zaterdag, maart 20, 2010

Kijk nou, dit kreeg ik cadeau vandaag :-)))

Helpful Hippo
'Van witwassen verdachte directeur ziekenhuis weg'

AMSTERDAM - De directeur van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen is vrijdag op staande voet ontslagen omdat hij mogelijk betrokken is bij een grote oplichtingszaak. De partner van de vermoorde Willem Endstra is een van de slachtoffers in de zaak.
Dat meldt De Telegraaf. Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt in de krant dat de directeur is ontslagen nadat hij de afgelopen tijd afspraken heeft geschonden.
Het imago van het ziekenhuis dreigt hierdoor te worden aangetast.
De oplichtingszaak draait om de ex-partner van de directeur, die in juni vorig jaar werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het oplichten van onder anderen de partner van de in 2004 vermoorde vastgoedman Endstra.
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Jonathan T. vorig jaar tevens tot het betalen van ruim zeven ton aan Anita Schuts, de ex-partner van Endstra.
Tegen de ontslagen directeur zou al bijna twee jaar een strafrechtelijk onderzoek lopen naar zijn rol in de zaak. Hij wordt ervan verdacht een kwart miljoen euro aan crimineel geld te hebben witgewassen.
Het ziekenhuis was al geruime tijd op de hoogte van het onderzoek, zo meldt de woordvoerder. De directeur zelf was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
'Duurste seksspeeltje' kost 40.000 euro

PARIJS - Een juwelier in Parijs verkoopt naar eigen zeggen het duurste seksspeeltje ter wereld. Het gaat om een speciale ring, die met 117 diamanten is afgezet en verpakt is in een witgouden dildo.
Het setje kost 40.000 euro, aldus een manager van de juwelierszaak vrijdag.
Het speeltje is ontworpen voor rijke mensen die iemand hun liefde willen verklaren op een speciale manier, aldus de man. De juwelier heeft eerder dure seksspeeltjes verkocht.
(Bron)
Studenten ontdekken nieuw soort dinosaurus

LONDEN - Twee studenten hebben een bijna compleet skelet van een nieuw soort dinosaurus ontdekt in Mongolië.
Het ras is Linheraptor exquisitus gedoopt en is onder meer familie van de befaamde Tyrannosaurus rex en de moderne vogels.
De Linheraptor valt onder de familie Dromaeosaurida. Dit zijn kleine tot middelgrote gevederde carnivoren.
Een Britse en Amerikaanse student vonden de in zeer goede staat verkerende resten van circa 75 miljoen jaar oud in de Gobi-woestijn.
''We zochten daar naar fossielen, maar dit was alsof we de jackpot wonnen'', aldus de 24-jarige Britse student vrijdag in Britse media.
Onderzoekers stellen dat het dier ongeveer 25 kilo woog en 2,50 meter lang was. De dinosaurus zou een snel roofdier zijn geweest, die met zijn dodelijke klauw prooien ving.
(Bron)
EU pikt internetcensuur Iran niet

BRUSSEL - De EU wil dat Iran ophoudt met het verstoren van satellietuitzendingen van internationale omroepen en internetcensuur.
In een verklaring waarover de ambassadeurs van de EU-landen het vrijdag eens zijn geworden, worden deze praktijken ''onaanvaardbaar'' genoemd.
De verklaring komt maandag aan de orde bij een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.
Teheran zal volgens de verklaring worden opgeroepen de vrijheid van meningsuiting te respecteren.
(Bron)
De thermometer verderop, die in de zon hangt, gaf om half vijf 18 graden aan. Wegens de regen had ik een flinke jas aan, maar dat was veel te warm - tis nog steeds wennen aan die temperaturen, zoals het 's nachts ook al weer net te warm is onder het vierseizoenendekbed (plus een Tijger).
Inbraak bij Trots op Nederland

AMSTERDAM - Het hoofdkantoor van Trots op Nederland in Den Haag is vrijdagnacht het doelwit geweest van inbrekers. Dat meldt de partij van Rita Verdonk zaterdag.
Wat de dieven hebben meegenomen is niet bekendgemaakt. Er is aangifte gedaan van de inbraak.
Volgens de politieke beweging is er sprake van 'de gebruikelijke en vervelende materiële schade bij zulk soort praktijken'. Er is niemand gewond geraakt.
(Bron)
Oekraïense premier huurt geestenbanner in

KIEV - De kersverse Oekraïense premier Mikola Azarov heeft de geest van zijn voorgangster, Joelia Timosjenko, uit de overheidsburelen laten verjagen door een geestenbanner.
Volgens Azarov kan hij nu weer vrij ademen op kantoor. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vrijdag.
De in Rusland geboren 62-jarige Azarov is ruim een week geleden benoemd als premier. Hij geldt als conservatief en staat bekend om zijn ondiplomatieke opmerkingen.
Zo verklaarde hij vrijdag, dat er geen vrouwen in de huidige regering zitten, omdat er alleen mensen die zestien tot achttien uur per dag kunnen werken zijn aangesteld. ''Hervormingen doorvoeren is geen vrouwenwerk'', aldus de premier.
(Bron)

Misschien moet hij eens wat geschiedenisboeken gaan lezen.
Gevaarlijke zandstorm kleurt Peking geel

PEKING - Een zware zandstorm heeft het openbare leven in Peking zaterdag nagenoeg tot stilstand gebracht. De autoriteiten hebben bij hoge uitzondering alarmfase vijf afgekondigd, de hoogste die China kent.
Burgers krijgen het advies binnen te blijven zolang het noodweer aanhoudt.
De concentraties stof in de lucht hebben waarden bereikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de miljoenen inwoners van de hoofdstad.
Het zand is afkomstig uit woestijngebieden in het noorden van China en buurland Mongolië. Andere delen van China werden eerder al geteisterd door zware stofstormen, die het zicht beperken tot enkele meters.
De zandoverlast is het gevolg van decennialange verwaarlozing van het milieu ten faveure van economische groei in China. De laatste jaren hebben de autoriteiten veel geld geïnvesteerd in de strijd tegen verwoestijning.
Zo werden op grote schaal bomen geplant. Daar staat echter tegenover dat er minder regen valt in grote delen van China, terwijl de waterbehoefte van de meer dan een miljard inwoners steeds verder toeneemt.
(Bron)
Detailhandel wil af van verwijderingsbijdrage

LEIDSCHENDAM - De Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) wil af van de verwijderingsbijdrage, die klanten in de winkels moeten betalen bij aanschaf van elektrische apparaten.
Volgens de RND heeft dat al zoveel geld opgebracht, dat hiervan het recyclen van producten als koelkasten en televisies nog jarenlang kan doorgaan.
De reserves van de productstichtingen, die gaan over de bijdragen, zijn opgelopen tot 300 miljoen euro, aldus de RND. Alleen al de Stichting Witgoed (koelkasten, wasmachines) heeft een reserve van 130 miljoen euro.
''Zowel winkeliers als klanten vinden het vervelend dat aan de kassa een extra bijdrage betaald moet worden'', aldus de RND.
(Bron)
Gent bestrijdt wildplakkers met 'afgelast'

GENT - De Vlaamse stad Gent heeft een opmerkelijke manier gevonden om illegale affiches voor evenementen te bestrijden. Burgemeester Daniël Termont laat de affiches beplakken met de stroken 'afgelast' of 'nieuwe datum'.
„Met deze actie hopen we dat de organisatoren heel veel telefoontjes en opmerkingen krijgen van mensen die naar hun evenement willen komen. Hopelijk zullen ze dan begrijpen dat we wildplakken niet langer kunnen aanvaarden”, zegt Sandra Rottiers, de coördinerende ambtenaar zaterdag in de krant Het Laatste Nieuws.
De wildplakkers reageren woest. De muziekgroep Ratkabaybal zag tot haar schrik dat de gemeente 'afgelast' had geplakt op haar affiches voor de presentatie van de nieuwe cd op 17 april. Marjolein Hantson van de groep overweegt haar affiches weer over die van de gemeente te lijmen: „Het zijn trouwens mooie affiches en we plakken ze alleen op lelijke elektriciteitskasten en saaie vuilnisbakken”.
(Bron)

vrijdag, maart 19, 2010

‘Mug kan dienen als vliegende vaccinatiespuit’

AMSTERDAM – Japanse wetenschappers hebben een mug gekweekt die een vaccin produceert tegen een schadelijke parasiet.
Onderzoekers van Jichi Medical University in Japan hebben een mug genetisch zo gemanipuleerd dat het dier een vaccin tegen Leishmania produceert in zijn speeksel. Leishmania is een parasiet die wordt verspreid door zandvliegen een huidziekte kan veroorzaken bij mensen.
De genetisch gemanipuleerde mug kan zijn vaccin volgens de wetenschappers in de bloedbaan van mensen of dieren spuiten. Muizen die werden gebeten door het insect ontwikkelden een resistentie tegen Leishmania.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Insect Molecular Biology.
De genetisch gemanipuleerde muggen kunnen in theorie worden gebruikt als ‘vliegende vaccinatiespuit’. “Door een beet van de muggen wordt het immuunsysteem geactiveerd, net als bij een gewone vaccinatie maar zonder pijn en kosten”, verklaart hoofdonderzoeker Shigeto Yoshida in de Britse krant The Daily Telegraph.
De wetenschapper hoopt uiteindelijk een mug te kweken die een vaccin tegen malaria produceert. “Een constante blootstelling aan dat soort muggenbeten zou ervoor kunnen zorgen dat mensen hun leven lang immuun blijven. Muggen zouden dan niet langer een plaag zijn, hun aanwezigheid zou juist een voordeel zijn”, aldus Yoshida.
Zijn toekomstvisie lijkt echter nog niet realistisch. Zo bestaat er nog geen goed vaccin tegen malaria.
Ook zijn er volgens de wetenschappers ethische obstakels tegen 'vliegende vaccinatiespuiten'. Mensen die religieuze bezwaren hebben tegen inenting, zouden toch door de muggen kunnen worden gebeten.
(Bron)

Maar krijg je bij zo'n steek genoeg vaccin binnen?
'Octopussen reageren alleen op HD-televisie'

AMSTERDAM – Octopussen reageren alleen op televisiebeelden van andere dieren als die beelden in HD-kwaliteit worden uitgezonden. Dat hebben Australische wetenschappers ontdekt.
De onderzoekers van Macquarie University in Sydney lieten enkele octopussen rondzwemmen in een tank waarin een televisiescherm was bevestigd.
Op het scherm werden beelden getoond van prooidieren, zoals een krab. Maar er verschenen ook andere octopussen op de televisie.
Wetenschappers proberen langer om het gedrag van octopussen te bestuderen door ze bloot te stellen aan beelden van andere dieren. Maar bij eerdere experimenten reageerden octopussen nooit op televisiebeelden.
Deze keer werden de video’s daarom in HD-kwaliteit uitgezonden. En dat bleek te helpen. De octopussen vertoonden duidelijke reacties op de beelden. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
Volgens de onderzoekers zijn gewone televisiebeelden niet overtuigend genoeg voor de dieren. Met behulp van HD-televisie is het echter wel mogelijk om de reacties van octopussen op andere dieren te bestuderen.
“We hebben nu eindelijk een methode ontwikkeld om videobeelden te tonen aan een octopus”, verklaart hoofdonderzoekster Renata Pronk op BBC News. “Tot nu toe was de technologie van televisies gewoon nog niet goed genoeg voor het relatief goed ontwikkelde zicht van de octopus.”
Overigens reageerden de octopussen de ene keer veel heftiger op beelden van de dieren, dan de andere keer. Volgens de wetenschappers suggereert dat gedrag dat de persoonlijkheid van octopussen sterk kan variëren op verschillende momenten van de dag.
(Bron)
Kangoeroe slaat jogger neer

CANBERRA - Een 25-jarige man is bij de Australische hoofdstad Canberra bewusteloos geslagen door een passerende kangoeroe.
Het Australische persbureau AAP berichtte vrijdag dat de man, David Striegl, tijdens een lunchpauze was gaan joggen in het natuurgebied van Mount Ainslie aan de noordoostelijke rand van het centrum van de stad.
Daar had hij donderdag een korte en onaangename ontmoeting met een 'roo' (kangoeroe).
Striegl herinnert zich niet veel van het incident: ''Ik keek om en voor het ik wist stompte hij me in het gezicht''.
Een voorbijganger heeft Striegl even later gevonden en geholpen weer bij te komen. In het ziekenhuis bleek hij bij controle behalve een blauw oog geen noemenswaardige verwondingen te hebben opgelopen.
(Bron)
Honderden doden door mijnramp Sierra Leone

FREETOWN - Zeker tweehonderd mensen zijn om het leven gekomen door een ramp in een goudmijn in het West-Afrikaanse Sierra Leone.
Dat is vrijdag van de autoriteiten vernomen. Er zou zich een instorting hebben voorgedaan.
Het ongeluk gebeurde in een niet-officiële mijn in het zuiden van het land, bijna 300 kilometer van de hoofdstad Freetown.
(Bron)
Politie onderzoekt seks-chats docent

AMSTERDAM - De politie verdenkt een oud-leraar van een basisschool in Arkel ervan seksueel getinte chats met leerlingen te hebben gevoerd. Ook heeft hij met vier jongens alcohol gedronken en samen softdrugs gebruikt.
De docent was onlangs op een basisschool in Langerak aangesteld als schoolhoofd.
Vorige week maandag meldden de ouders van vier jongens tussen de 13 en 17 jaar zich bij de school. De school schakelde politie in en kort daarna werd de man op non-actief gesteld.
Hij werd aangehouden, maar vorige week vrijdag weer vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte in de zaak. De seks-chats vonden zowel plaats in de tijd dat de kinderen leerling waren als daarna. De politie kan niet zeggen of ook sprake is geweest van seksueel contact.
De leraar was recentelijk gekozen tot gemeenteraadslid voor de VVD in Leerdam. Volgens een woordvoerder van de partij heeft hij al zijn werkzaamheden voor de partij op eigen initiatief gestaakt.
De partij wil het onderzoek afwachten voordat zij verder reageert. Vrijdagavond werden ouders en kinderen op de hoogte gesteld van het lopende onderzoek. Ook is slachtofferhulp aangeboden.
(Bron)
PvdA wil naar de Aldi met cao-politie

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer heeft vrijdag bij minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken aan de bel getrokken over de omstreden manier waarop de populaire budgetsuper Aldi omgaat met het personeel.
Dat zou onder meer niet naar buiten mogen om de lunchboterham in het lentezonnetje op te eten.
Volgens PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Hans Spekman hebben werkgevers op dit moment 'relatief veel ruimte' om zich niet aan cao-afspraken te houden.
Zij zouden graag zien dat ''misstanden zoals deze effectiever kunnen worden aangepakt met een zogenoemde cao-politie, die zich exclusief richt op arbeidsomstandigheden''.
Spekman heeft vorig jaar al eens met de SP gepleit voor een cao-politie. De Arbeidsinspectie zou vakbonden moeten helpen controleren of werkgevers gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden naleven.
Maar toenmalig PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wees dat direct van de hand, omdat collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) private afspraken zijn en de overheid daarin geen partij moet willen zijn.
Donner stelt om dezelfde reden dat het aan werkgevers en vakbonden zelf is om op te treden en naar de rechter te stappen als afspraken niet worden nageleefd.
In de uitzendbranche hebben sociale partners ook zelf een eigen controle-instituut opgezet in de strijd tegen uitbuiting, malafide praktijken en illegale arbeid.
Brancheorganisatie ABU voor uitzendbureaus wijst er altijd op dat goedwillende werkgevers ook belang hebben bij naleving van afspraken, omdat zij anders gedupeerd worden door oneerlijke concurrentie.
(Bron)
Autodief zorgt voor tumult op A27

RAAMSDONKSVEER - Een 36-jarige man uit Nieuwegein is vrijdagmiddag na een wilde achtervolging op de snelweg A27 ter hoogte van Raamsdonksveer door de politie aangehouden. Dat meldde een woordvoerder van de politie.
Agenten zagen vrijdagmiddag in het centrum van Breda een beschadigde auto rijden die bij navraag gestolen bleek te zijn. De automobilist werd vanuit het centrum van Breda richting Raamsdonksveer door verschillende politieauto's achtervolgd.
Na het stopteken op de snelweg begon de man plotseling te slingeren en veroorzaakte hij opzettelijk een aanrijding waarbij twee politieauto's waren betrokken.
Daarna liet hij de gestolen auto achter en zette het op een lopen. Hij stak daarbij de snelweg over. Op het terrein van een vlak bij de snelweg gelegen bedrijf is de autodief aangehouden.
De man had volgens de politie een flink geldbedrag op zak en in zijn auto lagen verschillende goederen die mogelijk zijn gestolen.
Op de A27 ontstond door het voorval een file van 7 kilometer.
(Bron)
Hotelgasten slapen maanden op lijk

AMSTERDAM - In een hotel in het Amerikaanse Memphis is een lugubere ontdekking gedaan. Een lijk van een vermiste vrouw is na twee maanden onder een matras gevonden.
In die periode overnachtten er vijf keer gasten in de betreffende kamer.
Het lichaam van de 28-jarige Sony Millbrook werd pas ontdekt toen een huurder alarm sloeg over de verschrikkelijke stank in de hotelkamer, meldt de USA Today donderdag.
De politie in Memphis gaat ervan uit dat de vrouw is vermoord. Daarvoor is nog niemand opgepakt. Wel is de vriend van Millbrooks gearresteerd voor verboden wapenbezit. De politie vermoedt dat hij iets met de zaak te maken heeft.
"Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt", zegt de korpschef van de politie in Memphis. "Dit is nog vreemder dan fictie."
Sony’s zus vertelt aan Fox TV dat ze al sinds haar vermissing gevochten heeft om de hotelkamer grondig te laten onderzoeken. “Ik heb gesmeekt. Maar de medewerkers weigerden naar mij te luisteren.”
Sony Millbrook, moeder van vijf kinderen, huurde kamer 222 in het Budget Lodge in Memphis. Ze werd op 27 januari als vermist opgegeven, omdat ze haar kinderen niet meer van school haalde en het hotel van de één op de andere dag geen betalingen meer van haar ontving.
(Bron)
Hotel laat walvishaai vrij

DUBAI - Een luxehotel in Dubai heeft een van zijn belangrijkste trekpleisters de vrijheid geschonken.
De zeldzame walvishaai Sammy is uitgezet in de Perzische Golf. Dat maakte het hotel Atlantis donderdag bekend.
De ruim 4 meter lange walvishaai zwom sinds september 2008 in het aquarium van het hotel. Het dier was aangetroffen in de Perzische Golf, toen het in problemen verkeerde.
In Arabische media en op sites als Facebook werd campagne gevoerd om Sammy vrij te krijgen.
Walvishaaien, die met uitsterven worden bedreigd, zijn de grootste vissen ter wereld. De dieren worden gemiddeld ongeveer 8 meter lang.
Ze komen vooral voor in warme wateren rond de evenaar. Voor mensen zijn de haaien volkomen ongevaarlijk.
(Bron)
Happy Meal blijft een jaar goed

AMSTERDAM – Een Happy Meal kan één jaar bewaard blijven en is dan nog steeds goed. Dat ontdekte de Amerikaanse Joann Bruso. Dat meldt de Britse nieuwssite Daily Mail.
Als experiment zette Bruso en Happy Meal een jaar lang in een open kast. Deze maaltijd, van fastfoodconcern McDonald’s, bleek na twaalf maanden nog altijd eetbaar te zijn.
De 62-jarige oma begon met het experiment om te onderzoeken hoeveel conserveringsmiddelen een maaltijd van de Amerikaanse hamburgerketen zou bevatten. Het bleek voldoende te zijn om naar 365 dagen de maaltijd nog steeds te kunnen eten.
“Ik had meerdere malen het raam gewoon open staan, maar vliegen en andere insecten negeerden de maaltijd. Dat zegt toch wel iets”, zegt Bruso op de Britse site.
Bruso is zelf oma van acht kleinkinderen en actief blogger. Ze is van mening dat het experiment duidelijk laat zien hoe slecht een dergelijke maaltijd voor kinderen is.
“Voedsel hoort te desintegreren. Het hoort op ten duur te gaan stinken en te gaan rotten. Het feit dat dit bij een Happy Meal niet gebeurde, laat wel zien hoe ongezond het is”, aldus Bruso.
(Bron)

donderdag, maart 18, 2010

'Srebrenica viel door Nederlandse homo's'

WASHINGTON - Nederlandse militairen waren in 1995 niet in staat om de Bosnische moslimenclave Srebrenica te verdedigen, omdat zij openlijk homoseksuelen in hun rangen hadden.
Dat heeft de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.
Ook de Nederlandse legerleiding zou de val van Srebrenica mede hebben toegeschreven aan homoseksuele militairen, verklaarde Sheehan, die tijdens de oorlog in Bosnië een opperbevelhebber van de NAVO was.
''Ze zagen het als een deel van het probleem'', aldus de ex-officier, die dat onder meer zou hebben gehoord van de toenmalige chef-staf van de Nederlandse strijdkrachten.
De Amerikaanse regering wil homoseksuelen en lesbiënnes het recht geven om openlijk in het leger te dienen. President Bill Clinton voerde het 'don't ask, don't tell'-beleid in.
Het leger beloofde geen punt te maken van de geaardheid van een militair, als die zijn of haar voorkeuren voor zich zou houden. Conservatieve politici zien niets in het plan.
(Bron)

Teletekst meldt dat ie het gehoord zou hebben van Hankman Berman, die niemand kent.
Maar wat een gek zeg.
Buxustuin Het Loo gaat dood aan schimmel

APELDOORN - De beroemde buxustuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn gaat dood. De buxusstruiken zijn getroffen door een uit Engeland afkomstige schimmel die de struikjes laat verdrogen en afsterven.
De tuindienst van Het Loo is druk aan het experimenteren met buxusvariëteiten die mogelijk bestand zijn tegen de schimmelziekte, zodat de grootste baroktuin van Nederland in de komende jaren stapsgewijs opnieuw kan worden aangeplant.
Dat heeft een woordvoerster van Het Loo donderdag bevestigd. Het museumpaleis is niet blij met de verdorrende en bruine struiken nu het toeristenseizoen over enkele weken van start gaat.
De tuinen van Het Loo, aangelegd naar het voorbeeld van het Franse Versailles, zijn een belangrijke publiekstrekker.
In totaal 27 kilometer aan buxushaag vormt geometrische patronen en scheidt bloemperken.
De schimmel cylindrocladium is volgens adjunct-directeur Paul da Sonneville van Het Loo twee jaar geleden meegekomen naar Nederland met buxusstruiken uit Engeland.
De schimmel verspreidt zich niet alleen via de planten, maar ook ondergronds. Toen er vorige zomer een wlkbreuk boven Het Loo losbarstte, zijn sporen van de schimmel over alle niveau's van de hoftuin gespoeld.
Om de buxus zo groen mogelijk te houden, bespuiten tuinlieden van Het Loo de hele tuin minimaal eenmaal per week met een bestrijdingsmiddel.
Als het regent is dat vaker nodig. De spuitbeurten kosten volgens de adjunct-directeur enkele duizenden euro's per week. Wat het vervangen van 27 kilometer buxus gaat kosten, kan hij nog niet zeggen.
In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Frankrijk en in de tuinen van Schloss Schönbrunn in Wenen in Oostenrijk heeft de schimmel toegeslagen.
Overal in Europa zijn tuinbeheerders samen met wetenschappers op zoek naar een resistente soort buxus, aldus Da Sonneville. De tuinbezitters onderhouden daarover intensief contact.
Als een schimmelbestendige soort niet wordt gevonden, zal uiteindelijk alle buxus vervangen moeten worden door een andere plant die in vorm gesnoeid kan worden.
Het Loo gaat de stervende buxus uiterlijk over twee jaar in fasen vervangen.
(Bron)

Het risico van een monocultuur.
Nesttortel
Man cel in voor 28.000 euro aan boetes

ROTTERDAM - Een 50-jarige man gaat ruim anderhalf jaar de cel in, omdat hij zijn openstaande boetes, onder meer voor het bij zich hebben van drugs, niet betaalt. Het gaat om een totaalbedrag van meer dan 28.000 euro.
De man heeft ruim tweehonderd strafbare feiten gepleegd, waarvoor hij per vergrijp gemiddeld 140 euro boete kreeg. Dat maakte de politie woensdag bekend.
Omdat hij niet betaalt, kreeg hij 580 dagen vervangende hechtenis opgelegd. Door de aanhouding is volgens de politie een einde gekomen aan een overlastgevend drugspand in Rotterdam, waar veel drugsgebruikers kwamen.
(Bron)
Burgemeester Veenendaal bezorgd om veiligheid

VEENENDAAL - Burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal maakt zich ernstig zorgen om de veiligheid in zijn gemeente. Afgelopen weekeinde vonden drie geweldsmisdrijven plaats.
Elzenga noemt de gebeurtenissen schokkend en roept inwoners op dit soort incidenten vaker te melden, zo stelde hij na een gesprek met politie, ouders, jongeren en het moskeebestuur woensdagavond.
Bij de incidenten van vorig weekeinde raakte een persoon ernstig gewond. ''De daders zijn vermoedelijk van Marokkaanse afkomst'', aldus een woordvoerder van de burgemeester.
De Utrechtse plaats kent al langer problemen met jongeren van Marokkaanse komaf. In gesprekken met betrokkenen wordt naar oplossingen gezocht. ''Woensdagavond is afgesproken dat de imam in het vrijdaggebed hier aandacht aan zal besteden'', aldus de zegsman.
(Bron)

Een fietser van z'n fiets trekken, mishandelen en dan naakt op het spoor achterlaten. Misschien de methode van de Utrechtse politie proberen, de lokfietsers? (Niet dat dat hier werkte, maar ach.)
Groningse moskee besmeurd met bloed

GRONINGEN - Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een moskee in de Groningse wijk Selwerd besmeurd met bloed. Dat meldde de politie donderdag.
Behalve het bloed, werden bij de moskee ook dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen.
Het stadsbestuur van Groningen heeft donderdag geschokt gereageerd op het voorval.
''Wij zijn diep geraakt, omdat Groningen tot dusverre dergelijke wandaden niet kent. Hier past slechts het uitspreken van verontwaardiging en afschuw'', aldus loco-burgemeester Frank de Vries. ''Dit past niet in onze stad. We hebben het bestuur van de moskee direct onze steun toegezegd.''
De politie is een onderzoek gestart en houdt de moskee en de omgeving extra in de gaten.
(Bron)
Man aangehouden na slaan conducteurs

ROTTERDAM - Politieagenten hebben dinsdagmiddag een 23-jarige Rotterdammer aangehouden na het slaan van twee RET-conducteurs.
De conducteurs hadden de passagier van de tram erop aangesproken dat hij geen geldig vervoersbewijs had.
De politie kreeg rond kwart over vier dinsdagmiddag een melding van een vechtpartij in tramlijn 2. Ter plaatse bleek dat een passagier twee conducteurs had geslagen.
De man was de tram uitgerend, voor de politie arriveerde. Na een goed signalement van de conducteurs spoorde de politie de man op en hield hem aan.
(Bron)
Kardinaal Simonis heeft niks gemerkt van misbruik

AMSTERDAM - Kardinaal Simonis heeft nooit iets gemerkt van het seksueel misbruik in de kerk. Dat zegt de voormalige aartsbisschop tegen RTV Utrecht donderdag.
''Als ik tien gevallen heb meegemaakt, is dat veel.'' Dat zei kardinaal Ad Simonis donderdag over de tijd dat hij als bisschop werkzaam was in de bisdommen Rotterdam en Utrecht.
(Bron)

Dus tien is niks. En het is niet zó schokkend dat je later nog precies weet hoeveel gevallen het waren.
Dan kun je je inderdaad maar beter druk maken over de teksten van Huub Oosterhuis.
Waarom zie ik de laatste dagen ineens zoveel reclame voor een middel dat pretendeeert tegen griep te werken? Is er een griepgolf gaande die ik gemist heb? Oh nee! Natuurlijk niet, door dat middel... Logisch!
Dingo mogelijk oudste hond in de wereld

SYDNEY - De dingo, de wilde hond in Australië, is mogelijk de oudste hondensoort in de wereld. Dat schrijven wetenschappers na DNA-onderzoek in het gezaghebbende natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.
Zij constateren dat de dingo en de zeldzame zingende hond van Nieuw-Guinea de nauwste genetische verwantschap met de wolf hebben.
De geleerden onderzochten bijna duizenden honden van 85 verschillende rassen en honderden wolven.
De Australiër Alan Wilton, een van hen, zegt dat het onderzoek heel veel bewijsmateriaal oplevert voor de stelling dat de dingo een geheel ander dier is dan de honden die als huisdier worden gehouden.
Dingo's en de zingende honden hebben zich al duizenden jaren los van andere hondensoorten ontwikkeld. De dingo's kwamen ongeveer vijfduizend jaar geleden van Indonesië naar Australië.
Door ongeremd paren met andere hondensoorten komt de raszuiverheid van de dingo steeds meer in gevaar. Volgens Wilton zijn vier van de vijf dingo's aan de Australische oostkust vermoedelijk al niet meer raszuiver.
(Bron)
'Personeel Aldi mag niet buiten lunchen'

UTRECHT - Werknemers van Aldi klagen, omdat de supermarkt zich niet aan de cao-afspraken zou houden. "Werknemers krijgen niet alle tijd die zij aan het werk zijn betaald."
"Zij mogen in lunchpauzes niet naar buiten en worden vaker op zaterdag ingeroosterd dan de afspraak is'', meldde FNV Bondgenoten donderdag.
De vakbond ondervroeg ruim tweehonderd medewerkers van de supermarktketen over de arbeidsomstandigheden.
De vakbond vindt het vooral schrijnend dat ruim 60 procent aangaf niet naar buiten te mogen tijdens lunchpauzes. ''Het gaat om vrije tijd, want de pauzes zijn onbetaald. Bij onverwachte drukte moeten werknemers hun pauze afbreken'', zei FNV-bestuurder Arie van der Pijl. ''Op een later tijdstip alsnog van de hele pauze kunnen genieten, dat zit er bij Aldi niet bij.''
(Bron)

Aldi heeft wel vaker moeite met CAO-afspraken en werknemersrechten.
Dodelijk gif in weiland Vriezenveen

AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag in Vriezenveen in een weiland bij de openbare weg aas aangetroffen waarop levensgevaarlijk gif bleek te zijn aangebracht. Rond het aas lag nog meer gif, dat dodelijk is voor mens en dier, meldt de Twentse politie woensdag.
Agenten namen dinsdag na een melding dat er een dode vos in een weiland lag poolshoogte.
Zij troffen het dode dier aan in het weiland aan de Paterswal, waarna uit onderzoek bleek dat de vos slachtoffer was geworden van een zeer zwaar gif. In een weiland verderop werd het aas aangetroffen.
Het gif is weggehaald, de politie raadt wandelaars of mensen die hun hond uitlaten aan alert te zijn.
(Bron)
NS maakt afspraken met actievoerders

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben donderdag een stevig gesprek gevoerd met vakbond FNV Bondgenoten over de wijze waarop de schoonmakers actievoeren, met name op het station in Utrecht. Dat zei een woordvoerder van de NS.
De situatie was niet meer acceptabel'', aldus de spoorwegen. De dag ervoor hadden actievoerders krantjes uit de prullenbakken gevist en verscheurd en de snippers in de rondte gestrooid.
De NS kreeg daarop klachten van reizigers, onder meer van visueel gehandicapten die geen gebruik meer konden maken van de speciale banen die er voor hen liggen. Ook werden werkwilligen tegengehouden door actievoerders.
Volgens de NS zijn er nu goede afspraken gemaakt tussen de partijen. Zo mogen werkwilligen het station en de treinen op de keerpunten schoonmaken, zullen geen acties meer gehouden worden midden in de stationshal en worden reizigers niet gehinderd.
Ook mogen personeelsleden van de NS niet meer geïntimideerd worden en moeten de actievoerders aanwijzingen van NS-personeel of het KLPD opvolgen.
(Bron)
Indiaas stel vermoordde kinderen om zwanger te raken

MUMBAI - Een getrouwd stel in het westen van India is gearresteerd, omdat het vijf kleine jongens zou hebben gedood. Een dokter had de vrouw verteld dat het moorden nodig was om zwanger te raken.
Dat meldde de Indiase politie donderdag.
Een arts die gelooft in zwarte magie, had de vrouw en haar echtgenoot verteld dat ze elf jongens moesten doden voordat ze een kind zouden kunnen verwekken.
De politie dacht aanvankelijk dat de vijf slachtoffers, tussen de twee en vier jaar oud, waren overleden aan slangenbeten. Toen er meer doden vielen, vond de recherche de zaak verdacht.
Volgens de politie is het stel al twaalf jaar getrouwd, maar is het de vrouw nog steeds niet gelukt om in verwachting te raken. De bijgelovige arts is nog op vrije voeten.
(Bron)
Ik ben dat gezeik van de PVV zo zat. 'De andere partijen willen niet toegeven op essentiële punten.' De PVV wel dan?
China wil HSL naar Europa

AMSTERDAM – De Chinese regering wil een nieuw netwerk voor hogesnelheidslijnen bouwen naar onder meer Europa. Als de plannen doorgaan, zal een reisje van Londen naar Peking nog slechts twee dagen duren.
Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk voor hogesnelheidstreinen drie spoorwegen krijgt. Eén lijn moet China via Rusland met Duitsland verbinden.
Een tweede spoorlijn verbindt China met met Groot-Brittannië via de Kanaaltunnel en een derde verbinding loopt van China naar Singapore.
De gemiddelde snelheid van de treinen moet rond de 320 kilometer per uur komen te liggen. Er zullen niet alleen passagiers worden vervoerd, maar waarschijnlijk ook goederen. Dat meldt nieuwssite Physorg.com.
Als alles volgens de planning verloopt, moeten de eerste treinen over tien jaar binnen twee dagen van Londen naar China rijden. Volgens Wang Mengshu, een van onderzoeksleider van het project, zijn er al onderhandelingen begonnen met 17 landen over de bouw van het nieuwe spoor.
Voorlopig lijkt de financiering van het project het grootste probleem. Maar volgens Wang kunnen delen van de spoorlijn ook in natura worden betaald door de deelnemende landen.
Zo zou het spoor door Myanmar kunnen worden gefinancieerd, omdat de regering van het land grote hoeveelheden van de schaarse grondstof lithium beschikbaar stelt aan China.
(Bron)
Zweedse automobilist botst op zeehond

NORRTÄLJE - Zweden zijn gewend aan botsingen met grote, wilde dieren, maar een aanrijding met een zeehond is ook voor de Scandinaviërs ongewoon. Toch reed Ake Andersson in Norrtälje, bij Stockholm, donderdagmiddag een zeehond aan.
Dat melden meerdere Zweedse media.
De gealarmeerde politie dacht aanvankelijk dat het een vroege 1 aprilgrap was, maar opgetrommelde agenten stelden vast dat het inderdaad om een jonge rob ging.
De geschrokken automobilist vermoedt dat het dier na het inzwemmen van een baai aan een lange wandeling op het land was begonnen. De zeehond overleefde het ongeluk niet.
(Bron)
Facebook staat open voor 'paniekknop'

AMSTERDAM – Facebook heeft geen probleem met het installeren van een ‘paniekknop’ om kindermisbruik tegen te gaan.
Dat laat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan de BBC.
Met de knop moet het mogelijk worden voor gebruikers alarm te slaan bij het vermoeden dat er een pedofiel actief is.
Minister Alan Johnson had donderdag een onderhoud met vertegenwoordigers van de profielensite, naar aanleiding van de verkrachting van en moord op de 17-jarige Ashleigh Hall.
Haar moordenaar Peter Chapman (33) lokte het meisje via Facebook. Hij werd veroordeeld tot 35 jaar cel.
De Britse Kids Task Force noemt het invoeren van de knop ‘mooi’, maar laat wel weten het te uitzonderlijk te vinden dat hiervoor de hulp van het ministerie nodig was.
In april zal verder gepraat worden tussen Facebook en het Child Exploitation and Online Protection (CEOP), een Brits bureau dat online kinderlokkers opspeurt en aanklaagt.
Over een paniekknop op de Nederlandse Facebook is vooralsnog niets bekend.
(Bron)

Kinderlokkers maken gebruik van de mogelijkheden die er zijn. En als je denkt dat iemand een kinderlokker is - zodat je alarm kunt slaan - trap je niet in zijn/haar verhaal. De pest is juist dat die lui meestal een heel erg goed verhaal hebben :-(
Handelsverbod blauwvintonijn afgewezen

DOHA/ZEIST - De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha hebben donderdag een verbod op de handel in blauwvintonijn afgewezen. Dat heeft de woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds in Nederland laten weten.
De extreme overbevissing van de vis bedreigt de soort in zijn voortbestaan. De EU en de Verenigde Staten steunden een verbod, maar Japan was fel tegen.
Het voorstel van Monaco is afgewezen met 68 stemmen tegen en slechts twintig voor. Ook het voorstel van de EU, dat een minder strikt alternatief was voor het voorstel van Monaco, is weggestemd.
De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten weten enorm teleurgesteld te zijn. Volgens WNF-adviseur Lonneke Bakker, die aanwezig is bij de conferentie, komt het verbod er niet om economische en politieke belangen.
Het afwijzen van het verbod zal volgens Bakker ''effecten hebben op de kleinschalige visserij in Zuid-Europa, omdat de blauwvintonijn een belangrijke soort is voor andere vissen. Dit besluit kan leiden tot een verlies aan andere vissoorten.''
Doordat de blauwvintonijn niet op lijst 1 komt, waar een handelsverbod mee zou zijn geregeld, kan de vis automatisch ook niet op lijst 2 komen. Blauwvintonijn op lijst 2 zou betekenen dat handel onder strenge voorwaarden is toegestaan.
Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die de conferentie zondag bezoekt, noemt het afwijzen van een handelsverbod ''onbegrijpelijk stompzinnig en kortzichtig''.
Volgens hem heeft Japan door politieke koehandel veel stemmen gekocht van Afrikaanse landen, om zo nog enkele jaren sushi met blauwvintonijn te kunnen eten.
''Japan wint dan wel deze stemming, maar ze doen zichzelf de das om: over een paar jaar is er geen blauwvintonijn meer: een pyrrusoverwinning'', aldus Eickhout.
Ook de Europese Commissie is teleurgesteld, liet ze in een verklaring weten. Het dagelijks bestuur van de EU blijft overtuigd van de noodzaak tot maatregelen voor het behoud van de blauwvintonijn.
Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Overeenkomst over internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten) bestaat sinds 1973. In het Cites-verdrag wordt de handel in diersoorten gereguleerd.
(Bron)

Verbod op ijsberenhandel afgeschoten

AMSTERDAM - Een door de Verenigde Staten gesteund voorstel om de internationale handel in ijsbeervachten, -tanden en -klauwen te verbieden is donderdag tijdens een conferentie van de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) in Doha, de hoofdstad van Qatar, afgeschoten.
Volgens tegenstanders van het verbod vormt de handel geen significante bedreiging voor de diersoort. Bovendien zou een verbod de inheemse handel in de dieren schade toebrengen.
De Amerikanen betoogden dat de handel in ijsbeervachten en daarbovenop het verminderen van leefgebied van de dieren door de klimaatverandering een verbod noodzakelijk maken.
De verwachting is dat het aantal ijsberen, nu geschat op 20 tot 25 duizend, in 2050 is gedaald met twee derde.
Canada, samen met Noorwegen en Groenland, leidde het verzet tegen het Amerikaanse voorstel. Volgens de landen is de handel in ijsberen een minimale bedreiging voor de dieren.
Bovendien zou de handel van vitaal belang zijn voor bijvoorbeeld de economie van de oorspronkelijke bevolking. Canada zei dat slechts twee procent van de Canadese ijsberen internationaal wordt verhandeld en het land de handel in de dieren streng in de gaten houdt.
"Er is geen twijfel over mogelijk dat er actie moet worden ondernomen om de instandhouding van de ijsberen veilig te stellen. Het doel van Canada is de instandhouding van ijsberen op de lange termijn. Canada is echter van mening dat het voorstel niet wordt ondersteund door de feiten", aldus de Canadese afvaardiging.
Milieuactivisten waren niet blij met de afkeuring van het voorstel. Ze beschuldigden landen van het negeren van de situatie van de ijsbeer. "CITES heeft deze iconische diersoort de rug toegekeerd", aldus de activisten.
Cijfers over de handel in ijsberen laten zien dat sinds de vroege jaren negentig van de vorige eeuw de handel in karkassen van ijsberen en delen daarvan is toegenomen. De vachten van de dieren zijn het populairste exportproduct. Canada is de grootste commerciële exporteur van de ijsbeer.
(Bron)

Ach ja, hoe zeldzamer beesten worden, hoe hoger de waarde. Niet eens durven regelen dat ze alleen gevangen mogen worden voor 'wetenschappelijk onderzoek' ('Deze smaakt beter dan de vorige!').
Winkeldief draait door in rechtszaal

DEN BOSCH - Een winkeldief uit Eindhoven barstte woensdagmiddag bij het horen van de uitspraak in zijn strafzaak in woede uit en gooide zijn stoel het publiek in.
Een vrouw op de tribune werd aan haar hoofd geraakt. Twee parketwachters liepen lichte verwondingen op toen ze de man overmeesterden. Een woordvoerster van de rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag laten weten.
De rechter veroordeelde hem tot drie maanden onvoorwaardelijke celstraf.
(Bron)
Leerling vindt seksfoto's docente op internet

VEENENDAAL - Een docente van het Christelijk Lyceum Veenendaal is ernstig in verlegenheid gebracht doordat leerlingen seksfoto's van haar op internet aantroffen.
De vrouw heeft aangifte gedaan van smaad, zo meldde de politie donderdag.
Het is nog niet bekend hoe de privéfoto's op pornowebsites terecht zijn gekomen. Een leerling ontdekte dit en stuurde de foto's door naar andere scholieren van de Veenendaalse middelbare school.
De politie onderzoekt of een hacker wellicht verantwoordelijk is voor het verspreiden van de plaatjes. De docente blijft aan het werk op de school.
(Bron)
Gezien en gehoord: een wielewaal. Uiteraard op een moment dat je geen camera bij je hebt.
Als tiener ging ik eens met de lokale vogelwacht op pad naar een gebied in de buurt, waar de wielewaal gesignaleerd was. Kijken, wachten, lokfluitjes: geen wielewaal.
En nu fietste ik, en hoorde iets geks. Ik had 'm snel gevonden in de boom en terwijl ik bij alleen het geluid nog dacht: 'Dat kan toch haast niet?' was het geelzwarte verenpak ook onmiskenbaar.
De tortels vliegen af en aan met takjes, er wordt nog steeds gebouwd.
Zo leuk, werk.nl. Al drie dagen krijg je een foutmelding op die site, de laatste variant is:
"XML-parsefout: syntaxisfout
Locatie: http://www.werk.nl/portal/pls/portal/portal.home
Regelnummer 1, kolom 1:An error occurred while processing the request. Try refreshing your browser. If the problem persists contact the site administrator
^"
Daar schieten we wat mee op.

woensdag, maart 17, 2010

Jachtluipaard terug in Angola

Wetenschappers hebben voor het eerst in dertig jaar weer jachtluipaarden waargenomen in het zuiden van het door een burgeroorlog ontwrichte Angola. Dat heeft milieugroep Cheetah Conservation Fund woensdag gezegd.
Na een drie dagen durende zoektocht in het droge district Iona, aan de grens met Namibië, werd de snelle gevlekte katachtige waargenomen. De jachtluipaarden jagen onder meer op gazelles, zoals springbokken, die eveneens zijn teruggekeerd naar de wildernis van Iona.
Aanvankelijk raakte het leefgebied van het jachtluipaard ontwricht door een slepende burgeroorlog in het Afrikaanse land. De burgeroorlog eindigde in 2002, waarmee de omstandigheden ten gunste keerden van het roofdier.
(Bron)
PVV: college vormen in Almere lukt niet

De PVV vreest dat de partij in Almere geen zitting kan nemen in het nieuwe college van burgemeester en wethouders. De PVV, die tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen vanuit het niets met negen zetels de grootste partij werd in Almere, meldt woensdag in de Flevolandse stad in de oppositie te worden gedrukt.
Een groot deel van de andere partijen zou de PVV niet tegemoet willen komen op voor de PVV essentiële onderdelen zoals het instellen van stadscommando's, lastenverlichting voor de inwoners en het tegengaan van islamisering. Omdat de PVV in Almere de grootste partij werd bij de afgelopen verkiezingen, mocht de PVV verkennende besprekingen gaan voeren om te kijken of zij met andere partijen een college kon smeden.
De Almeerse PVV-fractievoorzitter Raymond de Roon zegt dat hem in deze verkennende besprekingen die hij met acht partijen heeft gevoerd is gebleken dat zij op vrijwel al die onderdelen geen concessies willen doen aan de PVV. "PvdA, GroenLinks, SP en D66 hebben aangegeven dat zij onze stadscommando's niet willen en ook onoverbrugbare verschillen zien tussen hun en onze visie op de samenleving."
Met Leefbaar Almere praat de PVV niet. Het CDA sluit volgens De Roon lastenverlichting voor de burgers uit. De VVD doet dit volgens hem vooralsnog ook. Deze laatste partij heeft aangegeven het liefst samen met de PVV en PvdA een college te vormen. "Door de houding van de PvdA is dit echter een illusie", zegt De Roon. Vanwege de 'blokkades op voor de PVV belangrijke punten' acht hij een coalitie van de PVV en VVD met kleinere partijen evenmin haalbaar.
(Bron)

Zó voorspelbaar.
Discriminatie op internet vooral gericht tegen Joden

AMSTERDAM - Bijna de helft (45 procent) van de discriminerende opmerkingen op internet is gericht tegen Joden. Dit blijkt uit cijfers over 2009, die het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) woensdag bekendmaakte.
De cijfers zijn gebaseerd op meldingen die de organisatie binnenkreeg van internetgebruikers. Vorig jaar kreeg het MDI 1238 meldingen van discriminatie.
Van de in totaal 577 als strafbaar bestempelde commentaren van internetgebruikers waren er 258 antisemitisch van aard.
Op websites als stormfront.org en radioislam.org werd 20 procent van de strafbare anti-joodse opmerkingen aangetroffen, aldus het MDI. Daarnaast werd 80 procent op zogenoemde 'mainstream' sites aangetroffen.
Het totaal aantal strafbaar geachte opmerkingen is volgens het MDI lager dan in 2008. Toen merkte het MDI nog 899 uitingen aan als strafbaar bij 1226 meldingen.
Volgens de organisatie is er echter geen sprake van een afname van discriminatie op internet: ''Het verschil tussen dit jaar en vorig jaar komt omdat een aantal sites waar in 2008 erg veel extreme opmerkingen stonden, inmiddels niet meer bestaat'', verklaarde een woordvoerster.
(Bron)
Athene verkoopt duikboot wegens schulden

ATHENE - Griekenland hoopt 350 miljoen euro te verdienen door een in Duitsland gebouwde onderzeeër door te verkopen. Dit heeft de Griekse minister van Defensie woensdag bekendgemaakt.
In 2006 weigerde Athene de bestelde onderzeeër, omdat die niet aan de eisen voldeed. Maar inmiddels zijn er verbeteringen aangebracht en vindt de Griekse marine het vaartuig zeewaardig.
De bewindsman wees erop dat een verdere discussie over de kwaliteit van de onderzeeër, die nu te koop staat, niet in het algemeen belang is.
(Bron)
Hoofdtooi dwergalken geëvolueerd als detectiezintuig

AMSTERDAM - De hoofdveren van dwergalken functioneren niet alleen als aantrekkingskracht voor het andere geslacht. De vogel gebruikt de veren op zijn kop ook om objecten in het donker te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Ian Jones, van de University of Britisch Columbia.
Het aantrekken van het andere geslacht is niet de enige reden waarom sommige zeevogels een grotere hoofdversiering hebben.
Het vermijden van objecten in het donker is ook belangrijk, tenminste voor de dwergalken, die beroemd zijn om hun decoratieve hoofdveren.
Charles Darwin stelde dat de decoratieve veren voor seksuele selectie gebruikt worden, en latere experimenten bevestigden dit.
In feite zijn de veren eerst ontwikkeld voor gevoelszintuigen en de seksuele selectie ontstond later, zegt Ian Jones van de Memorial University of British Columbia in Vancouver, die samen onderzoek deed met Sampath Seneviratne.
De dwergalken nestelen zich in holtes van rotsachtige eilanden in de afgelegen noordelijke Stille Oceaan. Jones heeft een paar wild gevangen dwergalken in een donker doolhof gezet om te kijken of de veren de vogels echt helpen in te nestelen zonder hun hoofd te stoten. De hoofdveren werden hierbij afgeplakt.
Uit infraroodopnames is gebleken dat de geoorde dwergalk zijn hoofd bijna drie keer zo vaak stoot als de veren vastgeplakt zitten. De dwergalk stootte eveneens zijn kop vaker als de tooi afgeplakt is. Maar het toevoegen van een kunstmatige kuif aan de van nature ‘kale’ dwergalk, helpt niet om het stoten tijdens het innestelen te voorkomen.
Sereviratne zegt bovendien: “Vogels met langere golfkammen hadden meer moeite met het navigeren in de doolhof als de toppen afgeplakt waren.”
De evolutionaire oorsprong van de functie van het hoofdtooi ondersteunt het idee dat het aftasten de primaire functie is, zegt Seniviratne.
Hij voegt eraan toe dat de toppen van de dwergalken geëvolueerd zijn vanwege het gebrek aan normale veren en gehecht zijn aan druk-gevoelige cellen zodat ze contact kunnen waarnemen. Bij veel vogels zijn die veren verborgen in de vleugelveren, maar bij de dwergalken steken ze trots uit zodat ze obstakels kunnen detecteren.
(Bron, met video)
Whiskeystokerij biedt droombaan

BELFAST - Een van de oudste whiskeystokerijen ter wereld, Bushmills in Noord-Ierland, zoekt een vrijwilliger die zijn eigen Ierse whiskey wil maken.
Het bedrijf begon woensdag met de actie op internet, op de verjaardag van de patroonheilige van Ierland, Saint Patrick.
Gegadigden moeten wel eerst bewijzen dat ze verstand hebben van whiskey, en weten wat bijvoorbeeld het verschil is met Schotse whisky (behalve de schrijfwijze).
De uitverkorene mag een maand lang met de meesterdistilleerder van Bushmills en diens team zijn eigen whiskey creëren.
(Bron)
'Designerkleding gevaarlijk en van waardeloze kwaliteit'

AMSTERDAM – Designerkleding zit bij tijden niet alleen bijzonder slecht in elkaar, in enkele gevallen waren de luxe-items zelfs schadelijk voor de gezondheid. Dat is wat inspecteurs in de Chinese provincie Zhejiang ontdekt hebben.
De kleding in kwestie was overigens niet in China gemaakt, maar afkomstig uit landen als Italië, Frankrijk, Turkije, India en Vietnam.
Onder de merken onder meer Versace, Hermès, Paul & Shark, Dolce & Gabbana en Hugo Boss.
Shen Yan, één van de woordvoerders van het bureau dat het onderzoek naar de merkkleding uitvoerde, zegt dat de uitspraken gedaan worden op basis van steekproeven.
Monsters uit veel verschillende warenhuizen en designerboetiekjes, in de drie rijkste steden van de provincie, werden in een laboratorium door de mangel gehaald. Op basis hiervan werd vastgesteld dat 60 procent van de kleding armoedig in elkaar zat.
Ook stuitten de controleurs op problemen met labels. Cao Lei, een woordvoerder van Hermès, laat bijvoorbeeld aan The Telegraph weten dat ze gewezen zijn op een ‘fout bij het labelen’. Wat er precies op het kaartje stond dat achteraf onjuist bleek is niet bekendgemaakt, maar de zegsvrouwe van het luxemerk laat weten dat aan het probleem gewerkt wordt.
Een ander probleem van de designeroutfits was het schadelijke effect ervan op de gezondheid. Dit zou onder meer het resultaat zijn van gifstoffen, als formaldehyde, die in de kleding verwerkt waren. Formaldehyde kan huid- en oogirritaties, allergieën en zelfs kanker veroorzaken.
Naast Hermès wilden geen van de modehuizen reageren op de aantijgingen. Allemaal hebben zij boetes gekregen en zijn ze gevraagd de gewraakte items uit de winkels te verwijderen.
De vraag is echter of zij dit ook zullen doen: omdat zij niet geregistreerd staan als Chinese bedrijven, blijft aansprakelijkheid in dat land uit.
(Bron)
DNA leidt naar vermoedelijke serieverkrachter

AMSTERDAM - Een DNA-match heeft de politie op het spoor gebracht van een inmiddels 32-jarige man, die veertien jaar geleden een serie verkrachtingen en aanrandingen in Amsterdam-Oost zou hebben gepleegd.
De verdachte is opgepakt en moet vrijdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan is er een zogenoemde pro-formazaak, waarin onder meer wordt gekeken of hij langer moet blijven vastzitten.
Dat bevestigde justitie woensdag naar aanleiding van een bericht daarover in Het Parool. De man wordt in ieder geval verdacht van vier soms zeer gewelddadige verkrachtingen in april, mei en juli 1996.
Drie keer heeft hij zijn slachtoffer op straat overmeesterd, eenmaal drong hij een woning binnen. In drie gevallen werden de vrouwen ook beroofd.
Justitie wil niet meer kwijt dan dat een DNA-match heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte. Die vond enige tijd geleden plaats.
(Bron)
Forse boetes bij woonfraude Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdammers die een sociale huurwoning illegaal doorverhuren, moeten voortaan hun sleutel inleveren en een boete van drieduizend tot 18.500 euro betalen.
De gemeente en de woningcorporaties willen hiermee de illegale doorverhuur terugdringen.
De maatregel wordt sinds 1 januari al ingezet op de particuliere woningmarkt voor woningen met een huur tot 548 euro. En vanaf woensdag dus ook bij corporatiewoningen.
Met zo'n krappe woningmarkt moet je alles op alles zetten om woonfraude te bestrijden", stellen de corporaties Eigen Haard en De Key. "Illegale onderhuur staat niet alleen een rechtvaardige woonruimteverdeling in de weg, het trekt ook vaak criminaliteit en overlast aan."
Wethouder volkshuisvesting Hans Gerson hoopt dat andere corporaties volgen. "Corporatiewoningen moeten terechtkomen bij mensen die er recht op hebben en het langst wachten."
De woningcorporatie en de gemeente gaan samen verdachte woonadressen bezoeken. Als sprake is van doorverhuur, ontbindt de corporatie het huurcontract en legt de gemeente een boete op.
De boete bedraagt twaalfduizend euro als de woning met winst is doorverhuurd en drieduizend euro als de doorverhuurder de woning tegen de officiële prijs heeft doorverhuurd. Een onderhuurder krijgt een boete van 340 euro als hij zonder huisvestingsvergunning in de woning woont. De diverse boetes worden verhoogd als sprake is van herhaling.
Vorig jaar werd in Amsterdam bij 1768 woningen woonfraude geconstateerd of een onrechtmatige huursituatie beëindigd. In totaal wist de gemeente bij 520 sociale en 411 particuliere huurwoningen de fraude of onrechtmatige situatie te stoppen. De Amsterdamse corporaties hebben daarnaast 837 gevallen van onrechtmatige bewoning beëindigd.
(Bron)
Slecht uitgerust door verkeerslawaai

DELFT - Mensen die tijdens hun slaap worden blootgesteld aan nachtelijk verkeersgeluid, slapen vaak slechter en staan 's morgens minder uitgerust op.
Dat blijkt uit onderzoek onder door TNO en het Erasmus MC waarvan de resultaten woensdag naar buiten zijn gebracht.
De studie is gebaseerd op een langlopend gezondheidsonderzoek met 18.000 deelnemers.
Volgens de onderzoekers is nog niet eerder in zo'n grote groep mensen aangetoond dat slaapproblemen samenhangen met nachtelijk verkeersgeluid.
De deelnemers is gevraagd of zij in het algemeen 's ochtends onvoldoende uitgerust uit hun bed komen. In de vraagstelling werd niet verwezen naar verkeersgeluid.
Achteraf werd aan de hand van verkeersgegevens en geluidsoverdrachtmodellen de blootstelling van de proefpersonen aan verkeerslawaai berekend.
De ochtendmoeheid komt mogelijk doordat het deel van het zenuwstelsel dat tijdens het slapen rust en herstel bevordert, minder actief is bij hogere belasting door verkeersgeluid. Dat is in eerder onderzoek van TNO al naar voren gekomen.
Het verband tussen verkeersgeluid en slecht slapen kan volgens de onderzoekers niet worden verklaard door andere factoren die invloed kunnen hebben op de nachtrust, zoals persoonlijke of financiële zorgen.
(Bron)
Ruimtestation ISS vanuit Nederland te zien

AMSTERDAM - Tijdens de landelijke sterrenkijkdagen, die komend weekend worden gehouden, kijkt heel Nederland even omhoog. Amateurastronomen gaan de straat op om het publiek bekend te maken met sterren, planeten, nevels en nog veel meer moois aan de nachtelijke hemel.
Voor wie zijn oog alvast wil trainen: vandaag en morgen (17 en 18 maart) is vanuit Nederland het internationale ruimtestation ISS te zien.
Vanavond even voor half acht en even na negen uur zeilt het ISS als een heldere ster van west naar oost langs de hemel.
Morgen gebeurt dat opnieuw vanaf tien voor acht. Vooral de eerste overkomst vanavond is goed te zien, omdat het ISS veertig graden boven de horizon uitkomt.
(Bron)
Dan sta je in het winkelcentrum, en ineens: Pjieuw... pjieuw... Pal boven m'n hoofd. Een buizerdpaartje cirkelend boven de winkels, waarschijnlijk op weg richting park.
Er staat nog veel dor spul in de tuin, maar de Indische aardbei woekert onverdroten door, her en der staan tulpenbladeren (ik had de uitgebloeide bloemen eruit moeten halen vorig jaar, dan had ik dit jaar misschien ook bloemen gehad), maar de krokussen hebben er zin in!

Krokussen en dorre takken
Oeps... Wat zien ik... De Turkse tortels zitten heel erg vaak in de kronkelwilg te koeren en te snoepen van de bosrankpluizen. Wat me wel opviel, was dat er steeds één op dezelfde plek zit.
Nu weet ik waarom.

Tortelnest

Tortelnest-dichterbij
Ik zat, in de zon uit de wind, te wachten op de bus. Tegenover me waren drie mannen bezig een sleuf te graven voor het een of ander, de vogels zongen, af en toe dreef er wat lichte bewolking voorbij maar in die zon was het toch al wel erg prettig.
Het was een drukke weg, maar ik zag maar één auto waarvan de bestuurder niet handsfree aan het bellen was - dat was zo'n witte auto met oranje en blauwe strepen. Je zou toch denken dat die het goede voorbeeld geven...

dinsdag, maart 16, 2010

Heldere vuurbol waargenomen boven Nederland

GRONINGEN - Verscheidene mensen hebben dinsdagavond in het midden en westen van het land een heldere vuurbol waargenomen.
Dat meldt de sterrenkundige Theo Jurriens, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Volgens de sterrenkundige gaat het om een stuk steen dat is verbrand in de dampkring en daarbij een helder licht verspreidde.
De vuurbol werd even na achten gezien, aldus Jurriens. Hij kreeg meldingen uit onder meer Vlaardingen, Soest, Zoetermeer, Alkmaar en Amersfoort.
(Bron)

Minstens zo helder als de maan, met een vreemde groene staart, trok van oost naar west, meldt Teletekst.
TT 128 Vissen dood na legen reservoir Kiev

In Oekraïne zijn honderdduizenden vissen doodgegaan bij een poging het hoge waterpeil omlaag te krijgen. De vissen zwommen in een met ijs bedekt reservoir bij de hoofdstad Kiev. Toen dat werd leeggepompt zijn veel vissen gestikt of door de ijslaag verpletterd.
Ecologen zijn woedend en vrezen voor permanente natuurschade. Waarschijnlijk wordt het water vervuild door de rottende vissen. Mogelijk komen er ook radioactieve stoffen naar boven. Die zijn op de bodem beland na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl, in 1986.
Het reservoir wordt vooral gebruikt om stroom op te wekken en voor irrigatie.
Fransman rijdt marechaussee aan

AMSTERDAM - Een motorrijder van de marechaussee wist dinsdagmiddag met grote moeite zijn motor overeind te houden toen hij met hoge snelheid van achteren werd aangereden.
De 28-jarige marechaussee hield er wel een pijnlijke rug aan over.
De motorrijder was rond 13.30 uur bij een controle op de A4 bij de grens met België voor de auto gaan rijden omdat die met een handgeschreven kentekenplaat op de voorkant reed.
Toen hij een stopteken gaf, verhoogde de automobilist zijn snelheid naar 140 kilometer per uur en reed hij de agent van achteren aan.
Meerdere politiewagens zetten de achtervolging in, die ging via Heerle naar Roosendaal. De automobilist wist aanvankelijk te ontkomen, maar werd later te voet gezien op de Bergrand in Roosendaal.
Toen hij de agenten zag, nam hij de benen. Hij werd echter ingehaald en is aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Het bleek te gaan om een 22-jarige Fransman.
De motorrijder is voor een onderzoek naar een ziekenhuis gegaan. De politie zoekt nog naar getuigen van de aanrijding en getuigen die de verdachte uit de auto hebben zien stappen.
(Bron)
Man steekt zichzelf in brand

AMSTERDAM - Een man heeft zich dinsdag voor het winkelend publiek in Eindhoven in brand gestoken.
Even voor 18.00 uur overgoot hij zichzelf op het Minckelersplein met een brandbare vloeistof en stak hij zichzelf aan.
Omstanders doofden het vuur en belden 112. Een traumahelikopter is ter plaatse gekomen. Uiteindelijk is de man per ambulance ernstig gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.
Zijn toestand is volgens een politiewoordvoerder zorgwekkend. Wat de man tot zijn actie heeft gedreven, is niet duidelijk.
Slachtofferhulp is ter plaatse gegaan om de geschokte getuigen bij te staan.
(Bron)
BNN mag geen partij beginnen

AMSTERDAM - Jongerenomroep BNN mag geen politieke partij beginnen. Het Commissariaat voor de Media houdt ernstig rekening met een 1-aprilgrap, maar wijst er dinsdag voor de zekerheid op dat omroepen volgens de wet geen politieke partij mogen oprichten.
Als omroepen dat wel zouden mogen, zou de politiek uiteindelijk kunnen bepalen wat er op televisie komt en dat is niet de bedoeling.
Ook zouden partijen zonder omroep dan in het nadeel zijn.
Omroepen moeten al hun nevenactiviteiten bij het commissariaat ter goedkeuring voorleggen. BNN heeft nog geen goedkeuring gevraagd voor het oprichten van de partij, Lijst 0 genaamd.
Het commissariaat kan ingrijpen als BNN een partij probeert op te richten zonder toestemming te vragen. BNN kondigde de oprichting van de jongerenpartij maandag aan.
Een woordvoerster van BNN is het niet eens met de lezing van de toezichthouder dat Lijst 0 een neventaak is.
''Wij beschouwen het opzetten van de politieke partij als een wezenlijk onderdeel van het tv-programma. En het maken van tv-programma's is onze hoofdtaak.''
Voorafgaand aan het maken van programma's mag het commissariaat er nog geen oordeel over vellen.
Daarom denkt de jongerenomroep dat de programma-opzet van Lijst 0 wel door kan gaan. Juristen moeten gaan uitzoeken hoe dat kan, zegt de BNN-woordvoerster.
(Bron)
Oude synagoge blijkt Arabisch paleis

JERUZALEM - Een ruïne in het noorden van Israël waarvan voorheen werd gedacht dat het om de resten van een antieke synagoge ging, is nu geïdentificeerd als een paleis uit de zevende eeuw, dat werd gebruikt door de kaliefen van de Umayyaden-dynastie.
Dat meldden Israëlische archeologen dinsdag.
Het gaat om het al-Sinnabra Paleis aan het Meer van Tiberias. Het paleis wordt al wel beschreven in oude Arabische boeken, maar het paleis was nooit gelokaliseerd.
Archeologen legden de resten al in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw bloot, maar identificeerden het als een oud joodse gebedshuis.
Een expert van de Universiteit van Chicago trok die theorie al in 2002 in twijfel. Volgens hem ging het om het al-Sinnabra. Recent archeologisch werk van Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem bevestigt nu dat het gaat om het paleis waar de heersers van de Umayyaden hun winter doorbrachten.
Onder de kaliefen die gebruik van het paleis maakten was Abd al-Malik die de bouw van de Rotskoepel in Jeruzalem begon. Volgens de overlevering begon Mohammed zijn hemelreis hiervandaan.
De Rotskoepel is na Mekka en Medina de heiligste plek voor moslims. De Oemajjaden regeerden een groot deel van het Midden-Oosten en Noord-Afrika van 661 tot 750 na Christus.
(Bron)
NASA ontdekken garnaalachtige onder Antarctica

AMSTERDAM - Tijdens een zoektocht naar extreme plekken waar hogere organismen nog kunnen leven, hebben wetenschappers van NASA een verrassende ontdekking gedaan.
Onder een immense plaat Antarctisch ijs troffen zij een garnaalachtig wezen en een kwal aan. Woensdag worden de bevindingen officieel gepresenteerd.
De wetenschappers dachten dat 183 meter onder het ijs, waar geen zonlicht meer kan doordringen, alleen nog enkele vormen van microben konden bestaan.
Des te groter was de verrassing toen zij een camera tot de diepte lieten zakken en een opmerkelijk garnaal-achtig wezentje kwam aanzwemmen dat zich vastgreep aan de kabel van de camera.
Daarnaast haalden de onderzoekers een tentakel omhoog, die naar zij vermoedden afkomstig was van een kwal.
Technisch gesproken is de garnaal geen garnaal. Het is een soort vlokreeftje, in de verte verwant aan de garnaal. De videobeelden dragen mogelijk bij aan de kennis over leven in extreem moeilijke omstandigheden.
Als dit soort garnaal-achtige wezens kan leven onder het Antarctische ijs, op een diepte van 183 meter, in volledige duisternis en temperaturen ver onder nul, hoe is dat dan op andere plekken, waar de elementen het leven vijandig gezind zijn? Hoe is dat bijvoorbeeld op Europa, de steenkoude maan van Jupiter?
Microbioloog Cynan Ellis-Evans van de British Antarctic Survey denkt dat de wezens mogelijk van elders zijn komen aanzwemmen en niet permanent in deze koude dieptes leven. Stacy Kim, die met NASA meewerkte aan het onderzoek, denkt daar anders over.
De plek waar NASA het onderzoek verrichtte is twintig kilometer van de open zee verwijderd. De onderzoekers boorden een gat van twintig centimeter doorsnede waardoor zij de camera lieten zakken. Dat betekent dat het erg onwaarschijnlijk is dat twee wezens van elders zijn komen aanzwemmen en per toeval werden waargenomen.
Een van de grootste vragen die na de ontdekking bleven hangen is welke voedselbronnen de diertjes gebruiken. Microben zijn in staat hun voedsel uit verschillende stoffen samen te stellen, maar hogere organismen kunnen dat niet.
Dus waar voeden ze zich mee? Zo zijn er altijd weer nieuwe vragen om te beantwoorden, aldus Kim.
(Bron)
'Buitenlandse reizen politie kosten tonnen'

RIJSWIJK - De top van de Nederlandse politie heeft de afgelopen twee jaar 730.000 euro besteed aan reizen naar het buitenland. Dat meldt het AD dinsdag.
De krant baseert zich op gegevens die het verkreeg via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.
De meeste reizen werden gemaakt in het kader van internationale samenwerking, bijvoorbeeld over drugs en mensenhandel. De duurste reizen stonden in het teken van teambuilding tussen politietop en burgemeesters. Burgemeesters vormen in een regio het bestuur van de politie.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse politie is internationale samenwerking voor de politie van ''levensbelang'' voor een goede opsporing. ''Het is heel belangrijk voor de bestrijding van criminaliteit. Die houdt niet op bij de landsgrenzen, integendeel'', constateert hij.
''Maar dat betekent niet dat wij geen oog moeten hebben voor de huidige economische situatie en de bezuinigingen die daaruit voortvloeien.''
Daarom gaan de korpschefs en de korpsbeheerders (burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor het veiligheidsbeleid) ''kritisch en scherp'' kijken naar hun reizen, vertelt de zegsman. ''We keuren het reizen niet af maar nemen het wel kritisch onder de loep.''
(Bron)
Hond eet diamanten op

AMSTERDAM – Een hond in de Verenigde Staten heeft zijn baasjes de stuipen op het lijf gejaagd door een verzameling diamanten op te eten. De edelstenen hadden een waarde van bijna vijftienduizend euro.
De golden retriever stond met zijn baasje in een juwelierszaak, toen de eigenaar van de zaak de diamanten op de grond liet vallen.
De hond, Soli, was er snel bij en slikte de blinkende sieraden in.
Het enige dat zijn baasjes George Kaufmann and Robert Rosin konden doen was wachten tot de kostbare edelstenen op natuurlijke wijze het lichaam van hun huisdier zouden verlaten.
De juwelier heeft zijn koopwaar inmiddels weer teruggekregen, meldt de BBC in een videobericht.
(Bron)
Tweede generatie immigranten minder religieus

UTRECHT - De tweede generatie Turken en Marokkanen in Nederland praktiseert het eigen geloof duidelijk minder dan de eerste generatie.
Een overgrote meerderheid noemt zich wel nog steeds moslim, maar ook dit percentage is lager dan bij de ouders.
Dat concluderen de wetenschappers Mieke Maliepaard en Marcel Lubbers van de Universiteit Utrecht en onderzoeker Mérove Gijsberts van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een artikel dat deze maand in het Britse tijdschrift Ethnic and racial studies verschijnt.
Als basis voor het onderzoek dienden vragenlijsten die bijna tweeduizend Turkse en Marokkaanse Nederlanders enkele jaren geleden invulden voor het SCP.
De onderzoekers analyseerden die op een manier waarop dat nog niet eerder is gebeurd. De respondenten lieten onder meer weten hoe vaak zij bidden en in welke mate ze het eens zijn met stellingen als 'niemand moet mijn religie ter discussie stellen'.
(Bron)
'Andere hersenen bij slechte slapers'

AMSTERDAM - Vijftigplussers met chronische slaapproblemen hebben andere hersenen dan uitgeslapen volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ellemarije Altena, waarop zij woensdag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Maar de senioren doen het ondanks hun slaapgebrek prima. Zij blijken over te schakelen naar een voortdurende vorm van lichte stress, waardoor zij zelfs beter presteren dan 's nachts doorsnurkende leeftijdsgenoten.
Uit haar onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen met slaapproblemen niet alleen anders functioneren, maar er ook anders uitzien.
De grijze stof in bepaalde hersengebieden heeft een verminderde dichtheid. Hoe erger de slapeloosheid, hoe lager de dichtheid van de gebieden. Dat kan erop wijzen dat de afwijkingen in de grijze stof een verhoogd risico op slapeloosheid veroorzaken.
Haar onderzoek toont aan waar afwijkingen zitten in het functioneren van de patiënten en hoe de hersenstructuur afwijkt van hersenen van doorslapers. Op die manier is het mogelijk eerder een diagnose te stellen en een behandelplan op te zetten.
(Bron)
Gymnasiasten kraken e-mail 19 docenten

HEESWIJK-DINTHER - Twee leerlingen van het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther zijn vorige week van school gestuurd omdat zij vanaf november 2008 hebben rondgesnuffeld in de e-mail van in totaal negentien leraren.
Ze waren vooral uit op proefwerken en schoolexamens die werden gedeeld met vrienden, bevestigde rector Wim Harmsen dinsdag een bericht uit het Brabants Dagblad.
De school doet dinsdag bij de politie aangifte van computervredebreuk. In totaal veertien leerlingen uit de klassen 5 en 6 die voorinzage hebben misbruikt om betere punten te halen zijn gestraft met een één. Ze moeten hun toetsen overdoen.
Geruchten die de ronde deden, zetten de school anderhalve week geleden op het spoor van de hack. Vorige week hebben de daders hun actie opgebiecht. Ze gebruikten een zogenoemde keylogger, waarmee toetsaanslagen op de computer van de docent zijn uit te lezen.
Zo achterhaalden ze de inloggegevens voor de e-mail van de docenten. Ze toonden spijt en hadden wroeging aldus Harmsen maar vanwege een breuk in het vertrouwen met de leraren is een terugkeer op school onbespreekbaar, zei hij.
De Inspectie van het Onderwijs is geïnformeerd. Bernrode zegt dat met de computerbeveiliging niks mis is maar dat niet was gerekend op zulk misbruik door leerlingen.
(Bron)
Polygamie Zuma kost Zuid-Afrikanen veel geld

KAAPSTAD - De schatkist van Zuid-Afrika heeft zwaar te lijden onder de veelwijverij van president Jacob Zuma.
De partner- en kindertoelage voor het staatshoofd verdubbelde vorig jaar, nadat Zuma het presidentschap had overgenomen van Thabo Mbeki.
Dat maakte minister Collins Chabane, die verantwoordelijk is voor de controle op de uitkeringen aan Zuma's vrouwen en kinderen, dinsdag bekend.
De echtgenotes en kinderschare van de 67-jarige Zuma kostten de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler vorig jaar 15,5 miljoen rand (ongeveer 1,5 miljoen euro).
De polygamie van Zuma is omstreden. De ANC-leider trouwde vijf keer. Zijn meest recente verovering is Thobeka Stacey Madiba, met wie hij in januari trouwde.
Hij is vader van zeker twintig kinderen. In januari gaf hij nog toe dat hij vader was van een kind dat in oktober werd geboren uit een buitenechtelijke relatie.
(Bron)
Experiment televisie maakt mensen folteraars

PARIJS - De Franse staatstelevisie is een opmerkelijk psychologisch experiment begonnen: deelnemers aan een spelprogramma moeten een man straffen door hem elektrische schokken te geven.
80 Procent van de mensen gaat zo ver, dat het slachtoffer dood lijkt neer te vallen.
De makers van de documentaire, die woensdag op de Franse televisie te zien is, hebben de show Het Spel van de Dood opgezet. Dat lijkt een normaal spelprogramma te zijn, maar de kandidaten weten niet dat ze meedoen aan een experiment.
Ze moeten een man vragen stellen en hem met elektrische schokken straffen wanneer hij een fout antwoord geeft. De sterkte van de schokken kan oplopen tot een dodelijke 460 volt.
De deelnemers weten niet dat het slachtoffer een acteur is en helemaal geen schokken krijgt.
De televisiemakers zeggen verbaasd te zijn dat maar zestien van de tachtig deelnemers weigerden de sadistische bevelen op te volgen. De psychologen wilden kijken hoe ver mensen gaan op de televisie.
Het experiment heeft tot vergelijkingen met de gruweldaden van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog geleid. Een deelneemster die na afloop werd geïnterviewd, zei door te zijn gegaan met de martelingen hoewel haar grootouders waren vervolgd door de nazi's. Een andere deelnemer zei bang te zijn geweest om het programma te bederven.
Het experiment doet sterk denken aan het zogeheten Milgram Experiment, dat in de jaren '60 uitgevoerd werd door de psycholoog Stanley Milgram.
Studenten van de Amerikaanse universiteit Yale kregen hierbij van een autoritair figuur de opdracht om een persoon die zij niet konden zien stroomschokken toe te dienen in verschillende mate van sterkte.
(Bron)

Het meest schokkende is misschien dat men dit schokkend vindt. Homo homini lupus.
Zitactie schoonmakers op Utrecht Centraal

UTRECHT - Enkele honderden schoonmakers hebben zich dinsdag op station Utrecht Centraal verzameld voor een zitactie. Ze eisen onder meer een hoger loon.
''We zijn moe van het staken de afgelopen vijf maanden; dus zijn we maar gaan zitten'', aldus FNV-bestuurder Ron Meyer.
De stakende schoonmakers in fel oranje hesjes zitten in een kring, midden in de stationshal. ''Actie, actie!'', roepen ze en blazen op fluitjes. Veel reizigers zijn blijven staan om te kijken.
Een man met een gitaar zingt een protestlied waar joelend op wordt gereageerd door de stakers. 'Tevreden schoonmakers = tevreden reizigers', staat er op een spandoek.
''Ik verdien 10 euro per uur, een lachertje'', vertelt een schoonmaker van treinen. ''Ik kan nooit eens iets leuks doen, ik werk alleen maar.'' Een ander laat brieven van incassobureaus zien. Hij heeft voor de actie al zijn vaste lasten opgeteld: 1934 euro, een stuk meer dan de 1400 euro die hij elke maand verdient.
De schoonmakers willen blijven zitten totdat de NS ''een oplossing forceert'', laat Meyer weten. Volgens vakbond FNV Bondgenoten zijn grote opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zoals de NS ''direct verantwoordelijk voor de slechte behandeling van schoonmakers''. Meyer verwacht dinsdag 440 actievoerders.
FNV Bondgenoten voert al maanden actie voor een betere cao. Zo worden de treinen en stations al een tijd niet schoongemaakt en legden de schoonmakers op Schiphol het werk neer.
De actievoerders op Utrecht Centraal eisen naast loonsverhoging ook een betere reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.
(Bron)

Kweenie, er zijn hordes mensen die voor minder dan 10 euro per uur werken. En als je vaste lasten ruim 500 euro hoger zijn dan je inkomen, dan doe je domweg iets fout, want dat loon is niet plotseling 500 euro omlaag gegaan.
Een betere CAO is altijd toe te juichen, maar heeft niets met je eigen budgetteringsproblemen te maken.
Vrouw in keel gesneden in Breda

AMSTERDAM - Op een parkeerterrein naast het kantoor van de Belastingdienst in Breda heeft dinsdagochtend een steekpartij plaatsgevonden. Agenten troffen een 32-jarige gewonde vrouw gedesoriënteerd aan in haar auto.
Ze is met een snijwond in haar hals naar een ziekenhuis gebracht, waar ze vijf hechtingen kreeg, meldt de politie.
Het slachtoffer had naast de snee onder meer een blauw oog en gekneusde ribben. De politie is op zoek naar een onbekende man die de vrouw zou hebben toegetakeld.
Wat er precies is gebeurd en wat het motief van de man was, is nog niet duidelijk.
De vrouw uit Bergen op Zoom werd rond 11.30 uur gevonden op het openbare parkeerterrein aan de Gasthuisvelden. De politie verstuurde kort na het incident een sms-alert aan 1629 mensen in de regio om uit te kijken naar een lichtgetinte man van tegen de 40 jaar met kort haar en een zwart leren jack.
(Bron)

maandag, maart 15, 2010

Mannen 'verborgen helden' van huishouden

AMSTERDAM – Mannen vegen, zwabberen, wassen en poetsen wat af in het huishouden, ze helpen bij de zorg voor de kinderen en repareren wat kapot is. En dat alles zonder dat de vrouw het doorheeft.
Mannen vullen anno nu ongeveer 13 uur per week met het huishouden, zo’n 676 uur per jaar. Volgens de Britse Daily Mail is dat meer dan het ooit geweest is.
Toch is het niet al goud dat er blinkt. Uit het onderzoek dat Dove onder 1000 mannen liet uitvoeren, blijkt namelijk dat mannen nauwelijks waardering ervaren voor dat werk. Ze hebben het idee dat vrouwen niet eens doorhebben wat ze allemaal doen.
Zes op de tien geven dan ook aan te geloven dat hun harde werk onopgemerkt blijft. Ze denken dat dit komt omdat ze er zelf geen reuring aan geven. Ongeveer de helft van de ondervraagde mannen vindt dan ook dat vrouwen meer opscheppen over wat zij allemaal doen in en om en het huis.
De 13 uur die mannen door de bank genomen wekelijks besteden aan klusjes, worden verdeeld over het huishouden (4,7 uur), klussen (1,5) en de kinderen (6,9).
Het vaakst zetten ze het vuilnis buiten (85 procent), brengen ze de boodschappen naar binnen (80 procent) of doen ze de wekelijkse boodschappen (78 procent).
Taakjes die als vermoeiend ervaren worden, worden gemiddeld genomen iets minder vaak door mannen gedaan. Zes op de tien doet geregeld de was, evenzoveel schrobben de badkamer en ongeveer de helft buigt zich regelmatig over de strijk.
“Ons onderzoek toont aan dat moderne mannen zich vaker laten horen als het gaat om hun bijdrage aan het huishouden”, denkt Dove’s Paul Connell. “Het populaire stereotype dat mannen niets doen in huis, is in ieder geval niet langer accuraat.”
(Bron)

13 uur per week. En dan wel de dingen die ze willen doen ;-)
Dwergster komt mogelijk dichterbij dan gedacht

Nieuwe gegevens over de ruimtelijke snelheden van sterren in onze omgeving duiden erop dat de ster Gliese 710 vrijwel precies onze kant op komt.
Volgens de Russische sterrenkundige Vadim Bobilev bestaat er een kans van 86 procent dat de ster over anderhalf miljoen jaar door de buitenwijken van ons zonnestelsel heen ploegt.
In 1997 inventariseerde de Europese satelliet Hipparcos de nauwkeurige posities en snelheden van ongeveer 100.000 min of meer nabije sterren. Daaruit bleek dat 156 van die sterren op enig moment de zon tot op een afstand van minder dan drie lichtjaar kunnen naderen.
Dat zou erop neerkomen dat we ruwweg eens in de twee miljoen jaar een stellaire bezoeker mogen verwachten. In 2007 zijn de Hipparcos-gegevens echter enigszins bijgesteld en nadien zijn ook andere gegevens van stersnelheden beschikbaar gekomen.
Daardoor moeten nog eens negen sterren aan de groep van potentiële passanten worden toegevoegd.
Maar dat is niet de meest opmerkelijke aanvulling: gebleken is dat de oranje dwergster Gliese 710, die nu nog meer dan 60 lichtjaar van ons verwijderd is, nog dichterbij kan komen dan gedacht.
Zoals het er nu naar uitziet, zal Gliese waarschijnlijk zo dichtbij komen, dat de wolk van vele miljarden komeetachtige objecten die ons zonnestelsel omhult in beroering wordt gebracht. Deze zogeheten Oortwolk strekt zich uit tot op een afstand van één à twee lichtjaar.
Dat lijkt ver weg, maar een grote verstoring van de Oortwolk zou een zwerm kometen richting zon dirigeren. En daardoor zou de kans van een komeetinslag op aarde aanzienlijk kunnen toenemen.
(Bron)
Duits bedrijfje lanceert parfum met vaginageur

AMSTERDAM – Met lichtgevende lingerie, schaamhaarverf, vibrators die dansen op muziek en robots waarmee de liefde bedreven kan worden, was het aantal bizarre uitvindingen voor in de slaapkamer blijkbaar nog niet op niveau. Een Duits bedrijfje schiet te hulp.
Vivaeros brengt namelijk een parfum op de markt dat met name binnen de slaapkamermuren gedragen dient te worden. Het luchtje, Vulva Original, ruikt namelijk naar vagina.
Verschillende media vragen zich maandag wel hardop af wat het nut zowel als de lol van het luchtje is. Vivaeros-baas Guido Lenssen heeft daarop echter het antwoord.
"Geur wordt onderschat", zo laat hij weten de Amerikaanse versie van het tijdschrift Vice. "Als ik bij mijn vrouw ben, ruik ik het liefst haar lichaamsgeur, niet een parfum. De intimiteit die erin schuilt is belangrijk."
"Op de erotische markt kun je miljoenen seksspeeltjes kopen maar het draait allemaal om zien of horen", vervolgt hij. "Ik wilde daar ruiken aantoevoegen."
Het eindresultaat is een combinatie van ingrediënten geworden. "We hebben monsters geprobeerd van tal van vrouwen", aldus Lenssen. "We hebben niet de geur van iemand gepakt die net een marathon had gelopen ofzo, maar ik kan je vertellen dat het een mix is geworden van urine, zweet en vrouwelijke opwinding."
Die ‘vrouwelijke opwinding’ zou dan weer afkomstig zijn van één blondine, die tevens model staat voor het luchtje. Wat overigens niet wil zeggen dat over één nacht ijs is gegaan. "We hebben er heel veel geprobeerd en het ging echt om geur, niet om uiterlijk. We zijn er zo’n anderhalf jaar zoet mee geweest."
Het luchtje is op meer vlakken met vallen en opstaan totstandgekomen, zo laat de Vivaeros-directeur doorschemeren. "Mijn webdesigner vond het bijvoorbeeld een reden om zijn baan op te zeggen. Hij vond het walgelijk, vies en pornografisch."
Toch zijn de reacties overwegend positief. "Dat wil zeggen: tot het naar Dubai of Irak gaat", aldus de bedenker van de vaginaparfum. "En mannen me daar zullen opwachten met een groot zwaard."
(Bron)

"Als ik bij mijn vrouw ben, ruik ik het liefst haar lichaamsgeur, niet een parfum. De intimiteit die erin schuilt is belangrijk." Dus dan maak je een parfum dat zo ruikt? Spreek je jezelf dan niet tegen?
Professionele vreetzak gezocht

AMSTERDAM – De firma Proactol Ltd zoekt een nieuwe medewerker voor een zeer eenvoudige doch goedbetaalde baan.
De ideale kandidaat voor de functie hoeft alleen maar over een sterke eetlust te beschikken. Het enige dat namelijk van de persoon verwacht wordt, is dat hij naast zijn gewone eten dagelijks 400 calorieën extra aan vet voedsel tot zich neemt. Proactol Ltd doet alvast suggesties in de richting van McDonalds, pizza’s of afhaal-Chinees.
De man of vrouw in kwestie zal hiervoor bijna 25.000 euro per jaar krijgen, aldus The Telegraph maandag.
Proactol Ltd opende de vacature omdat het bedrijf graag onderzoek wil doen naar het vermogen van één van hun afslankproducten om vet te binden. Om die reden zal de uiteindelijke kandidaat ook moeten dulden dat calorie-inname en gewicht door medici nauwlettend in de gaten gehouden worden.
Vanzelfsprekend moeten ook de pillen aan het dieet toegevoegd worden. Het bedrijf haast zich wel te zeggen dat het product klinisch al getest is, en met succes.
De firma zelf is in ieder geval alvast enthousiast over de ‘vreetzak-vacature’, naar eigen zeggen de ideale baan voor thuis. “We weten het, het is geweldig”, luidt de vacaturetekst. “Maar het is echt waar.”
Verder laat het bedrijf op deze wijze weten het liefst een Jan Modaal te hebben die niet bang is om veel te eten en zichzelf te zijn. Ook helpt het als kandidaten de ambitie hebben om de eerste professionele nietsnut ooit te worden.
(Bron)

Waarschijnlijk zo'n product waar je vetdiarree van krijgt. En dat is net zo naar als het klinkt.
Hm. Er komt fris groen aan in de tuin. Maar ik meen het te herkennen als een - nu nog minieme - reuzenberenklauw. Als tuinier mag je zomaar zeggen: jij bent een lastige exoot, ik roei je uit. Maar dat betekent wel dat ik nu echt aan de slag moet. En als ik dat doe, moet ik ook onder ogen zien dat die Indische aardbei alles overwoekerd heeft, dat de katten looppaadjes hebben uitgesleten, dat er van alles gesnoeid en gezaagd moet worden, en die bossen Canadese guldenroede zien er vrolijk uit maar ik zie ze liever op een wat beperkter deel van de tuin.
Die paardenbloemen die her en der opduiken vind ik niet erg, die zonnetjes maken me vrolijk (en ze hebben nog geen neiging overal te staan). De maagdenpalm moet misschien ook wat tot de orde geroepen worden, en de klimop kan ik beter nu wat knippen, voordat de wespen te actief worden, en de dorre stelen van het siergras moeten afgeknipt en de bosrank flink terugknippen en en en...
Tuinieren zou ontspannend zijn, toch?
Politie pakt notoire 'babbelaar' opnieuw op

DEN HAAG - De politie heeft in Den Haag een 32-jarige Hagenaar opgepakt op verdenking van babbeltrucs.
Het is de derde keer dat hij wordt opgepakt voor dit vergrijp, aldus een woordvoerder maandag.
De man wordt verdacht ditmaal zeker tien ouderen geld afhandig te hebben gemaakt. Hij maakte zo duizenden euro's buit, aldus de politie.
De slachtoffers, uit onder meer Delft, Rijswijk en Den Haag, kregen een telefoontje van een zogenaamde politieagent met de mededeling dat er was ingebroken.
Daarna verscheen de man zelf als politieagent aan huis met het verhaal dat er iets mis was met hun pasje. De man droeg overigens geen uniform en legitimeerde zich ook niet.
De man werd in 2008 veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf voor eenzelfde vergrijp. Destijds maakte hij meer dan honderdduizend euro buit.
Ook in 2005 werd hij al eens veroordeeld voor zo'n misdrijf. Inmiddels was hij weer op vrije voeten. Hij wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)
Postbode versnippert brieven en rekeningen

LELYSTAD - Inwoners van Lelystad-Haven hebben een paar weken op zaterdag geen post ontvangen. Sommigen vonden hun brieven en rekeningen in snippers elders in de wijk terug.
Enkele tientallen mensen zijn gedupeerd. Onderzoek wees uit dat een postbode hiervoor verantwoordelijk was. De man is inmiddels op staande voet ontslagen, bevestigde TNT Post maandag.
''Het is natuurlijk een doodzonde als een postbode de post niet bezorgt'', aldus een woordvoerder van het postbedrijf.
De bedrijfsrecherche van TNT Post heeft de 18-jarige bezorger verhoord en die legde tegenstrijdige verklaringen af. Wat hem precies bezielde, is dan ook onduidelijk.
''Dat hij de post niet bezorgde, was voor ons genoeg reden om hem op staande voet te ontslaan'', liet de woordvoerder weten.
(Bron)
'Elektrische auto's opladen bij windmolens'

AMSTERDAM - Elektrische auto's opladen bij windmolens en geluidswallen met zonnepanelen. Het zijn enkele ideeën waarmee milieuorganisatie Milieudefensie maandag komt om bezuinigingen op overheidsuitgaven en investeringen in klimaatbeleid te combineren.
De milieuorganisatie denkt dat het mogelijk is bezuinigingen door te voeren en tevens te kiezen voor een economie die niet afhankelijk is van vervuilende en schaarse fossiele brandstoffen als kolen en aardolie.
Ze heeft een lijst met tien 'klimaatklappers' gemaakt om voor de Kamerverkiezingen van 9 juni druk uit te oefenen op de politiek teneinde aandacht te houden voor klimaatbeleid.
De belasting die energiebedrijven en de zware industrie betalen voor het uitstoten van broeikasgassen, zou volgens de milieuclub flink omhoog moeten. Daarmee wordt het financieel interessant om volop te investeren in windenergie, zonder dat daarvoor subsidie nodig is. Maar ook voor consumenten zou zoiets kunnen, zodat het bijvoorbeeld aantrekkelijker wordt om met een elektrische auto te rijden.
Milieudefensie beroept zich bij haar aanbevelingen op onderzoek van bureau Ecofys. Het onderzoeksbureau stelt wel dat de relatie tussen een hogere prijs voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 en energiebesparing niet altijd direct merkbaar is, maar dat een CO2-heffing uiteindelijk wel zal leiden tot efficiënter energiegebruik in de industrie.
Met de 'klimaatklappers' verwacht Milieudefensie dat de uitstoot van broeikasgassen omlaag kan met 40 procent in 2020 (ten opzichte van 1990). Dat is nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, aldus de organisatie.
(Bron)
Consumentenbond prijst Bel-me-niet-register

DEN HAAG - Consumenten hebben het 'Bel-me-niet-register' gekozen als beste product van het afgelopen jaar. Het register kreeg maandag van de Consumentenbond de Topper Award uitgereikt, de jaarlijkse prijs voor beste product. De Flater Award ging naar de OV-chipkaart als slechtste product.
Het Bel-me-niet-register kreeg 65 procent van de stemmen en liet daarmee de nummers 2 (Windows 7) en 3 (iPhone 3Gs) ver achter zich. Consumenten die zich bij www.bel-mij-niet.nl inschrijven, zijn daarna verlost van opdringerige verkooptelefoontjes.
Consumentenbonddirecteur Bart Combée: ''Het Bel-me-niet Register is een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste telefoontjes van bedrijven. Het is opgenomen in de wet en bedrijven die toch bellen kunnen rekenen op een fikse boete.''
In de uitverkiezing riepen de deelnemende consumenten de OV-chipkaart uit tot grootste flater. ''Misschien zijn het opstartproblemen, maar de OV-chipkaart geeft nog te veel narigheid. Gedoe met in- en uitchecken, onterecht afgeschreven bedragen, onduidelijkheid bij het overstappen en soms een hogere ritprijs'', aldus Combée.
''Niet voor niets zeggen wij dat de strippenkaart en het papieren treinkaartje moeten blijven tot de chipkaart zijn waarde heeft bewezen en de overgrote meerderheid is overgestapt. Consumenten moet je verleiden, niet dwingen.''
Ruim 16.000 consumenten brachten hun stem uit voor de jaarlijkse prijzen voor beste en slechtste product. Zowel voor de topper als de flater waren er tien genomineerden.
(Bron)
Manager weet te weinig van personeelsbeleid

AMSTERDAM - Van de leidinggevenden in Nederland voert ruim veertig procent human resourcestaken uit zonder kennis van wet- en regelgeving. Ruim een op de drie geeft tegelijkertijd aan steeds meer taken op het gebied van personeelsbeleid toebedeeld te krijgen.
Dat meldt Randstad Nederland, dat onderzoek heeft laten uitvoeren onder 520 leidinggevenden.
Leidinggevenden moeten vooral steeds vaker beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen doen. Bijna de helft van de managers zou aangeven meer te willen weten over personeelsbeleid.
De leidinggevenden zitten vooral te springen om informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.
Onder meer kennis over tijdelijke medewerkers, flexibel werken en het aannemen van allochtonen wordt minder relevant geacht. Ruim twee op de vijf leidinggevenden weten echter te weinig over de regels rond het aannemen van zelfstandigen zonder personeel. Een op de vijf weet daarnaast niet hoe oudere werknemers te blijven motiveren of in dienst te houden.
Bijna zestig procent van de managers gaat voor de benodigde kennis naar de human resourcesafdeling van het eigen bedrijf. In de overige gevallen raadplegen zij internet of leggen ze hun vragen neer bij de juridische afdeling. Een aantal zoekt informatie op in het wetboek.
Volgens Randstad Nederland vraagt het uitvoeren van dagelijkse personeelsbeleidtaken door managers om een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de human resourcesmanager.
"Onze maatschappij vraagt om een flexibeler inzet van personeel. Leidinggevenden zijn veel te weinig bekend met deze materie, maar moeten er wel actie op ondernemen."
(Bron)

Er zijn ook managers die van niks weten maar niet weten dat ze van niks weten. Dan liever een manager die toegeeft hiaten in zijn/haar kennis en kunde te hebben.