woensdag, september 28, 2005

Commando's bestormen gekaapte veerboot bij Corsica

BASTIA/MARSEILLE - Franse commando's hebben woensdag met helikopters een door zeelieden gekaapte veerboot bestormd voor de kust van Corsica. De militairen heroverden het schip naar eigen zeggen in tien minuten. De veerboot vaart nu terug naar Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy prees de 'snelle en doelmatige' actie.
Het schip, de Pascal Paoli, werd dinsdag overmeesterd door stakende zeelieden in Marseille en koerste naar Bastia in het noorden van Corsica. Daar waren in de nacht van dinsdag op woensdag felle botsingen tussen betogende sympathisanten van de kapers en de oproerpolitie.
Franse commando's gingen woensdagmorgen met behulp van vijf helikopters aan boord van het 180 meter lange schip van de Société Nationale Corse-Méditerranée (SNCM). De kapers van de veerboot riskeren zo twintig jaar cel.
De naar schatting veertig overwegend Corsicaanse zeelieden verzetten zich fel tegen de voorgenomen privatisering van de nationale maatschappij. Minister van transport Perben probeerde dinsdagavond vergeefs de gemoederen te sussen door te beklemtonen dat de staat aandeelhouder blijft na de verkoopt aan de investeringsmaatschappij Butler Capital Partners.
De SNCM maakte de afgelopen jaren tussen de 100 en 150 miljoen euro verlies. De particuliere investeringsmaatschappij heeft voor 35 miljoen euro de SNCM met haar tiental vaartuigen overgenomen. De bonden vinden dat bedrag veel te laag.
Dinsdag tegen het middaguur haalden vakbondsleden van de Corsicaanse bond STC de Pascal Paoli weg uit de haven van Marseille, ondanks pogingen van de Franse marine het schip tegen te houden. "Wij brengen dit schip, een productie-eenheid van het Corsicaanse volk, terug naar zijn land", aldus vakbondsleider Alain Mosconi. De bond heeft nauwe banden met Corsicaanse nationalistische bewegingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: