vrijdag, mei 14, 2004

Miljoenenproject helpt slechts vier werklozen aan baan

GRONINGEN - Zeven reïntegratiebedrijven hebben in Oost-Groningen in een jaar tijd slechts vier reguliere banen voor werklozen gevonden. Een project dat 1800 mensen aan de slag moet helpen, kostte gemeenten in die tijd 3 miljoen euro. Dat bleek vrijdag uit een inventarisatie van de Streekraad Oost-Groningen, een samenwerkingsverband van gemeenten als Pekela, Stadskanaal, Veendam en Winschoten.
Reïntegratiebedrijven zijn in het leven geroepen om banen te vinden. Veel van hun cliënten zijn moeilijk bemiddelbare gevallen. Sinds twee jaar moeten gemeenten via openbare aanbestedingen zulke ondernemingen binnenhalen.
In 2002 werden nog 180 mensen aan werk geholpen, maar in 2003 vrijwel niemand. De streekraad vindt het echter onzin te stellen dat het vinden van een baan dus een fortuin per job kost. "Het is niet zo dat de gemeenten die miljoenen euro in die vier banen hebben gestoken. Er zijn vele mensen begeleid", zegt D. Heesterbeek van de streekraad.
"Het getal van vier komt uit een tussentijds rapport. Veel trajecten om werk te vinden kosten veel tijd voordat ze tot een goed einde zijn gebracht. We zijn nu een jaar bezig, dus we hebben een tijd te gaan. Het trekt dit jaar bovendien alweer wat aan", aldus Heesterbeek.
In sommige contracten is uitgegaan van het vinden van een baan of op een andere manier helpen van 60 procent van de werkzoekenden. Mochten de resultaten aan het eind van de contracten van de bedrijven nog altijd laag zijn, dan zullen de ondernemers een deel van het ontvangen geld moeten terugbetalen.
Wethouder H. Klap (Werkvoorziening) van Vlagtwedde zou liever zien dat gemeenten zelf weer meer armslag krijgen om deze problemen op te lossen. In zijn gemeente en ook elders in het land - wordt sinds enige tijd gewerkt met het Wisconsin-model, waarbij werklozen min of meer werken voor hun uitkering, onder meer om ze werkritme te geven. Dat zou vervolgens reguliere banen kunnen opleveren en daarbij mogelijk goedkoper zijn, aldus een gemeentewoordvoerder.
De CDA-Tweede Kamerfractie gaat de zaak aankaarten bij minister De Kneus (Sociale Zaken) en de verantwoordelijke staatssecretaris Rutte (Werkgelegenheid). Kamerlid H. Bruls van de christendemocraten wil weten wat er aan de hand is en of de Groningse situatie uitzonderlijk is. "Het zijn schokkende cijfers", zegt hij.
"Drie miljoen is veel geld en je zult het als gemeente maar aan je burgers moeten uitleggen. Het is de vraag of het openbaar aanbesteden goed werkt. We zijn daar al langer kritisch over. Zijn de regels niet te belemmerend?", vraagt hij zich af. "Mogelijk moeten gemeenten meer de vrije hand krijgen. Nu zijn ze wel verantwoordelijk, maar hebben door die reïntegratiebedrijven juist minder zicht op wat precies gebeurt."
(Bron)

Maar uiteraard ligt het aan de werklozen dat ze geen baan kunnen vinden, uiteindelijk. Heeft niets te maken met de economie en zo.

Geen opmerkingen: