donderdag, april 28, 2011

Kamp blijft bij verbod op Roemenen

AMSTERDAM - Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) houdt vast aan zijn plan om in principe geen werkvergunningen meer te geven voor Roemeense en Bulgaarse werknemers in de tuinbouw. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
De Kamer heeft bezwaren tegen het feit dat de regels tijdens het seizoen worden veranderd.
Kamp moet tuinders ontzien als zij nu in problemen komen met hun oogst, doordat werkvergunningen voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders minder makkelijk worden verstrekt.
In de Tweede Kamer heeft zich donderdag een nipte meerderheid afgetekend voor een motie hiertoe van het CDA. Aardbeientelers zeggen in de problemen te komen, doordat de aardbeienpluk nu zou moeten beginnen.
Volgens Kamp worden de regels niet veranderd, maar alleen strenger nageleefd. Dat houdt in dat Roemenen en Bulgaren alleen mogen worden ingehuurd als er echt niemand anders te vinden is.
Kamp zei niet te geloven dat dat het geval is. Mensen uit de andere 25 EU-landen mogen gewoon in dienst worden genomen. Vanaf 2014 mogen Bulgaren en Roemenen overigens ook in Nederland zonder vergunning werken.
Kamp wil dat Nederlanders met een uitkering aan de slag gaan in de tuinbouw. Mensen die dat weigeren, krijgen geen uitkering meer, zei hij. Gemeenten en het UWV worden op de 'kortst mogelijke termijn' ingelicht dat dit het beleid is.
De minister gaat tuinders intensiever helpen om om zich aan de algemeen geldende regels te houden bij het vinden van personeel.
CDA'er Eddy van Hijum diende eerder met steun van regeringspartner VVD en oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn motie in om tuinders tot 1 juli te ontzien bij het strengere beleid van Kamp. Donderdagavond zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver na fractieberaad dat ook zijn partij de motie steunt.
Klaver wil ook dat tuinders die misbruik maken van arbeidsmigranten, beter worden aangepakt. In een motie vraagt hij dat de Arbeidsinspectie samen met vakbonden en werkgevers in de land- en tuinbouw uitbuiting gaat aanpakken.
(Bron)

En de werkgevers gaan als ze toch Bulgaren en Roemenen inhuren, die ook volgens dezelfde normen belonen en behandelen?
Overigens: met een uitkering aan het werk zal niet gaan, of je werkt en krijgt fatsoenlijk betaald, of je hebt een uitkering omdat je niet kunt werken. Er kan niet gezegd worden: je hebt een uitkering dus je gaat maar aardbeien plukken - dan heb je ook te zorgen dat mensen een behoorlijk loon betaald krijgen.

Geen opmerkingen: