zaterdag, december 24, 2005

Lekker languit op de bank. Rugkussens in de rug, het 'sloopdekbedje' over me heen. Dat dekbed is puur kattengenot: leg het neer en ze komen erop af, en even later liggen ze trappelend en spinnend in ehm... katzwijm. Maar zelden tegelijkertijd, of ik moet er tussenin liggen.
Dan sta je op. Hoppa, twee katten kraken de bank. Als je terugloopt naar de bank krijg je twee vuile blikken: dacht je dat JIJ er nog bij kon? WIJ liggen hier!

Image hosted by Photobucket.com
Nederlandse moslims doen aan kerst

Steeds meer moslims blijken in Nederland ook kerst te vieren en halen een kerstboom in huis. Het zijn vooral kinderen die aan hun ouders vragen waarom zij geen gezellige boom met lampjes in huis halen. Sommige ouders gaan overstag en kopen een boom.
Het feit dat kerst een christelijk feest is, maakt de meeste moslimouders echter wel schuw. Maar volgens Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is kerst aan de ene kant een christelijk feest en aan de andere kant een wereldfeest dat in het teken staat van de winter. Het eerste wat moslims volgens haar overnemen is het gevoel van gezellig bij elkaar komen, de knusse huiselijkheid. Allochtonen hebben volgens Strouker als ze aan kerst doen ook geen religieuze motieven, maar gaan voor een feest van lichtjes en gezelligheid met de familie.
Conservatieve moslims zullen een 'christelijk symbool' als een kerstboom maar een raar gegeven vinden in een islamitische huiskamer. Moslims die wel een boom in huis halen kunnen deze echter ook beschouwen als een symbool van saamhorigheid en de lichtjes als het schijnsel van God/Allah, die het alleen maar zal waarderen als mensen samen feest vieren.
(Bron)

Klein detail is dat kerst van oorsprong geen fluit met het christendom te maken heeft. En zeker de boom is geen christelijk symbool.
Veel klachten bij NOS nieuwe vormgeving

De NOS ontvangt de laatste dagen veel klachten over de nieuwe vormgeving van haar programma's. Zo storen veel mensen zich aan de achtergrondmuziek in het NOS-Journaal. Ze vinden de 'bonkende housedreun' irritant, een commercieel sausje, minachting van het publiek en afleidend. Slechthorenden hebben bovendien moeite de nieuwslezer te verstaan. De Nederlandse Vereniging van Slechthorenden en de stichting Bescherming Akoestisch Milieu zijn een campagne gestart die de NOS ertoe moet bewegen de achtergrondmuziek uit te zetten.
Ook is men niet tevreden over het licht. Klagers noemen het 'een lichtshow', en 'een grote lichtbak die pijn doet aan je ogen'. De NOS hecht naar eigen zeggen grote waarde aan de klachten. "We verzamelen alle reacties en gaan daar over een poosje met de hoofdredactie en andere betrokkenen nog eens goed naar kijken. Mogelijk wordt de huisstijl daarna op sommige punten aangepast. We zijn een publieke omroep, we willen er voor iedereen zijn."
Niet iedereen heeft echter problemen met de nieuwe vormgeving, want bij de omroep kwamen ook veel positieve geluiden binnen. "Mensen noemen het gedurfd en fris. Zoals voor alles geldt: zoveel zinnen, zoveel smaken." De NOS zegt begin 2006 nog eens kritisch naar de nieuwe huisstijl te kijken, en wellicht enige aanpassingen te maken.
(Bron)
Grote brand in vogelpark Avifauna

ALPHEN AAN DEN RIJN - In vogelpark Avifauna in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de stallen.
Circa twintig vogels die in deze stallen verbleven zijn door het vuur om het leven gekomen, meldde de politie. De brand sloeg snel over naar een aangrenzende woning. De bewoners van dit pand werden tijdig geëvacueerd.
Zowel de stallen als het huis zijn volledig verwoest door het vuur. De brand brak om 01.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Rond half drie werd het sein brand meester gegeven.
Het vogelpark is zaterdagmiddag gewoon voor publiek geopend. "De brand heeft gewoed in volières die niet voor het publiek te zien zijn. Er is geen schade aan het openbare deel van het park", aldus directeur De Hoon. Onder de overleden vogels bevinden zich zeldzame en bedreigde dieren. "Het waren vooral papegaaisoorten, waaronder verschillende kaketoes." Volgens De Hoon is nog niet te zeggen hoe groot de schade voor het vogelpark is. "Naast de emotionele schade voor de verzorgers zal het heel moeilijk zijn om weer zulke zeldzame vogels te vinden."
(Bron)
Geheime controle op eigendommen moslims VS

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft sinds de aanslagen op 11 september 2001 een geheim programma om stralingsniveaus rond huizen en bedrijven van moslims en rond moskeeën in de gaten te houden. Daarvoor wordt doorgaans geen toestemming gevraagd van een rechter.
Dat meldde het weekblad US News & World Report vrijdag op zijn website. Amerikaanse functionarissen hebben het bestaan van het programma zaterdag bevestigd in The New York Times. Een woordvoerder van het ministerie van justitie sprak van een "passieve operatie op een wijze die de grondwettelijke rechten van de VS beschermt".
De controles vinden volgens US News & World Report plaats in Washington, New York, Chicago, Detroit, Las Vegas en Seattle, en zijn bedoeld om eventuele atoomwapens op te sporen die in handen zijn van terroristen. Volgens federale agenten die bij het geheime programma betrokken zijn, is voor de genoemde activiteiten geen toestemming nodig omdat de metingen vanaf de openbare weg worden verricht.
Juridische experts zijn het daar echter mee oneens. Het gaat er volgens hen niet om waar de opsporingsambtenaren zich bevinden, maar om de vraag of zij een methode toepassen die kan worden aangemerkt als een inbreuk op de privacy van de onderzochte personen. Dat lijkt volgens sommige deskundigen met wie het weekblad gesproken heeft, wel degelijk het geval te zijn.
Een Amerikaanse moslimorganisatie heeft tegen de nieuwszender CNN zijn grote zorg uitgesproken over de onthullingen. Volgens directeur Nihad Awad van de raad voor Amerikaans-islamitische betrekkingen "regeert de [iets weggevallen] uit angst". Moslims worden in de Verenigde Staten tot "zondebokken" gemaakt, aldus Awad. De autoriteiten benadrukken echter dat ook niet-moslims worden gecontroleerd.
Vrijwel alle doelwitten in het onderzoek zijn Amerikaanse burgers, aldus een bron van US News & World Report die bij het programma betrokken is. Vorige week berichtte The New York Times al dat de regering de veiligheidsdienst NSA in het geheim de gangen van Amerikanen laat nagaan in de strijd tegen het terrorisme. Die onthullingen veroorzaakten grote opschudding.
Daarvoor wordt vrijwel nooit toestemming gevraagd aan een rechter, terwijl dat feitelijk wel zou moeten. President George Bush houdt desondanks vol dat zijn regering correct heeft gehandeld en wil op dezelfde voet doorgaan. Het Congres is echter kritisch.
Zowel Democraten als Republikeinen willen een parlementair onderzoek naar de gang van zaken. De rel drukte ook een stempel op de beraadslagingen in het Congres over de verlenging van de omstreden antiterreurwet, de Patriot Act. De regering wil die noodwet permanent maken, maar met name de Democratische oppositie wil garanties dat burgerrechten voldoende worden gerespecteerd. De wet werd donderdag met een maand verlengd. In die periode moeten regering en parlement tot een vergelijk zien te komen.
(Bron)
Pil voor afvallen zonder dieet

AMSTERDAM - Een nieuwe pil moet het mogelijk maken dat mensen afslanken zonder dieet. Gegadigden dienen wangslijm af te staan, zodat op basis van hun DNA een unieke pil gemaakt kan worden. De Amerikaanse fabrikant Salugen brengt het product op de markt.
Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger van Salugen, P. Maltha, gaat het niet om een geneesmiddel, maar om een voedingssupplement zonder schadelijke stoffen. Het Amerikaanse agentschap FDA heeft het middel toegelaten, aldus Maltha, en volgens hem zullen ook de Europese autoriteiten dit gaan doen. Het middel wordt vanaf volgende week aangeboden via een speciale website. In Amerika gaat de tv-ster Ophrah Winfrey de pil in haar oudejaarsshow presenteren.
Volgens Salugen kan iemand die 110 kilo weegt binnen drie maanden 35 kilo afvallen door drie keer per dag een halfuur voor de maaltijd een pil te slikken.
Mensen die de pil bestellen kunnen met een wattenstaafje bij zichzelf wangslijm afnemen en dat in een speciale enveloppe opsturen. Het gaat dan naar een van de twee laboratoria van Salugen, in Zwitserland of de VS. De afslankers kunnen desgewenst advies krijgen van artsen van Salugen, aldus Maltha. Per maand gaat de DNA-pil zo'n 40 tot 100 euro kosten.
De onderneming Salugen bestaat sinds april dit jaar. Behalve de afslankpil, Genotrim, brengt de onderneming binnenkort een tweede product op de Nederlandse markt, Genoflex, voor het bestrijden van gewrichtspijn.
(Bron)
Vrouw slikt mobieltje in tijdens ruzie met vriend

AMSTERDAM - Een ruzie tussen een 24-jarige Amerikaanse en haar vriend over een mobiele telefoon is vrijdagochtend zo hoog opgelopen, dat de vrouw het apparaat in haar mond stopte en probeerde door te slikken.
De politie kreeg om 04.52 uur in de ochtend een telefoontje van de man, die zei dat zijn vriendin in ademnood verkeerde. Toen agenten bij het opgegeven adres arriveerden, troffen zij de vrouw aan met het mobieltje in haar keel.
"Hij wilde het mobieltje hebben en zij wilde het niet geven, dus probeerde ze het in te slikken", aldus Steve Decker van de politie in Blue Springs (Missouri). Gelukkig was er nog een ander toestel waarmee de vriend het alarmnummer kon bellen. In het ziekenhuis werd de vrouw van het mobieltje verlost.
(Bron)

Toch valt er wat te zeggen voor de oude, grote mobielen ;-)
Gewonden door heet water in winkelstraten Rotterdam

ROTTERDAM - Vijf mensen hebben zaterdag brandwonden aan hun voeten opgelopen door kokendheet water dat in het centrum van Rotterdam de straat instroomde. Vier mensen hebben tweedegraads brandwonden, één iemand derdegraads. Bovendien is één persoon met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. Dat liet de politie weten.
Diverse andere mensen raakten lichtgewond en werden ter plaatse behandeld. Door een breuk in een leiding in de Korte Hoogstraat liep zaterdag het water, dat een temperatuur van 120 graden had, de zogeheten Koopgoot en de Coolsingel in. De verschillende winkelstraten, waaronder Meent, werden enkele uren deels afgezet.
Waarschijnlijk is er een lek in de stadverwarming, zo liet een woordvoerder weten. De precieze oorzaak is nog onbekend.
Burgemeester Opstelten kwam zaterdag naar de plek. Hij vindt het heel vervelend wat er gebeurd is. Vooral omdat het de dag voor kerst is. "Ik hoop dat de situatie snel hersteld is." De politie weet nog niet wanneer de problemen zijn opgelost. De hulpdiensten schatten dat er 600 kuub water uit de leiding is gestroomd. Volgens een woorvoerder zijn ze druk aan het onderzoeken of het hete water schade aan het wegennet heeft veroorzaakt.
In verscheidene delen van de stad, met name in Noord-Rotterdam, hebben mensen geen warm water en doet de verwarming het niet. Eneco weet niet precies om hoeveel huishoudens het gaat. "Maar erg lang gaat het probleem niet duren. De lekkage is gestopt en daarom kunnen we naar de oorzaak zoeken." Opstelten sprak met enkele winkeliers. "De stemming onder hen is redelijk", liet hij weten. In de nabijheid van het lek zijn alle winkels namelijk gesloten. Volgens Opstelten is de schade van latere zorg. Maar hij wist wel te vertellen dat winkeliers geen beroep kunnen doen op gemeente.
Bij de afzetlinten op de Coolsingel heeft zich een groepje winkeliers verzameld. Ze werden rond 12.00 uur geëvacueerd. Een werknemer vertelde dat ze het water van de roltrappen zo de Koopgoot in zag lopen. "In korte tijd liep het de winkel in." Door de damp zagen ze geen hand voor ogen. "Dit wordt een enorme strop, dit had onze topdag moeten worden", zei een van de winkeliers.
(Bron)

