zaterdag, februari 21, 2004

TT 718 Omstreeks 18.30-40 uur is bij helder weer de zeer smalle sikkel van de maan te zien boven de westelijke horizon. Gebruik eventueel een verrekijker. Deze 'nieuwe' maan bepaalt de eerste dag van het islamitisch jaar 1425.

Voor de islamitische lezer: gelukkig nieuwjaar!
'We hebben afgesproken dat je vader aan je zat'

AMSTERDAM - Experts hebben kritiek op politie en hulpverleners die onderzoek proberen te beïnvloeden. Zo is er een bureau dat kinderen voorkauwt wat ze moeten vertellen.
Politieagenten die klakkeloos het verhaal van de aangeefster aannemen. Therapeuten die zich inhoudelijk bemoeien met politieverhoren. Vrouwen die aangifte doen louter op basis van droombeelden. Moeders-in-scheiding die hun kind wilde beschuldigingen laten uiten tegen hun ex.
Het is een greep uit de kritiek van de landelijke expertisegroep bijzondere zedenzaken in het gisteren gepubliceerde jaarverslag over 2001 en 2002.
De groep van deskundigen, eind 1999 ingesteld door het college van procureurs-generaal, beoordeelt zedenzaken waarbij sprake is van hervonden herinneringen, ritueel misbruik en herinneringen van vóór het derde levensjaar. Dat moet voorkomen dat beschuldigden te lichtvaardig worden aangehouden.
In slechts drie van de dertig zaken die in 2001 en 2002 werden bekeken, werden 'geen gronden voor ongeloofwaardigheid' aangetroffen.
In de andere zaken adviseerden de experts onmiddellijk te stoppen, of nader onderzoek te doen. Bij twee zaken werd, nog voordat rapport was opgemaakt, al duidelijk dat het om een valse aangifte ging.
Officieren van justitie volgen het advies van de groep altijd op. Sinds het ontstaan van de werkgroep zijn 55 zedenzaken voorgelegd, waarvan er uiteindelijk 45 niet zijn doorgezet.
In het jaarverslag geven de deskundigen een overzicht van de omstandigheden die bij dergelijke aangiftes een rol spelen.
In ruim eenderde van de zaken speelde echtscheiding een rol. Aangeefsters waren vaak in therapie geweest vanwege psychische problemen.
Therapeuten stelden zich soms zeer onprofessioneel op. Een vrouw achtervolgde met haar psychotherapeut een vroegere leraar die zij van misbruik beschuldigde. Een psychiatrisch verpleegkundige ging mee naar politieverhoren om tegenstrijdigheden in de aangifte te verklaren en gaf een interview aan een landelijke krant over de zedenzaak van haar patiënte. Een psychotherapeute verklaarde dat zij herinneringen van voor de geboorte kan oproepen.
De expertisegroep ontdekte zelfs het bestaan van een bureau dat kinderen voorbereidt op verhoor bij de politie. Daarbij is sprake van forse beïnvloeding, getuige de brief van het bureau aan een vermeend slachtoffertje: 'Gistermiddag is je moeder hier geweest. We hebben gisteren afgesproken dat we bij de politie gaan vertellen dat je vader vaak aan je ''poenie'' heeft gezeten. Dat moet je wel durven en daarom gaan we goed oefenen.'
De kwaliteit van de aangiftes is soms inferieur. Agenten vragen niet door, stellen suggestieve vragen en zijn soms te slachtoffergericht.
In een geval hadden de politie-aantekeningen volgens de werkgroep niet het karakter van een verhoor maar veeleer van een 'redactioneel commentaar van de aangeefster'.
(Bron)

Zo zorg je tenminste dat serieuze aangiftes ook met een wantrouwend oog bekeken worden.
Identificatienummer boeken wordt in 2007 drie karakters langer

Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) zal vanaf 2007 13 karakters tellen, drie meer dan nu. De wijziging is volgens het bureau ISBN nodig omdat het aantal ISBN's in verschillende landen opraakt. De invoering van nieuwe, langere ISBN's zal gevolgen hebben voor iedereen in het boekenvak.
Het ISBN is een unieke titel-identificatie die wereldwijd wordt gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekhandels. Het doel van het ISBN is dat elke titel snel en eenvoudig is terug te vinden in allerlei databestanden en kasregisters.
De norm voor de nieuwe ISBN wordt op dit moment opgesteld. De definitieve goedkeuring komt er waarschijnlijk begin 2005. Om problemen te vermijden, raadt het bureau ISBN iedereen in het boekenvak aan om zich voor te bereiden op de wijziging door de informaticasystemen tijdig aan te passen en publicaties vóór 2007 te voorzien van zowel het oude als het nieuwe ISBN.
(Bron)
Chinese partijfunctionaris die mijnramp stilhield terechtgesteld

Een voormalige partijfunctionaris in de Zuid-Chinese regio Guangxi is vrijdag terechtgesteld wegens pogingen een ongeluk in een tinmijn dat in juli 2001 aan 81 mijnwerkers het leven kostte, te verdoezelen. De veroordeelde, Wan Ruizhong, was ervan beschuldigd zich door managers van de mijn te hebben laten omkopen om zijn mond te houden. Hij zou 3,2 miljoen yuan hebben opgestreken.
Zelfs voor Chinese begrippen waren 81 slachtoffers veel. Toen ook nog uitkwam dat de mijndirectie en lokale politici de zaak in de doofpot hadden proberen te stoppen en knokploegen in dienst hadden genomen om journalisten en familieleden van slachtoffers te intimideren, was het schandaal compleet en nam de toenmalige premier Zhu Rongzhi de ongebruikelijke stap om de verslaggevers te prijzen die zich niet hadden laten intimideren en de waarheid hadden achterhaald.
(Bron)
Marokkaans vliegtuig teruggeroepen naar VS

Een Marokkaans vliegtuig dat met bestemming Casablanca uit New York was vertrokken is teruggeroepen en geland op een luchthaven in Maine.
De veiligheidsdienst voor de luchtvaart (TSA) zei dat er een bommelding was geweest, maar de FAA, de dienst voor de burgerluchtvaart, bestreed dat later en zei dat zich een persoon aan boord bevond die naar de mening van de autoriteiten een veiligheidsrisico vormde.
Dat laatste werd bevestigd door een privé-detective in Chicago, Eddie Rizzo, die zei dat hij de FBI had gealarmeerd. Rizzo vertelde dat zich aan boord van het vliegtuig een bankier bevond naar wie hij in opdracht van diens familie op zoek was. De vermiste man, Zubair Ghias, had volgens Rizzo vanuit het vliegtuig naar zijn vrouw gebeld. Kennelijk had hij daarvoor de mobiele telefoon van een ander passagier geleend. Toen Rizzo het nummer terugbelde bevestigde deze passagier het vluchtnummer. Volgens Rizzo had Ghias tegen zijn vrouw gezegd: "Ik zit op vlucht 201 naar Marokko. Ik ben gevangen door Al-Qaida, ze willen dat ik iets voor ze doe. Ik houd van je, ik moet dit gewoon doen."
Bij de FBI was niemand beschikbaar om de gang van zaken toe te lichten. De FAA zei dat er 82 passagiers en tien bemanningsleden aan boord waren van het toestel, dat later alsnog naar Marokko zou vliegen.
(Bron)
Om acht uur al in de collegebanken

Wegens gebrek aan collegezalen beginnen college's aan de Vrije Universiteit in Amsterdam sinds kort al om acht uur 's ochtends.
Voor studenten die van ver moeten komen, is dat niet handig. Studentenvertegenwoordiger Aukje Schep zegt in het huisblad van de universiteit Ad Valvas dat acht uur voor sommige studenten niet haalbaar is.
Collegevoorzitter Wim Noomen ziet voor nachtbrakers juist voordelen van het vroege tijdstip: "Die kunnen vanuit de stamkroeg dan zo aanschuiven in de collegebanken."
(Bron)
Hoge premie voor verlaten Vesuvius

De gemeente Pompeii maakt zich grote zorgen over de mensen die in de buurt van de vulkaan Vesuvius wonen. De regio is overbevolkt en als de vulkaan tot uitbarsting komt, is het onmogelijk om iedereen op tijd te evacueren.
Italiaanse lokale overheden hebben nu besloten om gezinnen 25.000 euro te geven als ze verhuizen. Een mooi bod, maar tot nu toe zijn maar enkele bewoners bereid om hierop in te gaan.
Doordat in het gebied moeilijk aan woonruimte te komen is, zijn gezinnen massaal richting de Vesuvius getrokken. Onderzoekers hebben een bepaald gedeelte tot rode zone verklaard, dit gedeelte zal tijdens een uitbarsting het hardst getroffen worden. De kans dat er op tijd kan worden ingegrepen, is in dat gebied marginaal.
Als de Vesuvius tot uitbarsting komt dan hebben 800.000 mensen een groot probleem. De lokale overheid denkt dat ongeveer 400.000 van hen op tijd geevacueerd kunnen worden. De overigen moeten dus weg. Maar de bevolking lijkt het gevaar van de vulkaan te onderschatten. De laatste uitbarsting is inmiddels een tijd geleden, en de mensen hebben andere zorgen aan hun hoofd. Het vinden van werk en de strijd tegen de lokale maffia.
De gemeente denkt het geld dat aan de vertrekkers is toegezegd, terug te verdienen door de lege huizen te gebruiken voor toerisme. Vakantiegangers kunnen de Vesuvius beklimmen, de opgravingen van Pompeii en Ercolano zien en genieten van de streek tussen Napels en Sorrento. De regelgeving voor het exploiteren van ‘bed and breakfast’ is al vereenvoudigd.
Critici van het plan denken dat het onuitvoerbaar is. De dichtbevolkte plekken zijn nauwelijks interessant voor toeristen. En als de mensen daadwerkelijk vertrekken dan vreest men dat de blijvers te maken krijgen met een ingestorte huizenmarkt.
Bijna 2000 jaar geleden werd de stad Pompeii al eens compleet verwoest door de Vesuvius. Hierbij kwamen meer dan 3000 mensen om het leven. De laatste uitbarsting van de vulkaan was 60 jaar geleden en verwoeste een compleet dorp. De vrees van de bestuurders lijkt niet overdreven. Normaal gesproken komt de vulkaan een keer in de zestig jaar tot leven.
(Bron, webcam)
Ierse schrikkelbaby´s krijgen premie van 100 euro

De Ierse minister van Sociale Zaken Mary Coughlan verrast alle baby´s die geboren worden op 29 februari met een premie van 100 euro. Met die uitzonderlijke geste wil Coughlan de tiende verjaardag van het Internationale Jaar van de Familie in de verf zetten.
"Schrikkeljaren zijn speciaal", zo stelt de minister, "maar de kinderen die geboren worden op 29 februari moeten steeds vier jaar wachten om hun verjaardag te vieren. Daarom dacht ik eraan om hen dit jaar een speciaal geschenkje te geven, naar aanleiding van de tiende verjaardag van het Jaar van de Familie".
Coughlan liet in het midden hoeveel geld de Ierse schatkist door haar stunt dreigt te verliezen. Navraag bij het officiële statistisch bureau van Ierland leert dat er die dag tot 165 Ierse baby´s zouden kunnen komen.
(Bron)
Stuntman Stevaert legt gratis bussen naar Nederland in

Sp.a-voorzitter Steve Stevaert heeft een nieuwe stunt klaar. Hij legt gratis bussen in naar Nederland "zodat iedereen zelf kan vaststellen hoe het leven is zonder socialisten in de regering". Stevaert wil de 'gewone Vlaming' op die manier confronteren met de 'gewone Nederlander'.
"We zullen onze buren vragen stellen over het alledaagse leven", zegt Stevaert. Wat kost de huur, een bezoek aan de tandarts, kleuteronderwijs, een busrit, een dagje in het ziekenhuis... Dan moeten de Vlaamse bezoekers zelf maar conclusies trekken. Het zou wel eens kunnen dat België, mét socialisten in de regering, heel goed uit de test komt. Wanneer de gratis Nederland-bussen vertrekken, staat nog niet vast, maar in elk geval voor de verkiezingen. De sp.a-partijkas betaalt de kosten.
(Bron)
TT 401 Het lijkt zo'n goed idee. In het kader van "drank maakt de tong los", biedt een Poolse wodkaproducent eenieder die een fles van het sterke goedje koopt een cursus Engels aan.
Het Poolse Bureau Voor Het Oplossen Van Alcoholproblemen vindt de actie echter niet zo geslaagd. Volgens hen zet deze reclamecampagne jongeren aan tot het drinken van alcohol, en dat mag niet. De wodkamaker zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Tot het zover is blijft het merk echter gewoon doorgaan met de actie.
What's next? Een bloody Mary met gratis guillotine?
TT 123 Libië werkte aan kernwapenprogramma

WENEN Libië is de afgelopen jaren druk bezig geweest om nucleaire wapens te ontwikkelen. Het land produceerde al een kleine hoeveelheid plutonium, voerde verrijkt uranium in en bereidde de productie van de kernwapens voor. Het Internationaal Atoom Energieagentschap (IAEA) heeft dat in Wenen meegedeeld.
Daarmee is volgens de IAEA bewezen dat de Libische leider Gaddafi zich niet heeft gehouden aan het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens.
Alles wijst er op dat Libië een groot deel van de nucleaire kennis kreeg van de Pakistaanse kerngeleerde Khan.

Die het weer uit Enschede gesmokkeld had, dus tja.
TT 122 Kostunica nieuwe premier van Servië

BELGRADO Oud-president Kostunica van Joegoslavië wordt premier van Servië. De gedoogsteun van de socialisten is daarbij van doorslaggevend belang.
De gematigde nationalist Kostunica gaat een minderheidsregering leiden, waarin de Socialistische Partij geen zitting neemt. Kostunica verdedigde het pact met de partij van Milosevic door te zeggen dat de socialisten veranderd zijn.
De onderhandelingen over de vorming van een nieuw Servisch kabinet zaten na de verkiezingen van december muurvast. Er komt nu een coalitie van de DSS van Kostunica met de liberale G17 Plus, Nieuw Servië en de monarchistische SPO.

Dat laatste klinkt wel erg als verschillende bloedgroepen...
TT 106 Jomanda waarschuwt voor kwakzalvers

SITTARD Het medium Jomanda heeft in een open brief in Dagblad de Limburger gewaarschuwd voor kwakzalvers en mensen die zeggen met haar samen te werken. "Mijn naam wordt nog vaak misbruikt."
Jomanda roept mensen op weg te blijven bij alternatieve hulpverleners "die je weghouden van reguliere artsen". Ze wil bedriegers aanpakken. "Doe er iets aan! Laat bedrog niet langer bestaan."
Jomanda wijst de aantijgingen af dat ze de overleden Sylvia Millecam misleid heeft door te zeggen dat ze geen kanker had en haar te ontraden naar een arts te gaan. "Sylvia had de keuze al gemaakt voor ze me vroeg langs te komen."
Vorige week kreeg ik van Valentijn een bos tulpen. R. tipte me er een koperen munt in te leggen, dan zouden ze niet gaan hangen. Dat was een goede tip, want zo staan ze er na een week nog bij:

Menselijke spaarpot

Franse artsen hebben een man geopereerd die voor meer dan vijfhonderd euro aan munten heeft opgegeten. De maag van de man bevond zich door het gewicht ter hoogte van zijn heupen. Het geval wordt beschreven in de editie van het New England Journal of Medicine die donderdag verschijnt.
De 62-jarige man meldde zich in januari 2002 bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Cholet met ernstige buikpijn. Ook kon hij geen eten naar binnen krijgen. Familieleden vertelden de artsen over de gewoonte van de man om munten door te slikken. Desondanks waren de artsen met stomheid geslagen toen ze de röntgenfoto's zagen: in de maag van de man zat een enorme, vormloze massa die later 5,5 kilo bleek te wegen, evenveel als een beetje bowlingbal.
Vijf dagen nadat de man in het ziekenhuis was opgenomen werd zijn maag verwijderd. Er zaten zo'n 350 munten in, voornamelijk Franse francs, maar ook een paar euro's. Twaalf dagen later overleed de patiënt nadat er complicaties waren opgetreden.
Een van de artsen, Bruno François, zegt dat de man de munten in de loop van ongeveer tien jaar in zijn maag heeft verzameld. Zijn familie wist van zijn neigingen en hield munten uit zijn buurt. Andere kleine dingen van metaal trouwens ook: de man wilde ook wel eens een naald of een halsketting verschalken. Als hij bij anderen kwam, greep hij zijn kans.
De afwijking van de de man is zeldzaam en heet pica, naar het Latijnse woord voor ekster. Artsen definiëren de ziekte als een dwangmatige neiging om dingen op te eten die geen voedsel zijn. Andere patiënten eten dingen als aarde, as, kalk, haar, zeep en gebruikte lucifers. De meeste dingen zijn zo klein dat ze vanzelf wel weer naar buiten komen, maar François heeft ook wel eens een patiënt geopereerd die geregeld een vork naar binnen werkte.
(Bron)
Britse vrouw laat koeien inschrijven als kiezers

Een vrouw in East Cambridgeshire in Engeland heeft geprobeerd twee koeien als het echtpaar Henry en Sophie Bull te laten registreren als kiezers. Maar de autoriteiten kwamen er achter en sleepten haar voor de rechter, die haar deze week veroordeelde tot omgerekend bijna 330 euro boete.
De autoriteiten waren gewaarschuwd. Vorig jaar probeerde Brenda Gould haar hond in het kiesregister te krijgen als dhr. Jake Woofles. Gould legde later uit dat het grap was van haar en haar man Barry, als reactie op een brief van de gemeente gericht aan de bewoners van de stal.
(Bron)
Conservatieven Iran zijn vrijwel zeker van winst verkiezingen

TEHERAN - De conservatieve kandidaten in Iran hebben vrijwel zeker de meerderheid behaald in het parlement tijdens de verkiezingen van vrijdag. Een van de belangrijkste hervormers in Iran, Mostafa Tajzadeh, gaf zaterdag zijn nederlaag toe.
Uit voorlopige tellingen van de stemmen blijkt dat de conservatieven aan de winnende hand zijn. De definitieve uitslag wordt niet voor zondag verwacht. "De conservatieven zullen een meerderheid hebben in de Majlis (parlement)", aldus Tajzadeh. Hij is lid van de belangrijkste oppositiepartij, de IIPF die onder leiding staat van de broer van president Khatami.
Tajzadeh zei te verwachten dat de hervormingsgezinden tussen de zestig en honderd van de in totaal 290 zetels in de wacht zullen slepen. "Als er vrije verkiezingen waren gehouden, zouden we een meerderheid hebben van tweehonderd zetels", aldus Tajzadeh. Hij voegde eraan toe er zeker van te zijn dat de conservatieven de steun hebben van hooguit 15 procent van de bevolking.
Zijn partij deed niet mee aan de verkiezingen. Duizenden hervormingsgezinde kandidaten werden van tevoren uitgesloten van deelname of boycotten de stembusgang uit protest tegen het weren van collega's.
De Raad van Hoeders had bijna 2500 voornamelijk hervormingsgezinde kandidaten van de in totaal 8200 kandidaten uitgesloten van de verkiezingen.
Volgens een regeringsfunctionaris is 40 tot 48 procent van de in totaal 46 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. De Iraanse conservatieve media zeiden dat de opkomst hoog was, maar noemden geen aantallen.
(Bron)
Van fan tot Welsh international in 6 weken

Als er een spoedcursus 'Hoe word ik international' zou bestaan, geldt Paul Parry als het grote voorbeeld. De middenvelder schopte het in zes weken tijd van fan en amateurvoetballer tot international.
Parry (23) speelde tot voor kort zijn wedstrijdjes voor Hereford, dat uitkomt in de kelder van het Engelse clubvoetbal. De middenvelder droomde zoals elke speler van een internationale carrière. Zijn ervaringen met interlands bleven beperkt tot een rol als toeschouwer. In zes weken tijd kwam daar verandering in, niet minder tot verbazing van de Parry zelf.
'Voor de laatste wedstrijd van Wales, tegen Rusland, heb ik nog als fan moeten betalen. Ik had nooit verwacht enkele maanden later zelf van de partij te zijn', zei Parry na afloop van zijn eerste interland. Bondscoach Mark Hughes was bij de middenvelder terechtgekomen, omdat tien spelers niet beschikbaar waren. Parry had zich in de kijker gespeeld bij Cardiff City, dat een maand eerder de middenvelder had overgenomen van Hereford.
Al in de eerste helft maakte Parry zijn opwachting als vervanger van de geblesseerde Simon Davies. Of er een vervolg komt is moeilijk in te schatten. Bondscoach Mark Hughes was in ieder geval tevreden. 'Hij heeft laten zien dat hij deze stap heeft kunnen maken. Hij heeft me in ieder geval een extra optie gegeven.'
(Bron)
In hele EU moet 'de vervuiler betalen'

BRUSSEL - Binnen de Europese Unie komt er een verplichting voor vervuilers om milieuschade te betalen. Ook komt er een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor schade door milieuverontreiniging. Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben daar vrijdag na tien jaar discussie overeenstemming over bereikt.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, moet nu voorstellen doen voor de wijze waarop er één systeem van aansprakelijksheidsverzekering kan komen. Nog niet alle lidstaten hanteren het principe dat de vervuiler betaalt. Vooral in Zuid-Europa zijn daarover grote juridische geschillen gerezen.
De afspraak over verplicht aansprakelijkheid komt er op initiatief van VVD-europarlementariër Manders. Die rapporteerde namens het europarlement over de onderhandelingen tussen lidstaten over de milieuregeling. Hij zegt dat er nu sprake is van een ''werkbare en redelijk wetgeving, waarvan een preventieve werking uitgaat, maar die tegelijkertijd een gelijk speelveld voor ondernemingen in Europa garandeert''.
(Bron)
Consternatie in Heemskerk door vuilniszak

Medewerkers van de gemeente Heemskerk stuitten vanmiddag op een mysterieuze vuilniszak in de sloot aan de Maerelaan. Zij waren bezig de kanten van de sloot schoon te maken en te ontdoen van overtollige begroeiing toen ze de vuilniszak in het water zagen staan.
De zak stak maar een klein stukje boven het water uit en werd op zijn plaats gehouden door een aantal flinke stenen.
Het gemeentepersoneel was bang dat de zak mogelijk een lugubere inhoud zou hebben. De politie werd ingeschakeld, en op haar beurt riep die de brandweer op om de verdachte vuilniszak te bergen.
Zorgvuldig schepten de brandweerlieden de resten van de zak met inhoud stukje bij beetje op de oever, gadegeslagen door tientallen passerende scholieren. Het bleek echter te gaan om een 'waarschijnlijk' gedumpte vuilniszak met inhoud. Die bestond uit takken, het handvat van een badmintonracket, een lege wijnfles en vooral heel veel stinkende bagger uit de sloot.
(Bron)
De Kneus niet bang voor harde taal bonden

DEN HAAG - Minister De Kneus van Sociale Zaken heeft vrijdag kalm gereageerd op dreigende taal van de vakbeweging over de WAO. Volgens de bonden kan het kabinet een keiharde confrontatie tegemoet zien als het het WAO-advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) niet ongewijzigd overneemt. Volgens De Kneus gaat de ministerraad echter ''een eigen afweging maken''.
De Kneus vindt het mooi dat werkgevers en werknemers het in de SER unaniem eens zijn geworden over de toekomst van de WAO. ''Dat zie je zelden.'' Het kabinet moet volgens de minister echter ''waken over het algemeen belang en zorgen dat er een solide stelsel komt voor de arbeidsongeschiktheid''.
Tijdens een SER-vergadering vrijdag lieten FNV-voorzitter De Waal en zijn CNV-collega Terpstra weten dat het kabinet eigenlijk geen letter meer mag veranderen aan het SER-advies. Gebeurt dat toch, dan komt het Najaarsakkoord, met afspraken over loonmatiging in 2004 en 2005, op losse schroeven te staan.
''Het enige dat het kabinet kan doen is zich houden aan de afspraken'', aldus De Waal. ''Als het kabinet dat niet doet, breekt het meer af dan de WAO alleen. Dat betekent het einde van de overlegeconomie zoals wij die de laatste jaren hebben gekend.'' Ook de werkgeversorganisaties hechten sterk aan het ongewijzigd overnemen van het SER-advies.
Het kabinet wil dat de WAO alleen nog toegankelijk wordt voor werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn. Deels arbeidsgeschikten moeten met behulp van een aanvullende uitkering aan de slag blijven. Lukt dat niet, dan belanden ze in de WW en later in de bijstand.
Deze aanpak is op hoofdlijnen overgenomen van het SER-advies, maar dit wijkt op belangrijke onderdelen af van de kabinetsplannen. Zo wil de SER soepelere keuringscriteria voor de WAO dan het kabinet voor ogen staat. Bovendien zou het nieuwe regime in de WAO alleen moeten gelden voor werknemers die in de toekomst arbeidsongeschikt raken. Ook wil de SER niets weten van een aparte regeling voor personen die bij de uitoefening van hun beroep arbeidsongeschikt raken.
De regeringsfracties CDA, VVD en D66 hebben al diverse keren gezegd dat ze vast willen houden aan de strenge WAO-afspraken die ze in het regeerakkoord hebben gemaakt. Ze zijn bang dat het aantal arbeidsongeschikten door de wat soepelere SER-aanpak niet voldoende daalt. D66-leider Dittrich noemde de SER-voorstellen vrijdag ''sympathiek'', maar onderstreepte dat ''we ons niet rijk moeten rekenen''.
De linkse oppositiepartijen vinden wel dat het kabinet de SER-voorstellen moet volgen. Volgens GroenLinks is het zelfs de vraag of de WAO wel helemaal op de schop moet. Tweede-Kamerlid Vendrik wees er vrijdag op dat het aantal nieuwe WAO'ers al voor het tweede jaar fors daalt.
Premier Balkenende en minister De Kneus zeiden vrijdag dat het kabinet zich de komende weken buigt over de uitwerking van zijn WAO-plannen. ''Daarover gaat het rustig nadenken'', aldus De Kneus.
(Bron)
Schwarzenegger ten strijde tegen homohuwelijken

SAN FRANCISCO - Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft het ministerie van Justitie van de staat Californië opdracht gegeven gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het voltrekken van huwelijken tussen partners van dezelfde sekse. De gewezen filmster Schwarzenegger bekleedt sinds november de post van gouverneur in Californië.
In San Francisco kunnen homo- en lesbische stellen al een week lang met instemming van het stadsbestuur trouwen. De nieuwgekozen burgemeester van de stad, Gavin Newsom, gaf ambtenaren daar vorige week opdracht toe. Dat is in strijd met de geldende regels van de staat Californië. Vele honderden stellen hebben er echter al gebruik van gemaakt.
Dit is gebeurd tot woede van conservatieve groepen die tevergeefs bij twee verschillende rechters twee afzonderlijke zaken hadden aangespannen tegen de huwelijksvoltrekkingen. Vrijdag besloot een rechter het stadsbestuur vooralsnog niet te dwingen te stoppen met het voltrekken van homohuwelijken. Eerder deze week nam een andere magistraat al eenzelfde beslissing, zodat de stad voorlopig kan doorgaan met het voltrekken van dergelijke huwelijken.
Het stadsbestuur is op zijn beurt ook naar de rechter gestapt om de wetten van de staat Californië waarin het huwelijk expliciet wordt voorbehouden aan heterostellen, nietig te laten verklaren. Dergelijke regels zijn in strijd met het recht op gelijke behandeling, aldus de stadsadvocaat in San Francisco.
(Bron)
Nederlandse wintersporters staan in lange files

DEN HAAG - Nederlanders die op weg zijn naar de wintersportgebieden, hebben zaterdag last van lange files. Vooral in het zuiden van Duitsland is het raak, meldde de ANWB. Op de A7 tussen Ulm en Memmingen staat het verkeer zelfs over 60 kilometer stil.
Dit weekeinde vertrekken ongeveer 650.000 wintersporters uit de regio's Midden en Zuid naar de sneeuw. Ook in andere landen reizen vakantiegangers af naar Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, waardoor deze zaterdag een van de drukste dagen van het jaar is.
In de Franse Alpen ondervindt het verkeer behalve van de drukte, ook hinder door sneeuwval. Vooral de bezoekers aan de wintersportplaatsen ten oosten van Grenoble lopen vertraging op. De N85 tussen Grenoble en Brian,con is door de sneeuw afgesloten. De skigebieden tussen beide plaatsen kunnen alleen via een omweg van 150 kilometer worden bereikt.
(Bron)

Het moet toch wel verschrikkelijk leuk zijn als je al die ellende er voor over hebt. En nee, Hippo's doen niet aan wintersport. Of dacht u soms van wel?
Deel Israëlische 'muur' zal worden afgebroken

GAZA-STROOK/JERUZALEM - Israël zal aan de vooravond van de zitting van het Internationaal Gerechtshof over de 'muur' tussen Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever een deel van de barrière afbreken. Dat hebben Israëlische functionarissen zaterdag bevestigd.
De sloopwerkzaamheden beginnen zondag, aldus een woordvoerster van het Israëlische ministerie van Defensie. Het betreft een deel van de muur nabij de dorpen Baka al-Sharkiya en Zeita op de Westelijke Jordaanoever. In totaal gaat 8 kilometer barrière tegen de vlakte.
Dat een deel van de muur wordt afgebroken kort voor het begin van de eerste hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de legaliteit van de afscheiding is puur toevallig, aldus de zegsvrouw. Het zou al zes maanden in de planning staan.
De barrière wordt neergehaald omdat het dorp Baka al-Sharkiya erdoor van de rest van de Westelijke Jordaanoever wordt afgescheiden. Volgens de Israëlische televisiezender Kanaal 10 kost de hele sloopoperatie van het stuk muur ongeveer een miljoen dollar per kilometer.
Israël zegt de muur nodig te hebben om terrorisme te stoppen. Het Internationaal Gerechtshof houdt vanaf maandag hoorzittingen over de juridische kant van het project op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het advies van het Hof is niet-bindend.
(Bron)
VVD gaat terug naar Bolkestein-koers

DEN HAAG/UTRECHT - De VVD gaat voor haar opvattingen over het integratie terug naar de koers die voormalig politiek leider Frits Bolkestein uitzette in 1991. Dat stelt de VVD in een toelichting bij het nieuwe Integratieplan dat de Tweede-Kamerfractie heeft geschreven.
(Lees hier de beleidsnotitie in Word)
De fractie stelt een lijst aan maatregelen voor om de integratie van niet-westerse migranten in Nederland te bevorderen. Zo moet het recht op verblijf voor immigranten worden losgekoppeld van toegang tot de verzorgingsstaat. Immigranten moeten pas na tien jaar recht op zelfstandig verblijf kunnen krijgen. Iemand die een partner uit het buitenland haalt, blijft gedurende tien jaar verantwoordelijk voor het onderhouden van die partner.
De VVD wil verder alle subsidies afschaffen voor organisaties die slechts één of enkele etnische groepen vertegenwoordigen. De overheid moet folders alleen nog in het Nederlands publiceren. Ook willen de liberalen de dubbele nationaliteit voor allochtonen van de derde generatie afschaffen.
Leerachterstanden bij allochtone kinderen moeten volgens de VVD worden bestreden door bij probleemgezinnen een gezinscoach in te stellen. Ouders moeten verplicht op ouderavonden komen. "Niemand mag uiteindelijk het onderwijs verlaten zonder diploma", aldus de notitie van de fractie.
De VVD wil niet alleen de allochtonen meer verplichtingen opleggen, maar ook de overheid moet meer doen. Zo moeten gemeenten probleemwijken vernieuwen en zorgen voor een gevarieerder woningaanbod. Om 'gettovorming' tegen te gaan mogen migranten pas na vijf jaar zelf bepalen waar ze gaan wonen. Ook illegale huisjesmelkers moeten worden aangepakt.
Met de integratienotitie wil de VVD een einde maken aan de "politieke correctheid". Met de terugkeer naar de opvattingen die Bolkestein dertien jaar geleden uitte, steekt de VVD ook de hand in eigen boezem en wijst met terugwerkende kracht de koers af van de vorige VVD-leider, Hans Dijkstal.
De fractie stelt in de notitie dat de Nederlandse overheid eerder hinder dan hulp was bij de integratie van allochtonen. De 'zelfhaat in het multiculturalisme' moet vervangen worden door trots over wat de westerse samenlevingen hebben bereikt. De liberalen willen geen afscheid nemen van culturele diversiteit, maar 'sommige grondregels zijn ononderhandelbaar', aldus de notitie.
Opgelucht stelt de VVD vast dat er al het een en ander is verbeterd. "Niemand slikt nog langer de misleidende mantra 'integratie met behoud van identiteit'".
Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) reageerde zaterdag verontwaardigd op het plan. Het is er op gericht zoveel mogelijk buitenlanders buiten de deur te houden en het maakt het vrouwen die via een huwelijk in Nederland terechtkomen, veel te afhankelijk van hun man.
D66-leider Dittrich noemde het plan zaterdag in een reactie 'weinig liberaal'. "Er is maatwerk nodig voor de integratieproblemen. De VVD gooit nu alle allochtonen op een hoop en dat is veel te ongericht" aldus Dittrich zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij ziet niet zozeer dat er te veel vrijblijvendheid is bij het integreren. "Er is al een inburgeringsverplichting."
De Socialistische Partij heeft gemengde gevoelens. "Wij zijn al jaren voor een einde aan de vrijblijvendheid, maar we moeten ervoor waken dat dat overgaat in repressie", aldus zaterdag SP-Tweede-Kamerlid Kant.
Zij verwacht weinig heil van een aantal van de VVD-oplossingen waarbij migranten hard worden aangepakt als ze slecht integreren. "Je moet eisen stellen vóórdat mensen hier komen, dat is veel effectiever. Je kunt niet eisen dat ze Nederlandse folders lezen als er nog wachtlijsten zijn voor taalcursussen. Dan moet de VVD daar meer geld voor vrijmaken."
LPF-leider Herben gelooft dat de VVD kennelijk de beschikking heeft over een goed kopieerapparaat. Alle punten in het integratieplan zijn al eerder door de LPF gepresenteerd, aldus Herben zaterdag voor het Radio-1-journaal. Volgens Herben put de VVD vooral uit het verzameld werk van Pim Fortuyn. Herben zei dat in Rotterdam bij de officiële opening van het wetenschappelijk congres van de LPF.
(Bron)

vrijdag, februari 20, 2004

Tis een donkere foto, maar ja.
Meneer lag even uit te buiken:

Man bekent misbruik en mishandeling van 11-jarige

ROTTERDAM - De 42-jarige man uit Hellevoetsluis die dinsdag werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag op en seksueel misbruik van onder anderen een 11-jarige jongen, heeft bekend. Dat maakte justitie in Rotterdam vrijdag bekend.
De 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet vertrok 1 september 2003 's ochtends op de fiets naar zijn school in Brielle, maar kwam daar niet aan.
Een mevrouw vond hem 's middags bewusteloos bij 'De Put van Heenvliet', een zandafgraving bij Zwartewaal. De jongen had zwaar hoofdletsel en lag weken in coma. Mede daardoor werd pas recent duidelijk dat de jongen geen ongeval had gehad, maar seksueel was misbruikt.
(Bron)
Verbod op bingo in Brazilië

BRASILIA - De Braziliaanse president Luis Inacio Lula de Silva vaardigt een verbod op het spelen van bingo in het hele land en op alle niveaus uit. De tekst voor de maatregel is ter ondertekening naar het presidentiële paleis gestuurd, aldus het persbureau Agencia Brasil.
Het agentschap berichtte dat Lula tot de maatregel heeft besloten na overleg vrijdag met onder anderen de minister van Justitie.
De maatregel komt na beschuldigingen in de Braziliaanse media dat exploitanten van het bij gokkers zeer populaire bingospel de Arbeiderspartij (PT) van Lula tijdens de verkiezingscampagne in 2002 voor het presidentschap op illegale wijze hebben gefinancierd. Een partijfunctionaris zou in ruil voor fondsen politieke gunsten hebben verleend.
Bingo-exploitanten in Brazilië wordt geregeld in verband gebracht met witwaspraktijken.
(Bron)
Shock

Een man uit China werd het stelen van een hoogspanningskabel bijna fataal. Nadat hij succesvol drie kabels had doorgeknipt en bijna bij zijn doel was, kreeg hij een gigantische elektrische shock. Hierdoor liep hij ernstige brandwonden in zijn gezicht op en verloor hij allebei zijn armen. De dief hing al meer dan tien uur in de paal, toen buurtbewoners hem op zes meter hoogte zagen hangen.
(Bron)
De stuiperigheid is nog niet helemaal over. Af en toe overvalt me een zogeheten subklinische aanval, een aanval die niet doorzet. Vervelend.
Kleermaker Gümüs opnieuw uitgezet

OOSTERHOUT/DEN HAAG - De Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs en zijn vrouw Esme zijn vrijdag uitgezet omdat ze illegaal in Nederland verbleven. De vreemdelingenpolitie had beiden donderdag gearresteerd omdat Gümüs illegaal aan het werk was in een naai-atelier in Oosterhout, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Beiden zaten korte tijd vast in het huis van bewaring in Tilburg in afwachting van hun uitzetting. Vrijdagmiddag kozen ze er volgens de IND vrijwillig voor om terug te gaan naar Turkije.
De landelijk bekende kleermaker verbleef in Nederland met een visum voor een kort verblijf. Na het aflopen van het visum bleef hij werken in het naai-atelier. Het stel was in Nederland zonder de twee zoons.
De Turkse kleermaker uit de Amsterdamse Pijp en zijn gezin moesten in oktober 1997 het land verlaten, omdat hij niet kon aantonen dat hij zes jaar lang wit in Nederland had gewerkt. Daar gingen diverse acties van buurtbewoners, sympathisanten, politici en de burgemeester van Amsterdam voor een verblijfsvergunning voor Gümüs aan vooraf.
Gümüs en zijn gezin vestigden zich in de Turkse stad Karaman. Daar begon hij een kledingzaak, maar die ging korte tijd later failliet. In de zomer van 2000 kon hij aan de slag als beheerder van een aantal appartementen van het reisbureau Neckermann in de badplaats Alanya. In 2002 keerde Gümüs terug naar Karaman waar hij weer in de textiel ging werken.
De uitgezette kleermaker heeft een paar keer laten weten graag te willen terugkeren naar Nederland. Daarbij kreeg hij morele steun van voormalig burgemeester Patijn van Amsterdam, die hoopte dat er een oplossing zou worden gevonden om Gümüs en zijn gezin weer naar Nederland te laten komen.
(Bron)
TT 401 Tijdens het fileren van een kabeljauw heeft een Noorse familie in de maag van de vis een colablikje gevonden. De man des huizes, Stig Skar, had het dier in de haven gekocht voor het avondeten.
Volgens het dagblad Bergens Tidende, die het nieuws vrijdag wereldkundig maakte, ging het om klassieke cola en niet om een light-variant. Whatever, het blikje moet de twee kilo zware vis zwaar op de maag hebben gelegen.
De krant kende overigens nog wel een sterker staaltje. Australische vissers vonden ooit in de maag van een flinke kabeljauw een menselijk hoofd, dat bleek toe te behoren aan een vermiste zeeman.
TT 401 Wie tijdens een bezoek aan Londen in een gekke bui overweegt een duik in de rivier de Theems te nemen, doet er goed aan dit voornemen toch maar even in heroverweging te nemen.
In de Engelse stroom is deze week een piranha aangetroffen. Een meeuw gooide de roofvis met tanden als scheermessen op het dek van een boot.
De bijtgrage moordenaar komt normaal gesproken alleen voor in de Amazone. Een geruststelling voor Londense badgasten: temperaturen onder de 15 graden kan hij niet overleven. Het gevonden exemplaar was dan ook net zo levend als een zoute haring met uitjes.
TT 120 WAMEL De Dierenbescherming heeft 37 ernstig verwaarloosde dieren verwijderd uit een woning in Wamel. Het betreft 14 honden, 15 katten, 4 bergeenden, een pony, 2 geiten en een konijn. De meeste dieren hadden schurft en waren moddervet. De pony had zijn stal in de kelder.
TT 120 DEN HAAG CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft zich kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van Tilburg. Sinds het overlijden van Johan Stekelenburg in september is de functie vacant.
TT 120 AMSTERDAM Het Parool verschijnt vanaf 31 maart volledig op tabloidformaat. De krant ziet daarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Onderzoek van de R.U.G. toont aan dat tabloidformaat de oplage een positieve impuls kan geven.
Maar sommige planten hechten duidelijk meer aan de zon dan aan de kou:

Het is ook frisjes:

Met dit weer is ie meestal buiten, af en toe zoeft ie naar binnen om even wat te eten en wil dan direct weer weg.
Maar vanochtend vond ie het toch wat te fris geloof ik:

'Kabinet zet met WAO-discussie loonmatiging op het spel'

DEN HAAG - Het kabinet zet de afspraken over loonmatiging in het najaarsakkoord op het spel, als het niet besluit het WAO-advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over te nemen. Deze waarschuwing kwam vrijdag van de vakcentrales FNV en CNV tijdens een SER-vergadering waar unaniem een advies aan minister De Kneus van Sociale Zaken werd aangenomen over herziening van het WAO-stelsel.
"Het enige wat het kabinet nu kan doen, is zich houden aan de afspraken. Als het kabinet dat niet doet, breekt het meer af dan de WAO alleen. Dat betekent het einde van de overlegeconomie zoals wij die de laatste jaren hebben gekend", stelde FNV-voorzitter L. de Waal. Zijn collega van het CNV, D. Terpstra, waarschuwde: "Ten aanzien van het najaarsakkoord in het algemeen en de WAO in het bijzonder, geldt: afspraak is afspraak."
(Bron)
Werknemers SnowWorld nacht opgesloten na overval

ZOETERMEER - Acht werknemers van SnowWorld in Zoetermeer hebben tot vrijdagochtend vroeg in hun bedrijfspand vastgezeten na een overval. De daders hadden de werknemers geboeid achtergelaten. Dit heeft de politie gezegd.
Drie tot vijf mannelijke overvallers vielen het bedrijf in de nacht van donderdag op vrijdag rond 01.00 binnen. Ze hadden een vuurwapen bij zich. De overvallers hadden het voorzien op de kluis van het bedrijf. Voordat ze het pand verlieten, werd het personeel gekneveld.
De overvallers vluchtten vervolgens in een auto van een van de personeelsleden. Rond 06.00 uur vrijdagochtend wist een van de werknemers zich te bevrijden en de politie te alarmeren. De acht werknemers zijn volgens een politiewoordvoerster erg overstuur en worden opgevangen door Slachtofferhulp.
(Bron)
Albert Heijn haalt salmonella-vrije kip terug

AMSTERDAM - In de door Albert Heijn aangeprezen 'gecontroleerd salmonella-vrije kip' blijkt toch salmonella te zitten. Dit blijkt volgens Algemeen Dagblad uit de kiptest die de krant gehouden heeft. De supermarkt heeft naar aanleiding daarvan besloten het vlees voorlopig uit de schappen te halen, zo schrijft de krant vrijdag.
De kip beslaat ongeveer drie procent van de omzet van het pluimveevlees van Albert Heijn. De schade is dan ook aanzienlijk, aldus de supermarkt. Het bedrijf dat de kip levert, Plukon Poultry BV uit Wezep, zegt 'met ongeloof kennis te nemen van de testresultaten'. "In al onze testen hebben wij geen salmonella aangetroffen", aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie aan Algemeen Dagblad.
De volledige resultaten van de kiptest verschijnen zaterdag in de krant.
(Bron)
MSN haalt jihad-websites uit de lucht

AMSTERDAM - Internetprovider MSN heeft vrijdag enkele websites uit de lucht gehaald die oproepen tot de jihad, de heilige oorlog van de islam. Volgens MSN-woordvoerder Abdeluheb Choho is het in strijd met het gebuikersreglement om op de sites op te roepen tot geweld, racisme of andere illegale activeiten.
Op de desbetreffende sites worden moslims opgeroepen zich voor te bereiden. In een van de berichten hoopt de schrijver dat 1 procent van de moslims aan de oproep gehoor zal geven: "1 procent van 1,3 miljoen is toch 13.000 man. Als wij gaan kijken wat 19 man hebben aangericht op 11 september, dan zullen wij begrijpen dat we met 13.000 man veel kunnen bereiken."
In een andere groep worden moslims opgeroepen een schietcursus te volgen. De auteur noemt vervolgens een lijstje met schietbanen in Nederland waar zo'n cursus gevolgd kan worden. "Praat daar niet over de islam en verricht uw salaat (bidritueel red.) in het geheim. U gaat naar de schietbaan voor voorbereiding op de jihad en niet om mensen tot de islam uit te nodigen", zo wordt de lezer tot terughoudendheid gemaand. Nederlanders, omschreven als 'kafir (ongelovige red.) varkens, zijn verdwaasd door hun perversies en lafheid', meent een ander.
Volgens Choho is het onmogelijk alle websites die MSN host te monitoren op opruiende teksten. "Op MSN zijn 200.000 groepen actief. Wij willen mensen juist een platform bieden om vrij te kunnen te communiceren. Maar zodra we melding krijgen dat er iets niet in de haak is, halen we de site meteen uit de lucht en stellen we een onderzoek in", aldus Choho.
De internetprovider neemt geen contact op met de beheerder van sites die uit de lucht worden genomen. Ook komen overtreders van het gebruikersreglement niet op een zwarte lijst, omdat het te makkelijk zou zijn om onder een nieuwe naam een nieuwe site te openen. "In plaats daarvan hanteren we een ontmoedigingsbeleid", zegt de woordvoerder.
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt deze internetsites nauwlettend te volgen. "Het heeft zeker onze aandacht, maar het is lastig te verbieden. Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of dergelijke teksten strafbaar zijn", aldus een woordvoerder.
Het landelijk parket van het OM heeft de zaak in onderzoek en wil nog geen reactie geven. "Veel van dit soort dingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting", aldus woordvoerder Wim de Bruin. Minister Donner van Justitie heeft in augustus 2003 een wetswijziging doorgevoerd die het mogelijk maakt mensen die zich schuldig maken aan het werven voor de jihad maximaal vier jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.
(Bron)
Vier van de tien eten elke dag vlees

DEN HAAG - Meer dan vier van de tien Nederlanders (42 procent) eet elke dag vlees. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, uitgevoerd door bureau CenterData en de universiteit Tilburg, waarvan de uitkomsten vrijdag zijn bekendgemaakt.
Aan het onderzoek deden 1300 mensen mee. Van hen zei 80 procent vertrouwen te hebben in de veiligheid van het vlees zoals dat in de winkels ligt. 81 Procent van de deelnemers aan het onderzoek zei minstens vijf dagen per week vlees op het menu te hebben. Het onderzoek werd gedaan ter gelegenheid van de campagne Wijzer met Vlees van het Voedingscentrum.
(Bron)
Nieuw systeem maakt e-mail met geurtje mogelijk

RIJSWIJK - De Britse internetprovider Telewest Broadband heeft een systeem ontwikkeld waarmee het mogelijk is een e-mail met een geurtje te versturen, zo meldde het bedrijf donderdag op zijn website. Een kastje dat aan de computer wordt bevestigd, verspreidt de luchtjes.
Zodra een e-mail binnenkomt waaraan een bepaalde geur is gekoppeld, gaat de veredelde luchtverfrisser aan. Volgens Telewest Broadband is het systeem vooral aantrekkelijk voor winkels. Zo kunnen supermarkten hun klanten per e-mail verleiden met de geur van vers brood en zouden reisbureaus de geur van zeelucht kunnen toevoegen aan hun reclame voor strandvakanties. Consumenten kunnen het kastje onder meer gebruiken om een e-mail met een lekker luchtje naar hun geliefde te sturen.
In het kastje zitten twintig verschillende aroma's die omgevormd kunnen worden tot zestig geuren. In de toekomst denkt het bedrijf een kastje te ontwikkelen dat meer dan 2000 geuren produceert. De internetprovider is nog bezig het kastje te testen en heeft nog niet bekendgemaakt wanneer het geursysteem op de markt komt.
(Bron)
Nederlanders bezuinigen niet op huisdieren

GORINCHEM - Hoewel Nederlanders door de recessie extra op hun portemonnee moeten letten, bezuinigen ze niet op huisdieren. Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) blijkt dat het honden- en kattenbezit de afgelopen jaren niet is veranderd.
In bijna 40 procent van alle huishoudens is een kat of hond aanwezig.
Het bureau MarktResponse ondervroeg 15.000 huishoudens. De katten zijn in Nederland in de meerderheid. In totaal hebben Nederlanders 3,1 miljoen katten en 1,6 miljoen honden.
(Bron)
Opnieuw vermissing hoogzwangere vrouw

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam is opnieuw op zoek naar een hoogzwangere vrouw die op het punt stond te bevallen. Al bijna drie weken is de 18-jarige Emilie Bebey uit Kameroen vermist, aldus de politie vrijdag. Haar bevalling was uitgerekend op 15 februari.
In juni vorig jaar verdween de hoogzwangere Deborah Rosiek uit Amsterdam spoorloos, een dag voordat zij in het ziekenhuis door middel van een keizersnee zou bevallen. Zij was in verwachting van een tweeling. Begin februari arresteerde de politie een verdachte in deze vermissingszaak, maar de vrouw is nog altijd niet gevonden.
Bebey had sinds eind januari geen contact meer met haar zwangerschapsbegeleidster en heeft zich ook niet bij ziekenhuizen gemeld. De politie gaat niet direct uit van een misdrijf, maar sluit het niet uit. Er is geen link tussen beide zaken, verklaarde een politiewoordvoerder.
(Bron)
Virus Netsky.B neemt agressieve vormen aan

RIJSWIJK - De internetproviders Wanadoo en Chello ondervinden zeer veel last van het woensdag opgedoken e-mailvirus Netsky.B. Chello meldde donderdag dat het virus zich even snel verspreidt als het zeer agressieve MyDoom, dat eind januari actief werd.
Wanadoo, dat in Nederland ongeveer 544.000 klanten heeft, spreekt over een "heftige uitbraak". De provider heeft, in tegenstelling tot Chello, van Netsky.B minder besmette e-mails onderschept dan van het virus MyDoom. Wel ziet Wanadoo een stijging in het aantal besmettingen. Bij Chello, goed voor ruim 300.000 abonnees, was dit donderdagmiddag stabiel.
Netsky.B komt binnen als een e-mail met verschillende kopteksten waaronder 'hello', 'read it immediately' en 'information'. De worm zoekt op geïnfecteerde systemen naar e-mailadressen en stuurt zichzelf door. Het virus zou beperkte schade veroorzaken en is makkelijk te verwijderen.
Op een schaal van een tot vijf, verhoogde computerbeveiliger Symantec het risiconiveau van het virus woensdagavond naar vier, wat voor het laatst gebeurde bij MyDoom. Computerbeveiliger Network Associates spreekt daarentegen niet van een virus met een hoog risico en verwacht ook niet dat het virus echt ernstige vormen aan zal nemen. Zowel Symantec als Network Associates kijkt bij het bepalen van het risico naar de snelheid van het virus, de schade die het virus aanricht, en het aantal meldingen dat ze binnenkrijgen van klanten.
(Bron, removal tool Symantec)
Opzet

Een 30-jarige Noor die het beu was om steeds chauffeur te moeten spelen voor zijn vriendin, heeft met opzet zijn rijbewijs laten intrekken. De man zag een politieauto en drukte daarop het gaspedaal in. Hij passeerde de agenten tegen 137 kilometer per uur op een plek waar maar 80 kilometer per uur is toegestaan. De wens van de man ging in vervulling: de rechtbank trok zijn rijbewijs in voor een jaar, maar deed er ook nog twee weken gevangenisstraf bovenop.
(Bron)
TT 192 Hoger opgeleiden roddelen vaker

HOOFDDORP Kletsen over anderen is niet langer taboe. Iedereen doet het, de hoger opgeleiden het meest. Dat concludeert het blad Privé uit een onderzoek naar het roddelgedrag onder Nederlanders.
Een meerderheid vindt dat roddelen geen slechte gewoonte is. Het kan immers ook over positieve zaken gaan, denken ze, in strijd met de definitie in de Van Dale. Eenderde meent dat roddelen het gevoel van saamhorigheid versterkt.
Kennissen gaan het vaakst over de tong, maar familieleden, collega's en vrienden vinden ook gretig aftrek. Het wel en wee van BN'ers, Frans Bauer voorop, is een favoriet thema voor lager opgeleiden.
TT 130 DEN HAAG De hoorzittingen over de muur die Israël in de bezette gebieden bouwt, zullen rechtstreeks via internet te volgen zijn. De hoorzittingen worden van maandag tot en met woensdag voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gehouden.
TT 122 Wit-Rusland buigt na afsluiting gas

MINSK Wit-Rusland zal voldoen aan de voorwaarden voor de levering van gas zoals die zijn opgesteld door Gazprom uit Rusland. Het staatsbedrijf stopte gisteren de levering van gas aan het buurland en aan Polen en Duitsland.
Het was Gazprom een doorn in het oog dat de Wit-Russen gas aftapten dat voor Polen en Duitsland was bestemd. Gazprom wilde dat Minsk daarvoor zou betalen, maar wekenlang praten leverde niets op.
President Loekasjenko van Wit-Rusland was woedend over het besluit en sprak van chantage. Later ging hij overstag en zei "wel 200 miljoen dollar bijeen te schrapen, van kinderen en bejaarden".
TT 120 HENGELO De gemeente Hengelo gaat de anti-conceptiepil vergoeden voor mensen met een minimum-inkomen. Het gaat om 500 vrouwen, voor wie de gemeente 45 euro per vergoeding per jaar kwijt zal zijn. Het kabinet heeft de vergoeding vanwege de bezuinigingen afgeschaft.
TT 120 AMSTERDAM In 2003 zijn voor het eerst in Nederland meer mensen gecremeerd dan begraven, meldt de Landelijke Vereniging van Crematoria. In 2002 werd nog 49,8% van de overledenen gecremeerd. In 2003 was dat 50,9% (71.815 mensen).
TT 120 ALPHEN A/D RIJN Een 18-jarige scholier uit Alphen a/d Rijn is opgepakt omdat hij op school een neppistool bij zich had. In zijn tas trof de politie nog een wapenstok en vijf messen aan.
TT 114 VVD geeft De Kneus nog een kans

DEN HAAG De regeringspartij VVD heeft CDA-minister De Kneus van Sociale Zaken een laatste waarschuwing gegeven in het debat over de UWV-affaire. De liberalen accepteren de excuses van de minister, maar eisen dat hij de Kamer voortaan juist en volledig informeert.
Ook de andere regeringspartijen hebben kritiek op de minister, maar handhaven hun vertrouwen. CDA en D66 leggen de schuld vooral bij de top van het UWV. De oppositie vindt de excuses onvoldoende.
De Kneus trok in de Kamer opnieuw het boetekleed aan. Het is niet aan mij te bepalen welke informatie voor de Kamer belangrijk is en niet, zo zei hij.
Veeeeeeel geslapen, lang geslapen. Ik voel me nu iets helderder.

donderdag, februari 19, 2004

Tis wel erg genieten nu: zon, blauwe lucht met voorbij drijvende wolkjes die al wat roze worden, grasveld vol bloeiende krokussen en narcissen...
Nee, nog geen foto, ik ga niet naar buiten zoals ik me nu voel. Morgen misschien. Maar intussen maakt het me wel blij.
TT 113 De Geus wil goedkoop van Joustra af

DEN HAAG Minister De Geus heeft in de Kamer verklaard dat hij "op de snelste en goedkoopste manier" wil afkomen van UWV-topman Joustra. Hij hoopt dat hij in goed overleg tot een vertrekregeling kan komen.Joustra heeft nu voor slechts vier weken zijn functie ter beschikking gesteld. Hij ziet dat als een vakantie.
Eerder lieten de Kamerfracties al weten het onaanvaardbaar te vinden als de top van het UWV met een gouden handdruk vertrekt.Daarvoor zijn de fouten van Joustra en Cloo te ernstig, vinden ze.
De UWV-top heeft De Geus niet juist ingelicht over de hoge kosten van de huisvesting van de instantie.
Vanochtend weer wakker geworden na een stuip. De zijkanten van m'n tong liggen aan flarden, m'n spieren doen zeer, m'n hoofd bonkt. Ik voel me erg zielig, maar ik weet dat ik me morgen al een stuk beter zal voelen.
Ik heb ook koorts, maar wat er eerder was is meestal niet duidelijk: koorts verhoogt de gevoeligheid voor aanvallen, maar van een aanval gaat je temperatuur ook flink omhoog. En natuurlijk is er die andere nawee: ik kan mezelf niet zo goed rechtop houden. Als ik rondloop, val ik steeds bijna om. Dat is morgen in elk geval helemaal over.
Vanavond schaft de pot choco- en vanillevla.
Prestigieuze ambassade kost 60 miljoen

BERLIJN - Voor de entree worden nog gauw kinderkopjes gelegd en binnen zijn werklui bezig de laatste oneffenheidjes weg te werken. De nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn maakt zich op voor de officiële opening door koningin Beatrix op dinsdag 2 maart.
In de prestigieuze, door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas ontworpen kubus aan de oever van de rivier de Spree, zit een trotse ambassadeur Nikolaos van Dam. "Hare Majesteit zal allerminst teleurgesteld zijn", zegt Van Dam zelfverzekerd.
Van de vorstin is bekend dat zij zeer op moderne architectuur is gesteld. En Koolhaas werd voor zijn ontwerp in november met de Berlijnse architectuurprijs beloond.
De hippe ambassade kampte aanvankelijk met wat kinderziekten. De meeste klachten - de constructie van beton en aluminium was te gehorig en in de open ruimtes was nauwelijks privacy - zijn nu verholpen. Er zijn afscheidingen van glas geplaatst en strakke houten panelen op de betonnen muren fungeren als geluiddempers.
Op 2 maart krijgt koningin Beatrix een rondleiding over het 'Trajekt', zoals de zich als een bergpad naar boven slingerende gang wordt genoemd. Deze 'diplomatenloopbaan' in het hart van het tien verdiepingen tellende gebouw verbindt de ingang met de twee vergaderzalen, het archief, de dienstwoning, een fitnessruimte en het dakterras.
Onderweg passeert de voorbijganger de 'James-Bond-deur', een geheime, in de houten wand weggewerkte draaideur die toegang biedt tot de politieke afdeling. In de steriele omgeving zijn A4-tjes met opgekrabbelde huishoudelijke mededelingen een welkome afwisseling; het lijkt al bijna een écht kantoor.
Een kantine voor de ongeveer zestig medewerkers is er wel, maar de compleet ingerichte keuken wordt doordeweeks niet gebruikt uit zuinigheidsoverwegingen. Omdat een eigen catering erg duur is, luncht het ambassadepersoneel bij de buren, in de kantine van het waterleidingbedrijf. Of neemt zijn eigen boterhammen mee. 'Uit de la eten', heet dat hier.
Wie het gebouw wil zíen, moet er doorheen lopen. "Ik neem zelf nooit de lift", aldus Van Dam. Niet al het ambassadepersoneel deelt zijn mening. Sommigen duizelt het al bij het eerste gedeelte van het pad, dat met een transparante vloer ettelijke meters boven de grond hangt. "Mensen met hoogtevrees kruipen letterlijk langs de wand", aldus een medewerkster. Tijdens het koninklijk bezoek komt er een loper te liggen.
Nederland heeft flink uitgepakt met de 60 miljoen dure nieuwbouw. "Een weerspiegeling van het belang dat Nederland hecht aan de goede betrekkingen met Duitsland", aldus de ambassadeur. De glazen buitenkant symboliseert de 'openheid' van Nederland.
Toen de Duitse regering in 1999 van Bonn naar Berlijn verhuisde, moest er - na een tijdelijk alternatief onderkomen - een nieuwe behuizing voor de Nederlandse vertegenwoordiging komen. De traditionele ambassadewijk, Tiergarten, riep te veel associaties op met West-Berlijn. De huidige plek, die door zijn ligging aan de 'enige echte gracht van Berlijn' Nederlands aandoet, is een toplocatie in de regeringswijk, het trendy Mitte.
Tijdens haar bezoek aan de Berlijnse ambassade ontmoet de koningin prominente gasten, zoals bondspresident Rau en voormalig president Richard von Weizsäcker. De feestelijkheden krijgen in het weekeinde van 6 en 7 maart een vervolg. Geen brave strijkjes, maar optredens van onder andere Thé Lau (voormalig zanger van rockformatie The Scene) en een editie van het Crossing Border Festival. Gezien de grote publieke belangstelling houdt de ambassade op 18 september 'open dag'.
(Bron)
Yahoo laat Google vallen

SUNNYVALE - De Amerikaanse internetonderneming Yahoo heeft een eerste stap gezet richting onafhankelijkheid van de zeer succesvolle zoekmachine van concurrent Google. Yahoo presenteerde woensdag een eigen internetzoekmachine die geleidelijk de software van Google moet vervangen op alle websites van Yahoo. De Amerikaanse website was als eerste aan de beurt.
Zonder ook maar een woord vuil te maken aan Google stak Yahoo de loftrompet over zijn nieuwe technologie. Die is ontwikkeld na de aankoop van Inktomi eind 2002. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zoektechnologieën, maar wist tot dusver de software van Google niet te evenaren.
(Bron)
'Biologisch voedsel vaak besmet'

AMSTERDAM - Biologische voedingsproducten zijn geregeld vervuild met genetisch veranderde organismen, terwijl op de etiketten van de meeste producten staat vermeld dat deze 'gegarandeerd gentechvrij' zijn. Dat schrijft Trouw donderdag naar aanleiding van Brits onderzoek. De Britse wetenschappers stelden vast dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid.
Uit het onderzoek van de universiteit van Glamorghan, Wales, kwam naar voren dat tien van de 25 biologische producten fors waren vervuild met genetisch gemanipuleerde soja.
Het platform van de biologische sector in Nederland, Biologica, dringt aan op maatregelen. Directeur Bert van Ruitenbeek van Biologica is geschrokken. "De biologische sector is uit principe gentechvrij, maar we worden er ongewild toch mee opgezadeld." Volgens Ruitenbeek is Biologica onder protest akkoord gegaan met vrijwillige afspraken die minister Cees Veerman van Landbouw voorstelde. Biologica wil de garantie dat er een gentechvrije keten komt.
(Bron)
Plooy is 'crimefighter' af

AMSTERDAM - De Amsterdamse officier van justitie K. Plooy stopt met zijn werk als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam donderdag bekendgemaakt.
Plooy blijft wel werkzaam bij het OM in de hoofdstad, maar zal zich met andere zaken gaan bezighouden. De overstap van Plooy is het gevolg van ernstige bedreigingen aan zijn adres.
In augustus vorig jaar kreeg Plooy het bericht dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd. Sindsdien heeft hij strenge persoonsbeveiliging gekregen.
"Op grond van persoonlijke afwegingen heeft hij ervoor gekozen om, in overleg met zijn parketleiding, zich binnen het Amsterdamse parket met een ander taakveld te gaan bezighouden", aldus het OM donderdag in een verklaring.
(Bron)

Niet te geloven dat de zware jongens winnen...
Onderzoek naar computeragressie

AMSTERDAM - Computeragressie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Mensen schelden en slaan als de pc weer eens dienst weigert. Soms vliegen de toetsenborden door de lucht. Waar komt die agressie toch vandaan? Sociologe Marleen Brinks deed een onderzoek naar computeragressie.
Maar liefst een derde tot de helft van de tijd achter de computer gaat verloren door storingen, zo meldt het AD.
"Veel gebruikers zien een computer als een leven wezen met een ziel en bovendien voelen ze zich vaak machteloos achter een pc," aldus Brinks in het AD. "In mijn onderzoek gaven mensen vaak aan dat ze een soort persoonlijke relatie hebben met hun pc. Als die dan niet doet wat zij willen, komen er wraakgevoelens naar boven. Ze zien de computer als een wezen met een eigen wil. De computer is het enige apparaat waarmee de mens een interactie aangaat. Niemand zal ooit een woord zeggen tegen een strijkijzer, dvd-speler of afwasmachine".
Vooral op de werkvloer neemt de computeragressie toe: "Agressie tegen pc's heeft vaak te maken met het niet halen van deadlines. Een pc-agressor voelt zich vaak onder druk staan. Ook kopiëren mensen vaak negatief gedrag van anderen."
Marleen opende vorig jaar een website waar zij computergebruikers vroeg om een vragenlijst in te vullen. 480 internetters vulde de vragenlijst in. Alle deelnemers zaten meer dan vijf uur per dag achter de pc.
62 procent van de ondervraagden gaf aan regelmatig te schreeuwen of schelden tegen de pc. 15 procent ging regelmatig over tot schoppen, slaan en gooien. Leuk detail: 11 procent gaf aan het gevoel te hebben dat de computer expres crasht om hen te pesten.
(Bron, onderzoek)
Werkloosheid loopt hard op

VOORBURG - Nederland telde van begin november 2003 tot eind januari van dit jaar 444.000 werklozen. Dat zijn er 126.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Gemiddeld was 5,9 procent van de beroepsbevolking de afgelopen drie maanden werkloos. Een jaar ervoor was dat nog 4,3 procent.
De groei van de werkloosheid doet zich voor over de hele linie, aldus het CBS. Bij zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen is de werkloosheid opgelopen. Volgens de CBS-cijfers zit 5,4 procent van de mannen en 6,6 procent van de vrouwen zonder baan.
Na correctie voor seizoensinvloeden is de werkloze beroepsbevolking in de periode november tot en met januari uitgekomen op 458.000. De afgelopen zes maanden steeg het aantal werklozen gemiddeld met 10.000 per maand.
Ook uit cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), dat een andere definitie dan het CBS hanteert, blijkt een forse toename van de werkloosheid. In januari steeg het aantal werkzoekenden zonder baan met 3,9 procent tot 705.200, aldus het CWI. De stijging was het grootste onder jongeren onder de 23 (+6,8 procent). Bij 57-plussers (+1,6 procent) lag de toename beduidend onder het gemiddelde van 3,9 procent.
Het werkloosheidscijfer van het CBS verschilt van de CWI-cijfers. Het CBS telt alle werklozen die actief zoeken naar een baan van minstens 12 uur. Het CWI kijkt naar alle geregistreerde werkzoekenden zonder baan.
(Bron)
'Wilde zwijnen sterven van de honger in de Veluwe'

DEN HAAG - De wilde zwijnen in de Veluwe hebben ernstig te lijden van het geringe voedselaanbod. Ondanks de afschot van bijna 80 procent van de populatie van rond 5000 stuks, hebben de resterende zwijnen het nog steeds moeilijk en sterven er nog dieren van de honger.
Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe donderdag in een persbericht. Volgens secretaris G.J. Spek van de vereniging is het voedselgebrek veroorzaakt door de extreme droogte van vorig jaar. Daardoor verdorden het gras en de jonge eikels en droeg ook de beuk geen vrucht.
De situatie van het afgelopen jaar staat in schril contrast met de vijf vette jaren daarvoor. Door het overvloedige voedselaanbod in die periode kon het aantal zwijnen groeien tot een historisch record van rond 5000. Afgelopen zomer en herfst bleken echter desastreus voor het voedselaanbod.
Omdat massale sterfte en het bijbehorende lijden niet acceptabel werd geacht, werd besloten tot de afschot van 4200 dieren. Half februari aan het slot van het afschotseizoen was de doelstelling op 300 stuks na gehaald.
De rampzalige voedselsituatie veroorzaakte ook overlast. Meer dan driehonderd dieren werden aangereden, waarbij één menselijk slachtoffer viel. Veel wilde zwijnen slaagden erin aan hun reservaat te ontsnappen en bezorgden volop overlast in de bebouwde kom en in particuliere tuinen.
Voor de resterende dieren blijft de voedselsituatie kritiek. Spek hoopt op een vroeg invallend voorjaar, zodat het gras weer begint te groeien.
(Bron)
Bijna-botsing tussen KLM en Swiss Air

AMSTERDAM - Twee vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappijen KLM en Swiss Air zijn woensdag boven het Franse Reims bijna met elkaar in botsing gekomen. Volgens Swiss International Airlines is het aan de snelle reactie van beide bemanningen en de waarschuwingssystemen aan boord te danken dat er geen ongeluk is gebeurd.
Het incident voltrok zich omstreeks 07.45 uur, op een hoogte van 9.500 meter. Het KLM-toestel, vlucht KL1924, was op weg van Genève naar Amsterdam en had tachtig mensen aan boord, van wie vijf bemanningsleden. In het Zwitserse toestel, dat vanuit New York op weg was naar Zürich, zaten 137 passagiers en elf bemanningsleden.
KLM-woordvoerder Hugo Baas zei dat de piloot van het KLM-toestel het toestel van Swiss zag naderen op het moment dat de automatische piloot aangaf dat een ingreep geboden was. Door een scherpe bocht naar links te maken voorkwam de KLM-piloot een botsing, aldus Baas. De toestellen waren elkaar op dat moment tot op driehonderd meter genaderd. Ook de Zwitserse piloot week uit toen het waarschuwingssysteem van zijn toestel aangaf dat er een ander vliegtuig naderde.
De Zwitserse en Franse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Het was niet direct duidelijk of het bijna-ongeluk verband houdt met de staking die luchtverkeersleiders op het Parijse vliegveld Orly deze week houden. Luchtverkeersleiders in Midden- en West-Frankrijk sloten zich dinsdag en woensdag bij de actie aan.
(Bron)
Marine staakt zoeken naar gifvaten Andinet

DEN HELDER - De Koninklijke Marine heeft de zoekactie naar de 63 vermiste gifvaten in de Noordzee woensdagmiddag gestaakt. Dat heeft een woordvoerder van de marine donderdag gezegd. De marine heeft niets gevonden. Rijkswaterstaat beslist begin volgende week of de zoektocht nog een vervolg krijgt.
Het gaat om vaten met giftig arseenpentoxide, die het schip Andinet op 21 december vorig jaar verloor op de Noordzee. De Nederlandse marine heeft in totaal een route van 185 kilometer lengte afgezocht. Duitsland heeft nog een stuk van 15 kilometer bekeken.
De marineschepen hebben over het grootste gedeelte van de route 500 meter links en 500 meter rechts gezocht. De laatste 75 kilometer boven Texel, de plek waar ook drie containers met gifvaten overboord gingen die inmiddels wel geborgen zijn, is nog eens 1000 meter extra aan de rechterkant onderzocht.
De marine heeft tijdens de zoektocht de route gevolgd, die de Andinet 21 december voer. De marine zou vrijdag pas klaar zijn, maar door het goede weer konden de vier schepen, een hydrografisch opneemvaartuig en drie mijnenjagers, eerder terug.
De 63 losse gifvaten sloegen tijdens een storm overboord. Ook kwamen drie containers met daarin totaal 630 vaten van 100 liter met dezelfde giftige stof en ongeveer 5000 liter gelekte arseenpentoxide in de Noordzee terecht.
(Bron)
Verzorgingstehuis bedolven onder toiletpapier

BOXTEL - Verzorgingstehuis Emmaus in Boxtel is sinds woensdagmiddag bedolven onder het toiletpapier. Particulieren, bedrijven en radiopresentatoren hebben zich sterk gemaakt om de zeventig bewoners te voorzien van wc-papier.
Inmiddels beschikt het tehuis over vijf volle pallets. Locatiemanager W. Paridaans heeft dit donderdag gezegd. Volgens hem hoeven de bewoners voorlopig zelf geen papier te kopen.
Woensdag meldde Emmaus dat de bewoners voortaan hun toiletpapier niet meer voor niets krijgen. Omdat de uitkering op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten AWBZ ontoereikend is om alle kosten te betalen, moet het tehuis bezuinigen. Daarbij is er bewust voor gekozen om de zorg maximaal in stand te houden. Een van de bezuinigingsmaatregelen is schrappen van het gratis toiletpapier.
(Bron)
Zesduizend veelplegers begaan tiende van strafzaken

AMSTERDAM - De zesduizend ergste veelplegers zijn goed voor ongeveer eentiende van alle strafzaken. Zij zijn in 5 jaar tijd meer dan tienmaal in aanraking met justitie geweest. Daarnaast bestaat er een groep van ruim 19.000 veelplegers, die verantwoordelijk is voor nog eens 12 procent van de strafzaken.
Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum WODC, dat donderdag naar buiten is gebracht. Een derde groep veelplegers bestaat uit 33.000 criminelen die in vijf jaar tijd drie of vier keer met justitie in aanraking zijn gekomen.
Kenmerkend voor de veelplegers is dat zij zich vooral schuldig maken aan vermogensdelicten. Die maken 75 procent uit van het totale aantal strafbare feiten, begaan door de ergste groep. Het is ook deze groep die de meeste overlast veroorzaakt.
Het onderzoek van het WODC is gebaseerd op gegevens van justitie. Eerdere tellingen bij de politie kwamen ook uit op zo'n zesduizend veelplegers van de ergste categorie.
Uit het onderzoek, dat de periode 1997-2001 beslaat, blijkt ook dat veelplegers vaak veel vroeger op het verkeerde pad zijn terechtgekomen dan zogeheten incidentele daders. Verder zijn ze vaker buiten Nederland geboren.
(Bron)
Kater ligt als gehypnotiseerd naar tennis te kijken.

woensdag, februari 18, 2004

Voor de heren onder ons, een praktisch hulpmiddel?
Update Iran:

TT 125 Zeker 295 doden bij treinramp Iran

TEHERAN In Noord-Iran zijn zeker 295 doden gevallen toen een goederentrein ontplofte. Er zijn honderden gewonden, van wie velen in levensgevaar zouden verkeren. Vijf dorpen zijn verwoest. De 48 wagons van de trein waren geladen met benzine, zwavel en kunstmest.
[Een rijdende bom dus :-(]
De trein stond stil in een station toen hij door onbekende oorzaak in beweging kwam. Hij sloeg op hol, ontspoorde op een volgend station en vloog in brand. Toen de brand bijna was geblust, volgde een explosie die tot op 75 km te horen was.
De plaats van de ramp is afgegrendeld van de buitenwereld, mede uit vrees voor nieuwe explosies en giftige dampen.
Zoek je nog een aparte das? Kijk hier voor stropdassen met leuke motiefjes als tandplak, syfilis, borstkanker, anthrax en nog veel meer.
Doet me denken aan deze site. Zulke schattige voetschimmel of slechte adem wil iedereen wel hebben. Zelfs de pest ziet er lief uit.
Sneller dronken met alcohol-inhaler

Het is de nieuwste trend in Groot-Brittannië: dronken worden zonder ook maar één slok te nemen. Met een speciale ‘inhaler’ kun je alcoholische drankjes via mond of neus inademen.
Het nieuwe apparaat werkt eenvoudig. Vloeibare alcohol wordt in een kan gegoten waaraan een slang is bevestigd. Vervolgens wordt er zuurstof door in de slang geblazen waardoor de alcohol gaat bubbelen. De damp die daardoor onstaat, wordt vervolgens ingeademd.
Volgens gebruikers proef je de smaak van de drank die met de verdamper wordt ingeademd, veel beter in vergelijking met het achterover slaan van een glas. Ook is het beter voor de lijn omdat er geen calorieën worden opgenomen.
Artsen zijn echter minder te spreken over het nieuwe apparaat, in Engeland 'vaporiser' genaamd. Gebruikers worden tien keer sneller dronken in vergelijking met het drinken van alcohol. Hierdoor zouden gebruikers een grotere dosis alcohol binnen kunnen krijgen dan ze voor ogen hadden en zelfs bewusteloos kunnen raken.
Ook is er geen onderzoek gedaan naar het gebruik van de vaporiser op de lange termijn. Artsen vrezen bijvoorbeeld dat hersencellen met de verdamper nog sneller worden afgebroken in vergelijking met het drinken van alcohol.
(Bron)
Trap in balzak kost kind fortuin

Een trap in een balzak kost een kerel van veertien 12.000 euro. Een rechtbank in Atlanta veroordeelde de jongen tot het betalen van de schadevergoeding aan een kelner. Hij kreeg in 1999 de trap van de jongen die toen amper negen was. De ouders verdedigden hun wildebras met de stelling dat het voorval doodnormaal is voor ravottende jongens van die leeftijd.
Het voorval had plaats tijdens een huwelijksfeest bij de jongen thuis. Hij liep tijdens de receptie joelend met een mes rond. De jongen vond het vrij opwindend en entertainde zo zijn jongere broer. Het spelletje liep uit de hand toen hij de kelner bedreigde. Toen de man vroeg om het mes weg te stoppen, haalde de jongen keihard uit. Hij plaatste een raakgemikte trap in de balzak van de kelner. Het slachtoffer liep hierbij schade op en was weken werkonbekwaam.
Hierop stapte hij naar de rechter en eiste een schadevergoeding. Het slachtoffer haalt nu zijn gram. De ouders begrijpen niet waarom hun zoon gestraft wordt en blijven volhouden dat hun oogappel de kelner noch trapte, noch bedreigde.
(Bron)
Vrouw met 4 borsten zorgt voor ophef

Na talloze woedende telefoontjes van verontwaardigde burgers zijn in Nieuw-Zeeland billboardposters verwijderd waarop een vrouw met vier borsten is afgebeeld die door een machine 'gemolken' wordt.
De posters zijn onderdeel van een campagne tegen genetisch gemanipuleerd voedsel, maar werden als aanstootgevend beoordeeld.
(Bron)

Plassen met een schone mond?

Een familie in Hongkong keek raar op toen de vader des huizes een DVD over mondhygiëne in de DVD-speler deed. In plaats van tips over tandenpoetsen kregen ze namelijk close-ups van plassende vrouwen te zien.
De man had de porno-DVD, getiteld "Unfold the secrets of girls urinating", gekregen bij de aanschaf van een tube tandpasta. De autoriteiten in Hongkong hebben een onderzoek gestart naar de oorzaak van de verwisseling.
(Bron)
Weduwe laat overleden man tot munitie verwerken

Een Engelse weduwe heeft de asse van haar overleden man laten verwerken tot munitie voor een jagersvereniging. Dit meldde de Daily Telegraph maandag.
De Londense Joanna Booth heeft haar man, die aan een voedselvergiftiging gestorven is en die een groot liefhebber was van antieke wapens, met deze ongewone wens voor de laatste maal geëerd. Volgens de berichten heeft een munitiebedrijf de as van de man vermengd met hagelkorrel en er 275 patronen van gemaakt. De kogels werden daarna door een priester gezegend en door zo'n twintig vrienden aan het einde van het jachtseizoen in Schotland gebruikt (verschoten). Hierbij werden 70 patrijzen, 23 fazanten, 7 eenden en één vos gedood.
(Bron)
Jongen ziet via internet dat hij ontvoerd is

Een 17-jarige jongen in Los Angeles is er na veertien jaar achtergekomen dat hij door zijn moeder is ontvoerd uit Canada. De jongen ontdekte een foto van zichzelf als peuter op een website voor vermiste kinderen. Hij vertelde dat aan een leraar, die de politie inlichtte. Na verificatie bij de Canadese autoriteiten werd de moeder op 11 februari in haar huis opgepakt.
De moeder bracht de jongen, toen hij 3 was, niet terug na een bezoek, terwijl een rechter de jongen aan diens vader had toegewezen, verklaarde de politie van Los Angeles woensdag. De vrouw zou met haar zoon vanuit Canada naar Mexico zijn gegaan, en later naar Los Angeles zijn verhuisd. Daar hertrouwde zij twee keer.
Bij haar arrestatie was de 45-jarige moeder volgens de politie overstuur. De jongen was ook emotioneel en troostte zijn moeder. Hij is voorlopig ondergebracht in een pleeggezin.
(Bron)
Het hagelt flink hier...
TT 401 Twee voetbalteams uit de Indiase deelstaat Goa die in hun laatste duel om te kunnen promoveren, samen 116 goals scoorden, zijn geschorst. De teams die ze hun gang lieten gaan, zitten ook thuis.
Afgelopen maandag won Curtorim Gym met 61-1 van Sangolda Lightning, terwijl het bij rust nog 1-1 was. Hun rivaal maakte het ietsje minder bont; Wilfred Leisure won met 55-1 van Dona Paula Sports Club, terwijl het bij rust 6-0 stond.
De ploeg met het hoogste doelsaldo zou naar de eerste divisie promoveren.
De voetbalbond van Goa rook nattigheid [mooie contaminatie] en wil nu dat alle betrokken clubs een permanent speelverbod opgelegd krijgen.
TT 130 ALGIERS De Algerijnse politie heeft twee Zweden doodgeschoten, die voor terroristen werden aangezien. Het waren medewerkers van Ericsson, die door hun mobiele apparatuur waren opgevallen.
TT 110 Brieven aan IND ongezien afgelegd"

HILVERSUM Niet alle verzoeken van uitgeprocedeerde asielzoekers om als 'schrijnend geval' in aanmerking te komen, zijn in behandeling genomen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Hilbrand Nawijn,voormalig minister van Vreemdelingenzaken en LPF-Kamerlid, vertelde in het VARA-radioprogramma De Ochtenden dat hij dit heeft gehoord van IND-medewerkers. Verzoekbrieven aan de Immigratiedienst waarin de gronden van schrijnendheid niet waren aangegeven, zijn ongezien terzijde gelegd.
Nawijn zal minister Verdonk vragen hoe soortgelijke aanvragen in de toekomst behandeld zullen worden.
"Makrendih is een woord in ballingschap. Het stamt uit het Indisch, maar wordt niet meer gebruikt, nadat het tijdens de revolutie van 1899 gebruikt werd voor het aanduiden van (letterlijk vertaald) "zij die durven te zoeken zonder te vinden". Sindsdien is het alleen nog in gebruik in de hackerswereld, waar het een eretitel is.
Google zoekt op dit moment nog uit waarom het gebruikt is in de Nederlandse en Belgische vertaling van hun zoekresultatenpagina."
(Bron)

In een van de reacties staat: 'makrendih komt uit het tokahey en betekent "there they see, wonders they find..."'
Inbrekers stelen elf brillen in Tilburg

Inbrekers hebben maandagavond ingebroken in een brillenzaak in Tilburg. De inbrekers gingen er vandoor met elf brillen. Dat meldt de politie Midden en West Brabant.
Door twee trottoirtegels door de ruit van de zaak te gooien kwamen de dieven binnen. Dit gebeurde tussen 23.10 en 23.15 uur. De elf brillen hadden een waarde van 773 euro.
(Bron)
Opstootje in jeugdgevangenis in Flevoland

LELYSTAD - Een opstootje van elf jongeren in de nieuwe jeugdinrichting Rentray Flevoland in Lelystad zorgde dinsdagavond voor paniek onder de groepsleiders. De oproer onstond tijdens een groepsactiviteit. De twee begeleiders vluchtten weg, omdat het te gevaarlijk werd. Directeur H. Lodewijks van Rentray zei woensdag dat het opstootje na een uur was gesust.
De oproerkraaiers sloegen met een zwaar voorwerp een ruit van het in januari geopende gebouw in. Hoewel de jongeren al op de luchtruimte vastliepen, legde de snel gealarmeerde politie voor de zekerheid direct een kordon om de justitiële jeugdinrichting. Er vielen geen gewonden bij het incident.
Volgens Lodewijks is er bewust gewacht met ingrijpen om de situatie niet te laten escaleren. Gevreesd werd dat de jongeren glasscherven als wapens zouden gebruiken.
De relschoppers zaten na ruim een uur weer in hun slaapcel, omdat zij beseften dat ze niet konden ontsnappen. Na bemiddeling kwamen zij één voor één terug naar binnen. In Rentray Flevoland is plaats voor maximaal 144 jeugdgevangenen.
(Bron)
Paarden Stena Nautica aan land gebracht

VARBERG - De zeven paarden die sinds twee dagen ingesloten zaten op het autodek van de veerboot Stena Nautica voor de Zweedse kust, zijn aan land gebracht. De dieren zijn een voor een in een container van het beschadigde schip getakeld en verblijven nu in Varberg. Dat meldde de Zweedse radio woensdagmorgen.
Nadat de Stena Nautica maandag in aanvaring was gekomen met een vrachtschip, werd de boot naar het Zweedse Varberg gesleept. Daar werden alle 128 opvarenden geëvacueerd.
Aanvankelijk werd bericht dat de paarden ook in veiligheid waren gebracht. Later bleek dat er zoveel water in het schip was gelopen dat de laaddeuren van het autodek waar de paarden zich bevonden, niet meer openkonden.
Het schip moest eerst worden leeggepompt, voordat de dieren weer vaste grond onder hun hoeven konden krijgen. Onder de paarden waren vier wedstrijdpaarden van de Zweedse olympiër Helena Lundbäck.
(Bron)
Uh? Google-actie:

"Uw zoekbewerking - "*****" - heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd

Makrendih:
- Zorg ervoor dat alle woorden goed gespeld zijn.
- Probeer andere zoektermen.
- Maak de zoektermen algemener."

