donderdag, november 08, 2012

Zorgkosten

Ik snap een paar dingen niet rondom de plannen met de zorgpremie. Gezien de ophef ben ik niet de enige, alleen schijn ik dan weer net de verkeerde dingen niet te snappen.
Ik zit in de bijstand. Ik zal het voor u voorrekenen.
De norm is 668,44 euro per maand. Daarbovenop komt een gemeentelijke toeslag van 267,37. 46,79 wordt gereserveerd als vakantietoeslag, dus het maandbedrag is netto 889,02.
Mijn premie voor de verplichte basisverzekering is 106,50 (12% van mijn netto maandinkomen). Ik krijg 70 euro zorgtoeslag. 106,50 minus 70 euro is 36,50. Feitelijk is dat wat ik nu betaal aan zorgverzekering (ruim 4% van mijn netto maandinkomen). In de plannen voor het nieuwe systeem zou dat 21,25 zijn, waarbij de zorgtoeslag vervalt.
Sommige mensen houden vol dat 'de lagere inkomens' straks geen ruim 100, maar ruim 20 euro betalen en er 'dus' 80 euro op vooruitgaan. Dat is niet zo - het scheelt 15 euro. (En dan hebben we het nog even niet over het feit dat de bijstand op termijn lager zal worden, de gemeentes minder geld hebben voor de toeslagen daarop, dat de compensatie Eigen Risico vervalt, dat de Wet Toeslagen Chronisch Zieken & Gehandicapten vervalt, dat het ER zal stijgen, het basispakket verder uitgekleed wordt - u ziet dat de luie bijstandstrekkers er echt riant op vooruit gaan.)
Degenen die nu alarm slaan omdat ze in deze plannen 10% van hun inkomen moeten gaan betalen voor hun verzekering, waarom hoorde ik die nooit toen de allerlaagste inkomens allang over die 10% heen gingen?

Een andere opvallende zaak is de redenering: 'Als je de zorg goedkoper maakt, wordt er meer zorg geconsumeerd'. Dat begrijp ik niet. 'Het kostenbewustzijn neemt af' - ehm, hoe zat het met dat eigen risico? En: je krijgt in het oude noch het nieuwe systeem een rekening voor de huisarts. Daar zit het verschil dus niet.
Als ik naar een specialist moet, heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig, en die geeft die alleen als ze denkt dat dat nodig is. Daarop heeft een lagere (of een hogere!) zorgverzekeringspremie geen invloed.
Als ik medicijnen nodig heb, werkt dat net zo. Helaas moet ik veel medicijnen gebruiken, en ik weet precies wat ze kosten, dat staat keurig op de rekening van het eigen risico. Die medicijnen betaal je dus al zelf, tot een bepaald maximum (en dat maximum wordt veel hoger).
Wat wordt er dan precies goedkoper? De premie wordt wat lager. Ik zie niet in dat mensen dan ineens juichend naar de huisarts gaan, want daarvoor maakt het geen verschil. Voor medicijngebruik ook niet - die gebruik je op recept van een arts, en betaal je tot een x bedrag ook zelf. Zouden mensen denken dat door die lagere zorgpremie straks huisartsen gaan samenzweren met patiƫnten? 'U heeft het niet nodig, maar ik schrijf u medicijn X voor, want u bent toch al door uw eigen risico heen, profiteer ervan! Slik smakelijk!' Huisartsen zijn niet gek, en patiƫnten ook niet.
Waar zou dan die toegenomen zorgconsumptie zitten? Iemand die het weet?

1 opmerking:

Anoniem zei

Alles is zo heerlijk ondoorzichtig en fantastisch complex. Zoek zelf nog steeds naar de winst (je weet: Hogervorst 'beter en goedkoper') van het nieuwe zorgstelsel. Hetzelfde geld voor OV-chip en strippenkaart. We hadden ziekenfonds en particulier. Moest niet een beetje anders maar rigoureus en de reden was niet zozeer geld maar vanwege oneerlijk tussen de twee opties. En zie wat voor gedrocht we hebben; peperduur inclusief miljarden aan zorgtoeslag en wanbetalers (zowel niet kunnen als niet willen betalen).

tel uit je winst.. :s