vrijdag, oktober 14, 2005

Leeuwen vallen schoonmaker dierentuin aan

Het zal je maar gebeuren: op je eerste werkdag bijna verslonden worden door een stel hongerige roofdieren. Het overkwam Zhang Huabang; omdat hij nog niet zo bekend was met de juiste paden werd hij aangevallen door drie leeuwen. De man zal zeker een jaar moeten revalideren om weer volledig de oude te zijn. Het gebeuren vond plaats in de dierentuin van Shanghai.
De 34-jarige schoonmaker liep door de dierentuin, toen hij een weg insloeg waardoor hij bij het buitenverlijf van de leeuwen terechtkwam. Vervolgens werd hij onmiddellijk aangevallen door enkele van de dieren. De man kon gered worden doordat collega's levende kippen naar zijn aanvallers gooiden en waterspuiten inzetten om de leeuwen weg te spuiten.
Zhang werd hierna naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij pas enige tijd later uit zijn coma ontwaakte. De directie van de dierentuin is een onderzoek gestart, de schoonmaker zou mogelijk geen goede veiligheidsinstructies hebben gehad.
(Bron)
Been eraf gereden wegens traagheid

In het Franse Ivry-sur-Seine heeft een gepensioneerde man een 32-jarige vrouw en haar 39-jarige man opzettelijk aangereden. Hierbij verloor de vrouw haar been. Volgens de dader schoot de vrouw niet hard genoeg op toen ze haar boodschappen in de auto aan het pakken was.
Het ongeval vond plaats op de parkeerplaats van een supermarkt. De gepensioneerde wilde zijn auto ergens kwijt maar er was geen plek meer. Toen hij zag dat het echtpaar hun boodschappen in de auto aan het pakken was wachtte hij eerst rustig af. Maar toen het naar zijn mening niet hard genoeg opschoot, gaf hij in één keer veel gas en reed op het echtpaar in. Hierbij werd het paar tussen de twee auto's gedrukt waarbij de vrouw haar been verloor, haar man raakte lichtgewond. 'Meneertje ongeduld' is aangehouden.
(Bron)
Oudste stenen huis Nederland gevonden in Nijmegen

NIJMEGEN - Archeologen hebben bij graafwerkzaamheden in het centrum van Nijmegen funderingen aangetroffen van het tot nu toe oudste stenen huis van Nederland. In de bouwput aan de St. Josephhof zijn tevens antieke dakpannen en siervoorwerpen aangetroffen, wat er volgens de archeologen op duidt dat het gebouw kort na het begin van de jaartelling door zeer vooraanstaande mensen moet zijn gebruikt.
Nijmegen viert dit jaar het 2000-jarig bestaan. Dat de stad echt de oudste van Nederland is, is aan het eind van de vorige eeuw onomstotelijk vastgesteld na het vinden een gedeelte van een Romeinse godenpijler uit 14 na Chr. De funderingen van het nu aangetroffen gebouw dateren ongeveer uit 40 na Chr.
De gemeente wist volgens een woordvoerder wel bijna zeker dat er bij de bouwactiviteiten op de St. Josephhof Romeinse resten gevonden zouden worden. De vondst van het stenen huis heeft de stadsarcheologen toch verrast, omdat dit er op wijst dat Oppidum Batavorum, zoals Nijmegen in de Romeinse tijd heette, nog veel aanzienlijker moet zijn geweest dan tot nu toe aangenomen.
De vondst van het unieke stenen gebouw vormt volgens stadsarcheoloog H. van Enckevort een belangrijke uitbreiding in de kennis van de geschiedenis van de oudste stad van het land. Van Enckevort vermoedt dat het gebouw veel groter is geweest dan hij nu op de St. Josephhof kan blootleggen.
"Er is tufsteen gebruikt en dat was tot in de late Middeleeuwen een geliefd bouwmateriaal. Het Romeinse gebouw is in later eeuwen vermoedelijk afgebroken, om de stenen elders opnieuw te kunnen gebruiken. Ook zijn delen van de bodemschat beschadigd toen in het begin van de vorige eeuw kelders onder de aangrenzende huizen zijn aangelegd", zegt hij.
De vondst van de gebruikte dakpannen is een nieuwe uitdaging voor archeologen, zegt Van Enckevort. "We wisten al dat de Romeinen zelf dakpannen bakten in Berg en Dal, vlak bij Nijmegen. Maar dit zijn andere dakpannen. Onderzoek moet uitwijzen of ze afkomstig zijn uit het Duitse Xanten, waar ook een nederzetting was, of dat er ergens bij Nijmegen nog een andere steenbakkerij moet zijn geweest."
Nijmegen bouwt op de St. Josephhof een complex van ongeveer honderd woningen en appartementen. Architect F. Houben heeft bij het ontwerp van het complex al rekening gehouden met archeologische opgravingen. "Ik heb een ruime binnenhof getekend, waar de resten op de een of andere manier zichtbaar zullen worden gemaakt. Op de plek waar de fundering is gevonden wordt gebouwd, maar misschien kunnen we de stenen in de binnenhof gebruiken", zei zij vrijdag.
De archeologen hebben nog tot 1 april volgend jaar de tijd om het terrein af te graven. Van Enckevort verwacht nog veel meer Romeinse resten bloot te leggen. Architect Houben vult haar bouwplan pas definitief in nadat de archeologen klaar zijn, zodat ze de belangrijkste vondsten de beste plaats kan geven.
(Bron)
Tegenmiddel vogelgriepvariant niet toereikend

LONDEN - Wetenschappers hebben bij een Vietnamees meisje een variant van het gevreesde H5N1-vogelgriepvirus geconstateerd die resistent is tegen het antivirale middel Tamiflu. Dat is het medicijn dat landen wereldwijd op grote schaal hebben ingeslagen om een mogelijke grieppandemie te bestrijden. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature vrijdag.
Volgens de wetenschappers is het meisje hersteld, maar toont de vondst aan dat Tamiflu (oseltamivir) wellicht niet toereikend is om een wereldwijde uitbraak van H5N1 bij mensen te bestrijden. Het virus bleek nog wel vatbaar voor het antivirale medicijn zanamivir, dat wordt verkocht onder de merknaam Relenza.
De omstandigheden wijzen er volgens de onderzoekers bovendien op dat het 14-jarige meisje de ziekte mogelijk niet heeft opgelopen door direct contact met geïnfecteerde vogels, maar door haar broer is besmet. Daarnaar moet echter nog aanvullend onderzoek worden gedaan, benadrukken zij.
De wetenschappers, virologen van de universiteiten van Tokio in Japan en Wisconsin in de Verenigde Staten, publiceren hun bevindingen eind volgende week in Nature. Het gerenommeerde vakblad heeft echter besloten het artikel eerder vrij te geven voor publicatie, gezien het belang van de ontdekking en de onrust die momenteel heerst rond vogelgriep.
Het H5N1-virus heeft de afgelopen jaren tientallen menselijke slachtoffers gemaakt in Zuidoost-Azië. Vorige week dook de gevreesde vogelgriepvariant op bij pluimvee in Turkije. Mensen kunnen elkaar voor zover bekend niet besmetten, maar de kans bestaat dat een mutant van het virus ontstaat waarbij dat wel mogelijk is. In dat geval dreigt een pandemie die miljoenen mensenlevens kan eisen.
Bij twee vogels uit het Roemeense dorp Maliuc hebben autoriteiten nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd. Het is nog onduidelijk of het om de dodelijke virusvariant H5N1 gaat, zo maakte het ministerie van Landbouw vrijdag bekend. Het dorp Maliuc ligt niet ver van de eerste besmettingshaard. Het virus is volgens het departement zeer waarschijnlijk identitiek aan dat in de monsters uit het dorp Ceamurlia de Jos.
Zaterdag moet er meer duidelijkheid zijn over welk virus er precies rondwaart in Roemenië. De monsters uit Ceamurlia, die vrijdag pas naar een onderzoekscentrum werden gezonden, worden onderzocht in een laboratorium in het Engelse Weybridge. Functionarissen van de Europese Unie behandelen vooralsnog uit voorzorg de besmettingsgevallen in het eerste dorp alsof het om het H5N1-virus gaat.
Maliuc is inmiddels van de buitenwereld afgesloten. Al het pluimvee zal worden geruimd, maakte het ministerie van Landbouw bekend.
(Bron)
'2005 in toptien warmste jaren'

DE BILT - Het jaar 2005 eindigt waarschijnlijk in de toptien van warmste jaren sinds het KNMI met metingen begon. Het wordt zeker niet het warmste jaar tot nu toe, dat record blijft voorlopig voor de jaren 1990, 1999 en 2000 toen de gemiddelde temperatuur uitkwam op 10,9 graden.
Als het de rest van oktober warm blijft en november en december normaal verlopen, komt de gemiddelde temperatuur uit op 10,4 graden, verwacht Rob Sluijter van de klimatologische dienst van het meteorologische instituut vrijdag. Het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar is 9,8. Verloopt oktober verder normaal en is de temperatuur in november en december ook gemiddeld dan komt de 'jaartemperatuur' uit op 10,3 graden.
Al is het de rest van het jaar kouder dan normaal, dan nog komt de gemiddelde temperatuur dit jaar boven de 9,8 uit. "Januari, juni en september waren warme maanden", aldus Sluijter. Oktober is tot nu toe ook warm. De gemiddelde temperatuur in oktober ligt op 10,3 graden, tot en met donderdag was het gemiddelde 13,6 graden. Daarbij scheen de zon in De Bilt tot en met de dertiende al 85 uur, tegen 106 uur volgens het langjarige gemiddelde. Vier dagen achter elkaar lag de temperatuur boven de 20 graden.
(Bron)
ICT-bedrijf betaalt sollicitanten per minuut

GRONINGEN - Een noordelijk ICT-bedrijf dat veel moeite heeft met het invullen van vacatures, gaat sollicitanten voor een gesprek betalen. Het in Groningen gevestigde bedrijf Wisdom heeft op korte termijn tien ervaren programmeurs nodig. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
Om mensen te stimuleren op gesprek te komen, staat er bij het sollicitatiegesprek een grote klok en krijgt de gegadigde een vergoeding voor iedere minuut die het gesprek duurt.
Volgens directeur R. Schoenmakers van Wisdom is de dip in de ICT-branche van enkele jaren geleden weer helemaal voorbij. Het bedrijf heeft dit jaar negen medewerkers aangenomen maar kent een dusdanige groei dat het opnieuw dringend verlegen zit om personeel. Het gaat om senior IT-specialisten, ervaren Java- en Microsoft.net-programmeurs. Het lukt het bedrijf maar niet vacatures op de traditionele manier in te vullen.
Wisdom zal sollicitanten die in het profiel passen, 5 euro betalen voor elke minuut dat het gesprek duurt. Het is voor het uit te betalen bedrag niet van belang of de sollicitant uiteindelijk wordt aangenomen of afgewezen.
(Bron)
Zeven terreurverdachten aangehouden

DEN HAAG - De politie heeft vrijdag bij diverse acties zeven terreurverdachten aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek van de nationale recherche naar een terroristische organisatie, zo heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) laten weten. De arrestaties zijn verricht om terroristische aanslagen te voorkomen.
De verdachten zijn aangehouden in Almere, Amsterdam, Den Haag en Leiden. Het gaat om zes mannen van 18 tot 30 jaar en een vrouw van 24 jaar. Onder hen is de 19-jarige Samir A., zei een woordvoerder van het OM. Hij is vrijdag in Leiden aangehouden. Een andere arrestant is Jermaine W., de broer van Jason W., die vorig jaar werd opgepakt in het Laakkwartier.
De formele aanklacht tegen Samir A. is voorbereiding van moord op politici en voorbereiding van een bomaanslag op een overheidsgebouw, meldden betrouwbare bronnen. De politie heeft zijn vrouw verhoord als getuige.
A.'s advocaat, V. Koppe, verklaarde in het NOS Journaal dat zijn cliënt in de buurt van zijn school in het bijzijn van medeleerlingen is aangehouden. Door "hardhandig" optreden van het arrestatieteam heeft Samir A. daar volgens zijn raadsman "striemen" en "wonden" aan overgehouden. "Maar dat is kennelijk gebruikelijk", aldus Koppe.
Het Binnenhof in Den Haag werd vrijdag uit voorzorg afgezet, vanwege de arrestatie van de zeven vermeende terroristen. De locatie is inmiddels vrijgegeven, maar wordt nog wel door de politie in de gaten gehouden.
Volgens minister Remkes (Binnenlandse Zaken) is met de arrestaties een acute dreiging weggenomen. Het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Leidschendam en enkele politici waren volgens Remkes het doelwit van aanslagen. "Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen", aldus Remkes.
De Hofstadgroep neemt ondanks eerdere aanhoudingen toe in omvang, verklaarde de minister. Het karakter van het radicaal-islamitische netwerk verandert volgens hem naar "autonoom" en "lokaal".
De terreurverdachten wilden volgens minister Donner van Justitie handelen vanuit extreem-godsdienstige ideologie. Een paar verdachten wilden hun islamitisch geloof volgens hem misbruiken om hun daden te rechtvaardigen.
Uit ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek volgens het OM dat Samir A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat hij met anderen aanslagen voorbereidde op een aantal politici en een overheidsgebouw.
Vanwege de risico's rond de aanhoudingen werd een snelle interventie-eenheid BBE-SIE ingezet. Minister Donner van Justitie gaf daar toestemming voor.
Een van de verdachten werd gearresteerd op de begane grond van een portiekflat aan de Haagse Moerweg. De politie wil niet zeggen om wie het gaat.
Volgens de getuigen viel de politie met een speciaal arrestatieteam met kogelvrije vesten rond 11.15 uur de flat van vier verdiepingen binnen. In de ruit van de flat op de begane grond gaapt een groot gat, vermoedelijk van een traangasgranaat die daar naar binnen is geschoten. Mogelijk zijn er meer arrestaties gepleegd in dit pand, maar bewoners konden in ieder geval een bevestigen.
In de Van Mierisstraat, eveneens in Den Haag, is ook een inval in een flatwoning geweest. Daaruit zou de politie een vrouw en haar kind hebben meegenomen. Volgens omstanders zou het gaan om de vrouw van Samir A.
De technische recherche van de politie en de douane hebben het pand doorzocht. Zij hebben onder meer dozen met materiaal naar buiten gedragen. Volgens omwonenden is er niet geschoten.
Minister Donner zei vrijdag in het tv-programma Netwerk dat bij de huiszoekingen een speciaal getrainde hond van de Belgische federale recherche voor het opsporen van eventuele boobytraps is ingezet. De enige hierin gespecialiseerde hond waarover Nederland beschikt, verblijft in Afghanistan.
Bij het pand zijn tijdens de actie twee geblindeerde auto's met Belgisch kenteken weggereden. Het zou gaan om voertuigen van de Nationale Politie van dat land (Police Nationale). In een van de auto's zou de genoemde vrouw hebben gezeten.
Een andere terreurverdachte is opgepakt in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Dat bevestigde een woordvoerder van het stadsdeel. Hij kon niet vertellen waar de verdachte precies is opgepakt en om wie het gaat. Ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, woonde in Slotervaart.
Het stadsdeelbestuur is vrijdagochtend ingelicht over "een arrestatie" in de wijk. Ook burgemeester Cohen van Amsterdam is van tevoren door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding op de hoogte gesteld over arrestaties in Amsterdam, liet zijn woordvoerster weten.
Een van de zeven aangehouden terreurverdachten is vrijdag in Almere opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gezegd. De politie had ook een tweede persoon meegenomen, maar die werd niet verdacht en is weer naar huis gestuurd.
Een medewerkster van een boekenwinkel op het Centraal Station van Almere heeft verklaard dat de twee op het station werden aangehouden. Volgens de vrouw werden ze weggevoerd met kappen over hun hoofd. De woordvoerder van het OM kon alleen zeggen dat de verdachte "buiten de woning" is gearresteerd.
De nationale recherche verrichtte vrijdag onderzoek in een woning in de Allendestraat in Almere. Het gaat om het ouderlijk huis van de verdachte, aldus de justitiewoordvoerder.
Jermaine W. is de 18-jarige broer van terreurverdachte Jason W., die vorig jaar werd gearresteerd bij de massale politieactie in het Haagse Laakkwartier. In mei van dit jaar werd het voorarrest wegens vermeende betrokkenheid bij de Hofstadgroep van Jermaine opgeheven. Er was onvoldoende bewijs tegen hem.
Officier van justitie K. Plooy liet al doorschemeren dat de zaak tegen Jermaine W. mogelijk niet rond te krijgen was en dat hij later mogelijk om vrijspraak zou vragen. Starmans verklaarde in Netwerk dat Plooy hem heel recentelijk had laten weten dat het onderzoek naar zijn cliënt niets had opgeleverd. Raadsman en verdachte hebben vrijdag daarom extra verbaasd gereageerd op de nieuwe aanhouding, zei Starmans. Naar zijn zeggen is Jermaine W. geen lid van de Hofstadgroep.
(Bron)

DE foto bij het artikel is ook veelzeggend: kogelvrije vesten, katoenen petjes.
Kabinet besluit over nevenfuncties ministers

Het kabinet neemt vrijdag, net voor het herfstreces van de Tweede Kamer, een besluit over nevenfuncties van ministers en staatssecretarissen. Mogelijk wordt ook gesproken over het aanschaffen van kruisraketten.
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) liet eerder deze week in de Tweede Kamer weten dat vrijdag duidelijk wordt of bewindslieden en staatssecretarissen nevenfuncties mogen vervullen. Vorige maand ontstond ophef in de Kamer, toen bleek dat minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) zich nog bemoeide met zijn boerenbedrijven in Frankrijk. Een rondgang langs het kabinet leerde vervolgens dat 19 van de 24 kabinetsleden ongeveer vijftig posities hebben in voornamelijk comités van aanbeveling van stichtingen en verenigingen.
De minister-president is geen voorstander van het hebben van nevenfuncties. Het is daarom niet uitgesloten dat Balkenende vrijdag bekendmaakt dat zijn bewindslieden enkele functies moeten opgeven.
Volgens RTL Nieuws wordt vrijdag in de ministerraad ook gesproken over het aanschaffen van kruisraketten. RTL zegt uit bronnen rond het kabinet bevestigd te hebben gekregen dat minister van Defensie Henk Kamp (VVD) Tomahawk-raketten wil aanschaffen om Nederland te verdedigen tegen vijandige landen en aanvallen van terroristen. Om de aanschaf te bekostigen, zouden maximaal twee fregatten van de marine worden verkocht. De kruisraketten moeten volgens RTL worden geplaatst op marineschepen voor de kust.
De SP heeft het voorstel woensdagavond in een persbericht 'belachelijk' genoemd. "Kamp wil blijkbaar graag de ideale uitzendkracht zijn voor de Amerikaanse aanvalsmachine", concludeert Kamerlid Krista van Velzen. D66-Kamerlid Bert Bakker reageerde in RTL Nieuws op het plan. Hij zegt niet tegen de aanschaf te zijn, maar wil duidelijkheid over de bekostiging van de raketten.
Kamp heeft eerder ook voorgesteld kruisraketten aan te schaffen, maar stuitte toen op grote weerstand van de Tweede Kamer.
(Bron)

Werpt een ander licht op die toestand rond het Binnenhof nu...
Guatemala verzoekt VS Guatemalaanse illegalen asiel te verlenen

De Guatemalaanse regering heeft de Verenigde Staten verzocht illegaal in de VS verblijvende Guatemalanen asiel te verlenen opdat deze meer en gemakkelijker geld naar het door zware regenval getroffen moederland kunnen overmaken. Dat heeft de Guatemalaanse minister van buitenlandse zaken Jorge Briz donderdag gezegd.
In de VS bestaat een speciaal programma in het kader waarvan tijdelijk asiel kan worden verleend aan illegalen uit door oorlog of natuurrampen getroffen landen. Eerder werd Midden-Amerikaanse slachtoffers van orkaan Mitch in het kader van dat programma hulp geboden. In de VS verbleven naar schatting 1,2 miljoen Guatemalanen, het merendeel van hen illegaal. In 2004 maakten zij volgens de Guatemalaanse Bank meer dan 2,5 miljard dollar over naar bankrekeningen in Guatemala, geld dat hard nodig is voor de wederopbouw van het land na het natuurgeweld van afgelopen week.
Overstromingen en grondverschuivingen als gevolg van hevige regenval die deels te wijten was aan orkaan Stan, hebben in Guatemala waarschijnlijk aan meer dan 1.480 mensen het leven gekost. Nu meer bekend is geworden over de situatie in afgelegen gebieden, is het aantal vermisten naar boven bijgesteld tot 828. Het dodental staat op 654, maar gevreesd wordt dat geen van de vermisten nog levend wordt teruggevonden.
(Bron)
Veel scholieren maandag nog 'te dronken'

De Telegraaf schrijft vandaag dat schoolgaande jeugd in het weekend zoveel alcohol zuipt, dat veel scholieren op maandag nog de hele dag onder invloed of met de naweeën van het drankgebruik in de klas zitten. Bij het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) wordt het verschijnsel al blauwe maandag genoemd.
Volgens Rob Bovens van het NIGZ - leider van de campagne Drank maakt meer kapot dan je lief is - is het tegenwoordig voor veel scholieren de normaalste zaak van de wereld om in het weekend drie dagen lang stevig door te drinken: "Van de 16- tot 18-jarigen begint 17 tot 20% al op de vrijdagavond stevig te drinken, de zaterdag en de zondagavond volgen ook nog en dan zit je dus nog halfdronken in de schoolbanken op maandagochtend. Ze drinken op een zaterdagavond gemiddeld 15 tot 20 glazen bier. Aangezien het een uur duurt voordat je lichaam een glas bier afbreekt, blijf je dus lang onder invloed."
Diverse leraren van verschillende middelbare scholen vinden dat de maandag door hen niet meer als een volwaardige lesdag kan worden beschouwd. Het opnamevermogen van de kinderen is na een zuipweekend zo laag dat ze niks leren. Ze hebben minstens een dag nodig om de alcohol weer uit hun lichaam te krijgen. Volgend jaar wordt een nieuwe campagne gestart om dit kwalijke fenomeen bij ouders onder de aandacht te brengen.
(Bron)

Wij hadden ook een leraar waarbij je zat werd als je vooraan in de klas zat, puur van de walm.
'Prijzenslag supermarkten kost 35.000 banen'

AMSTERDAM - De prijzenslag tussen supermarkten heeft tot nu toe 35 duizend supermarktmedewerkers hun baan gekost. Het banenverlies wordt veroorzaakt door de lagere winstmarges van de supermarkten, waardoor moet worden bezuinigd. Dat zei voorzitter Herman van der Geest van Vakcentrale Woerden, de koepel van zelfstandige supermarktondernemers, donderdag tijdens een hoorzitting van de vaste Kamercommissie van Economische Zaken, meldt het Nederlands Dagblad.
Van der Geest stelt dat honderden supermarktproducten structureel onder de inkoopprijs worden verkocht. Dat levert de supermarkten lagere winstmarges op. "Door te schrappen in het personeelsbestand kun je dan het snelst kosten besparen", zegt hij in de krant. De vakcentralevoorzitter pleit voor een verbod van de verkoop onder de inkoopprijs.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, MKB-Nederland, concurrent Laurus en Heineken steunen Van der Geest daarin. Albert Heijn is tegenstander van deze maatregel. Het concern vreest dat prijsvechters als Aldi en Lidl daarmee in de kaart worden gespeeld.
Onderzoeksinstituut SEO raadde de Kamerleden een verbod op verkoop onder de inkoopprijs af. Volgens het instituut zijn 'op maat gesneden instrumenten' nodig om de problemen in de branche aan te pakken.
(Bron)
Australiër maakt het vaak uit per sms: Ur dumped!

SYDNEY - Steeds meer jonge Australiërs maken hun verkering uit met een simpel sms'je. Al heel wat jongens en meisjes zagen op hun telefoon de meedogenloze tekst: Ur dumped (het is uit). Op die manier gaan de hartenbrekers een directe en ongetwijfeld pijnlijke confrontatie uit de weg.
De Macquarie-universiteit in Sydney onderzocht maandenlang het sms-gedrag van honderd mensen tussen de 18 en 35. Maar liefst 15 procent maakte de relatie uit met een sms'je, zelfs na een jarenlange relatie.
Als de verkering nog aan is, sms'en vrouwen over het algemeen meer gevoelige teksten, terwijl de mannen het houden op zakelijkheden als: 'Ik neem vanavond wel wat te eten mee.'
De onderzoekers ontdekten dat veel verliefden het sms'en ook gebruiken als opsporingsmethode. Zo sms'en ze hun partner als ze weten dat die 's avonds met vrienden in de kroeg zit. Dat zorgt vaak voor irritaties en kan in sommige gevallen uiteindelijk leiden tot een welgemeend Ur dumped!
(Bron)
Het Binnenhof is afgezet. Het kabinet vergadert rustig verder, de bouwvakkers bouwen rustig verder, de ene kant zegt: tis een oefening, de andere bron zegt: tis echt.
Dat is meer wat me opvalt - als het een oefening is, doe 'm dan goed en ontruim alles - en als het geen oefening is, waarom wordt er dan gewoon doorgewerkt?
Bouterse haat proces decembermoorden

PARAMARIBO - In niet mis te verstane bewoordingen heeft Desi Bouterse de strijd aangekondigd tegen het op handen zijnde proces rond de decembermoorden van 1982. "Begin ermee, dan zal je zien wat er zal gebeuren", zei Bouterse donderdag tijdens de viering van zijn zestigste verjaardag. Het feest werd gevierd in het centrum van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan Bouterse voorzitter is.
De voormalige legerleider, die als hoofdverdachte wordt aangemerkt voor de moord in Fort Zeelandia op vijftien prominente tegenstanders van zijn regime, zegt moe te zijn van de ophef rond 8 december. De strijd die hij zal voeren, kent volgens hem geen condities. Bouterse heeft de leiders van de regering, de minister van Justitie en Politie en het Openbaar Ministerie, aangeraden hem met rust te laten.
De zaak moet "in het nationaal belang anders opgelost worden" dan via een juridisch proces, meent Bouterse. Er zouden daartoe voorstellen zijn in binnen- en buitenland. Bouterse hoopt dat de kwestie 'verstandig' wordt aangepakt. "Laten ze me met rust laten."
Tegen het eind van deze maand worden de verdachten van de decembermoorden in de gelegenheid gesteld hun bezwaren tegen de kennisgeving van vervolging toe te lichten. Ze krijgen hiertoe een oproep van de krijgsraad, is in justitiële kringen in Paramaribo vernomen.
De bezwaren werden in januari dit jaar ingediend door de advocaten van een deel van de meer dan twintig verdachten. Ze kregen een maand eerder de kennisgeving, na afronding van een gerechtelijk vooronderzoek. Bouterse behoort tot degenen die hun bezwaarschrift mogen toelichten.
Als de krijgsraad de bezwaren afwijst, kunnen de verdachten tegen die uitspraak beroep aantekenen bij het hof van Justitie. De advocaat van Bouterse heeft al gezegd dat te zullen doen. Volgens procureur-generaal Soebhaas Punwasi zit het er niet in dat vervolging en berechting worden gestuit door de bezwaarschriften.
Het OM verwacht dat het proces nog begint voordat het 23 jaar geleden is dat de decembermoorden werden gepleegd. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie heeft onlang met het oog op het megaproces een veiligheidscommissie voor de rechterlijke macht ingesteld. "De veiligheidsmaatregelen moeten optimaal zijn" zei de bewindsman.
(Bron)

"Democratische" partij?
WHO: meer maatregelen tegen vogelgriep

GENEVE - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept landen op meer te doen tegen verspreiding van de vogelgriep. Dat het virus zich naar delen van Europa heeft verspreid, is zorgwekkend, aldus de organisatie vrijdag.



De WHO benadrukt dat nog niets erop wijst dat het dodelijke H5N1-virus gemakkelijk van vogels op mensen overspringt. Na dagen van twijfel brachten de laboratoria donderdag zekerheid: in Turkije is de gevaarlijkste variant van de vogelgriep, de H5N1, opgedoken. Ook in Roemenië is de ziekte nu vastgesteld, al is het type nog onduidelijk.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft de lidstaten meteen opgeroepen extra aandacht te schenken aan het probleem, omdat het virus in theorie kan omslaan in een variant die voor de mens gevaarlijk is. "Dit moet een prioriteit zijn voor alle lidstaten", zei verantwoordelijk eurocommissaris Kyprianou.
(Bron)
TT 192 Zomerse blauwalg ook in de herfst

LATHUM In recreatieplas Rhederlaag bij het Gelderse Lathum blijkt blauwalg te zitten. Dat is zeer uitzonderlijk in de herfst. Oorzaken zijn het warme weer en de droogte van de afgelopen tijd.
De giftige alg, die normaal alleen in juli en augustus voorkomt, heeft al een omvangrijke sterfte onder eenden in de plas veroorzaakt. Rijkswaterstaat geeft het advies om daar niet te zwemmen. De blauwalg verdwijnt weer na afkoeling en enkele regenbuien.
Door het warme weer zijn er dit najaar ook extra veel muggen. De larven gedijen goed en van hun natuurlijke vijand, de wesp, zijn er dit jaar juist minder.

donderdag, oktober 13, 2005

Werkstraf voor politieman na beet hond

Een Flevolandse politieman is heeft een werkstraf van 120 uur gekregen. Hij stuurde zijn hond op een man af en loog erover.
De 43-jarige agent uit Harderwijk stuurde de hond in augustus 2003 bij rellen in Dronten af op een man. Die stond met zijn handen in de lucht, maar werd toch gebeten.
De politieman ontkent dat hij zijn hond gericht heeft aangezet, maar de rechtbank vindt dat onzin. Er stond niemand bij het slachtoffer in de buurt. "U zette het slachtoffer neer als leugenaar", verweet de voorzitter van de rechtbank hem.
(Bron)
Weer meer vertragingen op het spoor

Het afgelopen kwartaal hebben treinreizigers weer vaker te maken gehad met vertragingen.
Volgens cijfers van de Nederlandse Spoorwegen reed 85,9% van de treinen op tijd. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 87,9%. De NS legt de schuld bij de vele grote storingen op het spoor. Ook vielen er veel treinen uit.
De NS belooft beterschap. Samen met spoorbeheerder ProRail zou er 'een uitgebreid pakket maatregelen' in gang zijn gezet. Dat moet de treinen en het spoor betrouwbaarder maken.
Door de vertragingen waren de NS-klanten minder tevreden over de stiptheid van de treinen. Zo'n 42% geeft het rapportcijfer 7 of hoger, tegen 43% vorig jaar. Het algemene rapportcijfer van de treinreizigers voor de NS is iets verbeterd; 68% geeft een 7 of hoger, tegen 67% vorig jaar.
(Bron)
Feestganger met nepbom zorgt voor ophef

Een man die als 'zelfmoordenaar' naar een gemaskerd feestje ging, heeft in Nieuw-Zeeland voor veel commotie gezorgd.
De feestganger veroorzaakte in Christchurch groot alarm. De man ging vrijdag met zijn nepbom naar het feest, dat als thema 'slechte smaak' had. Hij wierp zijn kostuum al snel in een afvalcontainer bij een hotel, omdat geen enkele kroeg in de stad hem toegang wilde verlenen. Een zwerver vond het macabere kostuum de volgende ochtend en sloeg alarm. Daarop sloot de politie gedurende zes uur de binnenstad van Christchurch af.
De man meldde zich later bij de politie om te melden dat hij het kostuum had weggegooid om ergens een borrel te kunnen drinken. Justitie zal hem niet vervolgen. Volgens de autoriteiten kan niet bewezen worden dat de man moedwillig de stedelingen angst heeft aangejaagd.
(Bron)
Duitse automobilist geeft gas met schoenveters

De Duitse politie heeft een automobilist van de weg gehaald die op een wel heel ongebruikelijke manier gas gaf.
De man deed dat met schoenveters, omdat zijn gaspedaal was afgebroken. Hij had enkele veters aan elkaar geknoopt en met de carburateur verbonden. Het snoer leidde door de niet geheel gesloten motorkap en een zijraampje naar binnen. De man gaf gas door aan de veters te trekken.
De politie stelde een onderzoek in tegen de dader. De 23-jarige had 14 dagen geleden nog een rijverbod opgelegd gekregen.
(Bron)
Randstad kansloos bij grote overstroming

Mocht er in de Randstad een grote overstroming voorkomen, dan zullen miljoenen mensen in dat gebied niet op tijd weg kunnen komen. Het wegennet kan de vloed aan vluchtende mensen niet aan en de overheid beschikt over onvoldoende reddingsmateriaal, aldus het nieuwe Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De Rijksoverheid erkent hiermee voor de eerste keer dat de hulp bij een grote overstroming tekort zal schieten. "Voor een grootschalige overstroming in de Randstad bestaat geen scenario. Daar ís niet op voor te bereiden", aldus een woordvoerder van het Ministerie. "Zeven miljoen mensen krijg je niet op tijd weg. Je kunt wel 5000 Chinook-helikopters klaarzetten, maar die hebben we niet. We kunnen best wat aan, maar dit niet."
Computermodellen voorspellen in het ergste scenario 71.800 slachtoffers. Daarbij is de kans op een overstroming de komende jaren groter dan wettelijk vastgelegd, omdat tot 2020 niet alle zeeweringen en rivierdijken op orde zijn. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoekt daarom de mogelijkheid om de Randstad beter te beschermen met nieuwe dijken.
(Bron)

Toen een paar jaar terug een deel van het rivierengebied ontruimd werd, was het al één grote file. Dat een grotere actie lastiger is, kan elk kind bedenken.
Kaal baviaantje in Engelse dierentuin

In de Engelse dierentuin Devon Zoo trekt een pasgeboren baviaantje nu wel erg veel aandacht. Het aapje is namelijk kaal op zijn hoofd. De reden: zijn moeder is te lief voor hem. Ze likt al zijn haren eraf.



Drie weken geleden werd de baby geboren in de dierentuin Paignton Zoo. Hij woog 510 gram, met een normaal pak haar op de bol. "In de meeste gevallen wordt een baviaan behaard geboren en blijven ze ook zo, maar doordat de moeder te liefkozend is, likt ze al het haar van het kopje af," aldus woordvoerder Phil Knowling van Devon Zoo, "het haar groeit wel weer terug alleen het ziet er nu een beetje raar uit."
Het baviaantje kreeg eerst de naam Reggie Kray, maar door haar kale hoofdje zit de dierentuin er aan te denken om de naam te veranderen in 'Gollum', het wezen uit de film Lord of the Rings.
(Bron)
Merendeel vrouwen voelt zich onveilig op straat

AMSTERDAM - Meer dan driekwart van de vrouwen voelt zich 's nachts op straat niet prettig. Dit blijkt uit onderzoek onder vierhonderd vrouwen van het blad Cosmopolitan. Ook honderd mannen werd naar hun mening gevraagd. Van hen denkt 90 procent dat vrouwen op straat wel eens worden lastiggevallen door mannen.
Van de vrouwen geeft 37 procent aan dat hun dit daadwerkelijk is overkomen.
Het lastigvallen komt in vele gedaantes voor, van 'onschuldig' nafluiten tot verbaal geweld, achtervolgingen en handtastelijkheden.
Op het werk zijn vrouwen ook niet geheel veilig, 25 procent zegt daar wel eens te zijn lastiggevallen. Handtastelijkheden, seksueel getinte e-mails en ranzige praat worden als vormen genoemd. Driekwart van de vrouwen laat korte rokjes en strakke truitjes daarom thuis.
(Bron)

Misschien moeten we gewoon eens beginnen met niet-aflatende opmerkingen naar kerels. Kijken of ze het leuk vinden.
Miljoenen schadevergoeding geëist van activist

