zaterdag, januari 03, 2004

TT 126 Weer problemen met vlucht BA 223

LONDEN British Airways-vlucht BA 223, die om 16.05 uur naar Washington zou vertrekken, is met drieëneenhalf uur vertraging uit Londen vertrokken. Extra veiligheidscontroles in verband met een mogelijke terreurdaad waren de oorzaak.
Het Britse ministerie van Transport gaf vanmiddag toestemming voor de vlucht, die gisteren en donderdag geannuleerd was. Er zouden aanwijzingen zijn geweest dat een terrorist het toestel wilde kapen en op Washington laten crashen.
De vlucht van Londen naar de Saudische hoofdstad Riyad werd vanmiddag opnieuw geschrapt. Sinds de kerst zijn meerdere vluchten vervallen, vooral naar de VS.

Kweenie, maar stel nou dat je een terrorist bent. Ze suggereren steeds dat het om een bepaald iemand gaat, dus waarom laten ze diegene niet komen om 'm vervolgens in te rekenen, maar goed. Jij bent diegene.
Het slimste dat je dan kunt doen, is vluchten boeken op alle vliegtuigen. In één keer alles plat.
TT 122 NASA wacht landing Mars-wagen af

PASADENA Morgenvroeg om 05.35 uur onze tijd zal de Spirit, de eerste van twee Amerikaanse robotwagens, neerkomen op Mars. Over drie weken zal de Opportunity op de andere kant van Mars landen. De wagens onderzoeken of er ooit leven mogelijk is geweest op de Rode Planeet.
De wagens zijn omhuld met luchtzakken en moeten door parachutes een deel van hun snelheid verliezen, voor ze op het oppervlak van Mars stuiteren. Het duurt enkele minuten voor ze stilliggen.
De missie is niet zonder risico, zoals bleek bij de landing van de Europese Beagle 2 op Mars. Daarvan is sinds de landing op 25 december niets vernomen.
TT 120 DEN HAAG Bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag zijn enkele straten afgezet geweest nadat zaterdagmiddag bij een tramhalte een koffertje was gevonden. Het bleek te gaan om loos alarm.
TT 120 ZEDDAM Een 56-jarige man uit Zeddam is gisteravond overleden nadat hij in zijn woonplaats door een onbekende op straat werd aangevallen. De dader is spoorloos.
Volgens de echtgenote van de man was er geen aanleiding voor de aanval. Wat de doodsoorzaak is, moet sectie uitwijzen.


Op Beeldsoep weer een klontje nieuwe foto's...
Economische indicator VS verrassend gunstig

WASHINGTON - De index van inkoopdirecteuren in de Amerikaanse verwerkende industrie, een belangrijke graadmeter voor de economische bedrijvigheid, heeft zich in december onverwacht gunstig ontwikkeld. Het cijfer steeg ten opzichte van de voorgaande maand van 62,8 tot 66,2, het hoogste niveau sinds juli 1950.
Dat heeft het Institute for Supply Management (ISM) vrijdag bekendgemaakt. Analisten hadden in doorsnee verwacht dat de ISM-index vorige maand zou zijn gedaald tot 61,5. Het cijfer is nu zes maanden op rij omhooggegaan.
Als de index boven de 50 ligt, betekent dat dat de meeste inkoopdirecteuren groei van de bedrijvigheid zien, of in elk geval geen verslechtering. De publicatie van het cijfer voor december zorgde vrijdag voor een stijging van de aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York en een herstel van de dollarkoers.
(Bron)
Vrouw springt uit gebouw op motorrijder

TAIPEI - Een Taiwanese vrouw die zelfmoord wilde plegen, heeft ook een verkeersongeluk veroorzaakt. Zij sprong van een hoog gebouw, maar belandde op een motorrijder. Beiden overleden. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.
Volgens de politie leed de zieke vrouw aan ondraaglijke pijnen en wilde ze daar een einde aan maken. Ze sprong van de tiende verdieping van een flat in Sanchung, maar belandde boven op een passerende motorrijder. De 60-jarige man overleed later in een ziekenhuis.
(Bron)
Anti-Bush boek verkoopt goed

WASHINGTON - The Bush-Hater's Handbook, een handboek voor mensen die de Amerikaanse president Bush haten, is tijdens de eerste maand in de boekenwinkels al 10.000 keer verkocht. Dit heeft de uitgever, The Nation Institute, vrijdag (plaatselijke tijd), laten weten.
Het boek is bedoeld voor de gevorderde Bush-hater. De beginnende Bush-hater wordt volgens de uitgever gekenmerkt door primaire gevoelens, zoals verontwaardiging over Bush's domheid en oorlogszuchtigheid. De gevorderde Bush-hater moet, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2 november, leren die gevoelens te staven met feiten.
The Bush-Hater's Handbook geeft een alfabetisch overzicht van tal van beleidsterreinen - oorlog in Irak, terrorisme, volksgezondheid, justitie, financiën, werkgelegenheid - om bij te dragen "tot grondig begrip van de verwoesting die Bush thuis en in het buitenland teweeg heeft gebracht''.
Volgens de uitgever (www.nationbooks.org) is The Bush-Hater's Handbook niet alleen geschikt voor de Bush-hater, maar ook een perfect cadeau-idee voor de 'Bush-lover' (Bush-liefhebber), die nog gered kan worden uit het "rijk der duisternis''.
Het boek leidt de lezer door de vier jaar van de Bush-regering, te beginnen met de "diefstal van het presidentschap''. Bush, die landelijk minder stemmen had gekregen dan zijn Democratische tegenstander Gore, werd pas president toen het hooggerechtshof na lang getouwtrek het staken gelastte van een nauwkeurige telling van de stemmen in de staat Florida.
(Bron)
'Kamermeisjes werken onder minimumloon'

AMSTERDAM - Ongeveer honderd Amsterdamse schoonmaaksters en kamermeisjes van het schoonmaakbedrijf EW Dienstengroep krijgen minder salaris dan het wettelijke minimumloon. Die beschuldiging uitte FNV Bondgenoten vrijdag. De vakbond eist een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de onderbetaling. EW Dienstengroep ontkent.
De schoonmaaksters en kamermeisjes werken bij verschillende hotels in Amsterdam, onder andere bij het Marriott, zei bestuurder H. Westerhof van FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond krijgen de werknemers minder uren betaald dan zij in werkelijkheid werken. Hierdoor komt hun loon onder het wettelijke minimum terecht. EW Dienstengroep overtreedt volgens Westerhof ook de wet door werknemers niet te betalen tijdens hun inwerkperiode.
Directeur H. den Hollander van de bedrijf ontkent de aantijgingen. "De beschuldiging is niet juist. Wij betalen per uur en wij betalen ook tijdens de inwerkperiode en de opleiding."
EW Dienstengroep huurt de schoonmaaksters en kamermeisjes volgens FNV Bondgenoten in bij Rijnland Uitzendbureau in Arnhem en TempoTeam in Diemen. "Ik neem aan dat er in een aantal gevallen wel iets klopt van wat FNV Bondgenoten zegt," aldus J. van der Meulen, directeur personeel en organisatie bij TempoTeam. Volgens Van der Meulen leent het uitzendbureau wekelijks ongeveer dertig schoonmakers uit aan EW Dienstengroep.
TempoTeam wijst met de beschuldigende vinger naar het Arnhemse schoonmaakbedrijf. "Wij zien niet of mensen meer hebben gewerkt dan het aantal uren dat wij doorkrijgen van EW Dienstengroep," zegt Van der Meulen.
TempoTeam gaat uitzoeken of EW Dienstengroep verkeerde informatie over de werktijden heeft gegeven. "Waar blijkt dat mensen te weinig hebben gekregen op basis van het aantal uren, krijgen zij bijbetaald", aldus Van der Meulen.
(Bron)
Makelaars bieden veel huizen opnieuw te koop aan

RIJSWIJK/NIEUWEGEIN - Makelaars hebben de afgelopen drie maanden meer dan 2700 huizen van de markt gehaald en daarna weer als nieuw aangeboden. Dit is gebleken uit onderzoek van het NRC Handelsblad. De krant zegt dat de makelaars daarmee de huizenmarkt te rooskleurig voorstellen. De landelijke makelaarsvereniging NVM spreekt dit tegen.
Het NRC Handelsblad volgde het afgelopen kwartaal de te koop aangeboden woningen op Funda.nl, de veel geraadpleegde huizenwebsite van NVM. In deze periode werden in totaal 113.000 huizen aangeboden. Verspreid over heel Nederland zouden woningen een paar dagen zijn teruggetrokken en weer als nieuw zijn aangeboden.
Eerder heeft NVM dergelijke praktijken afgekeurd. NVM-makelaars in Amsterdam werden specifiek door hun moedervereniging erop gewezen dat zij daarmee moesten stoppen. NVM-secretaris G. Cremers zei zaterdag dat het "logisch is'' dat het meer voorkomt dat huizen even van de markt worden gehaald en opnieuw worden aangeboden. "Uit de cijfers over het derde kwartaal bleek al dat huizen langer te koop staan. Mensen halen ze daardoor even van de markt om het daarna opnieuw te proberen.'' Dit gebeurt vooral bij de duurdere woningen, aldus Cremers. "Dit is geen manipulatie. Zo werkt de markt.''
Volgens het NRC-onderzoek is ook de vraagprijs verlaagd van 10 procent van de woningen die te koop staat. NVM wil hier niet op reageren. De makelaarsvereniging publiceert over twee weken nieuwe cijfers. "Ik heb ze nog niet gezien'', aldus Cremers.
(Bron)

vrijdag, januari 02, 2004

Crocodile and baby stunt sparks fury

The stunt has been described as "child abuse"
Australia's celebrity crocodile hunter appears determined his one-month-old son should one day take over the family business. At his Queensland zoo Steve Irwin held his baby a metre away from the jaws of a crocodile in front of a gasping audience. But the act - that recalls Michael Jackson's dangling of his child over a hotel balcony - has sparked outrage across Australia.
The Australian Family Association has called the conduct "child abuse" while the telephone lines of radio and television chat shows have been jammed with people calling to express their disapproval.
The Childhood Foundation has condemned the move as reckless. "It's neglect... I don't think we should use children as props, and definitely not in situations that are going to put them in such danger," said the foundation's Joe Tucci. There has even been suggestion that Mr Irwin should have his Australian of the Year award revoked.
But the crocodile expert has defended his act which included his American wife Terri carrying the baby into the crocodile enclosure. He says the baby was never in danger and in any case, has to grow up to be "croc savvy".
"I guess what I am doing is teaching him to be completely familiar with crocodiles... There is no way known I would ever endanger my child," he told the Herald Sun newspaper.
According the report, Mr Irwin now faces investigation by the authorities.
Mrs Irwin said her baby enjoyed the experience. "When I put him back in the pram he had big eyes and he was smiling and it was a wonderful sensory experience for him. He dug it," she said.
(Bron)
TT 401 De reizigers in Moskou zijn de robotachtige voice-over die constant door de luidspreker van de metro schalt zo zat dat de vervoersonderneming heeft besloten actie te ondernemen.
Binnenkort worden de pendelaars op een lichtvoetige manier toegesproken door bekende Russische sterren met teksten als 'Dit is de laatste stop, we hebben het gehaald, wat een geluk toch weer.'
Volgens de organisatoren is het van belang hoe de reizigers op de nieuwe boodschappen zullen reageren en of ze de stemmen van de beroemdheden via de luidspreker zullen herkennen. 'Zo niet, dan is het hele idee zinloos.'

Ik zou er erg treurig van worden als ik dat soort teksten aan zou moeten horen in de metro...
TT 124 Impasse Afghaans overleg grondwet

KABUL De Afghaanse vergadering van de stamoudsten, de Loya Jirga, verkeert in een impasse. De etnische Tadzjieken, Oezbeken, Hazara's en Turkmenen vrezen dat de nieuwe grondwet, waarover ze het eens moeten worden, te veel macht legt bij de overheersende Pathanen.
De Turkmenen en Oezbeken eisen dat ook hun talen officiële landstalen worden, naast het Pashtu en Dari. De minderheden willen ook dat de provinciale besturen meer autonomie krijgen.
De zitting van de Loya Jirga met zijn 502 leden is geschorst tot morgen. De grondwet moet de weg vrijmaken voor de eerste vrije verkiezingen in het land.
TT 123 Prodi spreekt van falen Berlusconi

ROME Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie heeft in Italië een politieke rel ontketend met een aanval op premier Berlusconi. Tegen de krant La Repubblica zegt Prodi dat Italië zijn traditionele rol als pleitbezorger van Europese integratie onder Berlusconi is kwijtgeraakt.
Prodi spreekt van een falen van het Italiaanse EU-voorzitterschap. Er kwam geen grondwet tot stand en er waren conflicten over het stabiliteitspact.
Medestanders van Berlusconi verwijten Prodi dat hij misbruik maakt van zijn Europese positie om de premier in de rug aan te vallen.
TT 192 Verwoest middenschip Dom herrijst

UTRECHT Het middenschip van de Domkerk in Utrecht herrijst dit voorjaar. In mei zal de verbinding tussen Nederlands hoogste toren en de kathedraal worden hersteld met steigerbuizen, 330 jaar na de verwoesting van het gothische schip.
De constructie, die drie maanden blijft staan, zal bestaan uit 260.000 kg staal. De herbouw is onderdeel van de viering van het 750-jarig bestaan van de Dom.
Een tornado verwoestte op 1 augustus 1674 het middenschip van de kerk, dat wegens geldgebrek slecht was gebouwd. De plattegrond van het middenschip is al jaren te zien op het plein tussen het gespaarde deel van de kerk en de toren.
Tien minderjarigen aangehouden voor straatroven

ROTTERDAM - De politie heeft met de aanhouding van tien minderjarige verdachten in Rotterdam twaalf zaken opgelost, waaronder enkele straatroven en autodiefstallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdag bekendgemaakt.
Vijf straatroven en twee auto-inbraken zijn volledig bekend door de verdachten die in leeftijd van 11 tot 13 jaar variëren. Zij kwamen regelmatig samen in een buurthuis aan de Dordtsestraatweg waar ook een van de verdachten werkzaam is.
Ze beraamden daar niet alleen hun plannen, maar verkochten daar ook de door hen gestolen goederen. De minderjarigen gebruikten veel geweld bij de berovingen, die grotendeels werden gepleegd in het Zuiderpark en directe omgeving daarvan.
(Bron)
Nieuw soort slagroom blauw maar niet bedorven

Slagroomliefhebbers kunnen vanaf 6 januari in Nederland kennismaken met een nieuw soort slagroom. Het goedje is blauw, bevat geen suiker en smaakt volgens de makers naar aardbeien.
Studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie van Hogeschool Larenstein in Velp hebben de slagroom ontwikkeld.De studenten hebben inmiddels redelijk wat ervaring opgedaan met het ontwikkelen van nieuw voedsel. Zo ontwikkelden zij eerder al een oranje, naar bosbessen smakende cake ter ere van de geboorte van prinses Catharina-Amalia. Het eerdere succes heeft de opleiding doen besluiten contact te zoeken met het Nederlandse bedrijfsleven. De boodschap die de studenten aan de blauwe slagroom mee willen geven, is mensen erop te wijzen wat er allemaal mogelijk is met eten zonder het genetisch te manipuleren.
(Bron)
Agressieve ezel uit kerststal gezet

MAASEIK - De middenstandsvereniging van het Belgisch-Limburgse Neeroeteren (gemeente Maaseik) heeft een wat al te agressieve ezel uit de plaatselijke kerststal gehaald en terug naar zijn weide verbannen.
De ezel stond in de stal in het gezelschap van twee schapen, maar de onderlinge verhouding van de dieren paste niet bepaald bij de kerstgedachte 'vrede op aarde'. Van één schaap beet de ezel een oor af, het andere schopte hij een oog uit. Dat laatste dier bleek dermate ernstig gewond dat het afgemaakt moest worden.
Er zijn inmiddels nieuwe schapen in de kerststal geplaatst. Naar een andere ezel hebben de middenstanders voorzichtigheidshalve maar niet meer gezocht.
(Bron)
Amsterdammers met geldproblemen moeten zich melden

AMSTERDAM - Burgemeester Cohen heeft donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak Amsterdammers die in financiële problemen raken, opgeroepen zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken. De Amsterdamse burgemeester hoopt met preventieve maatregelen te voorkomen dat mensen hopeloos in de schulden raken.
Cohen vreest dat door de bezuinigingen uit Den Haag veel mensen in 2004 niet meer rond kunnen komen. Vooral ouderen, chronisch zieken en gezinnen die van het minimuminkomen moeten rondkomen, worden het hardst getroffen door de combinatie van bezuinigingsmaatregelen uit Den Haag.
Amsterdam moet zelf ook bezuinigen, maar trok voor het armoedebeleid 10 miljoen euro extra uit om het ergste leed te verzachten. De burgemeester wees erop dat vorig jaar het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening in Amsterdam al is verdubbeld. De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Amsterdam vindt traditiegetrouw plaats op 1 januari in het Concertgebouw. Volgens Cohen de leukste 'afterparty' van de stad.
De burgemeester vertelde wat hij met Amsterdam voor had voor 2004. Hij wil dat Amsterdammers nadenken over hun "burgerschap." Cohen wees daarbij op een recent onderzoek waaruit bleek dat 87 procent van de Amsterdammers zich ergert aan onfatsoenlijk gedrag van andere bewoners. "Amsterdammers willen dus anders met elkaar omgaan", zei Cohen.
[Volgens mij willen ze dat anderen anders met henzelf omgaan - het bekende verhaal van de balk en de splinter?]
Maar uit dezelfde enquête bleek ook dat slechts 7 procent iets ziet in stadsregels. "En zo herkennen we onze stad, onszelf, en elkaar: we voelen onbehagen over de manier waarop we met elkaar omgaan, maar we zijn allergisch voor betutteling. We willen dat er een andere wind gaat waaien, maar gruwen van de spruitjeslucht die het landelijke normen- en waardendebat zo nu en dan omgeeft", aldus Cohen.
Volgens Cohen moeten Amsterdammers nadenken over hoe zij invulling willen geven aan 'hun Amsterdam', rekening houdend met mede-Amsterdammers. Veel burgers doen dit al, hield Cohen voor. Zo sprak men in de Indische buurt af elkaar gewoon weer goedendag te zeggen. "De t-shirts met 'Hallo Buuf' schijnen besteld te zijn", zei Cohen.
Verder wil de burgemeester blijven werken aan een veiliger Amsterdam en de stad economisch goed laten gedijen. Volgens Cohen gebeurt dat laatste het beste in een tolerant klimaat waarin talent en de toepassing van moderne technieken de ruimte krijgen.
(Bron)
Rioolbom
Een rioolputdeksel is donderdag rond 12.00 uur door een keukenraam van een woning aan de Langeville in Yerseke in Zeeland gevlogen en tegen de koelkast aangeknald. Onbekenden hadden een vuurwerkbom in het riool in de straat gegooid. Door de klap vloog het deksel van de rioolput de woning binnen. De koelkast overleefde het incident niet.
(Bron)
Aanbetaling?
Een 36-jarige Nederlander is aan de Duitse grens betrapt met 110 kilo hasj en zes kilo marihuana in zijn auto. De Duitse douane heeft dat vrijdag gemeld. De man zou duizend euro in het vooruitzicht zijn gesteld voor de smokkel van de verdovende middelen. Een eerste aanbetaling van vijftien euro had hij al ontvangen.
(Bron)

donderdag, januari 01, 2004

Duizenden Britten zonder stroom in sneeuwstorm

LONDEN - Duizenden huishoudens in het noorden van Engeland hebben nieuwjaarsdag zonder stroom gezeten door een sneeuwstorm. In de loop van de nacht viel in 43.000 huizen de elektriciteit uit. De elektriciteitslijnen begaven het onder het gewicht van sneeuw en ijs in combinatie met een harde wind.
Aan het eind van donderdag zaten naar schatting 7500 huizen nog steeds zonder stroom, meldde de BBC. Het elektriciteitsbedrijf in de regio hoopt nog voor middernacht alle woningen in North Yorkshire en Northumberland weer van stroom te voorzien.
(Bron)
Amerikaan twee dagen vast onder boekenlawine

Een 43-jarige straatverkoper van boeken en tijdschriften is in New York bedolven onder de vele duizenden geschriften die hij in zijn appartement bewaarde. De man had zoveel boeken en tijdschriften over zich heen gekregen dat hij niet in staat was om zichzelf te bevrijden. De brandweer ontzette de man maandag, twee dagen nadat hij de papierberg over zich heen had gekregen. De man is met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.
De brandweer heeft de bezem door het appartement van de man gehaald en er meer dan vijftig vuilniszakken met boeken uit gehaald, aldus een woordvoerder van de brandweer. Het appartement was van muur tot muur tot aan het plafond gevuld met boeken en tijdschriften, met slechts hier en daar een doorgangetje voor de eigenaar.
Een vergelijkbaar ongeluk leidde in 1947 tot de dood van twee broers in New York. Een van hem kwam door een boekenlawine om het leven, zijn broer overleed aan honger omdat hij er niet in slaagde om zich onder het papier vandaan te werken.
(Bron)
Oudejaarsvereniging onthult Neeltje Jacoba op dorpsplein

DE FOLGEREN - Oudejaarsvereniging Vrijstaat Folgeren uit het Friese dorpje De Folgeren nabij Drachten heeft donderdagochtend rond 8.30 uur de Neeltje Jacoba onthuld. De boot die afgelopen jaar in het nieuws kwam als voormalige ontmoetingsplaats van Mabel Wisse Smit en oud-eigenaar en topcrimineel Klaas Bruinsma, verdween ongeveer twee weken geleden uit de haven van Enkhuizen.
"De Neeltje was de afgelopen maanden nummer één in het nieuws. En daar gaan wij altijd voor bij onze nieuwjaarsstunt", aldus de woordvoerder van Vrijstaat Folgeren. Met de nieuwjaarsstunt wil de oudejaarsvereniging de voormalige reddingsboot huldigen en weer in een goed daglicht stellen. "De boot is gemaakt om levens te redden, niet om als onderdeel van een schandaal te dienen", zo legt de woordvoerder uit.
De Neeltje Jacoba is de afgelopen dagen verborgen gehouden "ergens" in het Friese dorpje. De boot is voor de gelegenheid op een oplegger van een vrachtwagen getakeld en is de hele dag te bezichtigen voor Hotel Vreewijk in De Folgeren. Vrijstaat Folgeren verwacht een grote stroom belangstellenden.
De oudejaarsvereniging presenteert dit jaar al weer haar 41ste stunt. Eerder ontvreemden de leden onder meer een straaljager en de stoel van de commissaris van de koningin van de provincie Friesland.
(Bron)

Foto's van Flotter
Dieven stelen 50 kilo truffels met ramkraak

AVIGNON - Met een ramkraak hebben dieven ten minste vijftig kilo Franse truffels buitgemaakt uit een bedrijf in Puymeras, in het zuiden van Frankrijk. De waarde van de buit wordt geschat op 40.000 euro. Dat heeft de politie woensdag gemeld. De diefstal vond al in het weekeinde plaats.
De felbegeerde delicatesse kost ongeveer 800 euro per kilo. Het was de derde keer in twee jaar tijd dat het bedrijf Plantin in het departement Vaucluse het slachtoffer werd van diefstal van truffels. Opnamen van de beveiligingscamera's van Plantin lieten alleen zien hoe de dieven ervandoor gingen in twee Mercedessen.
(Bron)
Leidenaren wilden slachtoffer vergassen

LEIDEN - De politie heeft de afgelopen dagen vier Leidse mannen van 20, 22, 23 en 41 jaar aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op een 25-jarige plaatsgenoot. Het viertal wilde de man vergassen, zo heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.
Het slachtoffer werd in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 december in een Leidse woning langdurig door de vier verdachten geslagen en geschopt.
Hierna zetten de verdachten bij het slachtoffer een gasslang in de mond waarna zij de gaskraan opendraaiden. Het slachtoffer kwam er uiteindelijk vanaf met blauwe plekken over zijn hele lichaam. Een meningsverschil over geld zou de aanleiding zijn geweest voor de geweldpleging.
(Bron)
Jongen (12) mogelijk ontvoerd in Eindhoven

EINDHOVEN - De politie in Eindhoven is op zoek naar een 12-jarige jongen die maandagmiddag zou zijn ontvoerd. De jongen liep volgens een getuige rond 14.00 uur op de Kanaaldijk Noord in Eindhoven toen hij door twee mannen in een blauwe auto werd vastgepakt en met kracht in de kofferbak werd gestopt. De wagen reed vervolgens weg.
De politie houdt rekening met een vrijheidsberoving, maar sluit een grap niet uit. Zij heeft nog geen aangifte gekregen van vermissing van een 12-jarige jongen. Een woordvoerder spreekt van een vreemde zaak. "Als het een grap mocht zijn, laat dat dan weten. Nu is het allemaal nogal onduidelijk. We hopen dat er zich meer getuigen melden van deze zaak. We nemen het serieus op."
De Kanaaldijk Noord ligt langs het Eindhovens Kanaal. De jongen liep tussen het viaduct van de Hugo van der Goeslaan en de Tenierslaan. Nadat hij in de auto was gesleurd, reden de mannen weg richting een filiaal van de Praxis aan de Tenierslaan.
(Bron)
Jaar 2004 bijzonder rustig begonnen

Utrecht - De jaarwisseling is erg rustig verlopen in de provincie Utrecht, op de kleine, gebruikelijke incidenten na. Dat meldt de politie.
In Utrecht sneuvelden wat winkelruiten. Enkele auto's werden in brand gestoken. In totaal bluste de brandweer in de stad 120 brandjes. Bewoners van een flat aan de Schooneggendreef mochten korte tijd hun huis niet uit vanwege een brand. Het vuur ontstond in een stortkoker, waarin waarschijnlijk een vuurpijl was beland. De brandjes in Utrecht leidden niet tot persoonlijke ongelukken.
In Amersfoort ontplofte een mogelijke gasfles op de kruising tussen de Keerkring en de Hoogslandseweg. Daardoor raakten minstens vijf mensen licht gewond, onder wie een meisje van zes. De mogelijke gasfles zat in een caravan die in een vreugdevuur werd gesleept. Elders in Amersfoort greep de politie in bij een vreugdevuur in een weiland aan de Dwarsakkers.
Ook in Eemdijk ging een caravan in vlammen op. De politie moest versterking oproepen om te voorkomen dat een tweede caravan werd aangesleept. De brandweer werd met flesjes en vuurwerk belaagd.
In Leerdam raakten twee mensen gewond door een brand in een woning. In Veenendaal vonden twintig vissen de dood toen vuurwerk in hun vijver aan de Gladiolenstraat ontplofte. In Nigtevecht werd gevochten tussen een groep jongeren en twee mannen.
In de ziekenhuizen was het rustiger dan in de afgelopen jaren. Bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht waren aan het eind van de nacht slechts zes patiënten bij de spoedeisende hulp op bezoek geweest. Vijf van hen konden na een korte behandeling naar huis.
Ook elders in Nederland was alles rustig.
De Utrechtse burgemeester A. [sic] heeft de nacht van de jaarwisseling doorgebracht in de woonwijken Lombok, Zuilen en Overvecht. Ze werd door de Utrechtse politiekorpschef Vogelzang vergezeld.
Brouwer sprak met actieve buurtbewoners die zich inzetten voor de leefbaarheid in hun wijk. Volgens de burgemeester was de stemming in Lombok en Overvecht feestelijk, maar was de situatie op het Bisschoppenplein in Zuilen net als vorig jaar gespannen. Een groep jongeren was onrustig, maar de politie had de situatie onder controle.
In Bunnik gingen ongeveer 1500 jongeren feestend het nieuwe jaar in. Het evenement in discotheek Brothers was uitverkocht. Gratis bussen hadden de feestgangers vanuit omliggende plaatsen naar de discotheek gebracht.
In Leersum hebben politici en jongeren donderdagmorgen samen vuurwerkafval opgeruimd. De schoonmaakactie vindt elk jaar plaats.
(Bron)
Oud en nieuw verloopt relatief rustig in Nederland

RIJSWIJK - De jaarwisseling is voor zover bekend over het algemeen rustig verlopen. Er waren hier en daar wat relletjes, enkele branden, ongelukken en een vooralsnog een dode en een onbekend aantal gewonden als gevolg van van vuurwerkletsel.
Een 39-jarige inwoner van Katwijk is kort na de jaarwisseling om het leven gekomen bij het afsteken van vuurwerk. Een 36-jarige plaatsgenoot raakte daarbij gewond en is opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. Volgens de politie ging het mogelijk om illegaal vuurwerk dat in de handen van het slachtoffer ontplofte.
In Amsterdam was het overal rustig, ook in het Floradorp, waar wel grote onrust werd gevreesd. Er was daar veel politie op de been, maar ongeregeldheden zijn er niet geweest.
In Den Haag speelde zich wel een groot drama af. Een 23-jarige man werd direct na het aanbreken van het nieuwe jaar doodgereden door een voertuig dat meteen verder reed.
In Rotterdam werd de komst van 2004 op wat baldadigheid na ook in alle rust beleefd, maar er werden wel ernstiger ongeregeldheden gemeld uit het nabij gelegen Maassluis, Bleiswijk en Stad aan het Haringvliet. Daar dreigden kerstbomenbranden erg groot te worden, en toen de politie poolshoogte kwam nemen, werd dat in geen van de drie plaatsen gepikt. De ME moest eraan te pas komen. In Maassluis werd een politieauto vernield en raakte een agent lichtgewond.
In Enschede vloog door nog niet vastgestelde oorzaak een studentenflat in brand, waarop de studenten moesten worden geëvacueerd. De flat zou op instorten staan, maar de brand zelf was na een uurtje geblust. In Dordrecht werd een leeg partycentrum door brand verwoest, nadat een vuurpijl het rieten dak had getroffen.
Een flatwoning in Leidschendam brandde door nog onbekende oorzaak helemaal uit. Vijftig flatbewoners werden tijdelijk het flatgebouw uit. Drie kinderen uit de woning in kwestie moesten ter plekke voor rookklachten worden behandeld.
Bij het afsteken van vuurwerk woensdagavond raakte een basisschool in de Heerlense wijk Zeswegen in brand. Een groep met vuurwerk gewapende jongeren hinderde de brandweer bij het blussen van het vuur, waarop de spuitgasten de waterslangen op de jongeren richtten om hen op afstand te houden. Later trad de politie met honden op om de jongeren uit de buurt te houden. Pas daarna kon de brandweer het vuur blussen.
Op de A12 raakten vier mensen gewond bij een kettingbotsing. Het traject tussen Ede en Arnhem, in de richting naar Duitsland, moest voor alle verkeer worden gesloten.
In Nijkerk was een brand in een Albert Heijn-filiaal, in Hoogeveen in een leegstaand café. Er waren geen slachtoffers. In Zwijndrecht werd een geldautomaat in brand gestoken, waarop hij explodeerde. De politie hield vier mannen met explosieven en brandstof aan.
In Zwolle is een 16-jarige jongen aangehouden op verdenking van diefstal van een taxi, waarmee hij later brokken maakte van nog onbekende omvang.
In Staphorst moest de politie even op de been komen voor een groep baldadige jongelui, maar ook deze dissonant viel uiteindelijk mee.
(Bron)
Het knalt en stinkt hier :-(
Katten werden even gek, hoewel minder gek dan vorig jaar toen ze hier net waren. Nu ligt de bangste rustig te slapen en de ander heeft zich verstopt.

woensdag, december 31, 2003

Iedereen alvast een zo gezond, vrolijk, ontspannen, fijn en gelukkig mogelijk nieuwjaar gewenst (behalve degenen die denken dat dit soort algemene wensen bedoeld zijn om ze met hun neus op hun ongeluk te drukken).
TT 130 BOGOTA Dit jaar zijn in Colombia ruim 2200 mensen ontvoerd, 27 procent minder dan in 2002. De verscherpte veiligheid onder president Uribe lijkt te werken. Zo krijgen konvooien over doorgaande wegen soms een gewapende escorte.
TT 130 BERN Bij een lawine in het Zwitserse Berner Oberland zijn een Duitser (38) en zijn tweejarig zoontje omgekomen. De man, die het kind op de rug droeg, was buiten de ski-pistes gegaan.

Waarom denken zoveel mensen toch dat natuur een pretpark is, goed beveiligd en totaal risicoloos?
TT 130 WELLINGTON Door een lawine op de Mount Tasman (3498 m) in Nieuw-Zeeland zijn vier alpinisten omgekomen. Twee anderen raakten gewond. De slachtoffers zijn Australiërs en Nieuw-Zeelanders.
TT 126 Nieuwjaarsfeesten streng beveiligd

SYDNEY In Sydney in Australië kijken naar schatting een miljoen mensen naar het vuurwerkfestijn aan de kades, dat om 14:00 uur onze tijd is begonnen. Net als in andere wereldsteden, zijn er strenge veiligheidsmaatregelen van kracht uit angst voor terreurdaden.
Het luchtruim boven grote Amerikaanse steden zal tijdens de jaarwisseling bijna helemaal zijn gesloten. In de VS geldt de op één na hoogste alarmfase.
Op Times Square in New York komen zeker een half miljoen mensen bijeen; Parijs, Moskou en Londen rekenen samen op vele honderdduizenden. Istanbul heeft het nieuwjaarsfeest uit voorzorg afgelast.
TT 122 Terreurdreiging Hamburg geweken

HAMBURG De politie van de Duitse stad Hamburg heeft de afgrendeling van een militair ziekenhuis deels opgeheven. De toegang wordt nog wel streng bewaakt. Gisteren werd het hospitaal afgezet na aanwijzingen dat radicale moslims een aanslag zouden willen plegen.
Er zijn echter geen sporen gevonden van explosieven. Het onderzoek naar twee verdachten wordt voortgezet. Volgens de politie waren er concrete aanwijzingen dat er een autobom zou ontploffen.
De daders zijn mogelijk Iraakse leden van Ansar-al-Islam. Ze zouden banden hebben met al-Qaeda. Ook een vliegveld bij Frankfurt zou doelwit zijn geweest.

Tis dat ik geen video heb, anders zou ik CNN tapen als er weer zo al-Qaeda-verklaring was, de banden inpakken, met dat pakje naar het politiebureau gaan (na het waarschuwen van flink wat journalisten uiteraard), en naar binnenwandelen onder het schreeuwen van: 'Ik heb banden met al-Qaeda!!'
'Lustrijder' botst bijna op agente

HAARLEMMERMEER - Een 28-jarige automobilist uit Sassenheim veroorzaakte in de nacht van dinsdag op woensdag op de A4 bijna een ongeluk doordat hij zich achter het stuur bevredigde. De man had de pech dat hij een politieagente uitkoos als lustobject, waardoor hij snel kon worden ingerekend.
De lustrijder zocht rond 01.00 uur oogcontact met de 27-jarige agente, die na haar dienst op weg was naar huis. De vrouw probeerde haar belager af te schudden door te remmen en weer gas te geven, maar de man bleef haar achtervolgen.
Tijdens het rijden begon de automobilist zich zichtbaar te bevredigen. De man verloor daarbij de macht over zijn stuur. De politieagente wist een aanrijding te voorkomen door de berm in te rijden. Met haar mobiele telefoon waarschuwde zij collega's, die de opgewonden automobilist later bij zijn woning hebben aangehouden. De man heeft bekend.
(Bron)
Voorlopige teruggaaf januari onzeker

DEN HAAG - Het is onzeker of mensen die schriftelijk belastingaangifte hebben gedaan in januari 2004 hun voorlopige teruggaaf van de fiscus, zoals die voor de hypotheekrenteaftrek, krijgen. Velen blijken een nieuwe vraag op het formulier over het hoofd te hebben gezien.
[Zegt dat iets over de opmaak van het formulier?]
Vanaf maandag krijgt deze groep een brief van de belastingdienst met het verzoek de vraag alsnog in te vullen. Als dat snel gebeurt, kan de teruggaaf toch nog in januari geschieden. Bij de hypotheekrenteaftrek kan het gaan om enkele honderden euro's.
De door velen niet ingevulde vraag gaat over de verdeling van de teruggaaf over de partners. "Daardoor is niet duidelijk wie de voorlopige teruggaaf moet krijgen", aldus een woordvoerder van de belastingdienst.
Het probleem geldt niet voor mensen die elektronisch aangifte hebben gedaan. Die aangifte kan namelijk niet worden voltooid als niet alle vragen zijn ingevuld.
(Bron)
Extra controle postbedrijf op pakketjes

AMSTERDAM - Het post- en distributieconcern TPG controleert de komende tijd extra op verdachte pakketjes die via het buitenland binnenkomen. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf woensdag. Aanleiding hiervoor zijn de twee pakjes met explosieven die deze week bij Eurojust en Europol in Den Haag werden afgeleverd.
"We zijn altijd alert, maar dezer dagen kijken we extra goed uit met pakketjes", aldus de woordvoerster. Over de aard van de verscherpte veiligheidsmaatregelen kan ze geen mededelingen doen. Volgens TPG zijn de twee pakjes die in Den Haag werden afgeleverd niet via dit postbedrijf bezorgd.
Behalve de twee pakjes die in Den Haag werden afgeleverd, zijn de afgelopen dagen nog twee pakketjes met explosieven bezorgd bij Europese instanties. Eerder kregen ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie en president Trichet van de Europese Bank explosieven toegestuurd. Volgens onderzoekers zijn de vier explosieven verstuurd vanuit het Italiaanse Bologna.
Een woordvoerster van de douane zegt dat douaniers regulier aanwezig zijn bij de controle van postzendingen en koeriersbedrijven. Ze wil de controlestrategie van de dienst niet volledig prijsgeven, maar laat wel weten dat dit deels steekproefgewijs gaat en deels op basis van risico-analyse.
"Wij weten dat we extra alert moeten zijn als een zending vanuit een bepaalde plaats komt, op een bepaalde manier is verpakt of op basis van hoe het in de papieren staat", zegt de woordvoerster. Of een dergelijke risico-analyse leidt tot extra controle van pakketjes uit Bologna wil de woordvoerster niet zeggen.
Douaniers dragen de zaak over aan politie en justitie als naar hun inschatting sprake is van een veiligheidsrisico bij een pakketje, aldus de douanewoordvoerster.
Het Openbaar Ministerie in Bologna heeft woensdag de Italiaanse posterijen verboden postpakketten te bezorgen bij instellingen van de Europese Unie.
(Bron)

Een lopende wekker verstuurd uit Bologna, met als afzender Osama, zou die aankomen?
Gasexplosie in woonwijk Koog aan de Zaan

KOOG AAN DE ZAAN - Kortsluiting in een hoogspanningskabel heeft woensdagochtend rond 04.00 uur geleid tot een gasexplosie in de Bosjesstraat in Koog aan de Zaan. Niemand raakte hierbij gewond. Alleen twee geparkeerde auto's zijn licht beschadigd geraakt en er is een gat van een paar vierkante meter in de weg ontstaan.
De explosie ontstond na kortsluiting in een ondergrondse elektriciteitskabel. Door de explosie tijdens de kortsluiting werd een daarnaast gelegen gasleiding geraakt, waarna de gasexplosie plaatsvond. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf NUON gebeurt een dergelijke explosie vrijwel nooit.
Drie woningen moesten uit voorzorg worden ontruimd. Als gevolg van de explosie en het lek in de gasleiding ontstond een brand met vlammen van drie meter hoog. Na ongeveer twee uur was de brand geblust en konden de bewoners van de drie huizen weer terug.
Hoe de kortsluiting heeft kunnen ontstaan, is niet bekend. "Dat gaan we zaterdag onderzoeken", aldus de woordvoerder van NUON. Twee huishoudens hebben tot 10.30 uur nog zonder gas gezeten. De elektriciteit kon worden omgeleid, zodat de huizen in de omgeving vrijwel meteen weer stroom hadden, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Kerncentrale Borssele weer opgestart

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele in Zeeland is woensdag, na een onderbreking van twee dagen, weer opgestart. Dit heeft een woordvoerder van NV Elektriciteits-Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) bevestigd. Het opstarten van de centrale neemt ongeveer zestien tot achttien uur in beslag.
De centrale werd maandag uit voorzorg uit bedrijf genomen, vanwege een storing in een veiligheidsklep in het nucleaire gedeelte. Het stilleggen van de centrale nam ruim zestien uur in beslag. Voor de reparatie van de klep werd een dag uitgetrokken. Totdat de kerncentrale weer volledig operationeel is, nemen andere centrales tussentijds de stroomvoorziening over.
(Bron)
Verdachte koffer Schiphol bevatte uitlaat

REUVER - In de 'verdachte' koffer die dinsdag op Schiphol werd aangetroffen en waarvoor twee hallen werden ontruimd, zat een uitlaat. Die uitlaat was afkomstig van het bedrijf Dr. Jekill & Mr. Hyde uit Belfeld en was bedoeld voor de wereldbeurs voor motoren en auto's CES in Las Vegas, USA. Dat verklaarde de in het Limburgse Reuver wonende eigenaar Wim Meusen (56) van het Belfeldse bedrijf woensdag.
Meusen vond een jaar geleden de elektronisch regelbare uitlaat voor Harley Davidsonmotoren uit, waarmee de bestuurder aan het stuur van de motor het geluid aan de achterkant kan regelen. Voor deze uitvinding heeft Meusen wereldwijd patent, en inmiddels heeft zijn bedrijfje zo'n zeshonderd uitlaten over de hele wereld verkocht. Dinsdag verstuurde hij een aluminium diplomatenkoffertje met zo'n uitlaat via TPG-post naar Las Vegas.
Op Schiphol zag men de uitlaat met elektronische besturing aan voor een bom. "Achteraf gezien eigenlijk wel logisch", zegt Meusen woensdag. "Want zo'n uitlaat ziet er op de scan juist door de elektronische besturing en de bedrading uit als een bom met ontstekingsmechanisme."
Woensdagochtend werd Meusen gebeld door de politie van Schiphol. Hij wist op dat moment nog niets van de gebeurtenissen op het vliegveld dinsdag. "Ik heb dat dinsdag niet meegekregen, maar toen ik hoorde wat het koffertje met de uitlaat teweegbracht, dacht ik, wat een gedoe! Vorige week stuurde ik nog vier uitlaten naar Canada, en dat leverde op Schiphol geen problemen op. Blijkbaar is dit koffertje voor Las Vegas op een wat vreemde plek terechtgekomen."
(Bron)

dinsdag, december 30, 2003

Vrachtschip verloor ruim vijftig extra gifvaten

DEN HELDER - Het schip Andinet, dat bij de storm van 21 december op de Noordzee drie containers met 630 vaten giftig arseenpentoxide verloor, blijkt ook tussen de vijftig en zestig losse vaten met dezelfde substantie te zijn kwijtgeraakt. Dit maakte Rijkswaterstaat dinsdagavond bekend.
Volgens Rijkswaterstaat is bij een inspectie van het schip na aankomst in het Noord-Duitse Bremerhaven duidelijk geworden dat de vaten van boord zijn geslagen. Tijdens de storm zijn containers aan dek van het schip gaan schuiven, waarna ten minste een ervan is opengesprongen. Van de vaten met gif die eruit rolden, zijn er vijftig tot zestig in zee beland. De schatting is gebaseerd op de ladinglijsten van de Andinet, die onder Ethiopische vlag vaart.
De inspectie van de lading van het schip is volgens Rijkswaterstaat vertraagd doordat verschillende gifvaten aan boord zijn gaan lekken. Hierdoor moest eerst het dek worden gereinigd en kon aansluitend pas de inspectie van de containers zelf beginnen.
Op basis van de berichten uit Duitsland houdt Rijkswaterstaat er nadrukkelijk rekening mee, dat toch gif in de Noordzee is beland. Volgens een woordvoerder is echter niets te zeggen over de hoeveelheid, over de toestand van de vaten die in zee zijn beland of de plek waar ze zich bevinden.
De verzekeraar van de Andinet is inmiddels gevraagd ze op te sporen en te bergen. Hoewel de kans gering is dat ze aanspoelen, waarschuwt Rijkswaterstaat strandbezoekers alert te zijn op zowel rode vaten als rode zakken en de kustwacht, de gemeente of de politie te bellen als ze worden waargenomen.
De verzekeraar van de Andinet is in onderhandeling met twee bedrijven voor de berging van de drie containers, die dinsdag werden gelokaliseerd. Dinsdagavond werd nog gewerkt aan de inspectie van de derde container, nadat eerder op de dag was gebleken dat uit de overige twee geen gif in de Noordzee lekt.
Het bergingsbedrijf moet speciale voorzorgsmaatregelen treffen bij de berging, omdat de containers zijn verzwakt. De vaten worden na het lichten van de containers mogelijk oververpakt. Volgens Rijkswaterstaat is het streven nog steeds de drie containers voor woensdagavond te hebben geborgen.
(Bron)
VS verbieden dieet- en dopingmiddel efedrine

WASHINGTON - De Verenigde Staten verbieden het omstreden dieet- en dopingmiddel efedrine. Minister Tommy Thompson van Volksgezondheid kondigde dinsdag aan dat het verbod binnen twee maanden van kracht wordt.
Het is de eerste keer dat de Amerikaanse regering een voedingssupplement verbiedt. Het verbod is gebaseerd op een uitgebreide wetenschappelijke studie naar meer dan 16.000 klachten van gebruikers over negatieve bijwerkingen.
Efedrine wordt het meest gebruikt in de vorm van een voedingssupplement bij afslankkuren. Sporters gebruiken het product om hun prestatievermogen te vergroten. Gebruik van het plantaardige preparaat kan volgens deskundigen schade aan het hart veroorzaken. In de VS zouden als gevolg daarvan ongeveer 150 mensen zijn overleden. Een van de bekendste slachtoffers is de 23-jarige honkbalprof Steve Bechler, die in februari tijdens een training stierf.
"Deze actie moet gebruikers duidelijk maken dat het nu tijd is om te stoppen met het innemen van dit voedingssupplement. Het is gewoon te riskant", zei Thompson. Een aantal Amerikaanse ondernemingen heeft overigens de afgelopen tijd al besloten op te houden met de verkoop van producten met efedrine, omdat zij bang zijn voor peperdure schadevergoedingsprocessen. De producenten hebben steeds benadrukt dat zij gebruik van efedrine volgens de voorschriften niet riskant vinden.
Volgens de farmaceutische branche gebruiken twaalf tot zeventien miljoen Amerikanen efedrine.
(Bron)

Ik voel een nieuwe spamgolf aankomen...
Vaste logprik deze tijd van het jaar:

Een auto of motor cadeau bij de eindejaarsmis

HOUSTON - Een kerk in de Amerikaanse stad Galveston gaat woensdag een auto en een motor weggeven aan bezoekers van de oudejaarsavonddienst. Het is het hoogtepunt van een actie om meer gelovigen te trekken. Bezoekers van de kerk hebben sinds 30 november voor elke dienst die zij hebben bijgewoond, een lot gekregen. Vaste bezoekers die een gast meenamen, kregen zelfs twee loten per keer.
De trekking voor de nieuwe Chrysler PT Cruiser en de Harley Davidson Sportster vindt plaats aan het einde van de oudejaarsdienst in de Abundant Life Christian Center in Galveston, meldde de Houston Chronicle dinsdag. Dominee Walter Hallam zei tegen de krant dat hij wel twaalf auto's en motoren zou willen weggeven als de kerk het zou kunnen betalen.
"Ik vertel de mensen dat ik niet in de autobusiness of de motorbusiness zit. Ik zit in de Jezusbusiness en de mensenbusiness. De actie is een aanmoediging om mensen te helpen op deze speciale avond naar de kerk te komen."
Het is niet de eerste keer dat de kerk prijzen uitlooft voor kerkgangers. Gewoonlijk gaat het echter om voedsel, zoals hammen en kalkoenen. Om het kerkbezoek aantrekkelijker te maken heeft de kerk begin dit jaar een Starbuck's koffiebar geopend.
(Bron)
Nederlanders wisselen nog steeds gulden in voor euro

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) kent deze dagen topdrukte van Nederlanders die hun oude, vertrouwde guldens komen omwisselen in euro's. Dagelijks bezoeken 150 personen de Amsterdamse hoofdvestiging van de centrale bank. Maar de gulden is nog lang niet uitgestorven. Er zwerft nog voor ruim 1,1 miljard euro aan guldens rond.
“Vooral in de vakanties merken we dat het druk wordt”, aldus een woordvoerder van DNB dinsdag. “We krijgen dagelijks ook ongeveer zeventig telefoontjes van mensen die willen wisselen.”
In het jaar 2003 is er voor ongeveer 75 miljoen euro aan munten en biljetten ingeleverd. Er zijn nog 41 miljoen biljetten in omloop met een waarde van 650 miljoen euro. Van de munten zwerven er nog 3,6 miljard in het rond met een gezamenlijke waarde van 500 miljoen euro.
DNB heeft vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar. De bank verwacht dat ongeveer 430 miljoen euro aan biljetten en munten nooit zal worden ingeleverd.
Alleen particulieren mogen hun geld omwisselen. Dat is een doorn in het oog van Hans Breukhoven, de directeur en eigenaar van de muziekwinkelketen Free Record Shop. Hij daagt zowel DNB als de Nederlandse staat voor de rechter, omdat hij het niet eerlijk vindt dat particulieren wel mogen wisselen en bedrijven niet. Met acties haalde Breukhoven voor duizenden guldens aan biljetten en munten op. Daar kan hij nu niets mee.
Munten mogen tot 2007 worden ingewisseld en biljetten tot 2032.
(Bron)
Vooruit.
Kijk, hier word ik nou ineens weer een stuk blijer van :-) Ik voldoe nog steeds niet aan de smaak van bepaalde mensen. Hoera!
Passant dooft levensgevaarlijke vuurwerkbom

GRONINGEN - Een ambtenaar van Oude Pekela is aan ernstig letsel ontsnapt toen hij een vuurwerkbom uittrapte. Een 19-jarige inwoner van Oude Pekela gooide de zelfgemaakte granaat op de parkeerplaats van een winkelcentrum, aldus de politie dinsdag. De jongen is aangehouden.
Het projectiel was gewikkeld in een doek, waardoor niet direct te zien was wat het precies was. De toevallig aanwezige medewerker van de gemeente zag het brandende object rollen en trapte de bom direct uit.
De bom bestond uit een met kruit gevulde pijp. Volgens een eerste schatting zou het vuurwerk de explosiekracht van een handgranaat hebben gehad. Volgens de politie had de man geen idee hoe gevaarlijk de bom was. Het projectiel is inmiddels overgedragen aan het Explosieven Opruimingscommando van de landmacht.
De vermeende bommenmaker maakte deel uit van een groep jongeren die wordt verdacht van tientallen misdrijven in Oude Pekela. Door brandstichting en vernieling zouden zij forse schade hebben veroorzaakt.
(Bron)
Verzoekje. Of al die types die nu spelen met vuurwerk, alvast gewond kunnen raken. En of al die types die het nodig vinden vuurwerk naar dieren en/of mensen te gooien, gewoon zelf ook kunnen ontploffen.
TT 130 Duitsland vreest aanslag op ziekenhuis

HAMBURG - De Duitse politie heeft dinsdagmiddag in Hamburg een militair ziekenhuis afgegrendeld. De politie beschikt over ‘concreet bewijs’ dat radicale moslims buiten de kliniek een autobom wilden laten ontploffen, zo meldde een woordvoerster. In het gebouw worden onder meer gewonde Amerikaanse militairen uit Irak behandeld.
De politie heeft het gebouw na een tip van de Duitse inlichtingendiensten onder strenge bescherming gesteld en nabijgelegen straten afgesloten. De diensten zouden ook over namen beschikken van personen die de aanslag voorbereidden.
(Bron)

Wat ik nou niet snap - ze weten wie wat waar wanneer wil doen, en blijkbaar weten ze dat op tijd om een aanslag te verijdelen maar te laat om risico geheel en al te voorkomen?
Ik word er een beetje paranoïde van. En dan niet in de zin van 'ze willen aanslagen plegen', maar in de zin van 'zijn al die verhalen over ternauwernood voorkomen aanslagen wel waar?'.
Helft Nederlanders kent Gouden Eeuw niet

AMSTERDAM - Bijna 60 procent van de Nederlanders weet niet dat de Gouden Eeuw de zeventiende eeuw is. Bijna 90 procent herkent wel de Nachtwacht van Rembrandt. Meer dan de helft van de bevolking weet Het Melkmeisje van Vermeer te identificeren.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO onder 516 Nederlanders van 15 jaar en ouder, waarvan de uitkomsten dinsdag zijn bekendgemaakt. Opdrachtgever is het Rijksmuseum in Amsterdam naar aanleiding van de tentoonstelling 'De Meesterwerken'. Aan de hand van ruim 400 kunstwerken vertelt het museum in deze expositie het verhaal van het politieke, economische en artistieke wonder van de Gouden Eeuw.
Het kennen van belangrijke personen uit de zeventiende eeuw is sterk afhankelijk van de leeftijd. In het algemeen zijn ouderen beter op de hoogte dan jongeren. Zo kent 60 procent van de 65-plussers Het Melkmeisje, onder Nederlanders van 15 tot 24 jaar is dat 35 procent.
Zeeheld Michiel de Ruyter wordt het meest genoemd als een belangrijk persoon uit de Gouden Eeuw, gevolgd door dichter/schrijver Joost van den Vondel en Johan de Witt. De raadspensionaris is bekend bij 90 procent van de 65-plussers. Bij jongeren tot 24 jaar is De Witt bij 47 procent bekend.
Eenderde van de Nederlandse bevolking weet dat de 80-jarige oorlog eindigde in de zeventiende eeuw. Ruim driekwart weet wel dat de Spanjaarden toen de tegenstander waren. Ook hier geldt dat jongeren tot 24 jaar er het meest naast zitten en andere landen noemen.
(Bron)
Helikopter met kerstman neergestort

BELGRADO - In de Servische stad Kragujevac is dinsdag een kerstman gewond geraakt toen de helikopter waarin hij zat neerstortte. Ook zes andere mensen raakten gewond, zo berichtte het persbureau Beta.
Vier gewonden zijn er ernstig aan toe, maar niemand verkeert in levensgevaar. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Het toetsel stortte neer toen het al aan het landen was, op slechts op enkele honderden meters afstand van een groep van duizend kinderen die de kerstman opwachtten.
De christelijk-orthodoxe Serviërs vieren kerstfeest op 7 januari. De kerstman wilde de wachtende kinderen voor de jaarwisseling cadeautjes brengen.
(Bron)
Blinde man mag niet meedoen aan Dakar Rally

PARIJS - Hij zou de eerste blinde man worden die mee zou doen aan de Dakar Rally. Alles was al voor de Fransman Michel Point geregeld, de organisatie van het evenement had zelfs een routeboek in braille voor hem laten maken. Twee dagen voor de start van de rally werd hij alsnog teruggefloten. De internationale autosportfederatie FIA verbood de navigator te starten.
Point, die Toyota-rijder Nicholas Richard zou assisteren, reageerde furieus op de beslissing van de FIA. "Elk jaar doen er mensen mee met fysieke problemen. Ze zouden me moeten toestaan om het in ieder geval te proberen. Als het niet gaat, stop ik", aldus Point.
De boosheid van de 53-jarige navigator, die voor een blindeninstituut werkt, ging zo ver dat hij de Franse president Jacques Chirac heeft opgeroepen in te grijpen. "Chirac heeft gehandicapten hoog op zijn prioriteitenlijst staan. Het wordt tijd voor actie in plaats van woorden.
(Bron)
Google geeft Balkenende een ‘raar kapsel’

AMSTERDAM – Het is de Nederlandse ‘webloggemeente’ gelukt. Op eerste kerstdag gaf de zoekterm ‘raar kapsel’ op Google als eerste resultaat de biografie van Jan-Peter Balkenende.
Drie weken geleden begon de actie. Webloggers plaatsen massaal linkjes op hun websites naar de biografie van de premier. Het doel was om de pagina van Balkenende als eerste zoekresultaat te krijgen met als zoekterm ‘raar kapsel’.
De webloggers wisten maar al te goed hoe het systeem van Google in elkaar zit. Hoe meer gelinkt wordt naar een pagina, hoe hoger de pagina bij de zoekresultaten verschijnt. Op deze manier ordent Google zijn zoekresultaten.
De Nederlandse webloggers kopieerde deze actie van hun Amerikaanse collega’s. Een soortgelijke en ook zeer succesvolle grap werd namelijk uitgehaald met president Bush. De term ‘miserable failure’ werd massaal gelinkt naar de biografie van Bush. Als er op Google naar een ‘ellendige mislukkeling’ wordt gezocht, prijkt de biografie van de machtige president bovenaan de lijst.
Ook Yahoo laat zich ongewild meeslepen in de actie. Balkenende krijgt in deze zoekmachine een tweede plaats met zijn rare kapsel.
(Bron)
Vertrekhallen Schiphol weer vrijgegeven

SCHIPHOL - De vertrekhallen 1 en 2 van Schiphol zijn dinsdagmiddag om 16.00 uur weer vrijgegeven. De hallen werden kort na 13.00 uur ontruimd nadat de Koninklijke Marechaussee een verdachte koffer aantrof.
Het Explosieven en Opruimingscommando onderzocht de koffer, maar trof niks verdachts aan.
(Bron)
TT 120 SCHIPHOL Op Schiphol zijn vertrekhal 1 en 2 even na 13.00 uur wegens de vondst van een verdachte koffer ontruimd. Ook de rijbaan voor taxi's is afgesloten. De marechaussee doet onderzoek.
TT 105 Bombrief bij Eurojust in Den Haag

DEN HAAG Bij Eurojust in Den Haag is een bombrief bezorgd. Het pakketje is niet ontploft. Europese instellingen hebben de laatste dagen te maken met een serie van dit soort aanslagen.
Eurojust is de organisatie van Europese Openbaar Ministeries. Het treedt op bij grensoverschrijdende misdaad in de EU.
TT 126 Mogelijk 50.000 doden door beving

TEHERAN Het dodental van de aardbeving in Iran kan oplopen tot 50.000, zo heeft de Iraanse regering verklaard. Tot nu toe zijn er 28.000 lichamen geborgen. De afgelopen dagen zijn ruim 2000 mensen levend onder het puin vandaan gehaald.
TT 125 Pro-Europeaan formateur op Cyprus

ANKARA De Turks-Cypriotische leider Denktash heeft Mehmet Ali Talat benoemd tot formateur. Talat leidt de partij die voor hereniging is met Grieks-Cyprus. Hij wil dat Cyprus als geheel in mei 2004 kan toetreden tot de EU.
Talat en zijn Republikeinse Turkse Partij behaalden de meeste stemmen bij de verkiezingen van half december. Samen met een kleine partij die eveneens hereniging nastreeft, heeft hij precies de helft van de parlementszetels.
Talat moet dus steun zien te vinden bij een van de partijen die nu deel uitmaken van de regeringscoalitie. Die zijn allemaal tegen hereniging.
TT 120 BORSSELE De kerncentrale Borssele is door een storing sinds gisteren buiten bedrijf. Door een technisch probleem aan een veiligheidsklep liep de temperatuur te hoog op.
TT 120 AMSTERDAM Mat Herben ambieert bij de volgende verkiezingen niet meer het lijsttrekkerschap van de LPF, heeft hij in het blad Metro verklaard. Hij is er nog niet uit of hij terug wil keren als Kamerlid.
TT 107 Opnieuw onrustig in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM De politie heeft in de wijk Floradorp in Amsterdam gisteravond zeventien mensen opgepakt. Zij richtten vernielingen aan, staken vuurwerk af en gooiden vuurwerk naar agenten, meldt een woordvoerder van de politie. Ook werden er molotovcocktails gegooid.
Het is sinds zaterdag onrustig in de wijk, omdat de bewoners met oud en nieuw geen traditionele kerstbomenverbranding mogen organiseren. Eerder arresteerde de politie al dertien wijkbewoners.
Vorig jaar liep de verbranding uit de hand. Naast kerstbomen gingen meubels en twee gestolen auto's in vlammen op. Ook braken er toen relletjes uit.

Kweenie, zag gisteren een paar bewoners op tv die uitspraken deden als 'Het is onze wijk en wij bepalen hier wat er gebeurt'. Als een Marokkaan zoiets zou zeggen zou de pleuris uitbreken.
En dat fikkie van vorig jaar was 40 bij 40 meter en zodanig uit de hand gelopen dat er met de bewoners afspraken zijn gemaakt. Die ze nu schijnbaar weer vergeten zijn.
Zwangere vrouw vermoord om foetus

KANSAS - In de Amerikaanse staat Oklahoma bereidt het Openbaar Ministerie de aanklacht voor tegen een vrouw die wordt verdacht van moord op een zwangere vrouw. De aanklacht betreft in ieder geval een dubbele moord; nadat ze de aanstaande moeder had doodgeschoten sneed ze de buik van haar slachtoffer open om de foetus weg te nemen. Dat hebben lokale media maandag gemeld.
Volgens de nieuwssite The Kansas City Channel werd het lichaam van de vermoorde 21-jarige vrouw vrijdag gevonden in een veld bij Holdenville. Ze was in het hoofd geschoten en haar buik was opengesneden. De verdachte is een 37-jarige vrouw die zich met een dode foetus in een ziekenhuis had gemeld en zich voor de moeder had uitgegeven. DNA-onderzoek moet nog aantonen of het ongeboren kind van het slachtoffer is.
Volgens de politie staat het motief nog niet definitief vast, maar had de verdachte al bijna tien maanden lang beweerd dat ze zwanger was.
(Bron)
Nepagenten ontvoeren Rotterdammer in Hoofddorp

HOOFDDORP - Twee mannen die zich voordeden als politieagent hebben maandag in Hoofddorp een 24-jarige Rotterdammer ontvoerd. De nepagenten overmeesterden de man op het Dik Tromplein. Later op de middag lieten ze hem vrij. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.
De ontvoerders vertelden getuigen dat ze politieagent waren. Het slachtoffer moest in de auto van zijn vriendin gaan zitten. De ontvoerders reden met hem in de richting van Amsterdam. In de loop van maandagmiddag lieten ze de Rotterdammer gaan. De politie vermoedt dat dit in het Westelijk Havengebied was.
De politie verhoort het slachtoffer dinsdag. Zij heeft de daders nog niet gepakt. Over het motief van de ontvoering tast de politie nog in het duister.
(Bron)
Huizenbezitters in Frankrijk massaal gecontroleerd

DEN HAAG - De belastingdienst zal Nederlanders die een tweede huis in Frankrijk hebben, massaal op de korrel nemen. De Franse overheid is volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën bereid een lijst van alle Nederlanders met een tweede huis aan de Nederlandse fiscus te overhandigen. Het gaat om 200.000 tot 300.000 woningen.
De Nederlandse fiscus heeft de jacht op mensen met een tweede huis over de grens al enige tijd geopend, maar beschikte tot nu toe alleen over de namen van mensen die nog niet zo lang een huis in Frankrijk hebben.
De belastingdienst richt zijn pijlen niet op de woning, omdat daarover vaak in het buitenland al belasting wordt betaald. De fiscus hoopt via de informatie over het tweede huis spaargeld op te sporen en erachter te komen hoe de woning is gefinancierd. Het vermoeden is dat er veel spaarrekeningen zijn waar geen belasting over wordt betaald. De Nederlandse fiscus zou daar aanspraak op kunnen maken.
Ook zou de aankoop van een woning kunnen zijn gebruikt om geld wit te wassen. "We vragen ons af hoe mensen aan het geld zijn gekomen", aldus de woordvoerder van het ministerie.
(Bron)

Tip voor volgend jaar: eis van iedereen met spaargeld een uitgebreide verklaring hoe ze eraan gekomen zijn. Maak een formule met wat een gemiddelde Nederlander per maand kwijt is en kijk of het wel klopt dat iemand een x bedrag heeft kunnen sparen.
Niemand is onschuldig tot ie zèlf het tegendeel heeft kunnen bewijzen!
Voor de armoelijers onder ons gaan Sociale Dienst en GAK hetzelfde doen, maar dan andersom: klopt het wel dat iemand niets heeft kunnen sparen? Met uiteraard een geheel andere berekening van de maandlasten, want verschil moet er zijn.
Jongen verwondt politieman met vuurpijl

ROTTERDAM - Een 17-jarige jongen heeft maandagavond in Rotterdam een 31-jarige politieman met een vuurpijl aan zijn hoofd verwond. De jongen schoot de vuurpijl in de richting van de agent, nadat die hem op het Brabantseplein had aangesproken over het afsteken van vuurwerk.
De politie heeft hem aangehouden wegens poging tot zware mishandeling. Een arts heeft de agent behandeld aan een brandwond op zijn achterhoofd.
(Bron)
Utrecht stelt koudweerregeling voor daklozen in

UTRECHT - In Utrecht gaat woensdag de koudweerregeling in voor de opvang van daklozen. De regeling biedt (verslaafde) dak- en thuislozen zeventig slaapplaatsen, bovenop de al bestaande opvang. Dat heeft de GG&GD dinsdag gezegd.
De regeling gaat in omdat de temperatuur vanaf woensdag flink daalt. Volgens de laatste weersvoorspellingen daalt het kwik woensdag tot min drie. Ook de dagen daarna blijft het koud. Zaterdag wordt zelfs een minimumtemperatuur van zeven graden onder nul verwacht.
De meeste extra slaapplekken zijn ingericht in een pension van het Leger des Heils. Andere maatregelen om daklozen tegen de gevolgen van de kou te beschermen zijn ruimere openingstijden van opvangvoorzieningen en een verdubbeling van het aantal maaltijden voor daklozen in het zogenaamde Smulhuis.
In Utrecht geldt de regel dat de koudweerregeling van kracht wordt zodra de gevoelstemperatuur overdag volgens de weersverwachting drie dagen onder nul komt te liggen.
(Bron)
Gifcontainers gevonden

DEN HELDER - De drie gifcontainers die anderhalve week geleden tijdens stormachtig weer in de Noordzee terechtkwamen, zijn gevonden. Dat heeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat dinsdag gezegd. De containers liggen op ongeveer dezelfde locatie als waar ze overboord sloegen, ongeveer 22 kilometer uit de kust, tussen Texel en Vlieland.
Twee van de drie containers zijn inmiddels geïdentificeerd. Hoewel een ervan is gescheurd, lekt uit de vaten in beide gevonden containers geen gif de Noordzee in, aldus Rijkswaterstaat. Hoe het met de derde container is gesteld, moet in de loop van dinsdagmiddag duidelijk worden.
(Bron)
Barbienaakt
De Amerikaanse kunstenaar Thomas Forsythe heeft het recht foto's van naakte Barbiepoppen te maken en tentoon te stellen, zo oordeelde een hof van beroep in San Francisco. In de fotoserie 'Food Chain Barbie' worden naakte Barbiepoppen bedreigd door ouderwetse keukenmachines. Ook worden er in tortilla's gewikkelde en met saus overgoten Barbiepoppen in een ingeschakelde oven getoond.
(Bron)
Dit is niet helemaal wat er wordt bedoeld met 'vogelhuisje' geloof ik... Iemand schijnt te denken dat het een combinatie is van een krabpaal en een zelfbedieningsrestaurant. Zodra er vogels in de tuin komen, loopt meneer naar het huisje, en hé, dan blijven die vogels daar ver vandaan.

maandag, december 29, 2003

TT 704 Rustig, meest droog en geregeld zon met in de nacht meest lichte vorst. Vanaf donderdag grote kans op sneeuw en soms veel wind. Middagtemperatuur iets boven het vriespunt.
Piloot vliegt ongehinderd over New York

NEW YORK - Een Amerikaanse piloot is er ondanks strenge veiligheidsmaatregelen in geslaagd om ongehinderd over de verboden zone boven New York te vliegen. Dat meldden Amerikaanse media maandag.
Na zijn vlucht over het voor vliegverkeer afgesloten gebied koerste de onervaren piloot naar Manhattan om zijn drie vrienden aan boord het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge te laten zien. De man wist zondag onder meer langs het VN-hoofdkwartier te vliegen, voor een helikopter van de politie hem dwong te landen. Na de landing verontschuldigde de 46-jarige vlieger zich voor zijn onwetendheid en liet de politie hem weer gaan.
Op dezelfde dag slaagde een dronken man erin een bus te stelen en daarmee naar het vliegveld John F. Kennedy te rijden. De actie heeft de veiligheidsdiensten verontrust, aldus de krant Daily News. Bussen worden, net als onder meer ambulances en brandweerauto's, extra in de gaten gehouden uit angst dat ze worden misbruikt door terroristen.
(Bron)
Explosie Lelystad veroorzaakt door snijden in gasslang

LELYSTAD - De overspannen vrouw, die op eerste kerstdag een gasexplosie veroorzaakte in een flat in Lelystad-Haven, heeft zitten rommelen met de aanvoerslang van haar gasfornuis. Ze was van plan het fornuis te verkopen, maar het lukte haar niet de slang netjes los te koppelen. Ze heeft daarop de slang doorgesneden. Vervolgens trok ze ook een deel van de koperen gasleiding van de muur. Dat maakte de politie maandag bekend.
De 41-jarige bewoonster hoopte met de verkoop van het fornuis een einde te maken aan de bezoeken van onuitgenodigde drugsverslaafden, die altijd bij haar wilden mee-eten. Nadat ze de slang had doorgesneden, besefte de vrouw dat er gas haar woning instroomde. Mogelijk in paniek trok ze vervolgens ook een deel van leiding uit de muur. De situatie liep daarom nog verder uit de hand. De bewoonster vluchtte midden in de nacht in verwarde toestand het flatgebouw uit. Pas na een wandeltocht van enkele kilometers op blote voeten belde zij in de wijk Schoener bij een willekeurig adres aan voor hulp.
De bewoonster van dat huis tipte direct het alarmnummer 112. Drie brandweerlieden en een medewerker van de Lelystadse woningstichting Centrada probeerden in het ontruimde flatgebouw rond 04.15 uur net de gaskraan af te sluiten, toen de verwarmingsketel aansloeg. Het vonkje veroorzaakte een ontploffing, omdat het gas zich al door de woning had verspreid. De vier hulpverleners raakten daarbij gewond.
De medewerker van Centrada en een brandweerman liggen nog steeds in een ziekenhuis in Groningen. Zij hebben brandwonden aan hun hoofd en handen. Drie huurders hebben maandag van de woningstichting een tijdelijk huis gekregen, omdat hun eigen flatje voorlopig onbewoonbaar is. Hun woningen lagen direct onder of boven de ontplofte woning. Dertien flatgenoten mochten als laatste groep van de ongeveer zestig bewoners maandag wel terug naar huis.
De politie bevestigde kort na de explosie dat de vrouw al jarenlang overlast veroorzaakt in de buurt. De bewoonster zit momenteel als verdachte in voorarrest. De rechter-commissaris besluit dinsdag wat er met haar gaat gebeuren.
(Bron)
Bompakketje onderschept bij Europol in Den Haag

DEN HAAG - In het kantoor van Europol is maandag aan het eind van de middag een bompakketje bezorgd en onderschept. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) ging het om een echte bom en kon de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) het pakje op tijd onschadelijk maken. Niemand raakte gewond.
Het OM onderzoekt waar het pakketje vandaan komt, aldus de woordvoerster. De bom werd in het gebouw aan de Raamweg afgeleverd.
(Bron)
TT 127 Trichet krijgt verdachte brief

FRANKFURT In de postkamer van de Europese Centrale Bank in Frankfurt is een mogelijke bombrief onderschept aan ECB-president Trichet. De brief was in het Italiaanse Bologna gepost en wordt nu onderzocht.
De voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi opende eergisteren in zijn huis in Bologna ook een bombrief die afkomstig was uit die stad. Prodi raakte daarbij niet gewond.
Vorige week ontplofte er twee kleine bommen bij het woonhuis van Prodi. Ook daarbij raakte niemand gewond. Een onbekende anarchistische groepering heeft die aanslagen opgeëist.
Overvallers brengen slachtoffer thuis voor kerstdiner

Overvallers hebben hun slachtoffer op kerstavond naar huis gebracht. Zo kwam hij alsnog op tijd voor het kerstdiner. De carjackers onderschepten de man in een politiewagen nabij Parijs en maakten een omweg van 300 kilometer uit medelijden.
De twee overvallers hielden het slachtoffer in de buurt van Parijs tegen. Met een politiewagen en verkleed als agenten stapten ze gewapend af op het slachtoffer. Ze hadden de man eerst met een loeiende sirene achtervolgd. Hun doelwit was een bestelwagen vol luxekledij van Yves Saint Laurent en Gucci. Toen de buit binnen was kregen de overvallers plots medelijden. Ze reden 300 kilometer om en brachten de man thuis in Saint Soupplets voor het kerstdiner. Echt onder de indruk was het slachtoffer niet. Hij diende een klacht in bij de politie.
(Bron)

Ik las in eerste instantie iets kannibalistisch in die titel...
Afluisterpoep en robotvissen

Toen de uitvinders van spionagesnufjes voor de CIA afluisterapparatuur voor gebruik in de jungle ontwikkelden, ontwierpen ze de microfoon zo dat de vijand nooit in de verleiding zou komen om hem op te rapen: het apparaatje kreeg de vorm van een tijgerdrol. De vuistgrote, bruine zender gaf exact door welke paden de rebellen van de Vietcong in de oorlog in Vietnam gebruikten.
Het Directoraat voor Wetenschap en Technologie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA viert zijn 40ste verjaardag door een aantal van zijn geheimen te onthullen in een nieuw museum in zijn hoofdkwartier in Washington. Naast de junglezender worden onder meer een robot-meerval, een op afstand bestuurbare libel en een camera die op een duif kan worden bevestigd, tentoongesteld.
De missies van de duiven waren pas mogelijk nadat de uitvinders van de CIA een camera hadden ontwikkeld die licht genoeg was. Eerdere vluchten mislukten omdat de overbelaste duif na twee dagen 'spioneren' alleen nog maar kon lopen naar zijn thuisbasis.
De CIA stelt overigens niet alleen zijn successen tentoon in het museum. Zo staat er ook de op afstand bestuurbare libel die minuscule zendertjes op de buitenkant van ramen moest aanbrengen. Maar de zogeheten 'insectothopter', die was uitgerust met een minimotortje, kon niet tegen de wind in vliegen.
Het museum is alleen toegankelijk voor medewerkers van de CIA en speciale gasten. Naar de op dit moment door de dienst gebruikte snufjes kan de bezoeker slechts gissen.
(Bron)
Begraven zoon blijkt springlevend

Charles Wyckoff en zijn vrouw hadden net hun 23-jarige zoon Kevin begraven toen de telefoon ging. "Hallo pa", zei Kevin. "We hebben vandaag net je begrafenis gehad", reageerde Charles verbijsterd. "Weet ik, heb ik gehoord", zei Kevin.
Het transcript van het telefoongesprek werd woensdag vrijgegeven door het ministerie voor gevangeniszaken van de staat Oklahoma. Kevin zat een straf van vijf jaar uit - onder meer wegens ontvoering - in het Lexington Assessment and Reception Center. Een medegevangene had zich in zijn cel opgehangen en er had een persoonsverwisseling plaatsgevonden. De maandag begraven gevangene was volgens het ministerie Steven Howe.
Kevin zei dat bewaarders de naam van Howe hadden laten staan op een cel waar hij naartoe was verhuisd, terwijl zijn naam was blijven staan op de cel waarin Howe zat. De autoriteiten onderzoeken of de gevangenen zonder toestemming van cel hebben gewisseld of dat bewaarders nalatig zijn geweest. Beiden waren op 5 december in de gevangenis opgenomen en leken veel op elkaar.
Het is mogelijk dat het lichaam van Howe wordt herbegraven. Ook kunnen Charles Wyckoff en zijn vrouw de kosten van de begrafenis terugkrijgen, maar dan moeten ze daarvoor wel een eis indienen.
(Bron)
Overvaller met getekende snor

De FBI zit achter een bankovervaller aan die tot nu toe acht banken heeft overvallen met als enige vermomming: een getekende snor. De overvaller sloeg zijn laatste slag in de Amerikaanse staat Minnesota. Daar overviel hij een bank in Saint Paul, die hij twee maanden daarvoor ook al had overvallen.
Getuigen melden dat het een slanke blanke man van rond de 40 jaar betreft, met een getekend snorretje. De FBI is bang dat de man, die tot nog toe geweldloos en zonder wapens werkt, binnenkort geweld gaat gebruiken.
(Bron)
Beleid tegen loverboys intensiever

Amsterdam gaat een vuist maken tegen de z.g. loverboys. Het vermoeden bestaat dat het aantal slachtoffers van loverboys toeneemt. Veelal kansarme meisjes belanden in handen van moderne pooiers, die ze eerst uitgebreid vertroetelen en vervolgens tot prostitutie dwingen.
De GG&GD gaat intensiever samenwerken met scholen, hulpinstanties en de politie om eerder te kunnen signaleren of een meisje ingepalmd wordt.
Schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen van 1000 tot 1500. Maatschappelijke organisaties vermoeden dat dat aantal veel hoger ligt omdat veel meisjes geen aangifte willen doen.
(Bron)
Ramkraak met jeep op klaarlichte dag

DE BILT - Bankrovers hebben maandag op klaarlichte dag met een jeep de pui van een bank aan de Julianalaan in Bilthoven aan puin gereden. Hun doelwit was de pinautomaat, maar of de ramkrakers geld hebben buitgemaakt is nog niet bekend.
Een onbekend aantal klanten en medewerkers van de bank is zich volgens de politie 'helemaal rotgeschrokken' toen de jeep het pand ramde. Geen van hen raakte gewond. De twee bankovervallers gingen er samen op een motor vandoor, nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd hun jeep in brand te steken. De politie kamde vervolgens de omgeving uit, maar was de daders maandagmiddag nog niet op het spoor.
(Bron)
Jonge vrouwen steeds later samenwonen

DEN HAAG - Jonge vrouwen wachten steeds langer voordat ze, al dan niet gehuwd, gaan samenwonen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag naar buiten kwam.
Driekwart van de vrouwen die in de jaren vijftig zijn geboren, had op 23-jarige leeftijd al met een partner samengewoond. Van de vrouwen die in de jaren zeventig zijn geboren, is dat de helft.
Volgens het CBS nemen jongeren "tegenwoordig meer tijd om de juiste partner te vinden". Als ze "de ware" eenmaal hebben gevonden, gaan ze wel iets sneller samenwonen dan een aantal decennia geleden.
Vrouwen die al voor hun 24e samenwoonden en in de jaren zeventig zijn geboren, hadden gemiddeld twee jaar en acht maanden verkering voordat ze met hun partner een huis deelden. Dat is een half jaar korter dan vrouwen die in de jaren veertig zijn geboren. Vrouwen die tussen hun 24e en 29e zijn gaan samenwonen, hebben eerst gemiddeld drie jaar verkering.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde ook dat ruim 40 procent van de vrouwen die voor hun 30e levensjaar hun partner hebben ontmoet, hem leerden kennen tijdens de vakantie of het uitgaan. Via vrienden en kennissen leerden 16 procent van deze vrouwen hun wederhelft kennen. School is voor 13 procent van de vrouwen de plek waar zij hun partner troffen.
Een op de vijf vrouwen leerde haar geliefde kennen op de werkplek. Zeven procent van de vrouwen heeft via internet het eerste contact met de partner gelegd.
(Bron)
Beagle 2 mogelijk in krater geland

LONDEN - De mogelijkheid bestaat dat de Marslander Beagle 2 bij de landing in een krater is terechtgekomen. Dat berichtte professor Colin Pillinger, maker van de Beagle 2, de BBC maandag.
Het gat waar de Beagle in terecht zou kunnen zijn gekomen was tot nog toe onbekend op de landingszone Isidis Planitia op de planeet Mars. Het gat zou ongeveer een kilometer groot en 700 meter diep zijn. Eerder dachten deskundigen dat de Marslander zou zijn neergestort of een kapotte antenne zou hebben.
Experts maken overuren om de radiostilte te verbreken. De hoop van de wetenschappers is gevestigd op volgend weekeinde. Op 4 januari moet het moederschip Mars Express zijn eindbestemming bereiken en daarvandaan contact maken met Beagle 2.
De Marslander had donderdag op de rode planeet moeten arriveren. Tot nu toe is geen enkel signaal vanaf de planeet ontvangen.
(Bron)
Ontsnapte verkrachter loopt tegen de lamp

AMSTERDAM - Een van verkrachting verdachte Amsterdammer die in mei tijdens een sanitaire stop in de rechtbank wist te ontsnappen, liep maandag weer in handen van de politie. De 36-jarige man was net met de trein uit Frankrijk op het Amsterdamse Centraal Station aangekomen, toen hij door passanten werd herkend en agenten hem in de boeien konden slaan.
De politie arresteerde de man in mei na een klopjacht door binnentuinen en over schuttingen in de Amsterdamse binnenstad, waarbij ook de politiehelikopter werd ingezet. De man had kort daarvoor op zijn hotelkamer een 30-jarige toeriste verkracht.
Tien dagen later was hij met het gedetineerdenbusje op weg naar de rechtbank in Amsterdam. Het arrestantenbusje stopte bij het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht om enkele gedetineerden af te zetten. De verdachte mocht naar het toilet, waar hij kon ontsnappen aan de aandacht van de parketpolitie. Hij slaagde erin om het gebouw via de hoofdingang te verlaten.
(Bron)
TT 401 Op Java is dit weekend een reuzenpython gevangen die weleens de grootste slang ter wereld zou kunnen zijn. Het beestje is bijna 15 meter lang en legt 447 kilo op de schaal. Honderden belangstellenden zijn naar de dierentuin in Curugsewu getogen om het monster met eigen ogen te aanschouwen.
Volgens het Guinness Book of Records was de grootste slang tot nog toe 9 meter en 75 centimeter lang.
Merkt u al dat de dagen langer worden?
Verdachte opgepakt na explosie in slagerij

DEN BOSCH - De politie heeft vrijdag een 27-jarige man uit Tilburg aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de explosie in een islamitische slagerij aan het Rivierenplein in Den Bosch. Dat meldde een woordvoerder van de politie zondag. De politie trof de verdachte vrijdag aan op de Mascagnistraat in Tilburg. De man was gewond en vertelde zelf dat dit door een explosie was gekomen. De man is overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.
In de nacht van donderdag op vrijdag vond er een ontploffing plaats bij een islamitische slagerij in Den Bosch. De voor- en achtergevel van het pand werden daarbij volledig verwoest. Na de explosie ontstond brand, die door de brandweer is geblust. Vier woningen boven de slagerij werden tijdelijk door de politie ontruimd. Ook de naast de slagerij gelegen panden raakten beschadigd.
De politie zei vrijdag nog geen aanwijzingen te hebben dat er opzet in het spel was.
(Bron)
Grootschalige plunderingen na aardbeving Iran

BAM - Grootschalige plunderingen belemmeren de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in de Iraanse stad Bam. Dit is maandagochtend van de plaatselijke autoriteiten vernomen.
Vrachtwagens met hulpgoederen op weg naar Bam komen geregeld vast te staan in files. Die worden veroorzaakt door rouwende of ongeruste familieleden van stadsbewoners of door dorpelingen die zich hebben opgemaakt richting Bam. De stilstaande vrachtwagens worden soms helemaal leeggeplunderd. Ook in de stad zelf is zondag veel geplunderd.
Inmiddels worden geen voertuigen meer de stad in gelaten, behalve die van hulpverleners en journalisten. In de loop van maandag wordt Bam mogelijk onder quarantaine geplaatst om de verspreiding van ziektes te voorkomen.
(Bron)
'Balkenende slechtste politicus van 2003'

Premier Balkenende is volgens de lezers van het Algemeen Dagblad met afstand de slechtste politicus van 2003. PvdA-leider Wouter Bos staat tweede.
Tegenstanders van Balkenende vinden hem een sul, niet capabel, een zeer zwak leider en wereldvreemd. Bos is een prutser, draaikont, softie en een gevaarlijke populist.
Beiden zijn blijkbaar controversieel, want Balkenende ("eerlijk en standvastig") en Bos ("verfrissend en geloofwaardig") scoren ook goed als beste politicus. Bos staat eerste, Balkenende derde. Ook VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat op beide lijsten.
(Bron)
Nederland steekt vooral duur siervuurwerk af

RIJSWIJK - De bevolking steekt bij de jaarwisseling massaal het betere siervuurwerk af. Duurdere pakketten met veilige, spectaculaire vuurpijlen voeren naar verwachting in de verkoop de boventoon. Knallers zijn in zwang bij jongeren, maar bij volwassenen minder in trek. Dat voorspelden maandag leveranciers van vuurwerk. Sinds maandag kunnen mensen legaal inkopen.
"Het knallen wordt steeds minder", zegt Ted Bogers die in de Dordtse volkswijk Vogelbuurt al achttien jaar vuurwerk verkoopt. Het betere sierwerk is in opmars, weet hij ook. "Een paar jaar geleden kostte het duurste potje acht gulden. Dat pruttelde wat. Nu verkopen we potten van 25 euro met negentien of twintig schoten. Mooi en groot spul is in. De mensen zijn het knalwerk zat. De vuurwerkramp in Enschede kan ook een punt zijn. De lol is er misschien af."
Bogers heeft vijfduizend kilo vuurwerk ingeslagen. In Twello zette grossier Van Westen Vuurwerk dit jaar al 400.000 kilo af. Moederbedrijf J.N. Schuurmans in Leeuwarden en Broekhoff Vuurwerk Dronten geven geen cijfers prijs, maar het gaat bij beide vermoedelijk om ettelijke miljoenen kilo's. J.N. Schuurmans verwacht dat de consument dit jaar gemiddeld 45 euro besteedt aan vuurwerk, het meeste van Chinese makelij. "Het schouwspel in de lucht wordt kleurrijker en spectaculairder", voorziet directeur J. Tinga.
"De effecten zijn mooier en frisser", voorspelt een zegsman van concurrent Broekhoff Vuurwerk Dronten. "Men besteedt liever 45 euro aan een mooi pakket dan aan een enorme zak met losse potten en veel goedkoop spul erin. Die trend zien we al jaren en is dit jaar nog veel sterker."
Schuurmans en Broekhoff verwachten dat de omzet ongeveer gelijk is aan die van de vorige jaarwisseling. De consument koopt ondanks de economische malaise opnieuw massaal vuurwerk in. Tinga: "De besteding zal ongeveer hetzelfde zijn. De trend is dat men minder in volume koopt en meer in kwaliteit."
(Bron)
Disney beschuldigd van plagiaat

PARIJS - Een Franse kinderboekenschrijver heeft het amusementsconcern Walt Disney aangeklaagd voor plagiaat. De door Disneys werkmaatschappij Pixar Studios gemaakte succesvolle animatiefilm Finding Nemo zou volgens Franck le Calvez gebaseerd zijn op zijn boek Pierrot le poisson-clown (Pierrot de clownvis). De Britse krant Financial Times meldde maandag dat de zaak in februari voor de rechter komt.
Le Calvez' advocaat beweert dat meerdere karakters in de animatiefilm sterke trekken vertonen met figuren uit zijn vorig jaar verschenen kinderboek. Bovendien leeft ook zijn clownvis in anemonen en worden gezinsleden door een roofvis verslonden.
[Wat niet zo heel origineel is natuurlijk... Maar ja, dat is deze beschuldiging ook niet.]
Het copyright op de figuur Pierrot le poisson-clown bestaat al sinds 1995. Le Calvez wist echter geen productiemaatschappij geïnteresseerd te krijgen voor zijn verhaal over het oranje clownvisje en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Zijn schepping zou volgens hem via een van deze ondernemingen bij Disney terecht zijn gekomen. De uitgave van 2000 exemplaren heeft hij zelf betaald.
Finding Nemo is een kaskraker en heeft volgens ingewijden dit jaar al meer dan 670 miljoen dollar opgeleverd. Het is bovendien de best verkochte dvd tot nu toe.
Disney ontkent elke vorm van plagiaat en beweert dat het om een eigen creatie gaat. De makers van Finding Nemo liggen ook onder vuur van milieuactivisten. Volgens de Financial Times beweren zij dat door de film het aantal mensen dat tropische vissen houdt, buitenproportioneel is toegenomen.
(Bron)
Lagere inkomens bezuinigen twee keer zo vaak op voeding

VOORBURG - Huishoudens met relatief weinig inkomsten bezuinigen twee keer zo vaak als grootverdieners op eerste levensbehoeften als voeding. Van de consumenten met het laagst besteedbare inkomen houdt in de huidige economisch barre tijden een op de tien vooral de hand op de knip in de supermarkt. Van de meest vermogende Nederlanders doet dit slechts 5 procent.
Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Consumenten die meer te besteden hebben, snijden eerder in het budget voor luxeartikelen, vakantie en uitgaan", aldus het CBS. In de eerste negen maanden van dit jaar hebben huishoudens in Nederland gemiddeld 0,9 procent minder geconsumeerd dan in dezelfde periode vorig jaar.
Lage inkomens bezuinigen ook bijna twee keer zoveel op drank, tabak en kleding in vergelijking met meer vermogende huishoudens. Een mogelijke verklaring dat de bezuinigingvoorkeuren zo uiteenlopen, is volgens het CBS dat gezinnen met hogere inkomens veel meer besteden aan luxe goederen en diensten en daar dan ook makkelijker op kunnen bezuinigen.
Mensen die minder te besteden hebben, weten volgens het CBS vaker ook niet meer waarop ze moeten korten als hun inkomen daalt. Zo kan van de consumenten met het laagst besteedbare inkomen bijna een op de vijf geen nieuwe bezuinigingspost opnoemen. Dat is bijna drie keer zoveel als gezinnen, die een bovengemiddeld inkomen genieten.
Het CBS noemt het wel opvallend dat consumenten, ongeacht hun inkomen, niet graag op de auto bezuinigen.
(Bron)
Nepenquête illegalen wekt woede

AMSTERDAM - Bij de politie van Amsterdam zijn tientallen boze telefoontjes binnengekomen over een formulier waarin mensen worden opgeroepen aangifte van illegalen te doen. Bij 200.000 huishoudens in de hoofdstad is een dergelijk officieel ogend 'aangifteformulier' verspreid.
"Veel mensen zijn erdoor gegriefd en gekrenkt", aldus een politiewoordvoerder maandag. Hij zegt dat de politie serieus naar de klachten kijkt. Het formulier blijkt een kunstproject te zijn, dat wordt gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Met het enquêteformulier willen de kunstenaars het vraagstuk van de illegalen nadrukkelijker op de agenda zetten. Volgende maand presenteren zij de resultaten in een debat over illegale vluchtelingen in cultureel centrum De Balie.
Het roze kaartje in een envelop met de tekst 'Belangrijke Informatie' is afkomstig van de organisatie 'Regoned', Registratie Orgaan Nederland. Volgens het formulier is het orgaan bezig met een inventarisatie van illegalen in Nederland. "Ook als u niet illegaal bent, wijzen wij u erop dat u dit formulier dient te retourneren", staat erop. De vragen gaan onder meer over het aantal illegalen in de omgeving die men kent. Ook kunnen mensen melden dat zij vermoeden dat iemand in de buurt illegaal is.
(Bron)

Ik snap dat het schokkend is, maar ik snap ook de bedoeling van de kunstenaar. In feite doet hij niets anders dan de overheid, maar dan anders verpakt. En dan is het plots veel schokkender?

zondag, december 28, 2003

TT 120 ROTTERDAM De politie in Rotterdam heeft 750 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Boven het bedrijfspand waar het vuurwerk lag opgeslagen, waren woningen gevestigd. Het vuurwerk, grote pijlen en mortieren, wordt vernietigd.
TT 401 De nabestaanden van de dertien jaar geleden overleden Osie K. Whitten doen een voormalig assistent van de medische faculteit van de Universiteit van Californië een proces aan.
Whitten stierf in 1990 aan de gevolgen van darmkanker. Zijn lichaam werd ter beschikking gesteld van de wetenschap. David Lawrence Beale werkte destijds op de pathologische afdeling van de universiteit. Afgelopen zomer werd hij gearresteerd toen de politie in zijn hobbyschuur 75 kilo aan menselijke resten aantrof. Onder de macabere collectie bevond zich ook het gebalsemde hoofd van Whitten.
TT 401 Niet de Amerikanen of de Chinezen, maar de Denen veroveren langzaam maar zeker de wereld. Dat blijkt uit gegevens van Cryos International, 's werelds grootste spermabank.
Onze vikingvrienden zijn de meest frequente donors ter wereld. Jaarlijks bezoeken duizenden Denen de centra van Cryos,dat iets meer dan 32 euro betaalt voor een portie Danish dynamite.
Het bedrijf exporteert het witte goud naar meer dan dertig landen. Vooral in de VS is de vraag naar Deense donors stijgende. Een hoge sociale acceptatie en de hoogwaardige techniek van Cryos zouden het geheim zijn van het succes.
TT 192 Prins: winterspelen in Nederland

HILVERSUM Kroonprins Willem-Alexander vindt dat Nederland best de Olympische Winterspelen zou kunnen organiseren. De prins zegt dit in het tijdschrift Ski Magazine. Het IOC-lid wijst erop dat een organiserend land voor onderdelen mag uitwijken naar een buurland.
"Je zou in Garmisch-Partenkirchen het skieën kunnen doen en in Nederland de ijssporten. Mensen beseffen niet dat dit zou kunnen. We hebben het toch steeds meer over één Europa zonder grenzen?"
Nederland maakt voorlopig geen kans op de winterspelen. Eerst komen Turijn en Vancouver aan de beurt en voor 2014 verwacht de prins China of Zuid-Korea.

Noem het dan gewoon de Eurogames.
TT 124 Blunder Bremer pijnlijk voor Blair

LONDEN De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft zijn bondgenoot Tony Blair in verlegenheid gebracht met een interview op de Britse zender ITV.
Bremer ontkende het bestaan van geheime Iraakse laboratoria voor de productie van massavernietigingswapens. De Britse premier zei deze week juist dat daar"overstelpende bewijzen" voor zijn.
"Ik weet niet wie dat beweert, maar dat is niet wat ik in het onderzoeksrapport gelezen heb", zei Bremer. "Het lijkt mij nogal misleidend". Toen Bremer hoorde dat Blair dit had gezegd, krabbelde hij terug door te verklaren dat "er wel veel informatie openbaar is gemaakt."
TT 123 "Brits toestel was doelwit aanslag"

LONDEN In Saudi-Arabië zijn twee mannen gearresteerd die een zelfmoordaanslag wilden plegen op een vliegtuig van British Airways. Een Brits parlementslid verklaart dat in The Mail on Sunday.
Het Conservatieve Lagerhuislid Patrick Mercer zegt deze informatie te hebben gekregen uit 'onbetwistbare' bron. Twee moslimpiloten wilden zich volgens hem op een Brits passagierstoestel storten.
De piloten zouden in de buurt van het vliegveld van Riyad betrapt zijn met twee vliegtuigjes vol explosieven. De Saudi's zouden de zaak in de doofpot hebben willen stoppen. BA geeft geen commentaar,maar ontkent het ook niet.
TT 122 Overlevenden gevonden in puin Bam

BAM Reddingswerkers hebben de afgelopen 36 uur zo'n 1000 overlevenden onder het puin van de Iraanse stad Bam gevonden. De gouverneur van de provincie meldde dat 2000 mensen sinds vrijdagochtend aan hun verwondingen zijn bezweken.
De aardbeving heeft al 15.000 levens geëist. Gevreesd wordt dat het dodental oploopt tot boven de 20.000. De lichamen worden zo snel mogelijk begraven.
De internationale hulp is aanwezig. Ruim 20 landen hebben teams met speurhonden, voedsel en medicijnen gestuurd. Er is nog wel een tekort aan zwaar materieel en water. Ook de VS heeft geneesmiddelen en hulpverleners over laten komen.
Nederlandse gewond aangespoeld

LA ROCHELLE - Een persoon met de Nederlandse nationaliteit is zwaargewond aangespoeld bij Sables d'Olonne, ongeveer 60 kilometer ten noorden van de havenstad La Rochelle in Frankrijk. Het zeilschip waarop de persoon voer was in stormachtig weer in nood geraakt.
Over het geslacht van de gewonde is onduidelijkheid. De Franse nationale radio repte zondag van een vrouw. Het Franse persbureau AFP meldde dat het om een Nederlandse jongen onder de achttien gaat, die is opgenomen in het ziekenhuis in Sables d'Olonne. De behandelende arts wilde geen mededelingen doen over de identiteit en het geslacht van de patiënt.
Een Brits bemanningslid van de boot is overleden en een derde opvarende, eveneens een Brit, wordt vermist. “De zoektocht naar de vermiste is nog in volle gang”, aldus de regionale coördinatiedienst voor hulpverlening Cross etel zondagmorgen.
De drie waren zondag kort na middernacht vanuit Sables d'Olonne vertrokken. Op dat moment werden windsnelheden van 130 kilometer per uur gemeten. Door de stormachtige wind brak de mast van het jacht, dat later aanspoelde op de kust van Sables d'Olonne.
(Bron)
Het stipje rechts is Venus.