zaterdag, december 29, 2007

Trein ramt stootblok in Maastricht

MAASTRICHT - Op het station in Maastricht heeft een trein zaterdagochtend een stootblok bij een perron geramd. Dat liet de politie weten.
Vier passagiers zijn daarbij licht gewond geraakt. Zij zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Ook de machinist is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval met de intercity van Amsterdam naar Maastricht gebeurde vlak na 10.00 uur.
De passagiers die gewond raakten, stonden bij de deur te wachten tot de trein stilstond. Ze vielen om door de aanrijding.
De dubbeldekker met vier rijtuigen, waarin tussen de 150 tot 200 passagiers zaten, is aan de voorzijde flink beschadigd. Het ongeval heeft geen gevolgen voor de dienstregeling.
(Bron)
TT 105 PVV-Kamerlid niet welkom op Curaçao

PVV-Kamerlid Brinkman is volgende week niet welkom op Curaçao. Dat heeft het parlement van de Antillen laten weten in een brief aan Brinkman.
De fractieleiders gaan een overleg met Nederlandse Kamerleden boycotten als Brinkman niet zijn excuses aanbiedt voor "vernederende en denigrerende uitlatingen" over de Antillen.
Ze reageren op een motie van het PVV-Kamerlid om de Nederlandse banden met de Antillen te beëindigen. Brinkman stelde voor om de Antillen te verkopen aan de hoogste bieder. Het Kamerlid zegt in een reactie dat hij niet van plan is zijn excuses aan te bieden.

Heel netjes dat je nog een brief schrijft aan iemand die zegt dat je maar te koop moet worden gezet op Marktplaats.
(En oh wéé als je een PVV-er beledigt, dat kan natuurlijk niet - zij mogen alles zeggen want vrijheid van meningsuiting. Dat is logisch. Vinden zij.)

vrijdag, december 28, 2007

Internetters bewust bezig met hun digitale identiteit

AMSTERDAM - Tweederde van de Nederlandse internetgebruikers is er bewust mee bezig welke informatie ze over zichzelf op het internet plaatsen. Wat anderen over hen op het net plaatsen kan een groot deel (50 procent) niet zoveel schelen.
Dat blijkt uit het onderzoek Digitale Huishoudens dat in opdracht van Ilsemedia (onder meer uitgever van NU.nl) gehouden werd.
Om bij te houden wat er op internet over hen verschijnt, googlet de helft van de Nederlandse internetgebruikers zichzelf regelmatig.
Uit een Amerikaans onderzoek bleek eerder deze maand al dat dit steeds gebruikelijker is. Privacy Een derde van de respondenten is lid van een 'community'-site zoals Hyves.nl of SchoolBank.nl.
Veel mensen houden ook een eigen website of weblog bij, zo'n 21 procent blijkt uit het onderzoek.
Filip Leendertz, beheerder van de jongerensite CU2.nl: "Onze gebruikers zijn erg bewust met hun privacy bezig, zo kiest 90 procent van hen ervoor om zich niet met de volledige naam te registreren."
Een van de ondervraagden: "Alles wat je online zet, zal over vijf jaar nog te vinden zijn, ik ben er dus erg voorzichtig mee."
Om de privacy te waarborgen gebruikt 45 procent een apart e-mailadres voor online registraties. onder de zeer actieve internetgebruikers ligt dit aantal aanmerkelijk hoger, namelijk 80 procent.
Ouders hebben graag zicht op de internetactiviteiten van hun kinderen. Tweederde van de ouders controleert de online contacten van hun kroost.
De internetgeschiedenis wordt regelmatig gecontroleerd door 18 procent van de ouders.
(Bron)
Man dood door vuurwerk

WAALWIJK - Een 31-jarige man uit Waalwijk is donderdagavond om het leven gekomen door een ongeval met vuurwerk. Volgens de politie was de man bezig met vuurwerk in een schuurtje achter zijn woning toen het vuurwerk ontplofte.
Het slachtoffer raakte ernstig gewond, maar hulp mocht niet meer baten. Hij overleed ter plekke.
De toedracht van het ongeval en om wat voor vuurwerk het ging, is nog niet bekend.
(Bron)

Legaal was het in elk geval niet.
NS wil betere hulp voor getraumatiseerd personeel

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan de hulpverlening aan getraumatiseerd personeel in het nieuwe jaar aanpassen.
Machinisten die te maken krijgen met een geval van zelfdoding, krijgen als ze dat willen een andere functie binnen het vervoersbedrijf aangeboden.
"We hebben nu al een procedure voor hulpverlening bij traumatische gebeurtenissen, met onder meer ondersteuning door externe psychologen. Dit is een toevoeging daarop", zei Hans Burggraaff, adviseur bedrijfsgezondheid bij NS, vrijdag.
Het rijdende personeel van NS wordt regelmatig geconfronteerd met gevallen van zelfdoding. Ruwweg om de dag heeft een dergelijk incident plaats op het Nederlandse spoor.
Mishandelingen en bedreigingen kunnen ook psychische problemen veroorzaken bij machinisten en conducteurs.
De Nederlandse Spoorwegen werken samen met het Instituut voor psychotrauma aan een nieuw programma voor hulpverlening. Begin 2008 moet een proef beginnen, waarbij werknemers op vrijwillige basis in het weekeinde een bijeenkomst bijwonen, waaraan maximaal tien personen meedoen en waarin ze kunnen praten over hun ervaringen.
"Deze collega's mogen ook hun partners meenemen, als daar behoefte aan is", aldus Burggraaff.
Volgens hem gaan machinisten nu soms te lang door met hun werk na traumatische gebeurtenissen, zonder dat ze serieus overwegen om iets anders te gaan doen. "De ervaring leert dat mensen gevoeliger worden voor incidenten als ze die vaker meemaken", weet de NS-deskundige.
"Soms is het juist beter om iets anders te gaan doen, maar mensen denken vaak dat hun keuzemogelijkheden niet zo groot zijn."
Het risico bestaat dat machinisten die vaker zijn geconfronteerd met mensen die voor de trein springen, in grote problemen komen en volledig arbeidsongeschikt raken. Zo'n situatie is volgens Burggraaff zowel slecht voor de werknemer als voor NS.
(Bron)
Politiewagens beschadigd bij klemrijden joyrider

VAASSEN - Bij de achtervolging van een 13-jarige joyrider in Vaassen, hebben twee politiewagens vrijdag schade opgelopen. Zij moesten de jonge automobilist klemrijden om hem tot stoppen te dwingen. Dat liet de politie weten.
Agenten hadden op de Apeldoornseweg in Vaassen twee personenauto's zeer langzaam zien rijden en gaven de bestuurders een stopteken. Een van hen, een 15-jarige jongen, gaf daaraan gehoor.
De 13-jarige bestuurder ging er echter vandoor. Na een achtervolging kon hij uiteindelijk worden klemgereden.
De auto's bleken van familie van de joyriders te zijn en zonder toestemming te zijn meegenomen. De bestuurders werden samen met hun drie eveneens jonge passagiers aangehouden.
(Bron)
Humor. Zit je in de bus die nog op het station stilstaat. Komen er twee jongens aan. Man en vrouw achter me beginnen met elkaar over 'hun' en 'tuig, die Marokkanen' en 'allemaal het land uit'.
Jongens komen aanwandelen terwijl ze iets dragen. Man zeikt dat 'we' wel mogen uitkijken, straks is het vuurwerk.
Jongens gaan zitten, verschuiven hun armen iets, en... Totale omslag bij meneer en mevrouw Azijnpisser. De jongens hadden beide een hondje languit in de armen. 10 weken oud, op weg naar de dierenarts voor inentingen. Schattige hondjes, grote ogen, knuffelig, nieuwsgierig, mooi, speels, glanzende vacht.
Hondjes languit op de rug, werden over hun buikjes gekroeld, en als honden konden spinnen...
Meneer en mevrouw smolten. Aaiden zonder overleg de hondjes, die dat prima vonden. Wat voor soort was dat nou, wilde mevrouw weten? Zo lief! Zo mooi!
"Staffordshire mevrouw", antwoordde de ene jongen beleefd. De handen werden rap teruggetrokken. Of dat geen pitbull was? Jongen legt uit dat pitbull geen ras is, de Staffordshire wel, dat er dus controle op is. Hondje sabbelt intussen op baasjes vinger en het is al met al een plaatje om direct in te lijsten.
Toch vreemd dat een naam, een etiket, een plakkertje zoveel verschil kan maken.
Fransman die 'zelfmoord pleegde' duikt weer op

AMSTERDAM - Een Fransman die twee jaar geleden zijn eigen zelfmoord in scène zette is gearresteerd. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt.
In het nauw gebracht door gokschulden liet de 56-jarige verzekeringsagent eind 2005 zijn auto en een zelfmoordbriefje achter bij een klif aan Het Kanaal. In het briefje schreef hij zijn vrouw en drie kinderen dat hij van de klif ging springen.
Hoewel een zoektocht van drie dagen geen lijk opleverde, werd er toch van uitgegaan dat de man inderdaad de hand aan zichzelf had geslagen.
Later rees de twijfel, toen inspecteurs erachter kwamen dat de man in de schulden zat en kort voor zijn verdwijning een visum had aangevraagd voor Algerije.
De politie arresteerde de man vorige week in de Parijse voorstad Champigny-sur-Marne. Hij had zijn echte naam opgegeven toen hij solliciteerde als winkelbediende. De politie kwam achter zijn naam en zocht hem op.
"Toen we hem vonden was hij opgelucht. Hij was aan het eind van zijn Latijn", zei een agent.
De man was vlak na zijn 'zelfmoord' met een veerboot naar Algerije gereisd. Hij verbleef drie maanden in het Noord-Afrikaanse land en keerde toen per veerboot terug naar Frankrijk, op zijn eigen paspoort.
Na verschillende baantjes in verschillende steden kwam hij buiten Parijs terecht. Hoewel hij platzak was en zijn gezondheid slecht was, poogde hij niet eenmaal contact met zijn gezin op te nemen.
De krant Le Figaro meldde dat de man het geld van door hem verkochte verzekeringspolissen had vergokt. Het zou gaan om 650.000 euro.
De man is aangeklaagd voor verduistering en bedrijfsfraude.
(Bron)

Dan moet je toch verrekte wanhopig zijn...
Agent uitschelden voor homo toch strafbaar

DEN BOSCH - Een agent uitmaken voor 'homo' is een belediging en dus strafbaar. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch vrijdag in hoger beroep.
Eerder dit jaar sprak een politierechter in Den Bosch een 19-jarige Utrechter vrij die een politieman in de nieuwsjaarsnacht 2007 had uitgescholden voor homo. De agent voelde zich beledigd en maakte daarom proces-verbaal op.
Maar de politierechter oordeelde dat het woord 'homo' geen beledigend karakter heeft.
Het hof hoorde enkele weken geleden zowel de agent als de verdachte omdat het proces-verbaal volgens de rechters niet volledig was. Op de zitting verklaarde de Utrechter dat zijn uitlating voor hem net zoiets betekende als 'eikel' of 'sukkel'.
Hij kon zich voorstellen dat de agent zich hierdoor beledigd voelde.
Het hof oordeelde naar aanleiding van deze verklaring dat er geen twijfel bestaat over de opzet tot belediging. De man kreeg 200 euro boete waarvan 100 euro voorwaardelijk. Dit is niet wat justitie eerder had geëist, namelijk een boete van 200 euro.
(Bron)

Blijft mijn vraag: wat als ik een agent voor 'hetero' uitmaak? Het zou kunnen dat die term voor mij dezelfde lading heeft. En toch zal de kans om geverbaliseerd te worden kleiner zijn, denk ik.

donderdag, december 27, 2007

OV-personeel vaker slachtoffer van incidenten

DEN HAAG - Het personeel in het stads- en streekvervoer krijgt vaker te maken met incidenten. Het afgelopen jaar kreeg 65 procent van de chauffeurs en conducteurs in bus, tram en metro één of meer keer te maken met zaken als bedreiging, diefstal en mishandeling.
Dat meldde de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de donderdag gepubliceerde Veiligheidsbalans 2007. Het slachtofferschap bij het ov-personeel is volgens de inspectie in één klap weer terug op het niveau van 2002.
De afgelopen jaren was nog sprake van een gestaag dalende trend. In 2006 werd 56 procent van alle werknemers in het stads- en streekvervoer slachtoffer van één of meer incidenten. De toename van het aantal incidenten in het afgelopen jaar heeft ook gevolgen voor het veiligheidsgevoel onder de werknemers in het ov. Zij gaven daarvoor gemiddeld een 6,3, waar dat in 2005 en 2004 nog een 6,5 was.
Reizigers waarderen de sociale veiligheid een stuk hoger, met een 8 in 2007. In 2005 en 2004 lag dat cijfer slechts een fractie lager (7,9). Een kwart van de reizigers kreeg vorig jaar te maken met incidenten. De helft van die klachten valt in de categorie 'lastig vallen'.
(Bron)
Vrouw raakt ernstig gewond door mishandeling in trein

ROTTERDAM - In een trein naar Rotterdam is woensdagavond een vrouw onzedelijk betast en mishandeld. Ze is met ernstig letsel naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht. Dat meldde een woordvoerder van politie.
De vermoedelijke dader kon op het Centraal Station van Rotterdam aangehouden worden, al had de Spoorwegpolitie pepperspray nodig om hem te kunnen afvoeren.
In de trein zou de man ook met een andere man een handgemeen hebben gehad. De precieze toedracht van het voorval is nog onduidelijk.
Een vrouwelijke treinconducteur is woensdag op het Zeeuwse station Kruiningen-Yrseke door een man geslagen en bespuugd. Hij is met zijn echtgenote aangehouden op het station, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De man bleek nog zestig dagen celstraf te moeten uitzitten.
Het echtpaar was eerder in de trein gecontroleerd. Ze hadden geen geldig plaatsbewijs, waarop ze de trein uit moesten. De man zou de conducteur vervolgens rond 17.30 uur hebben mishandeld. Het slachtoffer deed op station Roosendaal aangifte.
(Bron)
Volkswagen komt met opmerkelijke terugroepactie

AMSTERDAM - Volkswagen komt donderdag met een wel heel opmerkelijke terugroepactie in de Nederlandse dagbladen. De autofabrikant roept bezitters van de Golf 1 op zich bij de dealer te melden.
Er zouden problemen zijn met het sluitingsmechanisme van het handschoenenkastje. Of er veel mensen gehoor geven aan de oproep van Volkswagen valt nog te bezien, het gaat namelijk om auto's uit het bouwjaar 1974.
(Bron)

Mooie reclamestunt.
Ziekenhuispersoneel vernielt oude operatiekamers

HENGELO - Na een afscheidsbijeenkomst van een reeds volledig ontruimd complex van operatiekamers hebben medewerkers van het Streekziekenhuis Midden Twente vorige week een aantal muren vernield.
Enkele medewerkers zijn op het matje geroepen maar niet op non-actief gezet. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigde donderdag een bericht daarover in De Telegraaf.
De medewerkers namen tijdens de bijeenkomst afscheid van het complex waar de operatiekamers zijn gevestigd. De komende weken wordt het OK-complex namelijk afgebroken omdat er nieuwe operatiekamers komen.
Volgens de zegsman heeft een technische controle uitgewezen dat het personeel geen leidingen in de muur heeft geraakt. "Het had echter niet mogen gebeuren", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Treinverkeer ontregeld na aanrijding met schapen

WOERDEN - Een aanrijding met twee schapen heeft donderdag het treinverkeer bij Woerden enige tijd ontregeld. Tussen Bodegraven en Woerden reden vanaf 17.30 uur ruim een uur helemaal geen treinen.
Reizigers tussen Woerden en Utrecht hadden te maken met een vertraging van een half uur. Dat liet spoorbeheerder ProRail weten.
(Bron)

Arme schapen.
Nieuwjaarszoen 'not done'

AMSTERDAM - Vrijwel niemand staat te springen om nieuwjaarszoenen van collega's. Dat staat in een onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van de Nederlandse Staatsloterij. Slechts 18 procent van de ondervraagden geeft aan zoenen van een collega op prijs te stellen.
Op de werkvloer zou tweederde liever een hand krijgen en 4 procent heeft het liefst een omhelzing of een schouderklop. Drie zoenen van bekenden op straat zijn ook taboe: 72 procent geeft liever een hand.
Van de Nederlanders zegt 13 procent geen oud en nieuw te vieren. Terugkijkend op het afgelopen jaar worden gebeurtenissen in de persoonlijke situatie als het belangrijkst gezien.
Vorig jaar werd nog het zwaarst getild aan maatschappelijke thema's.
Een kwart van de bevolking heeft goede voornemens voor volgend jaar. Het meest genoemde voornemen is gezonder eten, 42 procent heeft plannen daartoe.
Meer sporten en minder stressen delen met beide 36 procent een tweede plaats. Een derde van degenen met goede voornemens wil afslanken.
Het onderzoek van Motivaction is uitgevoerd onder een internetpanel van 711 respondenten. Zij zouden een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 65 jaar.
De Radboud Universiteit Nijmegen deed vorig jaar ook onderzoek naar goede voornemens. Toen had nog de helft van de 2200 onderzochte mensen goede voornemens. Veel mensen hadden volgens de universiteit dezelfde voornemens als in voorgaande jaren.
Vaak was het bijvoorbeeld niet gelukt om af te vallen. Een voornemen dat voor het eerst wordt gemaakt, heeft volgens de onderzoekers meer kans van slagen dan een voornemen dat al vaker is gemaakt.
Een minderheid had voornemens die goed zijn voor anderen, zoals aardiger zijn voor de omgeving. Volgens de universiteit wordt dit soort voornemens vaker waargemaakt. Net als voornemens om iets te gaan doen (bijvoorbeeld sporten) in plaats van iets te laten (veel eten).
Zes weken na het nieuwe jaar had dit jaar 24 procent zijn voornemens waargemaakt. Bij 64 procent was het 'nog niet' gelukt en de rest had de moed opgegeven.
(Bron)
Nederlandse tanker lekt 10.000 liter olie in Rijn

AMSTERDAM - Uit een lekgeslagen Nederlandse tanker is woensdagavond zeker tienduizend liter diesel in de Rijn bij het Duitse Wesel gestroomd. De brandstof is ook in het Wesel-Datteln-Kanaal terechtgekomen.
Het tachtig meter lange schip was onderweg van Nederland naar het Duitse Datteln met ongeveer 1.100 ton diesel aan boord, verdeeld over twaalf kamers.
Rond 17.30 uur ontdekte de bemanning bij een sluis bij Wesel dat er een lek in het vrachtruim zat. Zij waarschuwde de brandweer. Die voorkwam dat de olie zich verder over het water verspreidde.
De oorzaak van het lek is nog niet bekend. De resterende brandstof is uit de beschadigde kamer in de andere kamers gepompt.
(Bron)
Cocaïne verstopt in kerstkaarten

BUENOS AIRES - Zeven leden van een bende die 15 kilo cocaïne verstopt in kerstkaarten wilde smokkelen zijn in Argentinië gearresteerd. De politie heeft dit donderdag in Buenos Aires bekendgemaakt.
Het gaat om Argentijnse, Colombiaanse en Peruaanse verdachten. Ze werden het afgelopen weekeinde bij een actie van de antinarcoticabrigade in het noordoosten van Argentinië en in de hoofdstad Buenos Aires aangehouden.
Ze waren van plan cocaïne in kerstwensen te versturen naar Europa en Australië.
(Bron)

Ga je je toch dingen afvragen bij dat witte poeder laatst in een brievenbus. Verstuurde iemand oliebollen met suiker, of...
Aalscholvers eten Belgische vijvers leeg

BRUSSEL - Vraatzuchtige aalscholvers eten jaarlijks zo'n 750 ton vis uit de Vlaamse vijvers. Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag.
Vissers willen nu dat het beschermde statuut voor de aalscholver wordt opgeheven, maar de Vlaamse vogelbescherming is daar fel op tegen.
Volgens Peter Coene van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden kost het bijhouden van de visstand in de vijvers jaarlijks 4,5 miljoen euro. Hij vindt dat er op de aalscholvers weer gejaagd zou mogen worden.
Maar volgens de Vogelbescherming gaat het juist net goed met de aalscholver, die in 1965 in België uitgestorven was.
De Hengelvijver in Wemmel heeft al een oplossing gevonden om de aalscholver af te schrikken: een versterker met orkageluiden onder water. Orka's zijn de natuurlijke vijand van de aalscholver en volgens een woordvoerder durven de dieren na een duik de visvijver niet meer in.
(Bron)

Die beesten denken natuurlijk dat het een vliegend buffet is.
Afrit bij IKEA lang afgesloten wegens drukte

DEN HAAG - De afrit bij woonwinkel Ikea in Delft is donderdagmiddag bijna vier uur lang afgesloten geweest voor het verkeer. Alle parkeerplaatsen bij Ikea waren bezet.
Rijkswaterstaat besloot daarop de afrit Delft-Pijnacker op de A13 vanuit Rotterdam richting Den Haag te sluiten.
De Ikea-vestiging in Delft bleef op tweede kerstdag dicht, om chaos op de weg te voorkomen. Donderdag bleek het publiek alsnog massaal naar de woonwinkel te trekken.
(Bron)
Uil uitgeroepen tot 'Man van het Jaar' in Finland

AMSTERDAM - In het Finse Helsinki is een uil uitgeroepen tot 'Man van het Jaar'. De roofvogel landde tijden het EK-kwalificatieduel tussen Finland en België neer op een doel en dat was volgens de Finse journalistenbond de inleiding voor de 2-0 zege van het thuisland.
Pasi Tuohimaa, voorzitter van de journalistenbond, tegenover de Belgische krant Het Laatste Nieuws: "Bubi heeft meer gedaan om het Finse voetbal te promoten dan onze nationale ploeg".
Het dier zorgde er voor dat de voetbalwedstrijd zes minuten stilgelegd moest worden, tot hilariteit van de 35.000 fans. Na die wedstrijd werd de 'voetbaluil' geëerd als nieuwe mascotte van de nationale ploeg van Finland.
Bubi heeft echter geen andere wedstrijd meer bij kunnen wonen van de Finnen. Na een rockconcert in hetzelfde stadion was hij gevlogen.
(Bron)
Privé-internetten op werk neemt fors toe

AMSTERDAM - Het privé onder werktijd mailen, surfen en bellen is het afgelopen jaar enorm toegenomen.
Vorig jaar werd 3,9 uur per week besteed aan oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen, dit jaar is het al een uur meer.
Het zakelijk mailen en surfen in eigen tijd, wat er tegenover zou moeten staan, is het afgelopen jaar echter gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur.
Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een regelmatig onderzoek onder 607 directeuren, managers en anderen uit het bedrijfsleven en van de overheid.
Het zijn vooral vrouwen en werknemers beneden de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk. Jonge medewerkers besteden tijdens hun werk drie keer zo veel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privédoeleinden als hun oudere collega's.
"Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is dat mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren," zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. "Stel dat je een bedrijf runt van honderd mensen, dan komt dit per maand neer op duizend uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem."
(Bron)

Je kunt als beheerder natuurlijk maatregelen nemen: internet afsluiten, of alleen bepaalde sites toestaan. Woordenboeken, een encyclopedie, een weer- en een nieuwssite zijn op mijn werk te raadplegen, maar meer ook niet. Mailen kun je alleen intern, zoals je ook niet zelf allerlei dingen op de computer kunt installeren.
Ik vermoed dat dat de ICT-afdeling ook veel werk scheelt.
Scheidsrechter lost waarschuwingsschoten na rode kaart

AMSTERDAM - Een scheidsrechter in Maleisië heeft deze week twee voetbalelftallen de stuipen op het lijf gejaagd. Bij een opstootje pakte hij een geweer en loste enkele waarschuwingsschoten.
De amateurwedstrijd ontspoorde toen de arbiter de rode kaart trok voor een speler. In de hectiek die ontstond na de uitsluiting rende de leidsman naar zijn auto, waar hij een geweer pakte en de spelers via enkele schoten in de lucht waarschuwde.
De scheidsrechter, die in het dagelijks leven werkzaam is als politieagent en in die functie mag beschikken over een vuurwapen, is direct na het incident opgepakt, meldt Reuters.
"Wij onderzoeken momenteel of de politieman bevoegd is om in zijn vrije tijd een wapen bij zich te hebben", liet de lokale politiechef weten. Naast de scheidsrechter zijn ook vijf spelers opgepakt, die bij het opstootje waren betrokken.
(Bron)
En Pakistan, sja. Dat nieuws is nog niet helemaal ingezonken geloof ik.
Hoe stapelgek kun je worden. Ziek en beledig politici. Als ze niet meer happen, ga je kabinetsleden afzeiken. En als dat maar een klein relletje wordt en je niet genoeg pers oplevert, dan ga je gewoon beweren dat de koningin in het algemene verhaaltje dat eigenlijk elk jaar in grote lijnen hetzelfde is, tegen jou persoonlijk is gericht.
Kweenie, ik heb vroeger op plekken gewerkt waar dit soort gedrag vrij snel leidde tot (inderdaad) extra aandacht, en soms ook tot extra medicijnen en desnoods overplaatsing naar beter beveiligde afdelingen. Nou wordt Wilde Geertje natuurlijk al goed beveiligd, maar toch.
Wat is de volgende stap? Wat moet ie hierna nou nog doen om de aandacht te krijgen waar ie zo om schreeuwt?
Doseer het een beetje Geertje, anders wordt er straks misschien voor jou gedoseerd...

woensdag, december 26, 2007

Dierentuinen staan voor raadsel over anonieme gift

RIJSWIJK - Vijfhonderd euro, cash, in een enveloppe in de postbus. Met daarop slechts de naam van het dierenpark en de vestigingsplaats, van een anonieme gever.
Als verklaring erbij enkel een afgescheurd kladje met op de ene kant de tekst 'gift', op de andere kant 'donatie'.
Zeker zes dierenparken in Nederland zijn "buitengewoon blij gemaakt met de gulle gift, maar staan voor een raadsel van wie deze komt", zo liet een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van dierentuinen zondag desgevraagd weten. Alle dierentuinen kregen afzonderlijk een enveloppe met die inhoud.
"We hebben zoiets nog nooit meegemaakt", zegt de directeur van Burgers' Zoo, Alex van Hooff. Het geld kwam bij Burgers' binnen in briefjes van tien briefjes van vijftig euro.
Ook het Dolfinarium in Harderwijk hoorde bij de gelukkigen. Anderhalve maand geleden viel de enveloppe in hun postbus. "Het is een onbekende gift. Natuurlijk mag dat, graag zelfs", zo zegt de woordvoerder van het park. "Maar zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt."
Dierenpark Emmen werd de afgelopen maanden twee keer verrast. "Er zaten een aantal weken tussen, maar we kregen twee keer, op dezelfde manier als bij de andere parken, via de post een enveloppe met die inhoud, " zegt een woordvoerster.
Volgens de zegsvrouw van de vereniging van dierentuinen zijn alle enveloppen afkomstig uit Amsterdam en hebben in ieder geval ook de Apenheul, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en de koepelorganisatie ZodiacZoos een soortgelijke enveloppe ontvangen.
Dat meerdere parken dezelfde mysterieuze enveloppe ontvingen kwam aan het licht toen de woordvoerders een bijenkomst hadden. "We wisselen daar bijzondere voorvallen uit die zich voordoen op ons park. Een voorlichter vertelde van de gift. Toen bleek dat er veel meer parken iets hadden gekregen", aldus Van Hooff.
De dierenparken hebben de giften overgemaakt naar aan de parken gelieerde stichtingen, waarbij het geld ten goede komt aan de dieren.
(Bron)
Nederlanders massaal op stap op Tweede Kerstdag

RIJSWIJK - Nederlanders hebben tweede kerstdag massaal de woonboulevards en pretparken bezocht. Wel kwam het bezoek pas laat op gang, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal grote parken en boulevards.
Woonwarenhuis Ikea en woonboulevards als Villa Arena en het Alexadrium zagen volgens de eerste schattingen meer bezoekers dan vorig jaar.
Volgens een woordvoerder van Ikea bezochten 80.000 mensen een van de elf vestigingen die open waren. Het filiaal in Delft hield de deuren dicht, nadat het daar vorig jaar zo druk was dat dat leidde tot verkeersproblemen.
In de Winterefteling was het dit jaar "gezellig druk". Het was zeker niet zo druk als vorig jaar, toen de Efteling in de loop van de middag de deuren moest sluiten wegens een te grote toeloop. "Dit jaar zijn de bezoekers beter vespreid", aldus een woordvoerster.
In Diergaarde Blijdorp en het dolfinarium Harderwijk was het boven verwachting druk. "In de ochtend was het somber weer, in de middag klaarde het op en werd het drukker." Bij Blijdorp kochten ongeveer 10.000 bezoekers een kaartje, na vijf uur kwamen nog mensen binnen, terwijl de dierentuin om zes uur de hekken sluit.
Ook woonboulevards Alexandrium en Villa Arena keken terug op een succesvolle dag. Bij Villa Arena begon het om een uur druk te worden, tegen vijf uur waren 12.500 bezoekers geteld.
(Bron)

Ik moet er niet aan denken!
Hulplijnen goed gebruikt met kerst

RIJSWIJK - De Depressielijn en de Ouderenhulplijn hebben het druk met de kerstdagen. Dat hebben woordvoerders van beide organisaties woensdag gezegd.
Bij de Depressielijn, die de bezetting heeft verdubbeld van een naar twee medewerkers, worden dagelijks dertig tot veertig gesprekken gevoerd. "Er was ook duidelijk net voor de feestdagen veel behoefte aan een gesprek."
Volgens de woordvoerder hebben mensen die normaal hulp krijgen van een gespecialiseerde hulpverlener er moeite mee dat veel behandelaars en hulpverleners niet of minder goed bereikbaar zijn met de feestdagen. De Depressielijn is te bereiken via 0900-6120909.
De ouderenhulplijn, die drie vestigingen telt, krijgt dagelijks zo'n tweehonderd telefoontjes binnen. "Dat is ongeveer gelijk aan normale dagen", aldus de woordvoerder. "Maar de gesprekken zijn nu langer en gaan dieper en mensen bellen veel later op de avond. De kerst is confronterend voor oudere en eenzame mensen." De ouderenhulplijn is bereikbaar op 0900-6080100.
(Bron)

"Bezetting verdubbeld", dat klinkt dramatisch. Maar van één naar twee medewerkers klinkt dan wer wat minder heftig.
Toch, goed dat deze opties er zijn voor mensen die het nodig hebben.

dinsdag, december 25, 2007

TT 420 Kerstman gekruisigd tegen koopzucht

Een Amerikaan uit de staat Washington heeft een levensgrote kerstman aan een kruis genageld in zijn tuin. De man protesteert daarmee tegen de koopzucht rond Kerstmis. Hij verkoopt ook kaarten met foto's van z'n actie met de tekst De Kerstman Stierf Voor Uw Mastercard.
Het smaakt wel ontzettend lekker. Tom en Tijger zijn het daar helemaal mee eens, ik meen dat het gebler van net zoiets betekende als 'Wij willen ALLES!' Hoewel, de groente zou ik vast zelf mogen opeten.
Er wordt hoopvol gesnoven, en elke keer als ik naar de keuken loop om te roeren, vlamt die hoop extra op. Maar ze moeten nog een hele tijd wachten ;-)
Ik spoor niet zie ik: er zijn 2,5 miljoen singles, waarvan er blijkbaar velen feestjes met elkaar vieren (hoewel dat wel Nieuws is, dus blijkbaar niet zó gewoon?).
Ik sta kokhalzend een gore pan schoon te maken, dat is toch iets minder romantisch :-)
Zo. Al snotterend uien gesneden, champignons, knof, vlees...
Bakkerdebak, roeren, spul erbij, weer bakken en roeren, water en wijn opwarmen, erbij, tomatenpuree, vast wat stukken wortel en zilveruitjes erbij, wat kruidig spul.
Over 2 uur nog wat groen (eigenlijk meer oranjerood: paprika, tomaat, grootste deel van de wortel) erbij en proeven wat er verder nog bij kan. Soms gaan er dan nog spekjes bij (gebakken) of een lading prei. Peper, mosterd, van alles in huis, dus dat moet helemaal goed komen.
De katten lopen nu al verlangend te snuiven.
Ineens besef ik dat de naam van dit log wel erg toepasselijk is :-(
Fase één en twee overleefd.
Tactiek: licht in de gang aan, in de badkamer uit, zodat je niet teveel details ziet. Pan, afwaskwast, afwasmiddel naar de badkamer. Hete kraan aan bij de wasbak. Bril van de plee omhoog.
Twee sokken aan elkaar binden, deel doordrenken met eau de toilette (hoe toepasselijk), om je hoofd binden met je neus bij het parfum - ik ruik niet veel, maar die pan rook ik wel, laat staan als je ermee gaat rommelen...
Deksel van de pan, pan omdraaien boven de plee, niet niet niet kijken, snuif door die sokken want de meur is erg goed waarneembaar, plee direct doortrekken, pan onder de hete kraan, weer omkeren boven de plee, enzovoorts.
Volhouden, dat gifgas uit de resten in de pan is bedwelmender dan de alcoholdamp uit de sok (ja, dat klinkt raar, ik geef toe dat het ook raar is).
Afwasmiddel in de pan, heet water erbij, op de gok rondje draaien met de kwast, omkeren, enzovoorts.

Pan op het oog schoonmaken alsof het een gewone afwasklus is, volgieten met heet water en op het vuur zetten.
Plee schoonmaken met de hardst stinkende pleepoets die je in huis hebt. Badkamer overdadig sprayen met een luchtje. Sokken weer afdoen.
Pan en deksel nog eens poetsen, vooral dat verdachte plooirandje aan de buitenkant van de deksel, en wederom opzetten, met wat soda (uche uche).

Wie weet durf ik straks wel aan de echte kook te gaan. De misselijkheid is ook gezakt inmiddels.
En ik hoop dat ik de associatie bij die eau de toilette snel kwijtraak...
Besluit genomen. Alleen nog uitvoeren (da's meestal het probleem, maar dat zien we dan wel weer).

Zij die gaat poetsen, groet u...
Leuk idee, stoofvlees maken. Alles in huis.
Maar waar is die pan? Grote, degelijke braadpan, perfecte maat, wordt eigenlijk alleen gebruikt voor stoofdingen.
Aanrecht ietwat opgeruimd, gehersorteerd, lege bakjes en dergelijke weggedaan. Pan duikt op.
Het overkomt me zelden. Gelukkig niet. Maar nu dus wel: de vorige keer dat ik de pan gebruikte (niet vaak dus), heb ik er een klein beetje in laten zitten. Herkenbaar is het niet meer, maar wel ongelooflijk goor. De pan is dus ondergesneeuwd op het aanrecht en uit het oog verloren. En hij sluit zo goed af dat ie niet gestonken heeft.
Ik heb niet nog zo'n grote pan, dus als ik die stoofschotel wil maken moet ik 'm schoonmaken (is wel te doen, behalve dat ik daarna waarschijnlijk weinig zin zal hebben in koken) en hopen dat ik me bij het eten niet verbeeld dat ik 'iets' proef.
Of ik fruts wat aan met andere pannen en mik deze in zijn geheel weg. Waardoor ik me ellendig voel doordat ik loop te kloten met te kleine pannen, en omdat ik door m'n eigen stommiteit een prima pan wegdoe.
Twijfel.
Duivenpoep levert Amerikaan vier miljoen euro op

NEW YORK - Een rechtbank in New York heeft een voormalige conciërge die uitgleed over duivenpoep op een trap naar de metro bijna 8 miljoen dollar schadevergoeding toegekend. Dat meldt de Franse zender TF1 dinsdag.
De 65-jarige Shelton Stewart gleed uit in 1998, waardoor hij zijn nek en rug verwondde. De spoorwegen hoeven slechts 80 procent van het bedrag te betalen, omdat de Amerikaan zelf voor 20 procent verantwoordelijk is gesteld.
Hij had er tenslotte omheen kunnen lopen, want hij bleek de vogelpoep eerder op de dag al te hebben gezien.
Stewart wil van het geld, omgerekend ruim 4 miljoen euro, een huis kopen. Ook is hij van plan zijn twee dochters en kleinkind mee te nemen naar Disney World in Florida.
(Bron)
Israël ziet clusterbommen als militaire noodzaak

JERUZALEM - Israël heeft geen internationale regels overtreden toen het vorig jaar clusterbommen gebruikte in de militaire campagne tegen Hezbollah in Zuid-Libanon. Dat blijkt uit een legeronderzoek dat is aangeboden aan de Israëlische militaire aanklager Avichai Mendelblit.
Hij heeft maandag besloten geen vervolging in te stellen tegen commandanten die clustermunitie hebben ingezet. De meeste clusterbommen zijn afgeworpen boven onbewoond gebied en waren bedoeld om raketaanvallen van Hezbollah tegen te gaan, staat in het rapport.
Het gebruik van het wapentuig zou daarom een 'militaire noodzakelijkheid' zijn geweest. De radicale sjiitische beweging Hezbollah vuurde in juli en augustus 2006 ongeveer 4000 raketten af op het noorden van Israël.
De bevindingen van de Israëlische onderzoekscommissie staan lijnrecht tegenover die van de Verenigde Naties. De volkerenorganisatie concludeerde vorig jaar dat de clusterbommen veel te vaak werden gebruikt en dat ze niet alleen op militaire doelen werden afgevuurd.
Clusterbommen ontploffen in de lucht waardoor een honderden kleinere bommen vrijkomen die over een groot gebied worden verspreid. Veel van deze kleine bommen gaan niet af als ze de grond raken en vormen een groot gevaar voor de burgerbevolking.
Na het Israëlische offensief zijn nog zeker dertig mensen omgekomen in Libanon door restanten van zo'n bom.
De oorlog van Israël tegen de Hezbollah-beweging in de zomer van 2006 duurde 34 dagen. Er vielen bijna 1200 doden in Libanon, vooral burgers. Aan Israëlische zijde vielen 157 doden, vooral militairen.
(Bron)

Dan zijn we uitgepraat: Hezbollah zal de raketaanvallen wel als militaire noodzakelijkheid beschouwen. En als die noodzakelijkheid (duh) Israel ontslaat van verantwoordelijkheid, dan geldt dat natuurlijk ook voor de andere partij in het conflict.
Russin vriest vast aan slagboom

MOSKOU - Een Russische vrouw in de Siberische stad Tjoemen is bij dertig graden onder nul met haar blote hand vastgevroren aan het metaal van een slagboom. Dat heeft het persbureau Interfax dinsdag bericht.
De gepensioneerde vrouw lette even niet op en vroor onmiddellijk vast toen ze met haar blote hand even op de slagboom leunde. Een voorbijganger ontdekte de netelige positie waarin de vrouw verkeerde en belde een ambulance.
Het ambulancepersoneel zaagde de slagboom door en met metaal en al werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de warmte loste het probleem zich vanzelf op.
In Siberië, waar het geregeld 40 graden vriest, leren de kinderen al van jongs af hoe ze met extreme koude moeten omgaan. Ze leren bijvoorbeeld dat ze niet uit een metalen beker moeten drinken, omdat hun lippen er dan aan vast vriezen.
Passagiers in een vliegtuig krijgen vlak voor de landing in een Siberische stad te horen dat ze de trapleuning niet zonder handschoenen moeten aanraken.
(Bron)

maandag, december 24, 2007

Nederlanders pessimistisch over 2008

HAMBURG - Nederlanders zijn samen met de Oostenrijkers uiterst pessimistisch over 2008. Slechts 15 procent van de ondervraagden in beide landen verwacht dat het volgend jaar beter wordt dan dit jaar.
Nederlanders en Oostenrijkers zijn daarmee de grootste zwartkijkers van de bevolkingen van 54 landen. Nauwelijks minder pessimistisch zijn de Italianen: 16 procent ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet.
De grootste optimisten wonen in Hongkong: 71 procent verwacht verbeteringen. Ook 68 procent van de Kosovaren en 66 procent van de Colombianen ziet het nieuwe jaar wel zitten, blijkt uit een onderzoek van het Duitse Emnid-instituut en partners in het buitenland bij ruim 50.000 personen.
(Bron)
V. ziet coalitie met Wilde Geertje wel zitten

AMSTERDAM - Rita V. staat positief tegenover een regeringscoalitie met de PVV van Wilde Geertje. Dat zegt ze maandag in een interview met De Telegraaf.
V. benadrukt wel dat er ook verschillen bestaan tussen haar en Wilde Geertje. "Als er problemen zijn met Marokkaanse rotjongens is de oplossing niet om de koran te verbieden."
V. zegt tegenover de krant verder dat het huidige kabinet een 'glibberpolitiek' voert ten aanzien van buitenlanders. Nederland zou hier over tientallen jaren nog last van hebben.
"Kijk eens wat er nu gebeurt met de Polen en wat er gaat gebeuren met de Roemenen en Bulgaren, hoe vaak ze crimineel zijn en wat voor toestanden zich daar allemaal afspelen."
Nederlanders schrikken volgens V. van de grote aantallen nieuwkomers. "Het lijkt wel of er helemaal niets is geleerd."
De huidige minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) vindt ze 'zwak' en 'politiek correct'. "Vogelaar denkt nog dat we er uitkomen als we samen gezellig een kopje thee drinken."
V. zegt druk bezig te zijn fondsen te werven voor haar nieuwe beweging Trots op Nederland. Met toezeggingen inbegrepen heeft ze rond de miljoen euro binnen. Dat moeten er tien worden, zegt ze.
(Bron)
Schokkend. Lezerspost die naar Nu.nl werd gestuurd dit jaar. Paranoïa, racisme, volstrekte waanzin van een niveau waarbij de intelligentie van een verrotte appel nog sprankelend is...
(Ja, ik snap wel dat dit de krenten uit de pap zijn, dat de 'normale' brieven helemaal niet interessant zijn om te bloemlezen. Maar toch.)
Overvallen personeel vergeet politie te bellen

SITTARD - De zeven personeelsleden van een winkel in Sittard vergaten maandagmorgen na een gewapende overval op hun zaak helemaal om de politie te bellen.
Pas na drie kwartier kwam iemand op het idee om ons te waarschuwen, aldus een politiewoordvoerder. Daardoor ging volgens de zegsman veel kostbare tijd verloren. De daders, twee mannen met vuurwapens, waren inmiddels ontkomen met een onbekend geldbedrag.
De dames van de modezaak aan de Limbrichterstraat moesten eerst van de schrik bekomen en praatten uitgebreid na over de overval.
Pas daarna nam iemand contact op met de filiaalleiding, die het idee opperde om ook even met de politie te bellen. Bij de overval raakte niemand gewond.
(Bron)
Ikea Delft met kerst dicht uit vrees voor chaos

