vrijdag, april 22, 2005

Heropvoedende straf jongere eenvoudiger op te leggen

Rechters kunnen jongeren in de toekomst gemakkelijker een straf met een heropvoedend karakter opleggen. Bovendien wil het kabinet het mogelijk maken verschillende soorten straffen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld een gevangenisstraf met een geldstraf. Dat is vrijdag besloten op de wekelijkse ministerraad.
Met de maatregelen zegt het kabinet te willen inspelen op een geconstateerde verharding van de jeugdcriminaliteit. Voor heropvoeding bood het strafrecht totnogtoe te weinig mogelijkheden. Een zogenaamde gedragsmaatregel moet dit verbeteren. Een rechter kan deze voor minimaal zes maanden en maximaal een jaar opleggen. In die tijd moet de jongere een bepaald heropvoedingprogramma volgen. De rechter kan deze maatregel inzetten als een voorwaardelijke straf te licht wordt bevonden en een straf in een gesloten inrichting te zwaar.
Het kabinet heeft tevens besloten dat het mogelijk moet worden een geldboete op een jongere te verhalen. In de toekomst zou bijvoorbeeld een scooter in beslag kunnen worden genomen om de boete te vereffenen.
De Raad van State en de Tweede Kamer moeten zich nog over het wetsvoorstel buigen.
(Bron)

Geen opmerkingen: