zaterdag, december 16, 2006

Het is ochtend, het regent, je wacht op de bus die niet komt. Het voordeel van deze halte in dit seizoen is dat je uitkijkt op een rijtje elzen, die nu druk bezocht worden door sijzen. Ze vliegen in rommelig ogende groepjes fladderachtig van boom naar boom, tsjiepend en wel. Steeds neemt er één het voortouw, en vliegen de anderen er in kleine groepjes achteraan. Ineens vliegen ze allemaal tegelijk op, niet zo schommelig maar recht en snel. En terwijl je dat signaleert, komt de reden in jouw richting vliegen: een sperwer, met een sijs in de poten.

vrijdag, december 15, 2006

Stel je werkt. Dan word je een tijdje ziek. Als je al lang weer beter bent, krijg je ziekengeld. Gebaseerd op een brutodagloon dat iets boven twee bruto uursalarissen ligt. Dus dat lijkt wel rijkelijk (armelijk?) laag. Van dat brutodagloon krijg je dan 70%, en ooit, veel later, krijg je nog een toeslag van 20% wegens uitzendkracht. (De ervaring heeft geleerd dat dat 'later' in elk geval niet binnen 3 maanden is.)

Het UWV bellen dan maar. Daar had je al eerder een surrealistisch gesprek mee, want zij hadden jouw telefoonnummer niet. Of eigenlijk, ja, ze hadden je nummer wel. Het nummer van het oude huis van je ex, waar ik vreemd genoeg niet was. De UWV-medewerker moest een beetje lachen, zei iets over koppeling van bestanden en nieuwe software en ja, dat kreeg je dan, ze hadden gewoon de oude bestanden van mensen die in de bouw werkten. Niet dat ik ooit in de bouw heb gewerkt, maar tegen die tijd geloofde ik alles.

Dus je belt het UWV, voorbereid op x keer doorverbinden en verbinding verbroken en collega's die het precies weten maar er nu even niet zijn. Dat viel erg mee, degene die ik aan de lijn kreeg wist van de hoed en de rand. Het klopte, dat dagloon, en dat klopte niet. Surrealisme, ik zei het al.
Het werd me uitgelegd. Sinds ik werk, heb ik loon. Dat loon is gemiddeld over het hele jaar. En dan valt het ietsjes te laag uit, als je 4 maanden uitsmeert over 12 maanden. Waarom mijn WW-uitkering van daarvoor niet meegewogen was? Ja zeg, ze gaan niet bij elke ziekmelding kijken hoe of wat. En dat dat een UWV-uitkering was, ja, ach, het UWV weet niet wat het UWV doet blijkbaar. Maar als een inkomen ineens ergens in het jaar begint, zou het toch kunnen dat er daarvoor ander inkomen was? Van ander werk, of een uitkering? Dat moet je toch als je het sofinummer invoert, met 1 druk op de knop kunnen terugvinden? Nee dus.
Je vraagt je af waarom we ons in vredesnaam druk maken over bestandenkoppeling: dat gebeurt dus helemaal niet.
Ik kon een herberekening aanvragen werd me meegedeeld, want ik had dan nog wel geld tegoed. (Wat doen ze met de tegoeden van degenen die niet achterdochtig genoeg zijn om te gaan bellen?)

Om die herberekening aan te vragen, moet ik alle inkomensstukken van de afgelopen 13 maanden opsturen. De stukken van de afgelopen maanden hébben ze, maar die moeten toch opgestuurd worden, want, je raadt het al: andere afdeling.
De stukken van daarvoor ook. Dus nu moet ik het UWV kopietjes gaan sturen van mijn inkomen van het UWV, omdat het UWV niet weet dat het UWV mij dat inkomen verschaft heeft in het verleden.

Hele foute gedachte die in me opkomt: volgens mij moet je makkelijk weg kunnen komen met fraude. Niemand bij het UWV die ook maar vaag weet wat de anderen doen. Het is een wonder dat ze zo af en toe nog eens fraude ontdekken.
Zakenman voorkomt inbraak met laptop

SAO PAULO - Een Braziliaanse ondernemer op zakenreis in Duitsland heeft met behulp van zijn mobiele telefoon en een laptop een inbraak in zijn huis in Guarujá in de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo kunnen voorkomen.
De man was afgelopen weekeinde in Keulen, waar hij dankzij een alarmeringssysteem via zijn mobiele telefoon attent werd gemaakt op de poging tot diefstal. De Braziliaan zette vervolgens zijn laptop aan en zag op internet beelden van een inbreker bij zijn huis.
Tegen Braziliaanse media zei de zakenman dinsdag dat hij daarna de politie in Brazilië belde. Vijftien minuten later rekenden agenten de inbreker in.
(Bron)
Veel bolletjesslikkers op vlucht uit Marokko

SCHIPHOL - Het Schipholteam van de marechaussee en douane heeft zondag liefst 32 bolletjesslikkers aangehouden. De drugskoeriers zaten op een toestel dat vanuit Casablanca (Marokko) naar Schiphol was gevlogen. Volgens woordvoerder Rob Stenacker gaat het om uitzonderlijk veel slikkers.
Het Schipholteam voert gerichte controles uit op vluchten waar geen zogenoemde 100-procentscontroles op drugs plaatsvinden. Omdat er aanwijzingen waren dat er op de vlucht uit Casablanca bolletjesslikkers aan boord zaten, werd deze vlucht aan een gericht onderzoek onderworpen.
Twee van de verdachten hadden ook nog verdovende middelen in hun bagage verstopt. Van de 32 verdachten hebben 28 de Nigeriaanse nationaliteit. De overige kwamen uit de Verenigde Staten, Ghana en Liberia.
Volgens Stenacker zoeken criminele organisaties nieuwe smokkelroutes om de 100-procentscontroles op vluchten vanuit het Caraïbisch gebied te omzeilen. "Ze werken professioneel. Als er routes worden afgesloten, gaan ze nieuwe zoeken. Het is aan het Schipholteam om die te ontdekken."
(Bron)

Kweenie, nooit coke of zo gebruikt, maar het idee dat dat in iemands darmen vervoerd is zou me ook al afschrikken geloof ik.
Consument weet weinig van rechten bij online aankopen

AMSTERDAM - Nederlandse consumenten zijn slecht op de hoogte van hun rechten en plichten bij online aankopen. Dat blijkt uit een enquête van Kieskeurig.nl onder bijna 1500 bezoekers van de productvergelijkingssite.
Tweederde van de consumenten heeft geen goed beeld van de belangrijkste voorwaarden bij aankopen op internet. Zo weet nauwelijks meer dan de helft dat klanten een aankoop binnen zeven dagen terug moeten sturen als ze niet tevreden zijn, en is 78 procent er niet van op de hoogte dat de verkoper dan het volledige factuurbedrag moet terugbetalen.
Volgens de onderzoekers is niet alles duidelijk in wetgeving vastgelegd. Goede communicatie tussen de internetwinkel en de klant is daarom de beste manier om problemen te voorkomen, menen zij.
(Bron)

Net zoals mensen bij aanschaf van apparaten bij postorderbedrijven "extra garantie" kopen, zodat de termijn langer dan een jaar is. Maar pakweg een wasmachine heeft een levensduur langer dan 1 jaar, dus mag je verwachten dat ie het ook langer doet. En je zult zien: als er dan iets mee mis is, is het prompt iets dat net niet onder die "verlengde garantie" valt.
Europarlement akkoord met gespreide reclame op tv

STRAATSBURG - Reclamespotjes op televisie mogen over het hele uur verspreid worden. Tv-zenders hoeven ze niet langer in blokjes te programmeren met twintig minuten tussentijd. Het maximum blijft echter twaalf minuten reclame per uur.
Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel daarover van de Europese Commissie. De EU-landen zelf waren eerder al akkoord.
De Consumentenbond vreest Amerikaanse toestanden op de beeldbuis: "kijkers worden vaker blootgesteld aan reclame, terwijl ook de mogelijkheden voor het tonen van merkproducten in programma's groeien."
Het Europese wetsvoorstel 'Televisie zonder grenzen' moet meer vrijheid geven aan tv-zenders. Ze hoeven zich niet langer te houden aan de regels in elk land waar hun programma's te ontvangen zijn.
Zo kan de Nederlandse regering niet langer RTL verplichten bijvoorbeeld programma's te ondertitelen voor doven en slechthorenden. RTL is namelijk in Luxemburg gevestigd. Het parlement verwierp een wijzingsvoorstel van Emine Bozkurt (PvdA) om dit alsnog mogelijk te maken.
Ook Hans Blokland (ChristenUnie) had opgeroepen om landen wel regels te laten stellen aan programma's op hun buis. "Ieder land heeft zijn eigen identiteit. Landen weten zelf het beste wat voor hen gepast is."
VVD-Europarlementslid Jules Maaten vindt de grotere vrijheid juist beter. "Televisiemakers mogen geen extra wetten en regels opgelegd worden als zij hun programma's elders in de Europese Unie willen aanbieden."
In het voorstel dat woensdag is aangenomen zijn de Europese mediaregels tegelijk uitgebreid naar zenders die via internet of gsm uitzenden. CDA'ster Corien Wortmann verwacht zo eerlijke concurrentieverhoudingen tussen televisie en vergelijkbare diensten. "Ik vind het terecht dat YouTube, zoekmachines en private websites niet onder de nieuwe regels vallen, dat zou slecht zijn voor de creativiteit en dynamiek rond internet."
(Bron)
'Intelligente mensen vaker vegetariër'

LONDEN - Kinderen met een hoog IQ hebben een grotere kans om later vegetariër te worden dan die met een lage intelligentie. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd Brits onderzoek onder ruim 8000 mannen en vrouwen van dertig jaar oud.
Van alle deelnemers werd op tienjarige leeftijd de intelligentie gemeten. Hoe hoger het IQ, hoe groter de kans dat ze er op latere leeftijd voor kozen geen vlees meer te eten. Bij een stijging van de IQ-score met vijftien punten, steeg de kans dat iemand vegetariër is met 38 procent.
De resultaten komen overeen met eerdere onderzoeken die uitwezen dat intelligente mensen vaker gezonder eten.
(Bron)
KPN verbetert dienstverlening internetbellen

AMSTERDAM - KPN gaat de dienstverlening rond zijn internetbeldienst verbeteren. Het bedrijf zegt dat de "explosieve groei" van de dienst heeft geleid tot lange wachttijden.
KPN zegt per week twintigduizend aanmeldingen voor de dienst te krijgen. Daardoor krijgt volgens het bedrijf zo'n vijf procent van de nieuwe klanten te maken met te lange wacht- en levertijden. Internetplusbellen heeft ruim 300 duizend abonnees.
KPN hoopt dat probleem onder meer aan te pakken door de capaciteit van de klantenservice te verdubbelen, het monteursteam uit te breiden en een 'specialistisch klantenteam' op te richten om complexe aansluitproblemen op te lossen.
Enkele maanden geleden werd 'Internetplusbellen' nog regelmatig getroffen door grote storingen, maar die zijn volgens KPN verleden tijd. Nu worden de meeste problemen veroorzaakt door de verschillen in infrastructuur die klanten thuis gebruiken, zoals ADSL of ISDN.
Ook maken klanten vaak fouten bij gebruik van het 'zelfbouwpakket'. Volgens een woordvoerder van KPN gaan mannen daarbij vaker de mist in dan vrouwen. "Vrouwen lezen de handleiding, terwijl mannen na twee zinnen denken dat ze het zelf wel weten", aldus een zegsman van het bedrijf.
(Bron)
'Seksverslaafd na val van steiger'

LONDEN - Een pasgetrouwde Britse 29-jarige man heeft een schadeclaim van 3,5 miljoen pond (5,2 miljoen euro) ingediend tegen zijn werkgever. Een bedrijfsongeval zou bij hem een onverzadigbare hang naar seks hebben opgewekt waardoor zijn huwelijk op de klippen liep, aldus de Britse krant The Times woensdag.
Stephen Tame viel in januari 2002 van een steiger in een fietsenpakhuis en was na twee jaar intense begeleiding fysiek helemaal hersteld. De klap leidde echter ook tot een seksuele ongeremdheid die zijn huwelijk verwoest.
Zijn vrouw Sarah moet soms nachten elders doorbrengen om tijdelijke verlichting te krijgen. Hij zoekt zijn heil dan in pornografie en het bezoeken van een prostituee. Ook was hij vreemdgegaan.
Een rechter stelde in september vorig jaar Tame al in het gelijk wat betreft de aansprakelijkheid van zijn werkgever. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden bepaald.
(Bron)
'Locatie beller in nood direct bekend'

AMSTERDAM - Wie met zijn mobiele telefoon het alarmnummer 112 belt, hoeft binnenkort niet meer te vertellen waar hij zich bevindt. De beller wordt bij een melding direct zichtbaar op een kaart, doordat zijn mobieltje coördinaten meestuurt. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.
Mensen zijn vaak in paniek als zij de hulpdiensten bellen en kunnen daardoor niet altijd aangeven waar zij zijn. Door de nieuwe techniek kunnen zij toch gevonden en geholpen worden.
De centrale zou bij het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen komen. Van daaruit worden mensen volgens de krant doorgeschakeld naar een nabijgelegen politiekorps. Daarbij zouden ook gegevens die bij het telefoonnummer horen worden doorgegeven, zoals de abonnee.
(Bron)
Ezel gewond door ontploffende 'croftybom'

DORDRECHT - Een ezel van de kinderboerderij in het Weizigtpark in Dordrecht is vrijdag gewond geraakt toen het dier een croftybom op zijn snuit kreeg. De 24-jarige ezel, luisterend naar de naam Maaike, heeft een beschadigd hoornvlies, brandwonden aan haar kop en verkeert volgens de politie in acute shock.
De politie in Dordrecht is naarstig op zoek naar de dader of daders. De kinderboerderij in het park is vrij toegankelijk. Een croftybom is een plastic fles gevuld met een mengsel waar onder meer gootsteenontstopper in zit. Na schudden explodeert de fles.
Eind oktober raakte in Gorinchem een 11-jarige jongen zwaargewond aan een oog toen een zelfgemaakte croftybom in zijn gezicht ontplofte. Twee dagen eerder raakte in dezelfde gemeente een hond gewond toen het dier snuffelde aan een fles met gootsteenontstopper die op dat moment explodeerde.
Drogisterijketen Kruidvat stuurde in oktober een bericht naar alle filialen waarin het personeel werd opgeroepen extra op te letten bij de verkoop van gootsteenontstopper aan minderjarigen.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) attendeerde de supermarkten op verdachte aankopen van het goedje.
(Bron)

Wel heel stoer natuurlijk, een bom naar een ezel gooien. Daar mag je trots op zijn.
Ophef over evangelisch computerspel

AMSTERDAM - Een Amerikaanse actiegroep heeft aan de bel getrokken over een computerspel waarin spelers een leger moeten recruteren om de antichrist, de belangrijkste helper van de duivel, te bestrijden. De actievoerders vinden dat het spel Left Behind: Eternal Forces zich teveel richt op het bekeren en vermoorden van niet-christenen, zo meldt de website CNET.
Woordvoerder Clark Stevens van de actiegroep 'Campagne ter verdediging van de grondwet' noemt het spel "gewelddadig pro-christelijk", en vindt dat supermarktgigant Wal-Mart het direct van de schappen moet halen.
In het spel sluit de speler zich aan bij een paramilitarie evangelische strijdgroep. In de straten van New York moeten tegenstanders vervolgens worden bekeerd, of vermoord. "Een moord gaat ten koste van je 'zielpunten'. Om je ziel weer op te laden moet je knielen en verzinken in gebed, dat lijkt mij een duidelijke boodschap", aldus Stevens.
De directeur van het spelbedrijf Left Behind Games, Troy Lyndon, vindt de ophef over zijn game onterecht. "Ons spel versterkt slechts het bidden en er wordt niet gemoord in naam van God", vertelde Lyndon. "Er wordt wel gemoord natuurlijk, het is tenslotte een computerspel."
(Bron)
Discriminatie bij verstrekken hypotheken

UTRECHT - Sommige financiële instellingen die hypotheken verstrekken, discrimineren op basis van postcodes. Vooral allochtonen die wonen in wijken met goedkopere huizen, worden hiervan de dupe.
Ook krijgen mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning onterecht niet of nauwelijks een hypotheek, waardoor zij zijn overgeleverd aan hoge huurprijzen of lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen.
Dat concludeerde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vrijdag op basis van eigen onderzoek. Volgens de commissie heeft de financiële sector inmiddels toegezegd het beleid aan te passen. Per 1 januari 2007 is er ook een aangepaste Gedragscode Hypothecaire Financieringen met een discriminatieverbod.
De CGB heeft na klachten van allochtonen negen hypotheekverstrekkers gehoord: ABN Amro, Argenta Spaarbank, Direktbank, Fortis Bank, Fortis Hypotheek Bank, ING Bank, Postbank, Rabobank Nederland en de SNS Bank. Vier van hen hanteerden een drempel voor goedkopere woningen in bepaalde wijken van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.
Dit is volgens de commissie geen algemeen beleid gebleken in de sector, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben. Het kan leiden tot een "neerwaartse spiraal", die kan uitmonden in onverkoopbaarheid van goedkopere woningen in gebieden waar veel allochtonen wonen.
Het discrimineren van mensen met een tijdelijke verblijfsstatus is volgens de CGB wel algemene praktijk gebleken. Zo kwamen de 235.000 mensen met een vergunning voor bepaalde tijd die per 1 oktober in Nederland verbleven, ook niet in aanmerking voor een Nationale Hypotheekgarantie.
Volgens de commissie mogen de hypotheekverstrekkers best onderscheid maken tussen mensen om het financiële risico voor beide partijen te beperken. Maar de gehanteerde criteria waren "onnodig grofmazig", en er zijn andere manieren om per geval te selecteren, waarvan niet grote groepen de dupe zijn.
Zo begrijpt de CGB dat de risico's hoog zijn als er een grote kans bestaat dat iemand maar kort in Nederland zal verblijven. Maar dan kunnen ook hypotheken worden verstrekt met een bepaalde looptijd of andere borgstelling.
(Bron)
Nieuw flesje voor Grolsch-bier

ENSCHEDE - Brouwer Grolsch gaat zijn bier in een nieuw flesje verkopen. Het wordt een 'pijpje' van groen glas. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De beugelfles van de bierbrouwer uit Enschede blijft wel gewoon bestaan.
Het groene flesje vervangt de bruine versie die Grolsch nu hanteert. De introductie is in Nederland in februari voorzien. Het buitenland volgt direct daarna, aldus de bierbrouwer.
Grolsch wil met de nieuwe fles een eigen gezicht op de biermarkt veroveren. De verpakking moet de kwaliteit van het bier aan de drinker duidelijk maken. Het goede nieuws voor de echte liefhebber is dat het flesje 10 procent meer vocht bevat dat de oude, bruine standaardfles.
Het nieuwe flesje van Grolsch draagt alleen een halsetiket. Verder staat het logo van de brouwer twee keer in het glas gedrukt. Het reliëf zorgt volgens de brouwer voor meer grip, wellicht voor mensen die er al een paar op hebben.
(Bron)
Langgerekte executie schokt VS

FLORIDA - In de Verenigde Staten is geschokt gereageerd op de executie van een ter dood veroordeelde in Florida, omdat na een half uur de dood nog niet ingetreden was. De Puertoricaanse man werd woensdag met een dodelijke injectie terechtgesteld, maar er was een tweede injectie nodig, wat zelden voorkomt, om de man ter dood te brengen.
Normaliter nemen executies in Florida een kwartier in beslag en is de veroordeelde al na enkele minuten bewusteloos. De terechtstelling van de man, de 55-jarige Angel Nieves Diaz, duurde echter 34 minuten. Diaz is veroordeeld voor een moord op een manager van een topless bar in 1979.
Diaz keek vlak na het toedienen van de chemicaliën op, knipperde met zijn ogen en leek iets te willen zeggen. Een minuut daarna vertrok zijn gezicht in een grimas. Gedurende 24 minuten na de eerste injectie bleef hij zich bewegen, waarbij hij naar de getuigen keek, zijn lippen likte en lucht uitblies.
De gouverneur van Florida, Jeb Bush, heeft om een grondig onderzoek naar de executie gevraagd, inclusief een autopsie.
Florida is overgestapt naar dodelijke injecties na een aantal incidenten met de elektrische stoel. De stoel werd tot 2000 nog gebruikt voor executies, maar na het in brand vliegen van iemands hoofd besloot de staat hiermee te stoppen.
Een deskundige zei over de executie van woensdag dat dit geval ernstiger is dan eerdere missers, omdat de ter dood veroordeelde nog bij bewustzijn was. De advocate van Diaz sprak haar afschuw uit en zei er niet aan te twijfelen dat haar cliënt onnodig geleden heeft.
Zij is inmiddels namens een aantal ter dood veroordeelden naar de rechter gestapt, omdat executies door middel van een injectie in strijd zouden zijn met de grondwet.
De gevangenisleiding belooft een onderzoek in te stellen, maar stelde dat de man geen pijn heeft gevoeld en dat de noodzaak tot het toedienen van een tweede dosis niet geheel onverwacht kwam. Diaz leed aan een leverziekte, maar op de vraag waarom er niet meteen is besloten een grotere dosis toe te brengen werd niet geantwoord.
De familie van Diaz ontkent dat hij aan een leverziekte leed en een medisch deskundige zei dat een leverziekte de werking van de chemicaliën niet zou kunnen beïnvloeden.
Een deskundige op het gebied van dodelijke injecties gaf aan dat de lichamelijke conditie van een gevangene wel effect kan hebben op de werking van de chemicaliën, maar dat het onwaarschijnlijk is dat de tijd die nodig was om Diaz terecht te stellen volledig toe te schrijven is aan een leverziekte.
Sinds 1999 is het aantal doodstraffen in de VS met 60 procent gedaald, meldde The New York Times. De daling is volgens deskundigen te wijten aan incidenten zoals die van Diaz en aan executies van mensen die later - bijvoorbeeld na een DNA-test - onschuldig bleken te zijn.
Ook zou de laatste jaren de rechtsbijstand van criminelen die mogelijk de doodstraf kunnen krijgen sterk zijn verbeterd. Steeds vaker wordt de hulp ingeroepen van advocaten die gespecialiseerd zijn in het aanvoeren van argumenten om de doodstraf om te zetten in gevangenisstraf.
(Bron)

donderdag, december 14, 2006

Weinig vooruitgang voor verpleeghuisbewoner

DEN HAAG - Verpleeghuisbewoners merken nog maar weinig van de inspanningen om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Op papier ziet de zorg er beter uit, maar in de praktijk is dat nog niet goed te zien.
Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag in een rapport over de 640 verpleeghuizen in het land.
In de helft van de instellingen is het toezicht op demente of anderszins psychogeriatrische bewoners nog niet goed te regelen.
Ook blijkt in bijna de helft van de instellingen geen garantie dat bewoners voldoende hulp krijgen bij eten en drinken. Verder blijkt dat bij de inzet van personeel te weinig rekening wordt gehouden met de hoeveelheid zorg die bewoners nodig hebben.
Eerder bleek al uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat bewoners van verpleeghuizen gemiddeld vier uur per week minder zorg krijgen dan waar zij recht op hebben, memoreert inspecteur-generaal Gerrit van der Wal in het rapport.
Koepelorganisatie ActiZ ontkent dat bewoners weinig merken van de verbeteringen. De ingezette verbeteringen komen de zorg aan het bed wel degelijk ten goede, stelt ActiZ in een reactie. ActiZ gaat binnenkort wel extra aandacht besteden aan punten van kritiek, zoals hulp bij maaltijden, incontinentie en het voorkomen van infecties.
De inspectie ziet echter ook dat de organisaties op verbeteringen hebben ingezet. Daarom wil zij hen de tijd geven deze in de praktijk in te voeren. Zij houdt wel de vinger aan de pols.
Vanaf volgend jaar zal het toezicht vooral gericht zijn op de gevolgen voor de bewoners. De resultaten van de inspectiebezoeken zijn per verpleeghuis terug te vinden op de website van de inspectie.
(Bron)
Omstanders zetten klopjacht in na overval

LEIDEN - Een winkelbediende, drie hardlopers, een fietser, agenten, een hond en een helikopter zijn drie overvallers uit Leiden maandagavond fataal geworden.
Het gemaskerde drietal (15, 17 en 18 jaar oud) liep rond 19.15 uur een avondwinkel aan het Alexandrine Tinneplein binnen en eiste met een vuurwapen en messen geld van de winkelbediende.
Deze vermoedde dat het vuurwapen nep was, pakte een van de verdachten vast en riep om hulp. De overvaller wist los te komen en het drietal verdween met de inhoud van de geldlade de straat op.
Op het hulpgeroep van de winkelbediende reageerden drie hardlopers die toevallig voorbij renden. Zij zetten een sprintje in en wisten twee van de overvallers vast te pakken. Een van de sporters raakte hierbij gewond aan zijn hand door een mes.
Bij de overdracht aan de gearriveerde politie wist een van de verdachten nog te ontsnappen. Een voorbijganger stond echter geheel belangeloos zijn fiets af aan een van de agenten, die de achtervolging inzette. Geholpen door een politiehelikopter en een politiehond lukte het de twee voortvluchtigen alsnog in te rekenen.
Ook de buit is teruggevonden. De politie vermoedt dat het onfortuinlijke drietal ook bij andere overvallen betrokken is geweest.
(Bron)
Kleuter geschorst wegens 'seksuele intimidatie'

WASHINGTON - Een basisschool in het Amerikaanse Waco heeft een 4-jarige kleuter geschorst wegens "seksuele intimidatie". Hij had een onderwijsassistente omhelsd en daarbij haar borst geraakt.
De vader van de kleuter dacht dat "de wereld gek is" toen hij het bericht van de schorsing ontving. Zijn zoon begrijpt niet waarom hij geschorst is, aldus de man volgens de krant Waco Tribune-Herald.
Na een klacht bij de Texaanse onderwijsinspectie werd de reden voor de schorsing wel afgezwakt van "seksuele intimidatie" tot "ongepast lichamelijk contact". De school blijft erop hameren dat de kleuter "zijn hoofd tegen de borsten van een vrouwelijke medewerker heeft gewreven", maar heeft de schorsing inmiddels ingetrokken.
(Bron)
'Tweederde internetters gaat online vreemd'

AMSTERDAM - Bijna tweederde van de internetgebruikers gaat vreemd van achter de computer. Dat zegt computerbedrijf Guidion althans na een onderzoek onder 232 mensen.
Flirten via chat of e-mail is de populairste vorm van ontrouw. 71 procent zegt dat wel eens te doen. Bijna twee van de drie ondervraagden bezoeken wel eens een pornosite, en een kwart stript voor een webcam. Bijna veertig procent maakt via e-mail of chat ook echte afspraakjes.
De meeste ondervraagden gebruiken hun computers thuis voor het digitale overspel. Tweederde zegt dat ook te doen als de partner thuis is.
(Bron)

232 mensen is nou niet echt een riante onderzoeksgroep, lijkt me.
Langste man ter wereld redt dolfijnen

AMSTERDAM - De langste man ter wereld heeft met zijn lange armen twee dolfijnen weten te redden die plastic hadden ingeslikt dat in hun bassin in een aquarium in de Chinese stad Fushun dreef. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.
Verschillende pogingen van dierenartsen om het plastic eruit te krijgen mislukten, omdat de magen van de dolfijnen verkrampten als reactie op hun instrumenten. Zij besloten vervolgens de hulp in te roepen van de 2,36 meter lange Bao Xishun, die met zijn armlengte van 1,06 meter ver genoeg in de dolfijnen kon reiken om het plastic te pakken te krijgen.
Bao Xishun, een 54-jarige herder uit Binnen-Mongolië, is door het Guinness Book of Records vorig jaar officieel aangewezen als langste man ter wereld.
De poging lukte en de dolfijnen maken het inmiddels goed. Enkele stukjes plastic zijn nog in de magen achtergebleven, maar die zijn zo klein dat de dolfijnen ze zelf kunnen verteren, aldus een Chinese arts.
(Bron)
Politici oneens met Postbank over schrappen gratis pas

STRAATSBURG - Europarlementsleden bestrijden dat Europese regels de Postbank zouden dwingen de gratis Girobasispas af te schaffen. De Postbank meldde een week geleden dat de gratis pas van 1,5 miljoen klanten verdwijnt.
"De Europese betalingsmarkt in 2008 verplicht de banken helemaal niet om nationale passen te schrappen", zegt Max van den Berg, PvdA-leider in het Europees Parlement, woensdag. "Banken in Nederland of Duitsland kunnen gewoon hun eigen passen houden."
CDA-Europarlementslid Corien Wortmann heeft de indruk dat de Postbank "een beetje misbruik maakt van de invoering van Europese regels". Ze wil voorkomen dat klanten meer moeten betalen door de komst van een efficiënter systeem.
(Bron)
Rechtsextremisme in nieuw jasje vergt andere aanpak

AMSTERDAM - Hoewel de rol van rechtsextremisme in de politiek lijkt uitgespeeld, vormen rechtsradicale uitingen op internet een nieuwe bedreiging. Door racistische uitingen op internet, extreemrechtse gabbers en een verdere radicalisering ontstaan tot geweld geneigde neonazigroepen.
Dat staat in de rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme (pdf) van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting. Het rapport is woensdag gepresenteerd.
Volgens de onderzoekers vraagt het hedendaags rechtsextremisme om een nieuwe aanpak zoals het actief stimuleren van deradicalisering. De successen en mislukkingen van de aanpak van rechtsextremisme in Duitsland kunnen daarbij als voorbeeld dienen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld aan vaste leden van rechtsextreme groeperingen hulp geboden als zij willen uittreden.
Volgens onderzoeker Jaap van Donselaar moet "met name op lokaal niveau goed in beeld worden gebracht om welke jongeren het gaat". "Hoe eerder je de tieners kunt bereiken hoe beter." Een concrete invulling heeft het panel van wetenschappers nog niet.
Een andere manier om het extremisme de kop in te drukken is het beter benutten van het strafrecht. Volgens de onderzoekers bestaat er nog steeds een groot verschil tussen het aantal racistische en discriminatoire incidenten en de zaken die voor de rechter komen.
"In de digitale wereld zijn politie en justitie niet zichtbaar, waardoor op een aantal webfora de deelnemers elkaar kunnen opjutten tot het plegen van geweld." De onderzoekers pleiten dan ook voor een "digitale patrouille". Ook zou de politie vaker moeten ingrijpen bij demonstraties van extreemrechtse groeperingen. "De politie heeft meer oog voor de ordehandhaving dan voor de strafbare uitingen."
Een ander belangrijk punt uit het rapport is de complexiteit van de relatie tussen verschillende etniciteiten. "Racisme en discriminatie is niet meer iets van blank tegen zwart, maar is veel complexer geworden." Van Donselaar zei dat het moeilijker is geworden om altijd de dader en het slachtoffer te herkennen bij confrontaties.
Ook neemt het racisme tegen autochtonen steeds meer toe.
(Bron)
Robert Long (63) overleden

AMSTERDAM - Robert Long is woensdagavond op 63-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS donderdag. Eerder deze week werd bekend dat de zanger leed aan een ernstige vorm van kanker.
Long onderging chemotherapie, maar begin deze week gaven artsen de hoop op herstel op.
Naast zanger was Long ook cabaretier, schrijver, acteur en tv-presentator. Vorig jaar werd Long getroffen door een hartinfarct. De zanger van liedjes als 'Toe maar jongens' en 'Kalverliefde' herstelde toen volledig, maar hij moest het wel rustiger aan doen.
Long had net weer plannen voor optredens. Zo zou hij volgend jaar vijf nummers meezingen in de theatershow van The Deep River Quartet.
(Bron)
Vrouw aan beademing na aanval met onbekende stof

HOORN - Een 46-jarige vrouw uit Hoorn is zondagochtend vroeg aan de beademing gelegd in het ziekenhuis, nadat kort na middernacht twee jongens op een scooter haar een onbekende stof in het gezicht spoten. De toestand van de vrouw, die op dat moment haar hond uitliet, is inmiddels stabiel, aldus de politie.
De vrouw kreeg last van haar ogen en keel. Ook het ziekenhuispersoneel dat haar verpleegde, kreeg last met de ademhaling en aan de ogen. De politie onderzoekt de kleding van de vrouw om erachter te komen om wat voor stof het ging. De politie sluit traangas niet uit, "maar gezien de heftige reactie van de vrouw zijn we daar nog niet zeker van".
(Bron)
Salarisonderhandeling met bijl

ENSCHEDE - Een 37-jarige man uit Enschede heeft vrijdag het kantoor van zijn baas aan de Wethouder Beversstraat bewerkt met een bijl omdat hij meer salaris wilde. Dat liet de politie zondag weten. De bijl was blijkbaar tweede keus: eigenlijk wilde de werknemer met zijn busje het pand binnenrijden, maar daarmee kwam hij vast te zitten.
Om zijn eis toch kracht bij te zetten, haalde de man de bijl uit het busje en sloeg daarmee meerdere ramen en deuren in. Ook zat hij zijn baas achterna met de bijl. De politie heeft de wildeman op het bedrijfsterrein aangehouden. Niemand raakte gewond.
Bron)
Ik ga niks meer zeggen over dat kabinet dat al drie keer op had moeten stappen en er nog zit, en vooral niet over die ene figuur daarin.

woensdag, december 13, 2006

In het donker naar het werk, in de schemer naar huis. Dan ben je blij als de bewolking even breekt in je lunchpauze, de haag bij de rookplek vergeven is van de vinken, koolmezen, en ruziemakende roodborsten, en je met z'n allen degenen staat te becommentariëren die het bovenste parkeerdek staan te bezemen (de bomen zijn nu kaal, het blad ligt te rotten op dat dek dat nooit gebruikt wordt, en de bezemers deden extra ingewikkeld met het verplaatsen van een vuilcontainer naar dat bovenste dek, met een stoere auto, twee sleepkabels, aanwijzingen her en der).

dinsdag, december 12, 2006

maandag, december 11, 2006

Jéééééé! We krijgen geen CDA-PvdA-SP-kabinet! Wat een verrassing!

zondag, december 10, 2006

Bouterse wil nationaal kabinet en stopzetting strafproces

PARAMARIBO - Desi Bouterse wil dat er een nationale regering in Suriname komt en dat het strafproces wegens de Decembermoorden van 1982 wordt stopgezet. De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) zei dat zaterdagavond tijdens een toespraak in het partijcentrum in Paramaribo.
"De partij heeft veel in haar mars en wil niet aan de kant zitten en kritiek leveren", zei Bouterse. Hij voegde eraan toe zelf geen zitting te willen nemen in een nationaal kabinet.
Bouterse, die voor het eerst sinds ruim een half jaar weer in het openbaar sprak, is zaterdag herkozen tot voorzitter van de NDP.
Bouterse noemde de huidige regering van president Ronald Venetiaan een "schaamteloze boevenbende". De regering is volgens hem een samenraapsel van partijen. De leiders hebben geen visie en laten zich dicteren door het buitenland, voornamelijk Nederland, aldus Bouterse.
De kwestie rond vervolging en berechting van verdachten van de Decembermoorden moet volgens Bouterse met rust gelaten worden. Hij is de hoofdverdachte van de moord op vijftien van zijn tegenstanders. Het begin van het strafproces wordt in maart of april verwacht.
Bouterse wil dat de kwestie uit nationaal belang buiten de rechtbank om geregeld moet worden. Hij is voor het instellen van een waarheidscommissie en amnestie.
Coalitiepartner Pertjaja Luhur heeft zich, uitgerekend op 8 december, publiekelijk uitgesproken voor amnestie. Partijvoorzitter Salam Somohardjo bevestigde geen behoefte heeft aan lange processen. Zijn uitspraak kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Somohardjo vluchtte in december 1982 het land uit omdat zijn leven gevaar liep. Eerder dat jaar was hij door het militair regime onder leiding van Bouterse opgesloten en werd hij gemarteld.
(Bron)

Je moet maar lef hebben.
'Internetbendes werven studenten voor cybercriminaliteit'

AMSTERDAM - Georganiseerde bendes gebruiken 'KGB'-tactieken om it-studenten te rekruteren voor cybercriminaliteit. Dit meldt het persbureau Reuters.
Uit een onderzoek van beveiligingsfirma McAfee blijkt dat deze bendes universiteiten, computerclubs en forums afspeuren opzoek naar jong talent.
Daarnaast zouden de internetbendes ook veelbelovende studenten uit andere richtingen sponsoren, om computercursussen te volgen.
Volgens het onderzoek ontwerpen de studenten virussen, frauderen zij met identiteitsbewijzen en zijn zij betrokken bij het witwassen van crimineel geld. McAfee beweert dat de cybercriminaliteit hierdoor lucratiever is geworden dan de handel in drugs.
De tactieken die de internetbendes toepassen zijn volgens het onderzoek te vergelijken met de werkwijze van KGB-agenten tijdens de Koude Oorlog. Spionnen van de Sovjet Unie rekruteerden destijds op universiteiten en handelsconferenties.
"De georganiseerde misdaad zelf heeft niet de benodigde kennis en toegang voor dergelijke cybercriminaliteit. Zij hebben echter wel de middelen om mensen, die het wel kunnen, in te huren", aldus het onderzoek.
McAfee claimt dat het onderzoek gebaseerd is op informatie van de FBI en verscheidende Europese inlichtingendiensten.
"Veel cybercriminelen zien het internet als werkgelegenheid", verklaard FBI-agent Dave Thomas. Oost-Europa wordt met name genoemd als een regio waar veel van deze criminelen vandaan komen.
(Bron)
Nieuwe dienstregeling NS soepel van start

AMSTERDAM - De nieuwe dienstregeling van de NS is zondagochtend soepel van start gegaan. In de eerste uren van het nieuwste spoorboekje deden zich geen noemenswaardige problemen voor. Dat maakte een woordvoerder van de NS zondagochtend bekend.
Op drie trajecten kunnen reizigers nog geen gebruikmaken van het nieuwe rooster. Tussen Groningen en Delfzijl, Groningen en Roodeschool en tussen Doetinchem en Winterswijk reden zondagochtend geen treinen vanwegen uitgelopen werkzaamheden aan het spoor. Tegen 10.00 uur waren de werkzaamheden afgerond en werd het treinverkeer opgestart. Op station Amsterdam Bijlmer zijn na werkzaamheden twee sporen niet bereikbaar.
Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen noemde het beeld van zondagochtend "een beetje vertekend, omdat er veel minder treinen rijden dan op een doordeweekse dag". Op de eerste dag van de nieuwe dienstregeling rijden ongeveer 4000 treinen op het Nederlandse spoor.
NS-medewerkers constateerden zondagochtend dat niet alle gele vertrekstaten op de stations zijn verwisseld. "In de nacht van zaterdag op zondag moesten alle 3400 vertrektijdenschema's worden vervangen. Op sommige plaatsen blijkt dat er een of twee zijn overgeslagen." Volgens de NS worden de vergeten schema's zo snel mogelijk alsnog vervangen door nieuwe. Station Almere Muziekwijk werd helemaal overgeslagen, daar hangen alleen nog oude schema's.
De spoorwegen meldden dat een trein zondagmorgen een extra stop maakte op station Geleen-Oost. De machinist wist niet zeker of hij daar volgens de nieuwe dienstregeling wel of niet moest stoppen.
De oude dienstregeling van de NS dateert uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Volgens de NS is in 36 jaar tijd enorm veel veranderd op het spoor. Zo zijn er tientallen stations bij gekomen en rijden er veel meer treinen.
De vervoerder verwacht bovendien dat de mobiliteit in Nederland nog verder gaat toenemen. Om alle reizigers van dienst te zijn moet de dienstregeling met zijn tijd meegaan, meent de NS.
In de nieuwe dienstregeling is het aantal verbindingen volgens de NS uitgebreid en er rijden, vooral in de Randstad, meer treinen per uur. Ook zou de nieuwe dienstregeling minder gevoelig zijn voor de gevolgen van storingen.
Het nieuwe spoorboekje stuit op veel kritiek. Reizigersverenigingen en politieke partijen verwachten slechte aansluitingen en bekritiseren de verbinding met het noorden en oosten van het land. Ook zouden reistijden langer worden en moet vaker worden overgestapt.
De Kamer debatteerde een aantal keer over de dienstregeling. Staatssecretaris Melanie Schultz (VVD) keurde op 15 augustus plotseling en zonder overleg met de Tweede Kamer de nieuwe NS-dienstregeling goed. De Kamer was daarover verontwaardigd.
Ook busbedrijven passen hun dienstregeling aan. Zo worden de tijden zo veel mogelijk afgestemd op die van de treinen. In Noord-Brabant sluiten de bussen en treinen de eerste weken op zeker zestien punten niet goed op elkaar aan.
Door de problemen met de aanbesteding werd pas laat duidelijk dat BBA en Arriva het vervoer in de provincie gaan verzorgen. Zij hadden niet voldoende tijd om een dienstregeling in elkaar te zetten. Uiterlijk 7 januari moeten ook in Noord-Brabant de bussen volgens een nieuw rooster rijden.
Net als in Nederland wordt zondag in Duitsland een nieuwe dienstregeling voor de spoorwegen ingevoerd. Door de verandering zullen de reistijden op veel trajecten korter worden.
Ook zet de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn op een aantal belangrijke routes meer treinen in.
(Bron)
1,3 graden, wat is dat nou... We gaan toch niet net doen alsof het winter is?