zondag, januari 29, 2006

Nederlander tussen doden Katowice

KATOWICE - Het dodental door het instorten van een evenementenhal in het Poolse Katowice is zondag tot 66 opgelopen. Dat hebben de Poolse autoriteiten zondagochtend gemeld. Zeker een Nederlander is omgekomen.
Ongeveer 140 mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen met verwondingen. De autoriteiten lieten weten dat er nog negentig gewonden in het ziekenhuis lagen. In de kathedraal van Katowice is om 10.30 uur een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de tragedie begonnen. Premier Kazimierz Marcinkiewicz is bij de dienst aanwezig.
Poolse reddingswerkers hebben de zoekacties naar overlevenden rond het middaguur gestaakt. Dat heeft een functionaris van de hulpverlenende instanties laten weten. Brandweercommandant Janusz Skulich zei zondagochtend al dat er hoogstwaarschijnlijk geen overlevenden meer zouden worden gevonden.
Zeker een Nederlandse man heeft het drama niet overleefd. De Nederlandse standhouder D. Basch uit het Gelderse Deil is overleden door het instorten van het dak. Dat heeft een broer van de man bij monde van voorzitter T. Ebben van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie zondag meegedeeld.
Eerder zei de zoon van de standhouder dat hij vreesde dat zijn vader was omgekomen. Volgens hem was zijn vader meteen gedood toen het dak van de hal instortte. Basch jr. stond naast zijn vader toen het drama plaatsvond, maar kon net op tijd in een ruimte duiken die niet door de metalen constructie werd verpletterd.
"Toen het dak naar beneden kwam kon ik in een soort keukenblok duiken. Dat is mijn redding geweest." Samen met drie Polen werd Basch door de hulpverleners onder de puinhopen vandaan gehaald.
Basch jr. dacht eerder al dat zijn vader het drama niet had overleefd. "Hij stond twee meter van me vandaan en ik kon nog net zien hoe mijn vader werd bedolven onder brokstukken en staal. Ik heb hem nog aangeraakt, geroepen, maar er kwam geen reactie. Hij lag op zijn knieƫn, zijn benen waren helemaal gedraaid, zijn bovenlichaam lag helemaal naar voren en daar lag een stuk ijzer overheen".
F. Basch hoorde om ongeveer half zes op zaterdag een enorme knal en zag het dak van de hal binnen enkele seconden naar beneden komen. Nadat hij bij zijn positieven was gekomen begon hij te roepen naar bekenden die enkele ogenblikken daarvoor nog bij hem in de buurt waren. Bij het licht van een laptop die nog werkte zag hij zijn vader liggen. Toen hij zag dat hij niets voor hem kon doen, wilde hij zo snel mogelijk naar buiten. "Je kan niets, je staat hulpeloos".
Volgens de Nederlander bevonden zich op het tijdstip van de ramp nog zeker 1000 mensen in de hal. Er waren zo'n 100 tot 150 standhouders.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de Nederlander niet bevestigen, zei een woordvoerder zondagmiddag. Wel is bekend dat er een Nederlander wordt vermist. Ook is in ieder geval een Nederlander gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht. Er zijn ook berichten over een tweede gewonde Nederlander in een ziekenhuis, maar daar is nog geen zekerheid over. De gewonden zouden niet in levensgevaar verkeren.
Buitenlandse Zaken heeft via de ambassade in Warschau contact met de politie in Katowice en de regio Opper-Sileziƫ, waarin de stad ligt. De consul uit Krakow is in Katowice om uit te zoeken hoe het zit met de Nederlanders.
Basch is goed te spreken over de reddingswerkzaamheden. "Toen ik buiten kwam stikte het al van de politiemensen en de brandweer. Binnen een uur was er al een massa aan agenten en ambulances".
(Bron)

Geen opmerkingen: