zaterdag, februari 19, 2011

Curaçao verbaasd over enorm homoresort

WILLEMSTAD - Op Curaçao is met verbazing gereageerd op een Duits plan om een enorm homoresort op het eiland te beginnen. Minister van Economische Zaken Nasser Hakim ontkende donderdag dat er vanuit de overheid contact met de ontwikkelaars is geweest.
Op de website van het bedrijf Davion Lagoon staan uitgewerkte plannen, tekeningen en een haalbaarheidsstudie voor een homoresort met 4812 kamers rond de St. Jorisbaai op Curaçao.
Het betreft een project van 1,25 miljard euro en is bedoeld voor homoseksuelen uit Europa en Amerika.
Op Curaçao zijn momenteel in totaal ongeveer vijfduizend hotelkamers te vinden en dus zou het resort in één klap een verdubbeling zijn. Zowel de regering, de Kamer van Koophandel als de eigenaren van de grond waarop moet worden gebouwd zeggen echter van niets te weten.
(Bron)
Gijzelnemer eist tv-interview en bier

MADRID - In een zoektocht naar aandacht heeft een 44-jarige man een bank in het Spaanse Alicante overvallen en enkele mensen in gijzeling genomen.
In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars eiste de met messen bewapende overvaller geen geld, maar een fles bier en een interview op de televisie.
Dat heeft de politie laten weten, aldus de Spaanse krant El País zaterdag. Het incident had vrijdag plaats.
Een agent wist de 44-jarige man ertoe te bewegen zijn gijzelaars vrij te laten. Daarna gaf de politieman de gijzelnemer de geëiste fles bier. Direct daarna overmeesterden andere agenten de man.
Later zei de gijzelnemer dat hij in een interview aandacht had willen vragen voor de slechte toestand waarin hij leeft.
(Bron)
Duizenden Djiboutianen de straat op

DJIBOUTI - Duizenden Djiboutianen zijn vrijdag de straat op gegaan om het aftreden van president Ismael Omar Guelleh te eisen. Volgens de organisatoren waren 40.000 mensen op de been.
Een verslaggever ter plaatse repte over een betoging zonder precedent in het Afrikaanse land met een grote Arabische bevolkingsgroep.
De politie zette traangas in tegen de betogers, veelal studenten. Die zijn van plan op een plein voor het ministerie van Binnenlandse Zaken te kamperen tot de president aftreedt.
Zij zeiden geïnspireerd te zijn door het protest in Egypte waar betogers het aftreden van president Hosni Mubarak wisten te bereiken. De 63-jarige Guelleh is sinds 1999 aan de macht in de voormalige Franse kolonie aan de Hoorn van Afrika.
(Bron)
Muziek moet schapen in Kamperveen kalmeren

KAMPERVEEN - Achtergrondmuziek moet schapen in Kamperveen kalmeren tijdens een autorally in maart. Vorig jaar werden veertig lammeren dood geboren, nadat tijdens het evenement schapen in paniek op de vlucht waren geslagen.
Dat meldden de gemeente Kampen en de betrokken boer donderdag. De boer heeft een schadevergoeding van de organisatie gekregen, maar hij vreest een herhaling.
De schapen schrikken vooral van plotselinge knallen in de uitlaten van de rallyauto's. ''Ik ga deze keer zo veel mogelijk lawaai in de stal maken om ze af te leiden'', aldus Engbert Morren.
Volgens de schapenboer komt de Tank S Rally zeer ongelegen. In maart en april lammeren zijn honderden schapen. ''De schapen vlogen met hun koppen tegen de hekken uit angst voor het geluid.''
De vereniging Streekbelangen Kamperveen maakte daarom bezwaar tegen de wedstrijd mede namens de boer. De gemeente Kampen was voornemens de vergunning te weigeren. ''We zien daar echter juridisch geen mogelijkheden voor'', aldus burgemeester Bort Koelewijn.
De organiserende Stichting Autosport Noordoostpolder is blij met de vergunning. ''We hebben het parcours enigszins gewijzigd en verwachten dat de overlast voor de schapenboer dit jaar minimaal zal zijn'', aldus een woordvoerder.
(Bron)
Wintersportblessures veroorzaken economische schade

AMSTERDAM - Alarmcentrales verwachten de komende weken meer ongelukken in de skigebieden. Door deze en andere sportblessures gaan er jaarlijks in Nederland zo’n 12 miljoen werkdagen verloren. De kosten die deze blessures met zich meebrengen, veroorzaken een flinke economische schade.
Vanwege de aantrekkende economie gaan er meer mensen op wintersport. De combinatie van de Krokusvakantie en slechte weersomstandigheden zorgt dit jaar voor meer ongelukken in de skigebieden. Alarmcentrales rekenen dan ook op een record aantal gipsvluchten in Nederland.
Normaal gesproken zijn er wekelijks tussen de drie en de zes gipsvluchten, maar vakantieperiodes zijn goed voor ten minste zes vluchten per week.
"Als gevolg van slechte sneeuwcondities vallen mensen eerder, maar daardoor worden er ook pistes gesloten waardoor er meer mensen op minder pistes zijn“, zegt Daphne de Wit van alarmcentrale Eurocross.
In combinatie met de vakantieperiode, die sowieso al voor een toename van het aantal skiërs zorgt, betekent dit dat de kans op botsingen toeneemt.
Eurocross verzorgt de gipsvluchten voor vakantiegangers die door letsel gerepatrieerd moeten worden uit de wintersportgebieden. Een enkele reis van een patiënt die op een stretcher wordt vervoerd kost tussen de 1700 en 1900 euro, aldus De Wit. “Als je geen reisverzekering hebt afgesloten met wintersportdekking moet je dat zelf betalen.”
Dat ondervond Nico Brinkerink, die naar eigen zeggen zeker 2000 euro kwijt is geweest aan zijn reis terug naar Nederland. Brinkerink beschadigde tijdens een val op een skipiste zijn ruggenwervel en kan daardoor alleen horizontaal vervoerd worden. “Relatief valt het allemaal mee, het had veel erger kunnen zijn.”
De skiër verwacht een herstelperiode van acht tot twaalf weken. Dat betekent dat hij een poosje niet naar zijn werk zal kunnen gaan. Zijn leidinggevende bij Fokker had hij al op de hoogte gebracht. “Uiteindelijk is het het belangrijkst om goed te herstellen”, aldus zijn leidinggevende.
Het gemiddelde verzuim van een sportblessure duurt twaalf dagen. Een enorme kostenpost voor de samenleving, die uiteindelijk opdraait voor dit verzuim.
Gert Wildvank, medepassagier van Brinkerink op de gipsvlucht die dinsdag op Rotterdam Airport landde uit Insbruck, verdraaide tijdens zijn wintersportvakantie zijn knie. Toen het iets beter met hem ging en hij een stukje wilde gaan wandelen gleed hij uit, waardoor hij zijn enkel op drie plaatsen brak.
Wildvank is vrachtwagenchauffeur op een uitzendbureau. “Ik neem aan dat mijn plaats alweer bezet is als ik weer aan het werk mag.” Hij zal zo’n zes weken moeten revalideren.
(Bron)
Den Haag krijgt enorme hindoetempel

DEN HAAG - De gemeente Den Haag krijgt het grootste hindoetempelcomplex van het Europese vasteland. Een consortium van drie verschillende hindoestromingen gaat achter station Hollands Spoor drie tempels naast elkaar bouwen.
Dat heeft een woordvoerster van wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling) vrijdag gemeld naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.
Het gaat om een miljoenenproject dat de organisaties zelf betalen. ''De gemeente verkoopt de grond, maar investeert zelf geen geld in het project’’, stelt de zegsvrouw.
Volgens wethouder Norder wordt het complex ''een icoon voor de stad en voor Nederland’’. De Hindoestaanse gemeenschap is volgens hem de grootste allochtone bevolkingsgroep in de regio Haaglanden. De hofstad zelf telt 50.000 hindoes, zo’n tien procent van het totale inwoneraantal.
Het plan voorziet ook in woningbouw van ruim negentig appartementen in twee torens naast de drie verschillende gebedshuizen, oftewel ‘mandirs’. Deze woningen staan ook open voor niet-Hindoestanen.
De drie betrokken hindoe-organisaties moeten de gemeente in het najaar een uitwerking van hun plannen voorleggen, waarna Norder het definitieve contract kan tekenen. De bouw kan dan starten in 2013. Als alles mee zit, kan het complex in 2014 al zijn deuren openen.
(Bron)
Vrouwen filmen stiekem loerende mannen

WELLINGTON - Beelden van twee Nieuw-Zeelandse vrouwen die een verborgen camera gebruikten om mannen te filmen die naar hun achterste keken, zijn een grote hit op internet.
In slechts drie dagen tijd hebben al meer dan een miljoen mensen het in Los Angeles opgenomen filmpje op YouTube bekeken, waarin mannen langdurig staren, zijdelings kijken en elkaar aanstoten achter hun rug om.
Jessie Gurunathan en Reanin Johannink waren benieuwd naar de manier waarop mannen naar hen kijken wanneer zij door de straten lopen.
''Als je je ooit afvroeg wat er achter je rug gebeurt, dan hebben wij nu een manier bedacht om mannen op heterdaad te betrappen'', zegt Johannink in de opname.
De vrouwen wilden mannen niet in een kwaad daglicht stellen. ''Het is onschuldig vermaak. Ik ben blij dat de meeste mensen onze Kiwihumor kunnen waarderen'', twitterde Guranathan.
(Bron)

vrijdag, februari 18, 2011

'Misstanden bij Agis in Marokko'

AMSTERDAM - Zorgverzekeraar Agis dwingt Nederlandse verzekerden in Marokko zich tegen hoge kosten te laten verzorgen door bevriende artsen. Agis zou zaken doen met een corrupt netwerk van klinieken.
Dat blijkt uit getuigenverklaringen in een dossier over misstanden bij Agis in Marokko die in het bezit zijn van de Volkskrant.
De verklaringen van onder meer verzekerden schetsen een beeld van een cultuur van steekpenningen, monopolies en vriendjespolitiek. Patiënten in Marokko worden door Agis consequent doorverwezen naar klinieken die te hoge bedragen vragen, schrijft de krant.
Ook worden opnames gerekt en wordt patiënten onnodige behandelingen opgedrongen. Niet zelden moeten patiënten vanuit het hele land gebruikmaken van een ambulancedienst uit Casablanca, die in het bezit is van de hoofdarts van Agis.
Verzekerden die zich in Marokko bij het steunpunt van Agis melden krijgen te horen dat een behandeling alleen wordt vergoed bij bepaalde klinieken. Deze klinieken leveren volgens bronnen niet per definitie de beste zorg.
Agis heeft ongeveer 130 duizend Nederlandse Marokkanen in haar bestand. Een woordvoerder van de zorgverzekeraar zegt de klachten te herkennen. Agis heeft de klachten serieus onderzocht, maar wil niets zeggen over de uitkomsten van dat onderzoek.
(Bron)
Ontdooide autoruit verraadt beschonken Fries

LEEUWARDEN - Een dronken automobilist is vrijdagochtend gesnapt toen hij zich op de vlucht voor de politie in zijn auto op een parkeerplaats had verstopt.
De 47-jarige man uit Leeuwarden werd door omstanders ontdekt omdat zijn auto de enige was met ontdooide ruiten, zei een woordvoerder van de politie Friesland vrijdag.
Agenten hadden de man met hoge snelheid op de Van Dekemalaan in Heerenveen gezien en wilden hem aanhouden.
De man gaf vervolgens extra gas en verdween spoorloos. Zoekende agenten werden korte tijd later door omstanders gewezen op de ontdooide ruiten van een auto op een parkeerplaats. De man zat nog achter het stuur en werd meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat hij te veel te had gedronken.
De beschonken man bleek hardleers. Nadat de politie hem had laten gaan, kroop hij weer achter het stuur en werd een uur later opnieuw aangehouden. ''Na dik een uur was hij weer terug op het bureau'', aldus de woordvoerder. Zijn rijbewijs is ingevorderd.
(Bron)
'Mannen praten meer dan vrouwen'

AMSTERDAM - In tegenstelling tot wat algemeen verondersteld wordt, praten mannen meer dan vrouwen. Het taalgebruik van vrouwen is echter wel gevarieerder en meer doordacht dan dat van mannen.
Dit blijkt uit een onderzoek van Geoffrey Beattie van de universiteit van Manchester. Deze psycholoog bekeek 56 studies naar communicatie van zowel mannen als vrouwen en ontdekte dat 24 daarvan bevestigen dat mannen per dag meer woorden gebruiken dan vrouwen.
Slechts twee studies toonden aan dat vrouwen meer praten, zo meldt Daily Mail.
Vervolgens startte Beattie zijn eigen onderzoek. Hij nam in totaal vijftig willekeurige gesprekken op over diverse onderwerpen. Deelnemers aan het onderzoek kregen vervolgens uitgeschreven scripts van deze gesprekken onder ogen, waarbij steeds het vijfde woord was weggelaten.
Het raden van die woorden bleek bij de vrouwelijke gesprekken moeilijker, omdat zij hun woorden zorgvuldiger kiezen. 71 procent werd juist ingevuld, tegenover 81 procent bij de gesprekken tussen mannen.
“Het zijn vooral mannen die praten om het praten tijdens verplicht sociaal gekeuvel. Ze gebruiken overtollige terugkerende woorden die geen nieuwe informatie bevatten”, aldus Beattie. “Vrouwelijk geklets is niets meer dan een fabeltje.”
(Bron)
Fiscus opgelicht met voorlopige teruggaaf

DEN HAAG - Criminelen frauderen op grote schaal met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelastingen. Ze spannen vaak asielzoekers of mensen in de schuldsanering voor hun karretje en zorgen ervoor dat die via vervalste gegevens een voorlopige teruggaaf krijgen.
Staatssecretaris Frans Weekers wil deze vorm van ''brutale fraude'' met voorrang aanpakken, heeft hij de Tweede Kamer woensdag laten weten naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA).
Over de afgelopen twee jaar ontdekte de Belastingdienst 45.000 gevallen van fraude voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro.
Circa 90 miljoen daarvan werd door de fiscus op tijd gezien en uitbetaling van het geld kon worden tegengehouden. Ongeveer 45 miljoen euro is wel ten onrechte uitbetaald. De fiscus gaat proberen dit geld terug te krijgen, maar dat zal niet eenvoudig worden, aldus Weekers.
"Deze fraude komt vaak voor bij mensen die in een kwetsbare positie zitten of geen ervaring hebben met het fenomeen voorlopige teruggave", zo liet de staatssecretaris weten. Het is volgens Weekers lastig om in dergelijke gevallen terug te vorderen. "In veel gevallen blijkt dan ook nog dat de aanvragers 'provisie' hebben betaald aan diegenen die namens hen de aanvraag hebben ingediend."
Het CDA vindt dat de staatssecretaris strenger tegen de fraude moet optreden, zo stelt Omzigt in een reactie naar NU.nl. "Weekers moet ervoor zorgen dat mensen geen belastinggeld kunnen terugkrijgen dat ze niet betalen of nooit betaald hebben."
Ook vreest de partij dat er mogelijk op nog grotere schaal fraude plaatsvindt. "Anderhalf jaar geleden beloofde de regering fraude met de voorlopige teruggave aan te pakken. Daar lijkt nu bar weinig van terecht gekomen."
Weekers stelt in een reactie zich momenteel te beraden op aanvullende maatregelen, 'mogelijk ook in de wetgeving'.
Bovendien laat hij weten dat bij de Belastingdienst 150 medewerkers op de zaak gezet en ook de FIOD, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en het Openbaar Ministerie zijn betrokken. Een aantal fraudeurs is de afgelopen maanden veroordeeld tot soms forse gevangenisstraffen.
(Bron)
De steiger is vanmiddag verwijderd.
De dingen die opkwamen, zoals 2 krokussen die al geel stonden te bloeien, zijn effectief opnieuw vertrapt.
Opruimen moet nog gebeuren, net als het terugplaatsen van het schuttingdeel.

donderdag, februari 17, 2011

Meisje opgepakt voor dreiging bomaanslag school

SOEST - Een 17-jarig meisje is woensdagavond in haar woonplaats Soest opgepakt, omdat ze 's middags een tweet had gestuurd waarin ze dreigde vrijdagochtend een bomaanslag te plegen op haar school in Amersfoort.
Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag gezegd.
In de tweet uitte het meisje dreigende taal dat er een bom zou afgaan in de school. Volgens de politiewoordvoerder ging het om een reële dreiging. Het meisje zit nog vast voor verhoor, de politie heeft geen huiszoeking gedaan.
De 17-jarige scholiere liep vorig jaar een snuffelstage bij HP/De Tijd. De moeder van het meisje reageerde donderdagochtend verbolgen in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. ''Ons respect voor de politie is weg. Wij voelden ons geïntimideerd. We mochten haar niet wegbrengen naar het politiebureau en haar ook niet meer spreken. Ik heb begrepen dat ze is overgebracht naar een cellencomplex.''
(Bron)

Sja, dan moet je niet dreigen met een aanslag, dan heb je nergens last van.
VN luiden noodklok om vervuiling oceanen

PARIJS - Oceanen worden wereldwijd ernstig vervuild door plastic en het uitvloeien van chemische kunstmest.
Dat meldt het Milieu Programma van de Verenigde Naties (UNEP) donderdag in haar jaarlijkse rapport.
Volgens de milieuwaakhond van de VN zorgen de twee vervuilingsbronnen ervoor dat de biodiversiteit in de oceanen wordt bedreigd, de kwaliteit van het water achteruit gaat, vissen worden vergiftigd en het toerisme wordt ondermijnd.
Het gebruik van chemische kunstmest, met daarin het schadelijke fosfor, is met zeshonderd procent toegenomen sinds 1950. Hoeveel van de mest uitvloeit in het milieu is niet bekend, maar een studie geeft aan dat er 22 ton fosfor per jaar in zee belandt.
Ook plastic vormt een gevaar voor de flora en fauna van de oceanen. Dieren raken verstrikt in grote stukken plastic en microscopisch kleine deeltjes vervuilen voedsel.
Het rapport komt kort voordat ministers van milieu volgende week samenkomen op een belangrijk overleg in Kenia.
(Bron)
Jongen (13) schiet op vuilnisman in Almere

ALMERE - Een medewerker van de stadsreiniging in Almere is woensdag lichtgewond geraakt nadat hij was beschoten vanuit een woning. De schutter, een 13-jarige jongen, is aangehouden. De politie nam een luchtdrukgeweer in beslag, zo liet ze donderdag weten.
Het slachtoffer is door ambulancepersoneel ter plaatse behandeld. De jongen werd na verhoor met een proces-verbaal op zak door zijn vader van het politiebureau opgehaald.
Woensdagmiddag werden in Almere ook een 51-jarige vrouw en vier jongens in de leeftijd van 15 en 16 jaar aangehouden nadat er met een gasdrukrevolver was geschoten.
Mensen uit de buurt van de Contrabasweg waarschuwden de politie nadat ze schoten hadden gehoord. De politie trof er in een tuin vier jongens aan en hield ook een vrouw aan. In haar woning werden het wapen en munitie gevonden.
Niemand raakte gewond.
(Bron)
Banken leenden miljarden aan clan Ben Ali

TUNIS - Banken in Tunesië hebben 2,5 miljard dinar (ongeveer 1,3 miljard euro) uitgeleend aan 182 bedrijven die in handen waren van families die warme banden onderhielden met de verjaagde president Zine al-Abidine Ben Ali.
Dat meldde Mustapha Kamel Nabli, de topman van de centrale bank in Tunesië, woensdag tijdens een persconferentie in de hoofdstad Tunis.
Het bedrag staat gelijk aan circa 5 procent van alle financieringen die zijn aangegaan door Tunesische banken. Van deze 'besmette' leningen werd bijna 30 procent verstrekt zonder enige garantie wat betreft de terugbetaling. De centrale bank houdt er rekening mee dat omgerekend 222 miljoen euro aan leningen nooit zal worden terugbetaald.
Ben Ali vluchtte half januari naar Saudi-Arabië na een volksopstand. Vooral de Trabelsi-clan rond de vrouw van de president zou op grote schaal geprofiteerd hebben van jarenlange corruptiepraktijken.
(Bron)

woensdag, februari 16, 2011

Zonnestorm kan navigatiesystemen storen

UTRECHT - De aarde krijgt donderdag te maken met de effecten van de zwaarste zonnestorm in jaren. De kans is groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen.
Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA) woensdag weten.
De afgelopen jaren is de zon niet erg actief geweest. De laatste keer dat de zon een grote wolk geladen deeltjes richting aarde schoot was in 2003. Toen viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.
Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de kosmos worden ingeslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading.
Volgens de NOVA is de storm deeltjes die donderdag de aarde bereikt niet uit de allerzwaarste categorie, maar sterk genoeg om problemen met elektronische apparaten te veroorzaken. Het grootste risico daarop is in landen die dicht bij de Noordpool en bij de Zuidpool liggen.
Volgens de Belgische sterrenwacht bestaat de kans dat in West-Europa het noorderlicht te zien zal zijn. Nederlandse sterrenkundigen achten die kans klein. ''Wellicht bij heel helder weer zal er iets te zien kunnen zijn'', aldus de woordvoerster van de NOVA.
Het kleureneffect van het noorderlicht ontstaat doordat de deeltjes van de zonnestorm door het aardmagnetisch veld worden afgebogen naar de polen. Daar dringen ze met hoge snelheid de atmosfeer binnen. De energie die daarbij vrijkomt, veroorzaakt de kleurenpracht.
In 2008 waarschuwde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor een gat in het aardmagnetisch veld waardoor bij een volgende piek van zonneactiviteit er grote schade kan worden toegebracht aan het moderne leven op aarde met al zijn elektronica. Die piek is in 2012 of 2013.
(Bron)
Australische drenkeling zwemt in zes uur naar kust

AMSTERDAM - Een Australische visser die door een grote golf van zijn boot werd gegooid, heeft zes uur gezwommen voordat hij de kust bereikte. Andrew Wilson (25) overleefde op 'adrenaline' en 'pure wilskracht', zei hij woensdag.
Wilson was in zijn eentje uitgevaren en droeg geen reddingsvest toen hij dinsdag voor de Australische Gold Coast, ten zuiden van de stad Brisbane, overboord sloeg. De politie zette een grote zoektocht op touw, maar kon de drenkeling niet vinden.
Uiteindelijk zwom Wilson in zes uur tijd 7,5 kilometer, klauterde hij over de rotsen aan de kust en klopte hij bij vreemdelingen aan voor hulp. Na zijn avontuur werd hij voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.
Later vertelde Wilson aan de tv-zender Nine Network dat hij zich, eenmaal in het water, al vlug realiseerde dat hij moest zwemmen voor zijn leven. Door de sterke stroming werd hij weggetrokken van de kust, zodat hij geen moment kon blijven stilliggen.
"Ik dacht dat ik wel even zou kunnen stoppen en drijven om op krachten te komen, maar als ik ook maar dertig seconden stopte, werd ik meteen naar open zee getrokken", zei hij.
"Er was maar een mogelijkheid - ik kon niet meer stoppen, dus ik bleef maar doorgaan. Adrenaline en pure wilskracht."
(Bron)
'Blaasjeskruid is snelste vleesetende plant'

AMSTERDAM – Een vleesetende waterplant die ook sporadisch in Nederland voorkomt, vangt zijn prooien in recordsnelheid. Dat hebben Franse wetenschappers aangetoond.
Vleesetende waterplanten van het geslacht Utricularia zuigen hun prooien binnen een milliseconde naar binnen. Daarmee kan het zogenaamde blaasjeskruid worden beschouwd als de snelste vleesetende plantensoort ter wereld.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Grenoble in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
“De populaire Venusvliegenvanger is maarliefst honderd keer langzamer dan deze vleesetende plant”, verklaart hoofdonderzoeker Philippe Marmottant op Discovery News.
Blaasjeskruid is in staat om waterinsecten te vangen met zogenaamde vangblaasjes op de stengels. Uit deze blaasjes wordt eerst al het water naar buiten gepompt, zodat er een soort vacuüm ontstaat.
Als er vervolgens een insect voorbij zwemt dat een haartje op een van de blaasjes aanraakt, springt deze open en wordt het diertje naar binnen gezogen.
De wetenschappers legden dit proces bij verschillende soorten blaasjeskruid vast met hogesnelheidscamera’s en microscopen. Ze kwamen tot de conclusie dat de plant binnen 0,001 seconde kan toeslaan en als het moet honderden keren achter elkaar.
Blaasjeskruid is het grootste geslacht onder de vleesetende planten. Er bestaan meer dan 200 soorten en de planten komen op alle continenten voor, behalve op Antarctica. In Nederland zijn ook enkele soorten te vinden, maar die zijn erg zeldzaam.
Er zijn overigens planten die nog snellere bewegingen maken dan het blaasjeskruid. Zo klapt de bloem van de plant Cornus canadensis sneller open dan de vangblaasjes van het blaasjeskruid.
(Bron)
'VN falen bij bescherming pers'

AMSTERDAM - De Verenigde Naties en andere wereldwijd en regionaal opererende organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de persvrijheid slagen er niet in te voorkomen dat journalisten worden vermoord.
Dat schrijft de Commissie voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) in een rapport dat dinsdag verscheen.
De CPJ meldt dat in 2010 wereldwijd ten minste 44 verslaggevers zijn omgekomen. Regeringen en andere machtige groepen proberen bovendien steeds vaker journalisten, die satelliettelefoons en sociale media gebruiken om nieuws wereldkundig te maken, de mond te snoeren.
Volgens de CPJ is het aantal journalisten dat gevangen in 2010 is gezet gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
In 2010 zaten 145 verslaggevers, redacteuren en fotografen achter de tralies. In 2009 waren dat er negen minder.
(Bron)
Koffiekopje verjaagt overvallers

HANNOVER - Twee mannen die dinsdagavond laat probeerden een goktent in de buurt van het Duitse Hannover te overvallen, zijn van een koude kermis thuisgekomen. Ze waren bewapend met pistolen en messen, maar bleken niet bestand tegen een eenvoudig koffiekopje.
Dat meldden Duitse media woensdag. De overvallers eisten geld uit de kassa van het etablissement, maar een 49-jarige medewerkster weigerde resoluut mee te werken.
Ze gooide het kopje naar de overvallers, die ogenblikkelijk zonder buit op de vlucht sloegen.
(Bron)

dinsdag, februari 15, 2011

Honderden enveloppen maanden later bezorgd

AMSTERDAM - Honderden enveloppen die bij adressen in Amsterdam-Noord hadden moeten worden bezorgd, zijn ruim twee maanden later alsnog bezorgd. Dit heeft TNT dinsdag gemeld.
De poststukken stonden onlangs bij TNT voor de deur. ''De post was droog en was van een specifieke dag in december'', vertelt een woordvoerster.
Het postbedrijf is blij dat het de post heeft kunnen nabezorgen, maar tast nog in het duister over de oorzaak van de zoekgeraakte post. In totaal werden ongeveer vijfhonderd poststukken met vertraging afgeleverd.
''De postbezorger in die wijk werkt sinds 1 januari niet meer voor ons. Wij hebben contact met hem opgenomen en onze bedrijfsrecherche onderzoekt de zaak'', aldus de zegsvrouw.
(Bron)
Extra ijzer jaagt malaria bij kinderen aan

WAGENINGEN - Het geven van extra ijzer aan kinderen met bloedarmoede in ontwikkelingslanden zorgt er zeer waarschijnlijk voor dat deze kinderen heftige aanvallen van malaria krijgen. De parasiet die malaria veroorzaakt profiteert namelijk van de aanvoer van extra ijzer in het bloed.
De aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO om kinderen met bloedarmoede extra ijzer te geven kan mogelijk schadelijk zijn.
Dat zegt Jacobien Veenemans van de Wageningen Universiteit, die deze week promoveert op een onderzoek naar de gezondheidstoestand van kinderen in een arme regio van Tanzania.
Volgens Veenemans is terughoudendheid geboden met het geldende WHO-advies, zeker in malariagebieden waar onvoldoende medische hulp voorhanden is. Zij adviseert om alle studies over dit onderwerp nog eens naast elkaar te leggen.
Extra ijzer geven bij bloedarmoede is wereldwijd een zeer bekende remedie, die meestal ook afdoende werkt. Veenemans vond echter dat kinderen in Tanzania die een voedingsupplement met ijzer kregen, veel vaker en heftiger met malaria te kampen hadden dan kinderen die geen extra ijzer namen, omdat de parasiet in hun lichaam heel goed kon overleven.
Zij deed onderzoek onder 612 kinderen van zes maanden tot zes jaar. Deze leeftijdsgroep is volgens de arts erg gevoelig voor malaria.
In de onderzoeksgroep van Veenemans zijn geen kinderen overleden aan de heftige malaria-aanvallen, omdat in het gebied waar zij werkte ook een gezondheidspost werd gebouwd.
Er was meteen geschikte medische hulp voorhanden. Maar de promovenda vreest dat kinderen in gebieden waar ze niet meteen behandeld kunnen worden, wel kunnen bezwijken aan de hevigheid van de aanvallen.
(Bron)
Taxichauffeurs krijgen cel in plaats van geld

STOCKHOLM - Twee Parijse taxichauffeurs dachten flink te verdienen door een ritje helemaal naar Zweden. Ze rekenden 2500 euro aan hun passagiers, die van Parijs naar Malmö gebracht wilden worden.
Maar zodra de taxichauffeurs met hun passagiers bij Malmö de grens van Zweden passeerden, werden ze opgepakt. De acht passagiers bleken illegale Afghanen te zijn.
De chauffeurs zijn aangeklaagd voor mensensmokkel. Ze riskeren een celstraf tussen de zes maanden en zes jaar, meldde aanklager Jorgen Larsson in de stad Malmö dinsdag.
De taxichauffeurs Bruno Dacher (32) en Fredrico Silva da Conceicao (48) zeggen dat ze niets verkeerds hebben gedaan: ''Het was een taxirit zoals zo veel andere ritten''.
(Bron)
Camiel gaat naar de KLM. Is z'n vriendin al zwanger dan? En hoeft ie geen pappa te zijn?
Duitse man laat zus verhongeren

TÜBINGEN - Een 50-jarige Duitser is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij zijn zus heeft laten verhongeren en van dorst heeft laten omkomen.
De man zei dat hij de zorg niet meer aankon voor zijn 46-jarige zus, die het syndroom van Down had. De man woonde in hetzelfde pand als zijn zuster, maar zij had een eigen ingang.
De rechters van de Duitse stad Tübingen zeiden dinsdag dat ze lang hadden nagedacht of zo'n milde straf zou passen bij de hongerdood van een mens. ''Maar we zijn van mening dat de aangeklaagde een voorwaardelijke straf verdient'', zei de rechter. Ze denken dat de man alles heeft gedaan voor zijn zus wat hij kon, maar dat de zorg hem te veel werd.
(Bron)
Den Haag onderzoekt hoge babysterfte

DEN HAAG - De gemeente Den Haag laat onderzoeken waarom er zoveel ongeboren en pasgeboren baby's doodgaan in de stad.
De GGD zal dit samen met de drie Haagse ziekenhuizen en de Universiteit van Amsterdam onderzoeken op verzoek van wethouder Karsten Klein (Gezinsbeleid), zo is dinsdag bekendgemaakt.
Nederland, en specifiek Den Haag, scoort Europees gezien erg hoog op het gebied van perinatale babysterfte: één op de honderd sterft rond de geboorte. Perinatale sterfte wil zeggen dat een foetus vanaf de tweeëntwintigste week van de zwangerschap tot zeven dagen na de geboorte overlijdt.
''Wij gaan bekijken waarom Den Haag hoger scoort dan andere Nederlandse gemeenten. Heeft dat misschien te maken met het aantal thuisbevallingen? Of de bevolkingsopbouw?’’, vertelt een woordvoerder van de wethouder.
(Bron)
Probleemwolf ergert Duitsers

WITTSTOCK - De terugkeer van de wolf in Duitsland begint ergernis op te wekken. In het land leven nu ruim vijftig van deze roofdieren.
Tot dusver vrij probleemloos, maar een enkel exemplaar brengt de natuurbeschermers nu in verlegenheid.
Die probleemwolf heeft in de voorbije zeven maanden al zeventig damherten, rendieren en schapen gedood ten noorden van hoofdstad Berlijn.
''Dat is het langzaam aantasten van de pijngrens'', zegt boer Horst Hildebrandt uit Freyenstein bij Wittstock in de deelstaat Brandenburg.
Onder boeren breidt de angst uit. De nieuwste aanvallen leidden donderdag tot een bijeenkomst van ongeveer tweehonderd mensen in het gemeentehuis van Wittstock.
De machtige roofdieren zijn Duitsland binnengekomen vanuit Polen, zegt Jens Teubner van de milieudienst van Brandenburg. In Polen wonen er ongeveer zevenhonderd. In heel Midden- en Oost-Europa zwerven circa 18.000 wolven.
De laatste vier weken heeft de probleemwolf al drie keer toegeslagen. De laatste keer beet hij vijftien schapen dood in een wei, die met schrikdraad was afgezet. ''Dat is het normale gedrag van roofdieren. In de wilde natuur zouden de andere dieren wegvluchten'', verklaart wolfexpert Kristin Zscheile.
Ook natuurbeschermer Steffen Butzek vindt de wolf helemaal niet problematisch. Hij roept de veehouders op hun weilanden beter te beschermen.
Dat wil de deelstaat Brandenburg eveneens. Vanaf maart geeft de staat alleen nog vergoeding voor schade door wolven, als het gebied goed afgesloten is.
De staat betaalde sinds 2007 al 35.000 euro aan vergoeding aan boeren van wie dieren zijn doodgebeten door wolven. De boeren zijn nog niet gerustgesteld. ''We kunnen toch niet de hele wei omheinen?'', zei de herten- en rundveehouder Hildebrandt.
(Bron)

Zorg dan dat er andere prooien te vinden zijn voor de wolf.
'Agenten Kunduz vechten allang'

AMSTERDAM - Agenten in de Afghaanse provincie Kunduz vechten allang tegen terroristen. Ze zien dan ook niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten.
Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit uitgebreide gesprekken met zes agenten in Kunduz.
"Aan politie die alleen achter winkeldieven aangaat en door de straten patrouilleert, is weinig behoefte in Afghanistan", zouden de agenten zeggen. "Het is hier oorlog. "
GroenLinks wilde aanvankelijk niet met de trainingsmissie instemmen omdat die een te militair karakter had. Gevreesd werd dat de agenten tot paramilitairen worden opgeleid. Het kabinet-Rutte kwam toen met de garantie dat Nederlandse trainers uitsluitend civiele politie gaan opleiden.
De Afghaanse agenten snappen volgens de krant niets van het plan.
"Het plan van Nederland staat los van de realiteit in Afghanistan. In mijn district wordt politie vaak aangevallen door terroristen", zegt een 35-jarige agent. Op het leger wachten zou geen optie zijn. "Dan hebben ze ons al gedood. In afgelegen Afghaanse districten is namelijk geen leger."
Zodra Nederland weer weg is, worden de agenten voor militaire taken ingezet, zo verwachten de agenten. Ze wijzen er ook op dat ze al een tijd in dienst zijn en al meevechten. "Het zou raar zijn als ik terugkom van mijn opleiding en tegen collega's zeg: zo, nu vecht ik niet meer mee", zegt de 35-jarige agent.
Alle agenten die de krant heeft gesproken zijn agent geworden om tegen de Taliban te vechten. "Ik haat de Taliban, want ze mishandelden en sloegen mij. Ze maakten mijn land kapot toen ik nog boer was", zegt een agent in opleiding.
(Bron)
Tijdelijk geen nieuwe milieuvergunningen voor Brabantse veebedrijven

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant geeft de komende weken voorlopig geen milieuvergunningen meer uit aan veebedrijven, die in de buurt van natuur willen uitbreiden.
De databank met informatie over gestopte of gekrompen bedrijven die provincie gebruikt om nieuwe vergunningen uit te geven, blijkt vervuild en moet helemaal worden gecontroleerd.
De provincie heeft dat maandag bekendgemaakt.
Toename van de uitstoot van ammoniak door de uitbreiding van een veehouderij is alleen toegestaan als daar een krimpend of stoppend bedrijf tegenover staat.
De databank van de provincie blijkt oude vergunningen te bevatten die meer dan één keer zijn gebruikt om nieuwe vergunningen te verlenen.
De controle is een zeer intensief proces, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Eerst voert de provincie een steekproef uit die ongeveer twee weken duurt. Afhankelijk van de uitkomst bepaalt de provincie vervolgstappen.
(Bron)
Syrië sluit tienerblogger vijf jaar op

DAMASCUS - Een rechtbank in Syrië heeft een 19-jarige blogger maandag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het onthullen van informatie aan een ander land. De Verenigde Staten hadden tevergeefs opgeroepen de middelbare scholiere Tal al-Molouhi vrij te laten.
Ze zat sinds 2009 vast. Volgens de VS zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd.
Al-Molouhi had in artikelen op internet geschreven dat ze graag een rol wil spelen bij het vormen van een nieuwe Syrische toekomst. Het land staat al vijftig jaar onder controle van de Baath-partij.
De 19-jarige werd geketend en geblinddoekt onder zware bewaking de rechtbank binnengebracht. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren. Haar advocaten zeiden dat de rechter geen bewijs gaf of nadere uitleg verschafte over de reden waarom ze was aangeklaagd.
''Het regime heeft helaas geen lessen getrokken uit Tunesië en Egypte'', zei een mensenrechtenactivist die anoniem wilde blijven. Hij verwees naar de volksprotesten die de autoritaire presidenten van beide landen verjoegen.
(Bron)
Vrouw redt man met soeplepel uit tijgerklauwen

AMSTERDAM - Een vrouw uit een nederzetting in de jungle in het noorden van Maleisië heeft zaterdag haar man uit de klauwen van een tijger gered.
Zij sloeg het beest met een houten soeplepel op zijn kop tot hij haar man losliet en het bos in vluchtte, zegt de politie.
De man werd zaterdag door de tijger overvallen terwijl hij op eekhoorns joeg.
Hij probeerde te ontkomen door in een boom te klimmen, maar het roofdier greep hem beet en probeerde hem naar beneden te trekken.
Zijn 55-jarige vrouw hoorde hem schreeuwen en rende erop af.
"Ik was bang en probeerde het beest met al mijn kracht op zijn kop te slaan, maar het wilde niet loslaten", zei Tambun Gediu tegen de New Straits Times. "Ik moest vechten om uit zijn kaken te blijven en hij zou me met zijn klauwen hebben gedood als mijn vrouw niet te hulp was geschoten."
Wildbeheerders zitten nu de tijger achterna. Ze willen het dier dieper het bos in jagen, verder van menselijke bewoning vandaan.
(Bron)

maandag, februari 14, 2011

Vanmiddag drukte in de tuin. Mannen aan het werk, vreemde schraapgeluiden - schraapgeluiden? In mijn tuin??
Al snel bleek dat ze nu ook de wingerd van de muur getrokken hebben. Joost mag weten waarom, hij groeide daar al jaren, groeide nergens naar binnen, de wbv zet aan de andere kant van de huizen zelf klimop en dergelijke neer - maar mijn wingerd is nu kapot.
Tweede kerncentrale Borssele stap dichterbij

DEN HAAG - Een nieuwe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is vrijdag een stap dichterbij gekomen.
Het energiebedrijf Delta, dat de bestaande kerncentrale exploiteert en een vergunning heeft ingediend voor een nieuwe, kan zich goed vinden in de eisen die het kabinet vrijdag stelde aan een nieuwe centrale.
Minister Maxime Verhagen verwacht dat in 2015 kan worden begonnen met de bouw. Hij maakte vrijdag een reeks eisen bekend waaraan een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen.
Voor Delta is dat van belang in verband met het aanvragen van de benodigde vergunning. Delta verwacht dat die medio volgend jaar kan worden ingediend.
De veiligheidseisen aan een nieuwe centrale zijn zo streng, dat de kans op een ongeval als gevolg van het smelten van de kern van de reactor ''minder is dan eens in de miljoen jaar'', aldus Verhagen. Een nieuwe kerncentrale moet gebaseerd zijn op de laatste stand van de techniek.
De omhulling van de kern moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen een ongeval met een verkeersvliegtuig van buitenaf.
De rijksoverheid draagt niet bij aan de kosten van de bouw. De houder van de vergunning moet de kosten dragen van het bewaren en opslaan van het radioactieve afval.
De eisen staan in een brief van de minister aan de Tweede Kamer. Hiermee wil Verhagen ''helderheid geven over de voorwaarden voor alle betrokkenen, waaronder burgers, lokale overheden en bedrijven''.
Wereldwijd zijn er 441 kerncentrales. Binnen de Europese Unie zorgen kerncentrales voor de opwekking van ongeveer een derde van alle energie. Er zijn vier kerncentrales in aanbouw en er bestaan plannen voor nog vijftien tot twintig centrales binnen de EU, aldus Verhagen.
Greenpeace zegt de inschatting van de minister onrealistisch te vinden. ''Voordat er in 2015 met de bouw kan worden begonnen, moeten er eerst een aantal grote problemen worden opgelost: de veiligheid van nieuwe types kerncentrales is niet bewezen.''
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: ''Het is de doodsteek voor de doorbraak van schone energie om naast de geplande kolencentrales nu ook de bouw van een kerncentrale toe te staan.''
De partij stoort zich ook aan ''de voorstelling van zaken rond de vermeende veiligheid'' van een kerncentrale. GroenLinks vindt kernenergie onveilig en niet duurzaam.
(Bron)
Politie Iran slaags met demonstranten

TEHERAN - De politie in Iran heeft maandag honderden demonstranten opgepakt bij een verboden betoging in de hoofdstad Teheran.
Agenten schoten met traangas op de betogers die riepen: ''Dood aan de dictator'', doelend op president Mahmoud Ahmadinejad. De Britse omroep BBC sprak over zware gevechten.
In totaal waren duizenden betogers de straat op gegaan, aldus de oppositieleider Mir Hossein Mousavi. De leider zelf was al voorafgaand aan de demonstratie onder huisarrest geplaatst door de regering. De politie had zijn huis bovendien omsingeld.
De overheid had gsm-diensten en stroom uitgeschakeld in gebieden waar de protesten plaatsvonden, meldden getuigen. Buitenlandse journalisten en camera's werden geweerd.
De betogingen herdachten de eerste antiregeringsprotesten in Teheran, op 11 februari 2010. Activisten waren toen dagenlang op straat. Ze vormden de zogeheten Groene Beweging.
De Iraanse autoriteiten, waaronder de Revolutionaire Garde, hadden gewaarschuwd om maandag niet opnieuw te betogen. Acties zouden illegaal zijn.
De betogers probeerden maandag desondanks aanvankelijk zwijgend naar centrale plaatsen te lopen, maar ze werden tegengewerkt door de politie en regeringsgetrouwe milities.
De oproerpolitie reed rond op motorfietsen en maakte volgens ooggetuigen gebruik van traangas, wapenstokken, paintballgeweren en blusapparaten om demonstranten uiteen te jagen. Agenten stapten bussen binnen en begonnen passagiers te slaan.
Ook in de centraal gelegen stad Isfahan botsten veiligheidstroepen met betogers van de oppositie.
De Amerikaanse overheid schaarde zich aan de kant van de betogers. ''De VS vragen Iran om het volk dezelfde rechten te geven om net zo vreedzaam te protesteren als in Caïro'', twitterde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
''De Iraanse autoriteiten prezen de Egyptenaren voor dingen die ze als illegaal beschouwen voor hun eigen volk.''
Amnesty International bekritiseerde de Iraanse autoriteiten voor de arrestaties in Teheran maandag. De mensenrechtenorganisatie zei dat de politie probeerde om het werk van activisten onmogelijk te maken.
''Iraniërs hebben het recht om vreedzaam hun steun te betuigen aan het volk van Egypte en Tunesië'', zei Hassiba Hadj-Sahraoui, Amnesty Internationals onderdirecteur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
(Bron)
PVV-boycot lijsttrekkersdebat onterecht'

AMSTERDAM – De PVV moet woensdag gewoon meedoen aan het VARA-lijsttrekkersdebat bij Pauw en Witteman.
Dat vindt een meerderheid van de NU-lezers, zo blijkt uit een peiling op NU.nl/politiek. Op de stelling hebben 4600 mensen hun stem uitgebracht. 65 procent vindt de boycot van Wilders onterecht.
De PVV-leider reageerde afgelopen weekend woest op een cartoon op VARA-site joop.nl. Op de cartoon van tekenaar Adriaan Soeterbroek worden de door Wilders voorgestelde ‘tuigdorpen’ vergeleken met de vernietigingskampen van de nazi’s.
Wilders eiste dat de VARA de cartoon zou verwijderen, anders zou zijn lijsttrekker Machiel de Graaf niet aan het debat meedoen. De cartoon bleef echter staan.
Volgens de PVV-leider is er geen sprake van dat hij de vrijheid van meningsuiting van de VARA wil beperken. Maar: “Als je buurman je uitnodigt naar hem toe te komen en je weet dat er in zijn woonkamer een schilderij hangt waarop je met een nazi wordt vergeleken, dan ga je ook niet”, aldus Wilders.
(Bron)

Inconsequente hufter die zich wederom zó laat kennen. Kneus.
Toch raar. Tweede antibioticakuur in een week, die vorige was in 1 dag klaar, dit is een 5-daagse, elke 6 uur een capsule. Plus die 7 pillen op een dag plus die 3 halen an die anti-astmadingen - ik moet volgens mij bij het chemisch afval als er iets mis gaat.
En nog een week wachten op uitslagen van weer andere tests waarvan we denken, hopen, dat ze niets op zullen leveren, en dan ook weer urine inleveren om te zien of de antibioticakuur van nu aanslaat en de blaasontsteking verdrijft.
Nog even en ik word berengezond, dan moet ik denk ik naar de psycholoog want dat trek ik niet ;-)

zondag, februari 13, 2011

Albert Heijn seizoenstoetje, winter: met verse aardbeien.
Ach ja. Zeg winter, en iedereen roept direct: 'Aardbeien!', toch?
Goede doelen benadeeld door sms-actie

RIJSWIJK - Enkele goede doelen zijn een onderzoek begonnen naar onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij een sms-actie, uitgevoerd door een externe partij.
Bij sommige mensen blijkt ten onrechte geld afgeschreven. Het gaat om Natuurmonumenten en Stop Kindermisbruik, zo hebben beide instanties zaterdag laten weten.
De instanties hebben via een sms-actie donateurs geworven. Deze actie werd door een externe partij uitgevoerd.
Inmiddels blijkt dat bij een aantal mensen ten onrechte geld is afgeschreven. Het is nog niet duidelijk om hoeveel gedupeerden het gaat.
Natuurmonumenten stelt ''erg geschrokken'' te zijn en biedt de benadeelden excuses aan. De organisatie onderzoekt de zaak en garandeert dat gedupeerden hun geld terugkrijgen. Die kunnen zich melden.
Natuurmonumenten heeft de samenwerking met de sms-dienst gestaakt, evenals Stop Kindermisbruik.
''Door het stopzetten van de sms-actie verliest Stop Kindermisbruik de helft van haar vaste maandelijkse inkomsten'', aldus directeur Roelof van Laar.
De organisatie kwam de onregelmatigheden op het spoor na een bericht in BN/De Stem. Die krant meldde dat een aantal goede doelen per direct elke samenwerking opschort met de Bredase sms-dienst HetGoedeDoelSMS (HGDS).
Het dagblad onderzocht de zaak op basis van gegevens die zijn gelekt via de Bredase site Open(N)u, een Nederlandse initiatief in navolging van WikiLeaks.
Directeur Hank Sweep van HGDS reageert verbaasd. ''We doen dit al drie jaar voor 340 goede doelen en ik heb nog nooit een klacht gehad. We hebben vier programmeurs en houden alles goed in de gaten zodat we meteen kunnen ingrijpen als er iets misgaat.''
Sweep stelt dat zijn bedrijf wordt gerund door vrijwilligers en dat goede doelen hem niet betalen voor de dienstverlening. ''Ik kan alles onderbouwen en wil alles laten zien. Ik ben dan ook voor een onafhankelijk onderzoek in deze zaak.''
Volgens Sweep is sms'en vaak ook ingewikkeld. ''Ik wil het absoluut niet afschuiven, maar als iemand zich aanmeldt bij Amnesty via een sms, en zich per ongeluk weer afmeldt bij Unicef, dan blijft hij dus donateur van Amnesty.
Ook luistert de tekst die je moet sms'en vaak vrij nauw. Is het nou 'help haiti' of alleen 'haiti'. Maar nogmaals: wij werken van harte mee aan een onafhankelijk onderzoek.''
(Bron)
Man zaait dood en verderf in New York

NEW YORK - In de Amerikaanse stad New York is zondag met ontzetting gereageerd op een bizarre reeks steekpartijen een dag eerder. Een 23-jarige man stak zijn stiefvader dood, evenals zijn ex-vriendin en haar moeder.
Ook reed hij een voetganger dood, meldden Amerikaanse media. Daarnaast raakte een aantal mensen gewond.
De woede van de 23-jarige Maksim Gelman is waarschijnlijk ontstaan toen zijn moeder weigerde hem haar auto te lenen. De ruzie tussen moeder en zoon werd door stiefvader Aleksandr Kuznetsov (54) onderbroken, waarop Gelman hem elf keer stak met een mes.
Hij vertrok daarop in de auto van zijn moeder naar het huis van zijn ex-vriendin, waar hij haar 56-jarige moeder doodstak.
(Bron)
Speciaal kantoor Iran om media te vervolgen

AMSTERDAM - Iran richt een nieuw kantoor op dat zich zal bezighouden met het vervolgen van mensen die overtredingen en misdrijven begaan op het gebied van media en cultuur.
Ook komt er een speciaal hof om deze mensen te berechten. Dat meldde staatspersbureau IRNA zondag.
De maatregelen wijzen op een hardere aanpak van journalisten en kunstenaars, van wie velen hun steun gaven aan de protesten tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009.
(Bron)
Jonge pechvogel overvalt kantine Excelsior

ROTTERDAM - Een 16-jarige jongen heeft zaterdag laat in de middag in Rotterdam een kantine van voetbalclub Excelsior op voor hem onfortuinlijke wijze overvallen.
De overvaller uit Rotterdam stapte vermomd met een bivakmuts een van de kantines op het sportcomplex binnen. Hij bedreigde de ongeveer vijftien aanwezigen met een pistool en eiste geld. Daarop viel de patroonhouder uit de kolf.
De bezoekers van de kantine grepen hun kans en probeerden de jongen te overmeesteren. Die wist te ontsnappen en vluchtte van het terrein af. Daar liep hij een agente in vrije tijd tegen het lijf. Zij zag de jongen zijn bivakmuts weggooien.
De vrouw vertrouwde het zaakje niet en lichtte de meldkamer in. Kort daarna wisten agenten de jongen te pakken. Het wapen bleek nep.
(Bron)
Post-stuipdagje. En ik had nog wel een Lijst van wat er allemaal moest gebeuren, maar ik heb vooral geslapen, geslapen.