zaterdag, juli 19, 2003

Jackson Five gaat weer op tournee


LONDEN - De Jackson Five gaat weer op tournee en Michael Jackson is van de partij. Bovendien werken de muzikale broers aan een album, zei broer Jermaine tegen de BBC.
(Bron en meer)
TT 401 biedt divers trouwnieuws:

Astronaut Yuri Malenchenko zal niet naast zijn bruid staan als hij volgende maand zijn ja-woord geeft. Hij bevindt zich op dat moment op zo'n 380 km van de aarde, waar zijn aanstaande Ekaterina voor het altaar staat. Het stel trouwt dan per telefoon of met een volmacht.
Yuri vroeg de bruid in december ten huwelijk en moest in april de ruimte in. Hij wilde niet wachten tot hij in oktober terug zou zijn.

Een Syrisch-joodse bruid uit Brooklyn zal deze zomer de duurste trouwjurk in Amerika dragen. Op de jurk zijn 1100 diamanten van 300 karaat gespeld, met een totaalwaarde van 300.000 dollar. De vader van de 23-jarige vrouw betaalt.
TT 121 David Kelly had doorgesneden pols

LONDEN De Britse wapendeskundige David Kelly is gisteren gevonden met een doorgesneden linkerpols. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij het lichaam zijn verder een mes en een doosje met pijnstillers aangetroffen. Er zijn geen aanwijzingen dat anderen bij zijn dood waren betrokken, aldus een woordvoerder.

Wat natuurlijk niet helpt tegen speculeren: wie pleegt er nou zelfmoord op een kleine afstand van zijn huis? Of: welke geheime dienst laat een moord die op zelfmoord moet lijken zo uitvoeren?
Het zal waarschijnlijk wel eigen werk zijn. Maar ik moet toch steeds aan Le Carré denken.
TT 107 Twee jongens verdwenen in Thailand

DEN HAAG Twee Nederlandse jongens zijn verdwenen in Thailand. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zouden vorige week landen op Schiphol, maar mailden dat ze betrokken waren bij een aanrijding en hun vlucht zouden omboeken. Sindsdien zijn ze spoorloos.
Het gaat om een 19-jarige inwoner uit Rijswijk en een 17-jarige jongen uit Alphen aan de Rijn. De laatste heeft een invloedrijke Thaise familie.
Van een bankrekening van één van de twee worden kleine bedragen gepind, de ouders sluiten daarom een misdrijf uit. Via camera's bij automaten hoopt de Thaise politie de jongens te traceren.
Je ontdekt wel steeds nieuwe dingen als je een beetje door die comp struint.
"Conformerend OpenGL-patroonklemgedrag activeren."
Jaja.

Tis hier al 27 graden (in de schaduw). Zullen we het daar maar bij laten?
(Het is ook nooit goed hè, ik wil wèl zon, maar géén hittegolf. Het weer dat nu voorspeld wordt voor volgende week lijkt me prima, 23 graden en geen gedoe.)
TT 401 De Italianen zijn gek op bambini en bambine, is de gangbare mening, maar de realiteit is dat deze mening niet opgaat voor hun eigen kinderen. Want die zijn er in Italië bijna niet.
Het gevolg is dat het aantal geboorten in Italië lager is dan in elk ander industrieland. Reden voor de Italiaanse regering om een bonus uit te schrijven voor elk paartje dat een bambino op het Apennijns schiereiland zet.
Italiaanse kranten hebben het over een bedrag van 800 euro dat geïncasseerd kan worden. En als er dan nog een paar kinderen bijkomen, wordt het echt kassa.
TT 120 DEN HAAG De twee groenteboeren uit Ouderkerk aan den IJssel die begin juli een winkeldief zwaar mishandeld zouden hebben, zijn vrijgelaten in verband met "persoonlijke omstandigheden".

Was de groente aan het rotten?
TT 107 "Overheid manipuleerde geluidsnorm"

SCHIPHOL De overheid heeft bewust een ingewikkeld systeem van geluidsnormen gekozen voor Schiphol. Daardoor is de overlast nauwelijks te controleren en heeft Schiphol meer vrijheid.
Dat zei oud-voorzitter Berkhout van de commissie geluidsoverlast Schiphol (die het ministerie van Verkeer adviseerde) vanochtend in het Radio 1 Journaal.
De ingewikkelde geluidsnormen dienen volgens Berkhout eerder de belangen van Schiphol dan die van de omwonenden.
Deze maand is het aantal klachten over geluidsoverlast rond Schiphol flink gestegen. Vooral het gebruik van de vijfde baan leidde tot extra klachten.
Wat doe je als poes likkebaardend binnenkomt met een rode neus, vol stof? Het rood is atalantarood. De rest van haar snoet heeft ze al schoongelikt. Blijkbaar was de vlinder erg lekker.
TT 122 Vermiste Britse Irak-expert dood

LONDEN De Britse wapendeskundige David Kelly, die sinds eergisteren vermist werd, is dood gevonden. Kelly was volgens de regering mogelijk de bron van de omstreden BBC-berichten over Irak.
Defensie-adviseur Kelly gaf dinsdag toe dat hij heeft gesproken met journalist Gilligan van de BBC, die beweert dat de regering rapporten heeft aangedikt om de oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.
Een Lagerhuiscommissie zette Kelly toen onder zware druk om uitleg te geven. Hij zei toen niet te denken dat hij de bron was van het BBC-bericht. Een zegsman van Blair heeft een onafhankelijk onderzoek naar de zaak aangekondigd.

Het begint zo langzamerhand Le Carré-achtige proporties aan te nemen. Van die verhalen die me irriteren omdat er teveel toevalligheden in zitten.

vrijdag, juli 18, 2003

Streaker slaat om zich heen

ASSEN - Een 42-jarige Assenaar is volledig door het lint gegaan, toen hij na een weddenschap donderdagavond naakt door de stad liep en daarop werd aangesproken door twee oudere buurtbewoners. Hij sloeg het duo het ziekenhuis in en belandde vervolgens zelf in een politiecel. De streaker zat vrijdag nog steeds vast, de politie neemt de zaak hoog op.
Volgens een politiewoordvoerder had de Assenaar met een buurtgenoot om tien blikjes bier gewed dat hij wel even in zijn nakie naar het NS-station zou lopen. Hij had toen al een flinke hoeveelheid alcohol op, zo voegde de zegsman eraan toe.
Ver kwam de gelegenheidsnudist niet. Toen de man in de buurt een rondje om een school liep - hij had het idee van het station inmiddels laten varen - sprak een 69-jarige buurtbewoonster hem op zijn gedrag aan. De man duwde de vrouw nijdig in een heg.
Vervolgens schoot haar 65-jarige echtgenoot de vrouw te hulp. Ook hij kwam er niet zonder kleerscheuren van af, zijn hulpactie leverde hem enkele klappen in het gezicht op. Het tweetal moest hiervoor naar het ziekenhuis.
Uiteindelijk sloeg de politie de meppende naaktloper, die zich ook nog eens schuldig had gemaakt aan vernieling, in de boeien. Hij wordt in ieder geval vervolgd voor mishandeling en vernieling, maar ook de naaktloperij zal ongetwijfeld nog een juridisch staartje krijgen, denkt de politiewoordvoerder.
(Bron)
Nepmonteurs KPN aangehouden voor oplichting

BREDA - De politie heeft donderdag drie mannen aangehouden op verdenking van oplichting van een 58-jarige vrouw uit Chaam. Ze zouden haar eind april met een telefoontruc 55.000 euro afhandig hebben gemaakt. Het gaat om een 21-jarige man uit Amsterdam, een 22-jarige man uit Utrecht en een 28-jarige man uit Rotterdam. Dat zei de politie vrijdag.
De Chaamse kreeg eind april bezoek van een man die zich uitgaf als monteur van KPN. Volgens de vrouw morrelde hij wat aan haar telefoon waarna hij weer verdween. Later bleek er 55.000 euro van haar bankrekening te zijn afgeschreven.
De politie onderzoekt nog hoe de mannen precies te werk zijn gegaan en of ze mogelijk meer gelijksoortige zaken op hun kerfstok hebben. Zij sluit niet uit dat er meer mensen bij de oplichting betrokken zijn geweest. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld.
(Bron)

Is 55000 euro niet wat veel voor een betaalrekening? Da's ruim 120000 gulden. En hoe schrijf je via telefoonmorrelen geld af?
Internettende vakantieganger hindert KPN

DEN HAAG - Veel Nederlandse toeristen kunnen niet internetten in het buitenland doordat ze een verkeerd inbelnummer gebruiken op het vaste telefonienet. Dat concludeerde het telecombedrijf KPN vrijdag op basis van de vele foutmeldingen in zijn bewakingssystemen.
Het betreft vakantievierders die via een vaste telefoonlijn willen internetten op hun draagbare computer. "Als zij het nationale inbelnummer niet veranderen in een internationaal nummer, krijgen zij geen verbinding, maar wij krijgen wel de foutmelding", vertelde een woordvoerster. Wie via een mobiele verbinding internet, heeft overigens geen problemen.
(Bron en meer)
Flitspaal geflitst

Almere - De flitspaal op de Veluwedreef, bij de kruising met de Isadora Duncanweg, is woensdagavond getroffen door een flits van de bliksem. Door de hierna optredende storing is de kast een tijdlang flitsen blijven afgeven. Veel automobilisten menen dan ook ten onrechte geflitst te zijn.
Alhoewel na het lichten van de kast is gebleken dat de film ruim voor de storing al geheel vol was, en er dus na de storing geen onterechte foto's zijn gemaak, wordt de gehele filmrol toch vernietigd om elke kans op een eventuele vergissing uit te sluiten.
(Bron)
Dronken dierenliefhebber 'redt' konijn

Een beschonken man uit Breda is in de nacht van woensdag op donderdag in zijn woonplaats aangehouden. De man passeerde de dierenwinkel aan de Ginnekenweg en zag daar een konijn in een hok zitten. De man vond dit zielig en besloot de ruit van de dierenwinkel in te trappen om het beestje te 'redden'.
De ruit van de winkel bleek dermate stevig dat de man zijn reddingsactie moest staken. Inmiddels hadden getuigen de politie gewaarschuwd. De beschonken dierenliefhebber werd aangehouden.
(Bron)

Toch het hart op de goede plaats.
10-jarige jongen heeft pistool in teddybeer

Veiligheidspersoneel van de luchthaven van Orlando heeft een geladen pistool gevonden in de teddybeer van een 10-jarige jongen. De jongen en diens ouders waren zich van geen kwaad bewust.
De jongen maakt deel uit van een gezin van vijf dat op reis was. In de internationale luchthaven van Orlando (Florida) werd vorige vrijdag bij een controle een pistool gevonden in zijn teddybeer. Het gezin en de "dader" werden ondervraagd. Volgens de jongen had hij het knuffeldier een dag eerder in een hotel gekregen van een meisje. Na de bekentenissen mocht de familie beschikken.
(Bron)
Britten hadden lasagne-recept vóór de Italianen

Na een lange dag steekspelen was een middeleeuwse Britse ridder echt toe aan ... een bord lasagne. Mogelijk kreeg hij dat ook, want onderzoekers hebben een recept voor lasagne gevonden dat dateert uit de veertiende eeuw, lang voordat Italiaanse koks de ingeving kregen om lagen pasta af te wisselen met saus en te bedekken met kaas.
Britse onderzoekers waren bezig met de voorbereidingen voor een middeleeuws festival in het kasteel van Berkeley in het zuiden van Engeland toen zij in een kookboek van koning Richard II, The Forme of Cury, stuitten op een recept van 'loseyns': lagen deeg afgewisseld met kaas en 'zoet poeder'. Het grote verschil met de Italiaanse lasagne is dat er geen tomaten inzitten, die werden namelijk pas twee eeuwen later ontdekt in de Nieuwe Wereld. Verder zitten in loseyns kaneel en saffraan, kruiden die de Italianen voor hun pastaschotel niet gebruiken. "We hebben nu een middeleeuwse lasagne gegeten in het kasteel en het was heerlijk, hoewel wel wat aan de zoete en kruidige kant", zei David Crompton, een van de onderzoekers.
De Italianen willen natuurlijk niets weten van de ontdekking die hun hun nationale gerecht weleens zou kunnen afnemen. "Hoe dat oude gerecht ook mag heten, het was niet de lasagne zoals wij die maken", zei een woordvoerder van de Italiaanse ambassade tegen de krant Daily Telegraph.
(Bron)
Praten met Japanse katten

Omdat maar liefst 300.000 Japanse hondenliefhebbers een gadget hebben gekocht dat geblaf zogenaamd vertaalde in mensentaal, richt de Japanse speelgoedfabrikant Takara zich nu ook op eigenaars van katten.
De Meowlingual is een toestel in de vorm van een kat dat in november in Japan in de winkels ligt. Het vertaalt het gemiauw en gesnor in zinnen als "Daar kan ik niet tegen". Het ding kost 66 euro, een stuk goedkoper dan de hondenvariant, de Bowlingual, die 112 euro kost, maar een doorslaand succes was in Japan. In augustus komt de Bowlingual in de Verenigde Staten op de markt.
Beide gadgets maken gebruik van wetenschappelijke gegevens over dierengeluiden van een Japans onderzoekscentrum dat ook de menselijke stem analyseert om misdaden op te lossen en software voor mobiele telefoons te ontwikkelen.
De kattenvertaler heeft geen leiband zoals de hondenvertaler. Bovendien moet het kattenbaasje de microfoon voor de bek van de kat houden en hopen dat die iets 'zegt'. Mocht de kat niet in de stemming zijn, dan vermaakt de Meowlingual de koper met speelse eigenschappen zoals een horoscoop voor kattenliefhebbers en andere verrassingen.

Ik vond dit bericht op Ballenbak, waar ook de reactie van Rob staat: "Ze kunnen tegenwoordig ook overal een miauw aan passsen." Daar heb ik niks meer aan toe te voegen.
Steeds meer Amerikanen eten bord leeg

WASHINGTON - De meeste Amerikanen eten hun bord leeg, ongeacht de opgediende hoeveelheid voedsel. En dit terwijl sommige porties in de horeca steeds groter worden. Dit blijkt donderdag (plaatselijke tijd) uit een wetenschappelijke studie van het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek.
Bijna 70 procent van de ondervraagden eten hun bord meestal of altijd leeg, ook als de porties groot zijn. Ondertussen is de gemiddelde portie patat toegenomen van 74,6 gram in 1955 naar 220,8 gram nu.
"In een land waar 64 procent van ons te zwaar is of onder vetzucht lijdt, is er een alarmerende tendens niet stil te staan bij de hoeveelheid voedsel dat wij eten", stelt het instituut, dat het verband tussen eetgewoontes en kanker onder de aandacht wil brengen, vast.
Volgens een rapport dat de Amerikaanse regering vrijdag publiceert, zijn kinderen in de VS dikker dan ooit. Het percentage kinderen met overgewicht in de leeftijdsgroep van 6 tot 18 is sinds 1980 meer dan verdubbeld, van 6 procent in 1980 naar 15 procent in 2000.
(Bron)
Bliksem
In een woning in Ulrum is door blikseminslag een open haard spontaan gaan branden. De bliksem sloeg in een metalen afvoerpijp van het rookkanaal waarna de papiersnippers in de haard in brand vlogen.
(Bron)
Zin in een leuk spelletje?

donderdag, juli 17, 2003

In de Blogspot-ad staat prompt een reclame voor washandjes zonder water, "Dit unieke Nederlandse product is bedoeld om patienten en/of inwoners volledig te wassen zonder gebruik van water." Compleet met was-instructie.
Gisteren 34 graden, vandaag 17. Eigenlijk houd ik wel van die afwisseling.
Dan nu graag weer zon ;-)
TT 401 Altijd al museumdirecteur willen zijn? Grijp dan nu je kans, want het IJslandse 'fallusmuseum' staat te koop. Het museum herbergt een collectie penissen van alle IJslandse dieren.
De subsidie die het museum ieder jaar krijgt is stopgezet. Volgens directeur Sigurdur Hjartarson is het onmogelijk om het museum nu nog open te houden. Er wordt dus gezocht naar een nieuwe eigenaar.
Een rijke Brit heeft inmiddels een bod gedaan. Hoe hoog dat bod is, is niet bekend.Interesse? Kijk eerst even op de website, dan weet je wat je koopt!
Londen ontkent dat Blair gek is

LONDEN - De Britse premier Tony Blair is niet gek, heeft zijn woordvoerder donderdag gezegd. Hij reageerde met de stelling op een publicatie in het tijdschrift The New Statesman, dat Blair ervan betichtte een "psychopaat" te zijn die tot extreem zelfbedrog in staat is.
Het tijdschrift vroeg psychologen en psychiaters hun oordeel uit te spreken over Blairs geestelijke gezondheid. "Het oordeel komt sterk naar voren: er lijkt iets zorgwekkend niet te sporen in de geest van Anthony Charles Lynton Blair, een man die niet echt weet wie of wat hij is", aldus het tijdschrift. "In technische termen is hij gediagnotiseerd als een psychopaat die handig in staat is zichzelf steeds opnieuw een andere identiteit te geven, zoals een acteur."
Het toonaangevende tijdschrift beticht Blair bovendien van zelfbedrog. "Hij is een van de weinige politici die nog nooit een leugen heeft verteld, omdat hij gelooft in alles wat hij zegt; over openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen, massavernietigingswapens."
(Bron)
TT 192 Partner verpest vakantieplezier

LONDEN Na een jaar hard werken lekker met je eega op vakantie. Het klinkt leuk, maar uit Brits onderzoek blijkt dat juist de levenspartner de vakantie regelmatig verpest. Collega's, familie of vrienden blijken betere reisgenoten.
De echtgenoot blijkt op vakantie vaak saai, niet romantisch en onavontuurlijk. Ook het geklaag over de vakantie scoort hoog. Volgens de onderzoekers komt dit omdat het contact op vakantie veel intensiever is dan in het gewone leven.
Aansluiting bij andere toeristen is meestal de redding voor een verpeste vakantie. Het is dan ook raadzaam af te reizen naar een druk bezocht oord.
Pc-verkoop fors toegenomen

STAMFORD - De verkoop van personal computers is in het tweede kwartaal onverwacht sterk opgeleefd. Volgens het ICT-onderzoeksbureau Gartner bedroeg de groei 10 procent tot 32,8 miljoen stuks wereldwijd. Dit is voor een deel veroorzaakt door de prijzenslag tussen fabrikanten.
Het is voor het eerst sinds het najaar van 2000 dat de verkoop met 10 procent of meer groeide. "De pc-industrie presteerde beter dan verwacht, wat duidt op betere marktomstandigheden", aldus Gartner donderdag.
Dell bleef marktleider. Het Amerikaanse concern verkocht 5,77 miljoen computers, een spectaculaire toename van 29,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dell heeft daarmee 17,6 procent van de wereldmarkt in handen. Hewlett-Packard volgt met 16,1 procent, IBM is nummer drie met een marktaandeel van 6,7 procent.
(Bron)

Doe ik eindelijk eens mee aan een trend ;-)
Al verder surfend kwam ik op de homepage van André Rouvoet terecht. Eén van zijn hobby's is snooker. Dat had ik niet achter hem gezocht.
ChristenUnie reikt keurmerk tegen porno uit

AMSTERDAM - De jongerenafdeling van de ChristenUnie heeft woensdag het eerste 'Stop de Porno'-keurmerk uitgereikt. Een C1000-supermarkt in Emmeloord mocht het keurmerk ontvangen, omdat de winkel blootbladen weigert. Dit laat de ChristenUnie weten.
De winkelier verkoopt geen bladen als Aktueel, Playboy en Penthouse. De kruidenier zegt nog te twijfelen over de verkoop van Panorama. De supermarkt verkoopt uit principiële overtuiging al drie jaar geen blootbladen meer. De eigenaar van de winkel vindt dergelijke bladen ongehoord en aanstootgevend.
De ChristenUnie-jongeren vinden dat het winkelend publiek niet aan pornografie blootgesteld mag worden, omdat seksualiteit beleefd moet worden tussen mensen in een liefdesrelatie. De jongeren zijn op het idee voor het keurmerk gekomen door een achttienjarige Deense. Het meisje ontketende in haar land een dermate brede maatschappelijke discussie dat pornografische lectuur in Denemarken alleen nog verkocht mag worden als er een kaft om zit.
De komende tijd willen de jongeren van de ChristenUnie meer keurmerken gaan uitreiken. Ook houden ze via de website van de ChristenUnie een petitie om porno te verdrijven. De handtekeningen worden rond Prinsjesdag aan minister-president Jan Peter Balkenende overhandigd. Op dit moment zijn er 8.500 handtekeningen gezet.
(Bron)

En uiteraard is er een tegenreactie: "Teken nu tegen "Stop de porno". Omdat god het zo bedoeld heeft.
Nederland is een land gecreëerd door de lusten van de mens. We zijn vrij in keuzes en laten ons daarbij leiden door de media (behalve de E.O., die grandioos faalt op het gebied van moderne programma's & humor). De media laat ons zien wat wij willen zien!
Wij willen porno van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht. Liefst nog ons eigen kanaal wat in de het standaard pakket zit! Het enigste wat tot nu toe uit onze handen is kunnen blijven zijn de E.O. zenders & 90% van de reclames. Dit moet veranderen! Christenen willen ook seks, ondanks dat deze er niet voor uit durven te komen!
[knip] Wij hebben 3 zenders die ongebruikt worden, en welke massaal gebruikt kunnen worden voor onze plannen. Nederbed 1, Nederporno 2, en Hardland 3 lijken ons uitstekende keuzes! 24 uur per dag, 7 dagen per week.
(Bron en nog veel meer)

Als je na die site het origineel bekijkt, zie je dat het goed gedaan is. Alleen het bannertje mist, dat bannertje 'Geweld op straat, drugs en pillen, sex op tv, abortus, wat doe jij er eraan?'
Ejaculeren helpt tegen prostaatkanker

SYDNEY - Hoe vaker mannen tussen de twintig en vijftig jaar ejaculeren, des te kleiner is het risico dat zij later aan prostaatkanker overlijden. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Australische Cancer Council Victoria, dat komend weekeinde wordt gepubliceerd in het British Journal of Urology International.
Twintigers die minimaal een keer per dag seks hebben of masturberen, kunnen het risico op prostaatkanker met een derde verminderen. "Voor mannen in de vijftig is dat vaak niet haalbaar", aldus onderzoeksleider Graham Giles.
Een theorie die de resultaten van het nieuwe onderzoek kan verklaren, is dat zaadcellen een kankerverwekkend effect kunnen hebben op de zaadleiders. Dat kan worden verkleind door die afvoerbuisjes regelmatig ejaculerenderwijs door te spoelen, aldus de Australische wetenschappers.
(Bron)

Dat is dan een rare uitleg - de zaadleiders zouden niet tegen zaadcellen kunnen, dus moet er maar vaker een portie van die zaadcellen doorheen gejaagd worden?
Opdat wij niet vergeten:

De Albert-site klapt er steeds uit. Ik probeer al een dag te bestellen, maar het schiet niet op zo. Wat het dan wel zo prettig maakt dat je bij opnieuw inloggen wordt begroet met 'U heeft een winkelwagen achtergelaten, wilt u daarmee verder?' of iets in die richting.
Nu nog zorgen dat ik tegen die tijd alle kratten van de vorige keer en alle statiegeldflessen (ik ben een Colajunk) klaar heb staan, en dat de berging wat geordend is zodat alle kattengrit en kattenvoer daar opgeborgen kan worden.
Het nieuwe toetsenbord werkt prettig, maar is net ietsje anders van maat dat mijn oude. Dus soms wil ik een z typen en duikt er een \ op, of een ; in plaats van de l.
Het indrukken van de shift-toets resulteert nog weleens in \\ of //. Blijkbaar tiep ik blinder dan ik dacht.
Vraagje aan de loggenden onder ons:
Heb je je weleens afgevraagd _waarom_ je logt?
Om je eigen bestaan te bevestigen?
Om de reacties?
De kick van trouwe bezoekers die je waarderen?
Het botvieren van een al dan niet aanwezig schrijftalent?
Simpelweg exhibitionisme?
Het idee dat je de 'ander' wat te melden hebt?
Wat is het eigenlijk?
Ik vermoed bij mezelf een combi van bovenstaande factoren - maar zeker weet ik het niet.
TT 105 Zwaar onweer trekt over Achterhoek

RIJSWIJK Zeer zware onweersbuien zijn over het gebied tussen Zutphen en Winterswijk getrokken. Er kwamen volgens het KNMI windstoten tot 125 kilometer per uur voor. Ook in Amsterdam en het zuiden van Flevoland zijn forse buien gemeld. De melding dat de bliksem op Schiphol was ingeslagen, blijkt onjuist.
Aanvankelijk werd verwacht dat het land met gevaarlijke weersomstandigheden te maken zou krijgen,maar dat gebeurde niet. Wel werden uit voorzorg schepen van het IJsselmeer gehaald.
Het onweer dat Nederland teistert,trekt naar het noordoosten weg. De buien nemen langzaam in hevigheid af.

Het heeft hier (Utrecht) wel tien minuten gedruppeld, meer niet.
TT 401 Ook de vrouwtjesbrilberen Tuma en Inca in de dierentuin in het Zwitserse Basel hebben het warm. In het land heerst al twee maanden een hittegolf. De verzorgers doen daarom het fruit,de vis en nootjes in een emmer en vriezen het in. De beren genieten van het berenijs.
TT 192 Stadse koolmees zingt hoogste lied

HILVERSUM Stel, je bent een vrijgezelle koolmees en je woont in de stad. Auto's rijden af en aan en boven je raast het vliegverkeer voorbij. Het gebruikelijke subtiele getjilp biedt dan geen uitkomst om een partner te verschalken.
Maar de koolmees blijkt meer noten op zijn zang te hebben. Uit onderzoek van gedragsbioloog Slabbekoorn is gebleken dat de vogels op drukke punten deuntjes met hoge tonen aanheffen, om zo het lage gegrom van het verkeer te overstemmen.
De ontdekking is zeer opmerkelijk: nooit eerder toonde iemand aan dat het lawaai van de mensenwereld de communicatie tussen vogels fundamenteel verandert.
TT 116 Warme weer veroorzaakt veel smog

BILTHOVEN Het extreem warme weer en de felle zon hebben in combinatie met toevoer van ozon uit andere landen smog veroorzaakt in Nederland. Op een aantal plaatsen werd de alarmfase afgekondigd. Dat meldt het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Smog betekent dat de lucht een zeer hoge concentratie ozon bevat. Dit kan problemen opleveren voor mensen met longziekten en mensen die inspanningen leveren in de buitenlucht.
Het is voor het eerst sinds 1999 dat er ernstige smog door ozon gemeten werd. Voor vandaag verwacht het RIVM geen problemen.

woensdag, juli 16, 2003

Het regent. Het geluid van de regen wordt overstemd door dat van de tsjirps, maar dat kan de pret niet drukken.
Nu wil de verbinding tussen beide compjes natuurlijk niet meer. Ik ben geen junk, ik kan er best tegen dat ik mijn oude mailmap niet kan importeren. Toch?
(Wie op antwoord wacht, moet nog even geduld hebben...)
Raam weer wagenwijd open, het is een stuk koeler geworden. De lucht is egaalgrijs, maar buien zijn er nog niet geweest. En ik hoopte nog wel op ontheffing van het tuinsproeien en -gieten...
Haha. Netwerkkaarten er allebei uit, één opnieuw geïnstalleerd: bingo!
Grote zucht van opluchting.
Nu nog zien of ik kaart 2 kan installeren zonder dat de boel ontploft.
TT 110 Kort geding om fotoverbod Wassenaar

AMSTERDAM De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Wassenaar. Ze willen dat het fotoverbod rondom de woning van Máxima en Willem-Alexander wordt opgeheven.
De gemeente stelde de verordening eind juni op verzoek van het Koninklijk Huis in. Het verbod moet de privacy van de kroonprins en zijn eega waarborgen.
De NVJ en het NGH vinden het verbod te algemeen geformuleerd en stellen dat Wassenaar de vrije visuele nieuwsgaring in de weg staat. Het kort geding dient op 28 juli voor de rechter in Den Haag.
In de schaduw is het hier 36 graden. Kater houdt blijkbaar van warmte, want gaat af en toe in de zon liggen bakken. Hij houdt het niet lang vol, maar veel langer dan ik (ik blijf binnen namelijk).
Related Searches: • hippopotamus • athome • met • nrc handelsblad.
Hm. Het is niet mijn eerste keuze als krant, maar toch.
Hippo at home met voetenbad, is ook wel iets.
Of Hippo in bed, wat ik zometeen echt echt ga doen (ik zeg het pas sinds middernacht).
Netwerk-update: doet het uitstekend.
Modem: doet het uitstekend.
Netwerkkaart: doet het uitstekend.
Communicatie modem-netwerkkaart comp 1: uitstekend.
Idem met zelfde spullen in nieuwe comp: nihil.
Wim de Bie schreef op dinsdag:

"De vraag rijst wat met-de-hand-wassen inhoudt."

Hier wat info van een oud-pleeg (in de psychiatrie, met ouderen; in psychogeriatrische verpleeghuizen).

Over het algemeen is 'men' het eens dat een bewoner een keer per week onder de douche mag. (Alleen dat 'mogen' zegt het al...)
In de praktijk houdt dat in: bad klaar maken, spullen pakken, bewoner naar de badkamer brengen, collega roepen om bewoner samen in bad te tillen, bewoner wassen, collega roepen om bewoner er weer uit te tillen, afdrogen, poederen en zalven waar nodig, aankleden.
Dat is veel werk, en het is vooral een probleem dat je twee mensen nodig hebt om het tilwerk te doen. Ook zo'n hijsinstallatie (een stalen verpleegster) is beter te bedienen met 2 personen. Dat ontziet ruggen, maar niet de druk op het personeel.
In de tijd die nodig is om 1 persoon in bad te doen, kun je 5 mensen op bed / de kamer wassen.

Douchen dan? Maar dan heb je vaak te maken met mensen die bangig reageren. Waar ze in bad vanzelf wat ontspannen, is de douche voor veel ouderen niet (meer) vertrouwd. Iemand die dement is, herkent een douche soms niet meer.
Daarnaast: een douche is snel glibberig, wat het risico van vallen vergroot. (Wat verklaart waarom een ongetrainde hulp dat niet mag doen.) En: ook een douche duurt lang.

Met de hand wassen is makkelijker en sneller. Zeker als het gaat om kattenwasjes: hoofd, oksels, kruis en billen. Eén keer per week een totale wasbeurt op bed.
De meest mobiele en heldere bewoners maken de meeste kans op een bad.
Verder worden alleen vieze plekken gewassen - iemand die in bed geplast heeft wordt uitgebreider gewassen dan iemand die 'droog' gebleven is.

Ik ben zelf in deze sector opgehouden toen ik me realiseerde dat het heel normaal was dat iedereen uren per week overwerkte om in elk geval een minimum beetje zorg te kunnen bieden. En dat dat desondanks inhield dat sommige bewoners pas om elf uur uit bed gehaald konden worden, waarna ze om twaalf uur nog geen zin hadden in warm eten -> slechter eten -> slechtere gezondheid. Direct na het eten beginnen met een wc-ronde en daarna iedereen die wil/moet naar bed voor een rustuurtje. Als je de laatste persoon erin hebt, kan de eerste er weer uit, en als je alle mensen uit bed hebt, is het tijd voor het avondeten. Daarna nog een wc-ronde, en dan gaan de eersten alweer naar bed. Rara hoe komt het dat zoveel mensen slecht slapen in zo'n huis?

Er was (en is denkelijk nog steeds) veel te weinig personeel.
Wie in een verpleeghuis zit, mag blij zijn met een kamer alleen, blij zijn met een goede wasbeurt, blij zijn als hij/zij een beetje bijtijds uit bed geholpen wordt. En blij zijn als de verzorging wat tijd heeft voor een gesprekje af en toe, zodat iemand niet helemaal wegsuft. Even buiten zitten of een wandeling vallen ook onder luxe - misschien komt het er eens van als er een stagiaire is, of als er familie op bezoek is.

Het klinkt stupide, maar misschien ben je in de gevangenis beter af. Daar weet je tenminste wanneer het ophoudt.
En actievoeren is onmogelijk: verpleging kan niet staken, en de bewoners tijgen echt niet naar Den Haag. Het is de generatie die Nederland opgebouwd heeft, maar wie om wat voor reden dan ook in een verpleeghuis terechtkomt, is afgedankt en heeft nog maar bar weinig rechten.

Sorry dat ik zo leegloop ;-) Maar het is iets wat me erg aan het hart gaat, en waar ik elke keer razend van word. Ik zou zo graag de dames en heren bewindslieden een maandje verpleeghuis cadeau doen. Er zijn vast wel medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat ze tijdelijk zo wankel ter been worden dat ze niet meer alleen kunnen lopen, dat praten moeilijk wordt, en dat ze in hun bed poepen omdat de verpleging niet snel genoeg overal kan zijn.
Misschien moesten ze dat maandje doen na die maand 'leven op bijstandsniveau' - in een oud huis met oude spullen elke dag 1/30e van het vrij besteedbare geld van een bijstandsmoeder zien rond te komen.
Een maand 'Kruip in de huid van...'gevolgd door een 'Volledig verzorgde maand'.
Er zijn vast nog meer varianten te bedenken.
Op verzoek het computerprobleem nader omschreven: ik probeer een ADSL-verbinding te maken. Op comp 1 (per zeer binnenkort: 'de oude comp') loopt dat prima. Ergo: modem en kabel zijn in orde.
Op de nieuwe comp (binnenkort: 'comp 1') loopt dat niet. Als ik het installatieprogramma draai, krijg ik een foutmelding bij het configureren van het modem, waarna de installatie gewoon doorgaat en opgewekt meldt: 'Voltooid'. Mijn eerste idee: de communicatie tussen modem en netwerkkaart zit niet goed. Protocollen nagekeken, verschillen opgespeurd tussen oude en nieuwe comp, alles hetzelfde ingesteld - noppes.
Uiteraard is het een foutmelding die niet in de documentatie is terug te vinden, waarom zouden we het simpel doen tenslotte.
Voor alle zekerheid modem ook ingeplugd op de andere netwerkkaart: zelfde effect. De boel moet niet in de war raken van twee netwerkkaarten, dus dat zal het ook niet zijn.
Alleen is het nu natuurlijk wel zo dat de netwerkverbinding tussen oude en nieuwe comp, die eerst prima tweezijdig was, nu nog maar één kant op werkt: van oude comp naar nieuwe. Da's wel de belangrijkste richting, maar toch.
Naast dit alles heb ik één keer de melding gehad dat er een onderdeel van de software verouderd was, met een link voor updates. Op die site stond van alles, maar geen updates. En daarna heb ik de melding (ook na deïnstalleren en opnieuw installeren) niet meer gehad.
Wat me het meest ergert, is dat ik niet snap waarom ik het niet snap. Configuraties, stuurprogramma's, bindingen, protocollen - het zal allemaal wel. Ik wil gewoon dat het ding werkt.
Vriendje prutst wat en krijgt het dan wel voor elkaar, maar hij houdt vol dat hij niet weet wat ie doet en maar wat uitprobeert. Dus misschien moet ik minder huiverig worden en gewoon een beetje aanrommelen.
(Ja, ik heb de installatie ook uitgeprobeerd terwijl het modem niet ingeplugd was, wat leidt tot dezelfde foutmelding. Dus ik blijf de netwerkkaart en de configuratie daarvan verdenken - maar meer dan niet snap ik er niet van.)
De slapers missen nog iets: het - waarschijnlijk enige - moment van de dag waarop de gedachte aan een sweater of trui bij je opkomt.
Wie nu ligt te woelen in het te warme bed, mist een prachtige maan :-)

dinsdag, juli 15, 2003

En er was geluid. Andere driver en het vriendje erop losgelaten.
Nog één consequent probleem: hij wil niet online. Dus dat doe ik nog met het oude compje.
Straks maar weer eens speuren naar nieuwere installatieprogjes, en als het dan nog niet lukt bel ik de helpdesk.
Intussen is het donker, warm, en lijkt er buiten een compleet zangconcours voor cicades aan de gang (of krekels, dat weet ik niet).
In de huiskamer is het 25 graden. De gang voelt daarna erg frisjes aan. Stap je door de voordeur, wil je nog maar één ding: terug!! Maar eenmaal op de fiets, wind in de haren, is het erg prettig weer. Als je afstapt, breekt het zweet je uit, en zo wandel je klam de voor je gevoel ijskoude supermarkt in, plotseling terugdenkend aan die grote Mammouth-supers (als ik het goed spel) in Zuid-Frankrijk. Daar was het contrast elke dag zo.
Tijdens je rondje door de winkel raak je gewend aan de koele lucht. En dan begint het van voren af aan als je weer naar buiten stapt.
De eenden liggen allemaal in de schaduw, kraaien sjokken rond met open snavel, bij de meeste huizen zijn ramen en deuren dicht en gordijnen gesloten. Sommige creatievelingen hebben hun balkon afgeschermd met van die strandmatjes, om nog een beetje schaduw te hebben.
De katten hebben het donkerste schaduwplekje van de tuin opgezocht en komen alleen binnen om te drinken.
De lange afstanden van de Vierdaagse worden ingekort.
Zomer in Nederland.
Nieuw virus verandert computer in seksserver

AMSTERDAM - Een nieuw computervirus genaamd Migmaf kaapt computers om ze vervolgens om te vormen tot servers voor sekssites. De software die hiervoor nodig is, wordt via de e-mail naar een gebruiker opgestuurd. Als de computer eenmaal geinfecteerd is, kan het virus bijna niet ontdekt worden. Dit meldt Luhrq, een in computerbeveiliging gespecialiseerd bedrijf uit Houston.
De gekaapte computers worden geladen met advertenties voor sekssites en software. De advertenties worden vanaf de computer verzonden naar andere internetters, zodat de sekssites meer bezoekers krijgen. Je kunt zelf controleren of het Migmaf-virus op je computer staat, door anti-virus software te installeren.
(Bron)

Tip: houd die virusscanner ook up to date.
Deetman, Netelenbos en Pieper richten politieke partij op

AMSTERDAM - Wim Deetman, Tineke Netelenbos en Roel Pieper hebben met 30 andere bekende en minder bekende Nederlanders een politieke partij opgericht. De partij luistert naar de naam Partij voor de Informatiesamenleving (pvdi).
De partij is opgericht omdat de huidige politiek zich onvoldoende serieus openstelt voor mensen met goede ideeën. Het doel van deze partij is om bestaande politieke partijen te bewegen interactie aan te gaan met mensen.
De pvdi wil de democratie en samenleving uitsluitend 'een nieuwe interactieve impuls' geven. Dit wil ze doen door middel van drie i's: informatie, innovatie en ict. De partij is virtueel en is te bezoeken op www.pvdi.nl.
De pvdi staat open voor mensen van alle politieke kleuren en achtergronden. Het is een partij die dwars door bestaande partijen heen bestaat. Iedereen, dus ook leden van andere partijen, kan lid worden van de pvdi en daarmee innovatieve ideeën aandragen en meestemmen voor het programma.
(Bron)
Brussel wil verbod op spam wereldwijd doordrukken

BRUSSEL - Trots als hij is dat de Europese Unie de eerste in de wereld is met een wettelijk verbod op 'spam', ongewenste e-mails, sms'jes en faxen, maakt eurocommissaris Liikanen zich toch zorgen over de praktijk. Het komt aan op de handhaving van de afspraken. De Europese Commissie maakt zich daar sterk voor, verzekerde Liikanen dinsdag.
Eind oktober moet het verbod op 'spam' overal in de Unie een feit zijn. E-mails met een commerciële boodschap zijn daarna alleen toegestaan zijn, als de gebruiker daarmee expliciet heeft ingestemd.
Spam, of junkmail, groeit als kool. Eenderde tot bijna de helft van de e-mails in de Unie is junkmail. In april 2001 was dat nog 7 procent. Bij de Europese Commissie gaat het om 30 procent van de inkomende elektronische post. Het kan nog veel erger. "In Japan is het al tweederde", aldus Liikanen.
In tegenstelling tot gewone reclame waar de adverteerder de kosten draagt, zijn die nu voor de consument (telefoontikken). Daar bovenop komt het productiviteitsverlies doordat bedrijven en particulieren steeds meer tijd kwijt zijn aan het legen van hun e-mailbak. De kosten voor het bedrijfsleven in de Unie over 2002 worden geschat op 2,5 miljard euro.
Erger nog vindt Liikanen het gevaar dat de consument spam zo zat wordt dat hij het vertrouwen verliest in internet en dat de rug toekeert.
Het komt er echter op aan dat de lidstaten de wetgeving toepassen en overtreders achter hun broek zitten. Liikanen erkende dat dat niet gemakkelijk is. Internetaanbieders spelen daarnaast een cruciale rol om maatregelen te treffen via filters of gedragscodes, terwijl de gebruiker zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen en niet zomaar persoonsgegevens door moet geven. De commissie zet dit najaar een werkgroep op om te kijken of deze aanpak ook echt werkt.
Een groot probleem is veel spam van buiten de EU komt. Volgens Liikanen is volgens een grove raming 85 procent van de e-mails Engelstalig. Internationale samenwerking is daarmee een must. De Verenigde Staten werken aan wetgeving die dreigde haaks te staan op de Europese, maar volgens de Finse commissaris gaat het de goede kant op. Liikanen heeft het initiatief genomen tot overleg begin 2004 binnen de OESO, waarin industrielanden samenwerken.
(Bron)
Klopjacht op internetliefde

LONDEN - De politie heeft een internationale klopjacht geopend op een 12-jarig Brits meisje dat er met haar internetliefde, een 31-jarige Amerikaanse ex-militair, vandoor is gegaan. Het meisje stond al ruim een jaar in contact met de marinier uit North Carolina, berichten verscheidene media dinsdag.
De ouders van de jonge Shevaun Pennington meldden hun dochter als vermist nadat ze zaterdag was verdwenen. De Amerikaan, Tony Studabaker, is volgens de Britse politie samen met het meisje van Londen naar Parijs gevlogen. Hij was daarvoor via Nederland naar Manchester gereisd.
Maar de Franse politie zei dinsdag dat het niet waarschijnlijk is dat de twee naar Parijs zijn gevlogen. Volgens een woordvoerder is de passagierslijst van de bewuste vlucht zorgvuldig gecontroleerd, maar komen de namen van de Amerikaan en zijn minderjarige Britse vriendin er niet op voor.
Een zus van de ex-marinier vertelde op televisie dat Tony had gezegd dat hij in Europa een 19-jarige vrouw ging ontmoeten. Studabaker, een weduwnaar, kreeg bij zijn vertrek uit het leger een medaille voor goed gedrag.
(Bron)

Ik snap niet zo goed wat die laatste regel ermee te maken heeft.
Wilde staking bij distributiecentrum Aldi in Best

BEST - Ongeveer negentig werknemers van het distributiecentrum van supermarktketen Aldi in Best hebben dinsdagochtend het werk neergelegd. De winkels in de omgeving van Best krijgen gedurende de dag geen nieuwe voorraad.
Volgens een bestuurder van FNV Bondgenoten zijn de werknemers de houding van de leiding meer dan zat. Ze eisen betere omgangsvormen. In 2000 heeft het Aldi-personeel in het distributiecentrum ook al gestaakt. Destijds zijn afspraken gemaakt over omgangsvormen. Volgens FNV Bondgenoten worden al deze afspraken met voeten getreden.
De werknemers kregen het volgens de vakbondsbestuurder pas echt te kwaad nadat het bedrijf disciplinaire maatregelen wilde treffen tegen medewerkers die opkwamen voor de anderen. "De leidinggevenden nemen de medewerkers niet serieus."
Een wilde staking betekent dat de werknemers geen loon krijgen doorbetaald. Er komt ook geen geld uit de vakbondskassen omdat de staking spontaan is uitgebroken, zonder dat er aan verscheidene regels is voldaan.
Aldi heeft aan FNV Bondgenoten laten weten dat de staking onrechtmatig is en dat de supermarktorganisatie de rechter wil inschakelen. Eventuele schade wil Aldi dan verhalen op de werknemers.
Aldi wilde niet reageren.
(Bron)
TT 105 Meer mensen met bijstandsuitkering

VOORBURG Voor het eerst in vijf jaar is het aantal bijstandsuitkeringen weer toegenomen. In het laatste kwartaal van '02 zijn 3000 bijstandsuitkeringen meer verstrekt dan in de 3 maanden daarvoor.
Vooral meer jonge alleenstaande mannen zijn in de bijstand beland. Gemiddeld duurt het driekwart jaar voordat de werkloosheidscijfers doorwerken in de bijstandscijfers, zegt het CBS.
Het aantal WW-uitkeringen groeit steeds sneller. In het eerste kwartaal van 2003 steeg dat naar 38.000. Gecorrigeerd naar seizoensinvloeden betekent dat een stijging van 11 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2002.
Humor: "Dit handboek werd op chloorvrij gebleekt papier met een oplosmiddelvrije verf gedrukt."
Op een DVD.

maandag, juli 14, 2003

Dit vind ik zeer intrigerend: In de cursus Animatietechnieken leer je hoe je met 2 suikerklontjes, wat krantenknipsels en een kilo klei een horrorfilm kunt maken.
Vissen opgehitst door 'pornografie'

FRIBOURG - Vissen kunnen opgewonden raken door een aquatische variant van pornografie.
Volgens onderzoekers van de universiteit in het Zwitserse Fribourg produceren mannelijke stekelbaarsen meer sperma na het zien van een 'softporno'-computeranimatie met flirtende vissen. De wetenschappers vermoeden dat de beelden het concurrerende instinct van de stekelbaarsen prikkelen, meldt het vakblad New Scientist.
Met de hogere productie van sperma willen de vissen een grotere kans op bevruchting van de vrouwelijke eitjes bewerkstelligen. In de vrije natuur produceren stekelbaarsen meer sperma als zij door soortgenoten worden bedreigd.
(Bron)
Harde aanpak jonge 'patsers'

AMSTERDAM - Politie, fiscus en sociale dienst gaan hun krachten bundelen om jeugdige maar rijke criminelen kaal te plukken via het zogenaamde Patserproject. Deze groep in de leeftijd van 14 tot 22 jaar blijft nu nog vaak buiten schot, omdat politie zich op volwassen criminelen richt. Dat schrijft De Telegraaf maandag.
Jonge misdadigers maken zich echter evenzeer schuldig aan 'volwassen' delicten, zoals drugshandel, straatroven en prostitutie. De politieregio Gelderland-Midden begint als eerste met het Patserproject. In samenwerking met de Belastingdienst en de sociale dienst wordt er gebruik gemaakt van omgekeerde bewijsvoering. Wanneer de delinquenten hun vermogen niet kunnen verantwoorden, worden hun spullen in beslag genomen.
(Bron)

Ik ben tegen omgekeerde bewijsvoering - maar ik heb ook niet zo snel een beter idee om deze gastjes aan te pakken.
Gadhafi: Alleen homo's kunnen aids krijgen

AMSTERDAM - Afrikanen die heteroseksueel zijn, hoeven niet bang te zijn voor de ziekte aids. Dat beweerde althans de Libische leider Moammar Gadhafi op een conferentie van Afrikaanse landen zaterdag.
Kolonel Gadhafi staat niet bekend om zijn subtiele opmerkingen. Zijn uitspraak van zaterdag is daar weer een nieuw bewijs van. Sprekend via een tolk, zei Gadhafi: Het enige wat je hoeft te doen, is je aan de regels houden. Als je hetero bent, heb je niks te vrezen van aids.
De andere Afrikaanse leiders die samen waren gekomen in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo lachten meewarig om Gadhafi's opmerking. Weinigen zullen geloofd hebben dat de 29 miljoen met het hiv-virus besmette Afrikanen ten zuiden van de Sahara allemaal homoseksueel zijn. Er zijn in dit gebied inmiddels 17 miljoen Afrikanen aan aids overleden.
Het was overigens niet de enige weinig geslaagde opmerking van de Libische dictator. Later in zijn toespraak tot veertig Afrikaanse leiders zei Gadhafi dat zij zich ook geen zorgen hoefden te maken over muskieten en tseetseevliegen, die malaria en slaapziekte overbrengen. De insecten vormden volgens hem Gods legers die Afrika tegen indringers van buiten het continent beschermen. Als ze hier komen, dan krijgen ze malaria en slaapziekte, zei hij. Ieder jaar gaan er 5 miljoen Afrikanen dood aan malaria. Slaapziekte kost per jaar aan 25.000 mensen op het continent het leven.
(Bron)

Gelukkig dat die andere leiders meewarig lachten.
Meer verzuim door intimidatie op de werkvloer

AMSTERDAM - Intimidatie door chefs en collega's heeft een groter effect op burnout, verzuim en de wens om van baan te veranderen dan intimidatie door klanten. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse TNO Arbeidssituatie Survey.
Ongeveer 22 procent van de Nederlandse werkenden werd in 2002 geconfronteerd met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Van de werkenden werd 13 procent geïntimideerd door chefs en collega's. Zo'n 7 procent maakt melding van fysiek geweld door klanten, en 3 tot 7 procent zegt wel eens seksueel geïntimideerd te zijn.
Mensen die geconfronteerd worden met deze problemen blijken vaker ziek thuis te blijven, emotioneel uitgeput te zijn en van baan te willen wisselen. In veel gevallen zoeken zij ook echt nieuw werk. Uit het onderzoek blijkt dat de impact van de intimidatie groter is wanneer dit voorkomt tussen collega's onderling.
Intimidatie op de werkvloer komt het meest voor in de horeca, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook buschauffeurs, treinconducteurs, politie- en brandweermensen, winkelpersoneel en leraren hebben vaak met 'ongewenst gedrag' te maken.
(Bron)
Leefstijl bij ziekteverzuim moet bespreekbaar zijn

DEN HAAG - Mensen die ongezond leven en zich daardoor regelmatig op hun werk ziek melden, moeten daarop worden aangesproken. Zo ook werknemers die zich met oneigenlijke argumenten ziekmelden. Met deze controversiële visie heeft voormalig directeur Frank Vijg van de Sociale Dienst in Tilburg het ziekteverzuim in zijn organisatie met succes aangepakt.
Vijg vindt dat bestaande vanzelfsprekendheden in organisaties moeten worden weggenomen. Zijn werkwijze is er op gericht de driehoek tussen bedrijfsarts, werknemer en leidinggevende te doorbreken. "Werknemers die ziek zijn, moeten niet meer bij voorbaat voor enige tijd vrijaf krijgen. We moeten direct vragen wat de werknemer zelf doet om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het probleem."
(Bron en meer)

zondag, juli 13, 2003

Netwerk is gelukt, al loopt het nog niet vlekkenloos. Nu nog het geluid, en, belangrijker: de internetverbinding.
De computer doet het, alles geïnstalleerd, alleen wil ik een netwerkje bakken en dat wil niet wat ik wil.
Morgen met een fris hoofd maar weer verder kijken.