donderdag, september 29, 2022

Mail aan het College van B&W Utrecht en aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, naar aanleiding van het verstrekken van de energietoeslag.

Onderwerp: Energietoeslag en gemeentelijke / waterschapsbelastingen 

Geachte lezers, 

Inwoners met een inkomen onder het sociaal minimum krijgen een energietoeslag van 1300 euro (800 uitgekeerd, 500 nog te ontvangen).

Voor veel mensen (waaronder ik) een noodzakelijke voorziening om de fors gestegen kosten van de energierekening te kunnen voldoen, eens temeer omdat alle andere kosten van levensonderhoud ook enorm gestegen zijn en uitkeringen niet evenredig meestijgen.

Voor sommigen zal gelden dat de jaarafrekening energie pas volgend jaar komt. Ze zullen mogelijk proberen die toeslag te parkeren op bijvoorbeeld een spaarrekening.

 Vervolgens komt de gemeentelijke belastingaanslag met de waterschapsbelasting. Om voor ontheffing in aanmerking te komen, moet je ook aantonen wat saldi van betaal- en spaarrekeningen zijn.

Stel dat de energietoeslag nog op de spaarrekening staat, zal dat ertoe leiden dat je wettelijk niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van de genoemde belastingen.

De norm daarvoor is namelijk "een (gezamenlijk) saldo op uw bank- en spaarrekening(en) lager dan: ongeveer 1 maand netto huur + 1 maand netto ziektekostenverzekering + 1 maand kosten van bestaan volgens de participatiewet". (1)

Dus het bewaren van de energietoeslag op een spaarrekening leidt ertoe dat je de volledige aanslag moet betalen. (Ter info: voor 2022 was die aanslag in Utrecht voor mijn eenpersoonshuishouden 458,56.)

Dit kan niet de bedoeling zijn van het verstrekken van de energietoeslag, omdat dat geen inkomen is en die bedoeld is voor compensatie van de gestegen energiekosten. De enige optie is in dit geval de toeslag bewaren in contanten, wat onveilig is.

Heeft u hierbij stilgestaan? Zo ja, wat is uw oplossing of advies? Wordt de kwijtscheldingsnorm aangepast?

Zo nee, gaat u er alsnog een tijdige oplossing voor invoeren?

  

In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet


(1)  Bron: https://bghu.nl/particulieren/kwijtschelding-aanvragen