AMSTERDAM - Woonwinkel Ikea in Delft blijft als enige Ikea-vestiging op tweede kerstdag dicht omdat wordt gevreesd voor lange files.
Op tweede pinksterdag van dit jaar besloot Rijkswaterstaat de afrit Delft op de A13 tijdelijk in beide richtingen af te sluiten vanwege drukte bij Ikea. Om te voorkomen dat de snelweg weer dichtslibt, blijft Ikea woensdag gesloten.
Na bouwwerkzaamheden zijn de parkeerplaatsen nog niet af. Een massale stroom potentiële klanten kan de Delftse Ikea niet aan.
(Bron)
Je kunt ook overdrijven. Okee, ik weet dat we de kortste dag gehad hebben. Okee, ik weet dat het al een stuk zachter is dan de afgelopen dagen, en dat het nog minder koud wordt.
Maar het geeft een raar gevoel, die massa's ganzen die overvliegen naar het noorden en noordwesten, alsof de lente op uitbarsten staat...

zondag, december 23, 2007

Afrikaanse giraffes bedreigd met uitsterven

NAIROBI - De giraffes in Afrika worden met uitsterven bedreigd als er geen maatregelen genomen worden om ze te beschermen. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van Keniaanse en Amerikaanse biologen dat zaterdag verscheen, meldde de BBC.
Er leven in totaal in Afrika nog maar honderdduizend giraffes. Door stroperij en oorlogen in Somalië, Ethiopië en Kenia is het aantal netgiraffes (Giraffa camelopardalis reticulata) drastisch verminderd.
Begin jaren negentig waren er nog 27000 exemplaren. Nu nog maar 3000, aldus de onderzoekers. Van de Tsjaadgiraffe (Giraffa camelopardalis peralta) zijn er nog maar 160 over.
De onderzoekers hebben bovendien vastgesteld dat de verschillende soorten giraffes, die tot dusver werden beschouwd als ondersoorten, moeten worden gezien als aparte volwaardige soorten.
De twee giraffesoorten die het meest aan elkaar verwant zijn, de netgiraffe met rode ronde vlekken en de Massaigiraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) leven al een half miljoen tot anderhalf miljoen jaar gescheiden van elkaar.
De giraffe staat niet op de rode lijst van beschermde diersoorten van de World Conservation Union (IUCN), omdat er nog honderdduizend zijn.
Door de ondersoorten als aparte soorten te kenmerken, komen ze wel op de rode lijst en hebben regeringen de plicht zich in te zetten voor de bescherming van de langpoten, aldus de wetenschappers.
(Bron)
'Vier- tot vijfhonderd nieuwe banen bij NedCar'

BORN - Autofabriek NedCar in Born neemt volgend jaar tussen de vier- en vijfhonderd nieuwe mensen in dienst voor de productie van de Mitsubishi Outlander.
Dat zei bestuurder Henk van Rees van FNV-Bondgenoten vrijdagavond. Volgend jaar produceert NedCar vanaf mei 20.000 Outlanders.
Het is de bedoeling dat de jaren daarna jaarlijks 30.000 van deze zevenzits-SUV's van de band rollen.
De productie van de Mitsubishi Colt gaat gewoon door. NedCar hoopt vooral veel tijdens reorganisaties vertrokken werknemers terug te kunnen krijgen. Die kennen immers het klappen van de zweep en hoeven niet te worden ingewerkt.
Van Rees sprak van "een flitsende start voor het nieuwe jaar" bij NedCar. Bij NedCar werken momenteel 1500 mensen aan de Mitsubishi Colt.
De afgelopen jaren ontsloeg NedCar tweeduizend mensen onder meer door het vertrek van DaimlerChrysler, waarvoor het bedrijf vroeger de Smart Forfour maakte.
(Bron)

Word je er eerst uitgetrapt, willen ze je nu terug omdat je niet hoeft te worden ingewerkt.
Kerstboom 17 meter onder water

WIJCHEN - Een duikvereniging in Wijchen bij Nijmegen heeft zondagochtend op 17 meter onder de waterspiegel een kerstboom opgezet. De kerstboom is vanwege de hoge druk versierd met massieve golfballetjes van een nabijgelegen golfbaan, die massaal door duikers op de bodem van de plas worden gevonden.
De kerstboom staat in het onderwaterhuis van de vereniging, een omgebouwde zeecontainer op de bodem van recreatieplas Berendonck.
Het onderwaterhuis is een omgebouwde zeecontainer, voorzien van perslucht en verlichting. Zo kunnen mensen er zonder luchtflessen vertoeven. Een intercomsysteem en een camera zorgen voor een veilig contact met de bedieningsruimte aan wal.
De operatie duurde al met al een half uur, waarbij acht duikers de kerstboom aan een touw naar beneden loodsten. Het is niet de eerste keer dat er een kerstboom in het huis staat: ook enkele jaren geleden sierde een kerstboom het huis op de bodem.
Die bleef toen een half jaar in goede staat, waarschijnlijk door de constante lage temperatuur en de hoge luchtvochtigheid.
Er passen ongeveer acht personen tegelijk in het huis. Ook bezoekers van buiten de vereniging zijn er welkom, maar zij moeten wel over de juiste duikbrevetten beschikken.
(Bron)
Wild zwijn maakt amok in kledingzaak

POITIERS - Een wild zwijn heeft zaterdag in een winkelcentrum bij de West-Franse stad Poitiers opschudding veroorzaakt. Het 90 kilo zware beest drong een kledingzaak binnen en maakte daar amok. De ingeschakelde politie velde het dier met talrijke kogels.
Klanten en personeel hadden inmiddels de zaak kunnen verlaten. Eerder op de dag waren in de buurt drie everzwijnen gesignaleerd.
De autoriteiten vermoeden dat de wilde dieren deel uitmaken van een grotere groep die zich in de regio wil vestigen.
(Bron)
Langer licht :-)
De eerste bewolking (nog dun) is gearriveerd, het wordt gelijk minder koud.