Apple stuurde wurgcontract om ontplofte iPod
AMSTERDAM - Apple heeft een Britse iPod-bezitter een wurgcontract gestuurd, nadat die had geklaagd dat het apparaat was ontploft.
Om in aanmerking te komen voor compensatie, moest de klager een brief ondertekenen waarin Apple dreigde met juridische vervolging, als er ooit over de inhoud van de overeenkomst zou worden gesproken.
Zo probeerde Apple zijn eigen klanten het zwijgen op te leggen, aldus The Times maandag. De affaire kwam aan het licht toen de vader van een 11-jarig meisje weigerde om de overenkomst te ondertekenen, en in plaats daarvan de publiciteit zocht.
De 47-jarige Ken Stanborough uit Liverpool had Apple gevraagd zijn geld terug te geven, nadat de iPod Touch van zijn dochter Ellie was ontploft. Stanborough had de iPod per ongeluk laten vallen, waarna het apparaat begon te sissen. "Ik voelde hem heter worden en ik dacht er rook uit te zien komen", aldus de vader tegenover The Times.
Geschrokken wierp de vader de mediaspeler via de tuindeur naar buiten. "Binnen 30 seconden volgden er een knal en een grote rookwolk, en schoot het apparaat drie meter de lucht in", zei Stanborough tegen de Britse krant.
De vader nam vervolgens contact op met Apple en de verkoper van het apparaat, en vroeg zijn geld terug. Als antwoord stuurde Apple de man een brief, waarin het bedrijf stelde niet aansprakelijk te zijn voor de ontploffing. Toch bood de fabrikant aan Stanborough schadeloos te stellen. Maar daar waren wel voorwaarden aan verbonden.
De brief stelde dat Stanborough, door het geld te accepteren, ermee in zou stemmen dat hij niet mocht spreken over ‘de voorwaarden en het bestaan van deze overeenkomst’. Apple dreigde met juridische actie, als de man toch zijn mond open zou trekken.
Twee weken geleden bleek dat Apple meer van dit soort gebeurtenissen in de doofpot probeerde te stoppen. Volgens The Times deed een Amerikaanse journaliste beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en informatie in haar land, om informatie te krijgen van de Consumer Product Safety Commission. Daarmee wilde ze aantonen dat de ontploffingen mogelijk veroorzaakt zijn door de Li-ion-accu’s van iPods.
Apple zou haar echter steeds hebben tegengewerkt. Het duurde zeven maanden voordat de journaliste een ruim 800 pagina’s tellend boekwerk ontving, met informatie over vergelijkbare ongevallen met iPods. De informatieaanvraag werd steeds vertraagd, doordat Apples advocaten keer op keer een protest indienden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten