vrijdag, november 02, 2007

'Artsen geen interesse in doorligwonden'

UTRECHT - Bedlegerige patiënten die kampen met doorligwonden of decubitus vormen een groot medisch probleem. Maar artsen zijn hier nauwelijks in geïnteresseerd.
Dat stelt dermatoloog Ronald Houwing, die dinsdag promoveert aan het universitair medisch centrum Utrecht. Volgens Houwing ontbreekt het aan gedegen onderzoek naar het ontstaan van de aandoening.
"In kosten is decubitus de vierde ziekte, maar wereldwijd houden zich nog geen tien groepen wetenschappers hiermee bezig", zegt Houwing. Artsen laten het probleem over aan de verpleegkundigen, meent de promovendus.
"De overheid vindt dat er wat moet gebeuren, maar heeft er veel te weinig geld voor over. Nu wordt vooral onderzoek verricht met steun van de industrie. De vraag is of dat wel de juiste oplossing is."
Houwing stelt dat de industrie van voeding en verbandmiddelen in tegenstelling tot geneesmiddelenfabrikanten nauwelijks aan regels zijn gebonden.
Hij hoopt dat toekomstig onderzoek risicopatiënten kan aanwijzen. "We moeten uitzoeken welke patiënten het wel en niet krijgen. Met die kennis kunnen we gericht preventieve maatregelen inzetten, want het is veel te duur om alle risicopatiënten preventief te behandelen."
Doorligwonden zijn te voorkomen door bedlegerige patiënten vaak van houding te laten wisselen, maar dat kost veel verpleegkundige kracht. Ook zijn speciale matrassen nodig.
(Bron)

En mensen moeten voldoende eiwitten binnen krijgen - een oudere die slecht eet en daarna bedlegerig raakt, die heeft een groot probleem.
'Vroeger' dacht men dat decubitus onvermijdelijk was, maar dat is beslist niet het geval. Dus hoera voor Ronald Houwing!

Geen opmerkingen: