zaterdag, maart 13, 2010

Dronken agenten hit op internet

SPA - Twee wijkagenten van een dorpje bij het Belgische Spa zijn vorige week zondag gefilmd terwijl ze dronken aan het werk waren. De twee moesten de carnavalstoet van Laetare de Sart-Tiège begeleiden.
Door de drank konden de agenten slechts wankelen. Een van de agenten viel plat op de grond, na klaarblijkelijk te hebben overgegeven. Een auto moest afremmen voor de agenten.
De burgemeester van Jalhay heeft een onderzoek gevraagd.
''Politiemannen moeten het goede voorbeeld geven. Dit gedrag is ontoelaatbaar'', zegt hij zaterdag in de Waalse krant l'Avenir.
De agenten zijn vooralsnog echter nog niet geschorst.
(Bron)
Om acht uur pakte ik de krant van de mat en gluurde even naar buiten. Daar liep een jongeman, in bermuda en muscleshirt. Het leek me wat overmoedig, maar wie weet is ie net terug van de Noordpool of zo.
Fout geparkeerd lijk weggesleept

NEW YORK - In New York is een fout geparkeerde lijkwagen weggesleept met een lijk erin. Dit hebben Amerikaanse media vrijdag gemeld.
Volgens een woordvoerder van de politie ''was er niets wat erop wees dat het om meer ging dan gewoon een illegaal geparkeerde auto''.
De directeur van het uitvaartbedrijf vindt de gang van zaken 'schokkend' en 'angstaanjagend'. Hij kreeg de auto met het lijk na anderhalf uur terug.
De kosten voor het wegslepen - 185 dollar (134 euro) - zijn kwijtgescholden. Maar de boete voor het fout parkeren - 115 dollar (84 euro) - moet het uitvaartbedrijf betalen.
(Bron)
Het staat er echt: verwachting voor woensdag 10-13 graden, donderdag 11-14 graden.
Nu is het al 7 graden.
Ik verlang naar het speenkruid, naar de fitis en de tjiftjaf, naar katjes en teer lentegroen...
Zes uur en buiten is het concert al in volle gang.

vrijdag, maart 12, 2010

Ambtenaren moeten antwoordapparaat nadoen

AMSTERDAM – Groot-Brittannië had deze week te maken met een grote staking waardoor de het Engelse UWV overladen werd met vragen. Een creatieve oplossing voor de plotselinge drukte was echter gauw gevonden.
Alle telefonisten die ingeroosterd waren kregen voor aanvang van hun dienst een instructieformulier, waarop stond wat aan de telefoon gezegd moest worden.
Dit was voor iedereen hetzelfde. “Door extreme drukte waar we momenteel mee te maken hebben, zijn we niet in staat uw telefoontje aan te nemen”, luidde de tekst. “Belt u later alstublieft terug.”
De vergelijking met een antwoordapparaat was gauw gemaakt, aldus de Guardian vrijdag. Het UWV haastte zich vervolgens kenbaar te maken dat de instructies alleen van kracht waren tijdens lunchtijd.
De opmerkelijke beleidsvoering kwam aan het licht door berichtjes die via Facebook uitgewisseld werden. “Om mee te beginnen, we vonden het allemaal erg moeilijk om onze lach in te houden", schreef één van de medewerkers bijvoorbeeld. "Het ging dan ook niet altijd goed.”
Anderen lieten aan de krant weten er beduidend minder om te kunnen lachen. "Ik vond het een beetje een stomme manier om het probleem aan te pakken, waarom niet een echt antwoordapparaat? Het voelt echt verkeerd om gewoon op te hangen."
(Bron)
Goedkope treinkaartjes toch voor heel Nederland

RENSWOUDE - Goedkope treinkaartjes van drogisterijketen Kruidvat zijn toch geldig in heel Nederland.
Dat meldde Kruidvat vrijdag nadat eerder regionale spoorbedrijven als Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia hadden aangegeven de dagkaart niet te accepteren na een ruzie met de Nederlandse Spoorwegen over de kosten van de actie.
Volgens Kruidvat zijn de NS en de regionale vervoerders nu met elkaar tot een akkoord gekomen over de kaartjes.
Klanten kunnen bij Kruidvat voor 12,49 euro een treinkaartje kopen die in het voorjaar en zomer recht geeft op een dagtrip door heel Nederland ongeacht de bestemming en de vervoerder op het spoor. De actie was in voorgaande jaren een groot succes.
Kruidvat verkoopt een groen kaartje voor de periode van 13 maart tot en met 9 mei en een rood kaartje dat geldig is van 15 mei tot en met 11 juli.
(Bron)
Schoonmakers staken ook bij vakbond

UTRECHT - Schoonmakers gaan ook in staking bij FNV Bondgenoten, de vakbond die hen heeft opgeroepen om het werk neer te leggen en zo een betere cao af te dwingen.
Dat heeft Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten, vrijdag gezegd. De acties worden uitgebreid, ook naar het schoonmaakbedrijf dat FNV Bondgenoten als klant heeft.
Kaderleden van de bond uit het hele land, het zogeheten schoonmaakparlement, besloten vrijdag de acties verder op te voeren.
Inmiddels staken zo'n duizend mensen bij opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven, waaronder NS en Schiphol.
Meyer wil niet zeggen waar nog meer stakingen dreigen: ''Dat moet een verrassing blijven.'' Volgens Meyer doet werkgeversorganisatie OSB niets om aan de eisen van de bond tegemoet te komen.
Het schoonmaakparlement heeft ook besloten stakingsbrekers te gaan aanspreken.
(Bron)
Stel liet dochter hun seks fotograferen

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een man (53) en een vrouw (54) uit die stad die zich sinds 2005 tijdens hun seks lieten fotograferen door een minderjarige dochter, veroordeeld wegens ontucht.
De rechter legde 120 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf op. Het meisje is de dochter uit een eerder huwelijk van de vrouw.
Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden acht maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Het meisje was nog maar dertien toen haar stiefvader haar thuis in de slaapkamer als een regisseur aanwijzingen gaf hoe ze de seksfoto's moest maken.
Uiteindelijk vertelde het kind aan haar biologische vader wat haar was overkomen. Die trok aan de bel bij de politie.
Dat het een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op het inmiddels 17-jarige meisje, bleek volgens de rechtbank overduidelijk uit haar verklaring. Haar moeder en de stiefvader zouden het verwerpelijke van hun handelingen ook nu nog niet inzien.
Het lager uitgevallen vonnis viel niet goed bij het slachtoffer. Het meisje verliet huilend de zaal, terwijl een familielid ''schande'' riep. De beide veroordeelden waren niet bij de uitspraak aanwezig.
(Bron)
Aha, nu weet ik waarom de pleuris uitbrak toen ik richting apotheek fietste. De ene sirene na de andere, redelijk dichtbij. Brand in een trafohuisje bij het station dus.
Kat overleeft reis in motorkap auto

BERLIJN - Met slechts een verbrande poot als gevolg, heeft een kat in Duitsland een reis in de motorkap van een auto overleefd.
De kat raasde met snelheden tot 160 kilometer per uur over de snelweg vanaf hoofdstad Berlijn.
De bestuurder van de auto hoorde pas na 54 kilometer rijden het luide gemiauw van onder zijn motorkap. Vanaf de onderkant van de auto zag de bestuurder de kop en een pootje van de poes.
Volgens de bestuurder was ze in de auto gekropen voor een warme slaapplek bij de motor.
Hulpdiensten moesten het voorwiel en de motor van de auto verwijderen om de kat vrij te kunnen laten.
(Bron)
Software helpt baas werknemer bespioneren

AMSTERDAM – Over het privacybeleid moet nog wel nagedacht worden, maar onderzoekers van het Japanse KDDI zijn alvast trots op hun ontdekking: het team ontwikkelde software voor de gsm die werkgevers in staat stelt personeelsleden op ieder moment te monitoren.
De software richt zich op bewegingen: met het programmaatje kan een werkgever, op afstand en op basis van fysiek gedrag, zeer nauwkeurig vertellen wat de werknemer op dat moment aan het doen is.
Dit is mogelijk dankzij versnellingsmeters: door de sensoren hierin kan complex fysiek gedrag geanalyseerd en uiteindelijk geïnterpreteerd worden. Bewegingen als lopen, traplopen of verschillende schoonmaakbezigheden kunnen zo van elkaar onderscheiden worden.
Het doel van het systeem is volgens de uitvinders efficiënter werken mogelijk maken en helpen personeel beter te evalueren, te meer wanneer medewerkers vaak buiten kantoormuren werken.
"Technisch is het een geweldig belangrijke ontdekking", meent Philip Sugai, verbonden aan de International University of Japan. "Bijvoorbeeld ook binnen de medische wereld, om patiënten op afstand te kunnen helpen."
"Maar er zullen eveneens moeilijkheden van komen", vermoedt Sugai. "Bijvoorbeeld wanneer het gebruikt gaat worden om personeel na te trekken of verkooptechnieken te optimaliseren."
"Er moet natuurlijk nagedacht worden over privacyvraagstukken en er moet aangedrongen worden op overeenkomsten hierover tussen werknemers en werkgevers", laat Hiroyuki Yokoyama, hoofd van de onderzoeksafdeling bij telefoonfabrikant KKDI, aan de BBC weten. "Maar bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in de technologie. We geven ze ook de kans gedrag van het personeel nader te bestuderen."
Echter, niet iedereen loopt weg met de ontdekking. "Dit is mensen behandelen als machines," vindt Kazuo Hizumi, mensenrechtenadvocaat. "Nieuwe technologie moet gebruikt worden om de kwaliteit van leven te verbeteren, niet om ons te bespioneren."
Wanneer de software in productie genomen wordt, is onduidelijk.
(Bron)
Wild zwijn in paniek verwoest woonkamer

EUSKIRCHEN - Een in het nauw gedreven wild zwijn heeft een verwoesting aangericht in een woonkamer van een woning in Zülpich-Hoven in Noord-Rijnland-Westfalen. Dat meldde de politie in de aan Nederland grenzende deelstaat.
De bewoners hadden de politie gewaarschuwd dat ze een wild zwijn in hun tuin gezien hadden. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen rende het beest in paniek dwars door een ruit van de woning de woonkamer in. De bewoners wisten zich in veiligheid te brengen.
Een jager en een agent wisten het wild zwijn op zijn vlucht door de tuin dood te schieten. Het beest had eerder al op de parkeerplaats van een supermarkt een auto geramd.
(Bron)
Nepgoudverkopers weer actief langs snelweg

DRIEBERGEN - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwt weggebruikers voor nepgoudverkopers langs de snelwegen.
De afgelopen weken zijn verschillende meldingen binnengekomen over deze vorm van criminaliteit. Dat heeft het KLPD vrijdag bekendgemaakt.
De verkopers, voornamelijk Oost-Europeanen, wenken op op- en afritten, vluchtstroken en parkeerplaatsen langs snelwegen bestuurders en doen alsof ze pech hebben. Vaak komen ze met een zielig verhaal dat ze geen brandstof meer hebben en op weg zijn naar zieke familie.
Als automobilisten geld geven, krijgen ze in ruil nepgouden sieraden. Als de nepgoudverkopers niet snel genoeg geld krijgen, proberen ze onder dwang nepgouden sieraden te verkopen. Ze zijn vooral actief in het zuiden en westen van het land.
Het KLPD heeft vorig jaar ruim vijfhonderd meldingen binnengekregen over nepgoudverkopers. De meeste kwamen binnen in de maanden juni (138), april (105), juli (101) en mei (81).
Het KLPD hield vorige week nog twee Roemenen aan die hun waar wilden verkopen. De politie nam de auto, acht kettingen, 48 ringen en dertien amuletten in beslag. De 'gouden' sieraden waren voorzien van een nep goudmerk.
(Bron)
PvdA nog steeds grootste na hertelling Rotterdam

AMSTERDAM - De PvdA in Rotterdam blijft ook na hertelling de grootste partij in de gemeenteraad. Het verschil met Leefbaar Rotterdam is zelfs iets groter geworden na de hertellingsoperatie donderdag.
Beide partijen kunnen blijven rekenen op veertien zetels in de gemeenteraad.
Ook de zetelverdeling van de andere partijen is hetzelfde gebleven, zo maakte voorzitter Remco Oosterhoff van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven vrijdag bekend.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart blijkt de PvdA na hertelling uit te komen op 64401 stemmen, Leefbaar Rotterdam blijft steken op 63647 stemmen.
De grote winst van de hertelling noemde PvdA-lijstrekker Dominic Schrijer dat nu aan alle twijfel een eind is gemaakt, ook al komt vermoedelijk maandag pas het onderzoek naar buiten over de rechtmatigheid van de verkiezingen.
Schrijer wil na de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 16 maart met andere partijen verder gaan praten over de vorming van een nieuw stadsbestuur. PvdA sluit Leefbaar Rotterdam nog steeds uit.
Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam feliciteerde Schrijer met de definitieve overwinning. Toch is Pastors er nog niet van overtuigd dat de verkiezingen rechtmatig waren.
''We weten nu wat de uitkomst is van de getelde stemmen, maar wat blijft staan is dat er onregelmatigheden zijn gebeurd, zoals beïnvloeding van mensen in stemhokjes.''
De verkiezingen in Rotterdam draaiden woensdag 3 maart uit op een fotofinish. Na de telling bleek vorige week vrijdag dat de PvdA circa 650 stemmen meer had gekregen.
Een hertelling of het ongeldig verklaren van de verkiezingen achtte het Centraal Stembureau toen niet nodig omdat dat de zetelverdeling niet zou beïnvloeden.
Pastors maakte bezwaar tegen de uitslag. Er zouden onregelmatigheden zijn geweest in verschillende stembureaus. Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot op 3 maart al Stadstoezicht in te zetten bij meerdere bureaus en in drie gevallen leden van het stembureau te vervangen.
In de afgelopen week kwamen steeds meer onregelmatigheden aan het licht en de roep om een hertelling werd steeds luider. Niet alleen lijsttrekkers vroegen daar om, maar ook oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper drongen daar op aan.
Aboutaleb gaf daarop dinsdagmiddag het advies aan de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven om de stemmen te hertellen. De commissie nam dat advies 's avonds over.
In een sporthal op de campus van de Erasmus Universiteit werden donderdag door zeshonderd ambtenaren de 220.000 stemmen herteld.
De uitkomst van de hertelling van de stemmen is betrouwbaar. Dat zei directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam vrijdag.
Het onafhankelijk orgaan hield donderdag toezicht op de hertelling. ''We hebben met dertig mensen toezicht gehouden en bij iedere stembus een steekproef gedaan. Het telproces is goed verlopen'', aldus Hofstra.
(Bron)
Langdurige staking vuilnismannen op komst

DEN HAAG - Gemeenten krijgen volgende maand te maken met langdurige stakingen van vuilnismannen en parkeercontroleurs.
Onder meer Amsterdam zal daardoor worden getroffen, zei bestuurder Ruud Kuin van vakbond Abvakabo FNV vrijdag na overleg met de actieleiders.
De vakbonden liggen met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.
De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris en verder de salarissen wil bevriezen.
Al enkele weken worden in diverse gemeenten acties gevoerd, maar deze waren veelal kleinschalig.
De bonden willen de komende maanden harder actie gaan voeren. Het is de bedoeling dat werknemers van reinigingsdiensten in april in verscheidene gemeenten het werk een week lang neerleggen.
Met de acties van parkeercontroleurs willen de bonden de gemeenten in financiële zin raken. ''En deze acties zijn ook publieksvriendelijk'', aldus Kuin.
(Bron)
Man in rolstoel doet poging tot overval

BRUSSEL - In Brussel heeft een 48-jarige rolstoelgebruiker geprobeerd een nachtwinkel te overvallen.
De uitbater van winkel was niet onder de indruk en duwde de man met zijn rolstoel naar buiten. Daar werd hij vervolgens opgepakt door een politiepatrouille die toevallig net passeerde. Dat heeft justitie in Brussel vrijdag bekendgemaakt.
De rolstoelgebruiker bedreigde tijdens de overval de winkelier met een mes. Nadat hij de zaak was uitgewerkt, haalde hij bovendien een spuitbus traangas tevoorschijn en spoot ermee in de richting van de winkelier. De dader was al bekend bij justitie vanwege eerder gepleegde feiten.
(Bron)
Pasgeboren baby te vondeling gelegd in Hoorn

HOORN - Medewerkers van een huisartsenpost in Hoorn hebben donderdag aan het einde van de middag voor de deur een vondeling aangetroffen. De politie had vrijdagochtend nog geen idee wie het kindje daar heeft neergelegd.
Het jongetje lag in een kartonnen doos en is waarschijnlijk diezelfde dag of een dag eerder geboren. Hoewel het kindje koud aanvoelde, verkeert het in goede gezondheid.
De politie heeft de zaak in onderzoek.
(Bron)
Amsterdamse belastingdienst verkocht illegale software

AMSTERDAM - De manier waarop de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) een partij illegale en gekopieerde cd's en dvd's in de uitverkoop deed via een digitale executieveiling, is onbehoorlijk.
Dit meldt de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam in een rapport, dat vrijdag is verschenen.
Op 7 mei vorig jaar kocht een man voor 2494 euro onder meer 2700 cd's, 1600 dvd's, 200 videobanden, en 256 dvd-spelers, geluidsboxen en mobieltjes. Minstens 80 procent van het beeld- en -geluidsmateriaal bleek een kopie te zijn. Daarnaast ging het voor een groot deel om illegale software.
De ombudsman stelt dat de DBGA niet gereageerd heeft op klachten van de koper en verantwoordelijk is voor de kwaliteit de goederen. De gemeentelijke belastingdienst beroept zich echter op de incorrecte controle van de spullen door de belastingdeurwaarder en een hulpofficier.
(Bron)
Rel om zwarte barbiepop in VS

WASHINGTON - In de Verenigde Staten is een rel ontstaan omdat warenhuisketen Walmart zwarte barbiepoppen voor minder geld verkoopt dan blanke barbiepoppen.
Dit meldden Amerikaanse media donderdag. In de staat Louisiana in het zuiden van de VS, waar zwarten nog geregeld met racisme worden geconfronteerd, verkoopt Walmart de zwarte barbiepop Theresa voor 3 dollar en de blanke barbiepop Ballerina voor 5,93 dollar.
''Beide poppen hadden in het begin dezelfde prijs'', aldus een Warmartwoordvoerster tegen het tv-station ABC. ''Eentje is afgeprijsd vanwege de lagere verkoopcijfers.''
Volgens haar uitleg is het in de detailhandel normaal dat het management beslist soortgelijke producten voor verschillende prijzen aan te bieden.
(Bron)
Bos kapt er ook al mee.
Waarschijnlijke opvolger: Job Cohen.
Wel dapper dat die mannen ronduit zeggen dat ze tijd willen hebben voor (het stichten van) hun gezin. Vroeger mochten alleen vrouwen dat.

donderdag, maart 11, 2010

Politie drijft scholierenruzie uiteen

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft donderdagmiddag vier scholieren gearresteerd na een grootschalige ruzie bij het NS-station Muiderpoort. Hier gingen ongeveer 150 leerlingen van twee rivaliserende scholen uit Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost met elkaar op de vuist.
Volgens een woordvoerder hebben de amokmakers stenen naar de bereden politie gegooid. Ook sneuvelden ramen van stadsbussen. De politie rukte massaal uit en slaagde erin de twee strijdende partijen uit elkaar te drijven.
(Bron)
PVV'er onbeschoft tegen Kamerlid Van Gent

AMSTERDAM – PVV'er Richard de Mos heeft woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent ernstig geschoffeerd.
Tijdens het debat over klimaatonderzoek waren Van Gent en De Mos het niet eens over de aanpak van het klimaatprobleem en het stijgen van de zeespiegel.
Toen Van Gent de PVV verweet het probleem niet serieus te nemen liet De Mos zich verleiden tot de uitspraak: "We kunnen beter mevrouw Van Gent voor de dijk leggen, dan is het probleem gezien haar omvang beter opgelost.”
Tegenover NU.nl laat Van Gent weten dat De Mos inmiddels zijn excuses heeft aangeboden voor zijn opmerkingen.
“De Mos gedraagt zich als een voetballer die niet kan voetballen en dus maar gaat trappen. Het was een zielige vertoning”, aldus Van Gent.
“Hij heeft geprobeerd mij te kwetsen. Ik kan hem zeggen dat dat niet is gelukt.” De PVV was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.
(Bron)
RIP Hans van Mierlo.
Ik luister het liefst naar Radio 1. Zelfs al is die zender opgeleukt met quizjes en het infantiele 'ranking the news'.
Ik word alleen zo chagrijnig van die reclames. Elke keer Ton de Ridder bijvoorbeeld. Wat zou het fijn zijn als een adverteerder niet in elk reclameblok zou zitten.
Zegt het nou nog iets dat we onze stemmen vroeger in een melkbus gooiden, en nu in een kliko?
Eerste citroenvlinders gespot

AMSTERDAM - De eerste citroenvlinders van het seizoen zijn afgelopen week gesignaleerd. In de eerste twee maanden van dit jaar was nog geen enkele melding binnengekomen. Dat laat de Vlinderstichting donderdag weten.
Dit decennium worden er tussen januari en begin maart gemiddeld zo'n vijftig gezien. In de topjaren 2003 en 2008 stond de teller begin maart al op ruim boven de honderd.
Het magerste jaar was 2006, toen op 1 maart nog maar drie citroenvlinders waren gezien.
Bij een deel van de meldingen ging het om vlinders die verstoord waren in hun overwinteringsplaats. Zodra het weer zonniger en warmer wordt, komen overwinterende vlinders echt tevoorschijn, maar daarvoor moet de temperatuur boven de 10 graden stijgen en moet het helder weer zijn.
De felgele mannetjes zijn van tientallen meters afstand te herkennen. De minder felgekleurde vrouwtjes vallen minder op. Citroenvlinders zijn te vinden in bosachtige gebieden, maar ook in tuinen en parken.
(Bron)
Hoogbejaarde spookrijder op weg naar CBR

AMSTERDAM - Een 86-jarige man is woensdag als spookrijder richting het CBR gereden voor een rijvaardigheidstest. Dat meldt de politie. Het rijbewijs van de man werd ingenomen en hij is thuis afgezet.
Woensdagmiddag kwamen er verschillende meldingen bij de politie binnen over een spookrijder op de A58 en op de Deltaweg in Goes.
De hoogbejaarde keerde af en toe op de weg en bleek weinig oog voor het overige verkeer te hebben.
(Bron)
Boormachines Noord-Zuidlijn worden ingezegend

AMSTERDAM - De tunnelboormachines die gereed zijn voor het boren van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn worden donderdagmiddag ingezegend. Ook krijgen de machines een naam voordat ze zich een weg onder de Amsterdamse binnenstad door boren.
Deken Ambro Bakker van de Sint Nicolaasparochie wijdt een beeldje in van de heilige Barbara, dat ondergronds een plek krijgt in een speciaal kastje.
Twee kinderen zullen de namen van de boormachines onthullen. Het publiek mocht de afgelopen periode stemmen op de vrouwennamen Amstellina, De Gravin, Noortje, Treesje en Ziona.
De namen zijn bedacht door leerlingen van basisscholen in Amsterdam-Noord en het centrum.
Ten slotte zal de tunnelpatin (de peetmoeder van de boorders) de machines dopen met een fles champagne, waarna het tunnelboorlied Glück Auf! door een speciaal koor wordt gezongen in de startschacht bij het Centraal Station.
Het boren onder het historische centrum van de hoofdstad is de belangrijkste fase in de aanleg van de nieuwe metrolijn tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas. Er worden tot eind 2012 twee tunnels geboord, vanaf het begin van het Damrak tot aan het Europaplein, een afstand van 3,1 kilometer.
De eerste fase van de boorwerkzaamheden beslaat ongeveer driekwart jaar en bestaat uit het traject Centraal Station tot aan het in aanbouw zijnde metrostation Rokin.
(Bron)

Wie weet helpt het.
Pornoplakker aangehouden in Vught

AMSTERDAM - Een 55-jarige man uit Vught is donderdagochtend aangehouden omdat hij pornografische afbeeldingen en voorwerpen aan bomen in zijn woonplaats hing.
De politie kreeg sinds juli af en toe meldingen dat er schunnige plaatjes, tekeningen en voorwerpen werden opgehangen in bomen aan de Jagerboschlaan. Over deze weg fietsen veel scholieren.
Sinds vorige week kwamen er dagelijks meldingen binnen, waarna de politie besloot de weg 's ochtends te observeren. Rond 08.00 uur werd de man op heterdaad betrapt toen hij een afbeelding met teksten wilde ophangen. Hij wordt verhoord.
(Bron)
Chirurg verpest achterwerk zes vrouwen

AMSTERDAM - Een chirurg uit New Jersey heeft het achterwerk van zes vrouwen verminkt. De vrouwen klopten bij hem aan om hun billen voller te maken maar zijn nu in het ziekenhuis opgenomen met ernstige infecties.
De chirurg opereerde illegaal in verschillende hotels in New Jersey. Voor het opvullen van de billen gebruikte hij een siliconenmiddel dat ook wordt gebruikt voor het dichtkitten van baden.
De vrouwen, alle zes afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, zijn opgenomen in het ziekenhuis met diepe weefsel- en huidinfecties.
"De infecties zijn veroorzaakt door een verscheidenheid aan onbekende materialen", verklaart dokter Tina Tan van de New Jersey Health Department aan de New York Post.
Naast de ernstige infecties is er bij een aantal van de vrouwen ook abcesvorming. De chirurg is nog niet opgepakt. New Jersey heeft autoriteiten uit New York gewaarschuwd voor de, hun nog onbekende, man.
De slachtoffers ambieerden een achterwerk als die van bekende socialite Kim Kardashian maar kregen er uiteindelijk een maanlandschap voor terug. Volgens een bron uit het ziekenhuis zitten de billen van de vrouwen nu althans onder de bobbels en putten.
(Bron)

Er ging blijkbaar geen lampje branden bij deze vrouwen: dit soort operaties in een hotel?
Shell verkoopt geen benzine meer aan Iran

DEN HAAG - Shell verkoopt geen benzine meer aan Iran. Een woordvoerder van de oliemaatschappij heeft berichten hierover in diverse buitenlandse media donderdag bevestigd.
Ook andere oliemaatschappijen hebben de verkoop van benzine aan Iran gestaakt. Iran is in een slepend conflict verwikkeld met vooral westerse mogendheden over zijn nucleaire projecten.
De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten proberen in de Verenigde Naties steun te krijgen voor harde sancties tegen Iran. Shell heeft nog geen reden gegeven voor zijn beslissing.
Iran is wel een grote olieproducent, maar voor geraffineerde producten is het afhankelijk van import omdat het zelf weinig capaciteit heeft om olie te raffineren.
(Bron)

Ze gaan toch niet nu ineens politiek correct worden?
De borden voor de verkiezingsaffiches zijn schoongemaakt en staan nu leeg te wachten op de eerste verkiezingsaffiches.

woensdag, maart 10, 2010

'Obesitas lijkt op een verslaving'

ROTTERDAM - Dikke mensen die graag vet voedsel eten, kunnen daar niets aan doen. Hun hersenen sturen hen hier onbewust op aan.
''Obesitas lijkt op een verslaving. Dat elk pondje door het mondje gaat, wil niet zeggen dat het individu volledig verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn eetgedrag'', stelt psycholoog Ilse Nijs in haar onderzoek waarop zij vrijdag promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zwaarlijvige mensen kunnen snacks en calorierijk eten slechter weerstaan dan slankere personen. Ze verlangen, vooral als zij honger hebben, sterk naar hamburgers, chips en patat.
Dat ligt volgens Nijs aan verstoringen in die delen van de hersenen die de aandacht voor en het verlangen naar plezierige prikkels reguleren. Diëten is voor hen niet vol te houden.
Obesitas is een groeiend probleem in Nederland. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Ruim 10 procent van de vrouwen en ook van de mannen heeft ernstig overgewicht.
Ook steeds meer kinderen zijn te dik. Zwaarlijvige mensen lopen twee keer zo veel risico een hart- of vaatziekte te krijgen als mensen met een gezond gewicht. Ook suikerziekte en psychische problemen als depressies komen vaak voor.
Diverse wetenschappers doen onderzoek naar de aandoening. Zo concludeerde de Universiteit Maastricht een tijdje geleden dat mensen die te dik zijn, vooral een gedragsprobleem hebben.
Ze hebben hun voedingspatroon niet onder controle, zijn impulsief, uiterst gevoelig voor snelle beloningen en eten graag vet eten en voedsel met veel calorieën. Volgens deze onderzoekers kunnen therapeuten het eetgedrag veranderen.
(Bron)

De term eetverslaving is niet voor niks uitgevonden. Maar niet elke dikkerd is eetverslaafd.
Vrouw gooit hete kolen naar agent

AMSTERDAM - Een 42-jarige inwoonster van Almelo heeft maandagmiddag een pannetje met hete kolen naar een agent gegooid. De politieman werd wel geraakt, maar raakte niet gewond.
De agenten waren rond 17.15 uur naar de woning aan de Parallelweg gegaan vanwege een melding van een woningbrand. In de hal troffen zij de bewoonster in verwarde staat aan. Ze wilde haar woning niet verlaten.
Toen de agenten de vrouw uit huis probeerden te halen, gooide ze de pan met hete kolen naar hen toe.
De brandweer heeft het vuur gedoofd. Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan en wat er met de vrouw aan de hand is.
De vrouw is aangehouden en in een cel gezet.
(Bron)
Opwarming aarde mogelijk veel hoger

TILBURG - De temperatuur op aarde kan de komende 50 jaar met meer dan 4 graden stijgen, als de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) niet veel intensiever wordt beperkt dan het plan is.
Tot nu toe gingen klimaatdeskundigen ervan uit dat de opwarming van de aarde maximaal ongeveer 2 graden zou mogen bedragen.
Dat blijkt uit een statistisch model dat hoogleraren econometrie Jan Magnus en Bertrand Melenberg en promovendus Chris Muris hebben gemaakt.
De wetenschappers van de Universiteit van Tilburg analyseerden gegevens over zonnestraling van weerstations over de hele wereld van 1959 tot 2002. Zij konden deze gegevens, die in Zürich (ETH, Zwitserland) worden bijgehouden, al voor ze officieel gepubliceerd zijn voor hun onderzoek gebruiken.
Ze stellen vast dat de luchtvervuiling aanzienlijk is afgenomen. Maar daardoor bereikt veel meer straling ongehinderd het aardoppervlak. De temperatuur op aarde stijgt daardoor veel sneller dan tot nu toe op grond van berekeningen van alleen de CO2-uitstoot is aangenomen.
Volgens Magnus, Melenberg en Muris moet de CO2-uitstoot met zeker 50 miljoen ton per jaar extra worden verminderd om opwarming van meer dan 2 graden te voorkomen.
Een hogere temperatuurstijging kan desastreuze gevolgen hebben voor mens en milieu door extreme neerslag, zeespiegelstijging en toename van droogte en hitte, zoals onlangs ook is beschreven in het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
(Bron)
Vader bezwangerde dochters achttien keer

LONDEN - Britse zorginstellingen hebben woensdag hun excuses aangeboden aan twee vrouwen die in totaal achttien keer werden bezwangerd door hun vader.
De instanties voor kinderbescherming die toezicht hielden op het gezin, erkennen dat ze hebben gefaald.
De vrouwen baarden in een kwart eeuw zeven kinderen van hun vader. De 56-jarige dader uit Sheffield zit sinds 2008 een levenslange celstraf uit wegens het verkrachten van zijn dochters.
Het probleemgezin had gedurende 35 jaar contact met 28 hulporganisaties en honderd medewerkers. De instanties die zich verontschuldigden, stellen dat ze lering hebben getrokken uit het gebeurde en dat hun manier van werken is aangepast.
(Bron)
Aantal soorten kevers gedaald

RIJSWIJK - De laatste ruim veertig jaar zijn er in Nederland 333 soorten kevers bijgekomen en zijn er 475 soorten verdwenen. In totaal zijn er nu ruim 4100 soorten bekend. Dat blijkt uit een overzicht dat woensdag is gepresenteerd door de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV).
De provincie Limburg telt de meeste soorten kevers (3569). In Flevoland komen de minste soorten voor, net iets meer dan duizend.
Tot de verdwenen kevers behoren onder meer de juchtleerkever en de eenhoorn-mestkever. In de catalogus staan ook veel nieuwe kevers beschreven, zoals bijvoorbeeld het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje.
Maar er zijn in het verleden ook veel soorten over het hoofd gezien. Andere soorten waren zelfs nog geheel onbekend en pas onlangs wetenschappelijk beschreven.
Voor de nieuwe NEV-catalogus zijn meer dan 22.000 kevers, die worden bewaard in museumcollecties, opnieuw bestudeerd.
(Bron)
Kickboksende ex-militair de cel in voor slaan agente

AMSTERDAM - Een ex-militair die getraind is als kickbokser heeft drie jaar celstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, gekregen omdat hij een agente heeft geslagen.
De man ging bij een verkeerscontrole in Leeuwarden volledig door het lint en velde de agente met een vuistslag tegen het hoofd. De vrouw belandde met haar hoofd op de weg en raakte zwaargewond.
Justitie eiste zes jaar celstraf voor poging tot doodslag, maar daarvan sprak de rechtbank in Leeuwarden hem vrij. De rechters achtten hem wel schuldig aan zware mishandeling.
De man wijt zijn reactie aan trauma's die hij zegt te hebben opgelopen tijdens zijn uitzending naar voormalig Joegoslavië.
De rechtbank heeft begrip voor zijn problemen, maar vindt niet dat dit hem vrijpleit. De man is verminderd toerekeningsvatbaar, maar had wel anders kunnen reageren.
De verdachte had te veel gedronken en slingerde over de weg toen hij op 15 november aan de kant werd gezet.
Hij stapte direct uit, liep naar de politieauto en schopte een deuk in het portier van de bestuurder. De agenten stapten ook uit en probeerden de man aan te houden.
De kickbokser was het daar niet mee eens en zei tegen zijn vriendin, die hij aan de telefoon had, 'dat het oorlog werd'. Hij sloeg een agent een bloedneus. De agente die te hulp was geschoten werd nog harder geraakt en smakte tegen het asfalt. De vrouw liep onder meer een schedelbreuk en een hersenschudding op.
Uiteindelijk was een half dozijn agenten, pepperspray, de wapenstok en een politiehond nodig om de verdachte onder controle te krijgen. De man bleek in 2004 ook al veroordeeld te zijn voor zware mishandeling.
(Bron)

En door die trauma's ga je ook dronken rijden, natuurlijk.
Honderden aanmeldingen voor lijst van Verdonk

DEN HAAG - Het loopt storm bij Trots op Nederland van Rita Verdonk. Sinds de val van het kabinet, 2,5 week geleden, hebben zich 444 mensen aangemeld die de ambitie hebben voor haar partij in de Tweede Kamer plaats te nemen.
Een van hen is haar medewerker en oud-politiechef René Lancee.
Dat hebben hij en campagneleider Rob Gerharts woensdag gezegd. Belangstellenden kunnen zich nog steeds aanmelden, waarna een selectiecommissie van de partij enkele tientallen mensen zal kiezen.
Na een afrondend gesprek met Verdonk zelf komen er twintig tot 25 mensen op de lijst voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer op 9 juni, aldus Gerharts.
Verdonk streeft ernaar om deze maand haar eerste verkiezingsprogramma te presenteren. Een clubje economen is nu bezig de plannen door te rekenen, meldt Gerharts.
Eventueel leggen ze die ook nog voor aan het Centraal Plan Bureau (CPB), zoals gebruikelijk is bij verkiezingsprogramma's.
In de laatste peilingen schommelt Verdonk nu tussen de nul en één Kamerzetel. Maar haar campagneleider wijst erop dat bij de vorige week gehouden gemeenteraadsverkiezingen 4,5 procent van de mensen in de 41 gemeenten waar Trots op Nederland meedeed, op Verdonks partij heeft gestemd.
Dat leverde 62 zetels op. Gerharts stelt dat dit landelijk omgerekend drie tot zes zetels in de Kamer kan opleveren.
Maar het zal nog beter worden, verwacht hij, want mensen zullen verrast zijn door het verkiezingsprogramma en de sterke lijst.
Trots op Nederland heeft inmiddels een kleine duizend betalende leden en een databestand van acht- tot tienduizend mensen die zich als sympathisant hebben aangemeld. Leden kunnen zich echter niet op een congres uitlaten over het programma.
In de aanloop naar de verkiezingen zullen de plannen wel in kleinere kring in de regio worden besproken, aldus Gerharts.
(Bron)

Wel verstandig, gezien wat hier in Utrecht gebeurde. Stel je voor dat je tóch een zetel haalt en de eerste 50 kandidaten willen niet. En je hebt nog wat reservemensen voor als je weer wat fascisten van je lijst verwijdert.
Meisje dood na verwarren Wii-controller met pistool

AMSTERDAM - Een 3-jarig Amerikaans meisje is zondag overleden nadat zij zichzelf in haar buik had geschoten met een pistool.
Het kind was een spelletje aan het spelen op een Wii-spelcomputer met een controller die sprekend lijkt op een pistool.
De vader van het meisje had zijn wapen op tafel laten liggen, in de buurt van de Wii-controller. Hij dacht dat er indringers op zijn perceel liepen, en had daarom het pistool doorgeladen op tafel gelegd, binnen handbereik van het kind.
Het meisje verwarde vervolgens haar vaders wapen met de controller en schoot zichzelf in haar buik. Het kind overleed op weg naar het ziekenhuis.
(Bron)

Slimme pa.
Aardbeving verplaatste Chileense stad 3 meter

CHICAGO - De verwoestende aardbeving van vorige maand heeft de Chileense stad Concepción meer dan drie meter naar het westen verplaatst.
Dit blijkt uit metingen met gps-apparatuur, zo meldden Amerikaanse wetenschappers maandag.
De op een na grootste stad van Chili ligt nu 3,04 meter westelijker dan voor de aardbeving op 27 februari, die een kracht had van 8,8 op de schaal van Richter en aan meer dan 450 mensen het leven heeft gekost.
De hoofdstad Santiago is 27,7 centimeter naar het westen opgeschoven, de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires bijna 4 centimeter.
(Bron)
Botsing door ontharen bikinilijn

AMSTERDAM - Een Amerikaanse vrouw, woonachtig in Florida, heeft een botsing veroorzaakt omdat zij haar bikinilijn zat bij te werken terwijl ze autoreed. De vrouw en haar bijrijder raakten hierbij lichtgewond.
Megan Mariah Barnes, de vrouw in kwestie, wilde haar bikinilijn bijwerken terwijl ze onderweg was naar haar vriend. Haar ex-man zat op dat moment naast haar in de passagiersstoel en bekommerde zich over het stuur.
Toen de pick-up Chevrolet voor haar afremde om een bocht te maken was Barnes niet meer in staat op tijd te stoppen en botste ze tegen de auto.
Na de botsing hebben Barnes en haar ex-man nog geprobeerd te ruilen van stoel zodat de politie niet zou weten dat zij de botsing heeft veroorzaakt. De vrouw was namelijk ook nog eens in het bezit van een ongeldig rijbewijs en reed onverzekerd rond.
Die truc werkte niet; een politieagent ontdekte verwondingen die zijn ontstaan door de airbag die alleen aan de kant van de bestuurder zat. Dit vertelde de agent aan de New York Post. De vrouw hangt nu een jaar cel boven het hoofd.
(Bron)

Zo iemand zou een (eventueel tijdelijke) chip moeten krijgen waardoor een auto niet meer start of iets dergelijks. Dan kan ze ook niet 'meerijden'.
Ziekte bedreigt zeer zeldzame Iberische lynx

MADRID - De Iberische lynx, een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld, heeft met een nieuwe bedreiging te maken. Een chronische nierziekte heeft de levens geëist van drie dieren die deel uitmaakten van een groep die in Spanje in gevangenschap wordt gehouden.
De Spaanse krant El País meldde dinsdag op gezag van milieuambtenaren in de zuidelijke regio Andalusië dat drie van de 72 Iberische lynxen in Spaanse fokcentra door een nierinfectie zijn omgekomen.
Van de overige dieren in de fokcentra toont ruim een derde symptomen van de ziekte. Dierenartsen en andere deskundigen proberen te achterhalen waar de infectie vandaan komt.
Ook onderzoeken ze op welke manier zieke dieren het best kunnen worden behandeld en studeren ze op maatregelen om nieuwe besmettingen te voorkomen.
De Iberische lynx is een van de meest bedreigde katachtige diersoorten in de wereld. Van de elfhonderd dieren die rond 1980 nog in het wild in Spanje leefden, waren in 2000 nog maximaal honderd volwassen dieren over.
(Bron)
Belgische lottoverkoper vlucht voor klanten

OOSTENDE - Een lottowinkelier in het Vlaamse Oostende is op de vlucht voor tien van zijn klanten. De man had een lottobiljet voor de groep van tien klanten niet doorgestuurd. Op de ingevulde cijfers bleek dit weekeinde echter een prijs van 73.000 euro te zijn gevallen.
Lottoverkoper Martin Daemen (62) heeft zijn winkel maandag halsoverkop verlaten. Papieren en gsm liet hij achter. De politie heeft een opsporingsbericht uitgestuurd.
Dat de man het formulier niet had doorgestuurd, kan een foutje zijn maar ook opzet. Hij heeft mogelijk het inleggeld in eigen zak gestoken, in de hoop dat er geen prijs op zou vallen.
De groep van tien spelers deed al jarenlang mee met een gezamenlijk formulier.
''Het ergste is dat het niet de eerste keer is dat Martin ons zoiets lapt'', zegt Freddy Lannoye uit Oostende, één van de gedupeerden, woensdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.
''Enkele jaren geleden heeft hij ook al eens een foutje gemaakt. Toen kostte het onze groep in totaal 7500 euro. Hij heeft toen wel duizend keer sorry gezegd. Maar het geld hebben we nooit gezien. Ik ben zelfs bij hem blijven spelen, hoewel ik mij vaak stoorde aan de slordigheid in zijn winkel. Alles lag er overhoop.''
De Belgische Lotto zegt niets te kunnen doen voor de gedupeerde spelers. ''Dat is onmogelijk, want het winnende biljet bestaat officieel niet. Het is niet geregistreerd door de verkoper'', zegt een woordvoerster.
(Bron)
Vrouw maakt dodelijke val bij ramen lappen

MEDEMBLIK - Een 46-jarige vrouw uit Medemblik is dinsdagmiddag overleden nadat ze van de derde etage van een appartementencomplex was gevallen tijdens het ramen lappen.
Volgens de politie viel ze doordat de glazen balustrade waarover ze leunde het begaf.
De vrouw, die bij de woning van haar ouders aan het schoonmaken was, kwam neer op de bestrating en overleed ter plaatse.
(Bron)
Donderdag Kamerdebat over glossy 'Gerda'

DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend over 'Gerda', de glossy van het jubilerende ministerie van Landbouw. Behalve demissionair LNV-minister Gerda Verburg is ook premier Jan Peter Balkenende opgeroepen.
Binnen de Kamer zijn vragen gerezen of een glossy wel past binnen de afspraken voor overheidscommunicatie.
De Rijksvoorlichtingsdienst is verantwoordelijk voor die communicatie en de RVD valt onder Balkenende.
Het ministerie van LNV noemde het idee voor de glossy 'Gerda' 'ongebruikelijk', maar passend in de activiteiten rond het 75-jarig bestaan van het departement. De Kamer eist echter opheldering en denkt aan een verkiezingsstunt op kosten van de belastingbetaler aangezien de CDA-bewindsvrouw Verburg haar naam leende aan de glossy en haar foto (als amazone) de cover siert.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) nam het initiatief voor het debat. Ze vindt het ongehoord dat in het tijdschrift het beleid en de minister worden 'verheerlijkt' en dat de uitgave in verkiezingstijd op kosten van de belastingbetaler wordt verspreid. Thieme wil het blad uit de schappen halen en de rekening naar het CDA sturen. 'Gerda' wordt woensdag en donderdag in een oplage van 830.000 exemplaren meegestuurd met vrouwenbladen als Margriet, Libelle en Flair.
Verburg stelde eerder dat de 'Gerda' geen verkiezingsstunt is. Ze wees erop dat de voorbereidingen al in gang waren gezet lang voordat duidelijk was dat er in juni verkiezingen zouden zijn. De 4 ton die de glossy kost, vindt zij een verantwoord bedrag. Omgerekend zou het gaan om twee kwartjes per huishouden. Een koopje voor iets waarmee je zo veel mensen bereikt, aldus de minister die ervan uitgaat dat ruim 2 miljoen mensen het blad onder ogen krijgen. 'Gerda' informeert lezers volgens Verburg over ,,wat LNV doet voor 16 miljoen Nederlanders en hoe mensen daar zelf invloed op kunnen hebben''.
(Bron)
Te veel lood in vibrators en speeltjes

DEN HAAG - In één op de vijf elektronische apparaten zit lood, terwijl dat al jaren niet meer mag. Het gaat vaak om kinderspeelgoed dat op kermissen en braderieën aan de man wordt gebracht, maar bijvoorbeeld ook om vibrators en radio's.
Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie.
De inspectie testte afgelopen jaar 450 apparaten op giftige stoffen als lood, cadmium en kwik. Het ging daarbij om speelgoed, koffiezetapparaten, scheerapparaten, radio's en videocamera's. Vooral goedkope apparaten uit Azië bleken niet pluis.
Al het geteste kermis- en braderiespeelgoed bevatte te veel zware metalen. Verder werden goedkope radio's, op afstand bedienbaar speelgoed, föhns en vibrators regelmatig afgekeurd.
Het lood zit meestal in soldeerverbindingen binnen in een apparaat, aldus de Inspectie. ,,De gebruiker loopt hierdoor geen direct gevaar. Wel is het een probleem bij de verwerking van afdankertjes.''
De gewraakte apparaten, met een handelswaarde van enkele tonnen in totaal, zijn van de markt gehaald. Bijna twee derde van de 47 importeurs kreeg een proces-verbaal.
(Bron)
FNV woest op Schiphol en NS

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten is woedend op Schiphol en de NS. Deze organisaties proberen volgens de bond de acties van schoonmakers de kop in te drukken.
In een e-mail roept de NS-directie niet-uitvoerend personeel op vrijwillig schoonmaakwerk te verrichten.
NS-managers hebben woensdag op diverse stations de staking 'gebroken' door schoon te maken, meldt volgens FNV Bondgenoten.
Dinsdag voerden honderden schoonmakers actie op Schiphol. Woensdag heeft de luchthaven een vakbondsbestuurder in een brief laten weten dat hij niet meer welkom is op Schiphol, omdat hij onrechtmatig in een kantine zou zijn geweest.
De bond heeft de brief van Schiphol en de e-mail van de NS naar de media gestuurd. "Eerst uitpersen en daarna onderdrukken", beschrijft bondsbestuurder Ron Meyer de maatregelen.
Ze denken bij Schiphol en NS kennelijk dat we in een bananenrepubliek leven, zegt hij. Schoonmakers in het hele land voeren sinds een maand of vijf actie voor meer loon, waardering en respect.
Twee weken geleden brak een staking uit. De schoonmakers zijn het 'gierige gedrag' van grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en diverse banken zat, evenals het 'slaafse' gedrag van de schoonmaakbedrijven.
Dit leidt volgens FNV bondgenoten tot erbarmelijke kantines, onveilige arbeidsomstandigheden, intimidaties en lage beloningen.
De grote opdrachtgevers reageren door te stellen dat ze geen partij zijn, aldus Meyer. "De tijd van lief vakbondje spelen, is definitief voorbij. Ze hebben schoonmakers de oorlog verklaard, en die kunnen ze krijgen ook."
(Bron)
Elke Britse hond krijgt microchip

LONDEN - Elke hond in het Verenigd Koninkrijk krijgt een microchip geïmplanteerd die het mogelijk maakt om de eigenaar op te sporen.
Dit staat in een plan inzake gevaarlijke honden dat de Britse regering dinsdag bekendmaakt, zo meldt de krant The Guardian.
De maatregelen zullen worden gepresenteerd door minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson.
De bewindsman zal wijzen op toenemende bezorgdheid bij het publiek over ''sommige onverantwoordelijke hondeneigenaren'' die hun hond gebruiken als wapen om de buren te intimideren.
Elke hond krijgt een microchip ter grootte van een rijstkorrel geïnjecteerd onder de huid. Daarop staan onder meer een uniek nummer, naam en leeftijd van de hond en naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar.
Ook moeten hondeneigenaren een verplichte WA-verzekering afsluiten voor schade die de dieren toebrengen aan derden. Het plan maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen tegen ''misdaad en antisociaal gedrag'', aldus The Guardian.
Elke week worden in Britse ziekenhuizen meer dan honderd mensen behandeld die door honden zijn aangevallen, zo meldt de BBC. De regering plant ook een aanscherping van het verbod op pitbulls en andere gevaarlijke hondenrassen. Die zijn tot nu toe alleen verboden in de openbare ruimte, maar niet op privéterrein.
De regering wil ook pitbulls thuis verbieden, tot grote opluchting van de CWU, een vakbond van postbodes. ''Duizenden van onze leden worden elk jaar tijdens hun werk aangevallen'', aldus secretaris-generaal Billy Hayes.
(Bron)

Volgens mij zijn vaak juist de kleinere honden de happertjes - maar zo'n bijtwond geeft wel minder schade dan een hap van een vechthond.
Bootreizigers met trapje over hek

HARLINGEN - Reizigers die met de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) reizen, moeten met een trapje over het hek van de aanlegplaats in Harlingen klimmen. Rijkswaterstaat sloot afgelopen weekend de toegangshekken tot het terrein af met kettingen.
Rijkswaterstaat heeft de hekken afgesloten, omdat de Terschellinger veerdienst zich volgens Rijkswaterstaat zich niet aan de afspraak houdt.
De EVT moet rekening houden met concurrent Doeksen. De EVT mag niet binnen een uur voor de afvaart van een boot van Doeksen en een half uur na het vertrek van de veerboot afmeren.
''Gisteren hebben we de ketting doorgeknipt, vandaag zat er een nieuwe op'', zegt directeur Arjen Haantjes van de EVT. ''Ik wilde niet opnieuw een ketting vernielen. Bovendien was deze ketting veel dikker, ik weet niet of dat met een betonschaar was gelukt.''
(Bron)
Leerling woedend na kritiek op al-Qaeda

LYON - In Frankrijk heeft een leerling zijn lerares aangevallen nadat zij al-Qaeda een terroristische groepering had genoemd.
De jongen van Noord-Afrikaanse komaf spoot traangas in het gezicht van de docente. Hij viel ook haar assistent aan, meldden Franse media dinsdag.
De leerling sprong op en protesteerde toen de lerares geschiedenis vertelde dat de aanslagen van 11 september 2001 waren uitgevoerd door de terreurbeweging al-Qaeda.
Hij stelde dat al-Qaeda niet terroristisch is, evenmin als de Taliban. De Taliban is de radicaalislamitische beweging die in Afghanistan tegen de regering strijdt.
De docente en de assistent van een kleine school in het Midden-Franse Largentière (Ardèche) hebben aangifte gedaan. De zaak dient op 16 maart.
(Bron)

Zelf is ie ook geen terrorist.
Dat krijg je dan. Een onderzoek in Rotterdam naar het stemmen, en wat blijkt? PVV-kandidaten hebben volmachten geronseld.
Grote partij drugs in plastic ananassen

POELDIJK - In een bedrijf in Poeldijk is maandag 500 kilo cocaïne ontdekt in plastic ananassen. Dat hebben de politie en justitie dinsdag laten weten.
Personeelsleden van het bedrijf waarschuwden de politie toen ze ontdekten dat er plastic vruchten tussen de echte zaten.
De medewerkers zagen dat er iets niet klopte met de lading ananassen in enkele containers. Sommige ananassen zagen er vreemd uit en hadden een andere kleur.
Toen de medewerkers beter keken, ontdekten ze dat deze vruchten van plastic waren. De gealarmeerde politie trof in totaal zeshonderd plastic ananassen met verdovende middelen aan.
Uit welk land de containers komen, is niet bekend. De politie zoekt nog naar de herkomst. Er is nog niemand aangehouden.
(Bron)
Bij de C1000 staat al een week een kast met een aanbieding: Elfsteden dûmkes voor de helft van de prijs. Kennelijk aangeschaft in de hoop dat...
Ik hoor een vogel zingen in de tuin en ik heb geen idee welke het is. Ik kan 'm ook niet vinden in de begroeiing. Hij klinkt alsof een roestig apparaat langzaam op gang komt, en tegen de tijd dat het wat soepeler gaat klinken, valt ie stil, en begint ie opnieuw, roestig, stroef en knerpend.
Nooit eerder gehoord, ik hoop dat ik hem binnenkort toch in beeld krijg zodat ik hem op die manier kan identificeren.

dinsdag, maart 09, 2010

Zo leuk. Je ruimt en ruimt. Er raken dozen leeg, de boeken verdwijnen in de kast, papieren die er in zitten gaan zolang in een andere doos om later uit te zoeken, en daarna hebben we een paar dozen platgestampt (die al uit elkaar aan het vallen waren dan wel door Tijger zodanig als krabpaal waren bewerkt dat ze niet meer echt als doos te gebruiken waren), waardoor er nu twee lege dozen rechtop tegen de vensterbank staan.
Bange Tom was natuurlijk buiten toen de thuishulp kwam, maar even daarna brak daar groot kabaal uit door werkzaamheden: Tom racete naar binnen, zag al rennend iemand op de bank zitten, schoot zenuwachtig onder tafel door, zag dat ie niet echt ergens achter kon gaan zitten, en rende net zo hard weer naar buiten.
Na lange tijd kwam ie eens kijken of de boel alweer veilig was, deed een inspectierondje, snuffelde eens goed aan de dozen en sprietsj...
En bedankt Tom!
Het is nog koud, maar zo voelt het niet als je in de zon bent. Het lunchroompersoneel was zelf al lekker op het terras gaan zitten, en ik hoor buiten alweer veel kinderen spelen.
Op de plek waar elk jaar het meerkoetnest is, en waar vorig jaar alles weggehaald werd toen de sloot geschoond werd, drijven veel takken en takjes. Wie niet beter weet, denkt dat het toeval is.

maandag, maart 08, 2010

Doorzichtige garnaal ontdekt in Indonesië

LEIDEN - Onderzoekers van het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis in hebben tijdens een recente expeditie in Indonesië een nieuwe garnaalsoort ontdekt.
Omdat het diertje doorzichtig is, zagen de onderzoekers het pas bij het nader bestuderen van onderwaterfoto's. Tijdens een volgende duik vonden zij enkele tientallen exemplaren.
Dat meldde Naturalis maandag.
De garnaal die de onderzoekers van het Leidse onderzoeksinstituut vonden in de wateren bij Ternate, een eiland dat deel uitmaakt van de Noordelijke Molukken, bleek van een niet eerder ontdekte soort te zijn. In de loop van het jaar komen de wetenschappers met een uitgebreide omschrijving van het beestje.
(Bron)
'Oppervlakkige gesprekken maken ongelukkig'

AMSTERDAM – Mensen die veel oppervlakkige gesprekken voeren zijn vaker ongelukkig en eenzaam dan personen die veel van zichzelf blootgeven in conversaties. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.
Onderzoekers van de Universiteit van Arizona lieten een groot aantal vrijwilligers hun dagelijkse gesprekken opnemen met een geluidsrecorder die op hun lichaam was bevestigd.
Vervolgens analyseerden de wetenschappers 20.000 fragmenten van 30 seconden uit de conversaties die de proefpersonen hadden gevoerd.
Ook moesten alle deelnemers aan het experiment een vragenlijst invullen waarmee werd gemeten hoe gelukkig ze waren.
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat proefpersonen die tevreden waren met zichzelf gemiddeld genomen 70 procent meer tijd besteedden aan het voeren van gesprekken, dan de mensen die zich ongelukkig voelden. Zij brachten in verhouding meer tijd alleen door.
Opvallend was ook dat de gelukkige proefpersonen veel van zichzelf bloot gaven in de conversaties, zodat de gesprekken meer inhoud kregen. De ongelukkige deelnemers aan het experiment spraken juist vooral over koetjes en kalfjes tijdens hun interacties met anderen, zo bleek uit de opnames.
De volledige resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.
Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat diepzinnige gesprekken mensen een gelukkig gevoel geven. “Deze bevindingen wijzen er op dat een gelukkig leven bestaat uit veel sociale contacten en diepzinnige interacties”, verklaart hoofdonderzoeker Matthias Mehl in de Britse krant The Daily Telegraph.
(Bron)
Meisje van 10 vergiftigt lerares

Een tienjarig meisje uit de Amerikaanse plaats Walterboro zit diep in de problemen. Het meisje heeft haar schooljuf vergiftigd door diverse medicijnen in diens drankje te gooien.
De lerares voelde zich woensdag ineens ziek en besloot zich ziek te melden. De twee dagen later bleef ze zich maar niet lekker voelen.
De jonge gifmengster kon haar daad niet voor zich houden en schepte hierover op tegen haar klasgenootjes. Toen de invaljuf de bekentenis hoorde, sleurde ze het meisje naar het kantoor van de directeur. Hier gaf het meisje toe inderdaad haar lerares te hebben vergiftigd.
Volgens de politie zaten er diverse medicijnen in het drankje. Het meisje was boos op de lerares omdat zij haar had overgeplaatst naar een andere klas. Ze wilde ervoor zorgen dat de lerares nooit meer zou terugkeren op school.
Het kind loopt nu de kans te worden aangeklaagd wegens het knoeien met geneesmiddelen en voedsel. Een volwassene zou hiervoor zo twintig jaar celstraf krijgen. Wat voor straf het meisje krijgt, is echter nog niet bekend.
(Bron)
Meer mannelijke werknemers seksueel geïntimideerd

AMSTERDAM – Seksuele intimidatie is niet langer een typisch vrouwenprobleem. Hoewel zij er nog altijd het meest mee te maken hebben, worden ook steeds meer mannen ermee geconfronteerd.
De Amerikaanse Gelijkheidscommissie heeft althans vastgesteld dat het aantal klachten over seksuele intimidatie dat van mannen afkomstig is de afgelopen twintig jaar is verdubbeld, van 8 naar 16 procent van het totaal aantal klachten.
Het gaat dan om ongewenste romantische berichtjes of mannen die (onterecht) voor homo worden aangezien en daarover ook opmerkingen moeten incasseren. Ook mannen die simpelweg niet mannelijk genoeg gevonden worden, lijken verhoogd kans te maken op deze ongewenste aandacht.
Opvallend is ook dat in de meeste gevallen, waarin een man ongepast bejegend wordt op zijn werk, er andere mannen bij betrokken zijn. Mannen die door vrouwen seksueel geïntimideerd worden zijn er ook, maar blijken aanzienlijk zeldzamer.
Ernest Haffner, als advocaat verbonden aan de gelijkheidscommissie, wijt de toename van het aantal binnengekomen klachten echter niet alléén aan een toenemend aantal incidenten.
"Het kan zijn dat het aantal incidenten is toegenomen", laat hij weten aan AP. "Maar het zou ook kunnen dat mannen er nu alleen eerder melding van maken omdat de schaamte is afgenomen."
(Bron)
Bunker geveild voor 22 duizend euro

AMSTERDAM - Een ondergrondse bunker uit de Koude Oorlog, gelegen in het pittoreske Engelse platteland, is maandag op veilingsite eBay voor ruim twintigduizend dollar (ruim 22 duizend euro) verhandeld.
Er was meer dan veertig keer op de bunker geboden.
De bunker werd in 1959 gebouwd om de mogelijke verspreiding van radioactieve straling na een nucleaire ontploffing waar te nemen.
Samen met honderden andere bunkers, die verspreid over heel Groot-Brittannië liggen, raakte de bunker na de val van de Sovjet-Unie in 1991 in onbruik.
Het bouwwerk heeft twee kamers en is op een diepte van 4,5 meter gelegen. Er is een telefoonverbinding, een chemisch toilet en er zijn verschillende luchtgangen.
De bunker ligt in Derbyshire, 260 kilometer ten noordwesten van Londen.
Op eBay staan nog twee bunkers te koop, voor prijzen die beginnen op zesduizend pond. De bouwsels worden aangeprezen als unieke memorabilia die in de weekeinden gebruikt kunnen worden.
(Bron)
Grote verschillen in grafkosten

EINDHOVEN - Er zijn grote verschillen tussen Nederlandse gemeenten als het gaat om de kosten voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats.
Uitvaartcoöperatie DELA bevestigde maandag een bericht in Sp!ts over de grafkosten.
Volgens een onderzoek van DELA zijn de verschillen het grootst in de provincie Groningen. Zo kost een graf voor een periode van dertig jaar in de stad Groningen bijna 7000 euro, terwijl in een plaats als Haren een graf voor diezelfde periode nog geen 300 euro kost.
Waarom de verschillen zo groot zijn, is onduidelijk. DELA vermoedt dat er een aantal gemeenten is dat hun openbare begraafplaatsen gebruikt om veel winst te maken.
In 2006 en 2007 luidde DELA al de noodklok in de Tweede Kamer over de hoge grafkosten. Dat dit weinig effect heeft gehad, blijkt uit het feit dat de verschillen sindsdien alleen maar verder zijn toegenomen.
Volgens DELA zijn gemeenten niet transparant genoeg over de opbouw van de grafkosten. Zo geeft slechts 20 procent van de gemeenten alleen op verzoek inzicht in de tariefopbouw.
(Bron)
Hm, ik heb een kant-en-klare ovenschotel gekocht, in zo'n aluminium bakkie. Kijk ik op het etiket, staat er ook een bereidingswijze met de magnetron: 'plaats de aluminium bak in de magnetron'.
Kennelijk heb ik iets gemist op magnetrongebied...
Agent gewond bij achtervolging Utrecht

UTRECHT - Een politieagent is maandagochtend in Utrecht gewond geraakt toen een personenauto tijdens een achtervolging op zijn auto was ingereden. Dat heeft politie gemeld.
De agent wilde omstreeks half zeven in zijn auto het politiebureau aan de Marco Pololaan verlaten, toen hij in botsing kwam met de personenauto die werd achtervolgd door een andere politieauto.
De politie heeft drie personen aangehouden.
(Bron)
Gratis vrouwencondooms in Washington

WASHINGTON - Washington D.C wordt de eerste stad in de Verenigde Staten waar gratis vrouwencondooms worden verstrekt. Dat hebben Amerikaanse media zaterdag bericht.
De voorbehoedsmiddelen zijn verkrijgbaar in schoonheidssalons, buurtwinkels en middelbare scholen in gebieden waar relatief veel mensen aan hiv/aids lijden.
Al lange tijd zijn er mannencondooms uitgedeeld, maar besmettingsaantallen onder de zwarte bevolking van de stad blijven hoog.
Vrouwencondooms zijn sinds 1993 te koop, maar worden aanzienlijk minder verkocht door de hogere prijs. Hiv/aids is de belangrijkste doodsoorzaak in de VS onder zwarte vrouwen tussen de 25 en 34 jaar.
(Bron)

Goede actie. Ze schijnen ook niet meer zo te 'flapperen' zoals ze in het begin deden.
Ex en ik probeerden ze ooit uit, en het ding zorgde voor zoveel piepende en scheetachtige bijgeluiden dat het een heel effectief voorbehoedsmiddel was: we kregen zo ongelooflijk de slappe lach dat van seks niks meer kwam.
Inbreker met spijt belt politie

HOUTEN - Een 18-jarige inbreker kreeg zondagavond direct spijt van twee inbraakpogingen in Houten en belde zelf de politie. Dat maakte de politie maandag bekend.
De man zonder vaste woon- of verblijfplaats had bij twee winkels in de Utrechtse plaats stenen door de ruiten gegooid.
Meteen daarna belde hij de politie om zichzelf aan te geven. Hij verklaarde op dievenpad te zijn gegaan nadat hij geld had verloren in het casino.
De berouwvolle inbreker bleek ook nog een boete van 200 euro te hebben openstaan. Hij is meegenomen naar het bureau.
(Bron)
Depressie blijft vaak onbehandeld

AMSTERDAM - Ruim de helft (58 procent) van de mensen met depressieve klachten laat zich hier niet voor behandelen. Van deze groep denkt tien procent dat het te duur is. Negen procent durft niet.
Twaalf procent van de depressievelingen die zich niet laat behandelen, doet dit niet vanwege slechte ervaringen. Een even grote groep geeft aan hier geen tijd voor te hebben.
Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intomart GfK onder vijfduizend Nederlanders in opdracht van zorgverzekeraar CZ.
Meer dan de helft van de mensen met depressieve klachten die geen hulp zoekt, hoopt er zelf bovenop te komen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna vijftien procent van de bevolking heeft depressieve klachten.
(Bron)
Automobilist rijdt 115 kilometer te hard

WAALRE - De politie heeft maandagochtend het rijbewijs en de auto afgepakt van een 23-jarige man uit Valkenswaard die met ruim 195 kilometer per uur over de Eindhovenseweg ten zuiden van Eindhoven reed.
Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
De man reed richting Valkenswaard toen agenten hem betrapten. Tijdens een korte achtervolging negeerde de bestuurder meerdere stoptekens. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Hoe kom ik aan het idee dat zo'n gast gewoon weer in de auto zal stappen?
Overlast door sneeuw in zuiden Europa

PARIJS/SOFIA - Het verkeer in delen van Zuid-Europa heeft maandag grote hinder ondervonden van een dik pak sneeuw. In het Franse departement Gard strandden circa 250 mensen in de nacht van zondag op maandag op besneeuwde wegen.
De gestrande automobilisten werden opgevangen door hulpverleners.
Vooral in de Rhônevallei is veel sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen lag maandagmorgen tot 40 centimeter.
Schoolbussen reden niet en meerdere vliegvelden bleven gesloten. Ook waren er problemen met de elektriciteitsvoorziening, omdat kabels waren geknapt.
In het noorden van Spanje waren ruim vijftig belangrijke straten alleen met sneeuwkettingen te passeren. Op veel plaatsen bleven scholen dicht omdat schoolbussen niet konden rijden.
Het zuiden van Bulgarije ging eveneens gebukt onder ongebruikelijk hevige sneeuwval voor de tijd van het jaar. De neerslag was echter niet wit maar geel tot rood.
De sneeuw werd namelijk vermengd met zand uit de Sahara, dat met sterke wind over de Middellandse Zee was geblazen. Bulgaarse meterologen spraken over een uiterst zeldzame gebeurtenis voor het land.
Het dichte stof uit de Sahara kleurde ook delen van Griekenland: ,,Alsof we op Mars zijn'', aldus mensen op straat. Door de storm moesten veerverbindingen worden geschrapt.
(Bron)
CDA bespreekt verkiezingsverlies

DEN HAAG - Het partijbestuur van het CDA komt maandag om 17 uur in Den Haag bijeen om lessen te trekken uit de slechte uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. In de achterban wordt gemord over de leiding van de partij.
Het CDA verloor vorige week rond de tweehonderd raadszetels, terwijl de inzet van lokale kandidaten toch echt niet minder was dan vier jaar terug, zegt voorzitter Wim Groeneweg van het CDA-bestuur in de provincie Utrecht.
''Er zijn landelijke elementen die een negatieve rol hebben gespeeld'', constateert Groeneweg.
Wat hem betreft hoeft premier Jan Peter Balkenende niet weg als voorgedragen lijsttrekker, maar het zal er in het overleg maandagavond ''niet omfloerst'' aan toegaan.
''Als het moet zullen we elkaar met respect confronteren met de waarheid.'' Groeneweg heeft ''zijn oren niet in de zak'' en hoorde de afgelopen tijd veel gemor in de achterban over premier Balkenende en de rest van de partijtop.
Zelf zal hij het niet doen, ''maar als iemand het lijsttrekkerschap ter discussie stelt, dan staat het daarmee ter discussie'', aldus de Utrechtse voorzitter.
Ook vanuit de jongerenbeweging CDJA lijkt de steun niet onvoorwaardelijk. Het CDJA heeft ''op dit moment vertrouwen'' in Balkenende, maar de premier zal wel moeten uitleggen hoe hij de komende maanden tot de verkiezingen van 9 juni ziet, zegt CDJA-bestuurslid Arrie Vis.
De jongeren vertrouwen er wel op dat Balkenende vanuit een achterstandspositie kan terugkomen. Hij heeft dat eerder bewezen.
Ook bij de oudere CDA-prominenten vallen kritische opmerkingen te beluisteren. Willem Aantjes, voormalig fractievoorzitter van het CDA, liet maandag in het radioprogramma Stand.nl weten niet gelukkig te zijn met de manier waarop Balkenende als lijsttrekker is voorgedragen.
Maar Balkenende daar nu weer vanaf halen, is volgens de CDA-coryfee niet goed voor de partij. Balkenende zou wel zijn woorden dat hij alleen beschikbaar is als premier moeten terugtrekken, vindt Aantjes.
Ook moet hij terugnemen dat de PvdA wordt uitgesloten als nieuwe coalitiepartner. Balkenende zei eerder dat een nieuwe samenwerking met de sociaaldemocraten niet geloofwaardig zou zijn.
Oud-Europarlementariër en voormalig directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, Arie Oostlander, vindt dat de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie zich meer boven de partijpolitieke belangen moeten stellen. ''De heren zouden elkaar eens heel diep in de ogen moeten kijken.''
Balkenende schoof om vijf uur ontspannen aan bij de vergadering van het partijbestuur. Balkenende zei voorafgaand dat hij gaat luisteren naar wat het partijbestuur te vertellen heeft.
Op de vraag of Balkenende gespannen was, antwoordde hij: ''Nee, natuurlijk niet.'' Andere deelnemers aan de vergadering, zoals de Drentse afdelingsvoorzitter Tjitte de Jong en europarlementariër Wim van de Camp, spraken openlijk hun steun uit voor de CDA-leider.
Volgens Van de Camp is er geen sprake van dat de positie van Balkenende als voorgedragen lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni ter discussie staat.
(Bron)

'''Er zijn landelijke elementen die een negatieve rol hebben gespeeld'', constateert Groeneweg.'- dan moet je er geen landelijke show van maken.

''Als het moet zullen we elkaar met respect confronteren met de waarheid.'' - dat klinkt niet best...
En ik lees en hoor steeds dat mensen niet tevreden zijn over JPB maar zolang anderen het niet ter sprake brengen binnen de partij, doen zij het ook niet. Durven ze niet?
Opnieuw dreigend tekort aan studentenwoningen

UTRECHT - Het aanbod aan studentenwoningen lijkt in de komende vier jaar opnieuw achter te blijven bij de vraag. Dit heeft koepelvereniging van studentenhuisvesters Kences maandag gemeld.
Kences waarschuwt dat er de komende vier jaar bijna 60.000 extra studentenkamers nodig zullen zijn als het aantal studenten blijft groeien. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Leiden is de situatie nijpend.
''De reden van dit dreigende tekort is de economische crisis. Enerzijds blijven studenten vanwege de lastige situatie op de arbeidsmarkt langer studeren waardoor het aantal studenten zal stijgen. Anderzijds ligt de bouw van nieuwe studentenwoningen nagenoeg stil'', aldus Vincent Buitenhuis, directeur van Kences.
Kences was samen met ex-minister Eberhard van der Laan (Wonen) al bezig met het opstellen van een actieplan. ''De besprekingen met de minister gingen goed, maar door de val van het kabinet is hier echter een streep door getrokken'', aldus de directeur.
Buitenhuis hoopt de gesprekken met de opvolger van Van der Laan zo spoedig mogelijk te kunnen hervatten.
(Bron)

Ach, studeren wordt steeds moeilijker gemaakt, dus op termijn lost dat woningtekort zich vanzelf op :-(
Dit is niet een licht sneeuwbuitje. Het is wit en het vlokt flink door.

zondag, maart 07, 2010

'Meer aandacht voor web bij radicalisering'

AMSTERDAM - De overheid moet veel meer aandacht besteden aan internet bij het tegengaan van radicalisering onder moslim- en extreem rechtse jongeren.
Nu laat zij het web nog te veel links liggen. Dat zegt Ewoud Butter van het ACB Kenniscentrum, dat de deelname van allochtonen aan de samenleving wil vergroten.
Butter is medeauteur van het rapport Radicaal, orthodox, extremist, dat volgende week verschijnt. Het geeft een overzicht van methoden voor het tegengaan van radicalisering.
De onderzoeker zegt dat de overheid ''nog niet eens het begin van ideevorming'' heeft over hoe zij gebruik kan maken van internet. ''Ik vind het nog tekortschieten.''
Dat is jammer, vindt hij, want via het web kunnen veel meer jongeren worden bereikt dan op andere manieren.
''Je kan een project opzetten met een welzijnsorganisatie waarmee je tien of twintig jongeren bereikt. Tegelijkertijd zijn op sites als Marokko.nl of Maroc.nl op ieder willekeurig moment minimaal vijfhonderd jongeren online.''
Bovendien doen jongeren ook juist vaak online radicale ideeën op. ''Op internet is het aanbod van extremistische, orthodoxe stromingen van de islam veel groter dan van de tolerantere stromingen.''
De overheid zou daar tegengas aan kunnen geven door jongeren kritischer te leren omgaan met de aangeboden informatie, aldus Butter. Hij pleit daarom voor een verplicht vak 'mediawijsheid' in het basisonderwijs.
Scholen kunnen volgens hem nog meer doen om radicalisering tegen te gaan. ''Voor iemand die radicaliseert, bestaat nog maar een waarheid. Je moet proberen ze verschillende waarheden aan te bieden. Alle scholen zouden daarom kritische aandacht moeten besteden aan de grootste religies en filosofische stromingen.''
Het overheidsbeleid om radicalisering tegen te gaan, staat in Nederland nog in de kinderschoenen, zegt Butter.
Het kwam pas op gang na de aanslagen op 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh. Grote steden als Amsterdam en Rotterdam lopen voorop. Ook een aantal kleinere gemeenten als Alkmaar en Weert is er inmiddels mee bezig.
Toch ziet hij al een positieve ontwikkeling. De overheid richt zich nu niet meer alleen op radicalisering, maar ook op polarisatie en discriminatie in het algemeen. ''Een van de oorzaken van radicalisering is dat groepen en individuen het gevoel krijgen dat ze er niet bij horen.''
(Bron)
Kleindochter pikt vriend oma in

LONDEN - Een 22-jarige Britse kleindochter heeft de 63-jarige vriend van haar oma (73) ingepikt. Het kersverse stel is inmiddels verloofd.
Dat meldde de Britse tabloid News of the World zondag op zijn website.
De affaire begon toen oma en haar vriend de werkloze vrouw vroegen om bij hen in te trekken. Op een dag trof oma Margaret echter haar vriend stoeiend met haar topless kleindochter op de bank aan. De voormalige leraar Jack zou het initiatief hebben genomen.
''Jack is beter af met een wild iemand zoals ik. We hebben een goed en gezond seksleven'', aldus de 22-jarige Keelie.
Oma heeft de twee uit huis gezet. Ze wonen nu in een flat in Noord-Londen. De blonde Keelie wilde kapster worden, maar nu ze met Jack is, is er geen haar op haar hoofd die daar nog aan denkt.
''Als ik uit wil of kleding wil kopen, vraag ik dat aan Jack'', aldus de aanstaande bruid.
(Bron)
Voor het eerst hoor ik de zanglijster uitbundig tekeer gaan; ook al voelt het buiten als -10, de zon schijnt en hij heeft er duidelijk zin in.