dinsdag, april 19, 2005

Tandartsen slaan alarm over tanderosie bij kinderen

AMSTERDAM - Tandartsen en mondhygiënisten slaan alarm over tanderosie bij jongeren. Deze schade aan het gebit komt voor bij een op de vijf kinderen tussen 13 en 16 jaar en is onomkeerbaar. Waarschijnlijk zijn de aantallen hoger, want het gaat hier om een nieuwe aandoening die door veel deskundigen pas laat herkend wordt. Dat staat in een rapport van TNS-Nipo dat dinsdag gepubliceerd wordt, meldt het Algemeen Dagblad.
De kans op tanderosie neemt sterk toe door verkeerd eet- en drinkgedrag van kinderen. Door zuren in snoep en bijvoorbeeld vruchtensappen en frisdranken lost het tandglazuur op. In ernstige gevallen kan ook het onderliggende tandbeen afslijten.
Volgens Gert-Jan Truin, hoogleraar sociale en preventieve tandheelkunde aan het Universitair Centrum Sint Radboud in Nijmegen, is het verraderlijke van tanderosie dat het vooral voorkomt bij schone gebitten zonder tandbederf.
Goed tandenpoetsen doet dus eigenlijk meer kwaad dan goed, zegt Truin. Maar dat is een lastige boodschap omdat juist door goed poetsen kinderen bijna geen gaatjes meer hebben.
(Bron)

Geen opmerkingen: