zaterdag, maart 27, 2010

'Paay krijgt weer reallifesoap'

AMSTERDAM - Het wel en wee van Patricia Paay keert mogelijk terug op de buis. De 60-jarige diva is volgens De Telegraaf met RTL in gesprek over een reallifesoap. Vrijdag werd duidelijk dat Paay niet terugkeert bij SBS en in gesprek is met RTL.
In de soap moeten ook de jonge liefdes van Paay de revue passeren. 's Werelds oudste playmate scharrelt al enige tijd met de 33 jaar jongere miljonair Nicky van Dam.
Zondag werden de twee zoenend en knuffelend gesnapt in het Amsterdamse Vondelpark.
Patricia heeft ervaring met reallifesoaps: in 2003 stond haar gezin centraal in 'Adam's Family'. Vooral de scène waarin ex-man Adam Curry met een erectie voor de spiegel stond deed veel stof opwaaien.
RTL laat nog niets los over de plannen met Paay. De zender bevestigt dat er gesprekken gehouden worden, maar er zijn nog geen handtekeningen gezet. Paay's manager is er zeker van dat er een deal komt. "RTL is geïnteresseerd in een aantal projecten."
(Bron)

Kan er niet één real life-zender komen?
Meer zorg voor prostituees in Alkmaar

ALKMAAR - Prostituees in Alkmaar en omgeving kunnen binnenkort bij een Centrum voor Prostitutiezorg terecht voor maatschappelijke hulpverlening.
Dat zei wethouder welzijn Wim van Veen van de gemeente Alkmaar vrijdag.
De GGD houdt al jaren wekelijks een gezondheidsspreekuur voor prostituees in een pand op de Achterdam, Alkmaars rosse buurt.
De medische zorg wordt nu aangevuld met maatschappelijke hulpverlening. Het doel is de bescherming van het welzijn en de gezondheid en bevordering van de zelfredzaamheid van de prostituees.
Prostituees kunnen in het centrum onder meer terecht voor begeleiding bij het dagelijks leven, verzekeringskwesties, uitstaptrajecten, taalcursussen, boekhoudcursussen en weerbaarheidstrainingen.
Het Centrum voor Prostitutiezorg moet uiterlijk in september van dit jaar zijn deuren openen. Het centrum is onderdeel van de aanpak van de prostitutieproblematiek op de Alkmaarse Achterdam, waar zich 128 ramen bevinden.
(Bron)
Extra vakantiedagen voor oppakken inbrekers

BRUSSEL - Agenten van het Antwerpse politiekorps zone Grens krijgen twee extra vakantiedagen indien ze een inbreker oppakken. Twee inbrekers leveren vier extra vakantiedagen op.
Dat heeft de Vlaamse kant Het Laatste Nieuws vrijdag gemeld.
Het systeem is bedacht door de plaatselijke korpschef nadat de regio getroffen werd door een reeks inbraken. Hij hoopt zijn agenten op deze manier extra te motiveren.
(Bron)

Snel zorgen dat je er twee pakt, hoef je de rest van het jaar niet meer te jagen ;p
Beveiliging computer op school lek

AMSTERDAM - De beveiliging van computers op middelbare scholen is zo lek als een mandje. Leerlingen kunnen moeiteloos cijfers veranderen, proefwerken inzien en roosters naar hun hand zetten.
Dat zeggen leerlingen zaterdag in Het Parool. Expertisecentrum Kennisnet beaamt dat de beveiliging niet deugt en trok al eerder aan de bel.
Vier leerlingen van scholen in Amsterdam zeggen in de krant dat ze hebben ingebroken op de server van hun scholen. Het bleef naar eigen zeggen bij het uithalen van 'kleine grapjes'.
Volgens de leerlingen zouden vele andere leerlingen ook in de computers kunnen inbreken.
Een leerling van een school uit Amstelveen ging verder en wiste voor vijf euro notities van absenties van zo'n twintig medeleerlingen. Ook paste hij roosters aan en speelde proefwerken door naar klasgenoten 'om even het cijfer op te kunnen halen'.
Een andere leerling wijst erop dat wachtwoorden van leraren makkelijk te achterhalen zijn via hun eigen laptops. Leerlingen geven presentaties vaak op de laptop van hun docent.
"Met de usb-stick kan ik binnen twee seconden al zijn wachtwoorden downloaden. Terwijl ik die presentatie geef bijvoorbeeld."
Bij steekproeven door Kennisnet onder tien scholen in 2004 en 2007 bleek niet één school goed beveiligd. De mogelijkheden zijn legio.
Zo onderscheppen leerlingen draadloos internetverkeer of installeren ze programmaatjes waarmee ze toetsaanslagen registreren op een computer. Daarmee kunnen ze wachtwoorden te weten komen.
(Bron)
Lesvliegtuig zakt door landingsgestel

EELDE - Op het vliegveld Groningen Airport Eelde is vrijdagmiddag een tweemotorig lesvliegtuig door het landingsgestel gezakt. De drie inzittenden kwamen met de schrik vrij.
Het beschadigde toestel is door een bergingsbedrijf van de baan gehaald, meldde de politie vrijdag.
Het vliegtuig was eerder vertrokken vanaf het vliegveld Münster-Osnabrück in Duitsland. De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.
(Bron)
Bisschop ondervraagd over sjoemelende pastoor

BRUSSEL - Justitie in het Belgische Kortrijk gaat bisschop Roger Vangheluwe van Brugge ondervragen over een affaire rond een sjoemelende pastoor uit Bellegem.
Deze 75-jarige priester werd vrijdag op staande voet uit zijn functie gezet omdat hij ervan verdacht wordt tienduizenden euro's verduisterd te hebben.
De geestelijke zou het geld hebben moeten betalen aan afpersers, die zijn seksuele uitspattingen aan de grote klok dreigden te hangen.
Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws wil justitie weten of de bisschop al langer wist van de praktijken van de pastoor. De Brugse prelaat laat weten ''volledige medewerking'' te zullen verlenen aan het onderzoek.
De pastoor uit Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk) deed eind 2008 aangifte van diefstal van een kostbare kelk uit zijn kerk.
Niet lang daarna meldde hij, naar zijn zeggen na een tip van Oost-Europeanen, dat hij het gestolen voorwerp kon terugkopen in een antiekwinkeltje in Parijs.
Hij leende hiertoe 10.000 euro van de deken van Kortrijk. Toen de pastoor korte tijd later weer slachtoffer werd van een diefstal, vertrouwde de politie de zaak niet meer en opende een onderzoek naar de bejaarde geestelijke.
(Bron)
Demonstratie Eemshaven tegen nieuwe centrales

EEMSHAVEN - Ongeveer honderd demonstranten uit Nederland en Duitsland hebben zaterdagmorgen in de het Groningse plaatsje Eemshaven gedemonstreerd tegen de bouw van nieuwe energiecentrales in de Eemshaven.
Het ging om een demonstratie georganiseerd door de Waddenvereniging, de Vereniging Zuivere Energie en andere milieuverenigingen. De demonstranten zijn tegen de bouw van centrales van energiebedrijven RWE en NUON.
De in aanbouw zijnde centrales worden straks deels gestookt op kolen. Volgens de initiatiefnemers stoten deze centrales meer CO2 uit dan aardgasgestookte centrales waardoor ze bijdragen aan het klimaatprobleem. De demonstratie is rustig verlopen.
(Bron)
Zeer actief orkaanseizoen verwacht

AMSTERDAM – Het komende orkaanseizoen zal erg actief worden. Dit meldt het KNMI aan de hand van verwachtingen van klimaatonderzoekers. Zij baseren zich op de temperatuur van het zeewater.
Zo zou het zeewater op dit moment zeer warm zijn in het gebied waar de meeste orkanen ontstaan.
De verwachting is volgens het KNMI dat het water zeker de eerste maanden van het orkaanseizoen nog steeds warmer zal zijn dan gemiddeld. Boven warm water ontstaan meer orkanen.
Het gebied van de Atlantische Oceaan moet daarom rekenen op een zeer actief orkaanseizoen. Ook El Niño en La Niña kunnen hierop van invloed zijn. El Niño en La Niña zijn benamingen voor een afwijking van de zeewatertemperatuur in de Stille Oceaan nabij de evenaar.
De kans is volgens de onderzoekers groot dat de El Niño van de afgelopen periode na de zomer zal omslaan in een La Niña, waarbij het zeewater veel kouder is. Deze verandering heeft het ontstaan van tropische stormen en orkanen tot gevolg.
Het orkaanseizoen in de Atlantische regio begint in juni en eindigt in november. Voorspellingen over de activiteit in het orkaanseizoen komen vaak uit. Zo was het vorig jaar erg rustig, wat van te voren verwacht werd.
(Bron)
'Gedwongen anticonceptie voor verstandelijk beperkten'

HILVERSUM - Ouders die licht verstandelijk beperkt zijn en niet voor hun kinderen kunnen zorgen, zouden gedwongen moeten worden tot anticonceptie.
Dat vindt 62 procent van de mensen die deelnamen aan een enquête die Rondom 10 uitvoerde en waaraan het tv-programma zaterdagavond aandacht besteedt.
Via onder meer enkele vakbonden benaderde het programma negenhonderd mensen die beroepshalve te maken hebben met het begeleiden van licht verstandelijke beperkte ouders of hun kinderen.
De meerderheid van de ondervraagden vindt dat er wettelijke maatregelen moeten komen om gedwongen anticonceptie bij deze groep mogelijk te maken. Deze ouders zouden sowieso ontmoedigd moeten worden om kinderen te nemen, vindt 66 procent.
Vrijwel alle mensen, 96 procent, vinden dat ouders van wie bewezen is dat ze niet voor hun kinderen kunnen zorgen, ontmoedigd moeten worden om nog een kind te verwekken.
Ongeveer 57 procent van de deelnemers van het onderzoek denkt dat een kind schade ondervindt van het opgroeien in een gezin met licht verstandelijk gehandicapte ouders. Veruit de meesten vinden dat deze ouders altijd steun nodig zullen hebben bij de opvoeding van hun kinderen.
(Bron)

Het lastige is dat sommige verstandelijk beperkten vinden dat ze zich best zouden redden, als die hulpverleners maar niet steeds aan hun kop zeurden.
Overigens is 'niet in staat zijn tot opvoeden' niet voorbehouden aan verstandelijk beperkten :/
Baan kwijt om koekjes

AMSTERDAM – Voor de Brit Michael Campbell zullen koekjes voortaan een nare bijsmaak hebben: de lekkernij kostte hem zijn baan, 157 pond en leverde hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar op.
Callcenter-medewerker Michael Campbell kreeg gedurende een nachtdienst trek en gelukkig was zijn baas zo aardig geweest koekjes voor het personeel te halen. Campbell liet zich de zoetigheden van Marks & Spencer goed smaken, nog volledig onbewust van de prijs die hij hiervoor de volgende dag zou moeten betalen.
Niet zijn baas maar collega Pamela Harrison had de koeken namelijk op de werkvloer achtergelaten en was woest toen ze erachter kwam dat deze onrechtmatig door derden verorberd waren.
"Ik ben zo teleurgesteld dat een collega op deze manier door mijn persoonlijke spullen gaat", verklaart Harrison tegenover de Daily Mail. "Ook al gaat het om een geringe waarde, dergelijke zaken wegnemen kan een onzeker gevoel geven."
Beveiligingscamera’s wezen al gauw in de richting van Campbell. De 27-jarige zoetekauw werd hierop gearresteerd.
De rechtbank in Newcastle heeft Michael Campbell inmiddels veroordeeld tot het terugbetalen van de door Harrison geleden schade (7 pond), een boete van 150 pond en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Ook kon de Brit fluiten naar zijn baan bij Convergys. Campbell wil nu barmanager worden.
(Bron)

Vergissen is menselijk, en dat mag je in veel callcenters niet zijn.
'Teelt biobrandstof schadelijk voor klimaat'

BRUSSEL - Het Europees beleid voor biobrandstoffen werkt niet. De teelt van biobrandstoffen vergroot de uitstoot van broeikasgassen alleen maar. Die waarschuwing staat in het rapport Het verborgen klimaateffect van biobrandstoffen, dat de Stichting Natuur en Milieu zaterdag heeft gepubliceerd.
Volgens de milieuorganisatie zorgt het Europese beleid voor biobrandstoffen voor een enorme behoefte aan extra landbouwgrond.
Omdat wereldwijd alle landbouwgrond nodig is voor de sterk stijgende vraag naar voedsel, leidt dat tot het in gebruik nemen van natuurgebieden.
Hierdoor komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij, die het gunstige effect van biobrandstoffen geheel teniet doen. Zo zijn er 260 voetbalvelden nodig voor de biobrandstoffen die een Boeing 747 gebruikt op een retourvlucht Amsterdam-New York, aldus het rapport.
Natuur en Milieu vindt dat de overheid moet stoppen met het stimuleren van biobrandstoffen waarvoor landbouwgrond nodig is. Met reststromen uit industrie, landbouw en bosbeheer kunnen wel duurzame biobrandstoffen worden gemaakt, stelt de organisatie.
(Bron)
Britse piloot opgepakt na noodlanding Twente

AMSTERDAM - De politie heeft vrijdag de piloot van een straaljager aangehouden die zonder brevet vloog en een noodlanding maakte op het gesloten vliegveld in Twente.
De 67-jarige Britse piloot vloog met een leerling vanuit Denemarken naar Duitsland, maar week vanwege een storing en slecht weer in Duitsland uit naar Twente, meldt het Korps Landelijke Politiediensten zaterdag.
De piloot en zijn Duitse leerling vlogen in een oud militair lesvliegtuig, een Lockheed T33, dat tegenwoordig in particuliere handen is. Ze bleven ongedeerd.
Het vliegbrevet van de piloot bleek ongeldig en is door de luchtvaartpolitie ingenomen in opdracht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
Het tweepersoons straalvliegtuig landde op Enschede Airport Twente, dat al sinds begin 2008 gesloten is. Er wordt momenteel gesproken over een doorstart van het vliegveld.
(Bron)
Het viel me vanochtend op: de koolmezen gingen al veel eerder tekeer dan de merels. Om 5 uur barstte het los, de eerste merel hoorde ik pas een kwartier later.
Morgen is het dat pas om zes uur ;-)
Angst voor overstroming na uitbarsting IJslandse vulkaan

AMSTERDAM - Zes dagen na een vulkaanuitbarsting in het zuiden van IJsland heerst er nog steeds angst voor een overstroming als gevolg van deze uitbarsting.
Dat meldt Meteo Consult op haar website.
De angst voor overstromingen heerste al meteen na de uitbarsting, maar lijkt steeds reëler te worden omdat de vulkaan in het gebied van de gletsjer Eyjafjallajökull na zes dagen nog steeds actief is. Ook is er enorme rookontwikkeling.
De vulkaan bevindt zich onder een gletsjer en het ijs dreigt door de uitbarsting te gaan smelten. De belangrijkste toegangswegen zijn inmiddels afgesloten en mensen worden afgeraden de vulkaanuitbarsting te komen bekijken.
In 1996 kwam het na een vulkaanuitbarsting ook tot grote overstromingen. Er kwam toen een grote hoeveelheid smeltwater terecht in een ondergronds meer, waarna het water met een grote vaart richting de zuidkust spoelde. Door de stroom van modder, stenen en ijsblokken werd toen een deel van het gebied vernield.
Deze taferelen worden nu weer verwacht. Extra gevaarlijk is dat de vulkaan en gletsjer op ‘maar’ 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik af liggen.
Aan de hand van beelden gemaakt tijdens helikoptervluchten is te zien dat er een scheur van bijna een halve kilometer in de gletsjer zit. De hoeveelheid smeltwater is afhankelijk van de duur van de lavastroom.
Wetenschappers kunnen op dit moment niet zeggen hoe lang de stroom zal aanhouden. Dit kan uitkomen op dagen, maar ook op jaren. Zoals bij de laatste uitbarsting van deze vulkaan in 1821.
Direct na de uitbarsting werden al 600 mensen uit een nabijgelegen dorp geëvacueerd. Ook werd de luchthaven van Reykjavik enkele uren afgesloten.
Het zeer dunbevolkte IJsland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en kent veel vulkanische activiteit. Sinds 1963 deden zich zeker 21 vulkaanuitbarstingen voor. De huizen van de ruim 300.000 eilandbewoners staan ver uit de buurt van gevaarlijke plekken.
(Bron)
Eerder deze week kwam er een enorme nachtvlinder binnen, vandaag was het een hommelkoningin - een beetje sloom, een beetje koud waarschijnlijk, maar ze is toch weer voorzichtig buiten gezet.
Drie arrestaties na mishandeling RET'ers

ROTTERDAM - De politie heeft drie jongens gearresteerd in verband met de mishandeling donderdagavond van vijf medewerkers van de RET.
Dat heeft de politie laten weten. Meteen na het incident bij metrostation Marconiplein werd al een 18-jarige Rotterdammer aangehouden. Vrijdag volgden de arrestaties van twee 17-jarige jongens.
RET-medewerkers kregen het rond half elf aan de stok met een groep jongeren bij een vervoerscontrole in de tram bij metrostation Marconiplein.
Enkelen hadden geen vervoersbewijs. Nadat drie jongeren waren bekeurd, keerde de groep zich tegen de controleurs die daarbij ernstig werden mishandeld.
In het ziekenhuis bleek dat een van de medewerkers een gebroken kaak had, een andere zware kneuzingen in het gezicht. De overige drie liepen verscheidene verwondingen en kneuzingen op.
De medewerkers konden een 18-jarige Rotterdammer uit de groep aanhouden, die door de politie is ingerekend.
Vrijdag volgden de andere twee. Ze zitten nog vast. De politie kwam de 17-jarigen op het spoor na getuigenverklaringen en het bekijken van camerabeelden.
Een van hen werd overigens door zijn moeder op het bureau afgeleverd nadat hij bij een eerder bezoek aan huis niet thuis bleek.
De politie verwacht meer aanhoudingen te kunnen verrichten. Medewerkers van de politie delen vrijdagavond flyers uit rond station Marconiplein waarin getuigen worden opgeroepen zich te melden.
Uit cijfers van de RET over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt overigens dat er minder incidenten in het openbaar vervoer waren dan in dezelfde periode vorig jaar.
Zo daalde het totaal aantal incidenten (variërend van geweld tot vernieling en kattenkwaad) alleen al in de metro van 1768 in de eerste drie maanden van 2009 naar 852 in dezelfde periode van dit jaar.
RTL Nieuws publiceerde de cijfers vrijdag op haar website. Het totaal aantal zogenoemde a-incidenten in bus, tram en metro, waaronder agressie en geweld jegens personeel, daalde van ruim 260 naar iets meer dan 160.
Sinds de invoering van de ov-kaart op 11 februari nam het zwartrijden af van 12 naar 3,3 procent zo liet de RET eerder deze maand weten.
(Bron)
'De Rijn is stuk korter dan gedacht'

MÜNCHEN/KOBLENZ - Onder de kop Jahrhundert-Irrtum, de vergissing van de eeuw, heeft het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung zaterdag uitgelegd dat de rivier de Rijn ongeveer 100 kilometer korter is dan lange tijd is aangenomen.
Vrijwel overal staat aangegeven dat de stroom 1320 kilometer lang is, maar dat is onzin volgens Bruno Kremer, wetenschapper aan de Universiteit van Keulen.
Hij schat op grond van eigen onderzoek dat de Rijn 1233 kilometer lang is. Hij heeft steun van Rijkswaterstaat.
Dat stelt volgens de geciteerde woordvoerster Ankie Pannekoek dat de Rijn 1232 kilometer lang is. In het Duitse Bondsinstituut voor Waterkunde in Koblenz is de Rijn officieel nog steeds 1320 kilometer lang, maar woordvoerder Alfred Hommes plaatste daar een groot vraagteken bij.
Hij wil in april op een bijeenkomst van de Commissie voor de Hydrologie van het Rijnstroomgebied officieel op ''een correctie'' aandringen. In het Rijnmuseum in Koblenz zijn geen vraagtekens geplaatst maar is de lengte van de rivier meteen tot 1230 kilometer ingekort.
In Duitse schoolboeken en encyclopedieën is de stroom nog steeds een stuk langer. Waarom de onjuiste lengte het zo lang in publicaties heeft volgehouden is onbekend. Wel is de rivier door aanpassingen van de stroom korter geworden, maar dat kan de vergissing niet verklaren volgens Kremer.
(Bron)
Onrust GVB-personeel over verborgen camera

AMSTERDAM - Onder het personeel van het gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam is onrust onstaan nadat door de leiding een verborgen camera in het herentoilet van een chauffeurshuisje is opgehangen.
Met de apparatuur wilde het GVB informatie krijgen over vernielingen in het huisje en over ernstige bedreigingen die op de muren werden gekalkt, aldus een GVB-woorvoerster zaterdag.
Naar aanleiding van de onrust onder het personeel is de camera inmiddels verwijderd. De woordvoerster benadrukt dat alleen het bovenlichaam voor de camera zichtbaar was.
De beelden zijn inmiddels gewist. Of de informatie ook een dader heeft aangewezen, kan het GVB niet vertellen.
(Bron)
Nederlandse scheepshond vergist zich

WÜRZBURG - Een Nederlandse scheepshond heeft zich in Zuid-Duitsland in het schip vergist waarop hij meevaart. De kapitein van een Belgisch goederenschip op de rivier Main ontdekte de viervoeter vrijdagochtend bij zijn stuurhut.
De hond liet niemand in de buurt en wilde het vaartuig absoluut niet verlaten. Wel bleef het dier opvallend rustig op het water.
De kapitein trok daaruit zijn conclusies en informeerde collega's. En inderdaad: op een Nederlandse duweenheid werd de hond vermist. Bij het vertrek een dag eerder was het niemand opgevallen dat de hond nog niet aan boord was.
Het Belgische en Nederlandse schip waren al te ver van elkaar verwijderd voor een overdracht van de hond. Daarop besloot de vrouw van de hondenbezitter vanuit Nederland naar de Belgen te rijden om het dier op te halen.
De hond was in de tussentijd rustig gehouden met een reusachtig bot van de laatste maaltijd van de Belgische bemanning, aldus de politie.
(Bron)

vrijdag, maart 26, 2010

'Noord-Korea torpedeert Zuid-Koreaans marineschip'

SEOUL - Een Zuid-Koreaans marineschip is vrijdagavond gezonken in de Gele Zee in de buurt van de grens met Noord-Korea.
In het achterschip van de Cheonan, een bijna 90 meter lang patrouilleschip met een bemanning van 104 personen, deed zich rond 21.00 uur een explosie voor.
Een uur later was het schip gezonken. Tientallen zeelieden zijn mogelijk om het leven gekomen.
Volgens Zuid-Koreaanse media wordt onderzocht of het schip is getorpedeerd door Noord-Korea. Hulpverleners zouden zeker 58 opvarenden levend van de Cheonan hebben gehaald.
Na het incident opende een ander Zuid-Koreaans marinevaartuig het vuur op een niet geïdentificeerd object nabij de grens met Noord-Korea. In eerste instantie werd gedacht aan een vijandelijk schip.
Bronnen binnen het Zuid-Koreaanse leger meldden later dat het ging om een zwerm vogels.
Het 1500 ton metende schip ging ten onder in de Gele Zee nabij het eiland Baengnyeong, aldus functionarissen van de marine.
Het incident gebeurde tussen 22.00 en 23.00 uur plaatselijke tijd.
Een reddingsoperatie is inmiddels aan de gang. Volgens de Zuid-Koreaanse tv-zender MBC is de helft van de bemanning gered.
Het ministerie van Defensie in Seoul wilde niets zeggen over mogelijke betrokkenheid van Noord-Korea.
In 1999 en 2002 vochten de marines van beide landen ook al in de Gele Zee. De grensmarkering hier is omstreden.
In november kwam het opnieuw tot een vuurgevecht waarbij een Noord-Koreaanse patrouilleboot in vlammen opging. Daarbij viel een dode.
Het Zuid-Koreaanse veiligheidskabinet is in spoedzitting bijeengekomen.
(Bron)
PVV definitief niet in Haagse college

DEN HAAG - De Haagse PVV-fractie belandt definitief niet in het Haagse college. Dat heeft informateur Boele Staal vrijdag laten weten in een brief aan de Haagse fractievoorzitters.
Hij ziet de PVV niet meer als mogelijke coalitiepartij.
In gesprekken met de vier grootste Haagse fracties is de afgelopen week uitgebreid het hoofddoekjesverbod aan de orde geweest dat de PVV wil invoeren voor gemeentelijke instellingen en instellingen die gemeentelijke subsidie krijgen.
De PVV gaf hierin aan dat er in onderhandelingen over een college alleen ''mogelijk ruimte was om het verbod te beperken tot medewerkers en niet tot bezoekers''.
Met deze opstelling ''ontneemt de PVV zichzelf de mogelijkheid tot vorming van een college waar zij mogelijk aan deelneemt'', zo stelt Staal.
De informateur heeft de PVV-fractie in de gesprekken nog gesuggereerd de wens tot invoering af te laten hangen van een toets op juridische haalbaarheid. Maar ook hier ging de PVV-fractie niet in mee.
''Zij verlangen invoering totdat de rechter dat ongedaan maakt'', schrijft Staal. ''Ook bij een negatief oordeel over aanvaardbaarheid van dit voorstel eist de PVV de invoering hiervan in Den Haag.''De informateur stelt de verkenningsgesprekken daarom voort te zetten zonder de PVV. Alle Haagse fracties hadden eerder beloofd zich te committeren aan de handelwijze van de informateur.
Een groot deel van de Haagse raad wilde dat eerste de twee grootste partijen, de PvdA en de PVV, serieus zouden proberen tot een coalitie te komen.
Eerder liepen ook verkennende gesprekken onder leiding van de PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven hierover al op niets uit vanwege het hoofddoekjesverbod.
Na de constatering dat de PVV niet in het college belandt, lijkt een links-liberale coalitie voor de hand te liggen. De PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben een meerderheid in het nieuwe college.
PvdA-wethouder Marnix Norder liet eerder al weten daar wel voor te voelen. Maar D66 liet na die suggestie weten niet zomaar bij zo'n coalitie aan te sluiten.
Volgens D66-fractieleider Marjolein de Jong zou dit geen recht doen aan het oordeel van de kiezer. Het oude college van PvdA, VVD en GroenLinks verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen een derde van zijn zetels.
(Bron)
Kangoeroe verrast Duitse wandelaars

WADERN - In een bos in de Duitse deelstaat Saarland zijn twee vrouwelijke wandelaars donderdag verrast door een kangoeroe.
Het buideldier leek niet bang voor mensen, maar huppelde dan toch weg.
Dit heeft de politie vrijdag laten weten. In de naburige deelstaat Rijnland-Palts ontsnapten twee jaar geleden drie kangoeroes.
Twee van hen werden weer gevangen, maar van de derde kangoeroe ontbreekt elk spoor.
Het is nog onduidelijk of dit dier twee jaar in het wild heeft overleefd en of het dezelfde kangoeroe is als die donderdag in het Saarland is gezien.
(Bron)
Jongen in gezicht gestoken

AMSTERDAM - Een 15-jarige jongen is dinsdag in Den Haag meerdere keren met een stanleymes in zijn gezicht gestoken.
De steekpartij vond rond 18.00 uur plaats bij een bouwplaats op het Buitenom. De dader is spoorloos, meldt de politie.
De jongen werd aangesproken door een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk tussen de 18 en 20 jaar.
De man deelde direct een kopstoot uit en stak het slachtoffer daarna enkele malen in het gezicht. De jongen is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De politie is op zoek naar getuigen.
(Bron)
Brandstichter belemmert doorgang brandweer

DRACHTEN - Een 50-jarige man uit Drachten is door de politie aangehouden op verdenking van brandstichting en het hinderen van de bluswerkzaamheden.
Dat maakte de politie Friesland vrijdag bekend. De man zou maandag in Drachten brand hebben gesticht in een woning.
Daarna zette de man zijn auto midden op de straat neer, zodat de brandweerwagen niet bij het huis kon komen.
Uiteindelijk werd de man aangetroffen in de buurt van het huis en haalde hij zijn auto weg. ''Hij werkte vrijwillig mee, toen we hem vroegen zijn auto weg te halen'', zegt een politiewoordvoerder.
De man kwam pas later in de week in beeld als verdachte. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Tsvangirai biedt homo's Zimbabwe geen hoop

HARARE - President Robert Mugabe en premier Morgan Tsvangirai van Zimbabwe zijn het vrijwel nooit eens, maar nu hebben ze elkaar gevonden.
Tsvangirai is het roerend met Mugabe eens dat homorechten niet moeten worden opgenomen in de nieuwe grondwet, zo meldde de BBC vrijdag.
Het bedrijven van de liefde met seksegenoten is op dit moment illegaal in Zimbabwe.
De kans dat daarin verandering komt, is nihil door de opstelling van de politieke leiders, die sinds een jaar samen een regering vormen. Van serieuze samenwerking is overigens niet of nauwelijks sprake.
Mugabe liet zich in het verleden zeer laatdunkend uit over homo's. Het dictatoriale staatshoofd kreeg felle internationale kritiek te verduren nadat hij had gezegd dat homoseksuelen ,,erger waren dan varkens en honden''.
Onlangs gingen in Zimbabwe stemmen op om homorechten op te nemen in de nieuwe grondwet, die op termijn de bestaande constitutie moet vervangen.
Mugabe gaf direct aan dat daarvan geen sprake kan zijn. Deze opstelling is in Afrika overigens niets bijzonders. Strenge antihomowetgeving is de regel in Afrikaanse landen.
(Bron)
Defensie verhindert uitrol draadloos internet

AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie heeft de uitbreiding geblokkeerd van een landelijk dekkend draadloos netwerk van het bedrijf Worldmax, omdat dat het signaal een militair satellietstation in Friesland zou verstoren.
Worldmax eist daarom, tot dusverre tevergeefs, een schadevergoeding van 100 miljoen euro, zo meldt Webwereld vrijdag. Worldmax biedt in Amsterdam abonnementen op het zogenoemde wimax aan onder de naam Aerea. Het bedrijf wil die dienst, waarmee klanten in de hele stad gebruik kunnen maken van een snelle draadloze internetverbinding, landelijk uitrollen.
Daarmee hoopt Worldmax de concurrentie het hoofd te kunnen bieden die mogelijk ontstaat na de zogenoemde 2,6 GHz-veiling, die in april van start moet gaan. Daarbij wordt een aantal frequentieblokken verkocht waarmee mobiel internet mogelijk wordt met de snelheid en de (beeld-)kwaliteit van breedbandverbindingen.
Naast de bestaande aanbieders, zoals KPN en Vodafone, zouden ook onder andere Tele2 en de kabelbedrijven Ziggo en UPC meedingen naar een kavel.
Minster Eimert van Middelkoop van Defensie stak echter een stokje voor de plannen van Worldmax. Ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle zou de wimaxfrequentie storing veroorzaken op de communicatie van een satellietstation in het Friese Burum. Het station is de hoofdvestiging van een dienst die satellietcommunicatie afluistert.
Dat station speelt volgens Van Middelkoop onder andere een belangrijke rol bij "terrorismebestrijding en het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens."
In december maakte het kabinet daarom aan Worldmax bekend dat het de uitbreiding van zijn netwerk moest staken. Alleen het bestaande netwerk in Amsterdam mocht in de lucht blijven. Het zou niet nodig of mogelijk zijn om Worldmax een vervangende frequentie aan te bieden.
Worldmax spande in een kort geding aan waarin het een schadevergoeding eiste van 100 miljoen euro. Die zaak verloor het bedrijf. Worldmax noch de betrokken ministeries wilden vrijdag tegenover Webwereld reageren, meldt de site.
(Bron)
'Freuds psychoanalyse uit pakket'

AMSTERDAM - De door Sigmund Freud ontwikkelde psychoanalyse wordt niet langer vergoed door de verzekering.
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft besloten de methode uit het verzekeringspakket te schrappen omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs zou zijn dat de psychoanalyse werkt, schrijft de Volkskrant vrijdag.
Zo'n zeshonderd patiënten per jaar worden behandeld volgens de intensieve therapie. Bij psychoanalyse worden mensen jarenlang vijf dagen per week behandeld.
De mensen die al in behandeling zijn krijgen de kosten nog wel vergoed. Nieuwe patiënten moeten het bedrag van in totaal zo'n 12.500 euro per jaar zelf betalen.
Bestuursvoorzitter Rob van der Plank van het Nederlands Psychoanalytisch Instituut heeft een brief gestuurd naar minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) om zijn ongenoegen over het besluit van het CVZ kenbaar te maken. Hij spreekt in de krant van een 'zwarte dag voor de psychoanalyse'.
De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en de Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten zijn het evenmin met de beslissing eens.
Ze verwijten het college eenzijdigheid, omdat het alleen heeft gekeken naar het wetenschappelijke bewijs en niet naar de ervaringspraktijk.
(Bron)
Tientallen huisdieren uit bovenwoning gehaald

VAASSEN - Uit een bovenwoning in Vaassen zijn donderdag 66 huisdieren afgevoerd. De 42-jarige eigenaar van de dieren is aangehouden voor het onthouden van de nodige zorg aan de beesten.
Dat meldden de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie vrijdag.
Nadat omwonenden uit het Gelderse dorp had geklaagd over stank- en geluidsoverlast, besloot de politie de woning te doorzoeken.
De dieren werden in een chaotische toestand aangetroffen. Zo zaten vier honden in een kooi van 1,5 bij 1 meter en waren elf katten opgesloten in de badkamer.
In de woning zaten verder nog eens vijftien konijnen, waterschildpadden en vogels. Ook had de bewoner vissen.
Vrijdag hebben dierenartsen de dieren onderzocht en besloten om drie beesten (een kat, een kwartel en een kauw) te laten inslapen.
De man is na verhoor weer vrijgelaten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)
'Elektronisch Patiëntendossier is gewoon lek'

AMSTERDAM - Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is 'gewoon lek'. Dat zegt informaticus Guido van 't Noordende van de Universiteit van Amsterdam vrijdag in NRC Handelsblad.
Het computersysteem moet ertoe leiden dat zorgverleners altijd toegang hebben tot actuele medische gegevens van patiënten. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat verschillende artsen een patiënt medicijnen voorschrijven die niet mogen worden gecombineerd.
Tegenover NRC Handelsblad zegt Van 't Noordende dat het systeem 'basale veiligheidskleppen' ontbeert. Het EPD biedt daardoor te weinig bescherming van privacy van patiënten. Zijn kritiek richt zich voornamelijk op de volgens hem onveilige manier waarop artsen medewerkers bevoegdheden kunnen overdragen.
"Verbeteringen zijn mogelijk, maar vereisen een aanzienlijke herziening van de EPD-architectuur," stelt Van 't Noordende. Zonder die aanpassingen is het dossier "gewoon lek".
In een eerste reactie tegenover de krant stelt expertisecentrum Nictiz, dat het EPD namens het ministerie van Volksgezondheid invoert, dat bij het ontwerp van het systeem een afweging is gemaakt tussen gebruiksgemak en beveiliging. Niettemin zegt Nictiz sommige aanbevelingen van Van 't Noordende te zullen meenemen in toekomstige aanpassingen.
(Bron)
Simonis heeft spijt van uitspraak

DEN BOSCH - Kardinaal Ad Simonis heeft spijt van zijn uitspraak ''wir haben es nicht gewusst''. Hij noemt de beladen woorden vrijdag ''achteraf ongelukkig gekozen''.
(Bron en meer)
Abba sluit reünie niet uit

AMSTERDAM - Het is goed mogelijk dat Abba binnenkort weer op de bühne is te bewonderen. De mannelijke helft van de groep sluit een hereniging in ieder geval niet uit.
De Zweedse popgroep trad dertig jaar geleden voor het laatst op.
Twee jaar geleden was de groep nog heel stellig in de ontkenning van een reünie. Vrijdag leek hun pet heel anders te staan.
"Ja, waarom niet? Ik weet niet of de meiden nog iets met muziek doen. Ik weet dat Frida laatst in de studio was", zei Benny Andersson tegen het Britse persbureau Reuters. "Het is geen slecht idee eigenlijk."
Ook bandlid Björn Alvaeus ziet het al helemaal voor zich. "We zouden 'The Way Old Folks Do' kunnen zingen", grapt hij.
Twee jaar geleden was de zanger nog heel stellig. "We zullen nooit meer op het podium verschijnen." Het is nog onbekend wat Agnetha en Frida van het idee van de heren vinden.
(Bron)
Patiënt 'gelanceerd' door magneet

AMSTERDAM - Een patiënt van het Haags Medisch Centrum werd gelanceerd toen zijn bed in het bereik kwam van de enorme magneet van een mri-scanner.
De 64-jarige patiënt, Nico de Rover, was volgens De Telegraaf opgenomen in het Haags Medisch Centrum met een lichte beroerte.
Twee verpleegsters brachten hem daarom voor een hersenscan naar de radiologie-afdeling. Toen ze het bed naar binnen reden, werd het opgetild en tegen het apparaat geslingerd.
De Rover werd over het bed geslingerd en klapte met zijn hoofd tegen de bedrand. Een verpleegster kon volgens hem nog net op tijd wegspringen.
Het ziekenhuis legt in de krant uit dat het mis ging doordat een deur open stond die dicht had moeten zijn. De verpleegsters hadden niet zomaar naar binnen mogen gaan. Om herhaling te voorkomen is een pasjessysteem ingevoerd.
Het bed plakte volgens de krant nog vijf dagen op een halve meter hoogte tegen de scanner aan. Met tien man lukte het volgens De Rover nog niet om het bed los te trekken.
Zelf hield hij naast wat builen en schrammen vooral psychische klachten over. Hij klaagt over de nazorg, die volgens hem gebrekkig is.
Zo heeft hij zelf een psychiater moeten regelen. Ook zou hem zijn verteld dat hij het verhaal niet openbaar mag maken.
Onderzoekers van de Zweedse Gothenburg University waarschuwde in 2004 al voor de kracht van de magneet van mri-scanners.
(Bron)
Persbreidel Berlusconi omzeild via internet

ROME/BOLOGNA - In Italië is donderdag een succesvolle poging gedaan om de persbreidel van premier Silvio Berlusconi voor de publieke omroep RAI te omzeilen via internet en satelliet-tv.
Vele honderdduizenden Italianen volgden een kritische actualiteitenrubriek die Berlusconi van het 'gewone' scherm had laten halen, via de nieuwe media.
Dat bleek vrijdag uit de kijkcijfers die Italiaanse media publiceerden. AnnoZero, een actualiteitenrubriek en talkshow gepresenteerd door de prominente journalist Michele Santoro, is het meest kritische programma dat onder Berlusconi is overgebleven op de RAI.
Onder druk van de premier heeft de top van de RAI AnnoZero en andere politieke talkshows van het scherm gehaald in de aanloop naar de regionale verkiezingen zondag en maandag.
De ploeg van AnnoZero maakte donderdagavond in het linkse bolwerk Bologna toch een uitzending die werd doorgegeven via de internetsites van de twee grootste kranten van het land, Corriere della Sera en la Repubblica, en satellietkanalen als SKY (van Berlusconi's aartsvijand Rupert Murdoch) en lokale zenders.
AnnoZero bereikte donderdagavond via satelliet-tv en lokale zenders een marktaandeel van 13 procent, aldus de kijkcijfers van vrijdag.
Daarnaast bekeken alleen al via de site van de centrumlinkse krant la Repubblica 350.000 mensen de uitzending. Santoro noemde het omzeilen van de persbreidel via de nieuwe media een ''aardbeving van stratosferische proporties''.
Berlusconi eiste na de uitzending dat het Italiaanse commissariaat voor de media sancties oplegt aan Santoro. Het Openbaar Ministerie op zijn beurt heeft een onderzoek naar Berlusconi geopend wegens machtsmisbruik vanwege zijn druk op de publieke omroep.
De zakenman Berlusconi heeft al veel mediamacht doordat hij de meest bekeken commerciële tv-stations van het land bezit.
Volgens Pier Luigi Bersani, de leider van de grootste oppositiepartij PD, toont de gang van zaken rond AnnoZero aan dat ''censuur in de moderne tijd nutteloos is en zelfs een boemerang kan zijn''. De ex-communist: ''Als de premier een uitzending niet bevalt, moet hij maar zappen, net zoals alle andere burgers.''
(Bron)
RET-personeel ernstig mishandeld

ROTTERDAM - Bij een vervoerscontrole in de Rotterdamse metro zijn donderdagavond vijf medewerkers van vervoersbedrijf RET door een groep jongeren ernstig mishandeld.
In het ziekenhuis bleek dat een van de medewerkers een gebroken kaak heeft, een andere zware kneuzingen in het gezicht. De overige drie liepen verscheidene verwondingen en kneuzingen op.
Dat maakte de politie vrijdag bekend. Rond half elf kregen de medewerkers het aan de stok met de jongeren, van wie een aantal geen vervoersbewijs had.
Nadat drie jongeren waren bekeurd, keerde de groep zich tegen de controleurs. De medewerkers konden een 18-jarige Rotterdammer uit de groep aanhouden, die door de poltie is ingerekend. Hij zit nog vast.
Politieagenten hielden vrijdagmiddag een 17-jarige Rotterdammer aan de voor de mishandeling. De politie kwam de jongen op het spoor na getuigenverklaringen en het bekijken van camerabeelden. De politie verwacht meer aanhoudingen te kunnen verrichten.
(Bron)
Ov-campagne normen en waarden op komst

DEN HAAG - Er is een publiekscampagne in de maak om normen en waarden in het openbaar vervoer (ov) te stimuleren. Dat heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdag gezegd in een overleg in de Tweede Kamer over de spoorsector.
''De tijd dat we vervelend gedrag in het ov als onschuldig kenschetsten is voorbij'', hield hij de Kamerleden voor.
Hij noemt het absurd wat hij de afgelopen periode als minister heeft gehoord op het gebied van incidenten in het openbaar vervoer.
''Zo hoorde ik een tijdje geleden van een man die stond te urineren in een trein. Een conducteur in burger sprak hem daar op aan en die werd vervolgens gemolesteerd en zo het ziekenhuis in geslagen.''
De campagne is al langer in voorbereiding. ''In april gaan we de puntjes op de i zetten en kort na die maand beginnen we ermee'', beloofde hij de parlementariërs.
(Bron)

Kan er ook es een campagne komen tegen gerochel en gespuug op straat? Wat word ik daar misselijk van...

donderdag, maart 25, 2010

Geldauto VS verliest deel van lading

Volgens de politie in de Amerikaanse staat Ohio is ruim honderdduizend dollar zoek nadat een geldauto een zak met bankbiljetten had verloren.
Politieagenten raapten na het ongeluk woensdag ruim een ton aan bankbiljetten op en een stuk of tien voorbijgangers leverden in totaal twaalfduizend dollar in. Andere vinders waren echter minder eerlijk. De politie bekijkt nu beelden van bewakingscamera's van bedrijven in de buurt om te proberen te achterhalen wie er met de rest van het geld vandoor is gegaan.
(Bron)

Zou jij eerlijk zijn?
Voorloper gevonden Tyrannosaurus rex in Australië

AMSTERDAM - In Australië zijn resten gevonden van een voorloper van de tyrannosaurus rex. Het gaat om een bot van dertig centimeter.
Onderzoekers zeggen dat het bot van een veel kleiner dier dan het befaamde roofdier is, maar een schat van informatie kan opleveren over hoe deze dinosaurussoort is ontstaan.
De vondst wordt gemeld in het nieuwste nummer van het tijdschrift Science dat vrijdag verschijnt. "De nieuwe ontdekking vertelt ons dat 110 miljoen jaar geleden, halverwege hun geschiedenis, overal tyrannosaurussen leefden."
"Dus luidt de vraag, hoe komt het dat ze uitgroeiden tot reusachtige roofdieren in het noorden, maar verschrompelden in het zuiden?" aldus de leider van het onderzoek, Roger Benson van het Department of Earth Studies aan de universiteit van Cambridge.
Het stuk bot werd door co-auteur Tom Rich van het Museum Victoria in Melbourne gevonden op een plek in het zuidoosten van Australië die Dinosaur Cove wordt genoemd. Volgens Benson gaat het overduidelijk om een tyrannosaurus, omdat deze dieren kenmerkende heupbeenderen hadden.
Het gevonden bot was van een dier dat tegen de drie meter lang was en ongeveer tachtig kilo woog. De Tyrannosaurus rex was twaalf meter lang en woog ruim 3,5 ton.
(Bron)
Politie zoekt kind dat huilend in koffer zat

BREDA - De politie is naarstig op zoek naar de Somalische peuter die op 25 januari in Dongen (Noord-Brabant) in een koffer van een Somalische vrouw zat. Een voorbijgangster hoorde gehuil uit de koffer die na enig aandringen werd geopend.
In de koffer zat een kind van vermoedelijk 1 jaar oud, vermoedelijk een meisje. De politie roept de hulp in van de tv-programma's Bureau Brabant (Omroep Brabant) en Opsporing Verzocht (AVRO).
Na de confrontatie met de voorbijgangster, stapte de vrouw in een donkere SUV en verdween spoorslags. Ze is inmiddels opgespoord in een asielzoekerscentrum in Venlo.
De vrouw heeft enige tijd vastgezeten, maar ontkent in alle toonaarden dat er een kindje in de koffer heeft gezeten. Ook rechercheonderzoek heeft niet meer duidelijkheid opgeleverd.
De vrouw zegt die dag wel op bezoek te zijn geweest bij een bevriend Somalisch gezin in Dongen. Waar het kind destijds is gebleven, is onduidelijk.
(Bron)
'Mogelijk nieuwe mensensoort ontdekt'

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben in Rusland een gefossiliseerd vingerbotje ontdekt dat mogelijk toebehoorde aan een oermens van een nog onbekende soort.
De onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig troffen het fossiel aan in een grot in Siberië en slaagden er recentelijk in om mitochrondiaal DNA uit het bot te onttrekken.
Een test wees uit dat meer dan 400 letters van het DNA van het vingerbotje verschillen met dat van de mens. Maar het genetisch materiaal komt ook niet overeen met dat van Neanderthalers.
De oermens van wie het vingerbotje was, leefde ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar geleden. Volgens de wetenschappers gaat het waarschijnlijk om een nog onbekende mensensoort die waarschijnlijk veel eerder uit Afrika migreerde dan andere voorouders van de moderne mens.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
“Dit overtreft al onze verwachtingen”, verklaart hoofdonderzoeker Svante Pääbo op Nature.com. “Ik kon het bijna niet geloven. Het klinkt nog steeds te mooi om waar te zijn.
De nog onbekende oermens heeft voorlopig de naam ‘X-vrouw’ gekregen, omdat mitochondriaal DNA wordt doorgegeven door vrouwen. Maar het is niet bekend of het om een man of vrouw ging. “Niemand weet precies hoe ze er heeft uitgezien”, aldus Pääbo.
Lange tijd gingen wetenschappers er van uit dat Neanderthalers en moderne mensen de enige mensachtigen waren die tijdens het Laat Pleicosteen op aarde rondliepen. In 2003 werden op het eiland Flores echter ook resten van de Floresmens ontdekt.
De nieuwe overblijselen wijzen op de aanwezigheid van nog een soort. “Het beeld zal waarschijnlijk steeds complexer worden”, aldus Pääbo.
(Bron)
'Iedereen moet bijdragen aan betaalbare zorg'

AMSTERDAM - Medisch specialisten, ziekenhuisdirecties, zorgverzekeraars en soms ook de consument moeten een bijdrage leveren om de gezondheidszorg betaalbaar te houden.
Zo moet worden voorkomen dat consumenten en patiënten de komende jaren de dupe worden van de grote bezuinigingen in de gezondheidszorg, meldt de Consumentenbond.
De bond is zelf met een bezuinigingsplan voor de gezondheidszorg gekomen, vooruitlopend op een eerste advies van de werkgroepen van ambtenaren die miljardenbezuinigingen voorbereiden.
In totaal moet er elf miljard euro worden bezuinigd op de gezondheidszorg, ongeveer twintig procent van het totale budget.
In het plan komt er meer zorg in de wijk. Hierdoor zouden mensen minder snel een beroep doen op dure ziekenhuiszorg. Ook pleit de bond voor 'normale' salarissen in de zorg en moeten patiënten van de bond een eigen bijdrage gaan betalen, waarbij de hoogte afhankelijk is van hun inkomen.
Aan deze bijdrage is wel weer een maximum verbonden.
Daarnaast moet niet alle zorg in elk ziekenhuis worden geboden. Ziekenhuizen moeten zich bij bijzondere ingrepen gaan toeleggen de behandelingen waar ze goed in zijn. Zorgverzekeraars moeten hierbij meer mogelijkheden krijgen dit voor elkaar te krijgen.
Tevens moeten er financiële prikkels komen voor zorgverzekeraars om meer aandacht te hebben voor kwaliteit bij de inkoop van zorg.
"Het mes snijdt aan twee kanten: een extra stimulans om te investeren in kwalitatief goede zorg en de zwakke broeders vallen vanzelf buiten de boot."
Volgens Consumentenbond-directeur Bart Combée is de makkelijke weg schrappen in het basispakket en de verplichte eigen bijdrage flink opschroeven. "Maar dan is de patiënt het kind van de rekening. Wij kiezen voor een andere weg, waarbij iedereen een bijdrage moet leveren, en niet alleen de zorgconsument."
(Bron)
Philips blaast 'penistest' af

AMSTERDAM - De Eindhovense onderzoeksafdeling van Philips moet het onderzoek naar de blauwe led-verlichting, dat wonderen zou doen voor de mannelijke erectie, staken. Woensdagmiddag gooide de hoofddirectie roet in het eten door het onderzoek af te blazen.
Dat meldde het Eindhovens Dagblad donderdag.
De onderzoeksafdeling van Philips trof voorbereidingen om in de maanden april tot en met juni onderzoek te doen naar de effecten van verschillende kleuren led-licht op de seksuele opwinding van mannen.
Een onderzoeksteam, met psycholoog en cognitiewetenschapper, stond al in de startblokken om de testen uit te voeren.
De hoofddirectie vond een dergelijk onderzoek echter ongepast, laat een woordvoerder aan de krant weten.
“We hebben besloten hier niet langer mee door te gaan. Dit is eenvoudigweg niet het soort onderzoek waar wij ons als Philips mee bezig willen houden.”
Philips zocht de afgelopen maand via krantenadvertenties naar mannen tussen de 30 en 60 jaar. Tegen een vergoeding van tachtig euro konden de mannen deelnemen aan de proef. De oproepen zijn inmiddels verwijderd.
De mannen zouden met een ontkleed onderlichaam in een cabine plaatsnemen waar erotisch materiaal vertoond zou worden in verschillende kleuren led-verlichting, gericht op het geslachtsdeel.
Hiermee zou Philips erachter komen van welke kleur de proefkonijnen de beste erectie zouden krijgen.
Philips verwachtte dat de kleur blauw eenzelfde effect zou hebben als Viagra op het mannelijk geslachtsdeel. Het blauwe led-licht zou de doorbloeding in de penis stimuleren. Of dat ook echt zo is, blijft voorlopig dus onbekend.
Op de vraag van de krant of er geen sprake is van een 1 april-grap, reageerde een woordvoerder van Philips geprikkeld.
Volgens hem past het onderzoek in principe goed bij het nieuwe Philips-onderdeel 'Relationship and care'.
(Bron)
Verdachte van serie aanrandingen opgepakt

MAASTRICHT - De politie heeft woensdag een 21-jarige Maastrichtenaar opgepakt op verdenking van het aanranden van zeker tien vrouwen in de wijk Randwyck in de Limburgse hoofdstad. Dat maakte de politie donderdag bekend.
De man zou de vrouwen in februari hebben aangerand tussen station Randwyck en de woonwijk tegenover het ziekenhuis van Maastricht.
De man kon worden gepakt nadat de politie onder meer vrouwelijke agenten in burger en mobiele camera's inzette. Aan de hand van verklaringen van slachtoffers stelde de politie een signalement op.
Na het opstellen van een daderprofiel zette de politie de afgelopen twee weken onopvallend de toegangswegen tot Randwyck af en spraken agenten mannen aan die aan het signalement voldeden.
De verdachte heeft inmiddels bekend. De politie vermoedt dat hij nog meer vrouwen heeft aangerand.
(Bron)
Motorrijder sleurt agente mee

HALLUM - Een 18-jarige motorrijder heeft in het Friese Hallum een politieagente enkele meters meegesleurd.
De agent wilde de man aanhouden omdat hij te hard had gereden, meldde de politie donderdag. De verdachte is poging tot doodslag ten laste gelegd. Het incident had woensdagavond plaats.
Volgens de politie stopte de motorrijder, keek hij de agente aan en gaf meteen gas. ''De agente aarzelde geen moment en pakte de man vast waarna zij werd meegesleurd'', aldus een politiewoordvoerder.
Na een paar meter moest de motorrijder stoppen voor het verkeer en liet de agente de motor los. De politievrouw raakte niet ernstig gewond.
De bestuurder heeft zich later op de avond gemeld op het politiebureau. Hij zit vast.
(Bron)
Geen striptease meer voor IJslanders

REYKJAVIK - Vanaf 1 juli moeten stripteasedanseressen hun kleren aanhouden in IJsland.
De regering van de eilandstaat heeft unaniem voor een verbod op strippen gestemd, omdat de danseressen vooral buitenlandse dames zouden zijn, die voornamelijk uit armoede hun kunsten vertonen en seksuele handelingen moeten verrichten.
De IJslandse krant Fréttabladid berichtte woensdag, dat al een jaar lang een minder strikt verbod gold, waardoor op één na alle stripteaseclubs in het land gaandeweg hun deuren sloten.
Nu de regering heeft ingestemd met het definitieve verbod is ook het einde in zicht voor Goldfinger, de laatste stripbar van IJsland in een voorstad van Reykjavik.
(Bron)
'Laat pestkoppen gedwongen verhuizing betalen'

AMSTERDAM - Mensen die vanwege aanhoudend getreiter van buren gedwongen worden te vertrekken moeten hun verhuiskosten kunnen verhalen op de pestkoppen.
Kamerlid Coskun Çörüz van het CDA wil dat minister Hirsch Ballin van Justitie bekijkt wat hier mogelijk is.
Aanleiding van het voorstel van het Kamerlid is een artikel in de Volkskrant eerder deze week, waarin een echtpaar in de Amsterdamse wijk Slotervaart aangeeft te moeten verhuizen na aanhoudend getreiter van hun Marokkaanse buren en andere buurtgenoten. Het echtpaar woont al veertig jaar in de wijk.
Çörüz noemt de gedwongen verhuizing verschrikkelijk. "Het echtpaar gaat na jarenlange pesterijen, deze week gedwongen verhuizen. Het is onacceptabel dat goedwillende bewoners die worden gepest, alleen nog de keuze hebben om te schuilen of te verhuizen", aldus Çörüz.
“De pestkoppen moeten de rekening gepresenteerd krijgen van de gedwongen verhuizing.“ Çörüz wil het mogelijk maken dat ouders van minderjarige pestkoppen ook kunnen opdraaien voor de rekening.
Het Kamerlid erkent dat een tegemoetkoming in de verhuiskosten een doekje voor het bloeden is. Liever ziet hij dat de pestkoppen harder worden aangepakt.
"Ik hoop dat het wetsvoorstel Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast snel door de Eerste Kamer komt, want dan kunnen de pestkoppen ook een gebieds- of een contactverbod krijgen."
Çörüz heeft Kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin en hoopt op een krachtig signaal van de minister en de gemeentes.
"Gemeenten moeten overlastgevers tijdelijk dan wel permanent het huis uit zetten. De wettelijke mogelijkheden zijn daarvoor aanwezig."
(Bron)
Neanderthalers niet oudste 'Nederlanders'

ROTTERDAM - Lang voordat de Neanderthalers rondliepen in het gebied dat we nu Nederland noemen, woonde er al een primitievere mensensoort.
Het TNO heeft in Woerden gevonden vuurstenen werktuigen gedateerd die zeker 370.000 jaar oud zijn.
Dit heeft het populair-wetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek donderdag gemeld.
De gebruiksvoorwerpen zijn de oudste die in ons land gevonden zijn. Tot nog toe was bekend dat 'Nederland' zo'n 250.000 tot 300.000 jaar geleden al bewoond werd door Neanderthalers.
De vuurstenen vuistbijlen en schrapertjes zijn waarschijnlijk gemaakt door de voorloper van de Neanderthaler, de Homo heidelbergensis.
Twee jaar geleden waren de werktuigen nog onderdeel van een tentoonstelling over Neanderthalers. Maar nu blijkt dus dat het gereedschap waarschijnlijk niet door Neanderthalers is gebruikt.
(Bron)
Vrouw moet bloeden voor vlek

BRUSSEL - Alsof een val met de fiets nog niet erg genoeg was, heeft de Belgische bejaarde Georgette Van Den Bossche er van de Vlaamse stad Aalst nog een factuur van 250 euro bijgekregen. Reden is dat de brandweer haar bloedvlek op het wegdek heeft schoongemaakt.
De brandweer van Aalst verwijderde de vlek. Het karwei duurde twintig minuten, meldt de krant Het Nieuwsblad donderdag.
''Een schande'', foetert haar man Jozef donderdag in krant Het Nieuwsblad. ''Ze kennen daar geen menselijkheid, geen gevoelens, alles gaat volgens de procedure. Er valt niet mee te praten.''
De ruim zeventigjarige vrouw uit Wieze was vorige zomer uitgegleden over een paar kiezeltjes. Bij de val kwam ze op haar gezicht terecht, kneusde haar schedel en brak twee vingers. Ze lag acht dagen in het ziekenhuis.
Volgens burgemeester Ilse Uyttersprot is de rekening een standaardprocedure. ''Als er een ongeval gebeurt krijgt de stad Aalst de facturen voor het vervoer met de ziekenwagen, de opname in het ziekenhuis en sturen we de brandweer om de rijweg schoon te maken'', zegt ze. ''Het is standaardprocedure om de kosten te verhalen bij de betrokkenen.''
(Bron)
Hoera! Het eerste klein hoefblad zien bloeien :-)

woensdag, maart 24, 2010

Tiener besteedt zakgeld aan huurmoordenaar vader

AMSTERDAM - Een Italiaanse tiener had van haar vader vijfduizend euro zakgeld geleend om op vakantie te gaan. In plaats daarvan huurde ze twee keer een moordenaar in om haar vader van het leven te beroven.
Ilena Moretti is gearresteerd nadat een van de huurmoordenaars zich terugtrok en aangifte deed, meldt de Britse krant The Daily Mail woensdag.
De eerste huurmoordenaar probeerde de vader, Rodolfo Moretti, twee maanden geleden al neer te steken, maar zonder 'succes'.
De moordenaar werd al snel in de houdgreep genomen door de man, die ook een karate-expert blijkt te zijn.
Ondanks dat de vader wel lichtgewond raakte, gaf zijn negentienjarige dochter niet op.
Het meisje liep een Noord-Afrikaanse immigrant tegen het lijf en smeekte hem de klus te klaren. Ze wees hem de weg naar het huis en gaf tips om haar vader te vermoorden.
Maar de Afrikaan ging in plaats daarvan meteen naar de politie.
Moretti zegt op de Italiaanse TV: “Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik had haar geld gegeven om met vrienden naar New York te gaan. In plaats daarvan vertelde de politie mij dat ze al die tijd bij vrienden verbleef om haar plannetjes voor te bereiden.”
De burgemeester van het stadje Luzzara, Stefano Donelli, is ook geschokt.
“Het is ongelooflijk. Een paar weken nadat Moretti was aangevallen kwam hij nog naar het gemeentehuis met zijn vrouw om te vragen of er meer straatverlichting geplaatst kon worden, uit voorzorg.”
(Bron)
Beveiliger bespiedt collega met bodyscanner

AMSTERDAM - Amper een maand na de introductie van bodyscanners op Britse vliegvelden is het eerste misbruikgeval opgedoken. Een veiligheidsbeamte van de luchthaven Heathrow heeft eerder deze maand een vrouwelijke collega onvrijwillig 'gescand'.
Zo blijkt woensdag uit berichtgeving in diverse Britse media.
Het 29-jarige slachtoffer kreeg van haar collega een opmerking over haar borsten, nadat zij nietsvermoedend door de scanner was gelopen. "Ik ben volledig getraumatiseerd", aldus Jo Margetson tegenover de Engelse boulevardkrant The Sun.
De 25-jarige man heeft inmiddels een waarschuwing gekregen van de politie. Of hij wordt ontslagen, heeft zijn werkgever nog niet bekendgemaakt.
De scanners werden vorige maand, na een mislukte aanslag tijdens kerst op een vlucht naar Detroit, geïnstalleerd op vliegvelden in Manchester en Londen (Heathrow). Op de beelden van de 90.000 euro kostende apparaten verschijnen reizigers zonder hun kleding, zodat eventuele wapens opgemerkt kunnen worden.
Reizigers die zich niet willen laten scannen, kunnen hun vliegreis vergeten. Dat bleek eerder deze maand, toen twee vrouwen weigerden om voor de camera te gaan staan.
In Nederland moeten alle passagiers naar de VS al sinds eind vorig jaar verplicht een 'full body'-scan ondergaan.
(Bron)
Brandweer wil alle huizen in Nederland bezoeken

AMSTERDAM - Alle huishoudens in Nederland krijgen een uitnodiging om de brandweer langs te laten komen voor een inspectie.
De bewoners worden dan gewezen op zaken als het verkeerd gebruik van stekkerdozen of het ontbreken van brandmelders, schrijft het AD woensdag.
De actie maakt deel uit van de campagne 'De brandweer over morgen' die woensdag door de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding wordt gepresenteerd.
Daarin wordt bekeken hoe de brandweer er in de toekomst uit moet zien.
Binnen een paar jaar moeten alle huishoudens een aanbod voor een inspectie hebben gekregen. In sommige delen van het land worden bij de huisbezoeken ook rookmelders uitgedeeld.
De vereniging wil ook de meubelbranche bij de plannen betrekken, die zou net als in Engeland en in de Verenigde Staten brandveiligere meubels moeten maken.
(Bron)

Brandveiliger meubilair, alle huurhuizen een brandmelder, nieuwe inwoners van een gemeente een welkomstpakket met rookmelder en blusdeken - dat zou al veel schelen.
Incestpleger overleden aan overdosis Viagra

SANTIAGO - Een 40-jarige Chileen is dinsdag overleden aan een overdosis Viagra. De man had de erectiepillen genomen om seks te kunnen hebben met zijn dochter van veertien.
Dit heeft de politie van het Zuid-Amerikaanse land laten weten. De man kreeg door de Viagra-pillen een hersenbloeding.
Hij had met zijn dochter een kind, een meisje van twee jaar. ''Het ergste is dat de rest van de familie en zijn vrouw op de hoogte waren van de relatie'', aldus een bron bij de politie.
(Bron)
'Spoedeisende hulp kan efficiënter'

ENSCHEDE - Als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid krijgen, kunnen patiënten sneller en efficiënter worden geholpen.
Dat stelt technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente in een artikel dat komende maand verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Verpleegkundigen die daar een speciale opleiding hebben gevolgd, bepalen nu al aan de hand van een protocol welke patiënten op de spoedeisende hulp het eerst moeten worden geholpen. Dat systeem (triage) is bedoeld om te voorkomen dat mensen lang op een arts moeten wachten.
Rosmulder stelt na onderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vast dat verpleegkundigen meer taken van de arts kunnen overnemen zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt.
Het gaat daarbij om het aanvragen van diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto's, laboratoriumonderzoek of een hartfilmpje.
Tijdens Rosmulders onderzoek controleerden artsen achteraf of de verpleegkundige de juiste onderzoeken had aangevraagd. Dat bleek in 93 procent van de gevallen zo te zijn. In totaal werden ruim zevenhonderd patiënten opgevangen volgens de nieuwe methode, die ook wel advanced triage wordt genoemd.
De wachttijd op de spoedeisende hulp nam door de nieuwe werkwijze met gemiddeld 14 procent af. Niet alleen de verpleegkundigen maar ook de artsen en afdelingsmanagers die aan het onderzoek meewerkten, waren enthousiast.
Rosmulder pleit daarom voor bredere invoering van de methode.
(Bron)
Jongens spuiten hakenkruizen over met hartjes

AMSTERDAM - Twee 16-jarige jongens uit IJsselstein hebben dinsdagmiddag hakenkruizen en discriminerende teksten overgespoten met hartjes en een afbeelding van een spuitbus.
De hakenkruizen en teksten waren aangebracht op een skatebaan aan de Podiumweg, die al helemaal volzat met graffiti.
Agenten zagen rond 13.30 uur zelf dat het verhaal van de jongens klopt, meldt de Utrechtse politie woensdag. De jongens verklaarden dat ze niet willen dat andere jongeren met dergelijke afbeeldingen en teksten worden geconfronteerd.
Er is geen aangifte gedaan. Wel zijn de ouders van de jongens geïnformeerd.
(Bron)

Mooi verhaal.
'Ontslagbescherming laaggeschoolde beter'

DEN HAAG - De PvdA wil laaggeschoolde werknemers beter beschermen tegen ontslag dan hoger opgeleiden.
Volgens Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA heeft kwetsbaar personeel aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer zekerheid nodig, terwijl aan de bovenkant mensen flexibeler zijn en vaak zelf makkelijker van baan wisselen.
Dat zei Vermeij woensdag in een debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over de arbeidsmarkt. De CDA-bewindsman pleit al langer voor aanpassing van het ontslagrecht wegens de toenemende behoefte bij werkgevers aan flexibel personeel.
Het PvdA-Kamerlid zei daarover best te willen praten als ook onderscheid wordt gemaakt tussen de onderkant en bovenkant van de arbeidsmarkt.
Volgens Vermeij hebben laaggeschoolden veelal de slechter betaalde en meest onzekere banen. Deze groep komt na ontslag vaak ook moeilijker weer aan het werk en zou daarom juist meer bescherming moeten krijgen.
Terwijl van beter opgeleiden met een sterke positie op de arbeidsmarkt meer flexibiliteit gevraagd kan worden.
Waar precies de scheidslijn moet liggen tussen hoger en lager opgeleid en hoe de ontslagbescherming daarop aangepast moet worden, zei Vermeij nog niet te kunnen zeggen. Donner zei het met de PvdA eens te zijn dat rekening gehouden moet worden met de verschillen op de arbeidsmarkt.
Maar hij waarschuwde ook dat hoe meer bescherming bepaalde groepen krijgen tegen ontslag, hoe huiveriger werkgevers kunnen worden om ze in vaste dienst te nemen.
Volgens de minister moet ''een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid'' gevonden worden. Het huidige systeem van ontslagrecht leidt nu te veel ''tot grote sommen geld ten behoeve van thuiszitten'', terwijl ontslagvergoedingen ook benut kunnen worden voor om- en bijscholing en het zoeken van een andere baan. Donner noemde dat ''een grote verspilling''.
De bewindsman zei dat nieuwe zekerheden gevonden moeten worden in bijvoorbeeld de ondersteuning bij het wisselen van baan. Zo pleit Donner al een tijd voor een ''wederzijdse scholingsplicht''.
Dat betekent dat werkgevers personeel de ruimte moeten bieden zich te oriënteren en te herscholen voor ander werk, maar dat werknemers ook bereid moeten zijn in zichzelf te investeren.
(Bron)

Donner kan wel waarschuwen, maar de meeste laagopgeleiden krijgen sowieso nooit een vast contract.
Borstimplantaat wordt bom

AMSTERDAM – Na een bestanddeel uit Botox, dat door terroristen gebruikt zou worden om explosieven van te maken, lijken nu ook borstimplantaten door radicalen tot bom verheven. Dat ontdekte MI5, de Britse geheime dienst.
Enkele dokters die in Groot-Brittannië opgeleid zijn zouden hun herkomst, die in het Midden Oosten ligt, recentelijk weer hebben opgezocht. Aldaar leidde hun medische kennis tot de nieuwe techniek, waarbij siliconenborsten gevuld worden met explosieven voor ze een plek krijgen in de borstkas van vrouwelijke zelfmoordterroristen.
Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om de bommen te onderscheppen, aldus The Sun woensdag. Zelfs bodyscanners op luchthavens zouden geen uitkomst bieden.
"Van vrouwelijke zelfmoordterroristen van Al-Qaeda is bekend dat ze bommen in hun borsten hadden," zegt terrorisme-expert Joseph Farah. "Die waren aangebracht op een manier die kenmerkend is voor borstvergroting." Enkele mannen zouden de explosieve siliconen inmiddels ook al in hun billen aangebracht hebben gekregen.
De nieuwe techniek werd ontdekt toen de in Londen wonende Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab met Kerstmis bijna een vliegtuig tot ontploffing bracht. Hij had de siliconenvullingen destijds los in zijn broek zitten.
“Was het implantaat echter op probate wijze in het lichaam ingebracht, dan was het nagenoeg onmogelijk geweest om deze te detecteren”, zo bevestigt een, volgens de krant, vooraanstaande chirurg.
(Bron)

Bodyscanners helpen niet, straks wordt er nog gepleit voor handmatige controles.
Je gaat toch stiekem denken dat 1 april steeds dichterbij komt.
'Wir haben es nicht gewusst'

HAARLEM - ''Wir haben es nicht gewusst. Het is een beladen term. Maar het is wel waar.'' Dat zegt kardinaal Ad Simonis dinsdag over het misbruik binnen katholieke instellingen in het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman.
Volgens de kardinaal waren veel bisschoppen die in de jaren vijftig, zestig en zeventig aan het hoofd van de Nederlandse bisdommmen stonden, vaak niet op de hoogte van het misbruik binnen katholieke instellingen.
Zelf was Simonis in totaal 38 jaar lang bisschop in verschillende bisdommen.
Simonis zegt ''geweldig te zijn geschrokken'' van het aantal meldingen van misbruik. Ook benadrukt hij nogmaals dat hij zich ''ontdaan'' en ''beschaamd'' voelt. De rooms-katholieke instelling Hulp & Recht liet dinsdag weten 1100 meldingen te hebben binnengekregen.
''Een bisschop heeft geen directe zeggenschap over ordes en congregaties. Voor een bisschop blijft daarom veel verborgen.'' In zijn tijd als bisschop is het volgens Simonis ''wel een keer gebeurd'' dat een priester uit zijn priesterambt is gezet. ''Maar het is niet in de doofpot gestopt.'' Na een aanklacht van seksueel misbruik werd aan zowel slachtoffers als daders ''grote zorg besteed''.
Een direct verband tussen het misbruik en het celibaat is er niet, volgens Simonis. ''Wel kan het te maken hebben met een te slechte voorbereiding op het celibaat en een slechte selectie van kandidaten.'' Simonis stelt dat er ''in bepaalde congregaties een te enge sfeer hing. Die waren te weinig op de noden van de wereld gericht.''
De kardinaal noemt machtsmisbruik ''ook zeker een factor.''
(Bron)

Toepasselijke term. Ik weet nog wel een toepasselijke Duitse kreet: zum kotzen.
Doden door ongeval met vrachttrein Oslo

OSLO - Zeker drie mensen zijn woensdagmiddag om het leven gekomen door een ongeval met een zestien wagons tellende goederentrein in het havengebied van Oslo.
Drie anderen raakten zwaargewond, zo meldde een woordvoerder van de politie.
Een onbekend aantal wagons kwam in het water terecht, nadat de trein zonder locomotief met hoge snelheid was ontspoord. Een opslagloods stortte in toen deze werd geraakt door de trein.
Het is nog onduidelijk hoe de reeks wagons, die geen lading bevatten, aan de rol heeft kunnen raken. Volgens Noorse media heeft de trein enkele kilometers afgelegd voordat hij het gebouw ramde en in de haven belandde.
Ambulances, zeker één reddingshelikopter en duikers zijn ter plaatse gegaan om hulp te verlenen.
(Bron)
Zeldzame pijlinktvissen gestrand op Texel

TEXEL - Voor de derde keer in drie maanden tijd is deze week op het strand van Texel een zeldzame grote pijlinktvis dood aangetroffen. Dat meldt Ecomare woensdag.
Ook op Vlieland spoelde er in januari al een aan. Volgens Ecomare is het heel bijzonder dat vier pijlinktvissen zijn gestrand in zo'n korte tijd.
Vóór 1960 spoelden er regelmatig dode pijlinktvissen aan op de Nederlandse stranden, maar tussen 1964 en 2009 strandden maar twee exemplaren op Texel. Ecomare kan niet verklaren waarom nu ineens weer zo veel dieren op de stranden terecht komen.
De grote pijlinktvis is de grootste inktvissoort in de Noordzee. De dieren kunnen tot 150 centimeter lang worden.
Ze danken hun naam aan de vorm van hun lichaam. Vooral hun achterlijf doet denken aan de kop van een pijl. Ze leven vooral in dieper water en komen maar zelden naar het ondiepe water van de kustgebieden.
(Bron)
Eurlings grijpt in bij salarissen CBR
58
DEN HAAG - Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) gaat ingrijpen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), waar de leiding naar zijn mening buitensporige salarissen opstrijkt.
''Ik begrijp de verontwaardiging hierover volkomen'', zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer.
De CDA-bewindsman gaat een nieuwe voorzitter zoeken van de raad van toezicht van het CBR.
''Dat is een belangrijk moment voor de doorstart van deze organisatie. Het zal het begin inluiden van meer personele veranderingen binnen de raad van toezicht en de directie'', voorspelde hij.
RTL Nieuws maakte deze week salarisgegevens en declaraties van de CBR-directie openbaar. Hieruit bleek dat de 'directeur productie' in 2008 231.361 euro opstreek en een jaar later 271.390 euro, een loonsverhoging van ruim 17 procent.
De algemeen directeur zit er sinds 2007 als externe en wordt in 2008 nog ingehuurd voor 438.930 en in 2009 voor 448.330 euro.
Eurlings zegde woensdag toe dat het salaris van nieuwe leden van de directie binnen de Balkenende-norm zal vallen. ''Ik acht het tijd voor nieuwe mensen. Als we die organisatie willen verbeteren dan moet er nu nieuw elan komen.''
Het CBR staat al onder verscherpt toezicht van de minister wegens administratieve problemen en interne strubbelingen. Eurlings kondigde eerder al een onderzoek aan naar infomatievoorziening, (financiële) prestaties, en organisatiecultuur van het CBR. Dat onderzoek zal deze zomer klaar zijn.
(Bron)
Lesbienne wint proces over examenfeest

AMSTERDAM – Een school in Mississippi heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door een examenfeest te annuleren toen een lesbische leerlinge haar vriendin wilde meenemen. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat dinsdag bepaald.
Dat meldt de burgerrechtenorganisatie ACLU in Mississippi dinsdag.
Volgens de organisatie schond de school de rechten van de leerling Constance McMillen en klaagde het schoolbestuur aan wegens het schuldig maken van discriminatie.
De directie had bepaald dat alleen partners van de ‘tegenovergestelde sekse’ waren toegestaan. McMillen mocht alleen een vriend meenemen en in een jurk verschijnen.
Het feest werd afgelast toen bleek dat de lesbienne toch met haar vriendin zou verschijnen.'In het belang van opvoeding, veiligheid en welzijn van de andere scholieren' schrapte de directie het feest.
“Het voelt heel goed dat de rechter oordeelde dat de school mijn rechten schond en mij discrimineerde door het feest af te gelasten. Het enige wat ik wilde, was dat de school mij hetzelfde zou behandelen als ieder ander koppel”, aldus de achttienjarige McMillen.
De directie hoeft het feest echter niet alsnog te organiseren. Ouders van de leerlingen houden een eigen ‘prom’ waarop iedereen welkom is.
“De uitspraak is niet alleen een overwinning voor Constance en haar vriendin, het is ook een overwinning voor alle studenten met een andere seksuele geaardheid”, zegt Kristy Benett, juridisch medewerker van de ACLU.
“Ze zijn nu in staat om zichzelf te kunnen zijn zonder dat de school ze oneerlijk behandelt. En als de school dat toch doet, weet ze dat ze met ons te maken kan krijgen.”
De zaak van de lesbienne trok veel nationale aandacht en kreeg tientallen aanbiedingen en donaties om een alternatief eindexamenfeest te organiseren.
Daarnaast is er een Facebookpagina aangemaakt om het meisje te steunen. Tot op heden trok de site meer dan 400.000 leden.
Het is niet de eerste keer dat discussies ontstaan rondom homoseksualiteit op Amerikaanse schoolfeesten. Zo is het in het conservatieve Utah gebruikelijk om aparte examenfeesten te organiseren voor homoseksuele scholieren.
(Bron)
Bankrovers bellen eerst met bank

AMSTERDAM - De politie van Connecticut werd ruim van tevoren gewaarschuwd voor een bankoverval: de twee verdachten van de overval belden met de bank en droegen een medewerker op een zak geld klaar te leggen.
Tien minuten na hun telefoontje verschenen de twee verdachten bij de bank en werden door de politie op de parkeerplaats opgevangen.
De 27-jarige overvaller kon eenvoudig in de kraag worden gevat, net als zijn 16-jarige handlanger. Volgens de politie waren de overvallers 'niet al te snugger'.
(Bron)
Meisje belt alarmnummer 522 keer

RIJSWIJK - Een 14-jarig meisje is dinsdag aangehouden nadat ze 522 keer onnodig het alarmnummer 112 had gebeld.
Op één dag telefoneerde het Haagse meisje maar liefst 360 keer. Bovendien deed ze ook nog eens drie valse bommeldingen. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
De vele telefoontjes legden een ''enorm beslag'' op de meldkamer, aldus de politie die benadrukt dat onnodig bellen strafbaar is. Ze onderzoekt de zaak, maar is er nog niet achter waarom het meisje zo vaak 112 belde.
(Bron)

Lijkt me wel dat ze hulp nodig heeft...
17 graden met bewolking voelt minder warm aan dan 12 graden in de zon, helaas.
De merel zit druk te fluiten, zoals vaak bij bewolkt weer.
Ik heb in een vlaag van gekte witlof gekocht. Als kind was ik een moeilijke groente-eter, of eigenlijk: ik at appelmoes, spinazie, boerenkool, bonen, erwten en rauwe wortel. De rest kreeg ik niet naar binnen. Grootste gruwels: zuurkool (de lucht alleen al bracht me aan het kokhalzen), uien, spruitjes en witlof.
Jaren terug raakte ik ineens vrijwel verslaafd aan zuurkool - gewoon niet koken maar alleen opwarmen, heerlijk. Of in een salade.
Uien: jammie. Ik maak zelfs weleens 'jeugdsentimentmacaroni' zoals mijn moeder die maakte: gehakt bakken, gesnipperde uien meebakken, blikje tomatenpuree erbij, en dat geheel door de macaroni. Resultaat: eng uitziende glibberige pasta gehuld in oranje olie.
Spruitjes eet ik ook: met spekjes en noten bijvoorbeeld, verrukkelijk.
Witlof at ik wel, als salade. Maar ik had die stronkjes liggen, ik wilde wat warms, ik had kaas en ham in huis... Ik ben bekeerd ;-)
Ik weet dat je smaak verandert als je ouder wordt, ook omdat je als kind veel dingen scherper proeft. Maar witlof heeft geen scherpe smaak, het was gewoon de associatie met snot die maakte dat ik het niet weg kreeg. Bij spruitjes is het een kwestie van goed combineren. Het zuurkoolprobleem is opgelost omdat ik het niet - zoals mijn moeder - eerst een tijd kook (zodat het hele huis wee-zuur rook).
Ik heb nu alleen nog moeite met sommig vlees (vooral orgaanvlees, hoewel ik zo'n type ben dat wel leverworst lust maar terugdeinst voor lever), schaal- en schelpdieren (niet lekker), en sommig fruit (alle meloenen behalve watermeloen, en veel tropisch fruit vind ik nogal wee).
Wat ik nog steeds echt niet blief: verse koriander. Sommige mensen zeggen dat het gewoon wennen is, anderen wijten het aan meekoken - maar ik vind het naar zeep smaken, meegekookt of zo van de plant, en dat went niet. Ketoembar vind ik lekker, maar daar zit niets zepigs aan.
Misschien dat dat ook ooit verandert, maar voorlopig mijd ik het maar.
Ik snap niet dat die spam succesvol is, maar kennelijk is het dat toch wel:

"Best uit te nodigen.

Dit is de groet van [bedrijfsnaam] Een van de grote elektrische groothandelaar en detailhandelaar in China.We voornamelijk elektrische producten verkopen zoals digitale camera's mobiele LCD TV Xbox Laptops DV Mp4 GPS elektrische gitaar. bezoekt u onze website: iets te vinden wat u misschien geïnteresseerd en neem vrijblijvend contact met ons op als u een vraag zullen we bieden meer concurrerende prijs en de beste service voor zakelijke samenwerking met uw bedrijf."

dinsdag, maart 23, 2010

Met dat noodweer van zaterdagavond zijn heel wat vogelnesten gesneuveld. Een stuk verderop vond ik dit nest, van een duif. Let op het prachtige iriserende veertje.

Duivennest uit de boom gewaaid
De flatjes hier zijn gebouwd in 1985, vier woonlagen, met een open trap aan de straatkant.
En we hebben geen laatst van betonrot, kijk maar:

Hoezo betonrot

Hoezo betonrot - detail
Duitse gepensioneerden vast om ontvoering

Een Duits hof heeft leden van een 'bende van gepensioneerden' dinsdag schuldig bevonden aan ontvoering en veroordeeld tot uiteenlopende gevangenisstraffen. Twee mannen en twee vrouwen hadden hun financieel adviseur ontvoerd en hem gedwongen ruim twee miljoen euro over te maken naar hun bankrekeningen.
De vier, tussen de 61 en 80 jaar oud, bekenden dat zij in juni de man in het Zuid-Duitse stadje Speyer hadden ontvoerd en gevangen hadden gehouden in een kelder. Ze voelden zich door de adviseur bedrogen omdat ze grote bedragen bij hem hadden belegd, waarover zij in de loop der jaren rente kregen uitgekeerd. Door de financiële crisis stokten de betalingen, waarop zij volgens de rechter 'op spectaculaire wijze' het recht in eigen hand namen.
Het slachtoffer slaagde erin een gecodeerde boodschap aan te brengen op een overboekingsbiljet aan zijn bank in Zürich, waarna hij na vier dagen gevangenschap door de politie werd bevrijd.
De twee mannen kregen gevangenisstraffen van vier en zes jaar, de vrouwen kregen voorwaardelijke straffen van 21 en 18 maanden. Tegen een vijfde verdachte werd de zaak wegens ziekte geseponeerd.
(Bron)
Dit is dus het soort dag dat je in andere jaren in februari soms al hebt: het is 14 graden, hooguit, maar de zon schijnt, ineens loopt de helft van de mensen die je ziet zonder jas en de andere helft in een veel te dikke omdat ze nog niet precies weten wat ze moeten, mensen eten ijs op terrasjes, iedereen roept naar elkaar 'Warm hè?' en overdag zie je precies waar mensen thuis zijn want daar staan de ramen wagenwijd open.
Op zich is het niet warm. Maar als je een beetje beschut in de zon zit is het wèl erg genieten.
Nog los van de fluitende vogels, de blommetjes die her en der opduiken: een pol madeliefjes en een paardenbloem, naar de zon gericht, de vroegeling die maassaal bloeit in boomspiegels; de bloemist die al kastanjetakken verkoopt; het fluitenkruid dat opkomt; de katten die languit op de tuintafel of opgerold in een soort nest van hooi liggen en no way binnenkomen overdag ;-)
Nieuw personeel veelvuldig online nagetrokken

AMSTERDAM – Uit eerder onderzoek was al gebleken dat Nederlanders, in hun zoektocht naar een baan, niet heel erg leunen op sociale netwerksites. Het tegenovergestelde blijkt nu voor werkgevers te gelden.
Het leeuwendeel van de bazen en managers (88 procent) geeft namelijk aan sollicitanten te screenen aan de hand van netwerksites. Driekwart van de ondervraagden (74 procent) zegt dit zelfs vaak of altijd te doen.
Zowel zakelijke- als sociale netwerksites worden daarvoor ingezet, waarbij eerstgenoemde het populairst zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Annemiek van den Bosch, die aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp afstudeert. 250 respondenten vulden haar vragenlijst in.
Ondanks dat werkgevers dankbaar gebruik maken van online informatie, maken zij daar beslist geen dagtaak van. Werkgevers blijken via de netwerksites vooral vluchtig te screenen: 85 procent screent minder dan 15 minuten per sollicitant.
De helft van de respondenten doet dit al meer dan 2 jaar en 26 procent al langer dan 3 jaar. Dit geeft aan dat het niet nieuw is om sollicitanten op deze manier te leren kennen.
Het belangrijkste motief voor een digitaal controlerondje is willen weten hoe de sollicitant zich presenteert. Werkgevers gebruiken netwerksites om een eerste indruk te vormen of een beter beeld van iemand te krijgen. Tevens is het een tool om meer informatie over iemand te verkrijgen. Bijvoorbeeld als aanvulling op het cv.
De belangrijkste eigenschap waarop gelet wordt is betrouwbaarheid (59 procent). Ook wordt vaak gecheckt of iemand enthousiast, kritisch en sympathiek is.
Zakelijke netwerksites worden met name ingezet om professionele informatie, zoals over kwaliteiten en (gemeenschappelijke) connecties van de sollicitant, te achterhalen. Daarbij wordt door alle respondenten LinkedIn gebruikt en door 17 procent ook Plaxo en Xing (11 procent).
Sociale netwerksites worden door de respondenten met name gebruikt om informatie over interesses en persoonlijke informatie (foto’s) over de sollicitant op te zoeken. Naar de populariteit (het aantal vrienden) van sollicitanten werd nauwelijks gekeken.
Hyves wordt het meeste bekeken voor het screenen van sollicitanten(63 procent). Meer dan een derde van de respondenten bekijkt Facebook (37 procent). MySpace (5 procent) en Netlog (2 procent) worden door een zeer kleine groep gebruikt.
(Bron)
Fans blazen Polaroid nieuw leven in

AMSTERDAM - Nieuwe filmrolletjes voor oude instantcamera’s gaan deze week weer in de verkoop dankzij een groep Nederlandse Polaroid-fans.
Een aantal oud-werknemers van de Polaroidfabriek in Enschede heeft het aangedurfd de analoge direct-klaar fotografie een nieuw leven in te blazen.
Het bedrijf start deze week met de verkoop van rolletjes voor de 600-series en de oude SX-70-camera’s.
De nieuwe pakjes kosten circa twintig euro en bevatten acht zwart-wit foto’s, meldt Bright.nl.
In een galerie in New York is de eerste nieuwe zwart-wit film gepresenteerd. In de loop van het jaar moeten ook weer kleurenfilms te koop zijn. De makers hopen dit jaar een miljoen pakjes te verkopen.
Daarnaast komt The Impossible Project dit jaar met zes verschillende soorten instantrolletjes op de markt. Ook zal het bedrijf later nieuwe instant-camera’s verkopen.
Polaroid stopte in 2008 met de productie van zijn bekende film. Fujifilm maakt nog wel film voor een deel van de Polaroid-camera’s, maar niet voor de 600 of de SX-70. Vooral dat laatste model is geliefd bij kunstenaars en ontwerpers.
(Bron)
China beperkt toegang Google Hongkong

PEKING - China is er waarschijnlijk in geslaagd om de toegang tot de zoekmachine van Google in Hongkong te beperken.
Nadat het Amerikaanse internetbedrijf maandagavond had besloten om vanuit Hongkong ongecensureerde zoekresultaten te bieden, is het voor Chinese internetgebruikers nog steeds niet mogelijk naar informatie te zoeken die de Chinese regering haar bevolking liever niet wil voorschotelen.
Dit meldden diverse media.
Het gaat daarbij om zoektermen als Falungong en 4 juni, een verwijzing naar de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.
Na het intikken van deze termen kwam er voor Chinese gebruikers van Google de melding tevoorschijn dat de webpagina niet kan worden getoond.
Google besloot zijn zoekmachine in China te verhuizen naar Hongkong om internetgebruikers in China ongecensureerde zoekresultaten te kunnen tonen. Het bedrijf liet toen echter al weten dat het mogelijk was dat China de toegang tot Google.com.hk zou beperken.
(Bron)
Het sneeuwt op Saturnusmaan Enceladus

AMSTERDAM - Enkele jaren geleden werd op beelden van de ruimtesonde Cassini ontdekt dat er in het zuidpoolgebied van Enceladus verbluffend actieve geisers bestaan.
De deeltjes die deze geisers uitstoten, belanden in een van de ringen van Saturnus, en worden pas op de lange duur weer door Enceladus opgeveegd.
Maar volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Kernfysica in Heidelberg verlaten sommige ijsdeeltjes Enceladus niet: ze veroorzaken lichte sneeuwval in de omgeving.
De snelheden waarmee ijsdeeltjes door Enceladus worden uitgestoten vertonen namelijk grote variaties. Slechts twee groepen deeltjes kunnen daarbij aan de betrekkelijk zwakke zwaartekrachtsaantrekking van de Saturnusmaan ontsnappen.
Dat betreft alle deeltjes met snelheden van meer dan 750 kilometer per uur en kleine, tragere deeltjes die door het magnetische veld van Saturnus worden meegesleurd.
De overige ijsdeeltjes die geisers uitstoten vallen terug naar het oppervlak van Enceladus. Een dik pak sneeuw geeft dat niet: het gaat om slechts een halve millimeter per jaar.
(Bron)
Begrafenisondernemers vermoorden collega

NEURENBERG - Twee Duitse begrafenisondernemers zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het vermoorden van een collega.
Een van de ondernemers verdwijnt levenslang achter de tralies, zijn partner kreeg dertien jaar cel. Dat meldden Duitse media.
Het duo vermoordde de 43-jarige collega tijdens een ruzie over de verdeling van de opbrengst van diens onderneming, die net was verkocht. De twee lieten het slachtoffer onder een valse naam cremeren.
Een van de daders kreeg een lichtere straf omdat door zijn verklaringen de zaak kon worden opgehelderd.
(Bron)
Fabrikanten stoppen met verwijderingsbijdrage

DEN HAAG - De meeste producenten van elektronische apparaten stoppen vanaf volgend jaar met het innen van de verwijderingsbijdrage, die klanten moeten betalen bij aanschaf van dergelijke artikelen.
Fabrikanten van grote witgoedapparaten, zoals wasmachines en koelkasten, stoppen in 2013 met het heffen van deze bijdrage.
Dat heeft demissionair minister Tineke Huizinga van VROM dinsdag gezegd in een debat over zwerfafval en recycling. Afgelopen zaterdag zei de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) af te willen van de verwijderingsbijdrage.
Volgens de organisatie hebben de heffingen al zoveel geld opgebracht, dat hiervan het recyclen van producten nog jarenlang kan doorgaan. De reserves zouden inmiddels zijn opgelopen tot meer dan 200 miljoen euro.
(Bron)
16 jaar geëist voor voorbereiden aanslagen Rotterdam

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Eric Jan Q., voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen.
Deze beschuldiging is een van de vele die het OM op de aanklacht tegen de doorgewinterde crimineel heeft gezet.
Justitie verdenkt de man ervan dat hij op diverse plaatsen aanslagen wilde plegen, zoals in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huiszoeking op een schuiladres van Q. vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven.
Volgens justitie kon Q. daarmee een springstof maken waarvan 150 gram dodelijk is in een straal van tien meter. Bij diverse huiszoekingen zou veel meer dan 150 gram zijn gevonden.
Verder werden kaarten en beeldmateriaal gevonden van locaties waar Q. aanslagen zou hebben willen plegen. Er zat materiaal bij over (de beveiliging van) Prinsjesdag en kaarten van het Botlekgebied.
Daarnaast had Q. wapens en stuurde hij tientallen dreigbrieven. Hij had vele boeken, tijdschriften en knipsels, die de officier van justitie ''vakliteratuur voor de moderne crimineel'' noemde.
De advocaten van Q. zijn van mening dat hun cliënt op alle punten moet worden vrijgesproken. En is volgens hen sprake van tekortschietend bewijs, in sommige gevallen zelfs ''te tekortschietend om een veroordeling te kunnen uitspreken''.
De aanklager wil - als de rechtbank de verdachte veroordeelt - dat Q. niet vrijkomt tussen de straf die hij momenteel voor andere misdrijven uitzit en de straf voor de huidige strafzaak. Q. zit nu een straf van veertien jaar uit voor een reeks zeer gewelddadige overvallen. Nog voor de rechtbank hem in 2003 die straf oplegde, ontsnapte Q. In 2007 werd hij opnieuw aangehouden.
De officier van justitie heeft het criminele verleden van Q. zwaar meegewogen in de eis. Blijkbaar heeft een eerdere veroordeling geen indruk gemaakt, concludeerde de aanklager. Q. zou een gevoel van superioriteit hebben en lak hebben aan alles. Hij zou het een sport vinden om uit handen van de politie te blijven, zei de officier.
Ook heeft hij narcistische en paranoïde trekken, zo is uit eerder psychisch onderzoek gebleken. Hij is toen wel volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Aan nieuw onderzoek naar zijn psyche wilde hij niet meewerken.
(Bron)
Vrouw doodt voorbijganger met zelfmoordsprong

BRUSSEL - Een depressieve vrouw is maandag in Brussel van de twaalfde verdieping van een gebouw gesprongen en heeft daarbij een voorbijganger gedood.
Een politiewoordvoerder heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Het 72-jarige slachtoffer wandelde over een voetpad langs een flatgebouw in de deelgemeente Oudergem, toen de 67-jarige vrouw zich van haar balkon stortte.
Beiden waren op slag dood.
(Bron)
Onderzoek naar ontwijken belasting door ING

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën gaat onderzoeken of bank en verzekeraar ING de wet heeft overtreden door via een constructie minder belasting te betalen in Nederland.
Als dat zo is, dan heeft de Belastingdienst middelen om te weinig betaalde belasting het concern alsnog in rekening te brengen.
Dat heeft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Ze sprak namens minister Jan Kees de Jager van Financiën, die afwezig was wegens een werkbezoek.
Eerder deze week bevestigde ING dat in 2007 de inkoop van wereldwijde contracten voor it-opdrachten en telecom bij de vestiging in Zwitserland is neergelegd. Via die constructie zou volgens ING ongeveer 10 miljoen euro minder btw zijn afgedragen aan de Belastingdienst.
Volgens Van der Hoeven kan het ook zo zijn dat ING helemaal geen wet heeft overtreden. ''Belastingontduiken is nooit ethisch. Maar stellen dat er sprake is van ontduiken van btw, daarnaar moeten we onderzoek doen.''
De minister stelde dat is gebleken dat naast ING nog een bedrijf een dergelijke belastingconstructie heeft toegepast. Na onderzoek is de Belastingdienst tot de conclusie gekomen dat deze niet geoorloofd was.
Wegens geheimhoudingsverplichtingen kon de minister niet zeggen om welk bedrijf het gaat. In het onderzoek zal ook gekeken worden of meer bedrijven zich bedienen van ongeoorloofde belastingconstructies. De uitkomsten van de studie worden ergens dit najaar verwacht.
Verschillende Kamerleden toonden zich dinsdag verbolgen over de actie van ING. Ze wezen erop dat het niet ethisch is dat ING aan de ene kant moeite doet om zo weinig mogelijk belasting te betalen in Nederland, terwijl het concern tegelijkertijd door belastingbetalers uit de brand is geholpen. In 2008 kreeg ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Staat.
(Bron)

Laten we het dan ook nog es hebben over de familie Van Oranje...
Justitie mag foto's ov-chipkaart niet vorderen

AMSTERDAM - Justitie mag niet zomaar pasfoto's van gebruikers van de ov-chipkaart vorderen van gegevensverwerker Trans Link Systems (TLS). De Hoge Raad heeft dat oordeel van de rechtbank in Rotterdam dinsdag bevestigd.
De zaak begon in 2007 toen de Officier van Justitie de gegevens van op naam gestelde OV-chipkaarten opeiste. Alle reizigers die rond een bepaalde tijd op twee Rotterdamse metrostations zijn geweest, werden onder de loep genomen.
Aanvankelijk weigerde TLS, dat de gegevens beheert, de informatie te verstrekken, omdat foto's privacygevoelig zijn. Onder druk leverde het bedrijf de gegevens toch, maar stapte meteen daarop naar de rechter, die de onderneming gelijk gaf. De informatie moest worden teruggeven en eventuele kopieën worden vernietigd.
Justitie nam met de beslissing geen genoegen en stapte naar de Hoge Raad. Vandaag besloot deze dat foto's inderdaad niet zomaar verstrekt mogen worden.
Veel zin heeft de actie voor het onderzoek niet gehad. De aanleiding, een aanranding, werd opgelost zonder de gegevens. De dader bleek niet met de metro te hebben gereisd.
TLS laat in een korte reactie weten 'opgetogen' te zijn over de uitspraak.
(Bron)