zaterdag, januari 20, 2007

Kabinet wil belgegevens anderhalf jaar bewaren

RIJSWIJK - Telecom- en internetproviders moeten volgens het kabinet worden verplicht om gegevens van het gedrag van hun klanten anderhalf jaar te bewaren. Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel.
Een woordvoerder van telecombedrijf KPN bevestigde zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad. Betrokken bedrijven hebben het concept toegestuurd gekregen.
De ondernemingen hebben bezwaar tegen het voorstel. Dat hebben zij via een gezamenlijke brief aan het ministerie van Economische Zaken kenbaar gemaakt.
Volgens de KPN-woordvoerder zal het voorstel zorgen voor veel hogere kosten en verwacht hij problemen bij het opslaan van de enorme hoeveelheid data. De data betreft niet de inhoud van de gesprekken, maar telefoonnummers, e-mailadressen, bellocaties en de lengte van gesprekken.
Voor opsporingsdiensten kan die informatie nuttig zijn bij de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. De ondernemingen wijzen erop dat het de overheid is die het plan uitvoerbaar moet maken en dat zij een passende vergoeding verwachten.
(Bron)

Als ze nou ook zorgen dat je bij een crash of verlies van je foon alle gegevens weer terug kunt krijgen - ze hebben het toch allemaal opgeslagen, dus dat moet kunnen.
'Miljoenen kwijt bij faillissementen thuiszorg'

AMSTERDAM - Bij faillissementen in de thuiszorg is de laatste jaren 6,5 miljoen euro aan geld voor de zorg verdwenen. Dit meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een eigen onderzoek.
Failliete thuiszorgorganisaties kregen grote voorschotten van zorgkantoren, de financiers van de thuiszorg. Die voorschotten uit de AWBZ-verzekering werden verspild aan andere zaken dan waar ze voor waren bedoeld. De zorgkantoren faalden bij de controle naar de besteding van de gelden, aldus de krant.
Een paar jaar geleden zijn de eisen aan thuiszorginstellingen versoepeld. Hierdoor nam het aantal thuiszorgbedrijven van 2003 tot 2006 fiks toe. Volgens de zorgkantoren traden door de versoepeling 'cowboys' toe tot de markt.
Faillissementsverslagen en gesprekken met curatoren doen vermoeden dat er bij 9 van de 21 failliete thuiszorginstellingen sprake is van bedrog.
(Bron)
Ontoegankelijke treinen verbijsteren gehandicapten

DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen houden zich niet aan afspraken die met verkeersminister Karla Peijs zijn gemaakt over de toegang van gehandicapten tot treinen. Dat stellen belangenorganisaties van gehandicapten in een brandbrief die naar Peijs is gestuurd.
"De bestelling door de NS van 200 ontoegankelijke intercitytreinstellen staat haaks op het beleid van het kabinet ", vinden de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Vereniging Spierziekten Nederland en Stichting De Ombudsman.
De organisaties schrijven dat ze "verbijsterd zijn dat de NS ontoegankelijke intercitytreinen aanschaft, terwijl de minister wil dat over 25 jaar het openbaar vervoer geheel toegankelijk zal zijn" voor gehandicapten.
(Bron)
Rita V. wil premier worden

AMSTERDAM - Rita V. weet zeker dat ze als lijsttrekker van de VVD de grootste partij kan maken, waarna ze premier kan worden. Ze wil daarom nog altijd de politiek leider worden van haar partij. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november kreeg V. meer stemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. Ze wil volgens de krant zo snel mogelijk, liefst nog voor een nieuwe strijd om het lijsttrekkerschap, de politieke leiding van de partij van Rutte overnemen. De krant baseert zich op adviseurs en vertrouwelingen van de bewindsvrouw.
In mei vorig jaar verloor V. de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Na een ledenraadpleging werd Rutte aangesteld als politiek leider.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor de regeringspartij zes zetels en werden de liberalen ingehaald door de SP. De VVD maakt vooralsnog geen deel uit van de formatiebesprekingen over een nieuw kabinet.
(Bron)
Dakpannen populair op internet na storm

AMSTERDAM - Nederlanders hebben donderdag op internet in groten getale gezocht naar dakpannen en satellietschotels. Ook autoverzekeringen waren populair. Dat blijkt vrijdag uit een inventarisatie van prijs- en productvergelijker Vergelijk.nl onder ruim 80 duizend bezoekers.
Naar dakpannen werd 4166 keer gezocht. Schotelantennes en satellietschotels kwamen op de tweede plaats met 1895 zoekopdrachten. Naar autoverzekeringen zochten 1205 mensen.
(Bron)
Hier wilde ik meer en betere foto's van maken, maar het toestel begon te haperen. De rand van het park, hoge populieren, en elke avond een grote spreeuwenverzameling - elk stipje is een spreeuw, en dit was nog niet de helft van wat er later zat.
Het is erg leuk om er te staan en te horen hoeveel geluid zo'n spreeuwenvergadering kan maken. Op het moment dat ze collectief stilvallen, is het uitkijken geblazen: dan gaan ze een paar rondjes vliegen. Dat is op zich niet erg als je staat te kijken, maar een paraplu is dan niet overbodig.
(En dan loopt er iemand de hond uit te laten, waar dat niet mag, die iemand wordt op haar kop gescheten door een spreeuw - mikken kunnen ze - en die persoon gaat helemaal over de zeik omdat het vieze beesten zouden zijn. Zou ze zelf niet poepen? En wat komt er uit haar hond?)

Photobucket - Video and Image Hosting
Maar... Niet zo'n goeie foto, en toch zet ik 'm hier neer: het speenkruid komt weer massaal op!

Photobucket - Video and Image Hosting
Die ene boom staat nog omdat ie in een andere boom terecht kwam.

Photobucket - Video and Image Hosting
Niet zo heel goed te zien, maar dit is een gymzaal. De dakplaten horen vast te liggen, uiteraard, met een keurige vouw om de rand van het gebouw. Al die vouwen zijn nu opstaande randen geworden:

Photobucket - Video and Image Hosting
Stuk van een nest uit een boom gewaaid:

Photobucket - Video and Image Hosting
Nog wat stormschade.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting
De techniek schrijdt voort.
De Aldi heeft een leuk badkamerkastje in de aanbieding, per stuk 39,99.

Photobucket - Video and Image Hosting


Lijkt niks bijzonders? Dan moet je de specificaties eens lezen:
- 1 GB intern geheugen
- breedte: 80 cm
- hoogte: 75 cm
- diepte: 28 cm
- met uitneembare waszak (wasbaar)
- eenvoudige montage
- inclusief USB-kabel, hoofdtelefoon, oplader, armband en tasje
Kijk kijk, de Jamin bestaat nog :-)

vrijdag, januari 19, 2007

De borden voor de verkiezingen staan er weer. De statenverkiezingen, dan wel.
Jonge zakkenrollers actief in Amsterdam

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft de laatste dagen fors meer aangiften van zakkenrollerij binnengekregen. Donderdag werden vier Oost-Europese minderjarige verdachten op heterdaad betrapt.
Volgens hun eigen verklaring zijn ze 9 tot 11 jaar oud. Kinderen jonger dan 12 worden in Nederland niet vervolgd.
Vrijdag werden twee van hen opnieuw op heterdaad betrapt toen zij probeerden de tas van een vrouw leeg te roven. Justitie en politie bekijken welke mogelijkheden er zijn om de jonge verdachten een halt toe te roepen.
Bij het onderzoek wordt ook de Raad voor de Kinderbescherming betrokken.
(Bron)

Op die leeftijd durfde ik amper een snoepje te jatten uit de bakken van Jamin (bestaat dat bedrijf nog?).
Een op de vijf WW'ers wil geen 'vuil' werk

DEN HAAG - Een op de vijf mensen die bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aanklopt voor een WW-uitkering, is niet bereid om een onaantrekkelijke baan te accepteren.
Bijstandsgerechtigden gaan vaker akkoord met vuil werk, een laag salaris, een functie onder hun opleidingsniveau of een lange reistijd (meer dan anderhalf uur). Een op de zes in de bijstand heeft daar geen zin in.
Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) spreekt van een "aanzienlijk deel'' van de uitkeringsvragers.
Hij wijst erop dat burgers die een uitkering ontvangen, verplicht zijn "passende dan wel algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden" en moeten meewerken aan bemiddeling en re-integratie.
De IWI heeft vorig jaar onderzoek gedaan onder een kleine 7000 werkzoekenden over de eerste drie maanden na aanvraag van een uitkering. Een kwart van hen die bij het CWI aanklopte, zet de aanvraag niet door. Bijvoorbeeld omdat ze zelf of via het CWI werk hebben gevonden of een opleiding volgen. Degene die wel een uitkering aanvragen, worden doorgestuurd naar uitkeringsinstituut UWV of de sociale dienst van een gemeente.
Tweederde van de werkzoekenden vinden dat CWI, UWV en gemeenten hen netjes behandelen. De informatie die ze krijgen is voor hen meestal begrijpelijk en eenduidig. De meesten krijgen ook binnen twee maanden te horen of ze wel of niet een uitkering krijgen. Driekwart krijgt ook binnen die periode het eerste geld van de uitkering overgemaakt.
Verder is de rol van het CWI bij het vinden van werk volgens de werkzoekenden "beperkt". Binnen drie maanden vindt 24 procent een baan bij een nieuwe werkgever. Van hen heeft 11 procent de baan direct via het voormalige Arbeidsbureau gevonden. Een even grote groep is indirect door hulp van het CWI aan de slag gekomen. Meer mensen vinden (tijdelijk) werk via uitzendbureaus.
Naar eigen zeggen solliciteren de meeste mensen tussen de vijf en tien keer per maand in het eerste kwartaal. Zij besteden vaak minder dan tien uur per week aan zoeken. De IWI constateert hoe meer tijd wordt besteed aan het zoeken, hoe vaker werk wordt gevonden.
(Bron)
TT 126 Armeens-Turkse journalist vermoord

De Armeens-Turkse journalist Dink is in Istanbul doodgeschoten voor het kantoor van zijn krant Agos, waarvan hij hij hoofdredacteur is. De verdachte van de moord is een tiener, zegt de politie.
Dink (53) is een paar keer veroordeeld keren veroordeeld wegens belediging van het Turkse volk. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat Turkije in 1915 volkenmoord heeft gepleegd op de Armeniërs. Die uitspraak is strafbaar in Turkije, dat tegenspreekt dat het om genocide gaat.
Premier Erdogan noemt de moordaanslag een aanval op de Turkse eenheid. Dink was een publieke figuur, die vaak zijn standpunt in openbare fora gaf.
Albert Heijn verlaagt wederom prijzen

AMSTERDAM - Albert Heijn verlaagt weer de prijzen van een groot aantal producten in de supermarkten. Duizend artikelen van vooral bekende merken worden enkele procenten tot 10 procent goedkoper. Dat heeft Albert Heijn vrijdag gemeld.
Directeur Dick Boer zei in oktober nog dat Albert Heijn zou stoppen met zijn prijzenoorlog. Hij voegde daar wel aan toe dat producten goedkoper zouden worden als concurrenten zouden snijden in de prijzen.
De vrijdag aangekondigde prijsverlaging laat zien dat Albert Heijn zijn concurrenten scherp in de gaten houdt, verklaarde een woordvoerster. De prijsverlaging gaat maandag in.
Albert Heijn begon in het najaar van 2003 op grote schaal met prijsverlagingen. Op die wijze hoopten de zevenhonderd Albert Heijn-winkels marktaandeel terug te winnen van goedkopere concurrenten.
In 2005 steeg het marktaandeel van Albert Heijn van 25,3 naar 26,4 procent. Het aandeel is in 2006 "in lijn daarmee toegenomen", aldus Boer eerder.
De prijzenslag bracht het concurrerende supermarktconcern Laurus, bekend van onder meer Super de Boer, naar de rand van de afgrond.
De inmiddels afgetreden Laurus-topman Harry Bruijniks moest de ketens Edah en Konmar afstoten om zo de schulden te saneren. De succesvolle discountsupermarkten Aldi en Lidl verloren vorig jaar marktaandeel, grotendeels als gevolg van de prijzenslag bij de traditionele supermarkten.
De prijzenslag in de branche heeft geleid tot een verharding tussen leveranciers en de supermarkten. Albert Heijn had het eerder aan de stok met koekfabrikant Peijnenburg en voedingsmiddelenconcern Unilever.
Grolsch klaagde vorig jaar bij de presentaties van halfjaarcijfers dat supermarkten de bierbrouwers het mes op de keel hadden gezet.
(Bron)
VS bezorgd over nieuw satellietwapen China

WASHINGTON/CANBERRA - De Verenigde Staten, Australië en Canada hebben hun bezorgdheid geuit over een Chinese test vorige week waarbij met een raket een satelliet in de ruimte werd uitgeschakeld. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend.
Australië riep vrijdagochtend de Chinese ambassadeur op het matje om uitleg te geven over de lancering.
Tot nog toe hadden slechts twee landen, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, vanuit de aarde ruimtevaartuigen kapotgeschoten. De VS deden dat voor het laatst, midden jaren '80.
Volgens zegsman Gordon Johndroe van de Amerikaanse National Security Council is "het testen van dergelijke wapens in strijd met de geest van samenwerking die beide landen nastreven op het gebied van de civiele ruimtevaart". De Chinese autoriteiten deden er ook vrijdag nog het stilzwijgen toe.
China vuurde volgens Johndroe op 11 januari vanaf de grond een ballistische raket af die een oude weersatelliet vernietigde. De kunstmaan hing op 865 kilometer boven de aarde.
Ook experts uitten hun bezorgdheid en waarschuwden voor een nieuwe wapenrace. "Dit is de eerste echte escalatie in de bewapening van de ruimte die we in twintig jaar tijd hebben gezien", stelde een astronoom van Harvard in de vrijdageditie van The New York Times. "Het beëindigt een lange periode van terughoudendheid", aldus Jonathan McDowell.
Andere deskundigen waarschuwden voor de gevolgen die de voortsnellende resten van de kapotgeschoten satelliet kunnen hebben voor andere ruimtevaartuigen. Van de kunstmaan die de Amerikanen 22 jaar geleden kapotschoten, verbrandden de laatste brokstukken pas na zeventien jaar in de dampkring.
(Bron)
Turk laat dochter aan ketting uit

ISTANBUL - Een Turk laat zijn 17-jarige dochter aan een ketting uit. Volgens de vader is het meisje niet goed bij haar hoofd en probeert ze steeds weg te lopen. Maar de jonge vrouw zegt dat ze wil trouwen met een jongen die de goedkeuring van haar vader niet kan wegdragen en dat ze daarom als een hond wordt behandeld.
Dat meldde vrijdag het Turkse blad Radikal.
De krant toonde een foto van de dochter met een halsband om haar nek waaraan een ketting is vastgemaakt die door de 60-jarige vader wordt vastgehouden. "Weerzinwekkend", aldus Radikal.
De justitiële autoriteiten in het district aan de Zwarte Zee waar vader en dochter wonen, hebben een onderzoek ingesteld naar de rechtmatigheid van het handelen van de man.
(Bron)
Werkgevers gaan mensen met kleine handicap aan baan helpen

DEN HAAG - Werkgevers hebben vrijdag de vakbeweging toegezegd dat ze meer gaan doen om mensen met een 'kleine' handicap aan het werk te krijgen en te houden.
Na afloop van een overleg in de Stichting van de Arbeid (Star) stelden VNO-NCW en MKB-Nederland dat ze zich, evenals de vakbonden, zorgen maken over de arbeidsmarktpositie van mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard.
Uit onderzoek van de Star bleek eerder deze maand dat minder dan de helft (46 procent) van deze werknemers na twee jaar ziekte nog aan het werk is. Bij de invoering van de nieuwe WAO, de WIA, vorig jaar is echter afgesproken dat mensen die minder dan 35 procent worden afgekeurd, zoveel mogelijk aan het werk moeten blijven. In het nieuwe, strengere stelsel hebben ze immers geen recht op een uitkering.
Bij de vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn ze tevreden over de toezeggingen van de werkgevers. MHP-voorzitter Ad Verhoeven stelde dat er begrip voor is dat iedereen, zowel werkgevers als werknemers, moet wennen aan de nieuwe wetgeving.
Volgens Agnes Jongerius van de FNV is het belangrijkste dat werkgevers op basis van de eerste resultaten erkennen dat de inspanningen een tandje hoger moeten.
Volgens haar valt er nog een wereld te winnen, omdat ruim een vijfde van de bazen in de eerste twee ziektejaren helemaal niets heeft ondernomen om mensen aan het werk te krijgen of te houden.
De FNV-voorzitter wil in cao's met werkgevers afspreken dat ze meer hun verantwoordelijkheid nemen, zoals luchtvaartmaatschappij KLM die bij wijze van proef tot 2010 een ontslagverbod voor de 35-procentafgekeurden heeft ingesteld.
Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW bestreed het beeld "alsof werkgevers verder alleen maar makkelijk mensen op straat denderen". Er bestaan meer goede voorbeelden, zoals in Noord-Holland waar werkgevers in de West Friese Bedrijvengroep personeel uitwisselen als deze in hun organisatie niet meer passen.
Dit begint ook in de Bollenstreek en Utrecht en volgens Wientjes en zijn collega Loek Hermans van MKB-Nederland wordt dat snel meer.
De werkgevers en vakbeweging hebben afgesproken te blijven onderzoeken of de arbeidsmarktpositie van de zogeheten 35-minners verbetert. Ook volgt er nog overleg met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV over betere begeleiding voor deze mensen bij het vinden en houden van werk.
(Bron)
Werkgevers gaan mensen met kleine handicap aan baan helpen

DEN HAAG - Werkgevers hebben vrijdag de vakbeweging toegezegd dat ze meer gaan doen om mensen met een 'kleine' handicap aan het werk te krijgen en te houden.
Na afloop van een overleg in de Stichting van de Arbeid (Star) stelden VNO-NCW en MKB-Nederland dat ze zich, evenals de vakbonden, zorgen maken over de arbeidsmarktpositie van mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard.
Uit onderzoek van de Star bleek eerder deze maand dat minder dan de helft (46 procent) van deze werknemers na twee jaar ziekte nog aan het werk is. Bij de invoering van de nieuwe WAO, de WIA, vorig jaar is echter afgesproken dat mensen die minder dan 35 procent worden afgekeurd, zoveel mogelijk aan het werk moeten blijven. In het nieuwe, strengere stelsel hebben ze immers geen recht op een uitkering.
Bij de vakcentrales FNV, CNV en MHP zijn ze tevreden over de toezeggingen van de werkgevers. MHP-voorzitter Ad Verhoeven stelde dat er begrip voor is dat iedereen, zowel werkgevers als werknemers, moet wennen aan de nieuwe wetgeving.
Volgens Agnes Jongerius van de FNV is het belangrijkste dat werkgevers op basis van de eerste resultaten erkennen dat de inspanningen een tandje hoger moeten.
Volgens haar valt er nog een wereld te winnen, omdat ruim een vijfde van de bazen in de eerste twee ziektejaren helemaal niets heeft ondernomen om mensen aan het werk te krijgen of te houden.
De FNV-voorzitter wil in cao's met werkgevers afspreken dat ze meer hun verantwoordelijkheid nemen, zoals luchtvaartmaatschappij KLM die bij wijze van proef tot 2010 een ontslagverbod voor de 35-procentafgekeurden heeft ingesteld.
Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW bestreed het beeld "alsof werkgevers verder alleen maar makkelijk mensen op straat denderen". Er bestaan meer goede voorbeelden, zoals in Noord-Holland waar werkgevers in de West Friese Bedrijvengroep personeel uitwisselen als deze in hun organisatie niet meer passen.
Dit begint ook in de Bollenstreek en Utrecht en volgens Wientjes en zijn collega Loek Hermans van MKB-Nederland wordt dat snel meer.
De werkgevers en vakbeweging hebben afgesproken te blijven onderzoeken of de arbeidsmarktpositie van de zogeheten 35-minners verbetert. Ook volgt er nog overleg met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en uitkeringsinstituut UWV over betere begeleiding voor deze mensen bij het vinden en houden van werk.
(Bron)
Fabchannel biedt gratis concertbeelden

AMSTERDAM - De succesvolle online concertzender Fabchannel biedt zijn beelden voortaan gratis aan voor sites of desktops. In navolging van bijvoorbeeld YouTube kan iedereen de beelden naar eigen wens aanbieden.
Het grootste online concertarchief ter wereld moet hiermee op veel meer plaatsen beschikbaar worden dan nu het geval is. De zogenoemde Fabplayer stelt muziekliefhebbers in staat om concertbeelden te integreren en af te spelen op hun blog, communitypagina, site of desktop.
Fabchannel schermt met een ´superieure, schermvullende videokwaliteit´ en de mogelijkheid om een eigen kanaal te programmeren met favoriete nummers uit het Fabchannel-archief. Hiermee gaat Fabchannel naar eigen zeggen een stuk verder dan de players van Youtube en Google waar maar één filmpje tegelijk afgespeeld kan worden in matige kwaliteit.
De Fabplayer is volgens Justin Kniest van Fabchannel het product van de jarenlange samenwerking met de platenmaatschappijen, podia, promoters, artiesten en gebruikers.
Op dit moment heeft Fabchannel gemiddeld zo?n 7000 unieke bezoekers per dag. Dit moeten er met behulp van de nieuwe player veel meer worden. Fabchannel erkent dat dit gepaard gaat met hogere kosten. Via het verkopen van reclame in de filmpjes moet er geld verdiend gaan worden. Ook gaat Fabchannel betaalde concerten via iTunes aanbieden.
(Bron)
Vakbond luidt noodklok om veiligheid Veolia

UTRECHT - FNV Bondgenoten wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek instelt naar de veiligheid bij het vervoersbedrijf Veolia. Dat bedrijf verzorgt sinds de ingebruikname van de nieuwe dienstregeling bijna al het openbaar vervoer in de provincie Limburg.
"We maken ons zorgen over de veiligheidsprocedures bij Veolia", zei bestuurster Janny Koppens van FNV Bondgenoten vrijdag. "Tijdens de storm van donderdag bleek het regiecentrum van Veolia opnieuw slecht bereikbaar, nadat een trein op de Maaslijn op een boom was gebotst. Dat kan echt niet."
Door het ongeval raakten enkele personen gewond. "Gelukkig liep niemand zware verwondingen op, maar als er niets gebeurt, is het wachten tot er doden vallen", meent Koppens. Zij heeft inmiddels een klacht over Veolia ingediend bij de Onderzoeksraad, die wordt voorgezeten door Pieter van Vollenhoven.
"Gisteren was de verkeersleiding van Veolia slecht bereikbaar voor de machinist en het is niet de eerste keer dat wij zulke signalen ontvangen", aldus Koppens.
"De afgelopen tijd is het ook voorgekomen dat buschauffeurs klappen opliepen, waarna ze geen contact konden krijgen met het regiecentrum. In zijn algemeenheid is het contact tussen de chauffeurs en het regiecentrum belabberd."
De gebrekkige communicatie tussen de werkvloer en de verkeersleiding is niet het enige probleem waarmee Veolia kampt. "De reizigers worden ook niet goed geïnformeerd door Veolia", zei Koppens.
(Bron)
Doodsoorzaak Tim Benningshof nog niet duidelijk

ROTTERDAM - Het is nog niet duidelijk waaraan de 21-jarige Rotterdammer Tim Benningshof overleed, die vorig jaar lange tijd werd vermist. Hij verdween op zondag 4 juni.
De politie vond zijn stoffelijk overschot eind oktober in recreatiegebied de Brielse Maas bij Brielle. De aanhouding van zijn beste vriend, de 25-jarige G.F., leidde mede tot de zoektocht in het recreatiegebied.
Justitie verdenkt F. en een vriendin van hem van moord op Benningshof. Sectie heeft geen doodsoorzaak aangegeven, wel is in het stoffelijk overschot MDMA, de werkzame stof in xtc, aangetroffen. Dit bleek vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam tijdens een pro-formazitting. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet nog verder onderzoek.
De drie zouden die zondagavond xtc en cocaïne hebben gebruikt en alcohol hebben gedronken. Daarna zouden ze de vloeibare partydrug GHB hebben gebruikt, waarna zij alle drie 'out' gingen.
De vriend en de 41-jarige vrouw S.V. kwamen weer bij, Benningshof overleed. Justitie verdenkt de twee verdachten ervan Benningshof de drugs te hebben toegediend om hem te verdoven. Dat zou zijn gebeurd om de 200 euro die hij bij zich zou hebben gehad, af te pakken om meer drugs te kopen.
F. en V. probeerden Benningshof bij te brengen, maar belden niet met 112. Toen hij dood bleek, besloten ze hem te begraven. De volgende dag gingen ze terug en groeven het stoffelijk overschot op om de kleding uit te trekken.
De officier van justitie zei vrijdag ter zitting hiervan niets te begrijpen. Na aanvankelijk mogelijk in paniek te zijn geweest, zouden ze de dag daarna tot bezinning moeten zijn gekomen, vooral omdat F. en Benningshof beste vrienden waren.
De officier wilde dat F. en V. samen voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum (PCB) in Utrecht gaan om te achterhalen wat de interactie tussen hen is, waardoor ze tot hun daden kwamen. Hij hoopt zo te achterhalen hoe het die zondag in juni is gegaan en wie wat heeft gedaan. De rechtbank honoreerde dat verzoek. De zaak is aangehouden.
(Bron)

Dan heb je wel veel zooi gebruikt...
KPN verliest alleenrecht op kleur groen

AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN heeft het alleenrecht op de kleur groen verloren. Dat heeft de rechtbank in Brussel bepaald, zo is vrijdag bekendgemaakt. De uitspraak volgt op een geschil tussen KPN en het Belgische Mobistar.
Mobistar maakte volgens KPN met zijn logo inbreuk op de bescherming van kleurmerken. In mei 2005 stapte KPN daarom naar de rechter. De rechter heeft nu bepaald dat Mobistar de kleur groen wel mag gebruiken. Een woordvoerder liet weten dat KPN tegen de uitspraak in beroep gaat.
(Bron)
Minimaal 160 miljoen euro stormschade

DEN HAAG - De storm van donderdag heeft voor minimaal 160 miljoen euro schade aangericht aan gebouwen. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vrijdag laten weten. Een woordvoerder spreekt van de zwaarste storm van deze eeuw. [En die eeuw is al heel oud, dus dat zegt veel...]
De zwaarst getroffen provincie is Noord-Holland. Daar is sprake van een schadepost van 60 miljoen euro. De storm in 2002, die heviger was dan die van donderdag, leidde tot minder schade aan gebouwen en opstal (onder meer alles in huis, dakpannen en schuttingen), namelijk 100 miljoen euro.
De schade van onder meer de Nederlandse Spoorwegen, gemeenten en Schiphol is niet meegerekend. Ook de maatschappelijke schade en de beschadigingen aan auto's zijn niet meegeteld in de berekening.
Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten er dus nog vele miljoenen euro's bijgeteld worden bij hun schatting.
De storm van vorige week richtte voor 15 miljoen euro schade aan. De helft daarvan was in Zeeland en Noord-Holland. Het Verbond van Verzekeraars sprak toen van een 'gemiddelde' storm. De storm die eind december woedde, veroorzaakte voor ongeveer 12 miljoen euro schade.
(Bron)
Asielzoekers vaker verdacht van strafbaar feit

APELDOORN - Asielzoekers worden vaker verdacht van een misdrijf dan Nederlanders. Van de immigranten die wachten op een verblijfsvergunning wordt 5,4 procent verdacht van criminele activiteiten. Op de gehele Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder wordt 1,5 procent verdacht van een misdrijf.
Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag werd uitgegeven door het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politieacademie.
Wanneer uitsluitend wordt gekeken naar allochtone herkomstgroepen, liggen de percentages veel hoger. Van de Marokkanen wordt bijvoorbeeld 6,1 procent verdacht en bij Antillianen ligt dit percentage op 7,5.
Dat de criminaliteit onder asielzoekers boven het Nederlandse gemiddelde ligt, komt onder meer doordat zij langdurig in asielzoekerscentra verblijven, waar het leven voor een groot deel bestaat uit afwachten. Ook onverwerkte trauma's uit het verleden kunnen een rol spelen, aldus Politie & Wetenschap.
Asielzoekers plegen delicten om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook begaan ze misstappen in een poging hun verblijf in Nederland veilig te stellen en is geregeld sprake van criminaliteit die samenhangt met een verslaving.
Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, zegt in een reactie dat het onderzoek duidelijk maakt dat veel leed kan worden voorkomen met een kortere asielprocedure en meer mogelijkheden voor asielzoekers om te kunnen werken.
"Als daarnaast het terugkeerbeleid effectiever wordt, zodat mensen niet meer op straat komen te staan, is het risico tot een vergrijp een stuk kleiner", aldus Huizing.
Hij toont zich tevreden over de volledigheid van het onderzoek. "In het verleden is een scheef beeld neergezet, waarbij cijfers uit hun verband werden getrokken. In dit rapport besteden de onderzoekers niet alleen aandacht aan de statistieken, maar ook aan de verklaring hiervan."
Hij wijst ook op de aard van de misdrijven waarvan asielzoekers worden verdacht. "In de meeste gevallen gaat het om vermogensdelicten zonder geweld, zoals winkeldiefstallen", aldus Huizing. "Zo'n vergrijp is natuurlijk niet goed te praten, maar wel te verklaren gezien de vaak minimale omstandigheden waarin de asielzoekers leven."
(Bron)
Aantal vrouwen in top bedrijfsleven neemt toe

AMSTERDAM - Het aantal vrouwen in leidinggevende posities in Nederland is in de afgelopen jaren toegenomen, maar de weg naar de top blijft lang en zwaar. Dat bleek vrijdag tijdens een bijeenkomst van adviesbureau Ernst & Young over de positie van vrouwen in het bedrijfsleven.
Bijna een kwart van de zeshonderd onderzochte bedrijven zag het aantal vrouwen in de top toenemen. Bij ruim de helft van de bedrijven is het percentage vrouwen in hogere posities evenwel minder dan 10 procent.
Volgens Ernst & Young nam het aantal vrouwen in leidinggevende posities in meer dan de helft van de gevallen toe vanwege hun kwaliteiten. Positieve discriminatie is passé. Een positieve ontwikkeling, vindt partner Michèle Hagers.
"Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de toegevoegde waarde van vrouwen in het hoger management. Ze zien in dat doorgroei van eigen vrouwelijke medewerkers een positief effect heeft."
De weg naar de top is volgens Ernst & Young lang en zwaar omdat de bovenlaag van het management nog steeds grotendeels een mannencultuur heeft. Het veranderen van een dergelijke cultuur vergt tijd, vindt Hagers.
"Volgens Amerikaanse onderzoeken ligt het omslagpunt van zo'n cultuurverandering tussen de 25 en 30 procent. Veel bedrijven vinden het al moeilijk om de 10 procent te halen."
Vooral in de industrie en bij kleine bedrijven ligt het aandeel vrouwen in het management beduidend lager dan dat. Gemiddeld driekwart van de bedrijven daar gaf aan dat er weinig tot geen vrouwen (minder dan 10 procent) in hun management zaten.
Bij de ondervraagde bedrijven hebben meer dan de helft van de daar werkzame vrouwen een functie in het hoger management. "Dat mag op zijn minst opvallend en zeker positief genoemd worden", meent Hagers.
De dienstverlening heeft het meeste percentage vrouwen in managementfuncties (23 procent). In totaal is het percentage werkzame vrouwen in de dienstverlening 42 procent.
Een opvallend detail is de rol van secundaire arbeidsvoorwaarden in het stimuleren van vrouwen naar hoger managementfuncties. Ruim 40 procent van de bedrijven gaf aan secundaire arbeidsvoorwaarden aan te passen om meer vrouwen in de top te krijgen.
Slechts 8 procent van de bedrijven meende dat de toename van vrouwen in hoger management ook daaraan te danken was. Verspilde moeite dus, vindt ook Hagers. "Het is van belang, maar zoals blijkt, zijn er veel belangrijkere redenen voor de stijging van het aantal vrouwen in topfuncties."
(Bron)
Bejaarde man ligt hele stormnacht onder caravan

ZEELAND - De storm die ons land donderdag teisterde heeft voor veel leed gezorgd, zowel materieel als lichamelijk. Voor een 92-jarige man uit de Brabantse plaats Zeeland zorgde de storm voor een wel hele nare nacht. Hij moest noodgedwongen de nacht van donderdag op vrijdag onder een caravan doorbrengen.
Volgens de politie werd de man vrijdagochtend gewond en zwaar onderkoeld onder de caravan gevonden.
Vermoedelijk werd hij donderdag tijdens de storm geraakt door losgeraakte delen van zijn schuur. Ter bescherming kroop hij toen onder de caravan, die in die schuur stond.
Omdat hij daar niet meer onder vandaan kon komen moest hij gewond op de koude ondergrond blijven liggen. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)
Overstromingen in Australische woestijn

CANBERRA - Terwijl het zuidoosten van Australië wordt geteisterd door bosbranden en droogte, heeft zware regenval geleid tot overstromingen in de woestijn in het ruige binnenland van het continent. De doorgaans droge bedding van de Todd-rivier is nu gevuld met een woeste waterstroom.
In Alice Springs moest de politie zelfs overstroomde wegen sluiten. Enkele toeristen zijn gestrand. "Er is gewoon fris groen gras opgeschoten in de woestijn en overal is water, de rivier", aldus een woordvoerder van de stad middenin de Australische wildernis vrijdag tegen de zender ABC. "Ik ben hier 24 jaar en ik heb nog nooit zoiets gezien."
(Bron)
Gaan we dan...

Scherm aan de linkerkant, de oostzijde, precies bovenop het enige dat buuv in haar tuin heeft staan: een mooie mand met een kerstboom...

Photobucket - Video and Image Hosting



Iemand zin in een potje mikado?

Photobucket - Video and Image Hosting



De westkant. Let ook op het contrast met de tuin van andere buuv. En hoe kan het dat het min of meer compleet weggewaaide scherm meters de tuin van buuv in ligt? Er is duidelijk niet mee gesjouwd. Dus blijkbaar is de boel tegen de wind in gewaaid.

Photobucket - Video and Image Hosting



Het probleem was inderdaad dat de grond, vooral klei, zo verzadigd was dat de palen los kwamen te staan. En als de boel eenmaal wiebelt, dan gaat het mis. De schermsteunen (die metalen hoeken met een middenschroef en twee zijschroeven) breken af, de schroeven knappen, of de boel wordt gewoon helemaal los getrokken.
Overbuurman had zijn schuttingen grotendeels gestut met palen en gisteren nog extra met touwen, maar daar is toch ook een deel de lucht in gegaan - dat deel dat geen steunbalken had. En een voorbijlopende buuv zei dat ze tuinen had gezien waar de schutting als geheel in de sloot gewaaid was of waar de helft eruit zag als mijn mikadoscherm. Ze klonk wel meelevend, dat scheelt.

donderdag, januari 18, 2007

'Minstens helft winkels ziet af van koopavond'

RIJSWIJK - Minstens de helft van alle winkels die normaal open zijn op donderdagavond heeft deze koopavond voortijdig de deuren gesloten wegens de storm. Dat zei woordvoerder Veenstra van de Raad Nederlandse Detailhandel.
"Er zijn heel weinig klanten die het weer trotseren. De overheid heeft natuurlijk iedereen geadviseerd om thuis te blijven. Daarbij willen de winkeliers ook zorgen dat hun personeel veilig naar huis kan komen", aldus de woordvoerder.
Volgens hem is het voor eerst in de geschiedenis dat winkels zo massaal dicht gaan wegens storm.
(Bron)
Inmiddels liggen er twee schuttingdelen om, op verschillende plekken, en dat ene is uiteraard nog steeds aan gort.
Maar nu (even) nog maar windkracht 6.
Jongen (9) neemt vliegtuig zonder ticket

Een jongen van 9 heeft in de Verenigde Staten zonder ticket een vlucht weten te nemen. Vervolgens is hij overgestapt op een andere vlucht en is pas in de kraag gevat toen hij nogmaals wilde overstappen. Hij kon niet uitleggen waarom hij voor die vlucht geen instapkaart had.
De jongen was maandag van een vliegveld in de staat Washington vertrokken, waar hij met een gevonden instapkaart de veiligheidscontroles had weten te passeren. Zijn geplande bestemming was zijn opa in Dallas, in de staat Texas, waar hij ook had gewoond.
De knul wist van een medewerker van de luchtvaartmaatschappij een instapkaart voor een vlucht in de juiste richting te krijgen, met een smoes dat zijn moeder al richting het vliegtuig was gegaan. De informatie die hij opgaf bleek toevallig te kloppen met een bestaande reservering.
In San Antonio in Texas werd de 9-jarige uiteindelijk tegengehouden toen hij een vliegtuig naar zijn eindbestemming wilde nemen, maar geen geldig instapbewijs kon laten zien.
Het jongetje was het niet eens met de verhuizing van zijn gezin naar Washington en probeerde terug te keren naar Dallas. Zondag stal hij daarom al een auto die met draaiende motor bij een huis in zijn buurt was achtergelaten.
De politie kreeg hem echter in de gaten en na een achtervolging met snelheden tot wel 145 kilometer per uur, blies de motor op en kwam het voertuig tegen een boom tot stilstand. Agenten moesten een ruit inslaan om de jongen, die zichzelf had opgesloten, uit de auto te krijgen.
De politie droeg het kind over aan zijn moeder, aan wier aandacht hij dus al snel opnieuw wist te ontsnappen.
(Bron)
Defecte parachute was mogelijk crime passionel

BRUSSEL - De strijd om de liefde van een man uit Eindhoven ligt mogelijk ten grondslag aan de dood van een Belgische parachutiste. De politie heeft in verband met haar dood een 22-jarige parachutiste aangehouden.
De parachute van de 37-jarige Els van Doren ging tijdens een sprong op 18 november vorig jaar niet open en de 37-jarige vrouw, moeder van twee kinderen, viel te pletter. Al snel bleek dat haar parachute gesaboteerd was. De vrouw was een zeer ervaren parachutespringer.
De 22-jarige verdachte wordt beschuldigd van moord. Ze ondernam in december vorig jaar een zelfmoordpoging toen ze gehoord was door de politie. Haar aanhouding is nu gebaseerd op "diepgaand onderzoek van de beschikbare gegevens en een analyse van de motieven", aldus justitie in België.
(Bron)
TT 751 15:30 uur Weersomstandigheden Nederland

Door de weersomstandigheden moeten reizigers in West en- Midden Nederland rekening houden met ernstige vertraging en uitval van treinen.
Reizigers wordt geadviseerd geen gebruik te maken van de trein.
Houdt u ook op overige trajecten in Nederland rekening met uitval van treinen.

Prognose:
* Het is niet bekend hoelang deze situatie gaat duren.
Onbetaalbare Chinese spiegel voor camera aan diggelen

PEKING - Chinees studiopubliek heeft deze week geschokt gezien hoe een programmamedewerker per ongeluk een 2500 jaar oude bronzen spiegel kapot liet vallen. Het incident gebeurde zondag tijdens de opnames voor een tv-uitzending waarin de 'tien waardevolste schatten' uit Chinese privécollecties zouden worden getoond.
Experts renden het podium op om de scherven bijeen te rapen terwijl publiek en medewerkers in doodse stilte toekeken, aldus staatspersbureau Xinhua.
De kleine versierde spiegel ingelegd met turkoois, uit 475 tot 221 voor Christus, was de enige in zijn soort. Verzamelaars hadden de eigenaar er een miljoen dollar voor geboden. Het is niet bekend of de antiekliefhebber de schade vergoed krijgt.
(Bron)
Nationaal Crisiscentrum: blijf binnen

DE BILT - Nederland is in de ban van de aangekondigde zuidwesterstorm. Het Nationaal Crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert mensen zeer dringend donderdag niet naar buiten te gaan. "Blijf binnen. Ook wanneer u niet op de plek van bestemming bent", aldus het ministerie.
Het is voor het eerst dat het NCC een dergelijke waarschuwing afgeeft. Het centrum vreest vooral rondvliegende objecten, waardoor mensen geraakt kunnen worden.
Het crisiscentrum verwacht dat de storm nog zeker tot 21.00 uur aanhoudt. Het KNMI voorspelt tot middernacht nog windkracht 9 en 10, aan de kust én in het binnenland.
Windstoten van 110 tot 130 kilometer per uur teisteren donderdag het hele land. De zware storm veroorzaakte rond het middaguur veel ongelukken en forse problemen, vooral in westelijk Nederland.

Het containerschip Claudel is donderdag kort na het middaguur uit de trossen gewaaid in de Rotterdamse haven. Daardoor ramde het een steiger van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT). Een zeer grote hoeveelheid (1600 kubieke meter) ruwe olie uit MOT-leidingen is als gevolg daarvan de haven ingestroomd. De toevoer van olie is afgesloten. Er is een poging ondernomen om een rubberen band om de olievlek te leggen, maar dit is volgens de havenmeester niet gelukt. De olievlek wordt door de wind in een hoek van het havenbekken gedreven. Daardoor bestaat de kans dat de olievlek zich bij draaiende wind en getijdenbewegingen verplaatst of verspreidt. Door de hoge golven is het nog niet mogelijk een begin met de opruiming te maken. De verwachting is dat pas na 21.00 uur donderdagavond de wind langzaam gaat liggen.

De zwaarste windstoot tot nu toe trof Schiphol: 130 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van het KNMI is dat heel erg hard. "Dit soort snelheden komen niet vaak voor", stelt de zegsman. Het KNMI denkt dat de storm nog een beetje aan zou kunnen zwellen. In elk geval blijft het nog enkele uren onstuimig weer.

Rijkswaterstaat heeft het verkeeralarm afgekondigd. Weggebruikers krijgen via allerlei informatiekanalen het advies om in verband met de zware storm thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeeralarm.

De storm van donderdag Nederland is volgens het KNMI de zwaarste storm sinds jaren. Het was op 27 oktober 2002 voor het laatst dat een storm van dit formaat woedde. Het is niet de ergste storm van de afgelopen twintig jaar, dat was op 25 januari 1990. Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte volgens het KNMI aan zeventien mensen het leven. De sterkte van de storm liep toen op tot windkracht 11. Dit keer kampen we met een storm die op enkele plaatsen in Nederland op kan lopen tot windkracht 10.
(Bron)
Doden door vallende koffiebonen in Honduras

TEGUCIGALPA - Zes Hondurezen zijn woensdag om het leven gekomen toen zij werden bedolven onder duizend zakken koffiebonen. De zes, jonge seizoensarbeiders op een koffieplantage, stonden op dat moment onder een zolder die instortte, aldus reddingswerkers.
Honduras is een van de belangrijkste koffie-exporterende landen van Midden-Amerika. Het oogstseizoen is er in volle gang.
(Bron)
Filmer van vrouwenslipjes opgepakt

MELBOURNE - Met een kleine camera die hij in de neus van zijn schoen verstopt had, heeft een Australiër vier jaar lang bij vrouwen onder de rokken gegluurd. Agenten wisten de man dinsdag aan te houden, nadat een passagiere de lens van de stiekeme filmer had ontdekt, meldden Australische media donderdag.
In een cassetterecorder, die de voyeur om zijn nek had hangen, was een tweede camera ingebouwd. Hiermee filmde de Australiër de gezichten van de vrouwen, om deze later bij de andere opnamen te voegen. De filmer is volgens de krant Herald Sun aangeklaagd wegens stalking.
(Bron)
'Ziekenhuizen misleiden inspectie met doorliggen'

AMSTERDAM - Ziekenhuizen misleiden de Inspectie voor de Volksgezondheid door massaal gevallen van doorliggen (decubitus) te verzwijgen. Ze geven doorligwonden de niet-medische betiteling vochtletsel of vochtigheidsletsel, staat donderdag in het blad Medisch Contact.
Door een lager aantal gevallen van doorliggen op te geven, hopen de ziekenhuizen een betere beoordeling te krijgen van de inspectie. De Utrechtse internist Jeen Haalboom, één van de schrijvers van het stuk, stelt dat er sprake is van het 'witwassen' van decubitus-patiënten.
Artsen zouden niet ingrijpen omdat de bestrijding van doorligplekken vaak wordt gedaan door verplegers. Als patiënten doorligwonden hebben, zouden verplegers vaak de schuld krijgen. Er zou hen dan ook veel aan gelegen liggen de cijfers kunstmatig naar beneden te stellen.
(Bron)
Bier voor honden te koop

AMSTERDAM - Met het nieuwe Kwispelbier kunnen baasjes samen met hun hond aan het bier. Het alcoholvrije biertje, zonder koolzuur maar met rundvlees, is vanaf donderdag te koop in een dierenwinkel in het Gelderse Zelhem.
Een kleine bierbrouwer in Zeeland heeft de eerste 3500 liter gebrouwen.
Volgens de bedenkers van het Kwispelbier is nog niet duidelijk of dit bier, net als het gerstenat dat mensen drinken, zorgt 'voor typisch machogedrag en extreme paringsdriften'.
Wel is volgens hen al bekend dat 'een glaasje Kwispelbier voor een hondenshow rustgevend werkt'. En ondanks het ontbreken van koolzuur kan het baasje het bier serveren met een mooie schuimkraag, als even goed wordt geschud.
(Bron)
Laten we het er op houden dat het zowat overal een puinzooi is door die storm. Op het spoor, op de weg, veel auto's geplet door bomen, gevels die wegwaaien, bouwkranen die omvallen (slim om die te laten staan als ze windstoten tot ver boven orkaankracht voorspellen).
De KNMI-site is zwaar overbelast.
Een schuttingscherm in z'n geheel omgewaaid, gewoon losgescheurd van de palen; het scherm ernaast is compleet versplinterd en ligt als een mikadospel in de tuin.
Ik ga nog niet kijken, want er waait me iets teveel van de balkons af, al zou je aan de oogst in de tuin zeggen dat die nu wel leeg moeten zijn. En een Poohbeer op je kop, vooruit, maar een gevulde balkonbak, dat liever niet.
TT 751 14:33 uur

Weersomstandigheden Nederland

Door de weersomstandigheden moet u in de kustprovincies en Midden-Nederland rekening houden met ernstige vertraging en uitval van treinen.

Actuele situatie

Geen treinen:
* Station Amsterdam Centraal
* Weesp-Hilversum
* Breukelen-Woerden
* Utrecht-Culemborg
* Bodegraven-Alphen a/d Rijn
* Rotterdam-Delft/Schiedam Nieuwland
* Bergen op Zoom-Rilland Bath

Minder treinen:
* Utrecht-Den Haag/Rotterdam
* Leiden-Den Haag
* Leiden-Amsterdam/Duivendrecht
* Leiden-Haarlem
* Hilversum-Baarn
* Den Dolder-Amersfoort
* Amsterdam-Den Helder/Enkhuizen

Houd ook op overige trajecten rekening met uitval van treinen.

Prognose:
* Dit duurt tot na de storm.

woensdag, januari 17, 2007

Bush wijzigt omstreden afluisterprogramma

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft besloten een omstreden afluisterprogramma van Amerikaans telefoon- en e-mailverkeer te wijzigen. Dat heeft minister van Justitie Alberto Gonzales laten weten, meldden Amerikaanse media woensdag. Een speciale rechtbank gaat toezicht houden op het programma.
Bush gaf de inlichtingendienst National Security Agency (NSA) na de aanslagen van 11 september 2001 toestemming om in het geheim gegevens te verzamelen over het belgedrag van miljoenen Amerikanen. Ook mocht de dienst mensen afluisteren zonder rechterlijke toestemming.
Volgens het Witte Huis is de praktijk van de NSA om gesprekken van burgers met het buitenland af te luisteren, noodzakelijk om terroristen op te sporen en te ontmaskeren. Bush verklaarde dat hij de maatregel had genomen krachtens zijn bevoegdheden als president in oorlogstijd.
Vooral dat er werd afgeluisterd zonder toestemming van een rechter, leidde tot commotie. Nadat het programma tot woede van de regering door The New York Times bekend was gemaakt, spanden burgerrechtenorganisaties rechtszaken aan om deze afluisterpraktijk te verbieden. Zij stellen dat de regering te veel macht krijgt en dat er te weinig controle is.
Bush komt zijn critici tegemoet en heeft nu besloten het programma onder toezicht te stellen van een onafhankelijke rechtbank. Gonzales zei dat deze speciale rechtbank al een verzoek had ingewilligd om de communicatie van een persoon die mogelijk banden heeft met terroristen, af te luisteren.
(Bron)
IT IS 5 MINUTES TO MIDNIGHT

The world stands at the brink of a second nuclear age. The United States and Russia remain ready to stage a nuclear attack within minutes, North Korea conducts a nuclear test, and many in the international community worry that Iran plans to acquire the Bomb.
Climate change also presents a dire challenge to humanity. Damage to ecosystems is already taking place; flooding, destructive storms, increased drought, and polar ice melt are causing loss of life and property.
(Bron, uitgebreider)
Wauw, ik ga er netto 90 cent per week op vooruit (3,87 per gemiddelde maand). Da's toch mooi 0,0225 euro per uur!
(Besmuikt lachje...)
Tijger wilde per se naar buiten, terwijl ze regen haat. Na pakweg 5 minuten het raam maar weer opengedaan: hé! Weer een nieuwe Tijgervariant! Waar ze vanochtend plots twee keer zo groot was, is ze nu ineens twee keer zo klein. Ze zit nu Beledigd uit te druipen op een oude handdoek ;-)
Tom is buiten de vechtjas, als beide katten buiten zijn en een andere kat kruist op de verkeerde tijd en plaats de tuin, dan rent Tijger naar binnen en gaat toekijken hoe Tom de ander wegblaast, -bromt, - mrauwt en -slaat. Het gaat niet altijd goed: Tom heeft een rafel aan zijn oor en een litteken in het midden van datzelfde oor, waar het een tijdje terug geperforeerd was. Ook heeft ie weleens fikse halen aan zijn poten gehad. Maar doorgaans valt het mee en is het vooral veel dreigen en weinig echt geweld.
Tom zat nog in de boekenkast, helemaal ontdaan van al die keren dat de deurbel ging, er iemand binnenkwam en vooral dat geblaas in de gang. Tijger wilde naar buiten.
Even later: een luid concert, tweestemmig, bestaande uit MRAAAAAAAAAUWWWWWW en GRROOOOOOOMMMMMMMM. Jawel, de roodwitte buurkater zat op harkafstand van Tijger. Maar Tijger, die het alleen moest opknappen, redde zich prima. Ze mrauwde luidkeels mee, bromde net zo hard, en week geen millimeter van haar plaats, ook niet toen ik de deur opendeed. Roodwit rende er hard vandoor. Tijger keerde zich statig om en liep naar binnen. Vreemd gezicht: terwijl ze naar binnenliep werd ze twee keer zo klein. Wat is dat toch effectief, het opzetten van die vacht.
Zeker 1400 militairen in aanraking met justitie

AMSTERDAM - Ruim 1400 militairen zijn vorig jaar in aanraking gekomen met justitie. Het gaat vooral om militairen die worden verdacht van geweldsmisdrijven.
Ook het aantal gevallen van drugsgebruik en handel in verdovende middelen neemt toe. Dat blijkt woensdag uit cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie.
In vergelijking met 2005 steeg het totale aantal gemelde misdrijven met enkele tientallen. Alleen het aantal zedendelicten bleef volgens de krant stabiel. De hoeveelheid drugsgerelateerde misdrijven zou zijn gestegen van 97 naar 136 gevallen. Het aantal geweldsmisdrijven als mishandeling en bedreiging steeg met negen, naar 284.
Woensdag wordt een gedragscode voor militairen van kracht waarmee militairen worden verplicht zich 24 uur per dag netjes te gedragen. Militairen kunnen tot eind maart nog commentaar leveren op de code. Drugsgebruik is al verboden voor defensiemedewerkers. Alcohol drinken mogen militairen niet tijdens missies en oefeningen.
De commissie-Staal concludeerde eind september dat ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en discriminatie, in het leger gemiddeld vaker voorkomt dan in andere organisaties. De commissie adviseerde dat Defensie gedragsnormen expliciet formuleert om misdragingen te voorkomen.
(Bron)
Vrouw aangerand door zes mannen

NIEUW-VENNEP - Een 20-jarige vrouw is in de nacht van vrijdag op zaterdag in Nieuw-Vennep aangerand door een groep van zes mannen. De politie maakte dit pas dinsdag bekend. De politie neemt de zedenzaak hoog op, omdat het om een groep gaat.
De mannen, die vermoedelijk rond de twintig jaar oud zijn, riepen de vrouw op de Venneperweg en overmeesterden haar. Ze brachten haar naar de omgeving van een winkel en betastten haar.
Toen een van de groepsleden, die op de uitkijk stond, alarm sloeg, lieten de mannen de vrouw gaan.
Kort na de aanranding van de vrouw kreeg een groepje jongeren ruzie met zes jongens. De politie vermoedt dat het om de groep aanranders gaat.
(Bron)

Stoere jongens hoor.
Politieauto voor eilandje in Noordzee

HELGOLAND - Het Duitse Noordzee-eiland Helgoland (een vierkante kilometer) krijgt zijn eerste politievoertuig. Tot nu toe deden de agenten op het vrijwel autovrije eilandje hun patrouilles fietsend of lopend, meldden Duitse media woensdag.
Met een rijwiel of op een handkar kon vaak niet de benodigde apparatuur worden meegenomen. De dienstfiets verdwijnt niet, benadrukte een woordvoerder van de politie.
Helgoland is het enige Duitse eiland in open zee. Het ligt ongeveer zestig kilometer uit de kust en telt 1650 inwoners.
(Bron)
Britse militairen wagen 'heldenredding' in Afghanistan

LONDEN - Vier Britse militairen hebben zich tijdens een gevaarlijke reddingsactie in Afghanistan vastgemaakt aan de vleugels van snelvliegende Apache-helikopters om zo een neergeschoten kameraad te redden.
Legerbronnen noemden de operatie in dagblad The Guardian van woensdag een ongekend staaltje heldenmoed.
De actie vond plaats na de bestorming van een fort in de zuidelijke provincie Helmand. Meer dan tweehonderd militairen vielen het steunpunt van de Taliban aan, maar moesten zich vanwege zware tegenstand terugtrekken.
Toen bleek dat een militair was achtergebleven, wilden de mariniers eerst een gevaarlijke reddingsactie uitvoeren met pantserwagens, maar besloten toen dat de Apaches een veiligere optie waren.
De aanvalshelikopters kunnen evenwel alleen een piloot en schutter vervoeren, al zijn er op de korte vleugels punten waaraan militairen zich in noodgevallen kunnen vastmaken.
Vier militairen doken zo, liggend op de vleugels van twee Apaches, terug in de vuurlinie. Zij wisten te landen en het lichaam van de inmiddels overleden 30-jarige Matthew Ford te bergen.
(Bron)
Taxi-ronselaar rijdt in op marechaussees

SCHIPHOL - Een 24-jarige Amsterdammer is dinsdag aangehouden door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol nadat hij op twee marechaussees was ingereden. Daarbij raakte een van hen gewond, liet de marechaussee woensdag weten.
De man zou hebben geprobeerd een passagier op de luchthaven illegaal te ronselen voor een taxiritje. De marechaussee herkende hem en sprak hem bij zijn auto aan.
De ronselaar was daarvan niet gediend en reed op het tweetal in. Een van hen kon nog net op tijd wegspringen, de ander werd door het voertuig geraakt. De marechaussee verdenkt de Amsterdammer van poging tot doodslag. Hij zit nog vast.
(Bron)

Heeft zo iemand totaal geen beheersing over zijn impulsen, of zou ie denken dat ie er mee weg kan komen? Wat is dat toch?
Chinese stad laat ambtenaren naar werk lopen

PEKING - Ambtenaren in een Chinese stad die geldt als een van de tien meest vervuilde ter wereld zijn gevraagd om lopend naar hun werk te gaan.
Het stadsbestuur van het noordwestelijke Lanzhou hoopt op deze manier de milieuproblemen te bestrijden op dagen dat de vervuiling zeer ernstig is, aldus de krant China Daily woensdag.
De hoofdstad van de provincie Gansu heeft al jaren te kampen met zware vervuiling. Vooral het gebruik van kolen voor energieopwekking, de uitstoot van industrieën en de ligging in een vallei waar de lucht makkelijk blijft hangen, maken de vervuiling er soms niet te harden.
Met de groeiende mobiliteit is daar de laatste jaren echter een groeiend probleem bijgekomen. Alleen vorig jaar nam het aantal auto's al met een kwart toe.
(Bron)

Stel je dat hier eens voor...
Stemcomputers Sdu afgekeurd voor verkiezingen

DEN HAAG Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart zullen zeker 23 gemeenten net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen met potlood en papier stemmen omdat de stemmachines daar niet deugen. Tien andere gemeenten die ook stemcomputers van Sdu hebben, kunnen vervangende apparaten van het bedrijf Nedap krijgen.
Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. De apparaten van Sdu waren voorafgaande aan de Kamerverkiezingen afgekeurd, omdat ze straling afgaven. Daardoor was te achterhalen wat iemand had gestemd, terwijl het stemgeheim gewaarborgd moet zijn.
Sdu had de behuizing van de stemcomputers vervolgens aangepast met stralingswerende folie. Het bedrijf is er echter niet in geslaagd de straling te beperken tot vijf meter, wat Nicolaï als aanvaardbaar risico had aangemerkt.
De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl had naar woensdag bleek al een kort geding tegen de minister aangespannen omdat de stemcomputers van Sdu gebruikt dreigden te gaan worden. De stichting vertrouwt de computers van Sdu om meerdere redenen niet en wilde haar argumenten aan de rechter voorleggen. Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de rechtszaak absoluut niet heeft meegespeeld in de beslissing van Nicolaï.
Een woordvoerder van de actiegroep laat weten blij verrast te zijn met het besluit. Het kort geding is van de baan.
De straling van de Nedap-apparaten blijft volgens Nicolaï wel binnen de vijf meter. Toch zullen die machines voorafgaande aan de verkiezingen opnieuw worden gecontroleerd en verzegeld. Ook krijgen tientallen gemeenten de komende weken bezoek om te zien welke maatregelen ze hebben genomen om de apparaten te beveiligen.
Amsterdam had vorige week al aangegeven op 7 maart met het rode potlood te stemmen, omdat het testen van de afgekeurde stemcomputers volgens de gemeente te lang duurde.
(Bron)
FNV wil belastingplan voor werkende armen

AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet moet ervoor zorgen dat de groeiende groep werkende armen netto meer overhoudt van zijn loon. Dat kan het beste via de belastingen. Dat bepleit FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdagavond in Utrecht bij het jubileum van de St. Jacobsparochie.
Naar schatting 225.000 mensen in Nederland hebben wel betaald werk, maar zitten onder de armoedegrens, aldus Jongerius. Die groep is de afgelopen jaren groter geworden.
Deze mensen lopen nu allerlei belastingvoordelen mis, doordat zij te weinig belasting betalen om daarvan te kunnen profiteren. Jongerius pleit ervoor meer heffingskortingen om te zetten in toeslagen.
(Bron)
Soms wil en kan een mens uitslapen. Dan word je op de gewone tijd wakker, met het heerlijke gevoel dat je je kunt omdraaien en dat je mag dóórslapen. Een uur later word je wakker omdat je droomde dat de deurbel ging. Dat gebeurt wel vaker, dus: ogen weer dicht, fijn weer wegzakkenzzzzzzzz... Hé! Daar gaat de bel weer! Dan zal het wel echt zijn. Je hijst je uit bed, graait wat kleren bijeen, trekt die onderweg naar de deur aan, deur open: niemand. Of toch: iemand op de trap naar boven. 'Was de glasvezel bij u al klaar?' 'Ehm nee, daar zouden ze half december voor terugkomen, maar dat gebeurde niet.' 'Dan komen we zo!'
Okee, vreemd dat die administratie blijkbaar niet duidelijk is, maar goed, handig dat ze nu komen. Niet dat ik gebruik ga maken van die glasvezel: voor de snelheid van het internet ga ik niet zoveel extra betalen, en het tv-pakket bevalt me niet. Internet en foon zou wel een optie zijn, maar die combinatie wordt niet geboden, het is of alleen net, of net, tv en foon. Maar de boel moet aangesloten dus vooruit maar.
Een uur later zit je wat verkleumd te balen - in de tussentijd had je van alles kunnen doen en wat ben je toch voor muts dat wachten voor jou inhoudt dat je alléén maar kunt wachten.
De deurbel. Daar is de monteur, en hopelijk gaat het nu wel goed, want de buitenboel is inmiddels drie keer opnieuw aangelegd.
Die glasvezelkabel wordt van buiten naar binnen geblazen of zo, in elk geval wordt er flink geblazen. Tom duikt panisch de boekenkast in, Tijger wil het liefst de gang in en besluit dan dat ze dat toch te eng vindt.
Een tijd later moet ik tekenen: de modem zit er, de glasvezel is gelast, CATV en DRG en FTU en CPS zijn gemonteerd, de buis is water- en gasdicht, er is geen schade, de boel is verzegeld met antifraudestickers - het zal allemaal wel.
Ik teken, en duik mijn bed weer in.
Half uur later: deurbel. 'Zijn ze al klaar bij u?' Ja dus.
Een uur later: telefoon. Hij gaat net vaak genoeg over om te stoppen op het moment dat ik 'm oppak. En dat gebeurt meerdere malen.
Zoals vaker na een brokkelslaap ben ik moe en doe iets doms: ik ga nog éven liggen...
Waarna ik mezelf op mijn werk terugvind, op 8 hoog, en ik besluit eens gezond te doen en per trap naar beneden te gaan in plaats van met de lift. Voor ik vertrek besef ik dat mijn hoektand keurig doormidden is: de buitenkant ligt eraf.
Ik neem de trappen moeiteloos, met de tand in mijn hand, het enige probleem is dat elke twee trappen naar beneden me een verdieping hoger brengen. Uiteindelijk kom ik toch op 1 hoog uit, met een prachtig uitzicht op een atrium met een balie en planten. Vanaf 1 hoog zijn er geen trappen meer, alleen maar roltrappen, en die lopen door elkaar in een soort Escherpatroon, geen idee waar of hoe ik precies moet opstappen. Er is één roltrap die gewoon naar beneden gaat, maar die gaat dan ook récht naar beneden. Misschien dat ie een soort staplatform maakt als je erop stapt. Ik moet wel naar beneden, want onderaan de roltrap zit iemand bekneld, die steeds verder verdwijnt. Dus ik stap maar op die zowat verticale roltrap, in de hoop dat ik niet direct naar beneden lazer want dan krijgt die vastzittende man nog een extra dreun. Als ik eenmaal beneden ben, is de man geheel onder de roltrap verdwenen. Ik ren naar de balie, en de enige man die geen mensen voor zijn neus heeft heeft een bordje voor zich waaruit blijkt dat hij verantwoordelijk is voor de muziek. Raadselachtig. Ik meld de man, en de portier zegt onverschillig: 'Dat gebeurt zo vaak, er zit een holte onder die roltrap hoor, maak je geen zorgen'. Maar ik zág dat die man vermorzeld werd, dus ik maak me wel zorgen, ernstige zorgen.
Waarna ik zwetend en kwaad en bang wakker werd en maar weer besloot dat ik nooit meer 'even' ga liggen, en okee, die man heb ik gedroomd, maar die tand? Inspectie leert me dat ik dat ook gedroomd heb. Pfoe.
Nu alleen nog een middel om het gezicht van die man uit mijn gedachten te krijgen...

dinsdag, januari 16, 2007

'Wangedrag militair in vrije tijd taboe'

AMSTERDAM - Militairen moeten zich voortaan 24 uur per dag, zeven dagen per week netjes gedragen. Dat staat in de gedragscode voor Nederlandse militairen, die woensdag in werking treedt en waarover De Telegraaf dinsdag beschikt.
"Omdat wij onder omstandigheden geweld mogen uitoefenen, heeft slecht gedrag bij ons meer negatieve uitstraling dan bij andere organisaties", staat in een begeleide brief aan het krijgsmachtpersoneel. "Dat geldt zeker voor militairen, omdat zij zo herkenbaar zijn."
Daarnaast mogen militairen volgens de krant ook in hun vrije tijd geen soft- of harddrugs meer gebruiken. "We werken met wapens en met zwaar materieel en oefenen bij nacht en ontij", staat in de brief die het personeel woensdag krijgt te lezen.
"We kunnen dat alleen maar succesvol doen als we oog hebben en houden voor de veiligheid van anderen en onszelf. Daarin passen geen drugs, omdat die onze werkelijkheid vervormen en de veiligheid in het geding brengen."
Eerder maakte Defensie bekend verplichte urinetests in te willen voeren om het personeel te controleren op drugsgebruik. Wie positief wordt bevonden, hangt onmiddellijk een oneervol ontslag boven het hoofd, schrijft het dagblad. Verder zou geen enkele militair volgens de gedragscode tijdens oefeningen of operaties alcohol mogen nuttigen.
De commissie-Staal concludeerde eind september dat ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en discriminatie, in het leger gemiddeld vaker voorkomt dan in een andere organisatie. De commissie, ingesteld na berichten over wangedrag op marinefregatten, adviseerde dat Defensie gedragsnormen expliciet formuleert om misdragingen te voorkomen.
De voorlopige gedragscode treedt woensdag in werking, maar iedereen kan nog tot eind maart invloed uitoefenen op het resultaat. De gedragscode moet van het personeel zijn en niet van bovenaf worden opgelegd, zegt een defensiewoordvoerder.
(Bron)
Aanklachten in onderzoek olie-voor-voedsel-schandaal

NEW YORK - De voormalig directeur van het zogeheten olie-voor-voedsel-programma van de Verenigde Naties, Benon Sevan, is dinsdag in de Verenigde Staten aangeklaagd.
Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van het aannemen van steekpenningen, fraude en omkoping bij de uitvoering het VN-hulpprogramma in Irak, meldde de Amerikaanse nieuwszender Foxnews dinsdag.
De Cyprioot Sevan hangt indien schuldig bevonden een celstraf van maximaal vijftig jaar boven het hoofd. Een tweede verdachte genoemd in de aanklacht, Ephraim Nadler, zou zelfs tot 110 jaar kunnen krijgen. Hij zou ook verboden financiële transacties met Irak hebben gehad.
Het olie-voor-voedsel-programma was tussen 1996 en 2003 bedoeld om de hongerende Iraakse bevolking te voeden met de opbrengsten uit de verkoop van Iraakse olie. Na de invasie in Koeweit in 1990 legde de internationale gemeenschap zware economische sancties op aan Irak. Het programma moest de gevolgen daarvan voor de bevolking verzachten.
In de praktijk werd echter een deel van de olieopbrengsten doorgesluisd naar buitenlandse bankrekeningen op naam van Saddam Hussein. Ook zouden vele miljoenen dollars in de vorm van steekpenningen in de zakken van zakenlieden en corrupte buitenlandse functionarissen zijn verdwenen.
Sevan heeft volgens een intern VN-onderzoek een actieve rol gespeeld bij de verkoop van Iraakse olie, terwijl hij daar juist toezicht op had moeten houden. Volgens de Amerikaanse aanklacht die er nu tegen hem ligt, heeft hij van Nadler 160.000 dollar toegestopt gekregen.
Met het geld loste de Cyprioot, die in augustus 2005 naar verluidt vluchtte naar zijn vaderland, schulden af en betaalde hij creditcardrekeningen.
(Bron)
Rover stuurt brandbrief over OV-chipkaart

AMERSFOORT - Het gaat de verkeerde kant op met de ontwikkeling van de OV-chipkaart. Dat stelt Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, in een dinsdag openbaar gemaakte brandbrief. Daarin krijgt met name demissionair minister Karla Peijs van Verkeer harde kritiek.
"De minister moet de regie ter hand nemen", stelt Rover in de brief, die maandag werd verstuurd naar de diverse belanghebbenden.
Rover steunt de komst van de ov-chipkaart, maar constateert tegelijkertijd dat er van alles misgaat in de aanloopperiode naar 1 januari 2009. Op die datum verdwijnt de strippenkaart definitief om plaats te maken voor de ov-chipkaart.
De komende twee jaar wordt de nieuwe kaart geleidelijk ingevoerd. In verschillende regio's worden al proeven gedaan met de pas en het bijbehorende systeem.
Zo is het de bedoeling dat de metro in Rotterdam dit jaar al helemaal overgaat. In 2008 is het dan niet meer mogelijk om hier gebruik te maken van de strippenkaart.
Rover constateert in een eigen rapportage onder meer dat reizigers de rekening gepresenteerd krijgen van een heel duur systeem. "Stiekeme prijsverhogingen liggen op de loer", waarschuwt de belangenbehartiger. "Het is zelfs onduidelijk of er voor het hele openbaar vervoer wel met één chipkaart kan worden volstaan".
Volgens Rover worden tarieven niet inzichtelijker voor de reiziger. "Er dreigt een tariefjungle waardoor de reiziger geen flauw idee meer heeft, zeker als hij door meerdere concessiegebieden reist, wat die reis hem nou eigenlijk kost."
"Het ontbreekt bij de invoering van de OV-chipkaart aan nationale regie", meent Rover. "De minister zou deze regierol veel beter moeten oppakken. Er dienen knopen te worden doorgehakt, waarbij het belang van de reiziger een veel belangrijker plaats dan nu moet krijgen".
Minister Peijs laat via een woordvoerster weten dat er wel degelijk rekening is gehouden met het belang van de reizigers toen is besloten om door te gaan met het ontwikkelen van de ov-chipkaart.
De minister erkent dat de chipkaart zich nog moet bewijzen in de periode tot 1 januari 2009. "Natuurlijk gaat niet alles gelijk goed", aldus de zegsvrouw van Peijs. "Daarom hebben we ook ruim de tijd genomen om het systeem in te voeren."
(Bron)
Nederlanders halen kinderen uit Indiase bordelen

RIJSWIJK - De organisatie People's Trust Nederland (PTN) die strijdt tegen kinderprostitutie in India, heeft onlangs voor de 1500e keer een meisje bevrijd uit een bordeel. Dat meldde een woordvoerster dinsdag.
Medewerkers van de organisatie gaan met verborgen camera's langs bordeelhouders om meisjes op te sporen. In de meeste gevallen doet de politie kort daarna een inval.
Volgens PTN worden de kinderen ontvoerd uit Nepalese bergdorpen en voor circa 400 euro verkocht aan Indiase bordelen waar ze dag en nacht, zeven dagen per week klanten moeten afwerken. Mede door toedoen van PTN zou de politie de afgelopen jaren ruim 250 mensenhandelaren hebben gearresteerd.
Voorzitter Dirk van de Wijngaard richtte People's Trust Nederland in 1990 op. Hij denkt dat de handelaren jaarlijks honderden minderjarige meisjes weglokken om ze te verkopen aan sekshuizen. Mensenrechtenorganisaties schatten het aantal minderjarige prostituees in de grote Indiase steden op 400.000.
Sommige meisjes zijn pas zeven jaar. De misbruikte meisjes kunnen, als ze zijn bevrijd, terecht in speciale opvanghuizen in Kathmandu (Nepal), New Delhi en Bombay. "Na verloop van tijd hebben ze de mogelijkheid om dankzij goed onderwijs en gerichte beroepsopleidingen, zelf een nieuw leven te beginnen", aldus Van de Wijngaard.
(Bron)
Terrorismebestrijder bezorgd over online bomhandleidingen

HILVERSUM - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, vindt het zorgelijk dat op internet instructiefilms opduiken die gedetailleerd laten zien hoe je een explosief of een bomgordel kunt maken. De video's zijn nu nog in het Arabisch. Joustra denkt echter dat het een kwestie van tijd is voordat ze in het Nederlands zullen verschijnen. Hij zei dat maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA. Geschreven bomhandleidingen waren al eerder te vinden op internet.
Nu gaat het om video's die precies laten zien welke materialen nodig zijn, in welke hoeveelheden en wat iemand vervolgens moet doen om een bomgordel of ontsteking te maken. Volgens Joustra ontwikkelt internet zich tot een soort virtueel trainingskamp.
De NCTb publiceert dinsdag een onderzoek naar het gebruik van internet door radicale moslims. Volgens Joustra zijn er honderd à tweehonderd Nederlandstalige radicaal-islamitische websites in de lucht. In februari 2005, drie maanden na de moord op cineast Theo van Gogh, nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgedragen dergelijke sites op te sporen en te sluiten. Volgens Joustra is daar echter weinig van terechtgekomen.
Tegen de inhoud van enkele sites is wel opgetreden, maar dat aantal is op de vingers van een hand te tellen, aldus de coördinator. Veel radicale Nederlandstalige sites zijn wel verplaatst naar servers van buitenlandse providers. De NCTb hoopt dat de studie ertoe zal leiden dat ook gematigder moslimgroepen hun visie op internet gaan verspreiden.
Het is onwaarschijnlijk dat terroristen een 'cyberaanval' tegen het internet zullen plegen, zo blijkt uit het onderzoek Jihadisten en het internet. Ook is het niet erg waarschijnlijk dat ze aanvallen plegen waarbij het internet als wapen wordt gebruikt.
Radicale moslims gebruiken internet wel veelvuldig voor trainingsdoeleinden, mogelijke voorbereidingsactiviteiten en propaganda.
Een terreuraanval op de infrastructuur van het internet, zoals computerparken en verbindingslijnen, is laagdrempeliger dan een zelfmoordaanslag. Nadeel is echter dat het uitschakelen van het internet ook de 'jihadistische infrastructuur' treft.
Bovendien appelleert dit niet aan het martelaarschap. Een succesvolle cyberaanval is ook vrijwel onmogelijk, omdat daartegen al veel maatregelen zijn genomen, aldus de NCTb.
(Bron)

De extreemrechtse haatsites worden gehost in het buitenland, dus zijn niet aan te pakken. Die laten we dus lekker zitten, en we gaan ons richten op De Moslims, dat doet het veel beter in de PR.
Ik hoop dat dat een idiote gedachte is, maar een bijsmaak zit er zeker aan :-(
Alleen telefoontikken voor zuivere spreektijd

DEN HAAG - Minister Joop Wijn van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer dinsdag beloofd dat hij binnen drie maanden komt met maatregelen om de consument niet langer te laten betalen voor wachttijd bij telefonische service- en informatienummers.
De CDA-bewindsman deelt de irritatie dat bij bellen naar helpdesks en dergelijke ook betaald moet worden voor de tijd dat irritante muziekjes en teksten zijn te beluisteren in afwachting van daadwerkelijke hulp.
CDA, PvdA en VVD drongen erop aan hier een einde aan te maken, maar Wijn weet nog niet hoe. De minister heeft er begrip voor dat bij "piekbelasting" wachttijden kunnen ontstaan, omdat bedrijven anders wel erg veel personeel moeten inzetten en de service dus erg duur kan worden.
De Kamerleden Jos Hessels (CDA), Martijn van Dam (PvdA) en Charlie Aptroot (VVD) wezen erop dat bedrijven met de servicenummers, waarvoor extra betaald moet worden, geld verdienen door lange wachttijden, dus door slechte service te bieden. Ze vonden elkaar in een motie die Wijn ruimte geeft om zelf met oplossingen te komen.
De Tweede Kamer kon zich vinden in het wetsvoorstel om de consument beter te beschermen tegen misbruik van betaalnummers en scherpte dat op enkele punten aan. De toezichthouder van de telefoonbedrijven, Opta, krijgt hierdoor meer bevoegdheden om misbruik aan te pakken. Ook worden bedrijven verplicht zich aan te sluiten bij een geschillencommissie. Tot wetgeving werd besloten toen bleek dat regelingen die de bedrijven zelf maakten om misbruik tegen te gaan in praktijk niet goed werken.
(Bron)
Nigeriaanse weboplichter tilt behulpzame Amerikaanse

AMSTERDAM - Een vrouw uit het plaatsje Hortonville in de Amerikaanse staat Wisconsin is voor een paar duizend dollar opgelicht door een Nigeriaanse 'vriend' die ze via internet had leren kennen. Dat melden lokale media.
De man had haar gevraagd enkele cheques voor haar te incasseren, omdat de banken in Nigeria daar niet aan zouden meewerken. De vrouw wisselde twee maal een aantal cheques in bij de lokale bank, en stuurde het geld naar Nigeria.
Bij een derde lichting ontdekte de bank dat de cheques vals waren. De vrouw, die zegt van niets te weten, moet al het geld nu uit eigen zak aan de bank terugbetalen.
(Bron)

Die bank is dan ook niet erg wakker geweest.
Woordvoerder Taliban gearresteerd

KABUL - Een belangrijke woordvoerder van de Afghaanse Taliban is gearresteerd. Dat heeft de Afghaanse inlichtingendienst in Kabul dinsdag meegedeeld. Mohammad Hanif werd in de grensplaats Torkham vlakbij de stad Jalalabad opgepakt.
Een functionaris van de Taliban heeft de arrestatie van Hanif bevestigd.
Volgens de inlichtingendienst werd woordvoerder Hanif maandag in de kraag gevat, nadat hij het land was binnengekomen vanuit Pakistan. Hanif sprak regelmatig met de internationale en Afghaanse media over activiteiten van de Taliban in het oosten van Afghanistan. Volgens de Afghaanse veiligheidsdienst is Hanifs echte naam Abdul Haq Haqiq.
Hanif is een van de twee woordvoerders van de streng islamitische Taliban die tot 2001 de macht in handen hadden. Yousuf Ahmadi doet de woordvoering over de activiteiten van de Taliban in Zuid-Afghanistan. Zij werden benoemd nadat de hoofdwoordvoerder van de Taliban, Abdul Latif Hakimi, in oktober 2005 in Pakistan was vastgenomen.
Het Afghaanse leger maakte dinsdag ook bekend dat in grotten in de grensstreek met Pakistan grote hoeveelheden wapens zijn gevonden, waaronder mitrailleurs en raketwerpers. Volgens een woordvoerder zouden veertig vrachtwagens nodig zijn om de wapens te vervoeren.
(Bron)
Caissière geeft kassalade af aan nepcollega

AMSTERDAM - Een overvaller van een winkel in de Kinkerstraat in Amsterdam heeft maandagmiddag op een wel heel slinkse wijze een cassière overvallen. Hij had zich gehuld in bedrijfskleding en vroeg de vrouw de kassalade te overhandigen, zodat hij deze naar achteren kon brengen.
De caissière twijfelde geen moment en gaf de lade vol vertrouwen mee, liet de politie dinsdag weten.
Toen de medewerkster de nepcollega vervolgens met het geld naar buiten zag lopen, ging er pas een lichtje branden. Ze sloeg direct alarm, maar de dief bleek al gevlogen. Hij is wel geregistreerd door de beveiligingscamera's, meldde de politie.
(Bron)

Slimme gast, en wel elegant om iemand geen doodsschrik op het lijf te jagen. (Dit geheel los van het feit dat het niet kan, uiteraard.)
Werkgever moet betalen na burn-out

AMSTERDAM - Werkgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die een werknemer oploopt door een burn-out. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Heerlen, die onlangs een servicemonteur met een burn-out een schadevergoeding toekende. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld.
Het Bureau Beroepsziekten van de vakcentrale FNV is blij met de uitspraak en ziet die als een waarschuwing voor werkgevers. Het ging in dit geval om een man die 's avonds en 's nachts kon worden opgeroepen en dan de volgende dag gewoon weer op zijn werk moest komen, aldus Jan Warning, directeur van het bureau.
Volgens hem gaat de werkgever niet tegen de uitspraak in beroep en ligt er nu voor het eerst een definitief vonnis.
Het is niet voor het eerst dat een werkgever een schadevergoeding betaalt. Ruim vier jaar geleden betaalde een werkgever na bemiddeling door het Bureau Beroepsziekten 80.000 euro schadevergoeding aan een vrouw. Zij moest zo vaak overwerken dat zij instortte. "Dat was een schikking en nu ligt er een uitspraak van een rechter", aldus Warning.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet de uitspraak als een op zich staand geval. Er lopen nog meer zaken en ook die worden individueel door de rechter getoetst, aldus een woordvoerder.
(Bron)
Uitstoot CO2 moet lager in Nederland

AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt over de normen voor de uitstoot van CO2. De uitstoot mag van 2008 tot 2012 vijf procent minder zijn dan Nederland had voorgesteld.
Ook België kreeg van de Commissie te horen dat het scherpere doelen moet stellen. Brussel mag zeven procent minder uitstoot van broeikasgassen hebben dan de Belgische overheid had voorgesteld.
De Europese Unie wil in 2012 acht procent minder uitstoot hebben dan in 1990. Deze doelstelling is vastgelegd in het Kyoto Protocol van 1997.
Vorig jaar november werden onder meer Duitsland, Griekenland, Ierland, Zweden, Litouwen en Slowakije ook al op de vingers getikt om de uitstoot van broeikasgassen. De vermindering van de uitstoot moet de opwarming van de aarde tegengaan.
De Stichting Natuur en Milieu is blij met de correctie van de Europese Commissie. "Het is schandelijk dat in een rijk land als Nederland de binnenlandse CO2-uitstoot is toegenomen sinds 1990, het basisjaar van het Kyoto Protocol."
(Bron)
Winterweer eist al meer dan veertig doden in VS

WASHINGTON - In het middenwesten en noordoosten van de Verenigde Staten houdt het extreem koude winterweer aan. Volgens Amerikaanse media had de kou dinsdag al zeker 42 levens geëist. Ongeveer een half miljoen mensen zitten zonder stroom.
Sneeuwstormen razen sinds vrijdag over het land. Vooral Oklahoma en Missouri zijn zwaar getroffen. Maar ook de zuidelijk staat Texas heeft te kampen met de kou. Het vliegveld van Dallas moest 160 vluchten schrappen. In de hoofdstad Austin bleven de scholen dinsdag dicht.
De kou heeft inmiddels het oosten bereikt waar de temperatuur de afgelopen weken juist ver boven normaal lag. Duizenden mensen zitten in de staten New York en New Hampshire zonder elektriciteit.
(Bron)

maandag, januari 15, 2007

Grijs op de werkvloer iets meer geaccepteerd

DEN HAAG - De acceptatie van doorwerken tot op latere leeftijd wordt iets groter bij zowel werkgevers als werknemers. Zo werd een personeelslid vorig jaar door de baas als oud afgeschilderd bij een gemiddelde leeftijd van 54,6 jaar, terwijl dit in 2005 nog bij 51,5 jaar gebeurde.
Werknemers op hun beurt zeiden vorig jaar dat ze willen doorwerken tot gemiddeld 61,7 jaar. Dat was in 2005 nog tot 61,5 jaar.
Dat blijkt uit het onderzoek Werkt grijs door?, dat maandag door staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. Bureau Ecorys voerde vorig jaar het onderzoek voor de tweede keer uit en eind 2007 moet de derde en laatste meting klaar zijn. De demissionair bewindsman spreekt van kleine verschuivingen.
(Bron)
Bouwvakkers krijgen meer loon

WOERDEN - De circa 180.000 werknemers in de bouw krijgen in ruim twee jaar tijd in totaal 7,25 procent meer salaris. Daarvan is 6,75 procent een structurele loonsverhoging voor de bouwvakkers, 0,25 procent is een eenmalig extraatje en 0,25 procent is bedoeld als bijdrage voor de levensloopregeling.
Aan bouwvakkers die niet meedoen aan deze verlofspaarregeling, wordt de vaste bijdrage van de werkgever uitbetaald.
De vakbonden FNV Bouw en CNV Hout en Bouw maakten maandag samen met werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en Conga bekend dat in een nieuwe cao te hebben afgesproken. Het principeakkoord dat nog aan de achterbannen wordt voorgelegd, geldt van 1 april dit jaar tot 1 juli 2009.
De cao-onderhandelaars John Kerstens van FNV Bouw en Gijs Lokhorst van CNV Hout en Bouw zijn zeer tevreden over het loonakkoord. Zij wijzen erop dat de salarisverbetering van gemiddeld ruim 3 procent overeenkomt met de maximale looneisen van de vakbonden.
"Daarbij moet gezegd worden dat voor werkgevers de loonkosten verder niet stijgen, omdat we geen andere afspraken hebben gemaakt die ook geld kosten", stelt Kerstens.
Volgens de vakbondsbestuurders is bewust gekozen voor alleen een loonakkoord, omdat er behoefte was aan rust na een periode van veel veranderingen. Zo krijgen bestaande cao-afspraken, over onder meer een nieuwe pensioenregeling en het afschaffen van de vakantiebonnen, volgens Lokhorst de tijd om zich uit te kristalliseren.
(Bron)
Ouders islamitische scholen eisen vertrek bestuur

AMSTERDAM - De ouders van kinderen op islamitische basisscholen in Almere, Lelystad en Hilversum eisen dinsdag met een protest het opstappen van het schoolbestuur.
Zij houden deze dag hun kinderen thuis, meldt actievoerder Fariz Akkouh maandag. Het huidige bestuur is volgens de ouders 'onbekwaam' en 'onbetrouwbaar'.
De basisscholen worden geleid door de besturen van basisschool As-Siddieq en het Islamitisch College Amsterdam (ICA). De ouders zeggen 'het niet te pikken' dat de basisscholen bestuurd worden door scholen die banden hebben met de omstreden El Tahweed moskee.
(Bron)
Contactpersoon in mobieltje helpt hulpverleners

AMSTERDAM - Bezitters van mobiele telefoons wordt aangeraden personen die bij calamiteiten gebeld moeten worden met een speciale notering in hun lijst met contacten te zetten. Dat adviseert het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
"Ten tijde van een ongeval is het heel druk en wil je de familie snel op de hoogte brengen", verklaart een woordvoerder maandag. "In een mobiele telefoon staat vaak een hele lijst met voornamen, zodat je eigenlijk nooit weet wie nou familie is of vage bekende.
Uiteindelijk komen we er altijd wel, maar als mensen het internationaal gebruikte ICE, wat staat voor In Case of Emergency, voor een naam zetten, wordt het zoeken wel makkelijker. Bovendien bereik je daarmee zeker de persoon van wie het slachtoffer zelf graag wil dat die op de hoogte gesteld wordt."
Een woordvoerder van het Nationale Politie Instituut heeft niet de indruk dat de grote lijst met contacten het opzoeken van een contactpersoon bemoeilijkt. "En vaak staat er wel een naam als 'mama' of 'thuis' in. We hebben dan ook niet het idee dat we dit moeten promoten. Dat neemt niet weg dat het wel heel handig is."
Telecombedrijven Telfort, Hi en KPN zijn maandag wel hun eigen campagne begonnen, gebaseerd op successen uit het buitenland. Zij pleiten alleen voor de term SOS. "Uit onderzoek bleek dat onze Nederlandse klanten niet bekend zijn met ICE. SOS betekent hetzelfde, is ook internationaal en leeft hier meer."
(Bron)
Politie mag databanken in hele EU raadplegen

DRESDEN - De politiediensten van alle EU-landen kunnen binnenkort elkaars databanken met DNA en vingerafdrukken raadplegen. De agenten kunnen eveneens de kentekenregisters van andere EU-landen online inzien, om bijvoorbeeld buitenlandse jakkeraars hun bekeuringen thuis te sturen.
De meeste ministers van Justitie van de 27 EU-landen steunen dit idee, zo bleek maandag tijdens een vergadering. Het is de bedoeling dat huidig EU-voorzitter Duitsland al in februari een formeel voorstel voor de EU-landen op tafel legt.
De uitgebreidere inzage in registers moet politieonderzoeken in de hele Europese Unie vergemakkelijken. Momenteel zijn de gegevensbanken niet direct toegankelijk voor buitenlandse politiediensten.
Nederland had hiervoor al een verdrag gesloten met zes landen, maar dat ligt nog ter goedkeuring bij het parlement.
Dat agenten bij een DNA- of ander biometrisch spoor straks in de hele EU kunnen zoeken, is volgens minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) "een flinke stap voorwaarts" en "een belangrijke ontwikkeling". De minster spreekt over een vernuftig systeem, dat snel in werking kan treden.
Duitsland en Oostenrijk hebben inmiddels goede resultaten geboekt. De twee landen raadplegen sinds december elkaars registers, als eerste twee landen ter wereld. De resultaten zijn verbluffend, meldde de Duitse minister Wolfgang Schäuble (Binnenlandse Zaken) maandag.
Zo konden in een maand nieuwe gegevens worden gevonden in 32 moordzaken, 23 geweld- en seksuele delicten en 149 berovingszaken in elkaars landen.
De EU-terrorismebestrijder Gijs de Vries vindt versterkte politiesamenwerking erg belangrijk in de strijd tegen terreur. De Vries woonde de vergadering in Dresden daarom persoonlijk bij.
Bij de discussie onder de ministers toonden alleen Groot-Brittannië, Ierland, Polen en Tsjechië aarzelingen. Hirsch Ballin acht de kans groot dat de werkwijze daadwerkelijk doorgaat voor de hele Europese Unie. "Vandaag is het overgrote deel van de ministers voorstander. Maar hiervoor is unanimiteit nodig. Dus het zal nog enige tijd kosten om ook de laatsten binnenboord te halen",verwacht de minister.
Hij hoopt dat het parlement ondertussen medio dit jaar alvast het verdrag met de zes andere EU-landen goedkeurt.
(Bron)
Cao-lonen met 2 procent gestegen

VOORBURG - De cao-lonen zijn in 2006 met 2 procent gestegen. Dat is veel hoger dan in 2005, toen de lonen met slechts 0,7 procent omhoog gingen. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De inflatie kwam in 2006 uit op 1,1 procent. Van de loonstijging blijft, na aftrek van de inflatie, dus 0,9 procent over. Het verschil tussen inflatie en loonstijging is sinds 1999 niet meer zo groot geweest.
Dit hoeft overigens niet te betekenen dat werknemers er in koopkracht op vooruit zijn gegaan. Want het nettoloon is namelijk ook afhankelijk van de veranderingen in de premies die werknemers betalen voor pensioen, sociale verzekeringen en loonheffing.
In 2006 liepen deze effecten voor de diverse werknemers sterk uiteen door invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel.
De loonkosten stegen vorig jaar, net als in 2005, met 1,2 procent. Het was voor het eerst sinds 2002 dat zij minder snel stegen dan de cao-lonen. Dit komt voooral doordat werkgevers minder premie voor arbeidsongeschiktheid en (pre)pensioen hoefden te betalen.
(Bron)
Problemen met huilbaby's in paar weken opgelost

AMSTERDAM - Het probleem met zogenoemde huilbaby's die veel huilen kan in een paar weken worden opgelost. Dat blijkt uit een proef in het afgelopen jaar met een speciale huilpoli in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.
Een kinderarts, en indien nodig een fysiotherapeut en een maatschappelijk werker, adviseren ouders om voor minder drukte en voor meer regelmaat voor de baby's te zorgen. Dat meldt Trouw maandag.
Meestal huilen de huilbaby's niet omdat ze medisch iets mankeren, schrijft de krant, maar ligt de oorzaak in een vicieuze cirkel. Ouders weten niet hoe ze moeten reageren op een kind dat veel huilt en zowel de baby als de ouders raken daardoor uitgeput, waardoor het kind nog meer gaat huilen.
De huilpoli geeft volgens Trouw voornamelijk adviezen. Soms wordt inbakeren, het inwikkelen van een baby zodat die zich niet meer kan bewegen, of babymassage geadviseerd. Meestal zijn dergelijke maatregelen niet nodig om het huilen van een baby te stoppen.
De huilpoli in het ziekenhuis bestaat nu een jaar op proef, maar wordt naar verwachting voortgezet, meldt de krant.
(Bron)
Nieuw keurmerk voor diervriendelijker vlees

AMSTERDAM - Diervriendelijk geproduceerd vlees is binnenkort te herkennen aan een nieuw keurmerk. Het kenmerk, dat maandag wordt onthuld door minister van Voedselkwaliteit Cees Veerman, moet de leegte opvullen tussen het 'gewone' vlees en het diervriendelijker biologische vlees. Voor veel consumenten is biologisch vlees te duur.
Het nieuwe logo komt eerst op kippenvlees dat volgens een nieuw systeem wordt geproduceerd. De Dierenbescherming heeft in samenwerking met het bedrijfsleven een systeem ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een sterker kippenras.
(Bron)

Minder dieronvriendelijk dus. Dat de beesten worden opgevreten, ach - da's niet dieronvriendelijk. (En nee, ik eet zelf ook regelmatig vlees, dus ja, ik heb ook boter op m'n kop.)
Warmterecord eerste periode januari

DE BILT - De eerste tien dagen van januari zijn in vergelijking met metingen over dezelfde periode sinds 1901 als warmste ooit uitgevallen. Dat liet het KNMI maandag weten. Vanaf volgende week wordt het echter alsnog een stuk kouder.
Met gemiddeld 8,8 graden voert 2007 de lijst met de warmste eerste tien dagen van januari aan. Die eerste plek werd tot voor kort ingenomen door 1921. Toen werd het in dezelfde periode gemiddeld 8,2 graden.
Op 9 januari sneuvelde al het record van het zachtste etmaal sinds de metingen in 1901 begonnen. De temperatuur in De Bilt kwam uit op 12,9 graden, 1 graad warmer dan op 5 januari 1957.
Ook deze week houdt het zachte weer volgens het KNMI aan. In de tweede helft van de week kan het weer 14 graden worden. Een stormdepressie zorgt dan voor bijzonder onstuimig weer. Volgens het KNMI is het nog onduidelijk hoe hard het precies gaat waaien omdat dit sterk afhankelijk is van de exacte koers van de depressie.
Deze stormdepressie wordt gevolgd door koudere polaire lucht die in de richting van Nederland stroomt. Hierdoor wordt het volgende week kouder en is er kans op lichte vorst. Volgens het KNMI is het nog onduidelijk of dit de aanzet is tot een vorstperiode.
(Bron)