maandag, februari 13, 2006

Zeeland euforisch over bouw tweede kerncentrale

BORSELE - Zeeland staat te trappelen om een nieuwe kerncentrale te bouwen. De provincie, energiebedrijf Delta en de gemeente Borsele voorzien geen problemen.
Dat zeiden zij maandag in reactie op staatssecretaris Van Geel (Milieu), die daar zondag voor pleitte. Directeur D. Luteijn van Delta, dat 50 procent van de aandelen in de huidige centrale bezit, vindt Borssele de meest logische plek voor de bouw van een tweede kerncentrale. Een woordvoerster van Delta laat weten dat ook de Zeeuwse gemeenschap geen problemen ziet in een tweede centrale.
Zij weet dat door een onderzoek dat onlangs is gedaan naar aanleiding van het langer openblijven van de Zeeuwse centrale. "Wij streven naar een evenwicht tussen duurzame en fossiele grondstoffen en kernenergie", aldus de woordvoerster.
Gedeputeerde J. Suurmond (Energiebeleid) van de provincie Zeeland ziet het als een positieve ontwikkeling voor de provincie. "Er is voldoende plaats, we hebben de kennis, genoeg koelwater en er is draagvlak onder de bevolking. De kerncentrale heeft geld in het vooruitzicht wegens het langer openhouden ervan. Wij zien graag dat dat binnen de provincie wordt geïnvesteerd. Als dat in een tweede centrale is, levert dat hoogwaardige werkgelegenheid op."
EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele, is ook blij met de uitlatingen van Van Geel. "Het is een stap in de richting van erkenning van kernenergie als schone en veilige energie", aldus een woordvoerster van EPZ. "We hebben de ruimte en kennis om nog een centrale te bouwen, maar we zijn er nog niet mee bezig.
Eerst moet het convenant Borssele nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Dat bepaalt hoe lang de centrale nog open mag blijven." Het kabinet wil Borssele tot 2033 openhouden.
In januari was 43 procent van de Nederlanders in een peiling van Interview/NSS voor een tweede kerncentrale. Fractievoorzitter P. van den Dries van het CDA, de grootste partij in Borsele, denkt dat in zijn gemeente dat percentage op ongeveer 50 procent ligt. Ook fractievoorzitter P. Vollaard van oppositiepartij PvdA denkt aan deze waarden, maar vindt deze keuze wel erg snel genomen.
Overigens laat de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) weten mordicus tegen te zijn. De ZMF vindt dat het standpunt van Van Geel een duurzame energiehuishouding frustreert.
De Rotterdamse havenwethouder W. van Sluis staat niet onwelwillend tegenover het pleidooi van staatssecretaris Van Geel voor een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte. Dat heeft de wethouder (Leefbaar Rotterdam) maandag via zijn woordvoerster laten weten.
"Wel moeten twee vraagstukken zijn beantwoord, die van de veiligheid en die van het kernafval. Daar moet een goede oplossing voor komen", aldus Van Sluis in een reactie op de staatssecretaris. De wethouder beschouwt de Rotterdamse haven als een energiehaven waarvan de alle havenbedrijven kunnen profiteren.
"Onze eerste ambitie is het bouwen van of een kolengestookte centrale of een centrale voor vloeibaar gas. Maar we sluiten de bouw van een kerncentrale in de toekomst niet uit", aldus Van Sluis.
(Bron)

Nieuwe leus: Zeeland, een stralende provincie? (Ja, okee, hij is flauw.)

Geen opmerkingen: