zaterdag, maart 05, 2005

Tandarts hangt camera op toilet

Een tandarts uit Wassenaar wordt ervan verdacht op het toilet in zijn praktijk een verborgen camera te hebben geïnstalleerd. Op deze manier werden opnames gemaakt van het toiletbezoek van patiënten en van in ieder geval één medewerkster. De apparatuur zou onzichtbaar in een houten doosje gezeten hebben.
Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een onderzoek ingesteld naar de man. Zijn advocaat heeft bevestigd dat er op 17 februari een inval is gedaan en daarbij spullen in beslag zijn genomen. De tandarts is nog gewoon aan het werk.
(Bron)
'Heavy metal veroorzaakt klaplong'

Luisteraars van heavy metal hebben grote kans op beschadiging van hun longstelsel met een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brusselse hoogleraar Noppen onder patiënten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de Gazet van Antwerpen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het te luid spelen van andere muziek in de auto of thuis kan leiden tot een klaplong. De hevige bassen en zware muziekfrequenties veroorzaken vaak trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte. Dat leidt dan weer tot hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn.
De Nederlandse longarts H.M. Jansen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) kan zich geen gevallen in Nederland voor de geest halen. Verder meent hij er niets over te hebben gelezen in de literatuur. Wel onderkent hij dat in theorie heel harde muziek in een kleine ruimte tot een luchtdrukverplaatsing leidt. Jansen meent dat in extreme omstandigheden elke luchtdrukverplaatsing effect heeft op de longen.
(Bron)
'Amerikanen schoten met opzet op Italiaanse'

Amerikaanse soldaten schoten met opzet op Giuliana Sgrena, de journaliste die na een maand gijzeling gisteren in Irak werd vrijgelaten. Dat zegt Pier Scolari, partner van Sgrena. Hij beweert dat Amerika niet wilde dat Sgrena haar verblijf in Irak zou overleven, omdat ze 'belangrijke informatie' had verzameld. Bij de schietpartij kwam een Italiaanse veiligheidsagent om.
"De Amerikanen en de Italianen wisten dat ze eraan kwam. Haar auto was 700 meter van het vliegveld, wat betekent dat ze alle controleposten was gepasseerd", zegt Scolari. Sgrena, die werkt voor de communistische krant Il Manifesto, zou bezig zijn met een uiterst kritisch artikel over de strijd in Irak. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger naderde de auto met Sgrena met hoge snelheid een wegversperring, en richtten de militairen op het motorblok van de wagen. De journaliste zegt dat de auto door een regen van kogels werd geraakt. "De chauffeur kreeg niet eens de kans om uit leggen dat we Italianen waren."
Sgrena raakte gewond aan haar schouder. Ondanks de verwondingen nam de vrouw een vliegtuig naar Italië. Ze kwam vanochtend aan op het vliegveld van Rome, waar ze werd verwelkomd door familieleden en premier Berlusconi. De Amerikaanse president Bush belde Berlusconi vrijdagavond al om zijn spijt te betuigen. Hij liet weten dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld naar de beschieting.
(Bron)
'Moslimvoorman moskee uitgezet'

Derwisj Maddoe, de huidige voorzitter van de Nederlandse Moslimraad (NMR), is niet langer welkom in de Noeroel Islam moskee in Den Haag. Reden is dat Maddoe synagoges en kerken heeft bezocht, hetgeen bij sommige mensen in de moskee niet in goede aarde is gevallen. Saillant detail is dat Maddoe de moskee indertijd zelf heeft opgericht.
Na de moord op Theo van Gogh verleende de NMR-voorzitter zijn medewerking aan de ideële campagne 'Nederland niet kapot te krijgen'. In het kader daarvan bezocht hij de synagogen en kerken.
Het bestuur van de moskee ontkent in een reactie overigens dat Maddoe niet meer welkom zou zijn. Vandaag zal er op een algemene ledenvergadering in de moskee op de zaak worden ingegaan.
De Nederlandse Moslimraad (NMR) is een koepel van verschillende belangenorganisaties die een betrekkelijk klein deel van de Nederlandse moslims vertegenwoordigt.
(Bron)
Wilde vrijpartij zorgt voor gijzelalarm

Op de Brunssumerheide in Limburg zijn gisteren twintig agenten beziggeweest met een vermeende gijzeling. Een getuige had gezien hoe op de hei een vrouw hardhandig door drie mannen in een bestelbus gedwongen werd. Uiteindelijk bleek het om een uit de hand gelopen vrijpartij te gaan.
Na enig speurwerk trof de politie het betreffende bestelbusje aan in Heerlen, maar van de vrouw en de mannen ontbrak ieder spoor. Zij meldden zich later op het bureau met de mededeling dat er geen sprake was geweest van een gijzeling, maar van een nogal wilde vrijpartij.
(Bron)
Opvarenden van brandende tanker

OSLO - Reddingwerkers hebben zaterdag met helikopters 28 bemanningsleden van een olietanker gehaald, die in de buurt van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen in brand was gevlogen. Dat heeft de Noorse kustwacht zaterdag laten weten. De tanker is niet geladen met olie.
Kort na de evacuatie liep de tanker aan de grond. Even leek een nabijgelegen vogelreservaat gevaar te lopen. De tanker maakte zware slagzij, terwijl de brand zich uitbreidde. Aan de kust waren enkele zware explosies te horen. Volgens een woordvoerder van de kustwacht zijn bergingsspecialisten er echter in geslaagd het 170 meter lange gevaarte tijdig vlot te trekken.
Woordvoerder Ben Wikoren van de Noorse kustwacht zei dat enkele opvarenden van de Noorse tanker Fjord Champion voor onderzoek naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Zij hadden last van rookvergiftiging. Niemand is ernstig gewond geraakt.
Enkele vaartuigen van de kustwacht zijn tot bij de Fjord Champion gevaren om te helpen voorkomen dat de tanker brandstof lekt. De Fjord Champion heeft 800 ton stookolie aan boord, bestemd als brandstof.
Volgens het Noorse persbureau NTB heeft de kapitein van het schip de brand niet, zoals voorgeschreven, direct gemeld bij de Noorse autoriteiten. In plaats daarvan hebben de Indiase bemanningsleden eerst urenlang getracht de felle brand zelf te blussen. De kapitein meldde slechts dat hij kampte met "navigatieproblemen", en gaf pas na lang aandringen de brand toe.
De tanker was op weg van de Britse havenstad Liverpool naar het Duitse Rostock. Over de mogelijke oorzaak van de brand is nog niets bekend.
(Bron)
Wiet uit coffeeshop gevaarlijk voor chronisch zieken

LEIDEN - Chronisch zieken die wiet uit coffeeshops gebruiken, lopen de kans ernstig ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Biologie van de Rijksuniversiteit van Leiden. Het instituut vond in cannabis van coffeeshops micro-organismen die "zeer schadelijk zijn voor mensen met een lage weerstand", liet onderzoeker prof. dr. R. Verpoorte zaterdag weten.
Volgens hem zijn vooral kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan en mensen met aids en mutiple sclerose vatbaar voor de micro-organismen. In een proefmonster van een coffeeshop werden bacteriën gevonden die in ontlasting voorkomen.
Voor deze zogenoemde ecoli-bacterie worden mensen gewaarschuwd als ze op vakantie gaan. "In het buitenland zitten de beestjes in het water en veroorzaken diarree", aldus Verpoorte.
In andere monsters vond het instituut een schimmel (aspergillus) die bij mensen met een verminderde weerstand een gevaarlijke longinfectie kan veroorzaken.
Volgens Verpoorte is de wiet van het ministeriële Bureau Medicinale Cannabis wel van goede kwaliteit. Die wiet, die bij apothekers terechtkomt, wordt onder steriele omstandigheden geproduceerd en bevat dus geen micro-organismen.
Uit het onderzoek bleek bovendien dat de cannabis van de apotheker net iets duurder is dan die van de coffeeshop. "Maar in een shop krijgen mensen vaak 5 procent te weinig", aldus Verpoorte.
(Bron)
TT 120 AMSTERDAM Een Amsterdamse taxichauffeur is vannacht gemolesteerd door een groep jongens. Toen de man hen aansprak op het sneeuwballen gooien, vielen zij hem aan. De chauffeur werd geslagen en geschopt. Ook liep hij een aantal steekwonden op.

Voorstel: die jongens een uurtje in de gracht laten zwemmen - bij weer zoals dat van donderdagnacht.
Wat zijn dat voor gestoorden?
M'n ziekenfondsverzekering stuurt me een geweldig aanbod: een uitvaartverzekering. Dat vind ik toch een merkwaardige combi. 'Doe het nu want van uitstel komt afstel.'
En: het formulier heeft een voorgedrukt kruisje bij 'ja ik wil', en een optie 'nee, geen interesse' - alsof je per definitie die polis krijgt tenzij je uitdrukkelijk nee zegt (en als je dat doet, staat dat voorgedrukte kruisje er nog steeds).
De premie is al voor je uitgerekend, maar je moet nog wel even opgeven of je aan ziektes lijdt en of je medicijnen gebruikt en zo ja welke. Dus dan zou die premie direct stijgen.
Valt me alweer mee dat ze niet effe de gegevens naast elkaar gelegd hebben, het ziekenfonds wéét tenslotte aan welke aandoeningen ik lijd. (Ja, ik weet dat dat niet mag, maar van zo'n mailing ga je toch twijfelen.)
Granny, 78, scales building

A 78-year-old Chinese grandmother scaled the outside of her apartment block after locking herself out of her fifth floor flat. Nie Sanmei, of Changsha, Hunan province, accidentally locked herself out of her apartment while cleaning, reports Xiaoxiang Morning News. She ignored neighbours, who urged her to call her daughter-in-law for a copy of her key, and started climbing, using window grills as hand and foot-holds.
However, she got stuck at the fourth floor when she found she could not climb around a wall-mounted air conditioning unit. Neighbors called the emergency services but Nie did not want to be rescued, telling firefighters: "I'm close to the balcony."
But, when her daughter-in-law arrived with the key, she finally allowed them to tie a rope around her waist and lower her to the ground.
Afterwards, she admitted: "I must have been drunk. I hope others do not follow my example and risk their lives."
(Bron)
Oudste skelet tweevoeter ontdekt in Ethiopië

In het noordoosten van Ethiopië is een skelet van een tweevoeter van 3,8 à 4 miljoen jaar oud ontdekt.
De vindplaats ligt op 60 kilometer van waar Lucy gevonden werd in 1974, een tweevoeter van 3,2 miljoen jaar.
Volgens een van de ontdekkers, Bruce Latimer van het natuurhistorisch museum van Cleveland, zal de ontdekking de kennis over de evolutie van de mensheid revolutionair bijsturen. Grote delen van het skelet werden gevonden.
Het nieuwe skelet kan een link vormen tussen Lucy en een skelet van 4,4 miljoen jaar, van een viervoeter. De onderzoekers hopen te ontdekken hoe de mensheid van vier naar twee voeten evolueerde.
Het geslacht en de soort van het nieuwe skelet moeten nog bepaald worden. Opmerkelijk is dat de benen langer zijn dan die van Lucy, hoewel het wezen van veel vroeger dateert.
(Bron)
'Participatie voorwaarde voor uitkering'

Iemand moet pas een uitkering krijgen als hij of zij 'werkzaamheden' verricht. Die suggestie doet minister Piet Hein Donner van Justitie in een interview met het Friesch Dagblad. Door het verrichten van werkzaamheden als bijvoorbeeld vrijwilligerswerk als voorwaarde te stellen voor het verkrijgen van een uitkering, kunnen uitkeringen participatiebevorderend werken, meent de minister.
Nu krijgt iemand juist pas een uitkering als hij of zijn geen werk heeft. Donner meent dat dat de zelfredzaamheid van mensen ondermijnt. "Dit kabinet stelt vraagtekens bij het jarenlange uitgangspunt dat een door de overheid verstrekt inkomen bestaanszekerheid biedt. Ik denk dat de zekerheid van mensen dat ze een baan hebben of kunnen krijgen hen veel meer helpt dan de zekerheid van een van staatswege verstrekte uitkering."
(Bron)

Zou de heer Donner even contact kunnen opnemen met het UWV in Utrecht? Dat verbiedt mij namelijk vrijwilligerswerk te doen 'want het blijkt dat mensen dan niet meer zo gericht zijn op solliciteren'. Ook als ik dan iets blaat over arbeidsritme en aan de slag blijven en netwerken en zo.
En: slim om te zeggen dat je pas zelfredzaam bent als je vrijwilligerswerk doet. In een verpleeghuis, bijvoorbeeld? (Wat dondert het dat er dan weer 'gewone' krachten ontslagen worden - die zetten we dan weer aan het werk als vrijwilliger, toch?)
Verrassing: het sneeuwt! Net weer een stukje tuin sneeuwvrij gemaakt (zolang als het duurt; een laag van ruim 20 cm sneeuw weggeschept), en volgestrooid met pitten, brood, rozijnen, halve appels. Er hangen nog pinda's, zonnebloempitten en vetbollen - die moeten allemaal snel op zijn, want als er eenmaal jongen zijn kunnen ze niet blijven hangen.
En die zanglijsters die ineens massaal in de tuin zitten, redden zichzelf duidelijk wel: ik vond getuigen van een slachting, een grote verzameling gekraakte slakkenhuizen. Het onbesneeuwde terrasje wordt als smidse gebruikt.
Gevangenismoorden sport onder bewakers

In Londen hebben bewakers expres een Aziatische 19-jarige gedetineerde in de cel geplaatst met een racistische psychopaat. De man stond erom bekend graag Aziaten in elkaar te slaan. De jongen werd doodgeslagen.
Het voorval vond al in 2000 plaats, maar komt nu pas voor de rechter. Het is in de jeugdgevangenis Feltham doodgewoon twee totaal verschillende gedetineerden bij elkaar te zetten. Voor de bewakers is het een sport. Ze noemen het 'colosseum' of 'gladiator'. Er worden weddenschappen onderling gehouden, waarbij wordt gewed over het tijdstip waarop de eerste klappen uitgedeeld worden.
(Bron)
Hommeles in Rotterdamse raadszaal om motie

Geschreeuw, gegooi met een deur en boze weglopende leden. Geen zaken die je zou verwachten in een raadszaal. De gemoederen in het Rotterdamse stadhuis liepen donderdag echter hoog op. Op de agenda stond een debat over het rapport 'Meedoen of achterblijven' van onderzoeker professor Uri Rosenthal.
Rosenthal onderzocht hoe het met het extremisme in de havenstad staat. Hij concludeerde onder meer dat er een groep is van 150 à 350 jonge Marokkanen die vatbaar is voor radicale ideeën. Onafhankelijk raadslid Joop van Heijgen, voormalig Leefbaar Rotterdam én voormalig Nieuw Rechts, diende een motie in waarin vraagtekens werden gezet bij de methoden van onderzoeker Rosenthal. Van Heijgen verklaarde dat Rosenthal vanuit zijn joodse achtergrond Marokkanen bewust in een kwaad daglicht zou stellen.
Een meerderheid van de raad besloot vervolgens de 'racistische' motie niet te behandelen. Dat was tegen het zere been van indiener Van Heijgen, die witheet en schreeuwend de zaal verliet. Raadslid Michiel Smit (Nieuw Rechts) ging even later zijn vroegere maatje achterna, nadat er ook misprijzend werd geoordeeld over een motie van hem. Ook Henk Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) had inmiddels de raadzaal stampvoetend verlaten. Sonneveld en Smit keerden later wel weer terug.
Uiteindelijk werden er twee moties aangenomen in het debat, een motie van de PvdA die het college opdroeg een plan van aanpak te hebben om discriminatie van Rotterdammers van o.a. Marokkaanse afkomst te bestrijden met concrete resultaatverplichtingen en een motie van de onafhankelijke fractie-Bourzik waarin voor een onderzoek werd gepleit naar de oorzaken van de groeiende werkloosheid onder allochtonen.
(Bron)
Minder treinen in westen en midden van Nederland

UTRECHT - De NS zet voor de tweede achtereenvolgende dag minder treinen in. Als gevolg van de strenge vorst zullen tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam zaterdag minder treinen rijden. Dat maakte ProRail vrijdag bekend.
Door het koude weer kampen de spoorwegen met meer defecte treinen en kunnen minder treinstellen gekoppeld en ontkoppeld worden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen tot een half uur.
Vervoersmaatschappij Connexxion heeft wegens de weersomstandigheden vrijdagavond vanaf 21.00 uur de bussen in Leiden, Bollenstreek en Het Groene Hart in de remise gehouden. In de rest van Zuid-Holland en Noord-Holland rijden de bussen onregelmatig. Het is nog niet bekend of de bussen zaterdagochtend weer gaan rijden.
(Bron)
Genezer randt vrouwen aan met aardappelen

WELLINGTON - Een traditionele Maori-genezer zit in de puree. Hij is schuldig bevonden aan aanranding van twee vrouwen met gebruik van aardappelen. Dat meldde de krant Waikato Times zaterdag. De 64-jarige Christopher Tuaupiki betastte de twee patiënten die naakt op bed lagen met een rauwe aardappel.
De ene vrouw zou hij zo van een vloek bevrijden die ervoor zorgde dat haar zoon de geesten van zijn voorouders zag. Tegen de andere vrouw zei hij dat de behandeling haar onder meer van haar borstkanker af zou helpen. Onderzoek wees echter uit dat zij die ziekte helemaal niet had.
Na een proces van een week werd de medicijnman schuldig verklaard aan vijf zedendelicten. De strafmaat wordt op 23 maart vastgesteld. Tot die tijd blijft hij achter de tralies.
(Bron)
VWA haalt artikelen met verboden kleurstof uit handel

DEN HAAG - De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft tientallen producten uit de handel gehaald waarin de verboden kleurstof soedan rood zit. Het gaat vooral om oosterse producten als chilipoeders, sausen en palmolie. Deze worden bij toko's verkocht. Soedan rood kan kanker veroorzaken.
Dat blijkt uit een overzicht van de teruggehaalde artikelen op de website van de VWA. Deze artikelen verdwenen vorig jaar al uit de schappen. Twee weken geleden liet de toezichthouder op de voedselkwaliteit worcestersaus van het merk Crosse & Blackwell uit de winkels halen omdat er soedan rood in zit.
De artikelen met soedan rood die de VWA vorig jaar terughaalde, lopen uiteen van paprikapoeder, pepers, kip-, gehakt- en shoarmakruiden, tot palmolie van een aantal merken.
De Britse instantie FSA kwam recent ook met een lijst van ruim 350 producten waarin soedan rood is terechtgekomen. In EU-verband wordt een onderzoek gehouden naar de risico's die de consument loopt als hij soedan rood binnenkrijgt.
(Bron)

vrijdag, maart 04, 2005

Het sneeuwt hier alweer zo'n vijf uur, niet hard maar wel aanhoudend. Alles is dus weer wit.
De katten zijn toch naar buiten, Tom moet zijn rondje doen denk ik, om zijn territorium veilig te stellen, en Tijger was erg gefrustreerd: ik at een pomelo, en ze was er geloof ik van overtuigd dat het stiekem iets was dat zij heel erg lekker zou vinden. Dus liet ik haar er aan ruiken - nieuwsgierig steeds dichterbij, snorharen naar voren, grote ogen - snuf snorharen naar achteren beledigde blik :-) En, niet slim, daarna was ze toch weer overtuigd dat ik toch iets lekkers at. Dus kroop ze in de kast half achter de bank om onopvallend even te ruiken - zelfde effect.
Zo maar weer het raam open doen en eens kijken of ze alweer naar binnen willen.
Amerikanen beschieten vrijgelaten Italiaanse

ROME/BAGDAD - De in Irak gegijzelde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena is vrijdag kort na haar onverwachte vrijlating beschoten door Amerikaanse militairen. Het voertuig dat de net bevrijde vrouw naar de luchthaven bij Bagdad zou brengen, kwam onder Amerikaans vuur te liggen bij een wegafzetting.
Volgens de Italiaanse premier Berlusconi en haar communistische krant Il Manifesto raakte ze daardoor gewond aan haar schouder. De vrouw, die niet in levensgevaar is, werd naar een ziekenhuis vervoerd. Een lid van de Italiaanse geheime dienst, die betrokken was bij haar vrijlating, is volgens het Italiaanse persbureau Ansa gedood.
Het Amerikaanse leger heeft de beschieting van de journaliste bevestigd. Berlusconi heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome op het matje geroepen, aldus de Italiaanse televisie. Hij zei dat iemand de verantwoordelijkheid moet nemen voor het incident. De 57-jarige journaliste zat precies een maand vast. Ze werd in Bagdad door onbekenden ontvoerd en ook in de Iraakse hoofdstad weer in vrijheid gesteld.
De gijzeling hield Italië weken in de greep. Meer dan een half miljoen mensen betoogde medio februari voor haar vrijlating in Rome. De journaliste, die uiterst kritisch schreef over de oorlog, verscheen kort daarvoor ook in een video-opname waarin ze de Italiaanse regering-Berlusconi smeekte haar leven te sparen en de Italiaanse troepen uit Irak weg te halen. Dat gebeurde overigens niet, de missie in het Arabische land werd zelfs verlengd.
Vrienden en collega's van Sgrena riepen kortgeleden de ontvoerders op de Italiaanse te laten gaan. Ze wezen erop dat haar journalistieke onderwerpen juist gingen over het leed van de Iraakse bevolking en dat ze allerminst kon gelden als een verlengstuk van de westerse krachten in Irak.
(Bron)
Verplichte meldcode voor kindermishandeling

DEN HAAG - Hulpverleners, docenten en anderen die met kinderen werken moeten verplicht een meldcode maken waarin staat hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling. Dat heeft staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) vrijdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.
Jaarlijks overlijden naar schatting vijftig kinderen aan kindermishandeling. Hoofdinspecteur voor de Jeugdzorg J. de Vries, slachtoffers, actiegroepen en de PvdA willen dat er een wettelijke plicht komt om kindermishandeling te melden.
Maar Ross vindt dat te ver gaan. Zij vreest dat bijvoorbeeld ouders van de slachtoffertjes hun kinderen niet meer meenemen naar de huisarts. Alleen als de meldcode in de praktijk niet werkt, wil Ross tot een meldplicht overgaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met haar eens.
(Bron)
Wetenschappers ontdekken kleinste ster ooit

LONDEN - Astronomen hebben de kleinste ster tot dusver ontdekt. Het object is in omtrek slechts 16 procent groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, maar is wel 96 keer zo zwaar. Dat berichtte het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist vrijdag op zijn website.
Sterrenkundigen van het European Southern Observatory vonden de ster bij toeval tijdens onderzoek naar planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Zij ontdekten een object dat iedere week voor de ster OGLE-TR-122 langs trekt, en daarbij de hoeveelheid licht die de aarde bereikt met 1,5 procent vermindert.
Aan de hand van de verduistering konden de wetenschappers de precieze omvang van het hemellichaam berekenen. Zwitserse astronomen bepaalden vervolgens de massa met behulp van de Very Large Telescope (VLT) in Chili. Ze bestudeerden daarvoor het spectrum van de grotere ster, dat wordt beïnvloed door de zwaartekracht van het kleinere object.
Uit hun waarnemingen bleek dat de dichtheid van de kleine ster, die de naam OGLE-TR-122B heeft gekregen, vijftig keer zo groot is als die van onze zon, die in omvang vele malen groter is. Daardoor is de druk in de kern van de ster toch groot genoeg om kernfusie op te wekken, het proces dat sterren laat stralen.
Volgens wetenschappers is de vondst bijzonder omdat hiermee is aangetoond dat ook zeer kleine objecten in staat zijn tot kernfusie. Ook zeggen zij dat de ontdekking duidelijk maakt hoe moeilijk het kan zijn onderscheid te maken tussen sterren en planeten. De ster schijnt namelijk wel, maar niet erg helder, en zou zonder aanvullend onderzoek gemakkelijk voor een planeet kunnen worden aangezien.
(Bron)
Zevenjarig meisje sterft van de honger

In Hamburg is een zevenjarig meisje verhongerd. Het kind, Jessica, werd afgelopen dinsdag in het appartement van haar ouders gevonden. Ze woog nog maar 9,5 kilo. Waarschijnlijk heeft ze al maanden lang niet meer gegeten en gedronken. Een normaal kind van zeven heeft een gewicht van ongeveer 24 kilo. De ouders zijn opgepakt.
Het meisje is gestikt in haar eigen braaksel. Het was de 35-jarige moeder zelf, die een arts alarmeerde toen Jessica in coma geraakte. Bij aankomst was het meisje al overleden. De arts verwittigde meteen de politie bij het zien van het uitgemergelde lijkje. Het kind is jaren lang zwaar verwaarloosd. Zo was het raam in haar kamer dichtgeplakt met folie, de verwarming deed het niet en op een bed na was de kamer leeg. De ouders hadden de gloeilampen eruit gedraaid, waardoor het continu donker was in de kamer.
Het meisje kreeg maar af en toe iets te eten, maar dit werd meteen weer door haar lichaam afgestoten. De kat in huis werd nog beter gevoed. Tijdens de huiszoeking werden in bad nog resten van een chocoladepudding gevonden, dit was waarschijnlijk Jessica's laatste maaltijd.
Niemand in de omgeving wist van het bestaan van de zevenjarige. Het meisje kwam waarschijnlijk nooit buiten en door de ligging van de kamer kon niemand van buitenaf iets zien of horen. Ook de sociale dienst was niet op de hoogte van de situatie van het meisje. Jessica was al schoolplichtig, maar was nog nooit op school komen opdagen. Meerdere oproepen aan de ouders leverden niets op en uiteindelijk werd er zelfs vanuit gegaan dat het meisje verhuisd was.
De ouders worden nu beschuldigd van doodslag door nalatigheid. De hoogste straf die hierop staat is levenslang, wat in Duitsland overeen komt met vijftien jaar gevangenisstraf.
(Bron)
Sinds een paar dagen moet ik mijn Tiscali-modem een paar keer per dag resetten, omdat ik anders geen verbinding heb.
De helpdesk weet dat het aan mijn computer ligt. Wel gek dan dat het ineens zo haperend gaat. En ook gek dat ik dat vroeger, met HCCNet, nooit had.
Trein botst op sneeuwpop

Haarlem - De trein Haarlem ? Leiden is woensdagavond om 23.15 uur op een wel heel raar object dat op de rails stond, gebotst. Een grote sneeuwpop zorgde ervoor dat de trein beschadigd raakte en zijn weg niet meer kon vervolgen. De passagiers in de trein bleven ongedeerd en zijn overgestapt in een andere trein. Wie de sneeuwpop op de rails heeft gezet is nog niet duidelijk.
(Bron)
Op het nieuws een sneeuwwaarschuwing: "Erg veel is het niet, 3 tot 7 centimeter" - die norm schuift ook snel op...
Uitslag urine-onderzoek Tom: geen gruis meer, wel nog wat ontstekingscellen (niet genoeg voor een extra antibioticakuur, even in de gaten houden of ie gewoon blijft plassen). Hij hoeft geen extra vocht meer door z'n eten, wel antigruisvoer blijven geven.
Da's een hele opluchting.
'Nederlands' belbedrijf in Afrika zoekt verdere groei

HOOFDDORP - Het pan-Afrikaanse mobieletelefoniebedrijf Celtel, dat vanuit Hoofddorp opereert, houdt vast aan een gang naar de beurs dit jaar. Topman M. Pieters verklaarde vrijdag dat de beursplannen van zijn onderneming "op schema" liggen. Een debuut op de beurs in Londen moet daarom in de eerste helft van dit jaar mogelijk zijn, met eventueel een tweede notering in Johannesburg.
Celtel wil met de beursnotering kapitaal vergaren om verder te kunnen groeien op het Afrikaanse continent. Hoeveel geld daarvoor nodig is, kan Pieters niet zeggen. "We zitten nu met onze zakenbanken midden in het formele proces."
Celtel is in 1998 opgericht door de Sudanese Brit Mohammed Ibrahim. Hij bezit nog ongeveer eenderde van de aandelen. De rest van het aandelenbezit is sterk gespreid onder opvallende namen als de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en de familie Brenninkmeijer.
Het bedrijf is marktleider in tien van de dertien landen waar activiteiten zijn ontplooid. "Afrika heeft 52 landen, dus er is nog veel te doen", aldus Pieters. Zijn onderneming sloeg vorig jaar al een belangrijke slag met de aankoop van 60 procent van het Keniaanse Kencel. Daarmee was 250 miljoen dollar gemoeid.
Celtel heeft in zes jaar tijd een grote positie opgebouwd ten zuiden van de Sahara met overwegend meerderheidsbelangen in bedrijven die mobiele telefonie aanbieden. In totaal heeft de telecomaanbieder van 5,2 miljoen klanten, maar daarbij gaat het nog vooral om de "toplaag van de bevolking", erkent Pieters.
Dat is ook te zien aan de gemiddelde omzet per klant. Die bedraagt 21 dollar per maand, een bedrag dat vele Afrikanen niet eens maandelijks verdienen. Vorig jaar is wel getracht om meer mensen te bereiken, waardoor de gemiddelde omzet met 4 dollar is gedaald.
Momenteel heeft 5 procent van de bevolking in de Celtel-landen een mobiele telefoon. Nog minder mensen, 1 procent, beschikken over een vaste telefoonaansluiting.
Celtel heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 147 miljoen dollar tegen 73 miljoen dollar in 2003. De omzet nam met 58 procent toe tot 714 miljoen euro.
Officieel heeft Celtel honderd mensen in Nederland op de loonlijst staan. Velen van hen vertoeven evenwel elders, aldus Pieters. De voormalige topbestuurder van KPN zegt zelf tien keer per jaar het Afrikaanse continent te bezoeken. "Hoofddorp is een mooie uitvalsbasis, met Schiphol om de hoek."
(Bron)
HIV kan 90 miljoen Afrikanen infecteren

GENEVE - Bijna negentig miljoen Afrikanen kunnen de komende twintig jaar een aids-besmetting oplopen als er geen nieuwe maatregelen worden getroffen. Ongeveer 10 procent van de totale Afrikaanse bevolking loopt het risico het HIV-virus op te lopen.
Deze waarschuwing uitten de Verenigde Naties (VN) vrijdag. Als regeringen echter de juiste stappen ondernemen en de buitenlandse hulp aanzienlijk toeneemt, is bijna de helft van de nieuwe besmettingen te voorkomen, concluderen de VN in een studie. De organisatie beveelt een uitvoerige voorlichtingscampagne aan. Ook zouden er ruim 150 miljard euro aan investeringen nodig zijn om een verdere verspreiding tegen te gaan.
Op dit moment hebben ongeveer 25 miljoen Afrikanen het aids-virus. Groeiende armoede en onderontwikkeling gelden als belangrijke oorzaken voor een verdere toename van het aantal besmettingen.
(Bron)
Japanse magnaat 'vergeet' miljard aan inkomsten op te geven

TOKIO - De zoon van de oprichter van Japan grootste financieringsmaatschappij ligt overhoop met de belastingdienst in zijn land. De 39-jarige Toshiki Takei heeft nagelaten 160 miljard yen (1,1 miljard euro) aan inkomsten bij zijn belastingaangifte op te geven. Volgens de Japanse pers heeft nog nooit eerder een individu een zo groot bedrag achtergehouden.
Takei zou een boete moeten betalen van 130 miljard yen (910 miljoen euro). De zondaar is oudste zoon van de magnaat Yasuo Takei, oprichter van de financieringsmaatschappij Takefuji. Het bedrag heeft betrekking op de overdracht van een deel van Takefuji aan Toshiki Takei, die er tot 2001 directeur was.
De vader gaat ook niet geheel vrijuit. Die heeft een veroordeling aan zijn broek gekregen omdat hij journalisten die hem niet welgevallige stukken schreven over zijn bedrijf, heeft laten afluisteren.
(Bron)
Zweedse omroep meldt dood paus op site

STOCKHOLM - De Zweedse publieke omroep SVT heeft per ongeluk de dood van paus Johannes Paulus II op zijn site gemeld. Het bericht heeft uren op internet gestaan, voordat de fout werd ontdekt, gaf de omroep vrijdag toe.
Een medewerkster van de SVT, die aan een necrologie van de paus werkte, plaatste het bericht per ongeluk op de website. Een woordvoerster van de omroep noemde het voorval "een erg ongelukkige vergissing".
(Bron)

Sja, zo'n necrologie ligt al jaren klaar natuurlijk.
Medewerkers Eneco kweken wiet in schakelstation

ROTTERDAM - Twee medewerkers van energiebedrijf Eneco zijn op staande voet ontslagen, omdat ze wiet kweekten in een schakelstation. De plantage hennepplanten werd vorige week ontdekt in het onbemande station in de Botlek. Dat heeft een woordvoerder van Eneco vrijdag gezegd.
Eneco hield de twee technisch medewerkers al enige tijd in de gaten nadat duidelijk was geworden dat de twee opvallend vaak in het schakelstation verbleven. Het bedrijf heeft bij de politie aangifte gedaan wegens fraude. Het tweetal tapte illegaal stroom af ten behoeve van de wietplantage.
Volgens de woordvoerder gaan de activiteiten in tegen het bedrijfsprotocol van Eneco dat bepaalt dat medewerkers geen bedrijfsruimten voor eigen doeleinden mogen gebruiken. Hoeveel planten er in het schakelstation stonden, is niet bekendgemaakt.
(Bron)

Ik heb ook de indruk dat ik de politieheli vaak zie overkomen - en okee, de snelwegen zijn dichtbij, maar dan hoeven ze niet heel laag aan te komen vliegen om een hoge bocht boven de snelweg te maken en weer dalend op de woonwijken aan te vliegen. Wie een kwekerij op zolder heeft, valt met die sneeuw door de mand...
Echtgenote lijfwacht koningin blijkt mol

De echtgenote van een koninklijke lijfwacht blijkt een jaar lang vertrouwelijke informatie over het Koninklijk Huis door te hebben gegeven aan het roddelblad Privé. De vrouw is eind augustus 2003 gearresteerd, maar het nieuws is nu pas naar buiten gebracht.
Koningin Beatrix vond het opvallend dat er wel erg vaak fotografen klaarstonden op de vakantiebestemmingen van prins Willem-Alexander en Máxima. Uit onderzoek bleek dat de vrouw het werkrooster van haar man gebruikte om af te kunnen leiden waar het kroonprinselijk paar naar toe zou gaan. Deze informatie speelde ze door aan een vriendin die bij Privé werkte.
Haar echtgenoot werd na de ontdekking geschorst, maar deze bleek niet te weten van de praktijken van zijn vrouw. De man heeft een andere post gekregen.
(Bron)
OPEC: Olieprijs kan enorm oplopen

Volgens de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, kan de prijs voor een vat ruwe olie de komende twee jaar in zeer uitzonderlijke gevallen oplopen tot 80 dollar. Nu is de olieprijs 53 dollar per vat, enkele maanden geleden werd een top bereikt van 56 dollar.
Volgens OPEC-baas Adnan Shihab-Eldin zal de gemiddelde olieprijs de komende jaren tussen de 40 en 50 dollar liggen. Tot nog toe ging de OPEC uit van een olieprijs van tussen de 22 en 28 dollar per vat van 156 liter.
De sterke prijsstijging van de olie in 2004 wijt de OPEC-baas aan structurele veranderingen in de markt. Shihab-Eldin doelt daarmee op de fors gestegen vraag in China en Azië, die 66% van de extra vraag voor hun rekening namen. Ook de vertraagde productiegroei van de OPEC-landen heeft invloed op de prijsstijging gehad.
(Bron)
Koudste nacht ooit in maart gemeten

DE BILT - De nacht van donderdag op vrijdag was de koudste die ooit in maart in Nederland is gemeten. Om 01.30 uur was de temperatuur in Marknesse (Flevoland) gedaald tot 20,7 graden onder nul. Daarmee ging het vorige record uit 1971 aan diggelen. Toen vroor het op 7 maart in Wageningen 18,7 graden.
Weerman Harry Geurts van het KNMI legt uit dat de combinatie van een heldere hemel, windstilte en een vers sneeuwdek zorgen voor de sterke daling van de temperatuur. "De laagste temperaturen zijn altijd boven een vers sneeuwdek dat de warmte van de aarde tegenhoudt. De helderheid zorgt ervoor dat de afkoeling kan uitstralen. Als de wind dan wegvalt, zijn alle ingrediënten aanwezig."
Geurts noemt het uniek dat dit gebeurt in maart. "De laagste temperaturen ooit zijn gemeten in januari en februari. Het record was op 27 januari 1942 in Winterswijk met min 27,4 graden. Uithuizermeeden staat op twee met min 26,8 op 16 februari 1956." Geurts haalt uit de archieven nog een "gekke maartmaand". "Dat was in 1845 met matige tot strenge vorst gedurende een periode van drie weken. Toen was het enkele nachten achtereen min twintig graden."
(Bron)
Schip ramt 20 km lange brug Denemarken

KOPENHAGEN - De Deense politie heeft vrijdagmorgen vroeg de brug over de zeestraat Store Baelt weer opengesteld voor zowel het trein- als het wegverkeer. De 20 kilometer lange brug werd donderdagavond afgesloten nadat er een vrachtschip tegenaan was gevaren.
De politie vermoedt dat een Kroatisch bemanningslid dat sinds de aanvaring wordt vermist, is verdronken. Drie andere bemanningsleden raakten lichtgewond. De kapitein liep ernstige verwondingen op. Na de aanvaring brak op het schip brand uit, maar die was snel gedoofd.
Het 88 meter lange en 3500 ton zware schip, dat onder de vlag van de Bahama's voer, was onderweg naar Finland.
(Bron)
Eiffeltoren gesloten wegens ijzel

PARIJS - Door de strenge vorst is de Eiffeltoren vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag gesloten voor publiek. De metalen trappen van 'de ijzeren dame' zijn door ijzel spekglad. Het is niet mogelijk die met zout te bestrijden, omdat dat de structuur van het ijzer aan zou tasten, zo maakte een woordvoerder van de Parijse toeristentrekker vrijdag bekend.
Ook kunnen de zoutkorrels het mechanisme van de liften aantasten. In 1986 was de Eiffeltoren, die zes miljoen bezoekers per jaar trekt, ook enkele dagen gesloten wegens slechte weersomstandigheden.
(Bron)

IJzeltoren is te flauw hè?
Dan is het -13, en je fietst met je monster kattenpies naar de dierenartsenpraktijk. Om er daar achter te komen dat er pas vanaf half een iemand lijfelijk aanwezig is.
Poolsneeuw?!

TT 103 Spoorwegen zetten minder treinen in

UTRECHT NS zet de komende dag minder treinen in als gevolg van de strenge vorst. Er zijn meer defecte treinen en er kunnen minder treinstellen gekoppeld en ontkoppeld worden.
Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladde wegen. Ook vannacht wordt het hier en daar zo koud dat het strooien van zout niet altijd werkt. Mensen die niet per se de weg op hoeven wordt geadviseerd thuis te blijven.
Op sommige plaatsen zal helemaal niet worden gestrooid omdat gemeenten door hun voorraad pekel heen zijn. Een aantal gebruikt andere strooimiddelen zoals zand, maar die werken minder goed.

donderdag, maart 03, 2005

Sneeuwballen bezorgen politie veel werk

Agenten hebben het sinds de sneeuwval extra druk. Naast de verkeersproblemen moeten ze ook uitrukken bij overlast van sneeuwbalgooiers. Bij sneeuwbalgevechten leidden de irritaties tot ongekende hoogten op.
In Duiven gooiden twee jongens van dertien een sneeuwbal tegen een wagen. De automobilist achtervolgde de jongens en gaf hen een pak slaag. Pas toen de ouders tussenbeide kwamen, hield hij op. De dader is nog voortvluchtig.
In Arnhem achtervolgde een 35-jarige man een kind van 12 jaar met een mes, nadat dat kind met een sneeuwbal zijn ruit had ingegooid. De man bedreigde het kind met de dood.
In Nijkerk werden bewoners van een straat vanochtend vroeg wakker gemaakt door een dronken man, die sneeuwballen hard tegen ramen aangooide. De politie rekende de 30-jarige man in.
Elders in Arnhem liep een sneeuwballengevecht totaal uit de hand. Na te zijn uitgespeeld met sneeuwballen, werden stokken tevoorschijn gehaald. Twee mensen raakten gewond.
(Bron)
Strafblad na te late aangifte baby

De te late aangifte van zijn dochtertje Noa is Peter Peersman uit Eindhoven duur komen te staan. De kersverse vader is nu in het bezit van een strafblad omdat hij zijn baby een dag te laat bij de burgerlijke stand aangaf. Volgens het rekenmodel van de gemeente wel te verstaan. Deze vond namelijk dat de zaterdag als werkdag meegeteld moest worden.
Kinderen moeten binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de gemeente. Aangezien Noa op een donderdag geboren is, zou de daaropvolgende dinsdag de derde werkdag zijn. De gemeente Eindhoven gaat er echter van uit dat zaterdag ook een werkdag is. Peersman was hierdoor een dag te laat met zijn aangifte. Het resultaat is dat de man zit opgescheept met een strafblad en een proeftijd van twee jaar. Als hij in die periode nog een strafbaar feit pleegt, moet hij twaalf dagen de cel in en een boete van 500 euro betalen.
Overigens zijn er meerdere gemeentes die dit verwarrende stelsel hanteren. Voorwaarde hierbij is dat er nog altijd twee doordeweekse dagen overblijven om aangifte te doen. Andere gemeentes tellen zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen echter niet mee voor de termijn.
(Bron)
Astronomen vangen krachtige radiopulsen op

Astronomen hebben een mysterieus object ondekt dat zeer krachtige radiopulsen uitzendt. Het fenomeen is niet te vergelijken met enig ander bekende bron. Het object is gedetecteerd door de Very Large Array radiotelescoop in New Mexico. De radiosignalen komen vermoedelijk van een bron nabij het middelpunt van de melkweg.
Elke puls duurt 10 minuten en herhaalt zich elke 77 minuten. Als de bron inderdaad nabij het centrum van de melkweg is, dan is het een van de meest krachtige radiozenders in het sterrenstelsel. De vorm en de timing van de pulsen sluiten radio pulsars en andere bekende bronnen uit. Het object zou een magnetar kunnen zijn - een neutronenster met een ultrasterk magnetisch veld.
Om meer te weten te komen, wordt nu ook de Green Bank radio telescoop in West Virginia gebruikt, en hoopt men de Chandra ruimtetelescoop van de NASA te mogen gebruiken om te kijken of het ook röntgenstraling uitzendt.
(Bron)
Groei aantal vacatures zwakt af

VOORBURG - In het vierde kwartaal van 2004 stonden in Nederland 128.000 vacatures open. Dat zijn er 2000 meer dan een kwartaal eerder, bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het bureau neemt het aantal vacatures veel minder snel toe dan begin vorig jaar.
Het aantal vacatures zit weer in de lift sinds eind 2003. "Gemiddeld was de stijging 7000 per kwartaal. In het derde en vierde kwartaal van 2004 zwakte de groei af", aldus het CBS.
(Bron)
Zwarte lijst voor verzenders spookfacturen

WOERDEN - Verzenders van spookfacturen kunnen vanaf donderdag (vandaag) op een zwarte lijst terechtkomen. De Vereniging van Kamers van Koophandel hoopt daarmee beter de strijd te kunnen aanbinden met malafide ondernemers die geld binnenhalen door advertenties te verkopen in gidsen die helemaal niet bestaan.
Sinds vorig jaar zomer heeft de Kamer van Koophandel meer dan 1100 meldingen en klachten ontvangen van dubieuze praktijken van advertentieverkopers. Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt honderden miljoenen euro's schade door spookoffertes, aldus de Vereniging van Kamers van Koophandel.
(Bron)
Vrouwen gaan even vaak vreemd als mannen

RIJSWIJK - Vrouwen gaan even vaak vreemd als mannen. Een kwart van de mannen en 27 procent van de vrouwen tussen de 20 en 45 jaar zegt wel eens te zijn vreemdgegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Henk Noort dat deze maand gepubliceerd wordt in het mannenblad Best Life.
Noort enquêteerde anoniem via het internet 1700 mannen en vrouwen. De helft van de 900 ondervraagde mannen zegt nooit te zullen vreemdgaan, tegen 63 procent van de vrouwen. Noort noemt de uitslag opmerkelijk. "Vrouwen zijn eerlijker over hun seksleven. Het taboe op de vrouwelijke seksualiteit is minder geworden en dus zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner dan we denken."
De verschillen tussen de seksen zijn zelfs nagenoeg niet aanwezig als gevraagd wordt naar het aantal bedpartners. Ruim 80 procent van de mannen én de vrouwen gaf aan met minder dan tien verschillende partners het bed gedeeld te hebben. Noort noemt dit "bijzonder netjes als je kijkt naar cijfers uit de jaren 60 en 70". De psycholoog zegt dat het op "de nieuwe preutsheid" lijkt.
(Bron)
Ryanair misleidde consument bij internetacties

AMSTERDAM - Een Britse rechtbank heeft woensdag bepaald dat vliegtuigmaatschappij Ryanair de consument heeft misleid door bij zes aanbiedingen op zijn website niet de toevoeging 'exclusief belasting' te vermelden. Of Ryanair een boete moet betalen is nog niet duidelijk.
Ryanair claimt dat de verplichte toevoegingen per ongeluk zijn weggelaten. Volgens Ryanair is het voor iedere bezoeker van de site duidelijk dat alle opgegeven prijzen exclusief belasting zijn.
Het openbaar ministerie probeerde Ryanair te dwingen om in internet-advertenties de eindprijzen, dus inclusief belasting, te tonen. Dit is al verplicht in Britse kranten, op televisie en op billboards.
(Bron)
Helft WAO'ers goedgekeurd bij herkeuring

DEN HAAG - Ongeveer de helft van de eerste WAO'ers die onlangs een herkeuring hebben ondergaan, is deels of geheel goedgekeurd. Hun uitkering zal worden stopgezet en ze worden "weer op het spoor naar werk gezet", aldus een woordvoerder van minister De Kneus van Sociale Zaken donderdag.
De Kneus is zeer enthousiast over de resultaten van de eerste herkeuringen van uitkeringsinstantie UWV. Enige kanttekening is dat het UWV is begonnen met de WAO'ers die het meest kansrijk waren voor goedkeuring. Er zijn inmiddels 19.000 arbeidsongeschikten herkeurd van de in totaal 300.000 die daarvoor in aanmerking komen.
(Bron)
Dak supermarkt bezwijkt onder sneeuwlast

KLAZIENAVEEN - Het dak van een supermarkt in Klazienaveen is woensdagnacht onder de sneeuwlast bezweken. Volgens een woordvoerder van deze Welkoopvestiging is een dakdeel van 600 vierkante meter naar beneden gekomen.
Er zijn geen gewonden gevallen. De kans is groot dat het drie jaar oude pand als verloren moet worden beschouwd.
Het bedrijf, dat ondermeer strooizout en sneeuwschuivers verkoopt, had woensdag met topdrukte te maken. Er volgt nog een onderzoek naar de oorzaak van de instorting.
(Bron)
Bijna driekwart ex-gedetineerden opnieuw in de fout

AMSTERDAM - Bijna driekwart van de gedetineerden (73 procent) komt na zijn vrijlating binnen zes jaar weer in aanraking met justitie. Bij jongeren ligt dit cijfer nog hoger: 78 procent.
Dit blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie, het WODC, dat binnenkort zal worden gepubliceerd. Minister Donner van Justitie maakte de cijfers donderdag bekend in Amsterdam op een congres over het terugdringen van recidive, herhaling van het misdrijf. De bewindsman noemde de cijfers onrustbarend.
De cijfers hebben betrekking op personen die in 1997 zijn veroordeeld. De effecten van het programma Terugdringen Recidive, dat het ministerie van Justitie in 2002 is begonnen, zijn nog niet duidelijk. De verwachting is dat dit programma, onderdeel van het Veiligheidsprogramma van het kabinet, het aantal ex-gedetineerden dat in herhaling vervalt zal terugdringen.
(Bron)
Chronische groep internetverslaafden in Nederland

TILBURG - In Nederland ontstaat een chronische groep internetverslaafden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving in Rotterdam. Inmiddels zouden 44.000 mensen een dwangmatige behoefte te hebben om alsmaar achter het internet te kruipen.
De nieuwe cijfers kwamen naar voren tijdens het symposium We M@ilen, georganiseerd door studenten van de Universiteit van Tilburg. Onderzoeker Gert-Jan Meerkerk deed al eerder studie naar internetverslaving.
De resultaten daarvan werden in het najaar van 2003 gepresenteerd. Toen bleek dat 66.000 mensen de dwang hadden om alsmaar te internetten. Zo'n 15.000 denken daarvoor echt hulp nodig te hebben, zo bleek uit het onderzoek 'Internetverslaving: Hoax of serieuze bedreiging voor de geestelijke volksgezondheid?'.
"Het is dan altijd maar afwachten of die groep ook zo groot blijft. Uit een tweede meting vorig jaar blijkt nu dat tweederde nog steeds de dwangmatige behoefte heeft om te internetten", aldus Meerkerk.
De verslaving staat vaak niet op zichzelf, maar gaat meestal samen met andere problemen zoals eenzaamheid, depressies of relatieproblemen. De onderwerpen waarop de verslaafden op het world wide web surfen zijn vooral erotiek en spelletjes. "Het valt me op dat er niet zo veel wordt gegokt op het internet", zegt Meerkerk.
(Bron)
Ruim helft rokende vrouwen stopt niet bij zwangerschap

AMSTERDAM - Ruim de helft van vrouwen die roken, doet dat nog steeds als ze voor hun zwangerschap voor het eerst bij een verloskundige komen. Toch was 84 procent van de rooksters van plan te stoppen als ze zwanger worden. Dat blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding dat donderdag is gepubliceerd.
De organisatie begint donderdag met de campagne Rookvrij zwanger. Vrouwen die roken, worden minder snel zwanger en lopen een hoger risico op een te vroege geboorte van hun kind. Deze baby's wegen bij geboorte gemiddeld 200 gram minder dan de kinderen van niet-rokende moeders.
Verder hebben baby's van rokers een grotere kans op wiegendood en afwijkingen als een hazenlip of klompvoetje. Ze zijn ook vatbaarder voor astma, bronchitis en darmstoornissen.
KWF Kankerbestrijding biedt zwangere rokers het hulppakket 'Stoppen voor twee' aan. Uit cijfers uit 2003 blijkt dat bijna eenderde van de vrouwen tussen 20 en 34 jaar rookt.
(Bron)
Het ijs ontdooide wat:

Hemelsleutels zijn ook in de winter prachtig:

Grote opluchting: Tom sloop naar de bak, ik besloop hem toen ie al piesende was, potje eronder, bingo. Vanaf nu kan ie in elk geval weer effe ongestuurd op de bak (tenzij er morgen iets mis blijkt te zijn).
Het _moest_ gewoon, want anders had ik dat bange beest morgen weer in de bench moeten duwen, en naar de dierenarts voor een punctie. Dit is beter.
Het monstertje ligt nu in de koelkast - heel gewoon toch, een tube kattenpis in de ijskast?
Tekort aan strooizout beheerst menige gemeente

RIJSWIJK (ANP) - Nederland kampt in deze sneeuwvolle en gladde dagen op diverse plaatsen met een strooizouttekort. Verscheidene gemeenten hebben hun inwoners gewaarschuwd dat ze vrijdag maar beter binnen kunnen blijven, omdat ze door hun voorraad strooizout heen zijn. Zoutleveranciers werken met wachtlijsten.
Winterswijk, Oosterhout, Almere en Woensdrecht hebben bijvoorbeeld nog een klein voorraadje pekel waarmee alleen de hoofdwegen nog kunnen worden schoongehouden. Pas zaterdag kan Winterswijk een nieuwe levering strooizout verwachten, Woensdrecht dinsdag. "Weggebruikers moeten vrijdag heel voorzichtig zijn of gewoon thuis blijven", zegt een woordvoerster van Winterswijk. Almere deed dezelfde waarschuwing uitgaan.
Niet alleen het zouttekort, ook de strenge vorst maakt de wegen glad. Rijkswaterstaat stelt dat als het heel hard vriest, de werking van het zout vermindert.
De Achterhoekse gemeente Winterswijk kan nog wel strooien met zand of split (soort grind). Dit maakt het wegdek wel iets stroever, maar lost de gladheid niet helemaal op. Andere gemeenten, zoals Zaanstad, kiezen ook voor deze oplossing, of mengen hun zout met zand (Haarlemmermeer). Alkmaar is gestopt met het uitdelen van zout aan burgers om niet in de problemen te komen.
Oosterhout strooit alleen nog in crisissituaties. Mocht er de komende dagen nog veel sneeuw vallen, dan kiest de Noord-Brabantse gemeente ervoor de sneeuw eerst met sneeuwschuivers te lijf te gaan en verder zand te strooien. Overigens kan maar beperkt met zand worden gewerkt, omdat het slecht is voor de riolering, licht een woordvoerder van de gemeente Oosterhout toe.
Ook Almere schuift sneeuw op kleinere wegen en fietspaden in plaats van te strooien. Daardoor heeft de Stadsreiniging geen tijd om donderdag en vrijdag afval op te halen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft nog 40 ton strooizout, wat voldoende is voor een volledige strooibeurt.
Het Hoogheemraadschap, verantwoordelijk voor het wegbeheer in plattelandsgebieden in Waterland, West-Friesland en een deel van de Kop van Noord-Holland, vreest problemen als het vóór zaterdag hevig gaat sneeuwen. Pas dan wordt de voorraad aangevuld. De afgelopen dagen heeft het Hoogheemraadschap 3000 ton zout verbruikt.
Rijkswaterstaat Zuid-Holland zegt geen problemen te hebben. De leverancier heeft slechts de helft van het bestelde strooizout geleverd, maar daar redt Zuid-Holland het wel mee. Woensdrecht was niet zo gelukkig, die gemeente krijgt van de gewenste 60 ton per keer er slechts 17 aangeleverd. Rijkswaterstaat in de noordelijke provincies heeft meer dan genoeg zout. Ook de provincie Friesland heeft zat zout.
Zoutleveranciers Eurosalt en Frisia Zout zeggen geen problemen te hebben met de leveringen. Frisia Zout kan de vaste klanten bedienen. Levering voor extra aanvragen van anderen kan een paar dagen duren. Eurosalt heeft ook genoeg voorraad, maar geeft prioriteit aan vaste klanten en neemt momenteel geen nieuwe klanten aan.
(Bron)
Zoek!

Nederland is sinds zaterdag een lottomiljonair rijker. Vraag is alleen, waar de miljonair zich bevindt. "De winnaar heeft zich nog niet bij ons gemeld. Dat is heel bijzonder, zeker voor winkelspelers", legt Menno Langedijk van Lotto uit. Het winnend lot (nr.4-6-20-21-25-36) is gekocht bij een boekhandel in De Meern. Wie o wie is de gelukkige winnaar?
(Bron)
TT 751 12:00 uur

Midden Nederland

Door weersomstandigheden en logistieke problemen rijden op de volgende trajecten de treinen met vertraging.

Amsterdam-Enkhuizen/Alkmaar
Utrecht-Amersfoort-Zwolle
Utrecht-Naarden-Bussum
Utrecht-'s-Hertogenbosch-Eindhoven
Amersfoort-Schiphol/Amsterdam
Lelystad-Schiphol/Amsterdam
Zwolle-Groningen
Rotterdam/Den Haag-Utrecht-Arnhem
Rotterdam-Gouda-Amsterdam
Leiden-Rotterdam-Dordrecht
Houdt u rekening met uitval van treinen

woensdag, maart 02, 2005

Kamer kiest voor actieve orgaandonatie

DEN HAAG - Nederlanders moeten automatisch orgaandonor worden, tenzij ze officieel laten vastleggen dat ze dat niet willen zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de invoering van dit zogenoemde Actief Donor Registratiesysteem (ADR).
Kamerlid Kant (SP) zal mede namens de fracties van PvdA, LPF, D66, GroenLinks, Lijst Lazrak en christenunie donderdag een motie voor invoering van het nieuwe systeem indienen. De ChristenUnie kon zich aanvankelijk slecht vinden in het voorstel van de SP.
Nu de motie is aangevuld met extra voorwaarden is de fractie om. "Orgaandonatie blijft met de voorgestelde waarborgen bij het systeem van ADR een bewuste keuze, een daad van naastenliefde", aldus ChristenUnie-Kamerlid Huizinga woensdagavond.
(Bron)
Belgische moslima zwicht voor bedreigingen

Een Belgische moslima van Marokkaanse komaf heeft ontslag genomen nadat haar werkgever maandenlang werd bedreigd. Een anonieme briefschrijver dreigde werkgever Van Nieuwenhuyse te vermoorden indien hij de 31-jarige Naïma Amzil niet zou ontslaan. Brieven die vandaag binnenkwamen bij het bedrijf Remmery en de krant De Standaard waren voor de vrouw de druppel.
De eerste dreigbrief kwam op 24 november binnen bij het Ledegemse delicatessenbedrijf Remmery. De schrijver eiste toen dat Amzil haar hoofddoek thuis zou laten. Toen de vrouw daar gehoor aan gaf eiste de briefschrijver in nieuwe brieven haar ontslag. Een man uit Kortrijk die in verband met deze zaak werd aangehouden werd enkele dagen later weer vrijgelaten.
Het is niet duidelijk waarom juist Amzil tot mikpunt werd gekozen. In de brieven, ondertekend met N.V.V. (Nieuw Vrij Vlaanderen) en J.R. (Jack Ruby), werden ook andere ondernemers die moslims tewerk stellen gewaarschuwd. De zaak leidde tot veel beroering in België. Amzil en haar werkgever werden zelfs ontvangen door koning Albert.
(Bron)
Limburgers klagen over mysterieuze bromtoon

Een geheimzinnige bromtoon houdt de gemoederen bezig in een gebied dat loopt van Zuid-Limburg tot Roermond. Enkele honderden mensen hebben de afgelopen maanden geklaagd over de lage toon, niemand weet echter waar deze vandaan komt. De meeste brommeldingen komen uit Heerlen en omgeving.
De provincie Limburg heeft inmiddels aangekondigd onderzoek te willen doen naar de mysterieuze toon. Overigens zouden vooral 50-plussers gevoelig zijn voor de lage toonhoogte. Een inwoner van Bocholtz was eind vorig jaar de eerste die meldde last te hebben. Bij het Meldpuntennetwerk Gezondheid en Milieu zijn vervolgens nog driehonderd gelijksoortige meldingen binnengekomen.
(Bron)
Sneeuwval hindert verkeer

DEN HAAG - Het verkeer ondervindt vanaf het begin van de woensdagavond weer hinder van sneeuwval. Het is in Nederland weer flink gaan sneeuwen. Vooral bestuurders in het midden en zuiden van het land hebben last van de neerslag. De sneeuw blijft volgens een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB namelijk liggen.
De avondspits verliep rustig. Rond 18.00 uur, op het drukste moment, stonden op de snelwegen 25 files met een totale lengte van 100 kilometer. De zegsman verwacht dat veel mensen vroeger van hun werk zijn vertrokken of zijn thuis gebleven.
Streek- en stadsvervoerders in bijna het hele land hebben woensdagavond hun bussen en trams van de weg gehaald. De vervoersmaatschappijen vinden het niet verantwoord om op de gladde wegen te blijven rijden. De bussen en trams die nog rijden zullen de reizigers tot het eindpunt van een lijn brengen, waarna de voertuigen naar de remise gaan.
In Amsterdam heeft het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) het busverkeer woensdagavond stilgelegd door de hevige sneeuwval. De trams rijden ook niet meer, op vier lijnen (tram 1, 4, 9 en 13) na. De metro blijft wel beschikbaar, er is zelfs een extra wagen ingezet. De bussen van het nachtnet in Amsterdam blijven in de remise.
Het GVB besloot rond 19.00 uur dat het niet langer verantwoord was om de bussen langer te laten rijden. "Het is hartstikke glad op de weg, je ziet auto's die de bocht niet halen of de bruggetjes in de stad niet meer opkomen. We willen onze passagiers niet in gevaar brengen", aldus de woordvoerster.
Ook in Den Haag en omstreken heeft stadsvervoerder HTM de bussen van de weg gehaald. RET, de vervoersmaatschappij in Rotterdam blijft voorlopig wel met de trams en bussen rijden.
Streekvervoerder Connexxion heeft een deel van de dienstregeling er uit gehaald. Alleen de bussen in de regio's Twente, Zeeland, Goeree-Overflakkee, een deel van Utrecht en de kop van Noord-Holland rijden nog wel.
Of de dienstregeling donderdagochtend in de spits weer volgens het boekje rijdt, durfde de woordvoerder van Connexxion nog niet te zeggen. Stadsvervoerder Nederland, die in de regio Utrecht-Oost rijdt, heeft de bussen vanaf half negen binnengehouden.
(Bron)
Britten mishandelen uitgeprocedeerde asielzoekers

LONDEN - Uitgeprocedeerde asielzoekers worden in Britse uitzetcentra mishandeld en misbruikt door bewakers. Dat blijkt uit een documentaire die de publieke omroep BBC woensdag uitzendt. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil pas reageren nadat ze beelden gezien heeft.
Een BBC-journalist heeft voor de documentaire drie maanden lang undercover gewerkt in een asielzoekerscentrum in het Engelse Cambridge. Hij filmde daar verscheidene gevallen van racistisch getint geweld en misbruik.
Ook is in zijn film te zien hoe de daders opscheppen over hun wandaden en vol trots uitwijden over seksuele relaties met gedetineerden.
(Bron)
Bodegraver steekt in op sneeuwbalgooier

BODEGRAVEN - De politie heeft dinsdag een 64-jarige man aangehouden omdat hij met een steekwapen, een mes of een schroevendraaier, instak op een 17-jarige jongen. De man was het zat dat jongens sneeuwballen gooiden tegen het raam van zijn huis. De jongen raakte niet gewond, maar hield er wel een gat in zijn bodywarmer aan over, vertelde een politiewoordvoerder woensdag.
De sneeuwbalgooiers, zes jongens in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, zijn ook gearresteerd. Zij moeten zich voor de rechter verantwoorden voor openlijke geweldpleging. De 64-jarige man krijgt een dagvaarding voor poging tot zware mishandeling en vernieling. Alle verdachten mochten woensdag weer naar huis.
(Bron)
Buiten is het ultieme kerstplaatje losgebarsten. Alle bomen zijn bedekt met een laag sneeuw, op een verdekt plekje voor de deur ligt 10 centimeter, de paar auto's die op weg zijn rijden stapvoets voorbij, alle geluiden zijn gedempt, het sneeuwt nog minimaal.
De katten moesten en zouden naar buiten: Tijger ging eerst, vloog weer een meter de lucht in van dat rare spul, en jumpte in drie reuzensprongen de tuin door - ze was snel weer binnen. Tom vindt het wel aardig, die heeft z'n rondje gedaan, en zit nu op de vensterbank te loeren naar de dingen die bewegen en geluid maken.
Er kan nog een centimeter of 10 bijkomen, en daar waar geen nieuwe sneeuw valt, zal de drab opvriezen.
Connexxion heeft alle bussen van de weg gehaald, en met wat pech is het morgen pas echt bal...
De krokussen zijn inmiddels geheel onder de sneeuw verdwenen.
Tulpen en krokussen...

Poging 1 om urine op te vangen van de kat.
Kat is me te snel af en piest op de gewone bak.
Poging 2.
Kat overgeheveld op de bak met speciaal grit, en meneer stopt prompt met piesen.
Daarna schopte ik zelf per ongeluk de bak om, veegde alle korrels op (fijn dat ze vrijwel doorzichtig zijn), eindeloos gewassen om alle kattenharen, gritjes, dennennaalden, stukjes blad en zand eruit te verwijderen. Grit weer in de bak, en als het ooit weer droog wordt, eens kijken of meneer gebruik wenst te maken van deze hoogspeciale kattenbakvulling.
Poging 3, inmiddels met een ****-humeur.
Kat piest op gewone bak, staart omhoog, grote ouwe soeplepel eronder, kletterklater, hé, klinkt goed. Kat weg, lepel geïnspecteerd - prachtige plas, met opgeschept kattengrit (van het normale type). Weg dus.
Ik geef het nu op, morgen nieuwe poging(en).
Studenten doen aangifte tegen Rutte

AMSTERDAM - De landelijke studentenvakbond LSVb heeft woensdagmiddag aangifte gedaan tegen staatssecretaris Rutte van Onderwijs wegens opruiing. In de afgelopen maanden heeft Rutte meerdere malen studenten opgeroepen om desnoods maar te gaan bezetten als er niet naar ze geluisterd werd, stelt de LSVb.
"Toen het maandag zover kwam dat studenten het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, weigerde Rutte met hen in gesprek te gaan", aldus K. Toering, voorzitter van de LSVb.
Rutte heeft zelf opgeroepen tot bezettingsacties en dus zal hij de verantwoordelijkheid moeten nemen, meent Toering. Voor opruiing staat een maximumcelstraf van vijf jaar of een boete van 11.250 euro.
De LSVb deed de aangifte bij het hoofdbureau van politie in Amsterdam, waar tientallen studenten een lawaaidemonstratie hielden voor de vrijlating van de bezetters. In de middag zaten nog honderd studenten vast die deelnamen aan de bezetting maandagavond.
(Bron)
Consumentenbond gaat 'krachtig optreden' tegen providers

AMSTERDAM - De Consumentenbond gaat "krachtig optreden" tegen alle internetproviders die consumentenleed veroorzaken. Dit meldt de bond woensdag. De bond reageert hiermee op de vele klachten die zij binnen hadden gekregen over internetprovider Tiscali.
De meeste klachten over Tiscali gaan over ADSL-abonnementen die consumenten konden afsluiten bij internetaanbieder Tiscali. Het aanbod hield in dat ze geen aansluitkosten hoefden te betalen en een gratis modem kregen. In de praktijk bleek dat mensen dit "cadeau" moesten voorschieten en het geld niet, of pas na aandringen, terugkregen.
Ook komen er bij de bond andere klachten over Tiscali binnen zoals laat of niet reageren op vragen van klanten.
Verder krijgt de bond veel kritiek over andere internetaanbieders. Afgelopen half jaar werden er diverse ongenoegens geuit: overstappen naar een andere provider duurt erg lang, de snelheid van de verbinding blijkt onbetrouwbaar, wijzigingen van voorwaarden worden niet of onduidelijk kenbaar gemaakt en mensen kunnen opeens minder downloaden dan in eerste instantie was afgesproken.
Dit is voor de Consumentenbond aanleiding om de internetmarkt nader onder de loep te nemen. Om nog sterker te staan richting de internetproviders roept de bond iedereen op die een klacht heeft over zijn internetaanbieder, die in te dienen op de site van de Consumentenbond.
(Bron)
Bedrijven doneren 3 miljoen aan Star Trek reddingsactie

Drie gulle 'anonieme weldoeners' hebben samen 3 miljoen dollar gedoneerd aan TrekUnited, de organisatie die is opgericht om de serie Star Trek Enterprise te redden.
Star Trek Enterprise, dat nu aan z'n vierde seizoen bezig is, is de nieuwste reïncarnatie van Star Trek. Star Trek was in zijn eerste vorm in 1966 voor het eerst op de buis te zien. Enterprise speelt zich af in de tijdperiode vóór de andere series. Kijkcijfers van de serie vielen echter tegen waarop UPN, de televisiezender van Paramount Pictures, vorige maand besloot de serie te stoppen na het huidige seizoen.
Na het bekend worden van dit nieuws zijn er meerdere organisaties opgestart om de serie te redden, zijn er tienduizenden dollars gedoneerd en zijn er demonstraties gehouden bij de Paramount Studios in Los Angeles, waarvoor zelfs mensen uit Engeland en Nieuw Zeeland overvlogen om mee te kunnen demonstreren.
De 'anonieme weldoeners' gaven als reden dat Star Trek een belangrijke bron van inspiratie voor ze is. Het zou gaan om bedrijven uit de commerciële ruimtevaartsector. "Eén op de twee ondernemers in de ruimtevaart doet z'n inspiratie op bij Star Trek. En we zijn niet alleen goed in sci-fi kijken op tv, maar ook in het schrijven van cheques... grote cheques! De mensen die dit soort televisieprogramma's uitzenden hebben een verantwoordelijkheid: inspiratie", zo valt in een verklaring te lezen. "Om de serie zomaar te stoppen, alleen vanwege de kijkcijfers, zegt ons heel veel over de manier waarop men bij Paramount denkt."
Het geld zal worden gebruikt om de kansen voor een vijfde seizoen van Enterprise te vergroten. Waaraan het zal worden uitgegeven is nog onduidelijk. Vooralsnog lijkt het vooral te laten zien hoeveel de fans over hebben voor hun serie. De productiekosten van één aflevering van Enterprise bedragen ruim 1 miljoen dollar.
(Bron)
Verdwalen op plattegrond Hilversum

HILVERSUM - De nieuwe stadsplattegrond waarop de inwoners van Hilversum vorige week door de gemeente werden getrakteerd, blijkt een groot aantal fouten te bevatten. De kaart die gratis werd bezorgd op 43.000 adressen, kampt niet alleen met spelfouten in straatnamen, er ontbreken ook belangrijke herkenningspunten op.
De stadsplattegrond van de omroepstad werd jarenlang en probleemloos door dezelfde uitgever gemaakt, maar daaraan kwam een einde toen het bedrijf failliet ging. Een andere uitgeverij was bereid de opengevallen plaats in te nemen en beloofde gratis een nieuwe kaart uit te brengen. Ondanks twee controles door de afdeling geo-informatie van de gemeente Hilversum is dat proces niet geheel vlekkeloos verlopen.
Bij het overzetten van de straatnamen op de nieuwe kaart zijn typefouten gemaakt, op het Mediapark staat een gebouw te veel, een woonwijk heeft de naam van een andere wijk gekregen, terwijl een spoorwegovergang, een verzorgingstehuis en meerdere kerken en een moskee compleet werden vergeten.
Volgens Machteld de Jong, hoofd van de afdeling geo-informatie, zijn dat soort slordigheden vervelend, maar zelf noemt ze het weglaten van enkele rotondes het ernstigst. "Rotondes zijn nu eenmaal belangrijke herkenningspunten voor mensen die de weg zoeken."
De Jong wil nu met de uitgever om de tafel om te zien of een herdruk op korte termijn mogelijk is.
(Bron)
TT 112 Man vast voor misbruik van baby

ROTTERDAM Een 46-jarige man uit Krimpen aan den IJssel wordt ervan verdacht zijn dochter bijna vanaf haar geboorte te hebben misbruikt. Het kind werd op 8 november 1995 geboren en drie dagen later zouden de seksuele handelingen zijn begonnen, staat in de dagvaarding.
De man zou zijn dochter negen jaar lang seksueel hebben misbruikt. In december kwam daar een einde aan omdat hij toen werd gearresteerd. De man legde bij de politie verklaringen af. De rechtszaak tegen hem begint op 14 maart.
De verdachte zou ook ontucht hebben gepleegd met drie nichtjes. Een van die drie was aan zijn zorg toevertrouwd.
Belgische Lotto verrast 'verkeerde' winnaar

"Sorry, u heeft toch geen 50.000 euro gewonnen". Met deze woorden werd de 33-jarige Ria Martinet onaangenaam verrast. Drie dagen eerder kreeg de vrouw nog te horen dat ze 50.000 euro had gewonnen met de lotto. Een medewerkster van de Nationale Loterij in België had dit verheugende bericht toen namelijk achtergelaten op haar antwoordapparaat. Na het weekeinde bleek alles echter op een groot misverstand te berusten. De Nationale Loterij had simpelweg het verkeerde nummer gedraaid.
Ria Martinet kan er deze actie echter allerminst waarderen: "Gelukkig heb ik geen grote uitgaven gedaan en ook geen feest gevierd. Ik vind dat ze niet zomaar een antwoordapparaat moet inspreken als ze niet zeker weet of die wel van de juiste persoon is." De Nationale Loterij zegt het incident te betreuren, maar stelt ook dat er niets meer aan te doen is: "Zonder winnend biljet kunnen we niets voor haar doen."
(Bron)
NCRV'ers woedend over verplichte kerkcursus

Medewerkers van de NCRV hebben boos en verontrust gereageerd op de aankondiging van voorzitter Kees Klop dat alle werknemers een cursus protestantisme dienen te volgen. De omroep wil hiermee haar protestants-christelijke identiteit versterken, zo zei Klop gisteren in het Nederlands Dagblad.
NCRV-coryfee Sjors Fröhlich, onder meer presentator van het radioprogramma Stand.nl, reageerde woedend. "Ik vind het schandalig, een belediging voor het personeel. De enige die een cursus nodig heeft is Klop zelf, een cursus communicatie", stelde Fröhlich. Ook de suggestie van Klop dat de omroep bij het aantrekken van nieuw personeel moet selecteren op verbondenheid met het geloof viel niet in goede aarde. "Het is niet de bedoeling dat bij de NCRV alleen nog mensen met een 'actieve protestantse levensovertuiging' mogen werken", stelde algemeen directeur Cees Abbenhuis in een reactie.
Het is niet de eerste keer dat Klop voor onrust zorgt binnen de eigen gelederen. Vorige maand joeg hij de redactie van Netwerk op de kast door in de pers te roepen dat het actualiteitenprogramma zich te veel als de 'linkse Volkskrant' uit.
(Bron)
'Hekel aan kool en spinazie is erfelijk'

De afkeer die veel mensen hebben van de smaak van groentes als spinazie en kool kan genetisch bepaald zijn. Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen die door een bepaald gen bittere stoffen goed kunnen waarnemen, dergelijke groenten niet lusten.
Wetenschappers van het Duitse instituut voor voedingsonderzoek in Potsdam deden onderzoek naar de smaakbeleving van mensen. Zo kwamen zij er ook achter dat mensen die bittere stoffen niet waarnemen, volgens de onderzoekers de neiging hebben om meer vet te eten. Zij concludeerden uit het onderzoek dat de variant van één enkel gen het eetgedrag van de mens bepaalt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Current Biology en zijn ook online te bekijken.
(Bron)
Astronomen ontdekken verafgelegen melkwegcluster

GARCHING - Astronomen hebben het verst verwijderde melkwegcluster van de aarde ontdekt. Het systeem melkwegen bevindt zich negen miljard lichtjaren van de aarde, zo meldde het Duitse Max Planck Instituut woensdag. Dat komt neer op circa 85.100.000.000.000.000.000.000 kilometer.
De bundeling van sterrenstelsels is net zo zwaar als een paar duizend versies van ons eigen stelsel, de Melkweg. De astronomen noemen het verrassend dat zo'n omvangrijk object zich in het nog jonge deel van het universum bevindt.
Het zou zijn ontstaan toen het universum nog maar op eenderde van zijn huidige leeftijd was. Tot nog toe gingen wetenschappers ervan uit dat zulke complexe structuren zich pas veel later ontwikkelden.
Tot dusver zijn vijf andere clusters gevonden die op meer dan 7,5 miljard lichtjaren van de aarde staan. Binnen 3,5 miljard lichtjaren van de aarde bevinden zich zeker duizend van zulke opeenhopingen van sterrenstelsels.
(Bron)
NS vindt rookverbod op perrons verwarrend

UTRECHT - Treinreizigers kunnen maar moeilijk wennen aan het rookverbod op de perrons. Ze weten vaak niet waar ze wel en waar ze niet mogen roken, ondanks de speciale rookzuilen.
De Nederlandse Spoorwegen gaan daarom duidelijker aangeven waar rokers terecht kunnen. Bovendien moeten veel rookzuilen weer worden aangepast, omdat ze te veel walmen. Dat zei een NS-woordvoerder woensdag.
Sinds 1 januari vorig jaar is het niet langer toegestaan op overdekte perrons, in de stationshallen en in de treinen te roken. Op de perrons heeft de NS rookzuilen neergezet, waar reizigers wel mogen roken.
Er wordt echter niet aangegeven hoe ver de rokers van de paal mogen staan. Bovendien begrijpen veel mensen niet waarom ze op een overdekt perron niet mogen roken en op een perron zonder dak wel. Handhaving van het rookverbod wordt zo lastig. Nog steeds zijn op de stations geregeld omroepberichten te horen die de reizigers erop wijzen dat ze niet overal een sigaret mogen opsteken.
De NS wil nu de zichtbaarheid van de zuilen gaan verbeteren. "We gaan duidelijker maken waar men wel en waar men niet mag roken", zei een woordvoerder woensdag. Het bedrijf denkt bijvoorbeeld aan bordjes.
Daar komt bij dat de NS van begin af aan problemen heeft met de palen. Reizigers gooien er niet alleen peuken in, maar proppen er ook papier en lege sigarettenpakjes in, waardoor de zuilen gaan walmen. Dat gebeurt vooral op grote stations, waar veel mensen er gebruik van maken.
De NS heeft al een paar keer geprobeerd het probleem te verhelpen, maar tot nu toe is dat niet gelukt. "Het zijn ondingen", zei president-directeur A. Veenman. Binnenkort gaat de NS het binnenwerk van een aantal zuilen op de grote stations nogmaals aanpassen.
(Bron)
TT 703 FORSE SNEEUWVAL

Vannacht heeft het vooral in de noordelijke provincies hard gesneeuwd. Op een enkele plek ligt inmiddels ruim 30 cm en nog steeds sneeuwt het er flink.
De rest van het land krijgt in de loop van de dag met sneeuwval te maken. De neerslagzone beweegt namelijk langzaam zuidwaarts. Pas morgen trekt hij via Limburg ons land uit.
De winter verlaat het land echter nog niet. De komende 30 uur ligt het kwik tussen +2 en -5-C. Van donderdag op vrijdag wordt het -8 tot -15-C.


TT 103 Noorden ondervindt last van sneeuw

LEEUWARDEN De sneeuw veroorzaakt vooral in het noorden van het land overlast. Rijkswaterstaat heeft niet voldoende capaciteit om alle snelwegen sneeuwvrij te maken. In de noordelijke provincies rijden vrijwel geen bussen.
Vannacht is in het noorden al twintig tot dertig centimeter sneeuw gevallen. De sneeuwval en gladheid breiden zich uit naar het zuiden van het land.
Op Schiphol kan door de sneeuw maar één startbaan en één landingsbaan gebruikt worden. De binnenkomende vluchten lopen daardoor vertraging op. De meeste files stonden vanmorgen rond Amsterdam. Grote ongelukken zijn tot nu toe uitgebleven.

dinsdag, maart 01, 2005

Justitie opnieuw doelwit inbrekers

UTRECHT - Uit het landelijk computercentrum van de rechtbanken en het Openbaar Ministerie (OM) zijn eind januari 22 laptops gestolen. Justitie gaat ervan uit dat er geen gevoelige informatie in de draagbare computers stond, zei een woordvoerster van het parket Utrecht dinsdag.
Het onderzoek naar de inbraak op 26 januari in het beveiligde pand van ICTRO, de ICT-organisatie van de rechterlijke organisatie in Zeist, loopt nog. Het is de tweede keer in korte tijd dat justitie doelwit is geweest van criminelen.
In het weekeinde van 20 februari werd ingebroken bij het functioneel parket van het OM in Den Haag. Dat is gespecialiseerd in fraudezaken. De buit in Den Haag bestond uit een kleine hoeveelheid geld, goederen en gegevens over lopende onderzoeken. In Zeist wijst alles er volgens de woordvoerster op dat de dieven er niet zozeer op uit waren om informatie te stelen, maar dat het hen te doen was om de laptops.
Hoe de daders zijn binnengekomen, kon de woordvoerster niet zeggen. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen beide inbraken, maar justitie sluit dat ook niet uit. ICTRO ondersteunt ongeveer 14.500 werkplekken. De laptops die gestolen zijn, waren vrij nieuw, aldus de woordvoerster.
(Bron)
KLM liet busje gaan uit angst voor gijzeling

SCHIPHOL - De KLM heeft vrijdag tijdens de diamantroof op Schiphol het betrokken busje van KLM Cargo niet stilgezet, omdat de luchtvaartmaatschappij uitging van een gijzelingsactie. In dat geval geldt de regel om niet in te grijpen, zei een woordvoerder van de KLM dinsdag.
Op het moment dat de KLM erachter kwam dat het om een overval ging, was de auto al achtergelaten op een industrieterrein in het nabijgelegen Hoofddorp. De KLM kan transporten op afstand stilzetten. Dankzij moderne techniek is het mogelijk om dat te doen door de toevoer van de benzine stop te zetten.
Minister Donner (Justitie) zei eerder op de dag in de Tweede Kamer dat de KLM het waardetransport niet had aangemeld bij de marechaussee. De KLM-woordvoerder wees er in een reactie op dat de marechaussee altijd precies weet wanneer er waardetransporten plaatsvinden.
Ook is het gebruikelijk dat de sleutel in het contactslot van het busje blijft zitten bij het afleveren van de goederen. Dat gebeurt om veiligheidsredenen, benadrukte de KLM-zegsman. In geval van nood moet een busje zo snel mogelijk weg kunnen. Daarom ook staat een transportwagen altijd met de achterkant naar het vliegtuig toe.
Het voertuig van KLM Cargo dat werd overvallen, was met een zending juwelen en diamanten op weg naar een toestel van Tulip Air met bestemming Antwerpen. De criminelen bedreigden daarbij drie beveiligingsmedewerkers van de KLM en reden met het busje het afgesloten vrachtplatform af door te kleven achter een andere auto die onder de slagboom door reed.
Het team van de marechaussee dat de roofoverval onderzoekt, is inmiddels uitgebreid tot veertig rechercheurs.
(Bron)
Cel voor vader die dochter 'in coma' verkrachtte

De 53-jarige verpleegkundige J. V. uit Hoorn is vandaag door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. De man werd schuldig bevonden aan het veelvuldig verkrachten van zijn dochter. Het misbruik startte op haar 12e jaar.
De man diende zijn dochter stiekem grote doses slaapmiddelen toe waardoor ze in comateuze toestand raakte, en ging dan ongestoord zijn gang. Door gewenning moest hij op het laatst wel zes capsules toedienen om zijn dochter onder zeil te krijgen. Het misbruik kwam uit toen het meisje op een gegeven moment toch wakker werd tijdens een verkrachting.
Tegen V. was twee weken geleden drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Uiteindelijk is die straf dus uitgekomen op 20 maanden cel. Wel moet V. verplicht meedoen aan een zogenaamde dadersgroep van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
(Bron)
Naaktfotograaf: Ze zag er gewoon heel erg grappig uit

BRUNSSUM - "Ik ben wel héél erg hard gestraft." De 23-jarige ontslagen bejaardenhelper van verzorgingshuis Catharina Daemen in Brunssum vindt dat hij zwaar moet boeten voor het fotograferen van enkele naakte bewoners. "Er is geen sprake van naaktfoto's", verklaart hij dinsdag in het Limburgs Dagblad.
De verpleger kreeg enkele weken geleden ontslag op staande voet, nadat hij met zijn mobiele telefoon een foto had gemaakt van een douchende bewoonster met een badmuts op. "Ze zag er gewoon heel erg grappig uit met die badmuts op haar hoofd", legt de ontslagen verpleger uit. Toen hij de naakte vrouw met die badmuts op had zien zitten, pakte hij zijn telefoon met ingebouwde camera en maakte een foto van haar. Het gebeurde allemaal in een lollige sfeer."
Hij had haar nog gevraagd of hij een fotootje mocht maken. Daar had ze geen ja of nee op gezegd. "En er is geen sprake van naaktfoto's, ik heb haar gefotografeerd met de badmuts op tot net onder haar schouders. Ik had werkelijk geen enkele andere bijbedoelingen."
Zijn bijna even oude vrouwelijke collega, die een soortgelijke foto had gemaakt, is inmiddels ook ontslagen.
(Bron)

Ze had geen ja of nee gezegd - dat is in zo'n geval altijd uit te leggen als 'Néé'.
Deze bejaardenhelper is gewoon een heel erg domme lomperik.
Laagst overweegt teerlong op sigarettenpakje

DEN HAAG - Minister Laagst (Volksgezondheid) beslist waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar over afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes. Ze kunnen dan in 2006 op de pakjes verschijnen.
Een woordvoerder van Laagst heeft dat dinsdag gezegd. Het zijn foto's met bijvoorbeeld verteerde longen, een keeltumor en een lege kinderwagen ('roken vermindert de vruchtbaarheid'). De foto's moeten het roken ontmoedigen. Ze komen bij de bestaande waarschuwende teksten met rouwrand.
België heeft al besloten tot invoering van de foto's. Laagst wacht nog op een Europees rapport over het antirookbeleid in de Europese Unie. Eurocommissaris Kyprianou (Volksgezonheid) presenteert dat waarschijnlijk in de zomer.
(Bron)
Nijlpaard doodt toeriste in Kenia

AMSTERDAM - Een nijlpaard heeft maandagavond in een populair vakantieoord in Midden-Kenia een Australische toeriste gedood. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.
Het slachtoffer, een 50-jarige vrouw, was op pad met een groep van twaalf toeristen bij het Naivasha-meer. "Het nijlpaard viel de vrouw aan, gooide haar in de lucht en vertrapte haar", zei regionaal politiechef Simon Kiragu. De vrouw werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet meer baten.
Van alle wilde dieren in Afrika maken nijlpaarden jaarlijks veruit de meeste slachtoffers. De dieren komen na zonsondergang aan land om te grazen en vallen iedereen aan die tussen hen en het water komt, omdat ze zich daar veilig voelen.
(Bron)
Lentegroen...



Meer.
Groter risico op gebreken spoor

UTRECHT - Het spoor in Nederland wordt steeds zwaarder belast, waardoor de kans op gebreken toeneemt. Als er niets gebeurt, kunnen de rails zo slecht worden dat veilig treinverkeer niet langer mogelijk is. De huidige manier van spooronderhoud schiet echter tekort. Spoorbeheerder ProRail pleit voor meer ruimte op het spoor om de rails te kunnen controleren en onderhouden.
Door de groei van het treinverkeer, de nieuwe intercity's van de Nederlandse Spoorwegen, zware goederentreinen en de constructie van het spoor zelf slijten de spoorstaven sneller. Daardoor kunnen bijvoorbeeld haarscheuren ontstaan, die de veiligheid in gevaar kunnen brengen als er niets wordt ondernomen.
Maar met het huidige onderhoudsrooster "houden we het in sommige delen van ons land niet bij", zei een woordvoerder van ProRail woensdag. De NS en de goederenvervoerders gebruiken het spoor zo intensief dat er weinig ruimte is voor onderhoud, zoals het slijpen van de rails. "Als er meer werkzaamheden gaan plaatsvinden, moet de NS treinen schrappen."
Om de NS ervan te overtuigen dat meer onderhoud noodzakelijk is, heeft aannemer BAM onlangs een presentatie gehouden over het spoor in het zuiden van de Randstad. Volgens dit bedrijf moet er haast worden gemaakt met het controleren en vervangen van spoorstaven. Dit is alleen mogelijk met "veel extra buitendienststellingen", dat wil zeggen met veel uitval van treinen.
Uit de presentatie van BAM blijkt dat op veel plekken in de Randstad direct reparaties aan de rails nodig zijn. Het gaat om vele honderden meters spoor.
ProRail legt snelheidsbeperkingen op of sluit in het uiterste geval een traject af als dit zoveel gebreken vertoont dat veilig treinverkeer niet langer mogelijk is. Zo voorkomt het bedrijf ongelukken. In 2003 kreeg de spoorbeheerder nog 82 miljoen euro extra van de overheid om de onveilige rails aan te pakken.
(Bron)
Plaatsen jonge veelplegers ongebruikt

Plaatsen voor jonge veelplegers in jeugdgevangenissen blijven voor een groot deel onbenut, omdat ze te ver weg zijn. Justitie heeft de plaatsen ver buiten de Randstad gemaakt, terwijl de meeste veelplegers juist in de Randstad zitten. Dat schrijft Trouw dinsdag.
Nederlandse jeugdgevangenissen beschikken sinds oktober vorig jaar over 33 opvangplaatsen voor een programma om jonge draaideurcriminelen op het rechte pad te houden. Ze krijgen onder meer communicatie- en sociale vaardigheidstrainingen en begeleiding bij het vinden van huisvesting en werk buiten de inrichting.
De 33 plaatsen zijn verdeeld over justitiële jeugdinrichtingen in Zuid-Limburg en Gelderland, terwijl de behoefte aan de plekken juist in de Randstad het grootst is. Daarom zijn slechts negen van de opvangplaatsen bezet.
De jeugdgevangenisplaatsen zijn bedoeld voor jongeren die ten minste vijf processen-verbaal op hun naam hebben, waarvan één in het jaar dat de kinderrechter ze tot het programma veroordeelt. Er komen nog zeventien plaatsen bij. Of die wel in de Randstad komen is niet bekend.
(Bron)
'Duinen onveilig door krachtigere golven'

De Nederlandse duinen zijn niet zo veilig als totnogtoe gedacht werd. De golven op de Noordzee zijn veel krachtiger en massiever dan altijd werd aangenomen. Deskundigen stellen dinsdag in De Telegraaf dat 'werk gemaakt moet worden' van de beveiliging van de kust.
Volgens hoogleraar Kustwaterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft Marcel Stive 'beukt' de zee met een kwart meer energie op de kust dan ongeveer vijftig jaar geleden is vastgelegd. Na de watersnoodramp in 1953 werd de golfslag van de Noordzee in kaart gebracht.
De golven zijn in vijftig jaar groter en krachtiger geworden, meent de wetenschapper. Bij een stijgende zeespiegel zal de hoogte van de golven op de Noordzee toenemen en daarmee de kracht. "Die kracht wordt onderschat. Hoe krachtiger een golf, hoe meer energie hij heeft en hoe gevaarlijker hij op de kust slaat", zegt Stive.
Maandag bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat tweederde van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in de Nederlandse zeewering. Bijna een kwart van de vierduizend ondervraagden gaf aan wel vertrouwen te hebben in het huidige stelsel van dijken en duinen.
(Bron)
'Terroristen hebben het voorzien op Panamakanaal'

PANAMA - Het internationale terroristennetwerk al-Qaeda heeft het voorzien op het Panamakanaal. Dat heeft de directeur van de Panamese inlichtingendienst, Javier Martinez, maandag gezegd tijdens een seminar die georganiseerd was door de Amerikaanse ambassade in zijn land.
Panama en de Verenigde Staten nemen in augustus deel aan militaire oefeningen, samen met onder meer enkele Europese marines. De oefeningen zijn bedoeld om een eventuele aanslag op het kanaal, dat de Stille Oceaan verbindt met de Atlantische Oceaan, te voorkomen.
Jaarlijks maken ongeveer 13.000 vaartuigen gebruik van het Panamakanaal. Het beheer van de waterweg is sinds 1999 in handen van de Panamese regering en is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van het Midden-Amerikaanse land. De zone rond het kanaal was daarvoor jarenlang bezet door de Amerikanen.
(Bron)
Chinese overheid verbiedt geslachtsbepaling foetus

Het permanente comité van het Chinese Nationale Volkscongres, het Chinese parlement, wil geslachtsbepaling bij foetussen om niet-medische redenen strafbaar stellen, om te voorkomen dat vrouwelijke foetussen worden geaborteerd.
Sinds China het één-kind-programma in de jaren '70 introduceerde om de bevolkingsgroei te beteugelen, gaan veel ouders ver in het krijgen van een zoon. Vanuit de Chinese traditie wordt het hebben van een zoon hoger aangeslagen als het hebben van een dochter. Door deze jarenlange 'selectie-praktijken' is er een scheefgroei ontstaan in de Chinese bevolkingsopbouw; er worden nu gemiddeld nog slecht 100 meisjes geboren op elke 117 jongens, maar in sommige plattlandsregio's loopt dat verschil al op tot 100 meisjes op 150 jongens.
De Chinese overheid erkent dat deze sekseverhoudingen zullen in de toekomst onvermijdelijk tot grote sociale problemen leiden en probeert deze trend daarom uit alle macht om te buigen. Tot op heden konden artsen die schuldig werden bevonden aan het uitvoeren van 'sekse-selectie' via bijvoorbeeld echografie slechts worden berispt. Welke strafmaat de overheid hier nu voor gaat invoeren is echter nog niet bekend.
(Bron)
Politie ontruimt Maagdenhuis

AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het Maagdenhuis ontruimd, dat ongeveer tweehonderd studenten maandagavond hadden bezet. Op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) forceerde de politie rond 01.30 uur de voordeur om de bezetters eruit te halen. Ze heeft alle studenten aangehouden en in speciale bussen meegenomen voor verhoor, aldus een woordvoerder.
De plannen voor het hoger onderwijs van staatssecretaris Rutte leiden volgens de studenten tot een verarming van het onderwijs.
Oude tijden herleefden toen de studenten aan het begin van de avond het bestuurscentrum van de UvA binnengingen. Sinds de legendarische bezettingsactie in 1969, was het Maagdenhuis al vaker het mikpunt van studentenprotesten.
Binnen een mum van tijd wisten de bezetters alle toegangsdeuren tot het pand te barricaderen met ijzeren staven en meubilair. Het plan was te blijven zitten totdat staatssecretaris Rutte (Onderwijs), tegen wie de actie was gericht, zou schikken in zijn volgens de studenten abominabele beleid.
De ontruiming verliep zonder noemenswaardige problemen, aldus de politie. De bezetters hadden laten weten het Maagdenhuis niet vrijwillig te zullen verlaten. Het was echter wel hun bedoeling vreedzaam te blijven, zodat de studenten zich uiteindelijk allemaal overgaven.
Volgens een woordvoerder van de actievoerders was het politieoptreden, met name bij het binnengaan van het pand, af en toe flink heftig. Studenten die op de trappen stonden, werden hardhandig weggestuurd. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond.
De universiteit besloot de bezetting niet langer te tolereren nadat urenlange onderhandelingen met de studenten op niets waren uitgelopen. Collegevoorzitter Sijbolt Noorda had bij staatssecretaris Rutte van Onderwijs aangedrongen op overleg.
Daarvan kon volgens Rutte dinsdagmorgen nog geen sprake zijn, mogelijk wel later deze week. Dat was voor de UvA reden om het Maagdenhuis te laten ontruimen. Noorda vond dat de studenten na alle aandacht te hebben gekregen, het Maagdenhuis weer moesten verlaten. Hun actie was immers niet tegen de UvA gericht.
De plannen voor het hoger onderwijs van staatssecretaris Rutte leiden volgens de studenten tot een verarming van het onderwijs. Zij eisen daarom meer inspraak. Universiteiten mogen studenten straks na 5,5 jaar studie een veel hoger collegegeld gaan vragen. Dit kan oplopen tot 4500 euro per jaar. Verder wil hij dat universiteiten studenten gaan selecteren voor topstudies of er een hoger collegegeld voor vragen.
(Bron)
Oudere werklozen eisen werk bij CWI's

AMSTERDAM - Oudere werklozen gaan dinsdag bij twaalf Centra voor Werk en Inkomen (CWI) in Nederland vragen om werk. Het betreft een actie van de FNV Bondgenoten. De vakbond wil op deze wijze protesteren tegen de 'nutteloze' en 'frustrerende' sollicitatieplicht voor werknemers ouder dan 57,5 jaar.
Wie werkloos is en ouder is dan 57,5 jaar moet sinds begin vorig jaar iedere week actief solliciteren naar een baan. "Dat is een zinloze maatregel", zegt bestuurder van FNV Bondgenoten Joyce Westhoek. In de 'wrange' praktijk vindt 'slechts' 1,5 procent van diegenen die vorig jaar werkloos werden een baan.
Volgens FNV moet er tegenover de sollicitatieplicht voor oudere werknemers een acceptatieplicht voor werkgevers komen. Werkgevers moeten ook verplicht worden al hun vacatures bij het CWI te melden. Vervolgens moeten ouderen, als zij voldoen aan de functie-eisen, worden aangenomen.
De acties vinden onder andere plaats bij CWI-vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
(Bron)