zaterdag, februari 10, 2007

Mannen boos over uitgaven vrouw

UTRECHT - Drie op de vijf stellen ruziën regelmatig over geld. Meestal gaat de onenigheid over het bestedingspatroon van de vrouw.
Stellen hebben zelfs meer mot over geld dan over het huishouden of de kinderen. Dat blijkt zaterdag uit het Geld en Relatie-onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Volgens het Nibud hebben vrouwen meer geheimen over geld dan mannen. Liegen over de prijs van een aankoop, geld achterhouden of een uitgave stiekem doen; uit het onderzoek blijkt dat één op de drie vrouwen een geldgeheim heeft. Van de mannen geeft 16 procent toe wel eens iets achter te houden voor de partner.
Het instituut denkt dat de ruzies over geld ontstaan omdat mannen en vrouwen anders over geld denken. Mannen hebben meer over voor geld, menen dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het artikel echt nodig hebben.
Het instituut adviseert samenwonende stellen een eigen rekening naast een gezamenlijke rekening te onderhouden om al te grote problemen te voorkomen en om beurten de financiële administratie te doen.
(Bron)
Ruim twintig arrestaties in onderzoek naar spam

AMSTERDAM - De politie heeft deze week 21 mensen opgepakt in drie internetcafés in Amsterdam. Twaalf van hen zouden zich bezighouden met het versturen van spam.
De overige negen verbleven illegaal in Nederland. Zij zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.
De arrestaties maken deel uit van een grootschalig onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse netwerken. Volgens de politie versturen zij grote hoeveelheden spam vanuit de internetcafés.
Ze benaderen de slachtoffers via e-mail en vertellen dat ze veel geld kunnen krijgen. Om voor een erfenis of loterij in aanmerking te komen, dienen de slachtoffers wel zelf eerst een bedrag over te maken.
De slachtoffers moeten vervolgens naar Nederland reizen om hun geld in ontvangst te nemen, maar krijgen uiteindelijk niets. Geld dat wordt verdiend met de zogenoemde 419-fraude, een verwijzing naar een Nigeriaans wetsartikel, wordt volgens de politie veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten.
De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben bedragen betaald variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen euro.
Sinds oktober zijn 59 verdachten aangehouden. Bij de actie van deze week zijn harde schijven en valse identiteitsbewijzen in beslag genomen. Het onderzoek draagt de naam Apollo en richt zich op valsheid in geschrifte, het vervalsen van reispassen en betaalpassen, oplichting en witwassen.
(Bron)
'Geweld in Afghanistan in 2009 goeddeels beteugeld'

MÜNCHEN - De NAVO-troepenmacht in Afghanistan zal de opstand onder aanvoering van radicaal-islamitische Taliban in het land in 2009 grotendeels de kop hebben ingedrukt.
Tegen die tijd zal de Afghaanse regering beter in staat zijn op eigen kracht te handelen. Dat heeft de NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zaterdag gezegd tijdens een conferentie over internationale veiligheid in München.
"In 2009 zou Afghanistan, met de ruggengraat van het verzet gebroken, op weg naar vrede moeten zijn, maar zonder twijfel met een militaire aanwezigheid van de NAVO op de grond", aldus de Nederlander.
Op dit moment hebben de NAVO-troepen nog hun handen vol aan strijders van het voormalige Taliban-bewind en andere opstandelingen. De NAVO overweegt haar inzet in het verscheurde en verwoeste land uit te breiden.
(Bron)
Politieauto ramt woonhuis

KAATSHEUVEL - In het Brabantse Kaatsheuvel heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag een politieauto in de voorgevel van een woonhuis geboord.
De agenten hadden net de achtervolging ingezet op een auto die een stopteken van de politie had genegeerd, maakte de politie zaterdagochtend bekend.
In plaats van linksaf te slaan, reed de surveillancewagen op de Hoge Zandschel rechtdoor en ramde de woning. De voorkant van de auto kwam met een snelheid van ongeveer 35 kilometer per uur in een hoek van de woonkamer tot stilstand. Volgens de bestuurder reageerde de auto niet op de remmen.
De twee politiemensen (22 en 36 jaar oud) liepen geen kwetsuren op. De bewoners, die boven lagen te slapen, kwamen met de schrik vrij. "Ze waren geschrokken maar waren er redelijk nuchter onder, Brabantse nuchterheid", aldus een politiewoordvoerder. De brandweer heeft de voorgevel van het huis gestut.
De agenten waren 's nachts bezig met een controle in Waspik. Een personenauto reed in hun richting, maar keerde plotseling. Hierop besloten de twee de auto te controleren. De bestuurder negeerde het stopteken en verhoogde zijn snelheid, waarna een achtervolging ontstond. De automobilist wist te ontkomen.
(Bron)
Pechtold wil geen ideologie in Grondwet

DEN HAAG - De nieuwe regeringscoalitie CDA, PvdA en ChristenUnie wil onderzoeken of het recht op leven moet worden opgenomen in de preambule van de Grondwet. D66-leider Alexander Pechtold vindt dat geen goed idee.
"Ik ben tegen aanpassingen van grondwetteksten die zijn gebaseerd op ideologische gronden. Dat verscherpt alleen maar controverses in de samenleving. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen bij de grondwet", zei hij zaterdag.
Pechtold verwijt vooral de PvdA er aan mee te werken dat die ideologie nu ook doordringt in de spreekkamer van de artsen door het afbreken van een zwangerschap binnen zestien dagen (de zogenoemde overtijdbehandeling) op te nemen in de abortuswet en het plan om artsen vrouwen te laten wijzen op alternatieven voor abortus. De PvdA is daar in het verleden altijd tegen geweest.
Tweede Kamerlid Chantal Gillárd van de PvdA reageerde op BNR Nieuwsradio op die kritiek met de woorden dat zij tevreden is dat abortus met het akkoord nog steeds mogelijk is.
(Bron)

"Nog steeds"? Heb ik iets gemist? Is de CU de grootste partij en heb ik dat niet meegekregen?
Schiphol pakt uitstoot broeikasgas aan

SCHIPHOL - Schiphol gaat maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Dat moet ertoe leiden dat de nationale luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen over vijf jaar evenveel vervuilende stoffen produceren als nu, ondanks een groei van het vliegverkeer.
"We stellen nu een vijfjarenplan op met concrete maatregelen en doelstellingen", zei Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine vrijdag na afloop van een bijeenkomst op de luchthaven. "We moeten bijvoorbeeld anders omgaan met warmte en water."
Dat is niet alleen bevorderlijk voor het milieu, zei de bestuursvoorzitter, ook de passagier zal het weten te waarderen.
"Reizigers vragen zich af wat je doet voor het milieu." De wereldwijde luchtvaartbranche is nu verantwoordelijk voor 3 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, zei Cerfontaine.
Cerfontaine heeft al een aantal concrete maatregelen in gedachten om de CO2-uitstoot te beperken. Zo hebben boeren in de omgeving van Schiphol aangeboden om biobrandstof te leveren. "Die kunnen we gebruiken voor de generatoren."
Ook is het volgens de bestuursvoorzitter mogelijk om warmte op te slaan die in de zomer bij de start- en landingsbanen wordt gegenereerd. "In de winter kunnen we deze energie gebruiken, zodat we de vliegtuigen niet meer hoeven te de-icen."
Dat zou volgens hem ook de problemen met de vervuilde sloten rond Schiphol oplossen. De waterkwaliteit van de sloten is nu onder de maat, omdat de luchthaven glycol gebruikt om de vliegtuigen en de start- en landingsbanen ijsvrij te houden. Dit goedje komt, ondanks maatregelen van Schiphol, soms per ongeluk in de sloten terecht.
Cerfontaine wist bovendien te melden dat de meest milieuvervuilende toestellen Schiphol waarschijnlijk later dit jaar veel minder vaak zullen aandoen. Op 1 november gaat een nieuw tariefsysteem in, waarbij oude vliegtuigen veel meer geld moeten betalen. "Het gaat om zevenduizend vluchten per jaar."
Voor de milieuheffing op tickets, opgenomen in het nieuwe regeerakkoord, had Cerfontaine geen goed woord over. "Nu is het gewoon jatten." Per ticket gaat het volgens hem om een euro of 25.
Hij voelt wel wat voor een extra heffing als de opbrengst wordt besteed aan maatregelen om Schiphol milieuvriendelijker te maken. Maar dat is volgens hem niet het geval. "Nu gaat het erom de begroting kloppend te maken."
De belangrijkste klant van Schiphol, KLM, heeft de sector al eerder opgeroepen om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. De luchtvaartmaatschappij heeft veel geïnvesteerd in schonere vliegtuigen. Bovendien kan KLM, net als andere vervoerders, handelen in emissierechten.
(Bron)
Agenten gewond bij arrestatie fietser zonder licht

ASSEN - Twee politieagenten zijn vrijdagavond in Assen lichtgewond geraakt bij de bekeuring van een fietser zonder licht.
Nadat de 24-jarige man uit Assen vergeefs om een legitimatiebewijs was gevraagd, werd hij agressief. Hij probeerde te vluchten, beledigde de agenten en verzette zich tegen zijn aanhouding. Daarbij kwamen de agenten ten val.
Het lukte de agenten uiteindelijk om de man handboeien om te doen en hem af te voeren. Hij is op het politiebureau in een cel gezet.
Een 25-jarige vriend van de man die zich met de arrestatie bemoeide en niet wegging toen de agenten dat vroegen, kreeg een proces-verbaal. Justitie moet beslissen of hij wordt vervolgd.
(Bron)

vrijdag, februari 09, 2007

TT 114 Harry Lockefeer (68) overleden

De voormalige hoofdredacteur van de Volkskrant, Harry Lockefeer, is in Bussum overleden aan een hartinfarct. Hij is 68 jaar geworden. Lockefeer was van 1982 tot 1995 hoofdredacteur van de krant na een jaar adjunct te zijn geweest. Eerder schreef hij onder meer economische commentaren in de Volkskrant.
De huidige hoofdredacteur, Pieter Broertjes, noemt Lockefeer op de site van de Volkskrant "de man die de krant groot en welvarend heeft gemaakt".
Onder Lockefeers leiding steeg het aantal abonnees tot boven de 300.000.
Tot ruim een jaar geleden was Lockefeer hoogleraar journalistiek in Groningen.
TT 115 Flat ontruimd door wateroverlast

In Zoetermeer is aan de Willemstraat een flat van 12 verdiepingen ontruimd. Rond de honderd bewoners zijn gedwongen geëvacueerd. Een deel van hen brengt de nacht door in een nabijgelegen zwembad.
In een woning op de derde etage was een lek ontstaan in de waterleiding. In de woning kwam twintig centimeter water te staan dat begon te lekken. Automatisch viel daardoor de stroom in alle 72 woningen uit, net als de verwarming.
In de flat wonen veel senioren en met het oog op de kou wilde de brandweer geen risico nemen. Naar verwachting kan morgen de stroom weer ingeschakeld worden, als de woningen droog zijn.

Wegens wateroverlast naar het zwembad moeten. Ach ja.
Waarom gaat dat dan toch steeds zo. Ik wou nasi maken. Ik spiekte eens goed in de kasten en ijskast. Oh ja, die soepgroente moet op. Hé, saus voor Kip Siam, die moet ook op. Het gehakt moet op.
Dus: gehakt gebakken, groen erbij, gekookte rijst erbij, kruiden erbij, sauspoeder aanmaken en erbij. Merkwaardige mix, maar best te eten.
Phishingmail richt zich op klanten Rabobank

AMSTERDAM - Cybercriminelen proberen inloggegevens voor de internetbankierdienst van de Rabobank te stelen. In een e-mail verzoeken ze klanten van de Rabobank om hun "rekeninggegevens bij te werken".
De e-mail lijkt op het eerste gezicht afkomstig van de bank, maar is opgesteld in gebrekkig Nederlands. "Het bankwezen van Internet van Rabobank, hierbij kondigt de nieuwe verbetering van de veiligheid aan," begint het bericht. "Wij hebben onze nieuwe SSL servers voor onze klanten voor de betere en meer veilige bankwezendienst, tegen om het even welke frauduleuze activiteiten bevorderd om onze klanten beter te dienen."
Wie de link in de e-mail volgt, komt niet op de site van de bank terecht, maar op een nagemaakte versie daarvan. Inloggegevens die daar worden ingevoerd, worden geregistreerd door de afzenders van de e-mail, die zo de rekening van het slachtoffer kunnen plunderen. De oplichtingsmethode staat bekend als 'phishing', en is de laatste jaren sterk in opkomst.
De valse website was vrijdagmiddag overigens niet actief.
Een woordvoerster van de bank bevestigt dat sinds donderdag een dergelijke e-mail de ronde doet, maar ze kan niets zeggen over de omvang van de oplichtingspoging. Op de website van de Rabobank is een waarschuwing geplaatst. De bank vraagt klanten nooit per e-mail om persoonlijke gegevens.
(Bron)

En toch mensen daarintrappen.
Beroepsbevolking wordt kleiner

VOORBURG - De potentiële beroepsbevolking zal de komende jaren flink teruglopen. Op 1 januari 2007 had Nederland tien miljoen inwoners van 20 tot 65 jaar. In 2040 zal dat aantal zijn teruggelopen tot negen miljoen. Dat heeft het CBS vrijdag laten weten.
De afgelopen eeuw groeide de beroepsbevolking voortdurend. De daling begon in 2005 en zal volgens het CBS de komende jaren flink doorzetten.
De krimp van de potentiële beroepsbevolking in 2006 komt mede doordat in dat jaar opnieuw meer mensen emigreerden dan immigreerden. Volgens het CBS zal het aandeel ouderen binnen de potentiële beroepsbevolking de komende jaren sterk stijgen.
(Bron)
Mogelijk salmonella in katenspek supermarkt

RIJSWIJK - Dirk van den Broek haalt een partij katenspek uit de handel omdat ze mogelijk besmet is met de salmonellabacterie. De supermarktketen riep vrijdag in krantenadvertenties klanten op het katenspek terug te brengen naar de winkel.
Het gaat om katenspek van het merk Stamboeck met als houdbaarheidsdatum 1 of 2 mei 2007. Het katenspek is te koop in winkels van Dirk van den Broek, Bas van der Heijden en Digros.
Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen in voedsel terecht kan komen. Het eten van besmet voedsel kan maag- en darmklachten veroorzaken. Gezonde mensen merken er doorgaans weinig van, maar voor oudere mensen, zieken, jonge kinderen en zwangere vrouwen kan een salmonella-infectie gevaarlijk zijn.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kent Nederland jaarlijks 50.000 salmonellabesmettingen.
(Bron)
Politie houdt vrouwenhandelaren aan

ROTTERDAM - De Nederlandse en Duitse politie hebben woensdag twaalf verdachten van vrouwenhandel opgepakt. Justitie vermoedt dat de verdachten vrouwen gedwongen hebben tot prostitutie en hen daarbij zowel lichamelijk als psychisch hebben mishandeld.
Dat liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.
Justitie heeft tot nu toe negentig geëxploiteerde vrouwen in beeld. Die zijn vermoedelijk in Duitsland, Nederland, Polen, Roemenië, Bulgarije en Ierland slachtoffer van deze bende geworden.
Elf van de twaalf verdachten hebben de Turkse nationaliteit. Zes verdachten werden in Nederland aangehouden. De politie doorzocht zeven woningen in Amsterdam, Vinkeveen en Assendelft. De twee hoofdverdachten zijn een 36-jarige en 41-jarige man.
Een Nederlands arrestatieteam verleende in Duitsland bijstand bij de aanhouding van vier verdachten die met de auto op hoge snelheid onderweg waren naar het vliegveld, mogelijk om te vluchten naar Turkije. Duitsland levert de verdachten die in Duitsland zijn aangehouden binnenkort uit aan Nederland.
De slachtoffers werden volgens het OM uitgebuit en waren volstrekt afhankelijk van de handelaren. Zij werden tewerkgesteld in de prostitutiegebieden van Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. Daar moesten ze zich twaalf uur per dag, veelal onder mensonterende omstandigheden, beschikbaar stellen aan klanten, liet een woordvoerder van het OM weten. Bodyguards van de organisatie bewaakten de vrouwen.
De mensenhandelaren beschikken volgens justitie over onroerend goed ter waarde van miljoenen euro's in Duitsland en Turkije.
Rechercheurs zijn donderdag naar Turkije gereisd om samen met de Turkse justitie beslag te leggen op het vermogen van de vrouwenhandelaren.
In verband met deze zaak geldt sinds woensdag verscherpt toezicht. Vrouwen die aangeven slachtoffer van mensenhandel te zijn, krijgen opvang aangeboden. Ook benadert de politie de komende tijd actief prostituees in verband met het onderzoek. Een Litouwse vrouw is inmiddels opgevangen bij de hulpverlening.
(Bron)
VS betalen schoonmaak Agent Orange in Vietnam

HANOI - De Amerikaanse regering zal Vietnam voor het eerst geld geven voor de schoonmaak van een zwaar vervuilde voormalige Amerikaanse militaire basis. Daar lag onder meer het ontbladeringsmiddel Agent Orange opgeslagen tijdens de Vietnamoorlog (1959-1975).
Volgens Amerikaanse media gaat het vooralsnog om 400 duizend dollar; een bescheiden bedrag dat evenwel wordt beschouwd als een verdere stap op de weg naar verbetering van de relatie tussen beide landen.
Het middel, dat het uiterst giftige dioxine bevat, werd tussen 1961 en 1971 gebruikt om hele stukken jungle te strippen tijdens de oorlog. Het toxische goedje is daarna in verband gebracht met grootschalige gezondheidsproblemen in het Aziatische land, variërend van geboorteafwijkingen tot kanker. De Amerikanen betwisten al jaren dat deze problemen voortvloeien uit het sproeien van Agent Orange.
De Amerikanen hebben ook nadrukkelijk aangetekend dat de financiële bijdrage geen schuldbekentenis betekent in het slepende conflict met Vietnam over het bestrijdingsmiddel. Nog altijd lopen er rechtszaken en nog altijd zijn er onderzoeken gaande naar de gevolgen van Agent Orange in Vietnam.
De regering in Hanoi zei vrijdag de financiële bijdrage van Washington te verwelkomen. Het land tekende wel aan dat er nog tientallen miljoenen dollars extra nodig zullen zijn om alle dioxine en andere chemicaliën op te ruimen. "We hebben nog een lange weg te gaan", aldus Le Ke Son, de Vietnamese overheidsfunctionaris die een onderzoeksprogramma naar Agent Orange leidt in zijn land.
(Bron)
Beschonken bestuurder slingert zichzelf op de bon

GRONINGEN - Een 26-jarige beschonken bestuurder uit het Groningse Oosterwijtwerd heeft zichzelf in de nacht van donderdag op vrijdag onbewust op de bon geslingerd. Nadat de man zijn auto in de sloot reed, belde hij de politie om te zeggen dat hij de boel vrijdag wel zou opruimen en dat hij zeker niet gedronken had.
Toen de politie toch even een kijkje ging nemen bleken de bandensporen rechtstreeks van het café af te komen. Dit maakte de politie vrijdag bekend.
De verdachte was voor de politie makkelijk te achterhalen omdat er een slingerend voetspoor van de auto naar de voordeur van de 26-jarige man liep. Een blaastest wees uit dat hij 1,9 promille alcohol in zijn bloed had. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De auto van de verdachte is door een sleepdienst afgevoerd.
(Bron)

donderdag, februari 08, 2007

Kijk! Nu hebben we de oplossing.
Op de drukste tijd, half zes, stond er in heel Nederland TWAALF kilometer file.
'Boete voor oversteken met iPod'

AMSTERDAM - Oversteken terwijl je naar je iPod luistert of met je mobiele telefoon belt, kan in New York binnenkort een boete van honderd dollar opleveren.
Volgens de New Yorkse Senator Carl Kruger zijn er alleen al in de wijk Brooklyn in korte tijd drie dodelijke ongelukken voorgekomen waarbij voetgangers overstaken terwijl zij werden afgeleid door een iPod of een mobiele telefoon.
Bij één van de dodelijke ongelukken zouden voorbijgangers nog tevergeefs 'kijk uit!' hebben geschreeuwd. De senator heeft een wetsartikel ingediend waarmee het verboden kan worden om de straat over te steken met gadgets als de iPod, een mobiele telefoon, Blackberry's en draagbare spelcomputers.
"De overheid heeft de taak om de bevolking te beschermen", verklaart de senator tegenover Reuters. "Het gebruik van elektronische apparatuur heeft in het verkeer een dieptepunt bereikt. Het is een gevaar voor de openbare veiligheid."
(Bron)
Geen vliegverbod voor lawaaiige Awacs

AMSTERDAM - De lawaaiige Awacs-verkenningsvliegtuigen blijven boven Nederland vliegen. Een eenzijdig verbod op vliegen in het Nederlandse luchtruim leidt mogelijk tot een weigering van Nederlandse militaire vliegtuigen in het luchtruim van de Navo-bondgenoten. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer voerde twee weken geleden de druk op de Navo op om iets te doen aan de geluidshinder die het Zuid-Limburgse Schinveld ondervindt van de nabijgelegen Navo-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Van der Knaap zegde toen toe uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.
Een verbod op het vliegen met Awacs-vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim zou het geïntegreerde Navo-luchtverdedigingssysteem geheel verlammen, schrijft de bewindsman, en ten koste gaan van de vroegtijdige waarschuwingscapaciteit. Dat is volgens Van der Knaap een 'onacceptabel nadelig' effect op de bescherming van Europa tegen terreurdreiging vanuit de lucht.
Ook de luchtverdediging van Navo-troepen in missiegebieden zou door een vliegverbod ernstig worden ondermijnd. "Het is ondenkbaar dat de Navo-bondgenoten deze ernstige aantasting van hun veiligheid zonder repercussies zullen aanvaarden", waarschuwt Van der Knaap.
De inwoners van Schinveld hebben veel last van het lawaai van de vliegtuigen, die de veiligheid van het Europese luchtruim in de gaten houden. Een jaar geleden kwam de luchtmachtbasis uitgebreid in het nieuws toen er werd geprotesteerd tegen de kap van bomen om plaats te maken voor de vliegroute van de toestellen.
Gesprekken met de Navo over het vervangen van lawaaiige motoren door stillere zijn tot nu toe op niets uitgelopen. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen dat de Nederlandse regering zich harder opstelt en de duimschroeven aandraait bij de verdragsorganisatie, waar de Nederlandse oud-minister Jaap de Hoop Scheffer de scepter zwaait.
Als de Navo voet bij stuk houdt, zou de regering gebruik moeten gaan maken van de zogeheten binnenvluchtregeling, vinden ze. Dat houdt in dat de overheid een verbod kan instellen voor lawaaiige Awacs om nog langer over Nederlands grondgebied te vliegen. Van der Knaap stelt nu dat dit geen optie is.
(Bron)
Utrecht houdt in oktober burgemeestersreferendum

UTRECHT - De gemeente Utrecht houdt op 10 oktober een burgemeestersreferendum. De inwoners van de Domstad mogen dan laten weten wie zij graag zien als opvolger van de huidige burgemeester Annie Brouwer-Korf.
De kandidaten worden voorgedragen door een vertrouwenscommissie van raadsleden. De gemeenteraad besloot dit donderdag.
Voor het referendum trekt de gemeente ruim acht ton euro uit. Meer dan 600.000 euro komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De rest betaalt de gemeente.
Van tevoren vraagt de gemeente in een enquête aan de inwoners aan welke voorwaarden een burgemeester volgens hen moet voldoen. De uitkomsten daarvan worden meegenomen in een profielschets. Daarna volgt een sollicitatieperiode, waarna de vertrouwenscommissie kandidaten voor het referendum kiest.
De termijn van burgemeester Brouwer-Korf was eigenlijk in 2006 verlopen, maar zij mocht van de raad langer aanblijven. Ze trad aan op 1 juli 1999 en blijft tot eind 2007.
(Bron)

En wordt het dan net zoiets als met het UCP? Dat uit het referendum blijkt dat de meeste inwoners ABC123 willen, maar wegens geld en praktische bezwaren komt er 987ZYX?
Kodak gaat meer mensen ontslaan

ROCHESTER - Het Amerikaanse fotografieconcern Eastman Kodak gaat meer banen schrappen dan eerder werd aangekondigd. In totaal zullen er tussen de 28 duizend en 30 duizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend.
De kosten zullen oplopen tot ongeveer 3,7 miljard dollar.
In de laatste verklaring over de reorganisatie, in augustus, werd nog gerept over een verlies van 25 duizend tot 27 duizend banen. Kodak maakt een dure en moeilijke verschuiving door van de markt voor traditionele filmpjes naar een markt voor digitale producten en diensten. Eerder deze week maakte Kodak bekend inktjetprinters te gaan maken en daarmee de concurrentie aan te gaan met onder meer Hewlett-Packard.
(Bron)
Nou. Het was leuk toen het begon te sneeuwen, met héle kleine vlokjes maar allengs meer en dikker en witter.
Dan is het ook grappig als je mensen van her en der aan de lijn hebt, waarvan een deel na gedane zaken aarzelt, en dan zegt: 'Ehm... Sneeuwt het al bij u?'
Het werd mooi wit, er lag een flink laagje.
Als je aan de verkeerde kant van het gebouw stond in de pauze, stond je geheel te vernikkelen en een venijnige oostenwind.
Maar later hield de sneeuw op, en toen ik naar huis fietste, regende het. Dat maakte de kinderen onderweg niet uit, die waren nog druk bezig met sneeuwpoppen maken :-)
Tijger moest en zou de tuin in, ondanks dat ze erg afgeleid wordt door al die minilawines vanaf bomen en struiken. Tom blijft veilig binnen, het is nog niet donker genoeg.
Satelliet volgt jonge automobilisten

AMSTERDAM - Een proef onder driehonderd jongere autobezitters met een zwarte doos in de auto van wie het rijgedrag wordt gevolgd via een satellietverbinding begint over enkele weken. Als de proef slaagt, wordt de zwarte doos mogelijk verplicht voor alle automobilisten en kunnen de premies flink omlaag. Dat stellen zes verzekeraars donderdag in De Telegraaf.
De proef met het 'kilometerverzekeren' moet de jongeren tot veiliger rijgedrag dwingen. Wie voorzichtiger of minder rijdt of in een rustige streek woont, gaat als de proef slaagt een lagere premie betalen.
"Jongeren rijden weinig, maar met veel meer risico. We denken dat het psychologisch effect van het meekijken via de zwarte doos tot veiliger rijgedrag leidt", zegt een woordvoerder van Proteq, dat met RVS, Unigarant, Nationale-Nederlanden, London Verzekeringen en Interpolis samenwerkt.
De verzekeraars hebben de proef jarenlang voorbereid. Zij voorspellen kortingen tot 'enkele honderden euro's'. De gemiddelde jaarpremie is momenteel zeshonderd euro, schrijft de krant, hoewel jongeren gemiddeld tweehonderd euro meer betalen.
Randstadbewoners moeten vanwege de extra risico's op de weg meer premie opbrengen, zegt Daan van Egeraat van de Stichting ter Ontwikkeling van Kilometerverzekeringen in het ochtendblad. "Als de politiek rekeningrijden verplicht stelt, is deze vorm snel uitvoerbaar."
Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd deze regeerperiode een kilometerheffing te willen invoeren.
(Bron)

En daarna bij iedereen invoeren?
Moeder sticht brand in school van weggestuurd kind

LEIDERDORP - Twee vrouwen van 16 en 44 jaar uit Voorhout worden verdacht van brandstichting in een school in Leiderdorp. De twee drongen vorige week donderdagavond het gebouw binnen omdat zij het maar niets vonden dat de zoon van de 44-jarige vrouw van school was gestuurd.
De prullenbak die het tweetal in brand wilde steken vatte echter geen vlam, liet de politie donderdag weten.
Op het politiebureau bleek dat de brandstichters korte tijd voor hun aanhouding twee inwoners van Leiderdorp met een vuurwapen hadden bedreigd. De vrouwen zijn in voorlopige hechtenis genomen.
(Bron)

Mja.
'Een derde snacks bevat paardenvlees'

AMSTERDAM - In veel frikandellen, kroketten en hamburgers is paardenvlees verwerkt. Dat meldde de Stichting Wakker Dier donderdag op basis van onderzoek dat ze liet uitvoeren door studenten van de Wageningen Universiteit. Die onderzochten 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten.
Wakker Dier liet het onderzoek uitvoeren omdat het aantal vragen van consumenten over het gebruik van paardenvlees toeneemt.
Volgens de stichting zien de meeste mensen het paard als huisdier en niet meer als landbouwdier. Daardoor zouden minder mensen het vlees willen eten.
(Bron)

Ultieme schijnheiligheid.
Vinger

In de Duitse stad Mainz heeft een 28-jarige man in Italiaans chocoladeijs een vingertopje compleet met nagel gevonden. Volgens de politie woensdag viel het vingertopje de man in eerste instantie niet op omdat hij dacht dat het een noot betrof. Forensische experts onderzoeken het vingertopje.
(Bron)
Geen grote overlast door sneeuw

AMSTERDAM - De sneeuw heeft donderdag niet tot noemenswaardige problemen geleid. Op wat glijpartijen en vertragingen in het openbaar vervoer na doorstond Nederland het winterse weer goed.
In het noorden van het land moet de avondspits nog wel rekening houden met sneeuwval en gladheid.
Het weeralarm dat het KNMI woensdag voor heel Nederland afgaf, geldt sinds 16.00 uur niet meer voor de zuidelijke provincies en Zuid-Holland. Voor de overige provincies blijft het alarm voor zware sneeuwval en gladde wegen wel van kracht, meldt het weerinstituut.
De sneeuwval leidde nog niet tot noemenswaardige problemen. Wel stonden al vroeg files op de Nederlandse snelwegen. De grootste verkeersproblemen doen zich voor op de lijn Amsterdam-Amersfoort-Arnhem. De VerkeersInformatieDienst verwacht bovendien een zeer drukke avondspits en Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de wegen zo veel mogelijk te mijden.
De Nederlandse Spoorwegen hebben treinreizigers aangeraden voor 16.00 uur de trein terug naar huis te pakken. Het aantal treinen werd vanwege de weersomstandigheden gehalveerd. Veel mensen gaven volgens de NS gehoor aan de oproep.
Luchthaven Schiphol heeft donderdag 750 bedden laten aanrukken om gestrande reizigers nachtelijke opvang te bieden. Het vliegveld verwacht dat veel mensen donderdagavond hun aansluitende vlucht missen nadat zij zijn geland op Schiphol.
Een woordvoerder verwacht dat meer dan zevenhonderd mensen stranden door de vertragingen. "Je hoeft maar heel kort vertraging te hebben om je aansluiting te missen", aldus de zegsman. Op Schiphol zijn slechts twee banen open.
(Bron)

woensdag, februari 07, 2007

TT 115 Morgen minder treinen wegens sneeuw

Na de ochtendspits rijden er morgen minder treinen vanwege de verwachte barre weersomstandigheden. ProRail en de NS laten zo'n 10 procent van de treinen niet rijden. Wanneer er weer volgens het spoorboekje wordt gereden, is onbekend.
Met de maatregel hopen NS en ProRail de doorstroming op het spoor te kunnen garanderen. Morgen worden er verder meer storingsploegen standby gehouden en op de stations worden meer mensen ingezet.
Het KNMI waarschuwt via een weeralarm voor hevige sneeuwval. 's Ochtends gaat het in het zuiden sneeuwen en in de avondspits sneeuwt het overal. Vooral Midden-Nederland ondervindt dan hinder.
Meisjes duwen 67-jarige man in sloot

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie heeft in Alphen aan den Rijn vier minderjarige meisjes aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling. Een 16-jarig meisje duwde een 67-jarige fietser in de sloot, de andere meisjes hielden haar niet tegen.
Dat meldde de politie woensdag. De man kon niet op eigen kracht uit de sloot komen. Andere jongeren hielpen hem uit het koude water.
Na een tip kon de politie de meisjes van tussen de 14 en 17 jaar aanhouden. De 16-jarige zei dat ze de man uit verveling in het water had geduwd.
(Bron)
Nederland bereidt zich voor op grote overstroming

DEN HAAG - Nederland gaat een week lang oefeningen houden ter voorbereiding op een ramp door overstroming. Tijdens deze grote rampenoefening in november volgend jaar moet duidelijk worden welke onvoorziene problemen opduiken bij een overstroming.
Daarvoor waarschuwt voorzitter Jan Franssen van de Taskforce Overstromingen, die de oefening zal organiseren. De taskforce belegde woensdag haar eerste officiële vergadering met minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Waterstaat). De twee demissionaire bewindslieden onderschreven de constatering dat een grootschalige oefening nieuwe knelpunten aan het licht zal brengen.
Minister Remkes wil dat tijdens de oefenweek de werkwijze van alle betrokkenen getest wordt. "Het is belangrijk dat we naar iedereen kijken, van de vrijwilligers bij de reddingsbrigade tot de bestuurders." Daartoe worden in de derde week van november 2008 diverse kleine oefeningen gehouden die uiteindelijk samenkomen in één groot testscenario.
De nieuwe taskforce moet ervoor zorgen dat hulpdiensten bij een overstroming goed hun werk kunnen doen. Daartoe zal Franssen, tevens commissaris van de koningin in Zuid-Holland, kijken of de rampenplannen van hulpverleners goed op elkaar aansluiten en of bestuurders op de juiste manier de regie kunnen voeren. "Dat moet naadloos passen", aldus Remkes.
Schultz van Haegen heeft afgelopen voorjaar al gepleit voor een omvangrijke oefening waarbij een waterramp wordt nagebootst. De noodzaak daartoe werd haar duidelijk tijdens een bezoek aan New Orleans, dat door de orkaan Katrina onder water kwam te staan. "Als je dat soort beelden ziet, besef je dat we hier goed moeten nadenken over de gevolgen van een overstroming."
Franssen zal met zijn taskforce proberen om Nederlanders ervan te overtuigen dat een overstroming kàn plaatsvinden, ook al is de dreiging niet acuut. "Maar we krijgen mensen niet achter de kachel vandaan met irreële beelden. We zullen dus realistische scenario's moeten schetsen."
(Bron)
Medewerkers Glen Mills over de schreef

WEZEP - Enkele medewerkers van de Glen Mills School in Wezep zijn op de vingers getikt voor het onder een koude douche zetten of met natte kleren naar buiten sturen van leerlingen.
Op de school worden leerlingen tussen de 14 en 18 jaar die eerder veelal in groepsverband delinquent gedrag vertoonden, onderworpen aan een streng regime.
"Daarbij komen tientallen incidenten voor, in Wezep gemiddeld drie per week. Dat is inherent aan het systeem. Het zijn harde interventies waarbij soms een worsteling plaatsvindt, maar van mishandeling is absoluut geen sprake", zei Hans Nieukerke woensdag. Hij is directeur van de Hoenderloo Groep waar de school onder valt.
Hij bevestigde vier incidenten waar regionale krant De Stentor woensdag over berichtte. Zo kreeg een leerling die stond te treuzelen een emmer koud water over het hoofd.
Een tweede incident betreft een leerling die tijdens een spel met blinddoek voor in een douche verdwaalde waarbij een van de coaches vervolgens de kraan aanzette. Een derde jongen werd tegen een stalen deur gesmeten.
"Ook is een leerling met natte kleren aan naar buiten gestuurd. Hier is sprake van onrespectvol gedrag van de medewerkers en ze krijgen daarvoor ook een officiële waarschuwing. Hebben ze geen goed weerwoord, dan worden ze eruit gestuurd."
Van de feiten is geen aangifte gedaan, zei Nieukerke. Ook heeft geen van de jongeren gebruik gemaakt van de klachtenregeling binnen de school.
(Bron)
Antitankwapen verhandeld via internet

AMSTERDAM - Twee 40-jarige mannen uit Termunten en Weerselo zijn maandag en dinsdag opgepakt voor het verhandelen van een Panzerfaust, een Duits antitankwapen.
De Termunter had het wapen voor tachtig euro te koop aangeboden op de veilingsite marktplaats.nl, meldt de politie woensdag.
De verdachte werd in zijn woning aangehouden, waar de politie een aanzienlijke hoeveelheid scherpe munitie, mortieren en laserpennen aantrof. Hij had de Pantzerfaust al doorverkocht aan de man uit het Twentse Weerselo. Die werd in een schuur bij de woning aangetroffen. Daarnaast bleek de Tukker een tweede Pantzerfaust te bezitten, twee geweren en diverse handgranaten.
Alle wapens zijn in beslag genomen. Beide mannen mochten na verhoor naar huis. Zij bleken beiden verzamelaars van munitie en wapens uit de Tweede Wereldoorlog. De Tukker had een vergunning voor de munitie, maar niet voor de aangetroffen wapens.
(Bron)
Dierenmishandeling strenger bestraft

DEN HAAG - De straffen voor mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling gaan omhoog. Als het aan het nieuwe kabinet ligt mogen dierenmishandelaars ook geen dieren meer houden.
Dat staat in het woensdag verschenen regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. Daarin wordt ook aangekondigd dat er een intensievere controle komt op de naleving van bestaande regels voor dierenbescherming en dierenwelzijn.
Behalve verbetering van dierenwelzijn kondigen de partijen aan dat "grote nadruk zal liggen op het stimuleren van innovaties en investeringen in diervriendelijke houderijsystemen".
Dierhouders die investeren in diervriendelijke systemen die verder gaan dan de wettelijke eisen, wordt steun toegezegd.
(Bron)
Vrouwen klagen Wal-Mart aan wegens discriminatie

SAN FRANCISCO - De Amerikaanse detailhandelsketen Wal-Mart hangt een claim van miljarden dollars boven het hoofd wegens discriminatie. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde dinsdag dat een grote groep vrouwen gezamenlijk een rechtszaak mag beginnen tegen het bedrijf. Wal-Mart wil dit besluit bij een hogere rechter aanvechten.
De zaak is aanhangig gemaakt door Betty Dukes, een vrouw die dertien jaar bij Wal-Mart heeft gewerkt en beweert dat ze slechter is behandeld dan haar mannelijke collega's. Volgens haar advocaat kreeg ze minder salaris en had ze minder kansen om door te groeien binnen het bedrijf. Wal-Mart heeft 1,3 miljoen mensen in dienst en telt bij elkaar 3400 winkels.
Volgens de rechter is uit getuigenverklaringen duidelijk naar voren gekomen dat de kwestie Dukes niet op zichzelf staat. Er is voldoende aanleiding om te stellen dat het beleid van Wal-Mart discriminerend is en dat vrouwelijke werknemers van het bedrijf daar in het hele land mee te maken hebben, zo luidde de uitspraak.
De rechtbank baseert zich mede op een reeks verklaringen van deskundigen en ander bewijsmateriaal.
Wal-Mart moet nu rekening houden met een zogeheten class action-aanklacht, waarbij de belangen van een groep gedupeerden worden behartigd. Concreet gaat het hier om anderhalf miljoen vrouwen die bij het concern in dienst zijn of in dienst zijn geweest.
Als uiteindelijk een rechtbank discriminatie bewezen acht, kan Wal-Mart worden veroordeeld tot een schadevergoeding van miljarden dollars.
Wal-Mart zelf wil dat de zaak niet als class action wordt behandeld. De advocaten van het concern menen dat de 3400 winkels zelfstandig opereren. Daarbij komt, aldus het concern, dat Wal-Mart geen beleid heeft dat discriminatie toelaat.
De rechter meent echter dat het onbegonnen werk zou zijn als alle individuele zaken los van elkaar worden behandeld. Hij voegde eraan toe dat hij een bepaalde formule zal opstellen om de vrouwen te compenseren, mochten ze de zaak uiteindelijk winnen.
Wal-Mart zal eerst proberen de uitspraak die er nu ligt alsnog van tafel te krijgen. Het gaat zeker maanden duren voordat een hogere rechtbank in deze zaak heeft gesproken en de class action al dan niet toelaat. Mocht Wal-Mart ook dan aan het kortste eind trekken, dan bestaat de kans dat het concern zal proberen de zaak te schikken, zo is de verwachting van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.
"Bij een zaak van deze omvang zit er voor het bedrijf weinig anders op", aldus Robin Conrad, voorzitter van de Kamer van Koophandel.
(Bron)
Aanval van hackers bedreigt internetverkeer

AMSTERDAM - Hackers hebben dinsdag voor een korte periode ten minste drie van de dertien computers uitgeschakeld die het wereldwijde internetverkeer ondersteunen. Volgens experts gaat het om een van de zwaarste aanvallen op het internet sinds 2002.
Hoewel de gemiddelde internetgebruiker geen weet had van de urenlange aanval, waren computerdeskundigen achter de schermen druk in de weer om voor het internet vitale verbindingen vrij te maken van de enorme hoeveelheden data waarmee hackers ze probeerden te overstelpen.
Deskundigen wisten de herkomst van een groot deel van de data terug te leiden op Zuid-Korea. De aanval leek zich te concentreren op het bedrijf UltraDNS, dat onder meer het internetverkeer regelt voor websites die op '.org' eindigen.
De aanval van dinsdag was minder ernstig dan die van oktober 2002, toen dezelfde dertien servers onder vuur lagen. Door technologische vooruitgang hebben andere computers over de hele wereld een deel van het werk van de getroffen servers overgenomen, waardoor ze minder kwetsbaar zijn geworden.
(Bron)
'Modelscout' verkrachtte zeven meisjes

EDE - Een 26-jarige inwoner van Ede heeft in het afgelopen jaar minstens zeven meisjes in de leeftijd van 14 tot 19 jaar verkracht, aangerand of ontuchtige handelingen met hen gepleegd. De man kwam met de vrouwen in contact door zich voor te doen als een 'modelscout', zo heeft de politie dinsdag meegedeeld.
De Edenaar maakte op internet drie nepprofielen aan, waarin hij zichzelf voordeed als een ervaren, vrouwelijk model. Via die profielen kwam hij in contact met de meisjes uit Ede, Woerden, Breda, Heerlen, IJmuiden en Vlissingen. Hij beloofde hen dat hij een afspraak zou regelen met een "betrouwbare modelscout."
Vervolgens nodigde hij als modelscout de vrouwen bij hem thuis uit, waar hij ze misbruikte. De man zocht zijn slachtoffers uit op zogenoemde profielsites.
Als zogenaamd vrouwelijk model startte hij chatsessies met de meisjes. Hij maakte stiekem via de webcam foto's en filmpjes van de vrouwen. Om die reden verdenkt justitie de man ook van het vervaardigen en bezitten van kinderporno.
Als modelscout nodigde hij de vrouwen uit voor een fotosessie. Meisjes die daar niet op in wilden gaan, benaderde hij weer als vrouwelijk model. Die zette de vrouwen onder druk door te dreigen de stiekem gemaakte opnames op internet te verspreiden. Volgens de politie is minstens een slachtoffer voor die druk gezwicht.
De slachtoffers schamen zich diep over de gebeurtenissen volgens de politie. Zij wilden daarom eerst geen aangifte doen, toen de politie vanaf november 2006 onderzoek deed naar de praktijken van de Edenaar.
Voor de meisjes en hun familie is slachtofferhulp geregeld. De Edenaar is in afwachting van zijn rechtszaak op vrije voeten gesteld.
(Bron)
Geliefden omhelzen elkaar vijfduizend jaar lang

AMSTERDAM - Een Italiaans stel ligt al meer dan vijfduizend jaar in elkaars armen. Het paar skeletten is veertig kilometer ten zuiden van Verona gevonden, de stad die de setting was voor Shakespeares Romeo en Juliet.
De twee werden gevonden op een terrein waar binnenkort een fabriek wordt gebouwd. "Voor zover we weten is de ontdekking van een dubbele begrafenis uit dit tijdperk uniek," zegt Elena Menotti, de archeologe die de opgraving leidt, tegen Associated Press.
De archeologen gaan er van uit dat het een man en vrouw betreft. Onderzoek van het gebit wijst uit dat het een paar jong gestorven is.
(Bron)
'Nederland vrijhaven voor illegale kabeljauw'

AMSTERDAM - Nederland is een vrijhaven voor illegaal gevangen kabeljauw. Zo kwam afgelopen jaar ruim 3000 ton illegaal gevangen kabeljauw via Eemshaven ons land binnen. Dat is bijna de helft van alle kabeljauw die in Eemshaven aanlandt, blijkt uit onderzoek van Greenpeace Nederland.
Dubieuze transportschepen brengen maandelijks diepgevroren kabeljauw uit de Barentszzee aan land, naast Eemshaven ook in Velsen, stelt de milieuorganisatie. Deze schepen zijn betrokken bij overschrijdingen van de toegestane vangsthoeveelheden, illegale visserij, het illegaal overladen van vis of pogingen te ontsnappen aan inspectie.
De illegale visserij is een ernstige bedreiging voor de laatste kabeljauw. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid deze schepen alleen laat lossen als de legaliteit van de vangst bewezen is.
Het gaat wereldwijd slecht met de kabeljauw. Bij Canada is de vis uitgeroeid, de Noordzee en Oostzee zijn bijna leeggevist. Alleen in de Barentszzee zwemt nog de laatste gezonde populatie kabeljauw rond, zegt Greenpeace.
De vissers maken hier grote winsten dankzij gebrekkige internationale wetgeving en beperkte controles. In 2005 was ruim een kwart van de kabeljauw die vanuit de Barentszzee naar de EU kwam illegaal; dit besloeg een waarde van 312 miljoen euro, aldus het rapport.
"Het einde van de desastreuze overbevissing begint met de bestrijding van illegale visserij", stelt Farah Obaidullah, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland. "Pas als piratenvissers geen veilige haven meer vinden voor hun illegale kabeljauw en handelaren de vis niet langer verkopen, kan gewerkt worden aan een duurzame visserij."
Greenpeace bekeek in de eerste helft van 2006 de aanlandingen in Eemshaven. Uit internationaal onderzoek en onderzoek ter plaatse concludeert Greenpeace dat 16 van de 22 zeer verdachte schepen duizenden tonnen kabeljauw konden lossen. Visserij-inspecteurs controleren alleen hoeveel vis er van boord gaat, ze gaan niet na of die vis legaal is gevangen.
(Bron)
Astronaute beschuldigd van poging tot moord

ORLANDO/LONDEN - Justitie in de Amerikaanse staat Florida heeft dinsdag de astronaute Lisa Nowak aangeklaagd wegens poging tot moord. De vrouw wilde een vrouw ombrengen van wie ze dacht dat ze een relatie had met de man van haar dromen.
Naast poging tot moord is de gedaagde ook poging tot ontvoering, mishandeling, poging tot diefstal en vernietiging van bewijsstukken ten laste gelegd. De reeks aanklachten heeft de 43-jarige Nowak te danken aan een poging om luchtmachtkapitein Colleen Shipman te overmeesteren, te ontvoeren en te doden.
Een rechter bepaalde dinsdag dat ze na het betalen van een borgsom van in totaal 25.500 dollar voorlopig weer naar huis mocht in afwachting van haar proces. Ze moet verplicht een elektronische enkelband dragen zodat ze makkelijk te traceren is.
Nowak werd maandag aangehouden in Orlando. Op het vliegveld van die stad poogde ze haar vermeende liefdesrivale te overmeesteren.
Het slachtoffer zou een verhouding hebben met marineofficier William Oefelein, een ruimteveerpiloot die in december voor het eerst met de Discovery naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) vloog. Ze kennen elkaar door trainingsvluchten.
De gedaagde wilde Shipman kennelijk ontvoeren. Ze reed de 1300 kilometer van haar woonplaats Houston naar Orlando in een stuk en was bewapend met een luchtdrukgeweer, een mes en pepperspray. Ze had zich vermomd met een pruik en een regenjas en droeg een luier om niet te worden belemmerd door een sanitaire stop.
Uiteindelijk bespoot Nowak in een parkeergarage van de luchthaven de angstige Shipman in haar auto met pepperspray. Shipman wist echter weg te rijden en de politie te waarschuwen.
Nowaks enige reis in de ruimte was in juli, ook een retourtje ISS. Justitie wilde niet dat ze op borgtocht vrijkwam. Poging tot moord of poging tot ontvoering zijn ernstige misdaden waarop in Florida maximaal levenslang staat. Bij het nationaal ruimtevaartagentschap NASA is er geen precedent bekend.
(Bron)

Astronauten kunnen toch net zo goed gek worden als andere mensen?
Sneeuwalarm! Oh jee oh jee...
Toch importverbod zeehondenbont

DEN HAAG - Minister Cees Veerman (Landbouw) gaat voorbereidingen treffen om de invoer van zeehondenbont te verbieden. Veerman zegde dat dinsdag toe aan de Tweede Kamer na een debat waarin alle partijen hun afschuw uitspraken over zeehonden die worden doodgeknuppeld voor hun vacht.
De minister maakte eerder duidelijk dat "ongewenste activiteiten" als handel in zeehondenpelzen moesten worden aangepakt. Tot nu toe vond hij dat dit het beste in Europees verband kon gebeuren. Dinsdag gaf hij toe aan de druk uit de Tweede Kamer om "deze morele blinde vlek in de samenleving weg te nemen", zoals de Partij voor de Dieren (PvdD) stelde. "Mag dit een deel van mijn erfenis zijn", aldus Veerman.
Met zijn gebaar voorkwam Veerman dat de Kamer via een omweg, een voorstel van VVD en PvdA tot wetswijziging, de handel in zeehondenbont aan banden zou leggen. Hoewel blij met het initiatief vinden GroenLinks, SP en de PvdD het jammer dat alleen de handel in producten van zadelrobben en klapmutsen wordt aangepakt. Volgens Veerman kan dat niet anders omdat andere soorten zeehonden al worden beschermd via internationale verdragen.
Nederland is niet het eerste Europese land dat de invoer van en handel in zeehondenbont gaat verbieden. België stemde in januari in met eenzelfde verbod. Landen als Canada en Noorwegen vinden dit in strijd met internationale handelsafspraken en hebben geprotesteerd bij de wereldhandelsorganisatie WTO.
Twee jaar geleden kreeg een voorstel van SP en GroenLinks om de handel te verbieden nog onvoldoende steun in de Tweede Kamer. "We hadden het eerder kunnen regelen, maar proberen nu op de valreep het tempo erin te houden. Europees gezien moet de druk op de ketel. Dit verbod in Nederland kan voor Europa reden zijn stappen te nemen", aldus GroenLinks.
(Bron)
Handgranaat in woonhuis gegooid

LANDSMEER - Onbekenden hebben woensdagochtend een handgranaat naar binnen gegooid bij een woning aan de Tormentilstraat in Landsmeer. Het op scherp staande explosief ontplofte niet. Dit deelde de politie woensdag mee.
De bewoner deed enkele uren na het incident pas aangifte, toen hij beneden kwam en zag wat er was gebeurd. De politie zegt geen idee te hebben over de mogelijke motieven van de daders en probeert via de bewoner meer aan de weet te komen.
De daders gooiden eerst tegels door de ramen, gevolgd door het explosief. De handgranaat is woensdag onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in de tuin van de woning.
(Bron)
Derde Britse bombrief in drie dagen

LONDEN - Een vrouw is woensdag in Wales gewond geraakt toen een bombrief ontplofte bij de Britse Rijksdienst voor het Wegverkeer (DVLA). Dat hebben Britse media gemeld.
Het is het derde soortgelijke incident in drie dagen in Groot-Brittannië. De eerdere bombrieven explodeerden bij bedrijven die te maken hebben met het administratief verwerken van verkeersboetes en het innen van de spitsheffing in Londen.
(Bron)
Samen werken, samen leven.

*GAAAAAAAAAP*

dinsdag, februari 06, 2007

PvdA en SP willen pornosites onder prostitutiewet

AMSTERDAM - Tienerseks op internet kan beter worden bestreden als pornosites onder de prostitutiewet worden gebracht. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) moet onderzoeken of dat mogelijk is. Dat willen de PvdA en de SP in de Tweede Kamer.
SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft daarover maandag Kamervragen gesteld aan de minister.
Nu vallen pornosites nog onder kinderpornowetgeving. Als wordt vermoed dat de op de sites figurerende personen minderjarig zijn, moet justitie dat kunnen bewijzen om tot vervolging over te gaan. Bij jonge kinderen lukt dit vaak nog wel, maar bij de groep van 16- en 17-jarigen is dat een stuk lastiger, weet Gerkens. Door gebrek aan bewijs worden de beheerders van de sites vaak niet veroordeeld.
Door de sekssites onder de prostitutiewet te brengen, komt de bewijslast bij de sitebeheerders te liggen. Die moeten dan zelf bewijzen dat de op hun pagina afgebeelde personen meerderjarig zijn en niet worden uitgebuit. Het idee komt van zedenrechercheur Hans Booij van het politiekorps Kennemerland. Hij heeft diverse politieonderzoeken geleid naar tienersekssites.
Gerkens kan nog niet zeggen hoe het plan in de praktijk moet gaan werken. Zo is nog onduidelijk of buitenlandse websites kunnen worden vervolgd. Geerkens wil eerst het antwoord van de minister afwachten. Wel verwacht ze dat er brede Kamersteun voor haar voorstel is. "De ChristenUnie moet dit plan ook wel steunen", verwacht ze.
De Amsterdamse advocaat Margot Wiertz, die is gespecialiseerd in computercriminaliteit, vraagt zich af of het in de praktijk wel mogelijk is om pornositebeheerders op deze manier aan te pakken. Wel noemt ze het een 'creatieve oplossing voor het bewijsprobleem'. De raadsvrouw kan zich vinden in het verschuiven van de verantwoordelijkheid en bewijslast naar de exploiterende bedrijven.
(Bron)
'Belkosten EU deze zomer drastisch omlaag'

BRUSSEL - De kosten van een telefoontje binnen de Europese Unie (EU) gaan deze zomer flink omlaag. Als de Europese Commissie haar zin krijgt, kost een mobiel gesprek vanaf dan niet meer dan 49 eurocent per minuut, exclusief belastingen. Dat heeft EU-commissaris Viviane Reding dinsdag gezegd, zo meldt Reuters.
Een mobiel gesprek van vier minuten van het ene naar het andere EU-land kost nu tussen de 4 en 6 euro, aldus de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Dat bedrag moet flink omlaag.
Mediacommissaris Reding wil de roamingkosten beperken die telecomproviders elkaar opleggen, om zo de kosten voor consumenten te verlagen. Ze zegt dat het overleg met het Europees Parlement en de Europese Raad de goede kant op gaat. Volgende maand houdt de EU-commissaris een overleg met de Europese telecomministers in het Duitse Hannover. Deze zomer moet alles rond zijn, verwacht Reding.
De Europese telecomministers gaven in december al hun toestemming voor het plan om de kosten te verlagen, maar vinden het vastleggen van prijzen een laatste redmiddel. Telecombedrijven bekritiseerden het plan als onnodig omdat de providers zelf al de prijzen verlagen.
(Bron)
Kinderen chatten liever met de Kindertelefoon

UTRECHT - Kinderen voelen zich beter als zij hun problemen via de chat hebben besproken met hulpverleners van de Kindertelefoon dan wanneer zij dat telefonisch doen. Dit blijkt uit een studie van het SCO-Kohnstamm Instituut in opdracht van de Kindertelefoon.
Sinds 2003 biedt de Kindertelefoon de mogelijkheid voor kinderen via de chat hun problemen te bespreken. Uit de studie, waaraan 902 kinderen meededen, komt naar voren dat verschillende groepen bereikt worden met de online- en de telefonische hulp. Zo is de groep die chat ouder (13,8 jaar) dan de telefoongebruikers (12 jaar). Ook is de aard van de problemen ernstiger en een groot deel van de chatters wordt door de Kindertelefoon geadviseerd aanvullende hulp te zoeken.
Veel kinderen kiezen er bewust voor via de chat over hun problemen te praten. Als reden geven ze de stilte en privacy van de online hulpverlening ten opzichte van de telefoon. Ook geven kinderen aan langer over dingen te kunnen nadenken bij het chatten. Bovendien vinden ze het vaak vervelend aan de telefoon steeds te huilen.
Meisjes gebruiken meestal de telefoon. Ook bij het chatten zijn zij in de meerderheid. De problemen die de kinderen bespreken gaan over relaties en over de thuissituatie. Via de chat durven de kinderen eerder emotionele problemen te bespreken dan door te bellen. Met name tussen 16.00 uur en 17.00 uur wordt er gechat.
De Kindertelefoon bekijkt na dit onderzoek of het mogelijk is de chaturen uit te breiden van tien naar 42 per week.
(Bron)
Wereldbank deelt straffen uit na corruptie

WASHINGTON - Ruim honderd individuen en ondernemingen mogen wegens corruptie niet meer meedoen aan projecten van de Wereldbank.
Dat heeft de bank dinsdag in een rapport bekendgemaakt. De Wereldbank wil met de straffen paal en perk stellen aan corruptie en zo de armoedebestrijding bevorderen.
Het gaat om 54 mensen en 58 firma's, aldus het rapport. De afgelopen twee jaar heeft de Bank vierhonderd zaken onderzocht waarbij sprake zou zijn van fraude bij projecten die ze zelf financierde.
Volgens de president van de Bank Paul Wolfowitz ontneemt corruptie arme mensen de hoop op een beter bestaan. Onder zijn leiding is de strijd tegen corruptie verhevigd.
(Bron)
Bibliotheek Princeton doet mee aan Google Books

SAN FRANCISCO - De bibliotheek van de prestigieuze Amerikaanse Princeton University heeft zich maandag aangesloten bij Google Books. De werken in de collectie van de eeuwenoude bibliotheek waarop geen copyright rust, worden gedigitaliseerd en kunnen binnenkort via de populaire zoekmachine worden bekeken. Dat hebben de universiteit en Google bekendgemaakt.
De collectie van Princeton omvat circa zes miljoen boeken en vijf miljoen manuscripten. Die kan het instituut nu gemakkelijk delen met wetenschappers wereldwijd.
Volgens bibliothecaris Karin Trainer is de samenwerking met het internetbedrijf daarmee in lijn met het officieuze motto van de universiteit: 'Princeton in dienst van de natie en in dienst van alle naties'.
De bibliotheek van Princeton is de twaalfde die zich aansluit bij het boekenproject waarmee Google in 2004 begon. Andere universiteiten die meedoen zijn Harvard, University of California en in Europa de universiteiten van Oxford en Madrid. Ook de openbare bibliotheek van New York werkt mee.
(Bron)
Miljoenenclaim van getraumatiseerde ex-militairen

MAASTRICHT - Defensie heeft een miljoenenclaim gekregen van getraumatiseerde ex-militairen die via letselschade-experts hoge schadevergoedingen eisen. Zes oud-Libanon-gangers en twee Bosnië-veteranen hebben het letselschadekantoor Pals Groep in Maastricht in de arm genomen.
Een woordvoerder van Pals Groep bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf. Per persoon gaat er een claim van honderdduizenden euro's naar Defensie ter compensatie van de psychische schade en het gederfde inkomen door de zware buitenlandse missies.
De eisers vinden dat Defensie vooral bij de vroegere missies tekortschoot in de opvang. "Bij thuiskomst ontvingen ze niet meer dan een telefoonnummer", aldus de zegsman.
Veel voormalige militairen die geestelijke problemen kregen, leven volgens hem op het randje van het bestaansminimum. "Ze zijn ontregeld, kunnen niet met autoriteiten omgaan en hebben een kort lontje."
Defensie zegt dat een militaire missie tegenwoordig is omgeven met veel psychische zorg, maar erkent dat dit pakweg twintig jaar geleden nog niet zo was. Er was toen ook weinig bekend over PostTraumatische StressStoornis.
Een woordvoerder van het ministerie verwacht dat de claim niet tot astronomische vergoedingen zal leiden. "We kennen al een riant vergoedingenstelsel als iemand arbeidsongeschikt raakt, waarbij Defensie - als zij aansprakelijkheid erkent - ook rekening houdt met bijvoorbeeld gemiste carrièrekansen.
Toch is Defensie bereid nog eens te kijken naar deze gevallen. "Het is de plicht van Defensie goed te zorgen voor deze militairen. We hopen wel dat de letselschadeadvocatuur haar verantwoordelijkheid neemt. We hebben het hier over een kwetsbare groep mensen. Het zou jammer zijn als hen onterecht torenhoge schadevergoedingen worden voorgespiegeld."
Het ministerie heeft sinds september geen nieuwe claims meer van Pals Groep, gekregen, wel enkele van andere.
(Bron)
Apple schikt rechtszaak met The Beatles

CUPERTINO - De Amerikaanse onderneming Apple heeft een schikking getrokken met Apple Corps, het platenlabel van The Beatles, over het gebruik van het appelvormige logo van het bedrijf bij de verkoop van muziek via het internet.
De computerfabrikant wordt eigenaar van alle aan de naam Apple gerelateerde handelsmerken, maar staat toe dat sommigen daarvan worden gebruikt door Apple Corps. Dat maakten de bedrijven maandag bekend.
Apple won in mei een rechtszaak van Apple Corps over de kwestie.
Het platenlabel van The Beatles had de zaak aangespannen omdat Apple een oude overeenkomst tussen beide bedrijven zou hebben geschonden. In het akkoord uit 1991 stond dat Apple zich niet zou bezighouden met de verkoop van geluidsdragers.
De rechter oordeelde echter dat de verspreiding van digitale muziek via de webwinkel iTunes niet onder die overeenkomst viel.
The Beatles richtten Apple Corps, met een groene appel als beeldmerk, op in 1968. Acht jaar later begon Steve Jobs zijn computerbedrijf. Hij noemde de onderneming Apple omdat hij in die tijd bijverdiende als appelplukker. Maar hij maakte er nooit een geheim van dat hij zich ook had laten inspireren door het succes van The Beatles.
De schikking maakt het wellicht mogelijk dat de nummers van de legendarische Britse band op termijn kunnen worden gedownload via iTunes. In april werd bekend dat Apple Corps bezig is de collectie van The Beatles te bewerken zodat die ook digitaal kan worden verkocht. Nu is dat nog niet het geval.
(Bron)
'Schiphol wil zesde baan aanleggen'

AMSTERDAM - Schiphol doet onderzoek naar een extra start- en landingsbaan ten zuiden van de Kaagbaan. De aanleg van de zesde baan komt in het groeiscenario dat de luchthaven dit voorjaar naar het kabinet stuurt. Dat meldt dagblad De Pers dinsdag.
De nieuwe baan moet het mogelijk maken om het aantal vluchten op de luchthaven te laten toenemen van 400.000 tot 600.000 per jaar, oftewel zestig miljoen passagiers.
Volgens deskundigen kan alleen deze baan in oost-westelijke richting voorzien in die behoefte, zo meldt De Pers.
Omdat uiterlijk 1 april 2008 een reservering voor deze locatie in de provincie Noord-Holland moet worden verlengd, heeft het kabinet aan de luchthaven gevraagd om dit voorjaar duidelijkheid te geven over plannen op de lange termijn. Het rijk zal daarna het groeiscenario van Schiphol onderzoeken.
(Bron)
KPN zet rem op internetbellen

AMSTERDAM - Het succes van bellen via internet is zo groot, dat KPN heeft besloten om er voorlopig niet meer voor te adverteren. Sinds er geen advertenties meer in de kranten en commercials op televisie verschijnen, is het aantal aanmeldingen fors gedaald. Daardoor krijgen de monteurs en telefonistes van het concern weer wat rust.
Op het hoogtepunt meldden wekelijks zo'n 20.000 mensen zich aan voor internetbellen. "We werden slachtoffer van ons eigen succes", verklaarde KPN-topman Ad Scheepbouwer dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers. De toestroom van nieuwe abonnees was zo groot, dat de klantenservice het werk niet langer aankon. Zo'n vijf procent van alle nieuwe klanten kampte met grote problemen. "Met een onverwachte toestroom heb je dat soort problemen al gauw", zei Scheepbouwer.
Nu KPN sinds eind december geen reclame meer voor internetbellen maakt, is het aantal nieuwe abonnees gedaald tot 10.000 tot 15.000 per week, zei bestuurslid Eelco Blok. Daar komt bij dat het concern maatregelen heeft getroffen om de zaken op orde te krijgen. Het heeft nieuwe monteurs en telefonistes ingehuurd.
Het aantal problemen met nieuwe klanten is al afgenomen, lichtte Scheepbouwer toe. Wel moet er nog een achterstand in technische onvolkomenheden bij de belverbinding van bestaande abonnees worden weggewerkt. Over een aantal maanden moet internetbellen voor het overgrote deel van de klanten naar behoren werken, verwacht Scheepbouwer.
Ondanks de moeilijkheden is Scheepbouwer tevreden met het succes van internetbellen. Het totaal aantal klanten voor de dienst bedraagt nu circa 517.000, een toename van 36 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2005. Het aantal klanten met een vaste telefoonlijn neemt echter nog steeds af, omdat steeds meer mensen overstappen naar concurrenten die ook telefonie via het internet aanbieden.
Het verlies aan klanten met een vaste lijn is echter wel afgeremd door de opkomst van internetbellen. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar liepen 130.000 mensen weg bij KPN, dat waren er de drie maanden daarvoor nog 140.000.
(Bron)
Den Haag bindt strijd aan met huisjesmelkers

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat nauw samenwerken met Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen/Nationale Hypotheek Garantie (WEW/NHG) in de strijd tegen huisjesmelkers. Het gaat met name om fraude bij hypotheken, zo meldde wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) dinsdag.
In de nieuwe samenwerking vergoedt de NHG aan banken de restschuld van een hypotheek wanneer de opbrengst van een gedwongen verkoop onvoldoende is om de totale lening af te lossen.
Huisjesmelkers kopen vaak panden op tijdens openbare veilingen. Het aantal geveilde panden stijgt al jaren in Den Haag, vaak gebeurt dat in de wijken Laak, Regentesse-Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek.
Met valse taxatierapporten en loonstrookjes proberen de huisjesmelkers aan een hypotheek te komen. Meestal gaan ze zelf niet in de panden wonen, maar verhuren ze kamers met matrassen aan bijvoorbeeld illegalen. Panden wisselen bovendien vaak van eigenaar en stijgen steeds in waarde.
"Je moet je voorstellen dat in een portiekwoning soms wel twintig mensen op een veel te klein oppervlak wonen. Daarnaast is er vaak geknoeid met gas en elektra wat levensgevaarlijke situaties geeft", aldus Norder.
De financiële schade door huisjesmelkers is volgens de gemeente groot en bedraagt alleen al in Rotterdam en Den Haag 9 miljoen euro.
De samenwerking is een uitbreiding van een convenant dat in december 2005 werd gesloten tussen de gemeente Den Haag, de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Openbaar Ministerie en de politie.
Vorig jaar is in 24 zaken de hypotheek opgeëist door de bank en in zeven zaken is aangifte gedaan van hypotheekfraude.
In veertig zaken zijn geen malafide praktijken aan het licht gekomen en een kleine driehonderd zaken zijn nog in onderzoek.
(Bron)
Tik op de vingers voor NS

DEN HAAG - Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) heeft de Nederlandse Spoorwegen op de vingers getikt. Ze noemt de achterblijvende prestaties als het gaat om informatievoorziening van de treinreiziger over bijvoorbeeld vertragingen 'teleurstellend'.
De staatssecretaris zal deze prestaties na een half jaar daarom opnieuw toetsen, meldde ze maandag de Tweede Kamer als kanttekening bij haar instemming met het vervoerplan 2007 van de NS.
In dit plan geeft het spoorbedrijf aan welke prestaties het dit jaar wil neerzetten op het gebied van bijvoorbeeld op tijd rijden (punctualiteit), het aantal zitplaatsen, reinheid en sociale veiligheid.
Schultz heeft daar waar dat nodig is dat plan goedgekeurd. De NS richt zich op een punctualiteit tussen 87 en 89 procent. Volgens de staatssecretaris is dat overeenkomstig oude afspraken daarover. Het afgelopen jaar haalde de NS het gewenste resultaat overigens niet, voor het tweede jaar achtereen.
In de Tweede Kamer deed dat vragen rijzen, maar ook de suggesties om de jacht op de punctualiteit niet op de spits te drijven en ten koste te laten gaan van andere service aan de reiziger.
De NS denkt al in die richting. Volgens Schultz vindt het bedrijf dat waardering door de klanten de belangrijkste graadmeter is voor de kwaliteit van de dienstverlening. De spoorwegen willen die dan ook 'pregnant' terug laten komen in de wijze van aansturing door het ministerie.
Wat betreft reinheid en sociale veiligheid zijn verbeteringen te zien ten opzichte van 2006. Volgens Schultz is het voor de NS echter niet mogelijk de zitplaatskans op te krikken en blijven de gewenste prestaties bij het oude. Het opvangen van de verwachte reizigersgroei vergt aanzienlijke inspanningen van de spoorwegen, is de verklaring.
(Bron)
Bommenlegger in Iraaks parlement

BAGDAD - Een terdoodveroordeelde bommenlegger die achter aanslagen op de Amerikaanse en Franse ambassades in 1983 in Koeweit zat, zit nu in het Iraakse parlement. Hij maakt deel uit van de fractie van premier Nuri al-Maliki. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag op gezag van medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten.
Jamal Jafaar Mohammed's zetel in het parlement geeft hem onschendbaarheid. Van daaruit zou hij volgens de Amerikanen steun verlenen aan sjiitische milities en zou hij optreden als Iraanse agent in Irak.
Een rechtbank in Koeweit veroordeelde Jamal Jafaar Mohammed in 1984 tot de doodstraf voor zijn aandeel in de bomaanslagen van 1983. Door die terreuracties kwamen vijf mensen om het leven en raakten 86 personen gewond. De Irakees was Koeweit al voor het begin van het proces ontvlucht.
Jamal Jafaar Mohammed won een zetel in het parlement in de door de Amerikanen gesteunde verkiezingen van december 2005. Maliki heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten gevraagd hun informatie over Jamal Jafaar Mohammed met de Irakezen te delen.
Hij zei dat het Iraakse parlement moet besluiten wat er met de veroordeelde bommenpleger gebeurt. "Ik denk niet dat het parlement accepteert dat er zulke mensen in zitten", aldus de Iraakse premier tegen CNN.
(Bron)
Belbedrijven gaan kinderen beschermen tegen gevaren GSM

BRUSSEL - De grootste Europese exploitanten voor mobiele telefonie slaan de handen ineen om kinderen en tieners te beschermen tegen de gevaren van mobiel bellen.
Het gaat dan om de risico's van contacten met pedofielen, pesten via de mobiel, blootstelling aan porno en de risico's van onverwacht extreem hoge telefoonrekeningen.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, begon hierover vorig jaar juli een openbaar debat. Steeds meer kinderen hebben een mobiel en de combinatie met steeds meer mogelijkheden zoals internetten via de mobiel, is potentieel risicovol. In landen als Italië en Duitsland hebben bijna alle kinderen tussen veertien en achttien jaar een mobiel, en in Duitsland bijna de helft van de kinderen tussen zes en dertien. Britse kinderen krijgen gemiddeld op hun achtste hun eerste gsm.
De telefonie-aanbieders komen voor uiterlijk februari volgend jaar met afspraken over zelfregulering. Er moet een toegangscontrole komen voor inhoud die niet geschikt is voor minderjarigen. Ook zal er gestreden worden tegen de illegale inhoud op mobieltjes, wordt commercieel aanbod gedefinieerd en komt er een bewustwordingscampagne voor ouders en kinderen.
Ouders hebben volgens Brussel nauwelijks zicht op wat hun kinderen doen met hun mobiel. Bedrijven verdienen ondertussen goud geld aan kinderen. Zo bedraagt de markt voor ringtones in West-Europa alleen al 480 miljoen euro.
Een van de ontwikkelingen waarover Brussel zich zorgen maakt is pesterijen en intimidatie via de mobiel. Daaronder valt ook de verspreiding van filmpjes die compromitterend zijn. Zo belandde een vechtpartij tussen twee meisjes op een school in Maarssen in maart op het internet, omdat een medeleerling alles met zijn mobiel had gefilmd.
(Bron)
Britse militair gedood door Amerikanen

LONDEN - Het Britse tabloid The Sun heeft video-opnamen in zijn bezit, die in de cockpit van een Amerikaans gevechtsvliegtuig zijn gemaakt. Op de videoband komt aan het licht dat de Amerikanen per abuis een konvooi van Britse militaire voertuigen raakten.
De krant publiceerde dinsdag een transcriptie van de videobeelden.
Het incident had in maart 2003 plaats bij de stad Basra in het zuiden van Irak. Een 25-jarige Britse militair kwam door het incident om het leven.
Uit de videoband blijkt dat de Amerikanen ontsteld waren toen ze beseften dat ze Britten hadden geraakt. "We zitten in de gevangenis, kerel", was de reactie van een van hen.
De Britse plaatsvervangend procureur Andrew Walker schortte vrijdag het onderzoek naar de dood van de 25-jarige Brit op, omdat het Britse ministerie van Defensie geen opnamen van het incident aan justitie had verstrekt.
Het ministerie zei tegen de BBC dat het van de Amerikaanse regering een kopie van de videoband had gekregen. Het ministerie stelde in een verklaring dat de opname eigendom van de Amerikaanse regering is en daarom niet zonder toestemming kan worden vrijgegeven.
(Bron)
UPC gaat kinderporno blokkeren

AMSTERDAM - Kabelmaatschappij UPC gaat zijn internetabonnees de toegang ontzeggen tot rond de drieduizend websites met kinderporno. Dat bleek maandagavond tijdens een debat over veiligheid op internet.
De provider hanteert een lijst met 'evidente' kinderpornosites die wordt opgesteld door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), dat zich in Nederland met de bestrijding van kinderporno bezighoudt.
Abonnees die een website op de lijst proberen te bezoeken, krijgen een pagina te zien waarop de blokkade wordt uitgelegd. Ook staat daar beschreven wat de klant kan doen als die meent dat de blokkade onterecht is. UPC verwacht de blokkade in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen implementeren.
UPC-woordvoerder Ronald van der Aart erkent dat de blokkade geen waterdichte maatregel is. "Maar het werpt wél een drempel op. Als het maar één misbruikt kind minder betekent, is het de moeite waard."
UPC is de eerste provider in Nederland die op een dergelijke manier tegen kinderporno optreedt. Het bedrijf werd door de KLPD benaderd omdat de Noorse vestiging van UPC iets soortgelijks al langer doet. In Noorwegen scheelt dat volgens Van der Aart zo'n 6500 hits per dag.
Bang voor een hellend vlak is Van der Aart niet. Volgens Van der Aart treft de maatregel uitsluitend pagina's met kinderporno. "Kinderporno is een van de zwartste kanten van internet, daar willen we iets tegen doen." Hij erkent wel dat hij 'niet in de toekomst kan kijken'.
Van der Aart zegt dat UPC niet zelf gaat toetsen welke sites geblokkeerd worden. De KLPD zou de provider echter een schriftelijke verzekering geven dat het uitsluitend om kinderporno gaat.
Ook zal UPC de politie geen persoonsgegevens verstrekken van mensen die op de blokkadepagina belanden.
Ook KPN, moederbedrijf van providers als Planet Internet en XS4ALL, is met de politie in gesprek over de aanpak van kinderporno.
Simon Hania van XS4ALL heeft echter bedenkingen bij de aanpak van UPC. "De intentie is goed, maar de uitvoering kan beter," zegt hij. "Je moet er rekening mee houden dat een dergelijk systeem ook voor andere zaken gebruikt gaat worden, bijvoorbeeld voor het weren van haatsites. En vanuit de financiële wereld gaan al stemmen op om ook phishingsites te blokkeren." Volgens Hania moet een filtersysteem voldoende solide zijn om ook daarvoor te worden gebruikt.
In het concept-regeerakkoord, dat maandag gedeeltelijk uitlekte, is opgenomen dat internetproviders verplicht kunnen worden 'radicaliserende boodschappen' te blokkeren.
Een van de bezwaren van Hania is dat de lijst met geblokkeerde sites afkomstig is van de politie. Hij meent dat een onafhankelijke partij zou moeten beoordelen welke sites op de zwarte lijst terecht komen. Daartegen moet bovendien beroep mogelijk blijven, en de lijst zou openbaar moeten zijn.
Ook zijn goede afspraken nodig over de bescherming van de persoonsgegevens van klanten die op de blokkadepagina stuiten.
Volgens Hania moeten filters uitsluitend worden gebruikt om zaken te blokkeren die in Nederland strafbaar zijn, maar niet op een andere manier kunnen worden aangepakt. Veel kinderporno staat bijvoorbeeld op buitenlandse servers.
Voorwaarde is dan wel dat de hele internetbranche mee doet. "Als dit systeem niet uniform wordt ingevoerd, dan dreigt op dit punt concurrentie," vreest Hania.
De KLPD wilde geen commentaar geven.
(Bron)
Rechter erkent 'slaafvrije' chocolade

AMSTERDAM - Programmamaker Teun van de Keuken van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde mag claimen dat zijn chocoladereep, Tony's Chocolonely, wereldwijd de eerste gegarandeerd slaafvrije reep is. Dat heeft de rechter in Amsterdam dinsdag bepaald.
Chocoladefabrikant Bellissimo had Keuringsdienst van Waarde in een kort geding voor de rechter gedaagd, omdat volgens deze onderneming nooit gegarandeerd kan worden dat chocolade "slaafvrij" tot stand is gekomen. "Gegarandeerd slaafvrije chocolade bestaat niet", stelt Bellissimo. De rechter is het niet met die stelling eens.
Enkele jaren geleden kwam Teun van de Keuken op het spoor van de slavernij in de cacao-industrie. Cacao is de grondstof voor chocolade. Nadat hij hieraan enkele uitzendingen had gewijd, besloot Van de Keuken om een eigen "slaafvrije" chocoladereep op de markt te brengen.
Bellisimo ziet dit als valse concurrentie. Het bedrijf vindt dat andere chocolade, waaronder het eigen merk Swiss Noir, ten onrechte in een kwader daglicht zou worden gesteld dan de reep van Teun van de Keuken.
De programmamaker is zeer tevreden over de uitspraak. "De rechter heeft nu geconstateerd dat de chocoladeindustrie zich aan slavernij schuldig maakt. Ook geeft de rechter met deze uitspraak de erkenning dat het anders kan. Bellissimo valt nu in het eigen zwaard."
(Bron)
Vrouw kwart eeuw weg met verkeerde bus

BANGKOK - Een vrouw uit het uiterste zuiden van Thailand is na 25 jaar herenigd met haar familie. De vrouw nam een kwart eeuw terug de verkeerde bus omdat ze als etnisch Maleise moslim de Thaise taal niet kon spreken, lezen of schrijven.
In plaats van Narathiwat in Zuid-Thailand reed ze bijna duizend kilometer noordwaarts naar de hoofdstad Bangkok. In een poging de fout te herstellen nam ze nog een keer een bus in de hoop dat die terug naar het zuiden zou rijden. Maar die ging naar het 600 kilometer noordelijker gelegen Chiang Mai.
Ze leefde als bedelaarster en werd uiteindelijk opgenomen in een tehuis voor daklozen.
Verzorgers meenden dat ze stom was omdat ze slechts spaarzaam onverstaanbare dingen mompelde. Toevallig passerende islamitische studenten uit het uiterste zuiden van het land vonden haar recent en toonden aan dat ze Maleis kon spreken.
De inmiddels 76-jarige vrouw is teruggekeerd bij haar familie, onder wie acht kinderen die meenden dat ze bij een verkeersongeluk was omgekomen.
(Bron)
Ronselen kindsoldaten nog steeds gangbare praktijk

PARIJS/DAKAR - In zeker dertien landen worden nog steeds kindsoldaten geronseld, ondanks de afspraken die tien jaar geleden in Kaapstad zijn gemaakt om een eind te maken aan die praktijk.
Dit zei de hulporganisatie Save the Children maandag, terwijl in Parijs een vervolgconferentie is begonnen die een einde moet maken aan deze vorm van kindermisbruik.
Wereldwijd zijn er momenteel naar schatting 250.000 kindsoldaten, in Afrikaanse landen als Uganda, de Democratische Republiek Congo, Tsjaad, Burundi, Sudan en Somalië, maar ook in Azië (Afghanistan, Myanmar, Nepal, Sri Lanka en de Filipijnen) en het Latijns-Amerikaanse Colombia.
In Uganda zijn nog steeds 10.000 kinderen zoek, die zijn ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony.
In Congo worden pogingen in het werk gesteld om kindsoldaten weer in de samenleving te integreren. Met name ontvoerde meisjes maken echter vaak uit schaamte geen gebruik van de re-integratieprogramma's. Vrouwelijke kindsoldaten zijn geregeld ook seksueel misbruikt.
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag maakte vorige maand bekend dat het in zijn eerste proces zal gaan om het ronselen en inzetten van kindsoldaten. Verdachte is de Congolese Hema-politicus Thomas Lubanga.
(Bron)
Alsmaar van dat bijna-sneeuw-licht. Maar het enige dat naar beneden komt is motregen, klein en groot, waarna de zon weer bijna doorbreekt maar niet helemaal.
Tusseninweer.

maandag, februari 05, 2007

Mja. Pijnlijk begin?
TT 126 Duitse kinderen krijgen instrument

Kinderen op basisscholen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgen de komende vier jaar allemaal les op een muziekinstrument. Welk instrument ze bespelen mogen ze zelf bepalen.
Het project loopt al in Bochum. Kinderen mogen eerst instrumenten uitproberen voor ze een keuze maken. Ruim 200.000 kinderen zullen op deze manier kennis maken met muziek.
De bondsregering en de deelstaat geven 50 mln euro voor het project, ook omdat Essen in 2010 de culturele hoofdstad van Europa is. Ouders zijn wekelijks zo'n 20 euro aan het project kwijt. Voor armere gezinnen is er subsidie.

Doe mij maar een kerkorgel...
Flyeractie na verkrachting 7-jarig meisje

RHEEZE - Door het huis-aan-huis verspreiden van 36.000 flyers bij woningen in de gemeenten Hardenberg en delen van Ommen en Twenterand hoopt de politie informatie te krijgen over een verkrachting van een 7-jarig meisje. Justitie looft een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip, aldus de politie maandag.
Het meisje werd in september in Rheeze verkracht. Het kind was met haar zusje en een vriendin aan het spelen in de bossen bij een camping. De dader maakte eerst een praatje met het drietal en trok vervolgens het slachtoffer de bossen in en misbruikte haar.
Op de flyer is onder meer een compositiefoto te zien van de vermeende dader. De politie verspreidde in december al brieven aan 5000 geregistreerde campinggasten. Een team van tien rechercheurs onderzoekt de resultaten.
(Bron)
Bombrief ontploft bij bedrijf in Londen

LONDEN - Bij een Londens bedrijf is maandag een bombrief ontploft. Een werkneemster liep daarbij lichte verwondingen op aan haar hand.
De bombrief ontplofte bij Capita Commercial Services, een bedrijf dat onder meer de tolheffing voor de Londense binnenstad regelt en diensten verricht voor een aantal ministeries. Er werken meer dan 26.000 mensen, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook op de Kanaaleilanden en in Ierland en India.
Het is niet duidelijk in welke hoek de daders gezocht moeten worden. Aan het begin van de jaren '70 werden er geregeld aanslagen met bombrieven gepleegd door het Iers Republikeins Leger (IRA).
(Bron)
'Schuld bijstandsgerechtigde groeit door wetswijziging'

DEN HAAG - De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) luidt maandag de noodklok over een wetswijziging waar de Tweede Kamer dinsdag over stemt. Volgens voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK komen door de wijziging tienduizenden huishoudens die gebruik maken van de bijstand in geldnood.
De deurwaarder mag nu al 10 procent inhouden van de bijstandsuitkering als er sprake is van schulden. In de nieuwe regeling mag de belastingdienst over de resterende 90 procent weer 10 procent inhouden als iemand belastingschulden heeft. Volgens Jaarsma komt een bijstandsgerechtigde van 81 procent van de bijstand niet rond.
Een alleenstaande krijgt gewoonlijk 823 euro bijstand, na de aftrek van de deurwaarder en de belastingdienst houdt de ontvanger 667 euro over. "Je kunt je voorstellen dat dat nauwelijks genoeg is om je vaste lasten te betalen, laat staan dat je geld overhoudt voor eten", aldus Jaarsma.
Volgens de NVVK heeft de belasting nog een troef in handen. "Ze keren de huur- en zorgtoeslag uit en kunnen die ook inhouden om de schuld af te lossen. Als ze maar zorgen dat de bijstandsgerechtigde de 81 procent nog haalt."
De NVVK heeft de leden van de Tweede Kamer opgeroepen voor een amendement van de SP te stemmen. Door dat amendement wordt deze specifieke wijziging geschrapt.
(Bron)
V. ziet 'sombere' toekomst immigratie

AMSTERDAM - Minister voor Integratie Rita V. (VVD) ziet de toekomst van Nederland op het gebied van immigratie 'somber' tegemoet. De demissionaire bewindsvrouw is niet te spreken over het generaal pardon voor asielzoekers.
CDA, PvdA en ChristenUnie bereikten hierover afgelopen week een akkoord tijdens de formatiebesprekingen. "Dat is echt heel erg slecht voor ons land", zegt V. zondag in een interview met De Telegraaf.
De minister, die in december de portefeuille Vreemdelingenzaken moest afstaan omdat zij weigerde de uitzetting van vreemdelingen die voor 2001 asiel hebben aangevraagd stop te zetten, noemt het 'behoorlijk wrang' dat het CDA een andere koers inslaat na drieënhalf jaar streng vreemdelingenbeleid. "Ik zie gebeuren dat er weer veel meer mensen naar Nederland komen om asiel aan te vragen, en dat mensen niet meer bereid zijn om terug te keren."
V. vindt dat de PVV van Geert Wilders af en toe over de rand gaat. "Neem die uitspraak over de tsunami van moslims. Nou, nou, nou. Als je ziet hoeveel menselijk leed die tsunami heeft veroorzaakt. En om dan alle moslims op zo'n manier te benoemen. Dat kan toch niet." Ze noemt het beleid dat ze zelf heeft gevoerd 'fatsoenlijk'.
V. geeft aan dat een burgemeesterschap of het leiderschap van de VVD voor haar niet aan orde is. "Wat ik eerst ga doen is het Kamerlidmaatschap. Eens kijken hoe lang het nieuwe kabinet blijft zitten. En dan? De toekomst zal het leren."
(Bron)
Ophef over porno voor busreizigers

AMSTERDAM - In de Bulgaarse hoofdstad Sofia is opschudding ontstaan over de plasmaschermen op busstations. Overdag laten deze schermen bustijden zien, maar 's nachts kunnen reizigers zich vergapen aan softpornofilms.
"We wilden onze reizigers iets extra's bieden, zodat ze niet aan de kou hoeven te denken als ze wachten op de bus", aldus een woordvoerder van de stations. "Bovendien zijn er weinig kinderen op straat op dit tijdstip van de dag."
Veel inwoners, waaronder moeders met kinderen, spreken van schande over de beelden. Volgens hen leidt het ook de politieagenten af, die meer films kijken dan dat ze patrouilleren.
(Bron)
Nederlandse Staat doet Sdu van de hand

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën kan weer een bedrijf van zijn verkooplijstje strepen. De uitgever Sdu, die sinds maart vorig jaar in de etalage stond, komt in handen van de bank ABN Amro en de Duitse verzekeraar Allianz. Dat zei een woordvoerder van ABN Amro maandag.
Verdere details maakt de bank nog niet bekend. De gesprekken met de vakbonden en de ondernemingsraad zijn in volle gang, meldde een woordvoerder van het ministerie van Financiën. "De gesprekken zijn op een haar na afgerond." Daarnaast moet de Europese mededingingsautoriteit de overname nog goedkeuren. Naar verwachting is de transactie in maart voltooid.
Sdu, voor 75 procent in handen van de staat, geeft de Staatscourant en een reeks vakbladen uit. Daarnaast produceert de uitgeverij de Nederlandse paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen en is ze de maker van de in november afgekeurde stemmachines.
Het resterende belang van 25 procent is van de uitgeverij Wolters Kluwer. "Het betreft hier een aandeel in een dochteronderneming van Sdu", aldus een woordvoerder van Wolters Kluwer. Op de vraag of dit aandeel nu ook wordt verkocht, wilde hij geen commentaar geven.
De waarde van Sdu wordt geschat op 400 tot 480 miljoen euro. Wat de twee bedrijven met de uitgeverij van plan zijn, maken ze nog niet bekend.
(Bron)
Currence sluit 1500 betaalautomaten af

AMSTERDAM - Currence, de eigenaar van pin en chipknip, heeft maandag de betaalautomaten afgesloten van naar schatting vijftienhonderd ondernemingen. Door deze maatregel kunnen klanten hier voorlopig niet pinnen.
De betaalautomaten moeten worden vervangen door nieuwe, veiliger apparaten. Vele honderden ondernemers hebben die echter nog niet besteld.
Dat de huidige betaalautomaten niet meer aan de modernste veiligheidseisen voldoen, is volgens woordvoerder Bob Goulooze van Currence al lang bekend. Ondernemers hebben vijf jaar de tijd gekregen om nieuwe apparaten aan te schaffen.
"Een typisch geval van: 'Als het kalf verdronken is, dempt men de put'. Veel ondernemers vinden het kennelijk niet nodig om de huidige betaalautomaten de deur uit te doen."
Currence adviseert ondernemers die nog geen nieuwe betaalterminal hebben er alsnog eentje te bestellen, zodat de veiligheid van het betalingsverkeer kan worden gegarandeerd. Zij kunnen tot 20 februari dispensatie vragen aan hun bank. Dat betekent dat klanten tot die tijd kunnen blijven pinnen, in afwachting van de aansluiting van de nieuwe automaten.
De vijftienhonderd ondernemingen zijn volgens Currence verdeeld over verschillende sectoren in heel Nederland.
(Bron)
'Astma meest problematische kinderziekte'

HAARLEM - De behandeling van kinderen met astma schiet vaak tekort omdat de toedieningsvorm van medicijnen onvoldoende op kinderen is gericht. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek, 'The Rights of Children to Appropriate Healthcare', uitgevoerd bij 127 patiëntenorganisaties.
Een kwart van de organisaties stelt dat jonge kinderen niet weten hoe inhalers werken. Omdat ze er niet goed mee kunnen omgaan, werken de medicijnen onvoldoende. Dat maakt astma volgens de patiëntenorganisaties tot de meest problematische kinderziekte.
De organisaties vinden dat de informatie aan ouders en patiënten onvoldoende is. Ook menen ze dat artsen en specialisten vaak zelf niet goed op de hoogte zijn van kinderastma. Slechts 45 procent vindt dat dat wel het geval is.
Meer dan de helft (52 procent) zegt dat artsen meer scholing moeten krijgen over kinderastma.
Uit eerder onderzoek onder 2200 kinderen van 2 tot 14 jaar bleek dat veel kinderen met astma die inhalatiecorticosteroïden gebruiken - het zogenoemde pufje - daar na verloop van tijd mee stoppen. Na een jaar was meer dan de helft (53,7 procent) van de kinderen met de behandeling met inhalatiemedicijnen gestopt.
Bij lichte gevallen van astma kunnen kinderen tegenwoordig een medicijn met een kauwtabletje innemen.
In Nederland lijden circa 115.000 kinderen aan astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen. Dat is 4,5 procent van alle kinderen tot en met 14 jaar.
Astma komt het meest voor bij jongens tussen 5 en 9 jaar. De aandoening komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes. Daarnaast hebben ongeveer 300.000 kinderen astmatische klachten, zoals piepen op de borst en kortademigheid.
(Bron)
Meer kans op baan voor WAO-er

DEN HAAG - Herkeurde WAO-ers moeten meer kans krijgen op een nieuwe baan. Daarover zijn de onderhandelaars over een nieuwe coalitie het eens geworden.
Er zijn inmiddels zo'n tweehonderdduizend WAO-ers herkeurd en bovendien geschikt bevonden om te werken. Toch komt een groot deel van hen niet aan de slag. De onderhandelaars zijn het met elkaar eens dat werkgevers een financiële steun krijgen als ze deze mensen in dienst nemen.
De onderhandelaars zouden het ook eens zijn geworden over verhoging van de inkomens van volledig arbeidsongeschikten en het verlagen van de leeftijd waarop mensen niet langer een herkeuring hoeven te ondergaan.
De uitgelekte plannen rond de WAO stemmen voorzitter René Paas van het CNV "hoopvol", zei hij zondag voor Radio 1. Hij gaat ervan uit dat de leeftijdsgrens voor wao-ers die nog een herkeuring moeten ondergaan omlaag gaat van 50 naar 45 jaar. Paas zou het liefst zien dat dit ook geldt voor mensen die nog onder de oude WAO vielen.
Volgens de CNV-voorzitter komen herkeurde wao-ers moeilijk aan een baan omdat ze weinig werkervaring hebben en hij toont zich tevreden dat de onderhandelaars willen "investeren in werk" door werkgevers een financiële prikkel te geven.
(Bron)
Storingen mobiele netwerk KPN

DEN HAAG - Het mobiele netwerk van de KPN heeft zondag met storingen gekampt. In het noordoosten van het land viel de verbinding meerdere keren uit. De oorzaak van de storingen is onbekend, liet een woordvoerder van de KPN weten.
De storingen werden vermoedelijk veroorzaakt door een softwarefout. Hoeveel klanten hiervan hinder ondervonden kon KPN niet zeggen. Mensen konden wel ongestoord bellen via vaste telefonie.
Zondagavond is de storing verholpen.
(Bron)
Kwart bevolking slachtoffer criminaliteit

AMSTERDAM - Een kwart van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar is vorig jaar slachtoffer geweest van criminaliteit. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Jongeren zijn daarbij vaker de klos dan ouderen. Van de Nederlanders tussen de 15 en 24 jaar was veertig procent vorig jaar slachtoffer van een delict.
Vooral inwoners van steden lopen risico. Een op de drie bewoners van een stedelijke buurt werd vorig jaar slachtoffer van criminaliteit. In 'minder stedelijke buurten' is dat een op de vier bewoners, meldt het CBS.
De verschillen tussen de leeftijdsgroepen komen vooral naar voren bij gewelds- en vermogensdelicten. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn twee keer zo vaak slachtoffer van een geweldsdelict als mensen van 25 tot en met 44 jaar.
Het aantal slachtoffers van straatroof ligt in de groep jongeren tien procent hoger dan in de groep tot 44 jaar.
(Bron)
'Goedkoop en effectief medicijn tegen kanker'

AMSTERDAM - Wetenschappers zijn op het spoor van een goedkoop en effectief medicijn tegen kanker. Het zou gaan om dichlooracetaat (DCA) dat al langer wordt gebruikt in de strijd tegen stofwisselingziektes.
Evangelos Michelakis, onderzoeker bij de University of Alberta in Canada, verklaart in het tijdschrift The New Scientist dat hij samen met collega's het medicijn succesvol heeft getest op ratten.
DCA zou de onsterfelijkheid van kankercellen uitschakelen, waardoor de ziekte behandeld kan worden. Doordat het medicijn enkel aangetaste cellen zou aanvallen, en geen gezonde, is DCA veilig te gebruiken.
Het medicijn kan wel bijwerkingen hebben als pijnsteken, duizeligheid en het verlies van balans. Deze zouden echter alleen van een tijdelijke aard zijn. De wetenschappers hebben, naar eigen zeggen, het dichlooracetaat al succesvol getest op long-, borst- en hersentumoren.
Doordat er geen octrooi op DCA rust zou het DCA relatief goedkoop te fabriceren zijn.
De universiteit heeft een speciale website opgezet om vragen van het publiek te beantwoorden.
(Bron)