zaterdag, februari 20, 2010

'Schoolbestuur bespioneert leerlingen met webcam'
7
AMSTERDAM - Een schoolbestuur in de Amerikaanse staat Pennsylvania zou leerlingen thuis hebben bespioneerd via de ingebouwde webcam van laptops die de scholieren ter beschikking waren gesteld.
De zaak kwam volgens Amerikaanse media aan het licht toen een leerling en zijn ouders een rechtszaak aanspanden tegen het schoolbestuur in het plaatsje Ardmore, een voorstad van Philadelphia. Een van de twee scholen die onder het bestuur vallen, waarschuwden de ouders van Blake Robbins dat hun zoon zich thuis zou bezondigen aan "ongepast gedrag". De beschuldiging werd ondersteund door een foto die met de webcam van zijn laptop was genomen.
Een medewerker van de school zou tegenover Blakes ouders hebben bevestigd dat de webcam in de laptops op ieder gewenst moment ongemerkt kon worden ingeschakeld om op afstand te bekijken wat een leerling doet. In totaal zo'n 1800 leerlingen zouden over met dergelijke schootcomputer zijn uitgerust.
Volgens de ouders heeft de school daarmee de Amerikaanse privacywetgeving overtreden. Niet alleen de persoonlijke levenssfeer van leerlingen zelf werd geschonden, maar ook die van medebewoners, aldus de aanklacht. Het is immers niet zeker dat de scholier daadwerkelijk achter de laptop zit als de camera wordt ingeschakeld.
Het schoolbestuur laat in een officiƫle reactie weten dat het systeem niet bedoeld was om leerlingen te bespieden. Volgens een verklaring op de website werden de camera's uitsluitend ingeschakeld in geval van diefstal van de laptop, om zo de dader te achterhalen en de computer op te sporen. De webcams zouden nooit met een ander doel zijn gebruikt.
Het systeem zou inmiddels zijn uitgeschakeld, en wordt niet meer zonder voorafgaande aankondiging in gebruik genomen, aldus het schoolbestuur.
(Bron)

Geen opmerkingen: