zaterdag, december 31, 2005

Harde aanpak geweld tegen politie

VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft een protocol opgesteld waarin is vastgelegd dat geweld tegen de politie keihard zal worden aangepakt. Iedereen die geweld gebruikt tegen een agent zal worden vervolgd, ook als de betreffende politieman geen aangifte wil doen.
Lieden die agenten molesteren moeten zich niet alleen altijd voor de rechter verantwoorden, ze krijgen ook gespecialiseerde advocatenkantoren op hun dak die schadeclaims zullen indienen. Het protocol bevat ook algemene richtlijnen over hoe de politie op geweld tegen agenten moet reageren. Volgens Remkes is het geweld tegen politiemensen de afgelopen jaren fors toegenomen.
(Bron)
Meute chihuahua's valt politieagent aan

Meer opmerkelijk politienieuws uit het Californische Fremont. Een politieagent die woensdagnacht een 17-jarige verkeersovertreder naar huis begeleidde, werd bij de woning van de jongen aangevallen door een vijftal chihuahua's. De hondjes vlogen de woning uit op het moment dat de voordeur geopend werd, en attaqueerden de diender.
De 17-jarige was aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs, en werd naar huis gebracht door twee agenten. De aangevallen politieman kwam er met een aantal lichte verwondingen aan zijn enkels vanaf. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij twee uur later al weer aan het werk.
(Bron)
Vluchtelingen omgekomen bij rellen in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn gisteren zeker 25 asielzoekers uit Sudan om het leven gekomen. Dat gebeurde toen duizenden Sudanezen betoogden tegen de slechte behandeling die ze ten deel valt. Al maanden bivakkeren 3.500 vluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen, in een park. Ze verzetten zich zo tegen hun deportatie naar een kampement in een slechte buurt van de stad.
Gisteren greep de oproerpolitie in. Bij de confrontatie vonden volgens de politie vooral ouderen en kinderen de dood. Er zou paniek zijn uitgebroken waardoor de mensen werden vertrapt. Getuigen meldden eerder dat de oproeppolitie ingreep toen de betogers weigerden in gereedstaande bussen te stappen. Met stokken en knuppels sloeg de politie hard op de Sudanezen in. Onder de doden is een 4-jarig meisje.
De Sudanese vluchtelingen komen uit de oorlogsregio Darfur. Ze eisen dat ze Egypte mogen verlaten om naar het Westen te kunnen gaan. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erkent de Sudanezen echter niet als politieke vluchtelingen. Volgens een UNHCR-woordvoerder heeft de vluchtelingenorganisatie alle hulp aangeboden die binnen de mogelijkeden ligt. Aan sommige eisen van de Sudanezen kan echter niet worden voldaan. Naar haar zeggen heeft de UNHCR ook geen oplossing voor de discriminatie van Sudanezen in Egypte.
(Bron)
Strenge eisen voor nieuwe Duitse moslims

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg gaat de regels voor allochtone moslims die Duitser willen worden, verscherpen. Vanaf 2006 moeten zij een mondeling examen in waarden en normen afleggen.
De normen en waarden zijn vastgelegd in een serie grondwetsartikelen, de FDGO (die Freiheitliche Demokratische Grundordnung). Sinds 2000 moeten nieuwe Duitsers bij onze oosterburen al trouw zweren aan de FDGO. De deelstaatregering van Baden-Württemberg vreest echter dat moslims het soms niet menen. Vandaar dat men nu met een loyaliteitstoets komt inclusief een lang gesprek en een test. Vragen die moslims krijgen voorgelegd behelzen kwesties als de gelijkheid van man en vrouw, vrijheid van godsdienst, eerwraak en de aanslagen van 11 september in de VS.
(Bron)

[Hier komt geen hele flauwe opmerking over de vragen die je aan Duitsers kunt stellen.]
Amerikaanse tiener loopt weg naar Irak

Een Amerikaanse tiener is van huis weggelopen om in Bagdad journalist te worden. Farris Hassan, een Amerikaan van Iraakse komaf, moest zich voor school verdiepen in journalistiek en besloot dat in Irak te doen. Hij zorgde voor een visum, kocht voor 900 dollar een vliegticket en vertrok naar Bagdad om zich aan zijn opdracht te wijden.
Door zijn afkomst kon Farris vrij eenvoudig voor een Irakees doorgaan, maar het probleem was dat hij geen Arabisch sprak. Daarom riep hij riep de de hulp in van Amerikaanse journalisten, die echter direct de Amerikaanse ambassade waarschuwden. Door de ambassade werd Farris op een vliegtuig terug naar huis gezet.
Farris' moeder vertelde op CNN dat haar zoon zeer zelfbewust en onafhankelijk is. Bij zijn thuiskomst zal zij zijn paspoort afpakken en voortaan zal hij ook minder geld te besteden krijgen.
Farris heeft overigens geluk dat hij het verhaal kan navertellen. Bagdad is één van de gevaarlijkste plekken ter wereld en op zijn eerste dag in de Iraakse hoofdstad ontploften er maar liefst zes bommen, waardoor vijf mensen om het leven kwamen en er zeker 40 gewonden vielen.
(Bron)

Ben benieuwd hoeveel aanbiedingen hij gaat krijgen.
Hond dood na apporteren vuurwerk

Een Duitse herder uit Ermelo is overleden aan de gevolgen van een in zijn bek ontploft stuk vuurwerk. De baas van het beestje gooide een rotje weg waarna het dier tot zijn ontzetting het stuk vuurwerk ging apporteren. Toen de hond het in zijn bek nam, ontplofte de Chinese kanonslag.
De gevolgen van de explosie waren zo ernstig dat de dierenarts de onfortuinlijke herdershond moest laten inslapen. De dierenarts vindt niet dat de baas blaam treft: "Zoiets kan iedereen overkomen. Er zijn nou eenmaal honden die niet bang zijn van vuurwerk." Volgens de arts zijn de eigenaren kapot van het verlies van hun trouwe viervoeter.
(Bron)

Hond aan de lijn houden als je zoiets doet... Maar ja, daar heeft ie niets meer aan.
De Roy wil met dna aantonen dat Oranjes 'onwettig' zouden zijn

De bijna ex-echtgenoot van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, wil via dna-onderzoek aantonen dat koningin Beatrix geen wettig staatshoofd zou zijn. Daartoe heeft in de zomer van 2003 Margarita vrijwillig een haarlok, speeksel en een kledingstuk afgestaan. Het onderzoek wordt geleid door dna-deskundige Peter Nugter, bekend als voorman van de Republikeinse Socialisten.
Het verhaal wordt bevestigd door zowel Nugter als De Roy van Zuydewijns advocaat mr. Pim de Vos. Volgens De Vos heeft de prinses het materiaal indertijd overhandigd na adviezen te hebben ingewonnen van diverse hoogleraren. Nugter zegt ook de beschikking te hebben over genetisch materiaal van andere leden van de koninklijke familie.
De Roy van Zuydewijn wil de gegevens van het dna-onderzoek presenteren in een boek dat 'de monarchie op haar grondvesten moet doen schudden'. De Roy beweert ook in het bezit te zijn van in het geniep gemaakte bandopnames van beraad binnen de koninklijke familie en van opnames met bezoeken van Margarita aan koningin Beatrix. Hij heeft het zelf al over 'Beatrixgate'.
Volgens de grondwet moet het koningschap worden vervuld door de wettige opvolgers van koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau. "Als dit niet het geval blijkt te zijn, zou koningin Beatrix moeten aftreden. Ik kan me voorstellen dat de Koningin en andere leden van de koninklijke familie ook dna afstaan, zodat alle twijfel kan worden weggenomen", aldus advocaat De Vos.
Sommige Grondwetdeskundigen noemen de bewering over het aftreden echter nogal vergezocht, omdat de Oranjes staatsrechtelijk gezien hun positie zouden behouden.
(Bron)

Ik ben geen psychiater, maar het woord obsessie komt wel in me op.
Tropische mier in Biesbosch ontdekt

Jac Blommaart uit Oosterhout heeft in de Biesbosch een bijzondere, uitheemse mier aangetroffen. Het gaat om de Hhypoponera punctatissima, een zogenaamde tropische staafmier. De mierenkolonie is gehuisvest in een berg hooi in het natte poldergebied.
De mier komt her en der wel in Nederland voor, maar alleen in verwarmde kassen. Jurgen Kienstra van de Nederlandse Entomologische Vereniging noemt het daarom dan ook een unieke vondst.
Een zoekactie via Google leert overigens dat hypoponera punctatissima al vaker in koud gebied is aangetroffen. De Belgische site Formicidae meldt: "De punctatissima heeft zich in ons klimaat weten aanpassen door zich in de vrije natuur te nestelen in composthopen. Dit komt overeen met één van onze eigen waarnemingen waarbij wij in Gelinden (zuiden van Limburg) een kolonie aantroffen in een hoop maaisel. Ook in Zweden werd H. punctatissima in dergelijke biotopen gevonden en zij kreeg daar dan ook de naam 'compostmier'."
(Bron)
Hoe hynotiseer je een kat?
Hang een denneappel aan het plafond en geef die een zetje...
Virus treft Nederlandse MSN-gebruikers

DEN BOSCH - Onder Nederlandse gebruikers van het razendpopulaire chatprogramma MSN Messenger circuleert een gevaarlijk wormvirus. Het is het eerste virus dat zichzelf doorstuurt via een recent ontdekte fout in besturingssysteem Windows. De maker is vrijwel zeker een Nederlander die uit is op betaalgegevens, ontdekte een analist van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky zaterdag.
Afgelopen week werd het lek in het grafische onderdeel van Windows XP gevonden. Zelfs gebruikers met de nieuwste instellingen zijn "extreem kwetsbaar", omdat softwareproducent Microsoft tot op heden geen oplossing heeft. Antivirusproducenten en ook de officiële waarschuwingsdienst van de overheid stuurden daarom vrijwel direct alarmeringen uit.
De nieuwe worm doet zich voor als een plaatje met een kerstgroet. Ontvangers die op de link klikken, komen echter op een internetpagina en raken besmet. De maker lijkt het aantal infecties kunstmatig laag te houden: op enkele honderden. In het overgrote deel (ongeveer 98 procent) van de gevallen gaat het om Nederlandse gebruikers.
De schrijver van het virus krijgt besmette systemen in zijn macht en registreert toetsaanslagen. Zo is hij in staat creditcardinformatie te stelen of rekeningen bij online betaalsystemen te plunderen.
Met een beetje goede wil van de internetaanbieder en de politie is de verdachte zo gevonden, stelde expert R. Schouwenberg van Kaspersky zaterdag. Zijn enige advies aan internetgebruikers is om hun beveiligingsinstellingen tot het maximum te verhogen en op te passen met onbekende plaatjes.
(Bron)
TT 107 Stroomuitval toegenomen met 30%

HILVERSUM Het gemiddeld aantal minuten dat huishoudens zonder stroom zaten, stijgt dit jaar naar verwachting met 30%. KEMA-directeur Nabuurs zei in het NOS Radio 1 Journaal te denken aan een stijging van 27 naar 35 minuten.
De toename wordt voor een groot deel veroorzaakt door de grote storingen rond Haaksbergen en Rotterdam aan het eind van het jaar.
Nabuurs kan afgezien van de sneeuwval in november niet precies de vinger leggen op de oorzaak van de toename. Weliswaar wordt er minder tijd besteed aan onderhoud, maar daar staat tegenover dat de netwerkapparatuur nu beter is.

Ook goeie apparatuur moet onderhouden worden lijkt me.
TT 402 Brandweer bevrijdt poes uit blik

De brandweer van het Belgische Halle is uitgerukt om een poes te bevrijden die bekneld zat in een conservenblik. Het beestje had haar hoofd te diep in een blikje kattenvoer gestoken om er de laatste restjes uit te kunnen halen. Inmiddels ligt ze bij te komen bij de kachel van haar hachelijke avontuur.
TT 402 Britse met indigestie bevalt

Een 25-jarige Britse die zonder het te weten zwanger was, is op eerste kerstdag bevallen van een zoon. Dit terwijl ze dacht dat ze indigestie had van een kebab die ze gegeten had. De vrouw en haar verbijsterde vriend zijn nu de ouders van de zevenponder Deacon.
TT 402 Muziekstudente veinst diefstal

Een 23-jarige conservatoriumstudente die beweerde dat een zeldzame viool uit de kofferbak van haar auto was gestolen in San Francisco, blijkt achteraf zelf het instrument te hebben ontvreemd. Wat het motief is geweest, is onbekend. De viool heeft een waarde van 209.000 euro en is eigendom van een gepensioneerd violist.
'Oordopjes iPod schadelijk voor het gehoor'

AMSTERDAM - Wie langer dan een half uur per dag naar muziek luistert op de iPod, loopt risico op gehoorschade. Dat zegt de Amerikaanse professor Dean Garstecki vrijdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het langer dan een half uur met de kleine oordopjes van de iPod luisteren naar muziek via een mp3-speler levert volgens de wetenschapper een groot risico op.
Onderzoek van TNO toonde enkele jaren geleden aan dat een verband bestaat tussen blootstelling aan popmuziek via hoofdtelefoons en gehoorschade. De iPod wordt volgens Garstecki bovendien langer gebruikt dan andere mediaspelers, omdat de batterij van de iPod langer meegaat. iPod-gebruikers zouden hierdoor langer dan normaal naar muziek luisteren via de kleine oordopjes.
Garstecki adviseert de iPod niet langer dan een half uur per dag te gebruiken en het geluid niet harder dan zestig procent van het maximum te zetten. Wie met een grote koptelefoon gebruik maakt van een iPod kan een uur van muziek genieten.
Vooral jongeren bekommeren zich volgens Garstecki niet om de risico's van gehoorverlies. De iPod heeft een ingebouwde limiet voor het geluidsvolume en basniveau, maar met bepaalde programma's is het mogelijk deze beperking op te heffen.
Van alle mediaspelers is de iPod van Apple het meest populair. Volgens het mediavakblad Muziek & Beeld gingen er in het laatste kwartaal van dit jaar wereldwijd tien miljoen exemplaren over de toonbank. De verwachting is dat de teller eind dit jaar op 37 miljoen verkochte iPod's staat.
(Bron)
Zeven toeristen omgekomen door lawine Slowakije

BRATISLAVA - Zeven Tsjechische toeristen zijn zaterdag in Slowakije om het leven gekomen toen zij werden overvallen door een lawine. Het ongeval deed zich voor in het Hoge Tatra-gebergte, vlak bij de grens met Polen. Dat hebben de Slowaakse autoriteiten meegedeeld.
De toeristen, die ondanks het slechte weer in de bergen kampeerden, werden zaterdagochtend vroeg verrast door de lawine. Een persoon kon zich uit de sneeuwmassa bevrijden en waarschuwde de reddingsdiensten. Die vonden de lichamen van de zeven slachtoffers.
In Zwitserland kwam vrijdag een Duitse toerist (49) tijdens een wandeltocht in de Urezza-vallei in de regio Graubünden om door een lawine. Het slachtoffer werd enkele honderden meters naar beneden gesleurd door de sneeuwmassa.
(Bron)
Winterweer hindert postbezorging

DEN HAAG - De post is zaterdag aanzienlijk minder omvangrijk dan normaal. Meer dan de helft kan niet worden bezorgd. Door het winterweer heeft TPG Post vrijdagavond zijn werkzaamheden moeten staken.
"De auto's konden de weg niet meer op. Sommige op- en afritten bij de sorteercentra waren in grote glijbanen veranderd. De schade bleef beperkt maar een van onze chauffeurs heeft wel een rib gebroken", aldus zaterdag een woordvoerster van de postdivisie van TNT.
Alleen post binnen het eigen gebied van de sorteercentra van TPG wordt zaterdag bezorgd. "Zo is bijvoorbeeld een ansichtkaart uit Groningen, bestemd voor Capelle aan den IJssel, vrijdag niet verder gekomen dan het sorteercentrum in Zwolle. Een brief uit Rotterdam komt echter wel op het adres in Capelle aan."
De zes grote sorteercentra staan in Amsterdam, Rotterdam, Nieuwegein, Den Haag, Zwolle en Den Bosch.
(Bron)
'Gameboy voert scooters op'

AMSTERDAM - Het opvoeren van scooters is kinderspel met een Gameboy. De zakspelcomputer van Nintendo blijkt bij uitstek geschikt om gegevens van de boordcomputers in scooters uit te lezen. Met een druk op een knop en het verwijderen van de begrenzer in de motor kan enkele kilometers per uur sneller worden gereden met de tweewieler. Dat schrijft Algemeen Dagblad zaterdag.
Het opvoeren van scooters is lastiger geworden, nu de motoren ervan steeds vaker worden aangestuurd via computers. Vooral scooters waarbij benzine in de motor wordt gespoten, beschikken over computers om bijvoorbeeld de benzinetoevoer te regelen, schrijft de krant. Om aan scooters te sleutelen wordt de spelcomputer gebruikt.
Scooterfabrikanten zouden dealers sinds enige tijd speciale cartridges leveren die in de computer kunnen worden gestopt. Een kabel verbindt de Gameboy met een aansluiting in het stuur van het voertuig.
De technische gegevens zijn dan af te lezen in het scherm. Monteurs kunnen zo bijvoorbeeld het toerental zien en storingen opsporen. Ook de benzinetoevoer is te regelen. Na het verwijderen van de begrenzer zouden scooters al snel negentig kilometer per uur kunnen rijden.
(Bron)
Staking in Londense metro tijdens jaarwisseling

LONDEN - Een groot deel van de werknemers van de metro in Londen heeft zaterdag om twaalf uur 's middags het werk neergelegd voor een 24-uursstaking. De jaarwisseling in de Britse hoofdstad dreigt daardoor uit te lopen op een transportchaos.
De circa 4000 leden van de transportvakbond RMT (Royal Maritime Transport) willen met de werkonderbreking protesteren tegen een mogelijke inkrimping van het personeel en verandering van het aantal werkuren. Onderhandelingen tussen de bond en de exploitant van de ondergrondse, Transport for Londen (TfL), zijn stukgelopen.
TfL verwacht dat tijdens de staking in ieder geval een "beperkte dienstregeling" mogelijk blijft. De werknemers die niet bij RMT zijn aangesloten, zullen waarschijnlijk gewoon aan het werk gaan. TfL, dat ook het Londense busvervoer beheert, zal bovendien in de nacht van zaterdag op zondag extra bussen inzetten.
Op Trafalgar Square, in het hart van de Britse hoofdstad, verzamelen zich tijdens de jaarwisseling traditioneel honderdduizenden mensen. De Londense burgemeester Ken Livingstone heeft vrijdag zijn ongenoegen geuit over de komende staking. "Het leidt er alleen maar toe dat de feestvreugde wordt bedorven", aldus de burgervader.
(Bron)

De burgemeester heeft gelijk, staken op de hei maakt veel meer indruk. Liefst midden in de nacht.
Piloot 'gijzelt' passagiers om winterweer

BERLIJN - De spanningen liepen hoog op vrijdag in een toestel dat wegens het slechte weer maar niet kon starten op de luchthaven Berlijn-Tegel. Passagiers riepen de politie toen de piloot hen maar niet wilde laten uitstappen.
Het toestel van British Airways had om 07.35 uur moeten vertrekken naar Londen. Vier uur later belden enkele passagiers met hun mobiele telefoon het alarmnummer 110 en zeiden dat de piloot hen tegen hun wil in het vliegtuig vasthield.
Twee agenten gingen praten met de piloot die daarop acht passagiers 'vrijliet'. Met meer dan zeven uur vertraging vertrok het toestel uiteindelijk naar Engeland, zonder de acht passagiers die niet meer met de piloot wilden meevliegen, zo meldt het weekblad Der Spiegel op zijn website.
(Bron)
Cola geweerd op universiteit VS

NEW YORK - Cola-automaten op de campussen van de Universiteit van Michigan blijven vanaf 1 januari leeg of worden gevuld met frisdrank van een ander merk. Coca-Cola wordt door deze Amerikaanse universiteit, die meer dan 50.000 studenten telt, geboycot.
's Werelds grootste frisdankenproducent had de condities voor een onafhankelijk onderzoek over de aantijgingen van verscheidene studentengroeperingen afgewezen. Ze beschuldigen het bedrijf van wanpraktijken in India en Colombia.
Zo zitten er er in de Indiase cola resten bestrijdingsmiddelen en hebben op bedrijfsterreinen in Colombia mensenrechtenschendingen plaats. Daar worden vakbondsvertegenwoordigers ontvoerd en vermoord. Coca-Cola heeft, onder meer op basis van eigen onderzoek, al deze beschuldigingen ontkend.
De contracten met de universiteit hebben een waarde van 1,4 miljoen dollar, zo meldden Amerikaanse media zaterdag. Dat is miniem vergeleken met de bijna 22 miljard dollar omzet die het concern maakt. De schade kan volgens het Amerikaanse televisiestation CNN echter wel groot zijn omdat Coca-Cola sterk afhankelijk is van zijn imago.
De actiegroepen, waarvan een de naam 'Stop Killer Coke' voert, krijgen de nodige bijval in de VS. Michigan is inmiddels de tiende universiteit of hogeschool die Coca-Cola weert. De New York University, Rutgers University in New Jersey en Santa Clara University in Californië gingen haar voor.
(Bron)
Sneeuw en ijzel treft vooral treinreizigers

UTRECHT - Het winterweer van vrijdagavond heeft vooral de treinreizigers getroffen. Enkele honderden gestrande reizigers hebben de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht in geïmproviseerde opvang omdat de treinen niet meer reden. In de loop van de nacht waren de grootste problemen met het winterweer zo goed als voorbij. Het KNMI trok zaterdagochtend het weeralarm in omdat in een groot deel van het land de dooi was ingetreden.
Al het openbaar vervoer kon zaterdagochtend weer volgens de dienstregeling rijden. Alleen in de regio Den Haag-Leiden-Haarlem-Amsterdam waren enkele treinen uitgevallen. Ook het vliegverkeer op Schiphol kon weer gebruik maken van alle beschikbare start- en landingsbanen.
Het KNMI waarschuwt wel dat het verkeer zaterdag in het hele land rekening moet houden met gladheid als gevolg van de eerdere opvriezing van het wegdek. Vooral op wegen met Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) moeten weggebruikers bedacht zijn op gladheid. Het KNMI en de ANWB verwachten dat dit vooral geldt voor de noordoostelijke provincies. In het zuidwesten acht het weerinstituut de kans op gladheid een stuk kleiner, maar voorzichtigheid blijft noodzaak.
De sneeuwbuien die vrijdag vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, zorgden vooral bij het openbaar vervoer voor overlast. Veel bussen gingen veel eerder naar de remise en trams reden niet of nauwelijks. Het treinverkeer raakte ernstig ontregeld: Amsterdam, Rotterdam en Breda waren 's avonds helemaal niet meer bereikbaar.
Op het Centraal Station in Rotterdam ontstond enige irritatie over het uitvallen van de treinen. Afhankelijk van het beschikbare materiaal probeerde de NS zoveel mogelijk gestrande reizigers alsnog thuis te krijgen. Toch moesten enkele honderden gedupeerden overnachten in noodopvang. In Utrecht konden de reizigers terecht in de Jaarbeurs en in Rotterdam was opvang geregeld in een bioscoop.
Op Schiphol lag het vliegverkeer tijdelijk stil. De enige nog bruikbare baan moest worden schoongeveegd. De luchthaven kreeg toestemming om 's nachts gebruik te maken van de Aalsmeerbaan om passagiers weg te werken die door het winterweer waren gestrand.
Op de wegen was het stil. Automobilisten gaven gehoor aan de oproep van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan. Toch waren er veel aanrijdingen. De Verzekeraarshulpdienst telde er tot vrijdagavond laat in totaal 640.
(Bron)

Tips voor treinreizigers: neem altijd een petfles water mee, liefst een tweeliterfles. Zorg ook voor iets te eten, liefst dingen met veel energie zoals de 'tussendoorrepen'. Neem ook iets mee om de tijd door te brengen: boek, puzzelboekje, breiwerk, discman met extra batterijen, mobiele spelcomputer met extra accu, wat u maar aanspreekt en makkelijk mee te nemen is en zonder shockeren gebruikt kan worden. Eventueel een schrijfblokje zodat u direct met uw medestrandelingen een klachtbrief kunt opstellen.
Let er ook altijd op dat u bij een geplande treinreis schoon ondergoed en frisse sokken aan heeft. Anders levert dat genante situaties op in verblijven als de Jaarbeurs - daar kunt u alleen rekenen op een stretcher, en u moet een beetje rekening houden met uw medereizigers, in de hoop dat zij dat ook doen.
Neem ook altijd wat van die handige monstertjes mee, een minitube tandpasta, een proefflesje deo, dat soort dingen. Een fleecedeken neemt weinig ruimte in en geeft veel warmte. Stop ook een rol wc-papier in uw bagage.
Oefen u in het mediteren, zodat u zo ontspannen mogelijk kunt blijven als u weer eens 15 uur doet over een treinreis van een uur.
En bedenk: al deze ervaringen krijgt u - nog - gratis bij uw treinreis. Hoeveel bedrijven bieden deze service?
(Binnenkort de 'experience-toeslag' op uw kaartje, voor survivallen wordt ook grof betaald, dus deze NS-events mogen ook wat kosten.)

vrijdag, december 30, 2005

Shit joh, is er wéér een mij onbekend familielid overleden in Nigeria...

Dear Friend ,

I am an Accountant with STANDARD TRUST BANK PLC, My name is Mr. Brown Judge, I am the personal Account Manager to An Engineer Anderson French .A National of your country, who used to work with (SHELL DEVELOPMENT COMPANY) in Nigeria. Here in after shall be referred to as my client. On 25 Dec 2005, my client, his wife, and their three children were involved in a car accident along Sagamu expressway.

All occupants of the vehicle unfortunately lost their lives. Since then I have made several inquiries to your embassy to locate any of my clients extended Relatives, this has also proved unsuccessful. After these several unsuccessful attempts, I decided to trace his last name over the Internet, to locate any member of his family hence I contacted you. I have contacted you to assist in repatriating the money and property left behind by my client before they get confiscated or declared
unserviceable by the bank where these huge deposits were lodged, particularly the STANDARD TRUST BANK PLC. Where the deceased had an account Valued at about ($10 Million U S Dollars) has issued me a notice to provide the next of kin. Or have the account confiscated within the next ten official working days.

Since I have been unsuccessful in locating the relatives for over 4 years now, I seek your consent to present you as the next of kin of the deceased since you have the same last name so that the proceeds of this account valued at ($10 Million U S Dollars) can be paid to you and then you and me Can share the money. 60% to me and 40% to you. An attorney will be contracted to help us revalidated and notarize all the necessary legal documents that can be used to back up any claim we may make. All I require is your honest cooperation to enable us seeing this deal through. I guarantee that this will be executed under a legitimate arrangement that will protect you. From any breach of the law.

Note: I will like you to contact me through my email address for security reason.

E-mail Address: brown_judge@yahoo.it


Best Regards,
Mr. Brown Judge
(Chief Accountant )
TT 751 Door de weersomstandigheden is de treindienst in het hele land ernstig ontregeld. Hierdoor rijden er slechts zeer beperkt treinen.

Prognose:
Deze situatie blijft de rest van de avond ongewijzigd.

NS adviseert u, indien mogelijk, niet meer te reizen.
TT 104 NS heeft diverse gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Breda opgeroepen om nachtopvang in te richten voor eventueel gestrande reizigers.
TT 104 IJzel rukt op; sneeuw in hele land

DE BILT Sneeuw en ijzel veroorzaken in heel Nederland overlast. Veel treinen en bussen rijden niet en op Schiphol is maar één baan beschikbaar. Omdat die moest worden geveegd, was er 45 minuten helemaal geen vliegverkeer mogelijk.
Om 21.30 uur ijzelde het ten zuiden van de lijn Amsterdam-Nijmegen. Veel mensen volgen het advies op om niet de weg op te gaan. Mede daardoor waren er vanavond geen files in de avondspits.
In Rotterdam is een opstootje geweest met mensen die niet weg konden van het CS. Daar zitten zo'n 1000 mensen vast. Er rijden daar ook geen trams en bussen. Op het station is veel politie aanwezig.
TT 751 Weersomstandigheden

Door de weersomtandigheden is de treindienst ten westen van de lijn Amersfoort-Utrecht-Eindhoven ernstig ontregeld.

Van en naar Breda, Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal rijden geen treinen.

NS adviseert u, indien mogelijk, niet meer te reizen.

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
Dit belooft meer sneeuw:

Image hosted by Photobucket.com
De sloot ligt grotendeels dicht, de eenden bezetten het wak en de meeuwen houden vanaf het dak in de gaten of er iets te halen is:

Image hosted by Photobucket.com
Zo zag het er vanmorgen uit:

Image hosted by Photobucket.com
Het sneeuwt nu, kleine vlokjes nog maar ze worden snel groter.
Ik word er gek van.
Ik deed een aanvraag vangnetregeling (huursubsidie voor als je inkomen gedurende het subsidiejaar daalt). Dat ging om de periode juli-augustus-september van dit jaar. Dat blijkt nu, door de veranderingen in de subsidieregeling (huurtoeslag) te gaan om
juli-december, maar goed.
Bij zo'n aanvraag moet je kopietjes van alle giro-afschriften en dergelijke meesturen. Omdat steeds meer mensen internetbankieren en vanwege de centen, stuurt de Postbank die tegenwoordig eens per maand. ("Dan moet u de aanvraag gewoon insturen en later de kopie giro opsturen" - leuk bedacht, behalve dat de ervaring me geleerd heeft dat het zo niet werkt: dan krijg je de hele handel gewoon geweigerd terug wegens incompleet.)
De post wordt ook steeds slomer, en zo komt het dat ik nu een brief krijg van Het vierde huis (de afdeling die over de vangnetregeling gaat).
De brief is een reactie op mijn aanvraag, die daar binnengekomen is op 4 oktober. Dat is te laat, hij had er voor 1 oktober moeten zijn (en is op tijd verstuurd, detail). Dat heeft uiteraard niets te maken met het feit dat de eerste aanvraag zoek is geraakt en nooit is aangekomen.
Ook is het logisch dat je op een aanvraag van 4 oktober een reactie geeft die op 28 december aankomt, 12 weken en 2 dagen later.
De ingangsdatum voor de vangnetregeling, die ik al een jaar had, verschuift nu. Naar 1 november. Dus het geld van juli-augustus-september-oktober vervalt, en ik had er alleen maar op gerekend, ach, detail. Wie maakt zich druk om een bedragje van ruim een maandinkomen, twee maanden huur.
Nu kan ik dus een klacht indienen bij Het vierde huis, dat ga ik ook doen, maar veel vertrouwen heb ik daar niet in.
In de tussentijd ga ik even met mijn kop tegen de muur slaan.
Gratis rookwaar taboe

MADRID - De 4500 werknemers van de tabaksproducent Altadis in Spanje moeten afzien van hun maandelijkse douceurtje van drie sloffen sigaretten.
Op 1 januari treedt een wet in werking die het roken op de werkplek en ook het verstrekken van tabaksmonsters, al dan niet gratis, verbiedt.
Een woordvoerder van de onderneming verklaarde donderdag nog niet te weten of de werknemers gecompenseerd worden. De nieuwe wet betekent ook dat Altadis, het fusiebedrijf van het in 1999 samengegane Spaanse Tabacalera en het Franse Seita, ook op zijn hoofdkantoor in Madrid moet stoppen met het uitdelen van sigaretten. Bij de hoofdingang en op elke verdieping lagen daar voor bezoekers en personeel sigaretten klaar.
Spanje was het eerste Europese land dat met tabak kennismaakte. De ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus trof in 1492, op weg naar Amerika, de tabaksplant aan op Cuba. Spanje is de op twee na grootste producent van tabak in Europa. Ongeveer 20.000 families produceren jaarlijks 42.000 ton tabaksbladeren. Alleen Griekenland en Italië produceren meer.
(Bron)
Greenpeace 'rooft' rekeningen donateurs leeg

LONDEN (ANP) - Ongeveer 10.000 Britse donateurs van de milieubeweging Greenpeace zijn onaangenaam verrast door hun goede doel. De organisatie schreef in december in plaats van het normale bedrag het honderdvoudige af, meldden Britse media vrijdag.
Donateurs maken volgens de BBC doorgaans tussen de twee en tien euro per maand over. Door een computerfout werden in december automatisch twee nullen achter de maandelijkse overschrijvingen gezet.
Greenpeace heeft de gedupeerden toegezegd al het geld voor 3 januari te hebben teruggestort. Eventuele extra bankkosten worden door de organisatie gedragen, aldus directeur John Sauven.
(Bron)
Meer nitraat in zure regen goed voor heide

NIJMEGEN (ANP) - Doordat de zure regen van samenstelling is veranderd, gaat het met de heide in Nederland de goede kant op.
Het grote aandeel van ammoniak in de zure regen heeft afnemende soortenrijkdom en vergrassing van de heide veroorzaakt. Door de afname van het ammoniakgehalte en de toename van de hoeveelheid nitraat in de zure regen kan de heide zich herstellen.
Dat stelt de natuurwetenschapper L. van den Berg in zijn proefschrift, waarop hij 11 januari aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert, meldt de universiteit op haar website. In de jaren tachtig was ammoniak grotendeels verantwoordelijk voor de zure regen. Dankzij maatregelen in onder meer de landbouw is het nitraatgehalte toegenomen. Het overheerst soms zelfs.Daardoor treden minder sterfte van gevoelige heidesoorten en minder vergrassing op.
De toekomst van de Nederlandse heide ziet er volgens de promovendus dan ook "rooskleuriger" uit dan voorheen.
(Bron)
Poeliers verjagen twee overvallers

AMSTERDAM - De poeliers Tjeerd en Joke de Vries hebben gisteren twee overvallers uit hun zaak aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost gejaagd.
Rond 17.15 uur kwamen twee 'jongens van een jaar of 16, 17 binnen. "Om 17.30 uur sluiten we, dus ik was aan het inruimen", zegt Tjeerd de Vries (63). "'Een van de twee kwam voor me staan. Hij had een pistool of een nep-pistool in zijn hand en schreeuwde: 'Geld, geld, geld!' Ik zeg: 'Oprotten. Ik bel de politie'."
Vervolgens greep Tjeerd naar de telefoon. "Mijn vrouw stond achter de afwas te doen. Ze dacht eerst dat iemand geld kwam wisselen, maar aan mijn reactie hoorde ze dat het mis was. Ze kwam de winkel binnen gelopen en pakte van het hakblok een stuk staal en hield die in de lucht. De ene knul zei tegen de ander: 'Kom, kom'. Toen gingen ze. Het was in twee minuten gebeurd."
Tjeerd is opgelucht dat de jongens besloten te vluchten. "Anders hadden ze een hijs gehad en had ik mijn vrouw op het politiebureau moeten opzoeken. Ze is mijn held."
Het was een opwelling. "Op dat moment ben je ijzig kalm, daarna sta je te bibberen." Vanochtend waren ze gewoon weer aan het werk. "Maar ik moet zeggen: voor het eerst in 23 jaar heb ik voor openingstijd de deur op slot gedraaid."
(Bron)

Een stuk staal. Bij een poelier. Wat zou dat geweest zijn ;-)
Nepontvoering om kerst met minnares door te brengen

BARCELONA - Een Spaanse zakenman die de kerst met zijn minnares in plaats van met zijn echtgenote wilde doorbrengen, heeft zijn eigen ontvoering in scène gezet. Hij belde volgens Spaanse mediaberichten van vrijdag op kerstavond met zijn vrouw en vertelde dat hij was ontvoerd.
De 'kidnappers' wilden voor zijn vrijlating 6000 euro hebben. De zakenman regelde vervolgens een ontmoeting waarin de overdracht van het losgeld had moeten plaatsvinden. Niemand haalde vervolgens echter het geld op.
De politie zette extra mensen in, begon een groot onderzoek en liet de grenzen extra bewaken. Na zijn 'vrijlating' enkele dagen later sprak hij zichzelf in het politieverhoor herhaaldelijk tegen, waardoor de waarheid aan het licht kwam.
(Bron)
Herinnert u zich de winter van '78/'79 nog?
Toen was er ook een sneeuwjacht.
En dan hebben we deze site nog, ik ben benieuwd.
Dronken passagier gedropt op eiland

LONDEN - Een dronken passagier die aan boord van een vlucht vanuit Manchester naar de Canarische eilanden zich agressief gedroeg, is door de piloot gedropt op een woestijnachtig eilandje waar hij zijn roes mocht uitslapen. In plaats van op het mondaine Tenerife, kwam de man terecht op Porto Santo, een kale rotsformatie in de Atlantische Oceaan.
De man schold eerst het cabinepersoneel uit en richtte daarna zijn dronken woede op de passagiers. Toen hij geen gehoor gaf aan de aanmaningen om zich een beetje rustiger te gedragen, besloot de piloot dat de zaak maar op een andere manier moest worden opgelost.
Ooggetuigen meldden aan de krant The Times dat er werd geapplaudiseerd toen het toestel landde op Porto Santo. Twee nachten bracht het feestbeest door op het voormalige Portugese eiland, waar naar verluidt wel een Ierse pub en een nachtclub met Braziliaanse danseressen aanwezig is. Daarna pakte hij toch nog een vlucht naar Tenerife.
(Bron)
Zelfmoordenaar gevonden onder school Hilversum

HILVERSUM - Bij sloopwerkzaamheden van enkele noodlokalen van een school in Hilversum is een stoffelijk overschot aangetroffen van een man die in 1998 zelfmoord pleegde. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het stoffelijk overschot werd woensdag tijdens sloopwerkzaamheden in een kruipruimte ontdekt.
Volgens de politie verliet de man destijds in depressieve toestand zijn woning en werd hij als vermist opgegeven.
(Bron)
'Spuitbussen bij vreugdevuren verboden'

DEN HAAG - De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft bepaald dat het rond de jaarwisseling verboden is spuitbussen op zak te hebben in de buurt van een vreugdevuur. De politie liet vrijdag weten dat het besluit is genomen in verband met de explosie woensdag in een illegaal vreugdevuur, waarbij twee agenten gewond raakten.
De politie sluit niet uit dat een in het vuur gegooide spuitbus de ontploffing teweeg heeft gebracht, zei een woordvoerder. Het incident deed zich voor toen politieagenten personen rond de brandende massa aan de Burgemeester Jansenstraat arresteerden. De omstanders wilden het vuur niet uitmaken. Vreugdevuren zijn rond oud en nieuw in Den Haag op een beperkt aantal aangewezen plaatsen toegestaan. Mensen die bij zo'n vuur met een spuitbus worden betrapt, riskeren een boete van maximaal 2250 euro.
(Bron)
Haagse wijk zonder verwarming

DEN HAAG - De Haagse wijk Ypenburg (circa 10.000 woningen) heeft vrijdag enkele uren zonder verwarming gezeten. Een woordvoerder van energiebedrijf Eneco meldde dat de reden van de storing nog onbekend is, maar dat het mogelijk om een lek gaat.
Rond 04.30 uur viel de stadsverwarming uit. Volgens Eneco was de druk op de leidingen verlaagd. Tegen het einde van de ochtend had 90 procent van de huishoudens weer warmte.
Even na 10.00 uur werden de eerste radiatoren in de Haagse wijk weer warm, meldde Eneco. Wanneer het systeem uitvalt wordt, net als bij elektriciteit, het deel voor deel weer aangezet, legde de woordvoerder uit. "Uiteindelijk kom je dan de plek tegen waar de storing zit."
(Bron)
Zeldzame viool uit kofferbak gestolen

SAN FRANCISCO - Uit de kofferbak van een auto van een muziekstudente uit San Francisco is een zeldzame viool met een waarde van 209 duizend euro gestolen. Het instrument dateert uit 1760 en is vervaardigd door Nicolo Gagliano, een leerling van de wereldberoemde vioolbouwer Antonio Stradivari, meldde de Amerikaanse politie donderdag.
De 23-jarige vrouw studeert aan het conservatorium en leende het instrument van een winkel. Ze parkeerde haar auto met de viool in de kofferbak en bleef vervolgens uren weg. Het was niet de eerste keer dat ze het muziekinstrument onbewaakt liet liggen. "Ik laat de viool altijd in de kofferbak liggen en er is nooit iets mee gebeurd", aldus de vrouw.
(Bron)

Briljante redenatie.
Miljoenen jaren oude kies gevonden in Maastricht

MAASTRICHT - Amateurfossielverzamelaars hebben in de kalksteengroeve in Maastricht een 66 miljoen jaar oude kies gevonden van een buideldier. De vondst leidde tot beroering. Tot nu toe dachten wetenschappers dat het muisachtige diertje toen niet in Europa voorkwam. Dat heeft een woordvoerder van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht vrijdag gezegd.
Het is de eerste keer dat er in gesteentelagen uit het dinosaurustijdperk in Europa resten van een buideldier gevonden zijn.
Bekend was dat het tien centimeter grote zoogdiertje ongeveer zeventig miljoen jaar geleden in het huidige Noord-Amerika voorkwam. Tot dusver dachten paleontologen dat die buideldiertjes pas in het Eoceen, ruim tien miljoen jaar ná de vorming van de Maastrichtse kalksteen, de oversteek uit Amerika hadden gemaakt.
(Bron)
TT 717 Sneeuwjacht

Sneeuw die rustig dwarrelt is veel minder hinderlijk dan sneeuw die door de wind wordt voortgejaagd. Sneeuw levert de grootste problemen als het hard waait, vooral als het dan ook vriest.
Bij een krachtige tot harde wind, kracht 6 of 7, is tijdens sneeuwval sprake van een ware sneeuwjacht. De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot enorme overlast: verkeer en openbaar vervoer raken ontwricht, de wegen versperd door ophopingen en duinen van sneeuw.
In een sneeuwjacht terechtkomen is zeer onaangenaam, zeker bij temperaturen ver onder nul. Bovendien vermindert het zicht, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw.
In zware sneeuw kan het zicht tot minder dan 500 meter teruglopen en soms zelfs minder dan 50 meter, vergelijkbaar met zeer dichte mist.
Sneeuw en zeker een sneeuwjacht is zeer belemmerend voor het verkeer. Het KNMI geeft bij sneeuw extra waarschuwingen uit.
Bij een sneeuwjacht of sneeuwstorm, waarin minstens windkracht 6 wordt bereikt, gaat een Weeralarm uit, zo mogelijk door een voorwaarschuwing voorafgegaan. Sneeuwval of driftsneeuw bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd, zoals de blizzards in Canada en de Verenigde Staten.
In het winterhalfjaar is sneeuw in ons land heel gewoon, maar een sneeuwjacht komt niet vaak voor. Tijdens winterse buien met windstoten lijkt het soms een sneeuwjacht maar stuivende sneeuw bij vorst komt in ons land heel weinig voor en dan meestal maar heel kort.
Een heuse sneeuwstorm bij temperaturen onder nul en windkracht 8 of 9 is uitzonderlijk. In de 20ste eeuw kwam dat gemiddeld eens in de 5 jaar voor maar zeer onregelmatig in de tijd verdeeld.
De volgende sneeuwstorm liet soms meer dan 20 jaar op zich wachten maar in strenge winters woedde er soms enkele malen een sneeuwstorm. De laatste sneeuwstorm dateert van 1985 toen het op 8 en 9 januari sneeuwde bij een stormachtige wind.
De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm van de laatste decennia was die van 14 februari 1979 met 90 uur achtereen driftsneeuw en sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoogte.
In de meteorologie wordt onderscheid tussen lage en hoge driftsneeuw gemaakt. Lage driftsneeuw is sneeuw die door de wind tot ooghoogte (ongeveer 1,80 meter) wordt opgewerveld. Van hoge driftsneeuw is sprake als de sneeuw door de wind veel hoger in de lucht wordt opgedwarreld waarbij ook het zicht op ooghoogte sterk vermindert.
TT 751 Treindienst op vrijdag 30 december

In verband met verwachte weersomstandigheden zal NS op vrijdag vanaf 14.00 uur de treindienst aanpassen op de volgende trajecten:

* Utrecht-Gouda-Rotterdam/Den Haag
* Amersfoort-Amsterdam Centraal

Houdt u op deze trajecten rekening met extra overstappen en een langere reistijd.

donderdag, december 29, 2005

'Ook reclameonderbrekingen op publieke zenders'

Directeur Arian Buurman van de Ster vindt dat televisieprogramma's op de publieke zenders ook door reclame moeten worden onderbroken. Buurman zegt dat vandaag in Trouw. Volgens Buurman zijn de kijkers door de commerciële zenders gewend geraakt aan dergelijke onderbrekingen.
De regels voor reclame op de publieke televisiezenders zullen worden opgerekt van zes naar tien procent van de totale zendtijd. Buurman zegt in Trouw dat pas optimaal van deze oprekking wordt geprofiteerd wanneer programma's ook door reclame mogen worden onderbroken.
Momenteel is het volgens de mediawet verboden dat televisieprogramma's op publieke zenders door reclame worden onderbroken, maar Buurman vindt dat deze wet dan maar moet worden aangepast.
(Bron)
Verrassing!

'Wonderpil om af te vallen bestaat nog niet'

Volgens het Voedingscentrum bestaat er nog helemaal geen 'wonderpil' om af te vallen. Het centrum reageert daarmee op de berichten in de Telegraaf over een nieuwe DNA-pil (Genotrim) die het mogelijk maakt zonder dieet in enkele maanden tijd het ideale gewicht te bereiken.
"Het klinkt geweldig, maar het is onmogelijk dat dit de wonderpil is waar de wereld op wacht. De wetenschap is nog lang niet zover dat op basis van erfelijke eigenschappen van een individu een pil kan worden samengesteld die inwerkt op de stofwisseling. Om op die manier de gezondheid te kunnen beïnvloeden is veel wetenschappelijke kennis nodig. In de eerste plaats moet bekend zijn welke genen precies in verband staan met welke lichaamsfuncties. Vervolgens moet duidelijk zijn op welke wijze invloed kan worden uitgeoefend op deze genen. Hierover is nu nog onvoldoende bekend", aldus het Voedingscentrum.
Dat de aanbieder van de DNA-pil, Salugen Inc., schermt met het feit dat de pil is goedgekeurd door de Amerikaanse Voedselveiligheidsautoriteit (FDA) zegt niets volgens het Voedingscentrum. Dit houdt namelijk alleen in dat het middel niet schadelijk is voor de gezondheid. Het zegt niets over de werkzaamheid. Bovendien speelt erfelijke aanleg slechts een beperkte rol bij het ontstaan van overgewicht. Het gedrag is veel bepalender: meer bewegen en gezonder eten dus.
(Bron)
Overvallers stelen verbandtrommel

Een tweetal gewapende overvallers maakten in Duitsland een wel heel stomme fout. De twee snuggere schurken overvielen een beveiligd geldtransport en gingen ervandoor met een verbandtrommel in plaats van een koffer vol met geld. De twee boeven dwongen de chauffeur tot stoppen door op het busje te schieten op een weg in de plaats Gronau.
Nadat ze de achterkant van het busje hadden geopend greep één van de boeven een koffer waarna beiden zich uit de voeten maakten. In plaats van een geldkoffer namen ze een EHBO-trommel mee. Politiewoordvoerder Johann Steinlitz zegt dat het tweetal wel kans maakt op een nominatie voor de prijs voor de domste schurken, als die er zou zijn.
Hij voegt er nog aan toe: "Ondanks dat de boeven niet kregen wat ze wilden gaan we toch onderzoek doen naar het voorval, omdat ze een gewapende overval hebben gepleegd en er levens op het spel stonden. Gelukkigerwijs raakte de chauffeur van het geldtransport niet gewond bij het incident.", aldus de woordvoerder.
(Bron)
Ouders laten dochter (10) snowboard jatten

In het Oostenrijkse Kirchberg is een Nederlander bestolen van zijn snowboard. De daders bleken landgenoten. Een 10-jarig meisje nam de board ter waarde van 700 euro mee uit een standaard voor een horecazaak, terwijl haar moeder en stiefvader haar uit het zicht hielden en opletten of er geen pottenkijkers langskwamen.
De diefstal vond afgelopen zaterdag plaats. Na onderzoek kwam de politie achter de identiteit van de daders. Het snowboard werd zondagavond teruggevonden op het balkon van het vakantieadres van het gezin. De 10-jarige dader kreeg een proces-verbaal. Tegen de ouders is aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Kitzbühl wegens medeplichtigheid aan een strafbaar feit.
(Bron)
A'damse gidsen bewapend met hellebaard

Toeristengidsen in Amsterdam krijgen van de gemeente een wapenvergunning om een hellebaard bij zich te dragen. Met het Middeleeuwse steekwapen moeten dronken toeristen, agressieve junks en dealers op afstand worden gehouden. Vanaf januari dragen vier gidsen een stalen hellebaard met zich mee, zo meldt directeur Raoul Serrée van excursiebureau Van Aemstel Produkties.
Sinds jaar en dag verzorgt het bedrijf rondleidingen waarbij gidsen verkleed zijn als schutters van Rembrandts Nachtwacht. In de avonduren leverde dat een aantal vervelende incidenten op met dronken Engelse toeristen en drugsdealers, waarop Van Aemstel Produkties besloot te stoppen met de avondtoers op de Wallen. Omdat 2006 het Rembrandtjaar is, wilde het bedrijf graag weer beginnen met de avondrondleidingen en vroeg het een wapenvergunning aan.
Overigens heeft de gemeente voorwaarden verbonden aan de afgegeven vergunning. Alleen gidsen gekleed in een historisch kostuum mogen de hellebaarden met zich meedragen, en het wapen mag enkel op de Amsterdamse Wallen worden meegevoerd. De vergunning staat op naam en de gidsen mogen het steekwapen nooit afgeven. Bij confrontaties hebben de gidsen de nadrukkelijke instructie weg te lopen.
(Bron)
Poes overleeft rit onder motorkap

Een poes uit Zaandam heeft een kilometerslange rit onder de motorkap van een auto overleefd. De 6-jarige poes Marie hield aan het ritje slechts een verschroeide staart en een mank pootje over.
De poes van Ria en Harrie Wanrooij was in slaap gevallen onder de motorkap van de auto van buurman Raymond Binsbergen. Deze reed nietsvermoedend met zijn auto naar de kilometers verderop gelegen Amsterdam ArenA, maar rook toen hij op zijn bestemming was aangekomen een enorme brandlucht.
Toen Binsbergen onder de motorkap keek, vond hij daar de verschroeide poes van de buren die klem zat tussen de gloeiend hete radiator en het motorblok. Binsbergen bevrijdde de poes, die er vervolgens vandoor ging. Uiteindelijk werd ze teruggevonden in de parkeergarage onder de Amsterdam ArenA.
(Bron)
Verkoopster zet overvallertjes de zaak uit

In Ede heeft een verkoopster dinsdag twee jeugdige overvallers de winkel uitgezet. Volgens de vrouw zijn de dadertjes, die overigens nog spoorloos zijn, ongeveer twaalf a dertien jaar jong.
Even na 17.00 uur kwamen de twee jongetjes de winkel binnen. De verkoopster deelde hen mee dat de winkel gesloten was, waarna ze weer de winkel verlieten. Even later kwamen ze echter terug en bedreigden de verkoopster met een steekvoorwerp. De vrouw werd hierdoor zo ontzettend kwaad dat ze beide jonge crimineeltjes de deur uit heeft gezet. Er werd niks buitgemaakt.
(Bron)

Daar gaat je carrière als topcrimineel.
Nederlanders somber over financiën in 2006

UTRECHT - Ruim driekwart van de Nederlanders verwacht komend jaar achteruitgang of stilstand in de persoonlijke financiële situatie. Dat blijkt uit de eindejaarsenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en RTL Nieuws. De stemming is somber, maar tegelijkertijd iets positiever in vergelijking met vorig jaar.
In de eerste twee weken van december hebben 986 mensen vragenlijsten ingevuld via de websites van RTL Nieuws en het Nibud. Van deze groep verwacht 39 procent er in 2006 op achteruit te gaan. De financiële situatie blijft volgens 37 procent hetzelfde.
Ondanks de positieve berichten van de laatste tijd over economische herstel verwacht maar een kwart van de Nederlanders komend jaar meer te kunnen besteden. Het wantrouwen houdt volgens het Nibud verband met de vele veranderingen in het nieuwe jaar.
Het gaat dan onder meer om het zorgstelsel, dat per 1 januari een einde maakt aan het onderscheid tussen ziekenfonds- en particulier verzekerden. Negen op de tien mensen die nu nog via het ziekenfonds zijn verzekerd, verwachten straks duurder uit te zijn. Dezelfde verwachting leeft bij de helft van de particulier verzekerden.
De Nederlanders kunnen ook kiezen tussen de levensloop- en de spaarloonregeling. De deelnemers aan de enquête zijn het minst enthousiast over de levensloopregeling. Slechts 7 procent van de ondervraagden heeft zich daarvoor opgegeven. Met de regeling kun je sparen voor extra verlofdagen. Een kwart heeft nog geen keuze gemaakt. Een op de drie geënquêteerden spaart via het spaarloon, terwijl een even groot percentage afziet van beide regelingen.
Het afgelopen jaar was voor de meeste Nederlanders financieel moeilijk. Vier op de tien Nederlanders stonden vaker of meer rood en ongeveer 30 procent kon de rekeningen niet op tijd betalen. De burgers raakten opnieuw meer vertrouwd met de euro als rekeneenheid.
(Bron)
Belgische jongeren bevrijd uit bergkloof

BRUSSEL - Politie en hulpdiensten in Dorfgastein in de Oostenrijkse regio Tirol hebben woensdag een groep van twintig Belgische jongeren bevrijd uit een diepe, besneeuwde kloof. Bij de operatie is één licht gewond zeventienjarig meisje woensdag al overgebracht naar België. Verder zijn er geen gewonden. Alle jongeren waren afkomstig uit het Vlaamse Geel. Dat meldde woensdag de Vlaamse publieke televisiezender VRT.
De jongeren waren woensdag tijdens het snowboarden van de vaste skipiste afgeweken en in de kloof gevallen. Een passerende skiër hoorde hun hulpgeroep en alarmeerde de politie. De jongeren zullen de komende dagen terugkeren naar België.
(Bron)
Rotterdam bezorgd over criminele jeugdbendes

ROTTERDAM - De tien tot twaalf criminele jongerengroepen die in Rotterdam actief zijn, kunnen uitgroeien tot bendes. Korpschef Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond trok woensdag tijdens zijn nieuwjaarsspeech aan de bel over de problemen die de groepen veroorzaken. "Er is nog geen sprake van bendes, maar er vallen wel een aantal zaken op waar we ons zorgen over maken", aldus Meijboom.
De jongerengroepen bestaan voornamelijk uit Antillianen en een kleiner aantal Kaapverdianen. De leeftijd van de leden varieert van tien jaar tot in de dertig. De jongeren hebben geen inkomen en geen vaste woon- of verblijfplaats. Ze plegen gewelddadige overvallen, groepsverkrachtingen, schietpartijen en bedreigingen. Opvallend is volgens Meijboom overigens dat steeds meer vrouwen deel uitmaken van een jongerengroep.
Volgens de korpschef hebben de groepen geen vaste structuur, geen eigen territorium en geen vaste leden. Wel is er in enkele gevallen sprake van het gebruik van beeldkenmerken en het feit dat de leider de meeste delicten pleegt en wapens regelt. Ook moeten aspiranten van de groep soms eerst "iemand lekker hebben afgerost", voordat zij bij de groep mogen. Een teken aan de wand dat het de slechte kant opgaat, vindt de korpschef.
Meijboom denkt dat de groepsvorming voornamelijk ontstaat omdat Antillianen veelal de voorkeur geven aan het leven op straat. Gevangenisstraf is volgens de korpschef lang niet altijd een oplossing, omdat veel van de jongeren eerder status ontlenen aan een verblijf in een penitentiaire inrichting dan dat ze er iets van leren.
Sinds de politie in juli een rechercheteam op de problematiek gezet heeft, is een aantal daders opgepakt. Het team heeft twee groepsverkrachtingen en twee moorden opgelost, aldus Meijboom. In totaal zijn 65 mensen opgepakt, waarvan er 44 nog vastzitten. "Dat geeft aan dat we niet de kleinste jongens hebben opgepakt", stelt de korpschef.
Om de problematiek in de toekomst de kop in te drukken en om te voorkomen dat de groepen omslaan in bendes, zijn echter meer maatregelen nodig. "In januari gaan alle betrokken partijen om tafel en daar komen we niet meer vandaan voordat er oplossingen zijn." Meijboom denkt dan aan tuchtscholen, betere voogdijregels en passend opbouwwerk.
In Rotterdam is 3,4 procent van de inwoners van Antilliaanse afkomst. 11 procent van de geweldsdelicten wordt echter door Antillianen gepleegd. De politie hield in 2005 ruim 12 procent meer Antilliaanse verdachten aan dan het jaar ervoor.
(Bron)
Tientallen arrestaties in Schiedam

SCHIEDAM - De politie heeft woensdagavond en -nacht op diverse plekken in Schiedam in totaal 34 mensen aangehouden. Rond 01.30 uur arresteerden ze in een keer vijf vrouwen en zestien mannen (16 tot 46 jaar oud), wegens samenscholing. Alle aanhoudingen hadden te maken met het voorbereiden van vreugdevuren met onder meer kerstbomen.
De eerste vijf aanhoudingen werden verricht rond 21.30 uur, bij het station Schiedam-Centrum, zo maakte de politie donderdagochtend bekend. De vijf Schiedammers sleepten met met kerstbomen. Iets na middernacht arresteerde de politie een 22-jarige man bij de Fortunaweg. Hij was op de verbrandingsplaats kerstbomen en pallets aan het uitladen. De pallets waren gestolen.
(Bron)

Goh, kestbomen fikken was bij ons altijd pas na oudjaar.
'Armoede is betrekkelijk'

DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) vindt dat we in Nederland iemand te snel arm noemen. "Zoals wij armoede definiëren is het een onoplosbaar probleem", zegt hij donderdag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. "Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren", aldus de minister.
Zalm reageert in de krant op recente cijfers die aangeven dat dit jaar de armoede gestegen is. "Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren."
Gezeur vindt Zalm de armoedediscussie echter niet: "Nee, voor mensen met een klein inkomen is achteruitgang in koopkracht lastig. Daarom ben ik blij dat er betere vooruitzichten zijn".
In het interview legt Zalm uit waarom hij zich verzet heeft tegen de energiecompensatie van 35 euro, die bijna leidde tot een kabinetscrisis. "Als er onder het motto dat er een meevaller is van drie miljard een kwart miljoen wordt geclaimd voor dingen die niet nodig zijn, wat dan als er ineens echt iets nodig is? Ik hecht aan de spelregels die we hebben afgesproken. Het is mijn rol die te handhaven."
Agnes Kant, kamerlid voor de SP, zegt in de krant niet verbaasd te zijn over de uitlatingen van de minister. "Zalm en de rest van de ministers begrijpen gewoon niet wat er speelt in Nederland. Natuurlijk heerst er armoede: niet alleen onder de mensen zonder werk, maar meer en meer ook onder de mensen met werk. Alsof dat niet triest is."
(Bron)

Zalm, uw redenatie deugt niet. Natuurlijk is armoede betrekkelijk. We liggen niet massaal weg te rotten in een goot. Maar vanuit je huis dat je op max. 17 graden houdt, met 1 lampje aan, rekenend of je nog ergens het geld voor het schoolreisje van je kind vandaan kunt halen, terwijl de soep (de ereste maaltijd van de dag) uit het voedselpakket op het fornuis staat, je net doet of je die deurwaarderspost niet ziet en je je tante hebt teruggeschreven dat je niet naar haar verjaardag kunt omdat je de reiskosten niet kunt opbrengen (en omdat je geen schoenen meer hebt zonder gaten, maar dat hoeft je tante niet te weten), en je voor komend jaar alle aanvullende verzekeringen geschrapt hebt en hoopt dat je de basispremie kunt opbrengen - dan voelt het toch anders meneer Zalm.
En uit ervaring: toen ik jaren geleden in de bijstand zat, was het een stuk makkelijker. Zeker niet riant, maar de echte paniek sloeg zelden toe. Voedselbanken waren er ook niet. Zou dat iets betekenen denkt u, meneer Zalm?
U bent handig met geld. Ik daag u uit om een budget te maken voor een bijstandsgezin. Die zijn bij u in Den Haag makkelijk te vinden, en anders wil de Sociale Dienst u wel helpen. Ik zie uw verslag graag tegemoet.

Ik heb m'n reactie doorgestuurd via het vragenformulier op de site van het ministerie. Okee, die vragen worden afgehandeld via Postbus 51, maar toch.

woensdag, december 28, 2005

Met skelter door sneeuwstorm naar oma

FRANKFURT - Een tienjarige jongen uit de omgeving van de Duitse stad Würzburg is in de nacht van dinsdag op woensdag van de weg gehaald, waar hij met zijn skelter reed. Hij vertelde aan de politie dat hij van plan was naar zijn oma in Berlijn te gaan, een rit van ongeveer vijfhonderd kilometer.
De politie, die was gealarmeerd door een automobilist, bracht de jongen terug naar zijn pleegouders, die hem nog niet hadden gemist.
De jongen, die geen jas aan had, was al meer dan een uur op weg toen de automobilist hem zag rijden. De man zette de totaal verkleumde jongen in zijn auto om hem op te warmen en belde de politie.
(Bron)
Verdonkeremanen in beroep in zaak gezinshereniging

AMSTERDAM - Minister Verdonkeremanen tekent beroep aan tegen de uitspraak van de rechter in een herenigingszaak. Dat zegt woordvoerder Anroud Strijbis van Justitie. Vorige week bepaalde de rechtbank in Haarlem dat het beleid van de Nederlandse overheid strenger is dan een Europese richtlijn voorschrijft. Het effect van de uitspraak kan zijn dat Nederland soepeler moet zijn als uit het buitenland afkomstige mensen familieleden willen laten overkomen.
Een klacht van een man die zijn zoon uit Turkije wilde laten komen was aanleiding voor de uitspraak. Die aanvraag werd afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De dienst is van mening dat in de relatie tussen de man en zijn zoon geen sprake was van 'feitelijk behoren tot het gezin'. Het Nederlandse recht zegt dat als een ouder en kind langer dan vijf jaar gescheiden leven er geen sprake meer is van deze situatie. Volgens de rechter is die regel te strikt.
De door de IND gehanteerde regel is opgenomen in het zogeheten Vreemdelingenbesluit. In deze wettelijke regeling zijn de voorwaarden verzameld die Nederland stelt aan toelating van buitenlanders.
(Bron)
Baby te vondeling gelegd in Eindhovens ziekenhuis

EINDHOVEN - In het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven is dinsdag een baby te vondeling gelegd. De baby bleek een meisje te zijn van enkele dagen oud. Zij is onder zorg van de Raad voor de Kinderbescherming gesteld. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Waar het kind precies in het ziekenhuis werd achtergelaten wilde een woordvoerster niet zeggen. De politie is op zoek naar de ouders van de baby of getuigen.
(Bron)
Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd

LONDEN - Een grote hoeveelheid medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië was gestuurd, moet worden vernietigd. In de helft van de gevallen bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verlopen. Daarnaast bleken etiketten onleesbaar, waardoor de geneesmiddelen onbruikbaar waren.
Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. De krant baseert zich op onderzoek van de in Frankrijk gevestigde organisatie Pharmaciens sans Frontières (Apothekers zonder Grenzen). Het gaat om 4000 ton geneesmiddelen die naar Atjeh waren gestuurd, een van de zwaarst getroffen gebieden.
Volgens het onderzoek kwamen sommige medicijnen niet voor op de lijst van goedgekeurde geneesmiddelen in Indonesië. De vernietiging ervan kost ongeveer 11,5 miljoen euro. De kwestie kan opnieuw voeding geven aan kritiek op de hulpoperaties, die soms traag en inefficiënt verlopen door allerlei bureaucratische rompslomp in de getroffen landen zelf.
Hans Hogerzeil, directeur medicijnenbeleid van de Wereldgezondheidsorganisatie, spreekt over een "ramp, na de ramp", omdat het nu miljoenen euro's gaat kosten om de overtollige medicijnen te vernietigen. Hij zei dinsdag in het tv-programma NOVA, dat medicijnenhulp "geen werk is voor amateurs". De grote hulporganisaties houden zich volgens hem goed aan richtlijnen en sturen medicijnen waar de getroffen bevolking daadwerkelijk baat bij heeft. "Zij weten precies wat ze moeten doen," aldus Hogerzeil.
Het probleem zit volgens hem bij de kleinere organisaties, die medicijnen sturen waar de medici ter plaatse niet mee uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld omdat er niet in het Engels staat aangegeven om wat voor middel het gaat. Het zou Hogerzeil niet verbazen als straks in het door een aardbeving getroffen Pakistan zich dezelfde problemen gaan voordoen.
(Bron)
Agenten gewond door explosie

DEN HAAG - Twee politiemensen zijn woensdagochtend vroeg gewond geraakt, toen een explosie plaatsvond in een illegaal vreugdevuur in Den Haag. Dat heeft de politie woensdag laten weten. Er werden vier mensen gearresteerd.
Het incident vond rond kwart over een plaats in de Burgemeester Jansenstraat. De politiemensen waren na klachten van buurtbewoners naar de straat gegaan, waar zij ongeveer vijftien mensen rond het vuur aantroffen.
Toen zij geen aanstalten maakten om het vuur uit te maken, ging de politie over tot arrestaties. Tijdens het inrekenen deed zich volgens de politie een grote explosie voor in het vreugdevuur. De politiemensen raakten dermate gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten voor behandeling. De arrestanten zijn tussen de 19 en 26 jaar oud.
(Bron)
Favoriete 7 levert weinig op bij Oudejaarsloterij

AMSTERDAM - In de Oudejaarsloterij van dit jaar zijn loten met het eindcijfer 7 favoriet, hoewel deze de afgelopen dertien jaar het kleinste aantal prijzen hebben opgeleverd. Oudejaarsloten eindigend op de 0 en 1 zijn het minst populair. Dat meldt de Nederlandse Staatsloterij woensdag.
De meeste prijzen vielen in voorgaande jaren op loten met het eindcijfer 8. Dit was tot nu toe goed voor 94.414.245 euro. Het eindcijfer 9 leverde de meeste miljonairs op. Tien deelnemers met dit eindcijfer op hun oudejaarslot werden miljonair of zelfs multimiljonair. In de Oudejaarsloterij van vorig jaar viel de hoofdprijs van twintig miljoen euro op een lot met het eindcijfer 6. In totaal keerde de Oudejaarsloterij de afgelopen dertien jaar 517.039.434 euro belastingvrij uit.
De Oudejaarsloterij werd in 1992 geïntroduceerd en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste loterij van Nederland. Al sinds het begin vragen veel deelnemers om een lot waarvan het nummer eindigt op 7, het geluksgetal.
De afgelopen dertien jaar werden 66 deelnemers miljonair of multimiljonair. Het totale prijzengeld in de Oudejaarsloterij van dit jaar is bijna 73 miljoen euro.
(Bron)
Tien miljoen kerstkaarten te laat bezorgd

RIJSWIJK - Ondanks een leger aan extra postbodes en sorteerders is TPG Post er niet in geslaagd om ongeveer 10 miljoen kaarten voor Kerstmis te bezorgen. Dagblad De Limburger meldt woensdag dat de landelijke post toegeeft vorige week een achterstand te hebben opgelopen, maar volgens een woordvoerster van het postbedrijf is het probleem inmiddels "uit de wereld".
Veel kaarten vielen dinsdag pas bij de geadresseerden in de bus, aldus de regionale krant. De achterstand werd vooral veroorzaakt doordat veel mensen de kaarten dit jaar later op de bus hebben gedaan. "Vaak gebeurde dat pas na het weekend voor kerst", aldus de woordvoerster in de Limburgse ochtendkrant.
Normaal gesproken wordt alle kerstpost binnen maximaal drie dagen bezorgd, maar dat is dit jaar voor 95 procent gelukt, aldus de zegsvrouw.
Het postbedrijf, waarvoor december de drukste maand van het jaar is, had deze maand ook al de handen vol aan de post van zorgverzekeraars. TPG verwerkte half december elf miljoen poststukken met een totaal gewicht van 3,3 miljoen kilo. Zorgverzekeraars moesten voor 16 december hun klanten een aanbod doen.
(Bron)
Ruim 1000 huishoudens zonder stroom in Rotterdam

ROTTERDAM - Een deel van Rotterdam-Zuid heeft dinsdag ruim zes uur zonder stroom gezeten. De storing trof duizend tot 1500 huishoudens, liet een woordvoerster van Eneco dinsdag weten.
Kortsluiting in een transformatorhuisje zorgde voor de storing bij huishoudens rond de Groene Hilledijk. Hierdoor ontstond ook kortsluiting in een ander elektriciteitshuisje. De storing werd om 15.45 uur gemeld en was om 22.00 uur verholpen.
Dinsdagavond is rond 20.45 uur ook de stroom uitgevallen op een deel van Goeree-Overflakkee. De stroomstoring op Goeree-Overflakkee treft delen van Oude en Nieuwe Tonge, Herkingen en Dirksland. Het is nog niet bekend hoelang het nog gaat duren. De mensen zitten niet alleen in het donker, maar veel van hen hebben ook geen verwarming meer.
(Bron)

Gaat goed daar. Eneco wenst u fijne donkere dagen rond kerstmis.
CBR wil herhalingstoets voor jongeren

AMSTERDAM - Jonge bestuurders moeten een herhalingstoets doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zodra jongeren ervaring hebben opgedaan, moeten ze opnieuw met een examinator op pad om slechte rijgewoonten te corrigeren. Dat zegt directeur Ferry Meijer van het CBR woensdag in Algemeen Dagblad. Jongeren zijn volgens Meijer een kwetsbare groep verkeersdeelnemers.
Acht procent van de rijbewijshouders in Nederland zijn jongeren. "Maar jongeren zijn goed voor 22 procent van de doden en gewonden", zegt Meijer in het dagblad. "We denken dat substantieel te kunnen verminderen door de beginnende bestuurders nog eens terug te laten komen." Per jaar komen ongeveer tweehonderd jongeren om in het verkeer en raken er achthonderd ernstig gewond, meldt het dagblad.
Het plan van Meijer is niet dat jongeren hun rijbewijs kunnen kwijtraken. De toets moet het karakter krijgen van een 'dringend advies'. Meijer vindt wel dat de toets verplicht moet worden. Hij verwacht onvoldoende deelnemers bij een vrijwillige test.
Het pleidooi heeft volgens het dagblad een grote kans van slagen, omdat voorstellen van het CBR in de meeste gevallen worden aangenomen door de regering.
(Bron)
Verdubbeling afsluitingen waterleiding in Noord-Holland

VELSERBROEK - Het waterleidingbedrijf PWN in Noord-Holland heeft het afgelopen jaar twee keer zoveel panden afgesloten van water als in 2004. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde een bericht hierover in het Noordhollands Dagblad van woensdag. In 2005 verrichtte PWN circa 1800 afsluitingen.
Reden voor de verdubbeling is de aanhoudende economische malaise, waardoor mensen moeite hebben om aan betalingsverplichtingen te voldoen, aldus de woordvoerder.
Daarnaast is dit jaar een inhaalslag gemaakt voor de afsluiting van zogenoemde 'slapende percelen', panden die een tijd leegstaan.
(Bron)

dinsdag, december 27, 2005

60% Saudiërs: 'Vrouwen mogen autorijden'

Zestig procent van de Saudiërs vindt dat vrouwen mogen autorijden. Dit is de uitslag van een enquête, die vandaag gepubliceerd werd in de Saudische krant Okaz.
Twee dagen geleden vertelde kroonprins Sultan bin Abdel Aziz journalisten, dat de regering van het conservatieve koninkrijk geen bezwaar heeft tegen vrouwen achter het stuur, 'als hun vaders, echtgenoten en broers het goed vinden.' Het is onbekend of er ook vrouwen hebben deelgenomen aan de enquête. Ook is niets bekend over de gebruikte methode. De publicatie in de krant, die sterk aan zelfcensuur doet en niet schrijft over onderwerpen die tegen het beleid ingaan, wijst er wel op dat er waarschijnlijk op hoog niveau is ingestemd met de enquête.
In augustus kwam de Saudische koning Abdullah aan de macht. Hij staat bekend als een vooruitstrevende man. Hij heeft al verschillende keren verkondigd, dat het leven van Saudische vrouwen gaat verbeteren. Tegenover de Amerikaanse tv-zender ABC zei hij in oktober dat 'eens de dag zal komen dat vrouwen autorijden.'
(Bron)
Belletje-trekker valt met de deur in huis

In het Brabantse dorp Teteringen is afgelopen nacht een 18-jarige man gewond geraakt tijdens het belletje trekken. Na een avondje stappen was hij rond 04.00 uur met enkele vrienden onderweg naar huis toen hij het lumineuze idee kreeg om belletje te gaan trekken. De jongeman viel daarbij door de ruit van de voordeur.
Ook de bewoner van het pand liep verwondingen op. Net toen hij wilde kijken wie er op het onzalige uur aan zijn bel hing, ging het raam aan diggelen. Hij liep lichte snijwonden op, en was korte tijd buiten bewustzijn. De politie wist even later vier jongeren van 17 en 18 jaar aan te houden, waarvan er één een snijwond aan zijn hand had. De vier zijn na verhoor weer vrijgelaten.
(Bron)
Surfer slaat witte haai van zich af

De 30-jarige Brian Anderson heeft een aanval van een witte haai overleefd door het beest letterlijk van zich af te slaan. Anderson was gisteren voor de kust van Oregon aan het surfen toen hij iets aan zijn been voelde. Toen hij zich omdraaide keek hij recht in de ogen van een grote witte haai, die hij vervolgens met een fikse klap van zich af sloeg. Het beest schrok daar zo van dat het er vandoor ging.
Ondanks een flinke wond en aanzienlijk bloedverlies wist Anderson op eigen kracht de kust te bereiken, waar hij zelf zijn been verbond en wachtte op de ambulance. In het ziekenhuis deed Anderson zijn verhaal: "Ik handelde uit instinct. Iets anders kon ik niet bedenken".
Volgens brandweercommandant Joe Dotson was Anderson onderweg naar het ziekenhuis de hele tijd bij kennis en zelfs vrolijk. Dotson gaat ervan uit dat het wel goed komt met Anderson: "Er was heel wat bloed, maar hij werd niet naar het 'traumacentrum' gebracht. Ik ga er vanuit dat de verwondingen dus wel meevallen".
In de laatste 26 jaar is er volgens Dotson in dit gebied geen aanval van een haai meer geweest.
(Bron)
Ugandees leger schiet demonstranten dood

Ugandese militairen hebben dinsdag drie demonstranten doodgeschoten. Dat meldde het leger. Het voorval vond plaats bij een legerpost. De demonstranten maakten deel uit van een grote groep met messen, stokken en stenen bewapende mensen die de legereenheid aanvielen uit woede over het doodschieten van een onschuldige burger.
Het leger schoot maandag ten onrechte een vermeende strijder van het Verzetsleger van de Heer (LRA) dood. Het LRA strijdt al sinds 1986 voor een eigen staat. Daarbij wordt geweld niet geschuwd. Al zeker tienduizenden kinderen zijn in de loop der jaren door de rebellen ontvoerd. Jongens worden hierbij gedwongen te dienen als kindsoldaten en meisjes worden gebruikt als seksslavinnen. Tot nu toe zijn al zeker 1.6 miljoen mensen dakloos geworden als gevolg van de opstand.
(Bron)
Man gooit van 3 hoog krat bier naar agenten

Een agressieve Amsterdammer heeft vanochtend van drie hoog een krat bier naar twee agenten gegooid. De agenten wisten het krat te ontwijken, maar moesten even later alsnog pepperspray gebruiken toen de man naar beneden kwam. Dat heeft de politie Amsterdam-Amstelland gemeld.
De twee agenten belden vanochtend rond 6 uur aan bij een woning aan de Ookmeerweg in Amsterdam, omdat daar sprake zou zijn van een ruzie. Hierop verscheen een 41-jarige man voor het raam, met de mededeling dat de agenten moesten oprotten of dat hij anders een krat bier op hun hoofd zou gooien.
Toen de agenten bleven staan, gooide de man inderdaad een krat met (lege) bierflesjes naar beneden. Vervolgens kwam hij naar beneden, waar hij de confrontatie met de agenten aan ging. De man is uiteindelijk met behulp van pepperspray gearresteerd en ingesloten. Over een motief is nog niets bekend.
(Bron)
Trein botst op winkelwagentje

UTRECHT - Het treinverkeer tussen Den Bosch en Oss heeft maandag een uur stilgelegen nadat een trein op een winkelwagentje was gebotst. Dat heeft ProRail laten weten. Het wagentje was door onbekenden op de rails gezet. Niemand raakte gewond.
Het incident gebeurde even na half vijf. Aanvankelijk dacht de machinist dat hij een persoon had aangereden, waarna het treinverkeer werd stilgelegd. Om kwart voor zes kwam het treinverkeer weer op gang.
(Bron)

Hartstikke stoer. Ook kicken voor die machinist die dacht dat ie iemand doodreed. Echt een tof kerstcadeau.
Flink meer gedwongen verkopen van huizen

APELDOORN - Dit jaar groeit het aantal gedwongen verkopen van woningen richting 2000. Tot eind november waren het er al ruim 1700, waarin huizen gedwongen werden verkocht wegens de hoge schulden. In 2004 waren het er ruim 1500. Dat heeft een woordvoerster van het Kadaster dinsdag laten weten.
De belangrijkste oorzaken van gedwongen verkoop zijn echtscheiding en werkloosheid. Er circuleren verschillende cijfers over gedwongen verkoop. In oktober meldde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen dat in heel 2005 ongeveer zeshonderd huishoudens hun woning gedwongen met verlies moeten verkopen.
(Bron)
Eerste Galileosatelliet woensdag de ruimte in

BAJKONOER - Het Europese Ruimtevaartagentschap ESA lanceert woensdag de eerste van dertig satellieten van het navigatienetwerk Galileo. Vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan brengt een Sojoez-raket Giove-A in de ruimte. De lancering is voorzien om 06.19 uur Nederlandse tijd.
Giove-A gaat op weg naar een middelhoge baan om de aarde, ruim 23.000 kilometer boven het oppervlak. Hij komt daar aan om 13.52 uur. Met Galileo moet Europa in 2010 over een navigatie- en communicatiesysteem beschikken dat nauwkeuriger is dan het Amerikaanse GPS. Het is een gezamenlijk initiatief van ESA en de Europese Unie. De zonnepanelen van de satelliet zijn vervaardigd door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.
Giove-A moet aantonen dat de gekozen technieken in de praktijk goed functioneren. Giove staat voor Galileo In Orbit Validation Element, maar is ook de Italiaanse naam voor Jupiter. De astronoom Galileo Galileï ontdekte begin zeventiende eeuw de vier grote manen van Jupiter. Die ontdekking betekende een doorbraak in de zeevaartnavigatie.
(Bron)
Vrouw aan vleesvork geregen

AMSTERDAM - Een 35-jarige vrouw in de wijk Betondorp in Amsterdam is afgelopen weekeinde thuis door haar echtgenoot aan een vleesvork geregen. De man stak in de nacht van zaterdag op zondag met de vork in op zijn vrouw na een huiselijke ruzie, meldde de politie dinsdag. Het is niet bekend waar de ruzie over ging.
Het slachtoffer is ter observatie in een ziekenhuis opgenomen, maar verkeert niet in levensgevaar. De politie sloeg haar 42-jarige echtgenoot in de boeien. Hij moest dinsdag voor de officier van justitie verschijnen om uitleg te geven over zijn daad.
(Bron)
Werknemers verplicht op draf door kantoor

SCHEEMDA - De werknemers van metaalbedrijf Hoza in het Groningse Scheemda moeten voortaan met een minimale snelheid van vijf kilometer per uur door het kantoor lopen. Het is daarbij verboden om de handen in de zakken te hebben, zo meldde bestuurder J. Vos van FNV Bouw dinsdag. Werknemers die langzamer lopen, moeten verplicht eens per week onder begeleiding de sportschool bezoeken.
Het voorschrift maakt deel uit van drie kantjes tellend pakket aan maatregelen dat de directeur van Hoza aan zijn personeelsleden heeft uitgedeeld. In het epistel valt verder te lezen dat de vijftig werknemers van het metaalbedrijf alleen in hun pauze van hun plaats mogen om naar het toilet te gaan.
Om eventuele dorst te lessen krijgen de medewerkers 's ochtends een halve liter mineraalwater uitgereikt waar ze de hele dag mee moeten doen.
Bezorgde en woedende personeelsleden hebben inmiddels aan de bel getrokken bij de vakbond en die is woedend. Vos spreekt van "absurde maatregelen". "Dit is niet meer van deze tijd. In de jaren twintig ging je zo met je personeel om, maar anno 2005 is het belachelijk." Vos wil binnenkort met de directeur van Hoza om tafel voor een "pittig" gesprek. De directeur was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. In de schriftelijke mededeling staat dat hij "een nieuwe cultuur wil realiseren". Andere beweegredenen geeft hij niet.
(Bron)

Die directeur is een gevaar voor de gezondheid van zijn personeel.
Oudere mannen omarmen robotkatje

LELYSTAD - Vooral oudere mannen waren zo blij als een kind met hun robotkat iCat . Dat stelde onderzoeker M. Heerink van het Instituut voor Information Engineering uit Almere dinsdag. De docent hield onlangs een eerste proef met het elektronische diertje in woonzorgcentrum De Ankerplaats in Lelystad. En ook hier bleek de uitdrukking 'toys for boys' op te gaan.
Heerink is sinds kort bezig met een promotieonderzoek naar de acceptatie van robots door ouderen. De proef in Lelystad leerde hem dat vooral mannen de robotkat als leuk speelgoed omarmden. Vrouwen waren minder snel overtuigd.
De iCat zit nog in de testfase. Het gaat om een robotje ter grootte van een kat. Het elektronische speeltje is een uitvinding van Philips. Dat elektronicaconcern ziet er een veelbelovende toekomst voor weggelegd. Het katje zou, afhankelijk van iemands wensen, onder meer dvd-spelers kunnen programmeren of de lichtsterkte van lampen regelen. De multinational richt zich daarbij op zowel jong als oud.
Heerink was vanwege zijn promotiestudie vooral benieuwd naar de reacties van ouderen. Belangrijke vraag was of zij het elektronische diertje wel in hun directe omgeving wilden hebben. En of ze de functies van het robotkatje snel onder de knie kregen.
"Het ging mij meer om de acceptatie dan om de werking van het apparaat zelf. Ik heb nog niet alle resultaten uitgewerkt, maar duidelijk is wel dat niet iedereen het als een aanwinst zag." De onderzoeker ontdekte overigens niet alleen een snellere omarming door mannen. Ook vrouwen die al ervaring hadden met computers, waren beter te spreken over het robotkatje. Heerink: "Maar het was niet altijd angst van technische leken om hun robot kapot te maken dat de antipathie veroorzaakte. Van de 42 deelnemers zetten sommigen de iCat achteraf toch liever buiten de deur omdat zij niet wilden doorgaan voor zielige ouderen. Hoewel ze het apparaat verder best handig vonden".
(Bron)
Kunstgebit uitstervend fenomeen

VOORBURG - Het aantal Nederlanders dat een kunstgebit heeft, is in de afgelopen 25 jaar meer dan gehalveerd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekend. Vorig jaar beschikte 14 procent van de Nederlanders over een nagemaakt gebit. In 1981 lag dat percentage nog op 31.
Het heeft er alle schijn van dat het kunstgebit een uitstervend fenomeen is. De generatie van na 1965 draagt vrijwel geen kunstgebitten. Nederlanders tussen 50 en 70 jaar kiezen ook vaak voor andere oplossingen. Alleen onder 80-plussers komt het kunstgebit nog vaak voor.
Driekwart van die categorie ouderen heeft namaaktanden. Het kunstgebit komt relatief vaak voor bij bewoners van het platteland, ziekenfondsverzekerden, laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen.
(Bron)
Witte boel buiten.

maandag, december 26, 2005

Kalkoen op kerstmenu in dierentuin

Sommige leeuwen en hyena's in Nederland krijgen kalkoen te eten. Zij krijgen ter gelegenheid van kerst het traditionele kerstgerecht voortgezet. Andere dieren in Safaripark Beekse Bergen krijgen groente- en fruitschotels aangeboden.
Niet alle dierentuinen in Nederland doen iets bijzonders voor de dieren met kerst, blijkt maandag uit een rondgang van Novum Nieuws. Zij richten zich meer op extra's voor bezoekers. Verschillende woordvoerders laten weten dat de dieren elke dag verwend worden 'en dat het kerst is, merken ze niet'.
(Bron)

Elke dag verwennen kan niet, dan is het gewoon.
Kenianen chillen op pasgeopende schaatsbaan

Of het ertoe zal leiden dat het land binnenkort een rol gaat spelen in de mondiale kampioenschappen ijshockey, kunstschaatsen en langebaanschaatsen valt nog te bezien, maar onlangs is in het Oost-Afrikaanse Kenia 's lands eerste schaatsbaan geopend. De baan is te vinden in het Panari Hotel in de hoofdstad Nairobi.
De bijna 1400 vierkante meter grote baan kan zo'n tweehonderd schaatsers tegelijkertijd aan. Het is daarmee de grootste van de drie schaatsbanen in Afrika. De aanleg kostte bijna 700.000 dollar, en de maandelijkse onderhoudskosten worden ingecalculeerd op 11.600 dollar. Ondanks de hoge toegangsprijzen -12 dollar voor volwassenen- zijn de eerste gebruikers enthousiast. "Het is een geweldig idee. Wellicht dat Kenia over een jaar of tien een rol kan spelen in de Olympische Winterspelen, iets waar we nooit eerder over droomden", stelt één van de schaatsers op de baan.
Siggi Loeper, manager van het Panari Hotel, hoopt Keniaanse scholen te interesseren in het opzetten van een ijshockeycompetitie. De eerste contacten daarvoor zijn al gelegd, zo meldt hij. Tevens wil hij samen met de bestaande schaatsbanen in Egypte en Zuid-Afrika een Afrikaanse kunstschaatsfederatie oprichten.
(Bron)
Agent trekt vastgevroren hond van rails

Hij mist een hoop haar, en heeft een nieuwe naam, maar hij leeft in ieder geval nog. 'IJstrein' heet de Siberische husky die Jeremy Majorowicz en toegesnelde politieagenten vorige week uit een benarde positie bevrijdden. Majorowicz vond het een beetje raar dat de hond anderhalf uur lang op een spoorbaan in de Amerikaanse staat Wisconsin zat, en nog vreemder was het dat het beest weigerde een hapje te nemen van zijn muffin.
Majorowicz besloot de politie te bellen, die de hond in eerste instantie ook niet van de rails kreeg. Agent Tim Strand besloot een kijkje te nemen onder de staart en het achterwerk van de husky, waarop hij tot zijn verbazing moest concluderen dat het beest vastgevroren zat. Een flinke ruk aan het beest was voldoende om het los te trekken, al ging dat wel ten koste van een deel van zijn vacht. De hulpverleners hadden niet veel langer moeten wachten om 'IJstrein' los te trekken, want tien minuten later reed er een trein over het spoor.
(Bron)
Tientallen onwel door gas in warenhuizen

Tientallen mensen zijn maandag in vier warenhuizen in Sint-Petersburg onwel geworden door een onbekend gas. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie voor noodsituaties meegedeeld.
Volgens woordvoerder Viktor Beltsov zijn zeker 78 mensen ziek geworden van het gas. De vier warenhuizen maken deel uit van de keten Maksidom. Nadere bijzonderheden ontbreken.
(Bron)
EU trekt 165 miljoen uit voor 'stille tsunami' Afrika

BRUSSEL - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft maandag 165,7 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp aan elf Afrikaanse landen, die te maken hebben met grote aantallen vluchtelingen.
Volgens Europees commissaris Michel (ontwikkelingshulp) gaat het om landen die te maken hebben met een "stille tsunami" van problemen die geen aandacht krijgen, terwijl de wereld de tsunami van Azië van vorig jaar herdenkt.
Het geld is afkomstig uit het Europese budget voor ontwikkelingshulp. Het grootste bedrag (48 miljoen euro) gaat naar Sudan, waar het conflict in de regio Darfur zorgt voor grote vluchtelingenstromen. Daarnaast is nog eens 38 miljoen euro bestemd voor Congo, dat ook veel vluchtelingen uit eigen land en de buurlanden krijgt te verwerken. Bij de verdeling van het geld zal de Commissie zoveel mogelijk samenwerken met plaatselijke hulporganisaties.
(Bron)
Het sneeuwt flink hier - okee, het is (nog) natte sneeuw maar toch.

zondag, december 25, 2005

Ik stond buiten aan mijn fiets te frummelen. Er komen twee Marokkaanse jongens aanfietsen, stoppen, pleuren hun fietsen neer en rennen de trap op. Ik hoor ze ergens aanbellen. Daarna hoor ik gezang.
Daar gaan je vooroordelen.
Allemachtig.
AH gaat weer stunten met prijzen

Albert Heijn gaat wederom prijzen verlagen. Dat heeft directeur D. Boer van de supermarktketen bekend gemaakt. Hoeveel procent de producten in zijn 700 winkels goedkoper worden, wil hij niet zeggen. Volgens hem is de prijzenoorlog in de supermarktwereld die twee jaar geleden door AH werd gestart een succes. "Maar ik ben nog niet tevreden", zegt hij erbij.
Albert Heijn wil elk jaar sneller groeien dan de markt. Vooral meer gezinnen moeten klant worden. Sinds het begin van de prijzenoorlog zijn de prijzen bij de grootste supermarktketen al met gemiddeld zes procent gedaald. De concurrent is daarbij gevolgd.
(Bron)
Eerste kerstdag is niet wit, maar tot nu toe wel stralend.
Doden door zware sneeuwval Japan

TOKIO - Zware sneeuwval in Japan heeft geleid tot de dood van zeker vijf mensen. Het verkeer is ernstig ontregeld, waardoor veel vakantiegangers zijn gestrand. Doordat op sommige plaatsen de elektriciteit uitviel zitten duizenden mensen op Eerste Kerstdag in het duister, aldus het persbureau Kyodo.
In de westelijke provincie Fukui lag de sneeuw op sommige plaatsen 2 meter hoog. Een 72-jarige man kwam om toen een dak door het gewicht van de witte massa instortte. Een 78-jarige man viel van een ladder toen hij probeerde de sneeuw van het dak van zijn huis te halen.
(Bron)
Gratis reclamefiets voor studenten

AMSTERDAM - Studenten kunnen volgend jaar een gratis fiets krijgen met reclameborden. Het bedrijf RedStarMedia uit Amsterdam heeft sinds vier weken een site geopend waarop al ruim 4.000 studenten zich hebben aangemeld voor de reclamefiets. Twee grote instellingen hebben toegezegd te willen adverteren.
"En met andere bedrijven en instellingen zijn we in gesprek", liet de directeur zondag weten. De fiets is bedoeld voor studenten uit alle 22 studentensteden in Nederland. Het bedrijf is bovendien met fietsenmakers in het hele land in gesprek om onderhoud te regelen.
Bij diefstal geen nood, de studenten krijgen dan een nieuwe reclamefiets.
(Bron)

Ah ja, dus over x tijd blijken er 17 miljoen studenten te zijn ;-)
Historisch stoomschip in Zaandam gezonken

Gisteren is in Zaandam het historische stoomschip 'C. Bosman' gezonken. Het schip dat in 1915 in de vaart werd genomen had net een een maand in een dok gelegen vanwege restauratiewerkzaamheden. Vlak nadat het te water werd gelaten, zonk de oude boot.
De 'C. Bosman' is eigendom van een stichting die het stoomschip weer helemaal terug wilde brengen in oude staat. Het zou dan als museumboot rond kunnen varen.


Het historische schip deed in vroeger tijden dienst als veerboot op de Zuiderzee, tussen onder meer Enkhuizen en Stavoren. In 1915 was er nog geen Afsluitdijk; de 'C. Bosman' was een zogenaamd 'spoorschip'. De treinen reden tot Enkhuizen waarna reizigers naar Friesland en Groningen overstapten op de boot. Deze spoor-waterverbinding werd uitgevoerd door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM).
Het nu gezonken schip is 67 meter lang en kon indertijd 1.800 passagiers vervoeren. Het deed tot eind jaren 50 dienst, ondanks het feit dat de Zuiderzee in 1932 al werd afgesloten met de Afsluitdijk en omgedoopt tot IJsselmeer.
(Bron)
Overvaller moest op beurt wachten

Een overvaller in Den Helder is afgelopen donderdagavond afgedropen nadat een kassamedewerker hem toevoegde dat hij op zijn beurt moest wachten. De overvaller holde kort voor half negen drogisterij Schlecker aan de Beatrixstraat binnen en eiste geld. De vrouw achter de kassa snauwde hem echter toe: "Helemaal niet, je bent nog niet aan de beurt."
Volgens de medewerkster was het geen misplaatste dapperheid maar was ze zo overdonderd, dat ze eerst niet eens in de gaten had dat het een overvaller was. Bovendien was ze een bedrag aan het intikken op de kassa, dan wil de geldlade niet open.
De overvaller probeerde toen nog een tas van een klant te stelen, maar ook dat mislukte. Overigens had de klant juist haar portemonnee uit de tas gehaald, zodat ook die diefstal weinig zin zou hebben gehad. De overvaller had ook niet door dat de vrouw met haar portefeuille in haar handen stond.
De klungelige rover wist wel te ontkomen. Een goed signalement ontbreekt omdat hij een sjaal voor zijn mond had en een muts droeg.
(Bron)
Okee. De zorgtoeslag is binnen, en het formulier met de berekening ook.
De huurtoeslag zou verrekend worden met de huur. Dus ik kreeg vandaag een acceptgiro van de wbv, zonder verrekening. En ik heb nog niets gehoord van de belasting, over die huurtoeslag.
Wat is er aan de hand?
1) De belastingdienst is sloom - de boel komt alsnog goed zonder interventie
2) De belastingdienst heeft een fout gemaakt - ik moet er achteraan
3) De wbv heeft een fout gemaakt (hun administratie wordt geverherbouwd)
4) Het geld komt alsnog op mijn rekening ondanks mijn verrekeningsverzoek
5) Anders

Hebben de ministers al een verklaring gereed over incidenten en uitzonderingen? (Op een maillijst - nee, niet over dit onderwerp - staat het foutpercentage rond de zorgtoeslag nu op 10. En dat vind ik schokkend hoog.)