maandag, maart 28, 2011

'Slachtoffer verkrachting liegt'

ÄMSTERDAM - Een aantal mannen dat wordt verdacht van herhaalde groepsverkrachting van een 16-jarig meisje zegt dat het slachtoffer de seks zelf heeft gewild. ''Ze liegt'', aldus een van de verdachten maandag over haar verklaring voor de rechtbank van Amsterdam.
Maandag begon het proces tegen twaalf verdachten. Zij zouden zich in mei vorig jaar met veel geweld hebben vergrepen aan het meisje, in wisselende samenstelling, verspreid over meerdere dagen, op verschillende lokaties.
Een van die lokaties zou een vestiging van zorginstelling Cordaan zijn geweest aan het Parkhof in Amsterdam-Zuidoost. Cordaan biedt zorg en onderdak aan licht verstandelijk gehandicapten. Enkele verdachten woonden er.
De mannen varieren in leeftijd van 17 tot 23 jaar. Een paar van hen pikte het meisje op in een coffeeshop in Amsterdam. Zij was weggelopen uit jeugdinrichting Het Poortje in Groningen.
Het meisje werd in de dagen daarna naar verschillende adressen meegenomen, waaronder de Cordaanvestiging.
De groep mannen die zich met haar bezighield, groeide onder meer doordat de mannen elkaar over het bestaan van het meisje via berichten op mobiele telefoons inlichtten.
Deze berichten gingen vergezeld van foto's waarop het meisje te zien was terwijl zij seksueel verkeer had met een of meer verdachten.
In de nacht van 12 op 13 mei trof de politie het hevig ontredderde meisje aan op het metrostation Reigersbos in Amsterdam. Ze zat onder de blauwe plekken en had moeite met lopen.
Een week later meldde de vestiging Parkhof van Cordaan zich bij de politie met de mededeling dat een bewoner zelfgemaakte pornografische beelden had gezien, op de mobiele telefoon van zijn buurman (een van de verdachten).
De beelden waren geschoten in een kamer van de Cordaanvestiging, van weer een andere verdachte.
In juni arresteerde de politie de eerste verdachten. In totaal pakte zij vijftien jongens en mannen op. Een drietal zaken is geseponeerd.
De gezinsvoogd van het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Volgens de verklaring van het meisje zijn de verdachten bijzonder hardhandig en pervers met haar omgegaan. Een aanzienlijk deel van de seksuele handelingen is gefilmd met mobiele telefoons.
Tijdens de behandeling van de zaak gooide een van de verdachten maandag een aansteker naar de rechtbank. De rechters werden op een haar na gemist.
De 22-jarige man verkeerde op vrije voeten en zat achter in de zaal, terwijl de rechtbank de zaak van een medeverdachte besprak.
De man verliet na het gooien op verzoek van de rechtbank de zittingszaal maar kwam korte tijd later weer binnen en trapte met kracht een stoel in de richting van de rechtbank. Er was tijdens beide incidenten geen parketpolitie in de zaal aanwezig.
Rechtbankvoorzitter Jurjen Bade schorste de zitting na de trap tegen de stoel. In de zaal probeerden de advocate van de betrokken verdachte en parketpolitiemensen de man te kalmeren. Dit had echter geen effect.
Uiteindelijk moest de parketpolitie de man tegen de grond werken, in de boeien slaan en afvoeren.
De rechtbank heeft tien dagen uitgetrokken voor de zaak. Op 6 april formuleert de officier van justitie zijn strafeisen.
(Bron)

Geen opmerkingen: