vrijdag, september 28, 2007

Toch vreemd. Of niet?
Ik word meestal langzzzzaam wakker. Héél langzaam. Radio luisteren, kat aaien, horen dat het weer weer niks is, en dan eens denken aan uit bed stappen.
Vandaag werd ik wakker en was ik Wakker. Hm, dan maar gelijk uit bed, half uur eerder naar het werk is tenslotte ook een half uur eerder naar huis.
Als altijd voorovergebogen bij de wasbak. Alleen kon ik nu niet meer overeind komen. PIJN.
Het voordeel als je zoiets weleens eerder hebt gehad, is dat je weet dat er eigenlijk niks aan de hand (of eigenlijk rug) is. Alleen helpt dat geen zak om overeind te komen.
In schuinvoorovergebogen krabscharrelloop de badkamer uit. Au au au. Dat wordt niks, dat halve uurtje eerder. Met kunst- en vliegwerk kleren aan, schoenen half aan, en toen was het al hoog tijd voor de bus.
Eenmaal op het werk willen zitten als je loopt en willen lopen als je zit.
Maar ja, volgehouden, en met nog veel meer moeite weer naar huis terug.
Waar een nieuw probleem opdoemt: ik ben Moe. Ik wil liggen, al is het maar even want ik weet best dat liggen niet helpt. Maar als ik ga liggen, kom ik denkelijk nooit meer overeind. Tenminste, zo voelt het.

Waarom kan het wel ineens IN je rug schieten, maar er nooit ineens UIT?

donderdag, september 27, 2007

Winter in Noord-Spanje

MADRID - In het noorden van Spanje is donderdag de winter ingetreden. Door sneeuwval was er in verscheidene regio's een winterlandschap te zien, reden voor veel inwoners om van het ongebruikelijk vroege fenomeen te genieten, aldus Spaanse media.
Zelfs in de bergachtige streken van Noord-Spanje is sneeuwval in deze fase van de herfst zeldzaam.
(Bron)
'Ambtsbericht kan asielzoeker duperen'

DEN HAAG - Asielzoekers kunnen hun verblijfsvergunning voor Nederland mislopen door problemen met ambtsberichten waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich baseert. IND-medewerkers lijken vooringenomen en partijdig gebruik te maken van de berichten, die worden opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Dat blijkt uit een onderzoek naar individuele ambtsberichten, dat de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag heeft gepubliceerd.
Het gaat om ambtsberichten die op verzoek van de IND worden samengesteld als de dienst twijfelt aan het verhaal van een asielzoeker. Het opstellen van die berichten gebeurt ook niet altijd zorgvuldig, constateert de ombudsman.
De individuele ambtsberichten zijn van groot belang in asielzaken. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van de asielverzoeken waarin een individueel bericht komt, uiteindelijk wordt afgewezen.
Asielzoekers ervaren problemen bij het aanvechten van hun afwijzing, omdat zij het ambtsbericht en de bijhorende documentatie vaak te laat krijgen. Bovendien zijn grote delen van de stukken onleesbaar gemaakt. "BZ lakt te veel weg."
Ook de IND-medewerkers krijgen uitsluitend de bewerkte documentatie bij de ambtsberichten onder ogen. Brenninkmeijer heeft hier moeite mee, want uit zijn onderzoek blijkt dat er in de ambtsberichten soms fouten en vage beschrijvingen staan. Daardoor verlopen asielprocedures niet altijd eerlijk, wat kan leiden tot verkeerde besluiten.
De ombudsman bepleit dat IND-medewerkers voortaan inzage krijgen in alle stukken waarop een ambtsbericht is gebaseerd. Ook asielzoekers moeten uitgebreider en sneller worden geïnformeerd. Verder vindt Brenninkmeijer dat Buitenlandse Zaken in zijn algemeenheid meer openheid moet geven over het onderzoek dat aan de basis van een ambtsbericht staat.
De IND zegt zich niet te herkennen in de kritiek. De dienst stelt dat een individueel ambtsbericht pas wordt aangevraagd als zonder nader onderzoek geen zorgvuldig asielbesluit kan worden genomen. Dat op basis hiervan veel afwijzingen volgen, kan volgens de IND worden gezien als bevestiging van de twijfels over een asielverhaal.
Het kabinet heeft deze zomer besloten dat beslissingen in asielzaken minder nadrukkelijk zullen afhangen van de ambtsberichten. Bij de beoordeling wordt meer gekeken naar veiligheidsstudies van mensenrechtenorganisaties.
Aanleiding hiervoor vormde een kritische uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde begin dit jaar dat de IND zich niet moet blindstaren op ambtsberichten van Buitenlandse Zaken.
Ook Buitenlandse Zaken kan zich vooralsnog niet vinden in de kritiek, maar zal bekijken of er verbetering mogelijk is. "We streven altijd naar een optimale zorgvuldigheid en transparantie", meldde een woordvoerder.
Hij wijst erop dat het departement informatie weglakt om vertrouwelijke bronnen en methodes om informatie te vergaren, te beschermen. Die vertrouwelijkheid is zo van belang dat de achtergrondinformatie ook niet voor de IND is prijs te geven.
(Bron)
The Cure in Ahoy

De Engelse band The Cure geeft op dinsdag 18 maart voor het eerst in acht jaar een concert in Nederland. Het optreden in Rotterdam Ahoy maakt deel uit van het Europese deel van de 4Tour 2008.
De kaartverkoop begint zaterdag 6 oktober, meldde organisator Mojo Concerts donderdag.
The Cure debuteert in 1979 met het album Three Imaginary Boys dat met Killing An Arab een bescheiden hit oplevert. De grote doorbraak van de band rond Robert Smith komt een jaar later met de single A Forest van het opvolgende album Seventeen Seconds.
Ook daaropvolgende albums als Pornography, The Head on the Door en Disintegration zijn succesvol. Dankzij deze albums en hits als Why Can't I Be You, Boys Don't Cry en Inbetween Days groeit de groep uit tot een van de invloedrijkste bands uit de jaren '80.
Na die periode neemt de band wat gas terug en brengt de formatie om de vier jaar een nieuw album uit, waarvan The Cure uit 2004 de meeste recente is. Een nieuw album staat dan ook gepland voor voorjaar 2008.
The Cure speelde voor het laatst in Nederland in 2000.
(Bron)

Hm.
Echtscheiding leidt tot hoger ziekteverzuim

AMSTERDAM - Echtscheiding zorgt voor een hoger ziekteverzuim op het werk. Onder gehuwde werknemers lag het verzuimpercentage in de periode 2002 tot 2006 op ongeveer vijf procent en bij gescheiden werknemers rond de zeven procent.
Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van kennisinstituut TNO in opdracht van SEP!, een onderdeel van United Single Parents BV, een organisatie voor gescheiden ouders.
Medewerkers die in de periode 2002 tot 2006 scheidden, hadden in het jaar van de breuk een ziekteverzuim tussen de achtenhalf en negen procent. Bij ongehuwden lag het verzuim gemiddeld rond de vier procent, blijkt uit cijfers van TNO.
Het verzuim is in het jaar van de scheiding het hoogst. In de jaren na de scheiding daalt het ziekteverzuim weer naar het niveau van voor de echtscheiding. Waarschijnlijk hangt het hogere ziekteverzuim samen met de stress die gepaard gaat met de echtscheiding, meldt TNO.
Vrouwen verzuimen vaker dan mannen. Nederland telt ruim een miljoen gescheiden personen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek.
TNO gebruikte informatie van het CBS en koppelde het individuele ziekteverzuim van 2,8 miljoen werknemers aan hun burgerlijke staat. Het is volgens het kennisinstituut voor het eerst dat een rechtstreeks verband is aangetoond tussen ziekteverzuim en echtscheiding.
(Bron)

Laat gehuwden dan maar meer premies betalen - ongehuwden scheiden niet.

woensdag, september 26, 2007

Man vindt been in veilingaankoop

AMSTERDAM- Een Amerikaan die op een veiling een rookoven op de kop had getikt moet zich rot zijn geschrokken toen hij ontdekte dat wat hij dacht dat een in papier gehuld stuk drijfhout was, in werkelijkheid een menselijk onderbeen bleek dat de vorige eigenaar erin had achtergelaten.
Op de bewuste veiling werden zaken verkocht die achtergebleven waren in een opslagloods. De politie, die een misdrijf vermoedde, ging op onderzoek uit en traceerde de vrouw die de ruimte huurde waar de rookoven vandaan kwam.
Zij wist te vertellen dat het been haar zoon had toebehoord, maar dat dit na een vliegtuigongeluk was afgezet. Om religieuze redenen die haar niet veel zeiden, had haar zoon het been bewaard.
De rest van de familie vond dat overigens maar niets, aldus de vrouw. Ze zei dat ze haar zoon binnenkort langs zou sturen om zijn been op te halen.
(Bron)
Diplomaat ziet augurken aan voor anthrax

AMSTERDAM - Een Maleisische diplomaat heeft zijn excuses moeten aanbieden aan de Irakese overheid. De man zag een doos gezoete augurken, die hij van hen cadeau kreeg tijdens de Ramadan, aan voor een doos met anthrax. Dat meldde de Maleisische krant New Straits Times zaterdag.
Het cadeau werd eerder deze maand naar het kantoor van de diplomaat gestuurd. Toen hij het later op de dag thuis opende, zag hij alleen maar wit poeder. Uit angst voor anthrax, zette hij de doos snel buiten en belde de politie.
Toen de politie de doos even later onderzocht bleek dat het pakketje alleen gezoete augurken bevatte. De witte poeder bleek de suiker te zijn die over de augurken wordt gestrooid om deze te conserveren.
Het incident heeft voor protest gezorgd in Bagdad. De Irakese afgezanten in Maleisië hebben hun ongenoegen geuit over het paniek zaaiende gedrag van de diplomaat.
"Ik wilde tijdens de Ramadan mijn waardering tonen aan de Maleisische overheid door deze bijzondere traktatie te versturen", laat de Irakese minister van Buitenlandse Zaken in de krant weten.
De diplomaat heeft inmiddels in een brief aan de Irakese overheid zijn 'grondige en oprechte excuses' aangeboden en heeft laten weten dat het niet meer dan een stomme fout van zijn zijde was.
De Irakese minister van Buitenlandse Zaken vindt de brief van de diplomaat niet voldoende en hij verwacht een officieel excuus van de Maleisische overheid.
(Bron)
Verkeerschaos door vroege winter in Zwitserland

BERN - Een vroeg begin van de winter heeft woensdagmorgen in het oosten van Zwitserland voor verkeerschaos gezorgd. In het kanton Graubünden bleven ongeveer zestig vrachtwagens steken in de sneeuw. Dat meldden Zwitserse autoriteiten.
Bij verschillende ongevallen elders in Zwitserland raakten meerdere mensen lichtgewond.
In een aantal plaatsen in Graubünden viel twintig centimeter sneeuw.
(Bron)
Kopstoot van koe wordt man fataal

AMSTERDAM - Een 68-jarige man is dinsdagochtend in het Gelderse Ruurlo om het leven gekomen na een kopstoot van een koe. Dat laat de politie weten.
Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur in een weiland in het buitengebied van Ruurlo. Enkele mannen probeerden een koe te vangen toen het slachtoffer op zijn bovenlijf een kopstoot kreeg van het dier en inwendig letsel opliep.
Een gewaarschuwde huisarts was snel ter plaatse en verleende eerste hulp. Ambulancepersoneel hielp nog met het reanimeren van de man uit Ruurlo maar hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.
(Bron)
Blijdorp heeft primeur met reuzenoctopussen

ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is sinds kort de trotse eigenaar een paartje Pacifische reuzenoctopussen. Volgens de dierentuin zijn het waarschijnlijk de enige van hun soort in Europa.
Blijdorp zet bovendien alles op alles om als eerste dierentuin ter wereld met deze bijzondere dieren te kweken.
De opmerkelijke verschijningen met acht armen met een spanwijdte van vier meter bereiken en een dubbele rij zuignappen staan bekend als echte uitbraakkunstenaars. Het verblijf is dan ook zoveel mogelijk 'uitbraakproof' gemaakt, meldde de zoo woensdag.
Op basis van de ervaringen van Amerikaanse collega's zijn in het Oceanium speciaal voor dit doel twee aquaria gebouwd met allerlei vernuftige voorzieningen.
Een kweekpoging is iets wat nog nooit in een dierentuin of aquarium is gelukt.
Octopussen leven solitair en kunnen elkaars grootste vijanden zijn. "Om met ze te kweken moet er toch een paring plaats vinden. Een verwijderbare tussenschuif moet op het juiste moment een 'liefdevol samenzijn' mogelijk maken", aldus Blijdorp.
Mocht dat allemaal goed verlopen, dan produceert het vrouwtje ruim 100.000 eitjes zo groot als een rijstkorrel. Ze bewaakt haar eieren, houdt ze schoon en na vijf tot zeven maanden komen ze uit. Pasgeboren jonge octopussen zijn ongeveer 7 millimeter lang en echte miniatuurversies van de volwassen dieren, compleet met zuignapjes. Tijdens deze verzorgingsperiode eet het vrouwtje niet en na het uitkomen van de jongen sterft ze.
Zes jaar geleden leefde er even een Pacifische reuzenoctopus in het Oceanium. Dat dier leefde slechts acht maanden. Okkie bleek al op leeftijd te zijn. In die korte tijd werd het dier wel enorm populair bij de Blijdorp-bezoekers.
(Bron)
'Aarde produceerde eigen water'

AMSTERDAM - Het water op aarde is niet afkomstig van asteroïden, maar van chemische reacties in een dikke, waterstofrijke atmosfeer. Veranderingen in de baan van de aarde om de zon, sinds het ontstaan van onze planeet, zouden dit bevestigen.
Dat beweren wetenschappers van het Japans Technologisch Instituut tegenover newscientist.com.
De heersende theorieën gaan er vanuit dat tijdens de ontstaansperiode van de aarde, het overal erg droog en warm was. Pas toen grote kometen en asteroïden met ijs het aardoppervlak raakten, ontstonden grote hoeveelheden water.
De Japanse wetenschappers komen met een andere theorie die stelt dat de enorme hoeveelheden water in de zeeën en rivieren op aarde voornamelijk zijn ontstaan door reacties tussen zuurstof- en waterstofmoleculen.
Het bewijs hiervoor leveren de onderzoekers middels een model dat laat zien dat de baan van de aarde niet altijd hetzelfde is geweest. Miljarden jaren geleden was de baan veel meer uitgerekt, een hele dikke atmosfeer zou verklaren waarom de baan nu cirkelvormiger is.
Er zit echter nog wel een gat in deze verklaring. Water afkomstig uit ruimteprojectielen bevat relatief meer deuterium, ofwel zwaar water. Dit heet zo omdat het waterstofatoom een extra neutron in de kern heeft. Als het water voornamelijk uit de atmosfeer komt, is de hoeveelheid zwaar water heel laag. De hoeveelheid deuterium in de zee is echter dusdanig hoog dat dat niet overeenstemt met deze nieuwste theorie.
De Japanners zetten hier tegenover dat die verhouding scheef is, omdat gedurende de afgelopen 3,8 miljard jaar meer waterstof de ruimte in is gelekt doordat het lichter is dan deuterium.
Kathrin Altwegg, kometenexpert op de Universiteit van Bern denkt dat het ook heel goed mogelijk is dat het water op aarde van zowel kometen als van een chemische reactie afkomstig is.
(Bron)
11 graden. Bah.

dinsdag, september 25, 2007

Een klauterkat kan heel lastig zijn. Vooral als ze - omdat broerlief pontificaal aan het voeteneind ligt - besluit om op de kast te klimmen. Ze weet dat het niet mag, maar dan is de uitdaging alleen maar groter.
Wanneer er een grijsbestofte kat mauwkrijsend bovenop je stort, word je niet fijn wakker.
Na een tijdje was ze een beetje ontstoft, was mijn schrik gezakt, Tom was enigszins gerust weer de kamer in gekomen, het niezen van alle partijen werd wat minder, en we gingen weer slapen.
Dacht ik.
Tijdje later, geen idee hoe laat precies: wakker wegens een soort aardbeving. Alleen bewoog de aarde niet mee. Tijger had bedacht dat ze die kast bij nader inzien toch niet zo interessant vond, maar die andere kast, waar die flinke stapel kartonnen kokers op lag, hmm... Dat kon ook weleens een fijn plekje zijn. Ze was de kamer al uit op het moment dat ik wakker schoot, terwijl de kokers nog van de kast stortten en de doos waar ze op lagen ook naar beneden kwam.

Vanavond maar weer vroeg naar bed.
Het was droog toen ik vanochtend op pad ging. Maar de gloeiendrode wolken voorspelden weinig goeds. Het trok snel verder dicht, en de wereld werd geel. Goudgeel, alsof ik door een stukje gekleurd folie keek zoals ik als kind deed: dan was de wereld groen, of de mensen paars.
Ik dacht terug aan vroeger bij oma, als het zonlicht door het glas-in-loodraam viel. De gekleurde plekken op de vloer, de tafel, de muur, en ze verplaatsten zich nog ook: de verwondering...
Maar vanochtend was de wereld goud, en de weg was vol mensen die omhoog keken.
Sommigen keken bewonderend, of verbaasd. Anderen keken schattend: haal ik het nog droog naar mijn bestemming?
Toen de regen eenmaal doorzette, werd het licht grauw. En ineens was de weg vol mensen zonder hoofd, omdat ze hun paraplu dicht tegen zich aanhielden.
De hele dag zicht op regen, en soms zelfs nauwelijks zicht omdat het wel heel hard naar beneden kwam. Pessimistische gedachtes over de thuisreis - maar ik ging weg met wat druppels, waarna de zon doorbrak. Tot het eenmaal thuis weer verdacht gelig werd en de katten gepikeerd binnenrenden: een Bui. En nu is het weer droog, de zon schijnt, je zou bijna hoop krijgen op een nazomer. Tot je de weerberichten leest - dus dat doe ik maar even niet...

maandag, september 24, 2007

Goh, geen Pronk.
Vandaag was het moeilijk te geloven dat ik gisteren in m'n t-shirtje aan zee zat te genieten.
Was een erg mooie nevelige-zonnige-nevelige dag gisteren. Uitgewaaid, van alles gezien, veel foto's gemaakt, en als ik wat meer tijd heb zal ik een kleine selectie plaatsen ;-)