zaterdag, maart 04, 2006

Ook leuk, voor een datatypist:
"Aanvullende eisen
Kennis van materialen wordt je toegebracht. Verder ben je accuraat, ordelijk, communicatief en heb je ruimtelijk inzicht."

Ik wil niet weten hoe die kennis wordt 'toegebracht' ;-)
"Uitstekend Nederlands vereist" voor een vacature waarbij deze toelichting staat:
Wij zijn een zeer snel groeinde bedrijf in Nederland. Op dit moment zijn we opzoek naar commerciel talenten. Op landelijke gebied. WIJ BIDDEN JE EEN GEHEEL GRATIS OPLEIDING VERKOPER. DAARNA KOM JE RECHTSSTREEKS BIJ BEDRIJF IN DIENST. BEN JE EEN COMMERCIELE TALENT OF DENK JE DAT JE DAARBIJ HOORT NEEM MET ONS CONTACT OP. MENSEN DIE PART-TIME OPZOEK NAAR EEN BAAN ZIJN KUNNEN OOK VOOR IN OPMERKING KOMEN.

Tja.
Anti-religieus stuk afgelast na mislukte aanslag

In Spanje is een anti-religieuze toneeluitvoering afgelast na een mislukte brandbomaanslag. Het atheïstische toneelstuk, waarin op satirische wijze de draak wordt gestoken met de rol die wereldreligies zoals het christendom spelen, zou in Madrid worden opgevoerd.
Kort voor aanvang ontdekte een werknemer van het Alfil-theater een brandbom in de garderobe. Hij wist tijdig de lont te doven. De werknemer zag nog wel een circa 50-jarige man haastig wegvluchtten. Het toneelstuk 'La Revelación' (De Openbaring) is een werk van de Italiaanse komiek Leo Bassi. Hij ontving reeds diverse doodsbedreigingen in Spanje voor het stuk.
(Bron)
Vader mishandeld na sneeuwballengevecht

Naar aanleiding van een sneeuwballengevecht tussen een 66-jarige man en een aantal kinderen is gisteren in het Utrechtse Maarssen een 33-jarige vader van één van de kinderen in elkaar geslagen. De man wilde verhaal halen bij de 66-jarige, maar werd na een woordenwisseling met een honkbalknuppel geslagen. De dader is aangehouden voor poging tot zware mishandeling.
Eerder had het gooien van een sneeuwbal naar de bejaarde geleid tot een sneeuwbalgevecht. Hieruit was een ruzie ontstaan tussen de man en één van de jochies. Volgens de politie had de 66-jarige de jongen vastgepakt en ingezeept. Ook de kinderen lieten zich niet onbetuigd; toen de man wegliep werd hem nog iets nagegooid. De 33-jarige vader ging vervolgens naar het huis van de belager van zijn zoon.
De mishandelde vader moest per ambulance naar het ziekenhuis, maar kon na behandeling weer naar huis.
(Bron)
Delfzijl gaat massaal blanco stemmen

Inwoners van de gemeente Delfzijl gaan massaal blanco stemmen. Uit een opinieonderzoek onder vierhonderd stemgerechtigden in de Groningse plaats blijkt dat bijna twintig procent bewust geen keuze zal maken. Dit is meer dan welke politieke partij dan ook scoort in de enquête.
Het havenstadje is de afgelopen jaren vooral in het nieuws gekomen door politieke schandalen. Zo werd onlangs eerst de burgemeester tot aftreden gedwongen en vervolgens de wethouders, waarna een waarnemend burgemeester tot de verkiezingen van komende dinsdag in z'n eentje de gemeente runt. Naar aanleiding van de problemen woedt een machtsstrijd in de plaatselijke PvdA, waar de lijsttrekker, één van de voormalige wethouders, werd gedwongen af te zien van nieuwe bestuursaspiraties.
Een blanco stem heeft overigens geen politieke gevolgen; de zetels worden verdeeld over de partijen waarop wel gestemd is. Met het gebaar hopen de Delfzijlers echter een duidelijk signaal af te geven. "Je geeft als kiezer wel een signaal dat het je niet bevalt, maar je geeft geen richting aan waar de oplossing gezocht moet worden", stelt politicoloog Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Twintig procent zou echter het hoogste percentage blanco stemmen bij een verkiezing ooit zijn.
(Bron)
Meerderheid negatief over liberaliseringen

Een ruime meerderheid van 63% van de bevolking is negatief over de liberaliseringen van de afgelopen decennia. Slechts 10% oordeelt er positief over. 69% wil niet dat het huidige beleid wordt voortgezet. De liberalisering van de energiesector moet volgens 63% worden teruggedraaid.
Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de SP. Jan Marijnissen wil dat er een einde komt aan de golf van liberaliseringen, om te beginnen moet de privatisering van de energiesector worden afgeblazen.
Uit het onderzoek blijkt dat de privatisering en liberalisering van de afgelopen decennia door een meerderheid van de kiezers van alle andere partijen negatief wordt beoordeeld. Zij vinden dat door de toenemende marktwerking niet de mens maar de winst centraal is komen te staan (74%), de diensten duurder zijn geworden (60%) en de kwaliteit is verminderd (59%).
Alleen over de privatisering en de liberalisering van de telefoniemarkt is een kleine meerderheid (53%) positief. Het meest negatief zijn kiezers over de gevolgen voor de Spoorwegen (75%), de energiebedrijven (55%), en bus- en streekvervoer (52%).
Een meerderheid wil dat in de toekomst minder geprivatiseerd en geliberaliseerd wordt. Ook van de VVD-kiezers onderschrijft 55% deze stelling, slechts 34% van de liberale achterban wil het huidige beleid voortzetten. Een meerderheid van 63% van de ondervraagden wil de verzelfstandiging van de spoorwegen en de liberalisering van de energiesector terugdraaien. Opvallend in het laatste geval is dat hiervoor ook een meerderheid van de VVD'ers dit wil.
SP-leider Jan Marijnissen pleit naar aanleiding van de resultaten voor een einde aan de golf van privatiseringen en liberaliseringen.
(Bron)
'Wiegel liet na miljoenenfraude Copaco te melden'

AMSTERDAM - Hans Wiegel heeft als president-commissaris bij computerbedrijf Copaco een onderzoek van de fiscus naar een miljoenenfraude buiten het jaarverslag over 2002 gehouden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De oud-politicus bevestigt in de krant bekend te zijn geweest met de problemen, maar beleggers niet te hebben gewaarschuwd.
Het gaat volgens de krant om een btw-fraudezaak die speelde in 2001 en 2002, waarin deze week drie mannen in hoger beroep veroordeeld zijn tot boetes en celstraffen. Een van de drie was een medewerker van Copaco, die de fiscus zou hebben opgelicht samen met een leverancier van computeronderdelen en een bedrijf in België.
Financieel directeur van Copaco Wim Geraats heeft in een recent verhoor gezegd dat Wiegel en de andere commissarissen in 2002 over de fraude op de hoogte te zijn gebracht. Volgens de Volkskrant, die zich baseert op het vertrouwelijke strafdossier, was toen ook bekend dat de fraude tot naheffing en boetes van bedragen tot 24 miljoen euro kon leiden.
Wiegel bevestigt dat hij medio 2002 is ingelicht. Na overleg met accountants en juridisch adviseurs is besloten de fraude niet openbaar te maken. "Wij konden en mochten hier niets over in het jaarverslag zetten, zo was en is onze opvatting", zegt de oud-politicus in de krant. Reden was dat de Belastingdienst in een brief had aangegeven dat een eerder ingenomen standpunt over op te leggen naheffingen mogelijk zou worden aangepast.
De VVD-coryfee werd onlangs bekritiseerd door directeur van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries. Hij zou hebben gefaald toen Copaco in 2004 van de beurs verdween. Ook nu is De Vries kritisch. Hij zegt in het dagblad 'dat het absoluut niet kan dat er in het jaarverslag van 2002 niets staat over de fraude'. "Dat is zeer relevant voor de cijfers. Die zijn dus onvolledig. De accountant moet dit controleren, en de president-commissaris moet erop toezien dat deze informatie in het jaarverslag terechtkomt."
Wiegel is sinds 1998 president-commissaris bij Copaco. Justitie werkt volgens de Volkskrant nog aan vervolging van het bedrijf.
De opstelling van VVD-partijcoryfee Wiegel in de fraudezaak raakt zijn positie binnen de partij niet. "Het gaat om een totaal andere functie", zegt een woordvoerder van de VVD-Kamerfractie. "Daarom gaat het buiten ons om en hebben we er verder geen mening over." VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft Wiegel gevraagd kandidaat-premier voor de liberalen te worden.
(Bron)
Jongen uit Den Helder overleden na vechtpartij

DEN HELDER - Een 17-jarige jongen uit Den Helder is zaterdag overleden aan de verwondingen die hij eerder in de nacht van vrijag op zaterdag had opgelopen bij een vechtpartij.
Volgens de politie belden er zaterdagochtend omstreeks half vier twee mannen aan bij de woning van de jongen aan de Grebbestraat. Toen de moeder van het slachtoffer de deur opende, gingen twee mannen het huis binnen. Het tweetal liep naar de bank waarop de 17-jarige had liggen slapen. Daar ontstond een vechtpartij waarbij de jongen ernstig gewond raakte.
Na de vechtpartij gingen de twee 'bezoekers' er vandoor. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis in Alkmaar gebracht waar hij overleed.
(Bron)
'Overheidsgeld oneigenlijk gebruikt voor campagnes'

ROTTERDAM - Collegepartijen in Maastricht, Den Bosch en Groningen maken oneigenlijk gebruik van overheidsgeld door dit in te zetten voor de bekostiging van hun verkiezingscampagnes. Dat stelt het NRC Handelsblad zaterdag in een door de krant uitgevoerd onderzoek naar de financiën van 46 afdelingen van politieke partijen die deel uitmaken van de colleges van B en W in de twaalf provinciehoofdsteden.
In het onderzoek wordt gesteld dat de afdelingen van het CDA en de VVD in Maastricht 30.000 euro gemeentegeld in hun campagnekassen hebben gestort dat eigenlijk is bedoeld om het raadswerk van de fracties te ondersteunen.
In Den Bosch worden uit de fractievergoeding onwettige betalingen gedaan aan een wethouder en raadsleden van GroenLinks. In Groningen komt bij GroenLinks geld, dat is bedoeld voor de ondersteuning van de fractie, terecht bij de afdeling van de partij. Daardoor kan het gebruikt worden voor de verkiezingen.
De Groningse hoogleraar staatsrecht D. Elzinga stelt in de krant dat er sprake is van oneigenlijk gebruik als geld voor fractieondersteuning in de verkiezingskas terechtkomt, ook als de verordening dat niet expliciet verbiedt. "Het overheidsgeld is daar niet voor bedoeld", aldus de hoogleraar.
De Groningse GroenLinks-fractievoorzitter D. de Haan zegt in een reactie dat geld dat bedoeld is voor de fractie niet in de verkiezingskas terechtkomt. "Grosso modo geven we meer geld uit aan de fractie dan de gemeente ons geeft."
De Haan zegt alle uitgaven voor de fractie te kunnen verantwoorden. Wel erkent hij dat het geld voor de fractie in eerste instantie bij de afdeling terechtkomt. "Dat doen we al vijftien jaar zo, de gemeente heeft daar geen regels voor. Mocht men dat in de toekomst anders willen, nou prima."
Burgemeester J. Wallage van Groningen laat weten dat als er onduidelijkheid is over de correcte besteding van overheidsgelden, hij dat zal laten onderzoeken. "Maar daar ga ik niet op voorhand vanuit."
De fractievoorzitter R. Schouten van GroenLinks in Den Bosch is "ongelofelijk kwaad over de aantijgingen in NRC." Volgens hem zijn deze feitelijk en aantoonbaar onjuist. "De accountant heeft onze verantwoording iedere keer goedgekeurd. We krijgen zelfs complimenten dat onze boekhouding zo inzichtelijk is", reageert Schouten.
(Bron)
Wintersporters vast in files

DEN HAAG - Automobilisten die dit weekeinde op weg naar de wintersportgebieden of richting huis vast komen te staan door de barre weersomstandigheden, kunnen beter een hotel zoeken. Of beter nog: helemaal niet vertrekken en wachten totdat het weer beter wordt. Dat adviseerde de ANWB zaterdag.
"Dit ziet er echt hopeloos uit", verzucht Udenaar André van der Velden. Met vier medevakantiegangers staat de Brabander rond 13.30 uur in de middag in een enorme file net over de grens van Oostenrijk met Duitsland. "We hebben de afgelopen 4,5 uur nog geen honderd kilometer afgelegd. We gaan straks even van de weg af om te eten. Daarna probeer ik nog twee uurtjes door te rijden en ga dan maar op zoek naar een hotel waar we kunnen overnachten."
Corine Verkerk uit het Zeeuwse Brouwershaven, onderweg van Oostenrijk naar Nederland, heeft meer geluk. "We zijn vanmorgen al om 06.00 uur vertrokken om de files voor te zijn, maar dat lukte slechts ten dele. We hebben ruim drie uur vastgezeten bij München, maar zijn er uiteindelijk wel doorheen gekomen. Op dit moment kunnen we lekker doorrijden."
Grote delen van Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk hebben te maken met hevige sneeuwval, ijzel en op sommige plaatsen ook mist. De meteorologen verwachten in de Alpen tot en met zondag tot anderhalve meter sneeuw. In de Jura is al 10 tot 20 centimeter sneeuw gevallen en in de Ardennen 5 tot 10 centimeter.
De ANWB is de hele nacht van vrijdag op zaterdag gebeld door verontruste wintersporters. "Ze verkeren niet in noodsituaties, maar willen weten of het verstandig is om nu vanuit Nederland te vertrekken. Ook bellen mensen die al uren vaststaan en vijf uur over 5 kilometer hebben gedaan", vertelde een woordvoerster van de ANWB.
In Frankrijk is de bekende wintersportplaats Val Thorens niet bereikbaar, de toegangswegen zijn afgesloten. Tussen Metz en Luxemburg en Saarbrücken en Luxemburg staan lange files. In Zwitserland zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag heel veel aanrijdingen geweest. Daar is in het noorden een halve meter meter sneeuw gevallen en er staat bovendien een flinke wind.
Veel sneeuw valt er ook in bijna heel Duitsland. Vooral tussen Würzberg en Frankfurt is het bar en boos. Sneeuw en ijzel veranderden de snelweg in een ijsbaan. Vrachtwagens kwamen de heuvels niet op en kwamen dwars over de weg te staan. Het verkeer is tijdelijk via Mannheim omgeleid. Ook in Oostenrijk sneeuwt het hevig. Vooral bij de grensovergangen met Duitsland en Zwitserland is het erg druk op de weg.
In de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg stonden zaterdagmiddag tegen twee uur rijen auto's met een totale lengte van meer dan 200 kilometer. De grootste knelpunten waren de wegen naar München en in de omgeving van München, de weg van München naar Salzburg en de grensovergang bij Kiefersfelden in de route van München naar Innsbruck.
Daar was het op een aantal plaatsen over tientallen kilometers langzaam rijden en stilstaan. Bij Kiefersfelden stonden tegen twee uur 's middags aan beide kanten van de grens files van 25 kilometer.
Al aan het begin van de middag was te merken dat de stroom van terugkerende wintersporters afnam. De enige wat langere file die daardoor in Zuid-Duitsland nog stond was tegen half twee geslonken van 35 tot twaalf kilometer.
(Bron)

Het zal wel bitter overkomen, maar toch: je gaat luxe op vakantie, op het drukste moment, waarschuwingen alom, je wilt sneeuw, je bent massaal op pad - ga dan niet zeuren dat je in de file komt te staan. Tuurlijk, het is vervelend. Maar je doet het jezelf aan.
Drie Nederlanders aangehouden in Marokko

DEN HAAG - De Marokkaanse politie heeft eind vorige week in Marrakech drie Nederlanders aangehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dit zaterdag bevestigen naar aanleiding van een artikel in Trouw, maar de woordvoerder wilde niets kwijt over de reden van de arrestatie of de identiteit van het drietal.
Volgens Trouw zijn de Nederlanders aangehouden voor seks met jongens, onder wie een minderjarige. Zowel pedofilie als homoseksualiteit zijn in Marokko strafbaar. De krant meldde verder dat het zou gaan om een 40-jarige man uit Breugel en twee 57-jarige mannen uit Utrecht.
"Ze krijgen de gebruikelijke consulaire bijstand, maar het is de consul nog niet gelukt ze te bezoeken in de gevangenis", aldus de zegsman van het ministerie.
(Bron)
'Chemotherapie kan helpen tegen vogelgriep'

AMSTERDAM - Wetenschappers uit Stockholm en Hong Kong menen dat chemotherapie nuttig zou kunnen zijn bij de bestrijding van de menselijke variant van het vogelgriepvirus. Dat schrijft het Britse medische tijdschrift The Lancet.
De wetenschappers ontdekten dat er veel overeenkomsten zijn tussen patiënten met de zeldzame stoornis HLH en mensen die besmet zijn met vogelgriep. Patiënten met HLH produceren teveel witte bloedcellen. Ook mensen die met vogelgriep besmet zijn hebben last van dit symptoom. Mensen met HLH (haemophagocytic lymphohistiocytosis) worden vaak met chemotherapie behandeld.
Onderzoeker Jan-Inge Henter benadrukt dat chemotherapie nog niet is getest op mensen met vogelgriep, maar dat het gaat om een theorie. "Aangezien het sterftecijfer onder H5N1-geïnfecteerden erg hoog is, en het virus een pandemie zou kunnen veroorzaken, is het belangrijk om naar nieuwe behandelmethoden te zoeken", aldus Henter.
Het vogelgriepvirus heeft sinds 2003 het leven gekost aan 94 mensen. Gezondheidsexperts zijn bang dat het virus muteert en ook van mens op mens gaat overspringen. In dat geval zouden miljoenen mensen aan de vogelgriep kunnen overlijden.
(Bron)
Blair: God zal oordelen over inval Irak

LONDEN - De Britse premier Tony Blair vindt dat uiteindelijk God en de geschiedenis hem zullen beoordelen op zijn besluit om de Britten de oorlog in Irak in te trekken. In The Times van zaterdag zegt Blair dat hij moet leven met het besluit om Irak aan te vallen, en met zijn geweten. Politiek en anti-oorlogsorganisaties hebben woedend gereageerd.
De vader van een soldaat die omkwam in Irak, Reg Keys, zei tegen de BBC dat Blair "God gebruikt als een excuus voor totaal strategisch falen". Labour-parlementslid Stephen Pound prees Blair juist om zijn "pijnlijke eerlijkheid".
(Bron)
'Elke middelbare school een condoomautomaat'

RIJSWIJK - Niet alleen alle disco's en kroegen, maar ook elke middelbare school moet een condoomautomaat krijgen. De lokale PvdA-fracties moeten een voorbeeld nemen aan de gemeente Delft, die dat samen met de GGD gaat doen. Desnoods moeten gemeenten ook meebetalen om het voor elkaar te krijgen. Dat stelde voorzitter R. Zandvliet van de Jonge Socialisten vrijdag.
Om hun boodschap kracht bij te zetten delen de jonge sociaal-democraten tijdens de raadscampagne condooms uit. Ze hebben er inmiddels al meer dan 13.000 weggegeven. Volgens campagneleider P.Scheffer zijn ze populair: "PvdA afdelingen bestellen gretig bij, hopelijk laten ze het niet alleen bij condooms als campagnestunt."
(Bron)
Grote politie-inzet door 'grap' in park

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie is vrijdagavond massaal uitgerukt voor wat later een uit de hand gelopen grap bleek van twee Rotterdammers die een schietpartij in scène hadden gezet. Dat liet de politie zaterdag weten.
Een 16-jarige jongen en zijn 41-jarige oom wilden een 18-jarige vriend van de jongen laten schrikken. De twee jongens liepen rond 22.30 uur door het park bij de Weldamsingel toen de oom op hen afkwam en deed alsof hij zijn neef neerstak. Daarna richtte hij een vuurwapen op de jongen en liet, vermoedelijk door vuurwerk af te steken, knallen horen waardoor het leek alsof er werd geschoten.
De 18-jarige jongen rende in paniek weg en belde aan bij een woning om de politie te waarschuwen die met veel personeel uitrukte om het park te doorzoeken. Ook andere getuigen waren in de veronderstelling dat het om een echt schietincident ging. De twee aanstichters waren intussen naar huis gegaan.
Toen zij de jongen, die inmiddels op het politiebureau zat, later gingen zoeken, bleek dat het om een grap ging. De twee werden aangehouden voor het geven van vals alarm en kregen daarvoor een proces-verbaal. Ook worden de kosten van de politie-inzet op het duo verhaald.
(Bron)

Wat een enorm leuk idee.

vrijdag, maart 03, 2006

Het gaat goed met Pleiade's buttonwedstrijd!
Zwarte kat - tot ie onder de katjes ging liggen:

Image hosting by Photobucket
Beschermde status voor bloeigebied Kievitsbloem

ZWOLLE - Bloeigebieden van de zeldzame wilde kievitsbloem in gemeente Zwolle krijgen een beschermde status, meldde de gemeente woensdag. De bloem komt in Nederland amper voor en is in Europa een bedreigde plantsoort.
Het noorden van Zwolle herbergt een van de laatste grote Europese groeiplaatsen van de wilde kievitsbloem. De gemeente neemt het beheer van particulieren en het waterschap Groot Salland over en deze graslanden worden niet langer bemest en het maaien wordt beperkt. Volgens Natuurmonumenten is de plant nagenoeg uit Nederland verdwenen door ander waterbeheer, bemesting en een veranderd graslandbeheer.
"De tulpachtige plant is heel af en toe in kleine hoeveelheden elders in Nederland te vinden, maar rond Zwolle bloeit ze in groten getale", aldus D. Bokelo, ecologe van Natuurmonumenten. De bloem komt voor op dijken en in uiterwaarden.
"Het is een teer bloemetje. Zo kan ze niet tegen bemesting en voordat de plant de eerste bloemetjes heeft, kan er wel acht jaar voorbij zijn. Een paar jaar geleden was er vlak voor de bloeitijd een forse hagelbui bij het Zwarte Meer waar de kievitsbloem veel voorkomt. Het jaar erop bloeiden de plantjes amper."
Natuurmonumenten juicht de initiatieven van de gemeente toe. "De plant komt in Europa eigenlijk maar in drie of vier gebieden voor." Het huidige aantal wilde kievitsbloemen in Nederland is nog slechts 5 procent van het aantal rond 1900.
De provincie Overijssel besloot in 2000 al tot het beschermen van de laatste groeiplaatsen van de plant. De kievitsbloem geniet al bescherming onder de Flora- en Faunawet.
(Bron)
Vaccin tegen besmettelijke rotavirus op komst

ZEIST - Farmaceut GlaxoSmithKline heeft toestemming van de Europese autoriteiten om een vaccin tegen het zeer besmettelijke rotavirus bij zuigelingen op de markt te brengen. Het drinkbare vaccin is naar verwachting vanaf mei dit jaar verkrijgbaar, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.
Rotavirus verspreidt zich via contact met de ontlasting van kinderen. Het zeer besmettelijke rotavirus kan bij kinderen onder de vijf jaar een zeer ernstige vorm van diarree en overgeven veroorzaken en maakt vooral in ontwikkelingslanden veel slachtoffers. Het nieuwe vaccin met de naam Rotarix is geregistreerd voor zuigelingen vanaf zes weken oud. Binnen Europa worden jaarlijks meer dan 80.000 kinderen met het rotavirus opgenomen. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer duizend gevallen van ziekenhuisopname.
Wat het middel gaat kosten en hoe het met de vergoeding zit, is nog niet bekend, zei een woordvoerster van Glaxo. Glaxo is het eerste bedrijf dat een vaccin tegen het virus op de Nederlandse markt brengt, maar er zijn kapers op de kust. Zo heeft Sanofi Pasteur ook een goedkeuringsverzoek bij de Europese autoriteiten lopen.
Rotarix is straks alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Uit de bijsluiter blijkt dat ouders uiterst voorzichtig moeten zijn met luiers verwisselen als het middel gebruikt wordt. De ontlasting van gevaccineerde kinderen kan namelijk het zeer besmettelijke rotavirus bevatten. De meest veel voorkomende bijwerkingen zijn gebrek aan eetlust, geïrriteerdheid, koorts, vermoeidheid, diarree, overgeven, winderigheid en buikpijn.
(Bron)
Uitbraak varkenspest bij Duitse grens

HALTERN - Op een boerderij in Haltern in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is varkenspest geconstateerd. Dat heeft minister van Milieu Uhlenberg vrijdag tegen de nieuwszender ARD bevestigd. Haltern ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Winterswijk.
Sinds begin februari zijn op de boerderij in Haltern 72 van de driehonderd varkens bezweken. Na de constatering van varkenspest moeten alle varkens in een straal van 3 kilometer rond de varkenshouderij worden gedood. Alle varkens die zich in een straal van 10 kilometer van de boerderij bevinden, moeten geregeld worden gecontroleerd.
Uhlenberg zei dat twee andere varkenshouderijen in de buurt van de door varkenspest getroffen boerderij als verdacht zijn aangemerkt. Het is echter niet zeker dat op die bedrijven dieren met varkenspest zijn besmet.
(Bron)
Parlement VS keurt Patriot Act goed

WASHINGTON - Na maandenlang gesteggel heeft het Amerikaanse parlement een kernstuk van het Amerikaanse antiterrorismebeleid goedgekeurd. De Senaat stemde donderdag definitief in met verlenging van de zogeheten Patriot Act, nadat het Huis van Afgevaardigden zich al in december voor de wet had uitgesproken. De wet kan nu naar president Bush voor ondertekening.
Struikelblok de afgelopen tijd was de bescherming van de privacy van burgers. De Patriot Act geeft de overheid sinds de aanslagen van 11 september 2001 ruime bevoegdheden om burgers in de gaten te houden in de strijd tegen het terrorisme. Zo mogen de autoriteiten burgers afluisteren. Ook mogen ze inzage krijgen in het gedrag van verdachte personen op internet of bij bibliotheken navragen welke boeken mensen lezen.
De Amerikaanse president Bush wil de Patriot Act een permanent karakter geven. Maar de Democraten en sommige gematigde Republikeinen willen dat in de wet de privacy van de burgers beter wordt gewaarborgd. Bush riep vorige maand in zijn State of the Union nog op de wet permanent te maken.
(Bron)
Half miljoen oudere Nederlanders incontinent

NIJMEGEN - Een half miljoen Nederlanders van 60 jaar en ouder is incontinent. Daarbij zijn de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen niet meegeteld. De zelfstandig wonende ouderen besteden jaarlijks 104 miljoen euro aan beschermend materiaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de Deventer huisarts D. Teunissen, waarop zij volgende week dinsdag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert.
Volgens Teunissen gaat slechts de helft van de ouderen met hun ongewilde urineverlies naar de dokter. Vooral vrouwen accepteren het probleem als een onvermijdelijk gevolg van doorgemaakte zwangerschappen en ouder worden.
Bijna 30 procent van de oudere vrouwen heeft minimaal twee keer per maand te maken met ongewild urineverlies. Van de mannen kent 9 procent het probleem. Vrouwen hebben weinig moeite met het gebruik van incontinentiemateriaal, constateert Teunissen. Mannen daarentegen vinden dat vreselijk en passen eerder hun dagelijkse programma aan. Ze gaan bijvoorbeeld minder de deur uit.
Mannen gaan wel sneller dan vrouwen naar de huisarts met urineverlies, omdat zij bang zijn dat er iets mis is met hun prostaat. Volgens Teunissen is die angst meestal ongegrond en valt er best iets aan de incontinentie te doen. Zowel mannen als vrouwen kunnen goed behandeld worden met bekkenbodemtraining, blaastraining en eventueel medicijnen.
Teunissen vindt de behandeling van incontinentie typisch een zaak voor de huisarts en niet voor de specialist. Praktijkondersteuners of wijkverpleegkundigen kunnen de trainingen verzorgen, terwijl de huisarts precies weet of er nog andere klachten zijn die het urineverlies misschien kunnen veroorzaken.
Wel moet er volgens de promovenda een nieuwe huisartsenrichtlijn voor urine-incontinentie komen, aangezien de bestaande richtlijn alleen over de behandeling van vrouwen gaat.
(Bron)
'ME veroorzaakt door hersenschade als gevolg van virus'

SYDNEY - Het chronisch vermoeidheidssyndroom ME wordt mogelijk veroorzaakt door hersenschade die het gevolg is van hoge koorts bij een virusinfectie. Dat meldden Australische onderzoekers donderdag in het tijdschift Journal of Infectious Diseases.
Het zou gaan om het Epstein-Barr-virus, gerelateerd aan de ziekte van Pfeiffer, waarmee zeker driekwart van de bevolking in aanraking is geweest. Niet het virus zelf, maar de hoge koorts die sommige zieken krijgen, zou verantwoordelijk kunnen zijn voor de opkomst van ME. Sommige patiënten zouden nooit helemaal herstellen van de schade die de koorts aan het brein aanricht.
De Australiërs baseren hun bevindingen op een onderzoek onder 39 mensen die een acute koortsaanval hebben gehad na een infectie met het Epstein-Barr-virus. Acht van hen ontwikkelden later het chronisch vermoeidheidssyndroom.
ME-patiënten zijn onder meer erg moe, slapen slecht en hebben concentratieproblemen. Volgens de onderzoekers spreken hun bevindingen de theorie tegen dat mensen met het syndroom aanstellers zijn en dat hun ziekte psychisch is. "ME is echt", aldus professor Andrew Lloyd van de universiteit van New South Wales donderdag tegen het Australische persbureau ABC.
(Bron)
Omzet supermarkten 2,3 procent gestegen

DONGEN - De omzet van de supermarkten in Nederland is in februari met 2,3 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het was de zesde achtereenvolgende maand met een stijging, zo meldde het marktonderzoeksbureau GfK vrijdag.
De omzet bedroeg in totaal 1,99 miljard euro. GfK mag geen cijfers verstrekken van de afzonderlijke supermarkten omdat die koersgevoelig zijn. [Andersom, zullen ze bedoelen.]
GfK-onderzoeker Joop Holla zei in een toelichting dat de prijzenslag tussen de supermarkten over zijn hoogtepunt heen is. "Supermarkten zullen dit niet zeggen omdat dit niet goed is voor hun imago, maar consumenten lijken een beetje prijzenmoe te zijn. Consumenten gaan kwaliteit en service weer meer waarderen."
De omzet per kassabon bedroeg afgelopen maand 19,63 euro tegen 19,11 euro in februari 2005. In 2003, toen Albert Heijn met de prijzenoorlog begon, kwam de omzet per kassabon nog uit op 19,96 euro. Inflatie meegerekend had er nu gemiddeld ongeveer 20,30 tot 20,40 euro op elke kassabon moeten staan, aldus Holla. "Ik verwacht dat we in april of mei boven de 20 euro kunnen uitkomen."
(Bron)
Politie verwijdert Russisch vliegtuig uit Drentse schuur

SCHOONLOO - De Drentse politie heeft donderdag een Mig-17-gevechtsvliegtuig uit een schuur in het Drentse Schoonloo verwijderd. Aan het Russische toestel waren twee mitrailleurs en een boordkanon bevestigd. Ook was het voorzien van een schietstoel met een explosieve lading.
Eerder deze week was het gevaarte al in beslag genomen door de politie. De eigenaar is toen aangesteld als tijdelijke bewaarder van het vliegtuig, op voorwaarde dat hij het toestel intact zou laten. Bij controle donderdag door experts van de Koninklijke Landmacht bleek de eigenaar twee mitrailleurs te hebben gedemonteerd. Het vliegtuig is daarop weggehaald, aldus een politiewoordvoerder.
Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt wegens invoer en bezit van wapens die vallen onder de wet Wapens en Munitie. Het toestel is overgebracht naar een opslagplaats in Hoogeveen. Eind januari raakte de man ook al een dergelijk toestel kwijt. Hij had niet de juiste vergunningen en deed het toestel over aan een handelaar in Emmeloord.
De man plaatste beide gevechtsvliegtuigen in zijn tuin om aan te tonen hoe gemakkelijk particulieren aan oorlogsmateriaal kunnen komen. Er komt geen derde Mig. "Ik ga ervan uit dat de ogen van de wereld nu wel geopend zijn. Als ik zo eenvoudig aan een dergelijk vliegtuig kan komen, dan is het voor terroristen helemaal een koud kunstje", aldus de voormalige eigenaar.
Het gevechtsvliegtuig is afkomstig uit Polen. De man zegt dat hij een verklaring van de Poolse regering heeft waarin staat dat de wapens onklaar gemaakt zijn. Wanneer het gevaarte volledig ontmanteld is, krijgt de man het vliegtuig naar eigen zeggen terug om het te kunnen verkopen.
(Bron)
Zuidpool smelt en Afrika droogt uit

WASHINGTON/JOHANNESBURG - De Zuidpool smelt en Afrika droogt op grote schaal uit. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken naar klimaatveranderingen op aarde. Vorsers uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika schetsen in beide onderzoeken donkere scenario's als er geen strenger beleid komt voor de uitstoot van broeikasgassen.
De Amerikanen keken naar de Zuidpool. Zij stelden vast dat de Zuidpool sinds 2002 ongeveer 152 kubieke kilometer ijs is kwijtgeraakt. Dat komt overeen met vijftig maal de hoeveelheid water die Los Angeles jaarlijks verbruikt.
De gegevens van de Amerikanen zijn gebaseerd op satellietmetingen. De grootste schade is aangericht aan de westzijde van de Zuidpool. De wetenschappers van de universiteit van Pasadena vrezen voor een zeespiegelstijging van tot zeven meter als het proces zich in dit deel van de Zuidpool blijft voortzetten. Nog erger zou het verder afbrokkelen van de ijslaag in het oosten zijn, waar de laag tot acht maal dikker is.
Het onderzoek gaat in tegen een eerder verspreide verklaring van het IPCC, de toonaangevende wetenschappelijke klimaatcommissie van de Verenigde Naties. Zij had juist in 2001 gezegd dat de ijsmassa's aan de Zuidpool zouden gaan toenemen omdat er door de klimaatveranderingen meer neerslag te verwachten is.
Onderzoekers uit het Zuid-Afrikaanse Kaapstad stellen Afrika op hun beurt een droge toekomst in het vooruitzicht bij ongewijzigd klimaatbeleid. Aan het einde van de eeuw kan tot een kwart van heel Afrika gebukt gaan onder een ernstig gebrek aan water, waarschuwen ze. Oorzaak daarvoor is het door gebrek aan regen droogvallen van rivieren en meren in vooral Zuid- en West-Afrika en in gebieden in de bovenloop van de Nijl.
Beide onderzoeken staan in de jongste editie van het wetenschappelijk blad Science.
(Bron)
Veertienjarige ontdekt Gmail-lek

AMSTERDAM - Een 14-jarige jongen heeft een lek ontdekt in Google's emaildienst Gmail. Op zijn weblog schreef de jongen dat hackers toegang kunnen krijgen tot het Gmail-account van een persoon als die een mailtje bekijkt met een bepaalde javascript-code. Donderdag heeft Google het lek gedicht.
De weblogger ontdekte het lek toen hij vanaf zijn Yahoo-account een emailtje met javascript-code naar zijn Gmail-account stuurde. Wanneer het mailtje in het voorbeeldscherm wordt bekeken wordt de code uitgevoerd.
Overigens werkt de code alleen als het mailtje met de code verstuurd wordt vanaf een Yahoo-account. Als men een mailtje met javascript verstuurt van Gmail naar Gmail wordt het eruit gefilterd.
Volgens een woordvoerder van Google was het lek snel gedicht en is er geen misbruik van gemaakt. Toch had Google liever gehad dat de jongen eerst het bedrijf had ingelicht alvorens hij er melding van had gemaakt op zijn weblog.
(Bron)
Gemeenten willen hogere bijstandsuitkering

DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat bijstandsuitkeringen omhoog moeten. Dat is een manier om steden beter in staat te stellen kwetsbare burgers te ondersteunen. De VNG stelt dit in een reactie op een rapport over voedselbanken dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Uit die "Klantenanalyse voedselbanken" blijkt dat driekwart van de mensen die gebruik maakt van een voedselbank een bijstands- of WW-uitkering heeft. Een op de twaalf heeft een baan en 5 procent heeft helemaal geen inkomen. Vier op de vijf klanten hebben schulden.
Van Hoof noemt het opvallend dat velen geen gebruikmaken van gemeentelijke voorzieningen als bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en kwijtschelding van gemeentelijke lasten.
"De samenwerking tussen deze instanties moet daarom worden verbeterd", aldus de bewindsman. Hij heeft de analyse laten maken omdat hij wilde weten wie de klanten van de voedselbank zijn zodat zij beter kunnen worden geholpen.
Ook wijst Van Hoof erop dat 75 procent van de klanten een uitkering heeft, en slechts 13 procent een traject volgt werk te vinden. "Doordat de rest niet aan een baan wordt geholpen, blijven deze mensen aangewezen op een uitkering".
De VNG vindt dat "het rapport om maatregelen vraagt". De vereniging wil voorkomen dat de armoedeproblematiek in Nederland verder toeneemt. De VNG herhaalt haar pleidooi om iedereen die al vijf jaar moet rondkomen van een minimuminkomen, een 'langdurigheidstoeslag' te geven. Gemeenten zouden die toeslag automatisch moeten geven en niet alleen wanneer erom wordt gevraagd.
(Bron)

Veel gemeentes doen er ook veel aan om te zorgen dat mensen niet op de hoogte raken van dingen als bijzondere bijstand en dergelijke.
Wat ik raar vind: allerlei bestanden zijn gekoppeld, waarom dan niet mensen die in aanmerking komen voor pakweg kwijtschelding van gemeentelijke belastingen al 'zeven' vóór het versturen van de aanslagen?
Opnieuw meer mensen in financiële problemen

DEN HAAG - Wederom zijn meer consumenten in de financiële problemen beland. Afgelopen jaar stapten 43.000 mensen naar een gemeentelijke kredietbank om een schuldregeling te treffen. Dat is 10 procent meer dan in 2004, een jaar waarin het aantal aanvragen voor een schuldregeling ook al fors steeg.
Vooral meer ouderen kwamen met schuldproblemen te zitten, zo concludeerde de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet vrijdag.
Consumenten tussen de 25 en 45 jaar vormen met drievijfde echter nog altijd de grootste groep schuldenaren.
(Bron)
Vrouwen schamen zich voor harige man

AMSTERDAM - Bijna 80 procent van de vrouwen vindt dat de man delen van zijn lichaam moet scheren of in ieder geval moet trimmen. Voor 47 procent van de vrouwen is de overdosis haar bij de partner zo groot dat ze zich voor hem schamen op een strandvakantie.
Dat concludeerde Philips in een onderzoek onder mannen en vrouwen over het scheergedrag. Trimmen of scheren bij de man is zo populair dat het bedrijf de bodygroom, een trim- en scheerapparaat voor heel het lichaam, op de Nederlandse markt heeft gebracht. In eerste instantie was het alleen de bedoeling die in Engeland uit te brengen.
Uit het onderzoek onder 660 vrouwen en mannen blijkt verder dat 70 procent van de mannen tussen de 20 en 35 jaar al regelmatig het lichaamshaar bijwerkt, bijpunt of scheert. Het populairste lichaamsdeel bij de scheerder is, naast het gezicht, de schaamstreek (84 procent), de oksels (52 procent), borst (27 procent), rug (27 procent) en billen (16 procent).
(Bron)
Verdonkeremanen wil homoseksuele Iraniërs weer terugsturen

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) wil uitgeprocedeerde homoseksuele asielzoekers uit Iran weer gaan terugsturen. Ze had ruim een halfjaar geleden besloten hen voorlopig niet uit te zetten. Aanleiding daarvoor was de executie in Iran van twee homoseksuele mannen.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Verdonkeremanen nu dat is gebleken dat "er geen sprake is van executie/een doodstrafvonnis op grond van het enkele feit dat iemand homoseksueel is". Ze geeft wel aan dat op homoseks de doodstraf staat in het islamitische land. Toch ziet Verdonkeremanen geen reden meer om de uitzettingen nog langer op te schorten.
Ze baseert zich daarbij op een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in Iran. Daarin staat onder meer dat de Iraanse autoriteiten hebben verklaard dat de twee homoseksuele mannen niet vanwege hun geaardheid waren opgehangen, maar omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan beroving, ontvoering en verkrachting van een minderjarige.
De belangenorganisatie voor homoseksuelen COC vindt het besluit van Verdonkeremanen "stuitend", aldus voorzitter F. van Dalen. Volgens hem kloppen de gegevens in het ambtsbericht niet en is te veel uitgegaan van het Iraanse regime. Van Dalen wil de Tweede Kamer inlichten over de juiste verhalen. "Daaruit blijkt dat Iraanse homoseksuelen wel voor hun leven te vrezen hebben." Hij hoopt op een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Mensenrechtenorganisaties twijfelden aan de stelling van homobewegingen in het westen dat homoseksualiteit de reden van de executies was. Volgens minister Bot (Buitenlandse Zaken) blijft het moeilijk om met zekerheid te zeggen wat de exacte reden was. Maar de meeste bevindingen duiden er niet op dat de mannen alleen vanwege hun homoseksualiteit waren veroordeeld, aldus Bot. Het COC weerspreekt dat met klem en vindt bovendien dat je bij twijfel toch beter niet het risico kunt nemen.
Verdonkeremanen wil de uitzetting van afgewezen Iraanse homoseksuelen hervatten nadat ze er met de Kamer over heeft gesproken. Ook christelijke asielzoekers uit Iran, onder wie tot het christendom bekeerde moslims, kunnen volgens haar terug naar hun land van herkomst. De Kamer had juist gevraagd hun uitzetting tijdelijk te staken, maar de VVD-bewindsvrouw ziet daartoe op grond van het nieuwe ambtsbericht geen aanleiding.
Als christenen en bekeerde ex-moslims hun geloof "in stilte" belijden, hoeven ze volgens Verdonkeremanen geen problemen te verwachten.
Wie echter probeert moslims te bekeren, kan te maken krijgen met repressie en intimidatie door de Iraanse autoriteiten. Dat is in de afgelopen tijd ook diverse keren gebeurd. Een voorganger zit nog vast. Tot het christendom bekeerde moslims krijgen soms dreigbrieven en -telefoontjes, maar ze kunnen "in beginsel maatschappelijk probleemloos" functioneren, aldus Verdonkeremanen.
(Bron)

Ik wou dat Verdonkeremanen haar beleid eens in stilte ging belijden.
Ik ben een leek, maar stel: ik ben homo, ik ben gevlucht uit Iran. Ik word teruggestuurd, naar een land dat tegen homo's is en dat vast ook heel enthousiast is over het feit dat ik er vandoor ben gegaan. Wie garandeert mij dat ik geen misdrijf in de schoenen geschoven krijg zodat ze me kunnen ophangen?
En 'bekeerde ex-moslims'(dan denk ik toch aan ex-moslims die bekeerd zijn en dus weer moslim zijn, maar dat bedoelen ze niet) bestaan niet volgens de Koran. Je bent moslim voor altijd, uittreden kan niet.
Als ze dit doorzet, dan ga ik er vanuit dat de uitgezetten gevolgd worden - niet letterlijk, maar dat er wel in de gaten gehouden wordt of ze inderdaad 'maatschappelijk probleemloos' kunnen functioneren. Anders zou het weleens heel slecht kunnen uitpakken. Maar het is natuurlijk geen vreemdelingenhaat.
Verdonkeremanen getroffen door Google-bom

AMSTERDAM - Webloggers zijn er in geslaagd het woord 'vreemdelingenhaat' te koppelen aan de webpagina van minister Verdonkeremanen van Vreemdelingenzaken in Google. Wie 'vreemdelingenhaat' bij de zoekmachine intypt, krijgt als eerste resultaat Verdonkeremanens pagina op de site regering.nl. Webloggers als Merel Roze, Hiram.nl en Vandenb.com riepen op tot het plaatsen van de bom.
Een Google-bom is een poging om het zoekresultaat van Google te beïnvloeden en zo een bepaalde pagina hoog op de resultatenlijst van deze zoekmachine te laten verschijnen. Het programma indexeert pagina's door ze af te 'grazen'. Daarbij wordt onder andere gekeken naar links naar andere sites.
Eerder koppelden Nederlandse webloggers de woorden 'raar kapsel' aan minister-president Balkenende. Ook George Bush werd ooit het 'slachtoffer' van een Google-bom. Wie de woorden 'miserable failure' intypte kreeg als eerste zoekresultaat de website van Bush.
De webloggers riepen op tot het maken van een Google-bom naar aanleiding van het uitzetten van VWO-scholiere Taïda Pasic naar haar geboorteland. Verdonkeremanen nam die beslissing omdat het meisje volgens haar oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van de procedures rond de aanvraag van een verblijfsvergunning.
(Bron)
Sneeuwpret! Een Tijger die sneeuw eet, een afgezakt sneeuwdek op een auto, besneeuwde takken, struiken, bomen, vogelsporen, rare sneeuweffecten.

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket

donderdag, maart 02, 2006

Vreemdelingenhaat?
Voorlichtingscampagnes van de overheid...
"Kernwapens: 'Reken er echter niet te vast op dat u tijdig door luchtalarm wordt gewaarschuwd. Als het kernwapen met een raket aankomt, is dit zelfs onmogelijk. ?. is het in dit geval dus waarschijnlijk, dat de explosie op een voor u volkomen onverwacht ogenblik plaatsvindt.' Maar ook dan is niet alle hoop verloren: 'Maar dan krijgt u ...? nog de waarschuwing van de lichtflits, want die komt één tot enkele seconden voor de luchtdruk. Dat is zeker niet veel tijd, maar nog wel voldoende om onder een tafel, in een portiek of een greppel, of achter een boom te duiken?'
1961 (Bron)
Hm. Er ging net toch echt een zwarte kat naar buiten, en er komt een meer witte dan zwarte kat terug...
Drinkgelag in museum loopt uit de hand

Een feestje in het Milwaukee Art Museum is door een overvloedige voorraad drank volledig uit de hand gelopen. Voor een eenmalige entreebedrag van 30 dollar konden bezoekers van het zogenaamde 'Martinifest' zoveel martini's drinken als ze wilden. Dronken klauterden sommige gasten later op de avond over kunstwerken heen. Anderen vielen in slaap of moesten overgeven.
De avond werd georganiseerd door een radiostation, dat de ruimte gehuurd had. "Het was waanzin. Dronken gasten duwden anderen omver. Personen waren ziek van de drank, er werd geschreeuwd en gerotzooid met de kunstwerken", vertelde één van de gasten aan lokale krant. Een groot bronzen beeld van een naakte vrouw, de 'Standing Woman' van kunstenaar Gaston Lachaise, werd 'aangerand' door vier jonge mannen. "Ze klommen in haar, grepen haar borsten en iemand nam foto's van het tafereel met een mobieltje."
Volgens museumdirecteur David Gordon is een dergelijk feest niet voor herhaling vatbaar. "Het was geen gepast evenement voor een museum, en we zullen onze voorwaarden voor boekingen gaan aanpassen."
(Bron)
GroenLinks wil aparte vrouwenwagons

GroenLinks wil aparte vrouwenwagons in de nachtmetro. Dit moet bijdragen aan de emancipatie van allochtone vrouwen, aldus het voorstel dat onderdeel is van een op dinsdag gepresenteerd plan.
Het plan, 'Voorrang voor vrouwen', is erop gericht allochtone vrouwen makkelijker deel te laten nemen aan de samenleving. Naast de vrouwenwagons zouden allochtone vrouwen voorrang moeten krijgen bij bijvoorbeeld inburgeringcursussen. Ook dienen de kosten voor kinderopvang voor vrouwen met een bijstandsuitkering die aan het werk gaan te worden gecompenseerd, zo stelt de partij.
(Bron)

Maak dan aparte mannenwagons.
Duitsers willen massaal van hun kat af

BERLIJN - De Duitse dierenbescherming heeft donderdag gezegd dat dierenasiels worden overspoeld met huisdierbezitters die van hun kat afwillen. Volgens een woordvoerster van de organisatie zijn veel kattenbezitters in "paniek" na de vondst van een dode kat in Noord-Duitsland die besmet bleek met het H5N1-vogelgriepvirus.
"We hebben een eindeloze reeks telefoontjes gekregen van mensen die onmiddellijk van hun kat afwilden. Sommigen zijn zelfs bereid hun dieren te laten inslapen", aldus Alexandra Diezermann. Volgens haar zijn vooral inwoners van de zuidelijke deelstaat Beieren bereid hun kat de deur uit te doen wegens de vogelgriep.
Het aantal bevestigde gevallen van vogelgriep in buurland Duitsland blijft oplopen. Volgens de Duitse minister van Landbouw Seehofer zijn er nu 140 besmettingen van vogels (en een kat) met het H5N1-virus vastgesteld. De meeste gevallen, 115, zijn op het Noord-Duitse eiland Rügen.
(Bron)

Kat gewoon binnenhouden lijkt me een betere optie - hoe chagrijnig sommige katten daar misschien ook op reageren.
Spoedeten waarmee je katten volgens mij zelfs kunt reanimeren: pasta koken (matige interesse); pot erwten afgieten (flinke interesse); blikje tonijn openmaken (ineens zijn je handen het centrum van de wereld en word je uitdrukkelijk toegezongen).
Als de pasta gaar is, erwten erbij, even doorwarmen, tonijn erbij, kijken of je het over je hart kunt krijgen die twee wezens met die ENORME ogen te negeren. Eventueel het geheel opvrolijken met pakweg gehakte augurk, of ketchup, of slasaus (ik ben geen mayonaisemens, waar anderen mayo gebruiken giet ik vaak een scheutje slasaus).
Intussen hebben de twee wezens al hun tonijn op en moet je maar zien dat jij je eten wegwerkt zonder dat je besprongen wordt, en zonder dat je gehypnotiseerd wordt door het gebler dat aangeeft dat tonijn HEEL ERG LEKKER is en dat ze ECHT VEEEEEEL TE WEINIG hebben gehad. Tom geeft snel op, Tijger houdt lang vol.
Groot voordeel van dit 'koken uit de voorraadkast'-gerecht: de afwas wordt voor me gedaan, als ik de pan tenminste niet volledig onbereikbaar achter slot en grendel zet.
Honderden allochtonen ontvingen geen oproepkaart

DEN HAAG - Door fouten in de administratie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben vele honderden allochtonen van hun gemeente geen oproep gekregen om dinsdag te gaan stemmen. Het gaat om bijna 150 gemeenten, zo meldden betrouwbare bronnen donderdag tegenover het ANP.
In Nederland hebben allochtonen stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen als zij vijf jaar onafgebroken legaal hier verblijven. Hoeveel mensen gedupeerd zijn, is nog niet duidelijk. In Hilversum kregen 118 mensen ten onrechte geen oproepkaart en in de gemeente Huizen 33. De fouten zijn hier inmiddels hersteld.
(Bron)

Waar een administratie is, worden fouten gemaakt...
Duitse kat had meest agressieve H5N1-variant

BERLIJN - De kat die in Noord-Duitsland is overleden aan de vogelgriep, blijkt de meest agressieve variant van het H5N1-variant te hebben gehad. De zogeheten Aziatische variant is ook voor mensen gevaarlijk. Dat heeft een Duits onderzoekscentrum donderdag gemeld.
De kat heeft de vogelgriep vermoedelijk gekregen toen hij een besmette vogel verorberde. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de kans dat het virus op mensen overslaat niet groter geworden door de dood van het beest.
Het was al geruime tijd bekend dat katten door het eten van geïnfecteerde vogels kunnen worden besmet met het virus. In Thailand is het virus onder meer geconstateerd bij een luipaard, enkele tijgers en huiskatten.
(Bron)

"Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de kans dat het virus op mensen overslaat niet groter geworden door de dood van het beest."
Vreemde formulering - het risico van overdracht lijkt me het grootst als het beest nog leeft.
Sovjet-Unie zat achter moordaanslag op paus

ROME - De voormalige Sovjet-Unie was verantwoordelijk voor de moordaanslag op paus Johannes Paulus II in 1981. Dat is de conclusie van een donderdag openbaar gemaakt rapport van een Italiaanse parlementaire commissie. "De commissie gelooft stellig dat de leiding van de Sovjet-Unie het initiatief nam om paus Johannes Paulus II te elimineren", aldus het rapport.
De Sovjet-leiders zouden de geheime diensten opdracht hebben gegeven "om alle operaties in het werk te stellen om een misdaad van uitzonderlijke ernst te plegen, zonder hedendaags vergelijk".
De parlementaire commissie doet onderzoek naar de onthullingen van de Sovjet-archivist Vasili Mitrochin, die in 1992 naar het westen overliep. Johannes Paulus II werd op 12 mei 1981 neergeschoten op het Sint Pietersplein door de Turk Mehmet Ali Agca. Die werd onmiddellijk overmeesterd.
Rond die tijd kwam in het vaderland van de paus, Polen, een hervormingsgezindheid op gang die uiteindelijk zou leiden tot de val van het Sovjet-imperium. De paus steunde de Poolse vakbond Solidariteit. Volgens historici speelde hij een sleutelrol in de aanloop naar de eerste vrije verkiezingen in Polen en de val van de Berlijnse muur in 1989.
Johannes Paulus II schreef vorig jaar zelf in het laatste boek van zijn hand dat Agca niet alleen verantwoordelijk was voor de aanslag. Volgens de vorige paus "was iemand anders het brein en heeft iemand anders de opdracht gegeven". De Italiaanse parlementaire commissie besloot daarop het onderzoek te heropenen, nadat in 1986 een connectie met de Bulgaarse geheime diensten niet kon worden bewezen.
(Bron)
Geen straf voor doodsteken vriend

GRONINGEN - Een 30-jarige vrouw uit Beerta die in augustus haar 33-jarige vriend doodstak, heeft donderdag van de rechtbank in Groningen geen straf gekregen. De rechtbank ontsloeg haar van alle rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar celstraf geëist.
C.P., die destijds zwanger was, bracht haar vriend in zijn slaap met een mes om het leven. Na jarenlang mishandeld en bedreigd te zijn, zei ze geen andere uitweg meer te zien.
De rechtbank verklaarde doodslag bewezen, maar legde geen straf op, omdat - mede door alle ellende die haar door haar vriend in het verleden was aangedaan - op het moment van het gebeuren sprake was van psychische overmacht.
Het OM vond dat de vrouw haar vriend eerder had moeten verlaten, maar de rechtbank oordeelde net als de deskundigen, dat de voorgeschiedenis van misbruik en geweld dat voor haar heel moeilijk maakte. Omdat de vrouw een laag gevoel van eigenwaarde heeft, durfde ze niet bij haar vriend weg te gaan.
Het OM beslist later of het in hoger beroep gaat.
(Bron)
Alerte Tom:

Image hosting by Photobucket
In de doos liggen boeken, dus dat ligt hobbelig en hard. En toch ligt ze daar graag te slapen, achter de kerstmannetjesverlichting:

Image hosting by Photobucket
Door de dooi (het is wel 2 graden!) komen de krokussen na elke sneeuwval toch weer boven:

Image hosting by Photobucket
Image hosting by Photobucket
O wat zijn ze happy als de zon schijnt...

Image hosting by Photobucket

Image hosting by Photobucket


Tom is een slordige poetser, dat kun je ook duidelijk zien ;-)
Pastors biedt moslims excuses aan

DEN HAAG/ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Marco Pastors heeft spijt van de ongenuanceerde uitlatingen die hij heeft gedaan over immigranten, terwijl "veel immigranten in de stad zich juist aan het ontwikkelen zijn". Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag.
Volgens Pastors, die vorig jaar moest opstappen als wethouder vanwege zijn uitspraken over moslims, heeft hij ook goedbedoelende immigranten beledigd terwijl hij diegenen bedoelde die "de kantjes eraf lopen, voor overlast zorgen, hun kinderen uithuwelijken en vrouwen onderdrukken". Pastors zei dat hij geen tijd had gehad voor nuance. "Ik hoop dat u ons onze dadendrang vergeeft."
Pastors betreurt het verder dat bij de collegevorming in 2002 niet beter is nagedacht over de portefeuilleverdeling en niet langer is gesproken over het integratievraagstuk. Geen excuses heeft hij voor de politieke partijen die aandrongen op zijn vertrek. "Zij hadden het debat gaande moeten houden. Ik hoop dat zij daar door de kiezers volgende week op worden afgerekend."
Pastors herhaalde voor het genootschap zijn ambities richting de landelijke politiek. "De nationale politiek heeft behoefte aan iets nieuws. De oude partijen willen niet, dus moet die vernieuwing van buiten komen."
Als Leefbaar Rotterdam meer dan tien zetels haalt bij de gemeenteraadsverkiezingen, richt de politicus een nieuwe landelijke partij op. Tenzij hij opnieuw wethouder wordt. Over wie met hem mee gaan doen, wil hij nog niet veel kwijt. Wel betreurt hij het dat Geert Wilders zichzelf min of meer uitsloot door vorige week de naam van zijn nieuwe partij, de Partij voor de Vrijheid, bekend te maken. Daarover had hij Pastors niet gebeld. "Ik las het in de krant."
Voor de kiezers buiten Rotterdam had Pastors nog een stemadvies: "Stem op een lokale partij of stem blanco. En neem het voor lief dat men af en toe op elkaars tenen gaat staan."
(Bron)

Op elkaars tenen staan is niet altijd te vermijden. Maar tussen per ongeluk op iemands tenen gaan staan en een wals nemen en vroemmm op iemand afstieren is nogal een groot verschil, in mijn ogen.
En nee, ik stem niet lokaal en niet blanco. Ik heb gelezen en vergeleken en geStemwijzerd en mijn keus gemaakt. En daar is niets Leefbaars aan.
Consumentenbestedingen Nederland hoger

VOORBURG - De Nederlandse huishoudens hebben in december 0,9 procent meer besteed dan in dezelfde maand van 2004. In november was er een groei van 1,8 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in samenstelling van koopdagen. Zonder correctie steeg de consumptie met 1,4 procent.
Consumenten gaven in december vooral meer uit aan duurzame goederen, zoals consumentenelektronica, kleding en schoenen, zo stelt het CBS vast. Deze toename bedroeg 4,5 procent. Aan nieuwe auto's werd echter minder besteed dan in december 2004. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen daalden eveneens, met 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Aan diensten werd wel meer uitgegeven (0,7 procent).
De bestedingen van de Nederlandse consument groeiden in de tweede helft van 2005, terwijl er in de eerste zes maanden nog sprake was van krimp. Per saldo is er over het hele jaar sprake van een consumptiestijging van een bescheiden 0,4 procent, gecorrigeerd voor prijzen en koopdagen.
(Bron)
China begint campagne tegen spugen

PEKING - Twee jaar voor de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Peking, zijn de autoriteiten een campagne tegen spugen begonnen. Zij verklaarden het gespuug in het openbaar tot de slechtste gewoonte van de stad.
Politie en camerabewaking moeten het gebruik indammen. Honderden geüniformeerde 'spuugwaarnemers' gaan gratis spuugzakjes uitdelen.
De campagne maakt deel uit van het offensief om het ethische en culturele niveau van de stad op te krikken. Buitenlandse bezoekers staan vaak versteld over de hoeveelheid slijm die de inwoners van Peking uitstoten. Ook vloeren van winkels en restaurants zijn vaak bezaaid met fluimen, meldde de Britse omroep BBC woensdag.
(Bron)

Het gerochel op straat wordt hier ook steeds gewoner, en ik ben zo iemand die dan acuut misselijk wordt :-(
Bush op de hoogte van naderende ramp Katrina

WASHINGTON - Een video die woensdag door de Amerikaanse media is uitgezonden bevestigt dat de Amerikaanse president Bush al eerder op de hoogte was van de naderende ramp in New Orleans door de orkaan Katrina. De video is woensdag, zes maanden na de ramp, vrijgegeven. Te zien is een bespreking van Bush met Michael Brown, het voormalige hoofd van de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA.
Brown vertelt op 28 augustus, een dag voordat Katrina in alle hevigheid in New Orleans toesloeg, aan Bush dat het "op zijn zachtst gezegd een grote wordt". Het hoofd van het Nationale Orkaan Centrum, Max Mayfield, uit zijn zorg dat de dammen rond New Orleans het niet zullen houden.
Na de ramp kwam er erg veel kritiek op de FEMA, omdat het agentschap te langzaam zou hebben gereageerd. Brown moest aftreden.
Het Witte Huis hield zich op de vlakte en zei niet goed op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de dreigende ramp. Vier dagen na het overtrekken van de orkaan zei Bush dat "niemand had verwacht dat de dammen het zouden begeven".
Bush vierde tijdens de briefing door Brown vakantie op zijn ranch in Texas. Hij stelde geen vragen, maar zei alleen dat hij "de lui op staatsniveau er van wil verzekeren dat wij geheel voorbereid zijn".
Begin februari werd al bekend dat Brown zijn bevindingen op 28 augustus had overgebracht aan een 'hoge functionaris in Washington'. Hij zei dit tijdens een getuigenis tegen de speciale staatscommissie die de trage hulpverlening na Katrina onderzoekt. Naar nu blijkt sprak Brown met president Bush zelf.
(Bron)

Verrassing, verrassing.
Omzet horeca weer op peil 2002

ZOETERMEER - Na twee jaar van dalende omzetten heeft de horecabranche in 2005 eindelijk weer groei laten zien. De omzet nam vorig jaar toe met 2,7 procent en lag daarmee weer op het peil van 2002. In 2003 en 2004 was er nog sprake van rode cijfers, met respectievelijk 2,3 procent en 0,3 procent.
Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het bedrijfschap Horeca en Catering donderdag bekendgemaakt. De horecabedrijven boekten in 2005 samen een omzet van 16 miljard euro.
Met name het laatste kwartaal verliep uitstekend voor de cafés, hotels en restaurants met een groei van 4,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Dat kwam volgens het bedrijfschap onder meer door het mooie weer in de maand oktober. Daardoor deden onder meer de cafés met terassen goede zaken.
(Bron)

Zijn we gewend geraakt aan die prijzen?
CDA Rotterdam wil probleemjongeren in campus

ROTTERDAM - Het CDA in Rotterdam wil jongeren in die stad zonder werk en zonder opleiding onderbrengen in een speciale campus. Deze Campus Nieuwe Kans Rotterdam moet hen in twee jaar tijd discipline bijbrengen, een opleiding geven op MBO2-niveau en na afloop een betaalde baan garanderen. Het CDA presenteert de plannen donderdag op het Albeda College in Rotterdam.
CDA-lijsttrekker Geluk heeft de plannen ontwikkeld met onder anderen oud-premier Lubbers en voorzitter De Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Ongeveer duizend jongeren kunnen het traject volgen.
Volgens Geluk is de campus bedoeld voor een harde kern van voortijdig schoolverlaters en jeugdwerklozen die niet op eigen kracht vooruit kunnen. Hij acht de kans groot dat ze in de criminaliteit belanden.
De eerste fase van het traject is gericht op heropvoeding, daarna krijgen de 'cursisten' een opleiding. De disciplinerende startfase van de opleiding is intern. "Of je leert, of je werkt. Meer smaken zijn er niet", aldus Geluk.
Om jongeren te dwingen om het traject in te gaan wil het CDA korten op de bijstandsuitkering. Andere dwangmiddelen zijn door de wetgeving nog onvoldoende mogelijk. De partij hoopt dan ook dat de verlengde leerwerkplicht tot 23 jaar, die het kabinet momenteel uitwerkt, er komt.
De kosten voor de campus zijn beraamd op 40 miljoen euro per jaar.
(Bron)

Amsterdam-West wil jeugd redden

AMSTERDAM - De zeven stadsdelen in Amsterdam-West willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de toekomstige generatie niet massaal mislukt. Ze hebben daarom een gezamenlijk plan van aanpak ontwikkeld waarmee ze de problemen waar de Amsterdamse jeugd momenteel mee kampt, willen tegengaan.
Woensdag overhandigden zij het rapport 'Jongeren leven in Amsterdam West', aan burgemeester Cohen met de vraag of hij samen met het nieuwe college een "partner met lef" wordt om deze plannen te kunnen realiseren. De presentatie van het plan van aanpak vond plaats in het kader van een aanvraag voor Europese subsidie voor de periode 2007-2013.
De stadsdelen hopen dat het centrale stadsbestuur de ideeën omarmt en zich sterk maakt om deze volgens de politici "nieuwe manier van werken" gestalte te geven. Cohen sprak van een veelbelovende samenwerking. "Het is nu ongelofelijk belangrijk deze ideeën verder te concretiseren. Wat mij betreft, ben ik zo'n partner met lef, want dat is nodig." Stadsdeelsecretaris R. Prins van Bos en Lommer wond er geen doekjes om. Volgens hem is het dramatisch gesteld met de jeugd in Amsterdam-West. Hij voorspelde dat 63.000 jongeren uit de wijken de komende tien jaar op de arbeids-, woning- of vrijetijdsmarkt terechtkomt. "Op dit moment hebben zij daartoe echter nog veel te weinig toegang."
Net als in de rest van de hoofdstad is er in de westelijke delen veel schooluitval en werkloosheid en kunnen jongeren moeilijk aan een woning komen. Ook is er een gebrek aan vrijetijdsbesteding. De problemen in West liggen volgens Prins nog iets gecompliceerder, omdat hier relatief veel allochtonen wonen en in deze buurten de grootste concentratie armoede zit.
Zeven bestuurders van de stadsdelen deden woensdag ten overstaan van de burgemeester en de wethouders Aboutaleb (Jeugd) en Griffith (Economische Zaken en Financiën) hun ideeën uit de doeken. Veelbesproken onderwerpen als kortere wachtlijsten voor jongeren met psychische problemen, opleidingen beter laten aansluiten bij de arbeidsmarkt en het creëren van jongerenwerkplaatsen passeerden de revue.
Maar ook vernieuwende plannen als het omzetten van vriendendiensten door veelal allochtone meisjes in ondernemerschap. De nu vaak vrijwillig uitgevoerde kappersdiensten, catering of hulp bij het invullen van formulieren moet met behulp van een speciale startersbeurs voor jonge vrouwen worden omgezet in ondernemerschap.
(Bron)
Agis verliest 430.000 klanten

UTRECHT - Zorgverzekeraar Agis is in de afgelopen maanden 430.000 klanten kwijtgeraakt. Het gaat om 20 procent van het gewone klantenbestand, daarbij komen nog 130.000 agenten van wie het collectieve contract is opgezegd. Dat heeft bestuursvoorzitter E. van der Veen van Agis donderdag in Utrecht bekendgemaakt.
Van der Veen wijt het verlies onder meer aan prijsdumping door met name particuliere verzekeraars. Volgens berekeningen van Agis zou daar 1 miljard euro mee zijn gemoeid. Uit eigen onderzoek is verder gebleken dat de meeste overstappers zich hebben laten verleiden door lagere premies in met name collectieve contracten.
Agis heeft nu nog 1,2 miljoen klanten over.
(Bron)

Je kan een hoop zeggen van Agis, ook een hoop negatiefs, wat deels de reden was voor mijn overstap - maar ze reageerden wel erg snel op mijn opzegging. En ik kreeg nog een pas waarmee ik het hele jaar gebruik kan maken van diensten als de internetdokter, gebruik kan maken van de wachtlijstbemiddeling en kan bellen met vragen over de verzekering. Ze doen een hoop om die klanten volgend jaar weer terug te krijgen. Maar misschien was het slimmer geweest om bijvoorbeeld te zorgen dat mensen niet maanden op uitbetaling van declaraties hoeven te wachten en dergelijke.
'VGZ heeft tienduizenden klanten niet afgemeld'

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar VGZ heeft tienduizenden nieuwe klanten nog niet afgemeld bij hun oude verzekeraar. Klanten dreigen door de vertraging niet te kunnen overstappen, meldt de Volkskrant donderdag.
Woensdag was de officiële deadline voor het afmelden van een zorgverzekering. VGZ zou voor nieuwe klanten de overstap regelen voor 1 maart, maar heeft nog postzakken vol opzeggingen. De verzekeraar claimt meer tijd te hebben gekregen van concurrerende zorgverzekeraars.
"Het is een regelrechte blunder", zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar Agis in het dagblad. Duizenden klanten van Agis stappen over naar VGZ. "Deze mensen kunnen dit jaar niet meer overstappen. De deadline van 1 maart is wat ons betreft keihard. Ook voor collega-verzekeraars."
Een manager van een andere zorgverzekeraar spreekt van een 'enorme blunder' van VGZ. "Over de kwestie is woensdag koortsachtig overleg gevoerd, tot op directieniveau. Er is nog geen oplossing voor deze stommiteit."
Directievoorzitter Boudewijn Dessing van VGZ zegt in het dagblad dat de commotie op een vergissing berust en ontkent dat er achterstanden zijn. Verzekeraars hebben volgens hem onderling afgesproken opzeggingen tot vrijdag te verwerken. "Onze facilitaire dienst heeft juist zeer ijverig met collega-verzekeraars gebeld met de mededeling dat zij nog postvakken vol opzeggingen konden verwachten. Dat heeft tot verwarring geleid, maar meer ook niet."
(Bron)
Vandalen spuiten brandblussers leeg in auto's

DOETINCHEM - Onbekenden hebben dinsdagmiddag in een parkeergarage onder de Raadhuisstraat in Doetinchem 22 auto's en zes motoren vernield. Volgens de politie spoten de vandalen de voertuigen vol met drie brandblussers.
De zoutoplossing in het bluspoeder zorgde er in combinatie met het vochtige weer voor dat de voertuigen begonnen te roesten. De politie, die de schade enorm noemt, heeft nog niemand gearresteerd.
(Bron)

Dan ben je wel een echte held hoor.
Jaarlijks 31.000 ouderen opgelicht

UTRECHT - Criminelen proberen jaarlijks 125.000 ouderen aan de deur op te lichten. De oplichting lukt bij een op de vijf 60-plussers (25.000). Daarnaast proberen criminelen jaarlijks 250.000 ouderen per telefoon op te lichten. Deze pogingen slagen bij een op de veertig telefoontjes (6000). In totaal krijgt 12 procent van de 60-plussers in Nederland te maken met (een poging tot) oplichting.
Dat is woensdag gebleken uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft uitgevoerd onder vijfhonderd 60-plussers.
Ouderen die opgelicht zijn, doen lang niet altijd aangifte. Volgens het onderzoek gaat slechts 12 procent van de slachtoffers naar de politie. 22 Procent vertelt zelfs aan niemand dat ze opgelicht zijn. Volgens een woordvoerster van het fonds komt dat omdat ouderen zich schamen en omdat ze bang zijn dat hun omgeving uit de oplichting de conclusie trekt dat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen.
Ook doen veel ouderen geen aangifte, omdat zij het de moeite niet waard vinden (25 procent). Anderen denken dat de politie toch niets doet met de melding (10 procent).
Een kwart van de ondervraagde ouderen is bang om de deur open te doen voor iemand die ze niet kennen of niet verwachten. Bijna 20 procent doet de deur helemaal niet open voor onbekenden.
(Bron)

Dat laatste is wel erg - dat mensen zó bang zijn :-(
Katten opgehokt bij vogelgriep

RIJSWIJK - Katten in heel Europa moeten binnen blijven in gebieden waar de vogelgriep is ontdekt. Het Europees comité van veterinair experts heeft woensdag besloten tot deze maatregel nadat de Duitse autoriteiten een dode kat met het H5N1-virus hadden gevonden. Om honden te beschermen tegen besmetting moeten zij in vogelgriepgebieden aangelijnd uitgelaten worden.
Naast de ophokplicht voor de honden en katten heeft het comité, het Scofcah genaamd, vastgelegd hoe vinders van zieke of dode honden en katten in deze gebieden met deze dieren moeten omgaan. Dode honden en katten die vermoedelijk in contact zijn geweest met besmette vogels, moeten in ieder geval onderzocht worden op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus.
De Duitse regering besloot eerder op de dag al in de vijf regio's waar het agressieve H5N1-virus is gevonden, tot de plicht katten binnen te houden. Volgens woordvoerster N. van der Zee van het ministerie van Landbouw hadden de oosterburen daags eerder nog geïnformeerd naar het advies van de Rotterdamse viroloog A. Osterhaus hierover.
Nederland staat achter de besluiten van de Europese experts voor de katten en honden. Zolang het virus hier niet is aangetroffen, mogen de ruim 3,3 miljoen katten en circa 1,76 miljoen honden in Nederland vrij naar buiten en loslopen.
Dat katten vatbaar zijn voor het H5N1-virus was al langer bekend. In Azië zijn huiskatten, tijgers en luipaarden besmet geraakt met het virus. Ook andere zoogdieren als varkens en paarden zijn gevoelig voor de kippenziekte.
De maatregelen die Europa neemt om verspreiding en gevolgen van het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus te beteugelen, stapelen zich op. Dit heeft nog niet kunnen voorkomen dat steeds weer besmette vogels opduiken. Woensdag bevestigde Zwitserland zijn eerste H5N1-besmetting bij een dode eend, die vorige week in Genève gevonden werd.
In Nederland houden steeds meer pluimveehouders zich aan de afschermplicht, die vorige week maandag inging. Bij de hercontrole van de ontduikers van de maatregel heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) tot nu toe veertig (van de 250) notoire overtreders betrapt. De inspecteurs hebben deze hobbydierhouders een dwangsom van 100 euro opgelegd. Zijn de kippen over drie dagen niet volgens de regels beschermd, dan treedt de straf in werking, verklaarde zegsman R. Vincken van de AID.
Overheid en bedrijven treffen met de oprukkende vogelgriep steeds verdergaande voorbereidingen. Het uitzendbedrijf AB Nederland, dat in geval van een uitbraak in Nederland personeel voor het ruimen van besmet pluimvee levert, heeft inmiddels 150 medewerkers uit voorzorg ingeënt tegen de gewone griep.
Minister Laagst (Volksgezondheid) maakte bekend dat het Nederlands Vaccin Instituut een contract heeft getekend met Solvay Pharmaceuticals B.V. voor de levering van een vogelgriepvaccin voor alle Nederlanders. Dat vaccin is nu nog niet beschikbaar. Naar verwachting heeft Solvay een half jaar nodig om het vaccin te ontwikkelen zodra bekend is hoe het virus eruitziet.
(Bron)
Politie arresteert tientallen Ajax-supporters

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft woensdagavond rond 20.30 uur tussen de vijftig en zestig Ajax-supporters aangehouden die in de omgeving van het Rembrandtplein voor onrust zorgden. Daarbij raakten een vrouw en een politieagent gewond, aldus de politie. De arrestanten zijn overgebracht naar een cellencomplex.
De onrust ontstond rond 19.30 uur. De supporters pleegden diefstallen bij souvenirwinkels en andere winkels in de omgeving. De Ajax-fans zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging en diefstal. Na de arrestaties was het weer rustig in de binnenstad.
De onrust ontstond kort voor de wedstrijd van die avond tussen Nederland en Ecuador in de Amsterdam ArenA.
(Bron)

Zijn dat supporters dan? 'Er is voetbal, ik beroof een winkel' is niet mijn definitie van een supporter, ook al heeft z/hij misschien de bijbehorende outfit.
Duif haalt legerhelikopter uit de lucht

LONDEN - Een Britse Chinook-legerhelikopter, die al werd gebruikt tijdens de Falklandoorlog en later tijdens gevechtsmissies in Afghanistan en Irak, is na een botsing met een duif uit de lucht gehaald. Dat meldde de Britse luchtmacht, de Royal Air Force, woensdag.
Het tien ton wegende toestel was genoodzaakt tot een noodlanding, nadat de duif voor een beschadigde voorruit had gezorgd tijdens een training van twee piloten boven Schotland. De Chinook is na het ongeluk van 15 februari inmiddels gerepareerd en weer in actie.
(Bron)

Hoe het met de duif is afgelopen vermeldt het bericht niet...
Stel je voor, je hebt nog zo'n zakje afbakcroissants. Dat zijn er vier, twee laat je in de oven liggen waar ze lekker warm blijven, een eet je op, en je bent halverwege de ander als de bel gaat. Twee verkoopsters: 'doe geen moeite, ik heb geen geld' - 'maar u krijgt korting' - 'ja, als ik wat kóóp, en dat kan niet, dus goedendag'.
Terug naar de halve croissant. Dacht je.
Onder tafel hoor je woest gesmak, je kunt het kruimelspoor volgen naar een fel kijkende Tijger met een vrijwel oppe croissant: 'Zèlf gevangen, van MIJ!'
Tis toch knap dat je dan boos kunt doen terwijl je zowat slap bent van het lachen, of niet? ;-)

woensdag, maart 01, 2006

'Pimp my life' wordt 'Fiks a life'

HILVERSUM - 'Fiks a life' is de nieuwe naam van het EO programma waarin een zwerver in een week tijd probeert zijn leven weer op te rails te krijgen. Dat maakte de Evangelische Omroep woensdagmiddag bekend.
Eerder ging het programma, dat op 7 maart wordt uitgezonden, als 'Pimp my life' door het leven. Muziekzender MTV verbood de omroep echter die naam te gebruiken, omdat hij het alleenrecht heeft op programmatitels met de combinatie 'pimp my'.
Volgens de EO is voor de titel 'Fiks my life' gekozen omdat het een leuke verwijzing naar de naam van de presentatrice, Margje Fikse.
(Bron)
Eén op de negen internetgebruikers ontevreden over provider

AMSTERDAM - Van alle internetgebruikers geeft 11 procent de huidige internetprovider een rapportcijfer van een 6 of lager. De matige kwaliteit van de verbinding en onvoldoende snelheid zijn hiervoor bijna driekwart van de gevallen de belangrijkste oorzaken. Ook kan één op de vijf ontevreden klanten zicht niet vinden in de huidige prijsstelling van de provider. Dit blijkt uit de Concurrentie Monitor van Heliview.
Bijna dertig procent van de internetters is ontevreden over de helpdesk van zijn of haar provider. Opvallend positief zijn internetters over het facturatieproces van hun provider. Gemiddeld scoort dit een 7,5, waarbij vooral de providers Planet Internet, @Home en Tiscali goed scoren.
De huishoudens met een ADSL verbinding zijn iets meer tevreden dan kabelgebruikers, de verschillen zijn echter beperkt. Duidelijk is wel dat de huidige analoge internetgebruikers uitgesproken ontevreden zijn met de snelheid van surfen en downloaden. Ze geven hiervoor cijfers lager dan een 6.
Opmerkelijk is dat dit niet direct een aanleiding is om over te stappen naar breedband. Bij een eventuele overstap zijn juist de kosten van breedband en de gebruiksintensiteit doorslaggevend.
(Bron)
'Hemelse boodschappen Herman Brood niet te koop'

AMSTERDAM - De hele voorraad boeken met veronderstelde berichten van de overleden artiest Herman Brood gaat naar zijn weduwe Xandra. De boeken zijn niet meer te bestellen en komen niet in de winkel terecht. Dat is dinsdag tijdens een rechtszaak bepaald.
De twee schrijfsters zijn blij met het resultaat. Het boek 'Hemels Brood' was alleen bestemd om de berichten van de zanger aan zijn vrouw, kinderen en vrienden over te brengen, zeggen de twee in het Algemeen Dagblad.
De twee vrouwen uit Vlaardingen claimen dat ze sinds het overlijden van Herman Brood in 2001 boodschappen krijgen van de zanger en schilder. Die berichten werden verzameld in het boek 'Hemels Brood'. Weduwe Xandra was niet gediend van de hemelse boodschappen en eiste de hele voorraad boeken op, schrijft het Algemeen Dagblad.
Nog voor een uitspraak was gedaan, stemden de schrijfsters in met het inleveren van de boeken, op voorwaarde dat ze ieder één exemplaar mochten houden. Zij zeiden te zijn overvallen door hun rol als medium. "Het is voor ons heel zwaar. We wilden niet met onze problemen blijven zitten. Daarom hebben we het vastgelegd in een boek."
De vrouwen hadden geen commerciële bedoelingen, staat in de krant. Ze zouden dan ook nooit een exemplaar van het boek hebben verkocht.
(Bron)

Dan is het ook heel logisch dat je een boek uitgeeft, in plaats van de boel gewoon zelf door te geven aan de bestemde persoon.
Stroomstoring treft 400.000 mensen

DORDRECHT - De grote stroomstoring woensdag in de regio Zuid-Holland Zuid heeft vanaf het middaguur 400.000 mensen getroffen. Inmiddels hebben 175.000 mensen in het oostelijk deel, Alblasserwaard Vijfheerenlanden, weer stroom.
In Dordrecht en directe omgeving zijn de problemen nog niet voorbij en zitten nog ruim 200.000 mensen zonder elektriciteit. Dat meldde een woordvoerder van stroomleverancier Tennet. Tennet verwacht binnen enkele uren de storing te hebben verholpen.
De problemen zijn ontstaan in een hoogspanningsstation aan de Merwedehaven in Dordrecht. Vervolgens ontstonden bij twee andere KV-stations ook technische mankementen. Tennet weet nog niet precies wat er aan de hand is geweest, maar is druk bezig om de stroomtoevoer weer op gang te krijgen. Energiebedrijf Eneco kan dan vervolgens weer spanning op het net zetten.
Door de stroomstoring was een uur lang treinverkeer van en naar Dordrecht onmogelijk. Inmiddels rijden de treinen weer.
Ook de politie ondervindt problemen. Meldingen naar het alarmnummer 112 moeten worden omgeleid naar buurregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens een politiewoordvoerster zijn vrijwel alle dienstdoende politiemensen de straat opgestuurd om waar nodig te assisteren. Het gaat bijvoorbeeld om bewaking van bankfilialen en winkels waarvan alarminstallaties niet meer functioneren.
"We hebben nog geen meldingen van aanrijdingen bij kruispunten waar de verkeerslichten zijn uitgevallen. De mensen zijn voorzichtig. Wel moeten mensen soms flink omrijden omdat spoorwegovergangen dicht blijven", aldus de woordvoerster van de politie.
(Bron)
Donner wil toezicht via intelligente camera's

DEN HAAG - Minister Donner van Justitie wil meer gebruik gaan maken van moderne technologie in het veiligheidsbeleid. Hij denkt onder meer aan 'intelligente camera's', die in staat zijn afwijkende patronen te herkennen. Het gaat dan bijvoorbeeld om camera's die in voetbalstadions stenengooiers eruit pikken.
Donner wil voor dergelijke projecten extra geld van minister Zalm van Financiën, zei hij woensdag tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst met de pers. Volgens Donner zouden de miljoenen die hiervoor nodig zijn betaald kunnen worden uit het fonds met aardgasbaten.
Het gebruik van nieuwe technologie wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe veiligheidsplan van de minister voor de komende twee jaar. Ook de veiligheid op straat, de aanpak van veelplegers en van de georganiseerde criminaliteit spelen daarin weer een belangrijke rol.
Donner zei woensdag zich zorgen te maken dat het gevoel van urgentie over veiligheid hier en daar lijkt af te nemen. Hij wees op de discussie in Amsterdam over de vraag of preventief fouilleren nog wel nodig is. Volgens de minister blijkt uit de resultaten dat dit "een noodzakelijk instrument blijft".
(Bron)
Consumentenbond wil veiliger pc's

DEN HAAG - Net als auto's moeten computers standaard voldoen aan minimale beveiligingseisen. Consumenten moeten ervan zijn verzekerd dat hun pc bij aankoop al is voorzien van software die de computer beschermt tegen spyware en virussen. Dat stelt de Consumentenbond in de Digitale Consument, die vrijdag verschijnt.
"Als je een auto koopt, zitten de gordels er al in. Met pc's zou het net zo moeten werken", meent een woordvoerder van de Consumentenbond. "Bepaalde beveiligingssoftware moet gewoon standaard worden meegeleverd."
Op basis van eigen onderzoek stelt de belangenorganisatie dat het voor consumenten moeilijk is om hun pc's adequaat te beveiligen. Het instellen en onderhouden van virusscanners, spywarefilters en firewalls is volgens de Consumentenbond te lastig voor de gemiddelde computereigenaar.
"Uit de test blijkt dat wat op het ene moment het beste lijkt om te installeren, later veel minder goed scoort", aldus de bond. "Bijvoorbeeld, het antispywareprogramma van Microsoft houdt nu lang niet meer zoveel tegen als een jaar geleden, terwijl het pakket Panda vorig jaar de beoordeling 'slecht' kreeg en nu goed uit de bus komt. Eigenlijk zou je dus ieder jaar moeten overstappen naar het beste pakket, maar dat is ingewikkeld én duur".
De Consumentenbond vindt dat internetaanbieders hun klanten beter moeten informeren over de virusrisico's op het internet en hoe die zijn in te perken. De providers moeten volgens de consumentenorganisatie ook software aanbieden waarmee consumenten het beveiligingsniveau van hun pc kunnen testen, zonder dat ze meteen een duur beveiligingspakket hoeven aan te schaffen.
(Bron)
Een verlaten station, windkracht 6 bij 0 graden, voelt aan als -16. Daar sta je dan, je gympen te verwisselen voor je sollictatieschoenen. Moeizaam veters knopend met verstijfde vingers.
Instructie lezend: rechtdoor, trap af, links, links, links, andere trap op, brug over, links, rechts, rechtdoor, omlopen, pad uitlopen, hoek om.
Het lijkt dichtbij, je kunt vanaf het station zien waar je wezen moet, vandaar op het station maar vast je nette schoenen aan.
Even later loop je op een brug over een snelweg heen, wind pal tegen en horizontale sneeuwjacht. Onder het spoor door. Links, rechts, helemaal verkleumd behalve je gloeiende hielen - had die schoenen nou toch zoals gebruikelijk pas op de hoek bij het gebouw aangetrokken :-( Het gebouw is alleen te bereiken via een verlaten doolhof van opgebroken wegen: zand, modder, sneeuw.
Je bent te vroeg waar je wezen moet, krijgt koffie van een attente receptionist, kunt even zitten om die hielen een beetje te ontzien en je schoenen wat te fatsoeneren, en je weet dat je paars aanloopt wegens het verschil tussen die winderige kou buiten en het behoorlijk goed verwarmde gebouw binnen.
Het gesprek liep wel en niet. Prettig gesprek, maar ik weet niet of ik ben wat zij zoeken. En die suggestie dat ze 10% van de gesprekskandidaten uiteindelijk aannemen, na nog een gesprek, twee psychologische tests en drie examens, gaf ook niet erg veel reden voor optimisme.
Eenmaal weer buiten, om de hoek, direct m'n ouwe schoenen weer aan, sokken losgetrokken van m'n hielen (open bloederige blaren), teruggesurvivald naar het station, half uur wachten op de vertraagde trein.
Zo'n dag ;-)
Aantal aangiften huiselijk geweld gestegen

DEN HAAG - Het aantal aangiften van huiselijk geweld is vorig jaar ten opzichte van 2004 met 4 procent gestegen. In 2005 is in 40 procent van de bij de politie gemelde incidenten van huiselijk geweld - ruim 57.000 - aangifte gedaan. In 60 procent van die gevallen hield de politie een verdachte aan. Daarmee steeg het aantal arrestaties in dit kader met 2 procent ten opzichte van 2004.
De cijfers blijken uit het onderzoek van de Advies- en onderzoekgroep Beke naar de aard, omvang en achtergronden van huiselijk geweld. Het onderzoek is verricht in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen. Woensdag worden de bevindingen gepresenteerd tijdens een besloten congres over het onderwerp in Dordrecht.
Uit de rapportage wordt voor het eerst duidelijk hoeveel kinderen slachtoffer en getuige zijn van huiselijk geweld. Ruim 2500 kinderen onder de achttien jaar zijn slachtoffer. Ongeveer even veel kinderen zijn getuige geweest van huiselijk geweld.
Volgens commissaris G. Dijksman, landelijk projectleider, gaat het hierbij om het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. "De mogelijkheid voor kinderen om aangifte te doen is wegens hun afhankelijke positie zeer beperkt", aldus Dijksman. Zij constateert dat de wachtlijsten bij diverse Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) nog veel te lang zijn. Kinderen blijven daardoor verstoken van hulp. De wachtlijsten moeten snel worden opgeheven, vindt Dijksman.
Minister Donner (Justitie) zei woensdag dat hij er niets voor voelt het beroepsgeheim voor huisartsen op te heffen bij kindermishandeling. Volgens hem is het risico te groot dat ouders niet meer met hun kinderen naar de arts gaan. Donner wees erop dat huisartsen signalen van kindermishandeling anoniem kunnen melden bij het Meldpunt Kindermishandeling.
In 98 procent van de gevallen is de pleger van huiselijk geweld van het mannelijk geslacht, vooral in de leeftijd van 25 tot 55 jaar. Van hen is 75 procent in Nederland geboren. 68 procent gaat meer dan eens in de fout. Van alle zogeheten veelplegers maakt 6,4 procent zich ook schuldig aan huiselijk geweld. Volgens Dijksman is voor de veelplegers de ontwikkeling van een speciale aanpak geboden.
(Bron)
Starters niet meer als eersten op straat

AMSTERDAM - De regel dat nieuwkomers in een bedrijf als eersten worden weggestuurd bij een reorganisatie is sinds woensdag geschrapt. Voortaan moeten bedrijven rekening houden met de leeftijdsopbouw en de functies van het personeel. Als sprake is van een reorganisatie, worden door de nieuwe regel mensen van alle leeftijden ontslagen.
Het kabinet heeft tot de maatregel besloten op advies van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA). Hij hoopt dat door deze vorm van ontslagbescherming de opbouw van werknemersbestanden binnen bedrijven evenwichtiger wordt. Daarmee moet een betere afspiegeling van de maatschappij ontstaan.
Een uitzondering op de nieuwe regeling kan alleen worden bereikt door een akkoord tussen werkgevers en vakbonden over de ontslagregeling. Voor de aanvaarding van het nieuwe ontslagbesluit was dit nog niet mogelijk. De maatregel is niet van toepassing op de overheid, omdat voor ambtenaren andere regelingen gelden.
(Bron)
Nederland zat vorig jaar 27 minuten zonder stroom

ARNHEM - Nederlanders zaten in het afgelopen jaar gemiddeld 27 minuten zonder stroom. Dat is 3 minuten meer dan in 2004. De stijging komt voor rekening van de grootschalige stroomstoring eind november in het oosten van het land. Harde wind, sneeuw en ijzel veroorzaakten toen draadbreuken. Aannemers zijn met hun graafwerk verantwoordelijk voor bijna een derde van de storingen.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie EnergieNed. Zonder de grote novemberstoring zou het aantal stroomloze minuten vorig jaar met vijf zijn gedaald tot 22. In totaal deden zich vorig jaar 16.701 stroomstoringen voor.
Huishoudens zaten in 2005 gemiddeld 1 minuut zonder gas.
(Bron)
'Medicijnen onbevoegd voorgeschreven'

GRONINGEN - Praktijkondersteuners, doktersassistenten en verpleegkundigen schrijven geregeld medicijnen voor, hoewel ze dat volgens de wet niet mogen. De controle van huisartsen op deze recepten schiet tekort.
Dat blijkt uit onderzoek van zes huisartsen en specialisten onder ruim vierhonderd praktijkondersteuners die zorg verlenen aan diabetespatiënten. "Er zijn nog geen tuchtzaken geweest, maar daar kan je op wachten", zei hoofdonderzoeker S. Houweling, huisarts in opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen, woensdag tegen het Radio 1 Journaal. Om de werkdruk te verlichten, schakelen huisartsen steeds vaker assistenten in die een deel van de werkzaamheden kunnen overnemen. Zo schrijven praktijkondersteuners regelmatig medicijnen voor.
Een derde stelt recepten op zonder de controle van de huisarts, zei Houweling. De ondersteuners zijn echter niet opgeleid om medicijnen voor te schrijven. Bovendien blijkt ruim de helft van de artsen de diabetespatiënten niet meer te zien.
De onderzoekers pleiten voor een aanpassing van de wetgeving. Het voorschrijven van medicijnen zou een voorbehouden handeling moeten worden, zodat er extra eisen worden gesteld. "Nu heeft niemand in de gaten wie verantwoordelijk is voor het voorschrijven van medicijnen", aldus Houweling. De Tweede Kamer praat nog dit voorjaar over de wet BIG waarin dergelijke handelingen worden vastgelegd.
Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt dat de zorg voor diabetespatiënten beter moet. Het kan ook, stelt een woordvoerster. Zij waarschuwt dat artsen die zonder goede afspraken en controle een deel van de zorg "over de schutting" gooien, de wet overtreden. Taakherschikking is heel goed, maar een huisarts houdt zijn verantwoordelijkheid.
De inspectie zegt niet in staat te zijn de huisartsen preventief te controleren. "Wij kunnen met onze honderd inspecteurs voor heel Nederland en alle zorginstellingen, niet preventief alle huisartsen bezoeken. Dus wij waarschuwen de huisartsen dat ze de regie moeten houden. Als ons ter ore komt dat een specifieke huisarts zich niet aan de regels houdt en een patiënt overlijdt of heeft ernstige gezondheidsschade, dan treedt de Inspectie op."
Overigens schreef minister Laagst (Volksgezondheid) twee jaar geleden al aan de Kamer dat slechts een derde van de diabetespatiënten de zorg krijgt die nodig is. Hij kondigde toen een verbeterplan aan.
(Bron)