BREDA - De 53-jarige Italiaanse vredesactivist S.V. hangt een celstraf en het betalen van miljoenen aan schadevergoeding boven het hoofd. V. bekende donderdag voor de rechtbank in Breda dat hij op de vliegbasis Woensdrecht twee F16's onklaar heeft gemaakt. De officier van justitie eiste dat de man zes maanden de cel in gaat en 2,6 miljoen euro schadevergoeding betaalt aan de Koninklijke Luchtmacht.
De man beschadigde op 10 augustus de ophanging voor de raketten en de bedrading voor de bediening van deze wapens. Zijn actie was gericht tegen de kernwapentaak die deze vliegtuigen hebben. De F16's zijn geruime tijd buiten gebruik gesteld.
V. is lid van de zogeheten Ploegscharen Beweging. Deze naam komt uit een passage in de bijbel waarin wordt opgeroepen om de zwaarden om te smeden tot ploegen.
"V. stelt zich boven de wet, en vindt dat iedereen die geen vredesactivist is meteen een oorlogsmisdadiger is. Deze man lijdt aan het messiascomplex," oordeelde de officier van justitie. De raadsman van V. pleitte voor vrijspraak en wees op internationaal recht waarin volgens hem individuen de plicht zouden hebben systeemmisdaden tegen te gaan. De uitspraak is op 27 oktober.
(Bron)
CDA: schrap vrije dagen om lerarentekort te verkleinen

DEN HAAG - Door te snijden in het aantal ADV-dagen in het onderwijs, kan het dreigend tekort aan leraren het hoofd worden geboden. Dat stelde CDA-Tweede-Kamerlid De Vries donderdag tijdens overleg met minister Van der Hoeven (Onderwijs).
Volgens de Vries kunnen scholen hun leraren ook gewoon meer betalen voor de vrije dagen die ze inleveren. Als er over een paar jaar een tekort aan leraren ontstaat, houdt het onderwijs geld over omdat vacatures niet vervuld kunnen worden. Extra geld van de overheid is dus niet nodig om leraren langer te laten werken.
VVD en PvdA vroegen zich af waarom De Vries het punt aan de orde stelt omdat de Kamer niet gaat over CAO-afspraken. Maar de CDA'er wilde dat de minister aan de onderhandelingstafel een punt maakt van langer werken.
Van der Hoeven wilde niks weten van deze suggestie. Ze praat nu met de bonden over een nieuwe CAO voor het primair en voortgezet onderwijs. Dit overleg wil zij niet "in de waagschaal stellen" door schrappen van vrije dagen aan de orde te stellen. "Dat is een punt voor later."
Voorzitter M. Barth van de Onderwijsbond CNV wijst erop dat leraren er al lang voor kunnen kiezen om ADV-dagen in te leveren in ruil voor meer loon. Maar een verplichting om langer te gaan werken, zal het onderwijs alleen maar onaantrekkelijker maken, vreest ze. "Dan jaag je mensen het onderwijs uit. Honderden mensen zullen het onderwijs verlaten."
Extra geld voor het inleveren van vrije dagen, ziet Barth liever gaan naar verbetering van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs. In de CAO-onderhandelingen die nu lopen, vragen de bonden meer loon en willen ze afpsraken maken over de eindejaarsuitkering en een compensatie voor verslechteringen als gevolg van het nieuwe zorgstelsel.
(Bron)
Stadsduiven Groningen voorlopig niet vergast

GRONINGEN - De Groninger stadsduiven zullen voorlopig niet worden vergast. Wethouder M. Visser (Milieu) heeft besloten het vangen en doden van de duiven uit te stellen totdat de resultaten van het in augustus ingestelde voederverbod bekend zijn.
Dat heeft de gemeente Groningen donderdag bekendgemaakt. Het voederverbod is ingesteld met als doel de overlast van duiven in de binnenstad van Groningen tegen te gaan. Naast het voederverbod zou een eenmalige vangactie plaatsvinden waarbij de gevangen duiven met gas om het leven gebracht zouden worden.
Na gesprekken tussen de wethouder en de dierenbescherming en stadsduivenwerkgroep is besloten het vangen en doden van de duiven als ultieme remedie voor de overlast te beschouwen en eerst de resultaten van het voederverbod af te wachten.
(Bron)
Wettelijk verbod op prijsdumping gevraagd

DEN HAAG - Supermarkten zouden levensmiddelen niet voor dumpprijzen in de schappen mogen leggen. De huidige prijzenslag, waarbij supermarkten onder kostprijs verkopen, kost banen in de winkels en de levensmiddelenindustrie. Een wettelijk verbod op prijsdumping is daarom nodig.
Structureel producten onder de kostprijs verkopen, heeft op de lange termijn "desastreuze gevolgen" voor de gehele sector en consumenten, stelde vice-voorzitter J. Meerman van MKB Nederland donderdag in de Tweede Kamer.
Ook Vakcentrum Woerden, supermarktconcern Laurus, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Heineken zijn voor een dumpverbod.
(Bron)
Statenvergadering op internet trekt 300 bezoekers

DEN HAAG - De eerste officiële rechtstreekse internetuitzending van de vergadering van Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft driehonderd kijkers opgeleverd. De livestream uitzending had woensdag plaats. De maandelijkse vergaderingen van PS zijn tot aan de statenverkiezingen van 2007 op internet te volgen.
Een woordvoerster van de provincie toonde zich donderdag tevreden over het kijkresultaat. "We weten eigenlijk of het veel of weinig is, want we hebben geen streefgetal bepaald. Maar we zijn tevreden", aldus de woordvoerster. De eerste uitzending, die goed te volgen is door mensen met een ADSL-verbinding, volgt op een experiment met rechtstreekse verslagen van de vergaderingen dat eind 2004, begin 2005 is gehouden. De reacties waren volgens de provincie zo positief dat is besloten er mee door te gaan.
"Mensen kunnen niet alleen rechtstreeks meekijken, ze kunnen achteraf ook nog kijken en doorspoelen naar het agendapunt dat ze interesseert." De komende tijd gaat de provincie meer bekendheid geven aan de online-vergaderingen.
(Bron)
VN: beving Zuid-Azië verwoestender dan tsunami

ISLAMABAD - De aardbeving die afgelopen zaterdag Pakistan en India trof, was verwoestender dan de vloedgolven die eind vorig jaar na een zeebeving bij Sumatra de kusten van de Indische Oceaan teisterden. Dat heeft een hoge functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag gezegd.
Volgens Hussein Gezairy, directeur van het regionale kantoor van de WHO in Caïro waaronder ook Pakistan valt, is het veel moeilijker de slachtoffers van de aardbeving in het Himalaya-gebergte te bereiken dan de overlevenden van de zeebeving in Zuidoost-Azië.
"De verwoestingen zijn veel groter dan die van de tsunami en zeker veel groter dan die van de orkaan Katrina in de Verenigde Staten", aldus Gezairy.
Volgens Gezairy zijn door de aardbeving 2,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Na de zeebeving in Zuidoost-Azië hadden 1,5 miljoen mensen geen dak meer boven hun hoofd. Toch verwacht de WHO-functionaris niet dat voor de slachtoffers in met name Pakistan zoveel geld wordt ingezameld als voor die van de zeebeving.
De zeebeving in Zuidoost-Azië en de daarop volgende vloedgolven kostten aan zeker 217.000 mensen in elf landen het leven. Het dodental van de aardbeving van zaterdag staat voorlopig op 25.000 in Pakistan en rond de 1400 in India.
De Pakistaanse generaal die verantwoordelijk is voor de hulpverlening in zijn land, Farooq Javed, bevestigde donderdag dat Pakistan niet in staat is alle getroffenen van onderdak te voorzien voordat in november de winter invalt. Zelfs als Pakistan twee miljoen dekens en 100.000 tenten importeert, is dat volgens Jevad "onmogelijk".
(Bron)
Microsoft en Yahoo koppelen chatprogramma's

REDMOND - Gebruikers van het populaire chatprogramma MSN Messenger kunnen binnenkort ook rechtstreeks communiceren met mensen die Yahoo Messenger gebruiken. Microsoft en Yahoo maakten woensdag bekend hun chatprogramma's te koppelen.
Door de samenwerking ontstaat 's werelds grootste chatgemeenschap met ongeveer 275 miljoen gebruikers. Via MSN Messenger, dat in Nederland het populairst is, zijn maandelijks alleen al ongeveer 180 miljoen gebruikers actief.
(Bron)
Elektriciteitswinning door bundeling watergolven

AMSTERDAM - Chinese natuurkundigen hebben een manier bedacht om watergolven te bundelen op één punt aan de kust, of om ze juist te verspreiden. De onderzoekers zien toepassingen in elektriciteitswinning uit golfenergie. Dit meldt Kennislink dinsdag.
Xinhua Hu en Che Ting Chan van de Technische Universiteit Hong Kong publiceren in het vakblad Physics Review Letters een methode om watergolven af te buigen en te bundelen. Met een groep afgezonken cilinders kunnen ze de voortplantingssnelheid van golven in water aanpassen. Watergolven buigen daardoor van hun pad af, net zoals een lichtstraal door een glazen lens wordt gebroken.
Hu en Chan hebben laten zien dat een groep cilinders onder de waterlijn waterstromen in hun omgeving stremt. Door die remkracht haalt het deel van een golf dat om de cilinders heen reist het deel in dat erdoorheen gaat. De golf als geheel kromt daardoor naar binnen en bundelt zich achter de barrière.
Net als lichtstralen bij de overgang tussen twee verschillende materialen zijn ook watergolven te breken en af te buigen. Hu en Chan simuleerden het gedrag van golven in de buurt van een groep afgezonken cilinders. De cilinders beïnvloeden de snelheid van watergolven. Die remmen daardoor plaatselijk af en veranderen van richting. Golfdelen die om de serie obstakels heen reizen kunnen met de juiste opstelling naar de 'schaduw' van de cilinders worden afgebogen. Ze komen dan bijeen in een klein gebied en bundelen daar hun energie.
Gesimuleerde watergolven die langs de juiste cilindergroep reizen gehoorzamen volgens Hu en Chan aan de wet van Snellius uit de optica. Die geeft aan hoe een golf van richting verandert bij de overgang tussen twee materialen met verschillende voortplantingssnelheid. Het Chinese resultaat geeft aan dat technieken uit de lichttheorie ook zijn toe te passen op watergolven.
"We kunnen hiermee een 'lens' maken om golfenergie op één plaats te bundelen", legt Chan uit. "Dat is handig als je golfenergie in andere energie om wilt zetten, zoals in elektriciteit." Energie opwekken uit golfbewegingen is een van de minder bekende manieren om aan groene stroom te komen. Experts schatten dat op gunstige locaties tot 70 kilowatt per meter kust te winnen is. Volgens het Edison Electic Institute (Washington D.C., V.S.) verbruikt een Amerikaans huishouden tussen de 1 en 4 kW. De Nederlandse energieconsumptie ligt rond de 15.000 megawatt (15 miljoen kilowatt).
De opbrengst van een golfcentrale varieert sterk van plaats tot plaats en met de seizoenen; in de winter wordt de zee woeliger doordat grotere energieverschillen sterkere stromingen op gang brengen. De grootte van het wateroppervlak telt ook mee. Hoe meer open water, hoe meer de wind golven op kan jagen; Atlantische golven zijn dan ook groter en energierijker dan die van de Noordzee. Wil een energiebedrijf elektriciteit winnen uit de Noordzee dan is het geen gek idee golven van een groot stuk zee te laten samenkomen bij een golfcentrale.
(Bron)
Pierre 'wat zijn de prijzen' overleden

BLADEL - In Bladel is donderdag Pierre van Ostade (88) overleden. Dat heeft het verpleeghuis waar hij woonde laten weten.
Pierre van Ostade werd vooral bekend als 'spreekstalmeester' in de BB-quiz van Berend Boudewijn, die in de jaren 70 werd uitgezonden door de KRO.
Met zijn markante stem vertelde hij in dat programma in de typerende ratelende stijl aan de kandidaten welke prijzen ze in de wacht hadden gesleept. Boudewijns vragen "En Pierre, wat hebben zij gewonnen?" en "En Pierre, wat zijn de prijzen?" werden legendarisch.
Later trad Van Ostade op in de shows van Willem Ruis en Frank Kramer. Ook vertolkte hij de rol van Magister Philippus in de jeugdserie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?'
Van Ostade presenteerde in de begin jaren zeventig voor toen nog zeezender Radio Veronica het zondagmiddag programma Met de benen op tafel. Hij deed dat onder het pseudoniem Gaston Huysmans. Vrijwel elke plaat die hij draaide ging vergezeld van een grap.
(Bron)
Kwart minder banen bij personeelszaken

UTRECHT - De personeelsafdelingen van instellingen en bedrijven zijn de afgelopen jaren een stuk kleiner geworden. Bij de afdelingen personeelszaken werken op dit moment ongeveer een kwart minder mensen dan twee jaar geleden.
Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot. Volgens de onderzoekers zijn de afdelingen personeelszaken efficiënter gaan werken. "Langzaam aan streven steeds meer organisaties naar een zakelijker aanpak", aldus Berenschot.
(Bron)
Kamer neemt 'onuitvoerbare' motie aan

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag na een chaotisch ordedebat met grote meerderheid een motie aangenomen, die volgens minister Brinkhorst van Economische Zaken onuitvoerbaar is. In de motie staat dat meevallers in de aardgasbaten besteed moeten worden aan knelpunten in de wegen, versterken van zwakke plekken in de zeewering en kennisinstituten.
Een deel van het geld, 50 miljoen euro, dat daarvoor nodig is, kan beknibbeld worden op windenergie. Dit is tegen het zere been van minister Brinkhorst van Economische Zaken, die zich sterk maakt voor windmolenparken op zee. Hij noemde de motie woensdagavond al in strijd met een andere motie die door de Kamer was aanvaard.
"Onuitvoerbaar", zei Brinkhorst (D66), maar hij was niet degene die met de Kamer hierover had gedebatteerd, maar minister Zalm (VVD) van Financiën. Tijdens het ordedebat zochten tegenstanders van de motie naar manieren om eerst minister Brinkhorst te horen, voordat de motie in stemming zou komen, maar dat liep stuk op verzet van CDA en VVD. De SP vroeg om een hoofdelijke stemming en legde daarmee bloot, dat PvdA-Tweede-Kamerlid Samsom zich anders opstelt dan de rest van zijn fractie.
De motie werd ingediend tijdens de financiële beschouwingen en VVD-fractieleider Van Aartsen pleitte toen voor meer geld voor openbaar vervoer, "een rondje Randstad." In de motie, die donderdag in stemming kwam en die was ondertekend door Blok (VVD), wordt geen geld uitgetrokken voor openbaar vervoer maar voor wegen.
GroenLinks, SP, D66, Christenunie en PvdA-Kamerlid Samsom stemden tegen de motie, maar die haalde het toch met 109 tegen 22 stemmen. Voor waren CDA, VVD, LPF, SGP en de eenmansfracties Lazrak en Nawijn.
(Bron)
Harold Pinter wint Nobelprijs voor Literatuur

STOCKHOLM - De Britse toneelschrijver Harold Pinter (75) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2005 gewonnen. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm donderdag laten weten. De toekenning aan Pinter komt als een grote verrassing.
Pinter "legt de afgrond onder het dagelijkse gezwets weer", aldus het comité in zijn toelichting. Ook wordt hij geroemd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Britse drama in de tweede helft van de 20e eeuw.
Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 1 miljoen euro). Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Elfriede Jelinek.
Pinter werd 10 oktober 75 jaar. Hij maakt zijn debuut in 1957 met het toneelstuk 'The Room'. Hij brak door met 'The Caretaker' (1959), gevolgd door 'The Homecoming' in 1964.
(Bron)
Nederlandse koolmees bedreigd

HETEREN - De koolmees in Nederland wordt bedreigd. Omdat het steeds warmer wordt, komen de rupsen die koolmezen aan hun kroost voeren, steeds vroeger in het voorjaar uit hun ei. Daardoor is er niet genoeg voedsel voor de koolmeesjongen als de vogels niet vroeger gaan broeden.
Een aantal Nederlandse biologen schrijft dit in het nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science dat donderdag verschijnt. De koolmees kan zijn broedtijd ook wel naar voren schuiven, zo maakten de onderzoekers op uit gegevens van 32 broedseizoenen, maar kan het tempo van de opwarming niet bijbenen. Ook het voedsel zal steeds eerder beschikbaar komen.
Slechts een deel van de mezen kan de broedtijd aanpassen aan het beschikbare voedsel: in warme lentes legden ze eerder eitjes. Deze mezen krijgen meer en grotere jongen. In de 32 jaar waarin de biologen de vogels volgden, deden de flexibele mezen het het best.
Deze flexibiliteit is maar gedeeltelijk erfelijk. Daardoor schiet het niet erg op met de vorming van een mezenbevolking die op tijd jongeren op de wereld zet. Daar komt nog eens bij dat mezen meer dan een keer jongen krijgen, zodat aanpassingen die per generatie plaatsvinden, zich maar langzaam zullen doorzetten.
Of de koolmees en vergelijkbare vogelsoorten door voedselgebrek van de jongen op den duur met uitsterven bedreigd worden, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Wel wordt de kans dat de soort het loodje legt hoger. Maar er kan ook een 'nieuwe mees' ontstaan die beter is aangepast aan het warmere klimaat.
(Bron)
Maatregelen na poging inbraak site Algemene Zaken

DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft "maatregelen" getroffen na een poging tot inbraak in de internetpagina van het ministerie van Algemene Zaken, afgelopen weekeinde. Directeur-generaal G. van der Wulp heeft dat woensdag gezegd.
De dader stuurde het ministerie zondag een waarschuwing dat gegevens op de site eenvoudig waren te benaderen, wijzigen en veranderen. De beheerder van de site heeft het ip-nummer (uniek internetadres) van de verdachte deze week geblokkeerd.
In een briefje bedankt de RVD hem voor de waarschuwing, maar verzoekt die hem tevens dringend zijn inbraakpogingen te staken, aldus Van der Wulp. Op de vraag of de beveiliging van de internetpagina is verbeterd, wilde hij niet ingaan.
De 16-jarige 'inbreker' heeft zondag naar eigen zeggen alleen op de deur van de internetpagina geklopt en geconstateerd dat die openstond. Via een lek in de databank bleek het mogelijk om inhoud toe te voegen, bewerken of verwijderen.
Op de site staan onder meer troonredes, regeerakkoorden, regeringsverklaringen, toespraken en persberichten. Gevoelige, vertrouwelijke of vitale informatie heeft de jongen niet aangetroffen. Oorzaken van het lek zijn volgens hem het gebruik van verouderde software en slecht onderhoud. Na de waarschuwing op zondag, is volgens hem maandag een deel van het lek gedicht.
Het ministerie zag zondag niet direct aanleiding om in te grijpen. Waarschijnlijk heeft de "achterdeur" langere tijd opengestaan. De Rijksvoorlichtingsdienst stelt dat het beveiligingsniveau van de site vooral een afweging tussen de noodzaak en kosten is. "Kwaadwillenden komen toch wel binnen, kwajongens houd je toch niet tegen."
(Bron)

Mja, lijkt mij nogal een fatsoenlijke 'inbreker', zo een die zegt dat je slot niet goed is. Ik zou 'm inhuren.
Uitbraak vogelgriep in Turkije

BRUSSEL - De 'Aziatische vogelgriep' staat op de drempel van Europa. Na dagen van twijfel brachten de laboratoria donderdag zekerheid: in Turkije is de gevaarlijkste variant van de vogelgriep, de H5N1, opgedoken. Ook in Roemenië is de ziekte nu vastgesteld, al is het type nog onduidelijk.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft de lidstaten meteen opgeroepen extra aandacht te schenken aan het probleem, omdat het virus in theorie kan omslaan in een variant die voor de mens gevaarlijk is. "Dit moet een prioriteit zijn voor alle lidstaten", zei verantwoordelijk eurocommissaris Kyprianou.
De lidstaten moeten voldoende antivirale middelen op voorraad hebben, adviseert 'Brussel'. Het Nederlandse kabinet had eerder al besloten vijf miljoen virusremmers aan te schaffen. Ook een vaccin tegen de 'gewone' griep kan nuttig zijn, om de kans op vermenging met vogelgriep te vermijden, aldus Kyprianou. Dat komt overeen met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
In de huidige variant is de vogelgriep alleen gevaarlijk voor mensen zeer dicht bij besmette kippen. In Azië zijn 115 mensen besmet geraakt, wat in ten minste 59 gevallen tot de dood heeft geleid. Besmettingen van mens op mens zijn nog nooit vastgesteld.
Wetenschappers hameren echter al jaren op de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus muteert tot een variant die wel gevaarlijk is voor de mens. "Dat kan leiden tot een pandemie (wereldwijde besmetting), die miljoenen levens kost", schetste de eurocommissaris. Onduidelijk is hoe groot of klein de kans is dat dat ooit gebeurt. Volgende week komen de EU-ministers van Volksgezondheid bijeen om over dit probleem te praten.
In Brussel waren donderdag al deskundigen uit alle EU-landen bijeen voor een spoedzitting. Ze hebben de grenzen gesloten voor pluimvee en pluimveeproducten uit Roemenië. Turkse vogels mochten al sinds begin deze week de EU niet meer in. Dat moet verspreiding van het virus voorkomen.
Toeristen die op vakantie gaan naar Turkije of Roemenië moeten rekening houden met de daar uitgebroken vogelgriep. De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid vragen de vakantiegangers donderdag de "maximale voorzichtigheid" in acht te nemen.
Het Rijk adviseert de reizigers zo min mogelijk contact te hebben met het plaatselijk pluimvee. Dat geldt ook voor iedereen die zelf geen kippen heeft, omdat zij de ziekte bijvoorbeeld via kinderboerderijen alsnog naar Nederlandse dieren kunnen brengen.
Verder vragen de ministeries geen dierlijke producten - van eieren en vlees tot jachttrofeeën en huiden - mee te nemen en schoenen zo goed mogelijk schoon te maken.
Eind vorige week kwamen de eerste meldingen binnen van verdachte sterfte onder vogels in Roemenië en Turkije. De eerste symptomen deden niet meteen denken aan vogelgriep, vertelt een deskundige van de Europese Commissie. Vooral watervogels zoals eenden en ganzen leken vatbaar.
Maar donderdag werd duidelijk dat het wel degelijk om vogelgriep gaat, een ziekte die uiterst besmettelijk is. In Turkije staat zelfs vast dat het om de gevaarlijke variant gaat die ook in Azië is opgedoken. De Turkse minister van Volkgezondheid heeft gezegd dat zijn land de situatie onder controle heeft en dat er geen reden is voor paniek.
De Brusselse deskundige denkt dat trekvogels een veel grotere rol spelen bij de verspreiding van de gevreesde ziekte dan tot nu toe werd aangenomen. "Als je ziet hoe sterk het Turkse virus lijkt op dat in Siberië en China, en je legt daar een wereldkaart met vogeltrekroutes over, dan kun je 1 plus 1 optellen", legt ze uit.
Om besmetting door trekvogels te voorkomen, moeten in sommige delen van Europa wellicht de kippen in de hokken blijven. Opmerkelijk is dat Nederland in de zomer al een ophokplicht instelde met het oog op de vogelgriep. Ons land werd toen echter teruggefloten door de EU.
(Bron)
Muggen gedijen bij warm najaar

UTRECHT - Muggen hebben het dit najaar naar hun zin in Nederland. Door het warme weer en de weinige wespen kunnen de insecten ongestoord hun gang gaan. Door de warmte komen er erg veel larven uit, verklaart biologe M. van Damme van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) donderdag de vele muggen.
Ook de afwezigheid van wespen doet muggen goed. Wespen eten veel muggen en larven, maar door de strenge vorst en sneeuwval in maart hebben veel van deze insecten het loodje gelegd.
Het KNNV heeft niet onderzocht of er sprake is van een echte muggenplaag, maar stelt dat er zeker meer muggen dan normaal aanwezig zijn.
Volgens P. Verdonschot van instituut Alterra van de Wageningen Universiteit is er momenteel sprake van een forse toename van het aantal muggen. Hij betwijfelt of dat te maken heeft met het lage aantal wespen. "Als gevolg van de natte zomer zijn er nog relatief veel ondiepe poeltjes en wateren, waarin de larven goed gedijen", verklaarde de onderzoeker.
De muggen houden zich bovendien vaak op in de buurt van huizen, omdat ze op zoek gaan naar een overwinterplek. Volgens het KNNV is het na de eerste echt koude nachten waarschijnlijk gedaan met de overlast. "Maar op een warme, zonnige winterdag kunnen ze zomaar weer tevoorschijn komen", aldus biologe Van Dammen.
(Bron)

woensdag, oktober 12, 2005

Kamp wil kruisraketten aanschaffen

DEN HAAG - Minister Kamp van Defensie wil dat het kabinet vrijdag een principebesluit neemt voor de aanschaf van Tomahawk-kruisraketten voor crisisoperaties. Dat heeft RTL-Nieuws woensdag gemeld. Betrouwbare bronnen bevestigen het bericht.
De kruisraketten zijn bestemd voor vier hypermoderne LCF-commandofregatten, die in staat zijn deze raketten af te vuren. Wanneer de kruisraketten precies worden aangeschaft, is nog niet duidelijk.
Kamp wil vrijdag ook van het kabinet een besluit over de aanschaf van vier patrouillevaartuigen. Als dat gebeurt, zal de marine vier M-fregatten afstoten. Voor deze fregatten bestaat in België belangstelling.
(Bron)
Politie schiet op man na mishandeling

BERKEL EN RODENRIJS - Een 29-jarige bestuurder van een shovel is woensdag in Berkel en Rodenrijs in zijn been geschoten door de politie. Agenten wilden de man staande houden omdat hij bellend achter het stuur zat. De chauffeur reed echter door en kon pas later aangehouden worden. Daar mishandelde hij een agent en reed vervolgens op de politieman in.
"Toen is er gericht een schot afgevuurd, de man werd in een been geraakt", aldus een woordvoerder. De chauffeur is overgebracht naar het ziekenhuis.
(Bron)
Google start liefdadigheidsfonds

Google is weer eens iets nieuws begonnen. De zoekmachine zet namelijk een nieuwe bedrijfsdivisie op die over de hele wereld goede doelen gaat financieren. Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin storten om te beginnen bijna één miljard dollar in het fonds, Google.org. Het Amerikaanse bedrijf heeft dit vandaag bekendgemaakt.
Tijdens de beursgang van vorig jaar beloofde Google al met een liefdadigheidsfonds te komen. Om te beginnen zal het fonds een aantal acties in Afrika gaan steunen. Hierbij gaat het om projecten voor drinkwatervoorzieningen op het platteland en programma's tegen armoede. Eén procent van de aandelen van Google en één procent van de jaarlijkse winst gaan naar het fonds, hetgeen neerkomt op zo'n 920 miljoen dollar.
Een fiks bedrag, maar nog niets vergeleken met het liefdadigheidsfonds van Bill Gates. Het fonds van de Microsoft-oprichter, de Bill & Melinda Gates Foundation, beheert in totaal 28,8 miljard dollar.
(Bron)
Nederlandse sites te slecht bereikbaar

Nederlandse sites zijn vaak slechter bereikbaar dan de eigenaar wil of wenst. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Iping. Volgens de onderzoekers zijn er nauwelijks sites die 99 procent 'performance' halen. Iets wat vaak wel afgesproken wordt met hostingbedrijven in contracten. De echte bereikbaarheid per maand ligt tussen de 84,7 procent en 99,5 procent bij de top 25 sites.
De meest voorkomende problemen doen zich voor bij de laadtijd van de pagina's. Die ligt soms boven de vijftien seconden. Bij sommige websites worden verbindingen ook tijdens het transport verbroken. Het gevolg is dan dat bezoekers 'verminkte' pagina's zien of dat de inhoud niet compleet is. Ook adverteerders hebben er nadeel van, omdat advertenties niet worden vertoond.
Tijdens de meting van het onderzoeksbureau in september 2005 blijkt dat zoekmachine Google met 99,8 procent het beste bereikbaar is. Bol.com volgt met 99,6 procent en Startpagina.nl met 98,3 procent.
"Gedurende de maand september was de bereikbaarheid van de Nederlandse nieuwssites gemiddeld minder dan 92 procent", zo stellen de onderzoekers. "Eenderde van de sites was in minder dan 90 procent van de pogingen vlekkeloos toegankelijk. De Emerce-site scoorde 85 procent, de Volkskrantsite maar 82 procent en in het slechtste geval, de site van NRC Handelsblad, was de bereikbaarheid een magere 62 procent", aldus iPing.
(Bron)
Vuil worden is goed voor kinderen

ZANDVOORT - Vuil worden is goed voor kinderen. Ze ontwikkelen zich beter als ze regelmatig buiten spelen en sporten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Die boodschap was woensdagmiddag niet tegen dovemansoren gezegd voor een groep kinderen op scoutingterrein Stella Maris in Zandvoort. Daar gaven OMO en NOCNSF de aftrap voor de campagne 'Vuil is goed', om kinderen te stimuleren meer buiten te gaan spelen.
Vuil worden is nodig voor de groei en ontwikkeling van kinderen en voor hun welzijn en geluk, ontdekte klinisch psycholoog John Richer van de universiteit van Oxford. Hij deed het onderzoek in opdracht van Unilever. Samen met NOCNSF heeft wasmiddelenmerk OMO van Unilever de Buitenspeelbond opgericht. Via de gelijknamige website worden kinderen en hun ouders op ideeën gebracht voor buitenspelletjes. De bedoeling is dat volgend jaar op Papendal de Nationale Kampioenschappen Buitenspelen worden gehouden.
Woensdagmiddag was het een drukte van belang bij scoutinggroep Stella Maris in de Zandvoortse duinen. Presentator Jochem van Gelder gaf daar de aftrap voor de campagne 'Vuil is goed'. Hij maakte zichzelf ook bijzonder vies door samen met een groep kinderen een kist op te graven uit een modderpoel met daarin een ballon. Van Gelder vindt het niet erg als zijn drie zonen vies thuis komen. "Maar ik heb natuurlijk makkelijk praten, want mijn vrouw doet de was. Dat is niet altijd een benijdenswaardige positie binnen het gezin."
Ook moeder Joyce Kinneging uit Zandvoort heeft geen moeite met vlekken na het buiten spelen. "Mijn dochters zijn dol op buiten spelen. Kleren die stuk zijn gegaan, vind ik alleen wat minder."
De tienjarige Mickey uit Zandvoort deed vol overgave mee aan het zeepglijden. "Ik vind het leuk dat je vies kan worden van spelletjes spelen." Sergio van acht schrok toch even dat zijn broek onder de verf zat van het verfspringen, maar lachte al weer toen hij hoorde dat het waterverf was. De moeder van de elfjarige Jean-Paul is er meestal niet zo blij mee als hij vuil thuiskomt. "Als mijn mobiel vies wordt, kan ik het schudden met mijn zakgeld."
NOCNSF hoopt dat kinderen die door de campagne meer buiten gaan spelen, ontdekken dat sporten leuk is en zich aansluiten bij een sportvereniging.
(Bron)
Lichaam verpakt in plastic in water Schiedam

SCHIEDAM - De politie heeft woensdag in Schiedam in het water bij de Idenburgstraat een stoffelijk overschot verpakt in plastic aangetroffen. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.
Een politiewoordvoerder kon ook nog niets zeggen over de doodsoorzaak. Mensen hadden het plastic zien drijven en alarmeerden de politie.
(Bron)
De klimop is een kleinbladige, die dapper stand houdt:

Image hosted by Photobucket.com
Sommige wingerds hebben bijna alle blad al laten vallen:

Image hosted by Photobucket.com
Parasolzwam, denk ik - beetje verscholen onder de coniferen, hoed is nu een centimeter of 10 groot:

Image hosted by Photobucket.com
De krenten krijgen alle kleuren van de regenboog:

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com
VVD wil partners zoeken voor minima

De VVD in Enschede wil dat de gemeente relatiebemiddeling gaat inzetten om armoede onder alleenstaande uitkeringstrekkers een halt toe te roepen. Dat stelt de partij in een concept-programma voor de verkiezingen van volgend jaar. Door een bijstandsgerechtigde aan een rijke partner te helpen zou zelfs de uitkering kunnen worden stopgezet.
"Veel mensen komen in de bijstand door een verbroken relatie. Door deze alleenstaanden aan een nieuwe partner te helpen, kan de financiële situatie aanmerkelijk verbeteren en de uitkering worden ingetrokken", verklaart fractievoorzitter Jeroen Hatenboer. Behalve het zoeken naar een partner voor alleenstaanden zou de gemeente ook moeten bemiddelen bij minimagezinnen die uit elkaar dreigen te vallen.
De besparing die uitvoering van het plan op bijstandsuitgaven oplevert stellen de liberalen boven eventuele inbreuk op privacy. "We moeten oppassen dat we niet betuttelend bezig zijn, anderzijds ligt de uitvoering van de bijstand wel bij de gemeenten en kost dit veel geld", aldus Hatenboer. Het is overigens niet de bedoeling dat mensen worden gedwongen mee te werken aan de bemiddeling.
(Bron)
Training Brazilië loopt uit op rellen

In het noorden van Brazilië zijn zeker zestig mensen gewond geraakt in het gedrang toen ze met duizenden voetbalfans tegelijk een voetbalstadion bestormden. In het stadion, wat plaats bied aan 45.000 mensen, was de training aan de gang van het nationale elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela.
Twee uur voor het begin van de training was het stadion al vol. Wie de training wilde bijwonen moest een kilo houdbare etenswaren afdragen. Vijfduizend fans mochten niet meer naar binnen en waren daar zo pissig om dat ze zich alsnog toegang verschaften door drie hekken te forceren. Daarbij vielen de zestig gewonden, waarvan er nog vijf in het ziekenhuis liggen voor behandeling. Het is onbekend of er arrestaties zijn verricht.
De wedstrijd van woensdag tegen Venezuela is de laatste die Brazilië moet spelen. Brazilië heeft zich al geplaatst voor het WK 2006 in Duitsland, Venezuela is al uitgeschakeld.
(Bron)

"Een kilo houdbare etenswaren" - heeft dat elftal anders niets te eten? Of was het voor een goed doel?
Open dag voor sekshuizen

Na de publicatie van een vernietigend rapport over de sexhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland, wil de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER) een open dag organiseren om het imago weer een beetje op te poetsen. Het rapport was afkomstig van de vakbond De Rode Draad.
Eind september beweerde de bond dat de verschillende locaties honderden Zuid-Amerikaanse en Oost-Europese vrouwen dwongen tot prostitutie. "Pure insinuaties. Er klopt werkelijk niets van dit rapport. Deze beweringen zijn echt dodelijk voor ons imago", aldus VER-directeur A. van Dorst.
(Bron)
12 oktober, ik ben niet in orde, maar wel regelmatig even uit bed. Morgen gaat het wel weer denk ik.
Maar jee zeg, ramen en deuren open, katten racen rondjes door het huis, het voelt echt nog als zomer.
Van mij mag het dit weer blijven tot half december, dan een week storm, twee weken sneeuw, dan zo'n heldere, droge knisperende vriestijd met blauwe luchten en ook veel zon, half februari of zo weer twee weken sneeuw, en dan lente. Regen is prima, 's nachts.
(Stel je voor, dan krijgen we daarna oorlogen over het weer: ik wil sneeuw! Maar IK wil zon! En ik wil storm!)
Makers 'Groene Boekje' leggen spelling uit via Skype

AMSTERDAM - Vanaf 15 oktober kunnen vragen over de nieuwe spelling worden gesteld via het gratis belprogramma Skype (bellen via het internet). Mensen met vragen kunnen de deskundigen zoeken via de gebruikersnaam groeneboekje@inl.nl op Skype.
En niet alleen kan er worden gebeld via het internet. Ook zet de uitgever van het Groene Boekje, Sdu Uitgevers, het populaire chatprogramma MSN in. Iedere werkdag tussen 10.00 en 11.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur zit er een deskundige klaar om vragen te beantwoorden via de MSN (met gebruikersnaam groeneboekje@inl.nl).
Tevens heeft de uitgever podcasts beschikbaar gesteld over de nieuwe spelling: "Je downloadet de podcasts dan automatisch naar je pc, en kunt ze vanaf je pc naar je aangekoppelde mp3-speler (bijvoorbeeld je iPod) sturen. Zo kun je ze overal beluisteren. In totaal zullen er vijf tot acht interviews over de spelling te horen zijn, van elk een paar minuten."
De lijst, beter bekend als het Groene Boekje, geldt als de officiële spelling van de Nederlandse taal.
Op 18 oktober verschijnt ook de nieuwe druk van de 'dikke' Van Dale. Het is de veertiende editie van het bekendste Nederlandse woordenboek. De vorige druk verscheen in 1999.
(Bron)
Nieuwe werknemer met laag salaris weer snel weg

DEN HAAG - Werknemers die aan een nieuwe baan beginnen met een laag aanvangssalaris, zijn meestal weer snel vertrokken. Dat blijkt uit een onderzoek van Ad Rem Uitzendbureau bij Nederlandse ondernemingen over de arbeidsmarkt van hbo-personeel. Bij een heel laag startsalaris blijkt 56 procent binnen drie jaar naar een andere werkgever te zijn overgestapt.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kleine bedrijven naar verhouding meer geld besteden aan het werven van personeel dan grote (met meer dan tweehonderd werknemers).
Toch blijken die hoge uitgaven geen garantie voor een lang dienstverband. Volgens Ad Rem moeten bedrijven die niet erg popuair zijn als werkgever veel geld uitgeven om personeel binnen te halen en slagen ze er vervolgens niet in dat lang vast te houden.
(Bron)
Moslims opgeroepen tot orgaandonatie

AMSTERDAM - Moslims worden binnenkort na de vrijdagmiddagpreek opgeroepen om organen te doneren. Direct na afloop van de dienst worden de donorcodicils uitgereikt. De Turks-islamitische organisatie Milli Görüs reageert hiermee op het verwijt van minister van Volksgezondheid Hans Laagst (VVD) dat moslims vanwege hun geloof wel organen mogen ontvangen, maar niet willen afstaan. Dat schrijft De Volkskrant woensdag.
Milli Görüs start het donorproject aan het einde van dit jaar in tien van haar 22 moskeeën. Wel moet dan een video gereed zijn waarin moslims aan het woord komen van wie het leven is gered door een orgaantransplantatie. De video wordt na de preek vertoond. Naast de video komen er ook folders en een serie informatiebijeenkomsten voor moslims.
Directeur Haci Karacaer van Milli Görüs zegt dat het niet waar is dat moslims vanwege hun geloof geen orgaandonor kunnen zijn. Wel is sprake van onbekendheid en onwil.
(Bron)
Supermarktketen stunt met vliegreizen

HOOFDDORP - Dirk van den Broek gaat zijn klanten vanaf maandag zeer goedkope vliegreizen aanbieden. Het supermarktconcern heeft daarvoor 15.000 tickets ingekocht bij de Duitse prijsvechter Air Berlin. Het gaat om vouchers van 29 euro, inclusief belasting en toeslagen, voor rechtstreekse vluchten naar Berlijn en Mallorca.
Via de luchthavens in Münster en Dusseldorf zijn ook Barcelona, Milaan, Rome, Wenen en Londen als bestemming mogelijk.
"We richten in de Dirk van den Broekwinkels speciale kassa's in. De klanten kunnen vervolgens bij D-reizen, via internet of bij een van de winkels, de vlucht boeken", aldus maandag D. van den Broek, een van de eigenaars van het concern.
De tickets zijn voor vluchten tot 30 april en moeten voor eind november zijn omgezet in een definitieve boeking. D-reizen is een dochteronderneming van het supermarktconcern.
(Bron)
Zaak 'Tolbert' bleef op wachtstapel liggen

GRONINGEN - De meldingen van de biologische vader over de thuissituatie van de begin augustus in Tolbert omgebrachte kinderen Daniël (2) en Damaris (4), bleven door grote drukte bij het Bureau Jeugdzorg op de stapel liggen. Dat bleek woensdag uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg. De vader had telefonisch meermalen gewaarschuwd voor de nieuwe vriend van de moeder, die ervan wordt verdacht de kinderen te hebben gedood.
Omdat het Bureau Jeugdzorg de urgentie van de telefoontjes nog moest onderzoeken, kwamen ze op de stapel terecht. Zaken die al wel als urgent waren aangemerkt kregen voorrang. "Onacceptabel", aldus de Inspectie, die vindt dat de werkwijze van Jeugdzorg veranderd moet worden.
Volgens de Inspectie kon op basis van de informatie die de vader telefonisch doorgaf aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling niet directe hoge urgentie aan het gezin in Tolbert worden toegekend. Dit is vooral te wijten aan de hoge werkdruk bij Bureau Jeugdzorg Groningen, concludeert de Inspectie.
Jeugdzorg kan door de werkdruk niet iedere melding gelijk afhandelen. Het Bureau geeft voorrang aan zaken die als hoogurgent zijn aangemerkt. Hierdoor bleven de meldingen over het gezin in Tolbert op de stapel liggen. Wel werd besloten tot een vooronderzoek, maar door het familiedrama werd dit niet meer uitgevoerd.
De Inspectie Jeugdzorg vindt dat door deze werkwijze onacceptabele risico's ontstaan. Bureau Jeugdzorg moet daarom inventariseren welke risico's er ontstaan na het geven van prioriteiten aan een melding. "Met de provincie moet worden afgesproken welke risico's aanvaardbaar zijn en welke niet en wat voor acties hiervoor nodig zijn", aldus de inspectie. "Daarnaast moet het Bureau de werkwijze zodanig aanpassen dat benodigde informatie sneller kan worden verzameld, om zo de risico's te beperken."
(Bron)
Route Mobiel daagt ANWB voor rechter

UTRECHT - De concurrentiestrijd tussen de pechhulpverleners Route Mobiel en de ANWB wordt steeds meer voor de rechter uitgevochten. 'Nieuwkomer' Route Mobiel spant een kort geding aan, met als eis dat de ANWB stopt met het verspreiden van onjuiste berichten over de concurrent.
De ANWB zegt voortdurend dat Route Mobiel mensen met pech onderweg niet zou helpen maar alleen wegslepen. "Ze blijven ons zwartmaken, via callcenters, winkels, woordvoering in kranten en in e-mailtjes aan klanten. De ANWB had beloofd daarmee te stoppen. We hebben er last van", aldus mededirecteur M. Muller van Route Mobiel woensdag.
"Klanten die willen overstappen van de ANWB naar ons, bellen en doen navraag. De ANWB misbruikt het vertrouwen dat ze geniet." Het kort geding dient volgende week dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam. In juni spande de ANWB op zijn beurt een bodemprocedure aan tegen de concurrent, voor het verspreiden van onjuiste informatie.
Muller voelt zich in de rug gesteund door het ministerie van Economische Zaken dat vorig jaar de bond op de vingers tikte voor oneerlijke handelspraktijken. Deze aanhoudende oneerlijke concurrentie moet stoppen, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per overtreding, aldus Route Mobiel.
De nieuwe pechhulpdienst is actief sinds september 2004 en sindsdien hebben naar eigen zeggen 130.000 mensen zich erbij aangesloten. Van hen zijn 80.000 afkomstig van de ANWB. Met 180 uitvalsbases claimt de nieuweling een fijnmaziger netwerk te hebben dan de Wegenwacht van de ANWB.
(Bron)
'Lokale autoriteiten controleren Drankwet niet'

WOERDEN - Lokale autoriteiten op het platteland controleren niet of nauwelijks of de Drank- en Horecawet wordt nageleefd in sportkantines, dorpshuizen en bierketen. Dorps- en buurtcafés zijn het kind van de rekening. Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de sector Café- en Barbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland.
G. van Kooten, hoofddocent Arbeid & Organisatie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, heeft het onderzoek uitgevoerd. Hij deed literatuuronderzoek en sprak met een aantal horecaondernemers voor het rapport 'Bar weer voor het Cafébedrijf'.
Eerder dit jaar werd al bekend dat het aantal cafés op het platteland de afgelopen jaren sterk is afgenomen. De ondernemers kampen met toenemende kosten door steeds meer wetten en regels. Verder hebben ze last van oneerlijke concurrentie.
Van Kooten: "In het café mag niet getapt worden aan jeugd jonger dan 16 jaar. Het effect is de laatste jaren dat daardoor de jeugd gaat 'indrinken' op andere plekken: in het buurthuis, de voetbalkantine of in een keet of caravan." Het buurthuis en de sportverenigingen concurreren de gewone horecabedrijven volgens hem kapot door hun lagere drankprijzen en doordat er vrijwilligers achter de bar staan.
Daarbij hoeven ze geen BTW af te dragen en profiteren ze van het gebrek aan controles en toezicht door onder andere de lokale overheid. "In sommige sportkantines staat de wethouder zelf achter de tap", vat Van Kooten het probleem samen.
(Bron)
Agenten probeerden dossier Van Persie in te zien

ROTTERDAM - Meer dan tweehonderd agenten van het korps Rotterdam-Rijnmond hebben geprobeerd het dossier van voetballer Van Persie in te zien, terwijl ze daartoe niet bevoegd waren. De computer gaf de agenten geen toegang tot de gegevens, maar registreerde wel hun namen.
Alle 'gluurders' kregen van korpschef Meijboom een brief waarin gevraagd werd naar de reden van hun bezoek aan het dossier.
Een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond bevestigde woensdag een bericht hierover in De Telegraaf. De meeste bezoekers gaven aan uit nieuwsgierigheid het dossier bezocht te hebben. "Het gaat om een stukje interesse dat niet gepast is bij dit soort werk. Dat hoort niet bij professioneel gedrag."
"Het is voor ons een leermoment en door de waarschuwing met de brief zullen mensen niet zo snel meer proberen dossiers te bekijken die ze niet mogen zien", aldus de woordvoerder.
Robin van Persie wordt verdacht van verkrachting. Het is nog onduidelijk of het Openbaar Ministerie de voetballer gaat vervolgen voor het vermeende zedendelict.
(Bron)
Viaductincident A4 blijkt leugen

DEN HAAG - Een 46-jarige automobilist die beweerde dat er op 3 oktober een voorwerp op zijn auto was gegooid vanaf een viaduct op de A4 bij Den Haag, blijkt dit verhaal te hebben verzonnen. De man deed een valse aangifte omdat hij op die datum was doorgereden na een ongeval. Dat heeft de politie Haaglanden woensdag bekendgemaakt.
De man deed na het incident aangifte van poging tot doodslag. Zijn voertuig was zwaar beschadigd. Uit onderzoek is gebleken dat hij op de A4 een verkeersbord had geraakt. De automobilist heeft zijn leugen inmiddels toegegeven. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse aangifte en het doorrijden na een aanrijding.
(Bron)

Wat een sukkel.
Een landelijk telefoonnummer in de maak

DEN HAAG - Particulieren kunnen begin volgend jaar een landelijk nummer aanvragen voor hun vaste lijn. Bij verhuizing naar een andere stad is het dan niet meer nodig om een nieuw nummer aan te vragen.
Het landelijke netnummer wordt 085, zo blijkt uit een voorstel van het ministerie van Economische Zaken. Het plan ligt nu bij de telecomaanbieders, zei een woordvoerster van het ministerie woensdag. Zij bevestigde daarmee een bericht in het Algemeen Dagblad.
Het 085-nummer is nu nog niet in gebruik. Er zullen meer dan negen miljoen nummers beschikbaar zijn. Onduidelijk is of er kosten aan een overstap zijn verbonden. "Dat hangt van de telecomaanbieders af", aldus een woordvoerder van telecomtoezichthouder Opta. KPN, met 5,2 miljoen aansluitingen de grootste aanbieder van vaste telefonie voor particulieren, kan er nog niets over zeggen.
Ook is nog weinig duidelijk over de gesprekskosten naar 085-nummers. Door het nieuwe nummer vervalt het onderscheid tussen lokaal en interlokaal bellen. "Het zou een gemiddelde kunnen worden van de tarieven die we nu hanteren", aldus een woordvoerster van KPN. Mogelijk komt er een maximumtarief voor het bellen naar een 085-nummer, zei de woordvoerster van EZ. Het ministerie heeft verder niets te zeggen over de tarieven.
Een overstap naar een 085-nummers is overigens niet verplicht. Wie zijn huidige telefoonnummer wil behouden, kan dat gewoon doen. Het ministerie van EZ verwacht dat particulieren volgend jaar niet al massaal een nieuw nummer gaan aanvragen.
"Mensen moeten eraan wennen dat ze niet meer lokatiegebonden zijn", aldus de KPN-woordvoerster. Door internetbellen wordt het volgens haar mogelijk om overal in de wereld op hetzelfde nummer bereikbaar te zijn. KPN is eerder dit jaar met internettelefonie begonnen. Klanten kunnen daarbij de keuze maken tussen hun 'oude' netwerknummer en een 084-nummer. Volgens KPN komen er ook 091-nummers vrij die overal te gebruiken zijn.
De Opta is in november vorig jaar al begonnen met het verstrekken van landelijke 088-nummers voor bedrijven. Toen werd zelfs een veilingsysteem opgetuigd voor populaire, vaak makkelijk te onthouden nummers. Uiteindelijk bleken de geïnteresseerde bedrijven niet bereid om daar forse bedragen voor te betalen. Voor de miljoenen nummers die nu nog beschikbaar zijn, geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
(Bron)

Oma vertelt: 085 is voor mij toch nog steeds Arnhem ;-)
Gevraagd: digitaal rechercheur

UTRECHT - Een opleiding tot digitaal rechercheur. Wegens de grote vraag vanuit het bedrijfsleven naar personeel dat is gespecialiseerd in de opsporing van computerfraude, is hiervoor in Utrecht een opleiding begonnen. Veertien jongens van 16, 17 jaar hebben wellicht over vier jaar als eersten het diploma digitaal rechercheur op zak.
De opleiding is een combinatie van computer- en juridische kennis. Een digitaal rechercheur moet computerfraude kunnen opsporen, maar ook systemen kunnen beschermen tegen virussen en hackers. Bij het bedrijfsleven bleek grote behoefte te bestaan aan mensen met deze specifieke kennis, waarna ROC ASA , een organisatie voor middelbaar beroepsonderwijs, in augustus in Utrecht met een opleiding begon.
4itrust, een bedrijf dat is gespecialiseerd in bestrijding van computerfraude, had een adviserende rol bij de opleiding. Directeur M. Hoekstra beaamt de toenemende vraag naar digitaal opsporingsonderzoek. "Wij werken niet alleen voor bedrijven die te maken hebben met computerfraude, maar ook in opdracht van de overheid, bijvoorbeeld voor de Opta, toezichthouder voor de telecomsector. Ons doel is onafhankelijke waarheidsvinding."
Hoekstra vertelt dat zijn bedrijf alleen aangifte doet in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als tijdens een onderzoek op een computer kinderporno wordt aangetroffen. "Verder is het aan de opdrachtgever om eventueel stappen te ondernemen."
Zijn bedrijf heeft echter niet alleen behoefte aan mensen die het handwerk kunnen doen, maar ook aan mensen met strategische kennis. Volgens J. Vinke, opleidingsmanager bij de ICT Academie van ROC ASA worden de mogelijkheden voor een eventuele HBO-opleiding onderzocht. Tevens is het de bedoeling dat meerdere ROC's volgend jaar de studierichting digitaal rechercheur aanbieden.
Toekomstige werkgevers van de digitaal rechercheurs kunnen zijn banken en verzekeraars, maar ook bedrijven in de ICT en particuliere recherchebureaus. Een baan bij de politie zit er niet in, hoewel de onderwijsorganisatie bij het opstellen van het opleidingsprogramma wel advies kreeg van oud-politiemensen. Volgens Hoekstra lopen particuliere digitaal rechercheurs en opsporingsambtenaren bij de politie elkaar niet in de weg op dit gebied. "Wij nemen hen werk uit handen."
(Bron)
Voetbal

Wie vragen heeft over de regels van het voetbalspel, kan die het beste stellen aan een vrouw. Uit een Brits onderzoek blijkt dat vrouwen meer kennis hebben over het spel en mannen achter zich laten als het gaat om speluitleg. Zo bleek 59 procent van de vrouwen haarfijn te kunnen uitleggen wat de buitenspelregel inhoudt, terwijl maar 55 procent van de mannen kon uitleggen dat de voorste aanvaller zich niet voorbij de achterste verdediger mag bevinden als de bal wordt gespeeld.
(Bron)

dinsdag, oktober 11, 2005

Smart blijft vasthangen in hekwerk

Een Oostenrijkse automobilist bofte vandaag behoorlijk dat hij in een Smart onderweg was, en niet in een dikke Duitse wagen. Toen de man in de buurt van een bouwput van de weg geraakte, bleef hij namelijk hangen in een ijzeren hek, iets wat met een grotere auto waarschijnlijk niet gelukt was.



Volgens getuigen werd de man van de weg afgedrukt, waarna hij tegen het bouwhek aankwam. Dit hek behoedde de automobilist voor een val in de bouwput. De brandweer moest eraan te pas komen om de man te bevrijden. Hij kwam er met de schrik en enkele lichte verwondingen vanaf.
(Bron)
Kroaten massaal uit de kast in advertentie

In Kroatië hebben honderden homoseksuelen besloten hun geaardheid niet langer te verhullen; dinsdag kwamen ze gezamenlijk uit de kast. Ze lieten een advertentie in twee dagbladen plaatsen met hun namen erin. De tekst droeg de kop "We willen ons niet langer verstoppen".
De advertentie is vandaag gepubliceerd in de twee grootste kranten van het land, Jutarnji List en Vecernji List. Ongeveer 1200 homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen vermeldden hun naam, leeftijd en seksuele voorkeur. De initiatiefnemers noemden het een symbolische oproep om meer tolerantie in het conservatieve Kroatië, dat grotendeels rooms-katholiek is.
(Bron)

Dapper.
Inbreker vindt lijk in woning

Een inbreker die vannacht in een woning aan de Vreeswijkstraat in Den Haag wat mooie spulletjes bij elkaar zocht, vond iets wat hij totaal niet verwacht had. In de woning lag namelijk het stoffelijk overschot van de 89-jarige bewoonster.
In een telefooncel belde de man naar het alarmnummer, waarna de politie een kijkje kon komen nemen. Onderzoek moet uitwijzen wat de doodsoorzaak van de vrouw is. De anonieme inbreker is spoorloos.
(Bron)
Vrouw zonder hoofddoek baan geweigerd

De Commissie Gelijke Behandeling daagt volgende week het Islamitisch College Amsterdam voor de rechter omdat de school een islamitische lerares die geen hoofddoek draagt een baan weigert. Samira Haddad, afkomstig uit Tunesië, solliciteerde in april maar werd te kennen gegeven dat een hoofddoek verplicht is voor moslima's. Alleen als ze ander geloof/geen geloof zou aanhangen, zou ze vrijstelling kunnen krijgen.
Samira: "Ik legde uit dat mijn vader Tunesisch is en dat het daar niet gebruikelijk is dat vrouwen een hoofddoek dragen. In Tunesië is het zelfs verboden gesluierd of met een hoofddoek over straat te gaan. De president vindt dat geloof maar binnenshuis geuit moet worden." De schoolleiding had daar echter geen boodschap aan en zei dat moslima's verplicht een hoofddoek behoren te dragen. Alleen wanneer je geen moslim bent, hoeft het niet. Toen ze daarop zei dat ze dan maar geen moslim was, zei de sollicitatiecommissie dat dit ongeloofwaardig zou overkomen.
Rector Erik Bijkerk van het Islamitisch College zegt in een reactie dat mevrouw Haddad zelf aangaf dat het geen zin had om verder te praten: "Wij willen een islamitische grondslag neerzetten en daar hoort het dragen van een hoofddoek bij. Vrouwen die er een ander geloof op na houden, kunnen een ontheffing krijgen. Zij dus in dit geval niet."
Haddad schakelde na het voorval het Meldpunt Discriminatie in, dat op haar beurt de zaak aankaartte bij de Commissie Gelijke Behandeling. Die laat de zaak volgende week door een rechter beoordelen.
(Bron)

Sja, op de Artikel 31-scholen mag je als vrouw geen broek dragen - als je fair bent daag je die ook voor de Commissie.
Eind 2006 zwarte lijst chartermaatschappijen EU

BRUSSEL/LUXEMBURG - Binnen de gehele Europese Unie komt uiterlijk eind volgend jaar een zwarte lijst van gevaarlijke luchtvaartmaatschappijen die vakantiecharters uitvoeren. Daardoor wordt het onmogelijk dat bijvoorbeeld een in Nederland verboden maatschappij toch vanuit België vluchten uitvoert.
Daarover heeft de commissie transport van het Europees Parlement dinsdag met een ruime meerderheid van 43 stemmen tegen 1 overeenstemming bereikt. Voor de samenstelling van de lijst komen er ook dezelfde regels voor alle EU-lidstaten, om verstoring van de markt te voorkomen.
Het voltallige Europees Parlement, dat op dit terrein medebeslissingsrecht heeft, moet eind november nog instemmen met het voorstel. VVD-europarlementariër Hennis-Plasschaert verwacht daarover geen grote discussie meer, gegeven de grote meerderheid binnen de commissie.
Er bestaat nog wel onduidelijkheid over de compensatie voor passagiers die een ticket hebben van een maatschappij die plotseling op een zwarte lijst terechtkomt. Hennis-Plasschaert vindt het voldoende dat deze reizigers een vervangend ticket krijgen aangeboden.
"We moeten voorkomen dat er te veel regels komen. Er zijn echter ook partijen die willen dat passagiers de kosten van een ticket terug kunnen krijgen. Dat gaat wat te ver. In de praktijk blijkt dat de markt dit meestal goed regelt", aldus de VVD-politica.
(Bron)
VN verwachten 50 miljoen milieuvluchtelingen

BONN - De Verenigde Naties (VN ) verwachten dat over vijf jaar vijftig miljoen mensen ontheemd zijn in verband met milieuproblemen. De stijging van de zeespiegel, woestijnvorming en catastrofale, door het weer veroorzaakte overstromingen leiden nu al tot een toename van het aantal milieuvluchtelingen.
De VN vrezen dat uiteindelijk honderden miljoenen personen het slachtoffer worden van de klimaatveranderingen en andere milieurampen. De internationale gemeenschap moet deze nieuwe categorie vluchtelingen dringend erkennen en de hulp uitbreiden, stellen deskundigen van de Universiteit van de Verenigde Naties (United Nations University ) in het Duitse Bonn.
Zij presenteerden dinsdag hun bevindingen, een etmaal voor de internationale VN-dag voor vermindering van rampen.
(Bron)
Chiquita komt met verantwoorde banaan

AMSTERDAM - De Amerikaanse bananenproducent Chiquita wil definitief afrekenen met zijn imago van uitbuiter van boeren en milieuvervuiler. Het bedrijf introduceert vanaf volgende week in de Nederlandse supermarkten bananen die op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze zijn geteeld.
Naast de bekende blauwe sticker zijn deze bananen voorzien van een label van de Rainforest Alliance, een milieuorganisatie uit New York. Chiquita werkt al sinds 1992 met deze belangenvereniging samen. Het heeft twaalf jaar geduurd voordat de plantages aan alle eisen van de Rainforest Alliance voldeden. "We hebben ons hele productieproces moeten aanpassen", zei F. Ginus van Chiquita Nederland dinsdag.
De bananengigant biedt zijn boeren tegenwoordig medische zorg en gratis onderwijs aan. Ook mogen ze zich organiseren in vakbonden. Verder heeft Chiquita zich voorgenomen water, grond en dieren te beschermen. De Rainforest Alliance zal jaarlijks alle plantages bezoeken om te bekijken of ze nog steeds aan alle normen voldoen.
De Nederlandse supermarkten kennen al bananen met het Max Havelaar-keurmerk. Volgens J. Aerts van de Rainforest Alliance stellen beide organisaties veel dezelfde eisen aan de bananenteelt. Een groot verschil is echter dat de Rainforest Alliance geen prijsgarantie biedt aan boeren. Onder Max Havelaar-voorwaarden wordt een exportprijs van 7 euro per doos bananen betaald. "Wij hebben ons op andere dingen geconcentreerd. Max Havelaar richt zich meer op kleine boeren, wij ook op grote plantages."
Ginus van Chiquita Nederland benadrukt dat het niet de bedoeling is de Max Havelaar-bananen uit de markt te drukken. "We concurreren niet voor een plaatsje op het schap." Chiquita wil volgens Ginus "samen met Max Havelaar" investeren in een duurzame productie van bananen.
Max Havelaar vindt het label van de Rainforest Alliance een stap in de goede richting van Chiquita. "Maar zonder een zekere prijsgarantie gaat Chiquita niet ver genoeg", zei een woordvoerster.
(Bron)