'Makrendih'??
Kijk: "Om tactische redenen moeten helikopters laag kunnen vliegen. Door laag te vliegen blijft een helikopter langer onopgemerkt en is hij minder kwetsbaar. In oorlogssituaties zullen helikopters dan ook zo laag mogelijk vliegen. Het uitvoeren van deze vliegopdrachten vergt veel training. Normaal gesproken opereren helikopters vooral op een hoogte tussen de 150 en 250 meter. Wanneer helikopters tijdens hun vlucht over bewoond gebied vliegen, moeten zij tenminste 210 meter boven het hoogste punt blijven vliegen. Laagvliegen is in bewoonde gebieden dus niet toegestaan."
(Bron)
Klokkenluider in bouwfraudeschandaal duikt onder

DEN HAAG - De klokkenluider van de nieuwe bouwfraude-affaire voelt zich dermate onveilig dat hij is ondergedoken. Dat heeft het GroenLinks Tweede-Kamerlid Vos woensdag bevestigd. Volgens Vos, die met de man heeft gesproken, is hij nog niet daadwerkelijk bedreigd. "Hij heeft echter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) te horen gekregen dat hij voorzichtig moet zijn."
Omdat de man nog geen politiebescherming heeft gekregen, heeft Vos dinsdag minister Donner van Justitie gevraagd hier wat aan te doen. Justitie staat formeel echter buiten de veiligheidskwestie.
Volgens het nieuwe stelsel 'beveiligen en bewaken' moet iemand die zich bedreigd voelt, zelf bij de plaatselijke politie te rade gaan. Die moet vervolgens na een analyse van de veiligheidssituatie besluiten, of iemand in aanmerking komt voor beveiliging, aldus een woordvoerder van Justitie.
Het debat in de Tweede Kamer over de fraudeaffaire rond de bouw van kantoren en aanwijzingen over corruptie bij ambtenaren wordt woensdag naar verwachting om 15:30 uur voortgezet.
(Bron)
Boze vader slaat onderwijzer

ROTTERDAM - Een 40-jarige Rotterdammer heeft dinsdag een onderwijzer mishandeld van de school waar zijn dochter op zit. De man kwam verhaal halen toen zijn dochter hem vertelde dat de leerkracht haar enkele dagen eerder had geschopt, zo maakte de politie woensdag bekend.
De leerkracht kreeg klappen, viel en liep verwondingen op aan zijn gezicht, armen en benen. De vader kreeg van de politie een proces-verbaal wegens mishandeling. Omdat veel leerlingen van de basisschool in Bospolder-Tussendijken getuige waren van de mishandeling, is slachtofferhulp ingeschakeld.
Volgens de politie sloeg en schopte de dochter van de man vrijdag eerst buiten en later in de school een ander meisje. De onderwijzer stak toen zijn been uit om een schop te blokkeren, waarop het meisje thuis vertelde dat ze was geschopt door de meester.
(Bron)
Verzorgingstehuis schrapt gratis toiletpapier

BOXTEL - De ongeveer zeventig bewoners van verzorgingstehuis Emmaus in Boxtel moeten voortaan zelf voor hun toiletpapier zorgen. In het kader van een bezuinigingsronde heeft de directie in overleg met de cliëntenraad van de instelling besloten de gratis verstrekking van wc-papier te schrappen.
Daar staat tegenover dat de zorg zeven dagen per week, 24 uur per dag optimaal blijft. P. Kanters van de Raad van bestuur van de Zorggroep Elde, waar Emmaus deel van uitmaakt, heeft dit woensdag gezegd.
Volgens hem zijn bezuinigingen noodzakelijk omdat er steeds minder geld beschikbaar komt via de awbz. "Er is nadrukkelijk niet gekozen voor een zogenoemde pyamadag, een vaste toiletronde of verstrekking van maar twee in plaats van drie maaltijden per dag", aldus Kanters.
(Bron)
Zeker tweehonderd doden door op hol geslagen trein

TEHERAN - In Iran zijn zeker tweehonderd doden gevallen toen een op hol geslagen goederentrein explodeerde. Ten minste 350 mensen zijn gewond geraakt. De 51 wagons, geladen met onder meer benzine en zwavel, ontploften bij de stad Neysaphur, in het noordoosten van het land. Dat heeft het hoofd van de rampenbestrijding in de provinvie Khorassan laten weten.
De zware explosie gebeurde op het moment dat brandweerlieden de wagons probeerden te blussen die in lichterlaaie stonden. De wagons zijn vermoedelijk gaan rijden door een aardschok. Vijf nabijgelegen dorpen hebben zware schade opgelopen. De klap werd 75 kilometer verderop gehoord.
(Bron, met link naar video)
Man neergestoken bij verijdelen auto-inbraak

GOUDA - Een man die woensdagmorgen in Gouda heeft geprobeerd een auto-inbraak te verijdelen, heeft dat moeten bekopen met steekwonden in nek en rug. Volgens de politie reden de man en zijn collega omstreeks negen uur in hun busje de Groen van Prinstererstraat in om daar werkzaamheden te verrichten. Ze zagen daar hoe de bijrijder van een scooter een autoruit insloeg.
De man stapte uit zijn bus om de dader aan te houden. Zijn collega greep de bestuurder van de scooter. De dader stak echter op zijn belager in, waarbij deze steekwonden in nek en rug opliep. Zijn collega wist hem te ontzetten, maar moest daarbij wel de bestuurder van de scooter laten gaan.
Het tweetal is er op de scooter vandoor gegaan. De politie heeft hen niet meer kunnen achterhalen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn toestand is stabiel. Zijn collega bleef ongedeerd.
(Bron)
Vroege grazers genieten van vers gras

LEEUWARDEN/DEN HAAG - In Friesland zijn nu al de eerste koeien in de wei gesignaleerd. Ze kunnen zich te goed doen aan vers gras. Dat de dieren nu al in de wei staan is opmerkelijk vroeg. Normaal gesproken blijven ze tot medio april op stal.
Volgens S. Schenk van LTO Runveehouderij bevestigt dat de vroege weidegang bijzonder is. De dieren overwinteren in de stal omdat de weilanden in de wintermaanden te nat en niet goed begaanbaar zijn voor de runderen. Daarbij groeit het gras niet. Maar met de vroege komst van het voorjaar dit jaar groeit er volgens Schenk in de weilanden al volop gras en zijn er enkele droge stukken land, waar de dieren goed uit de voeten kunnen.
Dat de koeien dit jaar vroeg de wei in kunnen, is volgens Schenk alleen maar prettig voor de dieren. Te koud is het zeker niet. "Een koe houdt van de kou. Qua klimaat zouden ze het liefst de hele winter buiten staan." Maar al is Friesland er dit jaar vroeg bij, Schenk verwacht dat het nog even zal duren voordat alle runderen naar buiten kunnen. Voor 'nuttig weiden' zullen de meeste rundveehouders volgens hem gewoon moeten wachten tot april.
(Bron)
NMa onderzoekt 'Mojopolie'

DEN HAAG - Mededingingsautoriteit NMa heeft dinsdag een inval gedaan in het kantoor van concertorganisator Mojo Concerts in Delft. De NMa heeft een "redelijk vermoeden" dat Mojo de concurrentieregels heeft overtreden, zo liet een woordvoerster van de mededingingsautoriteit woensdag weten.
De NMa ondernam actie naar aanleiding van "berichten uit de media en klachten van partijen uit het veld" dat Mojo zijn monopoliepositie misbruikt. Tijdens de inval zijn papieren en digitale bescheiden in beslag genomen, aldus de woordvoerster. Het onderzoek naar de handel en wandel van de concertpromotor kan enkele maanden gaan duren.
Mojo wilde woensdag alleen bevestigen dat de NMa dinsdag is langsgeweest en ook woensdag aanwezig was in het kantoor in Delft. Het bedrijf heeft laten weten aan de NMa alle medewerking te verlenen. De persvoorlichter van Mojo wil vooralsnog niet reageren op de aanleiding voor het NMa-bezoek. Het bedrijf heeft nog een artiestenmanagementkantoor in Amsterdam, maar daar is geen inval gedaan.
Mojo Concerts bestaat sinds 1968 en is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 95 procent van alle concerten die in Nederland plaatsvinden. Op jaarbasis organiseert Mojo Concerts ongeveer tweehonderd concerten. In de afgelopen jaren was het evenementenbedrijf verantwoordelijk voor de concerten van onder anderen Michael Jackson, de Rolling Stones en Tina Turner. Ook heeft het bedrijf een vinger in de pap bij Pinkpop, North Sea Jazz Festival en Parkpop.
(Bron)
Ontvluchte stier veroorzaakt file op Duitse weg

MÜNSTER - Een uit een abattoir ontsnapte stier heeft woensdag een verkeerschaos veroorzaakt op een drukke autoweg bij de Duitse stad Münster. Het verkeer stond twee uur lang vast en de lengte van de file liep op tot elf kilometer, zei een politiewoordvoerder.
De politie had grote moeite de stier te pakken te krijgen. Het dier rende agressief op en neer en sprong een aantal keren over de vangrails in de middenberm. Uiteindelijk was het dier zo moe dat een dierenarts het kon verdoven. De politie schoot daarop de stier dood.
Hoe het dier uit het abattoir kon ontsnappen, is niet bekend.
(Bron)
E-mailservers bedreigd door aanval nieuw virus

AMSTERDAM - Een nieuw gevaarlijk computervirus is actief, zo meldt VirusAlert. Het virus heeft de naam W32.Netsky.B@mm. Het virus is niet helemaal nieuw, het is een variant op het bekende virus W32.Netsky.a@mm. De nieuwe versie echter verstuurt zich op unieke wijze waardoor het eenvoudig antivirussoftware kan omzeilen.
Netsky is een internetworm die zich verspreidt via e-mail en gedeelde netwerkbronnen. De worm gebruikt de volgende onderwerpregels in zijn e-mailberichten: information, something for you, hello, fake, read it immediately, unknown, stolen en warning. Veelal wordt een ZIP-bestand erbij verstuurd.
(Bron, meer info)
Wethouder

Zeventien prostituees van de Rotterdamse Keileweg hebben gereageerd op de open vacature voor het wethouderschap van Veiligheid in Rotterdam. De aanmeldingen zijn volgens hun woordvoerder Carrie 'quasi serieus' bedoeld, zo schrijft Algemeen Dagblad woensdag. "Ik verwacht niet dat we morgen al worden benoemd", aldus Carrie. De sollicitatiebrief van de prostituees is vooral bedoeld om aandacht tevragen voor hun situatie. Beloften worden niet nagekomen en plannen voor onder meer opvang zijn op de lange termijn geschoven, stellen de dames van lichte zeden.
(Bron)
Af en toe merk je hier dat de luchtmacht fanatiek bezig is. Heli's en vliegtuigen komen over, en dat gemengd met de politieheli's voor de snelwegen en soms de traumaheli - af en toe is het erg druk daarboven.
Meestal vliegt alles op redelijke hoogte. Maar vanmiddag werd ik even gek (en de katten ook) - ik was er van overtuigd dat die Chinook naar beneden zou komen. Want waarom zou ie anders zo laag vliegen en steeds verder zakken - wat lager en hij had het dak van het gebouw hier tegenover geraakt.
Zijn er eigenlijk regels over hoe laag zo'n ding mag vliegen boven de bebouwde kom?
De moeder van mijn moeder is overleden. Als je dat tegen mensen zegt, condoleren ze je met je oma. Maar ze was mijn oma niet.
Als adoptiefkind zit het allemaal wat anders in elkaar. Mijn oma's, dat waren de moeder van mijn (adoptief-)vader, en de stiefmoeder van mijn (adoptief-)moeder. Gewoon, omdat mijn (adoptief-)ouders mijn _ouders_ zijn.
Daarnaast heb ik dus een (natuurlijke) moeder. Met haar heb ik sinds een aantal jaar contact, we hebben elkaar maar ??n keer gezien want we wonen zo ver bij elkaar vandaan als maar mogelijk is. En we zijn niet zo rijk dat we eventjes op en neer kunnen.
Mijn moeder heeft nog een dochter, mijn halfzus. En ze had een moeder - met wie het ook niet allemaal even lekker liep, en over wie ze alleen met bitterheid en verdriet kon praten.
Nu is die moeder dood. En ik vraag me af hoe mijn moeder zich voelt - en ik vind het jammer dat ik in het Engels niet hetzelfde kan zeggen als in het Nederlands. Dat ik niet gewoon kan bellen en gedurende het gesprek voorzichtig kan aftasten hoe het met haar gaat.
Ik spreek wel Engels, maar de nuances van gewoon taalgebruik beheers ik onvoldoende. En ik wil niet als een olifant in de porseleinkast tekeer gaan - vooral niet omdat ik misschien niet goed en/of snel genoeg oppik waar haar grenzen liggen.
Ik heb een mail teruggestuurd waarin ik dat probeer uit te leggen, en ik wacht maar weer af...

dinsdag, februari 17, 2004

Eh?
Ah, ik zie dat ik vorig jaar teveel heb verdiend om aanspraak te kunnen maken op enige vorm van woonkostengeld. In principe heb je daar recht op als je inkomen met minimaal 20% daalt, mijn inkomen daalde vorig jaar met ruim 30%, maar dat is niet genoeg. Ik mag gewoon meer dan de helft van mijn inkomen aan woonlasten afdragen.
Duimt u mee dat er toch rap een baan in zicht komt?