vrijdag, mei 25, 2007

Je legt een stuk gaas over een plantenbakje heen, tegen de katten. En wat gebeurt er... (Overigens zat Toms oog hier nog grotendeels dicht.)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Een op de zes Europese zoogdieren bedreigd

BRUSSEL - Eén op de zes zoogdiersoorten die in Europa voorkomen, wordt bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Europese Commissie heeft laten doen door de organisatie voor natuurbehoud IUCN.
Dinsdag werd het rapport van de IUCN in Brussel gepresenteerd. Onder de bedreigde soorten zijn onder meer de bruine beer en de poolvos. Zeezoogdieren staan er nog slechter voor: 22 procent dreigt definitief te verdwijnen.
Het uitsterven van soorten is volgens het rapport meestal het gevolg van een vernietigde leefomgeving, gevolgd door vervuiling en een te hoge vangst.
Landen kunnen echter succes boeken door gerichte maatregelen te nemen. Zo is het aantal Europese bizons door ingrijpen van overheden weer toegenomen, na jaren van achteruitgang. Eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu) wees de EU-landen dinsdag op hun belofte de afname van het aantal soorten voor 2010 een halt toe te roepen.
(Bron)
Mannen in speedboot aangehouden na achtervolging

SCHIPLUIDEN - Het leek een wilde scène uit Miami Vice, maar het speelde zich af tussen Vlaardingen en Schipluiden. Drie mannen gingen vrijdagavond in een speedboot op de vlucht voor de politie, nadat ze eerst in Vlaardingen het straatmeubilair hadden gesloopt.
Ze werden uiteindelijk in Schipluiden aangehouden. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Tijdens de achtervolging over het water kreeg de politie hulp van een helikopter en een bootje van de brandweer.
Ondertussen lieten de mannen zich vanuit hun speedboot niet onbetuigd. "Ze bekogelden de politie met bierflesjes. Een agent raakte daarbij gewond", aldus een politiewoordvoerder.
De mannen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, belediging en mishandeling.
(Bron)
Eerste stofslachtoffer 9/11 gestorven

NEW YORK - Een 42-jarige vrouw geldt als het eerste officiële stofslachtoffer van de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York.
De dood van de juriste uit de stad is mede veroorzaakt door giftige stoffen die ze inademde na het instorten van de gebouwen, stelde de gezondheidsinspectie van de stad New York donderdag vast.
Felicia Dunn-Jones is daarmee het 2750e slachtoffer van de aanval op de Twin Towers geworden. Ze stierf op 10 februari 2002. Een maand eerder had ze moeite gekregen met ademhalen.
Op 11 september was ze tijdens haar vlucht uit de omgeving van de torens door dikke stofwolken gerend die onder meer asbest bevatten.
Het is voor het eerst dat de gezondheidsinspectie van de stad New York besloot dat de giftige stoffen die vrijkwamen bij het instorten van de torens hebben geleid tot het overlijden van een persoon.
Het overlijden van Felicia Dunn-Jones wordt daardoor nu officieel beschouwd als een moordzaak.
Volgens de advocaat van de familie van Dunn-Jones moet de Amerikaanse federale overheid nieuwe plannen lanceren om alle mensen die ziek zijn geworden door de giftige stoffen, te laten behandelen.
(Bron)
Bejaarde kraker wordt potentieel miljonair

LONDEN - Een 71-jarige Ier is eigenaar geworden van zijn kraakpand in de hippe, door veel beroemdheden bewoonde wijk Hampstead Heath in Londen. De grond in de gewilde buurt is miljoenen waard, schrijven Britse media donderdag.
Daardoor is Harry Hallowes in één klap een potentiële miljonair geworden. Hallowes zegt echter dat hij niet van plan is de grond te verkopen.
Met een gerechtelijke uitspraak kwam woensdag een einde aan een jarenlange juridische procedure. Die had een projectontwikkelaar aangespannen om de man uit het gebouw weg te krijgen. De gepensioneerde kraker zette echter zijn hakken in het zand.
Zijn advocaten wisten aan te tonen dat hij al 21 jaar in het gebouw woont. Dat is drie jaar langer dan de termijn waarop de wet een bewoner onder bepaalde omstandigheden automatisch het eigendom geeft.
(Bron)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ik lag op de loer om een hommel op de foto te krijgen. Dat viel niet mee.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Gelukkig biedt die oever wel wat beschutting:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
De sloten zijn weer geschoond, alle meerkoetnesten die niet fel verdedigd werden zijn verwijderd. Zo ook deze:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Dus deze koetjes scharrelen nu wat rond bij de oever:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Brief van een incassobureau. Casema wil geld zien en heeft haar vordering overgedragen.
Hoofdsom: 248,02; rente: 36,94; incassokosten: 75,00; registratiekosten: 25,00; btw: 0,00; totaal: 384,96.
Vreemd, ik ben me nergens van bewust, ik heb nooit een herinnering of iets dergelijks gehad - waar ís dit van?
Op de bijgevoegde specificatie staan bedragen uit 2005, 2006, 2007. Bedragen die ik niet herken omdat ik een heel ander maandbedrag betaal. Daarnaast zijn deze bedragen voor rtv-levering op een adres waar ik al 7 jaar niet meer woon.
Is het bovendien niet eigenaardig om pas na 2,5 jaar eens aan de bel te trekken? Of hebben de bewoners van dat adres niet betaald en komt Casema nu dan maar naar mij?
Of is het net zo'n foutje-bedankt als die fijne welkomstmail die een aantal mensen, waaronder ik, pas kreeg: 'Fijn dat u internetklant bent geworden van Casema'?
Het incassobureau heeft 'nota van genomen van mijn bezwaren' en zal dit 'terugkoppelen' aan Casema. Als ik binnen 4 weken niks hoor, is het opgelost. Ook merkwaardig - ik zou denken dat er wel een briefje af kan als je als bedrijf zo'n fout maakt. Ik weet niet wat ze allemaal uitspoken op de administratie van Casema, maar volgens mij is het er een puinzooi...
Jongeren gooien man in water in Amsterdam

AMSTERDAM - Drie jongeren hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Amsterdam een 38-jarige man in het water geduwd en hem daar een tijd lang laten rondzwemmen.
Een woordvoerster van de politie bevestigde vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf.
De man was met zijn vriend buiten de deur geweest en liep 's avonds alleen naar huis. In de buurt van het Rembrandtpark in Amsterdam-West duwden de drie mannen hem in de rug. Ze trokken zijn overhemd van zijn lichaam en sleurden hem het park in. Daar gooiden ze hem in het water.
Het drietal bleef langs de kant staan en bekogelde het slachtoffer met takken. Hij was erg bang en durfde niet uit het water te klimmen. De man heeft verklaard dat de jongeren pas op de vlucht sloegen toen twee uur later een auto voorbij kwam rijden.
Het slachtoffer is homo. De politie kan niet zeggen of de mishandeling daarmee te maken heeft, maar sluit dat niet uit. De man raakte niet gewond. "Hij is wel enorm geschrokken en emotioneel zeer aangedaan", aldus de politiewoordvoerster.
(Bron)
Antispamsoftware helpt boeken digitaliseren

AMSTERDAM - Webloggers kunnen hun site beschermen tegen ongewenste reclame en tegelijk een universiteit helpen met het digitaliseren van een boekencollectie.
Weblogs en andere sites hebben steeds vaker te maken met spammers. Die laten volledig geautomatiseerd grote aantallen reacties achter, waarin ze reclame maken voor pornosites, erectiepillen of illegale software.
Een bekend middel om dergelijke spam tegen te gaan, is het gebruik van zogenoemde captcha's: een afbeelding van een letterreeks, die mensen wel, maar computers niet kunnen lezen. Door menselijke bezoekers naast hun reactie ook de tekst van de captcha te laten invoeren, kunnen die dus bewijzen dat ze geen spamsoftware zijn.
De Carnegy Mellon University maakt van dat systeem gebruik om mensen boeken te laten digitaliseren. Meestal wordt dat nu gedaan door de boeken te scannen, en de scanbestanden vervolgens te laten interpreteren door speciale software. Die is echter nogal foutgevoelig: zeker bij matige drukkwaliteit worden veel letters niet goed herkend.
De universiteit ontwikkelde daarom een variant van captcha's, Recaptcha, waarbij mensen de rol van de software overnemen. De woorden die in de afbeeldingen verschijnen, zijn afkomstig uit gescande boeken. Mensen die de captha's oplossen, bewijzen zo niet alleen hun eigen goede intenties, maar dragen bovendien bij aan de digitalisering van de wereldliteratuur.
Naast het te ontcijferen woord bevat de Recaptcha ter controle overigens ook een woord waarvan de correcte letters wél bekend zijn.
De universiteit heeft een speciale website opgezet, waar webloggers en andere internetgebruikers zich voor het systeem kunnen aanmelden.
(Bron)
Veel hout in winkelketens van dubieuze afkomst

AMSTERDAM - Een groot deel van de houten tuinmeubelen in landelijke winkelketens is van dubieuze herkomst. Dat blijkt uit een rapport dat Milieudefensie vrijdag presenteert.
Slechts 37 procent van de onderzochte meubelen was FSC-gecertificieerd: gemaakt van hout uit bossen en plantages die op een duurzame manier worden beheerd.
Op 23 procent van de meubelen werden volgens de organisatie valse duurzaamheidsclaims gevonden. Dat betekent volgens Milieudefensie dat de consument wordt misleid met informatie over duurzaam of legaal bosbeheer.
(Bron)
Executie met dodelijke injectie duurt twee uur

AMSTERDAM - In de Amerikaanse staat Ohio heeft een executie met een dodelijke injectie bijna twee uur geduurd doordat het medisch personeel van de gevangenis steeds maar geen geschikte ader kon vinden om de naald in te steken.
Tot meer dan tien keer toe moest er opnieuw geprikt worden om het buisje waar de dodelijke chemicaliën in toegediend worden op de juiste plek te krijgen. Volgens het medisch personeel was het overgewicht van de man, die 120 kilo woog, er de reden van dat zijn aders zo moeilijk te pakken te krijgen waren. [Da's meestal onzin, overigens.]
De ter dood veroordeelde, de 37-jarige Christopher Newton, was de hele tijd bij bewustzijn en leek het oponthoud niet al te hinderlijk te vinden. Hij praatte en lachte onderwijl met het gevangenispersoneel en mocht op gegeven moment zelfs nog het toilet bezoeken. Uiteindelijk lukte het toch om de naald te plaatsen en werd Newton terechtgesteld.
Een actiegroep tegen de doodstraf heeft de staat Ohio verzocht vanwege het voorval van donderdag alle executies tot nader orde op te schorten. Vorig jaar werd in Ohio een executie om dezelfde reden ook al meer dan een uur uitgesteld.
Die zaak werd door tegenstanders van de doodstraf aangegrepen om het inhumane karakter van deze vorm van terechtstelling aan te tonen. Een groep gedetineerden in Ohio heeft de staat inmiddels aangeklaagd voor deze, volgens hen wrede, wijze van executie.
Newton, die het grootste deel van zijn volwassen leven in gevangenissen doorbracht, had zelf op de doodstraf aangedrongen nadat hij in 2001 zijn 27-jarige celgenoot omwille van een potje schaak van het leven beroofde. "Elke keer dat ik hem schaak zette, gaf hij al op en wilde hij een nieuw potje beginnen", zei Newton. "Ik probeerde hem maar duidelijk te maken dat je nooit op moet geven ... Ik werd er gewoon moe van."
(Bron)
Verlaging huurtoeslag dit jaar teruggedraaid

DEN HAAG - De verlaging van de huurtoeslag over dit jaar wordt toch teruggedraaid. Het kabinet gaat akkoord met een motie van de PvdA die hierom had gevraagd. Dat blijkt uit de uitgelekte voorjaarsnota, die het kabinet vrijdag formeel afrondt.
Eerder had minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) de Kamer laten weten de motie niet uit te kunnen voeren. Ze kon de 13 miljoen euro die de verlaging zou opleveren niet missen, betoogde de minister.
Ze beloofde te proberen om de verlaging volgend jaar ongedaan te maken en huurders dan ook te compenseren voor de verlaging over 2007. De Tweede Kamer had zich al bij deze oplossing neergelegd.
De huurtoeslag ging dit jaar met 1,05 euro per maand omlaag. Die maatregel wordt volgens de uitgelekte voorjaarsnota op 1 juli met terugwerkende kracht over het hele jaar ongedaan gemaakt.
(Bron)
New York schaft scholen voor zwangere meisjes af

NEW YORK - New York schaft de vier speciale scholen voor zwangere meisjes af, de zogeheten 'P-schools' (voor 'pregnancy schools', zwangerschapsscholen). Dit meldde The New York Times donderdag.
De P-schools zijn in de jaren '60 opgezet. Daarvoor mochten zwangere meisjes helemaal niet meer naar school.
De scholen hebben een laag niveau. Zo wordt er soms tijdens wiskundeles niet aan echte wiskunde gedaan, maar worden er dekens met geometrische patronen genaaid.
Burgerrechtengroepen vinden de P-schools niet meer van deze tijd, seksistisch, stigmatiserend of zelfs vernederend.
(Bron)
Oeroud zeereptiel had gruwelijke kaakontsteking

MAASTRICHT - Een 66 miljoen jaar oud zeereptiel heeft maandenlang rondgezwommen met een forse ontsteking in de achterste kaakbotten. Waar normaal het kaakscharnier zit, heeft de infectie grote stukken botweefsel weggevreten.
Dat zeggen onderzoekers die de versteende kaak met een röntgenscanner hebben doorgelicht. Het fossiel van de mosasaurus werd in 1953 gevonden bij Bemelen.
Hoewel de ongezond uitziende kaakbotten destijds de aandacht trokken, kon de oorzaak er van niet worden achterhaald. Met ct-scans is dat wel mogelijk. Het ontstoken kaakbot is sinds vrijdag te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de ontsteking een forse hoeveelheid botweefsel heeft weggevreten, ook is er aan de buitenkant van het bot nieuw botweefsel gevormd. Dat betekent dat het dier de ontsteking geruime tijd heeft overleefd.
Mosasauriërs hielden er ruwe omgangsvormen op na. Sporen van botbreuken of bijtincidenten worden vaker gevonden, maar de omvang van de ontsteking waarmee de Bemelse mosasaurus nog lang heeft rondgezwommen noemen de onderzoekers zeer uitzonderlijk.
Mosasauriërs waren zeereptielen, nauw verwant aan slangen en hagedissen. Ze werden zes meter of groter, met uitschieters tot boven de zestien meter. Aan het eind van het Krijt, ruim 65 miljoen jaar geleden, stonden de mosasauriërs in zee bovenaan de voedselpiramide.
De enige dieren waar ze echt voor moesten uitkijken waren ándere mosasauriërs. Er zijn fossiele aanwijzingen van kannibalisme bij mosasauriërs bekend. De omgeving van Maastricht was rond die tijd bedekt door een ondiepe, tropische zee.
(Bron)
75.000 Mensen minder in de bijstand

DEN HAAG - Het aantal mensen met een bijstandsuitkering gaat de komende vier jaar met 75.000 omlaag. Daarnaast gaan gemeenten nog eens 25.000 mensen die geen uitkering hebben, maar ook niet werken, weer aan de slag helpen.
Dat staat volgens betrokkenen in het principeakkoord dat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) met de gemeenten heeft gesloten. Het kabinet buigt zich vrijdag over dit akkoord.
De uitkomst is ambitieuzer dan in het regeerakkoord was afgesproken. Daarin kondigde het kabinet al aan dat het aantal bijstandsuitkeringen, nu 300.000 mensen, zonder extra inspanningen al met 44.000 kon dalen.
In het donderdag gesloten akkoord, staat ook dat gemeenten vier jaar lang hetzelfde bedrag uit de uitkeringspot van het rijk krijgen. Het geld dat zij bij het verminderen van het aantal uitkeringsgerechtigden overhouden, wordt niet het jaar daarop in mindering gebracht, zoals nu het geval is.
Formeel moet het onderhandelingsakkoord ook nog goedgekeurd worden door het hoofdbestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
(Bron)

Ja, zo kan ik het ook...

donderdag, mei 24, 2007

Kijk dan toch... Vladimir Punikki heeft al heel wat Webshots-albums gevuld, maar hij blijft geweldig :-)

pose2

woensdag, mei 23, 2007

Gijzelingsdrama school Bovensmilde herdacht

BOVENSMILDE - Ruim veertig mensen hebben woensdagochtend in Bovensmilde de gijzeling herdacht van de basisschool door een groep Molukkers dertig jaar geleden. 105 Leerlingen en vijf leerkrachten, die in het gebouw waren, werden daar drie weken* vastgehouden.
De herdenking was op de plek waar de school heeft gestaan. "Erg spannend, omdat we teruggingen naar de plek waar die moeilijke herinnering ligt", zegt oud-leerlinge Eveline van der Vliet (40). "Maar het was ook goed."
Droevig was het niet, vindt ze. "Er zijn tranen gevallen, want die herinnering is er wel, maar het feit dat we nu op die plek stonden, was fijn. En we kunnen er na dertig jaar eindelijk over praten."
Het was de eerste herdenking van het drama, omdat de oud-leerlingen pas eind vorig jaar weer met elkaar in contact zijn gekomen.
Oud-leerlingen en hun naasten lieten 147 witte ballonnen op, het precieze aantal leerlingen en leerkrachten op de school dertig jaar geleden.
Erover praten was volgens Van der Vliet 29 jaar lang 'not done'. "Je droeg een geheim met je mee. Er nu over praten, geeft verlichting. Alsof je ballast van je afschudt."
Om de trauma's te verwerken, heeft Stichting De School van Bovensmilde een zelfhulpgroep opgezet. Voor begeleiding is er hulp gevraagd aan de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Drenthe.
Op de plek is nu slechts een grasveld. De Stichting wilde er graag een herdenkingsteken oprichten, maar de gemeente Midden-Drenthe ziet hiervoor niet genoeg draagvlak.
Na een eigen onderzoek naar draagvlak dat positief uitpakte, hopen de oud-leerlingen de gemeente binnenkort alsnog te kunnen overtuigen van het nut van een gedenkteken.
(Bron)

* Vier onderwijzers zijn 3 weken vastgehouden. De kinderen en 1 onderwijzer werden na 4 dagen vrijgelaten, onder meer omdat de kinderen ziek werden. Zie voor meer informatie DeschoolvanBovensmilde.nl
Beledigde stad vernoemt vuilnisbelt naar John Cleese

WELLINGTON - Een stad in Nieuw-Zeeland heeft een grote vuilnisbelt vernoemd naar de Britse komiek John Cleese. Palmerston North, bij de hoofdstad Wellington, neemt daarmee wraak op Cleese, die de stad ooit "te vreselijk voor woorden" noemde.
John Cleese trad eind 2005 op in Palmerston North. Op zijn website omschreef hij zijn bezoek later als een "heel erg, verschrikkelijk afschuwelijke tijd".
Ook noemde hij de stad "de zelfmoordhoofdstad van Nieuw-Zeeland". "Als je zelfmoord wilt plegen, maar er de moed niet voor hebt, dan zou een bezoekje aan Palmerston North je weleens over de drempel kunnen trekken."
Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het grote naambord op de vuilnisbelt. Maar volgens een gemeentewoordvoerder is ook niemand van plan het weg te halen. "Mensen kijken er glimlachend naar en lopen tevreden verder."
(Bron)

maandag, mei 21, 2007

Ik ga eens vroeg naar bed. Heel vroeg.
Dromen van kleerhangers, denk ik...

zondag, mei 20, 2007

Morgen aan de slag, dus maar eens zien of ik een beetje kan slapen. Zou wel handig zijn ;-)
Oh ja! Zo kan regen ook zijn - gestaag druppelend, alle geuren losmakend uit het groen, begeleid door uitbundig merelgezang.