Veelzijdig libellenreservaat langs Friese autoweg
BALK - De aanleg van autowegen wordt door veel mensen als slecht voor de natuur ervaren. In Friesland staat de wereld echter een beetje op zijn kop. Door de aanleg van de weg tussen Balk en Koudum in de jaren zestig is unieke natuur ontstaan die perfect is voor libellen. Sterker nog, met 34 soorten telt de natuur langs de weg de grootste variatie in libellen in Europa.
Zaterdag krijgt het stukje natuur het predikaat 'reservaat', zo meldde coördinator Peter de Boer van de de Friese libellen werkgroep De Hynstebiter (De Paardenbijter) woensdag.
Het bed waarin de weg ligt is aangelegd door zand uit de omgeving weg te graven. De kleine zandputten die daardoor zijn ontstaan bevatten inmiddels heel helder water, veel waterplanten en geen vissen. Perfect voor libellen. Tussen de 34 soorten zitten hele zeldzame en beschermde libellen.
Zaterdag worden zeven informatiepanelen en een route door het reservaat geopend. De leek kan zo in een half uurtje alles over het insect leren.
Een libelle is vooral bekend als vliegend insect. De grootste tijd van zijn leven, een à vier jaar, zit de libelle echter als een soort larf onder water.
Pas als de libelle volgroeid is, komt hij uit het water en hij heeft dan een leven als vliegend insect van een paar weken. Daarin eet en vrijt het dier tot de dood.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten