donderdag, augustus 20, 2009

‘Sociale afwijzing doet fysiek pijn’

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers hebben een genetisch verband gevonden tussen fysieke pijn en sociale afwijzing.
De wetenschappers aan de universiteit van Californië namen speeksel af bij 130 proefpersonen en brachten het gen OPRM1 bij hen in kaart.
Dat gen wordt over het algemeen geassocieerd met fysieke pijn.
Vervolgens werd onderzocht of het pijngen ook invloed had op de manier waarop de deelnemers aan het experiment gevoelens van afwijzing ervoeren.
De proefpersonen moesten bijvoorbeeld reageren op stellingen als: ‘ik ben erg gevoelig voor tekenen die erop wijzen dat iemand anders mij niet mag’.
Ook moesten ze een computerspel spelen, waarbij ze halverwege opeens door andere spelers werden uitgesloten van verdere deelname. Ondertussen werd er een scan van hun brein gemaakt.
Uit het onderzoek bleek dat mensen met een bepaalde variant van het gen OPRM1 veel heftiger reageerden op afwijzing, dan andere deelnemers.
“Het ging om individuen met een zeldzame variant van het pijngen”, aldus hoofdonderzoekster Naomi Eisenberger in de Britse krant The Daily Telegraph.
“Bij eerdere onderzoeken was al aangetoond dat deze mensen gevoeliger zijn voor fysieke pijn. Nu geven deze mensen aan dat ze ook gevoeliger zijn voor afwijzing. Als ze werden buitengesloten, vertoont hun brein meer activiteit in hersendelen die worden geassocieerd met sociale afwijzing.”
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de onderzoekers bewijst de studie dat er een genetisch verband bestaat tussen fysieke pijn en gevoelens van sociale afwijzing.
Volgens Eisenberger is die link evolutionair gezien eenvoudig te verklaren. “Omdat sociale connectie zo belangrijk is, voelen we letterlijk pijn als we geen sociale contacten hebben en worden gestimuleerd om ze te zoeken. Ons sociale systeem heeft in de loop van de evolutie waarschijnlijk wat mechanismen van het pijnsysteem geleend om te zorgen dat we onze sociale contacten in stand houden", aldus de onderzoekster.
(Bron)

Geen opmerkingen: