zaterdag, januari 05, 2008

Alarmcentrale 112 belt terug

DEN HAAG - Meldingen van burgers verdwijnen bij de politie steeds minder vaak in een 'zwart gat'. De politie belt een groot deel van de mensen die de nummers 112 of 0900-8844 hebben gebeld na enkele dagen terug, om te vertellen wat er met hun melding is gedaan.
Dat liet een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vrijdag weten.
Het terugmelden gebeurt nog niet overal in het land. "De keuze om mensen terug te bellen is aan het politiekorps. Het is een strategie die breed wordt gedragen en in de loop van 2007 door veel korpsen is ingevoerd", aldus de woordvoerder.
Een van de politiekorpsen die bellers van 112 en 0900-8844 op de hoogte houden van hun optreden, is het korps Haaglanden. "Wij willen op deze manier laten zien dat wij met de mensen meeleven", zei korpschef Henk van Essen vrijdag.
De politie laat niet alleen van zich horen als er succes is geboekt. "Ook als we niets met de melding hebben kunnen doen, bijvoorbeeld door drukte, laten we van ons horen", aldus de KLPD-zegsman.
(Bron)
Oudste Britse emigrant verhuist naar Nieuw-Zeeland

LONDEN - Een 102-jarige Brit vertrekt zaterdag met zijn echtgenote per boot naar Nieuw-Zeeland om daar te gaan wonen. Groot-Brittannië's oudste emigrant zei dat het hem wel leuk leek naar Nieuw-Zeeland te gaan.
Bovendien kreeg zijn vrouw, een Nieuw-Zeelandse, last van heimwee. Eric en Doris King-Turner vertrekken vanuit Hampshire, waar ze woonden sinds hun huwelijk twaalf jaar geleden. Dat berichtte de BBC zaterdag op zijn website.
Ze ontmoetten elkaar toen Doris en haar familie naar Groot-Brittannië kwamen om op zoek te gaan naar hun wortels.
King-Turner, die nog in de Tweede Wereldoorlog heeft gediend, gaf toe dat hij niet alles in zijn land had gezien dat hij graag had gewild, maar dat hij wel veel van Europa heeft gezien.
De hoogbejaarde man had de stap maanden van te voren voorbereid. Toch zei hij: “Ik kan niet verder dan een dag vooruit kijken. Op mijn leeftijd gaan mensen 's avonds naar bed zonder 's ochtends weer wakker te worden."
Zijn echtgenote denkt dat zij en haar man zich snel thuis zullen voelen in haar geboorteland. "Mijn man is erg gemakkelijk in de omgang, dus ik denk dat hij het daar wel naar zijn zin zal hebben."
(Bron)
Nipte voorsprong Clinton in peiling New Hampshire

CONCORD - De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft in een peiling voor de voorverkiezingen dinsdag in New Hampshire een nipte voorsprong op haar rivaal Barack Obama.
In het onderzoek van instituut Zogby haalt Clinton een score van 32 procent, terwijl Obama op 28 procent uitkomt.
Zogby maakte de resultaten van de peiling zaterdag bekend. Het onderzoek is donderdag en vrijdag uitgevoerd.
In de peiling van Zogby voor de Republikeinen in New Hampshire gaat John McCain op kop. Hij krijgt de steun van 34 procent van de kiezers. Mitt Romney is met 30 procent de nummer twee.
Obama won donderdag bij de Democraten in Iowa. Daar werden de eerste voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden. Bij de Republikeinen ging de winst naar Mike Huckabee.
(Bron)

Maar in de peiling in Iowa had ze ook een voorsprong. Dus afwachten maar. Als Obama hier weer wint, heeft Clinton een ernstig probleem.
Koranfilm Geert W. komt op internet

DEN HAAG - De film van PVV-leider Geert W. over de Koran zal in elk geval op internet te zien zijn. Hij zet de film op de website van zijn partij en op de videowebsite YouTube.
W. is nog in gesprek met het actualiteitenprogramma NOVA over uitzending op televisie.
"Die willen de film eerst zien. Dat kan, als hij af is. Ze moeten hem wel helemaal uitzenden", zei W. zaterdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. "De film komt sowieso op onze site en YouTube te staan."
Het is volgens W. geen optie om de film uit te zenden in de 3 minuten zendtijd voor politieke partijen. Hij schat dat de film ongeveer 10 minuten zal gaan duren. Op dit moment wordt er nog aan gewerkt. W. verwacht dat de film eind deze maand klaar is. De presentatie kan iets later zijn.
Dat is mede afhankelijk van de vraag wie de film gaat uitzenden. "In het slechtste geval dat niemand dat wil doen, zal ik hem aan de media laten zien in Nieuwspoort." Dat is het internationaal perscentrum in Den Haag.
W. wil met de film laten zien dat de Koran, het voor moslims heilige geschrift, een "verschrikkelijk en fascistisch" boek is dat mensen nog altijd inspireert tot vreselijke daden. Het kabinet liet eind november weten bezorgd te zijn over mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.
Ook de politie bereidt zich daarop voor. Zo zei de Amsterdamse korpschef Bernard Welten deze week dat de politie gesprekken voert met imams en andere leiders uit de moslimgemeenschap over de film van W.. Ze spreken onder meer over de mogelijkheden om commotie op straat te matigen.
(Bron)
Nederlandse skispringer maakt dodelijke sprong

OBERSTDORF - Een 14-jarige Nederlandse skispringer is vrijdag tijdens een sprong in Duitsland dodelijk verongelukt. Het gaat om de talentvolle skispringer Jermo Ribbers.
Ribbers maakte al enkele jaren deel uit van de talentengroep van bondscoördinator Horst Tielmann van de Nederlandse Ski Vereniging.
De jongen, wiens ouders al jarenlang in Zwitserland wonen, zat in de Duitse plaats op een ski-internaat. Hij was met zijn klas aan het springen.
Ribbers kwam vrijdag na een sprong van de kleine schans ongelukkig ten val. Hij sloeg na de landing tijdens de out-run' tegen de met kussens beklede hekken naast de piste. Alle voorzorgsmaatregelen waren genomen, de weersomstandigheden waren goed op het moment van het ongeval. Ribbers overleed in het ziekenhuis.
Een arts probeerde de jongen vergeefs op de baan te reanimeren. De jonge sporter werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed.
Bondscoördinator Tielmann reageerde ontdaan op het noodlottige incident. "Jermo was een groot talent, met zeer veel discipline. Zowel buiten als op de piste. Hij had enorm veel potentie."
Volgens Tielmann, wiens zoon Bastian de Nederlandse talentengroep traint, is er sprake geweest van een treurige samenloop van omstandigheden. "Hij is nooit eerder gevallen. Volgens de begeleiders was het een normale sprong onder prima omstandigheden. Uitermate triest allemaal."
De Duitser haalde Ribbers drie jaar geleden bij de talentengroep. "Hij leefde helemaal voor de sport, daarbij enthousiast gesteund door zijn ouders. De verslagenheid is groot."
Tijdens de dodelijke sprong waren talrijke toeristen aanwezig in de zogenoemde Erdinger-Arena. In Oberstdorf vond een paar dagen geleden voor 30.000 toeschouwers nog de Vierschansentoernee plaats.
(Bron)
Evacuaties Australië na overstromingen

SYDNEY - De Australische autoriteiten hebben zaterdag in het oosten van het land vijfhonderd mensen geëvacueerd wegens overstromingen als gevolg van zware regenval.
Veel mensen zaten vast in hun huizen, caravans en auto's. Het noodweer is een uitloper van de cycloon Helen, die inmiddels is afgezwakt tot een zware storm.
De afgelopen week zijn rivieren in Queensland en New South Wales buiten hun oevers getreden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden of doden.
(Bron)
Bulgarije in greep van ijzige koude

SOFIA - In Bulgarije zijn als gevolg van ijzige temperaturen en zware sneeuwval zeker vijf mensen omgekomen. Dat hebben de lokale media zaterdag bericht.
Een 46-jarige vrouw die per voet haar dorp Nowi Pasar in het noordoosten probeerde te bereiken, wordt nog vermist. In grote delen van het land geldt sinds vrijdag de noodtoestand.
In de noordelijk gelegen stad Knescha zakte het kwik zaterdag tot 26 graden onder nul. Op sommige plaatsen lag de sneeuw 3 meter hoog. Veel wegen zijn daardoor onbegaanbaar. De luchthaven in Wrana was gesloten en op tientallen plaatsen was de stroom uitgevallen.
Zeventig toeristen zitten sinds de kerstdagen vast in een berghut in het Balkan-gebergte. Ze worden met helikopters van levensmiddelen voorzien.
(Bron)
Vrachtwagens straks beter zichtbaar

DEN HAAG/ZOETERMEER - Nieuwe vrachtwagens, aanhangers en trailers moeten vanaf medio dit jaar beter zichtbaar zijn. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan dat twee tot drie doden en tot dertig gewonden per jaar schelen.
Het ei van Columbus is zogenoemde retroreflecterende contourmarkering, die bij slecht weer en in het donker uitkomst biedt. Retroreflecterende markering weerkaatst licht scherper dan 'gewoon' reflecterend materiaal.
Brancheorganisatie TLN steunt de plannen nu Nederland niet meer vooruitloopt op de rest van Europa en bestaande voertuigen niet hoeven te worden aangepast, lichtte vrijdag beleidssecretaris Ambro Smit toe. "Voor een trailer lopen de kosten van zo'n markering op tot 800 euro."
Vrachtwagens moesten de afgelopen decennia al aan de nodige zichtbaarheidseisen voldoen. Dat gaat van reflecterende lengtedriehoeken uit de jaren vijftig, tot de gele retroreflecterende kentekenplaat die in 1977 zijn intrede deed.
Twee jaar later kwamen daar voor voertuigen boven 3,5 ton (diagonaal gestreepte) markeringsborden bij. Sinds 1983 moeten voertuigen reflecterende zijmarkering hebben, die sinds 1995 ook verlicht moet zijn.
De nieuwste 'zichtbaarheidstrepen' zijn vanaf 10 juli geldig voor nieuw geregistreerde voertuigen boven 7,5 ton.
Het voorstel was oorspronkelijk afkomstig van Duitsland. Volgens onderzoek van de universiteit van Darmstadt uit 2000 zijn zulke vrachtwagens minder vaak bij ongelukken betrokken.
Maar ook leveranciers van retroreflecterende tape zoals 3M hebben volgens TLN jarenlang gelobbyd om contourmarkering verplicht te laten stellen.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt de bewuste Europese richtlijn omgezet in het voertuigreglement, de wettelijke regels voor voertuigen.
(Bron)
Politie Haaglanden heeft te weinig 'blauw op straat'

DEN HAAG - Politiekorps Haaglanden kampt met een groot personeelstekort. De politiebureaus in de regio Den Haag hebben tekorten van 15 tot 20 procent waar het gaat om de agenten in de executieve dienst, het zogenoemde 'blauw op straat'.
Dat zei korpschef Henk van Essen vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Haaglanden.
De afgelopen drie jaren maakte bijna een hele jaarlichting (250 medewerkers) een overstap naar andere politiediensten, zoals het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Van Essen deed een beroep op de Politieacademie. Volgens hem kan het tekort worden opgevangen door meer maatwerk in de opleiding voor aspirant-politiemedewerkers op te nemen, waardoor de opleiding voor sommigen verkort kan worden.
(Bron)
Huishoudens zonder stroom in Culemborg

CULEMBORG - Door een stroomstoring in Culemborg hebben 4700 huishoudens zaterdagochtend enkele uren zonder stroom gezeten.
Volgens een woordvoerder van Nuon was de storing niet gerelateerd aan reparaties die nog gaande zijn aan het hoogspanningsnet door het incident met een helikopter in december in de Tieler- en Bommelerwaard.
Rond 06.30 uur kreeg energieleverancier Nuon een melding dat de stroom was uitgevallen. Op dat moment zaten 1400 huishoudens zonder stroom. Volgens de zegsman hadden de eerste huishoudens rond 09.00 uur weer stroom.
Rond dat tijdstip viel echter ook de stroom uit bij 3300 andere huishoudens. Deze laatste groep kon binnen een uur weer gebruik maken van de stroomvoorziening. Vanaf 10.20 uur hadden alle huishoudens weer stroom.
De zegsman liet weten dat het nog niet duidelijk is wat de oorzaak van de storing was, maar waarschijnlijk is er ergens een te hoog voltage stroom doorgegeven.
(Bron)
Amerikaanse schoonmaker herstelt na enorme val

NEW YORK - Een ramenlapper uit New York die een val van 47 verdiepingen hoog overleefde, zal waarschijnlijk volledig herstellen. Dokters spraken vrijdag van een wonder.
De 37-jarige Alcides Moreno uit Ecuador viel begin december van een flatgebouw in Manhattan. Zijn broer Edgar kwam om toen hij 150 meter naar beneden viel.
Moreno heeft onder meer verwondingen aan zijn hersenen, ruggengraat en borstkas. Ook liep hij verscheidene botbreuken op.
Sinds de val onderging hij negen operaties. Op Eerste Kerstdag strekte hij ineens zijn arm uit naar een verpleegster en raakte haar gezicht aan.
Artsen verwachten volledig herstel van de patiënt. "Als je gelooft in wonderen, dan is dit er een", aldus een arts van het Presbyterian Ziekenhuis in New York.
"Boven de tien verdiepingen zien we de mensen meestal niet meer, omdat ze dan naar het mortuarium gaan."
(Bron)
Hulzebosch breekt rib op toilet

HARDENBERG - Erik Hulzebosch mist zondag door een blessure het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen.
De nummer twee van de laatst gehouden Elfstedentocht brak op nieuwjaarsmorgen een rib door een val op het toilet.
"Ik viel flauw door een te lage bloeddruk en kwam met mijn rug op de pot terecht", zei de schaatsende entertainer. "Ik dacht eerst dat ik mijn rug had gebroken, maar in het ziekenhuis bleek het gelukkig om een ribfractuur te gaan. Ik moet het een paar weken rustig aandoen en concentreer me nu op de buitenlandse natuurijswedstrijden."
(Bron)
Afrit naar Ikea in Delft weer dicht

AMSTERDAM - Het was vrijdagmiddag weer eens zover bij Ikea in Delft. Door de vele bezoekers raakte de parkeerplaats van de woonwinkel bomvol.
Om verkeerschaos op de weg te voorkomen, moest de afrit van de snelweg A13 naar het filiaal worden afgesloten. Het was de vierde keer in korte tijd dat dit gebeurde.
Dat meldde de ANWB. De afrit ging rond 15.00 uur dicht en tegen 17.00 uur weer open. Ikea liet eerder weten dat de problemen in maart voorbij moeten zijn.
Dan opent een nieuwe parkeerplaats, die plek heeft voor enkele honderden auto's.
(Bron)
TT 751 17:51 uur Utrecht-Hilversum-Almere Oostv.

Door logistieke problemen rijden er tot 23.00 uur geen rechtstreekse treinen tussen Utrecht Centraal en Almere Oostvaarders.
Vertraging: 15-30 minuten.

"Logistieke problemen". Hopeloos.
Ha, jeugdsentiment op tv: The blue lagoon. Ik was 12 en wel bevattelijk voor de mooie plaatjes - hoewel mijn moeder, die mee was, net zo hard zat te zwijmelen :-)

vrijdag, januari 04, 2008

Minder beweging in onprettige woonwijk

Wie in een onprettige of onveilige wijk woont, is vaak veel minder actief dan wie in een fijne omgeving woont.
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar het verband tussen de wijk waar iemand woont en de lichaamsbeweging die diegene heeft. De deelnemers aan het onderzoek droegen een stappenteller bij zich en moesten aangeven of zij aan sport deden.
Mensen die in achterstandswijken wonen, blijken minder actief te zijn. Zij zijn meer binnenshuis te vinden dan mensen die in prettiger wijken wonen. Een groot percentage gaf aan 's avonds liever niet meer de deur uit te gaan omdat zij zich niet veilig voelt.
Volgens de onderzoekers moet de veiligheid van de wijk mee worden genomen bij activiteitenprogramma's; alleen dan zijn bewoners van achterstandswijken in beweging te krijgen. Factoren als 'geen geld om te sporten' zijn in dit onderzoek niet meegenomen.
(Bron)

Een fijn en veilig park in de omgeving zal ook een heel ander effect hebben dan een grauwe, rommelige wijk zonder veel groen, waar mensen zich onveilig voelen.
Zeehondenbaby kilometers aan de wandel

PIETERBUREN - Een piepjonge grijze zeehondenpup is in de nacht van donderdag op vrijdag zeker 1,5 tot 2 kilometer over het land gekropen. Het beestje werd uitgehongerd en vermagerd aangetroffen in de buurt van de ijsbaan van het plaatsje Ballum op Ameland.
Dat maakte de zeehondencrèche in Pieterburen, waar het dier is opgevangen, vrijdag bekend.
Volgens een woordvoerster is de zeehondenbaby eerst over de dijk gekropen waarna hij via een weiland en een geasfalteerde weg bij de ijsbaan terechtkwam. De huiler werd hier midden in de nacht gevonden, waarna hij zo snel mogelijk naar Pieterburen is gebracht.
Het beestje blijft in de crèche tot het voldoende aangesterkt is om weer uitgezet te worden.
Het gebeurt maar zeer zelden dat een zeehond zulke lange afstanden over het land aflegt, zegt de zegsvrouw. Al zijn grijze zeehonden gewend om over rotsen te klimmen.
In Pieterburen zijn de afgelopen weken in totaal 26 jonge zeehonden binnengebracht die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Omdat het tot nu toe nauwelijks gestormd heeft en het redelijk weer is, zijn dat er minder dan voorgaande jaren.
(Bron)
'Natuurfotografen verantwoordelijk voor dood vosje'

HOENDERLOO - Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat natuurfotografen nadrukkelijk aanspreken op hun gedrag om te voorkomen dat zij dieren tam maken ten gunste van een mooi plaatje. Dat heeft directeur Seger van Voorst tot Voorst van het park vrijdag gezegd.
Het tam maken is gevaarlijk, omdat het toch wilde dieren blijven. Een beheerder heeft geen andere keuze dan het tamme beest af te maken. Het park moest oudejaarsdag een vosje afschieten omdat het te tam was.
Ook afgelopen zomer moest om dezelfde reden al een vosje worden afgemaakt.
Volgens Van Voorst tot Voorst waren het zogenaamde natuurfotografen die het beestje regelmatig voerden, waardoor het tam werd. Zodoende konden de fotografen betere foto's maken.
"In een paar weken tijd werd het dier zo tam dat hij bij wijze van spreken op schoot kwam zitten."
Twee weken geleden kroop het vosje bij mensen in de auto. Ook liepen er regelmatig kinderen in de buurt bij het tamme beestje, waardoor de situatie niet meer verantwoord was.
Volgens de directeur is het bij wet verboden dieren bij te voederen. "Maar dat gebeurt in het geniep."
Behalve dat het park actiever op fotografen zal letten, zal het ook eerder ingrijpen wanneer weer een wild dier tam gemaakt wordt. Afschieten is dan de enige optie; wilde dieren kunnen niet gevangen worden, ook al zijn ze niet meer mensenschuw.
Van Voorst tot Voorst zegt dat ook herten tijdens de bronstijd worden 'lastiggevallen' door natuurfotografen.
(Bron)

De bronstijd is al vrij lang geleden, het zal om de bronsTtijd gaan.
Massale aanval op brandweer Haulerwijk

AMSTERDAM - Brandweermannen van het vrijwillige korps in Haulerwijk zijn in de nieuwjaarsnacht het slachtoffer geworden van een massale aanval.
Tijdens bluswerkzaamheden werden zij door meer dan honderd omstanders met vuurwerk bestookt, met flessen bekogeld, bedreigd, bespuugd en geslagen. Dat meldt de politie vrijdag.
Het gaat volgens de politie om het ernstigste incident tijdens de afgelopen jaarwisseling in Friesland. Ook in andere Friese plaatsen kwam het tot ongeregeldheden, maar in Haulerwijk waren de groep relschoppers en de schade het grootst.
Zoals gebruikelijk werden dit jaar rond de jaarwisseling in steden en dorpen in heel Nederland de hulpdiensten belaagd. Woensdag noemde minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) dit schandalig.
In het centrum van Haulerwijk, een dorp met ruim 3300 inwoners, waren maandagnacht twee caravans in de brand gestoken. De caravans stonden vlakbij huizen en een dorpscentrum. De brandweer werd bij aankomst meteen het werken onmogelijk gemaakt.
Naast de aanvallen met vuurwerk en flessen werden brandslangen dichtgeknepen en een brandkraan dichtgedraaid.
Er vielen geen gewonden. Volgens de politie liep het dorpscentrum wel grote schade op.
Door de mist arriveerde de ingeschakelde politie pas toen de brand al geblust was.
Ook een agent werd aangevallen. De politie zegt de zaak zeer hoog op te nemen.
(Bron)

Wat is nou de kick van de brandweer aanvallen??
Rokende tiener hoort minder goed

Tieners die roken lopen een verhoogd risico om gehoorproblemen te krijgen. Ook kinderen wiens moeder rookte tijdens de zwangerschap, hebben vaker moeite om goed te horen.
Uit onderzoek onder 67 Britse tieners blijkt dat het gehoor van tieners wordt aangetast door roken. Ze hebben moeite om geluiden te interpreteren bij veel omgevingsgeluid. Op hersenscans bleek dat rokende tieners minder goed werkende communicatiestructuren in het brein hebben.
Deze communicatieproblemen in de hersenen worden veroorzaakt door teveel witte massa. De onderzoekers denken dat die witte massa een gevolg is van nicotine.
Rokende jongens hadden een hoortest in 77 procent van de gevallen met succes doorlopen, niet-rokende leeftijdsgenootjes in 84 procent. Bij meisjes lagen de percentages respectievelijk op 84 en 94 procent.
(Bron)

Meiden horen beter dan jongens. Hm.
'Duitse justitie ging te ver bij G8-acties'

AMSTERDAM - De Duitse justitie gaf weken voor de top in juni opdracht tot invallen in kantoren en woningen van andersglobalisten door heel Duitsland. Er bestonden volgens justitie aanwijzingen dat activisten de top met geweld wilden verstoren.
Een aantal van de opgepakte activisten spande een rechtszaak aan. In december bepaalde de rechtbank dat de Duitse wet niet toestaat dat organisaties gevormd door andersglobalisten als terroristische organisaties worden bestempeld.
Het gevolg van dat vonnis is dat de politie-invallen onrechtmatig waren, zei de rechtbank vrijdag. Bovendien is het volgens de rechtbank twijfelachtig of het samenwerkingsverband van de andersglobalisten juridisch gezien een organisatie is.
Duitsland pakte de beveiliging rond de G8-top in Heiligendamm grondig aan. Rond de Noord-Duitse kuststad werd een hek gebouwd om de demonstranten op afstand te houden.
Japan nam op 1 januari het voorzitterschap van de G8 over. De G8 bestaat uit de belangrijkste industrielanden en Rusland.
(Bron)

Het mocht achteraf gezien niet, maar de informatie die de politie heeft binnengehaald is daarmee niet gewist natuurlijk.
Obama en Huckabee winnen in Iowa

DES MOINES - De Democraat Barack Obama en de Republikein Mike Huckabee, twee kandidaten die weken geleden nog golden als outsiders, hebben donderdag de eerste voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen.
In de staat Iowa waren voormalig presidentsvrouw Hillary Clinton, Democraat, en de steenrijke Mitt Romney bij de Republikeinen de grote verliezers. Beiden leken lange tijd onaantastbaar.
Obama, die als eerste zwarte in het Witte Huis hoopt te komen, sloeg een grote slag door zijn Clinton en John Edwards met ruime voorsprong te verslaan. Hij kreeg 38 procent, tegen 30 en 29 procent voor zijn rivalen. De uitslag was vooral een domper voor Clinton, die zelfs achter underdog Edwards eindigde. Zij moet nu alle zeilen bijzetten om volgende week, bij de volgende voorverkiezingen in New Hamsphire, niet weer te verliezen.
"Op deze avond in januari, op dit beslissende moment in de geschiedenis, hebben jullie datgene gedaan waarvan de cynici zeiden dat we het niet konden", aldus een glorieuze Obama in zijn overwinningstoespraak. "Dit is het einde van de politiek van de angst, het begin van de politiek van de hoop."
De Republikeinse baptistenpredikant Huckabee verraste vriend en vijand door Romney, die tientallen miljoenen meer in de verkiezingskas heeft, bijna vanuit het niets met gemak te verslaan. Hij won 34 procent van de stemmen, tegen 25 procent voor Romney. Huckabee was tot een maand geleden een volslagen onbekende.
Hij weersprak suggesties dat hij in de rest van het land geen hoge ogen kan gooien. "Het begint vandaag in Iowa, maar het eindigt hier niet, maar in Washington."
De verrassende uitslag ten spijt, zal Huckabee zijn stunt volgende week in New Hampshire vermoedelijk niet kunnen herhalen. De voormalige gouverneur van de staat Arkansas kon in de landbouwstaat Iowa rekenen op de stemmen van veel diepgelovige christenen. Zij moesten weinig hebben van het Mormoonse geloof van Romney. New Hampshire is echter veel minder religieus.
Bovendien doen er nog twee serieuze kandidaten mee: oudgediende John McCain en de voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Zij besteedden weinig aandacht aan Iowa, maar zijn nog lang niet uitgespeeld.
Voor Obama, 46 jaar en een relatieve nieuweling in de Amerikaanse politiek, ziet de toekomst er nu rooskleurig uit. Als hij ook in New Hamsphire wint, ligt de weg naar winst in de eerste 'zwarte staat' South-Carolina, op 26 januari wijd open. Clinton moet daarom winnen in New Hamsphire, aldus commentatoren. Zij zei na haar verlies "optimistisch" te blijven en klaar te zijn voor een "marathon".
Waarnemers noemden Obama's overwinningstoespraak een van zijn beste ooit en vergeleken hem met die van redenaar Martin Luther King. Zij bekritiseerden Clinton, die campagne voert met leuzen voor verandering, omdat op de achtergrond bij haar speech oude gezichten uit het tijdpark van haar man Bill te zien waren. Die was president van 1993 tot 2001.
Iowa is belangrijk omdat een overwinning een kandidaat een vliegende start geeft en veel positieve media-aandacht oplevert. Beslissend is het allesbehalve, leert de geschiedenis. Van de laatste vier presidenten verloren er drie in Iowa - Bill Clinton haalde er in 1992 slechts 3 procent.
Duidelijkheid is er vermoedelijk op dinsdag 5 februari. Op Super Tuesday wordt 40 procent van de Democratische en Republikeinse gedelegeerden verdeeld. Zij reizen in de zomer af naar hun respectievelijke partijconventies om daar formeel de kandidaten aan te wijzen. De presidentsverkiezingen, waar een opvolger wordt gekozen voor George W. Bush, zijn op 4 november.
(Bron)
Drie kaasdieven op heterdaad betrapt

ZEEWOLDE - Bij een kaasroof heeft de politie donderdagavond drie verdachten op heterdaad betrapt. Vrijdagochtend is ook een vierde verdachte aangehouden. De dieven wilden honderden kazen stelen van een groothandel.
De kaasrovers probeerden de politie te ontvluchten in een vrachtwagen, maar de chauffeur ramde daarbij een politieauto. Niemand raakte gewond.
De politie kon door de aanrijding een 25-jarige medewerker van de kaashandel, diens 26-jarige vriendin en de 36-jarige chauffeur aanhouden.
De buit had een waarde van ruim 145.000 euro.
Eerder verdwenen drie grote partijen kaas ter waarde van 300.000 euro uit de groothandel. De recherche onderzoekt de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)
'Weglopende Antilliaanse politici zijn hooghartig'

PHILIPSBURG - "Ik had al niet zo'n beste indruk van de Nederlandse Antillen. Dat is met het bezoek aan St. Maarten alleen maar bevestigd." Dat zegt Hero Brinkman van de Partij Voor de Vrijheid (PVV).
Dit naar aanleiding van het weglopen van Antilliaanse politici donderdagmiddag (lokale tijd) op St. Maarten, tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eilandsraad van St. Maarten en Nederlandse parlementariërs.
"Het is natuurlijk heel erg triest dat in een democratie, al is het een jonge democratie, mensen je de rug toekeren zodra ze een mening horen die hen niet welgevallig is. Vier oppositieleden vonden het nodig om weg te lopen. Ik ben een vertegenwoordiger van een partij met 600.000 stemmers. Dat is meer dan het dubbele van het totale aantal Antilliaanse kiesgerechtigden. Van mij weglopen vind ik hooghartig en onbetamelijk. Dat geeft maar weer eens aan dat ik gelijk heb, namelijk dat de politici hier grotendeels incompetente mensen zijn met lange tenen."
Volgens Brinkman moeten de Antilliaanse politici luisteren naar wat hij te zeggen heeft. "Want als Antilliaanse politici geld blijven vragen aan Nederland en het verwende jongetje blijven uithangen, zullen steeds meer Nederlanders genoeg krijgen van de Antillen en er afstand van willen nemen."
De fractie van de partij National Alliance liep donderdag weg uit de vergadering met de deelnemers aan het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) omdat Brinkman niet inging op hun verzoek om excuses te maken. In de Eilandsraad verklaarde Brinkman achter zijn woorden te blijven staan. "Ik heb de Antillen twee benamingen gegeven 'een grotendeels corrupt boevennest' en ik heb de bestuurders lange tenen verweten. De heren die vandaag zijn weggelopen bewijzen mijn gelijk."
(Bron)

Als meneer dezelfde kwalificaties naar zijn hoofd krijgt, gaat hij keurig in gesprek met degenen die het zeggen? Net zoals de PVV alles mag zeggen in het kader van vrijheid van meningsuiting en anderen dat niet mogen omdat het dan gemeen is?
Zwaarlijvigheid leidt tot afname autogordelgebruik

Een toename in lichaamsgewicht leidt tot een afname van het gebruik van de autogordel. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt universiteit.
Ze bestudeerden daarvoor gegevens die in 2002 verzameld werden bij een telefonisch onderzoek naar risicovol gedrag dat de gezondheid negatief beïnvloedt onder inwoners van de VS.
Daaruit bleek dat 30 procent van de ondervraagden die een Body Mass Index hadden die wijst op (extreem) overgewicht aangaf dat ze in de auto geen gordel omdeden. In Amerika zou 20 procent van de bevolking dan geen autogordel dragen.
Hoe dikker de ondervraagden hoe minder geneigd ze zijn om een veiligheidsriem om te doen. Van de mensen die te kampen hebben met extreme zwaarlijvigheid laat 55 procent dat achterwege.
De onderzoekers denken dat dikke mensen het gebruik van de gordels als oncomfortabel ervaren. Als oplossing dragen ze dan ook aan dat autofabrikanten de riemen langer zouden kunnen maken. Ook zou een zacht omhulsel het draagcomfort ten goede komen.
In de VS is het gebruik van autogordels bijna overal verplicht.
(Bron)
Normaal staat op dinsdag, hooguit woensdag mijn salaris van de week ervoor op mijn rekening. Door de feestdagen werden vorige week speciaal eerder de werkbriefjes ingeleverd, en dat heeft geweldig veel zin gehad: wat normaal gesproken, los van de feestdagen, 1 of 2 januari op de rekening zou moeten staan, wordt dinsdag de 8e pas overgemaakt (als ze dat vroeg doen, staat het dezelfde dag op m'n rekening).
Zo erg is dat op zich niet, hoewel ik het nogal grof vind om eerst iedereen op te fokken met 'op tijd inleveren!' en dan zelf een dikke week te gaan herkauwen, maar ik wacht ook nog steeds op, jawel, geld van het UWV.

Ik was ziek in november, kreeg toen na een tijd die brief of ik wel NL-er was, waarvan ze zelf giebelend vaststelden dat die nergens op sloeg omdat ze in alle registraties kunnen zien dat ik dat ben, en verder gebeurde er weer niks.
Net gebeld, ja, die ziekmelding van 16 november staat in het systeem hoor, die had al uitbetaald moeten zijn, hm, ik zie er geen betaling bij staan, hm, ik zie er zelfs geen dagloonberekening bij staan, dat is gek...
Dat meisje zei nu dat ze gaat zorgen dat het geld binnen 5 werkdagen wordt overgemaakt en als dat niet gaat lukken word ik binnen 24 uur gebeld (iets zegt mij dat ze niet op zaterdag bellen, dus ik wacht maandag nog even af).
(Het is nog gekker als je weet dat ik al drie keer gebeld heb hierover...)

Het leukste is: het UWV betaalt 70% van je gemiddelde dagloon (gebaseerd op een langere periode, dus meestal lager dan wat je feitelijk verdient op dit moment), en het uitzendbureau geeft een (zeer) ruime maand later daar een toeslag op van 21%.
Dus als alles nu goed loopt, krijg ik in februari of maart die toeslag, voor een ziekteperiode in november.
Het gaat al met al niet om zoveel geld, maar ik reken er wel op, en dan is het nogal frustrerend als het eindeloos duurt en als er gewoon niks gebeurt tenzij je almaar blijft bellen.
En dat 'Goh, ja, ik zie dat er niets gebeurd is' kan ik niet meer hóren :-(

donderdag, januari 03, 2008

Schade jaarwisseling kost verzekeraars 11 miljoen

DEN HAAG - De verzekeraars zijn aan de schade die veroorzaakt werd rond de jaarwisseling dit jaar zeker 11 miljoen euro kwijt. De schadebedrag is hoger dan vorig jaar. Toen lag het totaalbedrag op 8 miljoen euro.
Een woordvoerder van het Verbond van verzekeraars liet woensdag weten dat er voor 4 miljoen euro schade aan auto's is ontstaan door brand in en bij auto's.
Volgens de woordvoerder is de schade aan auto's niet groter in aantal, maar ligt de schade per auto hoger. Volgens hem zijn er dit jaar meer auto's volledig uitgebrand.
De overige 7 miljoen bestaat uit opstal- en inboedelschade veroorzaakt door vuurpijlen en vandalisme tijdens oud en nieuw.
(Bron)
Bijenkorf stopt met verkoop erotische artikelen

AMSTERDAM - De Bijenkorf stop binnenkort met de verkoop van erotische attributen. Een woordvoerster van het warenhuis heeft een bericht hierover in het AD bevestigd.
Volgens haar was de Bijenkorf een van de eerste "normale winkels" die dergelijke spullen verkocht. "Het exclusieve is er een beetje van af omdat je dergelijke artikelen tegenwoordig in veel andere winkels kan kopen".
De spullen zoals roze leren handboeien en eetbare strings werden als bijproduct verkocht op de lingerieafdeling.
De zegsvrouw zegt dat bij het besluit ook de verkoopcijfers en reacties van klanten een rol hebben meegespeeld bij het besluit om de artikelen uit de schappen te halen.
Uit een recente studie van onderzoeksbureau GfK Panel Services Benelux bleek dat steeds meer vrouwen (55 procent) negatief zijn over de verkoop van erotisch speelgoed in normale winkels.
Als belangrijkste reden wordt aangevoerd dat kinderen hier niet aan blootgesteld mogen worden. Vooral 60-plussers zijn fel tegen.
Volgens de onderzoekers lijkt er een soort erotiekmoeheid te ontstaan, mede door de overvloed aan seksueel getinte videoclips op muziekzenders.
(Bron)

Ik zie niet helemaal wat die muziekzenders ermee te maken hebben - als je die clips niet wilt zien, kijk je er niet naar. Die kun je moeiteloos vermijden.
Stellen trouwen op steeds jongere leeftijd

AMSTERDAM - Stellen stappen steeds jonger in het huwelijksbootje. Was twee jaar geleden nog 70 procent onder de 30 jaar toen ze elkaar het jawoord gaven, nu is 80 procent niet ouder dan 30.
Dat blijkt uit onderzoek onder 3200 aanstaande bruidsparen die vorig jaar een van de vier Love & Marriage beurzen bezochten. Tijdens die beurzen gaf een toenemend aantal bruidsparen aan een huwelijksdagverzekering af te sluiten.
"Dit is een enorme stijging ten opzichte van voorgaande jaren. De huwelijksdagverzekering werd toen niet eens in de 'to do-list' opgenomen", aldus Maarten Dop van de beursorganisatie.
De verzekering vergoedt kosten wanneer het huwelijk onverwacht niet kan doorgaan.
Volgens Dop wordt er meer gebruik gemaakt van de verzekering omdat het product net op de markt is en er dus volop mee wordt geadverteerd.
"Aanstaande bruidsparen sluiten de verzekering af om zo toch bepaalde zekerheden te kopen", denkt Dop die uit het onderzoek opmaakt dat aanstaande bruidsparen op een groot aantal vlakken nog zeer traditioneel zijn.
Zo wil 70 procent van de paartjes dat de bruidegom de jurk voor de Grote Dag niet ziet. Ongeveer 25 procent zegt dat er wel een detail wordt verklapt, zoals bijvoorbeeld de kleur.
Zo willen bruidsparen de kleding enigszins op elkaar afstemmen, ook al blijft de kleur van de bruidsjurk bij meer dan 75 procent van de bruiden onveranderd wit of ivoorwit.
Een van de belangrijkste momenten van de grote dag is voor veel mensen het aansnijden van de bruidstaart. Dop: "Deze traditie gaat al jaren mee en zal niet verdwijnen.
Men ziet dit toch als een bezegeling van het huwelijk en het merendeel van de aanstaande bruidsparen wil hier de tijd voor nemen en alle aandacht op vestigen."
(Bron)
Controle op veilig onderhoudswerk aan spoor

DEN HAAG - De Arbeidsinspectie neemt de komende vier maanden met de Inspectie Verkeer en Waterstaat in een controleactie de veiligheid van baanwerkers langs het spoor onder de loep.
Volgens een woordvoerster van de Arbeidsinspectie is "een vinger aan de pols" nodig om gevaarlijke situaties tegen te gaan, die vooral ontstaan doordat het onderhoudswerk en het treinverkeer niet altijd strikt gescheiden worden.
De Arbeidsinspectie kondigde donderdag aan tot en met april op 240 locaties te controleren. Het streven is van ProRail om het onderhoudswerk en het treinverkeer 100 procent te scheiden. Maar de spoorbeheerder probeert tevens vertragingen en uitval van treinen zoveel mogelijk te voorkomen voor reizigers, waardoor de uitvoering van het onderhoudswerk wel eens onder druk komt te staan.
Het beroep van baanwerker geldt al een tijd als het gevaarlijkste in Nederland. Onder de circa 3400 baanwerkers die in de sector werkzaam zijn, valt gemiddeld ongeveer één dode per jaar. Daarmee is het risico op een dodelijk ongeval op het werk drie keer zo groot als in de bouw.
Volgens de Arbeidsinspectie lijkt de veiligheid voor baanwerkers wel te verbeteren. Zo slaagt ProRail er volgens de zegsvrouw beter in om op de sporen waar onderhoudswerk plaatsvindt geen treinen te laten rijden. In 2006 was in de helft van de gevallen het spoor bij werkzaamheden vrij van treinverkeer en was dit vorig jaar gestegen tot 70 procent. "Maar wij willen dat het naar 100 procent gaat", aldus de woordvoerster.
Verder werden bij bijna 40 procent van de 161 controles in de periode juli 2006 tot en met januari 2007 nog overtredingen geconstateerd. Zestien keer werd ook het werk stilgelegd, omdat het gevaar om aangereden te worden door een trein te groot was of wegens valrisico's.
Terwijl in 2003 inspecteurs nog in ruim de helft van de gevallen moesten constateren dat de beveiliging voor de baanwerkers tekort schoot.
(Bron)
Vrouwen discrimineren in politiek werk mag niet

BRUSSEL - Vrouwen en homo's mogen niet uitgesloten worden van politieke ambten als die beschouwd worden als werk. Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) heeft dat geantwoord op vragen van Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66).
Hij baseert zich op een Europese richtlijn tegen discriminatie op het werk.
De D66'ster doelde met haar vragen specifiek op de SGP en ChristenUnie. De SGP laat geen vrouwen toe op verkiesbare plaatsen. De ChristenUnie onderzoekt momenteel of homo's de partij kunnen vertegenwoordigen.
In 't Veld reageerde donderdag zeer tevreden met het antwoord: "Politieke ambten zijn gewoon werk. De Europese Commissie kan dus een procedure tegen Nederland beginnen als de staat zelf onvoldoende optreedt."
Een woordvoerder van de ChristenUnie zei in een reactie dat zijn partij geen homoseksuelen weert uit politieke functies en dat ook niet overweegt te doen. De ChristenUnie onderzoekt volgens de zegsman "slechts of ze de christelijke levensstijl die van haar vertegenwoordigers mag worden verwacht, in een code moet vastleggen".
Een woordvoerder van de SGP stelde dat zijn partij inmiddels enige ervaring heeft met juridische procedures op dit gebied en daar ook nu nog in verwikkeld is. Of er een Europese procedure bijkomt "wachten we dan maar rustig af", aldus de zegsman.
Het gaat volgens hem om "een heel principiële discussie" over de verhouding tussen grondrechten, zoals het gelijkheidsbeginsel, vrijheid van vereniging en van godsdienst, die nog lang kan duren.
De SGP stelde in december cassatie in tegen een arrest van het Haagse gerechtshof dat de Staat verplicht op te treden tegen vrouwendiscriminatie bij de Staatkundig Gereformeerde Partij.
De rechtszaak is onder meer relevant voor de overheidssubsidies voor de SGP. De Europese Commissie spreekt zich niet uit over de subsidie. "Overheidsfinanciering voor politieke partijen valt niet onder de EU- richtlijnen en wordt volgens het nationale recht geregeld", aldus commissaris Spidla.
(Bron)
Nederland staat laag op internationale privacylijst

RIJSWIJK - Het is slecht gesteld met de privacy in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Britse Privacy International. Nederland is ingedeeld in de categorie van landen die systematisch falen om de privacy te beschermen.
Volgens de Britse organisatie scoort Nederland zo slecht wegens de identificatieplicht, de mogelijkheid om telefoongesprekken af te luisteren en de bewaarplicht van internetdata. Nederland staat op de ranglijst met landen van de Europese Unie op de 21e plaats.
Nederland scoort een 2,1 op een schaal van 1 tot 5. Een jaar eerder behaalde ons land een 2,3. Griekenland heeft met een 3,1 het beste cijfer van Europa, gevolgd door Roemenië, Hongarije, Slovenië en Portugal. Frankrijk en Engeland scoren het slechtst. Beide behaalden een 1,4 in het onderzoek. Wereldwijd zijn Rusland, China en Maleisië met 1,3 de hekkensluiters. De Verenigde Staten kregen een 1,5.
Privacy International onderzoekt sinds 1997 samen met het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center hoe het wereldwijd is gesteld met de privacy.
(Bron)
Oud-burgemeester geeft lintje terug

SCHEEMDA - Oud-burgemeester Jan Leegwater van het Groningse Scheemda en Kloosterburen heeft zijn koninklijke onderscheiding teruggegeven.
De CDA'er werd onlangs benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maar besloot het lintje een paar dagen later weer in te leveren met de mededeling dat hij zich door zijn benoeming tot lid 'miskend, vernederd en beledigd' voelde.
Volgens Leegwater deed hij dit op aandringen van onder meer de vicevoorzitter van het Nederlands Burgemeesterselftal, Hans van der Laan.
"Volgens hem zou ik minimaal tot ridder of commandeur moeten worden benoemd en is het een belediging me met de titel 'Lid' af te laten schepen", laat de oud-burgemeester weten.
Volgens een woordvoerster van de Kanselarij der Nederlandse Orden en Kapittel voor de Civiele Orden gebeurt het 'bijna nooit' dat iemand zijn lintje teruggeeft. Het besluit wordt weer ongedaan gemaakt.
Mocht iemand ooit weer een lintje voor Leegwater aanvragen, dan kan hij het wel vergeten. "Eens geweigerd, altijd geweigerd", aldus de woordvoerster van de Kanselarij. Toch geeft Leegwater de hoop nog niet op.
"Hans van der Laan heeft me beloofd dat hij alles op alles zou zetten voor een hogere onderscheiding."
(Bron)

Wat laat je je dan kennen zeg.
Politici Antillen verlaten vergadering om Brinkman

PHILIPSBURG - Antilliaanse politici van de partij National Alliance zijn donderdagmiddag (lokale tijd) op St. Maarten uit een vergadering met Nederlandse parlementariërs gestapt uit protest tegen PVV-politicus Hero Brinkman.
De politici zijn boos omdat Brinkman, die volgens hen de eilandengroep eerder een 'corrupt boevennest' noemde dat moet worden verkocht via markplaats.nl, ook donderdag zijn excuses daarvoor niet wilde aanbieden.
De leider van de National Alliance, William Marlin, vroeg donderdagmiddag tijdens de bijeenkomst van de Eilandsraad van St. Maarten en leden van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer nogmaals om die excuses.
De Nederlandse delegatie is bezig met een tiendaagse rondreis op de Antillen en Aruba in het kader van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK.
Bijna alle Antilliaanse fractieleiders, onder wie die van de National Alliance, stuurden eind december een brief aan Brinkman waarin ze hem meedeelden dat hij zonder excuses niet welkom is op de Antillen. Brinkman heeft dat tot nu toe stelselmatig geweigerd.
(Bron)
Weer stroomstoring in Bommelerwaard

ROSSUM - Een deel van de Bommelerwaard heeft donderdagmiddag weer twee uur zonder stroom gezeten. De oorzaak was een storing in een kabel, meldde een woordvoerder van energiebedrijf Nuon.
Het gebied werd in december getroffen door stroomuitval na een incident met een helikopter.
De plaatsen Rossum, Hurwenen en Heerewaarden kwamen donderdag rond half twee zonder elektriciteit te zitten. Het ging om ongeveer 1.500 huishoudens. Monteurs wisten de stroomvoorziening rond half vier weer te herstellen.
Dezelfde plaatsen zaten in december vijftig uur lang zonder elektriciteit, nadat een Apache-helikopter van de luchtmacht door een aantal stroomkabels was gevlogen. De herstelwerkzaamheden aan die hoogspanningskabels duren nog steeds voort.
(Bron)

Weer terwijl het lekker koud was.
'Lijk' blijkt dode zeehond

TEXEL - De politie is op Texel uitgerukt omdat een toerist op het strand bij De Cocksdorp op Texel een lijk meende te hebben ontdekt. Nader onderzoek leerde evenwel anders: het bleek een dode zeehond, aldus de politie woensdag.
De melding leek serieus omdat de toerist meldde bij paal 31 vingerkootjes van een mens te herkennen. Agenten troffen echter een zeehond in verregaande staat van ontbinding.
Opvangcentrum Ecomare kende de zeehond en miste deze al een tijdje, aldus de politie. Het stoffelijk overschot van het dier is woensdag van het strand gehaald.
(Bron)

Wel een lijk dus.
Ontvoerders gebruiken 12-jarige als lokaas

BEIJING - Een bende ontvoerders in China heeft een 12-jarige jongen gebruikt om andere kinderen weg te halen bij hun ouders, aldus de Chinese staatspers donderdag.
De slachtoffers werden aan boerenfamilies verkocht die op zoek waren naar zoons.
Sinds april zijn er negen jongens in de leeftijd van twee tot acht jaar oud ontvoerd in de Chinese provincie Henan. Afgelopen week is de bende opgepakt. De ontvoerde kinderen zijn inmiddels veilig teruggekeerd bij hun ouders.
De twaalfjarige jongen was het neefje van de leider van de bende. Hij moest de slachtoffers verleiden met speelgoed en eten om hen zo van hun ouders weg te krijgen.
Elk kind werd voor 1100 euro verkocht aan de boerenfamilies. Zij wilden de jongens opvoeden als ware het hun eigen zoons, om zo de familielijn voort te zetten volgens het Chinese persbureau Xinhua.
Het ontvoeren van kinderen en vrouwen is een groeiend probleem in China. De regering heeft vorige maand een vijfjarenplan aangekondigd om het probleem te bestrijden.
(Bron)
Vlinder laat mieren opdraaien voor kinderopvang

AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat het gentiaanblauwtje, een vlindersoort die ook in Nederland voorkomt, andere dieren voor de gek houdt zodat deze voor haar kroost zorgen.
De vlinder weet namelijk larven te produceren met een chemisch laagje dat precies overeenkomt met dat van larven van de gewone steekmier. Dat meldden de onderzoekers donderdag in het tijdschrift Science.
De vlinders laten hun larven achter op de klokjesgentiaan, waar ze gevonden worden door de mieren. Deze herkennen de larven als hun soortgenoten en brengen ze instinctief terug naar hun kolonie.
Daar worden ze door de mieren gevoed tot ze volgroeid zijn en er vandoor gaan. Elders in Europa vermomt het gentiaanblauwtje haar larven ook als die van andere mierensoorten, aldus de Deense onderzoekers.
(Bron)

Geen onbekende tactiek in de insektenwereld.
Kinderen beschoten in nieuwjaarsnacht

HEERHUGOWAARD - In de nieuwjaarsnacht zijn twee kinderen van 9 in Heerhugowaard waarschijnlijk beschoten. Dat meldde de politie donderdag in het Radio 1 Journaal.
Een meisje werd in haar bovenbeen geraakt en ligt nog in een ziekenhuis. Een jongetje kreeg een schampschot aan zijn enkel en kon na behandeling het ziekenhuis verlaten.
De kinderen stonden met familieleden te kijken naar het vuurwerk toen ze werden geraakt. Eerst dachten ze dat de pijn kwam van rondspattend vuurwerk, later bleek dat ze waarschijnlijk zijn beschoten.
De politie heeft geen kogels gevonden maar denkt dat de kinderen gewond zijn geraakt door "een projectiel uit een wapen".
(Bron)
FBI heropent zaak 'parachutekaper'

NEW YORK - De Amerikaanse federale politie FBI heeft het onderzoek naar een van de grootste onopgeloste misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis heropend.
Op haar website zijn foto's en informatie geplaatst over een zekere Dan Cooper, die in 1971 een vliegtuig kaapte, 200.000 dollar losgeld kreeg en met een parachute de diepte indook.
Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld. Er is sinds die sprong boven de wildernis van het westen van de Verenigde Staten niets meer van de veertiger vernomen. Rechercheurs hebben geen idee wie de dader was en of hij de sprong in stormachtig weer heeft overleefd.
"Vermoedelijk kreeg hij zijn parachute niet eens open", aldus speciaal agent Larry Carr, die het onderzoek leidt. Hij hoopt dat onder meer DNA-materiaal en hernieuwde aandacht voor de zaak uitsluitsel geeft.
Van de buit zijn slechts enkele briefjes van 20 dollar teruggevonden. In het grensgebied tussen de staten Oregon en Washington vond een jongen op zoek naar brandhout in 1980 drie bundeltjes verweerde dollars. De inmiddels 36-jarige man wil dat geld, waarvan hij een deel mocht houden, nu gaan veilen.
(Bron)
Trommelverbod in NAC-stadion

BREDA - Supporters van bezoekende clubs mogen in het stadion van NAC voortaan geen trommels meer meenemen. Fans van NAC hebben bij de club aangegeven zich te ergeren aan het lawaai.
NAC had al het beleid dat trommels alleen werden toegestaan als er minstens 200 supporters met de tegenpartij zouden meereizen.
De Bredase eredivisieclub heeft een enquête gehouden onder de eigen aanhang en de club had vooraf de uitslag daarvan als bindend verklaard. Van de 212 supporters gaven er maar liefst 148 aan het eens te zijn met een trommelverbod. Vijftien NAC-fans hadden geen mening en 49 ondervraagden betreuren het verbieden van de slaginstrumenten.
De supporters in Breda houden niet van trommelgeweld. "Bij ons worden ze niet gebruikt", zegt woordvoerder Willem Reijn van NAC. Twee jaar geleden al bereikten de club de eerste signalen van de eigen fans.
"Er waren een paar supporters die zich ergerden aan dat harde, doordringende geluid. Toen hebben we de oplossing gekozen om trommels alleen toe te staan bij groepen van minstens 200 supporters. De enquête kwam er om te zien of het bezwaar breed leefde. Dat blijkt zo te zijn."
Per wedstrijd maakt NAC afspraken met de tegenpartij. "Dit wordt gewoon in die afspraken meegenomen. Het is ook de afspraak dat fans geen vuurwerk mogen meenemen. Bij sommige clubs zijn vlaggen niet welkom, bij ons geldt dat voor trommels.
Mocht iemand zich niet aan de afspraak houden, dan zal de trommel bij de ingang worden ingenomen en tijdelijk in bewaring worden gehouden. Je club aanmoedigen kan ook op een andere manier. Kom gewoon lekker zingen."
(Bron)
Drie capibara's geboren in Artis

AMSTERDAM - Op tweede kerstdag zijn in Artis twee capibara's geboren. Een dag later beviel moeder Bernadette van een derde jong, maakte de Amsterdamse dierentuin donderdag bekend.
De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en kan wel 50 kilo wegen. Het dier leeft rond rivieren en moerassen en kan goed zwemmen. De moeder was ongeveer vier maanden zwanger van de drie baby's. Dat is minder lang dan gewoonlijk. Een vrouwtjescapibara bevalt van gemiddeld vier tot vijf jongen.
Volgens de dierentuin maakt de moeder het goed en is vader Wimmie apetrots. De baby's hebben nog geen naam, omdat hun geslacht nog niet duidelijk is.
De nieuwe aanwinsten zijn door de kou maar heel even buiten op een dag, aldus Artis. Tijdens het voeden tussen 12.00 en 13.00 uur lopen ze meestal achter hun ouders aan.
(Bron)

woensdag, januari 02, 2008

Ruim 225.000 mensen volgen re-integratieproject

VOORBURG - Ruim 225.000 mensen hebben eind juni vorig jaar een door de gemeente aangeboden re-integratieproject gevolgd. Dat heeft het Centreaal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.
Het doel van re-integratietrajecten is om werklozen snel aan betaald werk te helpen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van scholing, werkervaringsplaatsen en kinderopvang.
Eind juni vorig jaar volgden meer vrouwen (125.810) dan mannen (99.290) een re-integratietraject. Ruim de helft was veertig jaar of ouder. Het aantal niet-westerse allochtonen en autochtonen in een traject is ongeveer gelijk.
(Bron)

"Aangeboden". Aha. Heet dat zo.
Vrouw in hoge nood plast tussen agenten

RIJSWIJK - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag in Rijswijk een 37-jarige automobiliste uit Voorburg een bekeuring gegeven voor onder meer wildplassen.
De vrouw viel op omdat ze slingerend over de weg reed en werd aangehouden. Zij moest zo nodig plassen dat zij, direct toen ze uit haar auto stapte, in het bijzijn van de agenten haar behoefte deed. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
De vrouw kreeg ook een bon omdat haar rijbewijs 45 minuten was verlopen.
De Voorburgse werkte vervolgens niet mee aan een blaastest, maar gaf wel toe alcohol te hebben gedronken. Dit leverde haar een rijverbod op. Ook vorderde de politie haar rijbewijs in.
(Bron)
'Laat student beurs en collegegeld terugbetalen'

DEN HAAG - Fractievoorzitter Jacques Tichelaar van de PvdA noemt het een optie om studenten de kosten voor hun studie volledig te laten terugbetalen als zij klaar zijn met studeren. Dat heeft hij gezegd in weekblad Vrij Nederland dat woensdag is verschenen.
Door de vergrijzing van de bevolking zullen de kosten van de overheid flink oplopen. Om stevige belastingverhogingen te voorkomen, moeten de uitgaven van de staat omlaag, aldus Tichelaar.
"Als regeringspartij moeten we bereid zijn een fundamenteel debat over de toekomst van het onderwijs aan te gaan."
De fractieleider van de PvdA wil daarom de discussie openen om studenten aan hogescholen en universiteiten hun studiebeurs en het volledige collegegeld alleen te laten lenen.
Volgens Tichelaar betekent dit zo'n 65.000 euro per jaar voor studenten aan een universiteit en ongeveer 35.000 euro voor studenten aan een hogeschool.
"Het geld dat dan vrijkomt, kunnen we investeren waar het het meest nodig is: het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo", aldus de PvdA'er in Vrij Nederland. Tichelaar zegt zich te realiseren dat het plan op dit moment niet haalbaar is in Nederland.
Deze inschatting lijkt een eufemisme. Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk van coalitiepartner CDA stelt dat 'het gekke voorstel' nooit door zijn partij zal worden goedgekeurd. Hij noemt het 'een kromme redenering' om juist in tijden van vergrijzing het onderwijs minder toegankelijkheid te maken.
"Het is heel helder dat er juist heel veel aandacht moet komen voor de kenniseconomie", aldus Van Dijk. Ook volgens D66-leider Alexander Pechtold is de PvdA 'de weg in onderwijsland volledig kwijt'.
"Dit is een historische fout. Studenten hebben natuurlijk baat bij hun opleiding, maar de rest van de maatschappij net zo goed", zegt hij.
(Bron)
Slang succesvol geopereerd na maaltijd golfballen

AMSTERDAM - In het Australische New South Wales heeft een dierenarts een slang het leven gered door het dier te opereren nadat het vier golfballen voor eieren had aangezien en opgegeten.
Een echtpaar in Nobbys Creek had de golfballen in de kippenren gelegd, in de hoop dat hun kip zo zou gaan leggen. Op een gegeven moment merkten ze dat de 'eieren' weg waren. Wel troffen ze een tapijtpython aan met bulten in zijn lijf.
Ze namen de 80 centimeter lange, niet-giftige slang mee naar het nabijgelegen Currumbin Wildlife Sanctuary, waar dierenarts Michael Pyne de golfballen operatief uit de ingewanden van de slang wist te verwijderen.
"De golfballen konden niet verder; ze zaten muurvast. Als de slang niet gevonden was, zou hij nu dood zijn", aldus Pyne woensdag.
(Bron)
Opnieuw laagterecord aantal moorden

AMSTERDAM- In Nederland zijn vorig jaar 147 moorden gepleegd. Dat is één moord minder dan in 2006 en daarmee een laagterecord, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier.
Sinds 2002 is sprake van een dalende trend. In de jaren negentig werden jaarlijks gemiddeld 250 moorden gepleegd.
Het moordcijfer in Amsterdam steeg van 15 in 2006 naar 26 vorig jaar, maar het zou maar in een paar gevallen om een liquidatie gaan. Zo werd in februari de 40-jarige Turkse zakenman en drugscrimineel Nedim Imac doodgeschoten in Amsterdam-West. Het Openbaar Ministerie ziet een relatie met andere liquidaties.
In Rotterdam steeg het moordcijfer van vijftien naar negentien. Utrecht en Den Haag bleven vrijwel gelijk met respectievelijk drie en vijf slachtoffers.
Opvallend, vooral in Amsterdam en Rotterdam, is het grote aantal slachtoffers van roofmoorden en van steek- en schietpartijen op straat, zo meldt het weekblad. In andere plaatsen ligt de oorzaak van moorden vooral in de relationele sfeer. Daarbij gaat het vooral om partnerdoding.
Onder een moord wordt in het onderzoek het opzettelijk doden van een ander mens verstaan. Daarbij hoeft het niet om de juridische term moord te gaan.
(Bron)
Extra testosteron goed voor oudere mannen

UTRECHT - Bij oudere mannen die een half jaar testosteron slikken, verbetert zowel de spier- en vetverhouding als de glucosehuishouding. Dit stellen onderzoekers van het UMC Utrecht.
Extra testosteron gebruiken is daarmee wellicht een manier om nadelige effecten van veroudering tegen te gaan.
Ruim tweehonderd gezonde mannen tussen de 60 en 80 jaar oud deden mee aan het onderzoek. De ene helft gebruikte dagelijks tabletten testosteron, de andere helft een placebo.
Na een half jaar blijkt in de testosterongroep de lichaamssamenstelling veranderd te zijn. De mannen hebben meer spiermassa en minder vet.
Het Utrechtse onderzoek is wereldwijd het grootste tot nu toe naar toediening van testosteron bij mannen.
(Bron)

Maar iets meer vet was dan weer beter voor iets anders. Je wordt er gek van ;-)
RET wil schade verhalen op ouders vandalen

ROTTERDAM - Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET probeert de aanzienlijke schade die vandalen tijdens de jaarwisseling hebben aangericht op de daders te verhalen.
Een woordvoerder schat het bedrag op meerdere tonnen. Misschien is voor wel een miljoen euro vernield, zei hij.
In veel gevallen zullen de ouders voor de kosten moeten opdraaien, want uit camerabeelden blijkt dat de vandalen voor een groot deel minderjarig zijn. De politie werkt hard om de daders op te sporen. Ze heeft al enkele verdachten in de kraag gevat.
De RET maakte woensdag de balans op. Op de 'waslijst' staan opgeblazen frisdrankautomaten en toegangsdeuren, 64 vernielde abri's, een gesloopte roltrap, ingetrapte of ingegooide ruiten, vernielde (nood)verlichting, opgeblazen kasten voor slagbomen en verbrande kaartautomaten.
De vervoerder heeft sterk het idee dat het aantal incidenten groter is dan vorig jaar.
De vernielingen vonden vooral plaats in de buitengebieden. In het centrum, waar het drukker was, bleven de metrostations en tramhaltes grotendeels gespaard.
Maatregelen als cameratoezicht en het goed afsluiten van de stations hadden de ellende moeten voorkomen.
De RET gaat zich beraden hoe het bedrijf komende jaarwisseling zonder kleerscheuren kan doorkomen.
(Bron)
Effe lekker naar de Middellandse zee in de winter...

TT 130 Het Griekse eiland Rhodos is door uitzonderlijk slecht weer getroffen, met veel hagel en regen. De straten van de hoofdstad Rhodos zijn onbegaanbaar. Op sommige plaatsen ligt 50 cm hagel.

dinsdag, januari 01, 2008

TT 108 Cohen: aanpak probleemjongeren faalt

De Amsterdamse burgemeester Cohen vindt dat de stad onvoldoende slaagt in het aanpakken van probleemjongeren. In zijn nieuwsjaarstoespraak zei hij dat de situatie in 2007 niet wezenlijk is verbeterd, integendeel.
Cohen maakt zich vooral zorgen over een tweedeling die lijkt te ontstaan tussen gebieden binnen de ringweg A10 en die daarbuiten. De goede ontwikkelingen zijn binnen de ring, een aantal gebieden erbuiten blijft achter, zegt hij.
De hulp aan probleemgezinnen moet beter worden gecoördineerd. Sommige gezinnen krijgen zoveel hulpverleners over zich heen, dat het succes daardoor uitblijft.
Jongeren belagen politiebureau Slotervaart

AMSTERDAM - Een groep van enkele tientallen jongens heeft tijdens de jaarwisseling het politiebureau op het August Allebéplein in het stadsdeel Slotervaart in Amsterdam-West belaagd. Ze gooiden ruiten in.
Ook vernielden ze drie politieauto's, waaronder een surveillancevoertuig en twee burgerauto's.
Dat maakte een politiewoordvoerder dinsdag bekend. Het incident vond plaats rond 0.45 uur. De Mobiele Eenheid (ME) ging vervolgens de wijk in om verdere ongeregeldheden in de kiem te smoren, maar hoefde niet in te grijpen. De politie heeft vooralsnog niemand aangehouden.
(Bron)
Man doodt zichzelf met meer dan 100 messteken

LANDSHUT - Een man (51) uit het Beierse Ergolding heeft zelfmoord gepleegd door zichzelf meer dan honderd messteken toe te brengen. Daarvoor had hij zijn 59-jarige broer vermoord met hamerslagen.
Dit heeft de politie van Landshut dinsdag laten weten. Het motief van de bloedige actie is onduidelijk. Mogelijk was de man psychisch gestoord. Er is geen afscheidsbrief.
Het familiedrama deed zich voor kort voor kerst. De lijken zijn zondag pas ontdekt.
(Bron)

"Mogelijk" lijkt me toch zwak uitgedrukt...
Tijger wilde laat in de nacht alweer even naar buiten, maar helaas: vlak nadat ze ultrastoer de tuin in was gegaan, stak een onverlaat ergens iets knetterends af. Tijger dus weer binnen.
Tom is al wel zover dat ie heel even in de vensterbank heeft gezeten met het koppie buiten, maar dat was ook de grens. Van ellende gaat ie zowaar braaf op de bak.

De dame ligt nu weer lekker te slapen in de kast, Tom is inmiddels opgeschoven van weggedoken onder tafel naar "ik heb het hier NIET naar mijn zin" op een kussentje in de andere kast.
In elk geval zijn de vogels weer terug, die zag ik ook een dag niet meer.
Dieren komen om bij brand in kinderboerderij

HEEMSKERK - In een kinderboerderij aan de Vrijburglaan in Heemskerk is op nieuwjaarsochtend rond half zes brand uitgebroken.
De kinderboerderij is volledig verwoest. Veel dieren zijn omgekomen. De politie sluit brandstichting niet uit.
In Heemskerk woedde dinsdag ook brand bij manege De Schimmelkroft aan de Kerkweg. De paarden konden net op tijd in veiligheid worden gebracht.
Een schuur van de manege brandde uit. Ook hier sluit de politie niet uit dat de brand is aangestoken.
(Bron)

Brandstichting, dan ben je wel stoer ja, als je een kinderboerderij in de hens zet.
Mist belemmert werk hulpdiensten bij oud en nieuw

ZWOLLE - De ernstige mist in Oost-Nederland heeft de politie en de brandweer fors belemmerd bij het uitoefenen van hun werk tijdens oud en nieuw. Dat meldden de politie en de brandweer dinsdagmorgen.
In Twente moest de politie zelfs te fiets of stapvoets overlast bestrijden. In Zwolle werden in de nacht van maandag op dinsdag 20 studentenkamers en een café ontruimd wegens brand.
In Elburg en Deventer werden twee schoolgebouwen verwoest door brand. Mogelijke oorzaak is vuurwerk.
Bij de brand in het Zwolse café Het Wapen van Overijssel is mogelijk asbest vrijgekomen. De brandweer verricht nog metingen en het gebied direct rondom het café is afgezet. Het pand en de studentenkamers zijn totaal verwoest.
De zeer dichte mist veroorzaakten vele aanrijdingen in Oost-Nederland. In de meeste gevallen was er alleen sprake van blikschade. [Logisch, als je met 10 meter zicht hard rijdt ben je echt gek.]
De A1 en de A35 waren maandagavond tijdelijk gedeeltelijk afgesloten door ongelukken. De politie Twente adviseerde mensen om niet de weg op te gaan, omdat het zicht minder was dan 10 meter.
Ook in Gelderland - Zuid heeft de politie door de dichte mist niet kunnen voorkomen dat veel rottigheid werd uitgehaald. De politie verrichtte in diverse plaatsen in totaal dertig aanhoudingen.
Een hoge politiefunctionaris die in de nacht van maandag op dinsdag met agenten mee de straat op ging, noemt het "ontluisterend" wat hij zag. Zo raakten twee agenten gewond en werden hulpdiensten bekogeld.
(Bron)

Liep die hoge pief zo achter of luistert hij nooit naar zijn personeel?
Onrust rond nieuwjaarsviering

LEIDEN - Agenten zijn maandagavond rond 23.00 uur in Leiden bestookt met vuurwerk. De mobiele eenheid (ME) moest er aan te pas komen om de rust in de wijk te herstellen.
Ook in een andere wijk in Leiden moest de ME in actie komen. Omstanders belaagden de hulpdiensten, die een brand wilden blussen. In totaal zijn zes mensen opgepakt. Dat liet een woordvoerster van de politie weten.
Ook op andere plaatsen was het onrustig. Op verschillende plaatsen in Friesland en in Dodewaard moest de mobiele eenheid ingrijpen. In Amsterdam werden twee 18-jarige Duitse toeristen aangehouden die in de binnenstad vreugdeschoten hadden gelost met een pistool.
In de grote steden bleef het verder in de aanloop naar de jaarwisseling relatief rustig. In Amsterdam verzamelden zich zo'n 25 duizend mensen op een feest op de Dam, en ook in Rotterdam en Den Haag heerst volgens de politie een gemoedelijke sfeer.
(Bron)
Gelukkig nieuwjaar!

maandag, december 31, 2007

Oh oh... Om 23.55 op Nederland 2: Hèt programma van het jaar... DE KLOK!!!
Volgens mij lopen een paar buren een dik half uur voor...
Moeder-aap doet geen afstand van dood baby-aapje

KERKRADE - Een moeder-aap houdt in dierentuin Gaiapark in Kerkrade al dagenlang een dood pasgeboren jong aapje vast. De moeder kan geen afstand van haar kind doen, maakte het park maandag bekend.
Op 18 december bracht de kuifmangabey een gezond jong ter wereld. Vijf dagen later stierf deze kleine aap echter in de armen van zijn moeder.
Het bij zich dragen van het dode jong is voor de moeder een soort van rouwproces. De dierverzorgers wachten dan ook tot de moeder zelf afstand neemt van het jong voordat ze deze wegnemen uit het verblijf.
Het was het eerste jong voor deze kuifmangabey, een uit Congo afkomstige in groepen van tien tot twintig soortgenoten levende aap.
Het meest opvallend aan de kuifmangabey is zijn rechtopstaande kuif en de lange, donkergrijze bakkebaarden langs het gezicht. Kuifmangabeys leven in groepen. Meerdere volwassen mannetjes, vrouwtjes en jongen leven samen.
De andere in de groep levende aapjes leven intens met de diep bedroefde moeder van het dode aapje mee.
Gaiapark had ook goed nieuws te melden. Zo kreeg een van oorsprong uit Afrika komende kudu op 22 december een jong. Het komt zelden voor dat een kudu in gevangenschap een jong krijgt.
Een oeros schonk een dag eerder het leven aan een kalf. En dat is uitzonderlijk vroeg, aldus het Gaiapark. Beide baby's maken het goed.
(Bron)
Jongen opgepakt voor gaslek

AMSTERDAM - Een minderjarige jongen is opgepakt voor het veroorzaken van het gaslek in het Friese Witmarsum. Maandagochtend heeft hij volgens de politie illegaal vuurwerk in het riool gegooid, waardoor een gaslek ontstond.
Na het dichten van het lek, hield de politie een buurtonderzoek. Hierdoor kwamen ze bij de jongen terecht. Hij verklaarde het vuurwerk in het riool te hebben gegooid 'omdat het zo lekker knalt'.
Er wordt bekeken of de onkosten op de jongen of zijn ouders kunnen worden verhaald. De jongen is met een proces-verbaal naar huis gestuurd. "Ik vrees dat we iedere lege cel vanavond goed kunnen gebruiken", zegt de woordvoerder.
Achttien woningen moesten worden ontruimd toen een gasleiding lek sloeg door het vuurwerk. Ook zat de buurt zo'n vier uur zonder gas. Het lek in de hoofdleiding onder de Ulbe Hiemstrastrjitte zat op een steenworp afstand van de brandweerkazerne.
Het lek ontstond volgens een woordvoerder van Essent doordat iemand rond 11.00 uur 'zeer zwaar' vuurwerk in een put in de rand van de stoep had gegooid. "Deze kleine handgranaat heeft een gat geslagen naar een gasleiding die ook onder de stoep ligt."
Na de klap liep het gas het riool in. Hierdoor kon het gas ook huizen binnengaan. Of dit ook is gebeurd, is niet bekend. "Maar het is geen veilig idee met al dat vuurwerk overal."
"Petje af voor de brandweer en de politie die snel hebben besloten de huizen te ontruimen", zegt de woordvoerder. Rond 13.30 uur was het lek gedicht.
(Bron)

Wat een sukkel, en wat een mazzelaar.
Lekker: mist, kou, neerslag, vuurwerk.
Topcombinatie.
Meer dan 6500 doden door geweld Mogadishu

MOGADISHU - Door het aanhoudende geweld in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn in 2007 zeker 6501 doden en 8516 gewonden gevallen. Circa 1,5 miljoen mensen ontvluchtten hun huizen.
Dit stelde de Somalische mensenrechtenorganisatie Elman maandag. Het land in de Hoorn van Afrika heeft geen functionerende regering, sinds in 1991 dictator Siad Barre werd verdreven.
In 2007 werd met name gevochten tussen radicale moslims en troepen van de interim-regering, die worden gesteund door een Ethiopische interventiemacht.
(Bron)
'Telers moeten geneeskracht uit bloembollen winnen'

LISSE - Het is de hoogste tijd om de geneeskracht van bloembollen beter te benutten. Dat stelt directeur Jos Zuidgeest van Holland Biodiversity maandag in het webmagazine Vakwerk over bloembollen en vaste planten.
Volgens hem werken Nederlandse bollentelers nu nog nauwelijks samen met de farmaceutische industrie.
Als er wel wordt samengewerkt met de farmaceutische en cosmetische industrie gaat het tot nu toe "eigenlijk vooral om geuren en kleuren" volgens Zuidgeest.
Terwijl bijvoorbeeld al langer bekend is dat uit narcisbollen galanthamine te winnen is. Dat is een stof die wordt gebruikt als medicijn tegen de oudersdomsziekte Alzheimer en ook kan helpen als pijnbestrijder.
Holland Biodiversity is in 2003 opgezet door 'groene ondernemers' en wetenschappers. Het bedrijf werkt nu onder meer met de Universiteit Leiden en kwekers samen aan een project om grondstoffen uit bloembollen te winnen.
Dit samenwerkingsverband ontvangt ook subsidie uit een potje van circa 1,4 miljoen euro, die het ministerie van Landbouw begin deze maand beschikbaar heeft gesteld voor innovatieve projecten.
(Bron)
Jongetje (9) zwaargewond tijdens carbidschieten

KAMPEN - Een jongetje van negen jaar is maandag in Kampen zwaargewond geraakt tijdens carbidschieten. Dat heeft een woordvoerder van de politie IJsselland laten weten.
Het slachtoffer was rond 14.30 uur bij een huis aan de Geert van Woustraat met een aantal andere kinderen van negen tot elf jaar aan het knallen met een carbidbus (een melkbus) toen hij het afgeschoten deksel vol in het gezicht kreeg.
Voor het leven van het jongetje wordt gevreesd, aldus de woordvoerder. Hij is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht.
Op veel plaatsen in Nederland geldt carbidschieten als een traditie, ook al is het illegaal. Maandagochtend werd in het Overijsselse Fleringen het afschieten van een zogenoemd carbidkanon op het laatste moment afgelast.
De organisatoren waren bang voor een boete van de gemeente Tubbergen, omdat voor het explosieve festijn geen vergunning was verstrekt.
(Bron)
De Nieuw-Zeelanders hebben om twaalf uur 's middags Nederlandse tijd de jaarwisseling gevierd. In de hoofdstad Auckland vierden duizenden mensen het feest op straat.
(Bron)

Goh... Ik heb Nieuws gemist, of NU.nl doet weer eens stom: Wellington is nog steeds de hoofdstad.
Online robot moet problemen oplossen

AMSTERDAM - Mensen die emotioneel in de knoop zitten, kunnen nu ook een robotpsycholoog raadplegen. Psychologen Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander lanceerden maandag het internetprogramma Mindmentor.
Volgens hen is dat een wereldwijde primeur. Wijnberg - een klinisch psycholoog, columnist en voormalig tv-psycholoog - en Hollander - ook een klinisch psycholoog - zijn twee jaar geleden begonnen om te bewijzen dat mensen bij psychische problemen door computers geholpen kunnen worden.
Vorig jaar zijn wereldwijd zestienhonderd proefpersonen getest. Volgens Hollander gaf na die test [één sessie] 47 procent van de proefpersonen aan dat hun problemen waren opgelost.
Voor een kleine vijf euro is een test te doen met de internetrobot. Het programma helpt de eerste stappen te zetten naar de oplossing van een emotioneel probleem, zegt Hollander. "De computer doet geen doorverwijzingen en bepaalt niet of een deelnemer genezen is." De ontwerpers willen het programma blijven doorontwikkelen. "Het is ook een interessante onderzoeksmethode", zegt Hollander.
(Bron)
Duitse lijken rotten niet meer

HAMBURG - Veel Duitse begraafplaatsen hebben last van lijken die niet op tijd verteren binnen de termijn van 15 à 25 jaar die staat voor hergebruik van het graf. Dit meldde het weekblad Der Spiegel maandag.
Reden voor het fenomeen zijn bouwkundige fouten bij de aanleg van nieuwe begraafplaatsen.
Zo werd goedkope grond met een hoog kleigehalte ingezet waaruit water slecht afvloeit. De lijken zijn daardoor blootgesteld aan te veel vocht in combinatie met een gebrek aan zuurstof.
De lijken rotten in die omgeving niet, maar veranderen in een grijswitte, pasta-achtige, weke massa. Later worden de wassen lijken hard en hol.
Grafdelvers komen daardoor voor onaangename verrassingen te staan als een graf na de gebruikelijke ligtijd wordt geruimd om plaats te maken voor een nieuwe 'bewoner'.
Door het probleem is in Duitsland een nieuwe branche ontstaan die gespecialiseerd is in de sanering van grond die last heeft van "rottingsmoeheid".
Sterk kleihoudende grond wordt afgegraven en vervangen door een mengsel uit lichte tuinaarde, zaagsel en grind. Daarnaast kunnen drainagesystemen worden ingezet.
(Bron)
Honderden ganzen in strakke formaties op weg naar het zuidwesten...
CDA wil minder valse weeralarmen

DEN HAAG - Het CDA wil het aantal valse weeralarmen omlaag brengen. Dat heeft Tweede Kamerlid Joop Atsma maandag gezegd. Volgens de CDA'er loopt de economie bij elke vals weeralarm een schade op van minstens tientallen miljoenen euro.
Bovendien zijn mensen bij elke valse waarschuwing minder geneigd om een volgend alarm voor storm, sneeuw of gladheid serieus te nemen. Volgens Atsma bleken dit jaar drie van de vijf weeralarmen van het KNMI niet te klopppen.
Hij wil daarom dat het KNMI met commerciële weerbureaus als Meteo Consult en Piet Paulusma gaat overleggen. Alleen als deskundigen van verschillende weerinstituten het eens zijn, moet vervolgens een weeralarm worden afgegeven.
Volgens Atsma waren de commerciële voorspellers het destijds niet eens met de waarschuwingen die vals bleken te zijn.
De kritiek van het CDA op het weeralarm van het KNMI is onterecht, aldus een woordvoerder van het weerbureau. "Het aantal valse weeralarmen dat wij geven is minimaal. Ieder weeralarm wordt achteraf geëvalueerd en is in bijna alle gevallen terecht afgegeven."
Het CDA wil dat het KNMI andere weervoorspellers gaat raadplegen voordat het deze waarschuwing afgeeft. Het instituut liet weten dat een weeralarm te maken heeft met de maatschappelijke veiligheid. "We kunnen een weeralarm niet bespreken in een groepsdiscussie."
Het KNMI benadrukt dat het feit dat problemen uitblijven na het afgeven van een weeralarm, betekent dat het weeralarm heeft gewerkt. "Als er na een waarschuwing geen file staat, betekent dat mensen de weg niet zijn opgegaan. Hierdoor zullen er dan ook minder ongelukken ontstaan."
De directeur van Meteo Consult, Maarten Noort, denkt dat iedereen is gebaat bij het beste weeralarm. "Het weeralarm is nu het heiligdom van het KNMI. Raar als je bedenkt dat er veel meer meteorologische kennis is in Nederland." Volgens Noort zou het KNMI een regiefunctie moeten krijgen in het afgeven van het weeralarm.
"Wij denken dat een weeralarm pas moet worden afgegeven als het echt niet veilig is om de straat op te gaan. Als je het zo bekijkt zijn drie van de vijf weeralarmen dit jaar onterecht afgegeven."
(Bron)

Weer is weer, lastig te voorspellen en nooit overal hetzelfde. Als je in het midden van Nederland ondersneeuwt, kan het in het noorden zonnig zijn, of andersom.
En liever een weeralarm voor niets dan geen waarschuwing waar er wel een gepast was geweest.
Klant laat serveerster geld na

BROWNSVILLE - Bijna zeven jaar lang deed serveerster Melina Salazar haar best om aan alle wensen van haar nukkige klant, de 89-jarige Walter 'Buck' Swords, te voldoen. Als beloning liet de Amerikaan haar 50.000 dollar na en een zeven jaar oude Buick, zo berichtte CNN zaterdag.
De werkneemster in Brownsville (Texas) kon het nog steeds niet geloven. Ze omschreef de Tweede Wereldoorlog-veteraan als 'nogal gemeen', maar bleef altijd tegen hem glimlachen.
Swords overleed in juli, maar Salazar hoorde pas onlangs van de erfenis.
(Bron)
Het blijft oneerlijk:

Te zware mannen leven langer

DEN HAAG - Oudere mannen met overgewicht leven gemiddeld langer dan seksegenoten die niet met overtollige kilo's kampen.
Dat meldt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in het decembernummer van het vakblad Demos.
Betere voeding, minder roken en betere behandelingsmethoden van dodelijke hart- en vaatziekten zorgen ervoor dat mensen met overgewicht veel langer blijven leven in vergelijking met decennia geleden.
Het extra vet rond hun botten beschermt hen bovendien goed tegen heupbreuken na valpartijen.
Mensen met overgewicht zijn echter niet gezonder dan mensen met een normaal gewicht. Wie kampt met overgewicht of zwaarlijvigheid gaat niet eerder dood, maar leeft gemiddeld langer in ongezondheid, stelt onderzoekster Mieke Reuser.
Zij verrichtte haar onderzoek in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Een bescheiden buikje hoeft dan volgens Reuser geen groot probleem te zijn, ernstige zwaarlijvigheid is dat wel. Mensen die veel te veel wegen, leven gemiddeld drie jaar (mannen) en vijf jaar (vrouwen) korter dan mensen met een normaal gewicht.
Daar staat tegenover dat mannen met licht overgewicht gemiddeld 1,5 jaar langer leven dan mannen met een normaal gewicht.
Het toenemende aantal mensen met overgewicht leidt tot steeds hogere kosten voor de gezondheidszorg en voor zorgverzekeraars. Daarnaast ervaren veel mensen overgewicht als iets negatiefs.
"De meeste mensen hechten niet alleen aan een langer leven, maar vooral ook aan leven in goede gezondheid en zelfstandigheid", aldus Reuser.
Twee jaar geleden kampte ongeveer de helft van de Nederlanders van 18 tot 70 jaar met enige mate van overgewicht. De meeste deskundigen gaan er vanuit dat dit percentage de komende jaren toeneemt.
Reuser stelt niet als eerste vast dat roken een zeer negatieve invloed heeft op de gemiddelde levensduur. Mannen die roken, leven gemiddeld 9,5 jaar korter dan mannen die nooit hebben gerookt. Voor vrouwen is dat verschil 8 jaar.
(Bron)

Zware vrouw heeft meer last van overgang

Zware vrouwen hebben in de menopauze vaker en erger last van opvliegers en nachtelijke zweetbuien.
Eerder werd gedacht dat dergelijke kwalen vooral voorkwamen bij vrouwen die een normaal of laag gewicht hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het tegenovergestelde juist het geval is: dikke vrouwen hebben opvallend meer last van overgangsverschijnselen.
Uit het onderzoek onder ruim 1800 vrouwen blijkt dat deze vrouwen er meer last van hebben omdat zij door het vet minder hitte kwijt kunnen raken.
Tot nu toe dachten onderzoekers dat vooral slanke vrouwen de kwalen hebben, omdat zij minder lichaamsvet hebben. Lichaamsvet kan mannelijke hormonen omzetten in oestrogenen, en die kunnen vrouwen weer beschermen tegen de overgangssymptomen.
(Bron)
En toch is het confronterend. Ik fietste al om bij het speelveldje, omdat dat meestal een fijne vuurwerkplek is - en ik hou niet zo van dat geknal.
Stukje verderop moet je een hoek om, en KABOEMMMMMMMMMM!!!!
Het was een dreun, fluit, knal, fluit, waarna de boel echt plofte en op diverse plekken sterretjes verspreidde. Best leuk. Als je op het lawaai bent voorbereid en de boel niet zo ongeveer in je nek gegooid krijgt.
Ik was spinnijdig, ik hoorde niks meer met links (trekt wel bij nu) en ik kon die jochies wel wurgen.
En toen kwam de echte doodklap. Drie van de vier jochies renden op me af: 'Mevrouw, sorry, sorry, gaat het wel? We zagen u niet mevrouw, excuus! Lukt het wel? Moeten we u naar huis brengen?'

Já ik ben 40. Já ik word al grijs. Já ik weet best nog hoe bejaard een veertiger lijkt als je hooguit 14 bent.
Maar dit deed toch even pijn.
TT 108 Politie verijdelt mogelijke aanslag

De politie heeft in Rotterdam drie mannen opgepakt, omdat ze mogelijk een gewelddadige actie wilden plegen. Het zijn mannen van 31, 32 en 39 jaar.
Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst was niet uitgesloten dat de drie de actie op korte termijn wilden plegen. Het onderzoek naar de zaak begon gisteren. De arrestaties waren vandaag.
Wat de drie mannen precies van plan zouden zijn geweest is niet duidelijk. Een woordvoerster van het landelijk parket wil niet zeggen of er een terroristisch motief was. Ook is er geen nadere informatie gegeven.

Misschien hadden ze wel explosieven...
Boze cafébezoeker zet klanten in het donker

ENSCHEDE - Verbaasd zaten de klanten van een café in Enschede in de nacht van zaterdag op zondag ineens in het donker. Een boze klant die vanwege misdragingen uit de zaak was gezet, had een aggregaat achter de horecagelegenheid vernield, aldus de politie maandag.
Volgens de politie zaten de klanten een tijdje in het donker. De 24-jarige Amsterdammer zou hebben geweten dat er achter het café een aggregaat stond te draaien. Hij was namelijk een medewerker in een van de cafés in de buurt. Uit boosheid vernielde hij het apparaat.
(Bron)
Financieel hulpverlener voor klant Voedselbank

ROTTERDAM - Klanten van de Voedselbank in Rotterdam kunnen komend jaar behalve een pakket met eten, ook persoonlijke begeleiding krijgen bij het aanpakken van hun financiële problemen.
Bestuursvoorzitter Clara Sies van de Stichting Voedselbank Nederland bevestigde zondag een bericht hierover in De Telegraaf.
Het initiatief volgt na een geslaagde proef in Amsterdam van de stichting Vonk. Als de werkwijze ook in Rotterdam aanslaat, volgt landelijke invoering.
Voor het project in de Maasstad worden circa dertig vrijwilligers opgeleid. Zij helpen een-op-een de hulpbehoevende zijn leven weer op de (financiële) rails te krijgen door te assisteren bij de administratie en het contact leggen met instanties.
"Het is dus meer dan het aanreiken van een pakket met informatie en de boodschap zoek het verder zelf maar uit", aldus Sies.
Een grote verzekeraar ("ik weet niet of ik de naam al mag noemen") sponsort de Rotterdamse adviesinstantie. Er is een bedrag van 100.000 euro mee gemoeid.
In heel Nederland zijn naar schatting bijna 13.000 huishoudens afhankelijk van de Voedselbank. Hun aantal groeit nog elk jaar.
(Bron)
Man vlucht met kerstboom van zes meter

SCHIEDAM - Een 20-jarige Schiedammer is maandagochtend vroeg bekeurd omdat hij in zijn woonplaats rondreed met een kerstboom van 6 meter lang die hij achter zijn auto had gebonden.
Toen de man de politie in de gaten kreeg en een stopteken kreeg, probeerde hij nog te vluchten, met de boom slepend op de weg achter zich aan.
Na een achtervolging kon de politie de man toch nog stoppen. De man bleek zijn rijbewijs niet bij zich te hebben. Hij kreeg een bekeuring voor gevaarlijk rijgedrag. Het is niet bekend waar hij met de boom heen ging.
(Bron)
Transport oorzaak snelle sterfte potplanten

AMSTERDAM - De plotselinge dood van veel net gekochte potplanten is te wijten aan de omstandigheden tijdens hun transport. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.
De onderzoekers bestudeerden 21 soorten eenjarige potplanten. De planten worden in Amerika veel gebruikt om tuinen te decoreren.
Tijdens de reis naar hun eindbestemming hebben de planten het zwaar te verduren. De manier waarop ze verpakt en vervoerd worden heeft een behoorlijke impact op hun gesteldheid.
Tijdens het transport, dat vaak over lange afstanden gaat, krijgen de planten maar weinig licht. Daarnaast hebben ze te maken met hoge temperaturen en zijn ze blootgesteld aan verhoogde waardes van ethyleengas.
Onder die omstandigheden stopt het proces van fotosynthese waardoor de plant uiteindelijk zijn blad verliest en geel kan worden.
Maar in de winkel is dit nog niet te zien. De studie wijst uit dat de planten in die conditie er in de kas nog prima uitzien, om na ongeveer een week in de winkel te hebben gestaan steeds slechter te worden. Na drie weken zijn de planten dan al niet meer te verkopen.
De oplossingen die onderzoekster Terri Starman aandraagt liggen dan ook voor de hand. Zo zouden betere omstandigheden tijdens het transport het leven van de planten aanzienlijk kunnen verlengen. Ook zou het versnellen van het transport een positieve bijdrage kunnen leveren.
Als dat laatste niet verwezenlijkt kan worden moet de industrie zich richten op betere productiemethodes zodat de planten het hele proces beter doorstaan.
(Bron)

Na drie weken zijn de planten niet meer te verkopen - en als je ze per ongeluk al gekocht hebt, gaan ze dood bij jou in huis of tuin.
Nederlander hamstert medicijnen

Nederlanders slaan massaal medicijnen in, omdat ze bang zijn voor de hoge kosten van het verplichte eigen risico in 2008.
Het Algemeen Dagblad meldt dat in verschillende steden een stormloop is op medicijnen. Een apotheker in Amersfoort zegt dat de geneesmiddelen niet zijn aan te slepen, een collega in Krommenie biedt patiënten gebak aan om hen door de lange wachttijden heen te helpen.
Volgens de secretaris van de apothekersorganisatie KNMP is het in december altijd drukker, maar nu inderdaad drukker dan voorheen. Hij wil niet bevestigen of dit komt doordat patiënten vrezen voor hoge kosten volgend jaar.
In 2008 wordt de no-claimregeling vervangen door een eigen risico van 150 euro per verzekerde. Dit eigen risico is verplicht. Met de no-claimregeling kreeg de verzekerde 255 euro terug als er geen ziektekosten waren gemaakt.
(Bron)

Ik heb het ook gedaan - maar toen ik de spullen een week geleden ophaalde was het gelukkig nog erg rustig.
Afrit Ikea dicht wegens drukte

DELFT - Bij woonwinkel Ikea in Delft is het zo druk met bezoekers dat de afrit naar Ikea op de A13 Rotterdam richting Den Haag zondagmiddag is afgesloten. Dat liet een woordvoerder van de ANWB weten.
Bij Ikea zijn alle parkeerplaatsen bezet. Rijkswaterstaat besloot daarom de afrit af te sluiten. Naar verwachting zal de drukte na vijf uur afnemen, als Ikea de deuren sluit.
De Ikea-vestiging in Delft bleef op tweede kerstdag dicht, om chaos op de weg te voorkomen. Maar afgelopen donderdag bleek het publiek alsnog massaal naar de woonwinkel te trekken. Ook toen werd de afrit afgesloten.
(Bron)

Nieuw-Hollandse sport: laten we kijken hoe snel we die afrit kunnen laten afsluiten?
Tienduizendklapper gaat af in tienerkamer

AMSTERDAM - Een 12-jarig jongetje uit het Brabantse Chaam heeft zaterdag per ongeluk een tienduizendklapper afgestoken in zijn slaapkamer. De jongen kwam met de schrik vrij, meldt de politie.
De knaap stak zaterdagavond op zijn kamer een strijker af. Toen hij die wilde uittrappen, kwam de strijker in de rotjesmat terecht.
Het afgaan van de mat zorgde voor een grote ravage in de kamer. De brandweer kwam kijken, maar er was geen brand in het huis aan de Kapelseweg.
(Bron)
Tom durft nog wel bij het raam te zitten, zolang het maar niet open gaat. Zodra ik aan de sluiting zit, is ie weg, onder tafel of in de kast.
Tijger zit nu op de vensterbank, en na elke knal kijkt ze woest in de richting van het geluid, alsof ze er het liefst op af zou gaan. Zolang het raam dicht is, uiteraard, je hebt helden op sokken en helden achter glas.

zondag, december 30, 2007

LOL
Gisteren overdag 10 graden en nu tegen de nachtvorst aan. Over een paar dagen kans op wat sneeuw, en daarna wordt het weer warmer.
Hollandse winters...
Stad VS eindelijk af van 'duivels' netnummer

REEVES - Na een decennialange strijd met telefoonmaatschappij CenturyTel mag de Amerikaanse stad Reeves haar netnummer 666 inruilen tegen een minder 'duivels' getal.
Dit meldde de BBC zaterdag. Christelijke inwoners van de stad in de staat Louisiana strijden al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw tegen het getal 666 dat volgens het Bijbelboek Openbaring het getal van het Beest is.
Inwoners van Reeves kunnen nu het netnummer 749 aanvragen. De twee senatoren van Louisiana hadden bij de telefoonmaatschappij voor Reeves gelobbyd.
Volgens de burgemeester van Reeves, Scott Walker, is de inschikkelijkheid van de telefoonmaatschappij te danken aan "goddelijke interventie". Walker: "Wij zijn goede christelijke mensen."
Voor ziekelijke vrees voor het getal 666 bestaat overigens ook een wetenschappelijke naam: hexakosioihexekontahexaphobie.
(Bron)