zaterdag, november 29, 2008

TT 105 Terroristen wilden een Indiaas 9/11

De aanslagen in Mumbai moesten "een Indiaas 9/11" worden. Dat heeft de enige nog levende dader,een Pakistaan van 21, gezegd tegen de politie. De terroristen wilden zeker 5000 slachtoffers maken.
Het bloedbad van de afgelopen dagen is volgens de Indiase autoriteiten het werk van tien terroristen. Ze hadden de actie zeer precies voorbereid. Sommigen hadden al in de hotels gelogeerd.
De daders zijn mogelijk uit Pakistan gekomen met een gekaapte vissersboot. Op zee is een trawler gevonden met daarop een vastgebonden lijk. De autoriteiten spreken tegen dat sommige daders de Britse nationaliteit hadden.
Kay van de Linde verlaat Rita V.

DEN HAAG - De pr-adviseur van Rita V. en Trots op Nederland, Kay van de Linde, stapt op. Dat heeft hij zaterdag zelf bekendgemaakt. Hij heeft het besluit in overleg met V. genomen.
Aanleiding is de ophef die is ontstaan over zijn uitlatingen op een gastcollege van de Universiteit van Amsterdam. In dat betoog stelde hij dat mensen in Nederland zo toe zijn aan iets anders dan het huidige politieke stelsel dat Rita V.k al vlak na haar vertrek bij de VVD al in een peiling op 8 zetels stond.
"Een persoon, geen partij, geen inhoud, geen echte standpunten, helemaal niets. En Nederland zegt: daar ben ik bereid om mijn stem aan te geven", zei spindocter Van de Linde. "Het is tot nu toe gebakken lucht", zei hij verder over de beweging van V., in het college waar GeenStijl als eerste over publiceerde.
In het college stelde hij verder te hopen de beweging later net zo "dictatoriaal" te kunnen organiseren als Geert W. zijn partij leidt. Maar hij zou nooit voor W. willen werken omdat die "abject" is.
Volgens Van de Linde zijn de uitspraken "volledig uit hun verband gerukt", maar is daardoor wel de indruk ontstaan dat hij V. en Trots op Nederland is afgevallen.
V. verklaarde vrijdag dat de fragmenten op GeenStijl niet anders dan als ongeloofwaardig knip- en plakwerk beschouwd konden worden.
"Niemand binnen de beweging gelooft dat iemand die bij ons werkt dergelijke uitlatingen gedaan zou hebben", verklaarde ze vrijdag. Waarop GeenStijl het hele college integraal op het internet dumpte en ook andere media het overnamen.
De commotie die daardoor is ontstaan is schadelijk voor Rita V. en haar beweging, stelt Van de Linde, en daarom stapt hij op. In de verklaring biedt hij zijn excuses aan aan de partijleidster en de medewerkers en vrijwilligers van de partij.
Van de Linde leerde het vak van spindoctor in de Verenigde Staten. Na zijn middelbare school trok hij naar de VS waar Van der Linde in het campagneteam van de New Yorkse oud-burgemeester Rudolph Giuliani werd opgenomen.
Achttien jaar hield de zoon van het voormalige TROS-gezicht Wibo van de Linde het vol in de VS. Hij keert terug naar het vaderland in 2001 en kan eigenlijk meteen aan de slag als campagneleider bij Leefbaar Nederland.
Aanvankelijk klikt het goed met lijsttrekker Pim Fortuyn, maar in de loop van de campagne ontstaan over en weer irritaties. Als Fortuyn besluit zijn eigen Lijst Pim Fortuyn te beginnen, gaat van der Linde niet mee.
Van der Linde verdwijnt uit het beeld, maar duikt in 2006 weer op als hij campagneleider wordt van Rita V. in haar strijd met Mark Rutte om het leiderschap van de VVD. V. verliest. Van der Linde trekt het zich persoonlijk aan. Hij steekt daarna zijn energie in zijn eigen adviesbureau.
Toch komt Van der Linde weer in de spotlights, deze keer als campagneleider van V.s eigen politieke partij Trots op Nederland (TON). Niet iedereen is daar blij mee.
Harry Mens, een van de hoofdsponsors van V.'s beweging Trots op Nederland, noemt Van der Linde 'een onbenul' die verkeerde adviezen aan V. geeft.
(Bron)
IGZ bezorgd over kleine ic-afdeling

HILVERSUM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich ernstige zorgen over de kleine intensive care-afdelingen in ziekenhuizen.
Volgens de IGZ kunnen die het werk niet aan als er 'zware' patiënten liggen. Ook is zij bezorgd over de continuïteit van de zorg buiten de kantooruren.
Daarmee reageert de inspectie vrijdag op uitlatingen van twee hoogleraren en de Nederlandse Vereniging van Intensivisten (NVIC) naar aanleiding van onderzoek van het televisieprogramma Nova. Zij menen dat veel te veel patiënten onverantwoord lang op kleine intensive care-afdelingen liggen.
Kleine IC's zijn niet geschikt om patiënten langer dan drie dagen te beademen. Volgens Nova lagen vorig jaar zeker duizend patiënten zes dagen of langer in 25 ziekenhuizen op een kleine afdeling.
De hoogleraren Jan Bakker (Erasmus MC) en Armand Girbes (VUMC) stellen dat kleine IC's in de toekomst alleen de patiënt opvangen. Daarna moeten ze zo snel mogelijk naar een geavanceerde IC in een groot ziekenhuis.
Dat zal van bovenaf moeten worden geregeld, want de ziekenhuizen komen er zelf niet uit, aldus de hoogleraren. De inspectie komt nog dit jaar met een rapport, liet een woordvoerder vrijdag weten.
Van minister Ab Klink (Volksgezondheid) moeten de kleine ziekenhuizen die de inspectie volgt de kwaliteit van de intensieve zorg zo snel mogelijk verbeteren, laat hij vrijdag in een reactie weten.
Ook kunnen ze een afdeling intensive care terugbrengen tot het niveau high care. Gebeurt dit allemaal niet dan moet de inspectie ingrijpen door te gelasten dat een afdeling intensive care niet meer als zodanig kan functioneren.
(Bron)
Treinverkeer rond Amsterdam zondag normaal

AMSTERDAM - Het treinverkeer rond Amsterdam is zondag weer normaal. Dat liet spoorbeheerder ProRail zondag weten.
Door een ongeluk met een goederentrein bij station Amsterdam Muiderpoort reden er sinds 22 november geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA.
Tussen de hoofdstad en Amersfoort reden minder treinen.
(Bron)
Postbode neemt post mee naar huis

APELDOORN - Een postbode is op staande voet ontslagen, omdat hij in Apeldoorn twee zaterdagen lang post naar huis meenam in plaats van dat hij die bezorgde. Dat meldt TNT zaterdag op Omroep Gelderland.
De kwestie kwam aan het licht, toen TNT een onderzoek instelde naar klachten van geadresseerden die bepaalde post niet kregen. De postbode nam niet alle post mee: een deel bezorgde hij wel gewoon.
Het werk van de man heeft nooit eerder tot klachten geleid. Waarom hij de post naar huis meenam, is niet bekend.
(Bron)
'Strengere regels alcohol funest voor sportclubs'

AMSTERDAM - Strengere regels rond het schenken van alcohol in sportkantines zouden het voortbestaan van sportclubs ernstig bedreigen.
Dat zei vertrekkend voorzitter van de afdeling amateurvoetbal van de KNVB Hans Lesterhuis zaterdag bij zijn afscheid. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil de regels rond het schenken van alcohol in sportkantines aanscherpen.
Zo zouden er volgens de minister vaste tijden moeten worden vastgesteld waarop alcohol mag worden geschonken. Daarnaast wil Klink dat er geen alcoholhoudende dranken worden verstrekt als kinderen aan het sporten zijn.
De aankondiging van deze maatregelen is volgens Lesterhuis 'een klap in het gezicht van de totale sport'. Hij vindt dat landelijk opgelegde beperkingen hun doel voorbij schieten.
De algemene vergadering van de afdeling amateurvoetbal roept minister Klink op zijn plannen af te blazen. Sportclubs zouden veel inkomsten mislopen als ouders, begeleiders en vrijwilligers geen alcoholisch drankje meer mogen drinken tijdens en na een sportwedstrijd van kinderen.
Daarnaast zegt Lesterhuis dat sportclubs zich al aan genoeg regels moeten houden. De plannen van Klink worden op 19 december door de ministerraad besproken.
(Bron)

De 'totale sport' kan niet zonder drank? Merkwaardig.
Water Natuurlijk wint van het CDA

ZWOLLE - De speciaal voor de waterschapsverkiezingen dit jaar opgerichte organisatie Water Natuurlijk heeft bij de verkiezingen meer zetels in de besturen van de waterschappen gewonnen dan het CDA.
Dat blijkt uit de voorlopige landelijke uitslagcijfers die zaterdag door voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen in Zwolle zijn gepresenteerd. Het stembureau maakt dinsdag de definitieve balans op en kijkt dan ook nog naar de verdeling van eventuele restzetels.
De christendemocraten kregen in totaal 89 van de in totaal 502 zetels in alle waterschappen in het land.
Het door Jan Terlouw gelanceerde en door hoogleraar Jaap Besemer aangevoerde Water Natuurlijk won er 101 in het hele land. De partij ziet de winst als "een grote stap voorwaarts in het streven om de belangen van natuur en recreatie een meer volwaardige rol te geven in de waterschappen."
Water Natuurlijk betreurt de lage opkomst en het relatief grote aantal ongeldige stemmen. "Een belangrijk leermoment voor de toekomst."
De PvdA belandde met 60 zetels op de derde plaats, de VVD met 59 eindigde op vier. Daarna volgen respectievelijk de Algemene Waterschapspartij, ChristenUnie, SGP, Werk aan Water en de Partij voor de Dieren op de vijfde tot negende plaats.
Het was dit jaar voor het eerst dat er overal in het land gelijk gestemd werd en dat groepen en partijen aan de verkiezingen meededen.
Vrijdag werd al bekend dat de opkomst gemiddeld op 24 procent lag. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig, omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld.
Premier Jan Peter Balkenende reageerde vrijdag teleurgesteld op dat lage opkomstpercentage en zei dat de oorzaak werd geanalyseerd.
Het was de bedoeling dat mensen ook via internet konden stemmen, in de hoop dat de opkomst hoger kon zijn. Maar omdat internetstemmen niet veilig bleek is daar van af gezien.
Sybe Schaap zei vrijdag dat er nog maar twee alternatieven mogelijk zijn: de waterschapsverkiezingen combineren met de gemeenteraadsverkiezingen of indirecte verkiezingen, zoals bij de Eerste Kamer.
(Bron)
Vrouw vergiftigd in café in Groningen

AMSTERDAM - Een 23-jarige vrouw is vrijdagnacht in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen nadat ze vermoedelijk met GHB was gedrogeerd in een café in Groningen.
De inwoonster van Groningen ligt op de intensive care, meldt de politie. Een man is aangehouden.
Ze raakte onwel nadat ze uit een glas bronwater had gedronken dat ze had gekregen van een 32-jarige man. De politie wist hem op te pakken na aanwijzingen van een vriendin van de vrouw. Hij gaf toe dat hij een flesje bronwater met GHB bij zich had.
GHB is een afkorting van Gamma Hydroxy Butyraat, een narcosemiddel dat niet meer in de gezondheidszorg wordt gebruikt. In de straathandel is het verkrijgbaar als vloeistof, als pil of als poeder. Volgens het Trimbos Instituut is doseren van de party- of rapedrug lastig. In combinatie met alcohol en andere drugs is GHB gevaarlijk.
Volgns cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren er in 2007 ongeveer tweehonderd gevallen van GHB-gebruik waarbij medische zorg nodig was.
(Bron)
Prehistorische kano gevonden in Zwarte Zee

AMSTERDAM - Vissers hebben op de bodem van de Zwarte Zee een vermoedelijk prehistorische kano ontdekt. Dat hebben onderzoekers zaterdag bekendgemaakt.
De vissers ontdekten het vaartuig zo'n vijftien kilometer uit de kust, toen ze met netten over de zeebodem sleepten. Volgens wetenschappers gaat het om een uitgeholde boomstam, die in prehistorische tijden werd gebruikt als kano.
De kano is 2,6 meter lang en zeventig centimeter breed, vertelde Dimitar Nedkov, directeur van het Archeologisch Museum in de Bulgaarse havenstad Sozopol. Bulgaarse wetenschappers vonden tot nu toe vier zeer goed bewaard gebleven oude vaartuigen.
Nedkov: "In de Zwarte Zee heb je beneden een bepaalde diepte te maken met opgelost waterstofsulfide dat alle organische materialen conserveert."
Dat is volgens de museamdirecteur de reden dat deze kano de tand des tijds heeft kunnen doorstaan en niet door het water is weggerot.
(Bron)
Gemeente Den Haag beboet peukengooiers

DEN HAAG - Mensen die in Den Haag zomaar een peuk of kauwgom op straat gooien, riskeren binnenkort een boete van 95 euro. Wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid, PvdA) heeft de maatregel aangekondigd.
Zijn woordvoerster bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD.
In Den Haag is sinds vorig jaar de campagne 'Den Haag schoon' aan de gang. De gemeente heeft onder meer poetsteams ingezet in de stad. Ook wil zij door heel de stad nieuwe afvalbakken plaatsen, allemaal om Den Haag schoner te krijgen.
"De gemeente heeft een voorbeeld gegeven, nu zijn de burgers aan de beurt", aldus de zegsvrouw. Bijzondere opsporingsambtenaren gaan begin 2009 aan de slag met het nieuwe beleid.
(Bron)

Ik neem aan dat er dan ook asbakken komen, dat je niet van die walmende zuilen krijgt zoals op de stations.
En je zal maar kauwgomgooierbeboeter zijn...
Homopaar pinguïns bestraft voor stelen ei

PEKING - Een paar van twee mannetjespinguïns uit de dierentuin van Harbin in het noordoosten van China is gescheiden van de andere pinguïns.
De dierentuin nam de maatregel omdat de twee mannetjes het ei van een heteropaar probeerden te stelen.
Dat heeft een medewerker van de dierentuin in Harbin zaterdag laten weten.
Het homopaar maakte deel uit van een groep van zeventien pinguïns. De vogels zijn in 2005 van de Zuidpool naar Harbin overgebracht.
(Bron)

Kunnen ze geen adoptie-ei krijgen?

vrijdag, november 28, 2008

TT 131 Een 21-jarige geneeskundestudent uit Groningen is veroordeeld tot 5 maanden cel en 240 uur werkstraf. Op 30 augustus stak hij tijdens een introductiekamp in Drenthe voor de grap een caravan in brand. Daarmee bracht hij het leven in gevaar van drie studenten die daarnaast in tentjes lagen te slapen. De dader zei dat hij 30 biertjes op had. Hij moet ook 1500 euro schadevergoeding betalen.

Geneeskundestudent. En dan 30 biertjes zuipen. Dan heb je iets niet helemaal goed begrepen.
Valse waarschuwingsmail lekt uit via politie

AMSTERDAM - Een oud broodje-aapverhaal zorgt wereldwijd voor onrust onder vrouwelijke internetgebruikers, nadat het via een Britse politieagent opnieuw in circulatie kwam.
Een 34-jarige politieagent van het politiekorps in Essex stuurde een waarschuwingsmailtje door naar een rechercheur om het op zijn waarheidsgehalte te laten onderzoeken. In de mail werd gewaarschuwd dat criminelen op tankstations met een verdovend middel geïmpregneerde visitekaartjes aan vrouwen zouden uitdelen. Slachtoffers zouden dan bedwelmd raken, waarna de dader ze zou kunnen misbruiken.
Het verhaal doet al maanden de ronde, maar is onzin. De genoemde drug 'burundanga' bestaat weliswaar echt, maar het is niet mogelijk om via oppervlakkig huidcontact een noemenswaardige dosering binnen te krijgen.
De doorgestuurde e-mail van de politieagent belandde op onduidelijke wijze op internet, waardoor de waarschuwing aan geloofwaardigheid won. Sindsdien krijgt de politie dagelijks honderden verontruste telefoontjes en e-mails. "Het is volstrekte onzin", zegt de betrokken agent echter tegen The Telegraph.
(Bron)
Huren stijgen volgend jaar maximaal 2,75 procent

AMSTERDAM - De huurprijzen in Nederland mogen volgend jaar met ten hoogste 2,75 procent stijgen. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.
Het kabinet heeft de maximale stijging van de huur vastgesteld op de stijging van de inflatie, die volgend jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2,75 procent zal zijn.
Door de huurverhoging zo te normeren gaan huurders er in koopkracht niet op achteruit. Dit jaar volgde de huurprijsverhoging ook al de inflatie, met 1,6 procent.
De huurprijzen worden ieder jaar per 1 juli verhoogd. Huurders moeten uiterlijk op 30 april volgend jaar op de hoogte worden gesteld van de stijging.
(Bron)
Economische malaise treft uitzendsector

DEN HAAG - De Nederlandse uitzendsector begint de gevolgen van de economische malaise duidelijk te merken.
"Na de stormachtige groei van de uitzendbranche in de afgelopen jaren, is nu een keerpunt bereikt", aldus econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Het aantal uren dat uitzendkrachten hebben gewerkt is in het derde kwartaal met 3 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS.
Ten opzichte van vorig jaar lag het totaal aantal uitzenduren in het afgelopen derde kwartaal nog wel hoger.
Onder de uitzendkrachten met het meest flexibele dienstverband daalde het aantal gewerkte uren in het derde kwartaal met 1,4 procent ten opzichte van vorig jaar, de eerste afname in ruim vier jaar.
In de eerste twee kwartalen van dit jaar was de groei al teruggelopen tot bijna 4 procent. In 2007 steeg het aantal uitzenduren nog met 10 procent en in 2005 en 2006 zelfs met een kleine 20 procent.
"De uitzendbranche is van plus naar min gegaan", aldus Vergeer. Bij een economische neergang zijn de eerste banen die eruit vliegen die van de uitzendkrachten.
Zo maakte truckbouwer DAF in Eindhoven onlangs bekend afscheid te zullen nemen van alle tijdelijke medewerkers, waaronder de uitzendkrachten. In totaal telt Nederland ongeveer 300.000 uitzendkrachten.
(Bron)

De uitzendbureaus zijn ook de eersten die profiteren als het goed gaat, en zolang het goed gaat.
Cholera-epidemie Zimbabwe grijpt om zich heen

HARARE - De Verenigde Naties waarschuwen vrijdag voor een regionale ramp in en om Zimbabwe. Een cholera-uitbraak in Zimbabwe is inmiddels doorgedrongen tot in Botswana en Zuid-Afrika.
De regering van Zimbabwe zei eerder dat het land de uitbraak onder controle had, maar heeft donderdag om internationale hulp gevraagd.
Inmiddels staan 9463 mensen geregistreerd als cholerapatiënt en 389 mensen zijn sinds augustus aan de ziekte overleden.
Vooral gebrek aan hygiëne, schoon drinkwater en gebrek aan medicijnen zorgen ervoor dat de ziekte zich razendsnel verspreidt. Met het regenseizoen voor de deur dreigt de situatie te verslechteren.
(Bron)
Betalingsachterstanden voor kwart huishoudens

DEN HAAG - Ruim 1,9 miljoen huishoudens hebben betalingsachterstanden. Dat is ruim een kwart (27 procent) van alle huishoudens in Nederland.
Het gaat onder meer om betalingsregelingen, creditcardschulden, rood staan en achterstallige rekeningen. Hypotheken zijn niet meegerekend.
Dat blijkt vrijdag uit de monitor betalingsachterstanden die staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Hoe vaak sprake is van problematische schulden is niet bekend. Het onderzoek telde ook de mensen die rekeningen zijn vergeten, af en toe rood staan of een verantwoorde lening zijn aangegaan.
Sommige groepen hebben vaker betalingsachterstanden dan anderen. Zo hebben mensen die niet werken, alleenstaande ouders en allochtonen veel vaker schulden dan gemiddeld.
In mindere mate geldt dat ook voor jongeren, laagopgeleiden en mensen met een inkomen onder de 2000 euro per maand. Mensen boven de 65 hebben nauwelijks schulden.
Aboutaleb wil de monitor jaarlijks herhalen om de resultaten te vergelijken. Bovendien wil hij in een verdiepend onderzoek laten vaststellen hoeveel mensen kampen met problematische schulden en hoe dit snel valt te signaleren.
(Bron)
Vanaf maandag acties bij Albert Heijn

UTRECHT - Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn voeren vanaf maandag op verschillende locaties actie.
FNV Bondgenoten liet vrijdag weten dat het ultimatum dat was gesteld aan Albert Heijn verlopen is nu de grootgrutter slechts gedeeltelijk tegemoet komt aan de eisen van de bond.
"Ze hebben een paar pijnpuntjes rondom het ouderbeleid weggenomen, maar over het afschaffen van de jeugdschalen, het oplossen van de werkdruk of over een maximum percentage van uitzendkrachten hoor je ze niet. Dat is voor ons dus niet genoeg", aldus bestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten.
De acties behelzen estafettestakingen. Waar die beginnen en hoe lang die precies duren wil de bestuurder niet zeggen om Albert Heijn niet de kans te geven zich op de actie voor te bereiden.
Met de acties bestaat de kans dat ook consumenten minder producten in de winkelschappen gaan vinden.
Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het hele land, die de in totaal zo'n achthonderd supermarkten bevoorraden. Bij de distributiecentra werken 3300 medewerkers in vaste dienst en 1500 uitzendkrachten.
(Bron)
Zingen is gezond

Zingen is goed tegen stress en verhoogt de weerstand. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Frankfurt.
Voor het onderzoek werden leden van een koor gevraagd bloed af te staan. Hun bloed werd onderzocht en daaruit bleek dat de concentratie immuunglobuline A (proteïnen die als afweerstof werken) en de hoeveelheid cortison (een hormoon tegen stress) toenemen bij het zingen.
Door te zingen wordt ook de adem gestimuleerd en dat is goed voor de bloedsomloop. Ook het plezier in het zingen werkt stressverlagend.
(Bron)
Eetpiraten gesnapt via Facebook

AMSTERDAM - Een restauranthouder in het Australische Melbourne vreesde voor ruim 260 euro het schip in te gaan toen vijf gasten zijn zaak zonder betalen verlieten. Hij wist de daders echter via Facebook te achterhalen.
Volgens persbureau Reuters waren de vijf na een uitgebreid maal met ondermeer oesters, forel en dure wijnen even naar buiten geglipt om een sigaret te roken. Ze keerden niet terug en lieten de eigenaar achter met een onbetaalde rekening van 520 Australische dollar (zo'n 260 euro).
De restauranthouder herinnerde zich dat een van de gasten informeerde naar een voormalige medewerkster. Die doorzocht samen met de man haar contactenlijst op vriendensite Facebook, en herkende een van de eetpiraten en zijn vriendin, die ook aan tafel zat.
De twee bleken bij een naburig restaurant te werken, en haastten zich om de rekening alsnog te betalen - inclusief een flinke fooi. Dat mocht echter niet baten: hun werkgever heeft het duo na het incident ontslagen.
(Bron)
Snoepsigaretten verlagen drempel naar 'echt' roken

Snoepsigaretten maken de stap naar 'echt' roken gemakkelijker. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zou het dan ook verstandig zijn de snoepsigaretten te verbieden.
Ook dit jaar is er rond Sinterklaas weer veel snoepgoed in de vorm van tabaksproducten te koop. Niet alleen snoepsigaretten, maar bijvoorbeeld ook een speelgoedaansteker en een speelgoedpijp.
Volgens Rebecca de Leeuw en Rutger Engels van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen lijkt het onschuldig, maar maakt het de stap naar 'echt' roken makkelijker. De Leeuw en Engels doen onderzoek naar factoren die van invloed zijn op verslavingsgedrag, zoals roken, drinken en drugsgebruik.
De onderzoekers wijzen op onderzoek van een aantal Amerikaanse collega's. Daaruit bleek namelijk dat kinderen die snoepsigaretten 'gerookt' hebben een grotere kans hebben om later daadwerkelijk te gaan roken. Het idee hierachter is dat kinderen door dergelijk snoep- en speelgoed roken sneller als sociaal acceptabel gedrag zien.
Volgens de Nijmeegse onderzoekers zijn deze resultaten bekend bij de tabaks- en snoepindustrie.
(Bron)

Zijn er al chocolade-Breezers?
'Vaker meisjes genitaal verminkt dan gedacht'

AMSTERDAM - Genitale verminking onder jonge meisjes in Nederland komt vermoedelijk vaker voor dan vaak wordt aangenomen. Dat schat de GGD in Amsterdam.
Paula van Velsen, verpleegkundige namens de GGD bij een project rond genitale verminking, bevestigde vrijdag een bericht van die strekking in dagblad Metro.
Volgens bestaande schattingen worden jaarlijks tussen de vijftig en vijfhonderd meisjes genitaal verminkt. Naar aanleiding van het project vermoedt de GGD dat dat aantal hoger ligt. Een concrete nieuwe schatting is echter moeilijk te maken, aldus Van Velsen.
(Bron)
'Minder resten bestrijdingsmiddelen op voedsel'

BRUSSEL - De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA vindt dat de maximale toegestane hoeveelheid aan resten van bestrijdingsmiddelen op voedsel omlaag moet. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.
Het gaat daarbij om resten van stoffen die in bestrijdingsmiddelen voorkomen en waarvan de Europese Commissie denkt dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid. Daarnaast gaat het ook om stoffen waarvan onvoldoende bekend is om de risico's te beoordelen.
Voor bestrijdingsmiddelen die niet zijn toegestaan in Europa, maar waarvan de resten voorkomen op geïmporteerd voedsel, adviseert de EFTA de normen op het laagste niveau te stellen dat met routinecontroles kan worden gehandhaafd.
De Europese Commissie had de EFSA gevraagd de gehanteerde toegestane maximale residu-hoeveelheid te onderzoeken van vijftien stoffen die worden gebruikt in bestrijdingsmiddelen.
(Bron)
Steen van viaduct op politieauto gegooid

AMSTERDAM - Een agent is donderdagavond lichtgewond geraakt op de A2 nadat onbekenden vanaf een viaduct een voorwerp gooiden op de politieauto waarin hij reed.
Het voorwerp, vermoedelijk een steen, belandde op de voorruit. Daardoor ontstond een grote ster. De agent kreeg glassplinters in zijn gezicht.
De agent en een collega hadden een spoedmelding en reden met zwaailichten op de snelweg in de richting van Vianen. Vanaf het viaduct Vleutenseweg werd het voorwerp op de auto gegooid.
De bestuurder parkeerde de surveillanceauto veilig op de vluchtstrook, meldt de Utrechtse politie vrijdag. De gewonde agent mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten.
De politie gaat ervan uit dat het voorwerp een steen was, maar heeft die niet gevonden.
Een woordvoerder zegt dat in de buurt bouwwerkzaamheden plaatsvinden en dat het daardoor 'niet onlogisch' is dat de bewuste steen niet wordt teruggevonden. De dader of daders zijn nog niet gevonden.
(Bron)

Ik kan maar niet begrijpen wat er de lol van is.
Haagse politie pakt verdachten gewelddadige roven

DEN HAAG - De politie Haaglanden heeft met de aanhouding van een 25-jarige Hagenaar en een evenoude Rotterdammer tientallen gewelddadige straatroven en autodiefstallen opgelost.
De mannen zouden in de eerste drie weken van september vijftien straatroven hebben gepleegd, stelde de politie vrijdag. Acht roven hadden plaats in de regio Haaglanden en zeven in de regio Rotterdam-Rijnmond.
De overvallers gebruikten volgens de politie veel geweld. Zo lag een 76-jarige Hagenaar na een roof in de buurt van het Zuiderpark een week in het ziekenhuis.
De mannen worden ook verdacht van twaalf autodiefstallen, waarvan vijf pogingen. Ze gebruikten de gestolen auto's bij de berovingen.
Een onderzoek leidde tot de aanhouding van de verdachten eind september in Den Haag. Om verder onderzoek niet te verstoren, bracht de politie het nieuws vrijdag pas naar buiten. De mannen zitten nog steeds vast.
(Bron)
Herfstbaby krijgt vaker kinderastma

Kinderen die vier maanden voor de piek van het griep- en verkoudheidsseizoen geboren worden, hebben meer risicio op het ontwikkelen van kinderastma. Amerikaanse onderzoekers concluderen dit na het bestuderen van medische rapporten.
Wanneer een baby de luchtwegaandoening bronchiolitis oploopt, heeft het later sowieso meer kans op kinderastma. Met name genetische factoren spelen hierbij een rol.
Maar bij het bestuderen van 95.000 rapporten van kinderen en hun moeders in Tennessee, ontdekten onderzoekers ook een link met het herfstseizoen. Dit valt op het noordelijk halfrond vier maanden voor het griepseizoen.
Volgens de wetenschappers van het centrum voor Astmaonderzoek aan de Vanderbilt University in Tennessee hadden de herfstkindjes 30 procent meer kans op het ontwikkelen van kinderastma. Zij denken dat naast de genetische aanleg ook blootstelling aan winterse virussen astma kan veroorzaken.
Het is volgens de onderzoekers nog iets te vroeg om de geboorte van je baby te gaan plannen. Elk jaar valt het griepseizoen in een andere periode. En de onderzoekers willen eerst meer bewijs vinden voor deze herfsttheorie. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
(Bron)
Politie rukt uit voor 'bankrover' van karton

AMSTERDAM - Een belegering van een bank in de Amerikaanse staat New Jersey is afgebroken nadat de politie erachter kwam dat de persoon die zij achter het raam zagen staan, een kartonnen figuur was.
De politie rukte donderdagavond uit naar de bank in Montgomery Township nadat het alarm was afgegaan. Door de ramen van het bankgebouw, waarvoor jaloezieën waren neergelaten, nam zij minstens één persoon waar.
De omgeving werd afgesloten en drie nabijliggende apartementencomplexen werden uit voorzorg geëvacueerd.
Met megafoons en mobiele telefoons werd geprobeerd contact te leggen met wie er dan ook binnen verscholen zat. Toen er na een tijdje nog geen reactie werd gegeven, drong een arrestatieteam het gebouw binnen en ontdekte de kartonnen figuur.
Wat het alarm in de bank deed afgaan is niet bekend.
(Bron)
Veel chlamydia-infecties bij jongeren

ROTTERDAM - Van alle jongeren tot twintig jaar heeft 6,3 procent een chlamydia-infectie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGD's in Rotterdam, Amsterdam en Zuid-Limburg en Soa Aids Nederland onder 8500 seksueel actieve jongeren tussen de 16 en 29 jaar.
Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onder jongeren. Het venijnige is dat de ziekte zich in het beginstadium niet herkenbaar manifesteert met opvallende symptomen. In een later stadium kan chlamydia echter lelijke infecties veroorzaken.
In 2003 bleek uit een soortgelijk onderzoek in de grote steden dat tussen de 2 en 3 procent een chlamydia-infectie had. Maar aan dat onderzoek namen ook niet-seksueel actieve mensen mee.
De gezondheidsinstellingen hebben 57.000 jongeren uitgenodigd om deel te nemen aan de grootscheepse chlamydiatest. Van hen hebben elfduizend een testpakket aangevraagd.
Vier op de vijf jongeren stuurden ook een urinemonster terug. Opvallend is dat twee keer zoveel vrouwen als mannen aan de test meededen.
(Bron)
Ook volgende week treinvertragingen rond Amsterdam

AMSTERDAM - De overlast op het spoor rond Amsterdam houdt komende week nog aan, ook nadat de reparatiewerkzaamheden begin volgende week zijn afgerond. Het vervangende spoor moet dan nog worden ingereden. Dat laat ProRail vrijdag weten.
Toen zaterdag een kalktrein ontspoorde tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Muiderpoort, werd vijfhonderd meter rails geheel kapotgerukt. Hoe dit kon gebeuren, is niet bekend. Van de 24 wagons ontspoorden er negen.
"We hebben zelden een ongeluk gehad dat zo veel schade aan de rails veroorzaakte", zegt een ProRail-woordvoerder.
Voordat nieuwe rails kon worden aangelegd, moest eerst de 2138 ton wegende en 315 meter lange trein worden verwijderd. Van de zes rijbanen zijn er vier beschadigd.
Al het treinverkeer moet nu over de twee overgebleven sporen. Treinen tussen Amsterdam en Utrecht worden omgeleid via Hilversum.
Vrijdag kondigde de NS in advertenties in landelijke dagbladen aan dat ook volgende week nog vertragingen worden verwacht. ProRail verwacht dat het vervangende spoor begin volgende week is gelegd. Hierover hoopt het zaterdag uitsluitsel te kunnen geven.
Maar dat nieuwe spoor moet voor de veiligheid eerst worden ingereden. "Dat betekent dat de treinen daar langzamer rijden", legt de woordvoerder uit. Ook dit zorgt nog voor vertraging. Pas als alles goed is aangedrukt, rijden de treinen op volle snelheid. "Met een nieuwe auto geef je ook niet meteen vol gas", vergelijkt de zegsvrouw.
(Bron)

Zelfs de vertraging is dus vertraagd. En dan mag je nog blij zijn dat er 'alleen maar' kalk in die wagons zat.
'Fransen hebben grootste penis'

SINGEN - Fransen in opgewonden toestand hebben in Europa de langste en dikste penis. Dit heeft een Duits onderzoek vastgesteld volgens de vrijdageditie van de Bild Zeitung.
Het is een onderzoek van het Institut für Kondom-Beratung (condoomadvies) in het Zuid-Duitse Singen. Het is volgens het instituut uitgevoerd onder ruim 10.000 mannen in 25 landen van de Europese Unie.
Fransen haalden een lengte van 15,48 centimeter en een omvang of dikte van 13,63 centimeter. Dat is ruim meer dan het Europese gemiddelde van 14,27 lengte en 11,70 centimeter omtrek.
De Nederlandse penis was vrijwel gelijk aan het Europese gemiddelde met respectievelijk 14,28 en 11,35 centimeter waarmee die op de twaalfde plaats kwam. Het kleinere België kwam in deze lijst groter naar voren, een achtste plaats met 14,77 centimeter lengte en 13,19 centimeter omvang.
De lijst sluit af met Ierland en Griekenland met respectievelijk 12,78 en 12,18 centimeter lengte. Het Institut für Kondom-Beratung stelt een volkomen onafhankelijk instituut te zijn voor voorlichting aan condoomgebruikers.
(Bron)

Zijn de condoommaten ook anders per land? Dan kom je als Griek in België of als Fransman in Ierland in de problemen, lijkt me.
Australische kinderen in gifwolk na legeroefening

AMSTERDAM - In de Australische stad Brisbane zijn schoolkinderen donderdag in een wolk van giftige gassen terechtgekomen. Door een fout bij een legeroefening liepen tientallen kinderen diverse klachten op.
Soldaten van de Enoggera-kazerne waren op 250 meter afstand van twee basisscholen bezig met een traangasoefening, zo meldt ABC News. Er zouden op steenworpafstand van de scholen maar liefst twintig traangasbommen zijn ontploft.
Een leraar en drie leerlingen werden met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zij hadden keelpijn en branderige ogen. In totaal hadden 67 kinderen en leraren klachten.
Brigadier van de kazerne heeft zijn excuses aangeboden aan de mensen die hinder hebben ondervonden aan de gifwolk. "Ik kan beloven dat de klachten die mensen aan traangas overhouden niet lang aanhouden."
(Bron)
Mensenmenigte doodt winkelmedewerker

NEW YORK - Een medewerker van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is vrijdag omgekomen toen een grote mensenmenigte een winkel binnendrong en hem omverliep. Dat meldden Amerikaanse media op gezag van de politie.
De 34-jarige medewerker stond bij de ingang van een Wal-Mart in New York toen de zaak 's ochtend openging. Hij werd omvergekegeld door het wachtende winkelpubliek.
De precieze doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. Vier klanten, onder wie een zwangere vrouw, moesten met verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen.
Vrijdag is het Black Friday (zwarte vrijdag) in Amerika. Traditioneel markeert deze dag na Thanksgiving de start van het inkoopseizoen voor de feestdagen. Winkeliers stunten met enorme aanbiedingen en dat trekt miljoenen koopjesjagers.
(Bron)

Bizar.
Ik snap het nog steeds niet, van die waterschapsverkiezingen. Met de gegevens die je in moest vullen, stem je dus niet anoniem. Dat geeft wel controle (dat er alleen volwassenen stemmen en dergelijke), maar toch vind ik het dubieus. Het wordt ook allemaal gecontroleerd, en daarom krijg je nu te horen dat veel stemmen ongeldig zijn (9%), omdat mensen hun geboortedatum niet hebben vermeld of die van hun partner hebben ingevuld. Ik zie dan een stel voor me dat de post openmaakt, die biljetten later invult en opstuurt, en ja, welk biljet is dan van jou en welk van je partner? Als je dan per se die controle wilt hebben, zet dan naam en geboortedatum van de bedoelde persoon op het biljet, dan ben je die verwarring voor, en het is niets minder anoniem dan nu het geval was.

donderdag, november 27, 2008

Ferrari te water tijdens testrit

WATERHUIZEN - Een testrit met een peperdure Ferrari 348 is woensdagmiddag in het kanaal geëindigd.
Een 24-jarige man uit het Groningse Usquert maakte met de sportwagen een proefrit langs het Winschoterdiep in Waterhuizen toen hij in plaats van de rem per ongeluk het gaspedaal intrapte.
De bestuurder verloor hierop de macht over het stuur en kwam in het water terecht, zo meldde de politie donderdag.
De automobilist kon door een passerende vrachtwagenchauffeur uit het water worden gehaald. De Ferrari, die op de bodem van het kanaal lag, is door een bergingsbedrijf uit het water gevist.
(Bron)
Nederlandse vrouwen relatief ongezond

Nederlandse vrouwen zijn ongezonder dan vrouwen in andere EU-landen. In ons land sterven vrouwen vaker dan gemiddeld aan kanker en aan ziekten van de ademhalingswegen, zoals COPD.
Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Steeds meer Nederlandse vrouwen sterven aan longkanker, terwijl dit bij Nederlandse mannen juist sterk afneemt.
Voor een belangrijk deel komt dit vooral door het hoge percentage vrouwen dat in het verleden heeft gerookt. Roken is van grote invloed op sterfte aan longkanker en ademhalingsziekten.
Net als in veel andere EU-landen neemt het aantal mensen dat rookt ook in Nederland af. Toch behoort Nederland nog tot de EU-landen met het hoogste percentage rokende vrouwen.
De levensverwachting van de Nederlandse vrouwen is wel gestegen. De gemiddelde leeftijd van 82 jaar gaat nu gelijk op met het gemiddelde van de 27 EU-lidstaten. Nederlandse mannen worden gemiddeld 78 jaar en de levensverwachting in goede gezondheid is voor hen relatief hoog.
(Bron)
VS waarschuwen voor aanslag op metro in New York

WASHINGTON - De Amerikaanse overheid waarschuwt voor mogelijke aanslagen van het terroristennetwerk al-Qaeda op het openbaar vervoer in de stad New York. Dat meldden Amerikaanse media woensdag. De overheid zou beschikken over "geloofwaardige, niet bevestigde" informatie.
Volgens de federale recherche FBI wordt gesproken over zelfmoordaanslagen of aanslagen met explosieven. Het zou niet duidelijk zijn of de aanslagen al voorbereid zijn of dat er alleen sprake is van een plan. De overheid vraagt het publiek om het direct te melden als ze iets verdachts zien.
Er is nog geen sprake van een verhoogde alarmfase. Wel wordt met het oog op de feestdagen meer beveiligingspersoneel ingezet. De metro in New York vervoert dagelijks 5 miljoen mensen.
(Bron)
Onderzoekers reconstrueren SARS-virus

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatige versie van de ziekte SARS gecreëerd om aan te tonen dat het virus in 2002 is overgeslagen van vleermuizen op mensen.
De onderzoekers van Vanderbilt University en University of North Carolina hebben de reconstructie van het SARS-virus gemaakt aan de hand van het DNA van besmette vleermuizen.
Met het gereconstrueerde virus willen ze de afkomst van de ziekte aantonen en mogelijk in de toekomst vaccins ontwikkelen tegen nieuwe varianten.
Het vermoeden bestaat al langer dat de epidemie van SARS in 2002/2003 is veroorzaakt door vleermuizen. Normaal gesproken is 'vleermuizen-SARS' niet besmettelijk voor mensen, maar de eerste experimenten met het kunstmatige virus tonen aan dat een kleine mutatie al genoeg is om dat te veranderen.
Toen de onderzoekers één gen in het vleermuizenvirus aanpasten, bleek de ziektekiem opeens wel in staat om zich te verspreiden in menselijke cellen.
Dat resultaat toont volgens de wetenschappers aan dat SARS gemakkelijk kan overspringen van vleermuizen op mensen.
"Het idee was dat we het kunstmatige virus zouden gebruiken om de route te laten zien die het vleermuizenvirus heeft afgelegd om een menselijke ziekteverwekker te worden", aldus hoofdonderzoeker Mark Denison.
"Het was een grote verrassing dat zo'n kleine verandering in het virus er al toe leidde dat de ziektekiem efficiënt kon groeien in menselijke cellen."
Het onderzoek met het SARS-virus vindt plaats in streng beveiligde laboratoria. De onderzoekers willen voorlopig doorgaan met de experimenten om beter voorbereid te zijn op toekomstige epidemieën.
"Er zullen in de toekomst meer menselijke epidemieën ontstaan uit virussen van dieren", zegt Denison. "Met deze onderzoeken kunnen we meer te weten komen over de manier waarop virussen overslaan van de ene op de andere soort. Ook kunnen we straks sneller reageren op nieuwe varianten van de ziektekiemen die we bestuderen."
(Bron)
Burgemeester legt inwoner bezoekverbod op

SLOCHTEREN - Een inwoner van het Groningse Hellum mag van burgemeester Cees Verstegen van Slochteren, waar het dorp onder valt, het komende halfjaar geen bezoek meer ontvangen.
De politie gaat zijn huis in de gaten houden en bezoek, op familie en hulpverleners na, wegsturen. Verstegen besloot tot de maatregel na aanhoudende klachten uit de omgeving over overlast, zo zei hij donderdag.
Volgens de burgemeester zijn er afgelopen tijd bij de gemeente, politie en woningbouwvereniging veel meldingen binnengekomen van brandstichtingen, drugsgebruik, geluidsoverlast en vernielingen. Dit zou worden veroorzaakt door mensen die bij de man over de vloer kwamen.
Volgens de burgemeester is de man zelf niet in staat zijn bezoek te weren en is daarom tot deze maatregel besloten.
(Bron)
Bedankbriefjes schrijven maakt gelukkig

AMSTERDAM - Het regelmatig schrijven van een dankbare brief aan een bekende, maakt mensen gelukkiger, zo blijkt uit een Amerikaans experiment.
Psycholoog Steven Toepfer van Kent State University in Ohio liet tientallen proefpersonen elke twee weken een persoonlijke brief schrijven aan iemand die hun leven op een positieve manier had beïnvloed.
De deelnemers aan het experiment moesten bij het verwoorden van hun gedachten wel rekening houden met een paar regels. Ze mochten zich in de brieven alleen op een positieve manier uiten, zonder clichés te gebruiken. Ook moest er dankbaarheid spreken uit hun schrijfsels.
Na het schrijven van een brief, gaven de proefpersonen steeds op een vragenlijst aan wat hun gemoedstoestand was. Uit de resultaten bleek dat de meesten zich gedurende het experiment steeds gelukkiger gingen voelen. Ruim 75 procent van de ondervraagden gaf zelfs aan na het experiment door te zullen gaan met het schrijven van de bedankbrieven.
Volgens onderzoeker Toepfer bewijst die uitkomst dat het niet moeilijk is om eigenhandig een gevoel van geluk te creëren. "Ik zag de gemoedstoestand van de proefpersonen na elke brief verbeteren", zegt hij. "Hoe meer ze schreven, hoe beter ze zich voelden."
De psycholoog hoopt dat er door zijn onderzoek meer aandacht komt voor eenvoudige manieren waarop mensen hun gemoedstoestand kunnen verbeteren, zoals expressief schrijven.
"We hebben het in deze tijd zo veel rijker dan vorige generaties. We consumeren meer en beleven meer, en toch is een groot aantal mensen ongelukkig", aldus Toepfer. "Ik denk dat veel mensen op zoek zijn naar iets simpels dat ze kunnen doen om gelukkiger te worden."
(Bron)
Vrouw schuldig aan MySpace-zelfmoord

LOS ANGELES - Een 49-jarige vrouw is door een jury in Los Angeles schuldig bevonden aan misleiding en vernedering van een 16-jarig meisje via MySpace.
De emotioneel instabiele tiener Megan Meier pleegde uiteindelijk zelfmoord. In Amerika wordt de kwestie gezien als eerste pestzaak op internet.
Lori Drew deed zich op vriendensite MySpace voor als 16-jarige jongen en knoopte een online romance aan met Meier. Tussen het flirten door werd het meisje keer op keer ernstig vernederd, aldus de aanklager. Waarschijnlijk deed Drew dit vanwege een hoog oplopend conflict tussen haar dochter en het slachtoffer. Het laatste bericht aan Meier eindigde ze met de mededeling dat de wereld beter af zou zijn zonder het meisje.
Drew kan voor drie jaar achter slot en grendel verdwijnen. De jury achtte de zwaarste aanklacht, samenzwering, niet bewezen.
(Bron)

Nee, dit ligt niet aan internet. Het heeft alleen een wat andere vorm.
Geleidelijk verbod nertsenhouderij kost half miljard

DEN HAAG - Het in tien jaar tijd geleidelijk verbieden van nertsenfokkerijen zou Nederland 536 miljoen euro kosten. Dat staat in een rapport van het onderzoeksinstituut LEI.
De berekening speelt een rol in het debat over een wetsvoorstel om de nertsenfokkerij te verbieden.
De SP en de PvdA hebben in oktober een initief-wetsvoorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer. Christen Unie en PVV kunnen de doorslag geven. Zij staan sympathiek tegenover het verbod, maar zien ook op tegen de kosten om de nertsenhouders schadeloos te stellen.
Bij een geleidelijke afbouw van de sector, waardoor de investeringen over meerdere jaren afgeschreven kunnen worden, zijn de kosten voor de overheid minder.
CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans ziet in het rapport een reden te meer om tegen het verbod te zijn: "Een half miljard om een sector kapot te maken, gekker moet het niet worden." Het CDA denkt dat een eenzijdig verbod in ons land alleen maar zal leiden tot verplaatsing van nertsenhouderijen naar landen, waar men het minder nauw neemt met dierenwelzijn.
De afgelopen jaren bleef het aantal nertsenhouders gelijk, maar hun bedrijven groeiden enorm. De 164 fokkerijen houden samen 900.000 moedernertsen, ruim 40 procent meer dan vier jaar geleden.
De nertsjes die zij in een jaar voortbrengen zijn goed voor vijf miljoen pelzen, waarmee Nederland na Denemarken en China de grootste nertsenpelzenproducent is. Een pels kost nu 31 euro, vijf euro meer dan vier jaar geleden.
Hoe duurder een pels, hoe duurder het saneren van de bedrijven. Een gemiddeld bedrijf is ruim drie miljoen euro waard. Alle bedragen lagen een jaar geleden nog flink lager. Als nu besloten wordt de nertsenfokkerij ineens te verbieden zou het de schatkist 639 miljoen euro lichter maken.
(Bron)

Weg ermee.
Skeletten gevonden onder Vredenburg

UTRECHT - Archeologen van de gemeente Utrecht zijn bij graafwerkzaamheden op het Vredenburg gestuit op een groot aantal skeletten uit vermoedelijk de 16e eeuw.
Tot nu toe werden resten van achttien mensen gevonden, maar de archeologen vermoeden dat er in de klei nog meer beenderen naar boven zullen komen.
De overblijfselen zijn gevonden op een plek waar enkele eeuwen terug de slotgracht van kasteel Vredenburg was. Bij het dempen ervan zijn destijds veel zand, klei en brokstukken van het kasteel gebruikt.
Tijdens die werkzaamheden, zo vermoeden de archeologen, is de kuil gegraven waarin de botten op een hoop zijn gegooid. Ze komen uit een ander grafveld dat ergens op of rond het kasteel moet hebben gelegen.
De beenderen zijn grotendeels van mensen die ouder dan vijftig jaar zijn geworden. Dat is voor die periode behoorlijk oud en bevestigt de theorie dat het waarschijnlijk om kloosterlingen gaat. Die behoorden tot de categorieën mensen die door hun levenswijze of rijkdom ouder werden dan de gewone man in de straat.
(Bron)
Meer aanhoudingen in loverboyzaak

AMSTERDAM - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar loverboys waarbij eerder deze maand al drie mannen werden gepakt. Dat meldde een politiewoordvoerder donderdag.
De twee maken deel uit van een groep mannen, merendeels van Turkse afkomst, die de politie verdenkt van vrouwenhandel. De mannen zouden de afgelopen jaren tientallen vrouwen via internet hebben geronseld voor de prostitutie.
Ze gebruikten geen grof geweld, maar maakten de vrouwen afhankelijk en zetten ze psychisch onder druk. De vrouwen werden veelal benaderd via websites als Hyves en Partyflock.
De eerste nieuwe verdachte, een 42-jarige man, werd vorige week donderdag op Schiphol gepakt vlak voor hij in een vliegtuig naar Turkije wilde stappen.
Volgens de politie werkte deze man als chauffeur voor de loverboys; hij zou de prostituees hebben opgehaald en naar hun werkadressen hebben gebracht.
Ook zou hij geld hebben witgewassen. Bij zijn aanhouding had de man een behoorlijke hoeveelheid geld in zijn onderbroek verstopt.
De tweede arrestant is een 37-jarige man. Hij werd woensdag in Den Haag aangehouden. Net als de drie mannen die enkele weken geleden al werden gepakt zou hij via internet op zoek zijn geweest naar jonge vrouwen om hen in de prostitutie te laten werken. Hij opereerde op internet onder de profielnamen Nino en Gilette, aldus de politie.
Onder de drie mannen die eerder werden gepakt waren twee broers uit Den Haag en een man uit Nootdorp. De groep zette de vrouwen aan het werk in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht.
Alle verdachten zitten nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
(Bron)
Rellen met Ajax-hooligans in Hamburg

HAMBURG - Voorafgaand aan het UEFA Cup-duel tussen HSV en Ajax is het donderdag in Hamburg tot ongeregeldheden gekomen tussen politie en Nederlandse fans. Dat bevestigde een politiewoordvoerder.
Ongeveer 450 Ajax-fans blokkeerden donderdagmiddag de Reeperbahn en leverden strijd met de toegesnelde politie. Daarbij sneuvelden onder meer enkele ruiten van een hotel. Veertig relschoppers werden opgepakt. De Reeperbahn moest enige tijd voor alle verkeer worden afgesloten.
Een groep van dertig tot veertig Ajax-supporters had woensdagavond al amok gemaakt in een Hamburgs café. Tientallen glazen en meubilair werden vernield. De politie van de Duitse stad hield dertien relschoppers aan, van wie alleen de hoofdverdachte donderdag nog vastzat. De man heeft enkele stadionverboden achter zijn naam.
De politie van Hamburg heeft voor de wedstrijd achthonderd agenten op de been in de Nordbank Arena. Dat is twee keer zoveel als bij een normale wedstrijd in de Bundesliga. Van Ajax-zijde hebben drieduizend fans een toegangskaart, maar honderden supporters zonder kaartje zijn ook afgereisd naar Hamburg.
(Bron)
Iraanse man veroordeeld tot blindheid

TEHERAN - Een Iraanse man gaat ondervinden dat 'oog om oog, tand om tand' nog een springlevend begrip is in zijn land. Een rechtbank veroordeelde de 27-jarige tot blindheid omdat hij een vrouw dezelfde handicap bezorgde door een zure stof in haar ogen te gooien. De Iraniër deed dat nadat Ameneh Bahrami hem had afgewezen als huwelijkskandidaat.
Dat meldden media in Iran donderdag. De man krijgt hetzelfde zuur in zijn ogen, als het vonnis van de rechtbank in Teheran wordt uitgevoerd. Het is nog onduidelijk of de man in hoger beroep gaat tegen het vonnis.
Hij heeft bekend dat hij vier jaar geleden het zuur in het gezicht van Bahrami heeft gegooid. Het slachtoffer is de afgelopen jaren behandeld door specialisten in Spanje, maar zonder succes.
Ze is blind en kampt met nog een aantal andere verwondingen die ze opliep toen ze werd aangevallen.
(Bron)
Massagraven gevonden in Congo

AMSTERDAM - In het oosten van Congo zijn zaterdag twee massagraven met in totaal zo'n tweeduizend lijken gevonden. Het stuk land waar de graven werden aangetroffen behoorde ooit tot een lid van de door Rwanda gesteunde rebellenbeweging RCD. Dat heeft minister van justitie Luzolo Bambi woensdag gezegd.
De RCD controleerde in het verleden een groot deel van oostelijk Congo, maar werd in 2003 een politieke partij. Veel leiders van de beweging traden daarop toe tot de regering.
De nieuwe eigenaar van het land ontdekte de graven toen hij een kuil groef voor een septische put.
De ontdekking komt op een moment dat het oosten van Congo wederom op de rand van oorlog staat, met een andere rebellenbeweging die tegen het regeringsleger strijdt.
(Bron)
Man vermoord na bemiddelen bij ruzie

AMSTERDAM - Een 24-jarige man uit Utrecht is woensdagnacht doodgestoken op universiteitsterrein De Uithof in zijn woonplaats. De man werd neergestoken toen hij bemiddelde bij een ruzie, meldt de politie donderdag.
De verdachte ging er in zijn auto vandoor, maar werd later in de nacht in Rotterdam opgepakt.
Rond 01.00 uur kreeg de politie de melding dat iemand ernstig gewond was geraakt bij een steekpartij in een woning aan het Salamancapad. Ter plaatse vonden agenten het slachtoffer. De man had meerdere steekwonden en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Het slachtoffer zou zijn gevraagd te bemiddelen bij een ruzie tussen een man en een vrouw. De vrouw was bij die ruzie mishandeld. Toen het slachtoffer met de dader in gesprek ging, werd hij door de 23-jarige verdachte uit Utrecht neergestoken.
(Bron)
Rotterdamse oud-wethouder leeft als zwerver

ROTTERDAM - De Rotterdamse oud-wethouder Rabella de Faria heeft het afgelopen jaar lange tijd een zwervend bestaan geleid. Haar situatie was zo penibel, dat de voormalige bewindsvrouw van Leefbaar Rotterdam zich heeft gemeld bij de nachtopvang.
Gemeenteraadslid Dries Mosch heeft donderdagochtend een bericht daarover in dagblad Metro bevestigd. De Faria (48) was tussen 2002 en 2004 wethouder Veiligheid en Volksgezondheid.
In 2001 werd ze als directeur-eigenaar van luchtvaartbedrijf Faravia uitgeroepen tot zwarte zakenvrouw van het jaar. Een jaar later gaf ze haar positie op voor een politieke carrière bij Leefbaar Rotterdam.
Nadat De Faria moest aftreden als wethouder kon ze geen werk meer vinden. Een uitkering werd haar geweigerd omdat ze een koophuis bezat. Een belastingschuld leidde tot haar persoonlijk faillissement en haar huis raakte zij kwijt na de scheiding van haar man.
De gemeente heeft inmiddels laten weten dat de sociale dienst de oud-wethouder helpt met het vinden van een nieuwe baan. Ze woont voorlopig in het Woonhotel, die tijdelijke huisvesting biedt aan mensen die geen eigen huisvesting hebben.
(Bron)
Humberto Tan gaat als vluchteling leven

AMSTERDAM - Humberto Tan ondervindt deze week aan den lijve hoe het is om als vluchteling door het leven te gaan. De presentator moet het een aantal dagen zien te stellen met slechts een basaal overlevingspakket, dat is samengesteld door het Rode Kruis. Met de actie hoopt het Rode Kruis aandacht te vragen voor de vluchtelingenhulp.
De 43-jarige Tan, die ambassadeur is van het Rode Kruis, moet het de komende dagen doen met onder meer een kilo bonen, een liter olie, een kilo suiker, een kilo zout en zeven gram gist.
Daarnaast krijgt de sportpresentator een keukenset, een matje en een deken om op te slapen en een jerrycan water per dag.
"Hij is vandaag begonnen, maar hij heeft het voedselpakket nog niet aangeraakt", vertelt Katherine Knowles van het Rode Kruis. "Hij heeft buikgriep, maar dat voegt alleen nog maar iets extra's toe aan de ervaring. Hij kan zich nu alleen maar nog meer inleven in de situatie van de vluchtelingen."
Het Rode Kruis gaat er niet actief op toezien dat Tan slechts van het overlevingspakket gebruikmaakt. "Hij is zelf in Congo geweest, waar duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke toestanden moeten overleven", vertelt Knowles. "We hebben dus niet het gevoel dat we hem moeten gaan controleren."
Tan leeft nog tot en met woensdag op het overlevingspakket van het Rode Kruis.
(Bron)
Haagse lokwoning binnen uur doelwit inbraak

DEN HAAG - De eerste keer dat de politie in Den Haag een lokwoning gebruikte om woninginbraken te bestrijden, leverde gelijk succes op.
Binnen een uur werd er al ingebroken in de woning in de Schilderswijk, zo liet de politie donderdag weten.
De politie leverde de woning met camera's eind september op. Binnen een uur ging het alarm af. Uit de woning werden onder meer mobiele telefoons en kleingeld gestolen. Camerabeelden lieten zien dat er zes inbrekers betrokken waren bij de inbraak.
De politie heeft vijf Hagenaars van 16 en 17 jaar aangehouden. Vier van hen kwam de politie begin november op het spoor. De vijfde verdachte zat al vast voor een andere woninginbraak. De politie is nog op zoek naar de zesde verdachte.
In Eindhoven heeft de poltie in de nacht van woensdag op donderdag zes mannen aangehouden nadat ze op een parkeerterrein langs de A58 bij Tilburg een lokvrachtwagen hadden opengesneden. Dat meldde de politie donderdag.
Na het opensnijden van de doeken probeerden ze te vluchten. De politie kon de zes aanhouden. Het bestelbusje dat ze bij zich hadden, stond op naam van een bekende ladingdief die al drie keer daarvoor was aangehouden. Met de lokvrachtauto zijn in een jaar veertig verdachten aangehouden.
(Bron)

woensdag, november 26, 2008

Steeds minder schuldsaneringen

DEN HAAG - Het aantal mensen dat in de schuldsanering terechtkomt is de eerste drie kwartalen van dit jaar sterk afgenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De oorzaak ligt vooral in de veranderingen in de toelatingsregels. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Tot eind september zijn in 2008 7100 mensen via een uitspraak van de rechter in een schuldsanering terechtgekomen. Dat is 37 procent minder dan vorig jaar.
Gezien per provincie steeg alleen in Limburg, Friesland en Flevoland het aantal gevallen. In de rest van het land liep het aantal terug, waarbij het in Utrecht en Groningen halveerde.
(Bron)

Veranderingen in de toelatingsregels. Dus minder saneringen zegt niets over minder armoede - het zou zelfs kunnen dat het moeilijker is om in de sanering terecht te komen, dus dat er méér problemen zijn.
'Afkomst in verwijsindex risicojongeren'

DEN HAAG - De afkomst van jongeren kan worden vastgelegd in de verwijsindex voor risicojongeren waar minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan werkt.
Dat stelden regeringspartijen CDA en PvdA woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer over het elektronisch kinddossier (EKD).
De partijen doelden op de databank waarin gegevens van Antilliaanse jongeren komen te staan, de zogeheten verwijsindex Antillianen. Of deze er komt, is nog onzeker. Het systeem van Rouvoet is volgens PvdA en CDA een alternatief.
De verwijsindex risicojongeren is een digitaal systeem dat een waarschuwing geeft als minstens twee hulpverleners aangeven dat er een probleem is met een jongere.
De kruistocht die de VVD naar eigen zeggen voert tegen het EKD heeft woensdag tot grote ergernis geleid in de Tweede Kamer.
De PvdA sprak van bangmakerij en het CDA noemde het optreden van VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming respectloos.
De VVD'er had schande gesproken van een lijst met onder meer geslachtskenmerken waarmee een jeugdarts de ontwikkeling van een kind in kaart kan brengen.
Zo zouden van alle Nederlandse kinderen in een elektronisch kinddossier allerlei zaken komen te staan die verder niemand wat aangaan.
Alleen D66 viel Dezentjé-Hamming bij. De rest van de Kamer maakte haar duidelijk dat de gewraakte lijst al meer dan veertig jaar in zwang is bij consultatiebureaus.
Minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin wees erop dat het slechts gaat om een lijst met controlepunten en niet om een vragenlijst die een arts voor ieder kind invult. De Kamer steunde hem in zijn standpunt dat de politiek de samenstelling van deze lijst het beste aan artsen kan overlaten.
CU-Kamerlid Joël Voordewind sprak van platte stemmingmakerij en spookbeelden die VVD en D66 opriepen. De drempel voor ouders om hun kind te laten onderzoeken zou er alleen maar hoger door worden.
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk noemde de opstelling van de VVD een schaamlap om niet te hoeven praten over zaken die er echt toe doen. Ze verwees daarmee naar het voorbeeld van registratie van schaamhaar waarmee Dezentjé Hamming haar standpunt kracht probeerde bij te zetten.
Met de vraag van Dezentjé Hamming aan Rouvoet hoe hij het zou vinden dat dit nog steeds in zijn dossier zou staan, bereikte de irritatie in de Kamer een hoogtepunt.
Sterk bestempelde de opmerkingen van haar VVD-collega als respectloos en bestempelde haar als een leerling die slecht had geluisterd naar een college over de jeugdgezondheidszorg.
(Bron)
Steeds meer vrouwen werken

VOORBURG - Het aantal werkende vrouwen is in de afgelopen tien jaar fors gestegen. In 2007 werkte 61 procent van de vrouwen minimaal 12 uur in de week, of zocht actief naar een baan. In 1997 lag dat percentage nog op 52.
Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de meer traditionele gemeenten als Oldebroek en Urk is het aantal vrouwen met een baan laag, respectievelijk 39 en 40 procent. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag werken daarentegen relatief veel vrouwen.
Volgens het CBS bleef de arbeidsparticipatie van mannen tussen de 15 en 65 jaar in de periode 1997 tot en met 2007 stabiel, rond de 78 procent. In de vier grote steden ligt dat cijfer lager dan het landelijk gemiddelde.
(Bron)
'Zieken missen vaak compensatie eigen risico'

UTRECHT - Veel chronische zieken en gehandicapten lopen nu ten onrechte de compensatie voor het eigen risico in de zorgverzekering mis. Dat stelt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).
Bij een meldpunt van de raad kwamen de afgelopen drie weken 1500 meldingen binnen.
Bijna twee miljoen mensen die langdurig medicijnen gebruiken of langer dan een half jaar in een tehuis zitten, kunnen 47 euro terugkrijgen van het eigen risico van 150 euro.
Volgens de CG-Raad vallen veel mensen nu buiten de boot omdat hun medicijnen niet worden geregistreerd, hun ziekte niet op de vergoedingslijst voorkomt of omdat ze pas volgend jaar voor het eerst voor compensatie in aanmerking komen.
Donderdag praat de Tweede Kamer over de zorgverzekeringswet.
(Bron)
'André Kuipers uiterlijk in 2011 de ruimte in'

DEN HAAG - André Kuipers moet uiterlijk 2011 weer een ruimtevlucht maken. Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag tijdens een conferentie van ruimtevaartministers in Den Haag bepleit.
Om haar pleidooi te ondersteunen geeft Van der Hoeven "enige miljoenen euro's" extra uit aan verdere ontwikkeling van het internationale ruimtestation ISS.
Kuipers was in 2004 de eerste Nederlander aan boord van het zwevende ruimtelaboratorium. Die missie duurde tien dagen. Als Kuipers opnieuw wordt gelanceerd, is het de bedoeling dat hij zes maanden in de ruimte verblijft.
De bemande ruimtevaart stimuleert de aandacht voor techniek, meent de minister. Die aandacht is nodig omdat er een tekort is aan ingenieurs en andere technici. Dat tekort zal de komende jaren toenemen.
Van der Hoeven kon niet aangeven of Kuipers' eerste vlucht de belangstelling voor werk in technische vakken had aangewakkerd. Wel was de ruimtevlucht voor een aantal scholen aanleiding extra aandacht te besteden aan wetenschap en techniek.
Vorige week werd bekend dat de Belgische astronaut Frank De Winne de eerste gezagvoerder van ISS wordt uit een van de landen ESA, het Europese Ruimtevaart Agentschap.
Dat was voorheen altijd een Rus of en Amerikaan. Volgend jaar krijgt het ISS voor het eerst in de geschiedenis een zeskoppige bemanning. Nu verblijven er standaard drie astronauten aan boord.
(Bron)
Tilburg eist miljoenen terug van Essent

TILBURG - Tilburg wil dat Essent 10.000 inwoners compenseert voor jarenlang te veel betaalde aansluitkosten voor de stadsverwarming.
Het gaat per huishouden om enkele honderden euro's. In totaal heeft Essent in Tilburg tussen 12 en 18 miljoen euro ten onrechte geïncasseerd, becijferde wethouder Paul Huijgen.
Bij het begin van de stadsverwarming in de jaren zestig is afgesproken dat gebruikers dertig jaar lang meebetalen aan de investeringen.
Uit signalen van de inwoners blijkt dat zij via hun huur nog steeds 15 euro per maand betalen voor de aansluitkosten.
Huijgen wil met Essent om tafel om te zorgen dat het te veel betaalde bedrag met terugwerkende kracht wordt teruggegeven aan de klanten en niet meer in rekening wordt gebracht, laat hij in een verklaring weten.
(Bron)
TT 115 Zalm krijgt 5x zo veel als premier

Gerrit Zalm krijgt als nieuwe topman van de bankcombinatie Fortis en ABN Amro een jaarsalaris van 750.000 euro. Daarnaast krijgt de VVD'er een bonus. De hoogte daarvan hangt af van de winst die wordt gemaakt bij de verkoop van de nieuwe bank.
De SP vindt de beloning onacceptabel. Volgens fractievoorzitter Kant geeft minister Bos hiermee niet het goede voorbeeld. Als directeur van een genationaliseerde bank gaat Zalm vijf keer meer verdienen dan de premier.
Zalm begint in maart met zijn nieuwe baan. Hij is nu nog financieel directeur bij de DSB Bank.

Wat verdient ie nu?
Mogelijk stakingen bij Albert Heijn

UTRECHT - FNV Bondgenoten dreigt met acties bij de distributiecentra van Albert Heijn (AH) als het bedrijf niet ingaat op eisen voor een betere cao voor de werknemers.
De vakbond geeft AH de tijd tot vrijdag 16.00 uur. Als de supermarktketen het ultimatum negeert, dan beginnen volgende week stakingen.
Delen van het land krijgen dan te maken met lege Albert Heijns, aldus FNV Bondgenoten.
Bestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten: "Ik zou het heel vervelend vinden om zo vlak voor Sinterklaas in een Albert Heijn met lege schappen te staan. Ik kan me niet voorstellen dat AH dat z'n klant wil aandoen. En dat hoeft ook niet: ze kunnen met ons een goede cao afsluiten."
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers bij de distributiecentra liepen vorige week vast.
De vakbond wil dat Albert Heijn de voorstellen om het ouderenbeleid 'uit te kleden' van tafel haalt. Ook wil de bond praten over werkdruk, veiligheid en de beloning van jongere werknemers.
Albert Heijn wil een aantal regelingen voor oudere werknemers volgens de bond drastisch uitkleden. Zo moet de leeftijd dat werknemers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien, omhoog van 50 naar 55 jaar.
Makkinje: "Die maatregelen zijn niet voor niets ooit ingevoerd. Werken bij een distributiecentrum is vreselijk zwaar. Die jongens lopen elke dag een paar ton op en neer te sjouwen. Als je wilt dat ze een beetje gezond hun pensioen halen, moet je daar maatregelen voor afspreken. Levensfasebewust personeelsbeleid, noemen we dat".
Verder rijst volgens FNV Bondgenoten de werkdruk de pan uit en neemt de veiligheid af. "Laten we het daar eens over hebben."
Ook wil de bond dat de jeugdschalen worden geschrapt. "Geen jongere wil meer in een distributiecentrum werken, omdat het zwaar werk is en slecht betaalt. Door ze volwassen te belonen, maak je een baan wat aantrekkelijker."
Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het land die in totaal zo'n achthonderd supermarkten bevoorraden. Bij de distributiecentra werken 3300 mensen in vaste dienst en 1500 uitzendkrachten.
(Bron)
Oregano bestrijdt de ziekenhuisbacterie MRSA

De essentiële olie van een oreganosoort die op het Himalyagebergte groeit, blijkt sterke antibacteriële eigenschappen te hebben. Sterker nog, het kan zelfs de superbacterie MRSA doden.
Wanneer deze olie in handzeep en schoonmaakmiddelen verwerkt kan worden, zou dit ziekenhuizen helpen om van deze MRSA bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) af te komen. De ontdekking werd gedaan door Britse onderzoekers in samenwerking met lokale bedrijven in de Himalaya en een onafhankelijke organisatie in India die medicinale kruiden probeert te behouden.
Volgens de onderzoekers kan de olie de bacterie doden bij een verdunning van 1 op 1000. Deze werking blijft, ook in kokend water. De olie zou dus ook verwerkt kunnen worden in waspoeder.
Lokale bewoners van de Himalaya zien deze oregano als onkruid. De teams zetten het Himalayan Oregano project op waarbij de bewoners in hun onderhoud kunnen voorzien en tegelijkertijd Britse ziekenhuizen een mogelijkheid geven om op een milieuvriendelijke manier de ziekenhuisbacterie te bestrijden.
(Bron)
Statenlid Limburg stapt op om e-mailaffaire

AMSTERDAM - Het Limburgse Statenlid Pierre Diederen stapt uit de fractie van de SP. Aanleiding is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar een 'e-mailaffaire', waarbij de SP'er e-mails bleek te ontvangen die voor zijn CDA-collega's bestemd waren.
Dat kwam door een menselijke fout bij de afdeling automatisering van de provincie. Diederen zei eerder dat het om ongeveer twaalf e-mails ging, maar volgens een onderzoek van Ernst & Young heeft de SP'er gedurende enkele maanden zeker 148 e-mails ontvangen en gelezen die niet voor hem bestemd waren, al kon hij dat volgens het rapport niet in alle gevallen weten.
De SP heeft Diederen naar aanleiding van die conclusie gevraagd uit de fractie te stappen. Volgens de partij had het Statenlid de fout eerder moeten melden. Diederen geeft aan dat verzoek gehoor, maar weet nog niet of hij zijn zetel opgeeft. Mogelijk gaat Diederen als eenmansfractie verder, zo melden lokale media.
(Bron)
'Oorzaak financiële crisis blijft onduidelijk'

DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is niet tevreden over de uitleg van bankiers over de financiële crisis.
"Ik ben niet echt bevredigd. Ik weet nog steeds niet waar de oorzaak van de crisis ligt", aldus Pechtold tijdens de hoorzitting over de crisis in de Tweede Kamer.
Bestuursvoorzitters van alle Nederlandse banken werden in de Den Haag aan de tand gevoeld door de politieke partijen.
"Ik zoek geen schuldige, maar wel het lek", stelde de D66-leider. "Het zit blijkbaar niet bij de banken, toezichthouders of bij de overheid. Maar ik vind het moeilijk aan te nemen dat het om een collectieve gekte gaat."
SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang bleef met een "ongemakkelijk gevoel" zitten na de tekst en uitleg van de bankiers.
"Als je de bankiers beluistert, hebben ze zelf geen fouten gemaakt. Ze komen nu met waarschuwende woorden, maar dat hadden ze moeten doen voordat de kredietcrisis uitbrak. Ze hebben hun maatschappelijke taak veronachtzaamd, dat is duidelijk. Maar daar heb ik ze niet over gehoord."
Irrgang vindt dat de macht van de aandeelhouders ingeperkt moet worden. "Het terugdringen daarvan maakt banken stabieler."
Voor PvdA-Kamerlid Paul Tang is duidelijk geworden dat bankieren zich slecht verhoudt tot het Angelsaksische aandeelhoudersmodel.
"Dat is flink onder vuur komen te liggen. Dat bankieren een nutsfunctie heeft, is een belangrijke les. We moeten die functie duidelijker in beeld brengen en zaken niet meer alleen overlaten aan commerciële partijen."
Bij bedrijven met een Angelsaksische bestuursmodel staan de aandeelhouders centraal. Het zogenoemde Rijnlandse model heeft meer oog voor de andere belanghebbenden, zoals de klanten en het personeel.
Pechtold vraagt zich af of het Rijnlandse model wel een keuze is. "Het Angelsaksische model is bepalend. We kunnen geen schotten tussen landen zetten. Er is geen bank die niet internationaal opereert."
(Bron)

Economie is geen exacte wetenschap.
Dierentuin vergist zich in geslacht ijsbeer

TOKIO - Een dierentuin in het noorden van Japan dacht dat zij in juni een mannelijke ijsbeer succesvol aan een vrouwtje gekoppeld had.
De nieuwe telg liet maar op zich wachten, omdat de dierentuin zich in het geslacht van een van de ijsberen had vergist.
Het vierjarige 'mannetje' Tsuyoshi blijkt een vrouwtje te zijn. Dat meldde een verzorger van de dierentuin in de stad Kushiro woensdag.
Na twee DNA-tests en lichamelijk onderzoek bleek Tsuyoshi geen mannetje, maar een vrouwtje te zijn. Een broertje van Tsuyoshi uit een andere dierentuin blijkt ook een vrouwelijke ijsbeer te zijn. Het komt wel vaker voor dat het geslacht van ijsberen verkeerd wordt ingeschat. Vanwege de lange haren is het moeilijk om het geslacht van jonge ijsberen vast te stellen.
(Bron)

Dan zou je zeggen: doe sowieso een DNA-test.
Autisten hebben vaak kleine lichamelijke afwijkingen

Kleine lichamelijke afwijkingen en het optreden van autisme gaan vaak samen. Tot die conclusie komt psychiater Heval Ozgen van het UMC Utrecht.
Volgens de onderzoekster komen afwijkingen als een niet helemaal rechte pink, tenen die iets te ver uit elkaar staan, vergroeide oorlobjes en een hoger verhemelte vaker voor bij patiënten met autisme dan bij gezonde mensen.
Het voorkomen van één of enkele van deze afwijkingen zegt niks, maar vanaf een ophoping van vier of meer bestaat een sterk verband met autisme.
Het verband met de lichamelijke afwijkingen kan van pas komen bij het zoeken naar autismegenen. Tot nu toe zijn er nog weinig genen opgespoord. De onderzoekster denkt dat met behulp van haar onderzoek autisme beter is in te delen in subgroepen, waardoor het zoeken naar genen beter gaat.
Autisme is een ernstige ontwikkelingsstoornis. De patiënten hebben problemen op psychisch, sociaal en motorisch gebied. Zij kunnen zich moeilijk verplaatsen in de belevingswereld van anderen.
(Bron)
Pompbediende bespuit overvallers met blauwe verf

HAARLEM - De politie in Haarlem is op zoek naar twee overvallers, die zijn bespoten met blauwe verf. Het duo probeerde dinsdagavond een tankstation in de Noord-Hollandse hoofdstad te overvallen.
Een pompbediende liet zich echter niet intimideren, maar spoot blauwe verf in hun richting. Een van de twee heeft waarschijnlijk verf in zijn gezicht gekregen.
Volgens de politie is de verf niet afwasbaar en zal hij van de huid van de overvaller moeten afslijten. De twee kregen in ieder geval verf op hun donkere kleding en hoofddeksel.
Ze hadden zich vermomd om herkenning te voorkomen. De politie denkt dat ze ongeveer zeventien jaar oud zijn.
(Bron)

Ziet u smurfen lopen, bel 112!
TT 106 Lakse Belgische strooiers bekeurd

De Belgische politie heeft tegen de strooidiensten van de Vlaamse stad Geel proces-verbaal opgemaakt omdat er in de nacht van zondag op maandag geen strooiwagens kwamen opdagen. De politie deed naar eigen zeggen acht keer een oproep omdat er ijzel op komst was.
Uiteindelijk kwam er volgens de politie om 7 uur 's ochtends een strooiwagen, maar toen was het kwaad al geschied. Op de snelweg bij Geel waren door de gladheid al negen ongelukken gebeurd.
De politie heeft het over "schuldig verzuim". De strooidiensten van Geel houden het daarentegen op een fout in de communicatie.
Kamervragen over meldingen spookrijdster

ARNHEM - Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) gaat opheldering vragen over de bereikbaarheid van het landelijke noodnummer 112.
Zij doet dat, omdat maandagavond minstens twee automobilisten minutenlang een bandje te horen kregen, toen zij wilden melden dat er een spookrijder op de snelweg A50 reed.
Dat heeft Kuiken dinsdag tegen Omroep Gelderland gezegd. Bij de regionale omroep meldden zich twee bestuurders, die naar hun mening erg lang moesten wachten op contact met 112.
De spookrijdster, een 26-jarige vrouw uit Brummen, klapte uiteindelijk frontaal op een tegemoetkomende bestelbus en kwam daarbij om het leven. De andere bestuurder bleef volgens de politie ongedeerd.
De Brummense heeft volgens de politie kilometers ter hoogte van Loenen in de richting Arnhem kilometers lang tegen het verkeer ingereden over de snelweg.
Ze botste tegen een personenauto, maar dat bleef bij materiële schade. Enkele kilometers verderop reed de vrouw tegen het bestelbusje.
Kuiken wil van de verantwoordelijke ministers weten of 112 structureel slecht bereikbaar is in de avond- en nachtelijke uren of dat het maandagavond om een incident ging.
Het KLPD heeft al laten weten dat er maandagavond veel meldingen tegelijk binnenkwamen, onder meer over de spookrijdster.
(Bron)
Meeste verpleeghuizen te warm

AMSTERDAM - In ruim zestig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen staat de verwarming zo hoog dat bewoners er last van hebben. Hetzelfde probleem speelt in scholen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken SenterNovem.
Aan het onderzoek namen ongeveer duizend bedrijven en instellingen in onder meer het onderwijs, winkels, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen deel. Het onderzoek richt zich op het energieverbruik van utiliteitsgebouwen, maar gaat ook in op het binnenklimaat in deze panden.
Van de deelnemers geeft zowel in het onderwijs als in de verpleeg- en verzorgingshuizen 61 procent aan dat in grote of behoorlijke mate een te hoge temperatuur voorkomt in het gebouw. De temperatuur in zorginstellingen mag de 25,5 graden Celsius niet overstijgen.
Het onderzoek wijst uit dat veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen en 36 procent van de onderwijsinstellingen in grote of behoorlijke mate kampt met droge lucht.
Stof is in het onderwijs bij 36 procent en in winkels bij 19 procent een probleem. Een gebrekkige of geen zonwering, het ontbreken van airconditioning in het gebouw, de ouderdom van het gebouw, de hoge of lage buitentemperatuur, een plat dak en te veel mensen in het gebouw zijn meestal de oorzaak. Ook het ventilatiesysteem zorgt geregeld voor de problemen.
(Bron)

Mijn middelbare school was een drama op klimaatgebied. We zaten in barakken, die in de zomer smoorheet werden. In de winter trok de koude lucht onder de vloer door en stonden de kacheltjes op z'n hoogst: wie ernaast zat had koude voeten en bloedhete benen. Degenen die verderop in de klas zaten, hadden koude voeten, de rest was wel redelijk lauwwarm, en iedereen had het benauwd van de muffe lucht. Helemaal feest was het als het regende: al die natte jassen aan het dampen in de gang :-(
Slechte baas vergroot kans op hartklachten

LONDEN - Bazen die zich onverschillig gedragen en slecht leiding geven kunnen het risico op hartklachten voor hun werknemers vergroten. Dat meldde de BBC dinsdag.
Wetenschappers van onder meer de universiteit in Stockholm hebben de conditie van het hart van 3000 werkende mannen uit de regio van Stockholm onderzocht. De onderzoekers stellen dat de kans op een serieus hartprobleem met 25 procent toeneemt voor personeel van slecht functionerende managers.
Voor personeelsleden die vier jaar of langer voor een slecht functionerende leidinggevende werken neemt de kans op ernstige hartklachten met 64 procent toe.
Cathy Ross, verpleegster bij de Britse Hart Stichting, bevestigt de resultaten van het onderzoek. Volgens Ross houden werknemers die zich ondergewaardeerd voelen er vaker ongezonde gewoonten op na als roken en ongezond eten.
De wetenschappers stellen dat het gedrag van managers meegewogen moet worden in de strijd tegen hart- en vaatziekten onder werknemers.
(Bron)
TT 135 In een café bij Zeist wekken gasten zelf stroom op. De draaideur van het natuurcafé in de vroegere restauratie van het NS-station Driebergen-Zeist maakt elektriciteit als iemand naar binnen komt. Volgens het café is dat uniek in de wereld. Een keer draaien is genoeg voor het zetten van een kop koffie.

Mooi idee. Moet je een keer extra binnenkomen als je twee bakken koffie wilt? ;-)
Steeds vaker post-huwelijkse depressies

Wittebroodsweken? Vergeet het maar. Volgens Amerikaanse psychologen hebben steeds meer mensen last van een depressie na hun trouwerij.
Volgens Amerikaanse therapeuten hebben de meeste mensen last van een kleine teleurstelling na de grote dag. Maar zo'n 5 tot 10 procent heeft zoveel last van spijt, verdriet of frustratie dat ze professionele hulp inschakelen.
Verschillende psychologen lieten voor Time.com hun licht op dit onderwerp schijnen. De redenen dat mensen in een dip raken na hun huwelijk zijn volgens hen talrijk. Koppels hebben een vals idee van het huwelijksgeluk. Wanneer je al samenwoont is het onwaarschijnlijk dat je relatie verandert, alleen door het afleggen van een gelofte. Ze denken dat ze geen ruzie horen te maken en dat hun partner hen automatisch gelukkig zal maken.
Ook het opgeven van de eigen identiteit kan problemen geven. Niet iedereen is klaar om 'wij' in plaats van 'mij' te worden. Bovendien werkt de natuur niet mee. In het begin van de relatie maakt het lichaam volop hormonen aan voor een goed humeur. Maar tijdens een langere relatie daalt dit gehalte aan dopamine en oxytocine aanzienlijk.
Gelukkig zijn er ook oplossingen. Volgens de psychologen moeten de kersverse koppels zich vooraf bedenken waarom deze persoon de juiste voor hen is. En dat de slechte eigenschappen niet zullen verdwijnen door een ja-woord. Bruiden die volop bezig zijn geweest met de voorbereiding moeten hun bruidsbladen weggooien en verder gaan met het plannen van de rest van hun leven.
(Bron)

Je bent ook niet slim als je verwacht dat je jaren achtereen zonder er iets voor te doen stralend gelukkig blijft. Net als verliefdheid, dat gaat over en verandert in liefde (als het goed is), waarbij de verliefdheid nog wel zeer regelmatig opflakkert. En de irritatie ook, dat is onvermijdelijk.
Als kind wist ik al zeker dat ik nóóit wilde trouwen, of als het dan toch moest, zo laat mogelijk in m'n leven. Want je huwelijksdag zou de mooiste dag van je leven zijn zei men, en ik ben zo'n type dat het leukst en het lekkerst altijd graag voor het laatst bewaart. Dus als het daarna alleen maar minder kon worden, dan maar zo laat mogelijk.
Waarbij ik eerlijk gezegd ook nog steeds niet zie wat 'het huwelijk' toevoegt aan een relatie. Ex en ik hebben het bijna 20 jaar volgehouden, ongetrouwd, maar mensen vonden dat regelmatig heel vreemd. Ik heb zelfs weleens een soort 'zie je wel'-reactie gehad, zo van 'jullie waren niet getrouwd, dus het was niet serieus genoeg'. Wat natuurlijk klopt, een huwelijk is wèl een garantie dat je nooit uit elkaar zult gaan, kent u gescheiden mensen, nee toch? ;-)
VVD valt over schaamhaarregistratie

AMSTERDAM - In het Elektronisch Kinddossier wordt de schaamhaargroei bij kinderen meegenomen. De VVD noemt dit onderdeel 'krankzinnig'.
In De Telegraaf reageert VVD'er Dezentjé op de opmerkelijke categorie in het dossier. "Waarom moeten we dit weten?", zegt het Kamerlid over het opvallende onderdeel in de Basisdataset.
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin werd om antwoord gevraagd. "Professionals hebben de lijst ontwikkeld. Het hoeft alleen onderzocht te worden als het relevant is."
In de Basisdataset staan antwoordmogelijkheden als 'donkere gekrulde beharing' en "beharing volwassen'.
(Bron)

Te vroege of te late schaamhaarontwikkeling kan wel degelijk iets zeggen, bijvoorbeeld over hormonale problemen. Maar dan kun je ook naar okselhaar kijken lijkt me.
Voorlopige uitslag waterschapsverkiezingen vertraagd

DEN HAAG - De verwerking van de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen duurt langer dan gepland. Dit betekent dat de voorlopige uitslag niet voor zaterdag 29 november bekend wordt.
De definitieve uitslag blijft wel volgens de oorspronkelijke planning op 2 december staan. Een woordvoerder van de verkiezingen heeft dit dinsdag bekendgemaakt.
De reden van de vertraging is dat het bedrijf dat voor de verwerking van de stembiljetten door de waterschappen is ingehuurd, niet aan zijn contractuele afspraken kan voldoen.
Volgens de woordvoerder heeft het bedrijf een achterstand opgelopen bij de verwerking van de stembiljetten. "Ze werken 24 uur per dag, maar ze hebben aangegeven dat ze het net niet halen."
(Bron)

dinsdag, november 25, 2008

'Alle partijen Congo schenden mensenrechten'

NEW YORK - Zowel het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo als de opstandelingen in het land maken zich schuldig aan moord, verkrachting en marteling.
Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon maandag (plaatselijke tijd) in New York gezegd, aldus de BBC.
Volgens een rapport van de VN is de kwestie van de mensenrechten in het land een bron van voortdurende zorg.
Het Congolese leger en de politie maken zich op grote schaal schuldig aan willekeurige executies, verkrachtingen en martelingen.
Maar ook de aanhangers van opstandige Tutsi-generaal Laurent Nkunda en de Rwandese Hutu-militie FDLR worden beschuldigd van schendingen van de mensenrechten. Zo maken ze zich schuldig aan het recruteren van kinderen, vernieling van vluchtelingenkampen en het aanzetten tot gedwongen verhuizingen.
De Hutu-militie FDLR probeert vanuit Rwanda de macht in Congo te veroveren. Volgens Nkunda steunt de Congolese regering de FDLR, die in 1994 betrokken zou zijn geweest bij de genocide in Rwanda.
De Veiligheidsraad van de VN besloot vorige week 3000 extra blauwhelmen naar Congo te sturen om te voorkomen dat het conflict verder escaleert. De Veiligheidsraad veroordeelde vorige maand het offensief van Nkunda en riep op een einde te maken aan het geweld.
Het voortdurende geweld in Congo heeft geleid tot een humanitaire crisis. Meer dan 250.000 mensen zijn hun huis ontvlucht.
De regering van de Democratische Republiek Congo (RDW) heeft meer dan vijfhonderd politieke tegenstanders gedood in de afgelopen twee jaar. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag.
Zeker duizend anderen zijn sinds juli 2006 achter de tralies gezet. Veel van hen zijn gemarteld, aldus de mensenrechtenorganisatie. Kabila zou hoogstpersoonlijk orders hebben gegeven de "vijanden van de democratie" te vernietigen.
De misstanden zouden vooral in het noordwesten en zuiden van Congo hebben plaatsgevonden, ver weg van het conflict met rebellen in het oosten van het land.
"Pogingen om een democratisch Congo op te bouwen, worden in de kiem gesmoord. Niet alleen door de rebellen, maar ook door onderdrukking door de regering van Kabila", aldus HRW.
Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt dinsdagavond voor een werkbezoek naar het oosten van de Democratische Republiek Congo en Rwanda.
Koenders is woensdag in de Congolese stad Goma, waar hij onder meer gesprekken zal voeren met lokale autoriteiten, hulpverleners en leden van de VN-vredesmissie Monuc. Ook brengt de bewindsman een bezoek aan een vluchtelingenkamp, liet een woordvoerster dinsdag weten.
Donderdag opent de minister een donorconferentie in Kigali, de hoofdstad van buurland Rwanda. Aansluitend heeft hij een gesprek met de Rwandese president Paul Kagame over de ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Rwanda en de situatie in het conflictgebied in Oost-Congo.
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat Koenders geen algemene begrotingssteun aan Rwanda mag geven zolang niet duidelijk is wat de rol is van de regering bij het geweld in Congo.
(Bron)
Komend weekend in Hengelo geen treinverkeer

HENGELO - Het treinverkeer op de trajecten Almelo-Hengelo-Enschede en Hengelo-Oldenzaal ligt zaterdag en zondag stil. De stremming is het gevolg van een opknapbeurt van het station en de directe omgeving. Dat heeft de gemeente dinsdag laten weten.
Omdat niet is uitgesloten dat er in de grond nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen, wordt komend weekeinde ook gespeurd naar bommen. In het draaiboek dat de gemeente Hengelo heeft opgesteld, staat dat de bewoners van woningen binnen een straal van 110 meter hun huis tijdelijk moeten verlaten. Het gaat om 58 woningen.
De gemeente heeft opvang aangeboden in een hotel. Van dat aanbod maken 26 bewoners, een kat en een hond gebruik, aldus een gemeentewoordvoerster.
(Bron)
'Dreigdvd' bezorgd bij Netwerk

AMSTERDAM - De redactie van het actualiteitenprogramma Netwerk heeft een dvd ontvangen waarop gewapende en gemaskerde mannen dreigen met terreurdaden in België.
De dvd zat in een enveloppe zonder begeleidend schrijven. In de videoboodschap, die vier minuten duurt, bedreigen de mannen het Belgische volk vanwege hun aanwezigheid in Afghanistan.
De ondertiteling luidt: "Jullie land zal daarom vertoeven in chaos, bloedvergieten, en gruwelijke aanslagen die op elk moment, op elke plaats kunnen plaatsvinden. De fout die jullie maken, treft niet alleen jullie regering maar elke burger in dit kleine land.
Er wordt geen verklaring gegeven voor het feit dat een Nederlands actualiteitenprogramma een dvd ontvangt met een terreurdreiging gericht aan de Belgen. Als afzender staat 'Al-Jazeera' in Brussel.
De Vlaamse omroepen VRT en VTM ontvingen eerder al een soortgelijke dvd. Op die beelden spraken de mannen over aanslagen in België. Het is nog onduidelijk of het om een grap gaat of de bedreigingen serieus genomen moeten worden.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in Nederland is ingelicht over de dvd die Netwerk ontving. Ook het Belgische Crisiscentrum is op de hoogte.
Netwerk liet weten dat het nog niet duidelijk is of het om een grap gaat of dat de bedreigingen serieus moeten worden genomen. In de videoboodschap van vier minuten bedreigen drie gemaskerde mannen de Belgen vanwege hun aanwezigheid in Afghanistan.
Er is muziek te horen en Nederlandse ondertiteling maakt duidelijk wat de boodschap is: "Jullie land zal daarom vertoeven in chaos, bloedvergieten en gruwelijke aanslagen die op elk moment, op elke plaats kunnen plaatsvinden."
De dvd kwam vorige week donderdag al binnen op de redactie, waar werd besloten eerst te beoordelen hoe serieus de boodschap was. "Toen er zoveel aandacht kwam voor de dvd's bij de Vlaamse collega's, hebben wij besloten toch de NCTb in te lichten", aldus eindredacteur van het NCRV-programma Jelle Broekroelofs.
De politie heeft de dvd van Netwerk dinsdagmiddag ingevorderd. "Maar niet voordat wij een kopie hadden gemaakt." Op de website van het programma is de video te zien en in de uitzending dinsdagavond zal er aandacht aan worden besteed. De eindredacteur heeft geen idee waarom het schijfje aan zijn redactie is gestuurd.
(Bron)
TT 119 Gereedschapstas in de ruimte gezien

Amerikaanse amateur-astronomen hebben vanaf aarde de gereedschapstas gezien die een Amerikaanse astronaute vorige week heeft verloren. De tas draait in een baan om de aarde, niet ver van het internationale ruimtestation ISS. Deze week zweeft de tas boven Europa.
De vrouw verloor de gereedschapstas tijdens een ruimtewandeling toen een vetspuit in de tas ontplofte.
Het ruimteveer Endeavour is bij de ISS onder meer om een filtermachine te installeren die van urine drinkwater maakt. Omdat dat meer tijd vergde, is de missie met een dag verlengd. Endeavour keert nu zondag pas terug naar aarde.

Op naar de Sekte van De Tas?
Opnieuw baby gedumpt in vuilnisemmer

PARIJS/EPINAL - Een Française heeft in een vestiging van de fastfoodketen McDonalds heimelijk een baby ter wereld gebracht en die vervolgens in een vuilnisemmer gedeponeerd.
De 28-jarige vrouw is aangehouden. Ze werkte zondag in Epinal in het oosten van Frankrijk bij McDonalds en stortte in elkaar.
Toegesnelde hulpverleners stelden vast dat ze net een kind moest hebben gebaard. Zij ontkende dat eerst maar gaf het vervolgens toe. Ze zei dat ze de zuigeling in een afvalemmer in de kleedruimte had gedaan. De baby was dood toen de politie hem daar aantrof.
(Bron)

Hoe wanhopig en/of verward moet je dan zijn?
Werkstraf voor schrijver van seksbrieven

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 50-jarige Jurrien B. uit Gorredijk een werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij kreeg deze straf omdat hij zeven jaar lang meerdere vrouwen uit zijn dorp heeft geïntimideerd en bedreigd met seksbrieven en zelfgemaakte pornoboekjes.
"Ik ken jouw lichaam van top tot teen en ik ben echt niet de enige die jou begluurt." Dit schreef de man uit Gorredijk naar een van zijn slachtoffers die hij met regelmaat brieven stuurde. Hierin omschreef hij zijn seksuele fantasieën.
Naast teksten en zelfgemaakte seksboekjes stuurde hij ook slipjes, tampons en gevulde condooms. In een compleet pakketje liet hij deze bij zijn slachtoffer achter op de deurmat of plakte hij de envelop op het raam. De vrouwen voelden zich daardoor zeer bedreigd.
Jurrien B. is opgepakt om een andere reden. Hij werd verdacht van een inbraakpoging bij een drogisterij. Er was te weinig bewijs om hem vast te houden. De seksbrieven en maandverband die hij bij zijn aanhouding bij zich had, waren wel verdacht. Iemand herkende zijn handschrift. Dit bleek hetzelfde te zijn als dat van de toen nog onbekende stalker.
(Bron)
Uitstoot broeikasgassen naar recordhoogten

GENEVE - De concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer hebben dit jaar nieuwe recordhoogten bereikt. Dat meldde het in Geneve (Zwitserland) gevestigde weerbureau van de Verenigde Naties dinsdag.
Het gaat onder meer om methaangas en koolstofdioxide. De concentratie methaangas groeide harder dan in enig ander jaar in het afgelopen decennium.
Wetenschappers van de VN waarschuwen al langer dat de hoge uitstoot van broeikasgassen door auto's, fabrieken en boerderijen allerlei negatieve effecten zal hebben voor het klimaat. De deskundigen voorzien een stijgende zeespiegel, heviger stormen, meer hittegolven en perioden van droogte.
(Bron)