zaterdag, november 01, 2008

Pakjesavond traditie nummer 1

HILVERSUM - De mensen in Nederland vinden pakjesavond op 5 december de belangrijkste traditie binnen de eigen contreien. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizenden inwoners van ons land. Het is gehouden door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
De resultaten werden zaterdag bekendgemaakt bij de opening van het Jaar van de Tradities door koningin Beatrix in Hilversum. Op de tweede plaats staat het optuigen van een kerstboom en op de derde plek de combinatie Koninginnedag en vrijmarkt.
De combinatie oliebol/oudejaar eindigde op de vierde plaats, gevolgd door Pasen/eieren verven. Het instellen van het carnavalsfenomeen Raad van Elf staat op zes, het uitdelen van beschuit met muisjes op zeven.
Het kaarsjes uitblazen/verjaardag vieren behaalde de achtste plaats op het ereschavot, Sint Maarten kwam op negen en haring happen op tien.
Het memoreren van de Bezetting en de Bevrijding op 4 en 5 mei haalde nog de dertiende plaats, meteen gevolgd door het Suikerfeest. Het aanheffen van het Wilhelmus komt op de lijst van honderd tradities verrassend niet voor.
Op 29 staat toch nog altijd de kerkgang, op 34 de fietscultuur, op 36 prinsjesdag en op 45 'hard werken'. Opmerkelijk zijn 'e-mails lezen' op 56 en besnijdenis van jongens op 74.
De ondervraagden konden niet uit voorbeelden kiezen, maar moesten zelf tradities aandragen die ze voor zichzelf of voor ons land als geheel van belang vinden.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur brengt dit jaar de tradities en rituelen in Nederland in beeld met onder andere een reizende tentoonstelling.
Het Centrum is een landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed. Het doel van het centrum is zichtbaarheid en besef van historische achtergronden. Het centrum ondersteunt organisaties op het terrein van volkscultuur, regionale geschiedenis, folklore en volkskunst.
(Bron)
176.000 huishoudens hebben problematische schuld

DEN HAAG - Ruim 176.000 huishoudens, dat is 2,5 procent van alle Nederlandse huishoudens, hebben risicovolle schulden.
Dat blijkt uit onderzoek van Experian, wereldwijd gespecialiseerd in consumenteninformatie, in opdracht van de Stichting Verantwoord, die particulieren helpt hun financiën te regelen. De Telegraaf berichtte zaterdag over het onderzoek.
De meeste problemen op dit gebied doen zich voor in de regio Den Haag en de stad Rotterdam. Maar liefst 7,7 procent van de Rotterdamse huishoudens heeft zorgwekkende financiële problemen en bijna 5,9 procent van de huishoudens in de regio Den Haag heeft problematische schulden.
Om te bepalen hoeveel huishoudens risicovolle schulden hebben, is in dit onderzoek gekeken naar hoeveel mensen een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebben in combinatie met het risico dat ze die niet kunnen afbetalen.
Flevoland volgt als tweede gebied met bijna 5 procent (4,82). Onderaan staat de regio Noord-Drenthe met 0,87 procent. Van de steden komen ook Lelystad en Almere er slecht vanaf.
De stichting wil met het onderzoek inzicht krijgen in de Nederlandse schuldproblematiek. "Dit onderzoek brengt onder meer aan het licht op welke gebieden en steden we onze ondersteuning in eerste instantie moeten richten. Dit doen we in nauwe samenwerking met onder meer gemeenten, scholen en woningcorporaties", aldus Jet Creemers, voorzitter van Stichting Verantwoord.
De stichting gaat de onderzoeken en analyses periodiek herhalen om ook de effecten van de kredietcrisis op huishoudniveau te kunnen meten.
(Bron)
29.000 vrijwilligers steken handen uit de mouwen

UTRECHT - Ruim 29.000 mensen hebben vrijdag en zaterdag vrijwillig de handen uit de mouwen gestoken tijdens de 'Make A Difference Day'.
Deze MADD werd voor de vierde keer georganiseerd door Movisie en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie zaterdag laten weten.
Van de 29.000 vrijwilligers waren er 11.000 aan het werk voor de Natuurwerkdag, waarbij klussen in de natuur werden aangepakt. Tijdens de manifestatie deden bedrijven en particulieren honderden klussen om landelijk aandacht te vragen voor vrijwilligerswerk.
Zo zetten onder anderen enkele ADO-spelers zich zaterdag in voor vijftig zieke kinderen van het Ronald McDonald Huis. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ging met bestuursleden van het CDA aan de slag in het Haagse verpleeghuis De Schildershoek.
Aan de actie 'Mooi Zo, Goed Zo' in Almere deden dertig scholen mee. Zo'n 1500 leerlingen gingen met vuilniszakken de wijken in om zwerfvuil op te ruimen. Fortis liep met 2500 personeelleden een sponsorloop, waarvan de opbrengst ten goede komt aan goede doelen.
Vorig jaar deden 43.000 mensen vrijwilligerswerk in het kader van MADD. Dat er dit jaar minder mensen meededen, heeft volgens de woordvoerder te maken met het feit dat het een 'light' versie betrof.
De MADD is de aankomende jaren in het voorjaar. Op 20 en 21 maart 2009 zullen ook de koningin en meerdere politici zich van hun vrijwillige kant laten zien.
(Bron)
TT 125 Vioolhandelaar blijkt oplichter

In Rome heeft een Russische violist en vioolleraar zichzelf om het leven gebracht, nadat hij als oplichter door de mand was gevallen.
De man kocht tweedehands violen op en verkocht ze als zeer kostbare 18-eeuwse instrumenten. De zaak kwam aan het licht nadat een student, die een viool van 650.000 euro had gekocht, zijn aankoop liet taxeren. Toen bleek dat zijn viool maar 3000 euro waard was.De student deed daarna of hij nog een instrument wilde kopen, maar hij nam toen de politie mee. Na verhoor mocht de Rus naar huis, waar hij zich verhing aan zijn balkon.
Schokland nieuwste dorp van Nederland

SCHOKLAND - Werelderfgoed Schokland is vanaf zaterdag officieel een dorp. Het voormalige eiland scheidt zich daarmee af van de kernen Ens en Nagele. Een nieuw ijkpunt in de geschiedenis van het voormalige eiland dat bijna in zee was verdwenen.
In de middeleeuwen zorgde het water er bijna voor dat het eiland van de aardbodem verdween.
Schokland werd vervolgens in 1942 door de Noordoostpolder opgenomen waarmee een unieke situatie ontstond. De mens had de strijd tegen het water gewonnen en Schokland werd omringd door land.
In 1995 kreeg Schokland internationale erkenning door de plaatsing op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Schokland bestaat uit niet meer dan vier huishoudens, een museum, een restaurant en de woning van de lichtwachter.
(Bron)
Amerikaanse astronauten stemmen in ruimte

WASHINGTON - Twee Amerikaanse astronauten die momenteel aan het werk zijn in het Internationale Ruimtestation, kunnen dinsdag in de ruimte deelnemen aan de presidentsverkiezingen.
Dit heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vrijdag bekendgemaakt. Mike Fincke en Greg Chamitoff kunnen hun stem uitbrengen via een beveiligde elektronische verbinding.
De astronauten hebben niet onthuld of zij op Obama of op McCain stemmen. Hun stemmen zullen worden meegeteld in een plaatselijk stembureau in Texas.
(Bron)
Opsporingsdienst VROM onderzoekt Rochdale

DEN HAAG - De opsporingsdienst IOD van het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) heeft een vooronderzoek ingesteld naar de Amsterdamse woningbouwcorporatie Rochdale.
Het onderzoek richt zich onder meer op personen die bij vastgoedtransacties betrokken waren.
Ingewijden hebben zaterdag een bericht hierover in De Telegraaf bevestigd.
De woningcorporatie is de afgelopen week in opspraak geraakt door mogelijk ontoelaatbare acties van bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp. Zo zou hij zonder overleg met andere bestuurders zaken doen met commerciële projectontwikkelaars.
Ook zou hij zichzelf verrijkt hebben met onder meer een Spaanse villa en een Maserati met chauffeur van de zaak.
De raad van commissarissen heeft Möllenkamp inmiddels geschorst en is ook zelf een onderzoek begonnen naar vermeende misstanden door de directeur.
(Bron)
Spar roept explosieve aardappelsnack terug

ZEVENBERGEN - Supermarktketen Spar roept zaterdag consumenten op aangekochte diepvries aardappelbolletjes terug te brengen naar de winkel. De bolletjes kunnen tijdens het frituren ontploffen.
Spar heeft het product direct uit de handel genomen, liet het winkelbedrijf in advertenties en op zijn website weten.
Het gaat de aardappelbolletjes verpakt in een zak van 750 gram met een houdbaarheidsdatum van 08-2010. Spar adviseert de aardappelsnack niet te gebruiken omdat de bolletjes uiteen kunnen spatten, met alle gevolgen van dien.
Wie het product in huis heeft, kan het terugbrengen en krijgt z'n geld terug. Volgens Spar zijn de bolletjes uit andere verpakkingen met een andere houdbaarheidsdatum wel veilig om te frituren.
(Bron)

Waarom kunnen ze ploffen dan? En ik zag al ergens de woordspeling Bin(tje) Laden ;-)
Echt van die dagen waar je blij van wordt. 's Nachts is het 5 graden, overdag 7, en het regent, en regent, en regent, en af en toe regent het tussendoor, voor de afwisseling. Vanochtend was er even iets dat op zon leek, maar dat duurde niet lang.
Het doet iets met je hersens, want opeens wordt het dan leuk om lekker in bed folders van het tuincentrum door te kijken, met lelijke plastic buxusbollen compleet met verlichting, lelijke ondersteboven-kerstbomen zoals in de Middeleeuwen, lelijke kerstverlichting in alle mogelijke varianten en lelijke wintergroene struikjes.
Het nadeel is wel dat je op een bepaald moment nog op de wekker kijkt: over een uur even naar het gezondheidscentrum voor de griepprik, en dat het direct daarna ineens drie uur later is en dus te laat.
Maandag maar even bellen ;-)

vrijdag, oktober 31, 2008

Ex-model wordt nieuwe woordvoerster Berlusconi

ROME - Een voormalig topless fotomodel en tv-presentatrice die de Amerikaanse politica Sarah Palin adoreert, Mara Carfagna, wordt de nieuwe woordvoerster van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.
De 32-jarige Carfagna heeft vrijdag tegenover de krant La Repubblica bevestigd dat ze haar huidige baan, minister voor Gelijke Kansen, verruilt voor het woordvoerderschap.
Carfagna heeft recent een boek gepubliceerd over politiek rechtse, vrouwelijke sterren, Stelle a destra, die haar hebben geïnspireerd zoals de gouverneur van Alaska, Sarah Palin.
Carfagna meent dat politiek rechts in Italië zich veel moediger heeft getoond in het toevertrouwen van belangrijke functies aan vrouwen en jongere politici dan links.
'Als ik niet reeds getrouwd was, dan huwde ik haar onmiddellijk', grapte Berlusconi vorig nog over Carfagna, tot woede van zijn echtgenote Veronica.
Carfagna studeerde in 2001 in Salerno af als meester in de rechten. Ze werd politiek actief in de partij van Berlusconi die haar begin mei in zijn vierde kabinet tot minister benoemde.
(Bron)
Hubble-ruimtetelescoop werkt weer

AMSTERDAM - De Hubble-ruimtetelescoop is gerepareerd en neemt weer adembenemende foto's van de kosmos.
De telescoop was een maand buiten werking vanwege reparatiewerkzaamheden. Dat heeft het Hubble-ruimtetelescoop instituut in de Amerikaanse stad Baltimore bekendgemaakt.
De telescoop van bijna acht miljard euro had eind september te kampen met een storing en schopte daarmee plannen in de war om de telescoop deze maand door ruimtewandelende astronauten bij te werken.
Maar na twee reparaties deed de telescoop het weer. Om dat te vieren gaf ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe foto van Hubble vrij van twee ringvormige sterrenstelsels na hun botsing.
(Bron)
Poolse vrouwen voor de rechter om topless zonnen

WARSCHAU - In Polen moesten vrijdag twee vrouwen voor de rechter verschijnen omdat zij afgelopen lente topless op een strand aan de Oostzee hebben gelegen. De vrouwen van 26 en 28 jaar hangt een boete van 1500 zlotys (400 euro) boven het hoofd.
Topless zonnende vrouwen zijn een zeldzaam verschijnsel in het katholieke Polen. Een passerende agent slingerde het tweetal voor 150 zlotys (40 euro) op de bon.
De vrouwen weigerden echter te betalen met het argument dat topless zonnen niet expliciet is verboden. Ze werden vervolgens aangeklaagd wegens "onzedelijke blootstelling".
De vrouwen zeggen dat zij geen steen des aanstoots zijn geweest. Integendeel, andere badgasten kwamen hen verdedigen toen de agenten de vrouwen tot de orde riepen.
Een van de twee vrouwen uit Szczecin is een bekend glamourmodel dat vaak topless in Poolse mannenbladen heeft gestaan.
De zaak had eigenlijk al in september moeten dienen, maar werd afgelast wegens de massale mediabelangstelling. De toegestroomde journalisten pasten niet allemaal in de rechtszaal.
(Bron)

Dus topless mag wel in mannenbladen, maar niet op het strand.
Rebellen Congo verdrijven vluchtelingen uit kampen

GENEVE - De Congolese opstandelingen hebben 50.000 vluchtelingen verdreven uit vluchtelingenkampen nabij de stad Rutshuru, in de provincie Nord-Kivu.
Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) vrijdag in Genève gezegd.
De UNHCR zegt betrouwbare informatie te hebben gekregen dat bewoners van verschillende vluchtelingenkampen werden gedwongen te vertrekken en dat de kampen zijn geplunderd en platgebrand.
Een woordvoerder zei zich grote zorgen te maken over de vluchtelingen. Tienduizenden mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor het geweld en hebben hun huizen moeten verlaten.
De mensenrechtenorganisatie van de VN beschuldigde vrijdag het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo van moord, verkrachting en plundering in de hoofdstad Goma.
De afgelopen dagen heeft de mensenrechtenorganisatie nieuwe berichten gekregen over gewelddadigheden die vooral door het leger zijn begaan, aldus de UNHCR in een verklaring.
VN-functionarissen hebben verhalen gehoord over militairen die onschuldige burgers doodden. Zo zou een soldaat een barman hebben doodgeschoten, omdat hij de bediening te traag vond.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vliegt vrijdag nog naar Congo voor overleg met autoriteiten. Frankrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.
De EU-landen zijn het nog verre van eens over een EU-missie naar Congo. Ambassadeurs van de EU-landen spraken vrijdag wel hun zorgen uit over de ontwikkelingen in Congo, maar concrete afspraken over een humanitaire missie werden niet gemaakt.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner lanceerde eerder deze week het idee om 1500 militairen naar Congo te sturen, om de VN-macht Monuc te helpen. Die bleek machteloos tegen de opmars van de Tutsi-rebellen. België bepleitte een dag erna al een EU-macht van 2000 tot 3000 militairen.
Maar vooral Duitsland en Groot-Brittannië niets voor een militaire missie. Ook Nederland heeft vooralsnog geen plannen om troepen te sturen.
Een humanitaire missie lijkt nu het maximaal haalbare, na de diplomatieke missie van Kouchner en Miliband. De EU-ministers van Buitenlandse zaken praten maandag tijdens informeel overleg in Marseille verder over Congo.
De EU wil humanitaire hulp bieden, maar hoe is nog onduidelijk. Stichting Vluchteling heeft inmiddels girorekening 999 geopend om de nieuwe stroom vluchtelingen in het oosten snel te kunnen helpen.
(Bron)
Coalitie verdeeld over aanschaf test-JSF

DEN HAAG - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de aanschaf van twee testtoestellen voor de Joint Strike Fighter (JSF).
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil in februari 2009 een contract hierover ondertekenen. Maar de PvdA en de ChristenUnie zien liever dat dit drie maanden later gebeurt.
Dat bleek donderdag tijdens een debat over de JSF. In hun ogen is er dan meer tijd voor de vergelijking van de JSF met de andere kandidaat, de Saab Gripen Next Generation.
De Vries wil dit in december afronden maar de Kamer vindt dat Saab meer tijd moet krijgen, omdat het bedrijf later in het traject kwam.
Bovendien is de testfase zelf die producent Lockheed Martin voor de JSF heeft gepland, ook met zeker vier maanden vertraagd. Het regeerakkoord meldt de ondertekening in 2009, dus PvdA en de ChristenUnie zien ruimte.
De Vries wil echter vasthouden aan februari, omdat hij anders in 2011 niet al kan beschikken over het eerste testtoestel.
Hij vindt dat Nederland de kans moet grijpen om aan de testfase mee te doen, anders wordt het pas een jaar later. Hij wijst erop dat de Nederlandse piloten dan te weinig tijd krijgen ermee te leren vliegen.
Na lang aandringen gaf de bewindsman aan dat hij opnieuw aan de Amerikanen zal vragen of het contract later kan worden ondertekend. Maar De Vries wees erop dat juist de Kamer aanvankelijk haast had met de kandidatenvergelijking en dat hij zich daaraan houdt.
Het debat ging ook over de vraag of de Kamer in het verleden misleid is over orders aan de Nederlandse industrie bij de ontwikkeling van de JSF.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zei dat de Tweede Kamer hierover niet verkeerd is geïnformeerd. PvdA en SP wilden dat nagaan aan de hand van brieven van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Van der Hoeven beloofde dat ze die vertrouwelijk ter inzage zal geven aan de Kamer.
Alle fracties zijn bezorgd over het geluid dat de JSF maakt, dat veel harder is dan de huidige jachttoestellen. Ze vinden het vreemd dat dit niet meetelt bij de keuze.
Volgens De Vries is de uitstoot van lawaai nooit een criterium voor de aanschaf van wapensystemen en gaat het om de effectiviteit. Hij is wel bereid om bij Saab ook na te vragen hoe hard het geluid is van de Gripen.
(Bron)
Geelbuikvuurpad en hazelmuis samen beschermd

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (LNV) komt met een nieuwe aanpak om bedreigde planten en dieren te beschermen.
Zij heeft, verspreid over het land, 23 projecten geselecteerd waar de bescherming zich niet richt op een afzonderlijke soort, maar op meerdere soorten planten en dieren tegelijk.
Zo profiteren in Limburg de hazelmuis, het vliegend hert, de steenuil en de geelbuikvuurpad gezamenlijk van een subsidie voor het project 'Springlevend Landschap'.
In Oost-Gelderland komen de maatregelen ten goede aan de nachtzwaluw, de grauwe klauwier en het oeverkruid. De kamsalamander, de heikikker en de ringslang worden samen beschermd in het project 'Oases van biodiversiteit' dat wordt uitgevoerd op plaatsen in drie provincies.
(Bron)
Autistisch kind in Someren van school gepest

SOMEREN - Een 12-jarig autistisch meisje uit Someren zit sinds maandag thuis omdat sbo-school De Brigantijn haar veiligheid niet kan garanderen.
Het kind uit groep acht wordt sinds maanden door een groepje medescholieren gepest. Haar vader Hans Kievit heeft aangifte gedaan. Politie en enkele ingevoerde bronnen rondom de school bevestigden vrijdag het verhaal.
Het meisje heeft pdd-nos, een vorm van autisme waardoor ze minder sociaal vaardig is. Ze zit daarom op een school voor speciaal basisonderwijs.
Het pesten vindt plaats op school en in de privésfeer. De zaak escaleerde afgelopen weekend toen op een auto van Kievit een dreigement aan het adres van het meisje was gekerfd. De vader deed daarop maandag aangifte van vernieling. Later volgde op advies van zijn raadsman een tweede aangifte, wegens doodsbedreiging.
Kievit kreeg van de schoolleiding te horen dat zijn dochter beter thuis kon blijven. De Brigantijn kon niet voor haar veiligheid instaan, werd hem verteld. Een tweede gesprek tussen Kievit en de school leverde donderdag geen resultaat op.
Directeur Arie Boertjes van De Brigantijn wil niets kwijt over de kwestie 'in het belang van alle kinderen'. Wel zegt hij dat er een onderzoek loopt. Zodra de feiten bekend zijn, zullen de betrokken ouders volgens hem worden aangesproken.
Vader Kievit zegt dat de school weet wie de pestende scholieren zijn. Hij gaat dinsdag opnieuw met de schooldirectie in gesprek. Tot die tijd blijft zijn dochter thuis.
De leerplichtambtenaar van de gemeente Someren is op de hoogte gesteld van de situatie.
(Bron)
Rabat: Imams woonden in Marokko conferentie bij

RABAT/DEN HAAG - De circa veertig imams uit Nederland die vrijdag naar Marokko zijn gereisd, zijn volgens het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken niet teruggeroepen.
Zij woonden "in alle openheid" een conferentie in Marrakech bij over de rol van religie in Europa. Dat stelde een woordvoerder van het ministerie donderdag.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gaf donderdag in de Tweede Kamer een soortgelijke lezing over de gang van zaken, zonder zich uit te laten over de aard van de bijeenkomst.
De imams zijn op kosten van de Marokkaanse overheid afgereisd naar een eendaags seminar dat zou zijn gegaan over hervormingen en de bestrijding van radicale tendensen.
Onder de groep imams bevonden zich vijf geestelijke verzorgers die in Nederlandse gevangenissen werken. Dat ligt gevoelig omdat zij zijn ingegaan op een uitnodiging van de Marokkaanse minister van Religieuze Zaken, terwijl Nederland een strikte scheiding van kerk en staat kent.
Hirsch Ballin zei tijdens een debat over de kwestie dat zijn departement het vijftal scherp zal bevragen over hun reis naar Marokko.
"We willen precies weten wat het karakter was van de uitnodiging en het verloop van het seminar." Ook wil de bewindsman weten of de geestelijk verzorgers vooraf hebben gezegd dat ze naar Marokko zouden gaan voor de bijeenkomst.
De minister van Justitie gaf duidelijk te verstaan dat de Marokkaanse overheid imams niet mag beïnvloeden. Anderzijds kan een bijeenkomst over de aanpak van radicalisering geen kwaad, aldus Hirsch Ballin.
Het seminar in Marokko werd ook bijgewoond door wetenschappers en andere niet-religieuze persoonlijkheden uit Europa.
De ophef daarover in Nederland vindt de zegsman van het ministerie van Religieuze Zaken "onbegrijpelijk" en "nergens op gebaseerd".
Hirsch Ballin baseerde zich donderdag in de Tweede Kamer op informatie die de Nederlandse ambassade in Rabat heeft gekregen van de Marokkaanse overheid.
Hij zei daar niet blind op te varen. De minister kan pas conclusies trekken na nader onderzoek en de gesprekken met de vijf gevangenisimams.
(Bron)
Bali weigert antipornowet in te voeren

DENPASAR - De gouverneur van het hindoeïstische eiland Bali weigert de antipornowet in te voeren die donderdag door het Indonesische parlement is aangenomen.
Het toerisme is de kurk waarop het eiland drijft. Bovendien gaan de vrouwen op Bali traditioneel veelal al schaars gekleed. Lokale organisaties waarschuwden dat veel kunst in tempels en elders en schaars geklede toeristen in overtreding kunnen komen van de nieuwe wet.
"We kunnen de wet niet uitvoeren, omdat het niet verenigbaar is met de Balinese filosofie en sociale waarden", aldus de gouverneur.
Islamitische partijen hebben de wet goedgekeurd. Veel minderheden zijn tegen de wet. Ze vrezen dat de wet gebruikt gaat worden om culturele uitingen van minderheidsgroepen te verbieden.
De bevolking in Indonesië is overwegend moslim, maar de staat is officieel seculier.
(Bron)
Icesave-gedupeerden krijgen uitstel belastingaangifte

AMSTERDAM - Mensen die hun belastingen niet kunnen betalen omdat ze voorlopig niet bij hun spaargeld kunnen, worden door de belastingdienst coulant behandeld. Dat zegt staatssecretaris De Jager, zo meldt Het Financieele Dagblad.
Voorwaarde is wel dat de spaarders geen andere bronnen hebben dan hun geld bij Icesave, en dat dat geld moet vallen onder de Nederlandse garantieregeling.
(Bron)
Honger groter gevaar dan Taliban in Afghanistan

LONDEN - Een dreigende hongersnood in Afghanistan vormt een groter gevaar voor de wederopbouw dan het toenemende geweld van Taliban-strijders. Daarvoor waarschuwde een Britse denktank vrijdag.
"Terwijl de ogen van de wereld zijn gericht op het stijgende geweld, hebben ruim 8 miljoen Afghanen, eenderde van het land, momenteel te maken met voortdurende voedselonzekerheid." Dat zei onderzoeker Paul Smyth van het Koninklijke Instituut van Verenigde Diensten (RUSI).
De wijdverbreide honger en ondervoeding vormen een groter obstakel voor het slagen van de door de Verenigde Naties geleide ISAF-missie dan het geweld, aldus Smyth. Volgens de denktank moet de internationale gemeenschap snel hulp sturen.
De dreigende hongersnood van deze winter is te wijten aan verscheidene factoren, zoals de gestegen voedselprijzen en de droge zomer.
(Bron)
Grote steden tegen kraakverbod

AMSTERDAM - De vier grote steden zijn tegen een kraakverbod. Ze schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen (CDA), Arie Slob (ChristenUnie) en Brigitte van der Burg (VVD).
Die kwamen onlangs met het initiatiefwetsvoorstel Kraken en Leegstand, waarin ze het verbod hebben opgenomen.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4) noemen de maatregel echter 'contraproductief'. "Het zal leiden tot meer leegstand."
De G4 erkennen dat geweld door krakers een probleem is, maar stellen dat ze dat met de huidige wetgeving ook kunnen aanpakken.
De steden schrijven verder dat het wetsvoorstel geen goed alternatief middel biedt om huizenbezitters ertoe te bewegen hun panden niet leeg te laten staan.
Zo vinden zij de eenmalige boete van 7500 euro die eigenaren zouden kunnen krijgen "weinig effectief". De G4 zien zelf meer in een leegstandsbelasting of boetes die zijn gekoppeld aan de waarde van een pand.
De vier gemeenten stellen verder dat het plan van de Kamerleden zich vooral richt op de leegstand van huizen, terwijl in de grote steden juist leegstande kantoren en bedrijfsruimten een groot probleem zijn.
"Alles overziende is onze conclusie dat het huidige wetsvoorstel Kraken en Leegstand niet zal bijdragen aan het oplossen van de problemen van de G4", schrijven ze.
(Bron)
Acties dreigen bij Gasunie

UTRECHT - Bij de Gasunie dreigen volgende week acties als het bedrijf niet ingaat op de eisen van FNV Bondgenoten voor een nieuwe cao. De vakbond stelt de Gasunie een ultimatum tot zaterdag 1 november 18.00 uur.
Volgens Henk Korthof, bestuurder van FNV Bondgenoten, wijst de Gasunie vrijwel alle voorstellen van de bond af.
"Ze denken zich met alleen een loonsverhoging er vanaf te kunnen maken, maar voor de mensen is dat niet genoeg. Bij Gasunie is een principeakkoord al jaren onmogelijk, het eindigt altijd in een eindbod van Gasunie."
Het voorstel van de Gasunie om medewerkers uit de hoogste cao-functiegroepen de keuze te geven uit de cao te treden vindt FNV Bondgenoten een ongewenste situatie.
Op deze manier wordt het mogelijk dat twee medewerkers in dezelfde functie met dezelfde prestaties verschillend worden beloond, aldus de vakbond.
Gasunie wil volgens FNV Bondgenoten verder geen tegemoetkoming voor gestegen ziektekosten bieden en geen extra vergoeding voor ploegendienstmedewerkers die in het weekend overwerken. De bond wil tenslotte een ruimere mogelijkheid om overwerkuren in vrije tijd op te nemen.
Bij Gasunie werken circa 1400 mensen.
(Bron)
Lichtgewonde door gasexplosie in Workum

WORKUM - Door een gasexplosie in het Friese plaatsje Workum is vrijdag een dubbel woonhuis vrijwel met de grond gelijkgemaakt. Bij de ontploffing raakte een kind lichtgewond.
De explosie vond plaats in de straat de Buterikkers. Volgens de politie zijn de huizen totaal verwoest en was de ravage enorm.
In het ene huis waren vier mensen aanwezig, in het andere niemand. Naar de reden de gasexplosie verricht de technische recherche onderzoek.
(Bron)
Buschauffeur in Delft met pistool bedreigd

DELFT - Een nog onbekende man heeft vrijdag in Delft de bestuurder van een stadbus met een pistool bedreigd. De politie heeft dat bekendgemaakt.
De man belaagde de 44-jarige chauffeur en gebruikte daarbij agressieve taal. De man stapte vervolgens uit. De politie is op zoek naar getuigen van het incident. De chauffeur was zo in de war dat hij niet meer verder kon rijden.
(Bron)
Agent geboeid met eigen handboeien

AMSTERDAM - Een politieagent is donderdagmiddag in het Erasmuspark in Amsterdam-West geboeid met zijn eigen handboeien.
De agent was met een collega per auto afgekomen op een melding van een verdachte situatie in het park. De twee troffen twee mannen aan met een gestolen scooter. Een tweede politiewagen kwam ter plaatse toen een 22-jarige verdachte er vandoor ging.
Drie van de vier agenten zetten de achtervolging in en wisten hem verderop aan te houden. De andere verdachte zette ondertussen plotseling een vuurwapen tegen het hoofd van de in het park achtergebleven agent. Hij pakte het dienstwapen en de handboeien van de politieman af, en boeide de agent. Daarna maakte de verdachte zich uit de voeten.
De 32-jarige kon korte tijd later worden aangehouden toen hij een nabijgelegen coffeeshop verliet. Binnen trof de politie het gestolen dienstwapen en een ander vuurwapen aan. Ook werd daar een 20-jarige derde verdachte aangehouden.
Volgens de politie waren waren de eerste twee verdachten bekenden van de politie. De 22-jarige werd gezocht omdat hij niet was teruggekeerd van verlof uit een jeugdinrichting. De 32-jarige man werd gezocht voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en oplichting.
Toen de twee werden gearresteerd, bleken ze in het bezit van attributen die kunnen worden gebruikt bij overvallen. De scooter was eerder op donderdagochtend gestolen.
De twee verdachten worden vrijdag voorgeleid. De 20-jarige man die in de coffeeshop is opgepakt, is na verhoor heengezonden.
(Bron)

En dan ga je naar een coffeeshop in de buurt. Logisch.
Kamp van 'Robinson Crusoe' gevonden

AMSTERDAM - Archeologen hebben op het eiland Aguas Buenas de resten gevonden van een kamp dat waarschijnlijk toebehoorde aan de man die de inspiratie vormde voor het wereldberoemde verhaal over Robinson Crusoe. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Bij de resten van het kamp op het Chileense eiland is onder meer een oude navigatiepasser gevonden, een instrument waarmee stuurmannen vroeger de afstand op zeekaarten konden aflezen.
Die vondst wijst er volgens de onderzoekers op dat het kamp is gebouwd door Alexander Selkirk, een Schotse stuurman die na een conflict met zijn kapitein in 1704 op het eiland achterbleef.
Pas na ruim vier jaar werd Selkirk weer opgepikt door een schip van de Britse kapitein Woodes Rogers. Ook Rogers schreef destijds in zijn scheepsjournaal dat hij in het kamp van de eilandbewoner 'enkele praktische spullen en wiskundige instrumenten' zag liggen.
De opgraving geeft een beeld van hoe Selkirk heeft geleefd op het eiland. Uit de resten van palen die hij in de grond heeft geslagen, blijkt dat hij twee schuilplaatsen had langs een rivier. Ook zijn de overblijfselen gevonden van een soort uitkijkpunt op een heuvel, van waar hij een goed uitzicht had op de haven.
Die vondsten kloppen met de verhalen die de Schotse zeeman vlak na zijn redding vertelde over zijn avonturen op het eiland. De Engelse schrijver Daniel Defoe gebruikte die verslagen als inspiratie voor zijn roman Robinson Crusoe, die in 1719 verscheen.
"Het bewijs dat is blootgelegd op Auguas Buenas bevestigt de verhalen over Alexander Selkirk en geeft een fascinerend inzicht in zijn verblijf", zo verklaart de Schotse hoofdonderzoeker David Caldwell op de Amerikaanse website ScienceDaily. "We hopen dat deze plek behouden blijft en uitgroeit tot een plek waar toeristen de inspiratie achter Daniël Defoe's meesterwerk kunnen bezoeken."
(Bron)
Energiebedrijven handelen klachten slecht af

DEN HAAG - Consumenten zijn nog steeds ontevreden over de manier waarop grote energiebedrijven klachten afhandelen. Alleen Essent haalt dit jaar, voor het eerst in drie jaar, een voldoende.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Gemiddeld scoren de energiebedrijven met hun klachtenafhandeling een 5,2 op een schaal van 10. De NMa roept de energiebedrijven op tot verbetering.
"De klanten zijn minder ontevreden, maar er moet voor de energiebedrijven bij hun verbeteringen nog een schep bovenop", aldus NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch vrijdag. De bedrijven hebben laten weten mee te willen werken door een verbeterplan op te stellen.
(Bron)
'Nederland ontsnapt aan terroristische aanslag'

AMSTERDAM - Het hoofdkwartier van Europol in Den Haag is ontsnapt aan een aanslag. De Telegraaf meldt vrijdag dat een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven is voorkomen.
Dat heeft de Belgisch-Marokkaanse Abdelkader Belliraj, hoofdverdachte van een terreurnetwerk in Marokko, gezegd tegen een Arabische krant. Naar eigen zeggen voorkwam hij de aanslag op het hoofdkwartier van Europol.
De ochtendkrant polste een woordvoerder van de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD, maar die liet weten niet te beschikken over informatie dat er daadwerkelijk sprake zou zijn geweest van een aanslag.
Belliraj gaf eerder aan dat hij van Al-Qaeda opdracht had gekregen in Europa op zoek te gaan naar mensen die biologische wapens konden maken.
De Marokkaan zou contact onderhouden met de gevaarlijkste terroristen ter wereld, Osama bin Laden en diens rechterhand Ayman al-Zawahiri.
(Bron)

Dus een verdacht persoon zegt dat hij een aanslag heeft voorkomen, en de AIVD zegt van niks te weten. Nou weet de AIVD officieel altijd van niks, maar toch.
Aantrekkelijkheid niet erfelijk bij mannen

AMSTERDAM - Aantrekkelijke ouders krijgen vaak mooie dochters, maar geven hun aantrekkelijke uiterlijk niet door aan hun zoons. Dat blijkt uit een Schotse studie.
Psychologen aan de universiteit van St. Andrews gebruikten bij het onderzoek foto's van honderden studenten en hun ouders. De personen op de foto's werden beoordeeld op de aantrekkelijkheid van hun gezicht en op hun mannelijkheid of vrouwelijkheid.
Op die manier stelden de onderzoekers vast dat de dochters van aantrekkelijke mannen en vrouwen meestal ook een mooi uiterlijk hebben. Een zoon van aantrekkelijke ouders zou echter geen grotere kans hebben op een knap gezicht.
Het uiterlijk van een moeder heeft volgens de wetenschappers zelfs totaal geen invloed op de aantrekkelijkheid van haar zoon. Een vader zou wel zijn mannelijke gezichtskenmerken, zoals een brede kaak of grote neus doorgeven, maar niet zijn precieze gelaatstrekken.
"Voor de mannelijke erfelijkheidslijn hebben we ontdekt dat de uitdrukking 'zo vader, zo zoon' wel opgaat voor mannelijkheid. Vader met mannelijk gevormde gezichten hebben ook zoons met een erg mannelijk gezicht", verklaart hoofdonderzoeker David Perret in de Daily Mail. "Maar we hebben bij mannen geen bewijs gevonden voor de erfelijkheid van de aantrekkelijkheid van het gezicht.
De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Behaviour.
De bevindingen zijn erg verrassend. Wetenschappers gingen er namelijk lang van uit dat vrouwen het succes van hun voortplanting konden vergroten door partners met een knap uiterlijk te kiezen. Hun zoons zouden dan ook aantrekkelijker zijn voor volgende generaties vrouwen.
"Maar mannen erven niet de aantrekkelijkheid van hun vader en ook niet die van hun moeder", zegt Perrett. "Dat doet ons perplex staan." Als mogelijke verklaring voor zijn bevindingen, oppert de onderzoeker dat vrouwen hun lange termijn partners misschien wel helemaal niet selecteren op mooie gelaatstrekken, maar alleen op mannelijke gezichtskenmerken.
(Bron)

donderdag, oktober 30, 2008

Accent pleit Hagenaar vrij

AMSTERDAM - Een 42-jarige Hagenaar is vrijgesproken van belediging van een agente. De man zou bij zijn aanhouding wegens rijden onder invloed 'Goed gereden, hoer', hebben geroepen. Zijn plat-Haagse accent had echter voor een vergissing gezorgd, zo beweerde de man voor de Groningse politierechter.
De Hagenaar zei de agente juiste een compliment te hebben gemaakt. Het woordje 'hoor' klonk door zijn accent onbedoeld als 'hoer', aldus bleef hij bij hoog en laag de belediging ontkennen.
De beschonken bestuurder had de agente dus een compliment willen maken over haar rijgedrag, zo schrijft het Algemeen Dagblad donderdag. 'Goed gereden hoor', zou de voormalig taxichauffeur hebben geroepen nadat hij naar het politiebureau was vervoerd voor een ademanalyse.
De rechter sprak de man, die om zijn verhaal te bewijzen zijn Haagse accent ter zitting nog even demonstreerde, vrij. Voor het rijden onder invloed kreeg hij wel een werkstraf.
(Bron)

Ik voorspel een nieuwe lokale mode.
Wetenschappers reconstrueren DNA holenbeer

GRONINGEN - Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn erin geslaagd het DNA van de uitgestorven holenbeer te ontrafelen. Dat meldde de RUG donderdag.
De holenbeer stierf 15.000 jaar geleden uit, tegen het einde van de laatste ijstijd.
Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers een borstbeen van de holenbeer van ongeveer 31.800 jaar oud, dat is gevonden in een grot in Frankrijk.
Uit dit bot ontrafelden de onderzoekers Mitochondriaal DNA (mtDNA), dat zich in tegenstelling tot ander DNA niet in de celkern bevindt en enkel via de vrouwelijke lijn wordt doorgegeven.
Door het DNA van de holenbeer te vergelijken met dat van de westelijke bruine beer zijn de wetenschappers te weten gekomen dat beide soorten 1,6 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gaan groeien.
Het mtDNA levert een betrouwbare evolutionaire klok. Kleine mutaties in dit DNA treden op volgens een bekende frequentie. Daardoor is het mogelijk aan de hand van het aantal mutaties vast te stellen wanneer twee populaties van dezelfde soort - of twee soorten - begonnen zijn uit elkaar te groeien.
De onderzoekers hebben door het mtDNA van de holenbeer te vergelijken met dat van de (westelijke) bruine beer kunnen afleiden dat beide zustersoorten zijn die 1,6 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gaan groeien. Van de westelijke bruine beer heeft zich slechts zo'n 400.000 jaar geleden de ijsbeer afgesplitst.
(Bron)
Japanner wil met stripfiguur trouwen

TOKIO - Een Japanse man eist een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt dat mensen met stripfiguren trouwen. Binnen enkele dagen heeft hij meer dan duizend handtekeningen verzameld met een online petitie.
"Ik ben niet langer geïnteresseerd in de wereld van drie dimensies. Ik zou zelfs graag een bewoner worden van de tweedimensionele wereld", aldus Taichi Takashita.
Het aantal huwelijken in Japan neemt af omdat veel jonge Japanners moeilijk een partner voor het leven kunnen vinden. Stripverhalen zijn ondertussen razend populair, en veel stripfiguren worden in Japan beroemdheden of zelfs sekssymbolen.
(Bron)
Wanbetalers zorgverzekering harder aangepakt

DIEMEN - Verzekerden die de kosten van hun ziekteverzekering niet betalen, worden volgend jaar harder aangepakt.
Het achterstallige geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie geïnd. De zorgpremie wordt ingehouden en in het uiterste geval kan er beslag worden gelegd op inboedel of auto van de klant.
Het College van Zorgverzekerden (CVZ) heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het is nog niet bekend wanneer volgend jaar het nieuwe regime ingaat. Het parlement moet daarover nog beslissen.
Tot nu toe werden de wanbetalers achter hun vodden gezeten door de zorgverzekeraars. Volgend jaar gaat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de incasso overnemen van wanbetalers die langer dan zes maanden geen premie hebben betaald. Ze leggen de wanbetalers bovenop de premie die ze nog moeten betalen, ook een boete op van 30 procent.
Het geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie binnengehaald. Een andere mogelijkheid is dat het Centraal Justitieel Incassobureau wordt ingeschakeld.
Veel Nederlanders met een laag inkomen krijgen een zorgtoeslag van de overheid ter compensatie van hun ziektekosten. Het CVZ zorgt ervoor dat de belastingdienst die toeslag niet aan de wanbetaler geeft, maar gebruikt voor het dempen van de schulden.
Volgens schattingen betalen 240.000 Nederlanders hun zorgverzekering niet: dat komt ongeveer neer op 2 procent van de verzekerden. De wanbetalers wonen vooral in de grote steden.
Het zijn vaak allochtonen, studenten en andere mensen met een kleine beurs. Het CVZ schat dat 150.000 mensen met de automatische inning te maken zullen krijgen.
(Bron)

Overigens is het CVZ het College voor Zorgverzekeringen.
Afstandsbediening bron van ziektekiemen

Als je verkouden bent, laat je overal in huis ziekteverwekkers achter. Met name op de afstandsbediening van de televisie en het handvat van de koelkast. Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen ziekteverwekkers daar 48 uur blijven leven.
Wetenschappers van de University of Virginia onderzochten de huizen van 30 mensen die vroege symptomen van een verkoudheid lieten zien. Hieruit bleek dat 4 van de 10 handvatten en deurknoppen waren besmet met ziekteverwekkers.
Ook lichtknopjes, afstandsbedieningen, kranen en telefoons bleken nog sporen van verkoudheidsvirussen te vertonen.
Proefpersonen die met opzet ziektekiemen aan hun vingers gesmeerd kregen, liepen hier 2 dagen later nog mee rond.
Hoe vaak mensen daadwerkelijk ziek worden van besmette oppervlakten, of bijvoorbeeld een handdruk van een verkouden persoon, weten doktoren niet. Maar ze kunnen zich wel voorstellen dat dit extra risico geeft.
In vervolgonderzoek hopen de onderzoekers methoden te ontdekken hoe je van ziektekiemen af kan komen.
(Bron)

Zo denk ik maar niet teveel na over de wc's bij ons op het werk - je komt uit de plee, draait de kraan open, zeep moet je uit zo'n automaatje pompen, je wast je handen, en draait diezelfde kraan weer dicht. Die is intussen niet spontaan schoon geworden, lijkt me.
Gewonde na ontploffing bij bedrijf Dordrecht

DORDRECHT - Bij het bedrijf Den Hartog Cleaning in Dordrecht heeft zich donderdagochtend een explosie voorgedaan. Een persoon is gewond geraakt.
Volgens de politie kwam door de klap een kleine hoeveelheid gevaarlijke stoffen vrij, maar bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid.
De explosie deed zich voor tijdens het schoonmaken van een tank, die met een vrachtwagen vervoerd kan worden. Tijdens die werkzaamheden zijn hars en een schoonmaakmiddel vermengd en vermoedelijk ontploft omdat er een vonk bij is gekomen.
Het bedrijf is gevestigd aan de Kamerling Onnesweg op bedrijventerrein Dordtsche Kil 1. Het terrein werd uit voorzorg gedurende korte tijd afgesloten. "Maar uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen. Er is nooit gevaar geweest voor omwonenden", aldus een woordvoerder.
(Bron)
Aardbeving in Groningen

GRONINGEN - De provincie Groningen is donderdagochtend opgeschrikt door een lichte aardbeving. De schok had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.
Dat heeft het KNMI laten weten. Het epicentrum van de beving, die om 06.54 uur plaatshad, bevond zich in de buurt van het dorpje Westeremden.
Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is het aannemelijk dat de aardschok verband houdt met de gaswinning in Groningen. De maatschappij had donderdagmiddag ongeveer tien meldingen van schade binnengekregen.
Volgens de zegsvrouw ging het daarbij vooral om scheuren in muren. Ze laat weten dat de NAM verwacht dat het aantal meldingen komend weekend nog op zal lopen tot enkele tientallen.
Mensen die schade hebben door de aardbeving kunnen op de website van de NAM een schadeformulier invullen. Het extern en onafhankelijk expertisebureau bekijkt vervolgens wie er recht heeft op een eventuele vergoeding. Volgens de woordvoerster is daar binnen de NAM een speciaal potje voor gereserveerd.
Bij de politie en brandweer in Groningen was donderdagochtend slechts één melding binnengekomen. Volgens een woordvoerder had deze man met 112 gebeld omdat hij zijn huis voelde trillen.
(Bron)
Nederlandse kat lift mee naar Zwitserland

STEENWIJK - Een kat uit Steenwijk is na een korte vermissing in het Zwitserse Basel opgedoken. De kat was in een vrachtwagen vol diervoeders gestapt. De kat legde de ruim 740 kilometer af zonder dat de vrachtwagenchauffeur het door had.
Pas bij het laden en lossen in Basel kwam het dier tevoorschijn. De chauffeur wist de kat te vangen en bracht hem naar het dierenasiel daar.
"Dat asiel nam contact op met ons pension omdat wij de kat ooit gechipt hebben", zei een woordvoerster van dierentehuis De Kluif in Steenwijk. De eigenaren hebben hun huisdier uiteindelijk zelf opgehaald.
(Bron)

Mag zo'n beest ook es op vakantie ;-)

woensdag, oktober 29, 2008

Dráma! Dráma! De eerste nacht-met-het-raam-dicht.
Zodra ik vaag een beetje minder diep leek te slapen, barstte Tom uit in gebler: ik wil naar buiten! En hij zorgde ook wel dat ik regelmatig even niet zo goed sliep door via het voeteneind op een kast te springen, dan op de vensterbank, raggend over de vensterbank naar de andere kant van de kast, achter het gordijn langs, weer op de kast tussen wekker, lamp en stapel boeken door, PLOFFF weer op het bed (lees: op Hippo), mraaauuuww!
Tijger lag wel best. Maar vanochtend, toen ik het raam dan maar openschoof (min drie beesten, denk er effe over na), spoot Tom naar buiten. Tijger niet. Die wilde pas toen ik weer thuiskwam, sprong vrolijk naar buiten en stond ongeveer een halve minuut later veel minder vrolijk weer voor het raam te dansen dat ze naar binnen wou, NU! En toen vroor het nog niet eens.
Ze hebben wel allebei weer ontdekt dat de kattenbak er niet ter decoratie staat, dus hopelijk is het vannacht wat rustiger.
Eurlings steekt geld in snellere treinen

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen kunnen maximaal 25 miljoen subsidie tegemoet zien om treinen sneller te kunnen laten rijden. Dat heeft minister Camiel Eurlings (Verkeer) woensdag toegezegd in overleg met de Tweede Kamer.
Om op vier trajecten de snelheid te kunnen verhogen van 140 naar 160 kilometer per uur is een ander beveiligingssysteem nodig.
Dit kost de NS bijna 50 miljoen aan aanpassing van het materieel. Eurlings heeft nu aangeboden daarvan de helft voor zijn rekening te nemen.
(Bron)

Snellere treinen, betekent dat ook dat je eerder weet hoeveel vertraging je gaat oplopen?
Werkloze leeft twee weken met lijk

BOCHUM - Een 33-jarige werkloze in het West-Duitse Bochum heeft ruim twee weken lang met het lijk van een 83-jarige vrouw in haar woning geleefd. Hij gaf aan dat hij de dood van de vrouw niet had gemeld om in haar huis te kunnen blijven.
De man verstopte het stoffelijk overschot in een kist die hij extra afdichtte in verband met de stank. De invalide bejaarde had de werkloze man drie weken geleden in huis genomen om haar te helpen bij het huishouden.
De politie gaat vooralsnog uit van een natuurlijke dood. Een nicht van de bejaarde had alarm geslagen omdat de man haar niet binnen wilde laten.
(Bron)

Lekkere klus om dat lichaam dan alsnog te begraven dan wel te cremeren :/
Zweed verzint ontvoering

AMSTERDAM - Een Zweed is er in Duitsland achtergekomen dat smoesjes nogal uit de hand kunnen lopen. De man staat een flinke straf te wachten voor het vertellen van sterke verhalen.
De man sloeg enige tijd geleden op de vlucht voor de huwelijkse spanningen thuis, in Zweden, waarna hij op zwerftocht ging door Europa.
Omdat hij zijn vrouw niet op de hoogte had gesteld van zijn reisplannen, waarschuwde die op een geven moment de politie en gaf hem als vermist op.
Zaterdag dook de man op op een politiebureau in Neurenberg, waar hij vertelde dat hij was ontvoerd door kidnappers die losgeld eisten en die hem naar de Beierse stad hadden meegebracht. Daarop organiseerde de politie een grote klopjacht.
Toen rechercheurs een beetje doorvroegen, bleef er van het verhaal van de man al snel niet veel overeind. hij gaf toe dat hij het hele ontvoeringsverhaal had verzonnen, omdat hij niet wist wat hij zijn vrouw anders moest vertellen. Aanklagers willen de man vervolgen.
(Bron)
Een derde visvangst voor dieren bestemd

WASHINGTON - Ruim een derde van alle visvangst in oceanen is bestemd als voer voor andere dieren. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers woensdag gezegd.
Ze baseren zich op onderzoek dat later in de maand in het Jaarlijkse Overzicht van Milieu en Bronnen wordt gepubliceerd. Elk jaar wordt 37 procent van de visvangst, oftewel 31 miljoen ton, aan andere dieren gevoerd zoals varkens, kippen en kweekvissen. Circa 90 procent van de visvangst wordt verwerkt tot visvoer of visolie.
Gemiddeld is drie tot vijf pond gevangen vis nodig voor een pond kweekvis. Een van de onderzoekers, een hoogleraar aan de Stony Brook Universiteit in New York, noemt dit verspilling van natuurlijke bronnen.
In tegenstelling tot die van bijvoorbeeld tonijn, zwaardvis en kabeljauw, is de vangst van kleinere vissen nauwelijks aan voorschriften gebonden.
(Bron)

Vis geopereerd aan hernia

AMSTERDAM - Dierenartsen hebben dankzij een operatie het leven gered van tropische vis Carla. Dit schrijft de Britse krant Telegraph.
Carla, woonachtig in het London Aquarium, ontwikkelde een gezwel aan de zijkant van haar platte lijf. Specialisten stelden vast dat het ging om een hernia.
James Oliver, beheerder van de visjes in het aquarium, verkoos de ongebruikelijke operatie boven het spuitje.
Bij de operatie werd Carla onder volledige narcose gebracht. Ook kreeg ze een buisje in haar mond waarmee water door haar lichaam kon worden gespoten. Hierdoor kon ze blijven ademen.
De operatie duurde 30 minuten en kostte 500 pond. Vijf dagen later konden de hechtingen worden verwijderd.
(Bron)
Vijf jongens vast voor mishandeling buschauffeur

ROTTERDAM - De politie heeft deze week in Rotterdam vijf jongeren aangehouden omdat zij een buschauffeur ernstig hebben toegetakeld.
In september overvielen zij de verder lege nachtbus. Zij schopten het slachtoffer en duwden hem meermalen een stroomstootwapen in zijn nek, aldus de politie woensdag.
Na de mishandeling gingen de Rotterdammers er met een buit van 400 euro en een busstempel vandoor.
De beroving was echter vastgelegd op camerabeelden, die tijdens een opsporingsprogramma op RTV Rijnmond zijn getoond. Dit leverde enkele tips op. Hierdoor kon de politie de vijf jongeren van 19 tot en met 22 jaar aanhouden.
(Bron)

Die busstempel was een trofee?
Commissaris van de Koningin Zuid-Holland in opspraak

DEN HAAG - De Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin Jan Franssen is in opspraak geraakt door zijn commissariaat bij aannemer Van Gelder Groep.
Tijdschrift Revu stelt woensdag dat een omstreden vergunning voor de bouw van een kolencentrale zijn werkgever 7 miljoen euro oplevert.
De Van Gelder Groep maakt op de Rotterdamse Maasvlakte een groot stuk grond bouwklaar. Daar moet een kolencentrale komen.
Volgens Revu 'een megaproject, waarvoor een natuurbeschermings- en een milieuvergunning moesten worden aangevraagd bij de Gedeputeerde Staten'. Franssen is voorzitter van GS.
Statenlid Bart Vermeulen (SP) liet woensdag weten dat Franssen zijn commerciële nevenfuncties moet neerleggen. "In de provinciewet staat heel duidelijk dat bijbanen alleen zijn toegestaan als de schijn van belangenverstrengeling vermeden kan worden."
Een woordvoerder van Franssen liet weten dat de commissaris geen inhoudelijke bemoeienis heeft gehad bij het verlenen van de twee vergunningen.
Franssen kwam in 2005 ook in opspraak vanwege zijn nevenfunctie bij Deloitte en bij Stichting Stadion Ontwikkeling Den Haag. Hij had toen dertig bijbanen.
(Bron)
Mannen ontdekken vreemdgaan eerder dan vrouwen

LONDEN - Mannen hebben eerder door dat hun partner vreemdgaat dan vrouwen. Dat blijkt uit een studie die zaterdag in het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist wordt gepubliceerd.
Wetenschapper Paul Andrews van de Virginia Commonwealth University in de Amerikaanse stad Richmond ondervroeg 203 jonge heterostellen voor het onderzoek.
Van de ondervraagden gaf 29 procent van de mannen en 18,5 procent van de vrouwen toe zelf wel eens te zijn vreemdgegaan. Van de vrouwen zei 80 procent dat zij goed konden inschatten hoe loyaal hun partner is, tegenover maar liefst 94 procent van de mannen.
De mannen hadden in 75 procent van de gevallen al door dat hun vrouw een slippertje had begaan, nog voordat de partner dat zelf had opgebiecht. Bij de vrouwen lag de score slechts op 41 procent.
Mannen zijn over het algemeen argwanender dan vrouwen als het op hun partner aankomt, aldus de wetenschappers. Volgens Andrews kan de evolutie dit verklaren.
In het artikel zegt hij dat mannen meer te verliezen hebben, omdat zij er minder zeker van kunnen zijn dat een kind van henzelf is dan een vrouw. Daarmee komt hun voortplanting in gevaar.
(Bron)

Of misschien zoals de waard is...
Mishandeling wordt geit op kinderboerderij fataal

AMSTERDAM - Een geit op een kinderboerderij in Oldenzaal is overleden na een ernstige mishandeling. Dat meldt de politie woensdag.
Een wandelaar vond het dode dier dinsdagochtend in de struiken naast de kinderboerderij aan de Harplaan.
De geit is waarschijnlijk doodgebloed doordat een stok in haar anus is geduwd. Dat is vermoedelijk maandagnacht gebeurd.
De politie spreekt van 'een ergerlijk voorval' en roept getuigen op zich te melden.
(Bron)

Je gunt zo'n dader ook een ergerlijk voorvalletje.
Ik ben ervan overtuigd dat mensen die zoiets kunnen doen, ziek zijn, ziek in de categorie: 'Niks meer aan te doen, sluit maar ergens op waar ze geen kwaad kunnen, geef ze desnoods wat pluchen geiten om zich uit te leven maar hou ze hoe dan ook van de straat'.
Website vol historische radiobulletins

DEN HAAG - De Koninklijke Bibliotheek opent woensdag een website waarop historische radiobulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) zijn terug te vinden.
De website gaat terug naar een bericht over de Spaanse burgeroorlog, afkomstig uit de allereerste ANP-uitzending in februari 1937. Ongeveer anderhalf miljoen vellen met uitgetypte teksten van de radio-uitzendingen tussen 1937 en 1984, vaak aangevuld met aantekeningen van de nieuwslezer, zijn het afgelopen jaar gescand.
De uitgetypte vellen kwamen in 1993 tevoorschijn uit een kelder van een Hilversumse villa, waar de Radionieuwsdienst ANP was gevestigd. De Koninklijke Bibliotheek bewaarde het materiaal vervolgens in 750 verhuisdozen.
Op de website kunnen gebruikers vanaf woensdag naar hartenlust bladeren door de radioberichten of zoeken op steekwoorden zoals bijvoorbeeld maanlanding, Elfstedentocht, Beatles, Abe Lenstra of autoloze zondag. Op de site zijn geen gesproken bulletins terug te luisteren.
Volgens mediahistoricus Paul Koedijk bevat de website een schat aan informatie, zowel voor historisch als taalkundig onderzoek. Historici kunnen aan de hand van de site onderzoeken wanneer bepaalde onderwerpen voor het eerst in het nieuws verschenen.
De website maakt tevens inzichtelijk hoe sommige woorden qua betekenis veranderden en in de mode raakten. "Zo was een ANP-bericht over geslachtsziektes in de jaren vijftig nog erg omstreden, terwijl het woord neger in die tijd erg gebruikelijk was", zegt projectleider Edwin Klijn van de Koninklijke Bibliotheek. Ook de populariteit van beroemdheden als Johan Cruijff kan aan de hand van de resultaten op de website eenvoudig worden geanalyseerd.
Sommige berichten waren ten tijde van de verzuiling speciaal bedoeld voor bepaalde omroepen, blijkt uit kattebelletjes als 'Alleen voor VARA!' van de toenmalige nieuwslezers.
(Bron)
Maleisiër bedreigt buurman met duizendpoot

AMSTERDAM - Een Maleisiër wordt ervan verdacht zijn buurman te hebben aangevallen met een bijzonder gevaarlijk wapen: een duizendpoot. Dat heeft de aanklager in de zaak woensdag gezegd.
De man, R. Prabakaran, zou vorige week na een ruzie vier duizendpoten en andere insecten in het bed van zijn buurman hebben gelegd. De 21-jarige Prabakaran bereikte de slaapkamer via een dak.
Het is niet bekend om welke soort duizendpoten het ging, maar sommige soorten zijn giftig. Prabakaran zei onschuldig te zijn en is op borgsom vrijgelaten. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij tot drie jaar gevangenisstraf en stokslagen krijgen.
(Bron)
Beschermde dieren geen bouwstoppers meer

DEN HAAG - Rugstreeppadden, korenwolven, kamsalamanders, wilde averuiten en andere beschermde planten en dieren hoeven niet langer de reden te zijn voor het plotseling stilleggen van bouwprojecten.
De aanstelling van een "Gegevensautoriteit Natuur" moet hier een einde aan maken. Dit staat in een stuk dat het kabinet vrijdag bespreekt en waar BNR Nieuwsradio de hand op wist te leggen.
Het stuk gaat over het terugdringen van de administratieve lasten voor bedrijven én van allerlei onnodige regeltjes die ondernemers als hinderlijk ervaren. Voor projectontwikkelaars en aannemers is het lastig als plotseling beschermde dieren of planten op de bouwplaats worden aangetroffen en natuurbeschermers daar werk van maken.
Daarop is het volgende gevonden: "De Gegevensautoriteit Natuur verzamelt en ontsluit betrouwbare informatie over de leefgebieden van flora en fauna. Door de beschikbaarheid van deze gegevens hoeft geen langdurig onderzoek te worden gedaan of de aangewezen locatie inderdaad een leefgebied is van een zeldzame dier- of plantensoort."
"Zo kunnen de initiatiefnemers in een vroeg stadium rekening houden met beschermde flora en fauna en hun plannen daarop aansluiten." Daarmee wordt voorkomen dat er een ontheffingsaanvraag moet komen en dat is "een langdurige geschiedenis".
(Bron)

Hinderlijk. Ach ja.
Zorgen over terugroepen imams naar Marokko

DEN HAAG - De Marokkaanse gemeenschap in Nederland maakt zich zorgen over een reis van imams naar hun vaderland. Zeker veertig imams zouden vrijdag op verzoek van Rabbat zijn teruggekeerd naar Marokko.
Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) meldde dinsdag dat de imams zijn afgereisd op kosten van de Marokkaanse overheid. Enkele imams zouden voornamelijk uit angst gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging.
Het SMN vreest dat Marokko met deze actie meer greep probeert te krijgen op landgenoten die inmiddels in Nederland wonen.
De organisatie constateert dat de Marokkaanse overheid zich steeds meer bemoeit met moskeeën in Nederland en noemt dat onwenselijk.
De Tweede Kamer is eveneens verontrust over de manier waarop Marokko zich bemoeit met Nederlandse aangelegenheden.
Donderdag vindt hierover een debat plaats naar aanleiding van berichten dat de Marokkaanse inlichtingendiensten in Nederland informanten werven.
PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wil voorafgaand aan dat debat opheldering van het kabinet over de reis van imams naar Marokko.
(Bron)
Rus bekent moord uit liefde voor rechercheur

ROSTOV AAN DE DON - Een Rus heeft de moord op zijn vriend bekend, nadat hij verliefd was geworden op een vrouwelijke rechercheur. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag gezegd, aldus het Russische persbureau Ria Novosti.
De 32-jarige Rus ging in februari wat drinken met een vriend wiens lijk later in een rivier werd aangetroffen in de omgeving van Astrachan, in het zuiden van Rusland.
De 32-jarige man ontkende elke betrokkenheid en er was niet genoeg bewijs om hem aan te klagen. De 27-jarige rechercheur Regina Pak was echter vastbesloten om het bewijs tegen hem rond te krijgen.
Twee maanden later wandelde de man het politiebureau binnen waar hij op zijn knieën viel en zei verliefd te zijn op de rechercheur. Hij bekende dat hij zijn vriend had gewurgd tijdens een ruzie en het lijk in de rivier had gedumpt.
Hij wilde de moord bekennen om de carrière van zijn 'geliefde' niet te verpesten met een onopgeloste zaak. De man kan maximaal vijftien jaar celstraf krijgen.
(Bron)

dinsdag, oktober 28, 2008

Winterslaaptijd. Vanochtend viel het me nog mee, maar vanavond kwam ik wat later dan anders thuis en ik vind dat 4 graden en nauwelijks wind toch al best handschoenen/wantenweer is. In elk geval ook vroeg naar bed-weer...

maandag, oktober 27, 2008

Sms-alarm voor stelende olifanten in Kenia

NAIROBI - In de strijd tegen graanstelende olifanten maken Keniaanse olifantenhoeders gebruik van een sms-alarm. Dat berichtte de Duitse krant Die Welt maandag.
De olifanten in een Keniaans Nationaal Park hebben een halsband om met een simkaart. Via Google Earth wordt in de gaten gehouden waar de olifanten zich bevinden.
Als een van hen sensoren passeert in de buurt van graanvelden, dan stuurt de simkaart automatisch een sms-alarm naar de mobiele telefoons van de olifantenhoeders van het park. Zij gaan er op af en sturen de dieren terug het park in.
Voorheen probeerden de hoeders en de boeren de olifanten met trommels, fakkels en geweren op afstand te houden.
Het sms-systeem is opgezet door de dierenwelzijnsorganisatie Save the Elephants. "Olifanten zijn net jongeren. Als een olifant een bepaalde grens niet meer overschrijdt, dan doen de anderen dat ook niet meer", aldus de oprichter van de organisatie Iain Douglas-Hamilton.
(Bron)
Mobiele telefoons ingezet in strijd tegen hiv en aids

AMSTERDAM - Mobiele telefoons winnen aan populariteit in Zuid-Afrika en dat blijkt een gunstig neveneffect te hebben. Het communicatiemiddel zou helpen in de strijd tegen hiv en aids. Dat meldt de BBC zondag.
Het project Masiluleke gebruikt smsjes om de Zuid-Afrikanen voor te lichten over het dodelijke virus en ze aan te moedigen zich te laten testen. Iedere dag verzendt de organisatie een miljoen gratis berichtjes.
"Je zou denken dat er, in een land waar de ziekte zo'n grote rol speelt, genoeg kennis is over hoe mensen te helpen of te beïnvloeden," zegt Gustav Preakelt, een van de initiatiefnemers van het project. Maar, zegt hij, foutieve informatie en stigma's zijn hardnekkig en het aantal testen dat gedaan wordt blijft laag.
"Ik denk dat nooit eerder mobiele telefoons op zo'n grote schaal zijn ingezet om gezondheidsinformatie te verstrekken," aldus Preakelt.
Telefoontjes naar de Nationale Aids-hulplijn zouden sinds het begin van het project met 200 procent zijn toegenomen. Uiteindelijk zal deze manier van voorlichten ook ingezet worden in de strijd tegen tuberculose.
Jaarlijks overlijden zo'n 350.000 mensen in Zuid-Afrika aan Aids.
(Bron)
Japanner sticht brand om huwelijk te voorkomen

TOKIO - Een Japanse man is wel heel ver gegaan om onder zijn huwelijk uit te komen. De 39-jarige Tatsuhiko Kawata stak het hotel in brand waar hij afgelopen weekend zou trouwen, meldden Japanse media maandag.
De man had niet tegengesputterd tijdens het plannen van de feestelijkheden, ondanks dat hij al getrouwd was.
Toen de huwelijksdatum dichterbij kwam, werd de grond hem toch te heet onder de voeten. "Als ik de boel in brand steek, hoeft de trouwerij niet door te gaan, dacht ik", aldus de bijna-bruidegom.
Kawata en zijn voormalige toekomstige echtgenote hadden tachtig gasten uitgenodigd. De politie arresteerde de man omdat hij zich na de brand verdacht gedroeg en de plechtigheid ineens afblies.
(Bron)

Beetje korte-termijn-denken, maar hij zal wel knap benauwd geweest zijn.
Politie verstopt volgsysteem in scooters

AMSTERDAM - De politie heeft in een onbekend aantal brommers en scooters in Amsterdam zogeheten peilzenders verstopt waardoor ze precies kan volgen waar de bestuurders zich bevinden.
Dat bevestigt justitie naar aanleiding van een bericht op de lokale televisiezender At5.
Volgens een woordvoerder heeft een officier van justitie toestemming gegeven voor het plaatsen van de apparatuur. Hij noemt de opsporingsmethode niet ongebruikelijk.
De zenders zijn geplaatst toen de voertuigen door de politie in beslag waren genomen. Volgens At5 gaat het om ten minste twee brommers van jongens uit de Diamantbuurt.
Zowel politie als justitie weigerde te zeggen waar ze de brommerbezitters van verdenken. Een woordvoerder van de politie zei wel in een reactie dat de incidenten, waarbij scooters betrokken zijn en die een grote impact hebben op slachtoffers, zo ernstig zijn dat ze alle middelen inzet om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan.
Het gaat bijvoorbeeld om straatroof en overvallen via de zogeheten Italiaanse methode, waarbij dieven tassen of laptops weggrissen uit stilstaande auto's.
(Bron)
Glazenwassers aan de dood ontsnapt in Rotterdam

ROTTERDAM - Twee glazenwassers hebben maandagochtend in Rotterdam een heel benauwd kwartiertje gehad.
Zij bungelden al die tijd in een bakje op grote hoogte aan slechts één kabel. De andere kabel was vermoedelijk geknapt. Hulpverleners wisten de mannen te bevrijden. De glazenwassers kwamen volgens een politiewoordvoerder met de schrik vrij.
Het incident gebeurde bij de negende etage van het Golden Tulip Hotel aan de Leuvehaven.
(Bron)
'Dure kleding is niet van mijzelf'

WASHINGTON - De Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin heeft zondag (lokale tijd) tijdens een campagnebijeenkomst in Florida benadrukt dat haar dure campagnekleding niet van haarzelf is, maar van de partij.
De gouverneur van Alaska voegde toe dat ze door haar schoonmoeder met de hand gemaakte oorbellen droeg en een ring van slechts 35 dollar.
Eerder werd bekend dat Palin bijna 120.000 euro uit de Republikeinse partijkas had besteed aan kleding. Daarnaast kregen Palins kapster en schoonheidsspecialiste flinke salarissen voor hun inspanningen. Dat stond in schril contrast tot haar zorgvuldig opgebouwde imago van 'hockey-moeder'.
"Ze leeft spaarzaam", aldus de Republikeinse presidentskandidaat John McCain diezelfde dag op tv-programma Meet the Press van NBC. "Zij en haar familie zijn niet rijk." Een woordvoerster van Palin liet weten dat een derde van de kleding na de campagne wordt teruggegeven.
(Bron)

Hm, dan denkt ze nu zelf ook dat ze niet gaat winnen, of gaat ze in het Witte Huis zitten in een jute zak?
Zwaarste man Uribe getrouwd

AMSTERDAM - De zwaarste man ter wereld, de Mexicaan Manuel Uribe, is zondag getrouwd met zijn vriendin Claudia Solis.
De 43-jarige Uribe, die al zes jaar niet meer zijn bed uit kan komen, droeg een wit zijden hemd met een laken om zijn benen gewikkeld terwijl zijn bruid (38) van een trap afdaalde.
Hij barstte later los in tranen toen een ambtenaar hen ten overstaan van meer dan vierhonderd genodigden tot man en vrouw verklaarde.
De plechtigheid was voor de meeste media gesloten. Discovery Channel maakte opnamen voor een binnenkort uit te zenden documentaire over de voormalige monteur.
De bruidegom was voor de plechtigheid met bed en al op een vrachtwagen door de straten van Monterrey naar een plaatselijke feestzaal gereden. Met een gewicht van 560 kilo kwam hij in 2006 als zwaarste man ter wereld in het Guinness Book of Records.
Met hulp van Solis, die hij vier jaar geleden leerde kennen, is hij inmiddels 250 kilo kwijtgeraakt.
(Bron)
Egyptische vrouwen mogen hun man slaan

CAIRO - Als een vrouw geslagen wordt door haar man mag ze terugslaan. Dat heeft de hoogste soennitische autoriteit in Egypte bepaald, berichtte de krant al-Youm maandag.
"Iedereen heeft het recht zichzelf te verdedigen, of het nu een man of een vrouw is, want alle mensen zijn gelijk voor God", aldus Sheikh Hamid al-Atrash, de voorzitter van de instantie die fatwa's en islamitische regels uitvaardigt in Egypte.
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International komt 35 procent van de vermoorde Egyptische vrouwen in Egypte om door huiselijk geweld.
Een Saudische religieuze leider bepaalde onlangs dat vrouwen hetzelfde geweld tegen hun echtgenoot mogen gebruiken als tegen hen gebruikt wordt. Een Turkse religieuze leider deed daar nog een schepje bovenop: "Ze moet twee klappen uitdelen voor iedere ontvangen klap."
(Bron)
Tunnel onder Naardermeer lijkt definitief van de baan

ROTTERDAM - De aanleg van een ondertunnelde snelweg bij het Naardermeer lijkt definitief van de baan.
Nieuw onderzoek wijst uit dat er daardoor zeker twee jaar extra vertraging optreedt. We moeten op de ingezette weg doorgaan, concludeerde verkeersminister Camiel Eurlings maandag.
Tweede Kamerlid Ger Koopmans, een partijgenoot van Eurlings, dwong onlangs het onderzoek af naar een plan van Strukton en TBI Infra voor een tunnelvariant onder het meer als oplossing voor de files tussen Amsterdam en Almere.
Het vorige kabinet schrapte nog omstreden plannen voor een tunnel bij het meer, het oudste natuurmonument van Nederland. De keuze viel op wegverbreding op de drukke verbinding tussen Amsterdam en Almere. Het gaat om de A1, A9, A10 en A6.
Maandag werd bekend dat Eurlings het met de provincie Noord-Holland en omliggende gemeenten eens is geworden over aanvullende maatregelen.
Het gaat om extra hoge geluidswallen, gevelisolatie bij een aantal woningen langs de A10-Oost, fietsbruggen langs de A9 en de uitbreiding van een aquaduct over de A1 tot een volwaardig ecoduct.
Het aantal woningen met geluidsoverlast neemt daardoor met meer dan de helft af vergeleken met nu, onderstreepte Eurlings.
De overeenkomst werd in Rotterdam ondertekend op een conferentie met bestuurders, die samenwerken onder de paraplu van het programma Randstad Urgent.
Eurlings als coördinerend minister prees daar de vernieuwende aanpak van Randstad Urgent die hij vorig jaar inzette.
Randstad Urgent bevat 35 (weg)projecten die ertoe moeten leiden dat de Randstad een internationaal economisch aantrekkelijke topregio blijft.
Eurlings zei dat er tempo zit in de projecten. Alle voorgenomen besluiten zijn het afgelopen jaar genomen, maar een aantal bepaald niet zonder slag of stoot. Randstad Urgent werkt dus volgens hem als stok achter de deur.
Eurlings waarschuwde dat de druk op bestuurders om te presteren zal worden verhoogd. Als over een jaar blijkt dat projecten niet op tijd klaar zijn, worden deze gedegradeerd tot "minder urgente, categorie-B-projecten".
Het programma is 'ververst'. Daaronder de plannen voor kustversterking die vanwege behaald resultaat zonder Randstad Urgent verder kan. Een van de nieuwe projecten is de ontwikkeling van de dubbelstad Almere-Amsterdam.
(Bron)
Bijen kunnen tot vier tellen

QUEENSLAND - Bijen kunnen tot vier tellen. Dat hebben wetenschappers van de Australische Universiteit van Queensland ontdekt, meldde de tv-zender ABC News zondag.
De onderzoekers lieten bijen door een tunnel vliegen waar bij de vierde markering honing lag. Ook toen de honing weg was, vlogen de bijen tot de vierde streep. Volgens de onderzoekers lukte dit ook met het derde streepje, maar niet meer met het vijfde.
"Hoe meer we deze wezens met hersenen zo klein als een sesamzaadje onderzoeken, hoe meer we onder de indruk zijn", aldus professor Mandyam Srinivasan. Volgens de wetenschapper zijn bijen intelligenter dan tot nu toe werd aangenomen.
De onderzoekers hebben naar eigen zeggen ook bewezen dat bijen kleuren en geuren kunnen herkennen. Ook kunnen ze door ingewikkelde doolhoven leren navigeren.
(Bron)
Man met arm bekneld in treintoilet

AMSTERDAM - Een onfortuinlijke Fransman is zondagavond door brandweerlieden bevrijd uit een toilet van de TGV. De man had zijn telefoon in de wc laten vallen en kwam met zijn arm knel te zitten toen hij het mobieltje probeerde te pakken.
De TGV, die onderweg was van Parijs naar La Rochelle, liep door deze beknelling twee uur vertraging op bij station Surgeres. Toegesnelde brandweerlieden probeerden de man uit zijn benarde positie te bevrijden, maar zij kregen de arm niet los.
Uiteindelijk is een deel van het toilet ontkoppeld, zodat de jonge man met een deel van de wc nog om zijn arm op de brancard kon worden afgevoerd.
Een ooggetuige zei tegenover de Franse krant Le Figaro: "Op het station Surgeres werd omgeroepen dat er een probleem was op een van de toiletten waar de brandweer bij aanwezig was. Later zagen we de man met een deel van het toilet afgevoerd worden."
De man hield enkele blauwe plekken over aan het voorval, maar kwam er van af zonder breuken. Of zijn telefoon nog is teruggevonden, is niet bekend.
(Bron)

zondag, oktober 26, 2008

Man slaat met bijl in op auto

AMSTERDAM - Een 55-jarige inwoner van Sint-Oedenrode heeft zaterdagmiddag met een bijl een man bedreigd en diens auto vernield. De man ergerde zich aan de rookwolken die uit de auto kwamen die een 43-jarige man uit Den Bosch met wat kennissen aan het opknappen was. Dat meldt de politie zondag.
De agressieve Brabander sloeg met de bijl in op het motorblok van de oldtimer en vernielde het dak. Ook kwam hij dreigend op de eigenaar en zijn vrienden af die op de vlucht sloegen. Toen de politie arriveerde, werd het opgewonden standje aangehouden. Zijn bijl werd in beslag genomen.
De oldtimer van de Bosschenaar raakte zwaar beschadigd. De verdachte zit nog vast. Waarom de man zich zo ontzettend kwaad maakte om de pruttelende oldtimer is niet bekend.
(Bron)

Het zou kunnen dat ie vaker last had van zulke rookwolken en lawaai en dergelijke. Als je x keer gevraagd hebt of het minder kan en er verandert niets, of je wordt uitgelachen, dan kun je door het lint gaan. Maar het zou ook kunnen dat de 55-jarige sowieso een kort lontje heeft - je weet het niet.
Treinverkeer tussen Dordrecht en Breda ontregeld
Uitgegeven: 26 oktober 2008 10:13

AMSTERDAM - Het spoor tussen Dordrecht en Breda was zondagochtend gestremd omdat een trein even ten noorden van Breda een koe heeft doodgereden. Dat laat spoorbeheerder ProRail weten.
Door het ongeluk net ten zuiden van de brug over de rivier de Mark waren beide sporen geblokkeerd. De politie en medewerkers van ProRail hadden hun handen nog vol aan het vangen van andere koeien die waren ontsnapt.
Ook het opruimen van de doodgereden koe was een hele klus. De intercity's tussen Dordrecht en Breda werden geschrapt. Sneltreinen reden nog wel tot het station voor de plaats van het ongeluk.
Bij de aanrijding zijn, behalve de koe, geen slachtoffers gevallen.
(Bron)
BBC-presentatoren onder vuur na 'sekslied'

LONDEN - Een aantal seksueel getinte uitspraken aan het adres van de 78-jarige Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs hebben in Groot-Brittannië voor nogal wat commotie gezorgd.
Russel Brand en Jonathan Ross, twee van de BBC's best betaalde presentatoren, lieten een bericht achter op het antwoordapparaat van Sachs, waarin ze onder meer seksuele handelingen met diens kleindochter bezongen, meldde de Britse krant Daily Mail zondag.
De twee pleegden het gewraakte telefoontje tijdens het populaire radioprogramma van Brand. Sachs, vooral bekend voor de rol van de Spaanstalige ober Manuel in Fawlty Towers, voelde zich gekwetst door de uitspraken en beklaagde zich bij de BBC.
Volgens de Daily Mail kan het duo tot zes maanden celstraf krijgen voor het telefoontje. Ook politici storen zich aan het gedrag van de presentatoren, die bekend staan om hun expliciete taalgebruik.
"Ik weet dat de BBC Ross betaalt om zo grof, ongepast en gemeen mogelijk te zijn, maar ik hoop dat de omroep inziet dat hij nu echt te ver is gegaan", aldus een parlementariër.
(Bron)

Je kunt te ver gaan, en je kunt veel te ver gaan. Dat laatste is meestal niet slim.
Dode en gewonden bij botsende taxi's

AMSTERDAM - Bij een botsing tussen twee taxi's op de kruising van de Haarlemmerweg met de Radarweg in Amsterdam-West is zondag een 27-jarige vrouw om het leven gekomen. Negen anderen raakten ernstig gewond. Dat maakte de politie bekend.
Rond 06.00 uur kwamen de taxi's, met elk vier passagiers, met elkaar in botsing. Naast de acht inzittenden raakten de beide chauffeurs gewond. Allen zijn afgevoerd naar een ziekenhuis, volgens de politie verkeert geen van de gewonden in levensgevaar.
De politie vermoedt dat een van de taxi's door een rood verkeerslicht is gereden. De chauffeur is aangehouden op verdenking van schuld aan een dodelijk ongeval.
(Bron)
Maandag eerste acties bij de Bijenkorf

AMSTERDAM - Werknemers van de Bijenkorf in Groningen gaan vanaf maandag een week lang actievoeren. Dat gebeurt nu het bestuur van de warenhuisketen 'het spel hard speelt' en niet over de brug is gekomen met een acceptabel bod voor een nieuwe cao, meldt FNV Bondgenoten zondag.
Zaterdagavond liep het ultimatum af dat de bond aan Bijenkorf had gesteld.
De werknemers gaan nog niet over tot werkonderbrekingen, maar houden publieksvriendelijke acties. Maandag informeren personeelsleden in Groningen klanten over hun werkomstandigheden. "Bij de Bijenkorf ontbreekt een actiecultuur, dus we bouwen het voorzichtig op", zegt bondsbestuurder Henk van der Ploeg.
Volgens FNV Bondgenoten wordt er al sinds februari gesproken over een nieuwe cao. De bond eist niet alleen een loonsverhoging van 3,5 procent, ook zouden voorgestelde verslechteringen van de arbeidsomstandigheden van tafel moeten. Een woordvoerder van de Bijenkorf noemde het eindbod eerder 'heel goed'.
FNV Bondgenoten wil zowel publieksgerichte als personeelsgerichte acties houden. Het personeel van de vestiging in Rotterdam volgt het Groningse voorbeeld mogelijk donderdag, maar ook andere vestigingen komen volgens Van der Ploeg aan de beurt zolang de directie niet inbindt.
(Bron)
Alle renners terecht na noodweer in Britse bergen

AMSTERDAM - Alle deelnemers aan een marathon die zaterdag vast kwamen te zitten in de bergen van het Engelse Lake District waren zondag halverwege de middag terecht.
De marathon, die twee dagen zou duren, moest zaterdag wegens hevige regen, overstromingen en harde wind worden afgebroken.
Zondag aan het begin van de dag was het lot van zo'n duizend renners nog onbekend, maar de organisatoren van de marathon lieten steeds weten dat ze zich geen zorgen maakten. Er deden vrijwel uitsluitend ervaren bergrenners aan de loop mee en de organisatoren gingen ervan uit dat de deelnemers hun tent ergens hadden opgeslagen of elders onderdak hadden gevonden.
Aan de marathon, die sinds 1968 wordt gehouden, deden 2500 renners mee. Ze renden in koppels en hadden tenten, kleding en voor 36 uur voedsel bij zich, maar geen GPS en telefoon. Volgens de politie kampeerden zeventienhonderd deelnemers in de bergen en vond de rest ander onderdak. Het was voor het eerst dat de marathon moest worden afgebroken.
(Bron)

Overigens zijn het wandelaars, het gaat wel om als eerste aankomen, maar rennend red je dat echt niet, ook niet zonder noodweer.
Man uit Slootdorp dood door dolle stier

AMSTERDAM - Een 48-jarige man uit Slootdorp is donderdagavond overleden nadat hij was aangevallen door een dolle stier. Dat meldt de politie zondag.
Het ongeval vond plaats bij het verplaatsen van een kudde koeien op een bedrijf aan het Poolland in Wieringerwaard. Waarschijnlijk viel de stier de man aan na te zijn uitgebroken uit een afgerasterd deel van een weiland.
Familie van de man sloeg alarm omdat hij niet was thuisgekomen. De man werd ter plaatse dood aangetroffen met meerdere ernstige verwondingen.
(Bron)
Postkantoor ontruimd door stiekem sigaretje

UTRECHT - Een stiekeme rookster heeft de ontruiming zaterdag van hoofdpostkantoor op de Neude in Utrecht op haar geweten. De vrouw had haar peuk niet goed uitgedrukt waardoor die was gaan smeulen in een prullenbak.
Toen ze dat in de gaten kreeg verdonkeremaande ze de vuilniszak. Maar het brandalarm was toen al afgegaan.
De politie vond de zaak verdacht omdat er wel een alarm was maar geen brandhaard. Een urenlang onderzoek volgde. Tijdens het verhoor van diverse medewerkers biechtte de stiekeme rookster haar zonde op, waarna het postkantoor werd vrijgegeven.
(Bron)

Prijzig peukje...
Tien mensen dakloos door explosie Utrecht

UTRECHT - Door de explosie zaterdagavond in een woning aan de Marnixlaan in Utrecht zijn tien bewoners van vier woningen gedupeerd. Hun huizen raakten zwaar beschadigd. Zij hebben inmiddels elders onderdak gevonden, meldt de politie.
De 22-jarige bewoner van het huis waarin de ontploffing plaatsvond, raakte zwaargewond. Hij is na behandeling in een Utrechts ziekenhuis overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Daar wordt hij slapende gehouden. De bewoners van de naastgelegen woning konden ongedeerd het pand verlaten.
De woningen zijn in de loop van de nacht met hekken afgezet. De recherche is bezig met een sporenonderzoek. De explosie is mogelijk veroorzaakt door een gaslek, maar dat staat nog niet vast.
(Bron)
Motorrijder haalt 226 op 80 km-weg

RAALTE - Een motorrijder (28) uit Raalte heeft de politie vreemd doen opkijken, toen hij zaterdagmiddag met een snelheid van 226 kilometer per uur over de Nieuwe Deventerweg in Raalte scheurde. Daar is 80 kilometer per uur toegestaan.
"Zo'n snelheid komt maar sporadisch voor", zei een politiewoordvoerster zondag. De motorrijder moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal. Via de radar werd duidelijk dat hij 146 kilometer te hard reed.
(Bron)
Baas en zogenaamde baas kangoeroe melden zich

UTRECHT - Bij de politie in Veenendaal hebben zich zowel de echte als een nepeigenaar gemeld van de kangoeroe die op 17 oktober werd gevonden in de tuin van een verzorgingshuis.
De zogenaamde eigenaar viel volgens de politie door de mand, toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij een rekening van de dierenarts moest betalen. Hij zei toen dat hij zich vergist had in het geslacht van het dier en vertrok.
Zaterdag meldde de echte eigenaar uit Ede zich. Hij miste het diertje al een week. De aandacht in de media was voor hem aanleiding de politie te bellen. Eigenaar en kangoeroe zijn inmiddels herenigd.
(Bron)
Zwaargewicht ANC zakt op tv door stoel

JOHANNESBURG - Nhlanhla Nene, een prominente Zuid-Afrikaans parlementslid, is op televisie door zijn stoel gezakt. Dat gebeurde tijdens een interview in een politiek praatprogramma. Midden in het serieuze gesprek zakte het politieke zwaargewicht pardoes door zijn zetel en verdween onder de tafel.
De interviewster ging door met presenteren alsof er niets aan de hand was.
Nene is de voorzitter van het Zuid-Afrikaanse comité dat moet waken over de uitgaven van de overheid. Hij is al sinds 1999 namens het ANC lid van het Zuid-Afrikaanse parlement.
Het filmpje is erg populair op de website Youtube, waar het al honderdduizenden keren werd bekeken. Nene heeft in lokale media laten weten niet meer over het incident te willen praten. Volgens hem had zijn gewicht niets met zijn val te maken.
(Bron)
Gerommel in Republikeinse partij

WASHINGTON - Binnen de Republikeinse partij zijn kort voor de presidentsverkiezingen spanningen ontstaan. Vicepresidentskandidate Sarah Palin zou meer haar eigen pad willen volgen en zet zich af tegen adviezen van de partij en presidentskandidaat John McCain. Dat meldde de gezaghebbende website Politico.com zaterdagavond.
Politico sprak met vier Republikeinen die betrokken zijn bij de campagne. Een van hen noemde Palin "een diva". Een ander stelde dat de onervaren politica het niet kan laten beslissingen van McCain publiekelijk in twijfel te trekken.
Hij besloot eerder een mogelijkheid om de Democratische kandidaat Barack Obama zwart te maken links te laten liggen, waarna Palin bekendmaakte dat zij daar niet voor gekozen zou hebben.
"Haar strategie was een betrouwbare teamspeler te zijn, maar ze had het gevoel verkeerde adviezen te krijgen. Recent is ze overgestapt van vertrouwen op advies van McCain-personeel, naar vertrouwen op haar eigen instinct", aldus een insider.
(Bron)

(Obama zwart maken? Ehm...)

Palin opnieuw in opspraak

WASHINGTON - De Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin is opnieuw in opspraak geraakt. Bij de aanbesteding van een gaspijpleiding van Alaska naar de rest van de Verenigde Staten heeft de staat waarvan Palin gouverneur is, de regels overtreden.
Dat blijkt uit een zondag gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press.
Alaska zou onder meer de voorwaarden van het project zo hebben opgesteld dat alleen het Canadese energiebedrijf TransCanada de miljardenorder kon binnenslepen. In het 'pijpleidingteam' van gouverneur Palin zaten bovendien meerdere mensen die nauwe banden onderhielden met deze onderneming.
Palin liet zich bij haar presentatie als running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain juist voorstaan op de ruim 2700 kilometer lange gaspijplijn. Het project toonde volgens Palin haar ervaring met energiebeleid aan.
Het is de tweede keer in korte tijd dat er vraagtekens geplaatst worden bij Palin.
Uit een onderzoek in opdracht van de senaat van Alaska kwam eerder deze maand naar voren dat Palin de ethische regels van de staat had overtreden door een topambtenaar te ontslaan die geweigerd had Palins ex-zwager de laan uit te sturen.
(Bron)
Diddy kleedt dochtertjes uit voor fotoshoot

AMSTERDAM - Hiphopgigant Sean Combs, beter bekend als Diddy, is trots op zijn tweelingdochtertjes D'Lila Star en Jessie James. Op een foto in het oktobernummer van de Italiaanse modeglossy L'Uomo Vogue zitten de meisjes, die in december 2 jaar worden, naakt naast hun beroemde vader op de bank. Om hun nek is een zwarte strik gebonden.
In de Verenigde Staten is de foto met verbazing ontvangen. "Iemand zou Diddy moeten vertellen dat het tweelingmeisjes zijn, geen jongetjes, en dat hij ze niet moet aankleden als mannelijke strippers", schrijft de Amerikaanse showbizzwebsite TMZ.
Diddy siert de cover van het oktobernummer van het herenmodeblad. Hij houdt zich de laatste jaren vooral bezig met zijn kleding- en parfumlijnen.
(Bron)
Doorgedraaide trucker beukt op andere truck in

AMSTERDAM - Een dronken Duitse trucker heeft zaterdagnacht met zijn vrachtwagen minstens tien keer een andere truck geramd omdat die in de weg stond. Dat gebeurde op de truckparking aan de Beatrix de Rijkstraat in de Rotterdamse Waalhaven.
De trucker ging volgens de politie rond 01.00 uur door het lint omdat een truck voor zijn vrachtauto stond geparkeerd. Door vele malen op de truck in te rijden wist hij de wagen twintig meter opzij te duwen.
Door de botsingen werd de brandstoftank van de geparkeerde truck opengescheurd. Hierdoor kwam 250 liter dieselolie op straat terecht. De politie trof naar eigen zeggen een 'chaos' aan. Om milieuvervuiling te voorkomen, werd de parkeerplaats afgegraven en van nieuw zand met nieuwe bestrating voorzien. De schade bedraagt volgens de politie minstens een ton.
Uit een blaastest bleek dat de 38-jarige Duitser te veel had gedronken. Zijn rijbewijs werd ingenomen. Het voertuig van de 'flink onder invloed' verkerende chauffeur werd opgetakeld en meegenomen. Bij het voorval vielen geen gewonden.
(Bron)
Hond riskeert leven om katjes te redden

SYDNEY - Een hond in de Australische stad Melbourne heeft met gevaar voor eigen leven vier katjes gered in een huis waar brand was uitgebroken. Dat hebben reddingswerkers in Melbourne zondag gezegd.
De brandweer vond de terriër Leo naast een nest jonge poesjes. Hij weigerde het huis te verlaten ondanks de dichte rook, aldus de brandweerlieden die hem vonden. "Leo wilde de katjes niet alleen laten en het kostte bijna zijn leven", aldus de brandweercommandant.
Reddingswerkers gaven Leo extra zuurstof en een hartmassage om hem weer op de been te helpen. Ook de poesjes hebben het avontuur overleefd. De brandweer heeft de terriër inmiddels een nieuwe naam gegeven: Smokey.
(Bron)