zaterdag, augustus 28, 2004

Computer InterExpo 2004
"Vrouwen vergezeld van echtgenoot en kinderen t/m 12 jaar (onder volwassen begeleiding) hebben GRATIS toegang."

Commissie Gelijke Behandeling
Darwin Awards 2004: wie sterft op de stomste manier?

De winnaars van de Darwin Awards 2004 zijn bekend gemaakt. De Darwin Award is een prijs voor de stomste stunts die aan mensen het leven gekost hebben.
De organisatie omschrijft het zelf als "een prijs omdat de mensen de wereld een dienst hebben bewezen door te verzekeren dat ze zich niet zullen voortplanten".
De winnaar van 2004 is een jongeman die, gebaseerd op een weddenschap, in een dronken bui besloot zijn testikels te poetsen in de 'ballenpoetser' op een golfterrein. Een van zijn maten tilde het toestel op, waardoor zijn scrotum opengerukt werd. Verblind van de pijn, viel de man flauw, maar zijn lijdensweg was nog niet geëindigd. Een testikel werd afgerukt, de andere geplet. De grap koste de jongeman meer dan zijn juwelen, hij had ook een toestel van 3000 euro stukgemaakt.
Per definitie telt het verhaal van de jongeman niet, aangezien hij nog leeft. Maar aangezien hij zich niet meer kan reproduceren na zijn stomme stunt, besloot de jury hem tot winnaar uit te roepen.
De bijna-winnaars:
De zevende plaats gaat naar een kerel die wanhopig op zoek was naar een manier om ladderzat te worden. Maar omdat hij geen geld had, besloot hij benzine en melk te mixen. Niet verwonderlijk werd hij ziek van het goedje. De slimmerik besloot dan maar over te geven, in het haardvuur. Het huis ontplofte, de jongeman en zijn zus overleefden het niet.
De eervolle zesde plaats is voor een 34-jarige man die dood werd gevonden in zijn kelder. De 110 kilo wegende man droeg een plooirok, een beha en een pruik. Hij droeg een gasmasker met een rubberen slang. Het uiteinde van die slang stak om onbekende redenen uit de man zijn achterste, wat de verstikkingsdood moet hebben veroorzaakt. De politie vond het pijnlijk de situatie de familie uit te leggen.
Drie Braziliaanse piloten die met een sportvliegtuigje een ander toestel naderden kwamen op het lumineuze idee om te 'moonen' naar de passagiers van het andere vliegtuig. Het sportvliegtuigje crashte, de drie piloten werden teruggevonden met hun broek om de enkels. Daarmee verdienden ze een vijfde plaats.
Een 22-jarige man eindigde vierde, nadat hij dood werd gevonden toen hij met een zelfgemaakt 'elastisch' koord wilde bungee springen. Hij had het koord gemaakt van inktvisarmen, en wilde zich aan een 70 meter hoge sprong wagen. "Het koord dat hij had gemaakt was veel langer dan de afstand die hij zou springen," wist een agent te zeggen.
De derde plaats gaat naar een man die stierf door de beet van een ratelslang. Hij en zijn vriend speelden een spelletje vangbal... met een slang in de plaats van de bal.
Twee techniekers van een gasbedrijf onderzochten een gaslek in een warenhuis. Omdat uit veiligheidsoverwegingen alle elektriciteit werd uitgeschakeld, hadden de mannen nogal moeite met hun weg te vinden in het donker. Een getuige heeft later verklaard dat hij een van de twee mannen een voorwerp zag nemen, dat nogal op een aansteker leek. Het hele gebouw explodeerde, van de mannen werd geen spoor teruggevonden. De aansteker was wonderwel nog heel. Daarmee eindigden ze voorlaatst.
(Bron)
'Ik wil dik, dikker, almaar dikker worden'

Miljoenen mensen zijn iedere dag met hun gewicht bezig en doen alles om af te vallen. Ze diëten, gaan naar de sportschool en pakken de fiets in plaats van de auto. Er bestaan echter ook mensen die juist almaar dikker en dikker willen worden. Nicki McRoberts is zo iemand. "Het is voor mij niet ongewoon om blij te worden wanneer ik uit een van mijn broeken scheur of wanneer er een knoopje openspringt."
Volgens de vrouw liggen foto's van skeletachtige vrouwen aan de basis voor haar ietwat vreemde ambitie. Aanvankelijk woog ze 60 kilo. Inmiddels weegt ze al 160 kilo. Haar doel is 270 kilo te wegen. Ze zal naar eigen zeggen non-stop blijven eten tot ze dat doel bereikt heeft. Nadeel is wel dat de vrouw telkens nieuwe kleren moet kopen.
Haar man lijkt het allemaal wel best te vinden en is trots op zijn vrouw. Volgens Nicki voelt ze zich veel mooier in haar nieuwe lichaam. Als ze zich gaat wegen is ze naar eigen zeggen heel zenuwachtig, maar zodra ze ziet dat ze goed is aangekomen is ze erg blij. "Dan voel ik me als een vrouw, als de Titanic voordat deze zonk."
(Bron)
Daar zit je dan. Met een heel mager poesje dat al een paar maanden in de buurt rondhangt, altijd bij vuilniszakken scharrelt en erg hongerig lijkt.
Ik heb geen idee of ze misschien wel een thuis heeft, maar ik heb de knoop nu maar doorgehakt: ik heb het beest een klein beetje voer gegeven. Daar viel ze op aan, dus honger had ze :-(
Ze heeft een (schone) wond onder haar kin, en waarschijnlijk is ze drachtig - ze heeft opgezwollen tepels, en haar buik is ook wat dikker geworden.
Ik heb wat foto's gemaakt, en een uitgebreide beschrijving met link naar de foto's naar de dierenopvangen in de stad gestuurd - ik ben benieuwd.
Intussen zet ik dan wel een bakje water neer op een beschut plekje, en zal ik haar maar wat brokjes geven als ik haar zie.
TT 109 Man gestoken na berispen vandaal

AMSTERDAM Een 33-jarige Amsterdammer is vandaag levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij in de Eendrachtstraat bij de RAI in Amsterdam werd neergestoken. Het slachtoffer had een 22-jarige man op zijn gedrag aangesproken. Die schopte tegen een auto met een Duits kenteken.
Na een korte ruzie liep de jongste man weg, maar hij kwam al snel terug om de ander in hals en borst te steken.
De gewonde is in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis, heeft de politie bekendgemaakt. De verdachte kon eenvoudig worden gearresteerd omdat omstanders hem na het steekincident vast hadden gehouden.
Tis ook nooit goed. Wachten op een dag zonder regen, zodat ik dat oerwoud in de tuin te lijf kan gaan.
Schijnt nu de zon, is het in de tuin bloedheet en niet te doen om hard aan het werk te gaan. Okee, tis vooral heet in vergelijking met de afgelopen dagen - na die hittegolf zou ik het frisjes hebben gevonden. Maar toch.
Powell toch niet naar slotceremonie Olympische spelen

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft zijn geplande bezoek aan de slotceremonie van de Olympische spelen in Athene afgezegd. Dat heeft woordvoerder Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.
De minister zou te veel in beslag worden genomen door andere dringende zaken, zoals de net geluwde strijd in het Iraakse Najaf en het conflict in de Sudanese regio Darfur. De VN-Veiligheidsraad heeft de Sudanese regering een ultimatum gesteld om uiterlijk 30 augustus de Arabische milities in Darfur te ontwapenen. Khartum heeft al aangekondigd dat ultimatum te zullen negeren.
Vrijdag vonden er in Athene door de communisten georganiseerde demonstraties plaats tegen de komst van Powell waaraan circa duizend mensen deelnamen. Betogers riepen leuzen als "moordenaar Powell ga naar huis".
(Bron)
Belgische gedetineerde loopt gewoon gevangenispoort uit

BRUSSEL/LUIK - In de gevangenis van Lantin bij Luik is vrijdagavond een gevangene zonder problemen de poort uitgelopen, om zich vervolgens uit de voeten te maken. De man zat een celstraf uit van zes jaar voor een reeks gewelddadige overvallen. Van de gevangene ontbreekt nog elk spoor.
Volgens justitie is de man door de cipiers verward met een andere gevangene die vrijdag voorwaardelijk vrijkwam. De ontsnapte gevangene zat pas een week vast.
De totaal geweldloze ontsnapping is het zoveelste incident in het gevangeniswezen in Franstalig België. Rondom het proces-Dutroux was er al sprake van diverse grove blunders, zoals het plots openen van de deuren van de celwagen die Marc Dutroux naar de rechtbank moest brengen en het aantreffen van sleutels van handboeien in een zoutvaatje bij diens cel.
(Bron)
Verkeersopstopping door anti-Bush-demonstratie

NEW YORK - In het drukke centrum van Manhattan in New York is vrijdag een grote verkeersopstopping ontstaan door duizenden fietsers die demonstreerden tegen de Amerikaanse president Bush.
Het prostest duurde enkele uren en de langzaam fietsende betogers zongen leuzen als "weg met Bush". Veel mensen op straat en inzittenden van auto's applaudiseerden voor de stoet wielrijders. De politie zou dertig fietsers die ruzie hadden gekregen met geïrriteerde automobilisten, in de boeien hebben geslagen.
De demonstratie op wielen was een voorproefje van de grote demonstratie die zondag, aan de vooravond van de Republikeinse Conventie, in de van oudsher Democratische stad wordt gehouden. Circa 200.000 mensen zullen naar verwachting meelopen in een tocht tegen Bush langs Madison Square, waar de Republikeinen bijeenkomen, naar Union Square.
(Bron)
Liefdesbetuigingen worden politie te veel

Een teveel aan liefdesverklaringen aan het adres van de politie kan verkeerd uitpakken. Dat heeft een man uit Breda vrijdag ondervonden. De 54-jarige inwoner van de stad belde in de nacht van donderdag op vrijdag onophoudelijk met de meldkamer van de politie en de alarmcentrale om te vertellen dat hij van ze hield.
Om een eind te maken aan dit ?telefoonbombardement? heeft de politie de telefoon van de Bredanaar vrijdagochtend in beslag genomen. De man die aan depressieve buien lijdt en onder behandeling van een psychiater is viel al eerder hulpdiensten lastig met vergelijkbaar telefoneergedrag.
(Bron)

vrijdag, augustus 27, 2004

Bekende vrouwen naakt voor bejaarden

Een groep bekende Nederlandse vrouwen laat zich binnenkort naakt fotograferen voor een goed doel. Met de foto's van onder meer Willeke Alberti, Sandra Reemer, Imca Marina en Marijke Helwegen zal een kalender worden gemaakt. Dit naar voorbeeld van een groep Engelse plattelandsvrouwen die dit vier jaar geleden deden.
De actie van de Engelse vrouwen werd vorig jaar verfilmd in de productie Calendar Girls. De opbrengst van de Nederlandse kalender zal naar armlastige bejaarden gaan. Fotografe Patricia Steur zal de bekende Nederlanders op de gevoelige plaat zetten. De presentatie van de kalender is gepland op 22 september.
(Bron)

Sja. Ik geloof niet dat ik enthousiast naar de winkel zou hollen.
Wetenschappers wekken stroom op met rottende bananen

SYDNEY - Australische wetenschappers zijn erin geslaagd elektriciteit op te wekken met rottende bananen. Bij de ontbinding van het fruit komt methaan vrij dat gebruikt kan worden om een elektrische turbine aan te drijven. Dat maakte ingenieur Bill Clarke van de University of Queensland vrijdag bekend.
De wetenschappers onderzoeken of ze een krachtcentrale kunnen ontwerpen die volledig aangedreven wordt met behulp van rottende bananen. Die moet dan wel rendabel zijn. Om een normale ventilatorkachel dertig uur van stroom te voorzien, had Clarke zestig kilo bananen nodig.
Australische bananentelers brachten Clarke op het idee. Ongeveer eenderde van de bananenoogst van de noordoostelijke Australische staat Queensland, meer dan 20 miljoen kilo, kan niet worden verkocht omdat de bananen beschadigd of te klein zijn.
(Bron)
Internetbedrijven aanvaarden gedragscode

SCHAGEN - Bedrijven die klanten lastigvallen met spam of zoekmachines manipuleren om bovenin de resultaten te eindigen, riskeren sinds deze maand een boycot. De brancheorganisatie van interactieve, online reclamemakers (IAB) heeft met al haar leden een gedragscode opgesteld die de grote zoekmachines en mediabureaus hebben aanvaard.
Bedrijven die commerciële bulkmail versturen, komen op een zwarte lijst van het Interactive Advertising Bureau (IAB).
Internetreclamebureaus die zich toeleggen op cloaking (of andere technieken om hoog te scoren bij zoekmachines) krijgen een 'rode kaart' en worden door deelnemende zoekmachines helemaal uit de resultaten gefilterd.
(Bron)
Pc-privéregeling per direct geschrapt

DEN HAAG - Het kabinet heeft vrijdag de pc-privéregeling vrijdag met onmiddellijke ingang geschrapt. Minister Zalm van Financiën heeft dat na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Het kabinet wil de opbrengst van 280 miljoen euro gebruiken om de koopkracht van de minima te repareren.
Met de regeling konden werknemers fiscaal gunstig een pc aanschaffen. Ze werd ingevoerd om het pc-gebruik te bevorderen. Het kabinet maakt per direct een einde aan de regeling om te voorkomen dat werknemers nu alsnog massaal een pc gaan aanschaffen. De regeling loopt nog tot vrijdag 27 augustus 17.00 uur.
(Bron)
Vrouwen hebben geen interesse voor krijgsmacht

DEN HAAG - De belangstelling van vrouwen voor een functie binnen de krijgsmacht valt tegen. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) werkt daarom aan een actieplan om militaire- en burgerbanen bij Defensie aantrekkelijker te maken voor vrouwen.
De instroom van vrouwen moet omhoog naar 30 procent, staat in zijn plan dat met prinsjesdag openbaar wordt gemaakt. Een jaar geleden benadrukte de bewindsman voor een gehoor van vrouwelijke officieren van de Koninklijke Militaire Academie dat hij nog steeds vasthield aan 12 procent vrouwelijke militairen en 30 procent vrouwelijk burgerpersoneel in 2010. In 2002 lagen die percentages op respectievelijk 8,5 en 22,2. Een jaar later blijkt het aandeel vrouwelijk burgerpersoneel te zijn teruggelopen naar 21,6 procent. Het aantal vrouwelijke militairen steeg miniem naar 8,7 procent.
De instroom van vrouwen lag vorig jaar op 31 procent voor burgerbanen en slechts 11 procent voor militaire posten. Hoe de bewindsman de instroom voor vrouwelijk militair personeel naar 30 procent wil tillen, wilde zijn woordvoerster vrijdag nog niet kwijt. Wel zal de zogeheten 'genderambassadeur', een functionaris die de positie van vrouwen op de agenda zet, bij ieder krijgsmachtonderdeel een belangrijker rol moeten gaan spelen.
Tevens wil Van der Knaap de vorming van een 'old girls network' stimuleren. Een dergelijk netwerk moet als tegenhanger gaan fungeren van het old boys network, dat vaak als schuldige wordt aangewezen voor de geringe doorstroming van vrouwelijke officieren. Er is bijvoorbeeld nog steeds geen direct zicht op een eerste vrouwelijke generaal, een vurige wens van de staatssecretaris.
(Bron)
Britse bisschop lokt kerkgangers met chocolade

LONDEN - Uitnodigingen en zakjes met lekkernijen moeten anglicanen in Noord-Engeland op zondag weer naar de kerk lokken. Met dat plan hoopt bisschop Nigel McCulloch van Manchester de dramatische teruggang van het kerkbezoek te keren. Dat zei hij vrijdag in het dagblad The Daily Telegraph.
Nieuwe kerkgangers krijgen onder meer een folder over de kerk en een reep fair-tradechocolade na de dienst. De helft van de driehonderd parochies wil meedoen met de campagne, die door een christelijke zakenman wordt betaald. Het plan richt zich vooral op vijftigplussers die de kerk ooit vaarwel hebben gezegd.
"Als het tij niet wordt gekeerd, zal deze kerk geleidelijk uit dit land verdwijnen", aldus de bisschop. Hij reageerde op nieuwe cijfers over het kerkbezoek, waaruit blijkt dat volgend jaar minder dan zes miljoen Britten, ofwel een op de tien, nog regelmatig naar de kerk gaan.
(Bron)
Een tijdje terug mailde ik Fortis over hun 'Gullit-reclame'. Wat in dat spotje nogal in het oog viel, was het feit dat Gullit geen autogordel draagt.
Na wat heen en weer mailen, krijg ik een ter zake doende reactie:

Gullit draagt in de reclame wel een gordel, maar die is niet duidelijk zichtbaar.
Ze hebben 'hierop meerdere reactie ontvangen'. Op de verantwoordelijke afdeling is besloten de kleur van de gordel aan te passen, zodat deze ook zichtbaar wordt.
Dit is inmiddels ook aangepast.

Als je de reclame nu ziet, zie je een overduidelijk ingemonteerd zwart streepje, op plekken waar eerder beslist geen gordel zat, tenzij Fortis de onzichtbare gordel heeft uitgevonden.
Tis maar hoe je je als bedrijf wilt profileren...
Ze zijn er weer! Tis al eind augustus tenslotte, het werd tijd.
Dit weekend geniet ik van de eerste kruidnootjes.
Jongens belagen passanten met luchtbuks

Twee 14-jarige jongens zijn in Amsterdam-West in de boeien geslagen nadat ze een week lang willekeurige mensen belaagden met een luchtbuks. Vanuit een woning schoten zij onder meer op winkels, lantaarnpalen, passanten en auto's. Minimaal zeven personen liepen pijnlijke plekken op en schade aan kleding.
De politie had herhaaldelijk meldingen binnengekregen over onbekende schutters, maar de plek waarvan geschoten werd bleek niet te traceren. Toen een zevende slachtoffer in de onderrug werd geraakt kwam de speurtocht in een stroomversnelling. Een getuige zag de jonge schutters wegduiken achter een open raam.
De vader van één van de tieners werd gearresteerd toen hij agenten tegenwerkte die de woning binnen wilden gaan. Hij mocht na verhoor weer naar huis, de beide jeugdige daders belandden achter de tralies.
(Bron)
Sterrenkundigen ontdekken 'hete superaarde'

AMSTERDAM - Sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben een planeet ontdekt die het best kan worden omschreven als een 'hete superaarde', zo meldt Kennislink.
De planeet, die veertien maal zo zwaar is als onze eigen aarde, draait rond de oranjegele ster Mu Arae. Deze ster lijkt sterk op onze zon.
Mu Arae is een ster in het sterrenbeeld Altaar (Ara) dat zichtbaar is vanaf het zuidelijk halfrond. In 2000 vonden de sterrenkundigen al een Jupiter-achtige planeet om de ster. In 2002 ontdekten ze een tweede gasreus in een wijdere baan om de ster.
De metingen wijzen nu uit dat er nog een derde planeet rond de ster draait. De nieuwe planeet is 'slechts' veertien keer zo zwaar als de aarde. Dat is precies op de grens een 'superaarde' en een 'mini-gasreus' zoals de planeet Uranus. Vermoedelijk gaat het om een rotsachtige planeet met een dikke atmosfeer.
(Bron)
'Bush geeft misrekening Irak toe'

NEW YORK - De Amerikaanse president Bush heeft toegegeven dat hij de situatie in Irak ná de oorlog enigszins heeft onderschat. In een vraaggesprek met The New York Times van vrijdag zegt hij dat hij daarover een "misrekening" heeft gemaakt.
Bush liet dus doorschemeren dat de opstand die nu al zeventien maanden voor onrust in Irak zorgt in enige mate onverwacht is gekomen voor Washington. Hij blijft er wel bij dat die opstand een bijproduct is van een "snelle overwinning" op het leger van Saddam Hussein. Zijn aanpak ervan is volgens hem "flexibel genoeg" geweest. In Najaf, al wekenlang het toneel van hevige strijd tussen opstandelingen en Amerikanen, zijn de plannen daarom ook op enig moment aangepast.
In het interview, dat een half uur duurde, sprak Bush ook over de verkiezingscampagne en over Noord-Korea en Iran. De president zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het Amerikaanse volk hem opnieuw tot president kiest, zelfs als ze tegen de oorlog in Irak waren.
(Bron)
C&A-personeel moet 'vreemdgaan' uitleggen

AMSTERDAM - Medewerkers van kledingconcern C&A die bij de concurrent winkelen lopen het risico door de directeur ondervraagd te worden. "Als ik in de kantine iemand met een andere tas zie, mag ik toch vragen: wat heb je gekocht en waarom?", zegt directeur Bart Brenninkmeijer van C&A Nederland in Algemeen Dagblad.
De keten heeft inmiddels honderd winkels in Nederland en krijgt jaarlijks 63 miljoen klanten. Brenninkmeijer schat dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens bij hem winkelt. Het zijn voornamelijk vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar met een laag tot gemiddeld inkomen die bij C&A kopen, de zogeheten 'budget-mums'.
Brenninkmeijer geeft zelf in elk geval het goede voorbeeld: hij draagt alleen kleding uit zijn eigen winkels.

Dus als je een gesprek met de baas wilt, weet je hoe dat het makkelijkst te bereiken is...
Dode vinvis in delen van strand gehaald

NOORDWIJK - De dode vinvis die donderdagavond aanspoelde op het strand in Noordwijk is vrijdagochtend in containers afgevoerd. Het zoogdier van zeventien meter bleek al meer dan vijftien dagen dood te zijn. Hierdoor was het niet meer bruikbaar voor onderzoek of andere doeleinden, aldus het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Het skelet was ook niet meer intact.
In eerste instantie werd gedacht aan een potvis, maar bij nader onderzoek bleek het om een vinvis te gaan, een ander soort walvis. Het aangespoelde kadaver van ongeveer twintig ton werd donderdag door de reddingsbrigade van Noordwijk tot boven de vloedlijn het strand opgetrokken.
Volgens de reddingsbrigade is het dier vrijdagochtend met een speciale machine in stukken gesneden. De lichaamsdelen zijn in containers naar een verwerkingsbedrijf vervoerd om verbrand te worden.
(Bron)
Ouderen furieus op De Kneus

AMSTERDAM - De ouderenbonden zijn furieus op minister Aart Jan de Kneus van Sociale Zaken. De minister is er niet in geslaagd zijn belofte de eigen bijdrage die ouderen moeten betalen voor de zorg af te schaffen door het kabinet te drukken.
Hierdoor dreigen tweehonderdduizend ouderen die van aow en een klein pensioen moeten rondkomen in de problemen te komen nu zij toch een eigen bijdrage voor de zorgkosten moeten blijven betalen. Die kosten zijn voor ouderen toch al nauwelijks op te brengen, aldus de bonden in een gezamenlijke verklaring.
In een gesprek met de ouderenbonden zegde De Kneus onlangs toe zich in het kabinet sterk te zullen maken voor het schrappen van de eigen bijdrage voor ouderen met aow en een laag inkomen. Hij moest het echter afleggen tegen ministers Gerrit Zalm (Financië) en Hans Laager (Volksgezondheid). In Trouw zegt voorzitter Jos Sturkenboom van koepelorganisatie CSO dat De Kneus nu ongeloofwaardig is, en dat hij derhalve moet opstappen.
Als compensatie voor het koopkrachtverlies zegde het kabinet toe de aow vanaf volgend jaar met 60 euro te verhogen. Het CSO stelt echter dat deze maatregel weinig zal uithalen, en dreigt met acties.
(Bron)
Schoonmaakster zet kunstwerk met vuilnis buiten

LONDEN - Een schoonmaakster bij de beroemde Britse Tate Gallery in Londen heeft per ongeluk een kunstwerk met het vuilnis buitengezet. Dat kan ook niemand haar kwalijk nemen. Het ging om een vuilniszak vol papier. Dat berichtte dagblad The Times vrijdag.
Het curieuze object van de Duitse kunstenaar Gustav Metzger maakte deel uit van een tentoonstelling van moderne kunst. De organisatoren waren vergeten de vuilniszak met touwen af te zetten. Waarvoor de volle afvalzak symbool moest staan, is niet duidelijk. Het kunstwerk is inmiddels teruggevonden tussen de andere vuilniszakken. Volgens de artiest was de zak met papier echter te zwaar beschadigd om nog tentoongesteld te worden.
De zak is inmiddels vervangen door een nieuwe. Metzgers geesteskind wordt volgens een woordvoerder van de Tate Gallery voortaan 's nachts bedekt, zodat het niet opnieuw ten prooi kan vallen aan overijverig huishoudelijk personeel.
Het is niet voor het eerst dat een modern kunstwerk bijna op de vuilnisbelt belandt. Drie jaar geleden gooide een schoonmaker een werk van de kunstenaar Damien Hirst weg. Het bestond uit een verzameling lege flesjes, volle asbakken en blikken verf, en moest de chaos op de werkplek van een artiest uitbeelden.
(Bron)
Wielrenner Vandenbroucke erkent bedreiging vrouw

BRUSSEL - Het 'enfant terrible' van het Belgische wielrennen, Frank Vandenbroucke, erkent in een interview met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws zijn echtgenote Sarah korte tijd met een wapen te hebben bedreigd.
Lange tijd was er onduidelijkheid over een incident in Vandenbrouckes woning in Kortemark bij Ieper, vijf weken geleden. In een gesprek met het dagblad geeft Vandenbroucke vrijdag toe dat bij hem de stoppen doorsloegen, nadat hij het nieuws had vernomen over een ernstige knieblessure.
[Logisch dat je dan je vrouw bedreigt, toch?]
De druk om te presteren, was voor hem echter zo groot dat hij in een vlaag van woede zijn Italiaanse vrouw korte tijd met een wapen bedreigde. Pas na tussenkomst van een speciale politie-eenheid en een psychiater legde Vandenbroucke het wapen neer.
Vandenbrouckes vrouw is met hun dochter voorlopig uitgeweken naar Milaan. Telefonisch heeft hij nog wel contact met zijn echtgenote. Vandenbrouckes Italiaanse ploeg Fassa Bortolo heeft op verzoek van de hoofdsponsor besloten de Belgische wielrenner dit jaar niet meer te laten deelnemen aan wedstrijden. Wel mag hij nog starten in criteriums. Begin september zal Vandenbroucke in het Oost-Vlaamse Wetteren weer aan de start staan van een kermiskoers.
Fassa Bortolo heeft Vandenbroucke verder laten weten dat hij niet hoeft te rekenen op een contractverlenging en dat hij onmiddellijk mag vertrekken als hij een andere ploeg vindt. Volgens de Belgische renner vinden momenteel gesprekken plaats met diverse teams.
Niet alleen de prestatiedruk, maar ook de komende rechtszaak over dopingbezit wegen volgens Vandenbroucke zwaar op hem. Met hulp van zijn psycholoog Brouwers wil de coureur weer proberen uit het zwarte gat te kruipen. "Dat moet lukken. Ik wil mezelf voortaan onder controle houden en blik enkel nog vooruit", aldus Vandenbroucke.
(Bron)

Zou die doping ook iets met die agressie te maken hebben?

donderdag, augustus 26, 2004

'The Who's Tommy' naar Nederland

De bekende Broadwaymusical 'The Who's Tommy' komt naar Nederland. Dit bericht de organisator Sold Out! donderdag. Het gaat hier om de originele Engelstalige productie. De musical ging in 1993 op Broadway in première en na een jarenlange tour door Amerika komt de productie ook langs de Nederlandse theaters.
De musical werd in 1968 geschreven door Pete Townsend, voormalig gitarist van de bekende Britse groep The Who. Hits die de musical heeft voortgebracht zijn onder andere 'See Me, Feel Me', 'Acid Queen' en 'Pinball Wizard'. In 1975 werd 'Tommy' door Ken Russell verfilmd met in de hoofdrol de voorman van The Who, Roger Daltrey. Andere rollen in de film werden vertolkt door Oliver Reed, Elton John en Jack Nicholson.
Het verhaal gaat over de jongen Tommy die getuige is van een moord. Hierdoor trekt hij zich terug in zijn eigen wereld. Maar Tommy heeft één groot talent en dat is flipperen. 'The Who's Tommy' is vanaf januari volgend jaar in veertien verschillende Nederlandse theaters te zien.
(Bron)
Kinderen vast voor verkrachting gehandicapte

Vier kinderen uit het Franse Saint-Etienne zijn gearresteerd op verdenking van verkrachting van een 16-jarig verstandelijk gehandicapt meisje. De leeftijd van de verdachten varieert van acht tot veertien jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Het viertal kende het slachtoffer en zou haar vorige week in een tuinschuur en in een kelder hebben misbruikt. De moeder van het meisje heeft bij de politie aangifte gedaan.
(Bron)
Britse ambtenaren downloaden pornosites

LONDEN - Zeker 227 ambtenaren van het Britse ministerie van Werkgelegenheid en Pensioenen hebben van internet in totaal twee miljoen pagina's met porno gedownload, waaronder 18.000 pagina's met kinderporno. Dat heeft de Britse BBC donderdag bericht.
Volgens het blad The Times zijn inmiddels disciplinaire maatregelen genomen tegen 211 ambtenaren. Zeker één medewerker wordt strafrechtelijk vervolgd. Zestien anderen zijn inmiddels ontslagen.
Het ministerie kwam het wangedrag van zijn ambtenaren op het spoor toen in december op een computer porno werd ontdekt. De leiding besloot een acht maanden durend onderzoek in te stellen naar het computergebruik op het ministerie.
(Bron)

Een onderzoek van acht maanden... Hebben ze zeker al die pagina's uitgebreid moeten bestuderen?
Stront van rockband belandde op toeristen

De Amerikaanse rockgroep Dave Matthews Band, een band die zich profileert als politiek geëngageerd en milieubewust, is in de Amerikaanse staat Illinois aangeklaagd wegens een milieudelict.
De chauffeur van de tourbus zou op een brug in Chicago de volle toilettank hebben geleegd bovenop een rondvaartboot. Bijna honderd toeristen werden besmeurd met meer dan 350 kilo uitwerpselen. Vijf moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. De stront die niet op de toeristen belandde, kwam in de rivier terecht.
De staat Illinois heeft 70.000 dollar schadevergoeding geëist voor milieuvervuiling en bedreiging van de volksgezondheid.
(Bron)

Béétje dom om dat op een brug te doen...
'KPN gebruikt geheime nummers voor marketingdoeleinden'

AMSTERDAM - KPN heeft aangekondigd dat de naam en adresgegevens van klanten met een geheim telefoonnummer aan derden zullen worden verstrekt voor marketingdoeleinden, zo meldt de website Tweakers.
De geheime telefoonnummers blijven nog altijd onzichtbaar via de informatiediensten, zo belooft het telecomconcern. KPN zegt de wijziging te willen doorvoeren om mee te gaan "met de ontwikkeling in de maatschappij en ten aanzien van marketingcommunicatietechnieken".
De consument kan echter bezwaar maken tegen de maatregel; er kan online een bezwaarschrift worden ingediend op de site van de KPN.
(Bron)
Koopkrachtverlies minima minder dan 0,5 procent

DEN HAAG - Het kabinet is het donderdag eens geworden over een pakket maatregelen waardoor het koopkrachtverlies voor ouderen met alleen AOW of een klein pensioen en minima met kinderen volgend jaar beperkt wordt tot minder dan een half procent.
[De gewone minima kunnen doodvallen?]
Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft dat gezegd na afloop van het kabinetsberaad. Volgens hem leveren de betreffende groepen volgend jaar niet meer dan enkele tientallen euro's in.
[Als dat een half procent is, reken maar uit hoe minimaal dat minimum is.]
Eerst dreigden zij 2 procent aan koopkracht in te leveren.
Het pakket kost ongeveer 400 miljoen euro. Dat geld vindt het kabinet onder meer door de regeling af te schaffen warmee werknemers fiscaal gunstig een pc kunnen aanschaffen. Ook het dubbel spaarloon voor werknemers met twee banen verdwijnt.
(Bron)

Vakbeweging kraakt compensatiemaatregelen voor minima

DEN HAAG - De vakbeweging heeft de kabinetsmaatregelen om het koopkrachtsverlies van ouderen met een klein pensioen en minima met kinderen te beperken weggehoond. CNV-voorzitter D. Terpstra spreekt van een schaamlap, waarmee het kabinet probeert goede sier te maken om zijn sociale gezicht te redden.
De vakcentrale FNV wijst erop dat het kabinet met zijn bezuinigingen zelf koopkrachtverlies veroorzaakt. "Het minste wat je dan kan doen is compenseren. Nu wordt er wat geregeld voor een paar groepen en zelfs daarvoor wordt het verlies niet geheel gerepareerd", zei een woordvoerder van de vakcentrale donderdag.
De FNV vindt het onverteerbaar dat minister De Kneus van Sociale Zaken niets heeft geregeld voor alleenstaanden, mensen zonder kinderen, gehandicapten en chronisch zieken die leven van een minimuminkomen. "De Kneus lijdt een nederlaag. Dit is het zoveelste jaar dat de minima moeten inleveren."
Volgens de FNV-zegsman staat de 400 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor de compensatie in geen verhouding tot de miljarden aan bezuinigingen. Het steekt de vakbeweging ook dat de compensatie wordt gefinancierd door het schrappen van de pc-privé-regeling en het dubbele spaarloon. "Daarmee is het Jan Modaal die de prijs betaalt, want juist de middeninkomens maken veel gebruik van deze regelingen."
Volgens de FNV en het CNV moet De Kneus zijn eerdere woorden waarmaken, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. "De minister kan zich pas op de borst slaan als bijvoorbeeld het toptarief van de belasting wordt verhoogd om de minima te compenseren", stelde de FNV-woordvoerder.
(Bron)
Kabinet doet 'groot beroep' op vakbeweging

DEN HAAG - Het kabinet doet een 'groot beroep' op de vakcentrales om het prille herstel van de economie de ruimte te geven, om dit niet 'in de knop te breken'. Dat schrijft minster-president Balkenende donderdag in een reactie op de actiebrief die de FNV, het CNV en MHP hem eerder deze week hebben gestuurd.
De vakbeweging kondigde dinsdag een reeks van demonstraties, werkonderbrekingen en pamflettenacties aan tegen het kabinetsbeleid. In hun brief aan Balkenende stelden zij een hele waslijst aan ingrepen in de sociale zekerheid aan de kaak.
De minister-president antwoordt dat het verleidelijk lijkt om geen pijnlijke maatregelen te nemen. "Maar één ding is dan zeker: de weg omhoog wordt twee keer zo lang, en dubbel zo zwaar."
(Bron)
Siemens-telefoon kan gehoor beschadigen

MÜNCHEN - Siemens heeft donderdag gewaarschuwd voor softwarefouten in zijn duurdere segment mobiele telefoons. In het ergste geval kunnen de problemen leiden tot gehoorbeschadiging, aldus de Duitse fabrikant.
Het gaat om toestellen in de 65-serie, waarop ook e-mail-, video- en bluetooth-mogelijkheden zitten. De problemen treden op als de batterij helemaal is leeggelopen en er automatisch een afsluitmelodie wordt gestart. Dat gebeurt soms met een veel te hoog volume, aldus Siemens. De gehoorbeschadiging is mogelijk als een gebruiker de telefoon bij zijn oor houdt.
Siemens raadt gebruikers aan de melodiefunctie uit te schakelen. De komende weken zal het concern ook nieuwe software verstrekken.
(Bron)
Seksuele oerdriften spelen rol bij selectie personeel

GRONINGEN - Bij de keuze van personeel spelen seksuele oerdriften een grote rol. Vrouwen zullen niet snel een mooie vrouw aannemen, terwijl een knappe kandidate het bij mannen wel ver zal schoppen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog M. Luxen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In een selectieprocedure maken mannen, in tegenstelling tot hun vrouwelijke collega's, geen onderscheid tussen mooie en lelijke seksegenoten. Bij vrouwen daarentegen spelen jaloezie en gevoelens van bedreiging wel een grote rol. Vrouwen nemen daarom liever een mooie man in dienst, hoewel die voorkeur niet zo sterk is als de voorkeur van mannen voor een mooie vrouw.
In het kader van zijn onderzoek toonde Luxen aan ruim 200 personen, zowel studenten als ervaren managers, foto's van zowel aantrekkelijke als lelijke mensen. Luxen noemt het opvallend dat zelfs ervaren leidinggevenden zich door uiterlijk laten leiden. Hij promoveert 2 september.
(Bron)
Potvis aangespoeld in Noordwijk

NOORDWIJK - Op het strand van Noordwijk is donderdagavond een dode potvis aangespoeld. Het dier heeft een lengte van bijna vijftien meter.
Vooralsnog ligt de dode vis [een potvis is een zoogdier] op het strand in afwachting van medewerkers van Naturalis uit Leiden. Die zijn gewaarschuwd om te kijken of het dier nog het onderzoeken waard is.
De politie overweegt het dier te bedekken met zand omdat er sprake is van een behoorlijke stank, aldus een woordvoerder. Hoe de potvis moet worden afgevoerd, is nog onduidelijk.
(Bron)
Walvis zwemt waterkrachtcentrale binnen

In Canada heeft een walvis een elektriciteitscentrale stilgelegd. Via een waterinlaat van een waterkrachtcentrale in Annapolis Royal is het zoogdier naar binnen gezwommen. Direct toen de zes meter lange bultrugwalvis werd opgemerkt heeft elektriciteitsproducent Nova Scotia Power de turbines stop gezet om verwondingen aan het dier te voorkomen.
Het dier zwom vermoedelijk achter een school haringen aan tijdens het opkomend tij, aldus de Canadese omroep CBC. De walvis zou volgens het provinciale visserij-ministerie niet direct in gevaar zijn. Geprobeerd wordt om het dier via één van de waterinlaten naar buiten te lokken.
(Bron)
BVD-archief Amsterdamse studenten online

AMSTERDAM - De ASVA Studentenunie in Amsterdam heeft het archief dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) in de jaren zestig en zeventig bijhield over de studentenbond, op internet gezet.
Het archief bestaat uit 820 pagina's en bevat gedetailleerde verslagen van vergaderingen, discussies en acties. Namen van betrokkenen (zowel degenen die onderzocht werden als de infiltranten) zijn witgemaakt door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de opvolger van de BVD.
De ASVA heeft een paar jaar geleden zelf om het archief gevraagd bij de AIVD, liet voorzitter M. Vermeulen woensdag weten. In de jaren zestig en zeventig was de studentenunie in de hoofdstad op politiek gebied erg actief. Vooral de rol van de communisten binnen de studentenwereld was voor de toenmalige BVD reden de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Kort geleden heeft de AIVD het archief vrijgegeven.
De ASVA heeft uit een inventarisatie van de stukken opgemaakt dat de invloed van de BVD in de Amsterdamse studentenwereld ver reikte. "In het archief worden bekende mensen beschreven die geen idee hadden dat ze geschaduwd werden door infiltranten", aldus Vermeulen. Mensen van de BVD bleken aanwezig te zijn bij talloze vergaderingen en acties, zonder dat de ASVA daar weet van had.
(Bron)

woensdag, augustus 25, 2004

TT 112 Augustus op weg naar neerslagrecord

DE BILT De maand augustus lijkt een neerslagrecord te zullen opleveren. Het KNMI meldt dat in de eerste 25 dagen in het Westland al 286 millimeter regen is gevallen. Het huidige record werd twee jaar geleden in Eext in Drente gemeten en staat op 295 millimeter neerslag.
De natste maand ooit gemeten is oktober 1932, toen in Zandvoort 321 millimeter water uit de lucht kwam vallen.
TT 401 Een verwarde Fransman pakte dinsdag een hamer, sloeg de muur in van zijn huis en betrok het huis van de buurman. Dit meldde de politie van Metz, in het noordoosten van Frankrijk.
De man, die dacht dat hij een farao was in een labyrint van een piramide, kreeg het in zijn eenkamerwoning te kwaad. Hij dacht dat hij zich beter thuis zou voelen in het huis van de buurman.
De man poetste en sloot zelfs een wasmachine aan. Toen de buur thuiskwam, vond hij de indringer onderuitgezakt met een bord eten voor de televisie. De 'farao' is naar een kliniek gebracht.
Laager: huisarts wel binnen no-claim

De huisarts is noodzakelijk voor een goede en effectieve no-claimregeling. Door de huisarts binnen de regeling te laten vallen worden burgers zich meer bewust van de kosten van het zorgsysteem. Dat staat in een brief die minister Hans Laager van Volksgezondheid woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Laager wil per 1 januari een teruggavenregeling instellen voor mensen die weinig gebruik maken van de zorg. Wie voor minder dan 250 euro aan zorg gebruikt krijgt dat bedrag terug aan het eind van het jaar. Op die manier wil het ministerie voorkomen dat mensen te snel naar de huisarts stappen.
De minister reageert met de brief op een rapport van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), waarin wordt gesteld dat de maatregel maar heel beperkt zal leiden tot vermindering van het doktersbezoek. Wel stijgen de kosten omdat mensen te laat naar de dokter gaan. Bovendien vindt de RVZ dat het niet aan patiënten zelf kan worden overgelaten om in te schatten of zij zorg nodig hebben.
De huisarts is echter onontbeerlijk bij het welslagen van een nieuw zorgstelsel, denkt Laager. Volgens de bewindsman kan door de no-claimregeling het aantal huisartsenbezoeken met zeker drie miljoen per jaar worden teruggebracht. Daardoor vermindert de druk op de zorg fors. Het niet meenemen van de huisarts leidt zodoende tot een financieel zwaardere belasting van de veelgebruikers van zorg, schrijft Laager.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft becijferd dat de no-claimregeling op korte termijn een besparing van tweehonderd miljoen euro oplevert op de zorguitgaven. Volgens Laager kan daardoor hetzelfde bedrag minder worden bezuinigd op de zorg. Bovendien zal het effect van de regeling op termijn nog toenemen, schat het CPB.
(Bron)
Regering verstrekt gratis internet op Jamaica

De regering van Jamaica heeft vijf miljoen dollar beschikbaar gesteld om de arme bevolking gratis toegang tot internet te geven.
Het programma, dat 'e-Jamaica' heet, gaat er voor zorgen dat over het gehele eiland zeker zestig internetcafé's komen waar de bevolking gratis kan internetten. De bedoeling is dat het project in 2010 van start gaat.
De reden voor dit project is dat slecht 5 procent van de Jamaicanen over internet beschikt. Dat komt voornamelijk omdat de prijzen voor internet erg hoog zijn: een breedbandaansluiting is er verkrijgbaar vanaf 93 dollar.
(Bron)
Water in tank leidt tot lange file

DEN HAAG - Water in de motor van enkele auto's heeft op de A13 van Den Haag naar Rotterdam woensdagochtend tot een lange file geleid. Negen auto's waren plotseling op de rijbaan van de snelweg tot stilstand gekomen. De A13 is hierdoor heel even dicht geweest. De file liep op tot 10 kilometer.
Volgens de ANWB kwamen de auto's tot stilstand door water in de motor, nadat de bestuurders hadden getankt bij een station langs de A13. Een van de bestuurders kwam op de uiterste linkerrijstrook tot stilstand.
(Bron)
Sociaal drinker heeft moeite met complexe taken

UTRECHT - Sociaal alcoholgebruik kan leiden tot veranderingen in het functioneren van de hersenen. Vanaf vijftien glazen per week zijn al nadelige effecten merkbaar bij het uitvoeren van complexe taken, zoals het verzinnen van werkwoorden of het sorteren van kaarten.
Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Suzanne Bijl van de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht 59 gezonde sociale drinkers van gemiddeld 50 jaar. De mannen dronken geen alcohol voor of tijdens het onderzoek.
(Bron)
'Zoon Thatcher betrokken bij couppoging'

JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse politie heeft woensdag een zoon van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher gearresteerd. Mark Thatcher zou betrokken zijn bij een poging tot staatsgreep in het Afrikaanse Equatoriaal-Guinea, meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA. Thatcher werd opgepakt in Kaapstad.
De Brit wordt in verband gebracht met het financieren en logistiek ondersteunen van de poging tot staatsgreep in het Afrikaanse land. In het olierijke Equatoriaal-Guinea staan momenteel veertien buitenlandse huurlingen terecht wegens de vermeende couppoging.
In Zimbabwe zitten nog eens zeventig andere buitenlanders vast wegens een poging, in maart, president Teodoro Obiang Nguema te verdrijven.
(Bron)
Handgranaat aangetroffen bij snelweg

De politie van de regio Gooi- en Vechtstreek heeft dinsdagmiddag omstreeks 17.30 uur onder een viaduct van de A27 bij Laren een handgranaat aangetroffen. Een passant had de politie gewaarschuwd.
Na de vondst kwam een bomverkenner van de politie ter plaatse. Die stelde vast dat het om een Amerikaanse scherfgranaat ging. Een dergelijke granaat heeft volgens politiewoordvoerster Jeanine Elders een bereik van 50 à 60 meter. De politie schakelde daarop deskundigen van het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht in.
De granaat werd ter plekke ingegraven en tot ontploffing gebracht. De weg tussen Laren en Hilversum werd daarvoor afgesloten. Het verkeer op de A27 is niet gehinderd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de granaat.
(Bron)
Amsterdamse korpschef wil verbod op zwerven

AMSTERDAM - De Amsterdamse korpschef J. Kuiper wil dat het verbod op landloperij heringevoerd wordt. Daarmee krijgt de politie meer handvatten om op te treden tegen zwervers.
"Zwervers zorgen soms voor overlast en onveiligheid op straat, maar de politie kan daar nauwelijks iets tegen doen", zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Pas als het uit de hand loopt, treedt de politie op.
De afgelopen weken moest meerdere keren een arrestatieteam in actie komen om verwarde mensen te overmeesteren.
(Bron)

Ze zorgen _soms_ voor overlast. Maar op het moment dat dat zo is, kan de politie wel degelijk ingrijpen.
Zorg eerst maar eens dat er fatsoenlijke opvang voor die mensen is.
'Agenten verstuurden porno via politienetwerk'

BREMEN - Het Openbaar Ministerie in het Duitse Bremen heeft vierentwintig agenten aangeklaagd omdat ze pornografisch materiaal zouden hebben verstuurd met hun dienstcomputer. De agenten hangt een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal een jaar boven het hoofd.
Onderzoek wees uit dat tachtig agenten van het korps in Bremen de dienstcomputer voor privé-correspondentie hadden gebruikt. De agenten hebben daarvoor een berisping gekregen. De zaak kwam aan het rollen nadat een van de ontvangers van een pornografisch getinte mail een klacht had ingediend.
(Bron)
Bonden roepen op tot massale werkonderbreking

ROTTERDAM - De vakbonden van de FNV, het CNV en de MHP roepen op tot een massale werkonderbreking op maandag 20 september op de Coolsingel in Rotterdam. Op deze dag voor prinsjesdag verwacht de vakbeweging minimaal 20.000 actievoerders 's middags onder werktijd op de been te krijgen voor een protest tegen het kabinetsbeleid.
Dat bleek dinsdag tijdens een gezamenlijk bijeenkomst van circa vierhonderd vakbondsleden uit Zuid-Holland, Zeeland, Midden- en West-Brabant, die actief zijn in onder meer de publieke sector, de bouw, onderwijs, metaal en de haven. De publieke sector zal volgens de Abvakabo FNV goed zijn voor ongeveer de helft van de demonstranten.
Volgens Abvakabo-bestuurder S. Martins staan traditioneel vooral brandweerlieden en ambulancepersoneel te springen om in actie te komen in Rotterdam. "Nu helemaal omdat hun werkgever, burgemeester Opstelten, al tijdens een eerdere actie heeft geroepen dat hun ouderenvertrekregeling eraan gaat. Dat heeft veel kwaad bloed gezet."
De woede over het kabinetsbeleid is zich volgens Martins echter sterk aan het verbreden. Zo verwacht hij ook veel actievoerende werknemers van het Rijk, gemeenten en de zorg. Ook worden volgens Martins al afspraken gemaakt met het openbaar vervoerbedrijf RET om het stilzetten van trams en bussen in goede banen te leiden. "De bedoeling is dat het openbaar vervoer in de stad kort na de ochtendspits eruit gaat en alles weer gaat rijden voordat de avondspits op gang komt."
Werknemers in de Rotterdamse haven worden door de bonden zelfs opgeroepen het werk 24 uur neer te leggen op zowel 20 september als 2 oktober. Op zaterdag 2 oktober moet een demonstratie in Amsterdam het voorlopige hoogtepunt worden van het vakbondsverzet tegen kabinetsingrepen in onder meer het prepensioen, WAO en WW.
Alleen door een 24-uursstaking af te kondigen kunnen volgens bestuurder R. Wennekes van FNV Bondgenoten zoveel mogelijk havenwerkers bij de demonstraties zijn. Daarbij wijst Wennekes erop dat in de haven veel in continudiensten wordt gewerkt. Hij rekent erop dat 20 september ruim de helft van het aantal Rotterdamse havenwerkers, ofwel circa 3000 werknemers, op de Coolsingel staan.
(Bron)
Passagiers British Airways gestrand

LONDEN - Passagiers van British Airways (BA) hebben de afgelopen dagen veel hinder ondervonden van uitgevallen vluchten en vertragingen op de Londense luchthaven Heathrow. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft last van een tekort aan personeel en technische problemen bij de vliegtuigen.
BA heeft maandag en dinsdag 35 vluchten moeten schrappen en schat dat 5000 passagiers daarvan de dupe zijn geworden. De problemen zijn het gevolg van de grote drukte in de zomerperiode.
Medewerkers kunnen de grote stroom reizigers niet aan en klagen dat ze overwerkt raken en onderbetaald worden. BA wist vorige week een staking te voorkomen door het grondpersoneel meer salaris toe te zeggen.
(Bron)
Kabinet wil ruimte voor verkeer

DEN HAAG - Het kabinet wil verkeer en vervoer de ruimte geven. Miljardeninvesteringen in het wegennet en het spoor moeten dat mogelijk maken, meldt de Telegraaf woensdag.
De krant baseert zich op de nog vertrouwelijke Nota Mobiliteit van minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat. In het beleidsdocument, dat voor oktober was toegezegd aan de Tweede Kamer, wordt het doel gesteld het door ruimtegebrek stagnerende verkeer in vijftien jaar weer vlot te trekken.
Het beleid moet deels worden gedelegeerd aan de regio's en het bedrijfsleven. Daardoor wordt regionaal beleid mogelijk en kan twee tot drie miljard euro worden bespaard. De uitvoering van alle plannen in de nota zou ruim 38 miljard euro kosten.
(Bron)
Vliegtuigen storten neer in Rusland

MOSKOU - De Russische president Poetin heeft de inlichtingendienst FSB opdracht gegeven de toedracht van twee vliegtuigcrashes te onderzoeken. Daarbij zijn dinsdagavond vermoedelijk 94 mensen om het leven gekomen. De FSB wordt ingeschakeld als er verdachte omstandigheden zijn. Mogelijk is er sprake van een terroristische aanslag.
Over twee weken zijn er presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië en rebellen in de opstandige deelrepubliek hebben aanslagen aangekondigd. De Russische autoriteiten hebben opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen op alle vliegvelden in het land op te voeren, zo meldden lokale Russische media.
Het Russische persbureau Interfax meldde woensdag op basis van een bron binnen de FSB dat het vliegtuig dat in de zuidelijke regio Rostov is neergestort, een alarmsignaal heeft verstuurd dat het toestel was gekaapt.
De twee passagiersvliegtuigen stortten vrijwel gelijktijdig neer. Beide toestellen waren van vliegveld Domodedovo in Moskou opgestegen, aldus de Russische autoriteiten.
De Toepoloev-154 die bij Rostov van de radar verdween en neerstortte, had 44 passagiers en acht bemanningsleden aan boord. Na vijf uur zoeken meldden de Russische autoriteiten dat reddingswerkers het wrak hadden gelokaliseerd. Het toestel was op weg naar Sotsji aan de Zwarte Zee.
Een paar minuten voor de crash bij Rostov was een Toepolev-134 met 34 passagiers en acht bemanningsleden aan boord in de regio Toela, circa 180 kilometer ten zuiden van Moskou, neergestort. Het vliegtuig was op weg naar Volgograd. Reddingswerkers meldden vanaf de rampplek bij het plaatsje Buchalki dat er geen overlevenden zijn.
Ooggetuigen zeiden dat ze een harde explosie hadden gehoord voordat het toestel neerstortte. Volgens een luchtverkeersleider op Domodedovo heeft de bemanning van het toestel niet aangegeven dat er technische problemen waren.
Beide typen Toepolev worden ingezet op middellange afstandsvluchten en gelden als de 'werkpaarden' van de Russische luchtvaartvloot. Sinds 2001 waren al drie Toepolev-154-toestellen verongelukt. Daarbij kwamen alle in totaal 279 inzittenden om het leven.
(Bron)

dinsdag, augustus 24, 2004

Asteroïde miste in maart de aarde op een haartje na

Astronomen hebben zondag bekendgemaakt, dat er dit jaar een asteroïde op recorddichtheid langs de aarde gevlogen is, zonder de atmosfeer te raken. De asteroïde werd ontdekt door de LINEAR telescoop in Sorocco, New Mexico.
Het object dat voorheen onbekend was, miste de aarde op 31 maart op een afstand van 6500km. Het object wordt vijf tot tien meter in diameter geschat. Steven Chesley van NASA's Jet Propulsion Laboratory heeft berekend dat de baan van met de naam 2004 FU162 gedoopte asteroïde zo'n twintig graden gedraaid is door de zwaartekracht van de aarde. Dit is vrij uniek.
Het vorige record was toegekend aan asteroïde 2004 FH die de aarde op 18 maart op een afstand van ongeveer 40,000km miste. Dit object was 30 meter in diameter. Als deze de atmosfeer was binnengekomen, had deze een explosie veroorzaakt van 1 Megaton aan TNT. De atoombom op Hiroshima was 20 kiloton. De 10 meter grote 2004 FU162 zou een kleinere explosie veroorzaakt hebben.
(Bron)
Gekaapte webcam bespioneert computergebruiker

GORINCHEM - Computerkrakers gluren sinds enkele dagen in de huiskamers van nietsvermoedende computergebruikers. Systemen die besmet raken met het nieuwe virus Rbot-GR staan open voor misbruik, aldus een waarschuwing van computerbeveiliger Sophos dinsdag. Uniek is dat de mailworm speciaal is ontworpen om de controle over de webcam te krijgen.
Sophos heeft het virus op ongeveer honderd computers aangetroffen. Kwaadwillenden kunnen een geïnfecteerd systeem, en in het bijzonder de webcam, inschakelen en besturen. Op de werkplek opent de worm alle mogelijkheden voor bedrijfsspionage. Thuis is het vergelijkbaar met de buurman die door de gordijnen of het sleutelgat de huiskamer binnen gluurt.
De Nederlandse distributeur van de producten van Sophos zegt dat Rbot-GR in de afgelopen dagen is ontdekt en geanalyseerd. Bescherming is inmiddels ontwikkeld en beschikbaar.
Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf constateert een nieuwe trend. "Virusschrijvers verspreiden niet langer alleen lastige, vervelende codes. Rbot-GR is het bewijs dat ze steeds vaker uit zijn op privacygevoelige informatie."
De techniek is niet nieuw en zelfs erg simpel, aldus de expert van Crypsys. Ondanks de beschikbare bescherming bestaat het risico dat virusschrijvers varianten op Rbot-GR ontwikkelen. Sophos adviseert daarom de spanning van de webcam af te halen, als die niet in gebruik is.
(Bron)
Sprekend toilet tikt viespeuk op vingers

AMSTERDAM - Bezoekers van cultureel centrum De Balie in Amsterdam moeten vanaf donderdag op hun tellen passen als ze naar het toilet gaan. Een sprekende computer tikt viespeuken op hun vingers als ze niet doorspoelen, stiekem op het toilet roken, de bril niet omhoog doen of overmatig veel toiletpapier gebruiken. De computer 'Private Room 02' registreert via sensoren alle handelingen van de wc-bezoeker.
Hoognodigen zien op het eerste gezicht niets van de sanitaire Big Brother. Het is een normaal openbaar toilet waar iedereen gebruik van kan maken als van ieder ander toilet. De ruimte is betegeld en heeft verder geen noemenswaardige kenmerken.
Mocht iemand er een bende van maken, dan wordt de bezoeker "in vriendelijke bewoordingen" aangesproken zijn gedrag aan te passen, aldus bedenker Leonard van Munster dinsdag. Mocht iemand nog steeds niet willen meewerken, dan zal de computerstem hem vriendelijk sommeren het netjes te houden. "Uiteindelijk kan de stem zelfs dreigen iemand van het personeel naar beneden te sturen."
De kunstenaar kwam op het idee door het groeiende cameratoezicht in de straten en portieken in Nederland. Hij wilde dit doortrekken naar het meest intieme kamertje dat er bestaat. Betreden is wel op eigen risico, zal De Balie bij de toiletten vermelden. Van Munster: "De computer is soms in een geinbui en kan de hele tijd niks zeggen en dan plotseling kuchen."
De computer zal op een gegeven moment ook inhaken op actualiteiten. Van Munster: "Als je meer dan 50 minuten op het toilet zit, zegt de stem bijvoorbeeld dat er vijftig mensen zijn omgekomen bij gevechten ergens in de wereld." De kunstenaar wil verder samenwerken met muzikanten om zoiets als een 'beat' te ontwikkelen op het ritme van de gemiddelde toiletgebruiker.
De Private Room 02 moet gebruikers in De Balie in ieder geval een jaar lang op hun gemak stellen en de heren- en vrouwentoilet glimmend schoon houden. De computer bewaart alle geregistreerde gegevens, maar toileterenden hoeven niet bang te zijn dat die worden gekoppeld aan persoonsgegevens. Toiletgebruik is immers iets intiems en privacy is een groot goed, aldus de kunstenaar.
(Bron)
Verrassing!!

TT 112 Afschaffing ozb wordt uitgesteld

DEN HAAG Minister Zalm van Financiën stelt de gedeeltelijke afschaffing van de ozb een jaar uit. Hij heeft niet het geld kunnen vinden om de gemeenten te compenseren. Met name de VVD was voor de afschaffing van de onroerendzaak-belasting.
Het kabinet wilde per 1 januari het gebruikersdeel van de ozb afschaffen dat bewoners van koop- en huurwoningen betalen aan de gemeente, terwijl het eigenarendeel zou blijven bestaan.
De gemeenten zijn fel gekant tegen de afschaffing. Daardoor zouden ze nog meer dan nu (van 90% naar 95%) afhankelijk worden van betalingen door het rijk.
Ik vind dat alle reclames en jingles met kinderstemmetjes verboden moeten worden.
Sun-journalist smokkelt nep-bom in vliegtuig

LONDEN - Een verslaggever van de Britse krant The Sun heeft zonder problemen een nep-bom aan boord van een vol passagiersvliegtuig weten te smokkelen. De man had onder valse voorwendselen een baantje gekregen bij de bagageverwerking van het vliegveld in Birmingham. Dat heeft de krant dinsdag gemeld.
Het sollicitatiegesprek was in twintig minuten gepiept, aldus Anthony France. Hij gaf een valse naam en fout adres op, incorrecte bankgegevens en bovendien loog hij over zijn verleden, maar dat zou niet zijn gecheckt.
Met een speciaal pasje kreeg hij toegang tot grote delen van de luchthaven. Veel van zijn collega's werden bij de douane nauwelijks gecontroleerd. Hij constateerde bovendien dat detectiepoorten werden uitgezet zodat ze niet elke keer reageerden op de metalen neuzen van het schoeisel van het personeel.
Volgens eigen zeggen verstopte France stukken plastic, een uurwerk, draden en batterijen in zijn schoenen. Het lukte hem vijf minuten in zijn eentje in het laadruim van een passagierstoestel naar Mallorca te verblijven. Daar heeft hij de nep-bom verstopt. De journalist zegt foto's van zichzelf in het toestel te hebben gemaakt.
Volgens de krant hebben de vliegmaatschappij, het arbeidsbureau dat de man aannam en het ministerie van Transport een onderzoek aangekondigd.
(Bron)
TT 104 Noodweer hindert het treinverkeer

UTRECHT Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal heeft vanmiddag korte tijd stilgelegen na blikseminslag. Het treinverkeer wordt in fasen opgestart. Blikseminslag zette ook de treinen rond Amersfoort stil. De reizigers moeten met vertragingen rekening houden.
Het KNMI heeft voor de avondspits een weerswaarschuwing gegeven. Een storing met veel regen, onweer en windstoten tot 60 kilometer per uur trekt momenteel over het land. Daardoor kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen.
Aan de kust bij IJmuiden is vanmiddag een waterhoos gezien. Die hoos trekt in noordoostelijke richting.
Breedbandverbinding met planeet Mars

AMSTERDAM - Een team van onderzoekers gaat een breedbandverbinding opzetten met de planeet Mars, zo meldt PCM. De onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en NASA willen de verbinding maken met behulp van een laser. Een laser is namelijk tien keer sneller dan de huidige interplanetaire radioverbindingen.
"Als we in de toekomst mensen naar Mars willen sturen, dan hebben we een goede verbinding nodig om onder andere data te kunnen versturen," aldus Rick Fitzgerald van NASA.
De huidige radioverbinding heeft een snelheid van ongeveer 128.000 bits per seconde. In het meest gunstige geval (als aarde en mars zo dicht mogelijk bijelkaar staan) kan de snelheid via de laser oplopen tot 30 miljoen bits per seconde.
In 2010 zou de verbinding gereed moeten zijn.
(Bron)
Dode door ongeval Amercentrale

GEERTRUIDENBERG - Een 31-jarige inwoner van Etten-Leur is dinsdagochtend aan de verwondingen bezweken die hij eerder die dag had opgelopen door een ongeval in de Amercentrale in Geertruidenberg. De man werkte voor een takelbedrijf. Dat heeft de politie meegedeeld.
Het ongeval gebeurde kort na acht uur in een gebouw waar de houtvergassingsinstallatie staat. Het slachtoffer was bezig stalen platen omhoog te takelen. Door nog onbekende oorzaak schoten hierbij enkele platen los en kwamen bovenop de man terecht.
Met een helikopter werd het slachtoffer overgebracht naar het St.Elisabethziekenhuis in Tilburg. Daar overleed hij enkele uren later aan zijn verwondingen.
(Bron)
Meisje zwaargewond door inbreker

HOOFDDORP - Een 14-jarig meisje is dinsdagmorgen zwaargewond geraakt na de confrontatie met een inbreker in haar ouderlijk huis aan het Zandbos in Hoofddorp. Zij heeft een steekwond in haar buik opgelopen. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar een academisch ziekenhuis en verkeert inmiddels buiten levensgevaar.
De tiener was alleen thuis toen zij beneden gestommel hoorde. Ze alarmeerde direct de politie. Toen de agenten in de woning kwamen, vonden ze het slachtoffer zwaargewond in de keuken. Zij is overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam.
Het meisje was nog in staat om de politie een signalement van de inbreker te geven. Inmiddels heeft de politie een verdachte aangehouden in de omgeving van de woning.
(Bron)

Verstandige meid dat ze eerst de politie heeft gebeld.
Pompoenpitjes: 'Viagra voor de vrouw'

Nadat een dokter op de Engelse televisie pompoenpitjes ?Viagra voor de vrouw? noemde is in de Engelse supermarkten een ware run ontstaan op de pitjes.
Volgens de arts zouden maaltijden met pompoenpitjes de geslachtsdrift verhogen. En blijkbaar is daar dringend behoefte aan want bij de supermarktgigant Tesco waren nog geen halve dag na de uitzending alle pompoenpitjes uitverkocht. Bij concurrent Sainsbury steeg de verkoop met zo?n 256 procent. Maar ook in Schotland was het raak; daar zag men de verkoop met 700 procent stijgen.
Dat de pitjes ook prima werken als laxeermiddel is mogelijk niet aan iedereen bekend of misschien neemt men dat gewoon op de koop toe.
(Bron)
Drentse vindt 40.000 jaar oude speerpunt

ASSEN - Een 62-jarige Drentse amateurarcheologe heeft in een zandafgraving in de buurt van Hardenberg (Overijssel) een oude speerpunt gevonden, die mogelijk meer dan 40.000 jaar oud is. Dat heeft een woordvoerder van het Drents Museum dinsdag bevestigd. Het betreft een bladspits, een gereedschap dat de Neanderthalers gebruikten. Een deskundige van het museum spreekt van "een vondst van onschatbare waarde." Het artefact is naar het archeologisch museum van Hannover gestuurd voor nader onderzoek.
Dr. D. Stapert van het archeologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) bevestigt het unieke karakter van de vondst. "Er is hooguit een handvol bladspitsen uit die periode in Nederland gevonden", legt hij uit. "De laatste grote ijstijd stond voor de deur, de Neanderthalers stonden op uitsterven. In die periode hebben ze nog korte tijd in ons land rondgetrokken om te jagen."
Eerdere vondsten waren in Drenthe, Midden-Nederland, Hilversum en Eindhoven. Er zijn meer vondsten bekend van artefacten uit een vroegere periode. "Zeker in het zuiden van Nederland zijn veel gebruiksvoorwerpen gevonden van 125.000 jaar geleden. Toen moeten er ook meer nederzettingen zijn geweest."
Ongeveer 30.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit. "De meest geaccepteerde verklaring is dat ze zich niet konden meten met de moderne mens die vanuit het zuiden Europa binnentrok", stelt Stapert. "Wij waren communicatief veel beter ontwikkeld."
Wat er uiteindelijk met de bladspits gaat gebeuren, is nog niet bekend. De vindster beraadt zich hier nog op.
(Bron)
Organisatie waarschuwt voor 'pro-anorexia website's'

AMSTERDAM - Een Engelse organisatie die mensen helpt bij het overwinnen van een eetstoornis waarschuwt voor zogenoemde pro-anorexia website's. Volgens de organisatie moeten deze website's offline worden gehaald, omdat zij een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Op de website's, meestal geschreven door meiden die lijden aan anorexia, staan tips over hoe je het snelst gewicht verliest en wordt je aangemoedigd om vooral door te gaan met afvallen. Tevens staan op de website's vaak foto's van zeer slanke dames, gecombineerd met foto's van vrouwen met een behoorlijk overgewicht.
"Meiden met anorexia die deze pagina's bezoeken, worden zo ontmoedigd om professionele hulp te zoeken. Dat is een zeer kwalijke zaak," aldus Deanne Jade van de National Centre for Eating Disorders tegen de BBC. "Ik zou graag de maker van zo'n website voor de rechter willen slepen."
In Amerika is dit verschijnsel al langer bekend. De pro-ana's (zo worden ze genoemd) dragen veelal een rode armband. Zo kunnen ze aan iedereen laten zien dat ze trots zijn op hun zeer slanke figuur. "Veel providers halen zo'n website uit de lucht, als ze er lucht van krijgen. Maar het maakt niets uit, dan gaan ze gewoon naar een andere hostingprovider."
Voorbeeld uit een pro-anorexia website:
(NB: de echte BMI-index kunt u op hier vinden, klik op 'Heb ik een gezond gewicht?')


(Bron)
Migrating Storks Die in Israel Chemical Waste Pool

JERUSALEM - Some 200 storks migrating from Europe to Africa flew to their deaths in Israel Monday, landing in an acid-filled pool of waste outside a chemical plant, veterinary officials said.
Media reports said the chemical dump, in the southern town of Dimona, is covered during the migration season to prevent such accidents but the storks made their stopover in Israel early this year.
(Bron)

maandag, augustus 23, 2004

TT 106 OM onderzoekt LPF-administratie

DEN HAAG Het OM in Rotterdam gaat de financiële administratie van de LPF onderzoeken om te zien of er sprake is van fraude. De stukken zijn ingeleverd door oud-partijvoorzitter Fabius.
Het justitiële onderzoek valt samen met oplopende spanningen tussen de fractie en het bestuur van de LPF. De fractie nam vandaag na spoedoverleg afstand van de bestuursperikelen. De LPF staat twee ton in het rood, waarvoor het bestuur verantwoordelijk zou zijn. De rechtbank wees een faillissementsaanvraag af.
Partijvoorzitter Belder deed vandaag in Den Haag een verzoeningspoging, maar de fractie weigerde hem binnen te laten.

Wanneer komt de real life soap op tv?
538-dj zet 'Lonsdale-types' zaal uit

Radio 538-dj Rick van Velthuysen heeft afgelopen weekend een aantal 'Lonsdale-types' van een drive-in show in het Brabantse Almkerk laten verwijderen. Volgens de dj misdroegen de Lonsdale-dragers zich tijdens de '538 DJ's On Tour' door met regelmaat de Hitlergroet te brengen en continu op irritante wijze te eisen dat er hardcore-house muziek gedraaid werd. Wanneer Van Velthuysen in hun ogen "negermuziek" opzette, kon hij een middelvinger tegemoet zien van de strak van de drugs staande types.
Volgens Van Velthuysen is Almkerk niet uniek in dit verschijnsel en heeft zo langzamerhand ieder dorp wel zijn eigen Lonsdale-cluppie: "Met al die Hitlergroeten begint het erop te lijken dat deze gasten echt géén moer geleerd hebben op school en dat de weinig intelligente mens zich nu éénmaal graag wil identificeren met een club, waarbij ze hun eigen 'opperaap' kiezen wiens voorbeeld vaak wordt gevolgd. Bovendien lijkt het wel dat Lonsdale is verworden tot de vrije tijds-kleding van de moderne SS-anno 2004."
De 538-dj geeft aan dat het laten verwijderen van de fascistisch aandoende jongelui hem op een ovationele bijval van de overige aanwezigen kwam te staan. "Alsof men blij was, dat eindelijk eens iemand iets durfde te zeggen tegen deze weinig verstandige jochies. Het had er alle schijn van dat men bang voor die Lonsdale-knapen is", zo schrijft Van Velthuysen op zijn weblog. Ook via e-mail zou hij diverse steunbetuigingen hebben ontvangen.
(Bron)
Keer het Tij rekent wederom op 25.000 demonstranten

AMSTERDAM - Na prinsjesdag denkt Platform Keer het Tij wederom 25.000 mensen op de been te krijgen in Amsterdam tijdens een massale demonstratie tegen het kabinetsbeleid. Zaterdag 2 oktober wil het platform van 450 maatschappijlijke organisaties samen met de vakcentrales FNV, CNV en MHP het verzet bundelen tegen de "sociale afbraak" door het kabinet.
Vorig jaar kwamen tijdens een demonstratie van Keer het Tij na de derde dinsdag in september ongeveer 25.000 mensen bijeen op de Dam in Amsterdam. "Dit jaar rekenen we op vergelijkbare aantallen. De hoeveelheid bussen die is aangemeld, ligt nu al hoger dan vorig jaar", aldus coördinator R. Danen van Keer het Tij maandag.
De FNV, CNV en MHP maken dinsdag hun concrete actieplannen bekend voor dit najaar. Keer het Tij begint in elk geval zijn landelijke demonstratie in Amsterdam op 2 oktober om 12.00 uur op de Dam. Daarna volgt een protestoptocht naar het Museumplein om aan te sluiten bij de acties van de vakbeweging.
Danen spreekt van een unieke samenwerking tussen vakbonden en maatschappelijke organisaties. Volgens hem wordt het op de Dam een breed protest tegen het kabinetsbeleid, doordat er zowel sprekers aanwezig zijn van de FNV als van de Gehandicaptenraad, studentenvakbond LSVb, Milieudefensie en de Woonbond.
Keer het Tij is opgericht na de moord op Pim Fortuyn. "Veel mensen waren bang geworden om een steen tegen hun hoofd te krijgen als ze bijvoorbeeld opkwamen voor armen, allochtonen en het milieu. Nu wordt duidelijk dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten: allochtonen, armen, de middenklasse, gehandicapten, huurders en werknemers. We worden allemaal gepakt, terwijl het kabinet de hoge inkomens vrijwel ongemoeid laat."
(Bron)
Demonstraties in veel Duitse steden tegen bezuinigingen

BERLIJN - In circa 140 Duitse steden staan voor maandag demonstraties gepland tegen het omstreden sociaal-economische hervormingsprogramma van de regering-Schröder. De organisatoren verwachten dat nog meer mensen de straat op zullen gaan dan de afgelopen twee maandagen.
Volgens schattingen waren vorige week bijna 100.000 mensen op de been, de week ervoor ruim 85.000. Beide keren was dat vooral in het oosten van Duitsland, waar de maatregelen van de regeringscoalitie van de SPD en de Groenen het hardst worden gevoeld. Maar er wordt nu ook een grote opkomst in steden als Stuttgart en Keulen in het westen van Duitsland verwacht.
Het belangrijkste strijdpunt is de voorgenomen korting van de uitkeringen voor langdurig werklozen. De maatregel treft vooral het voormalige Oost-Duitsland, waar de werkloosheid met bijna 20 procent het dubbele is van de rest van het land. Ook het snoeien in de uitgaven voor de volksgezondheid en verandering van de arbeidswetgeving zijn omstreden. De maatregelen zijn volgens rood-groene coalitie nodig om de Duitse concurrentiepositie te versterken.
De organisatoren van de wekelijkse marsen proberen een parallel te trekken met de 'maandagdemonstraties' die mede leidden tot de val van de Berlijnse Muur in 1989. Anderen bekritiseren dat dit verband wordt gelegd omdat volgens hen toen voor vrijheid en nu voor geld wordt gedemonstreerd.
(Bron)
NPB eist opheldering over gebruik bean-bag

De Nederlandse Politiebond (NPB) wil opheldering van minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) over het gebruik van zogeheten bean-bag, oftewel de klapkogel. De bond wil dat Remkes ongeoorloofd gebruik van de bean-bag scherp veroordeeld.
Afgelopen zaterdag werd in Woerden een verwarde man uitgeschakeld door een lid van een arrestatieteam die hem met een bean-bag beschoot. De 37-jarige man bedreigde zijn partner met een groot mes en dreigde zichzelf om te brengen. Door de inslag van de bean-bag liep hij een klaplong op.
De klapkogel is een klein zakje van ongeveer vijf bij vijf centimeter dat is gevuld met stukjes metaal of lood. De bean-bag dring het lichaam niet binnen, maar geeft de verdachte een 'opdoffer' zodat de politie hem kan uitschakelen. Omdat de munitie geen deel uitmaakt van de officiële politie-uitrusting moet het OM per geval toestemming geven voor het gebruik ervan. Dat was in Woerden het geval.
De politie in Utrecht riep bij het incident zaterdag de hulp in van een arrestatieteam uit Rotterdam. Dat korps heeft in 2002 geëxperimenteerd met de bean-bag, en gebruikt de kogel incidenteel bij het uitschakelen van verdachten. Volgens een politiewoordvoerder is de munitie een goed alternatief voor scherpe munitie wanneer het inzetten van pepperspray niet mogelijk is.
Voorzitter Hans van Duijn van de NPB stelt dat het gebruik van de bean-bag door het Rotterdamse arrestatieteam illegaal is omdat het gebruik van de projectielen niet is goedgekeurd door de 'politieministers' Remkes en Donner (Justitie).
Politieagenten die met de kogels uitgerust zijn, worden zo zonder voldoende juridische bescherming op pad gestuurd, aldus Van Duijn. Wanneer er iets mis gaat bij het onbevoegde gebruik van de bean-bag, dan is de agent in kwestie persoonlijk aansprakelijk, is zijn commentaar.
(Bron)
Rijbewijs beroepschauffeur moet worden ontzien

DEN HAAG - Beroepschauffeurs die in hun vrije tijd zware verkeersovertredingen begaan, mogen daardoor niet hun puntenrijbewijs kwijtraken. De werkgeversvereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) wil onderscheid tussen beroepsmatige en privé-overtredingen.
Dat blijkt uit een brief die KNV maandag naar het ministerie van Justitie heeft gestuurd. Overtredingen die te maken hebben met het beroepsvervoer, zoals overbelading en onvoldoende rust, moeten buiten het puntenrijbewijs worden gehouden, meent het KNV.
(Bron)

Van beroepschauffeurs mag je toch juist helemaal verwachten dat ze de regels kennen?
En de KNV wil dus dat privé-rijgedrag niet meetelt, en beroeps'foutjes' ook niet. Zijn er nog zaken die wèl meetellen?
Vrouwen slaags in schoenenwinkel

In een schoenenzaak in Amsterdam Noord zijn zaterdag twee vrouwen met elkaar op de vuist gegaan om een paar schoenen. Het ging om het laatste paar en de twee konden het er niet over eens worden wie de winkel met dit laatste paar mocht verlaten.
Een van hen ging zelfs zover dat ze de ander tot bloedens toe beet. Het winkelpersoneel slaagde erin het vechtende stel uit elkaar te halen en schakelde de politie in. De ene vrouw werd gearresteerd; de andere moest naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen.
Wat uiteindelijk met de schoenen is gebeurd wordt in het bericht verder niet vermeld.
(Bron)
Frisdrankflesjes vanaf 2006 apart ingezameld

DEN HAAG - De kleine frisdrankflesjes, die nu nog bij het huisvuil of als zwerfvuil op straat belanden, moeten vanaf 2006 apart worden ingezameld. De grotere flessen hoeven vanaf dat jaar niet meer meerdere keren hergebruikt te worden, al blijft het statiegeldsysteem voor die zogenoemde Pet-flessen wel behouden.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft maandag deze plannen voor het nieuwe verpakkingenbeleid aan de Tweede Kamer gestuurd. Hij laat het in eerste instantie aan het bedrijfsleven over een goed inzamelsysteem voor de kleine flesjes te bedenken. Wijzen proeven komend jaar uit dat te weinig exemplaren centraal worden ingezameld, dan overweegt Van Geel ook voor deze flesjes een statiegeldsysteem in te voeren.
(Bron)
Republikeinen willen de CIA ontmantelen

Senator Pat Roberts, de Republikeinse voorzitter van de Amerikaanse senaatcommissie voor de inlichtingendiensten, wil de CIA op zo'n manier gaan herstructureren dat de organisatie in feite opgedoekt wordt. Hij deed dit voorstel ook uit naam van acht andere Republikeinse senatoren. Ook de Democraten hebben tot nu toe positief gereageerd.
In het voorstel worden de drie hoofdafdelingen van de CIA, wetenschap & technologie, operaties en inlichtingen, van elkaar gescheiden tot afzonderlijke diensten met afzonderlijke directeuren. De opsplitsing betekent dus in principe het opdoeken van de CIA. "We schaffen de CIA niet af. We reorganiseren en hernoemen de drie belangrijkste delen," aldus Roberts.
Het voorstel is gebaseerd op het rapport van de commissie die onderzoek deed naar het functioneren van de inlichtingendiensten met betrekking tot de aanslagen op 11 september 2001. Het advies in dat rapport was een grondige herstructurering van de inlichtingendiensten en een nieuwe directeur voor de inlichtingendiensten.
Naast de CIA moet ook het Pentagon aan bevoegdheden inleveren volgens het voorstel. Van het Pentagon zouden ook drie belangrijke onderdelen afgesplitst worden, waaronder de National Security Agency (NSA) die verantwoordelijk is voor het afluisteren van communicatie over de hele wereld.
(Bron)
Spelende politieman schiet soldaat dood

Een politieagent die vanochtend aan het spelen was met zijn dienstwapen heeft per ongeluk een olympische soldaat doodgeschoten. Het ongeluk gebuerde vanmorgen tijdens de inspecties van het mountainbikeparcours.
De soldaat zat in een speciale veiligheidsdivisie van het leger voor de Olympische Spelen. Een begeleidende politieman was aan het spelen met zijn wapen, toen hij opeens een schot loste waardoor de soldaat in zijn slaap werd getroffen, aldus het Griekse persagentschap ANA. De politie onderzoekt de zaak.
(Bron)
TT 105 FIOD verdenkt LPF van verduistering

HILVERSUM De opsporingsdienst FIOD/ECD heeft zaterdag een inval gedaan bij de LPF en de administratie van de partij in beslaggenomen, zo meldt De Telegraaf.
De FIOD ging volgens de krant tot actie over na aanwijzingen van verduistering en fraude. Oud-partijvoorzitter Fabius droeg de boeken over aan de FIOD.
Een lening van zo'n 100.000 euro aan de partij van vastgoedmagnaat Ed Maas zou onvindbaar zijn. Verder zou er geld via de partijkas zijn witgewassen.
Het bestuur van de LPF vroeg onlangs het faillissement voor de partij aan, hetgeen door de rechtbank in Rotterdam werd afgewezen.
VVD wil lager minimumloon voor mensen uit bijstand

DEN HAAG - De VVD wil het minimumloon voor mensen uit de bijstand die weer gaan werken tijdelijk verlagen. Bijstandsgerechtigden zouden in het eerste jaar 80 procent en in het tweede jaar 90 procent van het minimumloon moeten verdienen.
Dat plan brengen de liberalen woensdag naar voren tijdens het debat over de werkgelegenheid in de Tweede Kamer. Mensen in de bijstand krijgen nu 70 procent van het minimumloon.
Verder wil VVD-Kamerlid Blok dat in CAO's weer een schaal voor het minimumloon wordt ingevoerd. "In de landbouw, waar bijvoorbeeld asperges worden gestoken, is het laagste loon 115 procent van het minimum", aldus Blok. Ook moet weer het minimumjeugdloon in CAO's worden afgesproken. Gebeurt dat niet, dan is Blok er voor dat de minister van Sociale Zaken de afspraken niet algemeen verbindend verklaard voor de gehele bedrijfstak.
Over het plan van de PvdA om werknemers een belastingkorting te geven van 500 euro is hij niet te spreken. "Dat is schuiven met geld, omdat zij de voorgenomen verlaging van de onroerendzaakbelasting niet laten doorgaan."
Het plan van GroenLinks om meer mensen aan het werk te helpen door werkgevers belastingvoordelen te geven als zij uitkeringsgerechtigden aannemen, kan in zijn ogen meer genade vinden. "GroenLinks kijkt daarbij naar de reïntegratiebudgetten. Die moeten zij dan wel aanwenden voor de hele arbeidsmarkt."
Ook het CDA ziet het plan van GroenLinks wel zitten, al weet de fractie nog niet of ze het woensdagavond ook daadwerkelijk zal steunen. "Het heeft de charme van de eenvoud."
(Bron)
Man steelt in beslaggenomen pillen

Een 28-jarige man uit Breda probeerde zaterdag volgens de politie de xtc-pillen die in zijn huis in beslag waren genomen, weer terug te stelen. In de politieauto waarin hij naar het bureau werd vervoerd, probeerde hij het potje met 58 pillen weer te verstoppen.
De man werd in zijn bed aangetroffen met een hevig bloedende hoofdwond. Zijn bed en hond waren met het bloed besmeurd. De man kon de wond niet verklaren. De man was na behandeling in het ziekenhuis aanwezig bij de bewuste huiszoeking.
De Bredanaar gedroeg zich tijdens de hulpverlening door de politie zeer agressief. De man wordt vastgehouden.
(Bron)

zondag, augustus 22, 2004

Wat is het toch moeilijk om wakker te blijven als naast je iets vol overgave ligt te snurken, af en toe duidelijk dromend...
Munch-meesterwerk 'De Schreeuw' gestolen

OSLO - Twee gewapende en gemaskerde overvallers hebben zondagochtend een van de vier versies van het bekendste schilderij van de Noorse schilder Edvard Munch, De Schreeuw, geroofd uit het Munchmuseum in de Noorse hoofdstad Oslo. De overvallers hebben ook het doek Madonna meegenomen, vertelde de leider van het politieonderzoek, Kjell Pedersen, aan de interneteditie van de krant Aftenposten.
De waarde van de schilderijen is niet bekend. Een Munch-deskundige van een galerie in Oslo zei dat alleen al de Madonna bijna 20 miljoen euro waard zou zijn.
Een van de overvallers heeft een personeelslid van het museum met een revolver bedreigd, meldde Aftenposten. De rovers gingen er te voet vandoor. Volgens de politie zijn zij een eindje verderop in een donkere Audi gestapt, die met draaiende motor klaar stond.
Tal van mensen waren getuige van de roof, die rond 11 uur plaatsvond. Een vrouw was zo geschrokken dat zij in een ziekenhuis moest worden behandeld. Een ooggetuige verbaasde zich volgens de Britse omroep BBC over het gebrek aan beveiliging. "Het enige wat je hoefde te doen was hard aan het schilderij trekken, zodat het koord brak. Dat is wat ik een van de dieven zag doen."
De politie zette een massale zoektocht op touw. Daarbij zijn volgens een woordvoerder alle beschikbare eenheden "op de grond en in de lucht" ingezet. Enkele uren na de roof werden op een kilometer afstand de gebroken lijsten teruggevonden. 's Middags trof de politie bij een tennisclub de vluchtauto van de daders aan. De Noorse minister van Cultuur noemde de roof "verschrikkelijk en stuitend". Zij concludeerde "dat we onze culturele schatten onvoldoende hebben beschermd".
De Schreeuw geldt als het symbool van de vervreemding van de moderne mens. De versie van het werk die nu is gestolen, stamt uit 1893. Het doek, 83,5 bij 66 centimeter, toont een vrouw met wijdopengesperde mond, als in een doodsstrijd.
In Noorwegen zijn de afgelopen jaren al vaker doeken van Munch gestolen. In februari 1994, enkele uren voor de opening van de Olympische Winterspelen in het Noorse Lillehammer, werd de bekendste versie van De Schreeuw uit het Nationale Museum geroofd. Het doek werd enkele maanden later teruggevonden. In februari 1988 stal een 21-jarige man het doek De Vampier. De dief gaf het werk later terug.
Munch (1863 - 1944) was een pionier van het moderne expressionisme. Thema van zijn doeken zijn vaak dood, seksualiteit en geestelijke of lichamelijke ziekte. Zijn werk kenmerkt zich door de wanhoop en het pessimisme dat eruit spreekt. De Noor schilderde van zijn belangrijkste werken meerdere versies.
(Bron)
Fiets fout parkeren, boete riskeren

Nederlandse gemeenten treden steeds harder op tegen fout geparkeerde fietsen rond treinstations. Wie zijn vervoersmiddel buiten een rek plaatst loopt grote kans dat die wordt meegenomen. Terugkrijgen kan alleen na het betalen van een boete. De Fietsersbond is het niet eens met dit beleid.
Vooral steden als Leiden, Nijmegen en Amsterdam maken korte metten met fout geparkeerde fietsen. Wie na 1 september 2004 in Leiden zijn fiets tegen een boom parkeert kan hem 'terugkopen' voor 26 euro. Ook op het Stationsplein in Amsterdam knipt de gemeente tientallen fietsen per dag los.
De Fietsersbond is boos. Zij menen dat de gemeenten zelf voor de overlast zorgen omdat de rekken overal uitpuilen. Er zit volgens de bond dus niets anders op een andere stalplek te vinden. Vorig jaar won de Fietsersbond nog een kort geding tegen de gemeente Nijmegen die massaal fietsen weghaalde. Nijmegen moest eerst zorgen voor voldoende rekken en klemmen. Nu dat is gebeurd is de gemeente weer volop fout geparkeerde fietsen aan het wegknippen. De boete bedraagt hier elf euro.
(Bron)
'Geen toezicht op vernietiging van drugs'

Drugs die door de politie in beslag zijn genomen en vernietigd moeten worden komen soms gewoon in het criminele circuit terecht. Dit zeggen medewerkers van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam zondag in De Telegraaf. De politie stuurt regelmatig grote partijen drugs naar het AEB voor vernietiging.
Een aantal werknemers van het AEB zou alleen al vorig jaar veertig kilo cocaïne uit de ovens hebben gestolen. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit een politieonderzoek naar de liquidatie van drugshandelaar Jules Jie die in oktober in Amstelveen werd doodgeschoten. De recherche zou bij toeval achter de diefstal van de drugs zijn gekomen bij het afluisteren van telefoongesprekken in het kader van dit onderzoek.
"Niemand houdt toezicht op het vernietigen van drugs," aldus een ex-werknemer van het AEB in De Telegraaf. Er zijn inmiddels vijf betrokken werknemers van het AEB opgepakt en ontslagen.
(Bron)
Kinderen gestraft door vechthond ouders

Een Amerikaans echtpaar heeft hun kinderen twee jaar lang gestraft door hun hond op hen los te laten. Dat was hun manier om de kinderen discipline bij te brengen. De kinderen, een zevenjarige zoon en een achtjarige dochter, liepen vaak beetwonden op en moesten herhaaldelijk worden gehecht. De ouders, Joyce Hoskins (47) en David Hoskins (46) hebben beiden een volledige bekentenis afgelegd.
Het koppel zit nu in voorlopige hechtenis. Een Amerikaanse rechter, die de zaak behandelt, heeft al gezegd dat de moeder niet meer dan drie jaar en twee maanden gevangenisstraf zal krijgen, omdat ze minderbegaafd is. De vader zal waarschijnlijk een langere straf krijgen. De kinderen zijn ondergebracht in een pleeggezin. De hond, een kruising tussen een pitbull, een doberman pincher, een Duitse herder en een labrador, is afgemaakt. De hond zou volgens getuigen eerder al worden afgemaakt, nadat hij de zoon in juni 2003 gebeten had, maar dat kon toen niet omdat de eigenaresse daartegen protesteerde.
De praktijken kwamen aan het licht nadat een buurman op 19 mei de politie had gebeld. "Er was een kind aan het huilen en een hond die haar aan stukken scheurde," aldus buurman Barnhardt. "Het was huiveringwekkend." Uitspraak op 23 september.
(Bron)
Kinderen gestraft door vechthond ouders

Een Amerikaans echtpaar heeft hun kinderen twee jaar lang gestraft door hun hond op hen los te laten. Dat was hun manier om de kinderen discipline bij te brengen. De kinderen, een zevenjarige zoon en een achtjarige dochter, liepen vaak beetwonden op en moesten herhaaldelijk worden gehecht. De ouders, Joyce Hoskins (47) en David Hoskins (46) hebben beiden een volledige bekentenis afgelegd.
Het koppel zit nu in voorlopige hechtenis. Een Amerikaanse rechter, die de zaak behandelt, heeft al gezegd dat de moeder niet meer dan drie jaar en twee maanden gevangenisstraf zal krijgen, omdat ze minderbegaafd is. De vader zal waarschijnlijk een langere straf krijgen. De kinderen zijn ondergebracht in een pleeggezin. De hond, een kruising tussen een pitbull, een doberman pincher, een Duitse herder en een labrador, is afgemaakt. De hond zou volgens getuigen eerder al worden afgemaakt, nadat hij de zoon in juni 2003 gebeten had, maar dat kon toen niet omdat de eigenaresse daartegen protesteerde.
De praktijken kwamen aan het licht nadat een buurman op 19 mei de politie had gebeld. "Er was een kind aan het huilen en een hond die haar aan stukken scheurde," aldus buurman Barnhardt. "Het was huiveringwekkend." Uitspraak op 23 september.
(Bron)
Kinderen gestraft door vechthond ouders

Een Amerikaans echtpaar heeft hun kinderen twee jaar lang gestraft door hun hond op hen los te laten. Dat was hun manier om de kinderen discipline bij te brengen. De kinderen, een zevenjarige zoon en een achtjarige dochter, liepen vaak beetwonden op en moesten herhaaldelijk worden gehecht. De ouders, Joyce Hoskins (47) en David Hoskins (46) hebben beiden een volledige bekentenis afgelegd.
Het koppel zit nu in voorlopige hechtenis. Een Amerikaanse rechter, die de zaak behandelt, heeft al gezegd dat de moeder niet meer dan drie jaar en twee maanden gevangenisstraf zal krijgen, omdat ze minderbegaafd is. De vader zal waarschijnlijk een langere straf krijgen. De kinderen zijn ondergebracht in een pleeggezin. De hond, een kruising tussen een pitbull, een doberman pincher, een Duitse herder en een labrador, is afgemaakt. De hond zou volgens getuigen eerder al worden afgemaakt, nadat hij de zoon in juni 2003 gebeten had, maar dat kon toen niet omdat de eigenaresse daartegen protesteerde.
De praktijken kwamen aan het licht nadat een buurman op 19 mei de politie had gebeld. "Er was een kind aan het huilen en een hond die haar aan stukken scheurde," aldus buurman Barnhardt. "Het was huiveringwekkend." Uitspraak op 23 september.
(Bron)