zondag, juli 25, 2010

Nieuw insect kwam in boomkluit naar Nederland

HILVERSUM - De 'kraakcicade' (cicada orni), een insect dat onlangs voor het eerst in Nederland is aangetroffen, is in de boomkluit van uit Frankrijk geïmporteerde grote iepen naar Nederland gekomen.
Dat blijkt uit onderzoek van bioloog Baudewijn Odé dat het radioprogramma Vroege Vogels zondag heeft bekendgemaakt. Inmiddels heeft hij al vier van die beesten waargenomen.
Nu meerdere mannelijke cicaden in Amsterdam leven is de kans vrij groot dat er ook vrouwtjes zijn. Deze zijn vrijwel niet te vinden, omdat ze geen geluid maken.
Het Nederlandse klimaat is weliswaar niet optimaal voor deze insecten, maar omdat de temperatuur in de stad hoger is dan op het platteland is het niet onmogelijk dat de cicaden zich kunnen voortplanten.
De 'kraakcicade' en enkele verwante soorten komen in mediterrane landen voor. In Frankrijk vooral ten zuiden van Lyon. Volwassen dieren hebben de grootte van een flinke kever en hebben een brede kop met daaronder een duidelijke zuigsnuit en glanzende, doorzichtige vleugels.
(Bron)

Dus misschien hebben we de aanwezigheid van deze cicade te danken aan de iepziekte.

Geen opmerkingen: