissen.
KPN wil de looneisen van de vakbonden niet inwilligen. De geëiste salarisverhogingen brengen volgens telecombedrijf de werkgelegenheid in gevaar. Het gaat om een paar duizend werknemers bij KPN Contact en SNT.
(Bron)

Goh.
'Homo's moeten koffiedrinken met buren'

AMSTERDAM - Homoseksuelen uit Rotterdam moeten hun buitenlandse buren op de koffie vragen. Die oproep doet homo-organisatie Rotterdam Verkeert, zo meldt het AD donderdag.
Wie vriendelijk is ontvangen door een homo heeft daarna ook geen vooroordelen meer tegenover homoseksuelen, zo stelt de organisatie.
Directeur Marijke Gerritsma van Rotterdam Verkeert zegt dat het belangrijk is dat homo's er goed aan doen om te laten zien dat zij een gewoon leven leiden. Negatieve publiciteit, zoals het hiv-schandaal in Groningen, komt de acceptatie van homoseksualiteit niet ten goede, zo meent Gerritsma.
Ze zegt dat allochtonen en homo's meer met elkaar gemeen hebben dan ze zelf denken. "De meeste homo's zijn in hun leven wel eens gediscrimineerd, net zoals de meeste Marokkanen dat wel eens zijn", aldus Gerritsma in de krant.
(Bron)
'Een op de zes Nederlanders krijgt huidkanker'

AMSTERDAM - Waarschijnlijk krijgt een op de zes Nederlanders huidkanker. De kosten voor de gezondheidszorg zullen door de behandelingen enorm stijgen.
Die voorspelling doet het Nationaal Huidfonds aan de vooravond van een congres dat vrijdag in Amsterdam wordt gehouden. Volgens het huidfonds is er nog geen goede registratie van het aantal huidkankergevallen, en is daardoor moeilijk te stellen hoe vaak de ziekte voorkomt.
De stijging van het aantal gevallen komt door de vergrijzing, stelt de organisatie. Veel ouderen hebben vroeger veel in de zon gelegen zonder zich te beschermen tegen de straling. Daar werd toen nog niet voor gewaarschuwd.
(Bron)
Familie eist sperma vermoorde man

BRUSSEL - Familie en vrienden van een zaterdag in België vermoorde man eisen zijn sperma op bij het ziekenhuis in Edegem. Daar is de man opgebaard. Zijn vrouw meent met het sperma alsnog haar kinderwens te kunnen vervullen, zo meldde de Gazet van Antwerpen donderdag.
Familie van de man wilde ook afscheid van het lichaam nemen, maar het lichaam is door justitie nog niet vrijgegeven. Woedende familieleden en vrienden veroorzaakten de afgelopen drie dagen opstootjes bij het ziekenhuis.
Zij drongen daarbij via verschillende kanten het mortuarium binnen. Een dokter die probeerde uit te leggen dat je van een dode geen sperma meer kan afnemen, werd bedreigd met een mes.
(Bron)
'Verzekeraars moeten zwaarlijvigen registreren'

AMSTERDAM - Verzekeraars moeten mensen die gebukt gaan onder obesitas registreren. Zo krijgen ze een beter zicht op de kosten die overgewicht met zich mee brengt. Dat zegt Jan van Rijckevorsel, manager van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.
Van Rijckevorsel is donderdag benoemd tot bijzonder hoogleraar verzekeringsstatistiek aan de Universiteit van Amsterdam.
De kosten voor overgewicht gaan volgens de kersverse professor binnen een paar jaar met miljarden omhoog en vooral de verzekeraars zijn daar de dupe van. De financiële consequenties zullen voor hen niet te overzien zijn, waarschuwt hij.
"De kosten voor de behandelingen in ziekenhuizen en bij huisartsen zullen enorm stijgen. Als verzekeraars niet registreren welke mensen last hebben van overgewicht, draaien zij straks op voor de kosten."
Het aantal mensen met obesitas in Nederland verdubbelt de komende twintig jaar, zegt Van Rijckevorsel. "Het neemt Amerikaanse toestanden aan, meer dan vijftig procent van de Nederlanders heeft last van overgewicht. Mensen zullen sneller overlijden, hebben meer zorg nodig. Als we niet snel serieus iets aan het probleem doen, gaat dat ons miljarden kosten."
Van Rijckevoorsel adviseert verzekeraars mensen met obesitas al op jonge leeftijd te registreren. "Verzekeraars hebben op dit moment totaal geen beeld van het kostenplaatje. Het risico voor de verzekeraars kan dus niet goed worden ingeschat. Jonge mensen van wie duidelijk is dat ze aanleg hebben voor deze ziekte, want dat is het, moeten goed geregistreerd staan."
Enkele verzekeraars zijn al bezig met het ontwikkelen van polissen voor mensen zonder overgewicht. Zij hoeven minder premie te betalen dan mensen met overgewicht.
(Bron)

Vervolgens registreren we de drinkers, de autorijders, de motorrijders, de slechte groente-eters, noem maar op.
Alleen als u een perfect gewicht heeft, niet rookt, zeer matig bent met rode wijn en verder geen alcohol gebruikt, gezond eet en flink fietst, komt u in aanmerking voor de speciale verzekering - uiteraard wordt u wel gechipt, zodat ook bijgehouden kan worden of u niet te lang of te weinig in de zon komt, en of u wel een gezond slaappatroon heeft.
Huisdieren keren zich tegen eigenares

AMSTERDAM - Een 81-jarige Amerikaanse die meer dan honderd ratten, tientallen konijnen, zes parkieten, een hond, een kwartel en een kaketoe in haar woning hield, is door de politie naar het ziekenhuis afgevoerd met haar armen onder de open wonden, kennelijk beten van haar huisdieren.
Dat hebben de autoriteiten gemeld. De vrouw verkeerde in versufte toestand en had geen voedsel voor zichzelf in huis, liet een medewerkster van de gemeente weten.
Volgens haar was de vrouw overrompeld door het tempo waarmee de ratten zich hadden voortgeplant. "Het begon met twee, maar het liep uit de hand", zou de vrouw gezegd hebben. De dieren worden na behandeling door een dierenarts beschikbaar gesteld voor adoptie.
(Bron)
Rolstoeler maakt wilde rit op snelweg

AMSTERDAM - Een Amerikaan in een rolstoel heeft woensdag een wilde rit gemaakt. Bij een tankstation kwam de man met rolstoel en al vast te zitten in de grille van een vrachtwagen.
Vervolgens werd de rolstoeler over een afstand van ruim zes kilometer met snelheden tot tachtig kilometer per uur over de snelweg voortgeduwd.
De 21-jarige man, die met een gordel in zijn stoel vastzat, bleef ongedeerd, maar werd uit voorzorg naar een ziekenhuis overgebracht.
Rond vier uur 's middags kwam de volgende melding bij de politie binnen: "Dit gaan jullie niet geloven, maar een vrachtwagen met oplegger duwt een man in een rolstoel over de snelweg".
Ook de vrachtwagenchauffeur wilde het voorval pas geloven nadat hij uit zijn cabine was geklommen en de rolstoel met eigen ogen zag. De man in de rolstoel zou gelaten hebben gereageerd. "De man morste zijn frisdrank, maar was niet kwaad", wist de politie te melden.
(Bron)

woensdag, juni 06, 2007

OM gaat oprichters Voedselbank vervolgen

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de twee oprichters van de Voedselbank in Helmond vervolgen. Het echtpaar, een 52-jarige man en 60-jarige vrouw uit Aarle-Rixtel, wordt verduistering ten laste gelegd. Dat maakte een woordvoerster van het OM woensdag bekend.
De twee verdachten werden op 20 februari aangehouden en bleven twee weken in hechtenis. Het echtpaar zou, samen met een handvol vertrouwelingen, voor tienduizenden euro's achterover hebben gedrukt.
Sponsorgeld verdween in eigen zakken, wijn aangeboden door een importeur werd doorverkocht en geschonken vlees werd verkocht aan een Chinees restaurant.
Het aangehouden echtpaar richtte de Voedselbank Helmond op in 2003. Later noemden ze die de Voedselbank Nederland Zuid.
(Bron)

Laag.
Amsterdam wil metro doortrekken tot Schiphol

AMSTERDAM - Amsterdam wil de Noord-Zuidlijn in 2020 doorgetrokken hebben tot Schiphol en Amstelveen. Ook wenst Amsterdam een flinke uitbreiding van het metronet in het westen van de stad.
Het vergroten van het metrostelsel is nodig om het groeiende aantal reizigers op te vangen, aldus de gemeente Amsterdam woensdag bij de presentatie van de visie voor het openbaar vervoer tot en met 2020.
De mobiliteit in Amsterdam groeit de komende vijftien jaar met 20 procent. Als het rekeningrijden wordt ingevoerd, zal de mobiliteit nog eens extra groeien met 15 procent. "Ons openbaar vervoer kan dat absoluut niet aan. De stad wordt onbereikbaar als we niets doen", zei vervoerswethouder Tjeerd Herrema.
Eind dit jaar gaat de gemeente onderzoeken wat de uitbreiding van het metronet gaat kosten. In 2013 moet het eerste deel van de Noord-Zuidlijn gaan rijden, die het Centraal Station in Amsterdam met de Zuidas verbindt.
De metrolijn in het westen van Amsterdam loopt momenteel net voorbij station Sloterdijk. Herrema wil die lijn doortrekken naar Amsterdam-Noord of het Centraal Station. "We willen het ringetje afmaken. Vooral naar Noord is een interessante optie. Dat levert veel meer passagiers op." Een metro van Sloterdijk naar Amsterdam CS zal vooral concurreren met de trein.
Behalve een uitbreiding wil de gemeente de bestaande metro beter, mooier en sneller maken. Door automatisch rijden, zonder bestuurder, kan de frequentie omhoog. Het doel is zestien metro's per uur tijdens de spits, een verdubbeling van de acht die er nu per uur rijden.
Ook de kwaliteit moet flink omhoog. "Ik schaam me er nu voor hoe de metro in het oosten van de stad rijdt", aldus Herrema. Door opwaardering van het metronet moet de tevredenheid van reizigers omhoog van een 6,8 naar een 7,5. Nieuwe metrostellen moeten zo breed en lang mogelijk zijn om zoveel mogelijk capaciteit te kunnen bieden. Ook moeten metro's langer gaan rijden, in ieder geval tot 01.00 uur en mogelijk de hele nacht.
In de westkant van Amsterdam mikt Herrema op een verbetering van het busvervoer. Trams moeten wat hem betreft ruimte krijgen voor fietsen en kinderwagens. Door de invoering van de ov-chipkaart zijn de hokjes voor conducteurs niet meer nodig, die daarvoor gebruikt kunnen worden.
(Bron)

Arme Amsterdammers - 2020? Dat wordt dus wel 2030, zitten ze al die tijd in een grote bouwput :-(
Visser vangt antiekliefhebbers

SEOUL - Een Zuid-Koreaanse visser heeft octopussen opgehaald met in hun armen enkele antieke borden uit de 12e eeuw. Dat heeft de krant Chosun Ilbo woensdag bericht.
De fortuinlijke visser vond de inktvissen in zijn net. Sommige hadden scherven in hun armen, maar een octopus bleek een echte antiekliefhebber te zijn en koesterde een heel bord in zijn armen.
De borden dateren uit de tijd van de Koryo Dynastie, die het Koreaanse schiereiland overheerste van 916 tot 1392. De visser heeft zijn vondst overgedragen aan het Nationaal Maritiem Museum.
(Bron)

Vreemd verhaal!
Donner wil 200.000 extra mensen aan het werk zetten

ROTTERDAM - Het kabinet wil de komende vier jaar 200.000 meer mensen aan het werk helpen. Dat zei minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken woensdag tijdens een congres in Rotterdam over sociale innovatie.
Er moet volgens hem vooral geïnvesteerd worden in moeilijk te bemiddelen groepen, bijvoorbeeld degenen die langdurig in een uitkering zitten.
Het is volgens Donner ook zaak dat werknemers langer gaan werken om de gevolgen van de vergrijzing en de groeiende vraag naar personeel op te vangen. Daarom wil hij dat werkgevers meer investeren in ouderenbeleid en scholing.
Nederland kent nog te veel een cultuur dat mensen op hun 61e of 62e stoppen. "Terwijl mensen vaak best tot 65 jaar willen doorwerken als ze het gevoel wordt gegeven: je bent hier nodig."
"Dan moet er snel een participatietop komen, waar ook het ontslagrecht op de agenda staat. Dan kunnen we praten over verhoging van de arbeidsdeelname", stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW in een reactie.
Het kabinet hoopt tijdens de zogeheten participatietop die nog voor de zomer moet plaatsvinden, met werkgevers en de vakbeweging afspraken te maken om meer mensen aan het werk te helpen.
Maar het kabinet is het nog niet eens over de agenda van het topoverleg. Ook al staat de presentatie van het beleidsprogramma - de nadere uitwerking van het regeerakkoord - volgende week gepland.
Donner (CDA) wil op de top ook praten over een eventuele aanpassing van het ontslagrecht. Maar bewindslieden van PvdA en ChristenUnie voelen daar niets voor.
Ook sociale partners zijn verdeeld. Werkgevers achten een versoepeling van het ontslagrecht nodig om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren, maar vakbonden wijzen dat af.
Donner waarschuwde woensdag dat met het vasthouden van oude waarden, je niet verder komt in een veranderende wereld. Wel is het ontslagrecht volgens hem slechts één aspect in de discussie om meer mensen aan het werk te krijgen.
De behoefte aan meer flexibiliteit is er "met name om de talenten die er zijn daar te krijgen waar ze nodig zijn".
Volgens de minister is hij er nog niet met alleen extra mensen aan een baan te helpen. Nu met de aantrekkende economie zijn er kansen om degenen die nu langs de kant staan, aan de slag te krijgen.
"Maar het gaat er ook om dat je ze vasthoudt." Daarvoor zijn volgens hem bijvoorbeeld investeringen in scholing nodig.
(Bron)

Ik wist niet dat er zoveel klere-hangers zijn...
En vermoedelijk willen veel mensen best tot hun 65e doorwerken, maar dan moet de werkgever dat ook willen.
'Einde aan groei klanten voedselbank'

ROTTERDAM - Het afgelopen half jaar is het aantal mensen dat een beroep heeft gedaan op een voedselbank gestabiliseerd. "We zien dit vooral bij onze eigen voedselbank in Rotterdam.
Waar we op het hoogtepunt 2300 gezinnen hielpen, zitten we nu op 2000", zegt mede-oprichtster en voorzitter van de Stichting Voedselbank Nederland (SVN) Clara Sies aan de vooravond van de viering van het vijfjarig bestaan van de stichting.
Tot eind 2006 was nog sprake van een explosieve groei met een verdubbeling van het aantal gebruikers. Landelijk krijgen ongeveer 12.000 gezinnen regelmatig een voedselpakket. Gezinnen mogen bij de SNV maximaal drie jaar van de noodhulp gebruik maken.
Volgens Sies heeft vooral een wijziging in het gemeentelijk beleid voor de stabilisatie gezorgd. Ook de aandacht voor voedselbanken in de media heeft volgens haar meegeholpen bij die koerswijziging, "In Rotterdam is de aanvraagtijd voor een uitkering verkort.
Moet de aanvrager nog steeds te lang wachten dan kan hij of zij een beroep doen op een voorschot van 90 procent." Zij erkent dat met deze maatregelen de problemen niet in één keer zijn opgelost, maar zegt wel dat het schrijnende gevallen voorkomt.
De initiatiefnemers van een van de eerste voedselbanken in Nederland, Sjaak en Clara Sies, kwamen op het idee voor de oprichting vanuit hun eigen ervaring als uitkeringsgerechtigden. In augustus 2001 begonnen zij met de voorbereidingen om een voedselbank op te zetten. Inspiratie en ervaring deden zij op bij een van de voedselbanken in de Belgische provincie Antwerpen.
De afgelopen vijf jaar is dit particulier initiatief uitgegroeid tot een landelijk opererende organisatie die "een bijdrage wil leveren aan de vermindering van (verborgen) armoede en verspilling in Nederland". Het echtpaar Sies stuurt vanuit de hoofdvestiging in Rotterdam de bijna tachtig steunpunten door het hele land aan die ook onder de naam Voedselbank werken.
De SVN is niet de enige organisatie die zich met voedseldistributie voor armlastigen bezighoud. Met de Federatie van Voedselbanken was de SVN dit voorjaar in onmin over de te varen koers. "Inmiddels zijn we in gesprek over een intensieve samenwerking. De intentie is om de boel samen te voegen. Je vult elkaar aan."
Het vijfjarig bestaan wordt vrijdag feestelijk gevierd in de distributieloods aan de Keilestraat in Rotterdam. "Ondanks het gegeven dat een Voedselbank eigenlijk in een land als Nederland niet zou mogen bestaan, willen wij dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan." Naast een markt met non-food artikelen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Voedselbank, verzorgen Voedselbankambassadeurs Antonie Kamerling en Joris Lutz optredens.
(Bron)
Studente vindt eigen foto in pornoblaadje

AMSTERDAM - De 17-jarige studente Lara Coton uit het Engelse Staffordshire onderneemt juridische stappen tegen de Britse pornomaatschappij TVX Films. Het entertainmentbedrijf gebruikte haar foto op de voorpagina van een pornotijdschrift, zonder toestemming te vragen aan de minderjarige Coton.
Een vriend van de studente tipte haar dat zij in een zwart jurkje stond afgebeeld op de cover van het seksblad. Haar moeder had de foto genomen tijdens een vakantie, toen Coton veertien jaar oud was. In 2006 mailde zij de foto naar een kunstwebsite, die artistieke foto's verzamelt van Engelse studentes.
"Ik vind het afschuwelijk dat mijn foto is gebruikt om een pornofilm te promoten", reageerde de onthutste Lara op de publicatie. De tiener eist een financiële tegemoetkoming, omdat de afbeelding ook op de dvd-hoes van de film 'Body Magic' staat afgebeeld.
Het blad heeft aangekondigd de voorplaat aan te passen. Als excuus gaf TVX Films aan dat het er vanuit ging dat Lara's foto's 'publiek bezit' waren.
(Bron)
Lundia maakt doorstart in Roemenië

VARSSEVELD - Meubelfabrikant Lundia verplaatst een groot deel van de productie van Varsseveld naar Roemenië. Dat maakte interim-directeur Geert van der Schuur van Lundia woensdag bekend. Tien à vijftien mensen blijven speciaalmeubelen in Nederland maken.
Lundia sloot onlangs negen aan de fabrikant gelieerde meubelwinkels in Nederland. Negentig mensen kwamen daardoor op straat. Volgens Van der Schuur zijn de overige vijftien winkels rendabel. De meubelproductie wordt naar Roemenië verplaatst om de kosten te beheersen.
(Bron)
Kabinet trekt 441 miljoen uit voor centra voor gezin

DEN HAAG - Het kabinet trekt de komende vier jaar 441 miljoen euro uit om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van Centra voor Jeugd en Gezin.
Minister André Rouvoet gaat dat woensdag bekendmaken op de Kindertop in Hilversum. Ingewijden hebben een bericht van De Telegraaf hierover bevestigd.
De Centra voor Jeugd en Gezin krijgen als taak vroegtijdig in te grijpen bij problemen. Ze richten zich op kinderen van nul tot negentien jaar en worden gevestigd in consultatiebureaus, scholen, gezondheidscentra en buurthuizen. De eerste centra komen in de vier grote steden. Daarna komen de veertig probleemwijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) aan de beurt.
Het is de bedoeling dat elk kind dat in Nederland wordt geboren vanaf volgend jaar een elektronisch dossier krijgt met informatie over het kind, het gezin en de omgeving. Alle instanties kunnen informatie toevoegen, maar ze kunnen het dossier niet inzien.
De jeugdgezondheidszorg kan dat wel. Zij beoordeelt of ingrijpen nodig is. Ook komt er in 2009 een verwijsindex, die moet voorkomen dat hulpverlenende instanties langs elkaar heenwerken.
(Bron)

Big Brother?
Roeier overlijdt na aanvaring met schip

ALMERE - Een roeier is dinsdag om het leven gekomen nadat een binnenvaartschip hem overvaren had. Dat heeft de politie dinsdagavond laten weten.
Het ongeval gebeurde even na 19.30 uur in de Hoge Vaart in Almere. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk.
Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) kwam een andere inzittende van de roeiboot met de schrik vrij. De schipper en deze roeier worden gehoord.
(Bron)
Rijksoverheid oefent met cyberterreur

AMSTERDAM - De Rijksoverheid houdt woensdag een oefening waarbij een aanval van hackers op "allerlei vitale systemen" wordt nagespeeld. Woordvoerder Frank Wassenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt een bericht van de strekking op Bright.nl.
Bij de oefening zijn verschillende ministeries betrokken. De oefening duurt woensdag tot het einde van de middag. Nadere details worden daarna bekendgemaakt.
Volgens Bright was de oefening al geruime tijd geleden gepland. Ze zou dan ook geen verband houden met een recente cyberaanval op Estland, die zou zijn veroorzaakt door Russische hackers.
(Bron)
Boze buurtbewoner bekogelt stratenmakers

AMSTERDAM - Een 29-jarige man is dinsdag in Gorinchem aangehouden voor het bekogelen van stratenmakers met straatstenen. Hij was boos omdat hij wakker was geworden door hun werkzaamheden, meldt de politie woensdag.
Op de kruising van de Langendijk met de Hoogstraat waren stratenmakers sinds 07.30 uur aan het werk. De verdachte zou wakker zijn geworden van de werkzaamheden. Hij was daarover zo geïrriteerd dat hij de werklui de hele morgen zou hebben lastig gevallen.
Nadat hij hen een aantal scheldwoorden had toegevoegd, begon hij de stratenmakers volgens de politie met straatstenen te bekogelen. De man zou ook een 54-jarige stratenmaker een aantal keer tegen het been hebben getrapt. Deze deed aangifte.
De politie heeft de Gorinchemer daarop aangehouden.
(Bron)
Kinderarbeidschandaal bij Esprit

DÜSSELDORF - Het Duitse modeconcern Esprit heeft elk contact verbroken met een Indiase firma die zich schuldig maakte aan kinderarbeid. De ondernemer in India liet topjes maken door kinderen die soms nog geen twaalf jaar oud waren.
Esprit reageerde nadat het concern door het Duitse tijdschrift Stern met de misstanden was geconfronteerd. Esprit-topman Thomas Grote zegt zich bedrogen te voelen door de fabrikant. In contracten die Esprit sluit, wordt kinderarbeid expliciet uitgesloten.
De werkplaats in New Delhi, die ook volgens Indisch recht illegaal was, is inmiddels verdwenen. De kinderen maakten er tienduizenden topjes onder onmenselijke toestanden, aldus Stern.
Volgens het weekblad willen of kunnen andere bedrijven niet uitsluiten dat kinderen een deel van hun producten maken. Onder meer C&A en Lidl konden geen toezegging doen dat in hun productielijn geen kinderarbeid voorkomt. H&M noemde het onmogelijk een dergelijke garantie te geven.
Esprit was vorig jaar ook al in opspraak. Het concern haalde 200.000 reclamefolders terug omdat op enkele knopen van een afgebeeld vest een hakenkruis leek te staan. Media waarschuwden voor misbruik van vest en reclamefolder door neonazi's.
(Bron)
Daklozen krijgen brievenbus in park

AMSTERDAM - Daklozen in Amsterdam hebben woensdag een brievenbus gekregen in het park waar zij overnachten. Het is de bedoeling dat het contact met de sociale dienst hierdoor soepeler verloopt en de zwervers gemakkelijker een uitkering kunnen aanvragen.
Tien brievenbussen zijn geplaatst door de de belangenvereniging voor drugsgebruikers MDHG. Tot op heden kregen veel daklozen geen uitkering doordat controleurs hen geregeld misliepen.
De daklozen hadden opgegeven dat ze op een bepaalde plaats overnachtten. Wanneer controleurs ze niet aantroffen, werd een uitkering geweigerd.
Volgens een woordvoerder van de MDHG is lastig te omschrijven bij welke struik een dakloze precies ligt. Bovendien zijn zwervers niet dag en nacht bij dezelfde struik te vinden.
Daarom heeft de vereniging tien brievenbussen geplaatst in verschillende Amsterdamse parken. Wanneer een zwerver niet aanwezig is, kan een controleur een briefje achterlaten in de bus.
Ook moet die een herkenningspunt worden, waardoor het voor de zwerver gemakkelijker is zijn slaapplaats te omschrijven. Het is volgens de MDHG de eerste keer dat daklozen in Nederland een brievenbus krijgen.
(Bron)
Reclame voor 'helende' hanger BioStabil van de buis

AMSTERDAM - De televisiereclame waarin Tineke de Nooij voor Tel Sell BV de 'helende' hanger BioStabil 2000 aanprijst, is misleidend. De reclame mag niet meer op televisie verschijnen. Dit maakte de Reclame Code Commissie woensdag bekend.
In de reclame voor de BioStabil, een hanger die zou zorgen voor een sterk magnetisch veld en spanningen in het lichaam in balans zou brengen, wordt gesproken over 'de wereldwijde gepatenteerde BioStabil'. Maar de aanvraag voor dit wereldwijde patent is nog in behandeling.
Ook wekt de reclame de indruk dat door de hanger spanningen kunnen worden voorkomen of juist worden weggenomen. BioStabil zou de kans op lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk en hoofdpijn verminderen. Dat de hanger deze werking zou hebben is niet voldoende bewezen.
(Bron)
Teletubbies in actie tegen homobeleid Polen

DEN HAAG - Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po hebben woensdag bij de Poolse ambassade in Den Haag in duidelijke teksten hun afkeer laten blijken tegen de antihomo-uitlatingen van de Poolse regering.
De Teletubbie-figuren raakten onlangs in het Oost-Europese land in opspraak, nadat de regering had laten onderzoeken of ze tot homoseksualiteit aansporen.
Voor de Jonge Socialisten (JS) in de PvdA was dat reden voor actie. "De Europese Unie moet duidelijk maken dat Polen geen keuze heeft. Wil zij volwaardig lid van de EU blijven, dan zal Polen gelijke rechten voor iedereen moeten respecteren", aldus JS-voorzitter Ruben Zandvliet.
Actievoerders, verkleed als de hoofdpersonen van de kleuterserie, ontrolden voor de ambassade een spandoek met daarop teksten als 'Homo's uit Polen, Polen uit de EU' en 'Maak van Polen een echt EU-land'.
Iedereen die de Poolse ambassade binnenging kreeg een flyer overhandigd, waarin de JS uitleggen hoe het homobeleid van Polen in contrast staat met het Europese beleid.
"Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet duidelijk maken dat het een kwestie is van aanpassen en gelijke rechten voor homo's en hetero's accepteren, of opkrassen uit de EU", aldus Zandvliet.
Bij de actie was ook Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid van de PvdA, aanwezig. "Deze ludieke actie ondersteun ik graag. De Poolse regering moet keihard de waarheid worden verteld. De uitlatingen over onder meer de Teletubbies zijn onacceptabel. De Nederlandse regering moet hierin het voortouw nemen en Polen zeggen dat dit niet kan zo", aldus Bouwmeester.
De Poolse ombudsman voor kinderrechten Ewa Sowinska verrichtte in opdracht van de regering een diepgravend onderzoek naar de Teletubbies. Volgens haar hebben de vier peuterhelden echter geen negatief effect op de psychische ontwikkeling van kinderen.
De huidige Poolse leiders haalden zich al eerder de woede van mensenrechtenorganisaties op de hals met meningen en maatregelen die homoseksuelen zouden discrimineren.
(Bron)

Maakt Polen zich eigenlijk ook druk om Donald Duck? Een eend met uniformjasje en petje, zonder broek, die 3 neefjes verzorgt?
Duizenden huishoudens benutten inkomenssteun niet

DEN HAAG - Duizenden huishoudens laten jaarlijks honderden en soms wel duizenden euro's liggen, omdat ze geen gebruikmaken van hun recht op inkomensondersteuning zodra ze onder het sociaal minimum zakken.
Het gaat onder meer om de huur en de schoolkosten van kinderen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerd onderzoek 'Geld op de plank' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Het onderzoek is weliswaar gebaseerd op cijfers uit 2003, maar volgens mede-auteur Stella Hoff is het probleem van 'niet-gebruik' nu niet veel minder. Dat komt volgens haar doordat burgers nog altijd zelf het initiatief moeten nemen.
Daarnaast zijn mensen vaak niet goed op de hoogte en vinden zij de procedures ingewikkeld. Soms is dat zo erg, dat men het te ontvangen bedrag de rompslomp niet waard vindt.
Zo kwamen in 2003 circa 170.000 mensen in aanmerking voor aanvullende bijstand, omdat ze onder het sociaal minimum zaten. Ruim tweederde maakte geen gebruik van dit recht en liep dat jaar gemiddeld bijna 2500 euro mis.
Steeds meer 65-plussers hebben bijvoorbeeld een onvolledige AOW en komen zo onder het bijstandsniveau terecht. Van de 54.000 gepensioneerden die in 2003 recht hadden op aanvullende bijstand, bleek echter zeventig procent die niet te ontvangen.
Ook deed in dat jaar ruim de helft van de 84.000 huishoudens die in aanmerking kwamen voor de zogeheten langdurigheidstoeslag, daarop geen beroep. Zij lieten daardoor 318 tot 454 euro liggen.
De langdurigheidstoeslag kunnen gemeenten verstrekken aan mensen die een aantal jaren leven van een minimuminkomen en geen perspectief hebben op een betaalde baan.
Lokale overheden kunnen huishoudens op het sociaal minimum ook kwijtschelding verlenen voor bepaalde gemeentelijke heffingen. Deze mogelijkheid liet echter 45 procent van de ruim 500.000 gerechtigden lopen.
Het recht op huursubsidie, inmiddels huurtoeslag, werd in 2003 door 27 procent van de bijna 900.000 huishoudens die ervoor in aanmerking kwamen, onbenut gelaten. Hier ging het om misgelopen steun van gemiddeld 113 euro per maand.
In dat jaar gebruikte ook 37 procent van de ruim 300.000 ouders de mogelijkheid niet om subsidie te ontvangen voor het lesgeld en schoolkosten van de kinderen. Dat scheelde hen in 2003 gemiddeld 780 euro.
(Bron)

Maar ja, als je dan kwijtschelding aanvraagt voor de gemeentelijke belastingen, krijg je maanden later ineens een aanmaning. Waarop je belt, te horen krijgt dat er geen kwijtscheldingsverzoek is binnengekomen, en je opnieuw die aanvraag indient.
Op de een of andere manier duurt dat allemaal een tijdje.
Je hoort niets meer, en - jaha, dóm - je denkt dat het wel goed zal zijn.
Waarop je ineens een brief van een deurwaarder krijgt. Terwijl je net een baan hebt gevonden. En sja, nu zit je net boven bijstandsniveau, dus geen recht op kwijtschelding, pech. Ook al zat je de eerste driekwart van het jaar onder bijstandsniveau en zou je die kwijtschelding volgens de regels wel moeten krijgen.

Ik vraag me ook af waarom die langdurigheidstoeslag bijvoorbeeld niet automatisch uitbetaald wordt, de gemeentes weten precies wie daarvoor in aanmerking komen.
Zit dat geld ergens in een potje te wachten of er iets mee gebeurt?
Journalist ontslagen om verhouding

DEN BOSCH - Een redacteur van het Katholiek Nieuwsblad is ontslagen omdat hij na een buitenechtelijke relatie heeft besloten van zijn vrouw te scheiden. Dat heeft directeur Peter Lambriex meegedeeld.
Volgens de directeur wist de betrokken redacteur dat hij daarmee inging tegen "de principiële uitgangspunten en het redactiestatuut dat hij bij zijn functieaanvaarding heeft ondertekend".
De man probeerde over te stappen naar de commerciële afdeling, waar de medewerkers zich niet met de principiële uitgangspunten akkoord hoeven te verklaren. De directie stemde daar niet mee in en bood hem een afvloeiingsregeling aan, die de journalist niet accepteerde.
De zaak diende maandag bij de kantonrechter, die uiterlijk 19 juni uitspraak doet.
Het Katholiek Nieuwsblad gaat uit van de leer van de Rooms-Katholieke Kerk, die het huwelijk als onontbindbaar beschouwt. Het blad verschijnt sinds oktober 1983, aanvankelijk twee keer per week en sinds Kerstmis 1993 één keer per week. Het heeft ongeveer 12.000 abonnees.
(Bron)

Ik vraag me af: stel dat iets soortgelijks bij een islamitisch medium zou gebeuren?
Landelijke proef met anoniem solliciteren

AMSTERDAM - Uitzendbureau Manpower gaat experimenteren met anoniem solliciteren. Bij het aanbieden van kandidaten aan bedrijven worden alleen nog feitelijke mededelingen en ervaring genoemd en niet meer de naam van de kandidaat.
Daarmee moeten meer allochtonen aan werk worden geholpen. Het uitzendbureau en het Taskforce Jeugdwerkloosheid presenteren de plannen voor de proef dinsdag, schrijft het AD.
Eerder werden al lokale proeven met anoniem solliciteren gehouden, maar het is nu voor het eerst dat een dergelijk initiatief op landelijk niveau wordt gehouden.
Onderzoek wijst volgens de krant uit dat de werkloosheid onder allochtonen drieënhalf keer zo hoog is als bij autochtonen. Eén van de belangrijkste problemen voor allochtonen blijft volgens het AD discriminatie op de arbeidsmarkt.
Dertig procent van de werknemers en de werkgevers staan positief tegenover anoniem solliciteren, blijkt uit onderzoek door TNS Nipo in opdracht van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en Manpower. Ruim een op de vijf werkgevers wil er ook echt aan meewerken.
(Bron)

Geldt dit alleen voor jongeren? En hoe pakken ze dat aan, stel dat je in het buitenland je opleiding hebt gedaan?
Lebbis en Jansen stoppen met oudejaarsconference

AMSTERDAM - Het cabaretduo Lebbis en Jansen verzorgt dit jaar geen oudejaarsconference. Dat heeft impresariaat Harry Kies maandag gemeld. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Hans Sibbel en Dolf Jansen in december niet hun visie op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar geven.
Beide cabaretiers hebben de afgelopen jaren al vaker soloprogramma's gemaakt. Een zegsvrouw van het duo beklemtoont echter dat het tweetal niet uit elkaar is. "Ze willen echter de routine van de afgelopen twintig jaar doorbreken", zei hun woordvoerster. "Ze hebben nu de helft van hun leven elk eind van het jaar hetzelfde gedaan. Het kan artistiek verfrissend zijn om dat patroon eens te veranderen."
Dolf Jansen gaat wel in zijn eentje een voorstelling maken waarmee hij de laatste maanden van het jaar langs de theaters trekt. Hans Sibbel prolongeert komend seizoen zijn soloprogramma Het Kwaad.
Lebbis & Jansen trokken met hun oudejaarsconference al jarenlang uitverkochte zalen. Het duo kent elkaar via de atletiekvereniging, waar zij in 1988 hun eerste oudejaarsvoorstelling speelden. In 1989 won het tweetal op het Leids Cabaret Festival zowel de jury- als de publieksprijs. Zij imponeerden destijds de zaal door tijdens de voorrondes een totaal ander programma te spelen dan in de finale.
De VARA zond de oudejaarsconferences van Lebbis & Jansen vanaf 1994 op de radio, en vanaf 1999 ook op televisie uit.
(Bron)

Jammer :-(
Helft vakantiekrachten heeft geen contract

UTRECHT - Ruim de helft van de vakantiekrachten heeft geen arbeidscontract en 46 procent ontvangt geen loonstrookje. Ook worden vakantiekrachten slecht geïnformeerd over hun cao. Dit blijkt uit de vakantiewerktest van CNV Jongeren.
Al ruim 2300 vakantiekrachten hebben de test ingevuld op www.vakantiebaantje.com. Van hen weet slechts 40 procent of zij wel 's avonds mogen werken. Een kwart van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar werkt meer dan zij mogen en een derde van alle vakantiekrachten krijgt onvoldoende pauze, blijkt uit de test.
"Dit is zorgelijk" vindt Klaas Pieter Derks, voorzitter van CNV Jongeren. Hij wil dat de werkgeversorganisaties zich hard gaan maken voor een goede voorlichting. "Hierin zouden we kunnen samenwerken", aldus Derks.
(Bron)
Een zonkrachtalarm. En dan word je wakker terwijl de wereld in nevelen gehuld is. Als de nevel optrekt, gaat het regenen.
Sja. De zon is wel gaan schijnen, maar helemaal onbewolkt is het hier geloof ik nauwelijks geweest.

dinsdag, juni 05, 2007

'Twee op drie werklozen grote steden kansarm'

AMSTERDAM - Het aantal kansarmen op de arbeidsmarkt stijgt in de grote steden. Tweederde van de bijna 150 duizend mensen in de bijstand in de grootste negen steden hebben weinig kans op betaald werk.
Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van cijfers van de Vereniging van Directeuren van Sociale Diensten.
Vooral laagopgeleide ouderen met te weinig vaardigheden om aan werk te komen en mensen die kampen met psychische, fysieke of verslavingsproblemen hebben weinig kans op een baan. In Rotterdam en Den Haag zitten bijna zeven op de tien uitkeringsgerechtigden langer dan twee jaar in de bijstand, schrijft de krant.
Het totaal aantal mensen in de bijstand is het afgelopen jaar gedaald van 326 duizend naar 297 duizend. Bijna de helft van de uitkeringsgerechtigden woont in een van de grootste negen steden, meldt de Volkskrant.
Vooral jonge werklozen en mensen die nog niet lang in de bijstand zitten zouden de afgelopen tijd een baan hebben gevonden. Het percentage bijstandsgerechtigden waar sociale diensten moeilijk voor kunnen bemiddelen omdat ze ouder zijn of al langer een uitkering ontvangen, is daardoor gestegen.
(Bron)
Overwerkte agent steekt zichzelf neer

AMSTERDAM - Een overwerkte agent uit Japan heeft zichzelf neergestoken om verlof te krijgen. De Japanner was oververmoeid geraakt nadat hij gedurende een aantal maanden veel te lange werkdagen had gemaakt.
De 44-jarige agent zag geen andere uitweg om verlof te krijgen, en stak zichzelf met een keukenmes in de buik. Dat meldt het Gazet van Antwerpen dinsdag.
De agent verklaarde aan collega-agenten dat hij was neergestoken door een onbekende. Onderzoek wees echter uit dat hij zichzelf had verwond.
Uiteindelijk gaf de agent toe dat hij aan het einde van zijn krachten was en dat hij het niet meer kon opbrengen om te werken.
(Bron)
Bijna 1.700 gitaristen spelen 'Smoke on the water'

AMSTERDAM - Bij een wereldrecordpoging in de Amerikaanse stad Kansas City hebben zondag bijna zeventienhonderd gitaristen tegelijkertijd het welbekende nummer uit de jaren '70, Smoke on the water van Deep Purple ten gehore gebracht.
Er waren zelfs vanuit Duitsland deelnemers naar Kansas City afgereisd om daar in een honkbalstadion aan de recordpoging deel te nemen. Het oude record stond op 1.323 deelnemers en stamde uit 1994.
Volgens de eerste schattingen speelden zondag 1.683 mensen het herkenbare loopje op hun (akoestische) gitaar.
De radiozender die de recordpoging organiseerde zal een deelnemerslijst en foto- en videomateriaal naar de uitgever van het Guinness Book of World Records sturen om het record zijn officiële status te geven.
(Bron)
NS wijzigt dienstregeling Noord-Nederland

ZWOLLE - De NS voert per 10 juni een nieuwe dienstregeling voor het noorden van het land in, zo meldde het bedrijf dinsdag. De spoorwegen doen dit na kritiek op verslechterde verbindingen vanuit het noorden richting de Randstad.
Na de invoering van de nieuwe landelijke dienstregeling eind vorig jaar klaagden veel reizigers in het oosten en noorden over langere wachttijden.
Door de openingstijden van de IJsselbrug vlak vóór het station Zwolle aan te passen, kan de NS de dienstregeling van het traject Amersfoort via Zwolle naar Leeuwarden en Groningen aanpassen.
Ook sluiten de treinen nu beter aan op bussen en regionale sporen in Drenthe, Groningen en Friesland, aldus de spoorwegen.
Reizigers worden de komende dagen via flyers en omroepberichten op de hoogte gesteld.
(Bron)
India lokt luipaarden met ringtones met veegeluid

AHMEDA - Boswachters in de provincie Gujarat in het westen van India gebruiken om luipaarden te vangen telefoons met ringtones met veegeluiden. De methode is in de afgelopen weken succesvol gebleken.
In Gujarat zijn inmiddels vijf luipaarden in de val gelopen, aldus medewerker Vasani van het bosbeheer in Gujarat maandag.
De boswachters in Gujarat zijn meer energie gaan steken in de jacht op luipaarden, omdat de katachtige roofdieren bij hun zoektocht naar voedsel steeds vaker in dorpen opduiken.
De bosbeheerders sluiten hun mobiele telefoons aan op boxen en spelen ringtones af met geluiden van onder meer loeiende koeien en kraaiende hanen.
Luipaarden die op de geluiden aflopen, komen in een kooi terecht. Gevangen dieren worden teruggezet in bebost gebied.
(Bron)

En waarom komen ze steeds vaker in/bij dorpen?
Daniel Lohues in voorprogramma The Rolling Stones

NIJMEGEN - Daniel Lohues & The Louisiana Blues Club staan vrijdag 8 juni in het voorprogramma van The Rolling Stones in Nijmegen. Dat maakte Mojo maandag bekend.
Lohues werd bekend als zanger van Skik, maar bouwde daarna een solocarrière op. Eerder al werd bekend dat Van Morrison special guest is bij het optreden.
Een aantal jaren geleden maakte Lohues zijn jeugddroom waar door in Amerika met lokale bluesmuzikanten een album op te nemen met de titel Ja Boeh.
Inmiddels is de Louisiana Blues Club met Lohues nog een album (Grip) verder. Deze zomer tourt de zanger/gitarist weer met zijn Amerikaanse bluesvrienden in een aantal clubs en op festivals.
Het concert van The Rolling Stones is in het Goffertpark. De NS zetten extra treinen in na afloop.
(Bron)
'Mislukte automatisering kost een Betuwelijn per jaar'

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid besteedt jaarlijks vier tot vijf miljard euro aan automatiseringsprojecten die mislukken. Dat is evenveel als de totale kosten van de aanleg van de Betuwelijn tot nu toe, stellen deskundigen in dagblad Trouw.
Sommige kenners komen zelfs tot een hogere schatting. Volgens hoogleraar computertechnologie Jan Friso Groote van de Technische Universiteit in Eindhoven zou in 2004 bijvoorbeeld zes miljard euro zijn uitgegeven aan volledig mislukte projecten, en nog eens negen miljard euro aan projecten met grote of kleinere problemen.
De overheid zou volgens de deskundigen meer geld aan it-projecten verspillen dan het bedrijfsleven. Dat komt vooral omdat politici steeds nieuwe eisen aan softwaresystemen stellen, die niet realistisch zijn. Zo moest de Belastingdienst een net ingevoerd systeem voor de uitkering van huur- en zorgtoeslagen na een jaar al weer vervangen, omdat het te veel fouten zou maken.
De software had vijftig miljoen euro gekost, maar een jaar later vervangt de dienst het volledige automatiseringssysteem alweer.
(Bron)
Overwerkte Afrikanen hebben geen energie voor seks

JOHANNESBURG - Zuid-Afrikaanse werknemers klagen dat zij geen energie meer hebben voor seks. De arbeiders zijn in staking over hun salaris en arbeidsomstandigheden en legde deze nieuwe klacht aan de vakbond voor.
Monroe Mkalipi, een regionale bestuursvoorzitter van de invloedrijke COSATU federatie voor handelsbonden, heeft geklaagd dat de werkomstandigheden zo zwaar zijn voor de werknemers, dat zij 's avonds niet meer kunnen presteren in de slaapkamer.
"Het werk is zo uitputtend dat het echt een probleem is geworden om onze familie uit te breiden als we 's avonds thuiskomen", zei hij in het SAPA nieuws.
De werknemers van de publieke sector zijn in overleg met de overheid om hun salaris voor het eerst sinds 2004 te verhogen.
(Bron)
Uniek onderzoek naar gezondheid verkeersdeelnemers

ARNHEM - Vrijwilligers van de GGD en de gemeente Arnhem gaan donderdag in de ochtendspits in hun woonplaats voor de eerste keer op pad om de effecten van luchtverontreiniging en fijnstof op verkeersdeelnemers te meten. De proef wordt het komende jaar vijftig maal herhaald.
De vrijwilligers rijden twee uur lang door het verkeer op de fiets, in de auto of in de bus. Direct na hun tocht volgt een gezondheidsonderzoek op bloed en longen. Volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de GGD Arnhem is in de hele wereld nog nooit zo uitgebreid onderzocht welke verkeersdeelnemers het meeste last hebben van verontreiniging, aldus een woordvoerster maandag.
De vrijwilligers laten zich voordat zij de straat op gaan bloed afnemen. Ook wordt de longfunctie getest en worden ontstekingsreacties in de longen gemeten. Nadat zij twee uur door de ochtendspits hebben gereden, worden die onderzoeken herhaald. De verwachting is dat het verkeer effect heeft op de gezondheid, zegt onderzoekster Moniek Zuurbier.
Om zoveel mogelijk verschillende gegevens te verzamelen, rijden de deelnemers de ene keer door de drukste spitsstraten en de andere keer door een rustige omgeving. Zowel benzine- als dieselauto's doen mee aan het onderzoek. Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden, zodat ook het verschil tussen belasting in een diesel- en in een elektrisch aangedreven trolleybus gemeten kan worden.
In Nederland is in 1990 voor de laatste keer onderzoek gedaan naar blootstelling aan luchtverontreiniging onder automobilisten en fietsers. Maar in dat onderzoek zijn de acute gezondheidseffecten niet onderzocht, zegt Zuurbier. Bovendien is volgens haar het wagenpark sinds 1990 zo veranderd, dat de gegevens niet meer kunnen kloppen.
(Bron)
Koffie goed voor mentale gezondheid

WAGENINGEN - Mannen die dagelijks drie koppen koffie drinken, blijven mentaal in een betere conditie dan leeftijdgenoten die helemaal geen koffie drinken.
Mannen die meer dan drie kopjes per dag consumeren, hebben ook minder last van aftakelend geheugen, maar meer dan degenen die zich aan de drie dagelijkse drie koppen houden.
Dat blijkt uit een onderzoek van neuropsycholoog en epidemioloog Boukje van Gelder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij promoveert volgende week aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar strategieën om dementie tegen te houden.
Van Gelder analyseerde de gegevens van meer dan duizend mannen die geboren zijn tussen 1900 en 1920. De mannen vulden enkele keren vragenlijsten in, waaruit de onderzoekster hun mentale conditie kon afleiden. Ook kreeg Van Gelder zo inzicht in voeding en leefstijl.
Uit het onderzoek kwamen ook al bekende gegevens opnieuw naar voren, zoals het feit dat visolie een gunstige invloed heeft op de toestand van het geheugen. Mannen die elke week een portie magere en een portie vette vis aten, waren in een betere conditie. Ook het hebben van een relatie en voldoende lichaamsbeweging houden het verstand scherper, aldus Van Gelder.
De promovenda wil dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de combinatie van diverse leefstijlfactoren op mentale achteruitgang. "Je zou bijna zeggen dat sportieve mannen, die vis eten en matig koffie drinken langer gezond blijven. Maar dat moet nog wetenschappelijk worden vastgesteld", aldus Van Gelder.
(Bron)
Weer stroomstoring op het spoor

UTRECHT - De spoorwegen werden dinsdag wederom getroffen door een lastige stroomstoring. Even na acht uur ontstonden problemen met de spanning rond station Driebergen-Zeist.
Het treinverkeer tussen Utrecht en Maarn werd stilgelegd omdat wissels en seinen niet meer werkten, aldus ProRail. De stremming was na ongeveer een uur voorbij.
Reizigers op de drukke trajecten Utrecht-Arnhem en Utrecht-Nijmegen moesten gedurende die tijd omrijden via Den Bosch. Ook het goederenvervoer had last van de stremming.
Maandag veroorzaakten stroomstoringen bij Rotterdam en Almelo grote problemen.
(Bron)
Zeebiologen luiden noodklok over kabeljauwvangst

DEN HAAG/BRUSSEL - Omdat er te weinig jonge haring, schol, kabeljauw, tong en wijting is, adviseren visserijbiologen maandag om voor 2008 weer minder van deze vissen te vangen en zelfs geheel te stoppen met het vangen van kabeljauw.
Het advies van de internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee borduurt voort op een tendens die al enige jaren aan de gang is, aldus het ministerie van Landbouw.
Het advies verschijnt wel wat vroeger dan voorgaande jaren, aangezien de Europese Commissie zich er dit jaar niet pas in het najaar over wil buigen. De uiteindelijke vangsthoeveelheden stellen de Europese ministers overigens pas in december vast.
De 27 EU-landen zijn het eens over een reddingsplan voor paling. Frankrijk en Spanje hebben hun eerdere verzet opgegeven, zo bleek maandag in een overleg van EU-ambassadeurs in Brussel. De ministers van Visserij kunnen het akkoord volgende week definitief aannemen.
Afgesproken is om de komende jaren steeds meer gevangen glasaal (jonge paling) terug te zetten in zee. In 2013 moet 60 procent van de glasaal weer teruggaan om de kans te krijgen tot volwassen paling te groeien.
De Europese Commissie wilde eigenlijk in 2013 al op een percentage van 75 procent zitten, maar dat bleek niet haalbaar.
Frankrijk en Spanje verdienen veel geld met de verkoop van glasaal naar vooral China. De jonge paling wordt daar als een delicatesse gezien.
(Bron)

Helaas ook geen nieuws :-(
Bejaardenband bestormt Britse hitparade

LONDEN - Een popgroep van Britse bejaarden bestormt de Britse hitparades. De seniorenband The Zimmers scoort met een coverversie van My Generation van The Who. Britse media spreken over Zimmermania.
Leadzanger van de 40-koppige groep is Alf Carretta, met zijn negentig jaar een van de jonge broekjes van de band. Bij elkaar zijn de leden 3000 jaar. Oudste zanger is de 100-jarige Buster Martin.
De video van het lied op internet werd al ruim 2,3 miljoen keer bekeken. The Zimmers zijn genoemd naar het Engelse woord voor een looprekje. De groep is bedacht door een documentairemaker die werd geconfronteerd met vereenzaamde ouderen.
(Bron)

Maar een band van bejaarden is op zich toch niets nieuws?


Keith Richards wil ook in rolstoel blijven toeren

AMSTERDAM - Zelfs als hij in een rolstoel belandt, zou Keith Richards blijven toeren met de Rolling Stones. Dat zegt de 63-jarige gitarist naar aanleiding van de start van de zomertournee van de band, dinsdag in het Belgische Werchter.
Vorig jaar werden meerdere concerten van de Stones afgelast omdat Richards een hersenoperatie moest ondergaan. Hij was uit een boom gevallen toen hij een kokosnoot wilde plukken.
De tournee brengt de rockers op leeftijd deze zomer langs plaatsen waar ze niet eerder kwamen, zoals Servië en Oekraïne.
Uiteraard worden voor de Bigger Bang Tour 2007 ook de landen aangedaan waar de Rolling Stones al vele malen eerder op het podium stonden, zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland. Vrijdag staan de Stones in het Goffertpark in Nijmegen.
"Europa is zo'n divers gebied", zegt Mick Jagger. "Elke nieuwe stad brengt een andere taal en een andere cultuur met zich mee. Dat maakt de Europese tournee zo leuk om te doen."
Want ondanks de roem, rijkdom en leeftijd wil de zanger door, zo zegt hij, en beschouwt hij een tournee niet als werk. "Het is meer als sporten: je oefent, rent, speelt een liedje, je repeteert. En dan duurt de uiteindelijke show maar een uurtje of twee."
Tot groot vermaak van Richards nemen de oorspronkelijke fans van de Rolling Stones tegenwoordig hun kinderen en kleinkinderen mee naar de concerten. "Dat is hartverwarmend. Sommige 12-jarige jochies die ooit op de voorste rij zaten, spelen nu zelf in bands. Het is inspirerend dat je zoiets in werking kan zetten."
De Bigger Bang Tour 2006 was in financieel opzicht de meest succesvolle tournee in de geschiedenis. Ze bracht vorig jaar meer dan honderd miljoen dollar in het laatje.
(Bron)

maandag, juni 04, 2007

Een pioen, een pioen, een pioenetje...
Nummers 2 en 3 bloeien nu ook.

Pioen Nummer 2, Boerenpioen

Pioen Nummer 3

zondag, juni 03, 2007

Hoezo vieze raampjes...
Zonsondergang vanuit station Breda
Bijenorchis, Ophrys apifera
TT 718 Driemaal International Space Station

Het ISS trekt tussen 00.46 en 00.51 uur laag over ons land van zuidwest naar oost. In Utrecht bereikt het een hoogte van 49 graden. Tussen 02.20 en 02.26 uur komt het vrijwel in het zenit over en tussen 03.55 en 04.01 uur weer laag.
Reacties stromen binnen bij Comité voor Ex-moslims

LEIDSCHENDAM - Het nog op te richten Comité voor Ex-moslims heeft nu al tweehonderd reacties gehad. Dat meldde oprichter Ehsan Jami zaterdag. Het comité wil afvallige moslims helpen en de taboes in de moslimwereld over huiselijk geweld en schending van vrouwenrechten op de agenda zetten.
Begin mei maakte het PvdA-gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg de plannen bekend. Sindsdien stromen de e-mails binnen. "Het is werkelijk ongelooflijk", aldus Jami.
"En het worden er steeds meer. Ik had wel veel belangstelling verwacht, maar dit overtreft mijn stoutste dromen. We hebben zelfs reacties van mensen uit Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië."
Deze mensen worden overigens niet automatisch lid, vertelt Jami, die de grootste stormloop verwacht in september, als het comité officieel van start gaat en ze een grote, internationale persconferentie geven.
"Ze mailen nu vooral omdat ze graag hun verhaal willen doen. Afvallige moslims worden binnen hun religieuze gemeenschap niet geaccepteerd en ze worden regelmatig bedreigd, zelfs met de dood.
Ik gebruik hun ervaringen voor een boek dat ik aan het schrijven ben - al wordt er niemand bij naam genoemd."
In het comité komen uiteindelijk vier of vijf mensen te zitten, onder wie hijzelf. Zij worden het gezicht en zullen actief naar buiten treden.
Zijn eigen partij, de PvdA is hier overigens niet heel gelukkig mee. Uit een interne e-mail bleek zaterdag dat de partij wil dat hij zijn toon matigt, zo meldde het NRC Handelsblad. De partij heeft een grote allochtone achterban.
"Ik vind het jammer dat mijn partij dit soort dingen doet", reageert Jami, die niet van plan is om bij de PvdA weg te gaan. "Ik zou alleen willen dat de PvdA niet aan stemmen maar aan burgers zou denken.
Het zou dan ook mooi zijn als ze mij zouden steunen. Het lijkt er nu heel sterk op dat een thema als 'vrijheid van godsdienst' alleen voorbehouden is aan rechts, terwijl het iedereen aangaat en het niets met politieke voorkeur te maken zou moeten hebben."
(Bron)

Komt de secularisatie ook binnen de islam op gang?
Meisje mishandelt agent

WATERLANDKERKJE - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Zeeuwse plaats Waterlandkerkje een 15-jarig meisje aangehouden dat een agent had mishandeld. Dat liet de politie zaterdag weten.
Het meisje viel de agent aan nadat de politie bij een feest haar 18-jarige vriend had aangehouden.
Dat gebeurde nadat de uit Breskens afkomstige man voor de neus van surveillerende agenten een bezoekster van het feest een klap in het gezicht gaf.
Het meisje deelde daarop een klap met haar handtasje uit aan een van de agenten die doordoor viel en een kies brak. De gevelde agent kreeg daarna nog enkele trappen van het meisje.
Een tweede agent werkte haar tegen de grond. Samen met haar vriend werd de belaagster naar het politiebureau gebracht waar tegen beiden proces-verbaal werd opgemaakt.
(Bron)

Hm... Weer een handtasje! Moeten die niet gewoon verboden worden? ;p
Joanna Lumley herleeft tijd als Avenger

AMSTERDAM - De Britse actrice Joanna Lumley heeft onlangs haar kwaliteiten als voormalige misdaadbestrijdster in The Avengers kunnen herleven.
De 61-jarige actrice zag in een bar een vuurwapen uit de tas van een man vallen. Ze confronteerde de man en hield hem aan de praat totdat de politie ter plaatse was, meldde de Britse krant The Sunday Telegraph.
Lumley is in Nederland vooral bekend door haar rol als Patsy Stone in Absolutely Fabulous.
(Bron)
'Toeristen betalen massaal teveel belasting'

ROTTERDAM - De helft van de hotels, bungalowparken en campings in Nederland vragen veel te veel toeristenbelasting aan hun gasten. Die kunnen niet controleren wat de tarieven in hun gastgemeente feitelijk zijn en laten zich gewillig tillen.
[Gewillig? Als je denkt dat je geen keuze hebt?]
Dat constateert het Algemeen Dagblad zaterdag in een toeristenbelastingtest.
De krant onderzocht tweehonderd vakantieadressen. Sommige toeristenbedrijven vroegen de bijzondere belastingen zelfs als de gemeente dat niet deed, terwijl andere vrijelijk het gevraagde bedrag vermeerderden.
Ketens als Landal GreenParks en Center Parcs brengen structureel te veel in rekening, constateerde de krant.
De belasting kost een toerist in de meeste plaatsen hooguit enkele euro's per nacht.
Een woordvoerster van Center Parcs zei zaterdag in een reactie dat niet alleen toeristenbelasting wordt geïnd, maar ook andere lokale heffingen zoals rioolbelasting en onroerendzaakbelasting.
"Het onderzoek gaat alleen uit van toeristenbelasting. Wij laten in brochures en op rekeningen zien waarom we bepaalde bedragen doorberekenen."
De commercieel directeur van Landal GreenParks benadrukte ook dat het bedrag niet alleen bestaat uit toeristenbelasting. "We laten dat duidelijk weten in onze folders, op internet en bij de boekingen."
(Bron)
VS waarschuwen China over naleven mensenrechten

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben vrijdag een scherpe waarschuwing uitgesproken in de richting van China. Volgens Washington kan het Chinese gastheerschap van de Olympische Spelen van volgend jaar in gevaar komen doordat het land de mensenrechten onvoldoende naleeft.
Peking zou vooral moeten erkennen dat het bewind achttien jaar geleden hervormingsgezinde demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede heeft gedood.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stond vrijdag stil bij het bloedbad op het grote plein in Peking, maandag precies achttien jaar geleden, dat het bestempelde als "wrede en tragische gebeurtenissen".
Nog altijd is niet duidelijk hoeveel honderden of duizenden mensen toen om het leven zijn gekomen.
"De zo volledig mogelijke bekentenis van de Chinese regering over de gedoden, gearresteerden en vermisten is al veel te laat", zei een woordvoerder van het ministerie.
(Bron)

It takes one to know one?
18.000 mensen downloaden donorformulier

Ongeveer 18.000 mensen hebben vrijdagavond een donorformulier gedownload van internet. Dat heeft een woordvoerder van NIGZ-Donorvoorlichting zaterdag laten weten.
Het overgrote deel van de bezoekers kwam via de website van BNN op de pagina van het Donorregister. De overige tweeduizend vonden hun weg via de site van de NIGZ.
Aanleiding voor deze grote toestroom was De Grote Donorshow die omroep BNN vrijdagavond uitzond.
De website van BNN werd vrijdag zo veel bezocht dat die een paar keer uit de lucht ging. In totaal surften vrijdag 75.000 mensen naar de webpagina van de omroep. Dat is 80 procent meer dan op een gewone vrijdag.
De site van De Grote Donorshow werd 45.000 keer bezocht. Het merendeel van deze bezoekers - 30.000 mensen - deed dat tijdens de uitzending. Ook op zaterdag was het aantal bezoeken hoog. Om 12.00 uur stond de teller al op 30.000 bezoekers.
Er is volgens de NIGZ-voorlichter nog niets te zeggen over het aantal nieuwe donoren. "Lang niet iedereen stuurt een formulier in natuurlijk."
Wie wel iets invult, moet zijn aanvraag binnen zes weken bevestigen. Daarom kan het nog zeker anderhalve maand duren voor echt duidelijk is hoeveel nieuwe donoren de actie van BNN heeft opgeleverd.
(Bron)