zaterdag, april 10, 2010

Spectaculaire lawines gezien op Mars

AMSTERDAM - Het lawineseizoen op Mars is in volle gang. In 2008 werd zo'n lawine voor het eerst gefotografeerd met de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter.
Dat gebeurde bij toeval, maar nu, precies een Marsjaar later, houden Marsonderzoekers de steile kliffen rond de Noordpool van de planeet scherp in de gaten.
En met succes: in januari zijn al verschillende lawines waargenomen. Zo stortte op 27 januari een heel pakket kooldioxide-ijs van een 700 meter hoge ijsklif af. Dat resulteerde in spectaculaire stofwolken van tientallen meters hoog.
De lawines ontstaan als de lente is aangebroken op het noordelijk halfrond van Mars, en de eerste zonnestralen de steile ijskliffen rond de Noordpool opwarmen.
Op basis van de waarnemingen van dit jaar concluderen de onderzoekers dat de meeste lawines halverwege de lente optreden. Het lijkt een jaarlijks terugkerend verschijnsel.
(Bron)
Brits Lagerhuis stemt voor 'three-strikes-out'-aanpak

AMSTERDAM – Het Lagerhuis, de belangrijkste kamer van het Britse parlement, heeft gisteren met grote meerderheid ingestemd met een nieuwe wet om het illegaal delen van bestanden op internet tegen te gaan.
Dat meldt verschillende buitenlandse media.
Het Lagerhuis stemde met 189 tegen 47 voor de zogenoemde Digital Economy Bill.
In deze wet staat onder andere dat personen die auteursrechtelijk beschermd materiaal uitwisselen na twee waarschuwingen van het internet afgesloten kunnen worden. Het voorstel moet nu alleen nog langs het Hogerhuis, wat meer een formaliteit zou zijn.
Het Lagerhuis van Frankrijk keurde in september al een soortgelijke wet goed. De wet voorziet er daar in dat illegale downloaders die waarschuwingen via de mail en in brieven negeren een jaar lang afgesloten kunnen worden.
Ook kunnen overtreders daar veroordeeld worden tot gevangenisstraf of tot een boete van maximaal driehonderdduizend euro.
De ‘three-strikes-out’-aanpak is niet onomstreden. Pro-internet groeperingen vergelijken het afsluiten van iemand zijn of haar internetverbinding met het afsluiten van water. Internet zou nodig zijn om rekeningen te betalen, belangrijke mails te versturen en zelfs om telefoongesprekken te voeren.
Tegenstanders pleiten voor aanpak vanuit de industrie. Muziek, films en spellen zouden goedkoper moeten worden waardoor illegaal downloaden minder aantrekkelijk wordt.
(Bron)

Ben benieuwd hoe ze dat technisch voor elkaar willen krijgen. Je kan een aansluiting in een huis wel afsluiten, maar daarmee voorkom je nog niet dat iemand het net op gaat.
Lawine bedelft helikopter

MOSKOU - Zeker vijf Duitse toeristen zijn zaterdag omgekomen, toen een lawine op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland een helikopter bedolf.
Ook twee bemanningsleden kwamen volgens het Russische persbureau Interfax om het leven. Een andere Duitse toerist en een bemanningslid zijn ,,in kritieke toestand'' naar het ziekenhuis gebracht.
Aan boord van het toestel waren achttien mensen, onder wie veertien Duitsers. De Duitsers waren voor een snowboardvakantie naar Rusland gereisd.
De helikopter, een Mi-8, is vermoedelijk na de landing door de lawine verrast. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 70 kilometer van de stad Jelisovo.
(Bron)

Klinkt als een zeer luxe vakantie die spectaculair misgegaan is :-(
Griekse terreurorganisatie opgerold

ATHENE - De Griekse politie gelooft een van de gevaarlijkste linkse terreurorganisaties van het land te hebben opgerold.
Zeker drie mannen en een vrouw van de groep Revolutionaire Strijd zijn gearresteerd, meldde de Griekse televisie zaterdagavond.
De grootscheepse actie van de politie tegen de beweging zou nog niet zijn beƫindigd. Agenten doorzochten meerdere woningen in een voorstad van de hoofdstad Athene.
De extreem linkse Revolutionaire Strijd pleegde sinds 2003 meerdere aanslagen op ministeries en filialen van internationale bedrijven en banken. In 2007 werd de Amerikaanse ambassade in Athene met een antitankraket beschoten.
Bij een andere actie van de groep raakte een agent zwaargewond, toen hij met automatische wapens en een granaat onder vuur werd genomen.
(Bron)
Duitse leverancier pakt waren terug in restaurant

Een Duitse vleesleverancier in Aken heeft een nieuwe manier gevonden om onbetaalde rekeningen te vereffenen. Een ruzie over geld in een restaurant eindigde ermee dat de man zijn waren van de borden van de etende gasten griste.
Nadat de man woensdag zijn vlees bij het restaurant had afgeleverd vertelde de restauranteigenaar hem dat hij niet direct de rekening van vierhonderd euro kon betalen. Een hoog oplopende discussie in de keuken was het gevolg.
De woordenwisseling eindigde ermee dat de verkoper zijn vlees terugnam -ook de steaks die al waren gebakken en gemarineerd. Toen dat nog altijd niet voldoende was om de kosten te dekken liep de man het restaurant in en pakte het vlees van de borden van gasten die daar zaten te eten.
Zodra de leverancier was verdwenen verscheen de politie ten tonele. Die kon geen aanwijzingen vinden dat de leverancier in overtreding was.
(Bron)
Lama op drift na ontsnapping uit circus

De Friese politie heeft donderdagavond met automobilisten en circusmedewerkers achter een ontsnapte lama aangezeten om te voorkomen dat het dier de A32 op zou lopen. Het dier was tijdens een circusact in Heerenveen ontsnapt. Dat meldt de politie vrijdag.
De agenten waren aan het surveilleren bij de verkeerslichten op de K. R. Poststraat toen zij opeens een lama voorbij zagen komen, gevolgd door een paar hardlopende mannen. Het dier ging op weg richting de A32. Het lukte de agenten om met een politieauto de weg van de lama af te snijden. Een verzorger vloog vervolgens het dier om de nek, waarna het dier met de man nog een stuk doorliep. De lama kon uiteindelijk in bedwang worden gehouden.
Het dier werd teruggebracht naar het circus aan de Weinmakker. Het dier maakt het volgens de politie goed en zal weer meedoen aan optredens.
(Bron)
De paardenkastanje ontvouwt blad en kaarsjes:

Paardenkastanje aan het ontvouwen
En deze begint het ook weer erg goed te doen:

Brandnetel loopt uit
Bermmadelief:

Bermmadelief
De meidoorn loopt ook al uit:

Meidoorn loopt uit
Dotter langs een tuinrand (aangeplant):

Dotter bij een tuinrand
Kerspruim, van veraf en wat dichterbij:

Kerspruim

Kerspruim dichtbij
En nee, die vensterbank en de muur eronder zijn nog niet schoongemaakt (mijn ervaring is dat dat ook niet erg lang erg veel uitmaakt...). Zeldzaam moment waarop ze rustig naast elkaar zitten.

Samen op de vensterbank
Tom op de vensterbank:

Tom
Els:

Els
Ondergroei met veel speenkruid, fluitekruid, een mini-elsje en een matige belichting:

Speenkruid
Sommige boomspiegels hier staan nog helemaal vol met vroegeling (Erophila verna), sommige zijn 'keurig' kaalgeschoffeld, bij deze stond nog wel wat vroegeling:
Boomspiegel met vroegeling
Het 'kruidenkastje' ook eens uitgemest. Dat kastje boven het aanrecht, waar alle kruiden en mengsel en specerijen en aanverwante zooi neergezet wordt.
Ik had nog vƩƩl zakjes macaronimix en soortgelijk spul. De meest verse had een THT-datum halverwege 2007.
Die op zich best lekkere maar zelden gebruikte strooimix voor aardappels, met bieslook en poederkaas had een datum waar ik over na moest denken, want de laatste twee cijfers waren 00. Na een tijdje besefte ik dat ie dus 10 jaar over datum was, hoppa, de vuilnisbak in.
Nu staan dus op het bovenste plankje de borden, en onderin 3 bakjes (1 met specerijen, 1 met kruiden, 1 met mixspul als gehaktkruiden en 'bbq-mix', met daarnaast keurig de flesjes azijn, Worchestershiresaus, ketjap enzovoorts).
Ik ben nog niet verder gegaan met de luxaflex wegens spierpijn en beurse plekken (oude houdertjes zijn verwijderd, Ć©Ć©n schroefje van nieuw houdertje half vastgeschroefd voor ik doorhad dat ie verkeerd zat, met veel geweld weer losgeschroefd en het toen opgegeven - raam zit nu dicht met kranten ;p).
Japanse boer wordt superheld

TOKIO - Japanse wetenschappers hebben een pak uitgevonden, dat de oudere Japanse boer moet helpen met werkzaamheden als het oogsten.
Het robopak van plastic en metaal met acht motortjes geven armen, benen en rug extra kracht.
Ook zitten in het exoskelet sensoren met een stemherkenningssysteem, waardoor degene die het pak draagt commando's kan geven.
Als een boer bijvoorbeeld een radijsje uit de grond wil plukken kan hij zijn pak instrueren zijn benen extra te ondersteunen.
Tweederde van de Japanse boeren is ouder dan 65 jaar.
Het pak moet vanaf 2012 in de Japanse schappen liggen voor ongeveer 8000 euro. Er is een model van 30 kilo voorhanden dat vooral bij zwaardere werkzaamheden als oogsten ingezet kan worden.
Een lichtere versie van 23 kilo kan helpen bij werkzaamheden als het plukken van druiven.
De universiteit van Tokio en het bedrijf Toyama gaan ook brillen ontwikkelen, die lijken op pilotenbrillen in gevechtsvliegtuigen. Daarop is aan de binnenkant informatie te lezen. Een boer kan dan bijvoorbeeld lezen of zijn druiven rijp zijn, wat zijn hartslag is en hoeveel calorieƫn hij binnenkrijgt.
(Bron)
Sterrenkundigen maken beelden van 'mysterieus' donker object

AMSTERDAM - Sterrenkundigenvan drie Amerikaanse universiteiten zijn er voor het eerst in geslaagd om een glimp op te vangen van het mysterieuze, donkere object dat de ster Epsilon Aurigae met grote tussenpozen bedekt.
Op beelden die met een speciaal infrarood-instrument zijn gemaakt is de schaduw van het object te zien, dat blijkbaar zo plat is als een pannenkoek. Zo meldt wetenschappelijk tijdschrift Nature. Epsilon Aurigae is een van de helderste sterren van het sterrenbeeld Voerman.
Al meer dan 175 jaar is bekend dat Epsilon vrij weinig licht uitzendt voor een ster van deze massa. Bovendien neemt de helderheid van de ster eens in de 27 jaar gedurende meer dan jaar sterk af. Dat wees erop dat er een donkere begeleider om Epsilon heen draait.
Maar gezien de duur van de 'verduistering' kon dat geen normaal sterachtig object zijn. De waargenomen sterbedekkingen zouden verklaarbaar zijn als de begeleider van Epsilon een kleine ster met een omringende stofschijf was.
Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn: de beelden tonen hoe een dunne, deels doorzichtige, wolk voor de ster langs trekt.
(Bron)
Vonnis nietig verklaard om gebruik van woord 'blog'

AMSTERDAM – Een rechter in BelgiĆ« heeft een eerdere uitspraak in een rechtszaak nietig verklaard om het gebruik van de woorden blogsite, blogspot, user-id en hostadres in het verzoekschrift. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.
Het gebruik van gespecialiseerde Engelse termen is verboden volgens een wet uit 1935. Die wet bepaalt dat een procedure voor een Brusselse rechtbank van begin tot einde in het Frans of Nederlands moet worden gevoerd.
Eind 2008 oordeelde een rechter dat een Google en Youtube een aantal blogs en filmpjes van internet moesten halen. Een Belgische online uitgever vond namelijk dat hij slachtoffer was van een systematische lastercampagne omdat de blogs en video’s naar hem en zijn publicaties verwezen.
Google en Youtube vochten het besluit aan door de beslissing nietig te laten verklaren op grond van het gebruik van Engelse termen. De uitgever merkte nog op dat enkele termen in het woordenboek Van Dale zijn opgenomen, maar de rechter vond dit niet overtuigend genoeg.
“Zowel de voorzitter van de rechtbank als de betrokken partijen moeten de gelegenheid krijgen om van het onderwerp, de grond en de volledige inhoud van de vordering kennis te nemen in het Nederlands”, aldus het vonnis.
Advocaat Van Melkebeke noemt de uitspraak opmerkelijk. “De bedoeling van de wet op het taalgebruik in rechtszaken was ervoor te zorgen dat de partijen in een procedure zeker zouden begrijpen waarover het gaat.”
“Aangezien de partijen hier meer dan waarschijnlijk een behoorlijk grote kennis hebben van computer- en internettermen, lijkt het er in deze zaak sterk op dat het de rechter was die problemen had met de Engelse termen.”
De advocaat wijst op de moeilijkheidsgraad van het vertalen van sommige worden. “Sommige woorden zijn nu eenmaal niet te vertalen. Het vonnis heeft als gevolg dat alles voor niets is geweest. Het geschil is niet opgelost en de procedure kan weer helemaal opnieuw beginnen.”
(Bron)
Lingerie voor hondjes

AMSTERDAM – Hondjes die nog niet zindelijk zijn, of gewoon graag stijlvol voor de dag komen, kunnen nu hun toevlucht zoeken in een speciaal voor hen ontwikkelde lingerielijn: Pants for Dogs.
Er zijn strings en onderbroekjes voor teefjes, buikbanden voor mannetjes en zelfs een soort rompertje voor honden zonder staart, aldus Cocoperez vrijdag.
Hoewel de collectie bedoeld is om de boel droog te houden wanneer de viervoeters nog geen zindelijkheidstraining achter de rug hebben (of deze niet het gewenste resultaat had), is er ook veel aandacht voor design. De hondenlingerie kan naar eigen goeddunken worden samengesteld, variƫrend van sober zwart tot pimpelpaars met glitters.
Niets van dit alles gaat echter ten koste van het comfort en de bewegingsvrijheid van de dieren, zo verzekeren althans de makers.
Het Amerikaanse bedrijfje laat op de website wel doorschemeren al flink wat verbaasde reacties te hebben gehad.
“Sommigen zagen onze string voor honden en vroegen zich vooral af hoeveel martini’s we gedronken hadden. Maar als wij naar onze nieuwe lingerielijn kijken vragen we ons vooral af waarom we er niet eerder op gekomen zijn”, aldus de bedenkers.
De lingerie is niet het eerste opmerkelijke product voor honden. Eerder werd de Rear Gear al gelanceerd, een bedeltje dat de hondenkont bedekt, en zag een opblaaspop voor oversekste honden al het levenslicht.
(Bron)

Ik weet wel dat de buurhond vroeger regelmatig een plastic broekje droeg - als ze loops was. Eerlijk gezegd vind ik deze lingerie er niets aantrekkelijker uitzien.
Poolse president komt om bij vliegtuigcrash

MOSKOU - Russische luchtverkeersleiders hebben de bemanning van het neergestorte Poolse presidentiƫle toestel zaterdag herhaaldelijk geadviseerd niet te landen op de luchthaven bij de Russsiche plaats Smolensk.Dat berichtte het Russische staatspersbureau Ria Novosti.
Alle 96 inzittenden kwamen om bij de crash. Het toestel had enkele bomen geraakt toen het probeerde te landen in dichte mist.
De piloot en de Poolse president Lech Kaczynski hadden het dringende advies gekregen om te keren en te landen in de Wit-Russische stad Minsk, omdat het militaire vliegveld onvoldoende was uitgerust om vliegtuigen in dichte mist te ontvangen.
Maar de piloot en het staatshoofd sloegen het advies in de wind.
De Poolse piloot zou ondanks de waarschuwing vier keer hebben geprobeerd te landen. De luchtverkeersleiding heeft niet het recht de landing van een Pools presidentieel toestel te weigeren.
Een half uur eerder had een ervaren Russische piloot, die het gebied goed kent, nog rechtsomkeert gemaakt naar Moskou, nadat hij twee keer had geprobeerd te landen.
Een Poolse luchtvaartexpert merkte op dat het de Poolse piloot waarschijnlijk aan de nodige vasthoudendheid heeft ontbroken. Hij herinnerde aan een incident in de zomer van 2008. Toen had een piloot een bevel van de president naast zich neergelegd om in Georgiƫ te landen.
Omdat hij het te gevaarlijk vond om daar te landen, landde hij in een buurland, waardoor Kaczynski met de auto naar Tbilisi moest. Het staatshoofd verweet de piloot later dat hij weigerde bevelen op te volgen.
Het stoffelijk overschot van de Poolse president Lech Kaczynski is zaterdag gevonden op de plaats waar het Poolse presidentiƫle vliegtuig is neergestort, nabij de Russische plaats Smolensk.
Dat heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti gemeld.
De lichamen van de mensen die zijn omgekomen door de vliegramp zullen naar Moskou worden gebracht voor identificatie. Ook het stoffelijke overschot van Kaczynski gaat naar de Russische hoofdstad.
Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens overleg met de Russische president Dmitri Medvedev, zo meldden Russische staatsmedia.
Medvedev heeft voor maandag een dag van nationale rouw afgekondigd. De premier sprak zijn ''diepste en meest oprechte condoleances'' uit voor de inwoners van Polen. Later op de dag zal hij zich in een televisietoespraak tot de Poolse bevolking richten, liet een woordvoerster van het Kremlin weten.
De twee zwarte dozen van het Poolse vliegtuig dat zaterdag bij de West-Russische stad Smolensk neerstortte, zijn allebei gevonden.
Dat heeft de Russische minister van Calamiteiten Sergej Sjojgoe gemeld, berichtte het Russische persbureau Interfax. De informatie uit de dozen kan meehelpen bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.
Polen moet na de onverwachte dood van Kaczynski voor eind juni presidentsverkiezingen houden.
Dat bepaalt de grondwet. Daarmee worden de verkiezingen, die stonden gepland voor oktober, door de dood van de president enkele maanden vervroegd.
(Bron)
Fransman steekt per ballon Noordpool over

PARIJS - De Franse arts en ontdekkingsreiziger Jean-Louis Etienne is er als eerste in geslaagd in zijn eentje per ballon de Noordpool over te steken.
De 63-jarige Etienne steeg maandag op van Longyearbyen op Spitsbergen en landde zaterdag na 121 uur en dertig minuten 280 kilometer ten noorden van de plaats Batagay in Siberiƫ. Hij overbrugde een afstand van 3631 kilometer.
De arts en ontdekkingsreiziger wilde eigenlijk in de Amerikaanse staat Alaska landen, maar ongunstige weersomstandigheden maakten dat onmogelijk. Vooral sneeuwstormen zaten hem dwars.
Tijdens de tocht voerde de Fransman wetenschappelijke metingen uit van onder meer het koolzuurgas CO2, het magnetisch veld en de ozonlaag.
(Bron)
Loverboys maken meer gebruik van netwerksites

AMSTERDAM - Loverboys gebruiken steeds vaker sociale netwerksites als Hyves en Facebook om in contact te komen met hun slachtoffers.
Dat meldt stichting stoploverboys.nu donderdag.
Op dergelijke sites hebben meisjes profielpagina's met veel persoonlijke informatie. Loverboys proberen aan de hand van deze profielen zo snel mogelijk een afspraak te maken met de meisjes.
Vervolgens dreigen ze de gezinsleden van het slachtoffer wat aan te doen als zij niet voor hen gaan werken in de prostitutie. Ook dreigen ze bijvoorbeeld de meisjes op hun school zwart te maken als prostituƩe.
Bij de stichting komen steeds meer meldingen binnen over de praktijken van loverboys. Waren dat er bij de oprichting ruim twee jaar geleden nog tien per week, nu krijgt de stichting vijftien meldingen per dag te verwerken.
Volgens het Coƶrdinatiecentrum Mensenhandel waren er in 2008 naar schatting 180 meisjes het slachtoffer van loverboys.
"Steeds vaker zijn loverboys gewone Nederlandse jongens", dat zegt een woordvoerder van de stichting. "Nederlandse jongens vinden het blijkbaar stoer. Vroeger was het zo dat loverboys meisjes probeerden verliefd op ze te maken, tegenwoordig worden de meisjes vooral gechanteerd."
Stoploverboys.nu werd opgericht door Anita de Wit, moeder van een slachtoffer van een loverboy. De stichting heeft een website waarop slachtoffers, maar ook familie en bekenden met elkaar in contact kunnen komen en hun verhaal kwijt kunnen.
(Bron)
'Bewakers laten tbs'ers werken'

AMSTERDAM - Bewakers van de Utrechtse tbs-kliniek Van der Hoeven hebben tbs-patiƫnten als hulpje ingezet. De tbs'ers moesten onder meer medepatiƫnten tegen de grond werken bij incidenten, hen afvoeren naar isoleercellen of hen vasthouden als zij werden 'platgespoten'.
Het ministerie van Justitie heeft naar aanleiding hiervan ingegrepen, schrijft het AD vrijdag. De kliniek moet van het ministerie vanaf mei stoppen met het op deze manier inzetten van tbs'ers.
"Fysiek ingrijpen door patiƫnten is niet toegestaan, want het is vragen om ongelukken", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant.
Ex-patiƫnten van de kliniek verklaarden dat zij jarenlang bij tientallen incidenten moesten helpen. Zij konden naar eigen zeggen niet weigeren dit te doen, omdat zij dan 'zelf aangepakt zouden worden'.
Ex-patient Gerrit Steffen zegt tegen de krant, dat hij drie jaar geleden een medepatiƫnt uit het koord moest losmaken waarmee die zichzelf had opgehangen. Een bron dichtbij het bestuur van de kliniek weet aan de krant te melden dat er een intern onderzoek gaande is.
(Bron)
Nieuw proces dreigt voor Berlusconi

MILAAN - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi hangt een nieuw proces boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie in de Noord-Italiaanse stad Milaan wil Berlusconi vervolgen wegens belastingfraude en oplichterij bij onderhandelingen over televisierechten waar het om miljoenen euro's ging.
Dat meldden Italiaanse media vrijdag. Volgens de aanklagers heeft Berlusconi's televisiebedrijf Mediaset ruim 25 miljoen euro verduisterd bij het kopen van televisierechten. Ook zou de premier zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude ter waarde van 8 miljoen euro.
Het is echter de vraag of het proces tegen de premier doorgaat. Berlusconi zal waarschijnlijk een beroep doen op een nieuwe wet die hem toestemming geeft om achttien maanden niet voor de rechter te verschijnen, als hij daar een goede reden voor heeft. De wet is officieel van kracht sinds president Giorgio Napolitano die donderdag heeft ondertekend.
Niet alleen Berlusconi is schuldig bevonden aan de fraude, maar ook zijn zoon Pier Silvio, de directeur van Mediaset, en negen anderen.
Rechters zullen pas na juni beslissen of de premier daadwerkelijk terecht moet staan.
(Bron)
Paus zette priester niet uit ambt

AMSTERDAM - Als kardinaal Joseph Ratzinger weigerde de huidige paus een Californische priester uit het ambt te zetten die kinderen misbruikte. Dat blijkt uit kerkdocumenten.
Uit correspondentie uit 1985 waar persbureau AP de hand op wist te leggen, blijk dat Ratzinger bezorgd was over het effect dat het ontslag van de priester kon hebben op 'het heil van de universele kerk'.
Het Vaticaan heeft altijd benadrukt dat Ratzinger, nu paus Benedictus XVI, geen rol speelde in het tegenhouden van het uit het ambt zetten van pedofiele priesters terwijl hij hoofd was van het Congregatie voor de Geloofsleer. Voor het Vaticaan lijkt dit een van de grootste tegenslagen tot nog toe te zijn.
De brief uit 1985 is onderdeel van jarenlange correspondentie tussen het diocees van Oakland en het Vaticaan over het voorgestelde ontslag van priester Stephen Kiesle.
Het diocees drong er vanaf 1981 verschillende malen op aan Kiesle uit zijn ambt te ontzetten. Ratzinger was toen al verantwoordelijk voor het bestraffen van priesters, onder andere in gevallen van seksueel misbruik.
Vier jaar later kwam er een reactie van Ratzinger en het zou nog twee jaar duren voor Kiesle ontslagen werd. Het is onduidelijk welke rol Ratzinger daar in speelde.
Kiesle werd in 1978 tot drie jaar voorwaardelijke straf veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De nu 63-jarige Kiesle is veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen en is een geregistreerd zedendelinquent.
Volgens Irwin Zalkin, advocaat van enkele van de slachtoffers was 'kardinaal Ratzinger bezorgder over het vermijden van een schandaal dan over het beschermen van kinderen.'
Het Vaticaan heeft de handtekening van Ratzinger op de brief bevestigd, maar weigerde verder commentaar te geven.
(Bron)

vrijdag, april 09, 2010

Rouvoet wil dat mensen meer voor elkaar zorgen

AMSTERDAM - In de zorg kan meer gebruik worden gemaakt van de eigen netwerken van patiƫnten. Zo kan voorkomen worden dat mensen 'nodeloos' afhankelijk worden van zorgverleners en in een zorgcircuit komen waar ze lastig uitkomen.
Dat zegt demissionair vicepremier AndrƩ Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl. Volgens Rouvoet zijn mensen soms te afhankelijk geworden van professionals in de zorg.
"De overheid kan en moet niet alles willen doen, maar kan mensen wel helpen dingen op te lossen. Dan mag je de onderlinge solidariteit en de vitaliteit van mensen en hun netwerk aanspreken voordat je besluit of voordat het nodig is het officiƫle zorgtraject in te gaan."
Rouvoet wil meer 'onderlinge verantwoordelijkheid' tussen mensen. Hij neemt daarmee afstand van het begrip 'eigen verantwoordelijkheid' dat de eerste kabinetten-Balkenende kenmerkte. "Het afstoten van verantwoordelijkheid kan koud zijn."
"In de jeugdzorg zien we dat een proces op gang is gekomen dat onder professionele begeleiding het eigen netwerk rond mensen wordt ingeschakeld. Zo ken ik het voorbeeld van een autistische jongen die met behulp van familie en buren thuis kan blijven wonen en niet in een dure instelling hoeft. Maar als het nodig is, kan er uiteraard worden teruggevallen op de professional," legt Rouvoet uit.
Met dit zogenoemde 'eigen-krachtprincipe' worden volgens Rouvoet goede resultaten behaald. "In Overijssel is men daar veel mee bezig geweest, en het blijkt dat men er in 80 procent van de gevallen goed uitkomt." Benutten van de eigen kracht geeft mensen volgens Rouvoet meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.
De demissionair vicepremier pleit ervoor om het eigen-krachtprincipe breder in te zetten in de zorg, zoals bij ouderen en gehandicapten. "Het heeft te maken met de grondgedachte dat er veel meer kracht en vitaliteit in de samenleving zit dan waar we nu gebruik van maken. Het is geen bezuinigingsmaatregel, maar het scheelt wel degelijk kosten als je het goed doet."
(Bron)

De mantelzorgers die ik ken, lopen zich stuk tegen diverse regels en voorwaarden, en de mensen die een beroep kunnen doen op mantelzorgers doen dat al. Die mantelzorgers zijn vaak al zo goed als op. Dus maak het ze dan ook een stuk makkelijker.
SGP 'diep geraakt' door vonnis

DEN HAAG - De SGP is ''diep geraakt'' en teleurgesteld door het vonnis van de Hoge Raad. Dat zei partijvoorzitter Wim Kolijn vrijdagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag.
De Hoge Raad bepaalde dat de SGP vrouwen niet anders mag behandelen dan mannen en ze daarom niet mag uitsluiten van passief kiesrecht.
Het partijbestuur zal de uitspraak laten ''bezinken'' en met juristen de precieze argumentatie bestuderen. Kolijn zei dat het arrest zich richt op de Staat, dus dat die in eerste instantie aan zet is. De SGP wacht af wat de Staat doet, aldus de partijvoorzitter.
Volgens Kolijn moet nog bepaald worden of de SGP de zaak voorlegt aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De partij gaat in ieder geval ''opgewekt, met kracht en Gods zegen, hopelijk'' campagne voeren om toch een goed resultaat te bereiken bij de verkiezingen op 9 juni.
''Ons wordt de mogelijkheid onthouden om een eigen vereniging in te richten zoals leden dat op grond van onze lezing van de Bijbel willen. Dat is een inperking van de eigen vrijheid'', zei Kolijn.
Hij had na de uitspraak berichten gekregen van veel SGP-vrouwen die ''zeer verontwaardigd'' zijn en zich ''ergeren en zorgen hebben'' over de uitspraak.
Ze vinden het vervelend dat anderen hun positie hebben aangekaart terwijl ze zelf nergens naar zijn gevraagd. Kolijn zei geen enkele vrouw te kennen die staat te trappelen om op de SGP-lijst te komen.
Ook fractievoorzitter Bas van der Vlies kreeg naar eigen zeggen reacties van ''opperste verbazing en ergernis. Als je denkt de vrijheid te hebben naar de Bijbel te handelen zoals wij dat voorstaan, dan heeft dit een geweldige impact. Het raakt ons diep.''
Volgens Van der Vlies is het nog totaal niet aan de orde om in de partij een discussie te beginnen over de vraag of toekomstige SGP-kieslijsten alsnog moeten worden opengesteld voor vrouwen.
(Bron)

Stel je nu eens de rel voor als er een moslimpartij zou zijn die tegen vrouwen op de lijst is...
Fietsendieven mishandelen stadswacht

AMSTERDAM - Een 58-jarige stadswacht in Maastricht is woensdag mishandeld door twee fietsendieven. De stadswacht betrapte een 63-jarige man en een 49-jarige vrouw uit het Belgische Luik op heterdaad toen zij bezig waren een fiets te stelen. Dat meldt de politie vrijdag.
De stadswacht zag twee doorgeknipte sloten naast de fiets liggen. Bovendien had een van de verdachten een betonschaar in zijn hand.
Toen hij de dieven wilde aanhouden wilden ze weglopen.
In het handgemeen dat toen ontstond sloeg de man de stadswacht in het gezicht, waarbij de bril van de stadswacht werd vernield.
Met hulp van een voorbijganger konden de beide verdachten even later toch aan de politie worden overgedragen.
(Bron)
Demonstratie tegen affakkelen Shell

DEN HAAG - Milieudefensie heeft donderdagavond in Den Haag gedemonstreerd tegen olieconcern Shell.
De milieuclub is het niet eens met de werkwijze van Shell om in Nigeria aardgas af te fakkelen, zo liet Milieudefensie in een verklaring weten. Het protest vond plaats bij het hoofdkantoor van het oliebedrijf.
Volgens een woordvoerster hadden zich donderdag rond de 90 actievoerders verzameld bij de Nigeriaanse ambassade in Den Haag, die daarna in een optocht met fakkels naar het Shell hoofdkantoor liepen.
Daar vormden zij een brandend Shell logo dat vervolgens geblust werd door als brandweermannen verklede actievoerders.
Volgens Milieudefensie draagt Shell met het affakkelen in Nigeria bij aan het mondiale klimaatprobleem en brengt het ook schade toe aan het milieu en inwoners van het land.
Shell liet eerder in een reactie weten het eens te zijn met Milieudefensie dat het continu gasaffakkelen gestopt moet worden, maar dat de uitvoering hiervan niet eenvoudig is. Volgens Shell is tussen 2002 en vorig jaar 65 procent van de fakkels gedoofd.
(Bron)
Vanochtend werd ik wakker met een beetje stijve nek.
Ik lag half op m'n zij, met m'n arm in een soort bochtje voor me. In die bocht, genesteld in arm en hals, lag een Tijger, prinsesheerlijk slapend, koppie half onder het dekbed vandaan, en kennelijk was ik in m'n slaap braaf stil blijven liggen.
Nu maar hopen dat dat niet haar nieuwe favoriete slaapplek wordt ;-)
Zul je altijd zien. Nieuwe luxaflex gekocht, iets breder dan degene die er hing want de juiste maat was niet voorradig.
Luxalex weggehaald, anti-inkijkfolie van de ramen gepulkt, ramen gewassen - wat niet helemaal lukte omdat het vier hele ramen zijn en een half raam, die je tegen elkaar kunt openzetten zodat je kunt ventileren zonder insluipgevaar, het nadeel is dat je om de ramen helemaal te kunnen wassen de boel echt moet demonteren, ramen gezeemd, toch best veel licht eigenlijk... Flat flowers lupine opgeplakt (zelfklevend op glas).
De houdertjes van de oude luxaflex weghalen. Met wat geweld de schroeven links losgekregen. Schroef 1 rechts ook losgekregen. En nu moed verzamelen om voor de vierde keer los te gaan op schroef 2 rechts, want hij zal toch echt losgedraaid moeten worden voor ik de houdertjes van de nieuwe op kan hangen.
Eerst m'n arm maar even 'ontlammen'.
Tortel zit verdacht vaak in de conifeer pal naast het raam... Tot fascinatie van Tijger ;-)
Al-Qaeda dreigt met aanslag WK

WASHINGTON - Het terreurnetwerk al-Qaeda dreigt met een aanslag tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.
Dat meldde de Amerikaanse televisiezender CBS donderdagavond.
De aanslag zou voornamelijk zijn gericht tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ.
''Hoe fantastisch zou het zijn als tijdens de wedstrijd VS-Engeland, die live wordt uitgezonden vanuit een stadion vol toeschouwers, het geluid van een explosie te horen is en honderden doden vallen, zoals Allah dat wil''. Zo luidde de boodschap van al-Qaeda op internet.
Al-Qaeda dreigt dat ze explosieven zal gebruiken die niet op te sporen zijn. De organisatie keert zich niet alleen tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ, maar ook tegen Frankrijk, Duitsland en Italiƫ.
Het WK vindt van 11 juni tot en met 11 juli dit jaar plaats in Zuid-Afrika. Ook Nederland is geplaatst voor het toernooi.
(Bron)
'Binnenstad Amersfoort zonder verkeersborden'

AMERSFOORT - Geen verkeersborden meer in de oude binnenstad van Amersfoort. Dat is het voornemen van de Burger Partij Amersfoort (BPA).
De grootste partij van de stad heeft dit plan opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord met D66, VVD en GroenLinks. De partij bevestigde dit vrijdag na berichtgeving hierover van RTV Utrecht.
''Als we alle verkeersborden binnen de ring weghalen krijgen we een veel rustiger straatbeeld'', stelt Hans van Wegen van de BPA.
Automobilisten zouden er minder hard door gaan rijden en de verkeerssituatie rustiger in zich opnemen. ''Het zorgt voor minder ongelukken en de lelijke palen verdwijnen ook uit het straatbeeld'', meent Van Wegen.
Het coalitieakkoord van het nieuwe college wordt dinsdagavond gepresenteerd.
(Bron)
Werknemers Carlsberg staken om bier

KOPENHAGEN - Stakend personeel van de Deense bierbrouwerij Carlsberg eist niet meer salaris of behoud van banen, maar meer bier.
Honderden medewerkers van het magazijn en chauffeurs willen op het werk ook buiten de middagpauze een biertje drinken.
De directie besloot op 1 april dat uitsluitend nog tijdens de lunch het gerstenat genuttigd mag worden. De leiding zegt te streven naar een maatschappelijk aanvaardbaar alcoholbeleid.
Personeelsleden beroepen zich op een oude regeling waardoor zij buiten de pauze maximaal drie biertjes mogen drinken, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Tot voor kort stelde het bedrijf het bier gratis ter beschikking in koelkasten door het hele bedrijf.
Een organisatie van Deense werkgevers en een vakbond gaan zich over het conflict buigen. De werknemers staakten donderdag voor de tweede dag op rij.
(Bron)
Groot onderzoek naar lichtvervuiling

WAGENINGEN - Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit gaan de komende vier jaar onderzoek doen naar de invloed van kunstlicht op flora en fauna in Nederland. Dat maakte de universiteit donderdag bekend.
De onderzoekers hebben veertig onderzoekslocaties uitgezocht. Zij krijgen 1,4 miljoen euro van de Technologiestichting STW en nog eens 6 ton van andere geldschieters.
Het is volgens de Wageningen Universiteit de eerste keer dat op zo'n grote schaal onderzoek wordt gedaan naar de invloed van lichtvervuiling op de natuur in Nederland.
(Bron)
Consumentenautoriteit krijgt meer macht

DEN HAAG - De Consumentenautoriteit, een overheidsinstelling die opkomt voor de rechten van consumenten, krijgt meer munitie om kwaadwillende bedrijven aan te pakken.
Dat zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken donderdag. De bevoegdheden van de organisatie worden vergelijkbaar met die van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM), die toeziet op de markt voor financiƫle producten.
Een van de instrumenten die de Consumentenautoriteit straks in handen heeft, is de zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid. Dat betekent dat de naam van een bedrijf dat zich niet goed gedraagt openbaar kan worden gemaakt.
Bovendien kan de maximale boete van 450.000 euro straks vaker worden uitgedeeld en is er een mogelijkheid om een dwangsom op te leggen. Dat betekent dat een boete oploopt naarmate een bedrijf zich langer niet aan regels houdt.
Van der Hoeven wil de veranderingen nog voor de zomer aanbieden aan de ministerraad. De aanscherping van de bevoegdheden voor de Consumentenautoriteit komt mede doordat Tweede Kamerleden Ine Aasted-Madsen (CDA) en Sharon Gesthuizen (SP) hierop aandrongen. Dat was naar aanleiding van klachten over de manier van klantenwerving door telecombedrijf Pretium.
De Consumentenautoriteit ziet er op terreinen zoals internet, telefonie, energie, zorg, vakantie en vervoer op toe dat bedrijven zich aan regels houden. De organisatie werd in 2007 opgericht.
In het debat met de Tweede Kamer over de rechten van consumenten kondigde de minister verder aan dat de Consumentenautoriteit en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) momenteel onderzoeken of colporteurs tegenwoordig vaker bij mensen aan de deur staan.
Dat zou vaker gebeuren wegens het bel-me-niet-register, waar mensen zich kunnen inschrijven als ze niet door bedrijven willen worden gebeld. De resultaten worden in mei bekend. De minister liet weten dan inmiddels 4,5 miljoen mensen zich hebben ingeschreven in het register.
VVD-Kamerlid Ton Elias wil dat de consumentenautoriteit hard optreedt tegen bedrijven die zich niet houden aan het bel-me-niet-register.
"Juist om fatsoenlijke aanbieders op de telefonische verkoopmarkt niet de dupe te laten worden van onbeschaafde stunters en cowboys, moeten toezichthouders als OPTA en de nieuwe consumentenautoriteit nu echt rode kaarten en ook forse boetes uitdelen", vindt hij.
(Bron)
Honderden 'slachtoffers' Srebrenica mogelijk nog in leven

BELGRADO - Ten minste vijfhonderd moslims uit Srebrenica die in juli 1995 door het Bosnisch-Servische leger zouden zijn vermoord, zijn nog in leven. Hun namen staan echter nog steeds op de officiƫle lijst van slachtoffers.
Dat zei directeur Mirsad Tokaca van het Centrum voor Oorlogsdocumentatie in Sarajevo, zo berichtte de krant Politika in Belgrado donderdag op zijn website.
Volgens Tokaca zijn in het herdenkingscentrum in Potocari ook zeventig mensen begraven die tijdens de verovering van Srebrenica door de Bosnische Serven helemaal niet in de stad aanwezig waren.
De directeur van het Bosnisch-Servische Centrum voor onderzoek van Oorlogsmisdaden in Banja Luka, Janko Velimirovic, is niet verbaasd.
''Praktisch alle gegevens waarmee met betrekking tot de gebeurtenissen in en rond Srebrenica wordt geschermd, zijn niet gecontroleerd.
Toch heeft zowel het Joegoslaviƫ-Tribunaal als het Internationaal Gerechtshof in Den Haag op basis van die gegevens geoordeeld dat er in Srebrenica genocide is gepleegd'', zei Velimirovic tegen Politika.
In de berichtgeving over Srebrenica wordt meestal een getal gehanteerd van zo'n achtduizend doden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) ging in 2002 in zijn rapport over de val van Srebrenica nog uit van ongeveer zevenduizend doden.
Meer exacte cijfers zijn nog steeds niet bekend: er zijn mensen als vermist opgegeven van wie niet is vastgesteld of ze overleden zijn.
Er zijn ook moslimsoldaten uit Srebrenica gesneuveld in gevechten met het Bosnisch-Servische leger. In zijn proces voor het Joegoslaviƫ-Tribunaal vecht ook Radovan Karadzic het officiƫle aantal slachtoffers aan.
(Bron)
Roelof Luinge stopt

AMSTERDAM - Scheidsrechter Roelof Luinge stopt met fluiten. Indien hij fit is wordt de bekerfinale op 25 april tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip zijn laatste duel.
Dit meldt de KNVB. Donderdag is in een gesprek tussen de voetbalbond en de arbiter besloten zijn contract niet te verlengen.
Luinge (54) floot 846 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarvan 541 in de Eredivisie. Zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal was op 29 oktober 1983: NAC-VVV (0-0).
De KNVB wil met Luinge in overleg over zijn rol bij de bond in de toekomst. Volgens de bond ligt het voor de hand dat "hij met zijn ervaring goed als coach, docent of waarnemer aan de slag kan".
Manager competitiezaken van de KNVB Gijs de Jong noemt Luinge een "kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt".
Luinge laat weten het besluit van KNVB te respecteren. "Afscheid nemen valt me zwaar, ik was graag nog een jaar doorgegaan. De keuze ligt echter bij de KNVB."
(Bron)

Vreemd, als ie nu op zijn hoogtepunt is, kan ie toch nog wel een jaar mee? Dubieus.
Gifwolk drijft over Zuid-Limburg

GELEEN - Door een lek in een salpeterzuurfabriek van DSM in Geleen is vrijdagochtend een onbekende hoeveelheid stikstofoxide ontsnapt.
De geel-oranje wolk hing enkele uren op grote hoogte boven Zuid-Limburg en verspeidde zich langzaam, liet een woordvoerder van industrieterrein Chemelot weten.
DSM ligt op Chemelot. Volgens de woordvoerder was er geen direct gevaar omdat de wolk zich in de hogere luchtlagen bevond en de weersomstandigheden gunstig zijn.
De wolk is rond 6.00 uur ontstaan toen de fabriek uit bedrijf werd genomen voor groot onderhoud. Door onbekende oozaak ontstond daarbij het stikstoflek. Rond 9.00 uur was de wolk opgelost.
De politie heeft geen meldingen gekregen van mensen die last hadden van het gas.
(Bron, met spooky foto's)
SGP mag vrouwen niet uitsluiten van passief kiesrecht

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid moet maatregelen treffen om te bereiken dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vrouwen niet anders behandelt dan mannen.
Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP. De kwestie sleept al sinds 2003.
De partij mag vrouwen in elk geval niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag.
Vrouwen moeten gewoon op de kandidatenlijsten kunnen komen, aldus de Hoge Raad, en de Staat is verplicht ervoor te zorgen dat de partij hun dit recht ook echt toekent. De rechter is echter niet bevoegd specifieke maatregelen voor te schrijven, aldus 's lands hoogste rechtscollege.
De SGP vindt het besluit van de Hoge Raad onbegrijpelijk. Dat schrijft de SGP vrijdag in een eerste reactie op haar website. Later vrijdag wil de SGP een persconferentie beleggen over de kwestie.
''De SGP vindt het onbegrijpelijk dat de Hoge Raad tot een andere afweging is gekomen van de grondrechten die in het geding zijn dan de Raad van State'', valt te lezen.
''Dit rechtscollege heeft in december 2007 aangegeven dat de SGP ten volle een beroep kan doen op de godsdienstvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging.'' Op de website staat verder dat de SGP ''met teleurstelling kennis heeft genomen'' van de uitspraak.
Eind 2007 bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Staat in strijd handelt met het VN-Vrouwenverdrag van 1979 door de opstelling van de SGP ten aanzien van vrouwen te gedogen.
Vrouwen mogen wel lid worden van die partij, maar worden niet op kieslijsten geplaatst en mogen geen bestuursfuncties in de partij bekleden.
Toenmalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vond dat het hof een fundamentele keuze had gemaakt tussen het verbod op discriminatie en het recht op godsdienstvrijheid. Ze wilde daarover de mening van de Hoge Raad horen.
Het hof heeft ook toen niet gezegd welke maatregelen de Staat zou moeten treffen, want daar heeft het geen bevoegdheid voor. Het intrekken van de overheidssubsidie die de partij ontvangt, is geen optie.
Nadat die in 2006 om reden van de discriminatie was stopgezet, heeft de Raad van State in 2007 bepaald dat de minister toch verplicht is subsidie te geven. De Hoge Raad stelt nu dat de rechter ook geen bevel kan geven de subsidie aan de SGP stop te zetten.
Het Clara Wichmannfonds, dat jarenlang strijd voerde tegen het vrouwenstandpunt van de partij, verwacht ''op korte termijn snelle en effectieve maatregelen van de regering om een einde te maken aan de discriminatie van vrouwen in de politiek''.
Voorzitter Kathalijne Buitenweg van het fonds benadrukt dat de uitspraak nadrukkelijk niet de vrijheid van meningsuiting aantast.
''De SGP mag best vinden of zeggen dat vrouwen gediscrimineerd zouden moeten worden, maar zolang de huidige wetgeving luidt zoals die luidt, mag ze deze discriminatie niet in de praktijk brengen'', liet Buitenweg weten.
De ChristenUnie vindt het ''een heilloze weg'' als de staat een politieke partij dwingt in een bepaalde richting. De SGP zou juist zelf ''uit innerlijke overtuiging en op basis van bijbelse argumenten'' die weg moeten inslaan.
Dat stelde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vrijdag in een eerste reactie op de uitspraak van de Hoge Raad die stelde dat de SGP geen vrouwen mag uitsluiten van passief kiesrecht. Slob vindt dat de partij haar ''eigen ontwikkelingsgang'' moet kunnen hebben en ''niet door gewetensdwang in de martelaarsrol'' gebracht moet worden.
''Iedere christenvrouw die politiek actief wil worden, kan dat in ons land. En iedere vrouw die meent dat het politieke ambt haar niet past, moet dat kunnen belijden en praktiseren. Welke vrouw zouden we in vredesnaam onder staatsdwang op een SGP-kieslijst moeten plaatsen?'', vraagt Slob zich af.
(Bron)

Dat de SGP het niet mag verbieden is niet hetzelfde als een vrouw onder dwang op een kieslijst plaatsen. Maar dat verschil leek de CU toch al wel door te hebben, al klinkt het nu niet zo.

donderdag, april 08, 2010

Malcolm McLaren dies aged 64

Malcolm McLaren, the former manager of the Sex Pistols and impresario, has died. He was 64.
McLaren had had cancer for some time. His condition recently deteriorated rapidly and he died this morning in New York. His body is expected to be brought home to be buried in Highgate cemetery, north London.
Born in North London, McLaren was best known as the manager of the iconic punk band The Sex Pistols. After attending and dropping out of several art colleges in 1971 he opened a clothes shop on the King’s Road , Let It Rock, with Vivienne Westwood.
He achieved the notoriety that never left him when The Sex Pistols’ anti-establishment single God Save The Queen stole the number one spot during the Queen’s silver jubilee in 1977.
His spokesman Les Molloy told The Independent: “He had been suffering from cancer for some time, but recently had been full of health, which then rapidly deteroriated. He died in New York this morning. We are expecting his body to be brought back to London and buried in Highgate Cemetery."
(Bron)
Agent schiet messentrekker neer op Damrak

AMSTERDAM - Een agent heeft donderdag een man die een steekwapen bij zich droeg in zijn been geschoten. Het incident vond plaats op de parfumafdeling in een warenhuis op het Damrak in Amsterdam.
De verdachte is met een verwonding aan zijn been afgevoerd. De omgeving van de schietpartij is afgezet, meldt de politie.
De politie ging naar het warenhuis na een melding over een diefstal. De winkeldief bedreigde een beveiliger met een mes.
Twee agenten probeerden de 28-jarige man aan te houden, maar de situatie was volgens de politie zo bedreigend dat ze genoodzaakt waren de man neer te schieten.
Een woordvoerder van de Bijenkorf bevestigt dat er rond het middaguur een incident heeft plaatsgevonden, maar wil er verder niets over zeggen. Een deel van de begane grond is afgezet, maar het warenhuis is verder gewoon toegankelijk.
Op het afgezette deel van de Bijenkorf wordt sporenonderzoek verricht. De Rijksrecherche onderzoekt of de agenten terecht hebben geschoten.
(Bron)
Opdrachtgevers klaar met schoonmaakacties

SCHIPHOL - Het geduld van de grote opdrachtgevers in de schoonmaakbranche is op. Volgens Schiphol en de NS, die zichzelf hebben ''opgedrongen'' als bemiddelaars in het cao-conflict, zijn de verschillen tussen de werkgevers en de vakbonden overbrugbaar.
Het is nu aan de werkgevers om een stap te zetten, zei Schiphol-topman Jos Nijhuis donderdag. Volgens de opdrachtgevers duurt het allemaal te lang.
''En wij zitten met de rotzooi.'' De bedrijven zullen zelf ook hun bijdrage leveren door ''een goede opdrachtgever te zijn'', stelt Nijhuis. ''Daar zijn we al een tijdje mee bezig.'' Dat beaamt ook de NS.
Hoewel de opdrachtgevers formeel geen rol spelen in het cao-conflict dat nu al maanden speelt, spreekt Schiphol nu met name de werkgevers aan. Nijhuis meent dat binnen de schoonmaakbranche de neuzen niet dezelfde kant opstaan.
''Die verschillen moeten weg en ze moeten nu tempo maken.'' De gesprekken zouden volgens de Schiphol-topman op korte termijn tot een oplossing moeten leiden.
Als het conflict niet snel is opgelost, sluit Nijhuis niet uit dat Schiphol een schadeclaim gaat indienen. Ook de NS denkt daaraan.
''We laten ons niet onder druk zetten'', zei directeur Rob Bongenaar van werkgeversorganisatie OSB in een reactie.
Bongenaar neemt het ''goedbedoelde advies'' van Nijhuis ter harte, maar vindt wel dat de opdrachtgevers boter op hun hoofd hebben. ''Zij zijn mede-verantwoordelijk voor de lage prijzen in de sector.''
OSB vindt net als Schiphol dat het conflict inmiddels erg lang duurt. Het hete hangijzer is de looneis van de vakbonden. De werkgevers blijven bij hun eindbod van 2,5 procent loonsverhoging, maar de bonden nemen daar geen genoegen mee.
''Onze achterban vindt dat een mooi bod'', zei Bongenaar die de opmerking van Nijhuis over onenigheid bij de werkgevers in de wind slaat.
(Bron)
Toeristen gestorven bij vulkaan IJsland

REYKJAVIK - Twee toeristen zijn in IJsland om het leven gekomen in de buurt van een uitgebarsten vulkaan. Zij bezweken hoogstwaarschijnlijk aan de kou, nadat zij zondag met hun wagen zonder brandstof waren komen te zitten.
Een derde persoon kon worden gered, maakten reddingsdiensten woensdag bekend.
De drie hadden weliswaar gebeld om hulp, maar enkele uren later telefoneerden zij nog eens om hun hulpvraag te annuleren. Dinsdag belden verontruste verwanten met de hulpdiensten omdat het trio zich nog steeds niet had gemeld.
Het lichaam van een vrouw werd bij de auto ontdekt, dat van een man 5 kilometer verderop. Een vrouw die overleefde, bevond zich 14 kilometer van het voertuig. De nationaliteit van de vrouwen en man is niet bekendgemaakt.
Het drietal behoorde tot de duizenden belangstellenden die het gebied van de vulkaan Fimmvorduhals bezoeken sinds die op 21 maart begon lava te spuwen. De vulkaan bevindt zich midden in een gletsjer.
(Bron)
De mereleitjes zijn kennelijk uitgekomen: meneer merel vliegt als een razende heen en weer met bekken vol wormen. Af en toe neemt ie even een halve minuut rust in de boom tegenover het raam en gaat dan voor het idee nog even zitten fluiten - ook met een bek vol wormen.
Opvallend: veel bomen en heesters bloeien in alle tinten tussen wit en donkerroze (okee, ook geel), en de herfstkers bloeit ook nog steeds braaf door (inhalen van de koude wintertijd toen ie slim genoeg niet bloeide).
De paardenkastanjes tonen al kaarsjes, maar die moeten nog wel even doorgroeien.
'Wereldreiziger' ligt begraven in eigen tuin

BRUSSEL - Een Belg die al vijf jaar spoorloos was, blijkt al die tijd begraven te hebben gelegen in zijn eigen achtertuin. Zijn vriendin, die beweerde dat haar partner op wereldreis was, is aangehouden, zo maakte justitie in Brussel dinsdag bekend.
De vriendin wordt verdacht van betrokkenheid bij moord op haar geliefde. Die zou zijn gepleegd door haar ex-man en diens broer.
Het slachtoffer verdween in 2005. Volgens zijn vriendin zou hij een verre reis aan het maken zijn. Ze kon haar beweringen staven met prentbriefkaarten die ze van hem had ontvangen.
Maar de politie vertrouwde het niet en bleef verder speuren. Een week geleden vielen in het Franse Nice de voormalige echtgenoot van de vrouw en zijn broer bij een verhoor door de mand.
Zij bekenden de man te hebben doodgeslagen en hem in de tuin van zijn woning in Wemmel, vlak bij Brussel, te hebben begraven. Ze zouden dat hebben gedaan omdat hij de vrouw mishandelde.
De Belgische autoriteiten hebben om uitlevering van de twee verdachten gevraagd.
(Bron)
Man rijdt 118 kilometer per uur in bebouwde kom

DEN HAAG - Een 25-jarige man uit Zoetermeer heeft woensdag zijn rijbewijs moeten inleveren, nadat hij met 118 kilometer per uur over de Neherkade in Den Haag reed.
Op deze weg is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Dat heeft de politie donderdag gemeld. De politie betrapte de automobilist tijdens een snelheidscontrole.
(Bron)

Wat mij betreft zou je in zo'n geval de auto ook gelijk in beslag mogen nemen.
Werknemer stort 1,8 miljoen op eigen rekening

ENSCHEDE - Een 48-jarige werknemer van de Universiteit Twente (UT) heeft 1,8 miljoen euro van zijn werkgever verduisterd en overgeboekt naar een privƩrekening in Peru.
De Enschedeƫr is dinsdag aangehouden, zo maakte de politie donderdag bekend. Het geld is afkomstig van drie rekeningen van de faculteit ITC van de universiteit.
Volgens de politie kreeg de man tijdens het paasweekeinde spijt van zijn handelen en nam hij vervolgens zelf contact op met de directeur. De politie doet geen verdere mededelingen over de zaak.
(Bron)
Wakker Dier maant snackfabrikanten over paardenvlees

AMSTERDAM - Dierenwelzijnsnorganisatie Wakker Dier wil dat Nederlandse snackfabrikanten geen paardenvlees uit Latijns-Amerika (meer) gebruiken.
De organisatie liet dat donderdag weten, omdat uit undercoveronderzoek in Braziliƫ en Mexico zou blijken dat veel paardenvlees, dat verwerkt wordt in bijvoorbeeld frikadellen, hamburgers en kroketten, afkomstig is van ondervoede en mishandelde paarden uit Latijns Amerika.
Volgens Wakker Dier importeert Nederland jaarlijks 11 miljoen kilo paardenvlees met name uit Zuid- en Midden-Amerika. Of en welke Nederlandse snackfabrikanten gebruik maken van dat vlees, weet de organisatie niet.
''Uit de beelden die gemaakt zijn, blijkt wel dat het vlees naar Nederland komt. We vragen fabrikanten die er gebruik van maken, er mee te stoppen",' aldus een woordvoerder.
Tijdens de undercoveractie constateerde het team dat een groot deel van de paarden sterk vermagerd of ondervoed was, dat een deel van de paarden in veewagens met touwen wordt aangebonden, waardoor ze zichzelf ophangen als ze vallen en dat er paarden zijn die dagenlang op transport worden gezet in tropische hitte, met weinig of geen water.
(Bron)

Extra mager vlees :/ De Nederlandse paarden gaan als vlees naar de export.
Overuren voor fietsenmakers door pekel

BUNNIK - De Nederlandse fietsen hebben flink te lijden gehad onder het winterweer en het strooizout.
Fietsenmakers hebben de afgelopen weken veel extra aanloop in de werkplaats door de diverse defecten die vooral de pekel op de wegen heeft veroorzaakt.
Dat heeft brancheorganisatie Bovag donderdag gemeld. ''De fietsen hebben zwaar geleden'', stelde een zegsman.
''Met name kettingen en versnellingsapparaten hebben het zwaar te verduren gehad.'' Veel mensen merken de defecten nu ze door het mooie weer hun fiets weer regelmatig gebruiken.
De Bovag adviseert fietsers ook met klem hun ketting tijdig na te laten kijken. Door roestvorming wegens de pekel is de kans dat een ketting breekt groot. ''En dan moet je naar huis lopen'', legt de woordvoerder uit. Ook slijten tandwielen sneller door een aangetaste ketting en moeten pedaleurs dus harder trappen.
(Bron)
Man wil ex 'terugroven'

DEN HAAG - Een 18-jarige Hagenaar heeft vorige week dinsdag op een wel erg bijzondere manier geprobeerd zijn ex-vriendin terug te winnen. Hij zette een straatroof in scene, waarbij een vriend onder bedreiging met een mes de tas en geld van zijn ex-vriendin eiste.
Zijn bedoeling was als 'redder' in nood te kunnen optreden en haar zo terug te krijgen, zo liet de politie donderdag weten.
Het 17-jarige meisje meldde zich vorige week na afloop van wat zij dacht dat een overval was, bij de politie om aangifte te doen. Ook haar ex-vriend was daarbij.
Zij vertelde op de Grote Markt te zijn bedreigd door een man met een witte bivakmuts, die haar tas en geld eiste. Toen de bedreiger plotseling wegrende zag zij dat haar ex-vriend hem achtervolgde en met hem in gevecht raakte.
Toen de 'dader' er vervolgens vandoor ging, deden de ex-geliefden samen aangifte op het bureau.
Uit camerabeelden die de politie onderzocht, bleek dat 'dader' (24) en 'redder' samen de hele beroving in scĆØne zetten. Ze zijn allebei aangehouden.
De 'relatietherapie' liep daarna anders dan de jongen had gehoopt. Het meisje kwam er pas na het onderzoek achter wat haar ex-vriend had gedaan. ''Zijn actie had niet het beoogde effect'', aldus een zegsvrouw.
(Bron)

woensdag, april 07, 2010

Familie krijgt twee keer dode moeder terug

WENEN/INNSBRUCK - Een familie in het Oostenrijkse Tirol heeft de gestorven moeder van het gezin twee keer teruggekregen van een anatomisch instituut.
De nabestaanden ontvingen kort na elkaar twee kisten met daarin de stoffelijke resten van de vrouw.
De moeder had haar lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Het instituut in Innsbruck verrichtte enkele jaren onderzoek en gaf de overblijfselen in een verzegelde kist terug. Maar wel twee keer.
De familie ontving in december de eerste kist, die direct werd gecremeerd. De as kwam in het familiegraf. In maart kreeg het gezin echter een nieuwe brief met het verzoek de overblijfselen van de moeder op te halen. De familie nam het zekere voor het onzekere en liet ook deze kist bezorgen.
Het instituut wil door een intern onderzoek opheldering verschaffen, meldden Oostenrijkse media woensdag.
(Bron)
Museum UvA krijgt zeldzaam 'Koock-boeck'

AMSTERDAM - Het instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een zeldzaam zeventiende-eeuws Nederlandstalig kookboek.
De Vrienden van de Bibliotheek van de UvA schenken het instituut woensdag het Koock-boeck oft Familieren Keuken-boeck van Antonius Magirus.
Het kookboek werd voor het eerst in Leuven gedrukt in 1612 en werd later in Antwerpen opnieuw uitgegeven in 1655 en 1663.
Het boek van Magirus is tot nu toe in geen enkele Nederlandse bibliotheek aanwezig, aldus het instituut dinsdag. In de zeventiende eeuw verscheen slechts Ć©Ć©n ander Nederlandstalig kookboek (De Verstandige Kok).
Het geschonken boek (een exemplaar van de Antwerpse druk uit 1655) is afkomstig uit de nalatenschap van de Vlaamse volkskundige HervƩ Stalpaert (1914-1981).
Het kookboek van Magirus was vooral gebaseerd op de Italiaanse keuken. Via hem maakten Nederlanders kennis met Parmezaanse kaas, ricotta, mediterrane groenten en vele groene kruiden.
''Magirus paste de Italiaanse recepten aan voor de Nederlandse 'juffrouwen''', aldus het instituut Bijzondere Collecties. Vermaarde Nederlanders als Jacob Cats en Constantijn Huygens hadden het boek in bezit.
(Bron)
Na de aardhommelkoningin (een 'witkontje') heb ik nu ook een steenhommelkoningin (een roodkontje) gesignaleerd.
De wilg is populair, zonnen op de muur was vandaag populair en ik heb de dames meermalen weer naar buiten moeten wapperen - misschien kwamen ze op de hyacinten en de tulpen af, maar ze vlogen vrij ongericht rond.
Hirsch Ballin verwacht meer internettaps

AMSTERDAM - De komende jaren zullen meer internetverbindingen worden afgetapt. Internetproviders hoeven daarbij niet te rekenen op een ruimere onkostenvergoeding.
Dat stelt demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP). Gerkens wilde opheldering over het aantal telefoontaps van geheime diensten.
De minister maakte duidelijk niet te weten hoeveel er nu precies getapt wordt. Tot 1 januari van dit jaar is nooit goed bijgehouden hoeveel taps er geplaatst zijn en dus is het voor hem lastig conclusies te trekken.
Voor hem is wel duidelijk dat het luistervinken op de internetverbinding een stijgende lijn zal vertonen: "Overigens ligt een toename van dit relatief jonge opsporingsinstrument voor de hand nu ook het gebruik van internet een zeer sterke groei heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. Dit zal naar verwachting nog verder toenemen met de groei van het (mobiel) gebruik van internet."
De SP vroeg om opheldering na de onthulling van Webwereld dat in 2008 er bij een collectief van kleine internetproviders zo'n 335 taps op de verbinding zijn geplaatst, door zowel geheime diensten als opsporingsinstanties.
De kleine providers vertegenwoordigen ongeveer een tiende van de Nederlandse internetgebruikers, maar volgens Hirsch Ballin mag daaruit niet worden afgeleid dat er in totaal zo'n 3350 maal is afgeluisterd.
"Verbindingen worden getapt, maar kunnen worden gebruikt door meerdere gebruikers. Anderzijds kan een gebruiker ook meerdere verbindingen tot zijn beschikking hebben, zoals een verbinding voor mobiel gebruik van internet, thuisgebruik of gebruik op het werk", schrijft de minister.
Eerder werd al wel duidelijk dat Justitie zo'n 26.000 keer per jaar een telefoonlijn tapt. Hoeveel taps de AIVD en MIVD plaatsen is nog altijd een geheim. De Tweede Kamer schaarde zich achter een motie van Gerkens om ook inzage in die aantallen te krijgen.
Een meerderheid van de Kamer vindt het onvoldoende om alleen de zogenoemde 'commissie Stiekem' in te lichten, de Tweede Kamercommissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarvan de leden vertrouwelijk worden bijgepraat. De Kamer wil dat de totalen transparant worden.
Internetproviders klagen dat zij gemiddeld 1300 euro per tap aan kosten maken, terwijl ze slechts 13,13 euro vergoed krijgen. Volgens Hirsch Ballin is die klacht niet gegrond. Hij meent dat de regeling "een rechtvaardige vergoedingsstructuur biedt omdat elke aanbieder, onder voorwaarden, de werkelijk gemaakte personele en administratieve kosten vergoed kan krijgen." Voor de kleine providers zou de vergoeding zo'n vijfhonderd euro bedragen.
Gert Wabeke van KPN Security bevestigt tegenover NU.nl dat er een afspraak is gemaakt. "Dat gaat niet meer per handeling, maar is een kostendekkende regeling voor alle handelingen die we doen", zegt hij.
Volgens hem gaat die regeling ook verder dan tappen alleen en dekt ook de bewaarplicht voor internetverkeer, het doorgeven van aansluitingen aan de overheid en andere handelingen.
(Bron)
Te veel herten op de Veluwe

ARNHEM - Op de Veluwe zijn te veel edelherten. In plaats van de gewenste 1660 dieren grazen er dit voorjaar zeker 2150. Dat aantal loopt in de zomer op naar meer dan 2600 stuks.
Dat stelde de Wildbeheereenheid Veluwe woensdag. De faunabeheerders zijn bezig met tellingen. Nu al blijkt dat het aantal edelherten sinds 2000 stijgt.
Het door de provincie Gelderland vastgestelde afschot wordt steeds niet gehaald. ''We blijven steeds steken op driekwart van het afschot. Door het toerisme op de Veluwe en oefeningen van Defensie op militaire terreinen kunnen we niet altijd jagen'', zegt Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid.
De herten veroorzaken gevaarlijke toestanden op wegen en brengen schade toe aan gewassen. Als de tellingen zijn voltooid, wordt een nieuw gewenst afschot vastgesteld.
(Bron)
Japanners hebben 'sushi-gen'

LONDEN/PARIJS - Japanners hebben darmbacteriƫn met een speciaal gen om sushi beter te verteren. Dat stelt een team van wetenschappers in het Britse vakblad Nature.
Om de algenbladeren in de rauwe visrolletjes beter te kunnen verwerken, hebben de darmbacteriƫn zich vermoedelijk aangepast aan de bacteriƫn uit de zee.
Biologe Mirjam Czjzek van het Franse onderzoeksinstituut Roscoff vergeleek met haar team de darmbacteriƫn van dertien Japanners en achttien Noord-Amerikanen. De wetenschappers ontdekten dat alleen de Japanners en speciaal enzym hebben dat helpt bij de vertering van algen.
De onderzoekers stellen dat die darmbacteriƫn in de loop van de evolutie erfelijke eigenschappen van micro-organismen uit de zee hebben overgenomen.
(Bron)
Kind van gedetineerde kan vaker op bezoek

DEN HAAG - Kinderen van gedetineerde ouders kunnen met ingang van dit najaar vaker en beter op bezoek bij hun vastzittende vader of moeder. Dat bleek woensdag tijdens een overleg van de Tweede Kamer met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.
Nu zijn er vier bezoeken per jaar die echt aan het kind kunnen worden gewijd, in een rustiger omgeving dan in de bezoekzaal van het gevang. Verder kan een kind natuurlijk meekomen naar de gewone bezoeken daar.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing bepleitte recent speciale kind-ouder-bezoeken in een frequentie van een keer per maand. Door het programma Optimalisering Personeel Inzet (OPI) is er straks ook speciaal voor de kinderen meer mogelijk tijdens avonden en in weekeinden.
Hoe dat wordt vormgegeven, wordt nog uitgeplozen. Volgens een woordvoerder van Justitie zullen er echter zelfs meer kind-ouder-bezoeken mogelijk zijn dan eens per maand.
Lea Bouwmeester van de PvdA benadrukte tijdens het overleg dat niet OPI, maar het belang van het kind maatgevend moet zijn. Dat kan er niets aan doen dat zijn ouder is gedetineerd, maar het is wel de dupe, vindt ze.
Ze vroeg om een onderzoek naar de kinderbehoeften, maar de minister wees dat af. De behoeften van de kinderen zijn volgens hem erg verschillend.
(Bron)
'Zonnevliegtuig' getest voor wereldreis

AMSTERDAM – De Zwitserse avonturier Bertrand Piccard heeft een testvlucht gemaakt met een vliegtuig dat volledig op zonne-energie werkt. Uiteindelijk wil hij een vlucht rond de wereld maken met een soortgelijk toestel.
Het vliegtuig met de naam Solar Impulse vertrok vanaf een militair vliegveld in Zwitserland en bleef slechts anderhalf uur in de lucht. Het doel van de vlucht was om te testen of het toestel in een rechte lijn kon blijven vliegen.
“Als we zonder brandstof willen vliegen, is het belangrijk dat we een rechte lijn aanhouden”, verklaarde projectleider Bertrand Piccard tegen nieuwssite Physorg.com. Het ‘zonnevliegtuig’ slaagde zonder problemen voor die missie.
Opvallend aan de vlucht was vooral de manier van opstijgen van het toestel. De Solar Impulse kwam al los van de grond bij een snelheid van slechts 45 kilometer per uur. Ook in de lucht verplaatst het vliegtuig zich relatief langzaam. De topsnelheid van het revolutionaire toestel ligt rond de 70 kilometer per uur.
De Solar Impulse heeft een opvallend uiterlijk. De vleugelspanwijdte is even groot als bij een Boeing 747, maar het toestel weegt evenveel als een kleine personenauto. Het vliegtuig verbruikt geen brandstof. De motoren worden aangedreven door 12.000 zonnecellen, elektrische motoren en lithiumbatterijen.
Piccard en zijn copiloot Andre Borschberg hopen in 2012 een vlucht rond de wereld te maken met een meer geavanceerde versie van de Solar Impulse. De twee avonturiers zullen tijdens hun reis wel regelmatig tussenstops moeten maken om het toestel 'op te laden'.
(Bron)
'Sluiting dreigt voor kinderalcoholpoli's'

AMSTERDAM - De vier alcoholpoli's waar jeugdige 'comadrinkers' worden opgenomen, dreigen de deuren te moeten sluiten. Volgens PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester wordt de financiering vanaf juli stopgezet.
"De 'zuipjeugd' wordt hierdoor aan haar lot overgelaten, met alle gevolgen van dien", aldus Bouwmeester. In 2005 opende de eerste kinderalcoholpoli waar kinderen, die levensbedreigend veel hadden gedronken, werden opgenomen. De Tweede Kamer nam hierna een motie aan om in het hele land dergelijke poli's te stichten.
De PvdA-parlementariƫr wil woensdagavond tijdens een debat over dit onderwerp van de demissionaire ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) opheldering over de stopzetting van de financiering.
"Als deze ministers zich echt zorgen maken om deze kinderen zorgen ze dat de poli's blijven. Sterker nog, dan zorgen ze dat er in elke regio een komt, stelt Bouwmeester.
De kinderalcoholpoli's verzorgen acute zorg voor de comazuipers, maar proberen ook te voorkomen dat herhaling optreedt.
(Bron)
Scherpschutters bij bunker Amsterdam

AMSTERDAM - Op het dak van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp lagen dinsdagmiddag bij aanvang van het debat over de perikelen rond kroongetuige Peter la S. scherpschutters.
Nadat La S. het gebouw was binnengereden, verdwenen de scherpschutters. La S. protesteert hevig tegen de manier waarop justitie met zijn belangen omspringt en weigert vooralsnog zijn rol als kroongetuige te blijven vervullen in het liquidatieproces Passage.
Het Openbaar Ministerie wilde niets kwijt over de aanwezigheid van de scherpschutters.
(Bron)
De Jager wil alle bonussen schrappen bij steun

DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiƫn) wil dat bij nieuwe steunoperaties aan de financiƫle sector alle uitstaande rechten van bestuurders op bonussen komen te vervallen.
Aandelen, optiepakketten en gereserveerde bonussen moeten terug naar het bedrijf vloeien, ook als die over eerdere jaren gaan.
Dat blijkt woensdag uit een brief van De Jager aan de Tweede Kamer. ''Ik ben van mening dat de situatie waarin de overheid moet ingrijpen om een bedrijf te redden, dermate ernstig is dat de gevolgen voor de beloningen van de bestuurders gelijk mogen staan aan die van een faillissementssituatie'', aldus De Jager.
Bij eerdere kapitaalinjecties was de eis dat bestuurders afzagen van hun bonus over het jaar dat er steun van de overheid nodig was.
De demissionaire bewindsman wil verder dat de raad van commissarissen bij nieuwe steun aan de financiƫle instelling bekijkt of in het verleden uitbetaalde bonussen kunnen worden teruggehaald.
(Bron)

Lijkt me logisch.
Man steekt twee vrouwen neer in Wieringerwerf

WIERINGERWERF - Een 38-jarige bewoner van 's Heeren Loo, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft woensdagochtend in Wieringerwerf (Noord-Holland) twee vrouwen neergestoken. Dit meldde de politie.
De man ging rond elf uur door onbekende reden door het lint en stak de vrouwen met meerdere messteken neer.
Het gaat om een 51-jarige begeleidster uit Wieringerwerf en een 48-jarige vrouw uit Hippolytushoef, de moeder van een medecliƫnt.
Beide vrouwen raakten volgens de politie flink gewond, maar waren nog aanspreekbaar. Ze zijn opgenomen in een ziekenhuis. De verdachte is aangehouden. De recherche doet onderzoek naar de toedracht van het steekincident.
's Heeren Loo is een van de grootste aanbieders van ondersteuning aan mensen met lichte en ernstige beperkingen en heeft ruim honderd opvanghuizen in het hele land.
(Bron)
'Aantal ongevallen stijgt'

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat is opgenomen na een ongeval is in vijf jaar tijd (2004 tot en met 2008) met 18 procent gestegen.
Het aantal mensen dat na een ongeval terechtkwam op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis steeg in dezelfde tijd met 12 procent.
Consument en Veiligheid schat dat jaarlijks 3,1 miljoen mensen na een ongeval medisch behandeld moeten worden in een ziekenhuis of bij de huisarts. Dat liet de stichting woensdag weten.
Zeker weet de organisatie dat 830.000 van hen op de SEH terechtkomt. 110.000 mensen moeten worden opgenomen met letsel na een ongeluk.
Volgens Consument en Veiligheid zijn de kosten van al die behandelingen 5,1 miljard euro. Dat zijn direct medische kosten en arbeidsverzuim, aldus de stichting.
Letsel door ongelukken thuis, op het werk, in het verkeer of tijdens sport veroorzaken een hoge ziektelast, aldus de stichting. ''Ongevallen in en om het huis hebben vaak de naarste gevolgen. Als je alle mogelijke ziekten, aandoeningen en letsels rangschikt naar ziektelast, dan staan privƩongevallen op de negende plaats.''
Bij ouderen boven de 55 jaar zijn vooral valpartijen een ernstig probleem. Die veroorzaken verreweg de hoogste sterfte en ziektelast van alle letsels. Na een val kunnen ouderen vaak niet meer zelfstandig blijven wonen en gaat hun levenskwaliteit achteruit.
De stichting pleit voor meer investeringen om ongevallen te voorkomen. ''Elke euro die in preventie wordt geĆÆnvesteerd, levert bijna 10 euro op aan besparing in de kosten van de gezondheidszorg'', berekende Consument en Veiligheid.
(Bron)
Bijna 50.000 euro schade bij opstand gevangenis

AMSTERDAM - De vijf jongeren die vorig jaar mei betrokken waren bij een opstand in de Zutphense jeugdgevangenis De Sprengen, hebben voor minstens 48 duizend euro aan schade aangericht.
Vanaf het dak van de inrichting bekogelden zijn politieauto's en een ambulance. Dat althans zei advocaat Pieter Pel dinsdag tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Zutphen.
Tijdens het incident op 12 mei 2009 werden ook agenten en medewerkers van de jeugdgevangenis met stenen bekogeld. De vijf verdachten, tussen de 17 en 20 jaar oud, wordt een poging tot zware mishandeling en vernieling ten laste gelegd.
De zaak tegen de twee meerderjarigen is op verzoek van de advocaten aangehouden tot 25 mei. Het proces tegen de andere drie verdachten vindt achter gesloten deuren plaats omdat zij minderjarig zijn. De strafeisen tegen hen wordt waarschijnlijk later op de dag bekend.
De zaak tegen de twee meerderjarigen is aangehouden omdat raadsman Pel onder meer wil dat een aantal medewerkers van de jeugdgevangenis als getuigen worden gehoord. Zij kunnen volgens de advocaat tekst en uitleg geven over wat er precies is gebeurd.
De 18-jarige cliƫnt van Van Pel ontkende tegenover de rechters bewust met stenen naar agenten te hebben gegooid. Hij stelt onder invloed van drugs te zijn geweest.
De vijf jongens klommen rond 20.00 uur vanaf de eerste verdieping via een ladder naar het dak van de jeugdgevangenis. De ladder was nabij de jeugdinrichting achtergelaten vanwege werkzaamheden. Vanaf het dak gooiden de vijf volgens justitie onder meer stenen naar twee agenten en groepsleiders. Ook zou een betonnen voet van een bliksemafleider richting agenten zijn gegooid.
Twee politieauto's en een toegesnelde ambulance werden eveneens met stenen bekogeld. De aanleiding voor het incident was een ruzie over een radio die een van de jongeren moest inleveren na een straf die hij kreeg opgelegd.
Na enkele uren wist gevangenispersoneel twee van de vijf jongens over te halen naar binnen te gaan. Rond half twaalf 's avonds werden de laatste drie gedetineerden met een hoogwerker van de brandweer naar beneden gebracht.
(Bron)
Handgemeen in vliegtuig om sigaret

AMSTERDAM - Op Schiphol zijn dinsdagochtend een man en een vrouw aangehouden na een incident in een vliegtuig. Dit heeft de Koninklijke Marechaussee bekendgemaakt.
Tijdens een vlucht van Las Palmas naar Schiphol ontstond onenigheid tussen aan aantal passagiers over het opsteken van een sigaret.
Dit leidde tot een handgemeen tussen een 24-jarige vrouw uit Amsterdam en een 21-jarige man uit Apeldoorn. De bemanning haalde de man en vrouw uit elkaar.
Zodra het vliegtuig op Schiphol aankwam, hield de marechaussee de verdachten aan. Na verhoor zijn beiden op vrije voeten gesteld.
(Bron)
Boerderijresten uit ijzertijd in Gieten

GIETEN - Bij graafwerkzaamheden in Gieten (Drenthe) zijn resten van een boerderij uit de ijzertijd ontdekt. Dat maakte de gemeente Aa en Hunze woensdag bekend.
Volgens archeoloog Jeroen Loopik, die samen met collega's de sporen van het erf en de boerderij aantrof, is het een bijzondere vondst.
''De kans dat je zulke sporen aantreft, is klein. Deze boerderijen, gebouwd tussen 800 jaar voor Christus en het jaar 0, lagen erg verspreid".
(Bron)
Kans politiek geweld rond verkiezingen

DEN HAAG - Er bestaat een kans dat het Islamdebat rond de verkiezingen de komende maanden kan leiden tot 'politiek gemotiveerd geweld'. Wat betreft de risico's op dit vlak moet meer dan in andere situaties ook rekening gehouden worden met radicaliserende eenlingen van uiteenlopende signatuur.
Dat concludeert Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom, zo schrijft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit de dreigingsanalyse van de NCTb blijkt verder dat de kans op een aanslag tegen Nederlandse doelen in enkele landen en regio's waar aan al-Qaeda gerelateerde groeperingen opereren, groter is dan in Nederland zelf.
Het dreigingsniveau voor Nederland blijft uiteindelijk beperkt. Dit betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland relatief gering is, maar ook niet geheel is uit te sluiten.
De mogelijk grote veranderingen in de politieke machtsverhoudingen in Nederland kunnen als gevolg hebben dat er conflicten ontstaan door het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen of politieke partijen.
Daarom bestaat er een zeker risico dat Nederland in de komende maanden geconfronteerd zal worden met politiek gemotiveerd geweld, stelt Akerboom. Meer dan anders moet er rekening worden gehouden dat dit gevaar uit verschillende hoeken kan komen.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) benadrukt in een reactie echter dat de dienst geen concrete aanwijzingen heeft voor politiek gemotiveerd geweld. De AIVD heeft verder niets toe te voegen aan het dreigingsbeeld dat de NCTb heeft gepresenteerd, zo zegt een woordvoerder van de geheime dienst woensdag.
''Dit verbaast me, ik heb de NCTb hier naar mijn kant nog nooit over gehoord'', reageerde Geert Wilders tegen de NOS op het dreigingsbeeld en de toelichting daarop van Akerboom.
(Bron)
Deel Goeree-Overflakkee weer in het donker

GOEDEREEDE - In de gemeente Goedereede op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland hebben duizend huishoudens dinsdagavond enige uren zonder stroom gezeten. Het was de derde keer in vier dagen tijd dat het Zuid-Hollandse eiland door een stroomstoring werd getroffen.
Het jongste incident ontstond even voor half zeven dinsdagavond en trof duizend huishoudens in Goedereede. De storing was rond half tien nagenoeg verholpen.
Volgens een woordvoerder van netbeheerder Stedin kan de blikseminslag die zaterdagmiddag de eerste stroomonderbreking veroorzaakte, ook met de twee daaropvolgende te maken hebben.
''Dat wordt onderzocht",' aldus de zegsman. De storing dinsdag ontstond volgens hem waarschijnlijk door een brand in een verdeelstation in Stellendam.
In de nacht van maandag op dinsdag zat een deel van Goeree-Overflakkee door een kapotte kabel zonder elektriciteit. Het ging om zo'n duizend aansluitingen in en om de dorpen Middelharnis, Ooltgensplaat en Stad aan 't Haringvliet. Deze storing, die ongeveer vier uur duurde, werd veroorzaakt door een kapotte kabel.
Zaterdag werd door de blikseminslag een veel grotere regio getroffen en zaten 45.000 huishoudens op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard een paar uur zonder stroom.
(Bron)
TT 122 Een marechaussee heeft vannacht een man in zijn been geschoten die hem en een collega met een bijl belaagde. Ze zagen op het militair oefenterrein in Oirschot een camper staan. Toen ze erop afgingen, werden ze aangevallen. De man is aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht. Onduidelijk is waarom hij op het terrein was en agressief werd.
Raad van State herroept boskap Schinveld

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag het besluit van de minister van VROM herroepen om 6 hectare bos bij Schinveld (Zuid-Limburg) in januari 2006 te laten kappen.
De minister is niet in staat gebleken om binnen een redelijke termijn goed te onderbouwen waarom een toename van geluidsoverlast van het vliegverkeer van de nabijgelegen NAVO-basis in Duitsland aanvaardbaar is, aldus de hoogste bestuursrechter woensdag.
De toenmalige minister Sybilla Dekker van VROM schoof met haar besluit de bezwaren van de onwillige gemeente Onderbanken terzijde. De NAVO had om boskap gevraagd om het vliegverkeer vanaf de naburige Awacs-basis Geilenkirchen veiliger te maken. Sinds de kap is volgens gemeente en de actiegroep Stop Awacs de geluidsoverlast toegenomen.
Volgens een woordvoerder van de Raad van State markeert de uitspraak het eind van een langslepend conflict, maar komen de bomen daarmee niet terug.
De Raad van State beslist later of de gemeente en Stop Awacs recht hebben op een schadevergoeding.
Drie jaar geleden al bepaalde de Raad van State dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bossen te kappen onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd.
De uitspraak van woensdag betekent ook dat er niet nog meer bos gekapt mag worden, zoals de NAVO wil.
Het besluit van minister Dekker leidde in 2005 en de eerste dagen van 2006 tot een bezetting van het bos door boze inwoners van Schinveld en de actiegroep GroenFront! en massaal verzet tegen de daarop volgende ontruiming door de marechaussee. Daarbij werden meer dan honderd actievoerders gearresteerd.
(Bron)
Oosterse yeti’ gevangen

AMSTERDAM - Jagers in China hebben een haarloos dier met een lange staart gevangen, dat nooit eerder is beschreven. Wetenschappers willen met een DNA-test bepalen of het gaat om een nieuwe diersoort.
Het mysterieuze dier werd gevangen in een afgelegen bos in de Chinese provincie Sichuan. Het wezen maakt volgens de jagers katachtige geluiden, maar is vachtloos en heeft een vrij stevig lichaam. In China staat het dier inmiddels al bekend als de ‘Oosterse Yeti’.
“Het beest lijkt een beetje op een beer, maar hij heeft een staart als een kangoeroe”, zo zou jager Lu Chin volgens de Britse krant The Daily Telegraph hebben verklaard.
“Er zijn lokale legendes over een man die ooit in een beer veranderde. Sommige mensen geloven dat we hem nu gevangen hebben", aldus Chin.
Lokale wetenschappers zijn van plan om het dier aan een DNA-test te onderwerpen, zodat kan worden vastgesteld of het gaat om een nieuwe diersoort. Dat meldt de Britse krant The Guardian (met foto).
Veel deskundigen vermoeden echter dat het gaat om een ziek exemplaar van een bestaande diersoort. De Amerikaanse zoƶloog Loren Coleman denkt bijvoorbeeld dat de Chinese jagers een civetkat hebben gevangen die lijdt aan een huidziekte. Dat verklaart hij op Discovery News.
De foto’s van de mysterieuze vangst ondersteunen die theorie. Het dier lijkt in slechte conditie en zit onder de beten en zweren.
(Bron, filmpje)
Veehouder verstopt schapenkadavers

ROTTERDAM - Bij een Zuid-Hollandse veehouder zijn dinsdag ten minste tweehonderd kadavers van schapen en lammeren aangetroffen. Daarvan was het grootste deel verstopt op het terrein, ingepakt in landbouwplastic. Dat maakte de Algemene Inspectiedienst (AID) woensdag bekend.
Enkele kadavers van pasgeboren lammeren werden in een stal aangetroffen.
De veehouder heeft een proces-verbaal gekregen voor het belemmeren van AID-controleurs en voor het niet afvoeren van de kadavers naar een destructiebedrijf.
De dode dieren zijn op kosten van de veehouder alsnog naar een destructiebedrijf gebracht. De man wilde volgens de AID niet vertellen waarom hij de dieren niet had laten afvoeren.
(Bron)
Lange file A10 na aanrijding voetganger

AMSTERDAM - Op de A10 is woensdagochtend een lange file ontstaan nadat bij de afslag Rai een voetganger is doodgereden.
Rond 06.30 uur vond het ongeluk plaats op de ringweg rond Amsterdam. In zuidelijke richting zijn twee rijstroken afgesloten.
Er staat rond 07.45 een file van elf kilometer op de A10, ook op de A1 richting Amsterdam staat het vast.
Het is onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
(Bron)

dinsdag, april 06, 2010

Vanmiddag zag het er weer prachtig uit: strakblauwe lucht, zon, en een zilvermeeuw die rondzeilt, met van die vleugelrandjes die helemaal doorschijnend zijn.
Europese satelliet meet smeltend ijs op aarde

BAJKONOER - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert donderdag een nieuwe satelliet, de CryoSat-2. Deze satelliet meet smeltend ijs op aarde. De zeespiegel stijgt door het smeltende water en landen als de Malediven kunnen hierdoor onbewoonbaar worden.
De Europese sonde meet minstens drie jaar lang het landijs en zeeijs, vanaf een hoogte van ongeveer 700 kilometer.
De satelliet onderzoekt vooral Groenland en het Zuidpoolgebied, de twee grootste ijsmassa's ter wereld.
Een van de onderzoekers bij het project is Ernst Schrama van de TU in Delft.
''De CryoSat-2 stuurt constant een signaal naar beneden, ongeveer zoals een radar. Aan de manier waarop het terugkomt, kunnen we zien hoe hoog een ijsschots of een ijsberg is en hoe het reliƫf eruitziet. Vervolgens kunnen we de massa van het ijs uitrekenen'', legt hij uit.
Tijdens de missie zal de CryoSat elke plek op aarde meerdere keren meten. ''Door de resultaten naast elkaar te leggen, kun je het verschil zien. We kunnen zo ontdekken hoe snel het ijs smelt of juist aangroeit. Vooral aan de randen van het ijs. Als er iets verandert, dan zie je dat daar als eerste'', aldus Schrama.
De CryoSat-2 is de opvolger van de CryoSat, die vijf jaar geleden werd gelanceerd. De lancering mislukte echter. Door een technische storing kwam de draagraket niet in een baan om de aarde. In de dampkring ontploften de raket en de satelliet.
De restanten van de CryoSat zijn waarschijnlijk neergestort in de ijzige poolzee ten noorden van Groenland.
De ijssonde is de derde van een serie Europese satellieten voor de observatie van de aarde. Een jaar geleden lanceerde de ESA de GOCE, die het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengt.
Enkele maanden geleden volgde de SMOS, die onderzoek doet naar de zogeheten waterkringloop. Volgend jaar wil de ESA de satellieten Aeolus (windsystemen) en Swarm (magnetische veld van de aarde) lanceren.
(Bron)
Puzzelrit eindigt in politiecel

Een rallyrit is voor een overenthousiaste 26-jarige deelnemer geƫindigd in de cel. De man uit Hilversum had een hectometerpaaltje uit de grond getrokken om aan de finish als een trofee te laten zien aan de andere deelnemers. In plaats daarvan kon hij ze een fikse prent tonen.
De man zat samen met acht anderen in een busje. Een van de opdrachten van de puzzelrit was het maken van een foto van een hectometerpaaltje langs de A27. De rallyrijder vond het een ludieke actie om de paal uit de grond te halen en mee te nemen. De politie kreeg hoogte van de diefstal en hield het busje op de Wakkerendijk in Eemnes staande.
Het hectometerpaaltje bleek inderdaad in de bus te liggen. De rallyrijder is na verhoor met een boete heengezonden. Ook kan hij een rekening voor het terugplaatsen van het paaltje tegemoet zien.
(Bron)
Extreem jonge planeet ontdekt

AMSTERDAM - Sterrenkundigen hebben een planeet ontdekt die binnen een miljoen jaar is ontstaan - veel sneller dan de gebruikelijke theorieƫn over planeetvorming voorspellen. De planeet, die vijf Ơ tien keer zo zwaar is als de planeet Jupiter, draait om een bruine dwerg.
Deze 'mislukte ster' (2M044144) weegt zelf maar ongeveer 20 Jupitermassa's. De bruine dwerg is ontdekt met de Hubble-ruimtetelescoop en verder onderzocht met de Gemini-telescoop op HawaĆÆ.
Hij maakt deel uit van een verzameling van 32 bruine dwergen in een stervormingsgebied in het sterrenbeeld Stier. De afstand tussen de dwergster en zijn planeet bedraagt 3,6 miljard kilometer - ongeveer anderhalf maal de afstand tussen onze zon en de planeet Saturnus.
Alles wijst erop dat het bijzondere duo is ontstaan zoals een dubbelster dat normaal doet. De beide hemellichamen lijken elk afzonderlijk te zijn ontstaan door het samentrekken van een grote wolk gas en stof. Dat verklaart ook de snelle vorming van de jonge planeet.
Doorgaans gaan sterrenkundigen ervan uit dat planeten ontstaan door de samenklontering van gas en stof in de schijf restmaterie rond een jonge ster. Dat proces verloopt echter heel traag. In de onmiddellijke nabijheid van 2M044144 zijn nog twee objecten ontdekt: nog een bruine dwerg en een rode dwergster.
Tezamen lijken zij een bijzonder viervoudig stelsel te vormen, dat vermoedelijk uit Ć©Ć©n en dezelfde samentrekkende en fragmenterende gaswolk is ontstaan.
(Bron)
Blondines krijgen hoger salaris dan brunettes

AMSTERDAM - Hoewel blondines niet altijd als even intelligent worden getypeerd, verdienen zij toch tot 7 procent meer dan hun bruingelokte collega’s.
Naast het feit dat blonde vrouwen meer salaris krijgen, zijn ze ook vaker getrouwd met rijkere mannen. Mannen met een blondine aan hun zijde verdienen vervolgens eveneens meer (tot 6 procent) dan mannen wiens vrouw een andere haarkleur heeft.
Uit het onderzoek, dat is opgenomen in de Economics Letters en waarvoo 13.000 vrouwen onderzocht zijn, blijkt dat Britse blondines over het modale jaarsalaris (22.000 pond) tot 1600 pond extra verdienen.
Lengte, gewicht en opleiding spelen geen rol in de salarisverschillen, zo stelden de wetenschappers van de Universiteit van Queensland vast. Wanneer deze factoren weggelaten worden blijft het percentage loon dat blonde vrouwen meer verdienen even hoog.
“Blonde vrouwen worden vaak gezien als aantrekkelijker, maar ook als dommer”, verklaart onderzoeker David Johnston tegenover The Telegraph. “Maar het lijkt erop dat de combinatie schoonheid en blondine, een geringere intelligentie ruimschoots compenseert. Dit zou ook kunnen verklaren waarom het ‘blond effect’ zo’n grote rol speelt in de trouwmarkt.”
Olga Uskova, directeur van de International Blondes Association, zoekt haar heil echter in een andere verklaring. “We doen het beter op de werkplek omdat wanneer wij een fout maken we kunnen zeggen: ‘Oh sorry daarvoor, het is omdat ik blond ben’, en komen ermee weg.”
(Bron)
Hiv is zijn eigen aanjager

AMSTERDAM - Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, gebruikt een afweerreactie van de eerste cellen die het virus in het lichaam tegenkomt om zichzelf te vermenigvuldigen.
De afweerreactie, die normaal gesproken juist voorkomt dat een mens een infectie oploopt, zorgt ervoor dat hiv zich kan vermenigvuldigen.
Die ontdekking publiceert een groep onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam dinsdag in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Immunology.
De groep onder leiding van hoogleraar Teuynis Geijtenbeek noemt de ontdekking zelf ''onverwacht''.
Het hiv-virus komt in het lichaam eerst zogeheten dendritische cellen tegen, die vooral in de huid en op de slijmvliezen voorkomen. Dendritische cellen reguleren en stimuleren het immuunsysteem van het lichaam.
Daartoe hebben zij een soort gevaarsensoren, die in de cel een signaal afgeven dat er een indringer is. Hiv misbruikt die signalen voor zijn eigen vermenigvuldiging, zo ontdekten de Amsterdamse wetenschappers.
De ontdekking is volgens de onderzoekers van belang voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hiv en aids.
''Als we de signalen van de cellen kunnen blokkeren, zal het virus zich niet vermeerderen en kun je waarschijnlijk ook voorkomen dat anderen besmet raken'', aldus Geijtenbeek.
Nu bekend is hoe hiv zich in het lichaam verspreidt, moeten sommige oude medicijncocktails en vaccins opnieuw onderzocht worden, omdat ze mogelijk onbedoeld de vermenigvuldiging van hiv juist stimuleren.
(Bron)