zaterdag, november 14, 2009

Peilingen wijzen uit dat de meeste mensen in Venlo op de PVV willen stemmen.
Toch lullig voor ze dat die partij daar niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Weten ze gelijk wat ze aan Geert hebben.
Vannacht kon ik Tom en Tijger wel wat doen. Ik heb een bed van 1.40 bij 2. Ik neem veel ruimte in, maar de dame en de heer kunnen er altijd wel bij. Of beter: Tijger ligt er meestal al, en dan mag ik erbij. Zij ligt dan links van me, en vaak sluipt in de loop van de nacht iets rechts van me het bed op, en Tom blijft ook consequent rechts liggen. Ze vinden elkaar nou eenmaal niet zo heel aardig, en Tom is bangig voor Tijger die het leuk lijkt te vinden om haar broer te bespringen.
Ik werd een beetje wakker toen Tom op bed sprong - aan de linkerkant. Dat leek me niet zo slim en dat was helaas ook zo. Tom wandelde over het bed, en seconden later werd ik bedolven onder twee krijsende furies die vechtend over me heen rollebolden en vervolgens beiden naar buiten raceten.
Ik was zo nijdig dat ik zin kreeg om het raam dicht te doen, het was 14 graden dus dat zou het probleem niet zijn, alleen zou ik dan niet meer slapen.
Inmiddels is er weer een soort entente, Tijger houdt Tom in de gaten en Tom doet alsof ie dat niet merkt maar houdt zorgvuldig afstand.
Hopeloos ;-)
Criminelen warmen babyfles tijdens overval

Hoe gewelddadig overvallers ook mogen zijn, niemand verdraagt het geluid van een blèrende baby. Gisterochtend konden criminelen het lawaai van een jankende baby niet langer aanhoren, en warmden een flesje op voor de kleine.
Gisterochtend werd met veel geweld een gezin uit de Amerikaanse stad Indianapolis overvallen. De twee boeven, gewapend met een pistool en een geweer, plakten de monden van twee bewoners af en bonden hun handen aan elkaar. Daarnaast sloegen ze een van hen met een pistool tegen het hoofd.
Opeens werden ze gestoord door het geluid van een krijsende baby. Omdat ze vermoedden dat de zuigeling wel eens honger zou kunnen hebben, stopten ze een flesje melk in de magnetron. Vervolgens gaven ze de fles aan een van de oudere kinderen die de kleine vervolgens voedde.
Even later verlieten de boeven het pand weer. Ze namen onder andere een computer, mobiele telefoons en geld mee.
(Bron)
Utrechtse autochtoon ernstigste veelpleger

De helft van de jonge criminele veelplegers in Utrecht is van Marokkaanse afkomst, maar het zijn de autochtone jongeren die de meeste criminele activiteiten op hun conto hebben staan.
"Zij worden gemiddeld voor aanzienlijk meer delicten opgepakt en hebben ook een aanmerkelijk langere criminele carrière dan hun Marokkaanse leeftijdsgenoten", aldus twee wetenschappers in het onderzoeksrapport 'Jeugdige veelplegers Utrecht' waarover de website van de Universiteit Utrecht bericht.
Hoogleraar jeugdrechtspleging aan de Universiteit Utrecht Ido Weijers en voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie in Utrecht Marjolein Kampijon deden onderzoek in opdracht van het OM naar jeugdige veelplegers en hun achtergrond. Ze kwamen onder meer tot de conclusie dat jonge veelplegers pas op hun dertiende met criminele activiteiten beginnen. Dat is later dan de vaak geopperde veronderstelling dat veelplegers hun 'carrière' al op de basisschool beginnen.
(Bron)
Rijbewijs gehaald en meteen weer kwijt

GOIRLE - Een 18-jarige inwoner van Goirle heeft nog geen dag kunnen genieten van zijn rijbewijs. Vrijdag slaagde hij voor zijn rijexamen en enkele uren later kon hij het felbegeerde roze document inleveren bij de politie omdat hij een verkeersongeval veroorzaakte met zijn snorfiets.
Waarschijnlijk gebeurde dat onder invloed van alcohol, liet een woordvoerder van de politie zaterdag weten.
Rond elf uur vrijdagavond botste de snorfietser op een auto. Zowel hij als de 28-jarige bestuurder van de personenwagen raakte daarbij gewond. De 18-jarige liep een gescheurde spier in een bovenbeen op, de andere man een zware hersenschudding.
(Bron)
Britse monumentenzorg moedigt wildplassen aan

AMSTERDAM - Mannelijke employees van Wimpole Hall, een monumentaal pand ten noorden van Londen, plassen voortaan in de tuin. Tenminste, als het aan de Britse monumentenzorg ligt.
De National Trust, die het gebouw beheert, moedigt mannelijke werknemers aan op stro te urineren, die vervolgens op de composthoop terechtkomt.
Het chemische proces dat door de urine in gang wordt gezet, zou het composteren versnellen.
Bovendien zou met de maatregel het verbruik van water, dat voor een groot deel bij het doortrekken van de wc verdwijnt, met bijna een derde kunnen worden teruggebracht.
Wie aan de oproep tot wildplassen gehoor geeft, wordt wel op het hart gedrukt dat te doen buiten het zicht van bezoekers en voorbijgangers.
(Bron)

Als ze het in het zcht doen, is dat misschien wel een extra attractie ;p
Reuzebiefstuk van 2,1 kilo

DOORNIK - Een restaurant in het Belgische Doornik biedt klanten sinds kort een zogenoemde Doodstraf: een biefstuk van 2,1 kilo. Tot dusver hebben slechts twee klanten hun bord leeg kunnen eten.
De rest slaagt er niet in de enorme homp, groter dan een hoofd, te verorberen.
In restaurant Le Grand Chemin vinden vaak eetwedstrijden plaats. Een Caligula-biefstuk van 1,8 kilo was tot dusver het omvangrijkste gerecht op de kaart.
Toen bleek dat steeds meer gasten een Caligula opaten, heeft de chef een steak van 2,1 kilo op het menu gezet.
''Ik zou het zelf niet op krijgen'', erkent restauranthouder Benjamin Waekens zaterdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.
Een verslaggever van de krant ging de uitdaging aan, maar gaf op na 1,2 kilo.
(Bron)

Wat doen ze met de resten? En waarom zou je zoveel willen eten?
Kannibalen verkopen mensenvlees aan kebabzaak

MOSKOU - Drie dakloze mannen in de Russische stad Perm hebben een man gedood, een deel van zijn lichaam opgegeten en restanten van het stoffelijk overschot aan een kebabzaak verkocht. Dat meldden de onderzoekers in de zaak vrijdag.
De verdachten, die handelden uit persoonlijke vijandigheid jegens het slachtoffer, sloegen en staken de 25-jarige man met een hamer en mes dood.
Daarna sneden ze het stoffelijk overschot aan stukken. De mannen zijn inmiddels aangeklaagd voor moord.
Perm ligt circa 1400 kilometer ten oosten van Moskou.
(Bron)

Complete devolutie: je vijand doden en opeten is wel heel primitief.
Wat ik me nu afvraag: heeft die kebabzaak het vlees gebruikt? Dachten ze dat het dierenvlees was of wisten ze het? Weten de eventuele klanten om welke zaak het gaat?
'Psychische druk is ook zwaar werk'

DELFT - Niet alleen fysiek zwaar werk, maar ook werk met een zware geestelijke belasting moet worden meegewogen in de discussie over de AOW-leeftijd. Dat vinden drie onderzoekers van TNO.
In een artikel in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB) schrijven de drie dat psychisch zwaar werk vooral voorkomt in de zorg, het onderwijs en bij de politie en de brandweer.
De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan om de AOW-leeftijd in stappen te verhogen van 65 jaar naar 67 jaar. De vakbeweging is daarop tegen.
De bonden vinden dat mensen die zware beroepen uitoefenen, zoals stratenmakers en bouwvakkers, moeten worden ontzien. Die zijn er na tientallen jaren van lichamelijke arbeid aan toe om op hun 65e of vroeger te stoppen.
TNO-onderzoekers Irene Houtman, Seth van den Bossche en Peter Smulders constateren dat de discussie over wat zwaar werk is, voornamelijk gaat over fysieke arbeid. En dat terwijl in Nederland de werkgelegenheid in de landbouw, bouw en industrie de afgelopen eeuw sterk is verminderd.
De nadruk is meer komen te liggen op de dienstensector waarin het niet zozeer gaat om zwaar tillen, maar meer om werkdruk en veeleisende en emotionerende klantcontacten. ''Zwaar werk is dan ook meer dan alleen fysiek zwaar werk'', aldus de onderzoekers.
Volgens de TNO-medewerkers heeft bijna 40 procent van de mensen die jaarlijks de WAO instromen of een WIA-uitkering krijgen (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) een psychische aandoening.
Een kleine groep, die een traumatische gebeurtenis meemaakte, keert nauwelijks terug naar werk. Mensen met een depressie of overspanning doen er gemiddeld vier jaar over om terug te keren naar hun baan.
''Deze onderzoeksgegevens laten zien dat psychisch zwaar werk minstens zo ernstige effecten kan hebben als fysiek zwaar werk'', concluderen de onderzoekers.
(Bron)

Maar we wonen in een land waar fysieke klachten 'mogen' en psychische klachten vaak beschouwd worden als teken van zwakte. Wie zijn been breekt is zielig; wie een depressie heeft, is een zwakkeling. Zolang die houding niet verandert, schieten we weinig op.
Bromfietser wel erg vaak de fout in

AMSTERDAM - Een 16-jarige bromfietser uit Doetinchem heeft vrijdag voor een totaalbedrag van 630 euro aan boetes gekregen in zijn woonplaats. Agenten betrapten hem op wel heel veel overtredingen.
Zo reed hij zonder rijbewijs, had hij geen identiteitsbewijs bij zich, negeerde hij een stopteken en reed hij rond in een voetgangersgebied.
Agenten zagen de jongen omstreeks 21.30 uur rijden in de buurt van de Doctor Huber Noodtstraat. Ze wilden hem staande houden, maar de jongen negeerde het stopteken en wist te ontkomen. Iets later die avond zagen agenten hem weer rijden.
Dit keer kon hij wel staande worden gehouden, waarna onder meer bleek dat hij rondreed zonder rijbewijs.
(Bron)
Iedereen kan elkaar gaan volgen

EINDHOVEN - Ouders kunnen binnenkort met een eenvoudig systeem zien of hun kinderen veilig op school zijn aangekomen en wat ze daar de hele dag doen. Ook partners kunnen met een vergelijkbaar systeem simpel volgen waar de ander is en wat hij of zij aan het doen is.
Volwassenen en kinderen die met het systeem hebben geëxperimenteerd vinden niet dat ze daarmee te veel controle op anderen uitoefenen. Ze vinden het integendeel efficiënt en geruststellend.
De systemen SchoolAware en FamilyAware zijn ontwikkeld door Vassilis Javed Khan, die er woensdag op is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Khan is nu bezig met het ontwikkelen van KidsFrame, een systeem voor ouders met kinderen op het kinderdagverblijf.
Met KidsFrame kunnen de begeleiders van het dagverblijf foto's en berichten versturen aan de ouders, die op hun beurt kunnen volgen waar hun kind op dat moment is.
SchoolAware bestaat uit een computer met Bluetooth in de klas. Kinderen wier ouders aan het systeem meedoen, krijgen een ontvanger met bluetooth. Zodoende kunnen ouders zien of hun kind in de klas is en wat hij aan het doen is.
Volgens Khan en de twintig ouderparen met wie hij experimenteerde maakt dat gesprekken met de kinderen 's avonds thuis eenvoudiger. ''Ze kunnen bijvoorbeeld vragen hoe het ging met de rekentoets of waarom het kind in de pauze niet buiten ging spelen.''
[Mijn ma vroeg altijd gewoon aan me wat ik gedaan had, zijn ouders van nu niet meer bij machte die vraag te stellen?]
FamilyAware werkt via draadloos internet ofwel wifi. Deelnemers voeren een bestand in met plaats- en activiteitenaanduidingen. Via de mobiele telefoon of een pc is dan te zien waar iemand is.
Khan ontwikkelde ook een applicatie die gekoppeld is aan een Outlook-agenda, zodat ook zichtbaar wordt wat iemand op een bepaald moment op een bepaalde plek doet. Zelfs is te volgen of een deelnemer de computermuis beweegt.
''Zodat je weet of je vrouw achter haar pc zit en dus een e-mailtje snel zal lezen. Of dat je haar beter even kan bellen, aangezien ze aan het lunchen is'', licht Khan toe.
(Bron)

Ik moet er niet aan denken. Chip dan inderdaad maar gewoon iedereen, dan hebben we dat gehad...
Twee verdachten van kraak dood door ongeval

DRIEL - Twee verdachten van een kraak van een pinautomaat in het Gelderse plaatsje Driel zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden door een ongeval.
Ze kwamen om doordat hun auto op de A12 bij Maarsbergen over de kop sloeg. Drie andere inzittenden, die de politie ook als verdachten beschouwt, raakten ernstig gewond.
De politie heeft een van hen aangehouden. Dat gebeurde in het ziekenhuis.
De pinautomaat aan het Polenplein werd omstreeks 03.00 uur gekraakt. De politie kreeg toen ook al te horen dat het om vijf mannen zou gaan.
Na een korte achtervolging in Driel konden de verdachten aan de politie ontkomen. Het ongeval gebeurde een half uur na de kraak.
De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. In de auto van de verdachten werden enkele duizenden euro's aangetroffen.
De drie gewonden zijn naar ziekenhuizen in Utrecht en Nieuwegein vervoerd. De identiteit van de vijf mannen is nog niet bekend.
(Bron)

Natuurlijke selectie?
Amsterdamse straat blank na breuk leiding

AMSTERDAM - De Meer en Vaart, een straat in Amsterdam-Osdorp, is zaterdagochtend blank komen te staan doordat een waterleiding brak.
Volgens een woordvoerster van Waternet werd de leiding snel afgesloten, maar kwam er een ''beetje veel'' water vrij.
Het lek ontstond vlak voor een politiebureau, agenten zetten de plek snel af. Een busje reed nog wel in het gat in de weg waar de leiding sprong en moest eruit worden getakeld.
Een lek in een waterleiding zorgde maandagochtend ook al voor problemen in Amsterdam, op de Haarlemmerweg. De weg raakte toen flink beschadigd.
(Bron)
Wilders met Kamer naar Turkije

DEN HAAG - PVV-voorman Geert Wilders gaat begin januari met een delegatie van de Tweede Kamer naar Turkije. Het is de eerste keer dat Wilders een islamitisch land bezoekt sinds de verschijning van zijn film Fitna.
Wilders was in 1983 voor het laatst in Turkije. Wilders bevestigde zaterdag een bericht in De Telegraaf over de reis.
In Turkije wil hij duidelijk maken dat het land nooit lid mag worden van de Europese Unie. De PVV'er vindt dat er in de EU geen plaats is voor moslimlanden.
(Bron)

Ergens op bezoek gaan om te zeggen dat ze er niet bij horen. En ongetwijfeld hoopt ie op een flinke rel: aandacht!!
'Eén op vijf Nederlanders vindt prik enger dan griep'

AMSTERDAM - Een op de vijf Nederlanders vindt de vaccinatie voor de Mexicaanse griep gevaarlijker dan de griep zelf. De meerderheid van de Nederlanders zou zich laten vaccineren als de overheid dat nodig vindt. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.
Van de ondervraagden zegt 55 procent dat hij zich zou laten inenten als de overheid dat nodig vindt. Drie procent weet het niet en 44 procent zegt dat hij geen vaccinatie zou halen.
Onder de 2,9 miljoen mensen die door de overheid al tot risicogroep zijn bestempeld is de animo voor de griepprik groter. Uit een peiling die De Hond vorige week naar buiten bracht bleek dat zeventig procent van hen bereid is zich te laten vaccineren.
Een derde noemt geruchten dat de vaccinatie schadelijke gevolgen kan hebben onzin. Volgens 41 procent 'zit er wel wat in', maar wordt het gevaar overdreven. Zeventien procent zegt dat 'terecht wordt gewezen op de gevaren'.
Het gevaar van de Mexicaanse griep wordt volgens 62 procent overdreven, maar 63 procent vindt het toch een goede beslissing dat de overheid een half jaar geleden 34 miljoen vaccins heeft besteld.
(Bron)

De overheid is gewoon dom bezig - ze laat paranoïde clubjes de discussie voeren over inenten, en dan weet je dat je ook paranoïde verhalen krijgt. Maar Klink c.s. zijn volledig verbijsterd hierover.
Enten is niet risicoloos. Maar dat is het slikken van een paracetamol ook niet, of het slikken van vitamines, of het eten/drinken van wat dan ook.
Van leven ga je dood, dus moeten we dan ook maar direct stoppen met leven?

vrijdag, november 13, 2009

Steeds meer ongevallen scootmobiels

AMSTERDAM - Sinds 2004 belanden jaarlijks gemiddeld 1200 mensen in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval met een scootmobiel. In de meeste gevallen gaat het om ongevallen waarbij alleen de bestuurder van de scootmobiel betrokken was.
Zes slachtoffers kwamen in deze periode om als gevolg van een dergelijk ongeval. Zo meldde stichting Consument en Veiligheid vrijdag gemeld.
Het aantal ongevallen met scootmobiels is sinds 2001 vertienvoudigd, zegt de stichting. Dat komt omdat steeds meer mensen een scootmobiel aanschaffen.
Volgens Consument en Veiligheid moeten beginnende scootmobielbestuurders obstakels op de weg, zoals stoepranden, loszittende tegels, glasbakken en reclamezuilen niet onderschatten.
Het zijn vaak mensen die al hun hele leven fiets, brommer of auto hebben gereden die denken dat het rijden op een scootmobiel een fluitje van een cent is, aldus de stichting.
De stichting pleit voor een vaardigheidstraining voor nieuwe gebruikers van het elektrische vervoersmiddel.
(Bron)
Cel geëist voor genezer die seks wilde

AMSTERDAM - Tegen een Delftse paranormaal genezer is vrijdag een celstraf van drie jaar en tbs geëist door het Haagse Openbaar Ministerie. Hij maakte vrouwen wijs dat ze seks met hem moesten hebben.
Zo dwong hij in 2006 in Zoetermeer een vrouw tot seks door haar te vertellen dat de geslachtsgemeenschap de chakra's van de vrouw zou openen.
Vorig jaar vertelde hij daarnaast een vrouw dat ze een dodelijk ongeluk zou krijgen als ze geen seks met hem had.
Ook probeerde hij een vrouw wijs te maken dat de blokkade van haar chakra's zou worden opgeheven als ze orale seks met hem had. Een vierde slachtoffer beweerde hij te kunnen genezen van vaginisme.
(Bron)
IJs op Groenland neemt sneller af

AMSTERDAM - De hoeveelheid ijs op Groenland neemt sinds 2000 steeds sneller af. De Groenlandse ijskap verloor sinds 2000 1500 gigaton aan ijs, wat overeenkomt met een zeespiegelstijging van vijf millimeter per jaar.
In de zomers van 2006 tot en met vorig jaar versnelde de afname, melden Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers.
Satellietobservaties en regionale atmosfeermodellen bevestigen de bevindingen volgens de onderzoekers onafhankelijk van elkaar. De ijsafname versnelde in de warme zomers van 2006 tot en met vorig jaar verder tot 273 gigaton per jaar.
Dat komt overeen met 0,75 millimeter zeespiegelstijging per jaar. De ijskap van Groenland bevat genoeg water om de zeespiegel wereldwijd met zeven meter te laten stijgen.
Het verlies aan ijs zou volgens de onderzoekers nog groter zijn geweest als niet ook de sneeuwval op Groenland de laatste tien jaar was toegenomen.
Hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht Michiel van den Broeke zegt dat de extra sneeuwval het verlies aan ijs maskeerde.
"Bovendien bevroor een belangrijk deel van het extra smeltwater opnieuw in het koude sneeuwdek dat de ijskap bedekt. Zonder deze remmende effecten was het verlies aan ijs na 1996 het dubbele geweest van wat we nu hebben gezien."
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, het KNMI, de Technische Universiteit Delft, de universiteiten van Bristol en Californië en het Jet Propulsion Laboratory.
(Bron)
Agent verliest vertrouwelijk dossier in Leeuwarden

AMSTERDAM - Een politieagent is afgelopen weekeinde in Leeuwarden een map met vertrouwelijke informatie verloren. In de map zat informatie over de voetbalwedstrijd van Cambuur tegen Excelsior.
De map is door de vinder aan weblog GeenStijl gegeven, die de politie er donderdag mee heeft geconfronteerd, erkent een politiewoordvoerder.
GeenStijl heeft de informatie daarna teruggegeven aan de politie. In de map zat onder meer een draaiboek van de politie rondom de wedstrijd die dit weekeinde is gespeeld.
In het draaiboek staat onder meer een risicoanalyse van het duel en telefoonnummers van agenten. Ook zaten er foto's en informatie in over voetbalhooligans.
De agent die de map kwijtraakte had deze vrijdag in zijn handen toen hij in gesprek raakte, vertelt de politiewoordvoerder. Vervolgens pakte hij iets, waarbij hij de map even op het dak van zijn auto legde. Vervolgens praatte hij weer verder.
Toen hij een melding kreeg vergat hij de map, die vermoedelijk van zijn dak is gevallen. "Iemand heeft die map gevonden en in plaats van hem terug te brengen naar de politie, heeft hij de map bij zich gehouden en aan GeenStijl gegeven."
De politie betreurt het dat de agent de map is verloren. Of hij zal worden gestraft, weet de woordvoerder niet. "Hij zal ongetwijfeld op het matje worden geroepen, maar iedereen had dit kunnen overkomen."
(Bron)
'Positie ouderen arbeidsmarkt valt wel mee'

AMSTERDAM - De positie van 45-plussers op de arbeidsmarkt is niet zo slecht als vaak wordt beweerd. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vrijdagochtend tijdens een interview op BNR Radio gezegd.
Op verzoek van de Tweede Kamer neemt het kabinet extra maatregelen om de kansen van 45-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren.
De coalitiepartijen hadden daarom gevraagd tijdens het debat donderdagavond over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.
Volgens Donner hebben jongeren het echter veel moeilijker op de arbeidsmarkt. De minister zei dat de werkloosheid onder ouderen lager is dan bij mensen onder de 45 jaar.
Ook raken jongeren tijdens de huidige crisis sneller werkloos dan ouderen.
(Bron)
Herstel na openhartoperatie sneller door lijm

CALGARY - Een Canadese cardioloog heeft een techniek ontwikkeld waardoor mensen na een openhartoperatie sneller herstellen.
Dokter Paul Fedak lijmt het borstbeen na de operatie in plaats van het te hechten, waardoor patiënten veel minder pijn hebben. Dat meldden Canadese media donderdag.
Meer dan een miljoen mensen ondergaan jaarlijks een openhartoperatie.
Artsen waarschuwen dan altijd dat hun patiënten zich nog maanden zullen voelen alsof er een vrachtwagen over hun borst heen is gereden. ''Dat hoef ik nu gelukkig niet meer te zeggen'', aldus Fedak.
De lijm die hij ontwikkeld heeft draagt de naam Kryptoniet, naar het materiaal van de planeet Krypton uit het stripverhaal van Superman. Het materiaal is in Canada, de VS en Europa goedgekeurd voor gebruik bij mensen.
De lijm is inmiddels getest op twintig patiënten. Fedak gaat de techniek de komende tijd toepassen op nog eens vijfhonderd mensen, waarna de lijm bij succes op grote schaal kan worden gebruikt.
(Bron)
Led nog geen alternatief voor spaarlamp

UTRECHT - De led-lamp is een goede vervanger voor gloeilampen en halogeenverlichting, maar niet voor spaarlampen en TL-verlichting. Nog niet, maar over drie jaar kan die situatie heel anders zijn, meldt SenterNovem vrijdag.
Vooral de interactieve led-verlichting gaat dan een rol spelen, aldus het agentschap dat de techniek op het gebied van led-verlichting doorlichtte.
Het is nu al wel beter voor milieu en portemonnee om de halogeen- en gloeilampen te vervangen door led-lampen.
Nog dit jaar wil SenterNovem op scholen en kantoren uitproberen of en hoe led-verlichting de TL-buis kan vervangen.
(Bron)
Russische agenten klagen op YouTube

AMSTERDAM - Twee voormalige Russische politieagenten en een voormalige aanklager hebben zich in een video op YouTube uitgesproken tegen misbruik, corruptie en valse aanklachten.
Eerder plaatste een andere politieagent al twee video's op YouTube waarin hij corruptie binnen de Russische politiemacht ter sprake bracht.
In verschillende video's die woensdag op YouTube verschenen beweren oud-aanklager Grigori Tsjekalin en voormalig politiechef Michail Jevsejev dat twee onschuldige mannen tot levenslang zijn veroordeeld wegens brandstichting in het stadje Oechta in 2005.
Daarnaast beweert Jevsejev dat politiemensen in Oechta aanklachten hebben ingediend tegen zakenmensen, op verzoek van hun concurrenten.
Verkeersagent Vadim Smirnov zegt in een woensdag verschenen video te zijn ontslagen omdat hij zich had aangesloten bij een vakbond.
(Bron)

Ze hebben wel lef.
Twee sterren met zuurstofrijke atmosfeer ontdekt

AMSTERDAM - Britse en Duitse sterrenkundigen hebben twee hemellichamen ter grootte van de aarde ontdekt, die gezegend zijn met een zuurstofrijke atmosfeer.
Helaas voor speurders naar buitenaards leven zijn het echter geen planeten, maar sterren - witte dwergen om precies te zijn. De beide dwergsterren, SDSS 0922+2928 en SDSS 1102+2054, zijn enkele honderden lichtjaren van ons verwijderd.
Het zijn de restanten van zware sterren die aan het einde van hun bestaan zijn gekomen, doordat hun nucleaire brandstof uitgeput raakte. Uit modelberekeningen blijkt dat zware witte dwergen als deze voor een belangrijk deel uit zuurstof bestaan.
Het nare is echter dat bijna al deze dwergsterren een omhulsel van waterstof en/of helium hebben, waardoor niet te zien is wat daaronder zit.
Maar nu zijn dan twee witte dwergen ontdekt die hun zuurstofrijkdom wél vertonen, wat als een belangrijke bevestiging van de modelberekeningen wordt beschouwd. Geschat wordt dat de beide sterren oorspronkelijk 7 tot 10 maal zo zwaar waren als onze zon.
(Bron)
Recessie in Nederland voorbij

AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarmee is ze uit de recessie geraakt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt heeft.
Het is voor het eerst in een jaar dat de Nederlandse economie groei vertoont.
Op jaarbasis is er nog wel sprake van een krimp van 3,7 procent, zo bleek uit de cijfers. In het tweede kwartaal bedroeg die achteruitgang echter nog 5,4 procent.
Analisten gepolst door Reuters hadden gemiddeld gerekend op een economische vooruitgang met 0,5 procent.
De export is nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden, maar de daling is kleiner dan in het eerste halfjaar. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten lag in het derde kwartaal 8,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2008. In de twee voorgaande kwartalen bedroeg de daling op jaarbasis echter ongeveer 12 procent.
Huishoudens zijn nog terughoudend in hun uitgaven. Ze hebben 2,6 procent minder uitgegeven dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral voor duurzame consumentengoederen, zoals elektronica en woninginriching, trekken consumenten hun portemonnee minder snel.
De investeringen liepen iets verder terug. Er werd 14,4 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Zowel de investeringen in machines en transportmiddelen, als die in woningen en bedrijfsgebouwen namen flink af. De investeringen in infrastructurele werken vormen een uitzondering, deze lieten een toename zien.
Ook de daling van de bouwproductie was groter dan in het eerste halfjaar, onder meer door een gebrek aan nieuwe opdrachten. Bovendien nam de achteruitgang in zakelijke dienstverlening toe.
Het aantal banen nam in het derde kwartaal sterker af dan in het tweede kwartaal. Er waren 143.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er zijn vooral veel uitzendbanen verdwenen.
(Bron)
Spaanse tieners leren masturberen

AMSTERDAM – Preuts zijn ze in de Spaanse regio Extremedura in elk geval niet: tieners krijgen er niet alleen seksuele voorlichting, ze krijgen eveneens les in de kunst van het masturberen.
Het regiobestuur wil met de workshop ‘masturbatietechnieken’ jongeren laten warmdraaien voor soloseks. De officiële doelstelling van de cursus luidt volgens dagblad De Pers ‘jongeren helpen seks en zelfbevrediging te ontdekken’.
Naast masturberen zal aandacht besteed worden aan intimiteit, omgangsvormen en veilige seks. De beoogde doelgroep bestaat uit 14- tot 17-jarigen. Of, en zo ja hoe, de kennis getoetst wordt is niet bekend.
Spaanse columnist Pilar Rahola is alvast fan. “Extremadura mag trots op zichzelf zijn”, zo laat hij weten. “We hebben de meeste jeugdwerklozen van het land, maar zij kunnen wel het beste masturberen.”
Echter, niet iedereen deelt Rahola’s enthousiasme. Hernández Carrón van oppositieparijt Popular vreest voor de reacties. “Dit is een intiem onderwerp dat thuis besproken moet worden”, aldus Carrón. “Heel Spanje zal ons uitlachen.”
(Bron)

Mja, ik mag hopen dat ze het niet klassikaal gaan doen ;p
Bejaarden krijgen foute vaccinatie

AMSTERDAM - Elf bewoners van verpleeghuis Amaris Theodotion in Laren zijn donderdag naar een ziekenhuis gebracht nadat er iets fout was gegaan met hun vaccinatie.
In plaats van het vaccin tegen de Mexicaanse griep kregen ze per abuis insuline ingespoten.
"Het ziet ernaar uit dat een verpleegkundige niet goed op de etiketten van de ampullen heeft gekeken", zegt directeur van het verzorgingstehuis Rachel Mak.
"Maar wat er precies is misgegaan wordt nog onderzocht. We vinden het allemaal verschrikkelijk."
Bij de elfde vaccinatie werd de blunder ontdekt en werd een arts geroepen. De slachtoffers zijn ter observatie naar het Tergooiziekenhuis in Blaricum vervoerd, waar hun bloedsuikerspiegel in de gaten wordt gehouden.
Mak hoopt ze vrijdag weer te verwelkomen in Laren. "De insuline kan weliswaar nare consequenties hebben als je het niet tijdig ontdekt, maar we waren er snel bij", zegt de directeur. "Er zijn waarschijnlijk geen blijvende gevolgen."
In het verpleeghuis verblijven 218 bejaarden. De gemiddelde leeftijd is 83 of 84. Op andere afdelingen verliep de vaccinatie probleemloos.
(Bron)
‘Diepst levende vis op zuidelijk halfrond gefotografeerd’

AMSTERDAM – Schotse wetenschappers zijn er in geslaagd om in de buurt van Nieuw Zeeland een zeldzame vissoort in beeld te brengen op een diepte van ruim zeven kilometer.
De vissen zijn gefotografeerd in de Kermadectrog, een kloof in de zeebodem voor de kust van Nieuw Zeeland op een diepte van 7560 meter. Geen enkele andere vis op het zuidelijk halfrond leeft zo diep onder water.
De dieren zijn roze van kleur en hebben een opvallend bolvormig lichaam met een lange staart. De soort staat bekend onder de naam Notoliparis kermadecensis.
De onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen brachten de vissen in beeld met een camera die was bevestigd aan een duikboot.
Er zijn geen filmbeelden gemaakt van de dieren, omdat de filmapparatuur aan boord van de onderzeeër bij een eerdere afdaling in zee beschadigd was geraakt.
De filmexpeditie in de Kermadectrog was onderdeel van het zogenaamde Hadeep Project, waarbij wetenschappers de diepste delen van de wereldoceanen verkennen.
Eerder werden in de buurt van Japan vergelijkbare vissen gefilmd als in Nieuw Zeeland, maar dan op een diepte van 7700 meter in de zogenaamde Japantrog.
De vissen in Japan en Nieuw Zeeland behoren echter niet tot dezelfde soort.
“Het intrigerende is dat beide troggen gekoloniseerd lijken door vergelijkbare vissen, die waarschijnlijk zijn geëvolueerd uit een voorouder die in ondieper water leefde”, aldus hoofdonderzoeker Monty Priede op BBC News.
“Je zult deze soorten vissen nooit buiten de troggen aantreffen, want de gebieden zijn erg geïsoleerd”, aldus Priede.
(Bron)
'PVV niet meer op kentekenplaat'

AMSTERDAM - De lettercombinatie PVV mag niet meer op kentekenplaten van auto's. Na NSB, GVD, PKK, TBS, LPF en KKK, doet de voormalige Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW nu ook de PVV in de ban. Dat schrijft het AD vrijdag.
De dienst besloot begin dit jaar lettercombinaties niet toe te staan als zij kwetsend kunnen zijn of geweld kunnen uitlokken.
Het gaat om nieuwe nummerborden waarbij twee cijfers gevolgd worden door drie letters.
Geert Wilders is vrijdag gevallen over het verbod. De PVV-voorman stelde vrijdag Kamervragen aan minister Camiel Eurlings van Verkeer over het verbod.
Hij vroeg de minister het besluit om de naam van zijn partij op nummerplaten te verbieden onmiddellijk terug te draaien.
De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) bevestigde dat PVV, net als bijvoorbeeld NSB of GVD, als lettercombinatie niet toegestaan is op de kentekenplaat. De besluiten werden genomen nog voor de invoering van het drieletterig systeem op nummerborden in mei van dit jaar. Er komen in deze combinaties geen klinkers voor.
Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat besluit wat wel of niet op de nummerborden mag, heeft het verbod niets met de PVV te maken. ''Alle drieletterige combinaties die een 'kleur' hebben, zoals politieke partijen maar ook voetbalclubs mogen niet op nummerborden, de PVV vormt hierin geen uitzondering'', aldus de woordvoerder.
VVD mag dus ook niet op nummerborden van auto's verschijnen. Dat er in Nederland wel een bestelbus rondrijdt met de combinatie van de VVD komt volgens de woordvoerder omdat de kentekens voor bestelbussen, die niet onder dezelfde categorie vallen als personenauto's, al uitgegeven waren voordat de lijst met 'verboden' combinaties was vastgesteld.
(Bron)

SP mocht ook niet, NAC, NEC et cetera mogen ook niet, dus waar maakt meneer Wilders zich nou druk over?
Celstraf cipier na krijgen kind van gevangene

LONDEN - Een 31-jarige ex-medewerkster van een gevangenis in het Engelse graafschap Buckinghamshire moet in totaal dertig maanden de cel in omdat ze een kind heeft gekregen van een 21-jarige gedetineerde.
Ook werd ze schuldig bevonden aan het smokkelen van mobiele telefoons in de gevangenis.
De rechtbank in Aylesbury stelde dat de vrouw zich in een openbare functie schuldig heeft gemaakt aan wangedrag, aldus de BBC vrijdag.
De rechter noemde het gedrag van Kelly-Anne McDade ''schandelijk''. Hij stelde dat ze een relatie had met een gevaarlijke misdadiger.
McDade was gearresteerd nadat ze het relaas van haar affaire met de gedetineerde Nelson Delgado voor 1000 pond (ruim 1100 euro) had verkocht aan een tijdschrift.
Ze was in 2008 een relatie met Delgado begonnen. Ze werkte toen al drie jaar in de penitentiaire inrichting.
McDade nam in augustus ontslag, nadat op camerabeelden was vastgelegd dat ze 's nachts de celdeur van Delgado had geopend. Ze was in februari bevallen van de baby.
(Bron)

Misschien hebben ze in die gevangenis wel hele leuke cipiers...
Politie pakt Zuid-Koreaanse ballendief

SEOUL - De Zuid-Koreaanse politie heeft een man opgepakt die meer dan 26.000 golfballen heeft opgedoken in plassen rond golfbanen.
De man verkocht de ballen, die een waarde hadden van ruim 7500 euro. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
De 42-jarige man was een voormalige medewerker van een golfbaan. In een duikpak zocht hij de wateren rond golfbanen af naar balletjes.
Hij deed dat soms alleen, maar soms ook met zijn nicht of een vriend. De laatste twee werden vorig jaar september al opgepakt, omdat ze 22.000 golfballen hadden opgedoken en verkocht.
De man wordt vervolgd voor diefstal.
(Bron)

Je zou denken dat het gevonden voorwerpen zijn - als die golfers zelf de moeite niet nemen, waarom mag hij het dan niet doen?
Heerlijke middag gehad:

Coffee and Crumbs High tea


De clotted cream (echte!) en de heerlijke kersenjam ontbreken op de foto. Dit was voor twee personen (met onbeperkt thee), we zijn beide toch flinke eters maar we kregen het niet op. (Wel het aanbod om de rest mee te nemen, maar ik schat in dat ik voorlopig nog geen trek heb...)
Coffee and Crumbs is dus een aanrader.

donderdag, november 12, 2009

Ambtenarentelefoon mag vier keer rinkelen

AMSTERDAM – Ambtenaren van de Groningse gemeente Grootegast staan onder grote druk. Van hoger hand hebben de gemeentelijke werknemers opgelegd gekregen dat de telefoon er maximaal vier keer mag overgaan.
Dit zou de ambtenaren helpen zich bewust te worden van een juiste omgang met de burger. De gemeente heeft de regel dan ook ingesteld om de kwaliteit van de service te verhogen.
Ook het mailverkeer is aan banden gelegd: binnengekomen e-mails moeten binnen vier dagen beantwoord worden. Bij de publieksbalie is voor bezoekers een limiet van een kwartier wachten ingesteld.
"De klant is koning. De burgers verwachten van ons dat we ze goed tot dienst zijn en dat willen we ook", laat een woordvoerder van de gemeente Grootegast donderdag weten aan het Algemeen Dagblad.
Wat ambtenaren van de Groningse gemeente boven het hoofd hangt als de termijnen overschreden worden, is niet bekend.
(Bron)
Mogelijk honderd banen weg bij Friese politie

LEEUWARDEN - Bij de politie Friesland verdwijnen door geldgebrek mogelijk honderd banen. Dat zegt een woordvoerder van de politie Friesland.
''Het moet nog preciezer onderzocht worden, maar het is zeker dat het ten koste gaat van blauw op straat'', aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.
Volgens de woordvoerder moeten de banen verdwijnen, omdat de loonkosten zijn gestegen. ''Het korps vergrijst, mensen blijven toch wat langer werken dan we dachten en dat kost geld.''
Den Haag zou niet genoeg geld geven aan de Friese politie. ''Op dit moment wordt het verdeelsysteem van het budget onder de loep genomen, dus dat kan nog veranderen.''
De burgemeesters van de Friese gemeenten moeten nog bekijken hoe de inkrimping uitgevoerd moet worden. ''Een gedeelte zal gaan door natuurlijk verloop. Verder moeten mensen mogelijk naar politiekorpsen buiten de provincie.''
(Bron)

Maar de bezuinigingen leiden niet tot minder blauw, nee hoor. En Friesland zit al zo riant in de agenten.
Voorlopig geen spoorlijn langs A27

UTRECHT - Een gelijktijdige aanleg van een spoorlijn langs de A27 samen met de verbreding van deze snelweg is niet mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de commissie-Nijpels, dat donderdag werd gepresenteerd in Utrecht.
Als de twee projecten samen worden uitgevoerd, vertraagt de verbreding van de A27 aanzienlijk, een scenario waar minister Camiel Eurlings van Verkeer eerder voor waarschuwde.
Wel benadrukt de commissie dat de spoorlijn een belangrijke optie voor de toekomst moet blijven.
Verwacht wordt dat er 50.000 reizigers per dag met de trein tussen Utrecht en Breda zullen reizen. Ook is het de kortste verbinding tussen de HSL en de Deltalijn.
''SpoorA27 is van strategisch belang voor de toekomst van de betrokken regio's'', zei wethouder Wilbert Willems van de gemeente Breda in een reactie op het rapport. De gemeenten hopen dat toekomstige aanleg van het spoor mogelijk blijft.
(Bron)
Defensie heeft te weinig geld om banen te vullen

DEN HAAG - Defensie heeft de komende jaren niet genoeg geld om het personeelsbestand volledig te vullen. Dat komt door bezuinigingen als gevolg van de economische crisis.
Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
De krijgsmacht heeft al jaren een hardnekkig tekort aan personeel, vooral aan militairen. Dit jaar is de organisatie voor ruim 93 procent gevuld en dat zal in 2015 zijn opgelopen tot ruim 98 procent.
Er zijn nu 6300 vacatures en over zes jaar zullen nog steeds 1100 banen niet opgevuld zijn, schrijft De Vries.
Aan burgerpersoneel is een overschot, aldus De Vries. Vierhonderd burgers bezetten tijdelijk militaire functies, dus eigenlijk zijn er 6700 militaire vacatures.
Begin dit jaar waren dat er overigens nog 7600. Mocht Defensie al genoeg nieuwe mensen kunnen aantrekken, dan zal de organisatie het aantal vacatures langzamer invullen.
(Bron)

Bij het CWI. pardon, Werkplein, staat een hele zuil met computer en info over werken bij Defensie. Die kan dan ook wel weg.
Amsterdam moet 620 miljoen euro bezuinigen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam moet tot en met 2014 in totaal 620 miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat schrijft wethouder Lodewijk Asscher (financiën) donderdag in een brief aan de gemeenteraad.
Door onder andere de recessie, de oplopende kosten voor de Noord-Zuidlijn en mogelijke bezuinigingen van het rijk dreigen voor Amsterdam de komende jaren forse begrotingstekorten.
Asscher maakte nog niet bekend hoe de gemeente de tekorten precies denkt op te kunnen vangen. Mogelijk moet de gemeente snijden in het aantal ambtenaren.
Ook komen mogelijk de uitgaven aan zaken als sport, kunst en cultuur onder druk te staan. Volgens Asscher zijn er ''geen heilige huisjes'' bij de bezuinigingen.
De wethouder wil in februari aan de gemeenteraad een lijst met verschillende mogelijke bezuinigingsmaatregelen voorleggen. Na de verkiezingen in maart zou vervolgens de nieuw gekozen gemeenteraad definitief moeten beslissen welke maatregelen Amsterdam treft.
In maart van dit jaar kondigde Asscher al aan dat de hoofdstad hard wordt getroffen door de economische crisis en dat harde maatregelen daarom onvermijdelijk zijn.
(Bron)
Beagle-medewerkers betrokken bij auto-ongeluk

HILVERSUM - Vier medewerkers van het VPRO-programma Beagle, in het kielzog van Darwin, zijn woensdagavond betrokken geraakt bij een ernstig auto-ongeluk in Argentinië.
Een van de inzittenden, Petra Niegeman, is daarbij overleden.
Scheeparts Charles Boissevain en historica Jane Cameron liggen in kritieke toestand in een ziekenhuis in Trelew in Patagonië, maakte de VPRO donderdag bekend.
Een vierde inzittende, radioverslaggever Marten Minkema, is met lichte verwondingen opgenomen. De auto waarin ze zaten, kwam in botsing met een vrachtwagen op 60 kilometer van Puerto Madryn, de havenstad waar de clipper van de VPRO-ploeg sinds enkele dagen ligt.
Niegeman was op bezoek bij haar partner, geluidsman Charles Kersten. De geluidsman was zelf niet bij het ongeluk betrokken, meldde de VPRO. Jane Cameron is historica van de Falklandeilanden, die aan boord van de Clipper Stad Amsterdam was gekomen om mee te werken aan een uitzending over Vuurlandse Indianen.
Het schip blijft voorlopig in Argentinië. De VPRO en de rederij Clipper Stad Amsterdam hebben de opvang en ondersteuning in Puerto Madryn in gang gezet.
Volgens een woordvoerster van de VPRO reden de Beagle-medewerkers op een slecht onderhouden weg en belandde de auto op de verkeerde weghelft, waardoor het voertuig frontaal botste op een tegemoetkomende vrachtwagen. Het is haar niet bekend waar de medewerkers met de auto naar toe gingen.
De tv-uitzending van zondag gaat door. ''We zenden uit en zullen aandacht besteden aan het verschrikkelijke auto-ongeluk. We leven mee met de betrokkenen en hun familie, vrienden en collega's'', aldus de VPRO-woordvoerster.
Beagle, in het kielzog van Darwin, wordt wekelijks op zondag uitgezonden op Nederland 2 (21.13 uur) en op woensdag op Canvas. Het programma is een samenwerking van de VPRO, de Vlaamse publieke omroep VRT en Teleac.
Op 1 september 2009 vertrok de Clipper Stad Amsterdam voor een reis rond de wereld. Het schip is 72 dagen onderweg.
(Bron)
Camerabollen op dak politieauto's

ENSCHEDE - Vijf politiekorpsen experimenteren met camera's op het dak van surveillancewagens.
De camerabollen kunnen 360 graden draaien. Dat heeft een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
De camera's op de politieauto's staan permanent aan. De beelden worden na zeven dagen vernietigd als de politie ze niet hoeft te gebruiken voor strafrechtelijk onderzoek.
De politie onderzoekt met de proef of de camera's het gevoel van veiligheid van agenten vergroten. Ook hebben de camera's, die duidelijk opvallen, mogelijk een preventieve werking tegen geweld tegen agenten en hulpverleners.
De korpsen Hollands-Midden, Twente, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Groningen doen aan de proef mee. In Rotterdam experimenteert de politie ook met camera's op helmen van motoragenten en agenten op de fiets.
Politiemensen kunnen deze zogenoemde helmcamera's in- en uitschakelen als ze dat noodzakelijk vinden.
De proef duurt tot april volgend jaar.
(Bron)

Koppelen aan Streetview?
Nieuwe bh is tevens golfbaan

AMSTERDAM – Nog geen half jaar geleden lanceerde Triumph in Japan een bh die vrouwen moet aanzetten tot het huwelijk, en het lingeriemerk is vreemd ondergoed daarmee duidelijk nog niet beu.
Het nieuwste project van Triumph, dat eveneens bedoeld is voor de Japanse markt, bestaat namelijk uit een bh die tevens dienstdoet als golfbaan.
Het gaat om een groen korsetje dat borsten steun kan geven, maar eenmaal uit (en uitgerold) verschijnt een 1,5 meter lange, groene golfmat en blijken de bh-cups twee holes.
Het ondergoed kreeg de naam Nice Cup in Bra mee, aldus de Britse krant The Telegraph donderdag, en het bijzondere item blijkt ook nog te kunnen praten. Wanneer golfers het balletje putten, schreeuwt de mat complimentjes.
Een extra tas voor balletjes, tees en een vlag is niet nodig: daarvoor zijn zakjes gemaakt in de bh. Waar de golfclubs precies vandaan getoverd moeten worden, is dan weer niet duidelijk. Ook is onbekend wat de ‘bh-golfmat’ kost.
(Bron, filmpje)
Man geeft dansshow op dak politieauto

AMSTERDAM - Een 18-jarige man uit Zoetermeer is woensdagavond aangehouden nadat hij het nodig vond om op het dak van een politieauto te dansen.
Vrienden van de man hadden foto's van het tafereel gemaakt, maar de politie kon er een stuk minder hard om lachen. De man werd onverbiddelijk in de boeien geslagen.
Rond 22.10 uur waren agenten in een woning aan het Dijkwater in verband met een andere melding.
Toen zij het huis verlieten, hoorden ze van een getuige dat een jongen zijn danspasjes ten toon had gespreid op het dak van de dienstauto. Het voertuig bleek beschadigd te zijn. Even later werd de man aangehouden in een nabijgelegen speeltuintje.
(Bron)
Genegeerd kind knipt ouders' pc-kabel door

Een meisje uit het Chinese Xianyang kon het niet langer verdragen dat ze geen enkele aandacht kreeg van haar ouders. Omdat haar ouders constant achter de computer zaten, besloot ze de computerkabel door te knippen.
De ouders waren volgens het meisje verslaafd aan het spelletje 'Happy Farm'. Eenmaal thuis deden vader en moeder niets anders dan gamen.
De ouders in kwestie hadden geen idee dat hun dochter zich zo genegeerd voelde. Ze hebben gezworen nooit meer het bewuste spelletje te spelen.
(Bron)
Miljoenen huishoudens met financiële risico's

UTRECHT - Zo'n 3,5 miljoen huishoudens lopen het risico om financiële tegenvallers niet te kunnen opvangen. Zeker in deze economisch onzekere tijd, waarbij banen op de tocht staan, is de kans groot dat het aantal mensen met geldproblemen stijgt.
Deze conclusie trekt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit het onderzoek 'Geldzaken in de praktijk' dat donderdag wordt gepresenteerd tijdens het jubileumsymposium van het instituut in Utrecht.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders onvoldoende geld achter de hand heeft om tegenvallers te kunnen opvangen.
Een kwart van de Nederlanders spaart nooit en nog eens een kwart spaart alleen als er geld overblijft.
Daarnaast maken vier van de vijf Nederlanders geen overzicht van toekomstige uitgaven en houdt een kwart nooit bij waar het geld blijft. Nog eens een kwart van de Nederlanders staat iedere maand rood en meer dan een derde heeft een (niet hypothecaire) lening.
Vooral onbezorgde, impulsieve mensen die op comfort en vermaak zijn gericht, en carrièregerichte mensen die luxe en status belangrijk vinden, bevinden zich financieel gezien vaker in de gevarenzone, zegt het Nibud. De onbezorgde consument geeft makkelijk geld uit, heeft relatief veel schulden en betalingsachterstanden en weinig spaargeld. Hij heeft vaak een laag inkomen en moeite met rondkomen.
De carrièregerichte individualist vindt luxe belangrijk en laat zich makkelijk verleiden tot bepaalde uitgaven. Hij is geneigd boven zijn stand te leven en heeft ook vaak schulden.
Het instituut hoopt met andere partijen, zoals banken, beleidsmakers, scholen en overheden een manier te vinden om bij de risicogroepen meer bewustzijn te creëren voor de financiële risico's die zij lopen.
(Bron)
VNO-NCW ziet kabinet met PVV niet zitten

DEN HAAG - Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet een kabinet met de PVV niet zitten. Volgens de tweede man van de organisatie, Niek Jan van Kesteren, kan de regeringsdeelname van de partij van Geert Wilders leiden tot instabiliteit, wat schadelijk is voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Een woordvoerder van VNO-NCW bevestigde donderdag uitspraken van Van Kesteren in de Volkskrant en het vakblad Verf & Inkt.
''De PVV brengt niet veel goeds voor het Nederlandse bedrijfsleven'', zo zegt de werkgeversvoorman.
''We hebben een open economie. We zijn er bij gebaat dat er geen belemmeringen zijn op grond van huidskleur of religie, en dat we een gelijke arbeidsmarkt voor iedereen hebben.''
Wilders reageerde donderdag boos op de uitspraken van Van Kesteren. ''Het is triest dat ook de werkgeverslobby nu meehuilt met de linkse wolven in het bos die de PVV verketteren. En de suggestie van Van Kesteren dat wij op huidskleur belemmeringen opwerpen is onjuist, onsmakelijk, vals en opnieuw demoniserend. En we hebben evenmin wat tegen moslims, maar vechten tegen de islamisering van ons land.''
Volgens Wilders zal de kiezer ''zich niet laten misleiden door de valse informatie van deze nepwerkgevers van de overlegeconomie die zelf nog nooit een fabriek van binnen hebben gezien''.
(Bron)

"Wilders reageerde donderdag boos" - kan ie wel anders?
Voorlopig geen inentingen tegen Q-koorts

DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) verwacht niet dat mensen op korte termijn op grote schaal zullen worden ingeënt tegen de Q-koorts.
Hij wees de Tweede Kamer woensdag op de bijwerkingen die het nog niet geregistreerde vaccin kan hebben.
Na aandringen van CDA'er Henk Jan Ormel zegde hij wel toe dat hij gaat uitzoeken of het middel in Nederland voor registratie kan worden aangeboden.
Waar Klink vooral oog had voor "behoorlijke bijwerkingen bij mensen die de Q-koorts al hebben gehad" voerde Ormel aan dat wel 55.000 Australiërs zijn gevaccineerd ("toch ook geen bananenland") met veel positieve gevolgen en vooral jeuk als belangrijkste bijwerking.
Kamer en ministers willen dat bedrijven met Q-koorts niet meer uitbreiden. Landbouworganisatie LTO stelde afgelopen week zelf al voor om bedrijven in gebieden waar de meeste mensen Q-koorts hebben, een jaar op slot te zetten.
Landbouwminister Gerda Verburg vindt "vrijblijvendheid en vrijwilligheid" niet aan de orde bij de bestrijding van Q-koorts.
Alle maatregelen die we nemen zijn gericht op de volksgezondheid. Een abortus bij een geit is jammer voor de geitenhouder, maar het effect ervan komt nu dus bij mensen, aldus Verburg.
Klink gaf aan dat mensen moeten weten als ze extra risico lopen in een bepaald gebied. Dat is volgens hem niet alleen het geval bij een besmet bedrijf, maar in het gehele gebied waar de bacterie kan zitten.
De bewindslieden wezen het CDA-voorstel af om grote waarschuwingsborden langs wegen te plaatsen zoals eerder gebeurde bij uitbraken van varkenspest en mkz.
Volgens Ormel kan dit ervoor zorgen dat mensen zich zo bewust zijn dat ze een risico nemen als ze besluiten een gebied in gaan. Q-koorts lijkt op griep en kan leiden tot longontsteking.
De bacterie die de ziekte veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van (melk)geiten. De ziekte is dit jaar bij ruim 2200 mensen vastgesteld, vooral in Brabant. Zes mensen met Q-koorts overleden.
Het kabinet heeft 31 onderzoeken in gang gezet naar deze bacterie. In 2008 en 2009 is 3 miljoen euro uitgegeven aan onderzoek; eenzelfde bedrag is nog beschikbaar voor meer, liefst internationaal, onderzoek.
(Bron)
Vermiste snuffelhond terecht in Uruzgan

SYDNEY - Veertien maanden geleden raakten de Australische troepen tijdens een gevecht in het zuiden van Afghanistan hun snuffelhond Sabi kwijt. Afgelopen week zag een Amerikaanse militair tijdens een patrouille opeens de zwarte labrador lopen in het noordoosten van de provincie Uruzgan, waar ook de Nederlandse troepenmacht gestationeerd is. Dat meldden Australische media donderdag.
De Amerikaanse militair wist dat zijn Australische collega's een hond kwijt waren, die voor de Australische troepenmacht naar bermbommen zoekt.
''Hij zei dat het duidelijk was dat Sabi geen gewone hond was'', aldus een verklaring van het Australische leger. Australische militairen hebben tevergeefs proberen te achterhalen waar Sabi was.
Sabi's trainer is dolblij dat ze terug is. ''Ik schoof haar een tennisbal toe met mijn voet en ze pakte hem meteen. Dat was het spelletje dat we altijd speelden tijdens de training.''
Een andere militair die haar al die tijd gemist heeft, noemde haar terugkomst ''het laatste stukje van de puzzel''.
De snuffelhond moet eerst in quarantaine en enkele medische tests ondergaan voordat ze terug naar Australië gaat.
(Bron)
Dienst maakt online-video toegankelijk voor blinden

AMSTERDAM – Een nieuwe videodienst wil bedrijven en overheden helpen om online video toegankelijker te maken voor doven, slechthorenden en blinden.
Op die manier moeten de video’s gaan voldoen aan de Webrichtlijnen en het Waarmerk drempelvrij.nl.
Volgens die richtlijnen moeten alle online videobestanden voor het einde van 2010 voorzien zijn van een extra audiospoor voor mensen die blind zijn en ondertiteling voor doven en slechthorenden.
Bedrijven kunnen videobestanden aanleveren bij de videodienst Bartiméus, waarna de bestanden toegankelijk gemaakt worden. Vervolgens worden de beelden teruggestuurd en kunnen ze geplaatst worden op internet. Voorlopig is de dienst nog een pilot.
De videodienst kan ook een adviserende rol vervullen. Opdrachtgevers kunnen volgens de videodienst bijvoorbeeld veel geld besparen, als er bij de opnames al rekening wordt gehouden met de richtlijnen.
Als er van tevoren al wordt nagedacht over commentaar dat de beelden beschrijft, dan scheelt dat de kosten van een extra audiospoor.
(Bron)
'Elektrische auto's leiden tot meer CO2'

BRUSSEL - Elektrische auto's leiden tot de uitstoot van meer broeikasgas CO2. Directeur Jos Dings van milieuorganisatie Transport & Environment waarschuwt daarvoor.
Hij wijst op een uitzondering in milieuregels voor auto's. Die bepalen dat een fabrikant vanaf 2012 voor elke elektrische auto 3,5 olieverslindende SUV's mag verkopen om binnen de milieunormen te blijven.
''Zo'n regel leidt tot meer olieverbruik en CO2 in plaats van minder. Maar je kunt het klimaat niet voor de gek houden'', zegt Dings. De milieuorganisatie wil dat de EU de uitzondering schrapt.
Elektrische auto's worden door de politiek als veelbelovend gezien. Ze verbruiken veel minder energie dan wagens op fossiele brandstof. De motoren zijn wel twee à drie keer efficiënter.
Transport & Environment noemt de grote aandacht hiervoor echter een hype. De groep verwacht dat er tot 2030 slechts een bescheiden aantal van deze auto's rondrijden.
De fabrikanten staan volgens de organisatie niet genoeg onder druk om minder benzine- of dieselwagens te maken.
''Die gangbare auto's zijn voor hen makkelijk te maken. Ze hebben ook geen noodzaak ermee te stoppen, zolang de EU de normen voor CO2-uitstoot niet aanscherpt.''
De milieuorganisatie is ook kritisch over de CO2-beperking door elektrische auto's. De totale emissie door personenwagens beloopt slechts 40 procent van de totale uitstoot door transport.
De organisatie ziet ook weinig voordeel als de stroom afkomstig is van stroomcentrales die steenkool verbranden. Zulke centrales staan nog veel in Duitsland.
Transport & Environment vraagt daarom om een speciale meter in elektrische auto's. Die moet ervoor zorgen dat de auto-accu vooral gaat opladen als er een overschot is aan groene stroom.
De organisatie heeft berekend dat als alle auto's in Europa op stroom zouden rijden, er 15 procent meer stroomproductie nodig is. Dat kan nog lager uitvallen als automobilisten vooral 's nachts de stekker in hun auto steken.
(Bron)
'Risico's Noord-Zuidlijn groter'

AMSTERDAM - Het boren van de tunnel van de nieuwe Noord-Zuidlijn in Amsterdam kan meer schade veroorzaken dan de gemeente verwacht. Dat staat in een donderdag gepubliceerd advies van bouwkunstdeskundige Gerrit Vermeer van de Universiteit van Amsterdam.
Vermeer stelde dat op in opdracht van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, die zich inzet voor het behoud van historische gebouwen.
Volgens de bouwkunstdeskundige zijn de risico's groter doordat op sommige plaatsen langs de route van de nieuwe metroverbinding gebouwen uit verschillende perioden naast elkaar staan.
De gemeente is er van uit gegaan dat alle panden op elkaar lijken. De kans op schade is in dat laatste geval kleiner.
Zo behoort de bebouwing langs het Damrak en het Rokin, die stamt uit de middeleeuwen, tot de oudste van de stad. Verder variëren de bouwperiodes van de panden langs het traject van de 17e eeuw tot de 20e eeuw.
Volgens de onderzoeker reageren hele oude gebouwen heel anders op beweging dan moderne. Hij raadt dan ook aan nog eens goed te kijken naar plekken langs de route van de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, waar oudere en jongere panden tegen elkaar staan en eventueel onnodige verbindingen die tot schade zouden kunnen leiden te verbreken.
Vermeer adviseert verder het gemeentelijk projectbureau Noord-Zuidlijn zodanig te verbeteren dat het boren zo goed mogelijk zal gaan.
''Het tunnelboren onder een dichtbebouwd gebied met langs het hele tracé ook nog een groot aantal monumenten blijft een huzarenstuk vanwege de daaraan verbonden risico's'', stelt hij. ''Uiteindelijk zal de schade die werkelijk ontstaat vooral afhangen van de kwaliteit van de uitvoering.''
(Bron)
Prostitutieramen Alkmaar blijven open

ALKMAAR - De 92 prostitutieramen van exploitant Koos Nool op de Achterdam in Alkmaar hoeven niet dicht.
De rechtbank in Alkmaar bepaalde donderdag dat niet bewezen is dat er bij Nools bedrijf sprake is van witwassen en ook niet dat de panden zijn aangekocht met drugsgeld.
Het Bibob-onderzoek, op basis waarvan burgemeester Piet Bruinooge een nieuwe vergunning weigerde af te geven, biedt volgens de rechtbank onvoldoende houvast om de ramen te sluiten.
(Bron)

Koos Nool en Piet Bruinooge. Ze zouden zo uit een jongensboek kunnen komen.
Artsen willen borsten laten teruggroeien

SYDNEY - Australische wetenschappers gaan proberen borsten terug te laten groeien bij vrouwen die een borstamputatie hebben gehad.
Binnen enkele maanden zullen de eerste testen op een klein aantal vrouwen beginnen, nadat eerder positieve resultaten zijn geboekt bij proefdieren.
Dat meldde het Bernard O'Brien Instituut voor Microchirurgie in Melbourne donderdag. De artsen denken dat ze een borstvormig hol implantaat kunnen plaatsen onder de huid van de vrouw.
In het implantaat wordt een beetje vetweefsel geplaatst, dat groeit zolang er ruimte is. De onderzoekers maken gebruik van de neiging van het menselijk lichaam om lege ruimtes op te vullen.
De onderzoekers hopen op korte termijn een hol implantaat te kunnen ontwikkelen dat door het lichaam wordt afgebroken zodra het vol zit met vet. De patiënt hoeft dan niet nogmaals geopereerd te worden.
De techniek moet een uitkomst gaan bieden voor vrouwen die bijvoorbeeld door borstkanker een borst zijn verloren.
(Bron)
Rechter laat voetballer aftuigen

KHARTOEM - In Sudan zijn te veel borrels niet alleen slecht voor de lever maar ook voor de huid. De rechter legt bij constatering graag de zweep erover.
Dat kreeg de Nigeriaanse voetballer Stephan Worgu, in 2008 topscorer van de Afrikaanse Champions League, woensdag tot zijn schrik te horen.
Hij zal wegens alcoholgebruik worden afgetuigd. Het vonnis luidde veertig slagen met de karwats en een geldboete.
Worgu speelt voor de Sudanese club Al Merreikh in Omdurman. In het islamitische noorden van Sudan zijn alcoholhoudende dranken illegaal.
De Nigeriaanse aanvaller werd in augustus met een slok op betrapt tijdens een verkeerscontrole. Zijn advocaat heeft de afranseling voorlopig uitgesteld door beroep aan te tekenen.
(Bron)
Hans van Baalen zorgt voor ophef in Nicaragua

AMSTERDAM - Hans van Baalen heeft voor opschudding gezorgd in Nicaragua. De VVD-Europarlementariër heeft zich de woede op de hals gehaald van de regering van president Daniel Ortega, nadat hij zich kritisch uitliet over het bewind in het land.
Van Baalen werd door de vice-minister van buitenlandse zaken Manuel Coronel Kautz verzocht om het land te verlaten, omdat hij zich bemoeid zou hebben met 'binnenlandse aangelegenheden'.
De VVD-parlementariër bezoekt Midden Amerika als voorzitter van de Liberale Internationale, de wereldfederatie van liberale politieke partijen en organisaties.
Nicaragua was het eerste land dat de delegatie aandeed op de 'democratiseringsmissie'. Van Baalen riep de liberalen in Nicaragua op om samen een vuist te maken tegen de huidige regering.
Dit riep woedende reacties op bij de autoriteiten. Kautz kondigde aan dat hij een protestbrief zou sturen naar het Europees Parlement vanwege het 'interventionistische gedrag' van Van Baalen. Hem werd verzocht het land te verlaten.
Later zwakte de regering dit af en verontschuldigde zich voor de uitlatingen van Kautz.
Volgens een woordvoerder van Van Baalen is de Europarlementarier nog steeds in Nicaragua. Hij zou in principe veilig zijn. "Tijdens de persconferentie dreigde het op een gegeven moment fysiek te worden, maar Hans is niet zo snel uit het lood geslagen", verklaarde de woordvoerder.
Donderdagavond vertrekt Van Baalen naar Panama. Later doet hij ook nog Hunduras aan, ook hier verwacht zijn zegsman 'de nodige problemen'.
(Bron)

Nederland zou het ook niet waarderen als zoiets hier gebeurde.

woensdag, november 11, 2009

Is het de griep? Is het pure economie? Leverde mijn straat vorig jaar niet genoeg op?
Nu zit ik met een voorraad candy bar-mini's want er kwam niemand aan de deur vanavond...
Enorme stroomuitval in Brazilië

SAN PAULO - Miljoenen Brazilianen hebben dinsdagavond zonder stroom gezeten. Door een probleem bij een waterkrachtcentrale was in grote delen van het land het licht uit gegaan.
Onder meer in de twee grootste steden, Sao Paulo en Rio de Janeiro, was het pikdonker.
Ook in andere regio's, zoals de Minas Gerais en Espirito Santo in het zuidoosten, de centrale staat Goias en de staat Mato Grosso do Sul in het zuidwesten, viel de stroom uit.
In het zuiden is de stroomvoorziening na een urenlange storing weer grotendeels in orde, melden de autoriteiten woensdag. In andere delen van het land moeten de inwoners nog even wachten op elektriciteit.
Volgens een lokaal radiostation hebben ongeveer 50 miljoen mensen last gehad van de storing, een kwart van de Braziliaanse bevolking.
In Sao Paulo kwam het metronetwerk stil te liggen, waardoor tienduizenden mensen zijn gestrand. Verkeerslichten vielen uit en liften zaten vast.
In Sao Paulo en Rio de Janeiro zijn veel agenten op de been om te voorkomen dat dieven van het donker gebruik maken. Ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.
Volgens het nationale elektriciteitsbedrijf is er sprake van een domino-effect, waardoor meer dan 17.000 megawatt stroom verloren is gegaan. Hoe het probleem in de Itaipu-waterkrachtcentrale kon ontstaan is niet duidelijk.
De centrale ligt op de grens van Brazilië en Paraguay en verzorgt 20 procent van de Braziliaanse stroomvoorziening en 90 procent van die van Paraguay. Ook in Paraguay viel de stroom massaal uit, maar duurde de storing slechts een kwartier.
(Bron)
Mijnbedrijf vernielt Chinese Muur

HOHHOT - Een mijnbedrijf dat op zoek was naar goud, zou in de Chinese regio Binnen-Mongolië delen van de Chinese Muur hebben vernield.
De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld, berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.
Het bedrijf had niet gereageerd op verscheidene orders van de lokale autoriteiten de werkzaamheden te staken.
Werknemers van het bedrijf Hohhot Kekao Mining hebben gaten geboord in de Grote Muur, waarbij 100 meter van de oude verdedigingswal onherstelbaar is beschadigd. Dat stelt het hoofd van cultuur in de noordelijke autonome regio. Het getroffen deel werd gebouwd tijdens de Qin-dynastie (221-206 voor Christus).
Op het beschadigen van een monument dat op de werelderfgoederenlijst staat van VN-cultuurfonds Unesco, staat in China tot omgerekend 50.000 euro boete of maximaal tien jaar celstraf. De Chinese Muur heeft een totale lengte van bijna 9000 kilometer.
(Bron)
Aantal boerenbedrijven opnieuw gedaald

DEN HAAG - Het aantal land- en tuinbouwbedrijven in Nederland is opnieuw gedaald. Begin april waren er 73.000 van deze ondernemingen, bijna 3 procent minder vergeleken met vorig jaar.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal boerenbedrijven neemt af met zes per dag. In bijna dertig jaar is het aantal land- en tuinbouwbedrijven gehalveerd.
De schaalvergroting zet volgens het CBS door in alle sectoren. Dit jaar had een gemiddeld bedrijf 26 hectare cultuurgrond. Dat is 2,3 procent meer dan een jaar eerder.
(Bron)
Brits echtpaar moet betalen na nepvermissing

LEEDS - De Britse Anne Darwin, die in 2002 met haar echtgenoot diens verdrinkingsdood in scène had gezet, betaalt de verzekering bijna 600.000 pond (ruim 660.000 euro) terug.
Haar man John maakt een symbolisch bedrag van 1 pond over, omdat hij geen geld meer heeft. Dat hebben haar advocaten woensdag bekendgemaakt.
John Darwin verdween in 2002 tijdens een kanovaart op de Noordzee. Zijn vrouw gaf hem op als vermist. Ze maakte zelfs hun kinderen wijs dat hij was verdronken. Vijf jaar later dook hij plotseling op bij een politiebureau. Hij zei dat hij zijn geheugen kwijt was en niet wist wie hij was.
Na het politieonderzoek viel het echtpaar door de mand. De man had zich verscholen in hun huis. Uit opgedoken foto's bleek dat de twee met het verzekeringsgeld een nieuw leven in Panama wilden opbouwen.
Wegens het bedrog kreeg Anne Darwin een celstraf van 6,5 jaar en John zes jaar en drie maanden.
(Bron)
Joint veroorzaakt chaotische hersengolven

UTRECHT - Na het roken van cannabis verslechtert het geheugen tijdelijk. Dat was al bekend, maar de oorzaak niet.
Onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft nu uitgewezen dat na een flinke haal van een sterke joint bepaalde hersengolven door elkaar gaan lopen met als resultaat een minder goed functionerend werkgeheugen. Dat maakte de universiteit woensdag bekend.
In het werkgeheugen van de hersenen wordt tijdelijke informatie opgeslagen. Een voorbeeld is het intoetsen van een telefoonnummer dat je net hebt gehoord.
De Utrechtse onderzoekers lieten proefpersonen na het roken van een zeer sterke joint een kort rijtje cijfers onthouden.
De inmiddels stonende vrijwilligers werd gevraagd of een bepaald getal in het rijtje voorkwam. Ze deden er twee keer zo lang over dan zonder roes.
De onderzoekers kwamen er na metingen achter dat de zogenaamde thètagolven door elkaar gingen lopen. Er ontstond als het ware een chaos die bleek samen te hangen met de afname van het werkgeheugen.
Dat de mens een telefoonnummer voor korte tijd kan onthouden, komt door de herhaling van deze informatie tussen twee pieken van thètagolven. Wanneer die pieken wegvallen door cannabisgebruik, werkt het werkgeheugen minder goed.
Thètagolven, die een snelheid van vier tot acht golven per seconde hebben, worden ook vaak gemeten tijdens lichte slaap.
(Bron)
Den Haag bestrijdt meeuwen met nepeieren

DEN HAAG - Met een valkenier, sterkere vuilniszakken en nepeieren wil de gemeente Den Haag volgend jaar de meeuwenoverlast in de stad aanpakken. Dat maakte het stadsbestuur dinsdag bekend.
Voor de inzet van een valkenier om meeuwen in de stad te verjagen, en het verwisselen van meeuweneieren door nepexemplaren, moet het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit) nog toestemming geven.
Een proef in Leiden met nepeieren leverde goede resultaten op. De meeuwen blijven er zo lang op broeden dat zij niet meer aan een tweede leg beginnen. Het resultaat is minder meeuwen en minder overlast.
Ook het gebruik van sterkere vuilniszakken heeft Den Haag van Leiden afgekeken. De zakken zijn geel. Meeuwen houden niet van die kleur.
Meeuwen zorgen voor de meeste overlast van april tot en met juli. In die periode nestelen en broeden de vogels en krijgen zij jongen.
Vuilniszakken worden opengereten, straten, woningen en auto's ondergepoept. Hagenaars klagen ook over het gekrijs van meeuwen dat hun nachtrust verstoort.
Meeuwenoverlast komt in veel kuststeden voor.
(Bron)
Geuren uit jeugd zijn intenser'

AMSTERDAM – De geuren die iemand in zijn jeugd als eerste met objecten of ervaringen associeert, behouden op latere leeftijd waarschijnlijk een bevoorrechte status in het brein. Dat blijkt uit een experiment van Israëlische wetenschappers.
Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science in Israël lieten verschillende proefpersonen een object zoals een stoel of een pen zien.
Ondertussen stelden ze de deelnemers aan het experiment bloot aan een specifieke geur.
Even later kreeg iedereen hetzelfde object opnieuw te zien, maar nu vergezeld van een andere geur.
Toen de proefpersonen na een week nogmaals een blik werd gegund op de stoel of de pen bleken ze het object allemaal te associëren met de geur die ze bij de eerste kennismaking hadden geroken.
Hersenscans wezen er op dat de eerste geur ook een bijzonder intense reactie losmaakte in het brein. De tweede geur maakte nauwelijks indruk.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Volgens de wetenschappers suggereert het experiment dat het menselijk brein op een speciale manier reageert als mensen terugdenken aan de eerste keer dat ze een bepaalde geur koppelden aan een object of ervaring.
Het mechanisme is mogelijk in de loop van de evolutie ontstaan als een soort waarschuwingssysteem tegen gevaar.
“Het werkt namelijk vooral goed bij onprettige geuren”, zo verklaart hoofdonderzoekster Yaraa Yeshurun in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Het kan zijn dat dit mechanisme er voor zorgt dat we leren van een negatieve associatie en profiteren van een positieve ervaring”, zo schrijft Yeshurun in haar onderzoek.
(Bron)
Stuk berg verplettert tientallen Tanzanianen

DAR ES SALAAM - Ten minste twintig mensen zijn omgekomen door een aardverschuiving in het noorden van Tanzania. Door dagenlange regenval was een stuk berg gaan schuiven en stortte het op zeven huizen in het dorp Goha. Dat maakten de autoriteiten in de regio Kilimanjaro woensdag bekend.
Mogelijk stijgt het aantal slachtoffers nog. Inwoners zijn nog aan het graven. De afgelopen twee jaar kende dit gebied vooral droogte.
(Bron)
Gehandicapt personeel sneller verzekerd

DEN HAAG - Om te voorkomen dat gehandicapte werknemers geen andere baan durven te accepteren, worden voor deze groep de wachttijden geschrapt in verzekeringen tegen ziekte bij hun nieuwe baas.
Daartoe sluiten woensdag het Verbond van Verzekeraars, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het platform verzekerden en werk 'Welder' een convenant in aanwezigheid van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).
Nu gelden voor verzekeringen die werkgevers voor hun personeel aangaan, vaak wachttijden van een jaar.
Om te voorkomen dat mensen met aandoeningen proberen misbruik te maken van de verzekering, wordt bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden in het eerste jaar van het contract geen uitkering verstrekt aan de werknemer of nabestaanden.
Verzekeraars erkennen dat hierdoor personeel met een handicap of chronische ziekte wordt belemmerd om uit te zien naar nieuw werk. Daarom is afgesproken de wachttijden voor deze groep per 1 januari volgend jaar te schrappen, zowel bij nieuwe als bij bestaande contracten.
Naar schatting hebben jaarlijks 2500 mensen met een beperking die van baan wisselen, te maken met de wachttijden.
Tegelijk wordt ook de rol van de onafhankelijke Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens uitgebreid. Bij vermoedens van misbruik, omdat bijvoorbeeld een verzekerde binnen een jaar trouwt en overlijdt, kan de commissie om een bindend oordeel worden gevraagd.
(Bron)
Mishandeling na chatten met meisje

AMSTERDAM - Een 14-jarige jongen uit Tilburg is dinsdag op een school in Tilburg-West mishandeld door twee medescholieren, omdat hij via MSN contact had gehad met de vriendin van een van zijn belagers.
De politie meldt woensdag dat de jongen werd geslagen en geschopt en een blauw oog en een bult op zijn voorhoofd opliep. De twee leerlingen zijn opgepakt.
Het duo had de jongen eerder gewaarschuwd dat hij geen contact met het meisje mocht hebben. Het slachtoffer zegt het meisje regelmatig via MSN te spreken. De gesprekken zijn volgens hem van vriendschappelijke aard.
Dinsdagochtend werd de jongen op school bij de kluisjes aangesproken door de 16-jarige vriend van het meisje. Die snauwde hem toe dat hij niet gediend was van het contact. Vervolgens sloeg en schopte de 16-jarige hem samen met een even oude vriend.
Een van de verdachten heeft toegegeven de 14-jarige te hebben mishandeld. Het slachtoffer zou niet alleen via MSN contact met zijn vriendin hebben gehad, maar ook via Hyves en sms-berichten.
(Bron)

De enige die uitmaakt of ze contact heeft met die jongen, is het meisje zelf lijkt me. Als mijn partner dat voor mij zou gaan uitmaken, dan was het inderdaad direct uit.
Drie arrestaties na vuurwerkgrap in Vlissingen

VLISSINGEN - Een grap met vuurwerk in Vlissingen heeft dinsdag tot de aanhouding van drie mannen geleid. Een 23-jarige Vlissinger op bezoek bij een vriend maakte voor de gein de bewoner die nog lag te slapen, wakker met vuurwerk, meldde de politie.
Het geknal buiten onder een slaapkamerraam deed omwonenden de politie bellen omdat ze dachten dat werd geschoten.
Agenten in kogelvrije vesten omsingelden vervolgens het huis aan de Verdilaan. Toen de drie mannen naar buiten kwamen werden ze opgepakt en naar het bureau afgevoerd.
Ondanks dat het om grap bleek te gaan, is proces-verbaal opgemaakt, omdat het om illegaal vuurwerk ging. Ook lagen er in de woning meer softdrugs dan toegestaan. De drie zijn weer vrij.
(Bron)
Dieven stelen per ongeluk leeuw

WUPPERTAL - Duitse dieven hebben in de nacht van dinsdag op woensdag per ongeluk een leeuw gestolen. Zij stalen een bestelauto, kennelijk zonder te weten dat het roofdier zich in de laadruimte bevond. Dit heeft de politie in het West-Duitse Wuppertal laten weten.
Mogelijk zijn de dieven geschrokken van het gebrul van de 150 kilo zware leeuw Cäsar: agenten troffen de bestelauto woensdagochtend beschadigd aan. De dieven waren tegen een verkeersbord gereden en lieten auto en leeuw onbeheerd achter.
Volgens een woordvoerder van Circus Probst is aan de buitenkant van de bestelauto niet te zien dat er leeuwen mee worden vervoerd. Cäsar heeft het avontuur goed doorstaan en treedt vrijdag weer op in Krefeld.
(Bron)
Vrouw verzint borstkanker voor borstvergroting

AMSTERDAM - Trista Joy Lathern, een 24-jarige vrouw uit Texas, loog over het hebben van borstkanker en keek vervolgens toe hoe haar vrienden tijdens een benefiet 10.000 dollar voor haar inzamelden. Met dat geld heeft ze een operatie voor borstimplantaten betaald.
Trista wilde met de leugens haar huwelijk van zeven maanden redden. Ze vertelde daarbij niet alleen dat ze kanker had en dat ze het geld zou gebruiken voor chemotherapie, ze had ook haar hoofd kaal geschoren om er meer als een echte kankerpatiënt uit te zien.
Haar man William Lathern heeft na het uitkomen van Trista’s geheim hun huwelijk nietig laten verklaren. Volgens William heeft Trista hem ‘overgehaald om te trouwen door middel van fraude’, zo meldt Wacotrib woensdag.
Woensdag is Trista gearresteerd omdat zij het inzamelingsgeld voor de borstvergroting heeft gebruikt.
Goede doelen die zich inzetten voor mensen die echt kanker hebben, hebben verdrietig gereageerd op Trista's verhaal. Ze zijn bang dat mensen door dergelijke incidenten het vertrouwen verliezen en geen geld meer geven.
(Bron)
Azerbeidzjan zet bloggers vast

BAKOE - Een rechtbank in Azerbeidzjan heeft twee bloggers woensdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en tweeënhalf jaar. Dat heeft de advocaat van een van de bloggers bekendgemaakt.
De twee zouden opeens zijn aangevallen in een café in Bakoe en hadden dat gemeld bij de politie.
Beide bloggers werden echter opgepakt en aangeklaagd wegens vandalisme en het veroorzaken van lichamelijk letsel.
Het voorval gebeurde echter kort nadat een van de twee, de 26-jarige videoblogger en oppositielid Adnan Hajizade, een filmpje had gepubliceerd waarin hij als ezel kritiek uitte op de regering.
De autoriteiten ontkennen dat de zaak een politieke achtergrond heeft, maar mensenrechtenorganisaties beschuldigen de autoritair regerende president Ilham Alijev ervan hard tegen burgers en media van de oppositie op te treden.
Ook de internationale gemeenschap heeft zijn zorgen geuit over inperking van de vrijheid van meningsuiting in de olierijke staat aan de Kaspische Zee.
(Bron)
Toeslagen zorg op de schop'

DEN HAAG - De eigen bijdragen in de zorg en de manier waarop patiënten daarvoor compensatie kunnen krijgen, moeten op de schop.
Daarmee moet een eind komen aan het rondpompen van geld, betoogde het CDA dinsdag in de Tweede Kamer.
De PvdA wil af van de zorgtoeslag en de hoogte van de zorgpremie afhankelijk maken van het inkomen.
De behandeling van de begroting van minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker stond dinsdag al in het teken van de forse bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd.
Twintig werkgroepen van ambtenaren moeten komend voorjaar voorstellen doen om 20 procent te bezuinigen. Voor de zorg zou dit meer dan tien miljard euro schelen.
CDA'er Jan de Vries vindt het veel te ver gaan dat 85 procent van de verzekerden aanspraak kan maken op een zorgtoeslag, die bedoeld is om de kosten van de zorgpremie te compenseren.
''We moeten kijken naar de houdbaarheid van de zorgtoeslag.'' PvdA'er Eelke van der Veen reikte de ambtelijke werkgroepen het idee aan om de zorgtoeslag maar af te schaffen, een oude wens van de PvdA.
De Vries vond dat te simpel. Hij wil ook kijken naar het eigen risico in de zorgverzekering en de compensatie die chronisch zieken en gehandicapten daarvoor kunnen krijgen.
Verder moeten daarbij de eigen bijdragen in de volksverzekering AWBZ en bij de gemeentelijke welzijnszorg worden betrokken.
PvdA en CDA vinden beiden dat in de zorg geld veel verstandiger uitgegeven kan worden. Dat kan al veel geld schelen. Hogere zorgpremies of schrappen in het basispakket zijn dan niet aan de orde.
De oppositie zoekt het meer in snijden in bureaucratie en beloningen van zorgbestuurders en specialisten (SP en GroenLinks) of een kleinere AWBZ (VVD).
De Partij voor de Vrijheid wil korte metten maken met de managers in de zorg. PVV'er Fleur Agema kwam met een experiment waarbij drie zorginstellingen, een verpleeghuis, een verzorgingshuis en gehandicapteninstelling, drie jaar lang zonder directie hun eigen boontjes doppen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou dan wel streng moeten toezien op de kwaliteit van de zorg.
Volgens VVD'er Halbe Zijlstra wil de PVV met dit 'arbeiderszelfbestuur' een communistisch systeem invoeren.
(Bron)

Voor je het weet is de PVV extreem-links ;p
Haai doet keizersnede bij soortgenote

WELLINGTON - Een zwangere haai heeft in een aquarium in Nieuw-Zeeland ongewild een keizersnede ondergaan. De haai bracht acht gezonde baby's ter wereld, nadat ze door een andere haai in haar buik was gebeten.
Dat leidde tot veel commotie onder de bezoekers van het aquarium, meldden lokale media.
De bezoekers waarschuwden medewerkers van het aquarium dat de babyhaaitjes uit de buik van moeder kwamen zwemmen.
De haai en de eerste vier kleintjes werden meteen in een aparte tank geplaatst, waarna nog eens vier gezonde haaitjes geboren werden. Ook de moeder maakt het goed.
Volgens een medewerker van het aquarium heeft de bijtende haai het leven van de kleintjes gered. Het aquarium wist niet dat de haai zwanger was en zij zwom dus nog tussen haar soortgenoten. Na de bevalling zouden de baby's vermoedelijk snel opgegeten zijn door de andere haaien.
Het komt vaker voor dat haaien elkaar bijten. Maar dat daardoor babyhaaien geboren worden, is volgens het aquarium niet eerder voorgekomen.
(Bron)
Ter Horst zet mes in functies rijksoverheid

DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gaat snoeien in het aantal functies bij de rijksoverheid.
Momenteel bestaan er vijfduizend verschillende functies. De minister wil dat aantal terugbrengen tot vijftig. De maatregel moet de rijksoverheid flexibeler maken.
''Het is helder dat je de flexibiliteit ontzettend vergroot als je het aantal functies vermindert'', zei Ter Horst woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Een ambtenaar kan zich dan moeilijker verzetten tegen een overplaatsing met het argument dat zijn nieuwe plek binnen de rijksoverheid niet aansluit bij de functie die hij nu vervult.
Ter Horst zal haar voornemen om te snijden in het aantal functies binnenkort bespreken in de ministerraad.
(Bron)

dinsdag, november 10, 2009

Oermens had tussenstop in groene woestijn

TEXEL - Onze voorouders verlieten zo'n 120.000 jaar geleden hun bakermat in Oost-Afrika en trokken naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Azië en later Europa.
Op zijn route naar het noorden verbleef de oermens in de Sahara en de Sahel, gebieden die nu te droog en te heet zijn om te wonen.
Destijds groeiden in die regio echter bomen en heerste er een vochtig klimaat.
Daar zijn onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en de universiteit van Bremen achtergekomen. Ze bestudeerden sedimentlagen tot bijna 200.000 jaar oud in de zeebodem van de Atlantische Oceaan ten westen van Guinee.
Daarin vonden ze resten van de waslaag die bomen en planten beschermt tegen uitdroging door de zon. De stof kwam daar ooit terecht door aflandige winden en werd onlangs op een diepte van drie kilometer in de oceaanbodem terug gevonden.
Na analyse van de wasmoleculen kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de Sahara en de Sahel groene en vochtige gebieden waren gedurende drie perioden: 120.000 - 110.000, 50.000 - 45.000 en 10.000 en 8000 jaar geleden. Het waren tijdperken waarin bomen goed konden gedijen.
De twee oudste perioden vallen samen met de tijd waarin de oermens uitzwermde vanuit Oost-Afrika naar Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Azië en tenslotte ook naar Europa. Deze migratie was mogelijk door het vochtige klimaat en de bijbehorende vegetatie in Noord-Afrika, zeggen de onderzoekers.
Toen het daar droger werd, vertrokken onze voorouders naar gunstiger leefomgevingen. Sommige groepen keerden terug naar Oost-Afrika, anderen staken over naar Europa.
(Bron)
Wetenschappers kweken konijnenpenis

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om de penis van een konijn na te maken en te transplanteren. De doorbraak kan uiteindelijk leiden tot een techniek om ook bij mensen beschadigde penissen te repareren.
Dat meldden de onderzoekers dinsdag in de online uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De wetenschappers hebben cellen uit de konijnenpenissen in een laboratorium laten vermenigvuldigen, zodat die in de beschadigde organen konden worden teruggeplaatst.
Na achttien jaar zoeken is volgens onderzoeker Anthony Atala het perfecte mengsel gevonden tussen spiercellen en endotheel, cellen die de binnenkant van de bloedvaten bedekken. ''We moesten de juiste groeifactoren zien te ontdekken'', aldus Atala.
De twaalf konijnen waar de transplantatie op is getest, konden allemaal weer seks hebben. Vier van hen wisten zelfs voor nageslacht te zorgen. Het transplantatieproces duurt zes weken.
Atala hoopt de techniek verder te kunnen ontwikkelen zodat deze ook op mensen toe te passen wordt. Op die manier kunnen mannen met peniskanker of erectiestoornissen geholpen worden. Ook zou het een toepassing zijn om penissen te vergroten.
''Zodra het weefsel wordt geplaatst, herkent het lichaam dat als eigen'', licht Atala toe. ''Daardoor is er voor zo'n transplantatie altijd perfect weefsel beschikbaar.
(Bron)
Steeds minder koala's in Australië

CANBERRA - Het aantal koala's is de afgelopen jaren in Australië dramatisch hard gedaald. Volgens de Koala Stichting zijn de dieren als het zo doorgaat binnen dertig jaar verdwenen.
Volgens de laatste telling leven er nog tussen de 43.000 en 80.000 buidelberen in Australië, meldde de stichting dinsdag.
Voorheen leefden er meer dan 100.000 van deze dieren op het continent. De stichting denkt dat de afname onder meer te wijten is aan boskap, branden en klimaatverandering.
''Overal waar we kijken, zien we minder koala's'', aldus Deborah Tabart van de stichting. ''Als we bomen blijven kappen, zullen de koala's verdwijnen.''
In het noorden van Queensland werd tijdens de laatste inventarisatie geen enkele buidelbeer gevonden, terwijl daar tien jaar geleden nog 20.000 van deze dieren leefden.
De stichting hoopt dat de overheid maatregelen neemt om de buidelberen te beschermen. Aan eerdere oproepen hiertoe werd niet voldaan. De koala leeft in eucalyptusbossen in het oosten en zuiden van Australië.
Het dier is zeer pietluttig over de kwaliteit van de bladeren die hij eet en heeft veel ruimte nodig om te overleven.
(Bron)
Herman van Veen bedreigd om PVV-uitspraken

AMSTERDAM - Herman van Veen is bedreigd door PVV-aanhangers. Hij heeft veel boze mails gehad, zei hij maandagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.
Aanleiding voor de dreigementen is een artikel dat De Telegraaf maandag publiceerde. Daarin stond dat Van Veen de PVV met de NSB vergeleek.
Van Veen ontkent dat hij heeft gezegd dat de PVV hetzelfde is als de NSB. Op zijn website schrijft hij dat hij alleen bedoelde dat de PVV niet net als de NSB mag worden. Hij vreest daarvoor omdat maar één man de leiding heeft.
De PVV is volgens hem daarom geen partij, maar een beweging. PVV-leider Geert Wilders heeft eerder aangegeven deze structuur te kiezen om te voorkomen dat uitbuiters die de partij voor eigen gewin willen gebruiken invloed krijgen.
Wilders verwerpt alle bedreigingen die mogelijk vanuit zijn achterban zijn geuit aan het adres van zanger Herman van Veen. ''Hij dient absoluut niet te worden bedreigd en als dat wel het geval is, vind ik dat zeer kwalijk'', stelde de PVV-leider dinsdag.
Hij voegt er wel direct aan toe dat hij hoopt dat ''het demoniseren van de PVV door het maken van domme opmerkingen en kwalijke vergelijkingen stopt''. Van Veen zei maandagavond in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij duizenden mails heeft gekregen van onder anderen PVV-aanhangers waarin ''hele nare, beangstigende dingen'' staan.
(Bron)
'Verdwenen leger van Cambyses teruggevonden'

AMSTERDAM – Italiaanse archeologen beweren dat ze in de Sahara de resten hebben gevonden van een Perzisch leger dat rond 525 voor Christus op mysterieuze wijze verdween in een zandstorm.
De onderzoekers van de universiteit van Lecce stuitten op de vermoedelijke overblijfselen van het mythische leger van de Perzische koning Cambyses II nabij de Siwa-oase in de westelijke Sahara.
Ze vonden in eerste instantie slechts enkele menselijke resten, overblijfselen van wapens en een grote rots die mogelijk als schuilplaats diende voor het leger.
Na aanwijzingen van de plaatselijke bevolking slaagden ze er echter ook in om een graf met honderden botten en schedels bloot te leggen, zo meldt Discovery News.
Volgens de onderzoekers dateren de wapens en botresten vrijwel zeker uit de tijd van Cambyses II, die van 529 tot 522 voor Christus koning was van het Perzische rijk.
De Griekse geschiedschrijver Herodotus schreef dat Cambyses rond 525 voor Christus een leger van 50.000 man de Egyptische woestijn in stuurde om daar de tempel van Amon te vernietigen.
De aanval was bedoeld als wraak voor het feit dat de priesters Cambyses niet als hun koning erkenden.
De soldaten zouden spoorloos zijn verdwenen, nadat ze verzeild waren geraakt in een zandstorm.
Historici twijfelden lang aan het verhaal van Herodotus omdat de lichamen van de soldaten nooit werden teruggevonden.
De Italiaanse onderzoekers beweren nu echter dat hun bevindingen erop wijzen dat de resten van de soldaten nog steeds begraven liggen onder het zand.
“In de desolate wildernis van de woestijn hebben we de precieze locatie kunnen bepalen waar de tragedie zich heeft afgespeeld”, aldus onderzoeker Dario del Bufalo. “Ik ben er zeker van dat het complete leger begraven ligt in het gebied dat we hebben onderzocht.”
De resultaten van het Italiaanse onderzoek naar het verdwenen leger van Cambyses zijn gepresenteerd op het archeologisch filmfestival van Rovereto.
(Bron)
EU-minimum accijns tabak omhoog

BRUSSEL - De minimumaccijns voor sigaretten en shag in de EU gaat de komende jaren omhoog. De EU-lidstaten hebben daarover dinsdag een akkoord bereikt. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat gemeld.
Voor Nederland hebben de afspraken tot het jaar 2018 geen gevolgen, omdat de Nederlandse accijnzen al flink boven het EU-minimum zitten.
De Jager verwacht dat Nederland ook na 2018 geen problemen krijgt met de EU-minima. ''Het is een hobby van de Tweede Kamer om de accijnzen te verhogen.''
De Jager is tevreden met de EU-afspraken, omdat de hogere minimum accijnzen het smokkelen van rookwaren uit het buitenland ontmoedigen. Zo zullen de accijnzen in België en Luxemburg omhoog moeten.
Sommige lidstaten konden maar met moeite over de streep worden getrokken, omdat zij heel lage accijnzen hanteren. Vooral Griekenland lag lang dwars.
(Bron)

''Het is een hobby van de Tweede Kamer om de accijnzen te verhogen.''
Sja.
Hoogopgeleide vrouwen vaker moe door geweld op werk

AMSTERDAM - Door ongewenste intimiteiten, fysiek geweld en intimidatie zijn hoogopgeleide vrouwen veel vaker moe door hun werk dan hoogopgeleide mannen.
Dat komt niet door hun geslacht, maar doordat ze zware beroepen in de zorg of het onderwijs hebben.
Dat concluderen de universiteiten van Maastricht en Tilburg, TNO en Bureau Boelens in een gezamenlijk onderzoek.
Het geweld waar de vrouwen mee te maken krijgen komt volgens onderzoeker Petra Verdonk niet van collega's, maar van patiënten of van leerlingen. Van de 47.263 ondervraagde werknemers zegt 28,8 procent erg vermoeid te zijn na het werk.
Mannen zitten in alle categorieën ongeveer op het gemiddelde, maar van de hoogopgeleide vrouwen zegt 35,2 procent erg moe te zijn na het werk. Van de vrouwen boven de 50 jaar zegt zelfs veertig procent dit.
Vergeleken met lageropgeleide vrouwen werken de hogeropgeleide vrouwen vaker onder hoge tijdsdruk.
(Bron)
Onbekende planetoïde scheerde langs de aarde

AMSTERDAM - Vrijdag 6 november is onverwachts een kleine planetoïde langs de aarde gescheerd. Het naar schatting slechts zeven meter grote brok ruimtesteen, dat de aanduiding 2009 VA heeft gekregen, miste het aardoppervlak op ongeveer 14.000 kilometer.
Daarmee was het, voor zover bekend, de op twee na dichtste nadering van een planetoïde die niet op aarde is neergestort. Alleen in 2004 en 2008 vonden niptere missers plaats.
Gemiddeld komen er ongeveer twee van zulke kleine planetoïden dicht langs de aarde, en eens in de vijf jaar ploffen de restanten van zo'n object op het aardoppervlak.
Het zonnestelsel wemelt van de planetoïden van deze grootte, maar doorgaans worden deze pas opgemerkt als ze de aarde al dicht genaderd zijn.
Planetoïde 2009 VA is pas vijftien uur voor zijn scheervlucht ontdekt door de Catalina Sky Survey.
(Bron)