zaterdag, augustus 27, 2005

Nederlander doodgestoken in Duitsland

ELTEN - Een 44-jarige Nederlander is in de nacht van donderdag op vrijdag doodgestoken in het Duitse Elten. Dat heeft de Duitse politie gemeld, die de vriendin van het slachtoffer, een 36-jarige Nederlandse, heeft aangehouden. Het slachtoffer was een Arnhemse taxi-ondernemer.
De man was volgens de politie dronken en wilde seks met de vrouw. Toen die weigerde, ontstak de man in woede. De vrouw pakte vervolgens een vleesmes en stak de 44-jarige Nederlander in zijn borst, aldus de Duitse politie. De man bloedde ter plekke dood.
De vrouw zit vast op verdenking van doodslag. Volgens de politie waren er al vaker problemen geweest tussen de twee.
(Bron)
Helper aanslagen Londen opgepakt in Thailand

BANGKOK - De Thaise politie heeft een Algerijn opgepakt die door Groot-Brittannië wordt gezocht in verband met de aanslagen van 7 juli op het openbaar vervoer in Londen. De 33-jarige Atamnia Yachine werd woensdag in de Thaise hoofdstad Bangkok opgepakt met 180 valse Franse en Spaanse paspoorten in zijn bezit.
De man zou de terroristen achter de aanslagen, die 56 personen het leven kostten, mogelijk hebben voorzien van valse reisdocumenten, meldde een hoge politieofficier zaterdag in het Thaise dagblad The Nation. De immigratiedienst had de verdachte woensdag aan de pers willen tonen maar heeft dat volgens een anonieme bron op verzoek van de Britse ambassade niet gedaan.
De politie kwam op het spoor van Yachine, nadat eerder deze maand op de internationale luchthaven van Bangkok meerdere personen met in totaal 452 vervalste Europese paspoorten waren aangehouden. Zij zouden ook documenten van Yachine hebben gekocht, aldus The Nation. Thailand is berucht als centrum voor de productie en distributie van valse reispapieren.
(Bron)
Gelderland maakt 'donkertekaart' Veluwe

ARNHEM - De provincie Gelderland heeft de donkerte van de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland, in kaart gebracht. Volgens het provinciebestuur is niet eerder een 'donkertekaart' met deze precisie en op deze schaal gemaakt en zegt daarmee een wereldprimeur in handen te hebben.
Gelderland presenteert haar 'donkertekaart' maandag, zo meldt de provincie op haar website. In Nederland is al enige tijd een discussie gaande over lichtvervuiling. De stichting Natuur en Milieu begon eind 2004 samen met de twaalf provinciale Milieufederaties de campagne Laat het donker donker. Donkere nachten zijn volgens de stichting belangrijk voor het welzijn van mensen, dieren en planten.
(Bron)
Einde aan stijging aantal vacatures

VOORBURG - In het tweede kwartaal van dit jaar is een einde gekomen aan de stijging van het aantal vacatures. In vergelijking met het eerste kwartaal nam het aantal openstaande banen met 4000 af tot 137.000 vacatures. "De voorgaande zes kwartalen was het aantal vacatures steeds toegenomen", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
De daling is te wijten aan de commerciële dienstverlening. In deze sector nam het aantal vacatures met 5000 af tot 80.000. Alleen al in de handel waren er 2000 minder oningevulde posities. In de overige sectoren van de Nederlandse economie veranderde het aantal vacatures nauwelijks.
In het tweede kwartaal vielen er in totaal 212.000 vacatures vrij, 9000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze toename is wel duidelijk kleiner dan de groei in de vier kwartalen daarvoor. Toen was de stijging gemiddeld 30.000 vacatures.
In vergelijking met een jaar geleden laat het aantal vacatures wel een positief beeld zien. In het tweede kwartaal van vorig jaar was het aantal openstaande banen 122.000. Dat is 11 procent minder dat het aantal vacatures aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar.
(Bron)
Mannen hebben hoger IQ dan vrouwen

MANCHESTER - Mannen hebben gemiddeld een hoger IQ dan vrouwen. Het gaat om een verschil van vijf punten, dat vanaf 14-jarige leeftijd ontstaat.
Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de universiteit van het Britse Manchester. Donderdag werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Het complete onderzoek verschijnt eind dit jaar, meldde de Britse omroep BBC.
Naarmate het intelligentiequotiënt toeneemt, constateerden de academici een groeiende kloof tussen vrouwen en mannen. Twee keer zoveel mannen als vrouwen hebben een IQ van 125 punten. Op het 'geniale' niveau van 155 punten staan tegenover elke vrouw 5,5 mannen.
Het onderzoek is gebaseerd op 80.000 IQ-testen en een studie bij 20.000 studenten.
(Bron)

Dit soort testen zijn cultuurgebonden, het zou best kunnen dat ze ook seksegebonden zijn. En wat zou het als mannen een hoger IQ hebben? Het gaat erom wat je ermee doet, nietwaar ;-)
Schrijver Louis Ferron overleden

HAARLEM - In zijn woonplaats Haarlem is vrijdag schrijver Louis Ferron overleden. De auteur, in 1942 geboren in Leiden, stierf op 63-jarige leeftijd aan kanker. Hij was korte tijd ziek. Dat heeft een woordvoerster van uitgeverij De Bezige Bij bekendgemaakt. Deze week verscheen zijn laatste roman Niemandsbruid.
Ferron was een van de meest begaafde, productieve en gewaardeerde auteurs van het Nederlandse taalgebied, aldus de uitgeverij. "Zijn oeuvre, waarin een fascinatie voor de Westeuropese cultuurgeschiedenis, in het bijzonder die van Duitsland, een grote rol speelt, is even opvallend als uitgebreid, en van een constant hoog literair niveau."
In 1967 verscheen zijn eerste gedichtenbundel, Zeg nu zelf, is dit ontroerend? en in 1974 debuteerde hij als romancier met Gekkenschemer. In de daaropvolgende jaren groeide zijn oeuvre gestaag. Hij schreef romans, verhalen en essays. Bovendien hield hij zich bezig met vertalingen en toneel.
Ferron ontving meerdere onderscheidingen. Zo kreeg hij in 1990 de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Karelische nachten. In 1994 werd hij bekroond met de F. Bordewijkprijs voor De Walsenkoning. In 2001 werd hem voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs toegekend.
De uitgeverij noemt hem "een van onze meest bijzondere en geliefde auteurs". "De Bezige Bij verliest met hem een groot schrijver en een dierbare vriend", zo meldde de woordvoerster. De schrijver, dichter en essayist wordt in besloten kring begraven.
(Bron)
Douane Australië vindt standbeelden van drugs

SYDNEY - De Australische politie heeft 800 standbeelden ontdekt die deels waren gemaakt van efedrine, de stof waarvan de uiterst verslavende drug metamfetamine (speed) gemaakt kan worden. Het materiaal had een straatwaarde van 72 miljoen Australische dollar (44 miljoen euro). Vier verdachten zijn aangehouden.
De beelden waren afkomstig uit Vietnam. De politie sprak tegen Australische media van "een zeer ongewone vorm" waarop de drugs waren verscholen. "Meestal wordt het in andere producten verstopt, maar in dit geval was het onderdeel van het product zelf."
Met de 400 kilo efedrine zouden 1,44 miljoen metamfetaminetabletten gemaakt kunnen worden. Metamfetamine kan ook worden gespoten, gesnoven en gerookt. Het populaire middel heeft in de Verenigde Staten cocaïne inmiddels vervangen als grootste probleemdrug.
(Bron)
Finland ontdekt mogelijk geval van vogelgriep

HELSINKI - In Finland is mogelijk een geval van vogelgriep ontdekt. In de noordelijke stad Oulu zijn een aantal zieke en dode zeemeeuwen gevonden die mogelijk besmet waren met het virus.
Of dat werkelijk zo is en of het om de gevaarlijke H5N1-variant gaat, moet verder onderzoek uitwijzen. De definitieve uitslag wordt binnen enkele weken verwacht, meldde het Finse ministerie van Landbouw vrijdag.
"Wij denken op dit moment dat als het om vogelgriep gaat, het een laag ziekteverwekkende variant is", zei woordvoerdster. "Eerst willen we zekerheid krijgen om welk type virus het gaat en dan onderzoeken we andere wilde vogels in het gebied". Volgens de zegsvrouw zijn er geen pluimveebedrijven in de wijde omgeving.
Trekvogels hebben het virus de afgelopen maanden vanuit Zuidoost-Azië via Siberië en Kazachstan westwaarts verspreid. Het ging daarbij om de gevaarlijke H5N1-variant, die ook op mensen kan worden overgedragen en tot de dood kan leiden.
Finland is lid van de Europese Unie. De EU heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen om een gevreesde uitbraak van de vogelgriep te voorkomen. In Nederland geldt sinds anderhalve week een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. De WHO heeft er bij regeringen op aangedrongen om grote voorraden medicijnen tegen vogelpest op te bouwen.
(Bron)
Miljoenenschade voor Zeeuwse boeren

MIDDELBURG - De hitte in juni, hagelbuien en de extreme regenval in juli en augustus zorgen voor een miljoenenschade voor Zeeuwse boeren. De grootste klappen vallen in de oogst van poot- en consumptieaardappels en uien, aldus woordvoerders van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vrijdag.
Veel schade is ontstaan na de bui van afgelopen zaterdag, toen in de kuststreken tussen de 80 en 120 millimeter water viel. Percelen kwamen onder water te staan. Ook de afgelopen dagen viel er weer veel regen, waardoor de schade verder oploopt.
(Bron)
'Marokkaanse stagiaires vaak geweigerd'

DEN HAAG - De bouwsector wijst vaak scholieren af met een Marokkaanse achternaam die telefonisch om een stageplek vragen. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht in opdracht van GroenLinks blijkt dat slechts 15 procent een kans maakt op een uitnodigingsgesprek tegen 41 procent van de scholieren met een Nederlandse naam.
In de detailhandel en in de horeca zijn de verschillen veel kleiner. In de horeca zijn de kansen voor scholieren van Marokkaanse afkomst nagenoeg gelijk aan die van autochtone leerlingen en in de detailhandel is er slechts een klein verschil ten gunste van de 'Nederlandse' leerling, aldus GroenLinks vrijdag.
De onderzoekers verklaren de terughoudendheid in de bouw door de relatieve onbekendheid van de werkgevers met werknemers van buitenlandse komaf. Slechts 3 procent van de werknemers in de bouwsector heeft een allochtone achtergrond.
In het onderzoek werden in totaal 336 bedrijven benaderd door proefpersonen die zich voordeden als mbo-scholier en een Nederlandse dan wel een Marokkaanse naam opgaven in het telefoongesprek.
(Bron)

Lang, lang geleden zag ik een film over een gewone, Hollandse jongen. Blond, Amsterdammer meen ik. Die stiefelde door het leven: baantje zoeken, openbaar vervoer, effe iets regelen hier of daar. Ging allemaal vlotjes, mensen waren ten volle bereid even te wachten tot ie ergens wat geld geleend had om iets te betalen bijvoorbeeld.
Toen werd hij omgeschminkt, ik heb het idee dat ze een Surinamer van hem maakten. Die natuurlijk overal te horen kreeg dat de baan net weg was, dat men niet aan voorschieten deed, dat ie niet even ergens iets kon regelen enzovoorts.
Hebben we nou echt de illusie dat die dingen veranderen? Toen waren het Surinamers, nu Marokkanen, over x tijd zijn het misschien Togolezen of IJslanders. Wat van elders komt is blijkbaar eng en niet te vertrouwen tot het tegendeel bewezen is. Want ik hoor nu ook erg vaak mensen zeggen 'Ja, die Marokkanen, dat is tuig. Kijk naar de Surinamers, die deugen tenminste.' Maar daar dacht 'men' 20 jaar geleden toch ook heel anders over...
Wubbo Ockels opgenomen in ziekenhuis

DEN HAAG - De voormalig astronaut Wubbo Ockels is eerder deze week in een ziekenhuis opgenomen. Een woordvoerster van de Technische Universiteit Delft heeft dat vrijdag bevestigd. Zij wilde echter niets zeggen over de gezondheidstoestand van Ockels die deeltijdprofessor is aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek.
Volgens een familielid van de astronaut is Ockels buiten levensgevaar. Ook werken al zijn hersenfuncties nog naar behoren.
Wubbo Ockels kreeg dinsdag in de kantine van de TU-Delft een zware hartaanval. De hartstilstand werd veroorzaakt dor een bloedprop in zijn hartslagader. Hij werd ter plekke gereanimeerd.
De Telegraaf meldde vrijdagochtend dat Ockels na een hartaanval in coma zou liggen liggen. Volgens familie klopt dat bericht niet. "Ockels heeft nooit in coma gelegen. Hij is alweer helemaal goed", aldus het familielid.
Ockels vloog in 1985 als eerste Nederlandse astronaut mee aan boord van de spaceshuttle Challenger. Sinds 1992 is hij ook werkzaam als deeltijdhoogleraar lucht- en ruimtevaart technologie aan de technische universiteit Delft. Van 1999 tot 2003 was hij ook hoofd van de afdeling educatie van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
Ockels hield zaterdag nog een lezing op het muziekfestival Lowlands.
(Bron)
Thaise premier pest journalisten met zoemer

BANGKOK - De Thaise Premier Thaksin Shinawatra meent het ultieme antwoord te hebben gevonden op lastige vragen van journalisten. Hij beproefde zijn nieuwe tactiek donderdag op een persconferentie, tot verbijstering van de aanwezige verslaggevers.
Toen een van hen vroeg waarom de regering geen toestemming van het parlement had gevraagd voor het afkondigen van de noodtoestand in het roerige zuiden, drukte Thaksin een zoemer in die hij in zijn hand hield. Er klonk een intimiderend geluid. Op de zoemer verscheen een X en Thaksin riep: "Niet-constructief!"
Thaksin gebruikte de zoemer ook om complimentjes uit te delen. Een journaliste die vroeg naar het regeringsbeleid ten aanzien van de stijgende olieprijzen, werd beloond met een goedkeurende O op de zoemer en een aangenaam deuntje. Aan de verbaasde journalisten legde Thaksin uit dat zijn zoon het speeltje in Japan heeft gekocht en dat Thaksin het had geleend om de sfeer op de persconferentie wat meer ontspannen te maken.
Sommige journalisten hekelden achteraf Thaksins gedrag. Een redacteur van de Engelstalige krant The Nation, Tulsathit Taptin, vond dat de premier te ver was gegaan. "Journalisten hebben het recht de vragen te stellen die van belang zijn voor het Thaise volk", aldus Taptin.
(Bron)
Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.
Bejaarde doodt steenarend met blote handen

STOCKHOLM - Een 81-jarige Zweed heeft deze week een aanval van een wilde steenarend gepareerd door het dier met blote handen te grijpen en tegen de grond te smijten. De vogel was op slag dood. De bejaarde berenjager werd aangevallen in centraal-Zweden.
Volgens een Zweedse krant vloog de roofvogel, met een spanwijdte van 1,80 meter, direct naar het hoofd van de man. Steenarenden zijn bedreigde dieren en daarom heeft de Zweed zijn daad netjes gemeld bij de plaatselijke politie.
(Bron)
Mississippi en Louisiana roepen noodtoestand uit

MIAMI/WASHINGTON - De Amerikaanse staten Mississippi en Louisiana hebben vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in afwachting van orkaan Katrina. De orkaan die minstens zeven levens eiste in Florida is kracht aan het verzamelen boven de Golf van Mexico en komt mogelijk maandag weer aan land, meldde het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum in Miami.
Meteorologen houden er rekening mee dat Katrina uit kan groeien tot een orkaan uit categorie vier van de Saffir-Simpson schaal. De wind kan daarbij snelheden bereiken tussen de 210 en 250 kilometer per uur. Volgens het Nationale Orkanen Centrum zal de orkaan vermoedelijk de kust van Louisiana of Mississippi treffen.
In deze laatste staat kan zaterdagmiddag met de evacuatie van toeristen worden begonnen. De bewoners van de kuststreek moeten uiterlijk op zondag hun huizen verlaten. De autoriteiten in Louisiana hebben gedetailleerde plannen klaarliggen voor een eventuele evacuatie. De stad New Orleans ligt mogelijkerwijs midden op het pad van Katrina.
In 1969 trof een orkaan uit de vierde categorie Louisiana en Mississippi voor het laatst. Camille eiste toen 143 levens. Katrina heeft volgens deskundigen nu al voor honderden miljoenen dollars schade aangericht in de VS.
(Bron)
Het doet het weer een beetje hier. Ik heb nog een verstobde neus en een stem als een scheepstoeter, maar ik voel me weer okee.
Vanochtend nog een tijdje naar de lucht (en het licht!) zitten kijken, die net zo was als soms vroeger op vakanie: aan zee, van die bewolking waarvan je weet dat ie gaat breken. Nu zit ik niet aan zee en de wolkenlaag-met-gaatjes is nu helaas een egale grijze wolkendeken, maar toch.

donderdag, augustus 25, 2005

We krabbelen langzaam weer op.
Het droge kuchje is een onsmakelijke rochelkramp geworden, en toch is dat beter. De koorts zakt, de neus gedraagt zich redelijk, ik kan zowaar alweer m'n nest uit zonder dat ik na een half uur loop te tollen.
Wel weer (dankzij doorlopend maar niet aaneengesloten slapen) een stuip gehad en blijkbaar gezellig met m'n kop tegen het (houten) hoofdeinde gebonkt - au.
Ik vind dat ik voor de rest van het jaar wel vrijstelling mag van ziekte en zo.