zondag, december 02, 2007

Politie pakt brein achter internetbende op

AMSTERDAM - De Nieuw-Zeelandse politie heeft in samenwerking met Nederlandse collega's een 18-jarige jongen opgepakt voor internetfraude.
Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter een op internet opererende misdaadorganisatie die de creditcard- en bankgegevens van nietsvermoedende internetgebruikers gebruikte om miljoenen euro's van hun rekeningen te halen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politiechef Martin Kleintjes vrijdag gezegd.
De Nieuw-Zeelandse politie werkte in het onderzoek samen met Amerikaanse en Nederlandse collega's. De bende zou met behulp van een cluster van gekraakte computers, een zogenoemd Botnet, 1,3 miljoen computers hebben weten te besmetten.
De FBI schat de aangerichte schade op meer dan dertien miljoen euro. De jonge hacker, op internet bekend als 'AKILL', is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.
Wel maakt hij volgens de politie nog deel uit van het onderzoek. Hij wordt mogelijk vervolgd voor het inbreken op computers en het bezit van de daarvoor benodigde apparatuur. Hiervoor geldt een maximale celstraf van tien jaar.
Volgens Kleintjes is de jongen zeer begaafd in het schrijven van programma's die de doorsnee beveiligingssystemen van computers kunnen omzeilen. Hij zou zijn diensten tegen betaling hebben aangeboden aan leden van de misdaadorganisatie.
In het wereldwijde onderzoek naar de organisatie zijn sinds juni acht mensen gearresteerd. Naar dertien anderen wordt nog gezocht.
(Bron)

Geen opmerkingen: