zaterdag, januari 08, 2005

Klimatologische ramp dreigt in Rusland

De aanhoudend herfstachtige weersverschijnselen en relatief hoge temperaturen die het grootste deel van het weer in Europa deze winter beheersen, dreigt in Rusland uit te draaien op een klimatologische ramp.
Zo worden in Kaliningrad al voor de derde keer deze maand de schepen opgeroepen om in havens te schuilen in verband met een zeer sterke storm, die nu ook West Europa teistert. Verwacht wordt dat de storm veel schade aan zal richten. In St. Petersburg dreigt een overstroming door de overvloedige regenval. Afgelopen nacht steeg het water met 166 centimeter. Als het water nog 4 centimeter verder stijgt, zal de stad overstromen.
Normaal gesproken vriest en sneeuwt het hevig in Moskou rond deze tijd. Nu is het er rond deze tijd van het jaar nog nooit zo warm geweest. Het is er op dit moment +4 graad Celsius. In 1932 was het er ooit +3,7 graden rond deze tijd en in 1992 was het met +5,6 graden een absolute record voor de maand januari. Meteorologen voorspellen dat dit record echter nog deze maand zal worden gebroken, aangezien het volgens de weersvooruitzichten alleen maar warmer gaat worden.
Een te zachte winter betekent voor Moskou op termijn een ook een ecologische ramp. Als er te weinig smeltwater is, zal er in de zomer te weinig water zijn om in de eigen drinkwaterbehoefte te voorzien. Dat leidt weer tot een te lage waterstand, waardoor vele vissen de volgende winter zullen sterven, omdat de ondiepe meren tot op de bodem bevriezen. Bovendien ontstaat er zo een grote kans op hevige bos- en veenbranden.
(Bron)
Italiaanse vulkaan Etna actief

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is weer actief geworden. Na een jaar rust stoot de 3300 meter hoge berg weer vuur en as uit. Ook vloeit er lava uit een opening op 2600 meter hoogte. Volgens de autoriteiten bestaat er echter geen gevaar voor omwonenden.
De Etna is de grootste en actiefste vulkaan van Europa. De laatste grote uitbarsting vond plaats in 2001. Toen stroomde wekenlang lava de berg af. Er vielen geen dodelijke slachtoffers.
(Bron, webcam)
Azië-slachtoffer na 11 dagen levend gevonden

Een 70-jarige man is elf dagen na de zeebeving in Azië levend onder de puinhopen van zijn huis vandaan gehaald. Het slachtoffer, woonachtig in de Indonesische provincie Atjeh, was ernstig verzwakt toen reddingswerkers hem donderdag aantroffen.
"De aarde beefde en de wanden van mijn huis stortten in", zo vertelde Muhammad Zaini. "Als de muur niet op mij gevallen was, was ik waarschijnlijk door het water meegesleept. Sindsdien kan ik me niets meer herinneren, ik weet niet hoe ik het overleefd heb. Ik kon alleen het water drinken dat rondom mij aanwezig was, aangezien ik me niet bewegen kon."
(Bron)
Eindhovense jeugd dreigt zelf in te grijpen

In een Eindhovense wijk zijn Turkse jongeren de overlast van Marokkaanse leeftijdgenoten zo zat dat ze hebben gedreigd zelf wel de boel schoon te zullen vegen als de politie niet ingrijpt. Het gaat om jongeren van Turkse komaf uit Woensel-Zuid, en Marokkaanse jongeren die in Vaartbroek, Gestel en Stratum wonen en variëren in de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar.
De overlast voor buurtbewoners en winkeliers is groot en bestaat onder meer uit scheurende bromscooters over het trottoir, het achterlaten van rotzooi op straat, het rondhangen in de bel- en internetwinkel én het dealen vanuit een telefooncel op de hoek met de Hoeimakerstraat. Daar worden drugstransacties uitgevoerd en via een telefonische bestelling ook afgeleverd. De 'overlast' voor de jongeren van Turkse komaf bestaat er uit dat de politie de laatste tijd al veel strenger controleert, en zij daardoor ook allerlei boetes oplopen voor bijvoorbeeld verkeersovertredingen.
De Turkse jeugd heeft de politie inmiddels laten weten dat ze de Marokkaanse jongeren liever kwijt dan rijk is: "Die komen niet uit onze wijk, zij zijn degenen die de boel verzieken, niet wij. En als jullie niet optreden, dan lossen wij het probleem zelf wel op". De politie heeft daarom een speciaal projectteam in het leven geroepen in strijd tegen de groep jeugdige overlastgevers, die zou bestaan uit zo'n 20 jongeren die vooral rondom de Van Thienenlaan actief zijn.
(Bron)
Man zit met pink vast in doucheputje

De brandweer Kerkrade moest eergisteren voor een bijzonder geval uitrukken. Een 24-jarige inwoner van die plaats zat namelijk met zijn pink klem in het doucheputje en kreeg zijn vinger er niet meer uit.
De man wilde een potlood pakken dat in de afvoer lag, maar bleef daarbij met zijn pink vastzitten in de gaatjes van het doucheputje. Gelukkig voor hem was zijn zoontje in de woning aanwezig en kon hij zijn vader de telefoon aanreiken. De gealarmeerde brandweer moest een paar tegels wegslaan aan de zijkant van de douchecabine om bij de afvoer te kunnen komen. Nadat deze losgemaakt was kon het rooster van het putje opengeknipt worden en de Kerkradenaar bevrijd worden.
Naast een pijnlijke vinger hield de man niets aan het voorval over. De reparatie van de douche gaat echter flink wat kosten.
(Bron)
Regering Bush koopt TV-presentator om

Om de steun te krijgen van zwarte families voor een nieuwe schoolwet heeft het Amerikaanse ministerie van onderwijs Armstrong Williams (45), één van de meest prominente zwarte presentatoren, $240.000 (183.500 euro) betaald om de wet in zijn programma aan te moedigen. Williams zou regelmatig over de campagne moeten berichten, een interview met de onderwijssecretaris moeten afnemen en andere zwarte journalisten aanmoedigen hetzelfde te doen.
Williams geeft regelmatig politiek commentaar op CNN en andere netwerken en in zijn eigen radioprogramma. Naast zijn televisieprogramma 'The Right Side' heeft Williams de nieuwe wet ook aangemoedigd in columns van verschillende kranten en op CNN. "Hij heeft niet aangegeven dat hij een betaalde spreker was", aldus CNN-woordvoerder Matthew Furman. "Dat had hij wel moeten doen."
De campagne 'No child left behind' was opgezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren door de prestaties van docenten te verbeteren en nieuwe taal- en rekentesten door te voeren. Ook moet de wet achterstanden van arme ten opzichte van rijke studenten tegengaan. "Ik kan me voorstellen dat mensen het niet ethisch vinden", verklaarde Williams. "Maar ik wilde het doen omdat het iets is waar ik in geloof."
(Bron)
Grote terreuroefening in april

AMSTERDAM - De voor het voorjaar geplande terreuroefening in Amsterdam zal in april plaatsvinden en zal de codenaam 'Bonfire' krijgen. Dat zegt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vrijdag. Het ministerie zegt dat de oefening geen simulatie van massavernietigingswapens zal bevatten.
Aan de oefening zullen zowel de hulpdiensten als de lokale en landelijke overheden meedoen. "De actie is in Amsterdam, dus de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de autoriteiten in Den Haag zullen besluiten moeten nemen", zegt Wassenaar. De nadruk van de oefening ligt dan ook op 'de besluitvorming en het handelen in welke crisis dan ook'. Daarom zijn alle verantwoordelijke ministers betrokken bij de actie.
Wassenaar zegt verder dat een actie met atoomwapens of een vorm van een bacteriologische aanval niet zal worden nagebootst. Naast terreuraanslagen zijn vormen van een overstroming of een vliegtuigcrash ook aannemelijk.
Eerder liet Wassenaar weten dat van te voren wordt aangekondigd op welke dag de actie zal plaatsvinden. "Als in de hele stad de sirenes gaan loeien, moeten de mensen wel weten wat er aan de hand is." Of de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes als eindverantwoordelijke tijdens de rampoefening zal meedoen is niet bekend. "Het kan ook zijn dat iemand anders de minister speelt", zegt het ministerie.
(Bron)
Eerdmans maant Wilders toon te matigen

DEN HAAG - LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans vindt dat zijn collega-Kamerlid Wilders zijn toon tegen moslims in Nederland moet matigen. Eerdmans, die graag met Wilders wil samenwerken in een nieuwe politieke partij, heeft de oud-VVD'er daarop aangesproken, zegt hij in een interview in de Volkskrant van zaterdag.
Volgens Eerdmans kan de toon tegen moslims "wel wat minder". "Mensen als Wilders en Ayaan Hirsi Ali hebben we heel hard nodig, omdat ze zich niet neerleggen bij de misstanden die zich in dit land onder onze ogen afspelen."
"Maar eerlijk gezegd: ik snap niet wat voor nut het heeft om te zeggen dat Mohammed een pedofiel is, Allah een fascist en alle moslims geitenneukers", aldus Eerdmans in het vraaggesprek."
Volgens Eerdmans moet je als politicus uitkijken dat je "niet een hele groep tegen je in het harnas jaagt. Dan kun je wel stijgen in de opiniepeilingen, maar je drijfveer moet ook zijn dat je je boodschap niet op een rots plant."
Politici hebben met de "precaire situatie" in Nederland de plicht voorzichtig te zijn, aldus Eerdmans. "Ik heb tegen Wilders gezegd: onderschat niet wat jij in handen hebt. Misschien is het wel het verschil tussen rust in het land en escalatie. Maar Geert die wil een rustig land. Dat is het mooie aan Geert."
Eerdmans is in de Tweede Kamer nog altijd lid van de LPF-fractie, maar zegde met vijf collega-LPF-Kamerleden in augustus zijn lidmaatschap van de partij op. "De LPF is kapot gegaan aan amateurisme, eigenbelang en hier en daar kwaadwillendheid." Volgens Eerdmans heeft de huidige partij LPF "niets meer te maken met Pim Fortuyn".
Eerdmans wil graag samen met Wilders een nieuwe politieke partij beginnen. Ook Marco Pastors en Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam wil hij er bij betrekken. Inhoudelijk moet de partij in zijn ogen streven naar meer veiligheid in Nederland, meer gevangenissen en heropvoedingskampen. Ook wil Eerdmans de Antillen "verkopen aan de hoogste bieder".
(Bron)

Streven naar opvoedingskampen. Wat moet je daar nou van denken.
Sri Lanka verbiedt Annan bezoek aan Tamil-gebied

HMABANTOTA - De Srilankaanse regering heeft verhinderd dat secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zaterdag een bezoek brengt aan gebieden die in handen zijn van de rebellengroep Tamil Tijgers.Dat hebben VN-functionarissen zaterdag laten weten.
Annan kwam vrijdag aan op Sri Lanka voor een bezoek aan de door de tsunami getroffen gebieden op het eiland. De autoriteiten hebben een stop in het noordoosten, waarom de VN-baas had verzocht, verboden, officieel om veiligheidsredenen. De Tamil Tijgers hadden Annan gevraagd langs te komen. Annan heeft nu alleen poolshoogte kunnen nemen in de zuidelijke rampgebieden.
Na de natuurramp op tweede kerstdag leek het er even op dat de Tamil Tijgers en de Srilankaanse regering de handen ineen zouden slaan en samen zouden werken bij de hulpverlening. Maar de spanningen laaiden snel weer op. Zo beschuldigen de rebellen de regering ervan dat zij hulptransporten naar de Tamil-gebieden blokkeert.
(Bron)

Ook cynisch: op de Andaman- en Nicobareilanden ligt de hulpverlening stil, want de president komt. Maandag kunnen de hulpverleners zich weer melden.
Bedreigde agent lost waarschuwingsschoten

EMMELOORD - Een politieagent heeft zaterdag in Emmeloord twee waarschuwingsschoten gelost, omdat een groep van veertig horecagangers hem en zijn collega's bedreigde.
Bij schermutselingen raakten drie agenten en twee ruziezoekers gewond. Een politiewoordvoerster zei zaterdagmiddag dat er minstens drie personen zijn opgepakt. Ze verwachtte dat in de loop van de dag nog meer arrestaties volgen.
De politie was in de vroege uurtjes naar een vechtpartij in het centrum van Emmeloord geroepen. Nadat de ruzie in het café was gesust, liep het buiten opnieuw uit de hand. De agenten grepen nogmaals in en het leek even opgelost. Er dook echter een tweede groep horecagangers op, die de politiemannen begonnen te bedreigen.
De politie zette een hond in om de menigte uiteen te drijven, maar dat dier en enkele agenten raakten uiteindelijk toch in het nauw. Na de waarschuwingsschoten trok de groep vechtersbazen zich terug. De politie probeert uit te zoeken wie er voor de massale vechtpartijen verantwoordelijk was en welke personen de drie agenten hebben mishandeld.
(Bron)
Zuidwesterwind over hoogtepunt heen

DE BILT - De harde zuidwesterwind die zaterdag over het land trok, is over zijn hoogtepunt heen. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI zaterdag.
Rond het middaguur bereikte de wind aan de westkust korte tijd stormkracht, windkracht negen.

In het waddengebied stond een aantal uren lang eveneens windkracht negen. Korte tijd werd daar zelfs windkracht tien gemeten (zware storm).
Het weer wordt nu snel rustiger. Het weerinstituut had eerder op de dag een weeralarm gegeven wegens de uitschieters in de wind, die veel gevaar kunnen veroorzaken. Die windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur hebben her en der in het land overlast en schade veroorzaakt.
Door de zuidwesterstorm die zaterdag over Nederland trok, zijn enkele gewonden gevallen. Uitschieters in de wind veroorzaakten hier en daar schade en overlast. Onderdelen van daken waaiden los en bomen vielen om. Het lucht- en scheepvaartverkeer had eveneens last. Het KNMI gaf een weeralarm uit.
Een 17-jarige Duitser raakte op het Erkemederstrand in Zeewolde gewond nadat de harde wind hem en zijn hangglider de lucht in had getrokken. De jongen viel van acht meter hoogte op het strand. In Leeuwarden werd een vrouw van de fiets geblazen. Ze verloor het bewustzijn en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.
In Nijkerk waaiden aluminium platen van daken van zeker vijf woningen. Niemand raakte gewond. In Almere belandden glasplaten uit de overkapping van het spoorwegstation op de grond. Op het dak van het station van Enkhuizen ging een antenne van een steunzender van de spoorwegpolitie om.
De storm veroorzaakte in Friesland veel schade. De politie meldde dat het vooral ging om losgewaaide onderdelen van daken en omgewaaide bomen, die in twee gevallen auto's beschadigden.
Het lucht- en scheepvaartverkeer had ook last van de zware storm. De veren tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland en tussen Den Helder en Texel voeren minder. De vroege afvaart van de snelle veerboot Discovery tussen Hoek van Holland en Harwich werd wegens het slechte weer geannuleerd.
Schiphol had door de harde wind tijdelijk maar één startbaan en landingsbaan beschikbaar. Het binnenkomende en uitgaande verkeer liep flinke vertragingen op en een onbekend aantal vluchten ging niet door.
Het treinverkeer ondervond hinder tussen Deventer en Olst. Daar viel een boom tegen de bovenleiding. Er was tussen beide plaatsen geen treinverkeer mogelijk. In Bunnik en Uithuizen waaiden op spoorwegovergangen spoorbomen kapot.
In Hoogeveen zijn in een plaatselijke bui windstoten van 120 kilometer per uur gemeten. Boven land was de wind over het algemeen krachtig tot hard (windkracht zes tot zeven).
(Bron, ook van de foto)

vrijdag, januari 07, 2005

Bankovervaller doet werkelijk alles verkeerd

Sommige criminelen slagen erin om bij een bankoverval werkelijk alles verkeerd te doen. Hoe het vooral niet moet, bewees een man uit de Amerikaanse staat South Carolina. Hij overviel op kerstavond een bank in het stadje Salley en blonk er meteen uit in onkunde.
De overvaller deed zich voor als gewone klant en het personeel liet hem binnen. Daardoor wandelde hij ongemaskerd langs de bewakingscamera's. Hij eiste geld en zette dan pas zijn vermomming op. Nu ja, vermomming, een sjaaltje dat amper zijn gezicht kon bedekken.
De overvaller moet iemand uit de streek zijn geweest, want een van de bankbedienden herkende hem meteen. Ze hadden vroeger samen op school gezeten. De man werd door het personeel amper serieus genomen. Toen de overvaller om cash geld vroeg, antwoordde een bankbediende bijna gniffelend "dat er amper geld aanwezig was."
Het tijdstip voor de overval was dan ook uitermate slecht gekozen. Op vrijdagnamiddag komen veel mensen sowieso al veel geld afhalen voor het weekend. En het was 24 december, een van de drukste winkeldagen van het jaar.
De overvaller droeg verder geen handschoenen. Toen hij over het loket kroop, liet hij dan ook enkele duidelijke vingerafdrukken achter. Een pistool gebruiken voor een bankoverval is riskant. Volgens de wet gaat het dan om een gewapende overval. En daar is de rechter niet mild voor.
Tot slot, liep de overvaller met zijn buit naar de uitgang. Hij struikelde daarbij, waardoor hopen bankbiljetten uit zijn handen vielen en op de grond terechtkwamen. De man had wel iets anders aan zijn hoofd dan de biljetten op te rapen. Hij vluchtte weg met 1232 dollar (929 euro). Op straat vuurde hij nog een keer in de lucht, waardoor hij ongewild de aandacht van de voorbijgangers kreeg.
Je zou het niet zeggen, maar ondanks al die fouten, kon de bankovervaller wegvluchten. Hij blijft voorlopig spoorloos.
(Bron)
Nepagent houdt echte agente tegen en wordt gearresteerd

Een man uit het Amerikaanse Parma in de staat Ohio wordt vervolgd omdat hij zich voordeed als politieagent. De 50-jarige Micahel Gustafson reed rond met een blauw zwaailicht en was in het bezit van een wapen en een gestolen politieradio.
In december haalde de nepagent een auto van de weg voor roekeloos rijden. Die automobilist wilde hij als agent wel eens de les spellen. Pech voor de man. Aan het stuur zat een echte agente, weliswaar in burger. Ze vond Gustafson erg vreemd overkomen en vroeg meteen om assistentie. De man werd gearresteerd en zit in de cel. Bij een huiszoeking vond de politie allerlei ander politiemateriaal.
(Bron)
Overvaller gaat terug om de weg te vragen

Een overvaller van een tankstation in Vancouver in de Amerikaanse staat Washington is op een wel heel knullige manier tegen de lamp gelopen. Na een wilde achtervolging raakte hij verdwaald, waarna hij de weg ging vragen bij hetzelfde tankstation dat hij net had overvallen.
De 22-jarige gewapende overvaller wist met succes een aanzienlijke hoeveelheid geld buit te maken bij de overval. Zijn vluchtauto stond al klaar, maar hij kon niet voorkomen dat de politie hem op het spoor kwam. Een achtervolging van ongeveer een uur was het gevolg, waarna de overvaller de agenten kwijtraakte.
Helaas voor de man was hij tijdens de achtervolging wel de weg kwijtgeraakt. Hij ging dan ook de weg vragen bij een tankstation, maar dat bleek toevallig precies hetzelfde tankstation te zijn dat hij eerder had overvallen. Het personeel waarschuwde meteen de politie, die hem tijdens de tweede achtervolging wel kon klemrijden en kon arresteren.
(Bron)
De zoekactie van Ilse.nl heeft 10000 euro opgeleverd, waar Ilse nog 5000 euro bovenop doet.
National Geographic 'redt' eilandbewoners

Een havenbeambte wiens favoriete tv-kanaal National Geographic is, redde dankzij een documentairereeks over verwoestende natuurrampen het leven van vijftienhonderd eilandbewoners. Abdul Razzak had op de ochtend van 26 december dienst in de observatietoren van de haven van zijn eiland, toen alles begon te schudden. Razzak besefte meteen dat er mogelijk een tsunami op komst was, en wist samen met twee collega's de bewoners van vijf laaggelegen dorpen te waarschuwen voor het naderend onheil.
Razzak woont op het eiland Teressa, dat onderdeel uitmaakt van de Nicobaren. Deze Indiase eilandengroep, op korte afstand van het epicentrum van de zeebeving, werd zwaar getroffen door de vloedgolven. Op Teressa vielen echter slechts drie doden: twee vrouwen en een baby. De vijf laaggelegen dorpen op het eiland werden allen volledig verwoest.
"Ineens stond de observatietoren te schudden. Twee collega's en ik sprongen uit bed en renden naar beneden", vertelt Razzak. "Toen herinnerde ik me ineens wat ik vorig jaar iedere vrijdagavond van 20.30 tot 21.30 uur op National Geographic had gezien. Ik droeg mijn collega's op mijn motor te nemen en naar alle dorpen op het eiland te rijden en mensen op te roepen onmiddellijk te evacueren."
Razzak rende zelf naar verschillende dorpen, en schreeuwde de bewoners letterlijk de hoger gelegen gedeelten van het eiland op. Kort nadat hij en zijn collega's alarm sloegen trof de eerste golf Teressa. Tien minuten later volgde een tweede, en weer iets later de derde en meest verwoestende vloedgolf. De gealarmeerde bewoners zaten toen veilig op een heuvel.
(Bron)
'Sterke groei extreem rechts in Duitsland'

In Duitsland neemt de aanhand onder extreem rechts steeds meer toe. Dat stellen een aantal Duitse veiligheidsexperts. Volgens de deskundigen nam het aantal neonazi's in 2004 met 800 toe tot 3.800. Twee jaar geleden waren dit er nog 2.600.
Met name in het oosten van het land en rond Berlijn neemt de aanhang snel toe. Opvallend is het aantal rechtsextremisten dat bereid is geweld toe te passen. Dit zijn er 10.000, waaronder een sterk toenemend aantal jongeren. Ook signaleren de experts een ontwikkeling van vermenging tussen neonazi's en rechtse skinheads.
Het aantal 'Kameradschaften' van neonazi's is met 160 ongeveer gelijk gebleven. Desondanks neemt hun aantrekkingskracht toe. Volgens één van de experts heeft deze groep een 'vrijetijdskarakter met rechtsextreme toets'.
(Bron)
Man breekt rib onder 1200 kilo zware rots

Een 40-jarige man uit Veghel dacht donderdagmiddag wel even een rotsblok in zijn tuin te kunnen verplaatsen. Helemaal goed ging dit echter niet, want het 1200 kilo wegende rotsblok kwam op de man terecht. Het leverde de man uiteindelijk kneuzingen, schaafwonden en een gebroken rib op.
De man moest door de brandweer bevrijd worden uit zijn positie, omdat hij klem was komen te zitten. Volgens de politie zag het letsel van de man er "zeer ernstig" uit, waarna een traumahelikopter ter plaatse kwam. De man werd uiteindelijk per ambulance overgebracht naar het Bernhoven ziekenhuis in Veghel.
(Bron)
Man eist 2,5 miljoen na zien Fear Factor

Een man heeft besloten om het Amerikaanse televisiestation NBC aan te klagen nadat hij een aflevering van het programma "Fear Factor" had aanschouwd. Hij was er naar eigen zeggen letterlijk ziek van geworden toen hij mensen dode ratten zag eten. De man, een vaste kijker van het programma, eist 2,5 miljoen dollar van NBC.
In de betreffende aflevering werden dode ratten gemixt in een blender, waarna de deelnemers dit goedje moesten opeten en drinken. "Om mensen in de show dode ratten te laten eten en drinken was maf en zowel ik als een huisgenoot van me moesten er van overgeven", zo schrijft Austin Autkin in zijn aanklacht. "NBC verzendt de verkeerde boodschap aan haar kijkers, namelijk dat geld mensen van alles en nog wat kan laten doen, en meestal tegen hun wil. Het station gaat te ver." Het zijn slechts enkele citaten uit zijn vier pagina's tellende aanklacht. De 49-jarige Autkin beweert voorts dat zijn bloeddruk door de show zo hoog werd dat hij duizelig van werd. Toen hij wegrende van de televisie zou hij tegen de deur zijn geknald, waardoor hij verwondingen opliep.
Toen persbureau Reuters de man belde, deelde hij hen mee dat hij om de aanklacht niet kon bespreken, enkel als hij betaald zou krijgen voor het interview. Een woordvoerder van "Fear Factor" meldde dat de show geen commentaar wil geven, tot men een kopie van de klacht heeft ontvangen. Het enige wat hij kwijt wilde, is dat er gedacht wordt dat de claim geen enkele kans van slagen heeft. Autkin was het hier wel mee eens: "Ik wil een punt drukken. Denkt u nou werkelijk dat ik 2,5 miljoen verwacht te krijgen?" Eind jaren negentig klaagde Autkin al eens twee tabaksbedrijven aan, beide aanklachten werden verworpen.
In "Fear Factor", dat ook in Nederland uitgezonden wordt, draait het erom enkele proeven zo goed mogelijk uit te voeren en zo de beste te worden van een groep deelnemers. Als je wint, win je 50.000 dollar (in de VS dan). De show heeft inmiddels een lange historie met betrekking tot het eten van de gekste dingen, ratten zijn hierbij geen uitzondering, men heeft ook al eens levende wormen gegeten. Autkin beweert echter met de voorgaande afleveringen nooit een probleem te hebben gehad.
(Bron)
Kip legt ei van 169 gram zwaar

Boer Christoph Athmann uit de Duitse deelstaat Niedersachsen heeft in zijn ren het vermoedelijk zwaarste kippenei tot nu toe gevonden. Het ei heeft een omtrek van 18 centimeter en weegt 169 gram.
Het huidige officiële record staat op naam van een kip uit een Wit-Russische legboerderij. Het dier produceerde een ei van 160 gram zwaar. Boer Athmann wil zijn ei echter voordragen bij het Guinnes Book of Records als nieuwe recordhouder.
Een normaal kippenei weegt overigens tussen de vijftig en zeventig gram.
(Bron)
Nieuw geld na bankoverval Noord-Ierland

De Northern Bank heeft besloten om alle bankbiljetten die de bank heeft uitgegeven uit de roulatie te gaan halen, en daar nieuw geld in een andere kleur voor in de plaats uit te geven. De bank doet dit om de buit van de bankoverval van vorige maand waardeloos te maken. Bij die bankoverval werd het recordbedrag van 26,5 miljoen pond (38 miljoen euro) buitgemaakt. De politie verdenkt de IRA van de overval.
De Northern Bank is één van de banken in Noord-Ierland die eigen geld uitgeeft. Nu zullen alle bankbiljetten van 10, 20, 50 en 100 pond opnieuw uitgebracht worden, wat naar schatting zo'n acht weken in beslag zal nemen. Ongeveer driekwart van de buit van de bankoverval was afkomstig van de Northern Bank. Volgens politiecommandant Hugh Orde zal de bankroof door deze actie "de grootste papierverspilling uit de geschiedenis van Noord-Ierland" worden.
Ondertussen heeft de politie bekendgemaakt het Ierse Republikeinse Leger (IRA) van de bankoverval te verdenken. De Provisional IRA (PIRA) wordt namelijk verantwoordelijk gehouden. Vanwege tactische redenen wilde Orde nog niet zeggen hoe de politie tot die conclusie is gekomen.
(Bron)
14-jarig meisje uren vast door id-plicht

De identificatieplicht heeft er, naar nu bekend is geworden, meteen in de nieuwjaarsnacht al voor gezorgd dat een 14-jarig meisje zeveneneenhalf uur in de cel heeft gezeten omdat ze geen legitimatiebewijs bij zich had. Twee andere jongeren van 17 en 19 jaar werden zelfs tien uur vastgehouden.
Toen het meisje uit Veen om 4 uur 's nachts werd aangehouden, was ze net onderweg naar het huis van een vriendin om daar te gaan slapen. Omdat ze geen identiteitskaart bij zich had, werd ze direct met een politiebus naar het politiebureau in Breda vervoerd, waar ze vervolgens zeveneneenhalf uur heeft vastgezeten. De politie belde om 6 uur haar ouders, met de mededeling dat ze hun dochter om 11 uur konden komen ophalen.
Volgens politiewoordvoerder Rienk van Kuik had de ME al de hele nacht grote problemen met een groep terugkerende jongeren in Wijk en Aalburg, waar het meisje werd aangehouden. Daarom werd besloten tot het toepassen van de legitimatieplicht.
(Bron)
'Gen gevonden dat bescherming biedt tegen aids'

AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat mogelijk bescherming biedt tegen besmetting met HIV en het ontwikkelen van aids.
Volgens wetenschappers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases zijn mensen die verscheidene kopieën van een gen in zich dragen dat de proteïne CCL3L1 codeert beter beschermd tegen HIV en aids. De bevindingen van de onderzoekers zijn donderdag gepubliceerd door het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Uit onderzoek van bloedmonsters van 4.300 mensen is gebleken dat personen die vier CCL3L1 kopieën in hun lichamelijke opmaak bij zich dragen van nature beter beschermd zijn dan mensen die minder kopieën hebben. Over het hoe en waarom van het verschil in CCL3L1 producerende genen is weinig bekend.
Volgens de onderzoekers gaat het om een aangeboren verschil tussen personen dat niet is gebonden aan etnische afkomst. In alle bevolkingsgroepen komen personen voor die meer of minder CCL3L1 produceren, aldus de onderzoekers.
De ontdekking van de beschermende werking van deze proteïne kan aanleiding zijn tot het vinden van manieren om mensen beter te beschermen tegen besmetting met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.
(Bron)

Eerst maar eens zien.
Tweeling

Een Roemeense vrouw die in december 2004 een jongetje ter wereld bracht, verwacht in januari 2005 haar tweede kindje. De vrouw, Maricica Tescu, wist dat ze zwanger was van een tweeling, maar had nooit verwacht dat daar twee maanden tussen zou zitten. Haar eerste kind werd geboren op 11 december, toen ze zeven maanden zwanger was. Haar tweede kind, ook een jongetje, wordt eind januari verwacht. Tescu heeft twee baarmoeders.
(Bron)
Zorgverzekeraars weigeren ouderen en chronisch zieken

AMSTERDAM - Ouderen en chronisch zieken die van zorgverzekeraar willen veranderen of hun polis willen aanpassen, worden categorisch geweigerd. Dat geldt voor zowel ziekenfonds- als particulier verzekerden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een meldpunt van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).
Het meldpunt is sinds 11 december actief en kreeg sindsdien 350 telefoontjes. Zo'n 85 procent van de bellers, voornamelijk ouderen en chronisch zieken, gaven aan grote problemen te ondervinden wanneer zij hun zorgverzekering probeerderden te veranderen. Bij de meeste mensen lukte dat helemaal niet.
Het begrip ouderen is bij veel zorgverzekeraars verder een rekbaar begrip. Volgens woordvoerder Anja Broens van de NCPF wordt het moeilijker van verzekeraar te wisselen hoe ouder de verzekerde is, maar blijkt het voor mensen boven de veertig vaak al moeilijk over te stappen naar een andere verzekeraar. Broens vreest dat als straks het nieuwe zorgstelsel ingevoerd wordt, dergelijke problemen alleen nog maar zullen toenemen.
Het meldpunt blijft nog tot 15 maart in de lucht. Daarna zal de NCPF de resultaten aanbieden aan minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid. "Wij pretenderen niet met een wetenschappelijk onderzoek bezig te zijn, we willen slechts een signaal afgeven en hopen dat de minister een vervolgonderzoek zal instellen", aldus Broens.
Hoeveel mensen precies willen overstappen is volgens de woordvoerder moeilijk te zeggen, maar ze schat het aantal op 6 procent. Dat zijn ruim zevenhonderdduizend verzekerden. De NCPF wil duidelijke richtlijnen voor verzekeraars waarop ze mensen mogen afwijzen.
(Bron)

Dit wàs al zo. Niks veranderd dus - je bent welkom als ze denken dat je braaf zukt betalen en minimale kosten vertegenwoordigt.
Dit is eng.

The tsunami was an adumbration of the wrath of God, a harbinger of things to come: that Great Day of Judgment. (...)
The lands affected by this judgment from God aren?t just full of idolatry; we?re talking about places (think Thailand) that are hot spots where American businessmen travel for the express purpose of fornicating with young Asian children. (...)
Not to mention the fact that those Asian countries weren?t the only ones affected by the tsunami. Do you realize that among the dead and missing are 20,000 Swedes and over 3,000 Americans? Filthy Swedes went to Thailand - world epicenter of child sex traffic - to rape and sodomize little Thai boys and girls. 20,000 dead Swedes is to Sweden's population of 9 million as 650,000 would be to America's 290 million population. We sincerely hope and pray that all 20,000 Swedes are dead, their bodies bloated on the ground or in mass graves or floating at sea feeding sharks and fishes or in the bellies of thousands of crocodiles washed ashore by tsunamis.
Overzicht van tsunami-opnames.

donderdag, januari 06, 2005

Mijn aanvraag vangnetregeling, ingediend op 29 november, is op 17 december goedgekeurd, volgens het meisje dat ik net aan de lijn had. En _waarschijnlijk_ krijg ik wel binnen 2 weken een brief. Waarom dat dan nog zo lang duurde (een maand tussen goedkeuring en brief vind ik lang) wist ze ook niet.
Toen zei ze: 'Ik zie dat de bijdrage ook is vastgesteld', dus ik gelijk: 'En kunt u die meedelen?' Nee, dat mocht alleen schriftelijk.
Zucht. Ik wacht maar weer verder.
TT 109 Al 100 mensen willen helpen in Azië

BERGEN De gemeente Bergen is door een kleine honderd uitkeringsgerechtigden benaderd, die willen helpen bij de wederopbouw van de getroffen gebieden in Zuidoost-Azië. Dat heeft wethouder Trap bekendgemaakt.
Minister De Kneus zei gisteren werklozen de mogelijkheid te willen geven om met behoud van uitkering vrijwilligerswerk te doen in de getroffen gebieden.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt er nog niet aan het plan gewerkt, omdat hulporganisaties hebben aangegeven nog geen behoefte te hebben aan extra krachten. Zij verkiezen om met mensen uit de regio te werken.
Burgemeester Wageningen tegen legitimatie plicht

Burgemeester Pechtold van Wageningen heeft in zijn nieuwjaarstoespraak de nieuwe legitimatieplicht afgekraakt. Volgens de burgervader is de verplichting voor iedereen van 14 jaar en ouder om een legitimatiebewijs bij zich te hebben een 'absurde schijnveiligheid'. Pechtold riep bovendien zijn collega-burgemeesters op om niet mee te werken aan de nieuwe wet.
De D66-politicus biedt wel een alternatief om te zorgen voor meer veiligheid. "Onderwijs, opvoeding en inburgering, stop daar het geld maar in!" Daarnaast is Pechtold van mening dat de media zichzelf eens goed moeten bekijken. "Onderzoeksjournalistiek en inhoudelijke verdieping hebben plaatsgemaakt voor rellerigheid en veel, veel columnisten en zelfbenoemde deskundigen", zo geeft hij aan.
(Bron)
Jongens schieten man dood om casinowinst

NEDERHEMERT - Twee jongens van 16 en 19 jaar uit het Brabantse Oosterhout hebben in de nacht van 26 op 27 december een 53-jarige inwoner van Kerkwijk doodgeschoten om hem te beroven van zijn casinowinst. De jongens, die familie van elkaar zijn, hadden gezien dat de man in een casino 3000 euro had gewonnen.
Dat heeft de 16-jarige verdachte volgens een woordvoerster van de politie bekend. De politie hield beide jongens dinsdag aan in hun woningen in Oosterhout. Zij worden vrijdag voorgeleid bij de rechtbank in Arnhem.
Een voorbijganger vond het levenloze lichaam van de Kerkwijker in zijn auto langs de Bergsche Maasdijk in Nederhemert. Volgens de 16-jarige jongen volgden hij en de 19-jarige de man vanaf het casino met de bedoeling zijn gewonnen geld te roven.
Dat hebben zij ook gedaan. Of het geroofde geld bij huiszoekingen in hun woningen is teruggevonden wil de politie nog niet zeggen. Het onderzoek gaat nog verder.
(Bron)

Mag je op je 16e al een casino in? En ja, iemand doodschieten voor 3000 euro, logisch.
Agent zwaargewond na dollemansrit in Amsterdam

AMSTERDAM - Een motoragent van de Amsterdamse politie is donderdagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een wilde achtervolging tijdens het spitsuur door de hoofdstad en op de snelweg A1.
In de wijk De Pijp hield de politie een automobilist aan die tegen het verkeer in reed. Toen de agenten hem om zijn rijbewijs vroegen, bleken de gegevens niet te kloppen en werd de man gevraagd mee te gaan naar het politiebureau.
Daarop reed hij op de agenten in die ternauwernood weg konden springen, aldus een woordvoerder van de politie. Vervolgens ontstond een levensgevaarlijke dollemansrit door de stad waarbij meerdere politieauto's achter de man aanreden. De roekeloze automobilist negeerde rode stoplichten, reed over de vluchtstrook en raasde over zebrapaden waar mensen op liepen.
Op de A1 richting Amersfoort ging een motoragent onderuit bij de afslag Muiderberg. Hij is in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis opgenomen. Hoe hij ten val kwam, kon de politie nog niet zeggen. Vlak daarna konden agenten de auto tot stoppen dwingen. Behalve de automobilist zijn ook de andere inzittenden, een vrouw en twee tieners, aangehouden.
(Bron)
TT 111 Werklozen Ameland moeten werken

AMELAND Bewoners van Ameland die een bijstandsuitkering aanvragen, moeten voortaan verplicht aan het werk. [Dat is een term voor.] Dat heeft burgemeester Verhoeven van het eiland gezegd in zijn nieuwsjaarsrede.
De uitkeringsgerechtigden worden bij een bedrijf aan het werk gezet, of, als dat niet mogelijk is, bij de gemeente. Bij de gemeente kunnen ze werken bij de administratie of de plantsoenendienst. [Daar kunnen dan weer vaste banen geschrapt worden.]
Wie veel verzuimt,loopt het risico zijn uitkering (deels) te verliezen. [Ik neem aan dat wel naar de reden van het verzuim wordt gekeken.]
Het gaat maar om enkele mensen. Van de 3524 Amelanders hebben er 10 tot 15 een bijstandsuiterking. Verhoeven hoopt dat ze zo sneller een echte baan vinden.
Giant tortoise adopts baby hippo

NAIROBI, Kenya (Reuters) -- A 120-year-old giant tortoise living in a Kenyan sanctuary has become inseparable from a baby hippo rescued by game wardens, officials said on Thursday.
The year-old hippo calf christened Owen was rescued last month, suffering from dehydration after being separated from his herd in a river that drains into the Indian Ocean.
"When we released Owen into the enclosure, he lumbered to the tortoise which has a dark grey color similar to grown up hippos," Sabine Baer, rehabilitation and ecosystems manager at the park, told Reuters.
She said the hippo's chances of survival in another herd were very slim, predicting that a dominant male would have killed him.
However, Owen's relationship with the Aldabran tortoise named Mzee, Swahili for old man, may end soon. The sanctuary plans to place Owen with Cleo, a lonely female hippo.
(Bron)
Identificatie Team op Phuket afgelost

PHUKET - Het Rampen Identificatie Team (RIT) aan het werk op het Thaise eiland Phuket wordt na het weekeinde afgelost. Dat zei Peter van Zunderd, korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), donderdagochtend, nadat hij met minister Remkes van Binnenlandse Zaken een bezoek aan het team had gebracht.
"Mijn mannen doen hier fantastisch werk. En aangezien het nog wel een hele tijd zal duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, komen er nieuwe mensen om ze af te lossen", zei Van Zunderd. Het is de bedoeling dat de leden van het RIT twee weken in een tempel nabij Khaolak hun werk doen, vier weken teruggaan naar Nederland en dan terugkomen. Dat gebeurt totdat iedereen is geïdentificeerd.
Volgens Van Zunderd blijven continu dertig man in Thailand actief en zijn er in Nederland voldoende mensen om voor de aflossing te kunnen zorgen. Zeker tien mensen van het huidige team blijven achter om de nieuwe mensen in te werken.
De zeven RIT'ers die naar Sri Lanka waren gegaan om daar te helpen, keren vrijdag terug naar Thailand. RIT-teamleider Pieter Wiersinga vertelde dat hun werk op het eiland klaar is. Dat wil zeggen dat alle buitenlandse slachtoffers zijn onderzocht en hun kenmerken beschreven.
Korpschef Van Zunderd noemde de situatie zoals hij die aantrof op het tempelcomplex, "overweldigend. Dat komt vooral door de enorme aantallen slachtoffers." Volgens een RIT-lid waren er donderdag 28 containers met lichamen onderzocht op specifieke kenmerken en is van de slachtoffers DNA afgenomen.
Twintig containers, met ongeveer vijftig lichamen per container, moeten nog worden onderzocht. De lichamen worden koel gehouden op een temperatuur van -2 graden. Voor onderzoek wordt de temperatuur op +2 graden gebracht.
Van Zunderd vindt dat de internationale samenwerking goed verloopt en dat de Thai ontzettend hard hun best doen, maar hij wil proberen iets meer snelheid in de hele operatie te krijgen.
Inmiddels staat bij alle onderzoeksteams een Nederlander aan het hoofd. Een Nederlandse tandarts leidt het onderzoek naar het matchen van de tandartsgegevens en ook is een Nederlander verantwoordelijk voor het computersysteem waar alle gegevens worden ingevoerd en waaruit de matches tevoorschijn moeten komen. "Dan weten we in ieder geval dat het goed gebeurt", aldus Wiersinga.
(Bron)
Vulkaanuitbarsting in Guatemala

GUATEMALA STAD - Een uitbarsting van de vulkaan Fuego in het Latijns-Amerikaanse land Guatemala heeft woensdag as en rook 5 kilometer de hoogte ingestuurd.
Drie zware explosies deden zich voor in de vulkaan zo'n 60 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Volgens de autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen. Lavastromen en steenlawine's zijn te zien op de 3763 meter hoge Fuego.
(Bron)
Meer info over de dolfijn:

Nederlander redt dolfijn in Phuket

PHUKET - "Een uurtje feest in een week ellende". Zo noemt Edwin Wiek het moment dat hij woensdag een dolfijn wist te redden uit een waterpoel op het Thaise eiland Phuket. Het dier was door de tsunami 1400 meter landinwaarts terechtgekomen in een binnenmeer van 300 bij 150 meter nabij het zwaar getroffen Khao Lak.
Wiek woont al veertien jaar in Thailand en is directeur van het Wildlife Rescue Center, vertelde hij donderdag in het getroffen gebied. Samen met zijn collega's redt hij wilde dieren in nood. Dat kunnen dieren zijn in gevangenschap, maar ook bijvoorbeeld apen die overreden zijn.
Op tweede kerstdag was Wiek in het oerwoud, maar nadat hij van de enorme gevolgen van tsunami op Phuket had gehoord, ging hij met twaalf medewerkers die kant op. De dolfijn is het enige dier dat ze tot nu toe hebben kunnen redden. "Het was verbazingwekkend dat we hem vonden, maar ook verbazingwekkend dat we hem konden redden." Wiek gaf het dier antibiotica, verzorgde zijn wonden en zette hem terug in zee. "Ik heb nog nooit een dolfijn zo hard zien wegzwemmen."
De redding was reden voor een klein feestje. "Dat hebben we even goed gevierd." Hij en zijn mensen hebben in hun zoektocht naar gewonde dieren voornamelijk lichamen gevonden van slachtoffers. "Kleine kinderen met de zwembandjes nog om, kinderen zonder hoofd, echt verschrikkelijk." In het gebied waar de dolfijn is gevonden, staat weinig meer overeind. Totale vakantieresorts zijn verwoest, palmbomen liggen geknakt op de grond. Wiek: "Het lijkt wel of hier een atoombom is ontploft."
Het is de bedoeling dat hij en zijn team de komende maanden blijven om een lokale kliniek op te zetten voor de getroffen dieren in het gebied. "Het gaat om katten, honden, zwijnen, alle dieren. We organiseren voedsel en water voor hen voor de komende twee maanden, want je moet ook bedenken dat al het water hier door de tsunami zout is geworden."
De schade aan de natuur valt volgens hem wel mee. "We hebben het mangroveoerwoud hier gecontroleerd en de schade is miniem. En blijkbaar heeft het als buffer gediend voor het achterliggende gebied." Het koraal rond Phuket is voor ongeveer 40 procent aangetast, schat Wiek. "Dat valt mee. Als we er extra voorzichtig mee omgaan, zal het langzaam herstellen." Het duiktoerisme moet wat hem betreft gewoon doorgaan. "Anders komen de dynamietvissers terug en die brengen het koraal veel meer schade toe."
De verhalen na de zeebeving over dieren die de ramp voorvoeld hebben, kent hij ook. "Ik heb gehoord dat de olifanten op het eiland zo'n twintig minuten voordat de vloedgolven kwamen, zeer onrustig werden en naar hoger gelegen gebied trokken, soms nog met de toeristen nog op de rug. Geen enkele olifant is in contact gekomen met water.
Ook de buffels in het gebied hebben allemaal op tijd hun heil gezocht in de heuvels." Het heeft Wiek vooral verbaasd dat ze zoveel honden hebben teruggevonden. "De meeste hebben het dus ook overleefd."
(Bron)
Rijke oliestaten komen laat in de benen

LONDEN - De rijke Arabische oliestaten blijven vooralsnog achter met hun donaties voor de internationale hulpverlening. Na aanvankelijke relatief geringe financiële toezeggingen voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving, kwamen landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar pas dezer dagen iets vrijgeviger uit de hoek.
Volgens de Britse krant The Times hebben de regeringen van de betrokken naties deze week flinke kritiek gekregen van de bevolking en van commentatoren in de media. Het Saudische koningshuis heeft intussen erkend traag te zijn geweest in zijn reactie.
Een van de oorzaken hiervoor zou zijn geweest dat nogal wat Saudische liefdadigheidsinstellingen gesloten zijn wegens vermeende banden met het internationaal terrorisme. Saudi-Arabië verhoogde de financiële steun uiteindelijk van 10 tot 30 miljoen dollar.
Andere staten als Qatar zegden soortgelijke bedragen toe. In vergelijking met de toezeggingen van landen als Australië, Duitsland en de Verenigde Staten, die honderden miljoenen op tafel leggen, is de bijdrage van de steenrijke olielanden toch weinig indrukwekkend.
De Koeweitse krant al-Qabas zette de machthebbers zo onder druk dat de bijdrage van het land binnen enkele dagen steeg van 2 miljoen tot 20 miljoen dollar.
De krant wees erop dat Koeweit veel te danken heeft aan inwoners van getroffen landen als Sri Lanka, India en Indonesië, die massaal werken in de Golfstaten als hulpen in de huishouding, chauffeurs maar ook als computerdeskundigen en artsen.
(Bron)
Rechter legt vrouw kinderverbod op

De 31-jarige Judgette W. uit New York mag van de rechter geen kinderen meer krijgen totdat ze heeft bewezen dat ze voor haar zeven andere kinderen kan zorgen. Raakt de vrouw toch zwanger, dan moet ze de gevangenis in.
De vrouw heeft zeven kinderen, waarover ze geen voogdij meer uitoefent. Na verschillende verwaarlozingsincidenten in de afgelopen vier jaar zijn zes kinderen bij pleeggezinnen geplaatst. Het andere kind leeft bij een tante. Drie van de kinderen, waaronder de jongste, werden verslaafd geboren.
"Omdat elk kind een vader en een moeder verdient, of in ieder geval één van de twee, neemt deze rechtbank wederom de ongebruikelijke maatregel van het verbieden van de biologische moeder om meer kinderen te verwekken, totdat ze haar andere kinderen kan terugkrijgen", aldus de rechter. Dezelfde rechter besloot in maart 2003 dat een andere drugsverslaafde, dakloze moeder geen kinderen meer mocht krijgen totdat ze voor haar andere vier kan zorgen.
(Bron)
Tot 3000 jaar veroordeeld ETA-kopstuk volgend maand vrij

MADRID - Het tot 3000 jaar gevangenis veroordeelde kopstuk José Ignacio de Juana Chaos van de Baskische terreurbeweging ETA komt hoogstwaarschijnlijk in februari vrij.
Dat hebben de omroepen Cadena SER, Telecinco en de krant El Mundo donderdag gemeld op gezag van bronnen bij Spaanse justitie.
De Juana was in januari 1987 wegens betrokkenheid bij tal van aanslagen veroordeeld volgens het wetboek van strafrecht van 1973.
Volgens dat wetboek kan iemand met de strafmaat van De Juana pas na dertig jaar in vrijheid worden gesteld. De Juana heeft er volgende maand pas achttien jaar opzitten.
Uit computergegevens van de gevangenis in het Zuid-Spaanse Algeciras, waar De Juana vastzit, blijkt echter dat het ETA-lid door cursussen 4350 dagen strafvermindering heeft verdiend.
De regels voor strafvermindering zijn in mei 1987, enkele maanden, na de veroordeling van De Juana aangescherpt.
(Bron)
Toiletborstel heeft mafste waarschuwingslabel

De waarschuwing "Niet gebruiken voor persoonlijke hygiëne" heeft de prijs gewonnen voor het mallotigste waarschuwingslabel van 2004. Het betreft een deel van de handleiding voor een toiletborstel. De verkiezing wordt elk jaar gehouden in de Amerikaanse staat Michigan, om te laten zien dat de bezorgdheid over het juist gebruiken van producten heeft geleid tot de meest bizarre en overdreven waarschuwingen.
Andere maffe waarschuwingen die hoog eindigden waren "dit product beweegt wanneer het wordt gebruikt", een opschrift op een scooter, en "haal er nooit eten of andere dingen uit als het product bezig is", hetgeen een waarschuwing voor een blender betrof. En dan was er ook nog de geweldige waarschuwing bij het gebruik van een koortsthermometer: "Na rectaal gebruik niet meer oraal gebruiken".
De organisatoren hopen met de verkiezing een einde te maken aan de soms belachelijk lange waarschuwingenlijst op veel producten van tegenwoordig. Ze menen dat veel mensen ze niet volledig meer lezen, waardoor de situatie juist onveiliger wordt. Ook wil men een einde maken aan de vele "onnodige rechtszaken", waarbij bedrijven voor het ontbreken van de gekste dingen voor de rechter worden gesleept. De winnende labels werden overigens gekozen door de luisteraars van een populaire radioshow in de ochtend in Detroit.
(Bron)
Harde aanpak Marokkaanse jeugd R'daal geëist

De Marokkaanse jeugd in het Brabantse Roosendaal moet keihard worden aangepakt. Dat zeggen enkele vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. Ze doen de oproep nadat bekend werd dat buurthuizen steeds vaker door jongeren van Marokkaanse komaf worden geterroriseerd.
Woordvoerder Ibrahim Benkhlifa heeft dit in een brandbrief geschreven aan het bestuur van wijkhuis West, dat sinds kerstmis gebukt gaat onder vandalisme en overlast. Hij wil dat gemeente en politie ingrijpen, omdat keer op keer de boel escaleert.
Ook de hulp van de moskee is ingeroepen, omdat deze een maatschappelijke functie uitoefent. Benkhlifa: "Onze imam kan misschien realiseren wat anderen niet lukt. Dat is op zijn minst toch het proberen waard." Daarnaast worden de ouders van de overlastveroorzakende jeugd benaderd.
"Wij moeten in elk geval proberen de ouders van baldadige jeugd te bereiken. Maar we moeten ook goed kijken naar de achtergrond van deze problemen. In Roosendaal wordt het langzamerhand een trend dat jongeren zich ophouden rond buurthuizen. Voorlopig houd ik het op kwajongensstreken, maar wel met de gedachte dat elke streek een diepere oorzaak heeft", zo zegt Benkhlifa.
Voorlopig zal de polite extra surveilleren. Diverse instanties zullen binnenkort met de burgemeester aan tafel gaan.
(Bron)
IJsbergen voor kust Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Voor het eerst in meer dan vijftig jaar zijn er ijsbergen uit het Zuidpoolgebied opgedoken voor de zuidkust van Nieuw-Zeeland.
Het gaat om zeker vijftien ijsbergen, waarvan enkele tot 3 kilometer in doorsnede zijn. De scheepvaart in de regio is donderdag gewaarschuwd voor de obstakels.
Het zeldzame verschijnsel voor de Nieuw-Zeelandse kust is volgens deskundigen niet perse het gevolg van veranderingen van het klimaat.
Het gaat vrijwel zeker om een 'gewoon' natuurverschijnsel waarover ook eeuwen geleden al is bericht, aldus Nieuw-Zeelandse media.
De ijsbergen zijn waarschijnlijk afkomstig van eerder afgebroken enorme ijsschotsen in de Ross- en Weddellzee in het Zuidpoolgebied, duizenden kilometers van plaats waar ze nu te zien zijn.
(Bron, meer)
18 Gewonden door tramongeluk Amsterdam

In Amsterdam is vanmorgen een tram achterop een stilstaande tram geklapt. Achttien mensen, onder wie de bestuurder van de rijdende tram, raakten gewond door het ongeluk, dat plaatsvond op het Rokin, ter hoogte van de tramhalte Muntplein. Negen gewonden zijn door ambulances naar het ziekenhuis gebracht, twee mensen hebben zware verwondingen opgelopen, maar verkeren buiten levensgevaar.
Ook de trams, van de lijnen 4 en 16, hebben schade opgelopen en moesten beide worden weggesleept. Het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB) meldde dat de tram die achterop de andere tram botste, flink beschadigd is. Door het gebeuren heeft het bedrijf besloten andere trams in de stad om te leiden. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is vooralsnog onduidelijk.
(Bron)
Komeet Machholz met het blote oog te zien

AMSTERDAM - Liefhebbers van sterren kunnen deze maand getuige zijn van een bijzonder verschijnsel. Een maand lang valt namelijk de komeet Machholz als een nevelig vlekje langs de hemel te volgen. De komeet die op vele miljoenen kilometers afstand door de ruimte raast, is op 7 januari op zijn helderst. Dit meldt de populair-wetenschappelijke website Kennislink.
De naar schatting paar kilometer grote komeet is dan een stuk helderder dan de zwakste sterren en moet vanaf een donkere plaats met het blote oog te zien zijn. Met een verrekijker is een wazig, groen vlekje zichtbaar, dat zich naar het noorden verplaatst. In de derde week van januari staat de komeet in de vroege avond nagenoeg pal boven ons hoofd.
De Amerikaanse opticiën Donald E. Machholz Jr., ontdekte de komeet op 27 augustus 2004 voor het eerst als een zwak vlekje aan de hemel. Omdat dit vlekje zich verplaatste, was het snel duidelijk dat het hier ging om een komeet. De nieuwe komeet werd naar de ontdekker genoemd: Machholz.
In het begin was de komeet alleen vanaf het zuidelijk halfrond te zien. Maar de afgelopen maanden is de komeet steeds hoger aan de hemel geklommen. Kort na de kerst stak hij de hemelevenaar over en nu wordt hij steeds beter vanaf het noordelijk halfrond te zien.
Als komeet Machholz in 2006 ook voor de grootste telescopen uit het zicht verdwijnt, duurt het 104.000 jaar voordat hij weer in de buurt van de aarde terugkeert.
(Bron)
Van De Kneus mag ik naar Thailand. Ik weet niet wat ik daar voor zinnigs kan doen, want volgens mij komen ze er geen mensen tekort. Een ticket erheen kan ik niet betalen, en ik vraag me af of er enige opvang is bij terugkomst, want een erg fijne situatie lijkt het me niet.
Daarnaast moet je wel blijven solliciteren, vanuit een internetcafé misschien?
Meer foto's.
Viburnum, een winterbloeier die bedwelmend zoet ruikt:

Kastanjeknoppen:

Kap-activiteiten:

Paardenkastanje:

Ik kreeg een mail:

The boy about 2 years, from Khao Lak is missing his parents. Nobody knows what country he comes from. If anyboy knows him please contact us by phone 076-249400-4 ext. 1336, 1339 or e- mail : info@phuket-inter-hospital.co.th



UPDATE: het kind is inmiddels geïdentificeerd.
Amerikaan valt 210 kilo af in ziekenhuis

WASHINGTON - Een Amerikaan die bijna was overleden aan zijn overgewicht, is na een verblijf van zeven maanden in een ziekenhuis 210 kilo lichter. Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld.
De 42-jarige Patrick Deuel uit Valentine in de staat Nebraska werd in juni in een ziekenhuis opgenomen na een hartaanval. De 1,80 meter lange man woog toen 486 kilo. Tot verbazing van de artsen ging hij niet dood, hoewel hij niet zelfstandig kon ademhalen en tal van aandoeningen had die het gevolg waren van zijn overgewicht.
Hij werd op een dieet gezet van 1200 calorieën per dag. Nadat Deuel 190 kilo was afgevallen, onderging hij in oktober een maagverkleining. Daarop kreeg hij diverse complicaties, maar inmiddels gaat het goed met hem. Op 22 januari mag hij naar huis. Het is de bedoeling dat hij daar nog verder afvalt tot hij zijn streefgewicht van 110 kilo heeft bereikt.
(Bron)

woensdag, januari 05, 2005

Nawijn (LPF) spreekt bij Vlaams Belang

Tweede-Kamerlid en voormalig minister Hilbrand Nawijn zal eind januari een toespraak houden op een nieuwjaarsbijeenkomst van het Vlaams Belang. De LPF-politicus is uitgenodigd door de partij van Filip Dewinter om te spreken over de situatie in Nederland na de moord op Theo van Gogh.
Nawijn zegt persoonlijk uitgenodigd te zijn door Dewinter, met wie hij onlangs discussieerde tijdens een bijeenkomst op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het feit dat het Vlaams Blok vorig jaar door een Belgische rechter werd veroordeeld door racisme en vervolgens de naam wijzigde in Vlaams Belang legt de ex-minister naast zich neer. "Het Vlaams Belang is geen racistische partij. In Nederland worden ergere dingen gezegd", meent Nawijn. Eerder noemde hij het verbod van het Vlaams Blok al een schandaal.
Nawijn heeft volgens eigen zeggen geen overleg gehad met zijn fractiegenoten over zijn optreden bij het Vlaams Belang. Dat is volgens de politicus niet nodig, omdat hij sinds de zomer een status aparte zou hebben binnen de LPF-Kamerfractie.
(Bron)
94-jarige krijgt prijs in 20 jaarlijkse termijnen

Voor sommige mensen is een gespreide winstuitkering na het winnen van een loterij een uitkomst. Mocht je een gat in je hand hebben, of spontaan krijgen, dan kun je het geld in ieder geval niet in één keer verbrassen. Maar de Amerikaanse Louise Outing is er niet zo blij mee. Want tenzij ze 114 jaar oud wordt, kan ze nooit over het gehele prijzengeld beschikken.
De 94-jarige Outing won in september 5,6 miljoen dollar in de Megabucks-loterij. Maar de regels van de loterij zeggen dat dergelijke grote prijzen zullen worden uitbetaald in jaarlijkse termijnen over een periode van twintig jaar. Outing betwijfelt of ze dan nog wel in leven is en koos ervoor om naar het gerechtshof te stappen.
Haar advocaat was van mening dat de loterij vanwege Outings hoge leeftijd het gehele bedrag in één keer zou moeten betalen. Rechter Barbara Dortch-Okara stelde de loterij echter in het gelijk. Outing moet het doen met jaarlijkse cheques van 280.000 dollar, waar na de belastingheffing nog 196.639 dollar van over blijft.
(Bron)
Vermist Zweeds jongetje niet ontvoerd

PHUKET - Een 12-jarig Zweeds jongetje, waarvan vermoed werd dat hij door een onbekende westerse man was meegenomen uit een Thais ziekenhuis, is niet ontvoerd.
Waarschijnlijk heeft hij de tsunami's op tweede kerstdag niet overleefd en is hij nooit in het betreffende ziekenhuis geweest. Dat meldde de Thaise politie woensdag.
De 12-jarige Kristian Walker was met zijn moeder, broertje en zusje op vakantie in Khao Lak, iets ten noorden van het eiland Phuket. De andere kinderen hebben de ramp overleefd. Kristian en zijn moeder staan als vermist te boek.
Een Thaise arts vertelde Kristians grootvader, die in Thailand is om zijn familie te zoeken, dat hij de jongen had behandeld, maar dat een westerse man hem vervolgens had meegenomen. De Zweedse politie stuurde daarop een team naar Thailand om te helpen bij het onderzoek naar de vermeende ontvoering.
Volgens de politie is de westerse man intussen gevonden. Hij had niet Kristian meegenomen uit het ziekenhuis, maar een Duits jongetje. De arts reageerde door te zeggen dat wat hem betreft alle Europese kinderen er hetzelfde uitzien.
(Bron)
Sola-Luna was de 100000ste!!
Verbod op houtkap Andamanen tijdelijk opgeheven

Het hooggerechtshof van India heeft woensdag de beperkingen op het kappen van bomen op de eilandengroep Andamanen en de Nicobaren versoepeld. Voorwaarde voor het kappen is wel dat het gekapte hout wordt gebruikt voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving van vorige week. Het persbureau PTI heeft dat gemeld.
In 2002 werd de houtkap op de Andamanen en Nicobaren verboden na klachten over de illegale smokkel van hout. Het komende half jaar mogen mensen met een speciale kapvergunning nu toch bomen omhakken. Op de eilanden bestaat grote behoefte aan hout voor de reparatie van aanlegsteigers, wegen, gebouwen en havens. Ook voor de bouw van tijdelijke onderkomens is hout nodig.
Op de Andamanen en de Nicobaren zijn ten minste negenhonderd mensen omgekomen, zesduizend mensen worden nog vermist. Sommige eilanden zijn ontruimd. Ongeveer twaalfduizend mensen zijn naar opvangkampen op grotere eilanden overgebracht.
(Bron)
Nog 14 bezoekers en dan zitten we op de 100000.
TT 125 KHAO LAK Reddingswerkers hebben bij het Thaise Khao Lak een dolfijn uit een poel gehaald en naar zee gebracht. Door de tsunami was het dier een kilometer landinwaarts gesleurd.
Amerikanen willen internet in de auto

Als het aan het Amerikaanse bedrijf RaySat ligt kunnen we binnenkort internetten in de auto. De verbinding, die een snelheid van 2mbit down en 128Kbps up krijgt, wordt tot stand gebracht via een satelliet. Het wachten is op een goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC).
Wie internet in de auto wel wat lijkt, moet diep in de buidel grijpen. Een antenne kost nu zo?n 3500 dollar en de maandelijkse kosten zullen tussen de vijftig en tweehonderd dollar zitten. Volgens de fabrikant is het handig voor zakelijke gebruikers die even op een parkeerplaats staan, een rustpauze houden of op vakantie zijn. Het mogen in ieder geval duidelijk zijn dat een saaie reis naar Zuid-Frankrijk met dit systeem nooit meer hetzelfde zal zijn. Een nadeel is dat het signaal zwakker wordt bij grote gebouwen of bergen.
(Bron)
Gemeente wil werklozen naar Azië sturen

De Noordhollandse gemeente Bergen wil Nederlandse uitkeringsgerechtigden naar Azië sturen om daar mee te laten helpen bij de wederopbouw. Dat zou moeten gebeuren met behoud van uitkering en op vrijwillige basis. De gemeente heeft de regering opgeroepen om te onderzoeken of uitvoer van het plan mogelijk is.
Wethouder Else Trap, die het plan bedacht, zegt dat staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken het voorstel wel ziet zitten. De staatssecretaris zal het plan aan het hele kabinet voorleggen. Volgens een woordvoerder van wethouder Trap moeten lokale overheden wel instemmen met het uitzenden van werklozen uit hun gemeente. Bergen heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgeroepen het voorstel te ondersteunen.
Het plan gaat uit van de inzet van vrijwilligers voor een periode van drie tot zes maanden. Onder uitkeringsgerechtigden zou veel deskundigheid aanwezig zijn, die bij de wederopbouw van verwoeste gebieden goed gebruikt kan worden. Hulp in natura zou bij de wederopbouw voor langere tijd nodig zijn.
(Bron)
'Bijzondere' ijsklomp vernielt dak woning

ENKHUIZEN/GRONINGEN - Van een woning aan de Zwaluwweg in Enkhuizen is dinsdagavond een deel van het dak vernield door vallend ijs. De Rijksuniversiteit Groningen gaat monsters onderzoeken van de ijsklomp, die volgens de gedupeerden de omvang van een voetbal moet hebben gehad. De Groningse sterrenkundige T. Jurriëns spreekt van een 'bijzondere' ijsklomp.
Volgens de bewoners van de getroffen woning moet de ijsklomp van een vliegtuig zijn gevallen. Jurriëns betwijfelt dat. "Uit mijn contacten met de gedupeerden blijkt dat de ijsbol stinkt en erg smerig is. Dat is bij ijsklompen van een vliegtuig doorgaans niet zo. Die zijn meestal doorzichtig en geuren niet", aldus Jurriëns.
Een andere optie is volgens de Groningse geleerde dat een grappenmaker de ijsbal het dak op heeft gegooid. "Maar aangezien die bol de omvang een bescheiden voetbal moet hebben gehad, zou dat dan wel een heel erg sterke grappenmaker zijn geweest om die bal zo hoog te gooien", denkt Jurriëns. "Hoe het ook zij, deze ijsklomp is anders dan andere."
Het ijs heeft zes dakpannen en het dakbeschot van de woning beschadigd. De brandweer heeft een noodreparatie aan de woning moeten verrichten.
(Bron)
Brabantse politie houdt 'Pay-day'

TILBURG - De politie Midden- en West Brabant gaat op één dag in een grote regionale actie openstaande boetes innen. Bij de zogenoemde actie Pay-day zet de politie honderd agenten in. Ze houden ook mensen aan die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten.
Een woordvoerder van het korps wil niet zeggen wanneer de actie is. "We gaan geen slapende honden wakker maken", zei zij woensdag. Als burgers hun boete niet kunnen betalen, neemt de politie goederen in beslag.
De actie maakt deel uit van de maandelijkse speerpunten van het korps. "We hebben iedere maand een thema. Bijvoorbeeld een grote verkeerscontrole bij een school of een alcoholcontrole", aldus de zegsvrouw.
De actie moet volgens haar een preventieve werking hebben. "Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat je niet wegkomt met het niet betalen van boetes."
(Bron)
Man heeft geen probleem met ruim 9 promille

In Bulgarije is enkele weken geleden een man aangehouden die 9,14 promille aan alcohol in zijn bloed had, zo heeft de Bulgaarse politie dinsdag bekendgemaakt. Promilles van 4 en hoger worden normaal gesproken als levensbedreigend beschouwd.
De 67-jarige man werd op 20 december opgenomen in het ziekenhuis toen hij in de Zuid-Bulgaarse stad Plovdiv aangereden werd door een auto. Er werd een ademtest afgenomen, maar de politie geloofde het resultaat niet, aangezien de man bij bewustzijn was en met enkele agenten sprak. Hierna werden vijf bloedtesten gedaan, hieruit bleek na analyses in een laboratorium dat de man toch echt een promille van 9,14 had.
Dokter Svetlan Dermendzhiev van het ziekenhuis verklaarde dat hij nog nooit zo'n hoog promillage gezien had. Nadat de man aan enkele verwondingen aan zijn hoofd was behandeld, was zijn situatie volkomen stabiel.
(Bron)
Stan Smeets woont en werkt sinds 1 oktober in Patong, Phuket.
'Disney'-computerspel: 'Fuck off and die!'

De zevenjarige Beki Stewart uit Engeland besloot haar nieuwe kerstkado, Monsters Inc. in de GameBoy Advance (GBA) te zetten en te spelen. Tot haar verbazing kwam ze hierbij de melding 'Fuck off and die' in de intro tegen. Ze vertelde haar vader dat "het F-woord" in het spel zit. Haar vader verklaarde dat Beki in de war raakte en het gescheld zeker niet in dit spel verwacht had.
'Dit is een spel voor kinderen. Als het nu voor volwassenen was, maakt het niet zoveel uit. Ik zeg dit woord niet tegen mijn dochter en ik verwachtte zeker niet dat Disney-spellen er gebruik van zouden maken', aldus de vader.
Het is echter niet Disney die fout zit, maar de vader zelf. De man kocht namelijk een illegale kopie van het spel. Hoewel het gewoon in een GBA gespeeld kan worden, hebben de illegale verspreiders wel hun handtekening achtergelaten. Disney was niet bereikbaar voor commentaar.
(Bron)
Gestolen middenstip SC Heerenveen naar 555

De middenstip van het Abe Lenstra-stadion, die afgelopen maandag werd ontvreemd, blijkt 2500 euro te hebben opgebracht. De plegers van de ludieke actie maakten het bedrag over op giro 555 ten bate van de slachtoffers van de Tsunami in Azië.
In een café in Gorredijk werd nagedacht over wat men kon doen dat geld zou opleveren voor giro 555. Een aantal cafébezoekers had samen wel 2100 euro over voor de middenstip van het Abe Lenstra Stadion. De eigenaar van het café wilde dat bedrag zelfs ophogen naar 2500 euro. De Flecke, de groep mensen die de stip heeft gestolen, liet zich dat geen twee keer zeggen en ging aan de slag. Het bedrag is inmiddels overgemaakt op giro 555.
SC Heerenveen kon wel lachen om de stunt en zal geen maatregelen nemen tegen de daders. Doorgaans zijn het overigens fans van FC Groningen die ermee vandoor gaan, dit vanwege de onderlinge rivaliteit. Inmiddels is een nieuwe middenstip aangelegd.
(Bron)
Harde kritiek over belasten vrije dagen voor 555

DEN HAAG - Tweede-Kamerlid Hermans van de LPF vindt het schandalig dat de Belastingdienst loonbelasting wil heffen over verlofdagen die worden geschonken aan gironummer 555 voor de slachtoffers van de ramp in Azië. Hij heeft hierover woensdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Zalm en staatssecretaris Wijn van Financiën.
Hermans noemt het "stuitend" dat het kabinet de schatkist zou willen vullen ten koste van de slachtoffers in Azië. Het argument van de Belastingdienst dat het technisch onmogelijk is de loonbelasting over de vrije dagen niet te innen, spreekt hem niet aan. Als er geen wetswijziging mogelijk is, dan moet de fiscus de belastingopbrengsten zelf maar storten op gironummer 555, stelt hij.
(Bron)
Smokkelaars verstoppen heroïne in puppies

BOGOTA - Colombiaanse drugssmokkelaars hebben chirurgisch heroïne in de buik van puppies gestopt met het doel de verdovende middelen over de grens te smokkelen. Dat maakte de Colombiaanse politie dinsdag bekend. Agenten konden een stokje steken voor de smokkel nadat ze waren getipt. Bij zes hondjes troffen ze littekens aan op de buik.
Met ultrasone scans vonden agenten de zakjes met vloeibare heroïne in de beestjes. Dierenartsen hebben de smokkelwaar chirurgisch verwijderd. De hondjes herstellen momenteel van de ingreep.
(Bron)
Helft Nederlanders wil aftreden Remkes

AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken moet aftreden. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.
De minister kwam maandag onder vuur te liggen, omdat hij ondanks zijn vakantie in Thailand het rampgebied nog niet had bezocht. Van de ondervraagden vindt tachtig procent dat Remkes die stap uit zichzelf had moeten nemen.
Maandagmiddag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat Remkes woensdag naar het gebied zou gaan om zijn steun te betuigen. Volgens het onderzoek van De Hond vindt 37 procent van de Nederlanders dat 'beter laat dan nooit', maar denkt 34 procent dat dit bezoek 'gezien de commotie geen zin meer heeft'.
Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat een minister altijd minister is en geen recht heeft op een ongestoorde vakantie (56 procent). Hij kan niet zo moe zijn van zijn werk dat hij tijdens zijn vakantie absoluut niet bereikbaar wil zijn, vindt 63 procent.
Een deel van de ondervraagden denkt dat de minister waarschijnlijk 'niet dacht dat hij in het rampgebied veel kon betekenen' (41 procent). Van de geënquêteerden denkt 24 procent dat Remkes 'zich het lot van de slachtoffers en familieleden niet zo aantrok'.
Collega's van de minister op het ministerie en in het kabinet lieten dinsdag weten dat eerder overleg met Remkes was geweest over de kwestie. De minister zou direct na de ramp hebben gebeld om te vragen of hij iets kon doen. De conclusie was vorige week nog dat hij te veel in de weg zou lopen bij de hulpwerkzaamheden.
Remkes' woordvoerder Frank van Beers verklaarde maandag dat het voorstel om een bezoek te brengen aan het Thaise Phuket eerder die dag aan de minister was voorgelegd. Het bezoek van Remkes was volgens Van Beers niet in allerijl georganiseerd om de kritiek aan het adres van de minister te weerleggen.
(Bron)
Meeste jongeren na celstraf opnieuw in de fout

NIJMEGEN - Meer dan de helft van de jongeren die in jeugddetentie hebben gezeten en daar behandeld zijn, gaat binnen een jaar na hun invrijheidstelling weer in de fout.
Tussen de 60 en 75 procent komt opnieuw in aanraking met justitie. In 25 procent van de gevallen gaat het dan om ernstige misdrijven.
Dat blijkt uit een onderzoek naar recidive bij jeugdigen van de Nijmeegse pedagoge C. van Dam. Zij promoveert volgende week vrijdag aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Van Dam volgde zestig minderjarige jongens, die gemiddeld twee jaar gedetineerd hadden gezeten in de justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg in Nijmegen.
Van Dam heeft als eerste onderzoeker met de jongens zelf contact gehouden na hun detentie. Zij stelde vast dat uit dossiers van justitie blijkt dat 61 procent recidiveert, maar de groep zelf rapporteert dat driekwart alweer een misstap had begaan.
"Onder hen zijn opscheppers, die het stoer vinden om zoiets te zeggen. Ook gaat het in een aantal gevallen om heel kleine vergrijpen zoals vandalisme, waarvoor een minderjarige niet opnieuw bij justitie komt. Hoewel ik hen niet meetel als recidivisten, zijn ze natuurlijk wel alweer op een hellend vlak", zegt de promovenda.
Hulpverleners in jeugdgevangenissen nemen volgens Van Dam in het algemeen aan dat "wonen, werk en een wijf" (de drie W'tjes) heel belangrijk zijn om na de straf op het rechte pad te blijven. "Maar dat is niet zo. Een vriendin die het niet zo nauw neemt, is juist een grote risicofactor. En zelfs als de W'tjes goed geregeld zijn, vormen verkeerde vrienden nog steeds het grootste gevaar, samen met uitgaansgedrag, alcohol- en drugsgebruik."
De promovenda verwerpt de suggestie dat haar onderzoek bewijst dat jeugddetentie met behandeling weinig zinvol is. "Je weet niet wat er gebeurd zou zijn, als de jonge misdadiger gewoon op straat was blijven lopen. Dan was het misschien nog wel veel erger fout gegaan. Bovendien is er nog altijd zo'n 30 procent bij wie de straf wel zin heeft gehad. In het algemeen gaat het dan om jongeren, die uit een nette familie komen, die een behoorlijke schoolopleiding hebben en die fatsoenlijke vrienden hebben."
Van Dam pleit voor veel meer nazorg voor jeugddelinquenten. "Het is belangrijk om de jongeren al tijdens de detentie de weg te wijzen naar een andere omgeving. Als ze weer op vrije voeten zijn, moeten zij in contact blijven met een eenvoudig te bereiken persoon die ze kan helpen als het moeilijk wordt. En die ingrijpt als ze weer in het verkeerde circuit rondhangen. Die hen als het ware beschermt."
De promovenda hoopt zich in de toekomst verder te kunnen verdiepen in een goed nazorgtraject voor criminele jongeren.
(Bron)
Militairen woedend over onkostenvergoeding

DEN HAAG - De Nederlandse militairen in Irak zijn "enorm woedend" over de financiële vergoeding die zij ontvangen. Vooral hun onkostenvergoeding vinden ze veel te laag. Dat zegt voorzitter Van den Burg van de FNV-vakbond voor defensiepersoneel AFMP. Volgens Van den Burg dreigt een aantal militairen zelfs met een staking.
De militairen in Irak ontvangen een onbelaste onkostenvergoeding van 27 dollar per dag. Dat bedrag is al sinds 1996 niet meer aangepast. De AFMP gaat in het arbeidsvoorwaardenoverleg met Defensie eisen dat dat alsnog met terugwerkende kracht gebeurt.
Van den Burg wijst erop dat de dollar de laatste tijd sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de euro. De soldaten van de huidige lichting in Irak krijgen daardoor minder dan hun voorgangers. Dat de onkostenvergoeding in dollars wordt betaald, dateert nog uit de tijd dat Nederland voor het eerst deelnam aan VN-operaties. De VN betaalden Nederland toen en dat gebeurde in dollars.
Van den Burg wijst erop dat de militairen in Irak wel degelijk onkosten hebben. "Dan gaat het bijvoorbeeld om de kosten van bellen of internetten." De AFMP-voorzitter zegt bestookt te worden met brieven en e-mails van boze militairen. Overigens verwacht hij niet dat het echt tot een staking komt. Dat past niet in de militaire cultuur. "Maar dat daarover gesproken wordt is veelzeggend."
(Bron)

dinsdag, januari 04, 2005

Opvallende ogen verraden overvaller

De 21-jarige Matthias P. uit het Belgische Kortrijk had gisteren flink pech toen hij een krantenkiosk in zijn woonplaats overviel. Allereerst herkende de krantenverkoopster hem aan zijn ogen, maar daarna liep hij ook nog eens recht in de armen van enkele agenten die toevallig in de buurt waren.
De jongeman dacht zich bij zijn overval goed vermomd te hebben door een bivakmuts te dragen. De verkoopster van de kiosk herkende hem echter aan zijn felblauwe ogen en wist de politie zo te vertellen wie haar met een pistool bedreigd had. Ze had de agenten zelfs nog kunnen vertellen waar de man woonde, maar dat bleek niet nodig. Toen de dader met de buit van iets meer dan 100 euro wegrende liep hij namelijk recht op een politiepatrouille af. De agenten waren net in de buurt om een ruziënd echtpaar tot bedaren te dwingen.
(Bron)
Oud-marinier vloert tasjesdief

Steel nooit een damestas als de man van de bezitter aanwezig is op een reünie van oud-mariniers. Want voor je het weet word je door een krasse knar tegen de grond gewerkt. Helaas voor een Delftse tasjesdief wist hij niet dat hij omringd werd door oud-militairen en had zijn diefstal nare gevolgen. Voor hem welteverstaan.
De man probeerde in een bomvolle kroeg in de binnenstad van Delft een damestas weg te grissen, maar helaas voor hem werd hij gesnapt door de aanwezigen, van wie de gemiddelde leeftijd zo'n zeventig jaar was. Enkele oudstrijders zetten meteen de achtervolging in, waarna de man op de Markt met een ferme zwaai gevloerd kon worden, vergezeld van de woorden "Nou heb ik je, lelijke boef."
De medereünisten van de ex-militair applaudiseerden bij diens kundige aanhouding en riepen hem toe "Bert, je kunt het nog!" Intussen hield de bejaarde de tasjesrover nog steeds in bedwang en kon de dader even later overgedragen worden aan de politie.
(Bron)
Mannen nemen wipkip mee uit speelplaats

In Wildervank vielen de ogen van twee mannen op een wipkip die daar in een speelplaats stond. Ze hebben de wipkip meegenomen, maar de politie wist na enige aanwijzingen de mannen aan te houden.
Getuigen hebben de mannen van 31 en 32 jaar met een bestelbus aan zien komen rijden. De kinderen zagen hoe zij de wipkip in de bestelbus stopten. Nadat de politie was gewaarschuwd vonden ze het busje terug voor een huis aan de Rozenlaan.
De twee dieven die zich in de woning bevonden werden aangehouden. De wipkip zat nog in de bestelbus.
(Bron)
Gezin uit Drachten verliest 35 familieleden

DRACHTEN - Een gezin uit Drachten heeft ten minste 35 familieleden verloren door de zeebeving in Azië. De gemeente Smallingerland heeft dat dinsdag bevestigd.
Het gezin is van oorsprong afkomstig uit Sri Lanka, waar de familie nog wel woonde. Sinds enkele jaren wonen de vader, moeder en twee dochters in Drachten.
Burgemeester P. van der Zaag van Smallingerland, waar Drachten onder valt, heeft vorige week een bezoek gebracht aan het gezin. De gezinsleden laten via de gemeentewoordvoerder weten dat ze niet in de openbaarheid willen. De burgemeester hoopt dat iedereen die wens respecteert.
In de rooms-katholieke kerk in Drachten is vrijdag een herdenkingsdienst voor de overledenen. Ook de herdenking is in besloten kring.
(Bron)
Radio 1 meldde een nieuw Amerikaans tv-programma.
Je neemt een adoptiekind, en je regelt 10 mannen. Eén van die mannen is (in dit geval) haar vader, en zij moet de juiste man selecteren. Als dat lukt, krijgt ze 100000 dollar.
In de show die aangehaald werd, lukte het de dochter om de juiste man te kiezen, waarna ze ook geconfronteerd werd met haar bio-moeder en wat half-broers en -zussen.

Kweenie. Niet helemaal mijn smaak geloof ik.
Duitser (96) zonder rijbewijs rijdt zich dood op brugpijler

Een 96-jarige Duitse automobilist zonder rijbewijs is dinsdag verongelukt toen hij probeerde te ontkomen aan een politiecontrole. Dat heeft de politie van Berlijn, waar het ongeluk gebeurde, gezegd.
De man was maandag al door de politie uit zijn auto gehaald toen na aanhouding bleek dat hij niet over een geldig rijbewijs beschikte. Een sleepbedrijf had de auto in opdracht van de politie naar het huis van de man in de Duitse hoofdstad gebracht.
In de nacht van maandag op dinsdag stapte de hoogbejaarde man echter opnieuw achter het stuur. Rond 2.00 uur dinsdagochtend werd de auto door een politieagent opgemerkt. Vanwege de beslagen ruiten en de onzekere rijstijl van de automobilist wilde hij de auto naar de kant van de weg dirigeren om de papieren van de automobilist te controleren. Maar de 96-jarige man zag het vooruitzicht van een nieuwe rijbewijscontrole blijkbaar niet zitten en ging er met grote snelheid vandoor, waarna hij in volle vaart op een brugpijler reed. Hij overleed ter plaatse.
(Bron)
Handelen mens heeft omvang ramp vergroot

PARIJS (ANP/AFP) - De enorme omvang van de natuurramp in Zuidoost-Azië is mede te wijten aan menselijk handelen.
Vooral de ongebreidelde bouw van toeristenoorden aan de kusten en het weghalen van natuurlijke barrières hebben er mede toe geleid dat het dodental nu zo fors kan oplopen.
Volgens Jeff McNeely van de internationale milieuorganisatie IUCN is "de omvang van de ramp zo groot omdat mensen in streken zijn gaan wonen waar ze niet zouden moeten wonen". "Vijftig jaar geleden waren de kusten in het gebied niet zo dichtbevolkt als nu, met alle toeristenhotels." Deze hotels vervingen ook niet de traditionele kustdorpen, want die zijn verder van de kust af gebouwd.
Een groot probleem is ook het massaal weghalen van mangrovebossen langs de kusten, vooral ten behoeve van de vis- of garnalenkweek. "Mangrovebossen in ondiep water langs de kusten bieden bescherming tegen onder meer vloedgolven. In de afgelopen twintig of dertig jaar zijn de mangroves weggehaald door mensen die geen oog hadden voor de gevolgen op de lange termijn.".
Ook door de verwoesting van koraalriffen voor de kusten is de natuurlijke bescherming van het land aangetast, aldus McNeely.
(Bron)
Politie rukt massaal uit voor bedreiging met nepwapen

AMSTERDAM - Een 17-jarige jongeman met een nepwapen heeft de politie in Amsterdam dinsdagmiddag flink beziggehouden. Voorbijgangers sloegen alarm nadat ze rond 13.15 uur in de Vondelstraat door de jongen werden bedreigd. Ze dachten dat hij een pistool op hen richtte. De politie nam geen enkel risico en sloot de straat gedurende drie uur af, waarna een arrestatieteam de verdachte in een woning kon oppakken.
Uit nader onderzoek bleek dat het om een nepwapen ging, meldde een politiewoordvoerder. De jongen zit nog vast. De politie nam ook nog een andere 17-jarige jongen mee naar het bureau voor verhoor. Die was de eigenaar van het neppistool.
(Bron)
Servische vrouw trouwt met lijk

Een 32-jarige vrouw uit de Servische plaats Garas werd onaangenaam verrast door het plotseling overlijden van haar 68-jarige steenrijke vriend. Ze waren namelijk nog niet getrouwd en daarom maakte de vrouw geen aanspraak op zijn erfenis. Ze bedacht echter een slinks plan om de autoriteiten om de tuin te leiden.
Ze kocht een ambtenaar om die een huwelijkscertificaat opstelde, waarin stond dat de twee al met elkaar in het huwelijk waren getreden voordat de man overleed. Twee van haar familieleden traden hierbij op als zogenaamde getuigen.
Twee weken later maakte de vrouw bekend dat haar vriend plotseling was overleden. Daarop huurde ze een notaris in om de erfenis in handen te krijgen, maar familieleden van de overleden miljonair vertrouwden het niet en stapten naar de politie. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de handtekening van de vriend vervalst was. Niet lang daarna biechtte de vrouw alles op.
(Bron)
Indonesiër overleeft acht dagen op zee na beving

KUALA LUMPUR/SINGAPORE - Acht dagen nadat de zeebeving en de tsunami meer dan 145.000 mensenlevens eisten, is op zee nog een overlevende gevonden. Een Maleisisch containerschip redde maandagavond een 23-jarige Indonesiër uit de Indische Oceaan. De man dreef 160 kilometer voor de kust van de Indonesische provincie Atjeh op boomtakken en brokstukken.
De Indonesische Rizal Sapura werd gered door een Maleisisch schip dat van de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad onderweg was naar Port Klang in Maleisië. De man had in leven weten te blijven door regenwater te drinken.
Volgens de kapitein van het schip wist hij de aandacht te trekken door "als een bezetene te zwaaien". "Hij had nog genoeg kracht om zich op een reddingsboei te hijsen." Volgens de Singaporese krant The Straits Times is de man ernstig verzwakt en in shock. Wanneer het schip woensdag Port Klang bereikt, krijgt hij medische hulp.
Vrijdag redde een Maleisische vissersboot een eveneens 23-jarige vrouw uit Atjeh uit de Indische Oceaan. Zij dreef op een boom waaraan nog trossen fruit hingen, waardoor ze in leven had weten te blijven.
(Bron)
Agent bestolen van fiets tijdens arrestatie

Een agent in burger stond maandagmiddag raar te kijken toen zijn fiets werd gestolen, terwijl hij zelf bezig was met een arrestatie. De fietsendief kon na een korte achtervolging nog wel worden ingerekend. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.
De agent zag samen met een collega een bekende drugsdealer op het Museumplein in Amsterdam rondlopen. Toen ze hem op heterdaad betrapten op het verkopen van drugs, besloten ze hem te arresteren. Terwijl ze de drugsdealer aan het inrekenen waren, ging een 29-jarige man er met de fiets van één van de agenten vandoor.
De agenten zetten meteen de achtervolging in, waarna de fietsendief kon worden aangehouden.
(Bron)
Koffer met kleuter erin gestolen

Een Russisch paar dacht de perfecte manier gevonden te hebben om geen treinkaartje te hoeven betalen voor hun 3-jarige dochtertje. Ze mocht namelijk meereizen in een koffer. De truc werkte, alleen werd de koffer mét inhoud gestolen.
De ouders van het kind gaven achteraf toe dat ze de koffer bij aankomst in Moskou enige tijd onbeheerd op het perron hadden achtergelaten. Ze waren zelf namelijk wat te drinken gaan halen bij het stationsbuffet. Toen ze terugkeerden was de koffer verdwenen.
De politie vond het meisje uiteindelijk terug. Ze was door de dieven ontdekt, uit de koffer gehaald en buiten aan haar lot over gelaten.
(Bron)
Ik ben beslist geen Ilse-fan, maar dit is dan wel weer een mooie actie:

Zoeken voor Azië
De Nederlandse zoekmachine Ilse start dinsdag 4 januari om 13.00 met een speciale actie om geld in te zamelen voor Azië. Bezoekers van Ilse.nl kunnen door te zoeken de slachtoffers van de zeebeving helpen. Ilse stort voor elke 'zoeker per dag' 1 eurocent op Giro 555. De actie loopt tot en met vrijdag 7 januari 17.00. De zoekmachine streeft ernaar om in drie dagen 10.000 euro bij elkaar te sparen.
(Bron)
Mensenhandelaren slaan hun slag in Atjeh

BANDA ATJEH/STOCKHOLM - Door de aardbeving en vloedgolven van vorige week zondag zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Mensenhandelaren jagen op deze kinderen en proberen ze naar het buitenland te smokkelen, aldus Indonesische functionarissen maandag.
Woordvoerder Masriza van een stichting die voor de rechten voor kinderen opkomt, stelt in de dinsdageditie (plaatselijke tijd) van de krant The Jakarta Post dat hij is geïnformeerd dat twintig weeskinderen uit Atjeh naar Bandung op West-Java en naar Maleisië zijn gesmokkeld. Volgens Masriza worden kinderen door "onverantwoordelijke mensen" uit vluchtelingenkampen gehaald.
Vooral kinderen onder de vijftien zouden het doelwit van de smokkelaars zijn. The Jakarta Post schrijft dat zeker één organisatie via sms-berichten wezen van Atjeh aan potentiële adoptieouders aanbiedt.
Om kinderhandel te voorkomen heeft de regering in Jakarta maandag verboden dat kinderen jonger dan zestien, die door het natuurgeweld zijn getroffen, Indonesië verlaten. Minister van Justitie en Mensenrechten Awaluddin liet weten dat in havens en vliegvelden op Sumatra strenger zal worden gecontroleerd op het smokkelen van kinderen.
In Thailand lijkt ondertussen een eerste geval van ontvoering aan het licht te zijn gekomen. Een westerse man zou de twaalfjarige Zweedse jongen Kristian Walker uit een ziekenhuis in Khao Lak hebben meegenomen. Agenten uit Zweden zijn naar Thailand gereisd om daar de politie te helpen in de zaak, meldden Zweedse media.
(Bron)
Artsen zonder Grenzen Australië vraagt hulp te stoppen

SYDNEY - De Australische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft de bevolking gevraagd te stoppen met het geven van geld voor de slachtoffers van de vloedgolven in Azië. De stroom geld is eenvoudigweg te groot, maakte de organisatie dinsdag bekend.
Artsen zonder Grenzen Australië had gevraagd om een miljoen Australische dollar (600.000 euro) maar krijgt veel meer binnen. "We stellen onze eerlijke relatie met donoren op prijs en zouden die nooit in de waagschaal stellen door donaties te accepteren voor projecten waarvoor de benodigde fondsen in eerste aanleg al zijn binnengehaald", aldus de organisatie.
De organisatie zal naar eigen zeggen niet schromen zich opnieuw tot het publiek te wenden als het meer geld nodig heeft voor hulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in Azië van vorige week.
(Bron)
'Jeugd verpest werkplezier conciërges'

AMSTERDAM - Conciërges en klassenassistenten op scholen hebben steeds minder plezier in het werk. De toenemende brutaliteit en agressiviteit van jongeren wordt als belangrijkste reden genoemd. Verder is het onderwijsondersteunend personeel bang voor baanverlies door fusies. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.
Volgens de krant ziet het onderwijsondersteunend personeel op basisscholen de toekomst het meest somber in. Ook in het voortgezet onderwijs heerst een negatieve tendens. Personeel vindt het werk 'behoorlijk zwaarder geworden en de jeugd agressiever'. Een deel van hen doet werk waar ze niet voor bevoegd zijn.
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben conciërges aangegeven 'met een heel andere schoolbevolking te maken te hebben dan vroeger'. "De leerlingen komen uit verschillende culturen, zijn assertiever en de agressie van zowel leerlingen als buurtbewoners is toegenomen", stelt de bond. De AOb deed onderzoek onder bijna vijftienhonderd leden.
(Bron)

Laten we de jeugd dan maar afschaffen.
Man aangehouden na bedreiging burgemeesters

HEERENVEEN/JOURE - De politie in Friesland heeft in november een 61-jarige man aangehouden, omdat hij de burgemeesters van de gemeenten Heerenveen en Skarsterlân met de dood zou hebben bedreigd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden pas dinsdag bekendgemaakt.
De verdachte uit de gemeente Skarsterlân werd in november aangehouden, omdat de man de burgemeesters De Jonge (Heerenveen) en Kuiper (Skarsterlân) per brief met de dood had bedreigd. Op 7 februari moet de verdachte zich voor de rechtbank in Leeuwarden verantwoorden. Advocaat T. van der Goot van de verdachte was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
Burgemeester Kuiper zegt dat de bedreigingen alles te maken hebben met een samenwerking tussen de twee gemeenten. "We willen gezamenlijk tussen Heerenveen en Joure industrie, huizen, recreatie en groenvoorzieningen aanleggen. Dat heeft nogal wat consequenties voor de bewoners van dat gebied. De bedreiger is erg boos over een onderdeel van dat plan", aldus Kuiper.
Volgens de burgemeester was de dreigbrief door de verdachte ondertekend. "Het is natuurlijk absurd. Je bent als bestuurder helaas al wat gewend, maar dit is nog maar eens een voorbeeld van de verharding van de maatschappij", aldus Kuiper. Beide burgemeesters hebben aangifte gedaan.
(Bron)
Nederlander bezuinigt op casinobezoek

HOOFDDORP - Holland Casino heeft vorig jaar minder omzet geboekt dan verwacht. De onderneming meldde dinsdag bij de presentatie van haar voorlopige cijfers dat bezoekers op hun uitgaven bezuinigden. Het aantal bezoeken steeg wel, van 6,2 miljoen in 2003 naar 6,4 miljoen. Holland Casino rept echter van een "geringe groei".
Elk bezoek leverde Holland Casino vorig jaar gemiddeld 107 euro op. In 2003 was dat nog 113 euro. De winst van de in totaal twaalf casino's daalde daardoor van 129 miljoen tot 120 miljoen euro. Dit bedrag gaat naar de staatskas. Inclusief kansspelbelasting kan de overheid rekenen op 265 miljoen euro.
(Bron)
Ruim kwart internetters bezoekt weblogs

AMSTERDAM - Ruim een kwart (27 procent) van de Amerikaanse internetters bezoekt wel eens een weblog, . Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Pew Internet. Het bureau zegt dat het aantal weblogbezoekers in 2004 met 58 procent is gestegen. In februari 2004 bezocht nog 17 procent van de Amerikanen een weblog.
(Hier het onderzoek in PDF)
Slechts een klein deel van de internetters (7 procent) houdt een weblog bij. Van hen is 57 procent man en de helft is niet ouder dan dertig jaar.
Evengoed weet het merendeel van de Amerikaanse internetters niet wat een weblog is. Ruim 62 procent zegt niet te weten wat een weblog is.
(Bron)
Kerstomzet supermarkten 555 miljoen

RIJSWIJK - Supermarkten hebben in de laatste week voor kerst bijna 555 miljoen euro aan omzet binnengehaald. Dit is 10,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldde het onderzoeksbureau Gfk dinsdag.
Een vergelijking met 2003 is echter moeilijk omdat de kerstdagen het afgelopen jaar in een weekeinde vielen.
Na correctie komt Gfk uit op een omzetgroei van 1,7 procent.
(Bron)
Caissière overlijdt na steekpartij

AMSTERDAM - Een caissière van een supermarkt in het winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam is dinsdag overleden na een steekpartij. De vrouw was rond 09.15 uur aan het werk toen zij door een man werd neergestoken. Zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
De politie heeft een ongeveer 40-jarige man gearresteerd. Volgens een woordvoerder gaat het om een ruzie in de relationele sfeer.
(Bron)
Thailand ontslaat meteoroloog

BANGKOK - De Thaise regering heeft dinsdag de belangrijkste meteoroloog van Thailand ontslagen en is een onderzoek begonnen omdat zijn afdeling niet heeft gewaarschuwd voor de tsunami. Een waarschuwing had volgens premier Thaksin Shinawatra duizenden levens kunnen redden.
"Toen de aardbeving met een kracht van 8,9 tot 9,0 op de schaal van Richter Sumatra trof, was het algemeen bekend dat een tsunami kon ontstaan. Maar waarom is er niet gewaarschuwd?", aldus Thaksin.
Een dag nadat de vloedgolf de kust van Thailand had overspoeld, zei het hoofd van het meteorologisch instituut dat Thailand al meer dan driehonderd jaar niet door een tsunami was geraakt en hij geen reden had gehad dit keer wel een vloedgolf te verwachten.
De Thaise krant Nation citeerde echter een anonieme medewerker van het instituut, die zei dat bewust niet was gewaarschuwd. Door een tsunamiwaarschuwing hadden toeristen kunnen besluiten het gebied te verlaten, waardoor de toeristenindustrie in het hoogseizoen zou zijn ingezakt.
(Bron)
Beschadigde Boeing 737 blokkeert hulp aan Atjeh

BADA ATJEH/JAKARTA - Een beschadigde Boeing 737 heeft dinsdag de hele dag de landings- en startbaan van het vliegveld van de stad Banda Atjeh geblokkeerd, de enige luchthaven in de zwaargetroffen noordpunt van Sumatra. De luchthaven was dinsdag gesloten, waardoor de aanvoer van hulpgoederen aan tsunamislachtoffers in de Indonesische provincie Atjeh ernstig werd bemoeilijkt.
Het vliegtuig botste tijdens de landing tegen een koe. Niemand raakte gewond, maar het vliegveld moest worden gesloten voor vracht- en burgervliegtuigen. Alleen helikopters konden nog landen in Atjeh. Pas aan het eind van de dag kon het vliegtuig worden weggesleept.
Zeker 145.000 mensen zijn om het leven gekomen door de tsunami van tweede kerstdag, van wie naar schatting 95.000 mensen in Atjeh. De zeebeving van vorige week verdreef bijna 400.000 Indonesiërs uit hun huis. Het Indonesische ministerie van Volksgezondheid meldde dinsdag 387.607 mensen als vluchteling te beschouwen.
Hevige regen vertraagt de hulpoperaties in het oosten van Sri Lanka. Hulpverleners in het district Ampara meldden dinsdag dat het door het noodweer vrijwel onmogelijk is de lokale bevolking te bereiken en voedsel en medicijnen uit te delen.
Ampara is met zeker 8000 doden een van de zwaarst getroffen gebieden op het eiland. Volgens een regeringswoordvoerder verhoogt de zware regenval de kans op een uitbraak van besmettelijke ziektes. Het risico van epidemieën was al hoog sinds de overstroming op tweede kerstdag.
Door de zeebeving en de daarop volgende vloedgolven zijn ongeveer 35.000 kinderen in Atjeh wees geworden of hun ouders kwijtgeraakt. Indonesische functionarissen waarschuwden maandag dat mensenhandelaren op deze kinderen jagen en proberen hen naar het buitenland te smokkelen.
Volgens een Indonesische stichting die voor de rechten van kinderen opkomt, zijn zeker twintig kinderen uit Atjeh naar Bandung op West-Java en naar Maleisië gesmokkeld. Vooral kinderen onder de vijftien zouden het doelwit van de smokkelaars zijn. Om kinderhandel te voorkomen heeft de Indonesische regering maandag verboden dat kinderen jonger dan zestien het land verlaten. De Verenigde Staten hebben maandag nadrukkelijk het voortouw genomen in de organisatie van de hulp aan de getroffen gebieden.
Minister Powell van Buitenlandse Zaken zei in Bangkok dat de VS hulp bieden aan de miljoenen die door de tsunami zijn getroffen, Een hulpprogramma zoals het naoorlogse Marshall-plan is volgens hem waarschijnlijk niet nodig. "De nasleep van de tsunami is een tragedie voor de hele wereld", zei Powell.
De Amerikaanse president George Bush trommelde maandag zijn voorgangers Bill Clinton en George Bush sr. op om leiding te geven aan een grootschalige inzamelingsactie. Die moet niet alleen in de Verenigde Staten plaatsvinden, maar in de hele wereld, zei de vader van de huidige president. Vader en zoon Bush en Clinton riepen het Amerikaanse volk en bedrijfsleven op geld te doneren.
De Amerikanen hebben met Thailand afgesproken een waarschuwingssysteem voor tsunami's te ontwikkelen. Powell en zijn Thaise collega Surakiart Sathirathai bespraken dat in Bangkok. De Thaise minister zei daarbij geen idee te hebben hoe duur een dergelijk regionaal waarschuwingssysteem is. Hij hoopt op financiële hulp van de Verenigde Naties. Volgens Powell kan mogelijk worden voortgebouwd op waarschuwingssystemen voor tyfonen, die de Amerikaanse kusten met enige regelmaat teisteren.
Hoewel wereldwijd de financiële hulp voor het getroffen gebied binnenstroomd, heeft de Australische hulporganisatie Artsen zonder Grensen juist gevraagd te stoppen met het geven van geld voor de slachtoffers. De stroom geld is eenvoudigweg te groot, maakte de organisatie dinsdag bekend. Artsen zonder Grenzen Australië had gevraagd om 1 miljoen Australische dollar (600.000 euro), maar krijgt veel meer binnen.
(Bron)