zaterdag, november 21, 2009

21 november, 10 uur 's avonds: in Twente is het 15 graden.
Een flashback door Kassa. Het programma had onder andere kerstverlichting laten testen. Tegenwoordig is het zo dat bij uitval van één lampje, de rest gewoon blijft branden, heel handig want anders moet je zo zoeken welk lampje nou eigenlijk stuk is.
Vroeger thuis draaiden we 's avonds laat gewoon één lampje uit, en dan doofde de rest ook, lekker makkelijk, anders moesten we helemaal achter en onder die kerstboom kruipen voor de stekker.
Meestal was het een makkelijk te vinden lampje, ergens links, een beetje uitstekend. Maar dat ging niet altijd goed, dus we hebben weleens flink wat lampjes aan lopen draaien voor we het goede lampje hadden ;-)
EU-ministers wijzen vispakket af

BRUSSEL - De EU-ministers van Landbouw hebben vrijdag een serie technische voorstellen van de Europese Commissie om de visstand te verbeteren afgewezen.
Ze hebben besloten het pakket van 2009 met nog een jaar te verlengen. Daardoor is er tijd de voorstellen van de Europese Commissie nog eens tegen het licht te houden en met de sector te bespreken.
Volgens minister Gerda Verburg van Landbouw was een aantal maatregelen die de commissie wilde doorvoeren onvoldoende doordacht en te rigoureus.
Zo wilde het dagelijks bestuur van de EU het aantal netten dat vissersboten mogen meenemen drastisch beperken en de eisen waaraan de netten moeten voldoen fors aanscherpen.
(Bron)

Ik zeg niks.
Chávez laat bruggen opblazen aan grens Colombia

CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het opblazen van twee voetgangersbruggen donderdag aan de grens met Columbia als routinewerk afgedaan.
Volgens hem doet Colombia net alsof het om de Golden Gate-brug in de VS gaat, maar betrof het in werkelijkheid twee illegaal gebouwde bruggen over de rivier Táchira.
Colombia beweert dat de bruggen dertig jaar geleden door de lokale gemeenschap werden gebouwd om beter samen te kunnen werken in het gebied.
Het land ziet het verwoesten van de bruggen als een aanval op de Colombiaanse bevolking. Volgens Venezuela werden de bruggen door drugshandelaars en smokkelaars gebruikt.
Door het opblazen van de bruggen liepen de spanningen tussen beide landen nog hoger op. Chávez gooide vrijdag nog meer olie op het vuur en kondigde aan dat Venezuela ook andere geheime toegangswegen en drugslaboratoria uit het buurland gaat vernietigen.
De relatie tussen Colombia en Venezuela is al maanden gespannen. Het zint Chávez niet dat de VS zeker zeven militaire bases op Colombiaans grondgebied mogen vestigen.
Vanaf die locaties wordt het leger ingezet om drugshandel en guerrillagroepen als de Colombiaanse FARC te bestrijden.
Chávez voorziet een Amerikaanse invasie van Venezuela, dat rijk is aan olie. Hij riep zijn legerleiders twee weken geleden op zich voor te bereiden op oorlog.
Colombia liet vrijdag weten dat het leger in opperste staat van paraatheid is gebracht om iedere aanval te kunnen afweren.
(Bron)
Utrecht wil energiezuinig wonen verplichten

UTRECHT - De provincie Utrecht wil dat alle woningen in de provincie zo snel mogelijk energieneutraal of energieleverend zijn.
Ze gaat daartoe in 2010 bij het Rijk een aanvraag doen voor een speciale Utrechtwet, waarmee ze deze eis kan afdwingen bij huiseigenaren en bedrijven.
Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een artikel hierover in De Volkskrant zaterdag.
Zowel nieuwbouw als bestaande bouw moet vanaf 2040 energieneutraal zijn. ''Dat gaan we niet subsidiëren, maar moet de huiseigenaar zelf bekostigen. Uiteindelijk verdient hij dit weer terug met de lagere energierekening'', aldus de woordvoerder.
In de provincie wordt 60 procent van de energie verbruikt door woningen en bedrijfspanden, omdat er in de regio weinig zware industrie is.
''Om onafhankelijk van de fossiele brandstofeconomie te worden, moeten we dat dus aanpakken'', stelt de zegsman.
De Utrechtwet moet de provincie de bevoegdheid geven om de huidige regels strenger te hanteren dan nu het geval is. Die ondersteuning is nodig om de uitvoering van het plan mogelijk te maken.
In januari bespreekt de provincie met vrescheidene partijen de praktische vormgeving van het plan, waarmee later dat jaar naar het Rijk wordt gestapt.
De haalbaarheid om ook de hele oude binnenstad van Utrecht in 2040 energieneutraal of zelfs energieleverend te hebben, is volgens de provincie moeilijk aan te geven.
''Maar dat betekent niet dat we ons geen grote doelen op het gebied van milieu en duurzaamheid moeten stellen'', aldus de woordvoerder.
(Bron)
Cuba deelt gratis penisimplantaten uit

HAVANA - De Cubaanse regering biedt gratis penisimplantaten aan.
Mannen met erectieproblemen in zeven Cubaanse provincies komen in aanmerking voor de procedure, ''die normaal alleen tegen hoge kosten exclusief in westerse landen wordt aangeboden'', aldus uroloog Juan Carlos Yip vrijdag in de Cubaanse krant Juventud Rebelde.
Mannen met diabetes of problemen met hun bloedsomloop komen het eerst aan de beurt, evenals veertigplussers.
(Bron)
Explosie in Chinese mijn eist levens

PEKING - Zeker 42 kompels zijn overleden door een gasexplosie in een kolenmijn in het noordoosten van China. Ongeveer 66 mensen zitten nog vast in de schachten. 29 personen zijn naar een ziekenhuis vervoerd, van wie er zes ernstig gewond zijn.
Dat meldde het staatspersbureau Xinhua zaterdag.
Op het moment van de explosie om half drie in de ochtend (plaatselijke tijd) waren 528 personen in de mijn aan het werk. De meeste mijnwerkers wisten zich in veiligheid te brengen, aldus lokale autoriteiten van de stad Hegang in de provincie Heilongjiang aan de grens met Rusland.
De Chinese vicepremier Zhang Dejiang is onderweg naar de plaats van het ongeval om de reddingswerkzaamheden aan te sturen.
De Chinese mijnen zijn de dodelijkste ter wereld. Vorig jaar kwamen er volgens officiële cijfers meer dan 3200 mensen om door ongelukken.
(Bron)
Bouw kernreactor Turkije afgelast

AMSTERDAM - Turkije heeft de aanbesteding voor de bouw van een kernreactor ingetrokken. Dat heeft het Turkse staatsenergiebedrijf vrijdag bepaald. Het zou de eerste kernreactor in Turkije worden.
Een Russisch bedrijf was de enige gegadigde voor de bouw. Het is nog niet bekend of de bouw van de reactor in de toekomst opnieuw wordt aanbesteed.
Turkije zegt kernenergie nodig te hebben om aan zijn energiebehoeften te voldoen.
(Bron)
Man temt kwajongens met zweep

AMSTERDAM - Een man uit het Brabantse Wijk en Aalburg heeft twee baldadige jongeren met een zweep bewerkt. Hij werd volgens de politie furieus toen jongeren appels tegen zijn raam gooiden.
Het was waarschijnlijk niet de eerste keer dat zijn huis werd bekogeld, want agenten vonden later een flinke voorraad kapotgegooide appels onder zijn raam.
Deze keer had de man er waarschijnlijk meer dan genoeg van. Hij pakte een zweep en zette met een buurman de achtervolging in. Toen hij twee rekels in de kladden had gegrepen, sloeg hij ze met de zweep.
Vervolgens ontstond een oploop, omdat een van de ouders opheldering eiste. De inmiddels aanwezige agenten wisten de boel te sussen.
De jongens bleken geen verwondingen te hebben opgelopen. De bewoner gaf volgens de politie toe dat hij te ver was gegaan. De politie onderzoekt welke jongeren achter de actie zitten. De twee die klappen kregen, zeggen volgens een politiewoordvoerder dat ze niets op hun kerfstok hebben.
De man die de zweepslagen uitdeelde, wordt alleen vervolgd als een aangifte wordt ingediend. Dat is niet gebeurd. "Het lijkt met een sisser af te lopen."
Wel wordt de wijkagent op de hoogte gebracht. "Er is daar meer aan de hand dat uitgezocht moet worden."
(Bron)
Amsterdam richt panel van hoerenlopers op

AMSTERDAM - Amsterdam wil dat hoerenlopers gaan helpen bij het signaleren van misstanden in de prostitutie. De gemeente gaat een panel van klanten van prostituees oprichten.
Zij moeten de hoofdstad gaan informeren over vrouwen die gedwongen achter het raam staan of minderjarigen die seks hebben voor geld.
Dit staat in een plan dat burgemeester Job Cohen deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Doel daarvan is de samenwerking tussen overheidsinstanties, welzijnsinstellingen en andere partijen die bij prostitutie betrokken zijn te verbeteren.
Cohen schrijft dat hoerenlopers momenteel nog een ongeorganiseerde groep zijn. Daarom is een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de gemeente bezig een zogeheten klantenpanel op te richten. Dat moet actief worden via internet.
Als het initiatief een succes is, wil de gemeente ook panels van prostituees en bewoners van prostitutiegebieden - zoals de Wallen - oprichten.
Wethouder Marijke Vos (zorg) kwam vorig jaar met de notitie 'Prostituee V/M Amsterdam, Weerbaar En Zelfstandig'.
Daarin stond een reeks plannen om de positie van prostituees in de stad te versterken. Het klantenpanel kwam daar echter nog niet in voor.
(Bron)

Echt Nederlands. We organiseren alles.
Twee aanhoudingen in zaak dode jongen Urk

URK - De politie heeft twee jongens van 13 en 15 jaar gearresteerd in verband met de dood van een veertienjarige jongen uit Urk. Dat heeft de politie zaterdag gemeld.
Het lichaam van de Urker, Dirk Post, werd woensdag gevonden in een bos nabij zijn woonplaats. De gearresteerde jongens zijn ook inwoners van Urk en kennen Dirk Post.
De 13-jarige werd vrijdagmiddag opgepakt, de 15-jarige later op de avond, aldus de politie. Beiden zitten nog vast.
De komende dagen worden zij verhoord, aldus een woordvoerder. Vrijdagavond heeft de recherche onderzoek verricht in het ouderlijk huis van de oudste verdachte.
Inmiddels staat vast dat Dirk Post door geweld om het leven is gekomen. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut hebben sectie op het lichaam verricht. Over de exacte doodsoorzaak kan de politie in belang van het onderzoek nog geen mededelingen doen.
Het lichaam van de Urker jongen werd woensdagmiddag door voorbijgangers in het bos aan de Vormtweg op Urk ontdekt. De politie startte direct daarop een grootschalig onderzoek en zette een groot stuk van het bos af. Dat is inmiddels weer vrijgegeven.
Dirk Post was vanaf dinsdagmiddag niet meer thuis geweest. Zijn ouders alarmeerden de politie.
(Bron)
Onrust bij boeren door satellietfoto's

DEN HAAG - Boeren reageren boos op aanpassingen van de omvang van hun percelen aan de hand van satellietfoto's. LTO Nederland vraagt hierover in een brief aan minister Gerda Verburg (LNV) opheldering.
Op aanwijzing van de Europese Commissie wordt de oppervlakte van de grond van de boeren aangepast aan nieuwe metingen.
Dat kan voor de boeren ingrijpende gevolgen hebben voor toeslagrechten, subsidies of de verplichting om mest af te voeren. Volgens LTO Nederland zijn er voorbeelden van onzorgvuldige metingen.
(Bron)
Amerikaanse regering wil cosmetische operaties belasten

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering buigt zich momenteel over nieuwe ziektekostenplannen en een daarvan is een extra belasting over cosmetische operaties. De beroepsverenigingen komen in opstand en noemen het zelfs vrouwendiscriminatie.
Het idee is om de prijs van schoonheidsingrepen door plastisch chirurgen met een belasting van 5 procent te verhogen, zo valt zaterdag te lezen op het Health blog van de Amerikaanse Wall Street Journal.
De politiek verwacht met het plan binnen 10 jaar een slordige 5 miljard dollar binnen te halen.
Producent van onder meer botox, Allergan, noemt het ronduit discriminerend voor vrouwen. Het bedrijf stelt dat 86 procent van de vrouwen die dergelijke ingrepen laten doen tussen de 35 en 50 jaar oud is en een gemiddeld inkomen van 55 duizend dollar per jaar heeft.
De beroepsvereniging American Academy of Cosmetic Surgery onderschrijft dat juist deze 'babyboom-generatie' door de maatregel getroffen wordt. "En dat is de groep die gedurende het ouder worden, meer en meer geinteresseerd zal raken in cosmetische ingrepen", zo luidt het statement.
De belasting gaat alleen gelden voor mensen die plastische chirurgie overwegen uit cosmetische redenen. Mensen die zich laten opereren na bijvoorbeeld een ongeluk, trauma of een ziekte hoeven de verhoging niet te betalen.
Wanneer het plan precies in werking moet treden, is nog niet bekend.
(Bron)

Alsof alleen vrouwen zich laten verfraaien. Wat een kulargument van die fabrikant.
Eenden verraden inbreker

ASSEN - Eenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de politie geholpen een inbreker in de kraag te vatten. Dit heeft een politiewoordvoerder zaterdag gemeld.
Gealarmeerd door de inbraakmelder zagen agenten hoe twee mannen uit de sportkantine van een voetbalvereniging in Assen vluchtten. De politie kon één van hen in de kraag vatten met de hulp van een politiehond.
De ander vluchtte het Asserbos in en verstopte zich vlakbij een vijver. De eenden in de vijver zetten vervolgens een keel op. Het gekwaak leidde de agenten naar de vijver en naar de verstopte inbreker. Beide mannen zijn voor verhoor opgesloten.
(Bron)
Wat een verrukkelijk weer!
16 graden hier, en het begint nu iets te bewolken met van die schaapjes, maar er is nog veel zon, de vogels fluiten - wie had het over een winterdip? ;p
Die klodders rottend loof op de straat en die paar bomen die nog vlammend rood of dofbruin zijn, die kloppen niet helemaal. Over 33 dagen is het kerstmis maar zo voelt het niet.

vrijdag, november 20, 2009

Doden in Algerije door voetbaleuforie

ALGIERS/DUBAI - De euforie die woensdag in Algerije losbarstte na de plaatsing voor het WK door het Algerijnse voetbalelftal met een overwinning op Egypte, heeft talrijke slachtoffers gevergd.
De Algerijnse autoriteiten deelden vrijdag mee dat er alleen al bij verkeersongelukken waar uitzinnige weggebruikers bij betrokken waren, veertien doden zijn gevallen.
Er zijn naar schatting 175 ongelukken gebeurd waarbij circa 250 gewonden vielen. Dat is exclusief de 145 hartaanvallen die de autoriteiten in het in een roes verkerende Noord-Afrikaanse land telden. Algerije won in de in Khartoem gespeelde wedstrijd met 1-0.
Enkele duizenden woedende Egyptenaren hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in Caïro de Algerijnse ambassade belaagd. Zeker 35 mensen raakten gewond, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad.
Ooggetuigen meldden dat de teleurgestelde voetbalfans het verkeer rondom de ambassade stillegden. De fans scandeerden anti-Algerije-leuzen en verbrandden Algerijnse vlaggen. De woedende menigte vernielde winkels en gooide met stenen en vuurwerk.
Na enkele uren greep de politie hardhandig in en sloeg de massa uiteen. Onder de 35 gewonden zijn elf agenten. Vijftien auto's gingen in vlammen op.
De eerdere wedstrijd in Caïro werd onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen gespeeld. Toch wisten Egyptische hooligans de spelersbus van Algerije met stenen te bekogelen, waardoor drie spelers gewond raakten.
Het voetbalduel tussen Algerije en Egypte, dat nu voor het wereldkampioenschap in 2010 is uitgeschakeld, een abrupte diplomatieke afkoeling tussen beide landen veroorzaakt.
De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Amr Mussa, betreurt de Algerijns-Egyptische spanningen. Hij riep vrijdag in Dubai op de zaak tot normale proporties terug te brengen. Algerijnen en Egyptenaren zijn allemaal Arabieren en dit moet stoppen, aldus Mussa.
(Bron)
Amerikaan betaalt tieners om hem te bespuwen

AMSTERDAM - Een 39-jarige Amerikaan is gearresteerd omdat hij minderjarigen had lastiggevallen. Hij zou een tiener 31 dollar hebben betaald opdat die de man in het gezicht spuwde.
Dat heeft de politie van de gemeente Ventura in Californië gezegd.
Ook zou de man scholieren hebben betaald om hem uit te schelden en hem in het gezicht te slaan. Tieners beweerden daarnaast dat de man hun geld bood als zij over hem heen zouden urineren en zich op hem zouden ontlasten.
De man kwam met de minderjarigen in contact via de sociale netwerksite MySpace.
(Bron)
EU laat genmaïs toe

BRUSSEL - De EU zal een genetisch gemodificeerde maïssoort toelaten. Het gaat om de variëteit MIR604 van het bedrijf Syngenta.
Tijdens een bijeenkomst van de EU-landbouwministers in Brussel staakten de stemmen hierover.
Daardoor mag de Europese Commissie het licht voor de genmaïs, die eerder door het Europees agentschap voor voedselveiligheid EFSA als veilig werd beoordeeld, op groen zetten.
Minister Gerda Verburg van Landbouw constateerde na afloop dat het aantal lidstaten dat geen bezwaar maakt tegen het toelaten van gemaïssoorten groeit.
Verburg organiseert komende week een internationale conferentie in Den Haag met als doel de discussie over genetisch gemodificeerde gewassen uit de taboesfeer te halen.
(Bron)
Somalië voor kinderenrechten

AMSTERDAM - Somalië is van plan de Conventie over de Rechten van Kinderen te ondertekenen. Dat heeft Unicef vrijdag gezegd.
Het verdrag trad twintig jaar geleden in werking en is door ieder land behalve Somalië en de Verenigde Staten ondertekend.
De Conventie roept landen op kinderen te beschermen tegen misbruik en seksuele uitbuiting, kindersterfte te verminderen en kinderen toegang te verschaffen tot gezondheidszorg en onderwijs.
(Bron)
Vingers en tand van Galilei gevonden

AMSTERDAM - Twee vingers en een tand van de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei zijn gevonden en worden volgend voorjaar tentoongesteld. Dat heeft het wetenschapsmuseum in Florence gezegd.
Drie vingers en een tand werden in 1737 van het lichaam van Galilei gehaald en in een container bewaard. Een privéverzamelaar kocht de container recentelijk en daar bleken twee vingers en een tand in te zitten.
De verzamelaar nam contact op met de cultuurafdeling van Florence, waar na onderzoek bleek dat de lichaamsdelen overeenkomen met die van de sterrenkundige zoals beschreven staat in historische documenten.
Galilei overleed in 1642. Hij werd door het Vaticaan verketterd omdat hij had aangetoond dat de zon niet om de aarde heen draait, maar de aarde om de zon. Pas in 1990 werd hij door paus Johannes Paulus II weer gerehabiliteerd.
(Bron)
Man van 400 kilo na maanden uit stoel ontzet

WASHINGTON - Een man van ongeveer 400 kilo is na negen maanden lang lijden uit zijn stoel in zijn huis gesneden in de buurt van de stad Columbia in de Amerikaanse staat South Carolina.
Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij enkele uren later overleed aan een hartstilstand. Dat meldden Amerikaanse media.
De 33-jarige Daniel Webb kwam in maart uit het ziekenhuis waar hij niet meer werd geholpen omdat hij de rekeningen niet kon voldoen.
Medisch personeel waarschuwde hem dat als hij in de elektrische leunstoel zou gaan zitten, hij er waarschijnlijk niet meer uit zou kunnen komen.
Hij liet zich daar toch neerzetten om er naar nu blijkt langzaam te sterven. Onder de wonden en met ''een zeer vieze lucht'' blies hij zijn laatste adem uit, aldus het politierapport.
Webb vroeg de laatste maanden van zijn leven nooit om hulp, omdat hij zich schaamde en geen zorgverzekering had, aldus zijn vrouw Ada. Hij sliep in zijn stoel en ging ermee naar de wc.
Vanuit zijn stoel chatte de voormalige predikant op internet over religie en speelde nog wat met zijn vier honden. Kortgeleden zei hij volgens zijn echtgenote dat hij klaar was om naar de Heer te gaan, wat gebeurde op de trouwdag van het stel.
(Bron)
Heemskerk overlegt over storingen KPN en Vodafone

DEN HAAG - Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken praat eind volgende week met de telecomsector over de storingen waarvan klanten van Vodafone en KPN last hebben gehad. Dit heeft een woordvoerder van Heemskerk vrijdag laten weten.
De staatssecretaris vindt de storingen ''vervelend''. De oorzaak ervan is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. Daarom is het naar zijn zeggen moeilijk aan te geven wat de oplossing zou kunnen zijn.
Het eventueel delen van het netwerk bij storingen door bedrijven, zoals Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) suggereert, vindt Heemskerk in eerste instantie een zaak van de sector zelf. Het onderwerp zal wel in het reguliere overleg tussen hem en de telecomsector aan de orde komen.
Van Dam was zelf slachtoffer van de storing die het telefoon- en sms-verkeer van Vodafone woensdag en donderdag platlegde. Hij vraagt zich daarom af of het delen van het netwerk de oplossing biedt.
''Ik weet niet of het technisch mogelijk is dat een ander net het overneemt en ook bedrijven als KPN en T-Mobile capaciteit beschikbaar stellen. Net zoals gebeurt wanneer een elektrische centrale uitvalt.''
De storing heeft laten zien hoe afhankelijk mensen van het mobieletelefoonnet zijn, aldus het Kamerlid. Van Dam gaat ervan uit dat de bedrijven zelf bij elkaar gaan zitten en het onderling regelen. Desnoods zou Heemskerk ze om de tafel moeten nodigen.
Van Dam zou daarom vragen als er niets gebeurt. En anders moet Heemskerk maatregelen opleggen. ''Als het technisch mogelijk is en ze willen niet, moeten we kijken of we het kunnen opleggen dat de bedrijven hun net delen.''
Vodafone stelt in een reactie dat netwerkdelen in zijn algemeenheid onderdeel kan zijn van de oplossing van een maatschappelijk probleem door het uitvallen van een groot netwerk. ''Het is de moeite van het onderzoeken waard'', zei een woordvoerder.
KPN staat in principe ''open voor goede voorstellen'', zei een woordvoerder. Maar hij voegde eraan toe dat ''het technisch een zeer complexe zaak is''. Het is niet zomaar een kwestie van een knop omdraaien. Bovendien liggen dan capaciteitsproblemen op de loer, aldus de woordvoerder.
(Bron)
Politie Sierra Leone neemt kinderen aan

FREETOWN - De politie in het West-Afrikaanse Sierra Leone is een campagne begonnen om jongens vanaf tien jaar te werven voor het bestrijden van de welig tierende criminaliteit in Freetown.
De hoofdstad wordt verdeeld in 860 zones met elk tien vrijwilligers, zei het hoofd van de politie Chris Charley.
Honderden jongens hebben zich al opgegeven, berichtte de BBC vrijdag. De kinderen moeten helpen problemen te bestrijden variërend van asociaal gedrag tot gewapende overvallen.
Inwoners van de hoofdstad hebben gemengde gevoelens over het inzetten van jonge jongens bij geweld. Sommigen zijn bang dat degenen die zich aanmelden, zelf crimineel zijn. Anderen hebben weinig vertrouwen in de politie en verwelkomen elk initiatief.
Volgens de politie mogen de jongens geen strafblad hebben, moeten ze lichamelijk en geestelijk fit zijn en niet verslaafd aan drugs of alcohol. De jongens zullen de politie bijstaan en niet vervangen, legde de politie verder uit.
Sierra Leone is nog steeds herstellende van een bloedige burgeroorlog (1991-2001), waarin onder meer kindsoldaten mensen verkrachtten, vermoordden en lichaamsdelen afhakten.
(Bron)
Deeltjesversneller gaat weer aan

GENEVE - De deeltjesversneller van de CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, komt dit weekeinde weer op gang na veertien maanden door een defect buiten werking te zijn geweest.
Een woordvoerder van de CERN, James Gillies, zei vrijdag dat wetenschappers zaterdag of zondag weer protonen, de bouwstenen van atomen, lanceren in de tunnel van 27 kilometer lang, 100 meter onder de Zwitserse en Franse grond.
Wanneer het experiment op volle toeren draait, vermoedelijk begin volgend jaar, botsen honderden miljoenen deeltjes op elkaar die dan met vrijwel de snelheid van het licht in de tunnel razen.
Daarmee moet een toestand worden nagebootst die zou hebben bestaan bij de vermeende oerknal, om meer te weten te komen over het ontstaan en de bouwstenen van het universum.
Sommigen vrezen echter het ergste en voorzien het einde van de wereld wanneer het experiment zijn doel bereikt.
De deeltjesversneller maakte veertien maanden geleden een valse start. Het experiment moest al na een paar dagen gestaakt worden.
De bouw duurde twaalf jaren en kostte 4 miljard euro. Zevenduizend wetenschappers hebben er aan meegewerkt.
(Bron)
Verhagen maakt eind aan belastingontduiking

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft maatregelen genomen die een eind moeten maken aan het overtreden van regels bij de huur van huizen voor Nederlandse diplomaten in het buitenland.
Maar hij kan niet helemaal uitsluiten dat verhuurders de belasting ontduiken. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer die hij vrijdag heeft verstuurd.
Aanleiding waren vragen van de VVD over een NRC-verhaal waaruit bleek dat huren werden betaald via bankrekeningen in Luxemburg en Zwitserland, waardoor ontwikkelingslanden belasting misliepen. Verhagen heeft de kwestie laten onderzoeken.
Daaruit bleek dat er bij 92 huurcontracten het risico bestaat dat de verhuurder van de woning geen belasting betaalt.
In 66 gevallen was dat niet tegen de regels van zijn ministerie, maar werd de huur danwel contant of via overal in de wereld te cashen cheques betaald.
Bij de andere 26 is geld overgemaakt naar zogenoemde ''tax havens'', waren er betalingen uit landen met deviezenrestricties of waren er dubbele huurcontracten (zoals een extra contract voor de boedel).
Inmiddels zijn de regels aangescherpt en zijn 71 huurcontracten opgezegd of is de betalingswijze aangepast. Over 21 contracten wordt nog met de verhuurder onderhandeld.
(Bron)
Politie redt pluche giraffe van verkrachting

AMSTERDAM – Een dronken man uit het Amerikaanse Oregon is opgepakt toen hij in een speelgoedwinkel seks wilde hebben met een pluche speelgoedbeest.
De 24-jarige Amerikaan probeerde in fors beschonken toestand de anderhalve meter hoge pluche giraffe, die voor een speelgoedwinkel stond uitgestald, te beklimmen.
Toen hij plots agenten zag naderen koos hij echter al slingerend het hazenpad, zo weet de Britse Metro te melden.
Later op de avond bleek echter dat de behoefte nog niet was gestild. De man keerde terug naar zijn pluizige lustobject om de daad alsnog uit te voeren. Dat ging de agenten te ver en ze grepen in.
Het slachtoffer bleef ongedeerd en is naar een veiliger onderkomen overgebracht.
(Bron)

Vreemde fetish.
Meetlint voor veilige seks in Thailand

BANGKOK - Thailand gaat het hiv/aids-probleem te lijf met de officiële introductie van een papieren meetlintje, waarmee mannen kunnen bepalen welke maat condoom de meeste veiligheid en comfort biedt. Dat meldde het Thaise dagblad The Nation vrijdag.
Het wegwerplint is onderdeel van een nieuwe campagne van het Thaise ministerie van Volksgezondheidheid. Het kan een omvang meten van tussen de 49 en 56 milimeter, waarbinnen in ieder geval de standaardmaat van de Thaise penis valt.
De campagne is gelanceerd vanwege het toenemende aantal hiv-infecties in Thailand onder homosexuele mannen en vrouwen die werken in de seksindustrie.
De Thaise overheid zal in het hele land gratis condooms en meetlintjes gaan uitdelen aan homo's en jongeren tussen de 15 en 25 jaar, waarbij het belang van de juiste maat wordt benadrukt.
''Condooms die goed passen zijn heel belangrijk voor de aanpak van het aids- en hiv-probleem in Thailand'', aldus Somyos Kittimankhong van de afdeling Ziektebestrijding van het ministerie.
''Condooms die te groot zijn, kunnen afglijden of het plezier bederven. Te kleine condooms veroorzaken ongemak. Dit weerhoudt mensen ervan ze te gebruiken.''
Volgens cijfers van de Thaise overheid is het aantal hiv-besmettingen onder homosexuele mannen in Thailand gestegen van 17 procent in 2003 tot 32 procent in 2007.
(Bron)
Pool laat zuurverdiende geld in winkel liggen

STRALSUND - Een maand lang hadden vier Polen keihard gewerkt in Noorwegen en toch keerden ze met lege handen terug.
Een van hen liet op de terugweg naar Polen een tas met het verdiende geld liggen in een supermarkt in het Noord-Duitse Stralsund. De inhoud: 105.000 Noorse kronen (12.500 euro), zo meldde de Duitse politie vrijdag.
De Pool had maandag tijdens een stop de tas met contant geld juist meegenomen uit angst voor diefstal uit de auto. Ondanks een intensieve zoektocht, met hulp van de politie, is de tas vooralsnog spoorloos.
(Bron)
Haar-of oogkleur op te maken uit DNA

AMSTERDAM - Deskundigen van de Leidse universiteit hebben een systeem ontwikkeld om aan de hand van informatie uit dader-DNA op het lichaam van een slachtoffer af te leiden wat iemands haar-of oogkleur is. Dat meldt dagblad Spits vrijdag.
Volgens Peter de Knijff, wetenschappelijk directeur van het Forensic Genomics Consortium Netherlands, kan de officier van justitie bijvoorbeeld als bekend is dat de dader een man is met donker haar en blauwe ogen, alle mannen uit de omgeving oproepen om vrijwillig DNA af te staan.
''We zijn klaar om deze techniek te implenteren.We zijn het eerste land ter wereld waar dit kan.''
(Bron)
Agente gestraft voor hennepdiefstal uit bureau

DEN BOSCH - Een 31-jarige politieagente is ook in hoger beroep veroordeeld voor betrokkenheid bij de diefstal van 17 kilo hennep uit een politiebureau in Tilburg.
Het gerechtshof in Den Bosch legde vrijdag een werkstraf van 240 uur op aan de Eindhovense die altijd heeft ontkend.
Het hof gelooft verklaringen van een 33-jarige man uit Geldrop die heeft bekend dat hij bij de diefstal was betrokken.
Volgens de man heeft de agente hem verteld over twee sporttassen die wekenlang in de garage van het bureau stonden, heeft hij van haar een sleutel gekregen om een kopie te maken en hebben ze samen de buit verdeeld.
De straf is gelijk aan de eis van de advocaat-generaal en de straf die de rechtbank eerder oplegde.
(Bron)
Groot-Brittannië loopt onder na zware neerslag

LONDEN - Britse reddingswerkers hebben een helikopter ingezet om ongeveer tweehonderd mensen te redden, nadat delen van Noord-Engeland, West-Schotland en het noordwesten van Wales zijn ondergelopen door zware regenval. Dat meldden Britse media vrijdag.
Meer dan vijfhonderd huizen zijn ondergelopen en in Cumbria zijn tientallen mensen ontzet uit huizen en de pub in het graafschap Cumbria, aldus de reddingsdiensten. Ze worden opgevangen.
In 24 uur tijd viel op sommige plaatsen 170 millimeter water. Hoofdwegen zijn ondergelopen en 21 scholen in het gebied zijn donderdag gesloten.
Meer dan 1100 huizen zitten zonder elektriciteit. ''Ik woon hier nu vijftien jaar en heb nog nooit zoiets gezien, aldus hoteleigenaar John Carlin uit de plaats Cockermouth, waar het water zeker 1.20 meter hoog staat.
Op de meeste plekken heeft het water zijn piek bereikt maar ''in Keswick en Cockermouth verwachten we dat het water nog stijgt'', aldus de politie tegen de BBC. Ook in Schotland staat op sommige plekken meer dan een meter water.
(Bron)

Op sommige plekken stond het water 2,5 meter hoog.
500 schapen verongelukt op weg naar abattoir

SYDNEY - Meer dan vijfhonderd schapen zijn vrijdag dodelijk verongelukt, toen de vrachtauto die ze naar het slachthuis bracht tegen de vangrail reed in het zuidoosten van Australië. In de truck zaten 750 schapen, berichtten Australische media.
Een politiewoordvoerder van de deelstaat Victoria liet weten dat de truck na de botsing kantelde en nog honderd meter was doorgegleden.
De weg lag bezaaid met lijdende dieren. ''Het is erg moeilijk om rond te lopen en ze af te maken'', aldus de woordvoerder.
De chauffeur kwam er met lichte verwondingen van af.
(Bron)

Die andere 250 zijn gewoon naar het abattoir gebracht zeker?
Moordenaars en handelaars in mensenvet gepakt

LIMA - Vier mensen zijn in Peru gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht tot een bende te behoren die tientallen moorden heeft gepleegd om menselijk vet en weefsel te verkopen.
De politie zoekt naar nog zeker zeven andere verdachten onder wie twee Italianen, zei de politie donderdag op een persconferentie in Lima.
Het menselijk vet van slachtoffers is aan handelaars uit Europa te koop aangeboden voor laboratoria in de cosmetische industrie.
Het onderzoek is gericht op een arm, afgelegen gebied in het bergachtige midden van het land, de streek Huánuco, waar zestig mensen worden vermist. Vooralsnog is van slechts een persoon aangetoond dat zijn vet of weesfel aan het lijk is onttrokken om te verhandelen.
De leden van de bende worden genoemd naar een griezelig indianenverhaal uit de bergen van de Peruaanse Andes, het verhaal over de Pishtacos, blanke menseneters en vetzuigers die stille bergpaden onveilig zouden maken.
De zaak kwam aan het rollen toen de politie in Huánuco een container met mensenvet ontdekte. De bende heeft vet en weefsel aangeboden en waarschijnlijk eerder verkocht, maar geen organen.
(Bron)

Vreemd verhaal, vooral omdat in Europa zat vet voorhanden is door liposuctie en dergelijke. Maar voorlopig ga ik maar niet naar Peru, als die lui mij zien worden ze gek ;-)

donderdag, november 19, 2009

TT 121 In Utrecht is een jongen van tien opgepakt voor het mishandelen van een cavia. Hij gooide in een dierenverblijf een cavia tegen het plafond. Het dier brak een pootje. De politie bracht de jongen naar zijn ouders. Hij moet naar bureau HALT en de Jeugdzorg.

Wat moet je denken van zo'n kind?
Jongen in Houten rijdt op gestolen fiets van agent

HOUTEN - Een jongen in Houten is aangehouden omdat hij op gestolen fiets van een politieagent reed.
De agent had een dag vrij en zag ineens zijn pas gestolen fiets staan op Het Rond. Toen een jongen de fiets pakte, sprak de politieman in burger hem aan.
De Houtenaar zei dat de fiets van hem was, maar de agent hielp hem snel uit de droom. De 17-jarige jongen kon mee naar het bureau en daar is proces-verbaal opgemaakt voor heling cq. diefstal.
(Bron)
Amerikaanse agent tasert eigenwijs meisje (10)

AMSTERDAM - Een politieagent in het Amerikaanse plaatsje Ozark heeft een Taser-wapen gebruikt om een bokkig meisje van 10 tot de orde te roepen.
De moeder van het kind had de agent toestemming gegeven om haar een elektrische schok toe te dienen.
De burgemeester van het stadje wil nu laten onderzoeken of de inzet van het wapen terecht was.
De agent is voor een week geschorst, omdat hij in strijd met korpsregels de camera op het wapen niet had ingeschakeld.
Agent Dustin Bradshaw meldt in zijn rapport van 11 november dat hij na een melding van een huiselijke twist het meisje gillend op de grond aantrof.
Het kind zette een keel op en begon te schoppen telkens wanneer haar moeder probeerde haar voor het naar bed gaan onder de douche te krijgen. "Haar moeder zei dat ik haar mocht taseren als dat nodig was", schrijft Bradshaw.
Het meisje 'schopte wild en schold' toen hij haar probeerde te pakken. Ze trapte hem in zijn kruis en hij diende haar 'een erg korte schok in de rug' toe, aldus het rapport.
Het meisje, dat niet gewond raakte, is inmiddels ondergebracht bij jeugdzorg. Burgemeester Vernon McDaniel wil dat de politie van de staat Arkansas of anders de federale politie FBI onderzoekt of het gebruik van de Taser terecht was.
"Mensen denken dat het een fout was om een Taser te gebruiken. Misschien is dat zo, maar wij zullen dat pas weten na een onpartijdig onderzoek."
Politiechef Jim Noggle nam het voor de agent op. Tasers zijn een veilige manier om mensen buiten gevecht te stellen die een gevaar voor zichzelf of voor anderen vormen, zegt hij. "Wij hebben de Taser niet gebruikt om het kind te straffen, alleen om haar onder bedwang te krijgen zodat zij zichzelf of een ander geen kwaad zou doen."
De vader van het meisje, die van de moeder gescheiden is, zei tegen een krant dat zijn dochter emotionele problemen heeft, maar dat zij niet gewapend was en 'niet als een beest behandeld' had mogen worden.
(Bron)

Ze schopte de agent in het kruis, en toen taserde hij haar in de rug. Dus of ze had zich inmiddels al omgedraaid, of de agent dan wel het meisje zijn zeer atletisch (tenzij het meisje achteruit schopte en de agent erg onoplettend was).
Litouwse manege diende als CIA-gevangenis

WASHINGTON - Een sjieke manege net buiten de Litouwse hoofdstad Vilnius heeft een tijd dienst gedaan als geheime CIA-gevangenis.
Die was woensdagavond (lokale tijd) te zien op de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De zender kwam al eerder met nieuws over een gevangenis in de Baltische staat, maar heeft nu de details weten te achterhalen.
Litouwen zou in 2002 tijdens een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president George Bush toestemming hebben gegeven voor een CIA-gevangenis uit dankbaarheid dat de VS zich hard maakten voor het Litouwse lidmaatschap van de NAVO.
Het inmiddels ter ziele gegane dekmantelbedrijf Elite LLC kocht namens de CIA de manege in de bossen bij het dorpje Antaviliai en zette er dikke betonnen pilaren in.
Het detentie- en ondervragingsoord gold als een van de beruchtste CIA-gevangenissen, waar marteling geen uitzondering was. Er werden maximaal acht al-Qaeda-verdachten meer dan een jaar verhoord. in 2005 zouden ze naar elders overgebracht zijn omdat de vluchten van door de CIA gebruikte vliegtuigen in Litouwen begonnen op te vallen.
Een voormalige medewerker van de CIA zei dat de Litouwse gevangenis een van de acht geheime CIA-gevangenissen ter wereld was. Eerder werd al bekend dat er geheime gevangenissen in Polen, Roemenië, Thailand, Marokko en Afghanistan waren.
(Bron)
Ierse bond vraagt FIFA om replay met Fransen

DUBLIN - De Ierse voetbalbond heeft de FIFA donderdag gevraagd om de wedstrijd tegen Frankrijk te laten overspelen.
De tweekamp tussen beide Europese landen werd woensdag in de verlenging beslist door een overduidelijke handsbal van Thierry Henry.
De aanvoerder stelde ploeggenoot William Gallas in staat de 1-1 te maken waardoor Frankrijk naar het WK 2010 in Zuid-Afrika gaat.
''De beschamende beslissing van de scheidsrechter om het doelpunt toe te kennen heeft het imago van de sport beschadigd en we roepen de FIFA op om de wedstrijd opnieuw te laten spelen'', luidde de verklaring van de Ierse bond.
Arbiter Martin Hansson werd zelfs in zijn eigen Zweden hevig bekritiseerd. Het populaire dagblad Aftonbladet noemde de misser 'de blunder van de eeuw'.
De Ierse minister van Justitie Dermot Ahern pleitte eerder al voor uitstel: ''Ze zullen waarschijnlijk niet naar ons luisteren omdat we een kleine vis in de voebalwereld zijn, maar de FIFA moet ingrijpen.'' Ahern doet een moreel beroep op de wereldvoetbalbond.
''Als de situatie zo blijft, versterkt het de gedachte dat je wint als je bedriegt.''
(Bron)
Fossielen krokodillen gevonden

AMSTERDAM - Miljoenen jaren geleden liepen er in delen van Noord-Afrika zes meter lange krokodillen rond met drie rijen slagtanden -als bij een wild zwijn. Dat hebben wetenschappers donderdag gezegd.
Terwijl deze woeste dieren joegen op vlees, visten niet ver bij hen vandaan krokodillen met een brede platte snuit als een pannekoek.
Een derde soort hield zich eveneens in het gebied op en kauwde met zijn stompe kiezen op blaadjes en wortels.
"Deze soorten vertellen een verhaal over de krokodil dat volledig afwijkt van wat er op noordelijke continenten leefde", zei Paul Sereno van de Universiteit van Chicago op een persconferentie van de National Geographic Society.
De dieren leefden zo'n honderd miljoen jaar geleden op het zuidelijke continent dat bekend staat als Gondwana.
Volgens de onderzoekers konden deze krokodillen galloperen om over land hun prooien na te jagen. Daarnaast konden ze zwemmen. "Mijn Afrikaanse krokodillen hadden zowel rechte, beweeglijke poten voor op het land als een veelzijdige staart om in het water te kunnen peddelen", aldus Sereno in een artikel in het tijdschrift National Geographic.
"Hun amfibische talenten vormen wellicht de sleutel tot het begrip waarom zij het zo goed deden en uiteindelijk het dinosaurustijdperk wisten te overleven."
Overblijfselen van de drie soorten werden aangetroffen in Niger en Marokko.
(Bron)

De kroko is van zichzelf al een fossiel.
Lichter werk na zwaar beroep niet mogelijk'

UTRECHT - Werkgevers denken dat er weinig mogelijkheden zijn om werknemers met een zwaar beroep na dertig jaar lichter werk te laten doen.
Dat concludeert TNS NIPO in een onderzoek in opdracht van vakbond FNV Bondgenoten. In een online-vragenlijst beantwoordden werkgevers de vraag of zij bereid zijn mee te werken aan de plannen van het kabinet om de zware beroepen te ontzien bij de verhoging van de AOW-leeftijd.
De 591 ondervraagden uit de bouw, transport, industrie en zorgsector achten de kans klein dat bijvoorbeeld een kraanmachinist of verpleegkundige in een lichtere functie aan de slag kan gaan.
Lichter werk binnen het eigen bedrijf is niet mogelijk, denkt 84 procent. Ook verwacht 86 procent dat dit buiten het bedrijf niet zal lukken.
''De uitkomst is niet nieuw, maar wordt nu wel bevestigd door de werkgevers. We zien hier echt een kans om met de werkgevers samen op te trekken en vragen hun om onze acties te steunen'', aldus voorzitter Henk van der Kolk.
De FNV wil dat de pensioenleeftijd niet wordt verhoogd tot de problemen rondom zware beroepen zijn opgelost. Zaterdag 21 november voert de vakbond in Rotterdam, Assen, Deventer en Eindhoven actie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.
Een woordvoerster van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) stelt dat ook niet voor niets een invoertermijn van tien jaar is gekozen.
Het kabinet wil vanaf 2020 de AOW-leeftijd verhogen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Voor die tijd moeten werkgevers meer bewust worden gemaakt dat ze steeds meer met ouder personeel te maken krijgen.
Daarbij noemt de woordvoerster de verplichting voor werkgevers om na dertig jaar zwaar werk een andere functie aan te bieden ''een sluitstuk''.
Het kabinet wil dat werkgevers tijdig nadenken over de inzetbaarheid van hun personeel. Zo moeten de komende jaren worden benut om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, zodat mensen het werk langer volhouden.
Ook moeten werknemers makkelijker kunnen wisselen van functie, bijvoorbeeld met behulp van scholing, om te voorkomen dat ze opgebrand raken voor hun pensioen.
(Bron)
Inbrekers neergeschoten door politie

ERGEN - Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Zevenbergen (Brabant) geschoten op twee vermeende inbrekers.
Daarbij raakte een 31-jarige man gewond aan zijn been, meldde de politie. Een derde verdachte is nog voortvluchtig.
De agenten reageerden omstreeks 02.45 uur op een melding van een inbraak in een kledingwinkel aan de Noordhaven, toen de auto met het drietal hen tegemoet kwam op provincieweg N285. De politie reed hun auto klem.
Daarop sloegen twee verdachten op de vlucht en openden de agenten het vuur. De 31-jarige man van wie de woonplaats onbekend is, kwam daarbij ten val. De andere man wist via de weilanden te ontkomen. Een zoektocht naar hem heeft niets opgeleverd.
Een derde inbreker, een 22-jarige man uit Utrecht, gaf zich meteen over door op de grond te gaan liggen.
(Bron)
Gemeente Rotterdam laat internetfilmpje verdwijnen

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat een filmpje waarin ambtenaren een woning controleren van de website YouTube is gehaald. In het filmpje werden de controleurs vergeleken met Gestapo-agenten.
Het filmpje was gemaakt door de bewoner, die de camera ter hand nam nadat de ambtenaren en politieagenten waren binnengekomen voor een controle op illiegale bewoning.
De camera werd de bewoner vervolgens afgenomen. ''Dat was onhandig'', erkende wethouder Hamit Karakus (PvdA, wonen en ruimtelijke ordening) donderdag in de gemeenteraad. ''Ze hadden aangifte moeten doen.''
Verder stond Karakus vierkant achter de handelwijze van zijn ambtenaren, die zich volgens hem hadden gelegitimeerd en geen deuren hadden ingetrapt. De SP had de zaak in de raad aangekaart.
De raad toonde zich verbaasd over het incident; GroenLinks sprak van censuur. Het filmpje op YouTube was 60.000 keer bekeken.
Volgens Karakus was de man herhaaldelijk aangeschreven en werd daarop meestal niet gereageerd. De ambtenaren, die op 10 november de woning betraden, hadden een machtiging voor de inspectie, aldus de wethouder.
Alleen van Leefbaar Rotterdam kreeg Karakus lof voor het optreden.
(Bron)

RTL4 heeft 'm nog gewoon staan, klik.
Ben nogal opruimerig de laatste tijd, dus ik zoek me nu gek naar m'n sleutels (de grote bos met ook bergingsleutels e.d.) en oh jee, waar is die griepprikoproep (mooi Scrabblewoord) gebleven?
Gezondheidscentrum meermalen gebeld: volstrekt onbereikbaar, na lang in de wacht maar weer opgehangen.
Op de gok erheen, hopend dat het niet vorige week was, en me menend te herinneren dat ze om 3 uur begonnen.
Binnenlopend zag ik dat de tafels er al stonden (goeie dag dus) maar de priktafels nog niet (te vroeg dus). Dan maar wachten tot 4 uur, samen met een flinke groep mensen waarvan een deel luidkeels elkaars ziektes en aandoeningen besprak, ik zat naast een oudere vrouw die ook wat moest gniffelen om die mensen die tegen elkaar op leken te bieden met wat ze mankeerden.
Tegen 4 uur stond de rij wachtenden al tot buiten, moesten we nou achteraan aansluiten of het voorbeeld volgen van het 'ziektegroepje' dat gewoon vooraan ging staan?
We hebben nog even gewacht maar de rij werd alleen maar langer (en zo slim: ophopen bij de ingang zodat anderen er niet meer uit of in konden, en de rij liep op straat gewoon door terwijl daar toch ook verkeer rijdt).
We zijn toen het halverwege even haperde en de prikkers stonden te wachten, maar vooraan aangeschoven, toen zaten we al een uur denk ik.
De prik moest in de andere arm dan de vorige keer, dus nu rechts. Het prikken zelf voelde ik nauwelijks, maar het spuiten wel. De prikker zei: 'Ja, het kan even koud aanvoelen', maar het voelde meer als gloeiend.
Vaccin, haaienleverolie (hoe zit dat met vegetariërs eigenlijk?) en kwik (niet te verwerken door het lijf, wordt gewoon uitgescheiden en is dus minder slecht dan de zware metalen in het eten), en natuurlijk die chip ;-)
En maar afwachten of ik nu vannacht geen koorts krijg, zoals bij de gewone griepprik (maar dat was maar 1 nacht).
10 december de vervolgprik.

woensdag, november 18, 2009

Britse militairen moeten Taliban afkopen

LONDEN - Britse militairen moeten niet meer schieten op potentiële Talibanstrijders in Afghanistan, maar ze afkopen met geld.
Dat is de nieuwste strategiewijziging die het Britse leger doorvoert om de strijd tegen de moslimmilitanten te winnen. Dat bericht de Britse krant The Times dinsdag.
In de nieuwste handleiding van het leger staat, dat legercommandanten genoeg geld moeten geven aan militanten om ze te overtuigen zich niet aan te sluiten bij de vijand.
''Je moet ze niet gewoon wat goud toewerpen, maar dit moet je op een slimme manier aanpakken'', aldus generaal-majoor Paul Newton in The Times.
De Taliban zouden omgerekend bijna 7 euro per dag betalen aan nieuwe strijders. Britse militairen moeten niet te gul zijn, want dat zou de lokale economie verstoren en leiden tot een onproductieve afhankelijkheid.
Eerdere Britse acties waarbij geld werd uitgedeeld, bleken contraproductief. Zo'n 18 miljoen euro is verstrekt aan Afghaanse boeren om hen ertoe te bewegen geen papaver meer te verbouwen voor de heroïnehandel. Het geld zou weinig verschil hebben gemaakt.
Legercommandanten moeten volgens de handleiding ook gaan praten met militantenleiders die ''bloed aan hun handen hebben'' om het einde van het conflict te bespoedigen.
Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat het leger een nieuwe handleiding publiceert over de strijd tegen opstandelingen. De vorige strategie tegen opstandelingen was gebaseerd op ervaringen in Noord-Ierland.
De Britse premier Gordon Brown verdedigde maandagavond nog de aanwezigheid van de Britse strijdkrachten in Afghanistan, ondanks dat de publieke steun voor de missie achteruit holt in zijn land.
Wel wil Brown dat de troepen volgend jaar beginnen met het overdragen van districten aan de Afghaanse regering. Komend jaar vinden verkiezingen plaats in Groot-Brittannië, waar het grootste deel van de bevolking niet achter de oorlog in Afghanistan staat.
(Bron)
Boomkikker bezig aan opmars

RIJSWIJK - Het gaat goed met de boomkikker. Vooral in de Achterhoek is het grasgroene paradepaardje onder de kikkers aan een flinke opmars bezig.
De stijging komt onder meer door de aanleg van honderden nieuwe poelen en de inzet van natuurbeschermers. Dat heeft de natuurvriendenorganisatie Ravon woensdag gemeld.
Het diertje kan behendig klimmen en de mannetjes kunnen fantastische en harde kwaakconcerten ten gehore brengen. Rond 1990 was de boomkikker bijna verdwenen. De kleine groepjes waren aangewezen op enkele poelen.
Maar ook door de ruilverkaveling had de boomkikker in het strak opgeruimde landschap geen goede plekken meer. Ook werd de ontwatering van landbouwgebieden veel efficiënter, waardoor ook natte laagtes verdwenen. Daarna zijn er allerlei acties ondernomen om de terugkeer van de boomkikker te bevorderen.
(Bron)
'Peuter met weinig angst wordt vaker crimineel'

AMSTERDAM – Kinderen die op 3-jarige leeftijd geen normale angstreacties vertonen, belanden op latere leeftijd vaker in de criminaliteit. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers in een studie waarmee ruim twintig jaar geleden werd begonnen.
Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania testten twintig jaar geleden de angstreflexen van 1800 kinderen op het Afrikaanse eiland Mauritius door ze aan het schrikken te maken met enkele plotselinge geluiden.
Als er zweet ontstond tussen de vingers van de jonge proefpersonen, beschouwden de onderzoekers dat als een angstreactie.
Wanneer er geen zweetvorming optrad, werd de peuter aangemerkt als een kind met verstoorde angstreflexen.
Inmiddels is uit een studie van de wetenschappers gebleken dat de kinderen die twintig jaar geleden niet of nauwelijks reageerden op de schrikgeluiden, later in hun leven gemiddeld vaker met criminaliteit in aanraking kwamen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry.
Volgens de onderzoekers tonen hun bevindingen aan dat kinderen met beperkte angstreflexen op latere leeftijd gemakkelijker de wet overtreden, al hebben opvoeding en omgeving ook veel invloed.
“Er is natuurlijk geen 100 procent overeenkomst tussen de proefpersonen met beperkte angstreflexen en de personen die op latere leeftijd een misdaad begingen”, verklaart hoofdonderzoeker Yu Gao in het Amerikaanse tijdschrift U.S. News & World Report.
“Niet alle mensen met een angstdefect worden crimineel en niet alle criminelen hebben een angstdefect.”
(Bron)
Bedreigingen online hebben meer impact dan offline'

AMSTERDAM - Bedreigingen via het internet kunnen meer schade toebrengen aan de levens van mensen dan offline bedreigingen. Dat zegt vicepremier André Rouvoet in het tweewekelijks gesprek met NU.nl op vragen van lezers.
"Als dreigingen via internet niet alleen via mail, maar ook via sites bekend worden gemaakt, kan dat veel extra impact hebben. De bedreiging is dan breder bekend en blijft vaak langer in stand."
Rouvoet erkent dat aangifte doen tegen online bedreigingen moeilijk is. "Waar komen de bedreigingen vandaan? Het internet is vanwege zijn open en internationale karakter moeilijk te reguleren."
Hij roept jongeren op voorzichtig te zijn met het al te openhartig delen van persoonlijke zaken via het internet. "Jongeren geven zich soms letterlijk en figuurlijk bloot door verhalen en foto's. Je moet er wel op voorbereid zijn dat het vroeg of laat tegen je kan worden gebruikt. Dat is uiteraard geen legitimatie om te bedreigen of te pesten, maar het gebeurt."
Volgens Rouvoet ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de ouders. "Zij moeten hun kinderen wijzen op de gevaren, maar ook jongeren onderling kunnen elkaar hierin opvoeden."
Een aanvullende taak ligt er tenslotte voor de overheid. "In het verleden heb ik een goed gesprek gehad met YouTube over de happy slapping filmpjes. De overheid kan en moet niet vertellen wat YouTube moet doen, maar ze begrepen mijn zorgen over de effecten van happy slapping", stelt Rouvoet.
"Ze gaven aan een open podium te zijn, maar wel hun grenzen te kennen. Bij genoeg weerstand tegen een video, wordt deze geblokkeerd. Als overheid kunnen we zo zelfregulering stimuleren."
Ondanks zorgen over bedreigingen via internet, is Rouvoet blij met het open karakter van het medium. "Het is een geweldige toegang tot informatie. Dat moeten we niet uit het oog verliezen door de problematische kanten ervan centraal te stellen."
De vicepremier wil daarom niet te snel optreden. "In een open communicatieve samenleving moet je tegen een stootje kunnen, maar je moet wel met elkaar grenzen afspreken."
(Bron)

Jammer genoeg is juist de groep die makkelijk bedreigingen uit, niet de groep waarmee 'afspraken' te maken zijn of die terugschrikt voor sancties.
Mensen stoten CO2-record uit

LONDEN/CANBERRA - De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door mensen is vorig jaar gestegen tot 8,7 miljard ton, 2 procent meer dan in 2007.
Dat komt gemiddeld neer op 1,3 ton per persoon. Nog nooit was de menselijke uitstoot van het broeikasgas zo hoog.
(Bron en meer)

1,3 ton...
'Veel webshops niet goed beveiligd'

AMSTERDAM - Het overgrote deel van de webwinkels waar via iDeal kan worden betaald, is onvoldoende beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all.
Van de ruim 13.000 webwinkels in Nederland, heeft volgens de internetbeveiliger 12 procent de beveiliging op orde.
De uitkomsten van het onderzoek zijn woensdag door het bedrijf gepubliceerd. Volgens het internetbedrijf groeit het aantal niet goed beveiligde sites sneller dan het aantal dat de zaakjes wel op orde heeft.
Onderzoekers bekeken sites waar met de betaalmethode iDeal kan worden afgerekend. De betaalmethode van iDeal zelf is wel veilig, zegt Paul van Brouwershaven van Networking4all in een reactie.
Het probleem ligt volgens hem op de gedeelten van de webshops waar de handelingen niet compleet beveiligd zijn en kwaadwillenden persoonsgegevens kunnen aftappen. Zo zouden het koopgedrag en de bestelgegevens afgekeken kunnen worden.
Het onderzoek noemt sites van de NS, reisorganisatie Kras en Madurodam als voorbeelden van niet goed afgeschermde sites. Volgens Brouwershaven moet iDeal geen zaken doen met webshops die hun persoonsgegevens niet goed beveiligen.
Onderzoekers bekeken sites waar met de betaalmethode iDeal kan worden afgerekend. Dat ligt volgens Networking4all echter niet wakker van de resultaten en zegt ''dat is niet onze taak''.
Networking4all wijst er op dat webshops volgens de Wet bescherming persoonsgegevens verplicht zijn het verzenden van persoonsgegevens te beveiligen. Het College bescherming Persoonsgegevens adviseert webwinkeliers gebruik te maken van zogeheten SSL-certificaten.
De afkorting staat voor Secure Sockets Layer en is te herkennen aan een hangslotje (rechtsonder of rechtsboven in de browser) en een adres dat begint met https. Met SSL worden persoonsgegevens ''versleuteld' en onleesbaar voor derden.
In 2007 maakte ruim 6,8 procent van de webwinkels met iDeal gebruik van een SSL-certificaat. In 2008 was dat gegroeid naar bijna 9 procent en inmiddels is dat nu dus bijna 12 procent.
In aantallen gesproken is de groep webwinkels zonder beveiligingscerticaat echter veel sneller gegroeid dan die met. In 2007 hadden 5209 shops geen SSL en 385 wel, in 2009 was dat 11.980 tegen 1627.
Volgens een woordvoerster van de NS is de website van het vervoersbedrijf wel veilig. De zegsvrouw erkent daarbij dat hackers voorletter, achternaam, mailadres en geboortedatum van een digitale kaartjeskoper kunnen zien. Het bedrijf werkt aan een betere beveiliging. ''Onze e-tickets zijn een groot succes, waaruit blijkt dat het publiek het waardeert.''
De woordvoerster beweert dat hackers verder niets met de informatie over de klanten kunnen doen. Als een kaartje wordt gebruikt, moeten klanten zich altijd legitimeren.
(Bron)

Die NS-mevrouw denkt dat het niet erg is als mensen naam, geboortedatum en maildres kunnen achterhalen van klanten? Die moet hoognodig eens gaan Googlen op termen als 'spam' en nagaan hoe op veel plekken inloggegevens opgevraagd kunnen worden.
Taart blijkt excuus voor diefstal

HEERENVEEN - Een 86-jarige vrouw in Heerenveen werd dinsdag aangenaam verrast toen twee vrouwen bij haar aanbelden met een grote taart. Nadat zij hen binnenliet, bleken de twee echter op haar sieraden uit te zijn.
Met de woorden dat ''ouderen ook wel eens in het zonnetje gezet mogen worden'', overhandigden de dames de lekkernij aan de bejaarde. Zij liet het duo binnen om een stukje taart mee te eten.
Eenmaal binnen liepen de vrouwen naar de keuken om zogenaamd de taart te snijden. Toen de oudere vrouw het niet meer vertrouwde, stuurde ze de twee weg. 's Avonds ontdekte ze dat haar sieraden verdwenen waren.
De vrouw heeft aangifte gedaan van diefstal, liet de politie woensdag weten. Van de taart heeft de Heerenveense geen kruimel gegeten.
(Bron)
'Visstand zakt door verwerking in vismeel'

VANCOUVER - Alternatief voedsel voor kippen en varkens zal de druk op de dalende visstand aanmerkelijk verlagen en positief bijdragen aan de klimaatverandering. Dat bleek dinsdag uit een rapport van de Univeristy of British Columbia Fisheries Centre.
Ongeveer 30 miljoen ton oftewel 36 procent van de totale visserijvangst wordt jaarlijks verwerkt in vismeel en olie om vissen in kwekerijen, kippen en varkens te voeren.
Dat melden de onderzoekers dinsdag in het vakblad Oryx: The International Journal of Conservation.
Het is volgens de onderzoekers zonde om lekkere vis aan dieren te geven als goedkope proteïnen.
Zo is een kwart van de kinderen in Peru ondervoed terwijl het land jaarlijks de helft van het van het vismeel produceert met de ansjovisvangst. En het is niet wat dieren van nature eten. ''Wanneer heb je ooit een kip vis zien vangen?'', aldus een van de onderzoekers.
Alleen al het wereldwijde aantal varkens en kippen eet zes keer zoveel vis als de inwoners van Amerika en twee keer zoveel als de Japanners. Daarom zouden consumentencampagnes over duurzame vis niet veel zin hebben.
Omdat vis wereldwijd vooral in supermarkten verkocht wordt pleiten de wetenschappers ervoor om juist de grote ketens aan te sporen om alleen nog 'goede' vis te verkopen.
(Bron)
Dreigbrieven tegen Italiaanse staat

ROME - Een tot nu toe onbekende groep, de Territoriale Gewapende Kernen (NAT), heeft dreigbrieven gestuurd aan het mediabedrijf Mediaset van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, de publieke omroep RAI en de voormalige communistische partijkrant l'Unità. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag gemeld.
Minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni ziet een ''sterke analogie'' met de marxistisch-leninistische Rode Brigades die Italië vooral in de jaren '70 onveilig maakten, met onder meer de ontvoering van en de moord op oud-premier Aldo Moro.
Volgens de NAT is het moment gekomen voor de ''strijd van gewapende voorhoedes'' tegen het huidige regime en zijn ''dagelijkse geweld''. De nieuwe groep wil strijden tegen ''fascisten, racisten, gecorrumpeerden en uitbuiters''.
(Bron)
Militair en burgers gepakt voor verkrachting

ROTTERDAM - Een militair en twee burgers zijn zondag aangehouden op verdenking van het verkrachten en aanranden van twee meisjes (19 en 17 jaar).
Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam woensdag.
De militair en een van de burgers zitten nog in voorarrest. De andere verdachte is vrijgelaten.
De slachtoffers hebben aangifte gedaan. De verkrachtingen zouden tijdens een feestje bij de militair in huis zijn gepleegd. De verdachten zijn 21 en 22 jaar oud.
Volgens de advocaat van de militair, Michael Ruperti, ontkent zijn cliënt. ''Nader onderzoek is noodzakelijk om te kijken wat er precies is gebeurd'', zegt de advocaat in een reactie. ''Daarom doe ik nu nog geen inhoudelijke mededelingen.''
(Bron)
VVD'er Boekestijn loslippig over gesprek koningin

DEN HAAG - VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn heeft woensdag uit de school geklapt over het gesprek tussen koningin Beatrix en leden van de Tweede Kamer.
Voor de camera van RTL Nieuws zei de VVD'er dat Beatrix zich zorgen maakt over de hypes [en de vele nieuwe partijen] en de vele spoeddebatten waardoor de Tweede Kamer zich te veel zou laten meeslepen.
Woensdag was juist de eerste keer in tien jaar dat de informele gesprekken tussen het staatshoofd en Kamerleden weer plaatsvonden.
Nadat er in 1999 uit de vertrouwelijke gesprekken was gelekt, werden de ontmoetingen gestaakt.
(Bron)

Dan ben je wel een sukkel. Trix doet het na 10 jaar weer eens, en dan doe je exact dat waarom ze destijds gekapt is.
Update: Boekestijn stapt op. Dat had ie al veel eerder moeten doen.
Massagraf met slachtoffers Srebrenica ontdekt

SARAJEVO - In het oosten van Bosnië is een massagraf ontdekt met daarin slachtoffers van het bloedbad van Srebrenica in 1995.
Dat meldde het Bosnische persagentschap FENA op gezag van een lokale functionaris.
Het massagraf ligt bij het gehucht Vidikovac, ten oosten van Srebrenica. Gezien de afmeting van het graf, 3 meter bij 25 meter, liggen er vermoedelijk veel slachtoffers, aldus de functionaris.
Na de verovering van de enclave Srebrenica door de Bosnische Serviërs werden zeven- tot achtduizend moslims gedood. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden het bloedbad niet voorkomen.
In de afgelopen jaren zijn honderden massagraven ontdekt in Bosnië. Het graf bij Vidikovac is een zogeheten secundair graf: de Bosnische Serviërs hadden de lijken uit de oorspronkelijke massagraven weer opgegraven om ze op afgelegen plekken te verbergen.
(Bron)
Oud-SS'er (90) aangeklaagd voor bloedbad 1945

DUISBURG - Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een 90-jarige ex-SS'er aangeklaagd voor de moord op 58 Joodse dwangarbeiders. Dat maakte justitie in de stad Duisburg dinsdag bekend.
De man, die niet bij naam is genoemd, zou op 28 maart 1945 betrokken zijn geweest bij een bloedbad in een bos bij de plaats Deutsch Schützen in Oostenrijk.
Zeker 57 Joodse dwangarbeiders werden gedwongen om in een greppel te knielen. Vervolgens werden ze van achteren neergeschoten. De verdachte maakte toen deel uit van een tankregiment van de SS.
Op dezelfde dag of de dag erna zou hij een Joodse dwangarbeider hebben doodgeschoten, die tijdens een mars in een nabijgelegen dorp niet verder kon lopen.
De man was in 1956 ook aangeklaagd voor de 58 moorden, maar wegens gebrek aan bewijs liet justitie de aanklachten toen vallen. Een Oostenrijkse student spoorde de ex-nazi op, waarna het OM in Duitsland besloot de zaak te heropenen.
De verdachte maakte in nazi-Duitsland deel uit van de vijfde pantserdivisie Wiking, een elite-eenheid binnen de SS. De militairen streden voornamelijk aan het Oostfront. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werden ze teruggedrongen tot een klein gebied in het huidige Oostenrijk. Daar vonden ook de 58 moorden plaats waarvoor de ex-SS'er nu is aangeklaagd.
De aanklacht komt ongeveer twee weken voor het begin van het proces tegen een andere oud-nazi, John Demjanjuk (89). Hij staat in München terecht voor betrokkenheid bij de moord op bijna 28.000 mensen. De geboren Oekraïner zou in de Tweede Wereldoorlog als bewaker van het vernietigingskamp Sobibor hebben gewerkt.
(Bron)
Aanslag op Franse school verijdeld

AMSTERDAM - De politie en de ouders van een scholier hebben dinsdag een bloedbad voorkomen op een school in de Franse stad Beauvais, ten noorden van Parijs. Dat meldden de autoriteiten in Frankrijk.
De 13-jarige jongen had in de vroege ochtend een jachtgeweer en 25 patronen meegenomen toen hij richting zijn school vertrok.
Zijn ouders waarschuwden de politie nadat ze een boodschap aantroffen op het weblog van de jongen, waarin deze aankondigde dat hij een aantal leraren en zichzelf om het leven wilde brengen.
Bij aankomst op school ontdekte de scholier dat de politie massaal was uitgerukt om te voorkomen dat hij zijn moordplan zou uitvoeren. Hij dumpte het wapen en vluchtte naar een cybercafe. Daar werd hij op een later moment gearresteerd.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Beauvais zei dat de jongen inmiddels een bekentenis heeft afgelegd.
Hij zou bekend staan als een goede leerling, die recent echter kampte met wat problemen op school. Hij zou zeer bang zijn geweest voor een oudergesprek, dat stond gepland voor dinsdag.
(Bron)
Onderzoek naar geweld tegen Belgische gevangenen

BRUSSEL - Brusselse agenten zijn zich te buiten gegaan aan geweld tegen gevangenen in Vorst. De commissie van toezicht van de gevangenis in de deelgemeente van Brussel wil dat er een grondig onderzoek komt naar de gang van zaken. Dat meldde de Franstalige krant Le Soir dinsdag.
De agenten vervingen tussen 22 september en 30 oktober stakende cipiers. Volgens voorzitter Réginald de Bécoune van de commissie van toezicht zaaiden ongeveer veertig agenten op 22 september terreur in de gevangenis.
De agenten sloegen een gedetineerde met een gummiknuppel op zijn hoofd waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. Daarnaast zouden ze de directie en gevangenismedewerkers bedreigd hebben.
Bij een ander incident, op 30 oktober, werd een gedetineerde op zijn rug en testikels geslagen. Een derde gedetineerde werd met een fles in zijn gezicht geslagen.
(Bron)
CNN-verslaggeefster opgepakt om Obama-T-shirt

WASHINGTON - Een verslaggeefster van het Amerikaanse tv-station CNN is maandag aangehouden omdat zij op straat in het Chinese Shanghai een verboden Obama-T-shirt liet zien.
Het gaat om een T-shirt waarop de Amerikaanse president is afgebeeld in een voor de voormalige Grote Roerganger Mao Zedong karakteristieke pose, in de verte turend in het uniform van het Rode Leger.
Op de voorkant van het T-shirt staat in het Chinees ''Dien het Volk'', op de achterkant ''Oba-Mao'' in het Latijnse schrift.
De Chinese autoriteiten hebben het T-shirt verboden omdat het ''de Amerikaanse president zou kunnen beledigen.'' Obama bezoekt momenteel het Rijk van het Midden.
CNN-verslaggeefster Emily Chang liet op een drukke markt in Shanghai voor lopende tv-camera's het T-shirt zien ''waar iedereen het over heeft''.
Daarop werd zij opgepakt en uren vastgehouden op een koude plek. Ook probeerden de agenten haar het T-shirt af te pakken. Chang slaagde er in het te houden en heeft al aanbiedingen gehad van Amerikaanse collega's die het willen kopen.
(Bron)
Schipbreukelingen na twee maanden gered

SYDNEY - Op de Stille Oceaan zijn schipbreukelingen gered die twee maanden lang in een bootje op zee dobberden.
Acht mannen waren in september op weg gegaan van het vasteland van Papoea-Nieuw-Guinea naar het 50 kilometer ver verwijderde eiland Lahir. De boot raakte echter zonder brandstof en werd stuurloos.
Ze werden toevallig opgemerkt door de bemanning van een helikopter van een Amerikaans schip bij het eiland Nauru, duizenden kilometers van Papoea-Nieuw-Guinea.
Twee mannen waren zo verzwakt dat ze kort na hun redding overleden. Een 17-jarige opvarende is overboord geslagen en verdronken. De vijf overlevenden worden verpleegd in een ziekenhuis op de Marshalleilanden.
(Bron)
SNS verhoogt salaris topman

UTRECHT - SNS Reaal wil topman Ronald Latenstein volgend jaar een salarisverhoging geven. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd beloningsvoorstel.
Aandeelhouders mogen er op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 3 december over stemmen.
SNS Reaal kreeg eind vorig jaar 750 miljoen euro staatssteun, nadat het concern was geraakt door de kredietcrisis.
Uit stukken van de aandeelhoudersvergadering in april dit jaar blijkt dat Latenstein dit jaar 532.000 euro verdient als basissalaris.
SNS wil dat volgend jaar verhogen naar 570.000 euro. Dit zou neerkomen op een salarisverhoging van 7 procent.
Minister Wouter Bos van Financiën liet in een reactie weten dat het voorgestelde nieuwe beloningsbeleid bij SNS ''in totale zin een matiging is ten opzichte van het oude beleid''.
Hij stelt verder dat de beloning voor de raad van bestuur in lijn is met de afspraken die de banken onlangs zelf hebben gemaakt ('Code Banken'), de principes van een commissie onder leiding van oud ING-topman Cees Maas en het herenakkoord over beloningsbeleid dat de sector met Bos sloot.
De totale beloning van de topman van SNS Reaal zou, ''als het beleid niet was aangepast, 30 procent hoger zijn geweest'', aldus Bos.
Het basissalaris van Latenstein is lager dan dat van zijn voorganger Sjoerd van Keulen. Die ontving vorig jaar 623.000 euro.
In tegenstelling tot Latenstein krijgen de andere SNS-bestuurders geen verhoging. Hun salaris blijft op 474.000 euro staan.
Het voorstel beperkt verder de bonussen. De bestuurders krijgen maximaal één jaarsalaris aan bonus mee.
Dat is in lijn met de Code Banken, een gedragscode die de bankiers onder druk van de overheid hebben opgesteld.
(Bron)

Dus eerst zorg je dat je bedrijf door de overheid gered moet worden (waar wij allemaal aan meebetalen), en dan krijg je meer geld? Doe mij ook zo'n baantje!
Opnieuw Somalische gestenigd voor overspel

MOGADISHU - Een 20-jarige vrouw in Somalië is een afschuwelijke dood gestorven. De vrouw is voor een menigte van tweehonderd man gestenigd in het zuidwestelijke plaatsje Wajid, omdat ze een buitenechtelijke relatie had.
Haar 29-jarige vriend kreeg tegelijkertijd honderd zweepslagen, berichtte de BBC woensdag.
De vrouw had een doodgeboren baby gebaard en was schuldig aan overspel, zo oordeelde de strengislamitische rechter van de militante al-Shabaab-beweging.
Het is de tweede keer dat al-Shabaab een vrouw in Somalië voor overspel heeft laten stenigen. De groep heeft grote delen van het land in handen en probeert een zeer strikte interpretatie van de islam op te leggen aan de bevolking, van wie het grootste deel een gematigde vorm aanhangt.
Al-Shabaab vecht tegen de door de internationale gemeenschap erkende regering in de hoofdstad Mogadishu.
Vorig jaar werd een 13-jarig meisje gestenigd voor overspel. Volgens mensenrechtenorganisaties was ze echter verkracht. Vorige maand zijn twee mannen gestenigd voor spionage.
(Bron)

Stelletje krankzinnige idioten.
Een op zeven Amerikanen heeft te weinig eten

WASHINGTON - Meer dan 49 miljoen Amerikanen, een op de zeven, had vorig jaar niet genoeg te eten, omdat ze te weinig geld hebben. Dat komt door de wereldwijde financiële crisis, zo bleek maandag uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Het gaat om 14,6 procent van de huishoudens. Een jaar eerder had nog 5,7 procent van de huishoudens te weinig inkomen om de dagelijkse boodschappen te kunnen doen.
Tweederde van hen is overgestapt op goedkopere levensmiddelen, heeft vaker bij de voedselbank aangeklopt of andere hulp ingeschakeld. Een derde was gedwongen minder te eten.
De Amerikaanse president Barack Obama noemde het in een verklaring erg zorgwekkend dat ook kleine kinderen slachtoffer zijn en onvoldoende voedzame maaltijden krijgen.
Hij beloofde om maatregelen te nemen.
(Bron)
'Reclame Code Commissie berispt McDonald's'

AMSTERDAM - De Reclame Code Commissie heeft hamburgerketen McDonald's op de vingers getikt, zo heeft de Stichting Wakker Dier woensdag bekendgemaakt.
McDonald's heeft in een reclamecampagne gesteld dat het hamburgervlees van de keten afkomstig is van koeien die buiten in de wei hebben gelopen.
Volgens Wakker Dier noemt de Reclame Code Commissie dat 'misleidend' en 'oneerlijk' en roept ze McDonald's op voortaan andere informatie te geven.
De Reclame Code Commissie maakt de uitspraak pas bekend als de beroepstermijn is verlopen, zo heeft een woordvoerder woensdag gezegd.
Wakker Dier stapte enkele maanden geleden naar de Reclame Code Commissie om de zaak aan te kaarten. Volgens Wakker Dier stelt de Reclame Code Commissie dat de hamburgerketen nooit afspraken heeft gemaakt met vleesleveranciers over de leefomstandigheden van de koeien. Het is dus helemaal niet zeker of de dieren in de wei hebben gelopen.
Wakker Dier zegt blij te zijn met de uitspraak. Volgens de organisatie had de hamburgerketen het geld voor de campagne beter kunnen investeren in diervriendelijk vlees.
Een woordvoerder van McDonald's zegt dat het bedrijf nooit de intentie heeft gehad het publiek te willen misleiden. ''Met deze boodschap hebben we nooit de indruk willen wekken dat het gaat om een 100 procent- weideganggarantie.''
(Bron)

Dan hadden ze het anders moeten verwoorden.
Straf voor ambtenaar met nazi-beltoon op gsm

BERLIJN - Een ambtenaar van de Duitse deelstaat Berlijn heeft een disciplinaire straf gekregen omdat hij op zijn mobiele telefoon als beltoon het Horst-Wessel-lied gebruikte, het partijlied van Adolf Hitlers NSDAP.
Dit heeft de Senaat (regering) van Berlijn in het deelstaatparlement meegedeeld. De ambtenaar liep tegen de lamp bij een winkeldiefstal. Daarna liep hij nog eens tegen de lamp toen agenten tijdens het politieverhoor hoorden wat voor beltoon hij gebruikte.
Het Horst-Wessel-lied is in Duitsland verboden als symbool van een anticonstitutionele organisatie.
De ambtenaar had de nazistische ringtone op een gsm van zijn werkgever. De regering van Berlijn wil uit privacyoverwegingen niet zeggen wat voor straf de ambtenaar heeft gekregen.
(Bron)

Winkeldiefstal en zo'n ringtone. Dan klinkt een 'disciplinaire straf' wel vrij gematigd.
Achter mijn tuin is een smal pad, met aan beide kanten schuttingen, aan mijn kant en aan de kant van overbuur A.
Ik heb een grote kronkelwilg staan, die dit seizoen weer gesnoeid/geknot moet worden. In die wilg groeit een bosrank (wilde clematis met kleine witte bloemetjes, op zich mooi maar nogal rappe groeier), tegen A's schutting groeit bruidssluier.
Ik was net even buiten om voor de zekerheid een loszittend scherm van de schutting vast te zetten, met die wind die voorspeld wordt waait het anders geheid weg.
En jawel... Dat schuttingdeel staat iets voorbij het einde van het pad, waar een speelveldje is en een goeie lantaarn. Maar direct ervoor, laatste stukje van het pad, is aardedonker want de wilg hangt flink over en de bruidssluier groeit fijn in de wilg: een prachtige berceau, oftewel loofgang.
Gevolg: je loopt van een enorme plas licht een zeer donker met groen overdekt paadje in (en ik ben al nachtblind...), de lantaarn aan de andere kant staat pas aan de straatkant, dus ook flink verderop.
Ik heb wel een tijd achter m'n tuin gestaan om sterren te kijken, wel grappig als je dat ongehinderd kunt doen op een paar meter van een hele heldere lamp ;-)
Ik had al eens bij wijze van grap aan A voorgesteld zo'n loofgang te maken, dat vond ie geen goed idee (hoewel ik me nu realiseer waarom er ineens zoveel minder mensen achterlangs fietsen en brommen: die worden gevangen door de takken ;-)). Dus deze winter een flinke klus: wilg terugzetten (is 3 verdiepingen hoog, mag wel weer op schuttinghoogte afgezet worden, zeg 2 meter) en de klimplantboel tegelijkertijd wat ontwarren (met ontzag voor de klimroos maar die is nog niet zo groot).
Heeft er iemand nog wat houtjes nodig? Er ligt ook nog wat essenhout en daar komt nog wat (vers) bij. Nog even en ik moet een tuinhaard gaan aanleggen...

dinsdag, november 17, 2009

Zoektocht naar ontsnapte oehoe

WESTERNIELAND - Tientallen mensen in de provincie Groningen zijn op zoek naar een tamme oehoe. De zeldzame uil ontsnapte afgelopen weekend uit zijn kooi bij een particuliere vogelhouder in Westernieland.
De oehoe werd afgelopen maandag voor het laatst gesignaleerd op 40 kilometer afstand van zijn kooi. De eigenaar van de uil is op vakantie en weet nog van niks. Zijn zoon is samen met familieleden, omwonenden, boswachters en vogelaars op zoek naar de oehoe. Volgens de dierenbescherming moet de vogel snel worden gevonden, omdat het dier niet geleerd is om te jagen. Daardoor kan de oehoe zichzelf niet redden in het wild.
Er leven in Nederland maar een paar exemplaren van de grootste uilensoort in het wild. De in Groningen ontsnapte vogel is zittend ongeveer een meter groot, heeft klauwen als mensenhanden met nagels zo groot als een wijsvinger. Volgens de zoon van de eigenaar moeten waarnemers de oehoe niet zelf benaderen en kunnen ze het best de vogelopvang of een boswachter inschakelen.
(Bron)
Vaccin tegen roken dichterbij

LONDEN - In een tijd waarin vooral griepvaccins veel mensen bezighouden, is ook de komst van een vaccin tegen rookverslaving een stap dichterbij gekomen.
Farmaciegigant GlaxoSmithKline (GSK) heeft besloten om in een biotechnologiebedrijf te stappen dat bezig is met de ontwikkeling van een dergelijk vaccin.
GSK investeert 40 miljoen dollar (27 miljoen euro) in Nabi Pharmaceuticals, dat in de Amerikaanse staat Maryland is gevestigd. In de toekomst kan daar nog eens 500 miljoen dollar bijkomen, zo hebben beide partijen gemeld.
Het vaccin dat Nabi ontwikkelt, moet voorkomen dat nicotine via het bloed doordringt tot het brein, waar roken als een genot wordt ervaren. Het vaccin maakt antistoffen aan die zich vastbinden aan nicotinemoleculen.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times wil Nabi als eerste bedrijf een vaccin tegen roken op de markt brengen. De krant schrijft dat de huidige middelen en behandelmethodes die worden verkocht om van het roken af te komen, veelal niet helpen om lange tijd van de sigaretten af te blijven.
De eerste proeven met het vaccin zijn veelbelovend. Het aantal mensen dat binnen zes maanden terugkeerde naar zijn rookgewoonte halveerde in vergelijking met een schijngeneesmiddel (placebo). Ook is met het vaccin de kans 3,5 keer groter geworden dat mensen na een jaar niet meer roken.
(Bron)
Er is weer een nertsen'bevrijder' opgepakt. Ik snap de motivatie van die mensen niet. Ja, ze zijn tegen de bontfokkerij, dat snap ik, en daar ben ik het mee eens. Maar om dan beesten los te laten die het niet gaan redden - is dat diervriendelijk?
DSB-werknemers krijgen opnieuw extra geld

WOGNUM - Werknemers van DSB die op verzoek van de curatoren nog steeds doorwerken, krijgen als zij dat tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar volhouden nog eens een gratificatie van 30 procent over hun brutoloon over die periode.
Dat staat in het faillissementsverslag van DSB Bank.
Eerder werd al bekend dat werknemers over de laatste twee maanden van dit jaar een 'blijfpremie' krijgen van 15 procent over het brutoloon van november en december.
Volgens de curatoren zijn deze financiële prikkels noodzakelijk ''en in het belang van de boedel'' om de werknemers die aanblijven te binden ''gedurende een voor hen ongebruikelijke en moeilijke periode''.
Momenteel zijn nog 675 mensen werkzaam voor DSB Bank; ten tijde van de uitspraak van het faillissement waren dat er 1814. Eind 2008 ging het nog om 2507 werknemers, zo valt te lezen in het verslag.
(Bron)

Wel mooi, dan heb je nog werk en krijg je ook nog extra betaald.
Ruim twintig arrestaties in mensensmokkelzaak

LONDEN/DEN HAAG - In vijf Europese landen zijn dinsdag 22 mensen gearresteerd die ervan worden beschuldigd circa tweeduizend mensen naar Europa te hebben gesmokkeld.
In Nederland waren er in deze zaak twee aanhoudingen. De opsporingsorganisatie Europol in Den Haag en de Britse recherche in Londen hebben dat bekendgemaakt.
De meeste 'smokkelwaar' in deze zaak komt uit Irak. De reis naar Engeland of Zweden ging via Parijs en kostte tussen de 2000 en 4000 euro voor de illegale immigranten.
Meer dan de helft van de arrestaties was in Frankrijk. De meeste verdachten komen uit Afghanistan en Irak.
(Bron)
'Overheid steunt wapenbeurzen'

AMSTERDAM - De Campagne tegen Wapenhandel hekelt in een dinsdag gepubliceerd rapport de steun van de Nederlandse overheid aan bedrijven bij deelname aan wapenbeurzen.
De wapenindustrie heeft niets te maken met een vrije markt en profiteert volop van staatssteun. Hoewel er relatief weinig geld mee gemoeid is, geldt dit ook voor de deelname aan wapenbeurzen.
De Nederlandse overheid helpt de industrie dan een handje met het leggen van de nodige contacten.
Zo heeft donderdag in Rotterdam de jaarlijkse beurs plaats van de Nederlandse defensie-industrie met onder meer een toespraak van staatssecretaris Jack de Vries (Defensie).
Volgens het rapport bieden de Nederlandse defensiebedrijven hun producten ook aan op beurzen in ''spanningsregio's'' en in landen die een twijfelachtige reputatie hebben als het gaat om mensenrechten. Genoemd worden China, Pakistan, Jordanië, Chili en Indonesië.
Vooral DSM Dyneema en Ten Cate Advanced Composites, die allerlei soorten bepantsering leveren zijn vaak aanwezig op de beurzen, aldus het rapport Marktplaatsen voor de moordhandel.
(Bron)
'Foto's van bevalling zijn porno'

LUSAKA - Een Zambiaanse journaliste is maandag vrijgesproken van een pornoaanklacht nadat zij foto's van een bevalling had ge-e-maild.
De rechter vond dat de aanklagers geen zaak hebben. De vrouw hing een celstraf van vijf jaar boven het hoofd.
De foto's zijn gemaakt tijdens een artsenstaking. Een vrouw die bij het ziekenhuis was weggestuurd, beviel op straat. De baby overleed. Chansa Kabwela, journaliste bij de krant Post, vond de foto's te gruwelijk voor publicatie.
Maar zij e-mailde de beelden aan vicepresident George Kunda en vroeg hem in actie te komen tegen de wantoestanden.
President Rupiah Banda ontstak in woede over de beelden en liet Kabwela arresteren wegens verspreiding van pornografisch materiaal. De zaak leidde in het Afrikaanse land tot bezorgdheid over de persvrijheid.
(Bron)
Nederlanders gaan minder op visite

TILBURG - Nederlanders gaan veel minder vaak bij elkaar op visite dan dertig jaar geleden. In 1975 besteedde de gemiddelde Nederlander nog 8,4 uur per week aan visite, maar in 2005 was dat nog maar 5,6 uur.
Vooral jongeren en hoger opgeleiden zijn elkaar vaker buiten de deur gaan opzoeken.
Dat blijkt uit een onderzoek van vrijetijdswetenschapper Erik van Ingen van de Universiteit van Tilburg. Volgens Van Ingen brengen mensen hun vrije tijd wel vaker in informele groepen door. Ze sporten samen of bezoeken samen een restaurant, café of bioscoop.
Volgens Van Ingen klopt ook de vaak gehoorde veronderstelling dat Nederlanders geen zin meer hebben om tijd te steken in het verenigingsleven of in vrijwilligerswerk niet.
Deelname aan zulke zaken is in dertig jaar tijd wel veranderd. Zo hebben minder mensen zin om de organisatorische taken op zich te nemen.
Het is volgens de wetenschapper een feit dat de ontkerkelijking voor een terugloop in het vrijwilligerswerk heeft gezorgd. Maar de gevolgen daarvan zijn beperkt, want de resterende kerkgangers nemen juist meer taken op zich.
In 1975 waren vrijwilligers nog vaak hoger opgeleid. Dat kenmerk is bijna verdwenen. De vrijetijdswetenschapper verwerpt de veronderstelling dat deelname aan verenigingsleven de vaardigheden of politieke interesse van mensen vergroot. Het is wel zo dat vooral ouderen, alleenstaanden en allochtonen veel profijt kunnen hebben van de contacten die ze via hun onbetaalde bezigheden opdoen.
Van Ingen promoveert woensdag op zijn onderzoek.
(Bron)
Sterrenkundigen ontdekken 'tikkende tijdbom'

AMSTERDAM - Een internationaal team van sterrenkundigen, onder wie Paul Groot en Gijs Nelemans van de Universiteit Nijmegen, heeft een 'vampier-ster' waargenomen die mogelijk op ontploffen staat.
Het object, dat de aanduiding V445 Puppis draagt, is een dubbelster waarin een normale ster materie overdraagt aan een witte dwergster.
Van witte dwergen is bekend dat ze, zodra een bepaalde kritische massa wordt overschreden, een supernova-explosie kunnen veroorzaken.
V445 heeft in november 2000 al een forse uitbarsting laten zien, waarbij hij 250 keer zo helder werd als voorheen en grote hoeveelheden gas afstootte.
Onduidelijk is nog in hoeverre daarbij zo veel massa is kwijtgeraakt, dat een supernova-explosie voorlopig is voorkomen. Zeker is wel dat de witte dwergster aan de zware kant is en nog steeds materie van zijn begeleider opslokt.
De eventuele supernova-explosie zou overigens op veilige afstand van de aarde plaatsvinden, want de afstand van V445 wordt geschat op 25.000 lichtjaar.
(Bron)
Pleiade heeft de ultieme anti-grieptips verzameld, handig, concreet, praktisch. Ga snel kijken!

maandag, november 16, 2009

Boeken na 51 jaar teruggebracht naar bieb

PHOENIX - Een Amerikaanse bibliothecaresse heeft twee boeken teruggekregen, die 51 jaar geleden geleend waren uit de bieb van de Camelback High School.
De boeken zaten in een envelop, samen met een cheque van 1000 dollar. Dat meldden plaatselijke media zondag.
Het geld was voor de boete van 2 cent per dag, per boek. De anonieme schrijver kwam daarmee uit op 745 dollar, maar rondde het bedrag af ''omdat de tarieven inmiddels mogelijk verhoogd zijn''.
Overigens hoeft op de school geen boete betaald te worden als boeken te laat teruggebracht worden. Bij het afstuderen moeten wel alle geleende boeken terug zijn in de bieb.
Volgens bibliothecaresse Georgette Bordine zijn de boeken ooit meeverhuisd naar een andere staat en daardoor nooit meer teruggebracht.
Van het geld van de lener zullen nieuwe boeken gekocht worden. De geretourneerde boeken komen weer op de planken van de bieb te staan.
(Bron)
Auto rijdt etmaal op dierlijk afval

MOESKROEN - Voor het eerst heeft een auto 24 uur gereden op dierlijke afvalvetten uit slachthuizen en vetsmelterijen.
Personeelsleden van het Belgische groenestroombedrijf Electrawinds hadden twee jaar lang in hun vrije tijd gesleuteld om de motor geschikt te maken.
Ze verbouwden een Audi A4 diesel, die in 1996 deelnam aan de 24 Uren van Francorchamps, tot een groene racewagen. Het wereldrecord is in Moeskroen gevestigd van zaterdag- tot zondagmiddag.
Electrawinds verbrandt dierlijke vetten in haar elektriciteitscentrales in Oostende en Moeskroen. Beide vestigingen samen voorzien 85.000 gezinnen van groene stroom.
''We wilden met deze stunt vooral aantonen dat hernieuwbare energie meer is dan alleen windturbines en zonnepanelen'', zegt woordvoerster Marleen Vanhecke van Electrawinds.
(Bron)
Bonden willen ontslag leraar na seks met leerling

AMSTERDAM - De onderwijsbonden CNV Onderwijs en de AOb willen dat er in de toekomst strenger wordt toegezien op het ontslaan van leraren die een seksuele relatie met een leerling hebben gehad.
Dat hebben zij maandag gemeld naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf hierover.
Een docent die een seksuele relatie heeft met een leerling jonger dan 18 jaar, is volgens de wet strafbaar.
Een woordvoerster van het parket-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat justitie in dat geval ook vrij snel tot vervolging overgaat.
Er zijn echter gevallen denkbaar waarin dat niet gebeurt. Als de relatie bijvoorbeeld vrijwillig was of het leeftijdsverschil niet heel groot, zou dat kunnen leiden tot het besluit om niet te vervolgen.
Uit recent onderzoek van de Algemene Onderwijsbond AOb blijkt dat scholen in de praktijk niet altijd overgaan tot aangifte. ''Het systeem werkt op papier uitstekend'', stelt een zegsman. ''Maar in de praktijk wordt dit soort zaken toch iets te vaak in der minne geschikt.''
Ook CNV Onderwijs wil dat er strenger wordt toegezien op het naleven van de wettelijke regels die hierover bestaan.
''Leraren moeten op scholen borg staan voor een veilig klimaat voor de leerlingen'', stelt voorzitter Michel Rog. ''Seks met een leerling hoort daar zeker niet bij.''
(Bron)

En in loco parentis dan? Dat gaat wel op voor leraren, en seks (met die leerlingen) hoort niet bij ouderlijk gedrag.
‘Hand geliefde vasthouden vermindert pijn bij vrouwen’

AMSTERDAM – Als vrouwen hun geliefde aanraken of bekijken, voelen ze daarna minder snel lichamelijke pijn. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië stelden 25 vrouwelijke proefpersonen bloot aan pijnprikkels, zoals een hete tang die tegen hun onderarm werd gedrukt.
Tijdens het experiment hielden de deelnemers soms de hand van hun partner vast. Maar af en toe stonden ze ook hand in hand met een vreemde, of knepen ze met hun hand in een stressbal.
De vrouwen gaven allemaal aan dat ze het minste pijn voelden als ze de hand van hun geliefde vasthielden. Later in het experiment werd duidelijk dat hun pijngevoel ook afnam als ze keken naar een portret van hun partner.
De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Alle deelnemers aan het experiment hadden minimaal zes maanden een vaste vriend. Volgens de wetenschappers tonen de onderzoeksresultaten aan dat sociale relaties een directe invloed hebben op de fysieke gesteldheid van mensen.
“Dit verandert onze kijk op de manier waarop sociale ondersteuning het welzijn van mensen beïnvloedt”, verklaart hoofdonderzoekster Naomi Eisenberger in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Meestal denken we dat sociale steun heel specifiek moet ingaan op onze emotionele behoeften. Maar deze studie laat zien dat alleen het zien van een foto van een geliefde, of het vasthouden van een hand al het gewenste effect kan hebben”, aldus Eisenberger.
Volgens de onderzoekers verklaart hun experiment mogelijk ook waarom kinderen vaak onmiddellijk minder pijn beweren te voelen na een kus van hun moeder.
(Bron)
Cel en jeugddetentie voor drogeren meisje

DEN HAAG - Een 18-jarige man die betrokken was bij het drogeren en seksueel misbruik van een 14-jarig meisje, is maandag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
Een 16-jarige medepleger kreeg negen maanden jeugddetentie en voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting.
De Hagenaars hadden het meisje eind april uitgenodigd bij een van hen thuis. Daar gaven zij haar een glas wodka te drinken waarin de partydrug GHB zat.
De rechtbank achtte bewezen dat de jongste dader het meisje vervolgens seksueel misbruikte.
Dat de 18-jarige zich ook aan het meisje vergreep toen zij door de toediening van de drug weerloos was, achtte de rechtbank niet bewezen. Maar wel dat hij het slachtoffer in de zomer van 2008 seksueel heeft misbruikt.
Toen het slachtoffer onwel en bewusteloos was geraakt, verzuimde het tweetal hulp in te schakelen. In plaats daarvan legden zij het meisje in de voortuin van de buren. De buurvrouw belde een ambulance.
Het Openbaar Ministerie had tegen de 18-jarige dertig maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist en twintig maanden jeugddetetentie en voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting tegen de 16-jarige.
(Bron)
Verkeerd geïnjecteerde bejaarde overlijdt

LAREN - Een van de bejaarden van verpleeghuis Amaris Theodotion die vorige week donderdag per ongeluk insuline geïnjecteerd kreeg in plaats van het Mexicaanse griepvaccin, is zondag overleden. Dat heeft het verpleeghuis maandag bekendgemaakt.
Of de bewoner is overleden aan de gevolgen van de verkeerde injectie kon een woordvoerder van het verpleeghuis niet zeggen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.
Elf bewoners van het verpleeghuis kregen per ongeluk een verkeerde injectie toegediend. Ze werden allemaal in het ziekenhuis opgenomen.
Tien bewoners zijn inmiddels weer teruggekeerd in Theodotion. Het verpleeghuis laat weten het incident zeer te betreuren.
(Bron)

En hoe zal die pleeg zich voelen :-(