zaterdag, april 09, 2011

Honderden bankbiljetten wapperen over Duitse snelweg

FREIBURG - Een motorrijder heeft op de snelweg in het Duitse Freiburg verrassend snel zijn geld verloren. De man was op zijn motor onderweg met een snelheid van 200 kilometer per uur.
Vermoedelijk door de wind was zijn rugzak opengegaan. Honderden briefjes van Zwitserse franken en Amerikaanse dollars fladderden uit de rugzak. Het geld is spoorloos verdwenen.
De motorrijder merkte het verlies pas later en ging toen naar de politie, meldden agenten woensdag. De politie en de motorrijder hopen nu dat een eerlijke vinder opduikt, die het geld terugbrengt.
(Bron)

vrijdag, april 08, 2011

Bejaarde verdacht van platleggen internet Georgië

ARMAZI - De Georgische autoriteiten verdenken een 75-jarige vrouw ervan dat ze eigenhandig het hele internet in Georgië en het naastgelegen Armenië heeft platgelegd.
Dat gebeurde toen zij met een schep een kabel in de grond in tweeën spleet. De vrouw kan tot drie jaar cel krijgen.
De bejaarde Hayastan Shakarian is geschrokken van de verdenkingen.
''Ik heb die kabel niet kapotgemaakt. Dat zou ik fysiek niet kunnen'', zo vertelde zij vrijdag, terwijl de tranen over haar wangen liepen. ''En ik weet niet eens wat het internet is.''
Het incident had plaats op 28 maart, toen Shakarian naar eigen zeggen hout aan het sprokkelen was. Door de problemen met de kabel zaten duizenden mensen urenlang zonder toegang tot het wereldwijde web.
Het internet in Georgië kwam in 2009 onder soortgelijke omstandigheden stil te liggen. Toen veroorzaakte een scharrelaar een kabelbreuk; hij was op zoek naar rondzwervend metaal.
(Bron)

Hout sprokkelen met een schep?
TT 112 Misstanden bij verpleeghuis A'dam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ernstige misstanden geconstateerd op een afdeling van het verpleeghuis Bernardus in Amsterdam. De directie van het tehuis heeft besloten de afdeling, die al op de nominatie stond om dicht te gaan, nu vervroegd te sluiten.
Op de afdeling werden bewoners door het personeel geestelijk en lichamelijk mishandeld. De personeelsleden die zich daaraan schuldig hebben gemaakt, worden vervangen. Het verpleeghuis stond al onder verscherpt toezicht.
Staatssecretaris Veldhuijzen reageerde geschokt; ze hoopt dat zulke misstanden voortaan eerder worden gerapporteerd.
Hardrijder moet nog 10 mille aan boetes betalen

ARNHEM - De Arnhemse politie heeft dinsdag een automobilist gesnapt die nog 99 boetes met een totale waarde van 10.108 euro had openstaan.
Dat meldde de politie woensdag.
De 46-jarige inwoner van Harderwijk werd staande gehouden omdat hij met 120 kilometer per uur over de Amsterdamseweg in Arnhem reed. Op deze weg mag maximaal 80 worden gereden. Bij nadere controle kwamen de openstaande boetes aan het licht.
De Harderwijker zit vast totdat hij zijn boetes heeft betaald, aldus een politiewoordvoerster. Zijn auto is in beslag genomen.
(Bron)
Kabinet koopt tweede testtoestel van JSF

DEN HAAG - Nederland koopt een tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF) van het type F-35. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat voor 30 april te doen, zo heeft minister Hans Hillen van Defensie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
[knip]
Als alles doorgaat, wordt het eerste testtoestel naar verwachting in augustus 2012 geleverd en het tweede in maart 2013. Het eerste testtoestel kost ruim 113 miljoen euro en het tweede ruim 99 miljoen.
(Bron en meer)

Dat zullen die duizenden die ontslagen worden, vast wel begrijpen.
Eetverslaving zichtbaar in hersenen

BAARN - Recent onderzoek toont aan dat mensen met een eetverslaving dezelfde hersenactiviteit hebben als bijvoorbeeld alcohol- en drugsverslaafden. Het is voor het eerst dat een verslaafd voedingspatroon wordt gelinkt aan specifieke patronen van hersenactivititeit.
Tijdens het onderzoek bleek dat vrouwen met een vorm van eetverslaving meer hersenactiviteit lieten zien bij het bekijken van een foto van een milkshake dan bij een foto van een glas water.
Met name in de hersengebieden die betrokken zijn bij besluitvorming en gedragscontrole. Bij het drinken van de milkshake was er juist sprake van minder hersenactiviteit in het gebied wat betrokken is bij het afremmen van bepaald gedrag.
Dit laat zien dat deze verslaafde vrouwen minder controle hebben over hun handelingen.
"Deze zelfde hersenpatronen vinden we terug bij mensen met een andere vorm van verslaving", verklaart onderzoeker Asley Gearhardt. Wellicht zijn obese mensen meer gebaat bij een behandeling van de verslaving, in plaats van traditionele behandeling van de obesitas.
Er is echter geen relatie tussen de scores van de hersenactiviteit en het BMI van de proefpersonen. Ook dunnere mensen kunnen verslaafd raken aan eten.
Gearhardt: "In deze gevallen kunnen we het risico op gewichtstoename en eetproblemen in een vroeg stadium identificeren en de daadwerkelijke problemen voorkomen."
Eetverslaving is een controversieel onderwerp. Gearhardts onderzoek maakt het probleem meer bespreekbaar. Het geeft inzicht in waarom sommige obese mensen niet in staat zijn om vooruitgang te boeken met de gangbare behandelingen.
Eten is voor hen als een drug. "Verleidingen weerstaan is moeilijk, maar niet onmogelijk." Er zal wel meer aandacht moeten zijn voor de verslavingscomponent.
De resultaten van het onderzoek aan Yale University zijn online gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.
(Bron)

Het verbaast me niets. En de pest is: je kunt totaal stoppen met alcohol of roken of cocaïne, maar je kunt niet totaal stoppen met eten.
'Belgisch nucleair bedrijf niet veilig'

BRUSSEL - De veiligheidssituatie van nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess in het Belgische Dessel, niet ver van de Nederlandse grens, is belabberd.
Dat blijkt uit een rapport van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle, aldus Belgische media woensdag.
Hierin staat dat het bedrijf niet voldoet aan de eisen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie.
Er is bijvoorbeeld geen goed beleid voor brandbeveiliging en ook met de risicoanalyses is het een en ander mis. Belgoprocess zegt te werken aan een actieplan, maar dat is pas volgende maand af.
Juist deze week werd bekend dat het bedrijf toestemming heeft gekregen om voor het eerst in ruim twintig jaar buitenlands kernafval te verwerken.
Het gaat om een partij van 120 ton laagradioactief afval uit Duitsland. De verwerking van buitenlands afval lag stil sinds een schandaal uit de jaren tachtig rond illegale hoeveelheden.
(Bron)

Ach ja, net zoals er regelmatig "incidenten" zijn in Doel. Niemand kan een foolproof en foutloos werkend systeem garanderen. Dus moet je dan naar mijn mening niet met zulke rommel werken.
De grote vossenstaart bloeit, en in de sloot zwom een eend met 14 pulletjes.
Een andere kijker vertelde me dat hij had gezien dat de meerkoet gisteren de laatste twee eieren van haar nest had opengepikt en uit het nest gewerkt, kennelijk niet levensvatbaar?

donderdag, april 07, 2011

Nuon schrapt kolencentrale Eemshaven

AMSTERDAM/EEMSHAVEN - Elektriciteitsproducent Nuon stopt voorlopig met de bouw van een centrale voor kolen en biomassa in de Eemshaven in Groningen.
De bouw van de gasgestookte centrale gaat wel door en zal eind 2012 klaar zijn. Dat hebben Nuon en meerdere milieuorganisaties afgesproken, meldden ze donderdag.
De milieuorganisaties, die zich al jaren verzetten tegen de komst van twee kolencentrales in de Eemshaven, hebben op hun beurt toegezegd dat zij alle juridische procedures tegen de bouw van de centrale van Nuon intrekken.
Behalve Nuon bouwt ook RWE/Essent een kolencentrale in de Eemshaven. Die procedures gaan wel door, aldus een woordvoerder van Greenpeace.
De milieuorganisaties beschouwen de centrales van Nuon en Essent als rampzalig voor het klimaat, de natuur en luchtkwaliteit in het waddengebied.
Volgens de woordvoerder van Greenpeace hebben juridische procedures en campagnes nu geleid tot een aantal duidelijke toezeggingen van Nuon. De milieuorganisaties zijn blij dat de kolencentrale op de lange baan is geschoven.
Het besluit van Nuon om het kolengedeelte niet voor 2020 in bedrijf te nemen, valt samen met de recente discussie over CO2-afvang en -opslag laat de elektriciteitsproducent in een reactie weten.
''Er is onvoldoende draagvlak voor deze techniek, met name voor onshore-opslag.'' Er wordt geen nieuwe kolengestookte capaciteit meer gebouwd zonder de mogelijkheid van afvang en opslag van het broeikasgas, aldus Nuon.
Als het kolengedeelte er toch komt, heeft Nuon toegezegd dat die centrale niet meer CO2 zal uitstoten dan een gasgestookte centrale. Dat is minder dan de helft van een gangbare kolencentrale.
GroenLinks is blij met het besluit van Nuon. ''Deze deal is een goede uitkomst voor het Eemshavengebied en voor het Nederlandse milieu. Dit is een win-win-win'', zei GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren donderdag in een reactie.
Van Tongeren is blij dat er geen slepende rechtszaken komen, dat onzekerheid voor Nuon wordt weggenomen en dat er geen ''extra vervuilende kolencentrale'' komt in het Waddengebied. Volgens Van Tongeren bewijst de deal dat het bedrijfsleven meer duurzame ambitie laat zien dan de huidige regering.
De partij ziet gas als de ideale brandstof om te gebruiken in de overgangsperiode totdat energie volledig duurzaam wordt opgewekt.
(Bron)

"Voorlopig gestopt met de bouw" vind ik iets anders dan "geschrapt"
Vader laat baby in afgesloten auto voor coffeeshop

TERNEUZEN - Een Belgische man heeft woensdag zijn baby zeker een half uur in een geparkeerde, geheel afgesloten auto laten zitten terwijl hij zelf in een coffeeshop zat in Terneuzen (Zeeland).
Volgens de politie vonden agenten na een tip het kindje hevig zwetend en huilend in de auto op de Scheldeboulevard. Agenten hebben een ruit van de auto ingeslagen en het kindje bevrijd en gekoeld.
De man uit St. Niklaas (België) werd aangehouden toen hij de coffeeshop verliet voor het in bezit hebben van softdrugs. Ook is hij verhoord voor het achterlaten van zijn kind. De Belgische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van het incident.
(Bron)
België legt prins Laurent aan banden

BRUSSEL - De publieke activiteiten van de Belgische prins Laurent worden door premier Yves Leterme aan banden gelegd.
De prins krijgt vrijdag van de premier een gedragscode opgelegd, waarin 'strikt na te komen regels' zullen staan. Dat moet herhaling van zijn 'onaanvaardbare activiteiten' onmogelijk maken, zei Leterme donderdag in het Belgische parlement.
Een aantal van die activiteiten zijn volgens de premier ''niet verenigbaar met het statuut dat hij geniet en de positie die hij bekleedt''.
Leterme gaat daartoe over na de recente reeks incidenten met de prins, zoals diens door de regering en door zijn vader koning Albert II afgeraden reis naar de vroegere Belgische kolonie Congo, en zijn donderdag uitgelekte contacten met Libische diplomaten.
De premier heeft deze week enkele malen met Laurent gesproken en heeft op grond daarvan nu besloten diens vrijheid van optreden in te perken. Vorige week had hij al aangekondigd Laurent voor de keuze te zullen stellen tussen doorgaan met zijn activiteiten of het verlies van zijn jaarlijkse 'dotatie' van 306.000 euro.
Leterme zou daarbij de volledige steun hebben van koning Albert. De boze vorst nam begin deze week publiekelijk afstand van de Congo-reis van zijn zoon en beschuldigde hem er zelfs van 'verzinsels' rond te strooien. Volgens Leterme zullen de afspraken met de prins herhaling van de incidenten ''op een sluitende manier onmogelijk maken".
Donderdag werd bekend dat Laurent zonder de regering in te lichten contact had gelegd met Libische diplomaten op de ambassade in Brussel. Leterme noemde die contacten donderdag ''zeer riskant en niet verstandig”.
(Bron)
Oh Oh Tirols Barbie gechanteerd met naaktfoto's

AMSTERDAM - Barbie wordt gechanteerd met een aantal naaktfoto's. Een man dreigt de kiekjes van de Oh Oh Tirol-ster openbaar te maken tenzij deze worden afgekocht voor vijftienduizend euro, laat RTL Boulevard donderdag weten.
(Bron en meer)

Naaktfoto's? Zouden ze bedoelen zonder die muur van verf voor d'r kop?
Man wendt kanker voor om boete

AMSTERDAM - Een 45-jarige man uit Oisterwijk heeft geprobeerd onder een boete uit te komen door te doen alsof hij kanker had. Dat heeft de politie donderdag gemeld.
De man kreeg woensdagochtend in zijn woonplaats een bekeuring omdat hij te hard had gereden. Hij schold de agent uit die hem op de bon slingerde, waarna hij werd opgepakt wegens belediging.
Op het politiebureau vertelde de man in tranen dat hij emotioneel was geworden, omdat hij net in het ziekenhuis te horen had gekregen dat hij een ongeneeslijke vorm van kanker had. De agenten geloofden het verhaal en lieten de man gaan.
Een telefoontje naar het ziekenhuis wees later uit dat de man het verhaal had verzonnen. Hij is helemaal niet ongeneeslijk ziek, en wordt alsnog vervolgd voor het beledigen van een agent in functie.
(Bron)

Dat ze het hebben nagetrokken, houdt in dat ze 'm toch niet helemaal geloofden.
Eerste bewoners 'schizofrenenstraat' Lelystad

LELYSTAD - De eerste vijf bewoners van de Lelystadse Stavorenstraat, in de volksmond beter bekend als 'schizofrenenstraat', hebben donderdag de sleutel van hun woning ontvangen. In de straat komen dertig mensen met schizofrenie te wonen.
De bewoners leven zelfstandig in de straat, maar kunnen altijd terecht bij hulpverleners. Begeleiders van zorginstelling Triade zijn dag en nacht aanwezig en bieden ondersteuning aan de uitbehandelde patiënten.
De komst van de bewoners leidde aanvankelijk tot veel protesten in de buurt. Volgens een woordvoerster van Triade is er geen reden tot zorgen en vormen de nieuwe bewoners geen gevaar.
De zorginstelling runt eenzelfde project ook in Almere en heeft daar goede ervaringen. Inmiddels zijn de buren volgens de zegsvrouw juist blij dat de verpauperde straat is opgeknapt en er weer mooi bij ligt.
(Bron)
Opgepakte pedofiel stopt met hongerstaking

HAARLEM - Voorzitter Ad van den Berg van pedovereniging Martijn heeft zijn hongerstaking na tien dagen opgegeven. Dat meldt het bestuur van de vereniging donderdag op zijn website.
(Bron en meer)

Jammer.
Bern schaft doodstraf voor honden af

BERN - Honden in het Zwitserse kanton Bern kunnen opgelucht ademhalen. Dinsdag schafte het kanton de doodstraf voor honden af.
Deze kon opgelegd worden als baasjes geen belasting voor hun hond betalen. Dat berichtte het Zwitserse persbureau SDA.
De bepaling stamt uit 1903. Tot ontsteltenis van dierenvrienden dreigde het dorp Reconvilier vorig jaar nog de bepaling toe te passen op de huisdieren van een aantal niet-betalende hondenbezitters in de 2200 inwoners tellende gemeente.
Volgens het Centraal-Zwitserse kanton is de bepaling niet meer van deze tijd, omdat hondenbelasting via incasso kan worden geïnd.
(Bron)

woensdag, april 06, 2011

Van alles gezaaid, eerder gezaaide lavendel kiemt al.
En zowaar, Tijger loerde op iets, toen ik ging kijken zag ik een pad hobbelen :-)

dinsdag, april 05, 2011

Politie houdt snelheidsduivel aan

KELPEN - De politie heeft zondagochtend in Kelpen (Limburg) een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats na een achtervolging aangehouden en diens auto in beslag genomen. De man reed met 205 kilometer per uur over de N280, waar 80 kilometer is toegestaan.
De snelheidsduivel kon in de kraag worden gevat toen hij bij een afslag bij Kelpen uit de bocht vloog en tegen een stoplicht en een verkeersbord botste. Dat maakte de politie zondag bekend.
De man bleef ongedeerd. Hij bleek niet in het bezit van een rijbewijs en ook het kentekenbewijs van de auto deugde niet. De politie had de achtervolging ingezet, nadat de bestuurder een stopteken had genegeerd.
Dit gebeurde bij Baexem nadat hij eerder al was opgevallen omdat hij te hard reed. Na dat stopteken trapte de man het gaspedaal echter nog dieper in, aldus de politie.
(Bron)
Voorzitter pedovereniging in hongerstaking

AMSTERDAM - De voorzitter van pedofielenvereniging Martijn, Ad van den Berg, is in hongerstaking. De 67-jarige Van den Berg werd vorige week opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno en zit nog vast.
(Bron en meer)

Volhouden maar!
Dief in het nauw roept om politie

DEN HAAG - Een 29-jarige dief uit Wenen heeft maandagmiddag zelf geroepen om de politie toen hij na het wegnemen van een portemonnee in een bedrijfspand in Scheveningen achtervolgd werd door getuigen. Dat heeft de politie laten weten.
Nadat hij even na twee uur de portemonnee had weggenomen uit het pand aan de Zeesluisweg, vluchtte hij achternagezeten door de twee getuigen een ander bedrijf binnen.
Daar riep hij dat hij de politie nodig had. Die arriveerde inderdaad snel ter plekke om hem mee te nemen naar het bureau.
Een vermoedelijk medeplichtige vrouw van 31 uit de omgeving van Bratislava (Slowakije) werd eveneens gearresteerd. Het duo zat dinsdag nog vast.
(Bron)
'Orka’s maken golven om prooi te vangen’

AMSTERDAM – Sommige orka’s maken gezamenlijk golven in zee om zeehonden te vangen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Orka’s die rondom het Antarctisch schiereiland leven, verzamelen zich bij hun jacht op zeehonden in groepen om gezamenlijk golven te maken in zee.
Als gevolg daarvan breken de ijsschotsen waarop de zeehonden zich schuil houden en vallen de dieren in het water. De orka's hebben het voornamelijk gemunt op zogenaamde Wedellzeehonden.
Dat meldt nieuwssite New Scientist op basis van onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration in Californie.
De wetenschappers zijn tot hun bevindingen gekomen door jagende orka’s te bestuderen ten westen van het Antarctisch schiereiland. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Mammal Science.
De voorkeur van orka’s voor Wedellzeehonden is overduidelijk. “De orka’s die wij volgden, gingen vrijwel alleen op jacht naar Weddellzeehonden en dat terwijl die soort maar vijftien procent van de complete populatie zeehonden vormt,” verklaart onderzoeker Robert Pitman.
De orka’s zijn over het algemeen ongeveer dertig minuten bezig om een zeehond te vangen. In die tijd produceren ze gemiddeld vier golven.
Soms verzamelen ze zich in groepen van zeven individuen. Als de zeehond eenmaal in het water is gevallen, wordt het dier opgejaagd en aan zijn flippers naar beneden getrokken.
Genetisch onderzoek heeft volgens de Amerikaanse wetenschappers uitgewezen dat de orka’s die op Wedellzeehonden jagen, tot een aparte soort behoren. De meeste orka’s voeden zich uitsluitend met vissen en dwergvinvissen.
(Bron)
Oudste fossiel van vliegend insect gevonden

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben de oudste lichaamsafdruk van een vliegend insect ontdekt.
Het gaat om een fossiel van een primitieve eendagsvlieg die ongeveer 312 miljoen jaar geleden landde op de modderige oever van een poel in het huidige Massachusetts. Dit gebied had toen een tropisch klimaat.
De afdruk van het dier bevat een gedetailleerde weergave van de verschillende segmenten van het lichaam. Ook zitten er sporen van de klauwen van het insect op het fossiel. Dat meldt Discovery News.
Het fossiel is gevonden door onderzoeker Richard Knecht van Tufts University in Medford. Hij ontdekte de afdruk aan de binnenkant van een stuk gesteente in een moeras.
''Ik pakte een losliggend stuk rots op dat al in tweeën was gespleten, zoals je wel vaker ziet bij oude stenen”, verklaart hij op Discovery News. ''Ik opende de steen als een boek en ik zag twee helften van de afdruk.”
Volgens de onderzoekers suggereert het fossiel dat eendagsvliegen veel eerder ontstonden dan tot nu toe werd aangenomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De afdruk van de eendagsvlieg is zeker 25 miljoen jaar ouder dan alle andere fossielen van vliegende insecten die tot nu toe zijn gevonden.
De oudste bewijzen voor het bestaan van (niet-vliegende) insecten zijn gedeeltelijke afdrukken van insectenlichamen uit het Devoon, een periode in de geologische tijdschaal die ongeveer 416 miljoen jaar geleden begon.
Eendagsvliegen zijn ranke insecten met twee paar vleugels en grote ogen. De dieren leven slechts slechts enkele uren, mede doordat ze niet kunnen eten.
(Bron)
Jongens zetten haar van buspassagier in brand

WEKEROM - De politie heeft maandag in de Gelderse plaats Wekerom drie jongens van 15 en 16 jaar aangehouden nadat ze in een bus het haar van een medepassagier in brand hadden gestoken.
Dat meldde de politie dinsdag.
Het slachtoffer is een 20-jarige man uit Apeldoorn. Hij hoorde een vreemd geluid en merkte een rookwolk op. Meteen daarop ontdekte hij dat zijn haar vlam had gevat.
De man liep uiteindelijk geen verwondingen op, maar waarschuwde wel de buschauffeur. Die schakelde de politie in. Twee van de drie tieners zitten nog vast, aldus een politiewoorvoerder.
(Bron)
Insectenmonitor Wageningen wegbezuinigd

WAGENINGEN - Kennisinstituut Alterra Wageningen UR stopt per direct met het monitoren van alle insectensoorten in Nederland. Dat heeft entomoloog Leen Moraal van Alterra dinsdag laten weten.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft Alterra laten weten de subsidie van 65.000 euro per jaar stop te zetten.
Sinds 1946 houdt het instituut bij welke insecten in Nederland te vinden zijn. ''We hebben een grote hoeveelheid onvervangbare kennis opgebouwd'', stelt Moraal. ''Het is doodzonde dat we daar niet mee door kunnen gaan.''
De Wageningen Universiteit blijft wel een aantal 'urgente soorten', zoals de beruchte eikenprocessierups, monitoren. ''Maar we kunnen niet meer continu actief de vinger aan de pols houden over nieuwe insectensoorten of -plagen die zich in Nederland voordoen.''
De eerste eipakketjes van de eikenprocessierups zijn het afgelopen weekend uitgekomen. Dit is zes dagen eerder dan verwacht, zo meldde bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.
Dit betekent dat de overlast door de brandharen van de rups nu begint op 10 mei, vermoedt Van Vliet. De eitjes zijn vermoedelijk eerder uitgekomen door de hoge temperaturen. In Drenthe zijn de eipakketjes nog dicht. Daar zullen de problemen met de rups zich dus ook pas later voordoen.
De Wageningen Universiteit doet dit jaar voor het eerst met een module een voorspelling over de dag waarop het beruchte insect overlast kan gaan veroorzaken.
Leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups houden sinds 25 maart op verschillende plaatsen in Nederland de ontwikkeling van de rupsen nauwlettend in de gaten. Hier hoort onder meer het monitoren van de eikpakketjes bij. Op basis daarvan kan worden voorspeld wanneer de rupsen overlast kunnen gaan veroorzaken.
De rups laat duizenden brandhaartjes los van zijn lijf. Die haartjes kunnen ernstige oogklachten, benauwdheid en jeuk veroorzaken bij mens en dier. Ondanks tal van experimenten is tot nu toe geen afdoende bestrijdingsmethode voor de rups gevonden. De eikenprocessierups dook door nog onbekende oorzaak in 1991 ineens weer in Nederland op. In 1900 verdween het dier uit het land, eveneens door een onbekende oorzaak.
Hoe het staat met andere insecten die mogelijk in de zomermaanden overlast veroorzaken, zoals de bastaardsatijnrups die vorig jaar in de Nederlandse duingebieden voor problemen zorgde, is niet duidelijk.
Kennisinstituut Anterra is onlangs gestopt met het monitoren van de insecten in Nederland als gevolg van een bezuiniging van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
(Bron)
Kou breekt ozon boven Noordpool af

DE BILT - De ozonlaag boven de Noordpool was in maart nog bijzonder koud. De lage temperaturen houden dit voorjaar uitzonderlijk lang aan, waardoor de afbraak van ozon langer doorgaat dan in andere jaren.
Een tweede oorzaak van de dunnere ozonlaag is dat er door weersomstandigheden minder ozonrijke lucht uit de tropen is aangevoerd. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI laten weten.
De temperaturen lopen nu op, waardoor de afbraak van de ozonlaag stopt en geleidelijk weer oploopt. Dat zal dit jaar langer duren, door de relatief grote afbraak. Het duurt een tijd voor de ozon weer is aangevuld. Daardoor is de ozonlaag op het noordelijk halfrond dit voorjaar minder dik dan in andere jaren.
De situatie zoals van begin maart met aanhoudende kou in de ozonlaag, komt weinig voor. Normaal loopt de temperatuur al eerder op, waardoor de afbraak van de ozonlaag stopt en de opbouw weer begint.
In de voorgaande twee jaar begon het weer warmer worden van de stratosfeer juist vrij vroeg. In 2009 was dat in januari en in 2010 half februari.
In de eerste helft van maart dit jaar werden in de stratosfeer, waarin de ozonlaag zich bevindt, op ongeveer 20 kilometer hoogte zelfs een paar dagen kouderecords gemeten voor die tijd van het jaar. Daardoor ontstonden toen nog steeds polaire ijswolken. In die wolken worden chloorverbindingen gevormd, die de ozon afbreken.
Hoewel de ozonlaag boven de Noordpool dit jaar meer is afgenomen dan in andere jaren, is die nog lang niet zo dun als die in de periode september-november boven de Zuidpool.
Een ander verschil is dat de dikte van de ozonlaag boven de Noordpool in het voorjaar van jaar tot jaar sterk kan verschillen, in tegenstelling tot die boven de Zuidpool.
(Bron)
Giraf laat automobilisten A28 schrikken

ERMELO - Automobilisten op de A28 bij strand Nulde zagen maandagmorgen en -middag langs de snelweg een in die regio wel zeer opvallend dier lopen: een giraf. Meerdere bestuurders vreesden dat het beest de snelweg op zou lopen en belden de politie.
De vrees bleek echter ongegrond. De giraf hoorde bij een circus, waarvan de tent vanaf de weg niet te zien was, en stond vast.
In tegenstelling tot de circustent was de giraf met zijn lange nek echter maar al te zichtbaar, aldus de politie.
(Bron)

Zie je wel, je moet geen beesten bij een circus hebben.
Dronken wegpiraat schuilt achter vuilnisbak

AMSTERDAM - Een 34-jarige man uit Nieuwegein met een slok op die zaterdagochtend met hoge snelheid over de A2 raasde, kon na een achtervolging uiteindelijk worden aangehouden in Vleuten, waar hij zich achter een vuilnisbak had verscholen.
Zijn auto had hij daarvoor al stuk gereden tegen een betonblok. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten.
De man reed op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 189 kilometer per uur. De politie zette de Mercedes aan de kant en liet de man blazen. Toen bleek dat hij te veel gedronken had, ging de man er in zijn auto vandoor.
Na een korte achtervolging botste hij tegen een betonblok, waarna hij er te voet vandoor ging en een plek zocht om zich te verstoppen. Een oplettende buurtbewoner zag de man en tipte de politie.
Behalve dat hij te snel reed, te veel gedronken had, en ervandoor ging toen de politie hem wilde aanhouden, staat de man ook te boek als ongewenst vreemdeling. Het rijbewijs en het paspoort waarmee hij zich probeerde te legitimeren waren allebei vals. De man zit vast.
(Bron)
Gemeente zet werklozen in voor digitalisering

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam zet werklozen in voor voor het digitaliseren van de stadsarchieven. Momenteel zijn er bij stadsdeel Nieuw-West zo'n honderd werklozen aan de slag, meldde een woordvoerder zondag.
Maandag ondertekent burgemeester Eberhard van der Laan met alle stadsdeelvoorzitters een convenant waarin de andere stadsdelen afspreken ook werklozen in te zetten voor de digitalisering in plaats van een extern bedrijf hiervoor in te huren.
De digitalisering van bouwarchieven is een wettelijke verplichting. Maar de gemeente gaat ook andere archieven aanpakken.
Amsterdam schat dat er de komende jaren werk is voor ongeveer duizend mensen. De werklozen worden vooral ingezet voor het voorbereidende werk. Ze moeten de archieven opschonen, ordenen en scanklaar maken. Er ligt kilometers archief op hen te wachten.
De Dienst Werk en Inkomen (DWI) en specialisten van het stadsarchief werken samen binnen het project. DWI selecteert de langdurig werklozen en stelt een praktijkcentrum beschikbaar; de specialisten verzorgen trainingen en begeleiding.
Volgens de woordvoerder is het project erg succesvol. Een deel van de werklozen volgt inmiddels ook de opleiding Documentaire Informatievoorziening, waarmee ze na het project op andere plekken bij de overheid aan de slag kunnen in de archivering. De groep deelnemers is heel divers, variërend van jong tot oud.
De zegsman rept van een win-winsituatie. ''Bouwarchieven en bestemmingsplannen worden gemakkelijk toegankelijk voor de burger, langdurig werklozen worden aan een baan geholpen waardoor de overheid minder geld kwijt is aan uitkeringen en er komen dure vierkante meters in het centrum vrij doordat de bergen documenten verdwijnen. Niemand kan hier niet achter staan.''
Inmiddels hebben onder meer Rotterdam en Almere interesse getoond voor het project, net als enkele bedrijven. Ahmed Baadoud, stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West en initiatiefnemer, noemt het project een goed voorbeeld van hoe er in crisistijd met bestaande middelen toch van alles mogelijk is.
(Bron)

zondag, april 03, 2011

Kind opgepakt bij schietpartij Amsterdam

AMSTERDAM - Aan de Ravenswaaipad in Amsterdam Zuid-Oost heeft vrijdag een schietpartij plaatsgevonden. Bij een ruzie tussen een groep jongeren is één persoon in de buik geraakt.
Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Vrijdagochtend ontstond een vechtpartij achter het winkelcentrum Reigersbos in het Amsterdamse stadsdeel tussen een groep jongens in de leeftijdscategorie van 12 tot 15 jaar.
Een van de kinderen trok een luchtdrukwapen en schoot daarmee een van de andere jongens in zijn buik.
De schutter is aangehouden, het slachtoffer is behandeld door een ambulancedienst en moet wellicht naar het ziekenhuis voor controle.
(Bron)
Fyra een stukje verder op weg

BREDA - Hogesnelheidstrein Fyra doet vanaf zondag ook Breda aan. Een reis tussen Breda en Amsterdam kan dan in een uur en tien minuten worden afgelegd in plaats van een uur en drie kwartier.
Van Breda naar Schiphol wordt minder dan een uur en overstappen hoeft niet meer. Reizen met Fyra is duurder dan met een gewone trein.
De Fyra, die veel aanloopproblemen kende, rijdt nu twee keer per uur van Amsterdam via Schiphol en Rotterdam naar Breda.
Sinds februari experimenteert exploitant NS Hispeed met een lagere toeslag, in een poging meer reizigers de trein in te krijgen. Voor 1 juni besluit het bedrijf of de toeslag voortaan lager blijft.
NS Hispeed zegt dat er vanaf eind dit jaar snellere treinen komen en dat Fyra, zoals altijd de bedoeling was, dan de grens overgaat naar Antwerpen en Brussel. De levering van de treinen heeft jaren op zich laten wachten, net als de oplevering van het spoor.
Als de nieuwe treinen eenmaal rijden, wordt de snelheid op het hogesnelheidsspoor opgevoerd naar 250 kilometer per uur.
(Bron)

Het doorrijden naar Breda was voor vorig jaar al gepland, maar ja, NS, vertraging...
Been gevonden langs Boven-Merwede

HARDINXVELD-GIESSENDAM - De politie heeft een been gevonden langs de Boven-Merwede bij Hardinxveld-Giessendam.
Een voorbijganger zag het lichaamsdeel in de loop van vrijdag tijdens het uitlaten van de hond en meldde de vondst in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat maakte de politie zaterdag bekend.
De herkomst van het been is nog onbekend, aldus de politie, die een onderzoek instelt. Mogelijk kan DNA-onderzoek hierbij helpen.
(Bron)

Leuk als je hond met iets aan komt rennen...
'Oudste tekst uit Europa gevonden'

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk het oudste geschift uit Europa ontdekt op een kleitablet uit Griekenland.
Het 2,5 bij 4 centimeter grote kleitablet is gevonden in een bos met olijfbomen in de stad Iklaina. De tekens die er op staan, zijn waarschijnlijk aangebracht tussen 1450 en 1350 voor Christus.
Het geschrift kan daarmee worden beschouwd als de oudste tekst uit Europa. Dat meldt National Geographic News.
De symbolen op het tablet behoren waarschijnlijk tot het schrift Lineair B, dat gedurende de Myceense beschaving werd gebruikt om economisch zaken te administreren in het Oude Griekenland. Het is nog niet duidelijk wat de precieze betekenis van de tekst is.
Het kleitablet is opgegraven door Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Missouri-St. Louis. De ontdekking wordt uitgebreid beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Athens Archaeological Society.
De wetenschappers zijn erg verrast dat ze het tablet hebben gevonden in Iklaina. Deze stad was vrij klein en onbelangrijk in het Oude Griekenland. Tot nu toe zijn geschriften op kleitabletten vooral aangetroffen op plaatsen waar vroeger belangrijke steden lagen.
Ook de ouderdom van het geschrift is verrassend. Historici gingen er vanuit dat de Myceners pas veel later begonnen met vervaardigen van kleitabletten.
Het kleitablet is in vergelijking tot oude geschriften uit andere werelddelen echter relatief jong. In China en Egypte zijn bijvoorbeeld teksten gevonden die rond 3000 voor Christus zijn geschreven.
(Bron)
Internetfilmpje verraadt jonge hasjdealer

ALMERE - Een 18-jarige hasjdealer uit Almere die op een internetfilmpje pronkte met zijn handelswaar en de stapels geld die hij met dealen verdiende, zal die fout niet snel nog een keer maken.
Politieagenten zagen het filmpje en wisten de verdachte op te sporen. Dat zei een politiewoordvoerster vrijdag.
Op het filmpje was de man zichtbaar voldaan te zien met een opmerkelijke hoeveelheid hasj, een grote som geld en allerlei luxeartikelen. Volgens de zegsvrouw kreeg de politie een tip over het filmpje en de ''stoerdoenerij'' van de Almeerder.
Rechercheurs wisten zijn adres te achterhalen en vielen donderdagochtend de woning binnen. Daar vonden ze naast een dikke plak hasj en contant geld ook een nepvuurwapen.
De jongen werd gearresteerd en zit nog vast op verdenking van drugshandel en witwassen.
(Bron)
Belg in gepimpte wagen trekt aandacht politie

AMSTERDAM - Een Belg die nog een fikse boete en een celstraf had openstaan, deed vrijdag weinig moeite om uit beeld van de politie te blijven.
De 47-jarige man uit de plaats Kapellen reed in een opvallende coupé met grote zilveren velgen en een vierdubbele verchroomde uitlaat en zat onder de ogen van de politie met zijn smartphone te spelen.
De politie zette de Belg op de A16 bij Dordrecht aan de kant. Hij was naar Nederland gereden om zijn auto op te laten poetsen, omdat dat over de grens goedkoper is.
Terwijl hij bevraagd werd over de pogingen zijn navigatiesysteem op de telefoon in te stellen, viel hij nog eens extra op door zijn zenuwachtige gedrag.
Hij kon zich niet identificeren, maar toen zijn identiteit achterhaald was, werd duidelijk waarom hij zo nerveus deed. Hij bleek in Nederland nog een boete van zesduizend euro en een celstraf van 139 dagen open te hebben staan. Als hij de boete niet betaalt, moet hij nog 71 dagen langer de cel in.
(Bron)
TT 127 Duitse bokskampioene neergeschoten

De Duitse bokskampioene El-Halabi is vlak voor een wedstrijd neergeschoten door haar stiefvader. De 26-jarige werd van dichtbij geraakt in haar handen, voet en knie. Waarschijnlijk kan de tweevoudig wereldkampioene nooit meer boksen.
De stiefvader en voormalig manager van El-Halabi was haar kleedkamer in een sporthal binnengedrongen. Daar schoot hij de boksster en twee beveiligers neer. Vermoedelijk deed hij dat omdat hij ontslagen was als manager.
Volgens El-Halabi was haar stiefvader van plan zich daarna zelf van het leven te beroven, maar durfde hij niet.
Japanner ramt hek Fukushima

TOKIO - Een Japanner heeft donderdag met zijn truck het beveiligingshek van de defecte kerncentrale Fukushima I geramd. De man is vermoedelijk een rechtse activist. Dat meldden de Japanse nucleaire autoriteiten tijdens een persconferentie.
De man heeft twee keer eerder geprobeerd het terrein te betreden maar werd beide keren tegengehouden.
Bij de derde keer ramde hij het hek en reed hij rond op het terrein, slechts 12 kilometer van de reactors verwijderd.
Daarna heeft de man nog twee uur rondgereden voordat de politie hem te pakken kreeg. Toen de man was opgepakt, werd hij grondig ontsmet.
Vanwege de slechte beveiliging is de reputatie van de Japanse nucleaire autoriteiten en het nucleaire bedrijf verder beschadigd. Zij krijgen al kritiek wegens hun trage reactie op de ramp.
(Bron)