donderdag, februari 07, 2008

Ontsnapte gifwolk Shell was veel groter

DEN BOSCH - De gifwolk die in 2004 bij Shell Moerdijk ontsnapte, blijkt veel groter dan gedacht. Volgens de provincie Noord-Brabant heeft Shell donderdag gemeld dat er zo'n 5300 kilo etheenoxide ontsnapt is, aanzienlijk meer dan de 1000-2000 kilo waar men in 2004 van uitging.
De provincie wil nu van een onafhankelijk onderzoeksbureau een second opinion over de omvang van de gifwolk. Ook heeft de provincie het functioneel parket van het Openbaar Ministerie hiervan op de hoogte gebracht.
Onderzoeksbureau TNO heeft, in opdracht van Shell, op basis van een controleberekening geconcludeerd dat het incident geen gevolgen heeft voor de gezondheid van omwonenden rondom de locatie Shell Moerdijk. Shell heeft toen ook maatregelen genomen die dit soort incidenten moeten voorkomen.
Zo is er een extra beveiligingssysteem aangebracht en zijn alarmen veiligheidshalve nagelopen.
Het Openbaar Ministerie (OM) liet vorig jaar weten Shell te gaan vervolgen voor het verzwijgen van de gifwolk. Justitie meent dat de regio is ontsnapt aan een ramp.
Het veiligheidsprotocol verplicht bedrijven uitstoot boven de 100 kilo etheenoxide, dat zeer explosief en brandgevaarlijk is, te melden bij de provincie. Volgens Justitie is Shell in dit geval nalatig geweest.
Shell verklaarde dat in eerste instantie niets wees op een uitstoot van meer dan 100 kilo. Pas enkele dagen later, toen nader onderzoek uitwees dat de omvang veel groter was, is de provincie ingeseind.
(Bron)

Shell heeft geleerd van Tsjernoboem? Eerst ontkennen, dan zeer beperkt toegeven?

1 opmerking:

Anoniem zei

5300 kilo is toch veel te zwaar om in de lucht te zitten :)