Tienduizenden huishoudens in de kou door lek leiding

ROTTERDAM - 40.000 huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben geen warm water en geen verwarming. Eneco verwacht dat de problemen binnen een uur of twee uur verholpen zijn. "Het gat in de leiding is dan gedicht", aldus een woordvoerder zaterdagmiddag.
"De druk op de leiding kan dan weer worden opgevoerd." Bewoners die in de buurt van de lekkage wonen, kunnen echter nog langer problemen ondervinden. In de Korte Hoogstraat zit een gat in het wegdek van naar schatting drie meter diep en een doorsnee van zes meter. Het gat is veroorzaakt door het lek. Er komt nog wat water uit en stoom. Het is volgens omstanders een enorme ravage.
"In de wijde omgeving liggen brokken steen en het is een grote modderpoel." In de winkels ligt veel water en zand.
(Bron)
De V&D doet aan service. Op de site staat een 0900-nummer, en als je dat belt krijg je onder andere een keuzemogelijkheid voor informatie over het assortiment. Daar belde ik voor, dus dat is mooi. Toets. "Voor assortimentsinformatie kunt u langsgaan bij onze vestigingen." of iets dergelijks - in elk geval moet je toch echt zelf naar de winkel om te weten of ze daar iets bepaalds verkopen.
Ik heb wat ik hebben moest, een reinigingscd, maar heel gek, ik heb 'm niet bij het warenhuis gehaald.

vrijdag, december 23, 2005

Het wordt winter! Ik zag zowaar een vlucht kraanvogels naar het zuiden trekken, en hele zwermen ganzen (diverse soorten). En pestvogels, maar drie, en ervaring leert dat ze meestal met grotere groepen zijn. Dus maar een appeltje in de tuin ophangen en zien wat er gebeurt. Anders weten de andere vogels er wel raad mee.
Lik op stuk voor carbidschieten

APELDOORN - Jongeren in Noord- en Oost-Gelderland die zich rond de jaarwisseling bij het carbidschieten niet aan de regels houden, kunnen rekenen op een lik-op-stukbeleid. De politie heeft hierover met het Openbaar Ministerie in Zutphen afspraken gemaakt, meldde ze vrijdag.
Het schieten van carbid in melkbussen is in Noordoost-Nederland rond de jaarwisseling een terugkerend gebruik. De enorme knallen zijn tot ver in de omgeving te horen. Het lik-op-stukbeleid is volgens een politiewoordvoerder bedoeld om excessen tegen te gaan.
Wie bijvoorbeeld midden in een woonwijk knallen veroorzaakt, kan rekenen op een snelle afhandeling van zijn strafzaak. In veel plaatsen mag alleen met carbid worden geschoten op 31 december van 10.00 uur tot twee uur na middernacht, maar dan alleen buiten de bebouwde kom.
Inmiddels heeft de politie in het Gelderse 't Harde de eerste melkbusschutters al aangehouden. Bij een eerste keer krijgt de overtreder direct een boete van 75 euro. Knallen in de buurt van een verzorgingstehuis of bij een dierenweitje kan het bedrag verhogen.
Ontstaat er door het carbidschieten een gevaarlijke situatie of brand, dan wijkt de politie van de lik-op-stukprocedure af en maakt zij proces-verbaal op.
(Bron)
Doden door explosie in verkeerstunnel China

PEKING - Een gasexplosie in een verkeerstunnel in aanbouw in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan heeft aan zeker 42 mensen, voornamelijk bouwvakkers, het leven gekost. Elf anderen zijn gewond geraakt. Dat berichtten staatsmedia vrijdag.
Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist na het ongeval, dat plaatsvond in een tunnel tussen de steden Dujiangyan en Wenchuan. De autoriteiten hebben een grootscheepse reddingsactie op touw gezet. De oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk.
China is berucht om de slechte arbeidsomstandigheden in vrijwel alle takken van industrie en bouwnijverheid. Bedrijfsongelukken hebben dit jaar volgens officiële cijfers al zeker 15.000 mensenlevens geëist, vooral in de als levensgevaarlijk bekendstaande mijnbouw. Internationale organisaties schatten het werkelijke dodental op minstens 90.000.
(Bron)
Pikante foto's nicht Bin Laden

LONDEN - De terreurleider Osama bin Laden zou zich de haren uit zijn baard trekken als hij het glossyblad American GQ onder ogen zou krijgen met daarin de pikante foto's van zijn schaars geklede nicht Wafah Dufour. Slechts gekleed in struisvogelveren ligt de 26-jarige schone in een bevallige pose op een bed en in een bubbelbad.


Dufour is de dochter van Bin Ladens halfbroer Yeslam en werkt als fotomodel. Osama en Yeslam zijn twee van de in totaal vijftig kinderen die hun vader Bin Laden heeft verwekt.
Ze is geboren in de Verenigde Staten, maar woonde tot haar tiende in Saudi-Arabië. Nu woont ze in New York, maar op het moment van de aanslagen van 11 september 2001 verbleef ze in Genève. Osama bin Laden wordt gezien als het brein achter deze en andere aanslagen.
Wafah wil niets met Osama bin Laden te maken hebben en heeft daarom na 9/11 de meisjesnaam van haar moeder Dafour aangenomen.
"Iedereen brengt mij in verband met die man (Osama), maar ik heb niets met hem te maken." Ook zegt ze geen contact te hebben met haar vader en de andere vierhonderd familieleden van zijn kant die in Saudi-Arabië wonen.
Over de aanslagen zegt ze: "Toen ik dat hoorde, werd ik helemaal gek en moest ik hysterisch huilen. Het was alsof iemand mijn stad bombardeerde en ik wilde naar huis. Ik ben geboren in de VS en ik wil dat de mensen weten dat ik een Amerikaanse ben. Voor mij is New York mijn thuis."
(Bron)
'Energiekosten stijgen met 1 euro per dag'

AMSTERDAM - De totale kosten voor energie, stroom, aardgas en brandstof voor een gemiddeld gezin zal in 2006 met ongeveer 1 euro per dag gaan stijgen. Dit heeft consumentencollectief Unitedconsumers.com berekend.
"De verwachting is dat deze stijging ook voor de eerste helft van 2006 doorzet," aldus Paul van Selms van Unitedconsumers. "De prijzen van alle stroom- en aardgasaanbieders zullen in 2006 opnieuw 10 tot wellicht 20 procent stijgen."
Het consumentencollectief waarschuwt voor zogenaamde 'vaste prijs contracten'. "De prijsstijging van 2006 zit in de tarieven van deze contracten al verwerkt. De energiebedrijven slikken deze prijsstijging immers niet zelf. Consumenten betalen daarvoor, veelal onbewust, altijd fors meer."
(Bron)
Vijftien jaar cel voor Frans van Anraat

DEN HAAG - De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is vrijdag tot vijftien jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Iran en Irak. De rechtbank in Den Haag sprak hem vrij van volkerenmoord in Irak. Dat laatste gebeurde omdat volgens de rechters niet is bewezen, dat Van Anraat wist dat de door hem geleverde chemische middelen hiervoor zou worden gebruikt.
Wel heeft de Nederlander bewust het risico genomen dat de chemische stoffen die hij leverde door het Iraakse regime zouden worden gebruikt voor oorlogsvoering. "De verdachte heeft bewust uit winstbejag een substantiële bijdrage geleverd aan het chemischewapenproject van Irak", concludeerden de rechters.
De Nederlandse zakenman is de eerste verdachte die in verband met de chemische aanvallen van het voormalige Irakese regime wordt veroordeeld. De rechtszaak tegen hem was ook het eerste proces over volkerenmoord tegen een Nederlander voor een Nederlandse rechter. Van Anraat was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Wel kwam een grote groep Koerden naar de rechtbank om het vonnis persoonlijk van de rechtbank te horen.
De 63-jarige Nederlander heeft volgens de rechtbank in de jaren tachtig op grote schaal grondstoffen voor chemische wapens geleverd aan het Iraakse regime van Saddam Hussein. Dat bewind gebruikte de chemische stoffen voor het maken van gifgaswapens. Die zijn vervolgens ingezet in de oorlog met Iran (1984-1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden door de chemische aanvallen gedood.
Het Openbaar Ministerie (OM) had ook vijftien jaar cel tegen Van Anraat geëist. Dat is de maximale straf die de rechter in Nederland kan opleggen voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Die verdient Van Anraat, meende aanklager F. Teeven tijdens de behandeling van de zaak. Hij benadrukte toen verschillende keren dat de Nederlander wel degelijk wist waarvoor de stoffen die hij aan Irak leverde, werden gebruikt. Ook toen Van Anraat hiervoor nog eens werd gewaarschuwd, ging hij door met leveren.
De ernst van deze kwestie is volgens de officier van justitie nu nog steeds niet tot de verdachte doorgedrongen. "Van Anraat hoorde in de rechtszaal de verhalen van de slachtoffers ogenschijnlijk onbewogen aan." Uit de verklaringen van de overlevenden tijdens het proces bleek namelijk dat zij tot de dag van vandaag zware lichamelijke en geestelijke klachten aan de chemische bombardementen hebben overgehouden. Ook zijn er veel overlevenden die later alsnog aan de gevolgen van het gifgas zijn bezweken.
(Bron)
Zeldzame dodobotten ontdekt

LEIDEN - Een Nederlands-Mauritiaans onderzoeksteam heeft in een moeras op het eiland Mauritius een hoeveelheid zeldzame botten van dodo's ontdekt. Het materiaal is waarschijnlijk 2000 tot 3000 jaar oud.
Volgens het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden kan met deze vondst voor het eerst wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de wereld waarin de dodo leefde. De vogel werd in de zeventiende eeuw uitgeroeid nadat de westerse mens (Nederlandse zeelieden) voet aan land hadden gezet op het Afrikaanse eiland.
(Bron)
Man krijgt gevangenisstraf voor Hitler-voicemail

AMSTERDAM - Een 20-jarige Oostenrijker die een eed van trouw aan Adolf Hitler als begroeting voor zijn voicemail had gebruikt, is donderdag veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf.
Toen de politie hem op zijn mobieltje belde om hem vragen te stellen over een inbraak, kreeg ze zijn voicemail. De begroetingsboodschap luidde: "Ik zweer onwankelbare trouw aan Adolf Hitler! Ik zweer absolute gehoorzaamheid! Sieg Heil!"
De man, die de eed van internet had gehaald, verklaarde dat het downloaden een "spontane daad" was geweest en dat hij zich niet volledig aansloot bij de betekenis van de eed.
Hij werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor diefstal en heling, maar het hof plakte er nog eens twee maanden aan vast vanwege de voicemail. Het uitdragen van nazipropaganda is strafbaar in Oostenrijk.
(Bron)
Dronken taxichauffeur rijdt motoragent aan

RIJSWIJK - Een dronken taxichauffeur heeft vrijdagochtend vroeg in Rijswijk een motoragent aangereden. De politieman raakte licht gewond. De 69-jarige Haagse taxichauffeur, die een passagier vervoerde, was zo bezopen dat hij eerst tegen een boom reed voordat een motoragent hem tot stoppen dwong.
De agent zette zijn motor voor de taxi, maar het voertuig reed blijkbaar vervolgens door en tikte de motorfiets met bestuurder om.
(Bron)
'Providers maken downloadsnelheid niet waar'

AMSTERDAM - Gemiddeld maken internetproviders slechts 78 procent van de beloofde downloadsnelheid waar. Consumenten zijn zich hier vaak nog niet van bewust. Bij twee op de vijf consumenten is dit zelfs minder dan 60 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat MarketResponse en iPing Research hebben uitgevoerd.
Internetproviders bevinden zich daarmee op glad ijs. Zodra dit percentage verder zakt zullen veel consumenten zich op een andere provider gaan oriënteren. Over het algemeen zijn de Nederlandse internetters weinig enthousiast over de verbinding. Slechts 1 op de 3 beoordeelt de eigen internetverbinding met uitstekend of zeer goed.
Een verbindingssnelheid die feitelijk lager is dan beloofd wordt door veel consumenten niet direct opgemerkt. Pas als die verbinding meer dan een kwart lager is dan het abonnement belooft leidt dat tot zoveel onvrede dat die klanten snel vertrekken. Van de zeven grootste providers scoort @Home met afstand het beste qua verbindingssnelheden. Maar ook zij maken gemiddeld genomen 10 procent van de beloofde snelheid niet waar.
Naast een te lage snelheid kan de verbinding ook helemaal uitvallen. Maar liefst de helft van alle Nederlandse internetters heeft het afgelopen halfjaar een storing gehad in de verbinding. Een groot deel van die klanten (40 procent) is niet te spreken over de wijze waarop met de storing wordt omgegaan door de provider.
Klanten van UPC hebben het meest te kampen met storingen in de internetverbinding en zijn bovendien het meest ontevreden over de afhandeling ervan.
(Bron)

Niet echt nieuws helaas :-(
Hubble vindt twee nieuwe manen bij Uranus

MOUNTAIN VIEW - Uit nieuwe beelden van de Hubble Ruimtetelesscoop blijkt dat de planeet Uranus twee manen en twee ringen meer heeft dan tot nu toe werd gedacht. De manen hebben de namen Mab en Cupid gekregen. Het totale aantal manen rond de planeet is daarmee 27, meldde de Amerikaanse zender CNN vrijdag.
De onderzoekers van het Amerikaanse SETI-instituut wilden met de zeer geavanceerde optische apparatuur de elf bekende ringen en de manen daarin bestuderen. Ze ontdenkten echter meer lichamen om Uranus.
De meeste manen rond Uranus zijn genoemd naar figuren uit de werken van Shakespeare. Queen Mab komt voor in een monoloog uit Romeo en Julia, terwijl Cupid (Cupido) een rol speelt in Timon van Athene.
(Bron met video)
'Abnormaal gedrag' in Schotse kerncentrale

LONDEN - De Britse politie en brandweer zijn donderdagavond uitgerukt na een incident in een kerncentrale in de omgeving van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dat maakte het energiebedrijf British Energy, dat de centrale exploiteert, vrijdag bekend.
Medewerkers van de kerncentrale in Torness maakten melding van "abnormaal gedrag" van radioactieve materialen. Volgens een woordvoerder van British Energy hoefde geen van de 38 werknemers die ten tijde van het incident in de centrale waren, te worden geëvacueerd.
Een splijtstofelement had bewogen in een vijver waar gebruikte splijtstof wordt opgeslagen. De nooddiensten werden opgeroepen omdat het in een gecontroleerde radioactieve ruimte gebeurde, zei een woordvoerder van Torness tegen de BBC.
(Bron)

donderdag, december 22, 2005

GroenLinks A'dam wantrouwt minima

GroenLinks in Amsterdam lijkt weinig vertrouwen te hebben in mensen met een bijstandsuitkering. Tijdens een debat in de gemeenteraad, over het wit laten werken van werksters, zei fractiewoordvoerder Judith Sargentini dat mensen met een uitkering extra geld moeten krijgen als ze met behoud van een uitkering aan het werk gaan. Zo zou kunnen worden voorkomen dat ze gaan stelen.
Letterlijk zei Sargentini, toen wethouder Ahmed Aboutaleb liet weten geen premie toe te kennen aan mensen die in dienst komen van een klusjesbedrijf: "Het is jammer voor de particulier die een witte werkster of klusjesman in zijn huis toelaat. Zou u iemand de sleutel van uw huis geven die bij u moet werken van de bijstand, zonder dat daar een extraatje tegenover staat?" Het was geen verspreking; want ook in haar amendement riep het GroenLinks-raadslid wel degelijk het beeld op van onbetrouwbare schoonmakers: "Overwegende dat werksters een vertrouwensfunctie vervullen, omdat zij de sleutels van verschillende huizen bij zich hebben en overdag zelfstandig bij afwezigheid van de opdrachtgever bij mensen thuis schoonmaken, vindt GroenLinks dat de werkster meer geld moet krijgen."
Mogelijk is het beeld dat GroenLinks opriep anders bedoeld geweest. VVD-woordvoerder Rosa van der Wieken merkte echter op: "Als je de werksters beter betaalt, stelen ze minder, vindt GroenLinks kennelijk. Het valt niet op een andere manier uit te leggen. Tenminste, ik denk niet dat de fractie suggereert dat de werksters te veel thee zullen drinken als ze niet meer geld krijgen." Van der Wieken had namens de VVD zelf trouwens ook een weinig vleiende opmerking over mensen met een uitkering in petto: "Werkloosheid is toch ook vaak een motivatieprobleem."
(Bron)

Het contact met de werkelijkheid volledig kwijt dus.
Plafond Essent-kantoor stort in

Receptionisten hebben zich maar net in veiligheid kunnen brengen toen vanmiddag een deel van het plafond van het kantoor van Essent Kabelcom in Groningen naar beneden kwam. Volgens werknemers van het bedrijf is niemand gewond geraakt.
In totaal kwam ongeveer vijftig vierkante meter van het plafond in de ontvangsthal van het gebouw naar beneden. De schade is aanzienlijk, de oorzaak wordt nog onderzocht.
(Bron)
Schrijvers schuldig aan beledigen Turkije

Twee Turkse schrijvers zijn veroordeeld voor het beledigen van de 'Turkse republiek' en de 'Turkse identiteit'. Volgens de rechter hebben zij dezelfde wet overtreden als de bekende auteur Orhan Pamuk zou hebben gedaan. Die rechtszaak werd vorige week verdaagd, mede omdat het Europese Parlement de wetgeving bekritiseerde.
Schrijver en journalist Zulkuf Kisanak moet een boete van ongeveer tweeduizend euro betalen omdat hij in zijn boek beweert dat het Turkse leger een Koerdisch dorp heeft vernietigd. Eén van de redacteuren van het tijdschrift Cagri, Aziz Ozer, heeft een twee keer zo hoge boete opgelegd gekregen. Hij is veroordeeld omdat hij het officiële Turkse standpunt inzage de Armeense genocide ten tijde van de Eerste Wereldoorlog discutabel noemde. Het standpunt beweert dat Turkije in de oorlog de Armeense bevolking niet heeft gedecimeerd.
De schrijver Orhan Pamuk stelde eveneens het standpunt ter discussie, en werd hiervoor aangeklaagd. Opmerkelijk is dat hij zijn uitspraken deed toen de wet die hij overtrad nog niet van kracht was. De rechtszaak kreeg wereldwijde aandacht.
(Bron)

Waarmee Turkije het recht op toetreding tot de EU definitief verspeeld heeft.
Dood dreigt voor miljoenen Kenianen

Door aanhoudende droogte dreigt voor miljoenen mensen in Noord-Kenia de hongerdood. In het gebied, dat twaalf keer zo groot is als Nederland, heeft het al twee jaar niet geregend en de mensen zijn inmiddels door ondervoeding ernstig verzwakt. Het vee van de nomaden sterft momenteel al massaal en de regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.
Woordvoerster Marjoleine Hammink van Mensen in Nood/Cordaid bezocht afgelopen weekend het gebied en was erg onder de indruk van wat ze aantrof: "Wij zijn erg geschrokken. Voor nomaden zijn hun dieren bron van levensvoorziening, en die gaan massaal dood. Ik heb dorpen gezien waar bergen dode dieren liggen. Ik zag ook kinderen die uren zonder te bewegen tegen hun moeder aanlagen".
Mensen in Nood/Cordaid rijdt inmiddels met watertanks door het gebied en heeft 600.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp.
(Bron)
'Samir A. ernstig ziek'

Samir A. is ernstig ziek, zo vertelt zijn vrouw Abida vanmorgen in de Volkskrant: "Hij is misselijk, heeft bloederige diarree en heeft de hele dag door steken in zijn darmen". Samir (19) lijdt sinds eind 2003 aan de chronische darmziekte colitis ulcerosa, een variant van de ziekte van Crohn. Samir heeft al een paar keer afscheid genomen van Abida en zij vreest dat het binnenkort inderdaad is afgelopen.
De normaal gesproken niet zo erg spraakzame echtgenote van Samir komt met deze verklaring aan de pers, omdat er volgens haar sprake is van een noodsituatie. Een gevangenisbewaarder heeft namelijk aan Samir verteld dat de Nederlandse staat niet van plan is hem een goede medische behandeling te geven.
Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op 'individuele gedetineerden': "Gevangenen staan onder dokterscontrole, en zonodig wordt een specialist gezocht".
(Bron)

Je gaat er niet dood aan, het is wel verrekte ellendig.
Gulle geldmachine zorgt voor pineuforie

Een gulle geldautomaat heeft dinsdag in het Noord-Franse stadje Carvin (ten zuiden van Lille) voor opwinding gezorgd. Het apparaat spuugde in plaats van 20-euroflappen biljetten van 50 euro uit. Het rumoer ging als een lopend vuurtje door de stad, waarna zich een lange rij voor de machine vormde.
De politie kwam uiteindelijk naar aanleiding van de opwinding poolshoogte nemen, en sloot de geldautomaat af. Vervolgens werd de bank gewaarschuwd. Volgens een verklaring van de bank Caisse d'Epargne zou een medewerker de 50-eurobiljetten per ongeluk in een verkeerde gleuf hebben gestopt. De bank roept de gelukkige ontvangers op het te veel ontvangen geld terug te geven.
(Bron)
Rechter VS verbiedt Intelligent Design als lesstof

Een federale Amerikaanse rechtbank heeft een openbare school in de staat Pennsylvania verboden nog langer de leer van het zogenoemde Intelligent Design (ID) te onderwijzen. ID is een alternatief voor de evolutieleer en gaat ervan uit dat een bewust ontwerp schuil gaat achter het leven op aarde. De aanhangers van ID beweren dat er op cel- en moleculair niveau zoveel ingewikkelde mechanismen zijn die perfect op elkaar afgestemd zijn, dat dit niet door toevallige evolutie 'ontstaan' kan zijn. Een school in Dover had de omstreden theorie opgenomen in het lesprogramma bij biologie.
Volgens de rechtbank is het lesgeven in de ID-theorie ongrondwettelijk. De theorie heeft geen enkele wetenschappelijke basis, het is een kwestie van geloof. Daarmee komt volgens de rechters de scheiding tussen kerk en staat in het gedrang.
De uitspraak komt hard aan in conservatief christelijke kringen die juist bezig waren om ID te introduceren in het onderwijs.
In Nederland kwam ID dit jaar ter sprake toen CDA-minister Maria van der Hoeven aangaf een debat te willen over de theorie. Op veel steun daarvoor kon ze echter niet rekenen. Haar gedweep met ID leverde juist veel kritiek op. D66 kwam als reactie zelfs met het plan om de scheppingsleer uit de biologieles te bannen.
(Bron)
Spaanse jongeren steken dakloze in brand

Drie Spaanse jongens in de leeftijd van 17 en 18 jaar hebben in Barcelona een dakloze in brand gestoken. De 51-jarige vrouw is aan haar verwondingen bezweken.
Het slachtoffer was op straat aan het bedelen toen de drie jongens haar mishandelden. Even later overgoten zij de vrouw met bezine en staken haar met een sigaret in brand.
Het drietal zit inmiddels vast. De jongens komen uit een normaal middenklasse gezin en zijn zeker geen randgroepjongeren, zo meldt de Spaanse politie. In een verhoor verklaarden de daders dat zij hun zelfbeheersing hadden verloren.
(Bron)
'Beetje radio-actieve straling kerngezond'

Volgens een VN-rapport dat onlangs is verschenen, vallen de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl mee. Sommige onderzoekers gaan een stap verder, zo is te lezen in de nieuwe Ortho. Zij vinden dat geëvacueerde gebieden rond de voormalige centrale weer bewoond kunnen worden. Deze wetenschappers zijn zelfs enthousiast over de gunstige werking van lage doses straling.
Sinds de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, inmiddels zestig jaar geleden, boezemt radioactieve straling wereldwijd diepe angst in. Maar niet iedereen is bang. Volgens onderzoekers uit Japan, de VS, Duitsland, Polen en Zweden is een beetje straling juist gezond. Volgens hun hypothese mogen we wel wat zuiniger zijn op het afval van kerncentrales. Zij adviseren het radioactieve afval niet diep weg te stoppen in zoutmijnen, maar te mengen met bouwmaterialen zodat woningen een gezondmakende straling kunnen uitzenden.
Radioactieve straling is alleen boven een bepaalde dosis gevaarlijk. Beneden die dosis doet straling niets of is het juist goed voor de gezondheid. Onderzoek onder de Habakusha's - de overlevers van de atoombommen - lijkt dit te bevestigen. Volgens de Japanse onderzoeker Sohei Kondo hebben sommige Habakusha's juist een betere levensverwachting dan onbestraalde Japanners. Ook in Tsjernobyl is het waargenomen: onder de duizenden zogeheten liquidators was de kankersterfte gelijk of lager dan bij de onbestraalde Russische bevolking.
We kennen het van water en wijn: nooit drinken is ongezond, te veel drinken ook, een matige consumptie is juist goed. Met straling zou het niet anders zijn. Zo is in gebieden met hoge natuurlijke stralingsniveaus de kans op kanker juist kleiner dan elders. Dit wordt bevestigd door dr. Albert Keverling Buisman van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten. "Alle onderzoekingen over achtergrondstraling hebben altijd opgeleverd dat naarmate de achtergrondstraling hoger is, er minder kanker voorkomt", stelt hij in Ortho. Ook mensen die werken met radioactieve straling lijken de nieuwe hypothese te bevestigen. Radiodiagnostisch laboranten en radiologen hebben een lagere sterftekans dan hun onbestraalde collega's, leert recent onderzoek. Ze zijn ook volgens allerlei andere kenmerken een stuk gezonder.
(Bron)

Gaan ze er zelf ook wonen?
Zedendelinquent eist ruimere omgang met vriendin

ZWOLLE - Een tbs-patiënt uit de forensisch psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug heeft samen met zijn vriendin in een kort geding een ruimere omgangsregeling geëist. De kliniek scherpte de regeling aan omdat de patiënt steeds vaker de grens van het toelaatbare zocht.
De zaak diende donderdag bij de rechtbank in Zwolle. De eiser wordt sinds 1997 behandeld in Veldzicht voor een zedendelict. Hij zit op de resocialisatieafdeling, volgens zijn advocaat als opstap naar een proefverlof en beëindiging van de behandeling. Sinds een jaar heeft hij een relatie en is hij met zijn vriendin verloofd.
Hij mocht haar aanvankelijk drie keer per week zien, maar sinds november nog maar één keer. Enige afstand is volgens Veldzicht nodig omdat de hyperseksuele man niet in staat is zich te houden aan de gestelde grenzen.
(Bron)
Consument worstelt met te veel keuzes

LEUSDEN - Of het nu om een zorgverzekering, gsm-abonnement, internetaansluiting of snacks en frisdranken gaat: veel consumenten vinden dat ze te veel keus hebben. Bij die producten vindt minstens de helft het aantal keuzemogelijkheden te groot.
Dat blijkt uit onderzoek van het bureau MarketResponse onder vijfhonderd Nederlanders van achttien jaar en ouder. Vooral bij abonnementen voor mobiele telefoons zien de consumenten door de bomen het bos niet meer: 70 procent vindt het aantal mogelijkheden te groot.
Ook de keuze van een zorgverzekering zorgt voor hoofdbrekens: 44 procent zegt daar moeite mee te hebben. Bij het kiezen van een internetaansluiting zou 42 procent wel hulp willen hebben.
In het algemeen stelt 60 procent het wel op prijs om veel keuze te hebben, maar ziet een bijna even groot percentage vaak door de bomen het bos niet.
(Bron)

Het is ook nooit goed...
Vrouw ontkent duwen vriend van Martinitoren

GRONINGEN - De 23-jarige vrouw die in september bekende dat ze in 2004 haar vriend van de Martinitoren in Groningen had geduwd, heeft haar verklaring weer ingetrokken. Dat liet haar advocaat donderdag voor de rechtbank in Groningen weten.
Het Openbaar Ministerie (OM) legt de vrouw moord op haar destijds 20-jarige vriend ten laste. De rechtbank verwees het onderzoek donderdag in zijn geheel terug naar de rechter-commissaris.
Nog altijd is niet geheel duidelijk wat zich in april 2004 op de Martinitoren heeft afgespeeld. Destijds ging justitie uit van een ongeluk of zelfdoding. Pas na verklaringen van nieuwe getuigen werd de vrouw aangehouden.
(Bron)
Kabinet unaniem achter Afghanistan-missie

DEN HAAG - Het kabinet heeft het voornemen volgend jaar militairen te sturen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat heeft het donderdag besloten, zo maakten de D66-ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) bekend.
"Het is een voornemen, geen besluit", zei Brinkhorst na de ministerraad met nadruk. Pechtold zei dat het kabinet het mogelijk maakt dat de Tweede Kamer in januari en februari hoorzittingen en een debat over de voorgenomen missie kan houden. Daarmee is nog allerminst zeker dat de militairen ook echt naar Afghanistan gaan. Het definitieve besluit over de missie neemt het kabinet pas na het debat in de Kamer begin februari.
De steun in het parlement is zeer onzeker. Coalitiepartij D66 is in ieder geval tegen de missie. Dat geldt ook voor oppositiepartijen SP en GroenLinks. De Kamer gaat begin januari waarschijnlijk zelf gesprekken voeren in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
Daarna volgen eind januari een briefing en een hoorzitting met externe deskundigen. Begin februari is het debat met de Kamer, waarna het kabinet definitief besluit over de missie neemt. Formeel is voor het zenden van militairen geen toestemming van het parlement nodig.
In het voorstel van het kabinet, gaan volgend jaar juni ruim 1100 militairen voor twee jaar naar Uruzgan, om daar te helpen met de wederopbouw van het land. Ze doen dat onder de vlag van de internationale troepenmacht ISAF. De bondgenoten binnen de NAVO, die er al maanden op rekenen dat Nederland meedoet aan de missie, zijn op de hoogte gesteld van de onzekerheid over de afloop van het debat in Nederland.
De Tweede Kamer is zeer verdeeld over de missie-Uruzgan. Regeringspartij D66, de SP en GroenLinks zijn tegen. De LPF kan niet instemmen met de duur van twee jaar en de omvang van 1100 militairen. Ook binnen de CDA-fractie wordt getwijfeld. De VVD lijkt nog het meest voorstander van de missie. christenunie, SGP en de Groep Wilders hebben "een positieve grondhouding". De PvdA tot slot vreest een vermenging tussen de ISAF-missie en de strijd tegen het terrorisme (Enduring Freedom). Het kabinet moet niet rekenen op steun van de PvdA, liet PvdA-leider Bos herhaaldelijk weten.
"De lafheid ten top." Zo oordeelt GroenLinks over het kabinetsbesluit om geen besluit te nemen over de missie naar Afghanistan, maar een voornemen uit te spreken. "De regering regeert gewoon niet. Ze durven het niet aan. Zo'n gevaarlijke missie en dan durft het kabinet er niet voluit voor te gaan", aldus GroenLinks-Kamerlid Karimi donderdag.
Volgens de PvdA heeft het kabinet "een totaal onvermogen om te regeren" laten zien met de keuze om donderdag geen besluit te nemen over Afghanistan, maar een voornemen voor te leggen aan de Kamer. Dat zei PvdA-Kamerlid Koenders donderdag. Hij noemt het plan van het kabinet "onverantwoord tegenover de Nederlandse militairen en onverantwoord tegenover de internationale bondgenoten".
"Lubbers revisited. Het kabinet heeft een lubberiaanse oplossing gevonden." Dat is de reactie van VVD-Kamerlid Van Baalen op het kabinetsvoornemen over de missie naar Afghanistan. Van Baalen wil helderheid van het kabinet. "Is het nu een besluit of een voornemen? Daarover is het kabinet ambivalent." Dat het CDA een twee derde Kamermeerderheid als voorwaarde stelt, noemt Van Baalen zeer voorbarig. "Het CDA moet geen hypotheek leggen op het debat."
Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft bij de voorzitter van de vaste commissie Buitenlandse Zaken, Henk de Haan (CDA), het verzoek ingediend om morgen de Kamer terug te laten komen van reces om het besluit van het kabinet om troepen naar Afghanistan te sturen aan de orde te stellen. Volgens Van Bommel is er door dit besluit sprake van een vertrouwensbreuk tussen coalitiepartij D66 en het kabinet. De bespreking daarvan kan niet wachten tot de tweede helft van januari.
Van Bommel wil een debat met de minister-president waarin de vraag centraal zal staan of hij zich nog wel voldoende gesteund voelt door de coalitiepartijen in de Kamer nu de kleinste coalitiepartij reeds vóór het debat heeft aangegrepen onder geen voorwaarde in te zullen stemmen met de missie naar Afghanistan.
Het voorstel van Van Bommel maakt overigens weinig kans want mede-oppositiepartijen in de Kamer als de PvdA en GroenLinks voelen er weinig voor.
(Bron)

Slimme oplossing. Mocht de Kamer onverhoopt instemmen, dan is het hun verantwoorelijkheid. En als de Kamer niet instemt kan het kabinet alsnog het voornemen een besluit maken.
Drugs makkelijk te krijgen op middelbare scholen

AMSTERDAM - Op veel middelbare scholen in Nederland is wiet en hasj te verkrijgen. De leveranciers ervan zijn bijna allemaal scholieren. Dat blijkt uit een steekproef onder tachtig middelbare scholen door redacteuren van het online jongerenmagazine Spunk.nl.
Terwijl premier Balkenende zich zorgen maakt over de legalisering van coffeeshops in de nabijheid van scholen blijkt uit het Spunk-onderzoek dat op 89 procent van de middelbare scholen leerlingen zijn die in drugs handelen.
Op 93 procent van de scholen is wiet en/of hasj verkrijgbaar en bij 61 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs is xtc voorhanden. Cocaïne is in 40 procent van de gevallen te koop en bij 19 procent is speed op het plein of binnen de school te verkrijgen. Andere vaak verhandelde drugs zijn lsd, ghb en paddo's.
Het onderzoek richtte zich op zowel vmbo's als vwo's, 'zwarte' en 'witte' scholen. Elke schoolsoort heeft zijn eigen kenmerken als het om drugsdealen gaat. Op havo/vwo-scholen is het makkelijker aan harddrugs als cocaïne en xtc te komen, concluderen de Spunk-redacteuren.
Zij deden onderzoek bij tachtig scholen, minstens twee in elke provincie, van de in totaal 1300 vestigingen. Ze spraken daar soms verscheidene leerlingen. Ze spraken minstens een leerling uitgebreid, die kon vertellen wat voor drugs op zijn of haar school te verkrijgen zijn. "Als we de indruk hadden dat op een school meer informatie was te vinden dan de contactpersoon kon aangeven, hebben we net zo lang verder gezocht totdat we zekerheid hadden", aldus de Spunk-redacteuren.
(Bron)
Konijnendieven slaan slag voor Kerstmis

SITTARD - Onbekenden hebben deze week alle konijnen gestolen van een zorgboerderij in Sittard. Voor het derde jaar op rij worden vlak voor kerst konijnen weggenomen bij zorgboerderij Ophovenerhof, waar mensen met beperkingen als dagbesteding dieren verzorgen en "erg gehecht zijn aan de knuffelkonijntjes".
"In en in triest", noemt beheerder L. Moers de diefstal. "Dat mensen met kerst graag een konijn in de pan hebben, is tot daar aan toe. Maar de mensen die hier gehecht zijn aan hun konijntje lopen nu met de ziel onder hun arm", zegt Moers.
Moers deed donderdag aangifte van diefstal. Pogingen van dieven om in de nacht van woensdag op donderdag ook de dwergvarkentjes te stelen, mislukten. "Die hadden we toevallig woensdag al weggehaald", aldus Moers. "Uit voorzorg." De dieven richtten bovendien veel schade aan in hokken en afzettingen.
(Bron)
Nederlanders eten voor 700 miljoen met kerst

LEIDSCHENDAM - Restaurants, traiteurs en andere winkelbedrijven die etenswaren verkopen, doen dit jaar goede zaken met kerst. In totaal geven Nederlanders naar schatting een kleine 700 miljoen euro uit aan etentjes. Ongeveer twee miljoen Nederlanders brengen tijdens de kerstdagen een bezoek aan een restaurant.
Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties Koninklijk Horeca Nederland, de Raad Nederlandse Detailhandel en het Bedrijfsschap Horeca en Catering donderdag bekendmaakte. Zij verwachten dat de lichte groei in de omzet van vorig jaar tijdens de komende kerstdagen zal doorzetten.
(Bron)
Moord en doodslag in grote steden explosief gestegen

RIJSWIJK - In de grote steden zijn dit jaar aanzienlijk meer moorden gepleegd dan vorig jaar. Zowel in de regio Amsterdam als in de regio Rotterdam waren 35 mensen slachtoffer van dodelijk geweld. Het hoofdstedelijk gebied kreeg acht levensdelicten meer dan vorig jaar te verwerken, het gebied Rotterdam en omstreken negen.
In de regio Den Haag waren 29 mensen het slachtoffer van moord of doodslag. Vorig jaar waren dat er nog 21.
De regio Haaglanden stond het afgelopen jaar in het teken van familiedrama's. Maar liefst tien slachtoffers werden gedood door het toedoen van hun (ex-)partner, vader of moeder. De politie rekent hier niet de daders van de familiedrama's mee, die later de hand aan zichzelf sloegen.
Het gewelddadige jaar in Haaglanden begint op 7 januari als een 38-jarige Zoetermeerse vrouw haar twee kinderen wurgt en vervolgens zelfmoord pleegt door voor een trein te springen. Over de achtergronden van dit drama is vrijwel niets bekend geworden. Niemand in de buurt kende het gezin goed.
Op 6 april gebeurt het tweede familiedrama, eveneens in Zoetermeer. De 34-jarige Richard H. wurgt zijn 31-jarige vrouw Claudia en hun dochters van drie en vijf jaar oud. Hij begraaft de lichamen in een bos in de Noord-Brabantse gemeente Alphen-Chaam.
Het derde familiedrama voltrekt zich op 1 oktober in Leidschendam. Een 30-jarige uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker gooit zijn 35-jarige vriendin en haar zoontje van acht vanaf een flatbalkon op de vijfde etage naar beneden. Daarna springt hij zelf zijn dood tegemoet.
Op 27 november vindt de politie in een woning in Den Haag het lijk van een 38-jarige vrouw. Later op de avond blijkt dat in een uitgebrande auto in Holten (Overijssel) de stoffelijke resten van haar ex-man en twee kinderen zitten. Het gezin was bekend bij Bureau jeugdzorg. De man had de vrouw mishandeld en de kinderen waren daarvan getuige.
Amsterdam kwam dit jaar vooral in het nieuws door een aantal geruchtmakende liquidaties dit najaar. In een week tijd werden achtereenvolgens ex-advocaat Evert Hingst, vastgoedhandelaar Kees Houtman en crimineel George van Kleef op koelbloedige wijze doodgeschoten. Ondanks deze 'liquidatiegolf' is het aantal criminele afrekeningen minder dan vorig jaar, zegt de politie.
In Rotterdam zat de aanzet tot moord en doodslag vooral tussen de oren, concludeert de politie in die regio. Dit jaar lagen veel misdrijven in de relationele sfeer of in geëscaleerde ruzies over kleine dingen als onenigheid over lage geldbedragen of kleine hoeveelheden drugs. "Rotterdam kent vrijwel geen afrekeningen in het criminele circuit zoals in Amsterdam", verduidelijkt een woordvoerder.
Een van de meest gruwelijke dodelijke misdrijven in dit gebied pleegde een man uit Vlaardingen. Hij vermoordde zijn moeder en vilde haar daarna. Toen de politie deze man inrekende, was hij getooid in een jas gemaakt van de huid van zijn moeder.
Kortgeleden beleefde Rotterdam ook nog een familiedrama. Een man stak zijn zwangere vrouw in haar buik. Artsen probeerden het kind nog te redden door het met een keizersnee ter wereld te brengen. De baby bezweek later aan de verwondingen.
In Limburg is het aantal moorden in vergelijking met vorige jaren juist flink afgenomen. De politie heeft daar geen verklaringen voor. Tot nu toe werden er in deze provincie twaalf mensen vermoord. Vorig jaar waren dat er nog 25.
De politieregio Limburg Zuid blijft desondanks bezorgd. De elf levensdelicten die in dit gebied plaatsvonden, zijn er volgens de politie veel. Zegsman B. Boosten: "Landelijk gezien bedraagt het gemiddelde aantal moorden of doodslagen per regio vijf tot zes. Zuid-Limburg springt daar toch nog flink bovenuit."
(Bron)
Stena overweegt afscheid van snelle ferry

HOEK VAN HOLLAND - Stena Line gaat mogelijk zijn snelle ferry HSS Discovery uit de vaart halen tussen Hoek van Holland en Harwich. De boot is te duur geworden in de hevige concurrentiestrijd met luchtvaartmaatschappijen, zei directeur Pim de Lange van Stena Line Nederland donderdag.
De HSS Discovery is pas acht jaar oud. Een overtocht met de catamaran naar Harwich duurt ongeveer 4,5 uur, twee keer zo snel als met een normale boot. De snelheid weegt echter niet meer op tegen de kosten voor de exploitatie van de boot. De catamaran HSS Discovery verstookt veel meer diesel dan de zeven andere boten die de onderneming inzet tussen Nederland en Groot-Brittannië. De dieselprijs is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld, stelt directeur De Lange.
In maart of april volgend jaar is een besluit te verwachten over de toekomst van de snelle ferryverbinding. "Dan weten we meer over de vooruitboekingen", aldus De Lange. Stena Line heeft de afgelopen jaren het aantal passagiers sterk zien dalen. In 2002 vervoerde de onderneming nog 900.000 passagiers op haar Noordzee-verbindingen, dit jaar zullen dat er 700.000 zijn.
De Lange: "Het is tijd voor bezinning in deze industrie. Wij verkopen tickets voor de snelle ferry vanaf 89 euro, maar eigenlijk kan dat niet meer uit. Prijsdumping is nu een structureel probleem."
(Bron)
Zuigeling uit vuilnis gered

WARSCHAU - In het zuiden van Polen is in de koude nacht van woensdag op donderdag een pasgeboren baby gered van een wisse dood in een vuilniscontainer. Een vrouw die het afval doorzocht op nog bruikbare zaken vond het jongetje gewikkeld in een bloedige handdoek en een plastic zak. Zij waarschuwde direct de politie die het kindje naar een ziekenhuis bracht.
Hoewel de temperatuur in de stad Walbrzych 's nachts onder het nulpunt was gezakt, maakt de baby het volgens ziekenhuisbronnen goed.
(Bron)

Modern Jezusverhaal :-(
Eerste Nederlandse hartoperatie via lies

HILVERSUM - Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft voor het eerst in Nederland een hartoperatie uitgevoerd met een slangetje dat via de lies werd ingebracht. Chirurgen vervingen op deze manier een hartklep bij een 77-jarige vrouw.
De methode is een alternatief voor een ingrijpende open hartoperatie waar sommige patiënten te zwak voor zijn. De patiënte had een dergelijke ingreep waarschijnlijk niet overleefd. "De methode met het buisje gaat op dezelfde manier als een dotterbehandeling" aldus een van de uitvoerende chirurgen donderdagochtend op Radio 1. "We prikken de lies aan door er een buisje in te schuiven dat wordt opgevoerd naar het hart waar we ons werk kunnen doen."
(Bron)

Dat scheelt nogal ja, normaliter moet het onder volledige narcose, moet het borstbeen doorgezaagd worden en de aorta geopend (waarbij de bloedstroom via een hart-longmachine wordt omgeleid). Dus hoera voor deze vooruithgang.
Aangifte hakenkruis in arm vals

ZWOLLE - De 16-jarige jongen uit Hattem die zei op 9 december door een groep van vijf of zes jongens te zijn mishandeld, blijkt zelf een hakenkruis in zijn arm te hebben gekerfd. "Uit nader onderzoek is gebleken dat het om een valse aangifte gaat", aldus de politie donderdag. "De jongen heeft bij zichzelf de verwondingen aangebracht."
De jongen vertelde de politie dat hij in een tunnel onder de A28 in Zwolle van zijn fiets was getrapt en vervolgens mishandeld door de groep. De aanvallers zouden met een mes een hakenkruis in zijn onderarm hebben gekrast. Ook scholden de jongens hun slachtoffer uit voor nazi.
De jongen uit Hattem omschreef de daders als getinte jongens van 17 of 18 jaar. Hij heeft bekend dat hij zichzelf met een mes verwondde.
(Bron)

De vraag is nu: waarom?
Van Aartsen heeft spijt van omroepakkoord

HILVERSUM - VVD-fractieleider Van Aartsen is achteraf gezien niet blij met het omroepplan dat de coalitiepartijen sloten in het kader van het paasakkoord. Dat zei hij donderdagmorgen in het Radio 1-programma 'De Ochtenden' (EO) toen hem werd gevraagd van welke beslissing in 2005 hij het meeste spijt had.
Volgens Van Aartsen kan geconcludeerd worden dat het omroepplan "niet moeders mooiste" is. Hij zei de indruk te hebben dat ook staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) en coalitiepartner CDA er zo over denken.
Het paasakkoord was nodig om de coalitie bij elkaar te houden, nadat het plan om te komen tot een gekozen burgemeester in de Eerste Kamer was gesneuveld. Dat plan was onderdeel van het regeerakkoord en een vurige D66-wens. Toen het plan niet doorging eiste die partij wisselgeld, waarbij Van der Laan een omroepakkoord afdwong.
Het omroepplan gaat in per 2008 en komt er op neer dat afzonderlijke omroepen veel minder te zeggen krijgen. De ledenloze omroep NPS wordt afgeschaft. De politiek onderscheidt drie programmacategorieën: nieuws en sport (primaat van de NOS), debat en opinie (verschillende omroepen) en specifieke informatie, cultuur en educatie. In dat laatste genre moeten omroepen concurreren met nieuwe partijen om programma's te mogen maken. Het overkoepelende orgaan Publieke Omroep (PO) krijgt in het plan veel meer macht.
(Bron)

Dus alle partijen zijn het er over eens dat het akkoord niet goed is, maar het gaat toch door?
Hagenaar vast voor webcamseks met tieners

BREDA - Agenten hebben deze week een 27-jarige Hagenaar aangehouden die ervan wordt verdacht seks te hebben gehad met minderjarigen via een webcam. De politie van Breda bracht de politie in Den Haag op het spoor, liet een woordvoerder donderdag weten.
De zaak kwam begin september aan het rollen toen de ouders van een 14-jarig meisje uit Breda ontdekten dat hun dochter via MSN werd misbruikt. Ze moest seksuele handelingen voor de camera verrichten. Tot nu toe zijn vanuit het hele land negen aangiften van ouders van minderjarigen tegen de man binnengekomen. De verdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda en in bewaring gesteld.
De politie heeft de computer van de verdachte in beslag genomen. Daarop stonden opgeslagen filmpjes van de tieners. Van een aantal jongeren is de identiteit nog niet bekend. De politie verwacht nog meer aangiften tegen de Hagenaar.
Volgens een woordvoerder is de manier waarop de man zijn slachtoffers maakte sluw. Bij sommige kinderen nam hij de computeridentiteit over. Hij bedreigde de jongens en meisjes met geweld en liet weten dat hij opgenomen beelden openbaar zou maken als zij niet deden wat hij wilde. Voor de tieners en hun ouders is een nazorgproject opgezet.
(Bron)
Dr. Oetker moet pizza's uit winkel halen

AMSTERDAM - De Duitse voedingsmiddelenproducent Dr. Oetker moet in Nederland pizza's met de merknaam New York uit de winkel halen. Dit heeft de voorzieningenrechtbank in Amsterdam donderdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de pizzaketen New York Pizza.
Volgens de rechtbank heeft Dr. Oetker inbreuk gepleegd op de beschermde merknaam van New York Pizza, dat in 1993 is opgericht. Hoewel de ingrediënten niet hetzelfde zijn, had Dr. Oetker voor een andere benaming kunnen kiezen, aldus het vonnis.
Dr. Oetker moet binnen een maand de pizza's uit de schappen halen. Elke dag dat de onderneming daaraan niet voldoet, moet ze 1000 euro betalen tot een maximum van 100.000 euro.
Het voedingsmiddelenbedrijf moet ook 2000 euro aan New York Pizza betalen als vergoeding voor de proceskosten. De rechter vond een schadevergoeding van 10.000 euro te gortig, evenals een rectificatie in de dagbladen. New York Pizza kan de 'overwinning' zelf wel onder de aandacht van het publiek brengen, zo staat in het vonnis.
De pizza's die Dr. Oetker moet terughalen, worden verkocht onder de naam Pizza New York. De onderneming mag volgens de rechter wel pizza's verkopen onder de merknamen BBQ Chicken en Hot Texas, namen die New York Pizza ook hanteert. Hierop heeft de pizzaketen geen exclusieve rechten. Ook met het kopiëren van ingrediënten of recepten heeft de rechtbank geen moeite.
Dr. Oetker was donderdag niet bereikbaar voor een reactie. New York Pizza is tevreden over de uitspraak. "Het ging ons meer om het principe dan om het geld", zei een woordvoerder.
(Bron)
Samoeraivechters in parkeergarage

DEN HAAG - De politie heeft woensdagavond laat twee mannen aangehouden die in een Haagse parkeergarage een gevecht met samoeraizwaarden hielden. Dat liet de politie donderdag weten.
De politieagenten waren in de buurt van de parkeergarage aan de Zwolsestraat toen ze vreemde geluiden hoorden die ze niet thuis konden brengen. Bij binnenkomst in het complex zagen de agenten tot hun grote verbazing twee in zwarte kimono's gehulde mannen die elkaar met samoeraizwaarden te lijf gingen. Als snel bleek dat het niet om een echt gevecht ging, omdat een derde man de oefening aan het filmen was.
De twee uit Rijswijk afkomstige mannen van 22 en 23 jaar oud werden meegenomen naar het politiebureau waar ze volgens de politie "na een goed gesprek en de nodige adviezen" weer werden vrijgelaten.
(Bron)
'Big Brother' controleert automobilist

LONDEN - "Big Brother is watching you." Vanaf volgend jaar wordt in Groot-Brittannië elk autoritje door een uitgebreid netwerk van camera's gecontroleerd, zodat elke autobeweging wordt geregistreerd. Dat heeft The Independent donderdag bericht.
Groot-Brittannië wordt hiermee het eerste land dat de bewegingen van alle voertuigen op doorgaande wegen, in steden en bij benzinestations met een camerasysteem volgt. De camera's kunnen automatisch elk passerend nummerbord lezen.
Het is de bedoeling dat deze gegevens gedurende twee jaar worden opgeslagen in een gegevensbestand. Daardoor kunnen de politie en veiligheidsdiensten zonodig alle ritjes van een automobilist gedurende langere tijd analyseren. Het doel is om zo criminelen, belastingontduikers en terroristen op te sporen.
The Independent verwacht dat mensenrechtenorganisaties te hoop zullen lopen tegen het systeem, dat vanaf maart operationeel moet worden. Deze organisaties hadden al veel bezwaar tegen een 'Orwelliaans' plan om identiteitskaarten in te voeren en een camerasysteem dat gezichten herkent.
De Britse schrijver George Orwell schetste in zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw verschenen boek 1984 een samenleving waar de overheid met camera's als 'big brother' de mensen constant in de gaten houdt.
(Bron)
Meer dan 4 miljoen kerstpakketten

LEIDSCHENDAM - Werkgevers delen dit jaar meer dan vier miljoen kerstpakketten uit. Ook nu nog komen er bestellingen binnen van het Nederlandse bedrijfsleven. Dat meldde donderdag het voorlichtingsbureau Kerstpakketten. In 2004 werden er om en nabij vier miljoen pakketten uitgedeeld.
Dit jaar wordt dat aantal overtroffen tot 4,2 miljoen. Vooral het wafelpakket is populair, met bijvoorbeeld een wafelijzer en bijbehorende producten. Vorig jaar was het pannenkoekpakket koploper.
Verder is er grote vraag naar manden gevuld met luxe eten met een landenthema, zoals tapas. De inhoud van het kerstpakket wordt beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen. Pakketten met als thema sport en bewegen, recreatie en ontspanning en persoonlijke verzorging doen het ook goed.
De grootste leveranciers van kerstpakketten zijn de voedingsmiddelenbedrijven Makro, Sligro en Deli XL. Ook supermarkten maken dergelijke pakketten. Die maken er enkele honderdduizenden per jaar.
(Bron)
Toch vervolging Europese eigenaar kernreactor Petten

AMSTERDAM - De Europese eigenaar van de kernreactor in Petten, Euratom, moet toch worden vervolgd voor ernstige milieuovertredingen. Het gerechtshof Amsterdam heeft Greenpeace hierover woensdag in het gelijk gesteld.
Minister van Justitie Donner had aangegeven geen juridische stappen te willen nemen wegens mogelijke "immuniteit" van Euratom (de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie). Maar het gerechtshof in Amsterdam acht immuniteit niet van toepassing, en heeft de officier van Justitie in Alkmaar bevolen Euratom alsnog te vervolgen. Drie andere bedrijven, waarbij in 2003 vergelijkbare milieuovertredingen werden geconstateerd, zijn inmiddels wel veroordeeld.
In september van dat jaar bleek tijdens een controle door de politie dat de vier bedrijven op het terrein van de kernreactor in Petten een aantal milieuregels aan hun laars lapten. Gasflessen stonden in wegroestende opslagkasten, brandblussers ontbraken en gevaarlijk materiaal was opgeslagen in zeecontainers. Euratom, eigendom van de Europese Commissie, is een van de verantwoordelijke bedrijven. Deze organisatie leek vrijuit te gaan na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Greenpeace stoorde zich daaraan en heeft nu steun gekregen van het gerechtshof in Amsterdam: ook Euratom moet zich aan de Nederlandse milieuregels houden. Als dat niet gebeurt volgt ook voor dit bedrijf straf.
Drie bedrijven, ECN, NRC en Malinckrodt, zijn veroordeeld tot een boete van 25.000 euro per bedrijf. Die hebben ze nog niet betaald want de officier van justitie is daartegen in beroep gegaan omdat hij de boete te laag vond.
(Bron)
Vacature klantenservice:

De klantenservice werkt over de telefoon maar ook met correspondentie
ze leveren een totaalproduct en dat moeten de mensen die daar werken ook in zich hebben
ze zoeken nu mensen die het ook in zich hebben zware gesprekken te voeren dus calls mbt uitstel van betalingen, mensen die zijn afgesloten en dergelijke

Eisen: uitstekend Nederlands (mja), hogere hotelschool en rijbewijs B.

Ik zie de logica niet.
UWV denkt met u mee

Bel ik het UWV, of m'n uitkering al is overgemaakt. Ja, nee, zoek zoek, ja, vandaag overgemaakt. Ja, dat is later dan gebruikelijk. Nee, u heeft een Postbankrekening, dus nee, dat duurt nog wel een dag of twee, minstens. Na de kerst staat het zeker op uw rekening. Ja, andere instanties maken uitkeringen van december vaak juist wat eerder over, haha, ja, dat is wel attent, dat doen wij niet. Het is puur toeval dat het deze maand later is dan normaal hoor, ja, normaal gesproken zou het nu op uw rekening staan, klopt. Waarom het later is? Ehhhhh... Nee, dat kan ik niet zien. Uw werkbriefje was op tijd binnen. Maar alle uitkeringen zijn later overgemaakt, er bellen meer mensen die ongerust zijn omdat ze het geld nog niet hebben.

woensdag, december 21, 2005

Na het winnen van de Australische loterij, heb ik nog een loterij gewonnen. 10 miljoen pond.
Ook slecht nieuws: een familielid is in april overleden. Na een lange speurtocht heeft de advocaat in Nigeria mij ontdekt, als enige nog levende familielid. Het moet allemaal snel geregeld worden, want over 20 dagen vervalt de erfenis aan de staat. Ik hoef alleen even te mailen en het geld komt mijn kant op, 26 miljoen dollar. Nou ja, de advocaat roomt 50% af, en 10% is gereserveeerd voor kosten, maar de resterende 40% mag ik hebben.
Ik word nu wel erg rijk.
Vandaag is de kortste dag trouwens.
'Passieve rokers riskeren oogziekte'

LONDEN - Mensen die zelf niet roken maar wel tabaksrook inademen (passief roken) hebben een dubbele kans een ernstige oogziekte te krijgen. Rokers zelf lopen daarop een drie keer groter risico. Dat blijkt uit onderzoek waarover The Guardian dinsdag bericht.
Het gaat om 'leeftijdsgebonden macula degeneratie', een oogziekte die vooral op latere leeftijd de gezichtsscherpte beperkt en ook gedeeltelijke blindheid kan veroorzaken. De Cambridge Universiteit onderzocht de erfelijke factoren die daar een rol bij spelen, maar stuitte ook op het gevaar van tabaksrook.
Mensen die vijf jaar samenwonen met een roker hadden twee keer zoveel kans om de oogaandoening te krijgen, zo bleek. Britse antirookorganisaties grijpen de studie aan om te pleiten voor een algeheel rookverbod in openbare ruimtes en op het werk.
(Bron)
Ongewenste geschenken meteen op internet

HAMBURG - Ongewenste of dubbele kerstgeschenken verschijnen steeds sneller op internet. Vaak worden cadeaus al op de pakjesavond voor Kerstmis te koop aangeboden bij een online-veilinghuis.
De veilinghuizen verwachten een duidelijk stijgend aanbod vanaf 24 december, meldden Duitse media woensdag. Vorig jaar verwisselde vrijwel elke seconde een boek van eigenaar. Bij digitale camera's en mobieltjes duurde het niet veel langer.
Het onlineveilinghuis Azubo biedt een speciale Kerstmis-veiling voor misplaatste geschenken aan. Deze veiling begint echter pas op 27 december, om de kerstdagen toch nog enigszins beschouwelijk te houden.
(Bron)
Opening Meldpunt Cybercriminaliteit uitgesteld

DEN HAAG - Het Nationaal Meldpunt Cybercriminaliteit gaat niet open op 1 januari, zoals het kabinet hoopte. Procedures voor de aanbesteding van programma- en apparatuurleveranties duren langer dan verwacht, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag. Het is nog onduidelijk hoeveel vertraging het project heeft opgelopen.
Minister Donner (Justitie) schreef in augustus aan de Tweede Kamer dat het loket mogelijk al begin januari open zou gaan. In eerste instantie is het meldpunt bedoeld voor klachten over haatzaaiende en terroristische uitingen.
Het vormt de eerste stap naar een volwaardig systeem om strafbare inhoud van berichten op internet zoals kinderporno, discriminatie en inbreuken op auteursrechten snel te kunnen verwijderen (notice-and-take-down). Onmiskenbaar terechte meldingen worden meteen doorgegeven aan de internetaanbieder die de inhoud verwijdert.
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is momenteel bezig met de inrichting van het meldpunt. Het is eveneens nog onduidelijk wie het loket moet gaan bemannen. Het National High Tech Crime Center (NHTCC) heeft zich daarvoor aangeboden, maar de toekomst van die pilot is ook nog onzeker.
In een overleg met de Tweede Kamer kon Donner dinsdag geen garanties geven over het voortbestaan van het NHTCC. De minister wacht nog op de afronding van een eindadvies. Tot die tijd gaat het centrum wel door met de opsporing van misdaden met en tegen informatie- en communicatietechnologie (ICT), verklaarde hij.
(Bron)
Bossen niet altijd goed tegen opwarming

UTRECHT - Het aanplanten van bossen helpt niet altijd mee om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bossen nemen weliswaar het broeikasgas CO2 op, maar houden ook zonlicht en dus warmte vast. Daarom kan het vooral op het noordelijk halfrond beter zijn om landbouwgrond niet te beplanten.
Dat concludeert biofysicus M. Schaeffer in een proefschrift over klimaatverandering, waarop hij vrijdag promoveert aan de Universiteit Utrecht. Vooral in de winter en lente, als akkers braak liggen, nemen dichte wouden meer zonlicht op dan landbouwgrond.
(Bron)
Nep-Tamiflu aangeboden op internet

ZURICH/DEN HAAG - Op diverse websites wordt volgens de Britse Gezondheidsdienst nep-Tamiflu aangeboden. In Nederland is de Inspectie voor de Gezondheidszorg bezig dit te controleren.
Wereldwijd is de vraag naar Tamiflu enorm toegenomen. Experts denken dat de virusremmer kan helpen een eventuele uitbraak van het gevreesde vogelgriepvirus bij mensen onder controle te houden en een dodelijke pandemie te voorkomen. De afgelopen weken hebben de Amerikaanse autoriteiten ruim vijftig pakketjes met nep-Tamiflu in beslag genomen.
(Bron)

De kopers zullen ook mensen zijn die slecht geïnformeerd zijn - Tamiflu is geen geneesmiddel tegen vogelgriep. Zoals een griepprik ook geen garantie is dat je geen griep zult krijgen. Als je het toch krijgt, is het minder erg. Maar dat is dan ook het maximale rendement.
'Saleh B. werkte zeker voor AIVD'

AMSTERDAM - Bewijzen kan hij het niet, maar voor Samir A. staat vast dat Saleh B. informant van de AIVD is geweest en dat hij in die hoedanigheid heeft geholpen de vermeende leden van de Hofstadgroep erin te luizen. "Als hij geen informant is, hoort hij hier als eerste te zitten", zei A. woensdag als getuige voor de rechtbank.
A. verscheen als getuige in het Hofstadproces in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Eerder dit jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen, maar tegen die vrijspraak ging het Openbaar Ministerie (OM) in cassatie. Bovendien werd A. in oktober opgepakt in verband met een nieuwe terreurzaak die justitie tegen hem heeft opgebouwd. Ook Saleh B. werd toen gearresteerd.
Volgens Samir A. is het onbegrijpelijk dat dat niet eerder is gebeurd. Zijn betoog daaromtrent bevatte op zijn minst een impliciete schuldbekentenis, waarbij hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn 'broeders' van de Hofstadgroep aanwees. "B. heeft evenveel gedaan en misschien wel meer. Maar hij is nooit verdachte geweest. Telkens ontspringt hij de dans, terwijl hij zo dichtbij ons stond." B. is volgens Samir A. in een trainingskamp in Pakistan geweest.
A. gaf woensdag onomwonden aan dat hij alle veertien verdachten in de Hofstadzaak kent en met hen omging. Ook zei hij aandachtig te hebben geluisterd naar de 'lessen' van de vermoedelijke geestelijk leider van de groep, de nog voortvluchtige Syriër Redouan al I.
Samir A. en een aantal leden van de groep vermoedden dat Saleh B. er een dubbele agenda op nahield. Dat maakten zij op uit zijn gedrag. Volgens A. staat ook vast dat B. de handgranaten heeft geleverd aan Hofstadverdachte Jason W. B. zou hem dat zelf hebben verteld.
In het Hofstadproces heeft B. dit ten stelligste ontkend, evenals zijn vermeende status van AIVD-informant. B. verkeert inmiddels weer op vrije voeten. Jason W. gooide op 10 november vorig jaar een van de handgranaten naar de politie toen deze hem in zijn woning in de Antheunisstraat wilde arresteren.
Samir A. maakte een ontspannen indruk en was zichtbaar blij zijn moslimbroeders in de rechtszaal te kunnen begroeten. In verband met de lopende zaken tegen hem wenste hij niet elke vraag te beantwoorden, omdat hij zichzelf daarmee zou kunnen belasten. Hij liet weinig ruimte voor twijfel over zijn geloofsovertuiging en daaruit voortvloeiende levenshouding. Samir A. heeft voor de harde lijn gekozen.
"Wij verwerpen jullie", zo vatte hij zijn ideologie en die van zijn broeders samen. "Wij verwerpen jullie systeem. Wij haten jullie. Dat is het zo'n beetje." Daaraan voegde hij toe dat de jihad, de heilige strijd, "mooi" kan zijn. De vraag of hij ooit bereid is geweest als martelaar te sterven liet A. onbeantwoord.
Het proces tegen de leden van de Hofstadgroep wordt donderdag voortgezet.
(Bron)

Als dit land zo verdorven is en iedereen die niet hardcore moslim is volgens hun regels zo ongeveer de duivel is - wat doen ze hier dan nog? Rot dan op.
'IJsberen verdrinken door smelten poolijs'

LONDEN - IJsberen verdrinken doordat het poolijs smelt. De ijsschotsen van waaraf zij jagen, worden kleiner en komen zo ver uit elkaar te liggen dat de dieren vaak zeer ver in zee moeten zwemmen om aan voedsel te komen. Omdat zij daarvoor niet toegerust zijn, vallen zij ten prooi aan uitputting of onderkoeling of worden zij overspoeld door de golven. Onlangs hebben wetenschappers daarvoor het eerste concrete bewijs gevonden.
Amerikaanse onderzoekers vonden vier karkassen van ijsberen in een klein zeegebied voor de noordkust van Alaska, waar de temperatuur in de zomer sinds de jaren vijftig met 2 tot 3 graden Celsius is gestegen. [Drie graden in 50 jaar!!!]
De wetenschappers vermoeden dat de dieren gestorven zijn, omdat zij veel te ver moesten zwemmen om aan voedsel te komen. IJsberen kunnen wel goed zwemmen, maar zij zijn gebouwd om dat vlak langs de kust te doen. Uit recent onderzoek is gebleken dat ijsberen soms wel zwemtochten van 60 mijl in open zee moeten maken om voedsel te vinden.
Uit onderzoek van het Wereldnatuurfonds in Jakoetië in het noordoosten van Rusland is gebleken dat de ijsberen daar kannibalisme vertonen en andere ijsberen opeten als zij niet aan voldoende voedsel kunnen komen.
(Bron)
'Mens moet terug naar zijn oervoeding'

GRONINGEN - De mens moet terug naar zijn voedingspatroon uit de oertijd. Dat stelt klinisch chemicus F. Muskiet van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De mens heeft zijn eetpatroon in duizenden jaren drastisch gewijzigd, terwijl de genetische bouw van de mens niet is veranderd.
Dit verkeerde moderne eetpatroon kan leiden tot chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, broze botten en zelfs kanker, aldus Muskiet maandag. De moderne mens zou onder meer minder vlees, vetten, eiwitten en koolhydraten moeten eten en meer vissen en weekdieren.
Volgens zijn oertheorie zijn onder meer fastfood en kant-en-klaarmaaltijden erg slecht voor het lichaam van de moderne mens. "Deze energiecompacte voedingsmiddelen worden niet herkend door de eetlustcentra in de hersenen", legt Muskiet uit. "Daardoor blijf je maar dooreten, wat uiteraard leidt tot overconsumptie en dus overgewicht."
Ditzelfde geldt voor te veel inname van koolhydraten zoals die bijvoorbeeld in frisdranken zitten. Het te weinig eten van visvetten kan leiden tot een verstoorde balans die onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische aandoeningen kan veroorzaken. Het menselijke lichaam weet zich ondertussen ook niet goed raad met de nieuwe vleesstructuur van bijvoorbeeld koeien of varkens.
"We zijn ze granen gaan voeren, iets dat die dieren normaal nooit aten", zegt Muskiet. "Dat heeft de structuur van de vetten en de hydraten van het vlees beïnvloed." Het lichaam reageerde daarop met ziekten die in de millennia daarvoor niet eens bestonden. "Het is eigenlijk een heel simpele oorzaak-gevolg-situatie. We mogen onszelf gelukkig prijzen dat de meeste nieuwe ziekten pas optreden na de reproductieve leeftijd. Anders was de mens al lang uitgestorven."
(Bron)

We schaffen ook de moderne medische wetenschap af (en de auto, de computer en de telefoon enz.). En als we dan weer helemaal leven als toen, gaan we ook weer fijn zo rond ons 35e dood.
Wetenschappers ontdekken belangrijk huidskleur-gen

AMSTERDAM - Het kankeronderzoek van geneticus Keith Cheng heeft geleid tot een opmerkelijke ontdekking, die niets met kanker te maken heeft. Cheng en zijn team van de Pennsylvania State University hebben een gen gevonden dat een grote rol speelt bij het bepalen van de huidskleur. De ontdekking van dit gen kan een oplossing zijn voor één van de voortslepende mysteries in de biologie, namelijk wat de genetische oorsprong is van de opvallende verschillen in de huidskleur van de mens. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Dat schrijft Kennislink.
Cheng en zijn team onderzochten een zebravis-mutant met een mutatie genaamd 'golden'. Ze ontdekten dat deze minder, kleinere en minder gepigmenteerde melanosomen had dan de wildtype vis. De onderzoekers ontdekten dat de lichtere pigmentatie van de golden-zebravis veroorzaakt werd door een kortere versie van het eiwit slc24a5, een gevolg van de mutatie in het golden-gen. Injectie met wildtype RNA in de golden zebravis resulteerde in een vis met een donkerder kleur.
Verder onderzoek wees uit dat de golden-mutatie alleen effect had op de melanosomen van de zebravis en niet op andere cellen of organen. Deze ontdekking suggereert dat de menselijke variant van het golden-gen betrokken is bij de grote variatie in huidskleur bij mensen.
Tot nu toe zijn in eerdere onderzoeken over pigmentatie al meer dan 100 genen geïdentificeerd, die betrokken zijn bij de pigmentproductie. De mutaties in deze genen zijn meestal verantwoordelijk voor afwijkingen zoals albinisme, waarbij de huid helemaal geen pigment meer aanmaakt. Genen die de normale verschillen in huidskleur veroorzaken, zijn echter nog niet bekend.
Een verklaring voor het verschil tussen Afrikanen en Aziaten is er nog niet, aangezien zij hetzelfde aminozuur hebben. Dit betekent dat de huidskleur niet alleen bepaald wordt door het gen, maar door een combinatie van variaties in meerdere genen.
(Bron)
Bussen aangesloten op waarschuwingssysteem terrorisme

DEN HAAG - Het waarschuwingssysteem dat overheidsdiensten en het bedrijfsleven extra alert maakt op de dreiging van terrorisme, is uitgebreid naar het stads- en streekvervoer. Het ministerie van Justitie maakte woensdag bekend dat bussen en trams van onder meer ov-bedrijven RET (Rotterdam), HTM (Den Haag), GVB (Amsterdam), GVU (Utrecht) en streekvervoerders als Arriva en Connexxion zijn aangesloten op het zogeheten Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb).
De bedoeling van dit systeem, dat sinds dit jaar geldt, is dat de overheid en het bedrijfsleven bij toenemende dreiging snel maatregelen kunnen nemen. Zo werden de Nederlanders eerder dit jaar opgeroepen extra waakzaam te zijn op verdachte zaken op trein- en metrostations. Dit is inmiddels afgezwakt tot de normale situatie. Momenteel geldt alleen voor Schiphol dat er sprake is van een lichte dreiging.
Behalve Schiphol, het spoor-, stads- en streekvervoer zijn de haven en petrochemische industrie in de regio Rotterdam en de drinkwater-, elektriciteit-, gas- en nucleaire sector aangesloten op het waarschuwingssysteem. Deze lijst wordt naar verwachting nog uitgebreid met het personenvervoer over binnenwateren, het openbaar bestuur, grote publiekstrekkers (bijvoorbeeld evenementen en stadions), de olie-, chemische en financiële sector.
Een sector wordt aangesloten als die van vitaal belang is voor de economie en/of hij een aantrekkelijk doelwit lijkt voor terroristen. Daarbij wordt bekeken of het mogelijk is om met eenvoudige middelen grote aantallen slachtoffers te maken en "of er doelen in het spel zijn met een belangrijke symbolische betekenis voor onze westerse samenleving".
Het systeem kent naast het basisniveau drie fases: lichte, matige en hoge dreiging. Bij elk niveau horen specifieke maatregelen voor de sectoren. Het stads- en streekvervoer bevindt zich nu op het basisniveau. Dat betekent dat de beveiligingsmaatregelen die op dit moment tot de dagelijkse praktijk behoren, uitgaan van een normale situatie, waarin geen sprake is van een bijzondere dreiging.
(Bron)
Opnieuw zware vervuiling in Chinese rivier

PEKING - China heeft opnieuw alarm geslagen over zware industriële vervuiling van een rivier. Ditmaal gaat het om de Beijiang in de zuidelijke provincie Guangdong. Daarin is door illegale lozingen van een zinkfabriek een grote hoeveelheid van het zware metaal cadmium terechtgekomen. Dat hebben de staatsmedia woensdag gemeld.
De lokale televisie heeft de 100.000 inwoners van de stad Yingde opgeroepen voorlopig geen kraanwater te drinken. De gifgolf in het water bedreigt ook andere grote steden in de regio. Cadmium kan schade veroorzaken aan de lever en de nieren en aan botten. Verbindingen met cadmium kunnen kankerverwekkend zijn.
Vorige maand raakte als gevolg van een explosie in een chemische fabriek de rivier de Songhua in het noordoosten van het land ernstig vervuild met het kankerverwekkende benzeen. Die vervuiling heeft inmiddels bijna de stad Chabarovsk in het oosten van Rusland bereikt. Dat meldden Russische media.
Chinese arbeiders en Russische militairen hebben woensdagmorgen de bouw van een 300 meter lange stuwdam bij Chaborovsk voltooid. Hiermee moet de gifvlek voor de stad tegen gehouden worden. Een zijstroom van de vervuilde rivier de Amoer, zoals de Songua in Rusland heet, loopt door het centrum van de stad met 600.000 inwoners.
(Bron)
Meer afval dan ooit in EU

BRUSSEL - De Europese Unie kampt met meer afval dan ooit: minstens 1,3 miljard ton per jaar. De berg groeit bovendien zeer snel, zo waarschuwde de Europese Commissie woensdag.
"De hoeveelheid afval groeit onevenredig: veel meer dan onze economische groei", aldus een bezorgde Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu). "Het is tijd om onze aanpak te moderniseren en meer te doen aan recycling." Momenteel gaat nog de helft van het huisvuil naar stortplaatsen, zonder verwerking.
Europa wil snel af van deze stortplaatsen, maar door de groeiende hoeveelheid afval lukt dat niet erg. Erger nog: de hoeveelheid plastic op stortplaatsen groeide met 21,7 procent tussen 1990 en 2002, volgens Europese cijfers.
De Europees Commissaris dringt bij de 25 EU-landen aan op nationale afvalpreventie. Ook vindt hij dat inwoners vaker reinigingsheffing moeten betalen naar gelang de hoeveelheid afval: dat prikkelt hen om meer te recyclen. De Europese Commissie werkt ook promotieacties voor recycling.
(Bron)
Politie houdt vrouwenhandelaar aan

DEN HAAG - De politie heeft twee weken geleden een 29-jarige Hagenaar aangehouden in verband met gedwongen prostitutie. De man dwong vrouwen drugs te nemen en liet hen voor hem werken als prostituee. Ook mishandelde hij de vrouwen en moesten zij hun verdiende geld aan hem afdragen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag bekendgemaakt.
Tegen de man zijn inmiddels drie aangiften gedaan van gedwongen prostitutie, mishandeling en bedreiging. De politie sluit meer aangiften niet uit. De verdachte is eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven.
De Hagenaar was in heel Nederland actief, vooral in Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Friesland en Groningen. Hij verbleef in hotels en mishandelde daar de vrouwen. De politie hield hem aan op de Weaze in het prostitutiegebied in Leeuwarden.
Het onderzoek naar en aanhouding van de man is een samenwerking van het Mensenhandel-Interventieteam van de politie Friesland, het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel te Zwolle en de politie Gelderland-Zuid en Haaglanden.
(Bron)
Nieuw-Zeelanders redden gestrande walvissen

WELLINGTON - Vrijwilligers zijn er woensdag in geslaagd ongeveer honderd grienden die een dag eerder waren aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland, weer het water in te krijgen. Natuurbeschermers hopen de walvissen met boten terug naar open zee te kunnen leiden.
De vrijwilligers, onder wie ook toeristen, hebben 24 uur lang gevochten om de dieren in leven te houden. De walvissen werden voortdurend met vochtige doeken natgehouden om hen koel te houden en te voorkomen dat hun huid zou uitdrogen. Voor vijftien dieren kwam de hulp echter te laat.
(Bron)
Gratis nicotinepleisters voor basisscholen

LONDEN - Zes basisscholen in het Britse district Durham gaan leerlingen, van wie sommigen niet ouder zijn dan 12 jaar, gratis nicotinepleisters geven om hen te helpen om te stoppen met roken. Dat berichtte het dagblad The Daily Telegraph woensdag.
Het gaat om een vier weken durende proef. Verpleegkundigen en jeugdwerkers zien toe op het project, dat bedoeld is voor rokende kinderen van 12 tot 17 jaar die toestemming hebben van hun ouders hieraan mee te doen. Bij een vergelijkbare proef vorig jaar slaagde de helft van de dertig deelnemers erin te stoppen met roken.
Volgens Britse statistieken rookt in de categorie van 11 tot 15 jaar 7 procent van de jongens en 10 procent van de meisjes. Van de 16-jarigen rookt onder jongens 16 procent en onder meisjes ruim een kwart.
(Bron)
Einde dreigt voor plastuit

AMSTERDAM - Producent P-Company, de producent van de befaamde plastuit waarmee vrouwen staand kunnen plassen, verkeert in financiële problemen en heeft faillissement aangevraagd. Als er niet snel een overnamekandidaat voor de activiteiten van het bedrijf wordt gevonden, is het gedaan met de plastuit. Dat meldde Het Parool woensdag op internet.
Advocatenkantoor Jabobs Legal is benoemd tot curator voor de onderneming. De financiële problemen zijn ontstaan doordat de boekhouding de groei niet meer kon bijbenen.
De plastuit werd ongeveer vijf jaar geleden op de markt gebracht en kreeg diverse prijzen. Het ding deed het vooral goed op popfestivals. Na Nederland volgden er ook andere landen waar de plastuit op de markt werd gebracht. Er was zelfs een distributienetwerk tot in Australië en Canada. Vorige week werd door acute betalingsproblemen faillissement aangevraagd.
De plastuit is ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Moon Zijp. Ze bedacht het ding tijdens een vakantie in Indonesië. De eerste versies waren van gips en rubber. Later kwam er een kartonnen exemplaar.
(Bron)
Trein met gevaarlijke stoffen botst op locomotief

VENLO - Een uit Duitsland afkomstige goederentrein met gevaarlijke stoffen is dinsdagavond bij binnenkomst op station Venlo tegen een locomotief van de Duitse spoorwegen gebotst. Beide treinen raakten daarbij beschadigd en blokkeerden de wissels. De wagons van de goederentrein zijn losgetrokken waardoor treinverkeer weer mogelijk is , zei een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail.
Bij het ongeval zijn geen slachtoffers gevallen. IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat) Divisie Rail stelt een onderzoek in. Het treinverkeer in de richting van Duitsland was tijdelijk gestremd, evenals het verkeer richting Tegelen. Reizigers die naar Roermond gaan, werden via Eindhoven omgeleid.
De brandweer was na de melding van de botsing weliswaar uitgerukt naar de plaats van het ongeval, maar keerde al snel terug naar de kazerne. Dit omdat de brandweer dacht dat de trein geen gevaarlijke stoffen zou vervoeren.
Op verzoek van ProRail keerde de brandweer een half uur later weer terug, omdat een aantal ketelwagens een LPG-achtige stof bleek te bevatten. De brandweer voerde vervolgens een inspectie uit aan de ketelwagens maar kon geen onregelmatigheden ontdekken.
(Bron)
Mannen hebben moeite met kiezen kerstcadeaus

UTRECHT - Veel Nederlandse mannen hebben grote moeite om een geschikt kerstcadeau te vinden voor hun geliefden. Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht onderzoek van verzekeringsmaatschappij Axa naar het bestedingsgedrag van consumenten rond kerst.
40 procent van de mannen blijkt niet in staat te zijn een geschikt cadeau te bedenken voor hun partners. Vrouwen blijken veel minder moeite met het kiezen van presentjes te hebben, maar komen volgens het onderzoek met weinig originele cadeaus thuis. De helft van de vrouwen kiest een boek, cd, concert- of theaterkaartje.
Uit het onderzoek, dat het bestedingsgedrag van consumenten in twaalf landen onder de loep neemt, blijkt dat Nederlanders dit jaar in vergelijking met 2004 meer geld uittrekken voor hun kerstinkopen. Van de werkende Nederlanders zegt tweederde kerstcadeaus te kopen. Ze geven daar gemiddeld 179 euro aan uit.
Veel gepensioneerden en Nederlanders in de lagere sociale klassen laten kerst grotendeels links liggen. Van de eerste groep koopt slechts een derde cadeaus, waarvoor gemiddeld 264 euro wordt uitgetrokken.
Vorig jaar gaven de werkende Nederlanders en de gepensioneerden nog respectievelijk 101 en 118 euro aan cadeaus uit. Vooral bij werkenden tot 44 jaar en hoogopgeleiden wint kerst aan populariteit. Tot de meest gekochte cadeaus behoren alcoholische dranken, kleding en etenswaar.
Vergeleken met de elf andere landen waar Axa onderzoek verrichtte, is de Nederlander echter nog altijd bijzonder zuinig met kerst. Zo slaan werkenden in de Verenigde Staten gemiddeld voor 1116 euro in. Bij de Britten en Canadezen gaat het om respectievelijk 880 en 713 euro. Ook in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en België wordt aanzienlijk meer uitgegeven aan kerst.
Nederland komt in het lijstje op de op één na laatste plaats. Het laat alleen Japan (133 euro per werkende) achter zich.
(Bron)
Astronomen vinden bouwstenen voor leven bij verre ster

LEIDEN/GRONINGEN - Nederlandse astronomen hebben bij een ster op miljoenen lichtjaren afstand gassen gevonden die essentiële bouwstenen bevatten voor de mogelijke vorming van leven. Het is voor het eerst dat deze elementen zijn aangetroffen bij een ster die lijkt op onze zon en waar zich mogelijk planeten vormen die op de aarde lijken.
De ontdekking is gedaan bij de ster IRS 46, in het sterrenbeeld Slangendrager, op 375 miljoen lichtjaar van aarde. Met behulp van de ruimtetelescoop Spitzer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vonden astronomen van de Sterrewacht Leiden en het instituut voor ruimteonderzoek SRON onder meer de gassen acetyleen en waterstof cyanide. Beiden zijn belangrijke elementen voor de vorming van eiwitten en DNA, die essentieel zijn voor leven.
De vondst van de gassen op zich is niet nieuw. De elementen komen bijvoorbeeld ook voor op planeten in ons eigen zonnestelsel, op kometen en in andere uithoeken van het heelal. "Het opwindende is dat we dit waarnemen in een gebied waar zich mogelijk aardse planeten kunnen vormen", aldus onderzoeksleider F. Lahuis. De ontdekking is "een verrassing", stelt de ruimteonderzoeker.
"Slechts in een van de honderd door ons bestudeerde jonge sterren met lage massa zijn duidelijk de vingerafdrukken van deze organische stoffen gezien." Bovendien is ster IRS 46 niet alleen een jonge ster met een massa die vergelijkbaar is met onze zon. Het gas dat is gevonden draait ook nog eens rond in een schijf van stof en andere gassen op ongeveer dezelfde afstand als de aarde tot de zon.
Lahuis zal het antwoord op de vraag of zich rond de ster inderderdaad leven vormt, zelf niet meer meemaken. Pas over miljoenen jaren zullen mensen kunnen meten of rond de lichtbron planeten zijn ontstaan die op de aarde lijken.
"We nemen daarom honderden sterren waar in een aantal stervormingsgebieden", vertelt de Leidse astronoom. De gegevens die hij met zijn team aanlevert zijn zelf ook weer bouwstenen voor het antwoord op de vraag of, en zo ja hoe, zich elders in het heelal leven vormt.
"Er zijn meerdere takken van wetenschap nodig om deze vraag te kunnen beantwoorden", aldus Lahuis. "Uiteindelijk hopen we door dat alles bijelkaar te voegen een plaatje te krijgen van hoe de evolutie gaat."
(Bron)
Girlpower

Vrouwen uit het Kroatische dorpje Lozisca hebben hun luie mannelijke dorpsgenoten verslagen bij de lokale verkiezingen. Ze waren het zat dat de mannen niets voor de gemeenschap deden, en startten een campagne om de politieke macht over te nemen. Ze wonnen alle zeven zetels. Na hun overwinning verklaarden de vrouwen 'mannen terug te willen nemen in hun bed, maar nooit meer in de politiek'. Ondanks het kleine budget zijn de vrouwen hun politieke loopbaan begonnen met het optuigen van een kerstboom op het dorpsplein.
(Bron)

dinsdag, december 20, 2005

"Leraren boycotten nieuwe spelling"

UTRECHT - Onder docenten Nederlands bestaat zoveel scepsis over de nieuwe spellingsregels, dat veel leraren deze niet zullen volgen. Dat zegt de Vereniging van Leraren in Levende Talen in Utrecht.
De vereniging verwacht dat vooral oudere leraren de nieuwe spelling naast zich neer zullen leggen, omdat het de tweede verandering is in tien jaar.
De spelling uit het nieuwe Groene Boekje gaat per 1 augustus 2006 gelden voor onderwijs en overheid.
(Bron)